Nova vest
Tenis

Petak, 15.05.2009.

17:07

Nadal i Đoković za novo bodovanje

Španac Rafael Nadal smatra da bi ATP trebalo da promeni način bodovanja tako da se prilikom rangiranja u obzir uzimaju rezultati iz protekle dve godine.

Izvor: B92, newstrackindia.com

Autor:B92, newstrackindia.com

Default images

Po trenutnom sistemu, svakog ponedeljka gledaju se rezultati za prethodnih 365 dana. “Dvogodišnji sistem bodovanja bio bi mnogo bolji i dao bi nam malo duševnog mira. Danas je zahtev igrati svake nedelje i ako ne uspeš da odbraniš osvojeno, gubiš mnogo poene. Ne utiče to samo na najbolje rangirane, nego na sve iz Top 100”.

“Govorim već neko vreme da bi dvogodišnji sistem bio bolji za tenisere i zbog toga što bismo imali više vremena da se odmorimo i tako produžimo karijere”, dodao je Nadal.

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, podržao je stav svog kolege.

“Trenutni sistem nije baš najbolji mogući. Uvek se trudimo da igramo najbolje što možemo, ali mnogo tenisera podlegne pritisku jer moraju da brane poene svake godine. Čak i da odbraniš titulu svake sezone, praktično ništa ne dobijaš. Federer ili Nadal su osvajali po četiri ili pet Gren slemova u nizu i nisu osvojili nijedan poen. Misim da je to tema o kojoj moramo da razgovaramo”, kaže Novak.

Đoković je, uprkos tome što je igrao četiri finala u nizu (Majami, Monte Karlo, Rim, Srbija open), pao na četvrto mesto na ATP listi.

“To samo pokazuje koliko je okrutan sistem bodovanja u ovom sportu. Ipak, to me samo dodatno motiviše da pokušam da se vratim na treće mesto ili čak odem stepenicu više. Budimo realni, tri finala na turnirima iz Masters serije i trofej na takmičenju iz Serije 250 neverovatan je uspeh, čak iako sam pao na lestvici”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve