Nova vest
Tenis

Petak, 25.01.2008.

19:57

Conga - francuska senzacija

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Ako je pobeda Novaka Đokovića nad Rodžerom Federerom u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije iznenađenje, onda je plasman Žoa Vilfreda Conge u finale prvog gren slema sezone senzacija. Mladi Francuz, koji do sada nema nijednu titulu na ATP turneji, plasirao se u finale eliminisavši četvoricu nosioca, Endija Mareja, Rišara Gaskea, Mihaila Južnog i, u polufinalu, Rafaela Nadala, izpustivši pritom samo dva seta.

Conga je rođen u Le Manu 17. aprila 1985. godne, a pažnju na sebe je skrenuo u juniorskoj konkurenciji, gde je dva puta stigao do polufinala Otvorenog prvenstva Australije. Tada je bio dečko koji obećava, ali su ubrzo usledile brojne povrede koje su ga zaustavile u razvoju.

U međuvremenu su stigli novi klinci Rišar Gaske, a potom i Gael Monfils i Conga je pao u zaborav. Iako je profesionalac postao 2004. godine, do ovogodišnjeg gren slem turnira u Melburnu u singl konkurenciji odigrao je samo 34 meča, od kojih je 19 dobio.
U protekle tri godine ukupno je zaradio 484.813 dolara, znatno manje nego što će u nedelju odneti iz Melburna.

Nikada u karijeri nije osvojio turnir u singl konkurenciji, a prvi veći uspeh bio mu je plasman u polufinale turnira u Adelejdu, koji je odrigran uoči Otvorenog prvenstva Australije. U dublu ima dve titule, a oba puta partner mu je bio Fabris Santoro.

Prvi put na jednom gren slem tunriru Conga je igrao 2005. godine na Rolan Garosu, kada ga je u prvom kolu pobedio Endi Rodik, a isti igrač izbacio ga je, ponovo na startu takmičenja, i prošle godine u Melburnu.

Najbolji rezultat ostvario je prošle godine u Vimbldonu, kada je stigao do osmine finala, gde ga je savladao zemljak Gaske. Na prošlogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku u trećem kolu je izgubio od Rafaela Nadala.

Verovatno ni sam nije verovao da će se to desiti, ali Špancu je uspeo da se revanšira pre dva dana u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije, a način na koji je to uradio bio je više nego impresivan.

"Do sada sam tako igrao samo u video igrici. Kada mi je trebao as, servirao sam ga. Kada mi je trebala paralela, nije bilo problema. Kada mi je bila potrebna dijagonala, pogađao sam uglove. Kada sam skraćivao udarce, loptice su padale ispod mreže. Iz gema u gem udarao sam sve snažnije i imao sam utisak da jednostavno ne mogu da promašim. Ni sam ne znam šta mi je bilo", rekao je posle najveće pobede u karijeri Conga, trenutno 38. igrač na ATP listi.

Posle pobede protiv Mihaila Južnog u četvrtfinalu, Conga se našalio na račun novinara koji ga porede sa Muhamedom Alijem.

"Može biti. I ja sam leteo kao leptir i ubadao kao osa", rekao je on.

Njegova ubedljiva pobeda protiv Nadala bila je senzacija, ali je jedan čovek ipak predvideo takav ishod.

"Najvažniji utisak današnjeg dana je da je rođena nova zvezda svetskog tenisa. Ako mi ne verujete, sačekajte dva dana dok Conga ne odigra meč protiv Nadala", rekao je legendarni Džim Kurijer, koji radi kao komentator za jednu američku televiziju, posle pobede Conge protiv Južnog.

Conga izgledom podseća na legendarnog boksera Muhameda Alija iz mladih dana, ali Francuzi više vole da ga porede sa Janikom Noom, poslednjim francuskim teniserom koji je sada već davne 1983. godine osvojio jedan gren slem turnir.

Đoković i Conga do sada se nisu sastajali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve