Nova vest
Tenis

Nedelja, 29.01.2012.

09:23

Sjajni Novak ponovo vladar Melburna

Novak Đoković nastavio je dominaciju na teniskim terenima! Srpski teniser osvojio je treći put Australijan open, i stigao do trećeg uzastopnog Gren slema.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Đoković je u 100. finalu turnira u Melburnu slavio protiv drugog tenisera sveta Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5, posle pet sati i 53 minuta, što taj meč čini najdužim u istoriji na Otvorenom prvenstvu Australije.

Prvi reket sveta je tako na savršen način započeo sezonu i naneo Špancu sedmi uzastopni poraz u finalima, a zabeležio 14. trijumf u njihovim međusobnim duelima.

Đoković je u Melburnu došao do ukupno svoje pete Gren slem titule, posle Australijan Opena 2008. i 2011. godine, i Vimbldona i US Opena prošle sezone. Srpski teniser je ujedno ostao u igri za Gren slem, i kalendarski i nekalendarski. Prvo na redu mu je nekalendarski do kojeg bi mogao da dođe do u slučaju da trijumfuje i na Rolan Garosu početkom juna.

Novak se ovom titulom pridružio četvorici igrača koji su u istoriji tenisa do sada osvajali najmanje tri Gren slem trofeja zaredom, a to su Rod Lejver, Pit Sampras, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Obojica tenisera su veoma sigurno ušli u meč, a na samom početku razmenjivali su udarce sa osnovne linije na servisu Đokovića. Srpski teniser imao je u prvom gemu problema sa prvim servisom, ali je, ipak, očekivano poveo sa 1:0, da bi mu Nadal uzvratio bez izgubljenog poena.

Španac je ozbiljno pripretio Đokoviću na servisu u trećem gemu, pošto je poveo 30:0, koliko greškama srpskog tenisera, tako i rizikom na koji se odlučio, da bi prvi reket sveta preokrenuo za 2:1. Đoković je od tada zaigrao agresivnije i u trećem poenu narednog gema uspeo je da vrati sve udarce Nadalu, da bi ga izgubio i usput nezgodno zgazio, pa je Španac bez problema izjednačio.

Đoković je uas udarcima pokušao da osigura osvojen novi servis gem, ali je Nadal uspeo da uzvrati i spase prvu gem loptu, a potom i dođe do prilike za brejk, ali ga je srpski teniser, uz dosta sreće, sprečio u tome. Iako je odmah ponovo mogao da povede, svojim greškama dozvolio je španskom teniseru da dođe do nove šanse da mu oduzme servis, u čemu je i uspeo, posle loše reakcije Đokovića.

Posle izgubljenog servis gema, Đoković je besan svojom igrom polomio reket, zbog čega je morao da uzme novi. Iako tako nije izgledalo na početku gema, srpski teniser je konačno pripretio Nadalu pa je vrlo brzo došao do brejk šanse, ali ju je Španac spasao odličnim udarcem, a loptica je završila uz samu liniju. Nedugo zatim Novak je dobio novu priliku, ali je napravio novu neiznuđenu grešku, da bi posle velike borbe u narednih nekoliko minuta Nadal uspeo da se odbrani i povede sa 4:2.

Đoković je prekinuo Nadalov niz u sedmom gemu, kada je bez većih problema zadržao svoj servis, da bi potom došao do brejka. Ipak, nije imao lak posao, gem je jako dugo trajao, ali je veliku zaslugu u tome imao i Španac, koji je napravio veliki broj grešaka pa je rezultat tada bio 4:4.

Nadal je u tim trenucima terao srpskog tenisera da igra poprilično defanzivno, što je rezultiralo velikim umorom Đokovića, a ponekad i lakim poenima Španca. Takvih je bilo nekoliko u devetom gemu, kada se srpski teniser, ipak, odbranio i poveo sa 5:4, da bi Nadal brzo izjednačio.

Španski teniser je nastavio sa pritiskom na Đokovića, koji je ponovo počeo da pravi velike greške, pa je Nadal gotovo lako došao do 6:5 i prilike da servira za set u narednom gemu. Nadal je brzo došao do dve set lopte, ali se Novak probudio i u naredna dva poena pogodio sve što je trebalo za izjednačenje. Ipak, kada je bilo najvažnije dve loptice je poslao u aut, pa je Španac bio taj koji je slavio osvajanje prvog seta.

Sigurnim servis gemom Đoković je započeo drugi set, ali su obojica i dalje nastavili sa znatno lošijom igrom od očekivane. Nadal je na početku drugog gema napravio prvu dvostruku servis grešku meča, da bi Đoković vrlo brzo došao do dve prilike za brejk, ali ih je dvema greškama ispustio. Ipak, posle osvojenog novog servis gema, zahvaljujući neiznuđenim greškama Nadala, ali i odličnim udarcima srpski teniser je nadoknadio propušteno i poveo sa 3:1.

Srpski teniser je potom samo nastavio svoj niz, da bi ga Nadal prekinuo u šestom gemu za 4:2. Đoković je posle odličnog servis gema odmah imao i priliku za izjednačenje u setovima, ali je na to morao još da sačeka, pošto se Španac odbranio. U devetom gemu prvi reket sveta je mogao vrlo brzo da završi set, ali je lošim izborom udaraca poklonio Nadalu šansu da ostane u meču, koju je on oberučke prihvatio i smanjio na 5:4. Nadal je mogao da izjednači, ali se Đoković sjajno odbranio, a na četvrtoj set lopti za njega, Španac je napravio dvostruku servis grešku za izjednačenje u setovima.

Đoković je na početku trećeg seta prvi put u meču osvojio gem bez izgubljenog poena, a iako je Nadal imao mnogo problema sa servisom, srpski teniser mu je svojim greškama doneo izjednačenje. U tim trenucima Đoković je većim delom kontrolisao igru pa je vrlo brzo došao do novog vođstva zahvaljujući odličnom forhendu, da bi odmah napravio brejk za 3:1.

Prvi reket sveta je samo nastavio niz i u narednom gemu, pre nego što ga je Nadal zaustavio, iako je Đoković imao priliku da povede i sa 5:1. Ipak, sve propušteno tada nadoknadio je odmah potom, kada je bez izgubljenog poena došao do novog brejka za 2:1 u setovima.

Sjajnom igrom Đoković je u četvrtom setu nastavio gde je stao u prethodnom, ali je Nadal uspeo da mu pripreti i dođe do izjednačenja, da bi se srpski teniser vratio i poveo. Španac je i dalje imao problema, pošto je Novak bio taj koji je držao kontrolu na terenu, ali je, ipak, nekako došao do izjednačenja, pre nego što je srpski teniser došao do još jednog sigurnog servis gema. Od četvrtog gema, Nadal je počeo bolje da igra, što je rezultiralo lakim izjednačenjem na 2:2.

Odličnim forhend vinerom Nadal je svojim navijačima na "Rod Lejveru" dao nadu u preokret, pošto je u narednom gemu poveo sa 30:15, ali je Đoković uzvratio gotovo istom merom za 3:2. Njih dvojica su vodili veliku borbu u šestom gemu, ali je posle 30:30, Španac uspeo da se odvoji i izjednači, dok je Đoković odmah potom sigurno došao do prednosti od 4:3. Srpski teniser imao je priliku i da dođe do brejka, ali se nošen podrškom publike Španac vratio i izjednačio.

Baš u tom trenutku počela je da pada kiša, zbog čega je usledio prekid da bi se zatvorio krov, a meč je nastavljen posle desetak minuta. Prekid nije nimalo uticao na Đokovića, koji je bez izgubljenog poena došao na korak od osvajanja svoje treće titule u Melburnu. Nadal mu to nije dozvolio u devetom gemu, kada je namučio srpskog tenisera i na kraju izjednačio na 5:5.

Đoković je u ključnim trenucima ostao miran, pa je uprkos jakom otporu Nadala, poveo sa 6:5, ali pošto je Španac izjednačio set je ušao u taj brejk. Iako je srpski teniser rano poveo, Nadal se svaki put vraćao, a na kraju je upravo greškama Đokovića u odlučujućim momentima došao do izjednačenja u setovima na 2:2.

Nadal je odlično izgledao na terenu i bez problema je poveo sa 1:0, da bi Đoković odmah uzvratio. U istom ritmu njih dvojica su nastavili i u narednom gemovima, a iako je Španac izgledao sigurnije Đoković mu nije dao priliku da mu oduzme servis sve do šestog gema. Nadal ju je iskoristio za vođstvo od 4:2, da bi mu srpski teniser istom merom uzvratio, a brzo i došao do 4:4.

Na početku devetog gema odlučujućeg seta Đoković je imao problema sa disanjem, ali se uprkos tome dobro kretao. U ključnom trenutku, kada je Nadal vodio sa 30:0, tražio je čelendž, koji se ispostavio opravdan, a od tada je zaigrao malo sigurnije i došao do brejk lopte, koju je Španac odbranio. Posle je zahvaljujući greškama srpskog tenisera došao do 5:4, ali se Đoković na vreme pribrao i izjednačio.

Đoković je u narednom gemu propustio prvu priliku za brejk, ali drugu nije, pa je u 12. gemu imao priliku da servira za set. Posle početnog ubedljivog vođstva, svojim greškama srpski teniser je dozvolio Nadalu da ostane u igri i dođe šanse za brejk, koju je Đoković spasao. Odmah potom došao je do meč lopte, koju je iskoristio za trijumf posle skoro šest sati igre u najdužem meču u istoriji Australijan Opena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

559 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve