Nova vest
Tenis

Petak, 23.01.2009.

04:14

Đoković teško do osmine finala

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Australijan opena pošto je pobedio Amera Delića sa 6:2, 4:6, 6:3, 7:6 (7-4).

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Đoković je igrao daleko od svog uobičajenog nivoa, ali već je postalo pravilo da u ranoj fazi grendslem turnira Novak odigra jedan 'triler'. U prelomnim trenucima odlučilo je veće iskustvo i manji broj grešaka srpskog igrača. U borbi za četvrtfinale Novak će igrati sa Kipraninom Markosom Bagdatisom, koji je pobedio Amerikanca Mardija Fiša, sa 3:0, po setovima 6:2, 6:4, 6:4.

U prvom setu Novak je uspeo da spase dve brejk prilike, a sa druge strane je dva puta napravio brejk. Amerikanac rodom iz Tuzle imao je čak 15 neiznuđenih grešaka i to je presudilo.

Đoković je u drugom setu ostao na istom stupnju igre, solidnom ali ne i vrhunskom. Nasuprot njemu, Delić je uspeo vidno da se popravi. Amerikanac je do ključne prednosti došao u petom gemu kada je kombinovao niske slajsove iz bekhenda sa snažnim ravnim forhendima i tako je došao do brejka.

Đoković se očigledno navikao na greške rivala iz prvog seta i bio je u pojedinim trenucima previše pasivan. Na to je u velikoj meri uticala i znatno odlučnija igra Delića koji je dobio na samopouzdanju.

Novak je imao priliku da vrati brejk u narednom gemu, ali je pogrešio napravivši loš izbor udarca iz relativno izgledne pozicije. Bilo je očigledno da se Đoković uozbiljio odmah posle brejka, ali tada je već bilo teško zaustaviti zahuktalog suparnika.

Delić je u jednom trenutku igrao kao top 10 igrač, 'hvatao' neverovatne loptice na mreži, a počeo je da pravi 'vinere' i bekhendom, što mu inače nije karakteristika. U poslednjem gemu Amerikanac je fenomenalno servirao i nije dao priliku Novaku da dođe u situaciju za brejk – 1:1 u setovima.

Već u prvom servis-gemu Delić je popustio. Dvema uzastopnim duplim servis greškama dao je Đokoviću brejk priliku. Novak je osetio nervozu kod rivala, mudro je samo držao loptu u terenu i dočekao grešku Delića za 2:0 u gemovima.

Mogao je Amerikanac momentalno da vrati brejk, imao je dve vezane prilike, ali je Đoković dobrim servisom neutralisao obe. Servis je, uopšteno, bio najbolji segment Novakove igre u trećem setu (86% ubačenih prvih servisa, uz dosta servis-vinera). Na forhendu su bile primetne oscilacije, ali to nije smetalo Đokoviću da sjajnim servisima okonča set i povede sa 2:1

U pauzi između sedmog i osmog gema Delić je tražio medicinski tajm-aut zbog problema sa žuljevima uzrokovanih višečasovnom borbom sa Pol-Anri Matjeom, ali činilo se da ga povreda neće omesti da nastavi meč.

U četvrtom setu Đoković nikako nije uspevao da u kontinuitetu 'čita' Delićeve servise, ali prilikom svojih servis-gemova nije imao problema. Tako je bilo sve do desetog gema kada je sa tri greške forhendom Novak poklonio rivalu dve vezane set lopte. Prvu je neutralisao asom, a na drugoj je sreća pogledala trećeg igrača sveta – Delić je solidno reternirao, a Đokovićeva povratna loptica okrznula je mrežu i totalno poremetila Amerikanca. Đoković je potom servisima otklonio opasnost i uskoro se ušlo u taj brejk.

Delić je bolje počeo i poveo je sa 3:1, a Novak je u sledećem poenu prekinuo poen i tražio 'čelindž'. Pogodio je, loptica je bila milimetar u autu! Ispostavilo se da je to bilo prelomno jer je Delić do kraja uzeo još samo jedan poen.

Đoković je posle meča bio dobro raspoložen uprkos slabijoj partiji.

"Zadovoljan sam. Treba gledati na sve sa pozitivne strane. Ovako težak meč trećeg kola uticaće dobro na moje samopouzdanje za nastavak turnira. Delić je fantastično servirao i zaista je teško igrati protiv nekoga ko servira 210km/h ili više. Znao sam da moram da ostanem koncentrisan i da čekam priliku, koju sam i dočekao u taj brejku".

Sledeća prepreka za Đokovića biće Markos Bagdatis. Srpski teniser dobio je oba dosadašnja duela sa Kipraninom, na šljaci u Rimu i legednardna pobeda sa 3:2 u setovima na Vimbldonu 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve