Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 12.11.2012.

21:03

Kralj Novak osvojio London!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković završio je sezonu na najbolji mogući način, titulom na završnom Mastersu u Londonu!

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

U fantastičnom finalu Đoković je posle velike borbe koja je trajala dva sata i 14 minuta savladao branioca trofeja Rodžera Federera sa 7:6(6), 7:5.

Švajcarac je imao brejk prednosti i u prvom i u drugom setu, u drugom je imao i dve vezane set lopte na svoj servis, ali Đoković je još jednom potvrdio zbog čega je najbolji na svetu podsetivši na epsko polufinale US opena.

Odigrao je najvažnije poene najbolje i na kraju je došao do svog drugog trofeja na završnom turniru, prvog u Londonu. Srpskom teniseru ovo je šesti trofej u 2012. godini i 34. ukupno. Bio je ovo 29. duel dva velika rivala i 13. pobeda Đokovića koji će godinu završiti sa 12.920 poena, dok će Federer imati 10.265.

Meč je počeo savrešno po švajcarskog tenisera koji je dobio prvih devet poena i odmah stekao prednost brejka. Novak je na početku delovao nesigurno, napravio je jednu dvostruku servis i još nekoliko neiznuđenih grešaka i tako ulio rivalu dodatno samopouzdanje. Federer je već nakon osam minuta igre imao velikih 3:0.

Tek u četvrtom gemu Novak se 'upisao' posle gema koji je trajao šest minuta, a onda je sačekao loš servis gem rivala, stigao je do brejk prilike i iskoristio je za 3:2. Uspeo je Đoković da dobije i naredni gem koji se igraop na razliku i na taj način je vratio meč na početak (3:3). Naredna dva gema relativno lako su dobili teniseri koji su servirali, a onda je Đoković uspeo da napravi novi brejk.

Najbolji svetski teniser izborio se za tri brejk šanse, poveo je sa 5:4, ali nije rešio set u svoju korist iako je imao 30:0 i set loptu u desetom gemu. Napravio je nekoliko laganih grešaka i praktično vratio Švajcarca u meč. Propuštena prilika u desetom gemu i jedan pad koji je raskrvario Novakov lakat u 11. uticali su da srpski teniser loše počne 12. gem. Federer je imao 0:30, ali usledili su sjajni servisi Đokovića koji je izborio taj-brejk.

Drama nije mogla da se izbegne ni u 13. gemu. Đoković je dva puta ispustio mini-brejk prednosti, ali se u finišu izborio za set loptu koju je Federer na volšeban način spasao. Đoković je ipak ostao smiren, napravio je novi mini-brejk a onda je odigrao sjajanu forhend dijagonalu za 1-0 posle 62 minuta igre (8:6).

Nakon maratonskog prvog seta usledio je maratonski prvi gem drugog seta. Trajao je 11 minuta, obojica su propustili brojne prilike, a Federer je na kraju iskoristio četvrtu brejk loptu i kao i na startu meča poveo je sa 1:0. Usledilo je nekoliko mirnijih gemova, a veliku priliku da se vrati u drugi set Đoković je propustio u osmom gemu. Imao je srpski teniser brejk loptu, imao je još nekoliko prilika kod izjednačenja, ali Švajcarac je ipak uspeo da povede sa 5:3 i dođe na korak od izjednačenja u setovima.

Imao je Švajcarac sve u svojim rukama, imao je 40:15 i dve set lopte na svoj servis, ali Đoković je vratio nekoliko prvih servisa rivala i pravo niotkuda je dobio četiri vezana poena za izjednačenje (5:5). Iako je delovalo da je treći set neminovan, Novak je bukvalno u pet minuta sve okrenuo u svoju korist. Poveo je sa 6:5, a onda je ponovo pritisnuo servis Švajcarca, stigao je do meč lopte koju je iskoristio fantastičnom bekhend paralelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

449 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve