Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.01.2013.

15:42

Novak kroz pakao do Berdiha

Prvi reket sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Australijan Opena, pobedom nad Stanislasom Vavrinkom u pet setova.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković je do trijumfa došao sa 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10, posle sjajnog meča koji je trajao pet sati i dva minuta.

Đoković se dosta mučio protiv Vavrinke, ali je u odlučujućim trenucima bio bolji i prvi put u karijeri igrao je peti set na razliku i dobio ga je posle neverovatnog poslednjeg, 22. gema koji je trajao više od deset minuta.

Tokom celog meča viđeno je mnogo preokreta, Švajcarac je pronalazio rešenja za Novakovu igru sve do petog seta, kada je Đoković imao više prilika, ali ih je iskoristio tek posle 104 minuta igre u tom setu.

U borbi za četvrtfinale, Đoković će igrati protiv Čeha Tomaša Berdiha, koji je pobedio Kevina Andersona iz Južnoafričke republike u tri seta.

Prvi gem na 14. međusobnom susretu Đokovića i Vavrinke pripao je srpskom teniseru, ali je on morao da se dosta pomuči da bi poveo. Novak je imao nekoliko neiznuđenih grešaka, ali je as udarcem došao do vođstva. Vavrinka je potom bez ikakvih problema izjednačio, a potom pritiskao Đokovića koji je poklekao pa je protivniku dozvolio da napravio brejk za 2:1.

Švajcarac je nastavio u istom ritmu i u narednim gemovima i zahvaljujući još jednom brejku poveo je sa 4:1. Novak jednostavno nije imao nikakvo rešenje za njega, pa nije uspevao ni da mu odgovori, čemu u prilog govori da je Vavrinka nastavio niz do kraja seta i brejkom posle brojnih grešaka prvog reketa sveta osvojio ga sa 6:1.

Novak je konačno prekinuo Vavrinkin niz na startu drugog gema, kada je konačno oduzeo servis švajcarskom teniseru, ali je njegov protivnik uzvratio istom merom. Srpski teniser je imao odličnu priliku da dođe do novog brejka u trećem, ali ju je ponovo svojim greškama propustio, a potom na isti način dozvolio Švajcarcu da povede sa 3:1, a potom još poveća svoju prednost.

Prvi reket sveta je u šestom gemu drugog seta osvojio tek drugi servis gem na meču, a Vavrinka mu je zadavao velike probleme na svim poljima, dok je Đokovića posebno mučio forhend. Švajcarac je nastavio da kontroliše ritam meča i iako je Novak imao šansu da preokrene u sedmom gemu, Vavrinka se odbranio i poveo sa 5:2. Obojica su tada imali već po 17 neiznuđenih grešaka, ali su Đokovićeve više dolazile do izražaja, pošto on nije uspeo da iskoristi one koje je njegov protivnik pravio.

Ipak, Đoković se konačno probudio u sledećem gemu, u kojem je Vavrinka servirao za 2:0 u setovima, i sjajnim brejkom, posle grešaka Švajcarca smanjio je na 5:4. Posle izjednačenja Vavrinke, uloge su se malo izmenile, Novak je bio znatno agresivniji pa je došao do dve brejk lopte. Ipak, Vavrinka se odbranio, ali se srpski teniser nije predavao i sledeću šansu je iskoristio, a odmah potom bez većih problema izborio dve set lopte, i već prvu je iskoristio za 7:5 i izjednačenje na 1:1 u setovima.

Novak je bio sjajan u prvom gemu trećeg seta na Vavrinkin servis, kada je imao odgovor za sve Vavrinkine udarce, a koliko mu je značio taj brejk videlo se po njegovom slavlju. Ono, međutim, nije potrajalo pošto je Švajcarac uzvratio brejkom, a potom posle velike borbe poveo sa 2:1. Od tada su obojica osvajali svoje servise, ali su jedan drugome dosta otežavali posao u tim gemovima.

Situacija na terenu se promenila u devetom gemu, tada je Novak preuzeo stvar u svoje ruke i agresivnim pristupom osvojio novi brejk i odmah potom je odservirao za preokret, odnosno 2:1 u setovima.

Novak je na početku četvrtog seta ponovo bio odličan, a iako je imao priliku da povede sa 2:0, Vavrinka mu je uzvratio brejkom za 1:1. U tim trenucima obojica su i dalje igrali veoma dobro, pa je na terenu viđena veoma neizvesna borba u svim gemovima koji su sledili. Novak je imao veliki problem u osmom, kada je Švajcarac vodio sa 4:3, ali je uspeo da se odbrani i izjednači.

Već u sledećem servis gemu Đoković je bio nemilosrdan i osvojio ga je bez izgubljenog poena, ali je Vavrinka učinio isto, ali pošto nije bilo brejkova, došlo je do taj-brejka. Švajcarac je tada posebno motivisan i dosta je namučio Đokovića, pošto je vrlo brzo došao do tri set lopte (6:3). Novak je odbranio prve dve, ali treću nije mogao posle duge razmene udaraca i meč je ušao u peti set.

U odlučujućem setu, Vavrinka je ponovo nadigrao Novaka na njegovom servisu i poveo je sa 1:0. Uz dosta muke Đoković mu je uzvratio, a potom isto uz probleme poveo sa 2:1, a slična situacija bila je i u narednim gemovima. Novak je pri vođstvu 4:3 imao sjajnu priliku da uveća svoju prednost, ali se Švajcarac odbranio. Vavrinka je potom zahvaljujući greškama srpskog tenisera imao šansu da mu oduzme servis, ali je i on tada grešio i lopte slao u aut, pa je Novak konačno poveo sa 5:4.

Od tada su obojica relativno bez problema osvajali servis gemove, a pošto u petom setu nema taj-brejka, posle 6:6 se nastavilo sa regularnom igrom. Novak je tada imao bolje prilike, ali je Vavrinka uvek nalazio rešenje za njega, iako je bilo evidentno da ima problem sa preponama, zbog čega je nekoliko puta dobijao lekarsku pomoć.

Novak je servisima na bekhend uspevao sigurno da dolazi do vođstva, a konačno je do meč lopte došao u 22. gemu, pri vođstvu 11:10, ali se Vavrinka as udarcem odbranio. Švajcarac je odbranio i sledeću priliku Đokovića da završi meč, ali je Novak vrlo brzo izborio novu, koju je iskoristio za trijumf posle više od pet sati igre.

Đoković je od svih srpskih predstavnika koji su igrali u nedelju u singlu imao uspeha, pošto je Janko Tipsarević predao meč Špancu Nikolasu Almagru zbog povrede, dok je Ana Ivanović u dva seta poražena od Agnješke Radvanjske iz Poljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve