Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 24.03.2008.

00:19

I Noletu trofej u Indijan Velsu

Izvor: A G

Autor:A G

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je Masters u Indijan Velsu, pošto je u finalu savladao Amerikanca Mardija Fiša sa 2:1, po setovima 6:2, 5:7, 6:3. Meč na drugom najvećem terenu na svetu trajao je dva sata i četiri minuta. Trećem teniseru sveta ovo je osma titula u karijeri, a druga u 2008. godini.

Srpski teniser u finalu nije briljirao, ali je i pored toga uspeo da savlada igrača koji je na ovom turniru pobedio Hjuita, Nalbandijana i Federera. Ovo je bio treći duel Đokovića i Fiša, i srpski teniser ima stoprocentan učinak.

Đoković je i šesti meč na ovom turniru počeo sa servis gemom bez izgubljenog poena. Srpski teniser dobio je 12 od prvih 15 poena i posle samo osam minuta igre bilo je 3:0. Ipak, bilo je nerealno očekivati da će Novak u nastavku meča lako savladati Fiša koji je samo 24 časa pre ovog duela počistio sa terena prvi reket sveta posle nešto više od sat vremena igre.

Amerikanac dobija naredna dva gema, vraća brejk, i potpuno se vraća u prvi set. U šestom gemu, koji je bio izuzetno nervozan, Novak propušta brejk priliku, ali mu Fiš sa dve vezane duple servis greške poklanja gem i vođstvo od 4:2. Beograđanin je u prvom setu imao puno grešaka iz bekhenda, ali je i pored toga uspeo da oduzme protivniku čak tri servisa.

Naredni gem takođe je bio neizvestan, ali ga Đoković dobija uspešnim čelendžom. Tada je samopouzdanje našeg tenisera poraslo, što se osetilo već u sledećem gemu. Đoković sjajnim bekhendom pravi novi brejk, i dobija prvi set sa 6:2.

Drugi set počinje znatno sigurnijim servisima oba tenisera. Prvu brejk loptu u tom delu igre imao je naš teniser u šestom gemu, i iskoristio je za velikih 4:2. Ipak, na iznenađenje svih, Amerikanac u sledećem gemu vraća brejk i ubrzo dolazi do izjednačenja (4:4).

Đoković tada dolazi do daha i dobija naredni gem bez izgubljenog poena. U 10. gemu na servis Fiša, Đoković je imao 0-30, i veliku priliku da već tada završi meč.

Tada Fiš počinje da igra hazarderski, potpuno je opustio ruku, i to mu se isplatilo. Amerikanac je dobio naredna tri gema, i tako izborio odlučujući set.

Pobednik duela rešen je već u prvom gemu trećeg seta. Đoković je nastavio sa lošom igrom iz drugog seta, i Fiš je dobio tri vezane brejk prilike već na startu. Tada je naš teniser pokazao zašto ga smatraju trenutno najboljim svetskim teniserom, odservirao je tri as udarca u nizu, i poveo je u odlučujućem setu.

Novak je taj momentum iskoristio već u narednom gemu, oduzeo je protivniku servis, a potom uz malo problema došao i do vođstva od 3:0. Fiš tada ponovo počinje da igra na sve ili ništa, ali Đoković ovoga puta nije hteo da popusti.

Srpski teniser malo problema imao je samo u sedmom gemu kada je Fiš imao priliku na 30-30. Đoković je taj gem dobio i jednim urlikom dao do znanja da njemu pripada trofej. Amerikanac je dobrim servisima izborio još dva gema, ali je Đoković u devetom gemu odservirao za titulu i veliko slavlje.

Đoković će posle ovog turnira biti bogatiji za 555 hiljada dolara, ali i za još 150 ATP poena. Naime, naš teniser je ulaskom u finale odbranio 350 poena iz protekle sezone, a za trijumf je nagrađen sa dodatnih 150.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

277 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve