Nova vest
Tenis

Subota, 02.02.2008.

17:23

Đoković: "Srećan sam i ponosan"

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da mu je osvajanje Otvorenog prvenstva Australije, njegovog prvog grend slem trofeja, dodatni motiv da nastavi da se bori za sam vrh na svetskoj rang listi. "Zaslužujem da već ove godine popravim svom plasman i budem barem medju dva najbolja na svetu. Pritisak će biti mnogo veći na Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, pošto oni moraju da čuvaju svoje pozicije", rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

Đoković je istakao da je neopisiv osećaj zbog osvajanja gren slem titule.

"Sve se dešavalo tako brzo, na početku nisam bio svestan šta sam učinio. Vrteo sam film u glavi, sećao se kako sam kao dečak gledao šampione kako dižu grend slem trofeje. Zaista sam ponosan i srećan", naglasio je Đoković.

Treći teniser sveta je, takodje, naveo da mu je vrlo drago što je u situaciji da može da doprinosi imidžu Srbije u svetu, ali je izbegao da odgovori na pitanja stranih novinara o politici, odnosno o putu kojim Srbija treba da ide.

"To mi deluje kao političko pitanje... Ja sam samo presrećan što sam prvi Srbin koji je osvojio gren slem, što zahvaljući meni, ali i drugim našim igračima, tenis postaje sport broj jedan u Srbiji", kazao je Đoković.

"Znam da su u osnovnoj školi koju sam ja pohađao, 'Bora Stanković' na Banjici, nastave bile prekinute kada sam igrao polufinale i finale. Znam da su ljudi ustajali rano, bežali sa posla, iz škole, kako bi gledali naše mečeve. Znam da su se strani novinari pitali zašto se Otvoreno prvenstvo Srbije igra u Melburnu", dodao je.

Đoković, ipak, nije mogao da navede razloge zbog kojih su srpski teniseri toliko uspešni, što je pitanje kojim se strani novinari često bave.

"Ne znam. Verovatno zbog radijacije od bombardovanja", našalio se.

Đoković je rekao i da, s obzirom da većinu vremena provodi igrajući na turnirima po inostransvu, nije sasvim svestan koliko je popularan u Srbiji, ali je svoj uticaj ipak iskoristio da posavetuje najmladje.

"Mladima savetujem da se bave sportom, ne moraju samo tenisom, mada bih ja to voleo. Savetujem ih da se okrenu zdravom životu, da se sklone sa ulice", naglasio je po mnogima najpopularniji srpski sportista.

Đoković će sezonu nastaviti u Moskvi, gde će Dejvis kup reprezentaciju Srbije predvoditi u duelu sa Rusijom.

"Igranje za reprezentaciju je prilika da mi teniseri osetimo timski duh, što ne propuštam. Radujem se meču u Moskvi, iako sam svestan da su Rusi favoriti, ali mi nemamo šta da izgubimo, a imamo jaku i mladu ekipu", rekao je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve