Nova vest
Tenis

Nedelja, 18.04.2010.

16:03

Strašnom Rafi 6. titula u MK

Španac Rafael Nadal pobednik je Masters turnira u Monte Karlu, pošto je u finalu prosto „samleo“ zemljaka Fernanda Verdaska 6:0, 6:1 za sat i 20 minuta igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Iako je Verdasko barem u prvom setu pružio solidnu partiju, ništa nije moglo da zaustavi petostrukog osvajača ovog Mastersa, koji je ponovo demonstrirao nemoguće preciznu igru i savršen osećaj za ritern, dok je na po gemovima najkraćem Masters finalu svih vremena napravio ukupno šest brejkova. Ovo je prvi trofej Nadala od Mastersa u Rimu prošlog maja.

Ovom pobedom Nadal je postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio neki veliki turnir šest puta za redom.

Kako je bio običaj u bukvalno svakom meču na ovom turniru, Nadal odmah na početku pravi brejk sa nulom i silovitim bekhendom pokušava da primora Verdaska na ranu kapitulaciju. Srećom, šesti nosilac odmah pokazuje da nikako nije zalutao u finale i izvrsnom kombinacijom udaraca sa osnovne linije pravi Nadalu velike probleme već u sledećem gemu. Tada se dogodio i udarac turnira, pošto je Verdasko, na prednost Nadala, izašao na mrežu i u potpunosti izbacio protivnika sa terena, ali preuporni Rafa nekako stiže da udari lopticu i neverovatnom putanjom je kratkom bekhend-dijagonalom pošalje u polje i osvoji gem.

S obzirom na očiglednu opasnost Verdaska sa osnovne linije, Nadalu je bilo jasno da će morati daleko ofanzivnije da igra ako misli da dominira mečom. Taktika šestostrukog osvajača Gren slema se odmah menja i on potom prelako dolazi i do nove tri brejk prilike. Verdasko tada uspeva da nametne razmenu dugih poena sa osnovne linije i uz tri vinera stiže do izjednačenja. Iako je taktika čekanja šanse za viner dobra ideja, ipak je to bio izuzetno riskantan potez protiv Nadala, tako da Verdasko u sledeća dva poena greši i Nadal uspeva da povede i sa 3:0.

Ponovo sledi razmena dugih poena sa osnovne linije, a Nadal i u petom gemu lako dolazi do 0:30, a onda i nove brejk lopte. Branilac trofeja bez problema izlazi na mrežu i ponovo nadigrava dobrog, ali sada nemoćnog Verdaska, kome je potom pozlilo, tako da je morao da zatraži medicinski tajm-aut.

Ukupno 35 minuta bilo je potrebno Nadalu da preubedljivim rezultatom bez izgubljenog povede sa 1-0 protiv sasvim solidnog Verdaska, koji je u čitavom setu osvojio samo 12 poena.

I u drugom setu Nadal ponovo odmah dolazi do ukupno tri brejk prilike, dok je bio primetan i daleko veći broj grešaka starijeg Španca, koji je lakše lopte slao u aut. Posle sedam i po minuta velike borbe Verdasko konačno osvaja gem na svoj servis, a potom je viđena nešto ravnopravnija igra dva prijatelja i zemljaka.

Ipak, nastavlja se serija grešaka Verdaska, koji, posle pet lopti vraćenih u mrežu poklanja Nadalu ukupno tri brejk-šanse, što Nadal kasnije i koristi i savršenom forhend-dijagonalom pravi i četvrti brejk na meču. Verdasku jednostavno ništa nije polazilo za rukom. Stariji Španac se trudio, izlazio na mrežu, ali Nadal je i jednom rukom uspevao da vrati sve naizgled dobijene poene i onda nanovo dođe do tri brejk lopte i 4:1.

Poslednje trzaje Verdasko je pokazao u sledećem gemu, kada je protiv dosta opuštenog Nadala došao do dve brejk-šanse, ali Rafa to spasava, a potom anulira i treću šansu do koje je Verdasko stigao dobrim spin-udarcem.

Zatim, posle istinski nenormalne razmene udaraca u kojoj je Nadal vratio dve nemoguće lopte, Verdasko čupa i četvrtu brejk-loptu, ali mu ništa nije pomoglo protiv previše smirenog Rafe, koji uprkos borbi od skoro 12 minuta i ukupno pet brejk-lopti Verdaska stiže do 5:1, a onda na Verdaskov servis stiže do dve meč lopte i već prvu koristi za strašnih 6:0, 6:1.

Praktično ništa nije moglo da se zameri Nadalovoj igri ove nedelje. Pored očigledne bolje fizičke spreme, gde je znatno lakše podnosio duge poene i mnogo trčanja, Nadalu se poboljšao i servis, ali i ritern, koji mu na najsporijoj podlozi mnogo znači.

Strašni Rafa je ove nedelje u Monte Karlu osvojio 25 od ukupno 33 servis gema svojih protivnika, dok su protiv njega napravljena svega tri brejka. Tako je Nadal u šest godina u Monte Karlu izgubio samo pet setova, od toga jedan prošle godine u finalu protiv Novaka Đokovića.

Ove sedmice je na pet do titule mečeva u Monte Karlu izgubio samo 14 gemova, najmanje u karijeri. U čitavoj karijeri, Nadal je pretrpeo svega 16 poraza na šljaci, od toga većinu kao tinejdžer. Iako je šljaka njegova omiljena podloga, evidentno je da je Španac konačno stabilizovao igru koja liči na staru formu od pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve