Nova vest
Tenis

Subota, 09.05.2009.

19:03

Nadal kritikuje turnir u Madridu

Prvi teniser sveta Rafael Nadal kritikovao je organizatore turnira u Madridu (9-17. maj), a posebno se osvrnuo na ideju da se boja šljake promeni u plavu.

Izvor: B92, earthtimes.org

Autor:B92, earthtimes.org

Default images

„Narandžasta je savršena. Boja Zemlje ima istoriju iza sebe, šljaka jednostavno nije plava. Tenis nije samo šou-biznis, ima veću vrednost od toga upravo zbog istorije i tradicije. Neke stvari bi trebalo da ostanu iste“, izjavio je Španac. ATP je, doduše, delimično podržao taj predlog i dozvolio da se na jednom terenu za trening igra na plavoj šljaci.

Madridski turnir iz Masters serije prvi put se ovde godine održava na šljaci. Do sada je igran u oktobru na betonskoj podlozi.

Nadal nije naročito oduševljen ni kompleksom terena „Magična kutija“ (Magic Box), koji ima čak tri terena sa pokretnim krovom.

„Objekat je dobar, ne sumnjam da je jedan od najboljih na svetu, ali malo je neuredno“, rekao je Rafael i dodao da nije zadovoljan ni terenima: „Odskok je zaista komplikovan. Trenirao sam u petak i često mi se dešavalo da loptica nepravilno odskoči“.

Magična kutija koštala je 7,2 miliona evra, a tri glavna terena kapaciteta su 12 hiljada, 3500 i 2550.

Prosečna nadmorska visina u Madridu je 654 metra, a loptice su brže na takvoj visini, što Nadalu ne odgovara.

„Nadmorska visina je ozbiljan problem pred Rolan Garos, ipak moramo uzeti u obzir da će nas do starta Garosa deliti samo nedelju dana. Uz to, na većoj visini teže je kontrolisati loptice Bilo bi bolje da je Rim poslednje takmičenje pred Pariz, pošto su nadmorske visine slične“, kaže Nadal, a direktor turnira Manolo Santana najavio je da je zamena termina Madrida i Rima realna opcija za naredne godine.

Najbolji teniser na svetu odbacio je i ambicije organizatora da madridski turnir u budućnosti postane peti Gren slem.

„Postoje četiri Gren slem turnira, a ne pet, takva je tradicija. Madrid je divno takmičenje, ali to su i Rim i Monte Karlo“

Turnir u Madridu igra se za nagradni fond od 3,7 miliona dolara, a žreb je već obavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve