Da li je Nik Kirjios budući broj jedan?

Rafael Nadal eliminisan je u osmini finala Vimbldona, ali njegov poraz i on nisu bili u centru pažnje.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 02.07.2014.

13:15

Default images

Razlog za to jeste momak sa druge strane mreže – ne priča se o “porazu Rafaela Nadala“, već o “pobedi Nika Kirjiosa“. Zašto? Zato što su skoro svi analitičari i veliki broj navijača saglasni u oceni da bi mladić koji nastupa za Australiju mogao da bude budući broj jedan.

Nik dolazi iz mešovitog braka – otac mu je Grk, a majka Malezijka. Do 14. godine igrao je i košarku, ali je tada odlučio da se koncentriše isključivo na tenis.

“To je verovatno bila najteža odluka koju sam morao da donesem, ali moja porodica bila je prilično uporna da nastavim sa tenisom. Ipak, volim da se bavim sportom i nijednog trenutka nisam se pokajao što sam se potpuno posvetio tenisu“, izjavio je 19-godišnji Kirjios za zvanični sajt ATP-ja.

Odluka koju je doneo bila je prava, a ovogodišnji Vimbldon Nik će pamtiti kao mesto na kojem se probio ka zvezdama. U prvoj rundi savladao je Robera, zatim je došao prvi podvig i trijumf nad Gaskeom uz devet spasenih meč lopti, a onda i pobeda nad levorukim Veselim.

Kirjios je nagrađen mečom sa prvim teniserom sveta na Centralnom terenu Vimbldona. Potpuno rasterećen, Nik je odigrao briljantan meč i priredio senzaciju. Bombardovao je Nadala servisima, ali nije u pitanju bila samo snaga, već i dobar odabir strana – Španac tokom celog meča nije uspevao da pročita kuda će loptica.

Za svoju konstituciju 193 cm visoki Kirjios odlično se kreće, a duge ruke omogućuju mu da u teren vrati loptice i kada nogama ne uspe da odradi posao do kraja. Forsira agresivni stil igre – forhendom je kreativniji, ima spina i sposobnost da pronađe oštre uglove, ali napada uglavnom ravnim udarcima.
Beta/AP
Ipak, više od svih poteza koje je odigrao u meču sa Nadalom, publiku je impresionirao svojom hladnokrvnošću. Set loptu u prvom setu realizovao je asom, a u trećem setu je na 5:5 u taj brejku odservirao as, da bi se zatim 'federerovski' izmakao na forhend već kod riterna i silovitim udarcem iznudio grešku Nadala.

Najfascinantnije od svega ipak jeste način na koji je sačuvao brejk u četvrtom setu, a posebno je za oko zapao jedan momenat. Tek nakon što je napravio brejk, Kirjios je vodio 30:15, zatim lepo izgradio poen, a onda odigrao ležerno na mreži i plasirao je lak volej u mrežu.

Bilo je razumno pretpostaviti da će se nervoza uvući u njegovu igru bar na koji minut, ali ne – servis i forhend, Kirjios po kratkom postupku osvaja naredna dva poena. U gemu u kojem je servirao za meč nije izgubio ni poen.

“Lagao bih vas kada bih rekao da ne osećam pritisak očekivanja. To mi je u mislima kada igram ili kada treniram, ali sa time moraš da se izboriš i da odagnaš to iz misli. Tada se treba setiti zašto si uopšte i počeo da se baviš tenisom – zato što ga voliš“, kaže Kirjios.
Beta/AP
Osim atraktivne igre, Nik ima i harizmu potrebnu da bude zvezda – uključivao je publiku u susret, reagovao emotivno posle dobrih i loših poteza. Rečju, naterao je ljude da se zainteresuju za “tog novog klinca“, što je muškom tenisu neko vreme nedostajalo. Često je nasmejan i veoma je aktivan u komunikaciji sa navijačima na društvenim mrežama.

“Hranim se velikom pozornicom. Atmosfera, publika – uživao sam kada su ’eksplodirali’ na 5:3 u četvrtom setu. Obožavan taj osećaj“, kaže Nik.

Kirjios zaista deluje kao Top 5 potencijal, ali i u prošlosti je bilo momaka koji su zablistali, pa posle u karijerama nisu dostigli visine koje su im u opštoj euforiji previđane. Na to je posle meča upozorio i Nadal.

“Sport je mentalna igra. On ima igru kako bi postao dobar teniser, ali sve je lakše kada tek dolaziš – sve je novo, pozitivno, nemaš šta da izgubiš. Svi vide samo dobre stvari u tvojoj igri, ali posle počinju da vide i negativne stvari. Videćemo hoće li biti sposoban da napreduje i da igra na visokom nivou u kontinuitetu“, rekao je Nadal.

Za tako nešto Kirjios će morati da bude besprekorno fizički spreman, a na tome intenzivno radi. Uz to, ostaje da se vidi kako će se izboriti sa izazovima na mentalnom planu, ali i da li će popraviti nedostatke u igri. Nik pred sobom ima jasan cilj.

“Želim da budem broj jedan na svetu“, ambiciozno kaže Kirjios dokazujući da poseduje neophodnu dozu drskosti i vere u svoje mogućnosti koja je karakteristična za sve velike tenisere.

Uz pravu radnu etiku i malo sreće, verovatno je da na ovogodišnjem Vimbldonu prisustvujemo rađanju jednog šampiona.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: