Novak u Majamiju, verzija iz 2011.

Zebnja i nada. To su osećanja sa kojima su navijači Novaka Đokovića čekali finale u Majamiju i prvi okršaj njihovog ljubimca sa Rafaelom Nadalom u 2014. godini.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 31.03.2014.

09:00

Default images

Zebnjom, pošto bi Nadal pobedom dobio vetar u leđa, a Đokovićevi odlični rezultati u martu gledali bi se iz sasvim drugačije, negativnije perspektive. Nadom, pošto retko ko kao Nadal može u Novaku da probudi genijalnost i zato što bi trijumfom i Indijan Vels dobio na značaju.

Dogodilo se potonje, Đoković je odigrao svoj najbolji meč ove sezone, za 86 minuta ’razbio’ je najvećeg rivala i došao do 18. titule na Masters turnirima.

Novak je odigrao izvanredno, to je jasno i laicima. Ali najimpresivnije od svega jeste čvrstina kojom je Đoković držao uzde i nije dozvolio niti jednog trenutka da mu ritam meča izmakne kontroli.

A bilo je situacija kada je ’momentum’ mogao da pređe na drugu stranu.

Prva, u šestom gemu prvog seta, posle Novakovog brejka. U prvom poenu Đoković je dobio kratku lopticu na forhend, napao je nedovoljno kvalitetno, ni smeč koji je usledio nije bio perfektan, a Nadal je u punom trku sa reketom pola metra iznad glave pogodio liniju za 0:15. Publika je na nogama, Nadal je ’napumpan’. Šta radi Novak? Osvaja četiri poena u nizu i potvrđuje brejk.
Beta/AP Photo/J Pat Carter
Druga, u drugom gemu drugog seta, ponovo posle brejka srpskog tenisera. Đoković gem počinje bekhend dijagonalom koju šalje oko metar u aut, a zatim isto čini i smečom sa osnovne linije. Eto prozora, eto šanse da se Rafa vrati u meč. Ali ne, Novak ponovo ostaje pribran – ubacuje prve servise, ostaje dosledan svojoj taktici i uzima i taj gem.

Treća, u petom gemu drugog seta. Đoković je imao brejk loptu sa težinom meč lopte i izglednu situaciju za napad – forhend je otišao pravo na Rafin reket, koji lopticu smešta duboko u polje za viner, a ubrzo smanjuje na 3:2. To je trenutak meča kada Nadal najviše grize i kada se trudi da agresivnom igrom promeni stanje na terenu. A Novak? Nastavlja precizno da servira i rutinski osvaja sledeći gem

Te tri situacije, na prvi pogled možda i ne toliko značajne, ilustracija su mentalne stabilnosti kakvu neko vreme nismo videli kod Novaka. To je najveći, ali ne i jedini plus koji srpski teniser nosi iz finala na Floridi.
Beta/AP Photo/Wilfredo Lee
Đoković je igrom i strategijom podsetio na slavna izdanja sa Nadalom iz 2011. godine, ali ne sa betona, već sa šljake Rima i Madrida.

U prvom setu Novak je forsirao forhend Nadala, napadao je njegov najjači udarac, što je taktika koju je Andre Agasi (tj. Andreov otac) nazvao “stvaranjem žulja na protivnikovom mozgu“.

Taj žulj do kraja meča samo što nije pukao, pošto je Đoković bekhendom nepogrešivo birao strane i često je hvatao Nadala na pogrešnoj nozi.

Uopšte, Novakov bekhend funkcionisao je besprekorno, a kada sa Nadalom dobija razmene bekhend-forhend po dijagonali, to je pouzdan znak da je pobeda blizu.
Beta/AP Photo/Lynne Sladky
Ritern je Đokoviću bio na standardnom, vrlo visokom nivou, pa je Nadala nekoliko puta naterao da napravi izraz lica koji je imao u Melburnu 2012. godine, kada je posle meča naširoko govorio o Novakovom riternu proglasivši ga “jednim od najboljih udaraca u istoriji“.

U mozaik Đokovićeve perfektne igre uklopio se i servis – slajs sa ’djus’ strane, snažno na T, kik i na forhend i na bekhend, sve je ispunilo svrhu i umnogome mu pojednostavilo put do pobede. Protivniku je dozvolio samo jednu brejk šansu, i to u prvom gemu, a zanimljivo je da je na poslednja tri duela sa Rafom Novak samo jednom izgubio servis.

Bilo je Novakovih pobeda nad Nadalom kada je Španac jednostavno igrao slabo i kada je Đokoviću zato posao bio olakšan. U Pekingu npr.
Beta/AP Photo/J Pat Carter
Ovo nije bio jedan od tih mečeva. naprotiv, Novak je savršeno izbalansiranom igrom i staloženošću ubio svaku nadu Nadalu da može da preuzme kontrolu nad duelom. U završnici drugog seta činilo se da je Nadala lišio i strpljenja i vere u pobedu, što je jako teško eliminisati kod jednog od najupornijih sportista svih vremena kakav je Maljorčanin.

Posle Indijan Velsa konstatovali smo da Novak uprkos tituli nije briljirao, ali nakon Majamija utisak je kompletan – Đoković je pokazao onaj spoj rešenosti, prave igre i kontinuiteta koji je imao kada je bio ’broj jedan’. Neka bude prva od mnogih takvih partija u 2014. godini.

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: