US Open: Još jednom Rože Federer

Miloš ŠaranovićIzvor: B92 SAD
Podeli

Švajcarac Rože Federer osvojio je i treći put u nizu Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država u tenisu. On je u finalu bio bolji od domaćeg tenisera Endija Rodika, 3:1 (6:2, 4:6, 7:5, 6:1).

Meč je trajao dva sata i 27 minuta, a bio je potpuno 'otvoren' do 5:5 u trećem setu. Tada je sjajni Švajcarac dobio svoj servis, uzeo servis protivniku i došao do vođstva.

U četvrtom setu Rodik je 'nestao' sa terena, Federer je brzo osvojio pet gemova, a tek u trećem pokušaju u tom setu Rodik je uspeo da iskoristi svoj servis i osvoji gem. Jedini, jer je u sledećem Federer bez izgubljenog poena došao do pobede.

Statistika meča pokazuje dominaciju Federera, koji je imao 69 'vinera', Rodik 33, 17 'as' udaraca, Rodik 7 i četiri neiznuđene greške manje (19:23). Zanimljivo je da je poraženi finalista Rodik na prethodnom Ju Es Openu eliminisan već u prvom kolu.

Federeru je trijumf u SAD deveti na gren slem turnirima u karijeri; pored tri Otvorena prvenstva SAD u nizu, tri puta zaredom je pobeđivao i na Vimbldonu, a jedini veliki trofej koji mu nedostaje je na terenima Rolan Garosa.