Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 25.06.2012.

14:04

Janko lako preko teške prepreke

Srpski teniser Janko Tipsarević plasirao se u drugo kolo Vimbldona, pošto je eliminisao Davida Nalbandijana iz Argentine sa 6:4, 7:6 (7-4), 6:2.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Meč za koji su mnogi očekivali da bude maratonski trajao je samo dva sata i 28 minuta, a Janko u drugoj rundi igra sa Rajanom Svitingom, kojem je Potito Starače predao meč početkom drugog seta. Sva tri dosadašnja meča sa Amerikancem Janko je rešio u svoju korist, poslednji na Kvinsu ove godine (6:1, 7:6).

Nalbandijan je uz malo muke uspeo da zadrži svoj servis i povede sa 1:0, da bi Tipsarević izjednačio bez izgubljenog poena. U naredna dva gema obojica su bili sigurni pa nije bilo ni prilika za brejk, da bi u četvrtom Janko došao do brejk šanse, koju je i iskoristio za 3:2. Nalbandijan je imao priliku da odmah uzvrati, ali se Tipsarević odbranio i poveo sa 4:2.

Nalbandijan je vršio veliki pritisak u narednim gemovima, ali je Janko uspeo da im se odupre. Argentinac je tako u devetom gemu servirao za opstanak u setu, što je i uradio, ali je tako samo malo produžio set, pošto je Tipsarević odmah potom došao do tri set lopte, od kojih je iskoristio već prvu.

Janko je odlično započeo drugi set pošto je odmah poveo sa 2:0, da bi Nalbandijan potom osvojio prvi gem u tom setu. Prvu priliku da se vrati u set Nalbandijan je imao u šestom gemu, ali je Tipsarević brejk loptu spasao asom. I do kraja gema Janko je servirao odlično i poveo je sa 4:2.

Na nove probleme Janko je naišao u osmom gemu, kada je bio u još težoj situaciji jer se suočavao sa dve uzastopne brejk lopte. Na prvoj je srpski teniser smestio forhend tačno na liniju, da bi na drugoj Nalbandijan ritern posle drugog servisa poslao u mrežu.

Taj gem igrao se duže od deset minuta, ali Janko se sjajnim servisima izborio za vođstvo 5:3. U prethodna dva gema na svoj servis Tipsarević je ’bežao sa ivice nože’, ali u desetom gemu Nalbandijan konačno pravi brejk. Janko je poklonio rivalu prva dva poena, Nalbandijan je izvrsnom odbranom i drop šotom stigao do 15:40, a zatim je napravio viner za 5:5.

Nalbandijan je bio u naletu, poveo je sa 6:5, a bio je i na dva poena do osvajanja seta. Međutim, Janko je izborio taj brejk, a tamo su oba tenisera osvajali poene na svoj servis do rezultata 4:3 za Tipsarevića.

Tada je Janko sa dva duboka riterna došao do tri vezane set lopte i iskoristio je drugu nakon što je Nalbandijan poslao slajs u aut.

U drugom setu Janko je slomio Nalbandijana, odlično je servirao i dočekao je svoju šansu na servis Argentinca u šestom gemu. Istina, Nalbandijan je spasao tri vezane set lopte, zatim još dve, ali je Tipsarević šestu realizovao i poveo sa 4:2.

To je bio presudni gem, Janko je do kraja osvojio dva gema u nizu i zasluženo se plasirao u drugu rundu, lakše nego što se očekivalo.

Ukupno, Tipsarević je imao 18 asova i 3 duple greške, dok je Nalbandijanov odnos bio 10-3. Janko je imao 40 direktnih poena i upola manje neiznuđenih grešaka, a Argentinac je zabeležio 33 vinera i 23 greške.

Ključno je, uz fantastičan servis, bilo to što je Janko bolje igrao presudne poene – iskoristio je četiri od 9 brejk šansi (pet koje je propustio bile su u gemu u kojem je na kraju napravio brejk u trećem), dok je David realizovao samo jednu od devet šansi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve