Nova vest
Tenis

Petak, 22.06.2012.

11:28

Đoković na Ferera, JJ na Klajsters

Novak Đoković odbranu tofeja na Vimbldonu počeće u ponedeljak duelom protiv Španca Huana Karlosa Ferera, bivšeg broja 1, a sada 38. tenisera sveta.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Drugi srpski reket Janko Tipsarević igraće protiv Argentinca Davida Nalbandijana, dok će se Viktor Troicki u prvom kolu sastati sa Špancem Marselom Granoljersom.

Rivalka najboljoj teniserki Srbije Ani Ivanović biće Marija Hose Martines Sančes, a najteži žreb imala je Jelena Janković koja će se sastati sa Belgijankom Kim Klajsters.

Bojana Jovanovski igraće protiv Grkinje Elene Danilidu, koju je savladala pre dve godine na turniru u Istanbulu. Vesna Dolonc na startu takmičenja odmeriće snage sa Bugarkom Cvetom Pironkovom, sa kojom do sada nije igrala.

Sva tri srpska tenisera su u istom delu kostura, pa je duel Novaka i Viktora moguć u osmini finala, dok bi jednog od njih u polufinalu mogao da čeka Janko. Ivanovićeva je u jednom, a ostale tri srpske teniserke u drugom delu žreba.

Španac Rafael Nadal igraće sa Tomašom Belučijem, a rival Rodžeru Federeru biće Alberto Ramos. U istoj polovini žreba su Đoković i Federer, dok su u drugoj Nadal i Endi Mari kojem je rival u prvom kolu Nikolaj Davidenko. Zanimljivi duel u prvom kolu biće meč Lejtona Hjuita i Žo-Vilfreda Conge.

Ovogodišnji Vimbldon po tradiciji će otvoriti poslednji šampion, pa će na travu prvi izaći Novak Đoković i Huan Karlos Ferero, u ponedeljak u 12.45h, uz direktan prenos na televiziji B92.

Program na B92 počinje tačno u podne, a tokom trajanja turnira, svakog dana osim u nedelju (kada se ne igraju mečevi), program sa Vimbldona počinje u 12.30h.

Đoković (1) vs Ferero - Njih dvojica su se do sada samo dva puta sastajala, poslednjih put 2007 godine. Davne 2005. u Umagu pobedio je Španac 6:4, 6:2, da bi dve godine kasnije na Mastersu u Madridu Đoković bio bolji sa 6:3, 2:6, 6:4. Ferero je sedam godina stariji od Đokovića, profesionalac je od 1998, osvojio je 16 trofeja u karijeri, a 2003. je bio prvi reket sveta. U 2012. odigrao je samo 14 mečeva od kojih je dobio tek 5.

Tipsarević (8) vs Nalbandijan - Oni će na Vimbldonu igrati svoj četvrti duel, a Argentinac je dobio dva od prethodna tri. Prvi put su igrali 2007 kada je Nalbandijan slavio na Australijan openu pošto mu je Tipsarević predao meč u petom setu. Janko je tada imao dva seta prednosi (6:7, 4:6, 7:6, 6:0, 2:1). Druga dva duela odigrali su ove godine. Prvi na Mastersu u Indijan Velsu gde je Argentinac slavio sa 6:3, 3:6, 6:3, dok je u Majamiju Janko bio bolji sa 7:5, 6:3. Nalbandijan je stariji dvegodine od Tipsarevića, profesionalac je od 2000. godine, osvojio je 11 turnira, najbolji plasman bilo mu je 3. mesto 2006, a trenutno je 39. na svetu.

Troicki vs Granoljers - Težak posao u prvoj rundi imače i Viktro. Njemu je rival 12 mesta bolje rangirani Španac sa kojim ima bolji skor. Tri puta su se sastajali, a srpski teniser je dobio dva duela. Dva puta su igrali u Beogradu, prvo je Viktor slavio 2009, a potom Marsel dve godine kasnije. U 2011. odigrali su i poslednji meč, a Troicki je bio bolji na Svetskom kupu u Diseldorfu sa 6:4, 6:4. Granoljers je Viktorov vršnjak, profesionalac je postao 2003. godine i od tada je osvojio tri turnira. Najbolji plasman mu je aktuelni, 22. mesto na ATP listi.

Đoković će, ako pobedi Ferera, u drugoj rundi će igati protiv boljeg iz duela Amerikanca Rajana Herisona i Jen-Hsun Lua sa Kineskog Tajpeha. Potencijalni rivali Troickom su Slovak Martin Klizan i Argentinac Huan Ignasio Čela, a Viktor i Novak mogli bi da se sretnu u osmini finala. Tipsarević bi posle Nalbandijana u drugom kolu moga da igra protiv boljeg iz duela Rajana Svitinga iz SAD-a i Italijana Potita Staraćea.

Ivanović (14) vs Martines-Sančes - Ana i Marija su samo jednom igrale međusobni duel do sada, 2010. godine kada je Španjolka slavila sa 6:4, 6:2 u Rimu. Anina Rivalka je profesionalka od 1998. godine, osvojila je pet turnira u karijeri, a najbolji plasman bio joj je 19. mesto 2010. godine. Trenutno je 35. teniserka sveta.

Janković (18) vs Klajsters - Jelena je samo jednom pobedila Kim u osam mečeva, i to u pretposlednjem duelu 2009. godine u Torontu. Pre toga je Belgijanka slavila šest puta, a poslednji meč igrale su 2010. na završnom turniru kada je Klajsters slavila 6:2, 6:3. Klajstersova je jedna od najboljih teniserki svih vremena, osvojila je 41 titulu od 1997. godine, prvi put je vodeća na WTA postala 2003. godine, a trenutno je 53. na svetu.

Jovanovski vs Danilidu - Bojana i Elena su samo jednom igrale do sada međusobno, pre dve godine u Istanbulu kada je srpska teniserka slavila 6:4, 7:5. Iskusna Grkinja je profesionalna od 1996. godine, a osvojila je pet turnira u karijeri. Trenutno je 87. na WTA listi, a najbolji plasman joj je bila 14. pozicija 2003. godine.

Ivanovićeva bi u drugom kolu mogla da igra protiv bolje iz meča Japanke Kimiko Date-Krum i Ukrajinke Katerine Bondarenko. Jankovićevu bi posle Belgijanke čela pobednica duela u kojem se sastaju Čehinja Andrea Hlavackova i Jai-Čen Čang sa Kineskog Tajpeha. U istom delu kostura su Jovanovska koju bi u drugoj rundi čekala pobedica meča između Hrvatice Petre Martić i Nemice Sabine Lisicki. Dolonc je autsajder u proj rundi, a u drugoj bi je čekala verovatno prva nositeljka Ruskinja Marija Šarapova koja igra protiv Australijanke Anastasije Rodionove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve