Nova vest
Tenis

Subota, 09.05.2009.

21:14

Madrid: U nedelju Jelena i Vemić

Srpska teniserka Jelena Janković sa igra Nurijom Ljagosterom Vives u prvom kolu turnira u Madridu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Taj susret je treći po redu na glavnom „Manolo Santana“, na kojem program počinje u podne. Pre tog, igraju se dueli Li Na - Suares Navaro i Robredo - Kifer. Osim nje, Dušan Vemić u nedelju se sastaje sa Rusom Teimurazom Gabašvilijem u poslednjem kolu kvalifikacija za turnir u Madridu. Taj meč na programu je na terenu broj 5 u 10.30h. Vemić je u subotu savladao Španca Danijela Himena Travera 4:6, 7:5, 7:6 (7:5).

Nurija Ljagostera Vives, Jelenina rivalka na startu turnira, puni 29 godina za sedam dana, a trenutno je 87. na WTA listi. Najbolji rang imala je u junu 2005. godine, kada je bila 35. na svetu. U karijeri je osvojila dve titule – u Bogoti i ’čelendžer’ u Sofiji. Ove sezone je na šljaci ispala u drugoj rundi u Bogoti, a u prvoj u Barseloni i Akapulku.

Do sada su igrale dva puta, ali na tvrdoj podlozi. Oba puta slavila je Jankovićeva, 2004. na US openu (6:3, 6:4), a 2005. u Oklendu (6:1, 6:0).

Jelena je na konferenciji za štampu najavila da joj je cilj osvajanje Rolan Garosa.

Teimuraz Gabašvili, Vemićev rival u kvalifikacijama, trenutno je 65. teniser na ATP listi. Ima 24 godine, u karijeri nije osvojio nijednu profesionalnu titulu, a zaradio je skoro milion dolara. U ovoj sezoni na šljaci igrao je četvrtfinale u Kazablanci (400.000 dolara), drugo kolo u Rimu, dok je u Barseloni izgubio na startu.

U nedelju će se Vemić i Gabašvili prvi put sastati na ATP nivou, a u Andori 2004. bilo je 7:6 (14-12), 7:6 (7-5) za Rusa. Potencijalni Vemićevi suparnici u prvoj rundi glavnog žreba su Ferer, Sepi, Ljubičić, Matje, Gulbis, Boleli i Vavrinka.

Novak Đoković slobodan je u prvom kolu, Viktor Troicki na startu igra sa Davidenkom, a Janko Tipsarević sa Fišom.

Nikolaj Davidenko ima 27 godina, osvojio je 14 titula i zaradio skoro deset miliona dolara. Ove sezone je odsustvovao sa terena tri meseca zbog povrede pete (trenutno je 11. na ATP listi), a na šljaci beleži solidne rezultate – polufinale u Barseloni, drugo kolo u Rimu, a trenutno je i u polufinalu u Eštorilu.

Detaljnije o Davidenkovoj karijeri pročitajte u biografiji napisanoj u sklopu specijala „US open 2007“.

Rus i Troicki igrali su jednom, u Dejvis kupu 2008. godine, a pobedio je Davidenko – 6:1, 1:6, 6:3, 1:6, 6:2.

Mardi Fiš, Jankov protivnik, ima 27 godina, osvojio je tri trofeja i zaradio 3,5 miliona dolara. Više voli beton od šljake, prevashodno zbog odličnog servisa. Ove sezone bio je najbolji u Delrej Biču, a igrao je finale u San Hozeu. Na šljaci je neuporedivo lošiji – prvo kolo u Hjustonu, drugo u Rimu i četvrtfinale u Eštorilu.

Pročitajte Fišovu biografiju u okviru specijala „US open 2008“.

On i Janko sastali su se jednom, i to ove godine, a bolji je u Sidneju bio srpski teniser – 6:4, 3:6, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve