Nova vest
Tenis

Nedelja, 25.01.2009.

16:31

AO: Đoković u četvrtfinalu!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije pobedom nad Kipraninom Markosom Bagdatisom od 3:1 (6:1, 7:6, 6:7, 6:2).

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Duel na Rod Lejver areni trajao je 195 minuta i završen je u pola tri posle ponoći po lokalnom vremenu. Protivnik trećeg tenisera sveta u borbi za polufinale biće Amerikanac Endi Rodik koji je u osmini finala savladao Španca Tomija Robreda.

Đoković je u većem delu meča igrao veoma dobro protiv raspoloženog Kipranina, i u nekim situacijama je podsetio na izdanja sa početka i kraja prošle godine. Što se statistike tiče Novak je imao 36 direktno osvojenih poena i 49 neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Bagdatis je imao jedan viner više, ali i četiri greške više.

Prvi set protekao je savršeno po najboljeg tenisera Srbije svih vremena. Od startnih 17 poena Đokoviću je pripalo 16, i Novak je posle samo 15-ak minuta poveo sa 5:0. Bagdatis je ipak dobio jedan gem u tom delu, ali na kraju je bilo ubedljivih 6:1 za Novaka posle samo 25 minuta. Podatak da Kipranin nije napravio nijedan viner u prom setu dovoljno govori o njegovoj igri.

U prvom gemu drugog seta Novak je imao tri brejk lopte (dve vezane), ali je Bagdatis dobrim servisima poveo sa 1:0 i vratio samopouzdanje. To se već videlo u narednom gemu kada je napravio brejk, a potom ga uz malo problema i potvrdio za 3:0.

Iako je Bagdatis u tom periodu igrao dosta bolje od Đokovića, srpski teniser se nije predavao, i uspevao je da zadrži priključak zadržavanjem svojih servisa. Posle nekoliko sigurnih servisa obojice Novak je u sedmom gemu pri vođstvu protivnika od 4:2 uspeo da se vrati.

Ponovo je, kao i u prvom gemu imao prvo dve vezane, a potom još jednu brejk loptu. Bagdatis je sve tri spasao, ali se srpski teniser izborio za još jednu koju je pretvorio u gem. Da je momentum prebačen na Đokovićevu stranu bilo je vidljivo u devetom gemu kada je imao 0:30. Bagdatis se ipak izvukao i poveo sa 5:4. Naredna tri gema išla su uz servis, i ušlo se u taj-brejk.

U ’dodatnom gemu’ Novak je još jednom pokazao da je majstor za takve situacije. Uz jedan uspešan ’čelendž’ i nekoliko odličnih poena, srpski teniser je poveo sa 6:0 i, iako je propustio prvu set loptu izbacivši lagan volej, već narednu je pretvorio u 2:0 u setovima.

Treći deo protekao je u sigurnim servisima dva tenisera, a prvi je do brejk prilike došao Đoković u osmom gemu pri vođstvu od 4:3. Novak je imao dve vezane prilike za 5:3, ali je obe propustio i Bagdatis je izjednačio. Dva gema kasnije svoju šansu da oduzme servis protivniku imao je i Kipranin. Đoković odličnim drugim servisom uspeva da nautrališe tu šansu i povede sa 6:5. Naredni gem Bagdatis je dobio i ponovo se igrao 13. gem.

’Dodatni gem’ protekao je veoma čudno, uz puno ’mini brejkova’. Novak je poveo 2:0, Bagdatis je sjajnom igrom osvojio narednih šest od sedam poena i došao je do tri set lopte (6:3). Prve dve na servis Bagdatisa Đoković je spasio, ali treću na svoj servis nije, i ušlo se u četvrti set.

Novak je puno puta u svojoj karijeri pokazao da lako zaboravlja loše stvari, i to se desilo i sada. Već na startu četvrtog perioda došao je do dve vezane brejk prilike, i iskoristio drugu za startno vođstvo. Tokom celog četvrtog seta Bagdatis je pritiskao na Novakov servis, ali na kraju nije uspeo da napravi brejk. I u drugom i u četvrtom gemu Kipranin je imao 0:30, ali je u oba slučaja Đoković dobijao naredna četiri poena i gem.

U šestom gemu Markos je bio najbliži brejku. Imao je 15:40 i dve vezane prilike za oduzimanje servisa. Tada se činilo da će napokon uspeti, ali Novak se ponovo digao i dobio četiri uzastopna poena za 4:2. Kipranin je tada očigledno pao, i već u narednom gemu Novak je uspeo to da iskoristi. Prve dve vezane brejk lopte Bagdatis je spasio odličnim servisima, ali srpski teniser je sa nekoliko fenomenalnih udaraca došao do nove prilike koju je pretvorio u gem fantastičnom bekhend dijagonalom.

Đoković je sa 0:30 počeo i naredni gem, ali je još jednom pokazao da je najjači u tim situacijama. Ponovo je vezao četiri poena, i izborio četvrtfinalni duel sa Rodikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve