Nova vest
Tenis

Nedelja, 27.01.2013.

09:20

Novak piše istoriju Melburna!

Prvi reket sveta Novak Đoković došao je do četvrte titule na Australijan Openu, trijumfom nad Britancem Endijem Marijem u četiri seta.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Đoković je do istorijske treće uzastopne titule u Melburnu, a šeste Gren slem titule ukupno, došao pobedom sa 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2, posle tri sata i 39 minuta igre.

Srpski teniser je tako postao prvi u Open eri koji je osvojio tri titule zaredom na Australijan Openu i ujedno je onemogućio Marija da bude prvi koji je posle svoje prve Gren slem titule na sledećem najvećem turniru osvojio i drugu. Takođe, sada se izjednačio po broju titula u Melburnu sa Andreom Agasijem i Rodžerom Federerom.

Novak je titulu osvojio posle velikog preokreta, pošto u prva dva seta nije igrao kako su mnogi od njega navikli, da bi potom usledilo buđenje i fantastična pobeda pred preko 25.000 ljudi na „Rod Lejver“ areni.

Tok meča:

Mari je na samom startu meča osvojio prvi poen forhend vinerom, ali je Novak zahvaljujući odličnom servisu potom bez ikakvih problema poveo sa 1:0. Britanac je uzvratio servis gemom bez izgubljenog gema i u tim trenucima nije bilo naznaka brejka ni na jednoj strani. Mari je lakše osvajao gemove na svoj servis, čemu u prilog ide i činjenica da u prva dva Novaku nije prepustio nijedan poen. Ipak, ni Novak se nije mnogo mučio, iako je već do petog gema imao sedam neiznuđenih grešaka.

Prve veče probleme Novak je na servisu imao baš u petom gemu, kada je Mariju omogućio da odbrani prvu gem loptu, ali je potom imao sreće da je Britanac ispustio priliku da dođe do šanse za brejk, i sjajnim poenom iz forhenda došao do 3:2. Đoković je u istom ritmu nastavio i u narednom gemu, vršio je veliki pritisak na Marija i došao je do čak četiri brejk lopte, ali je olimpijski šampion spasao sve i uspeo da izjednači na 3:3.

Slično kao i na početku meča, Novak je izgubio prvi poen u sedmom gemu, ali je osvojio naredna četiri za vođstvo od 4:3, da bi dobrom procenom i čelendžom u pravom trenutku izborio novu brejk loptu. Ipak, kao i prethodna četiri puta Mari se odbranio, dok je Novak nezadovoljan svojim kretanjem bes iskalio na svom reketu. Posle sigurnog servis gema, Đoković je svojim greškama Britancu omogućio da lako odmah izjednači na 5:5. U naredna dva gema obojica su uz više ili manje problema osvojili servis gemove i set je ušao u taj-brejk.

Novak je loše počeo taj-brejk duplom servis greškom, a potom nastavio jednom neiznuđenom i novim lošim servisim, pa je Mari lako poveo sa 4:0. Đoković je u sledećem poenu prekinuo niz Britanca, ali je nastavio sa lošom igrom i Mari je lako došao do prvog seta sa 7:2 u taj-brejku.

Posle osvojenog prvog seta, Mari je zaigrao znatno sigurnije u drugom i bez izgubljenog poena poveo je sa 1:0, a potom nastavio niz do vođstva 40:0 na Novakovom servisu. Đoković se tada konačno probudio i odbranio tri brejk prilike Britanca, i uz dosta muke došao do 1:1. Gotovo ista slika viđena je u narednim gemovima, Britanac je znatno lakše osvajao svoje servise, ali je Novak uzvraćao.

Novak je bio dosta nervozniji od Marija, nekoliko puta je bacio reket zbog toga, ali je ipak uspevao da održi priključak za Britancem. Prvi reket sveta je pravio više grešaka, ali je imao sreće što njegov protivnik bar u tim trenucima nije koristio prilike koje su mu se stvarale. Đoković je od polovine drugog seta lakše osvajao svoje servis gemove, a jedan takav bio za izjednačenje na 5:5.

Izgledalo je da je srpski teniser od tada počeo da igra mnogo bolje, ali nije uspeo da dođe do prilike za brejk, kao ni Mari odmah potom, pa je i drugi set ušao u taj-brejk. Novak je tada držao potpunu kontrolu, šetao je Marija i na kraju izjednačio na 1:1 u setovima sa 7:3.

Između drugog i trećeg seta, Mari je zatražio lekarsku pomoć zbog otvorene rane na stopalu i posle kratkog tretmana, on i Đoković su se vratili na teren. Tada je viđena izjednačena borba, igralo se gem za gem, a iako nije bilo prilika za brejk, Novak je nešto lakše osvajao svoje servise. Posebno atraktivnih poena tada nije bilo, obojica su igrali poprilično sigurno, i izgledalo je kao da bi mogli da igraju još satima.

Novakov agresivniji pristup doneo je rezultate u osmom gemu, kada je sjajnim udarcima došao do tri brejk šanse. Iako je prve dve propustio, treću nije i poveo je sa 5:3, a potom nastavio u istom ritmu i u narednom gemu odservirao za treći set bez izgubljenog poena.

Zanimljivo je da je taj Novakov brejk bio prvi koji je bilo ko od dvojice finalista, kao i da je srpski teniser u polufinalu iskoristio sedam od sedam brejk šansi, dok je protiv Marija prvih sedam propustio, a tek osmu iskoristio.

Mari se dosta mučio na servisu u prvom gemu četvrtog seta, ali Novak, ipak, nije izborio šansu za brejk, da bi svojim greškama Britancu dozvolio upravo to. Ipak, srpski teniser se odbranio i uspeo da izjednači, a potom sjajnom igrom pripreti Mariju, a potom i oduzme servis za vođstvo od 2:1.

Đoković ni tada nije stao, igrao je sa više motivacije i samo je nastavio niz, a posle novog sjajnog servis gema naterao je Marija da niže greške i dvostrukom servis greškom mu donese novi brejk i vođstvo od 4:1. Britanac je malo namučio Novaka u sledećem gemu, ali je prvi reket sveta uzvratio pa je Mari već u sedmom gemu servirao za ostanak u meču. Olimpijski šampion je to i uspeo, ali je samo malo produžio meč, pošto je na meč loptu Đokovića poslao lopticu u mrežu i usledilo je srpsko slavlje u Melburnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

754 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve