Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.07.2009.

15:51

Federer se upisao u istoriju!

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon, pošto je u finalu pobedio Endija Rodika sa 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14 posle 4 časa i 16 minuta igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Švajcarac je tako postao rekorder po broju osvojenih Gren slemova, sada ima 15, jedan više od Pita Samprasa. Rodik je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri, u drugom setu je vodio 6-2 u taj brejku i izgubio, a u petom je imao dve vezane brejk lopte na 8:8. Ipak, Federer je izdržao i svojim prvim brejkom u meču došao do šestog trijumfa na Vimbldonu u 30. gemu petog seta.

U prvih deset gemova igra je bila prilično mirna, poeni kratki, a teniseri su na svoj servis relativno lako dolazili do gemova. Ispostavilo se da je to bilo zatišje pred buru, tj. pred završnicu seta.

Pri rezultatu 5:5 Rodik je imao mnogo sreće u servis-gemu i spasao je četiri brejk lopte. Bilo je evidentno da je Amerikanac nervozan i posle dve neiznuđene greške bilo je 0:30. Posle dva dobra servisa, Rodik je poslao bekhend slajs u aut za brejk loptu Švajcarca.

Igra se rasplamsala, a Federer zaista nije imao sreće jer je na tri od četiri brejk lopte poslao lopticu, pokazao je 'čelindž', za svega 2-3mm u aut. Ipak, daleko od toga da Rodik nije zaslužio gem jer je i dalje odlično servirao i nije popustio pod pritiskom.

Brojne i na nesrećan način propuštene prilike ostavile su traga na Federera u narednom gemu, a Rodik je delovao osokoljeno i snažnim napadima (forhend dijagonala, pa dobar bekhend) je stigao do set lopte. Federer je dobro odservirao, Rodik je uštopovao servis blok-riternom, a potom dubokim bekhendom isprovocirao grešku Švajcarca za vođstvo u setovima.

II set

Drugi set protekao je slično kao i prvi, sa značajnom razlikom da uzbudljivog finiša nije bilo i da su obojica rutinski čuvali servis sve do taj brejka.

Rodik je počeo rasterećenije, a Federer je poslao lagan forhend daleko u aut i poklonio protivniku mini-brejk. Amerikanac je do tada briljantno servirao, a preciznom bekhend paralelom dolazi do 5-1, ubrzo i do 6-2 i četiri vezane set lopte.

Od tog momenta šestom nosiocu su se vezale ruke i do kraja nije pogodio nijedan od tri prva servisa. Federer je prvu set loptu spasao divnim bekhendom, kada je pokupio lopticu sa zemlje. Naredne dve anulirao je servisom, a onda je Rodik odlično izgradio poen i promašio vrlo lak bekhend volej za vođstvo od 2-0 u setovima.

Posle toga se naslućivao povoljan epilog za Švajcarca, Rodik je pogubio konce, nerezonski izašao na mrežu u narednom poenu i potom poslao bekhend u aut, pa je Federer izjednačio na 1-1.

III set

Poeni su i u trećem setu bili vrlo kratki i možda se u 10-ak poena u celom setu igralo više od pet udaraca.

Federer je suvereno osvajao svoje gemove i dao je Rodiku samo tri poena kada je Amerikanac riternirao. I šesti nosilac je sigurno uzimao svoje gemove, osim u dva navrata. Najbliži brejku Federer je bio u šestom gemu, tada je odlično 'čitao' servise suparnika i došao do brejk lopte nakon što je Rodik bekhend slajs izbacio u aut.

Ipak, Amerikanac je neutralisao tu šansu sjajnim servisom, a potom i osvojio gem. U 12. gemu Federer je imao 15:30, bio je na dva poena od seta, ali je Rodik agresivnom igrom izborio taj brejk.

U 'dodatnom gemu' trećeg seta najbolje se videla razlika u kvalitetu ili, da iskoristimo poznatu floskulu, između vrhunskih i dobrih. Rodikov servis nije bio ni izbliza ubojit kao inače, pa je Federer došao do vođstva 5-1.

Usledili su Rodikovi dobri riterni, a potom i sigurni servisi (uz jedan precizan forhend), pa je Amerikanac došao do zaostatka od samo jednog poena (6-5). Ipak, ono što Rodik nije uspeo u drugom, Federer jeste u trećem setu – fantastično je odservirao i rutinski realizovao forhend za preokret i 2-1 u setovima.

IV set

Rodik nije posustajao i u četvrtom setu viđen je najkvalitetniji tenis, sa mnogo razmena udaraca i dobrih riterna. Prelomni je bio četvrti gem, kada je Rodik napravio brejk. Posle sjajnog bekhend voleja Amerikanac je došao do 15:40. Prvu šansu Federer je neutralisao asom, ali je na drugoj Rodik izdržao Federerov napad na bekhend i iz drugog puta ga 'prošao' na mreži,

Od tog trenutka Rodik je u svakom servis-gemu imao problema, Rodžer je imao dva puta 15:30 i jednom 0:30, ali Amerikanac je dokazao da ume odlično da igra i sa osnovne linije što je, uz snažne servise, bilo dovoljno da se prednost sačuva – 2:2 u setovima.

V set

U prvom delu petog seta Federer je neuporedivo lakše držao servis, a Rodik je u drugom gemu spasao brejk loptu neodbranjivim servisom, pošto je prethodno Rodžer uz veliku pomoć mreže došao do iste.

Kako je set odmicao, situacija se menjala, pa se činilo da Rodik lakše čuva svoje gemove i više preti brejkom na Federerovim. Najbliži trijumfu bio je pri rezultatu 8:8 kada je slajsom na liniju, a potom i bekhend paralelom stvorio dve brejk lopte. Federer tada pokazuje zašto je jedan od najboljih tenisera svih vremena i preciznim servisima neutralište brejk lopte i potom osvaja gem.

Igralo se dugo, a stanje na terenu ponovo se menjalo. Bilo je očigledno da je Rodik umorniji i da se sve teže kreće. U poslednja dva svoja gema jedine poene Amerikanac je osvajao servisom, dok bi u svakoj iole dužoj razmeni Federer izlazio kao pobednik. Tako je bilo i u poslednjem gemu, kada je Rodik loše zahvatio lopticu forhendom i lansirao Federera u istoriju.

Osim što je osvojio 15. Gren slem, Rodžer će od ponedeljka ponovo biti prvi teniser na ATP listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve