Novak Đoković – težak kraj za novi početak

Novak Đoković napravio je brejk za 2:1 u petom setu, pobednički je podigao ruku, pogledao ka svojoj loži i samouvereno odšetao do stolice.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.01.2014.

17:30

Default images

Svi na Rod Lejver Areni jasno su videli kraj i novi hudinijevski preokret četvorostrukog šampiona u Melburnu.

Međutim, u narednom gemu Novak četiri loptice šalje u mrežu i poklanja gem Vavrinki. Zatim u poenu dugom 31 udarac propušta brejk loptu, a na izjednačenju promašuje volej. Nekih četrdesetak minuta kasnije sličan volej, samo još lakši, poslaće daleko u aut i omogućiti Stanislasu Vavrinki najveću pobedu u dosadašnjoj karijeri – 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7.

Čekaju nas brojne analize u kojima će se do najsitnijih detalja studirati koji su uzroci Novakovog poraza. Treba biti pošten i na početku istaći glavni – fantastični Stanislas Vavrinka.

Prošle godine u Melburnu nedostajalo mu je iskustva na najvećoj sceni, u Njujorku nije imao kondicije, ali sada je dočekao svojih pet minuta – nijednog trenutka nije posustajao, igrao je odvažno od početka do kraja, pa je i zaslužio da ga sreća pogleda u završnici.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Osnovna zamerka Đokoviću verovatno će biti pasivna igra, ali ona stoji samo donekle – Vavrinka poseduje snažnije udarce od Novaka i tokom dobrog dela meča jednostavno ga je oterao iza osnovne linije. Slično uspeva da učini i Del Potro sa Đokovićem, jedina razlika jeste što je Švajcarac sada duže izdržao u tako ubitačnom ritmu.

Stanislas je uglavnom servirao najbolje kada je to bilo najpotrebnije, a najilustrativniji primer toga jesu dva uzastopna asa brzinom od preko 200 km/h na brejk lopti pri rezultatu 3:3 u petom setu.

Ako se to i moglo očekivati kada je Vavrinka ’u zoni’, retko ko je mislio da će Sten tako dobro čitati Novakove servise i duboko riternirati. Osim toga, Švajcarac je slajsom mučio Đokovića i remetio mu ritam u trenucima kada je Novak preuzimao kontrolu u poenima. To je jedan od razloga zašto je Stanislas u više dugih razmena nego inače izlazio kao pobednik, što je još jedan iznenađujući i važan element.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Ipak, nije sve do Vavrinke, imao je srpski teniser i te kako lepu priliku da pobedi. Nije nedopustivo ispustiti brejk viška u petom setu, ali suparnik bi onda barem trebalo da uradi nešto spektakularno, kao što je Nadal učinio prošle godine na Rolan Garosu.

Sada je Vavrinka bio na konopcima, a Novak ga je vratio u igru poklonivši mu ribrejk šaljući jednu lopticu za drugom u mrežu, iako je u tom gemu pogodio većinu prvih servisa. Sve greške tada napravljene su forhendom, Novakovim u ovom meču najlabilnijim udarcem, kojim je napravio 32 neiznuđene greške.

Dalje, u drugom i trećem setu Đokovića je potpuno izdao ritern. Treba odati priznanje Vavrinki za izvanredne servise koji su retke prilike našeg igrača onda činile još značajnijim, ali Novak je i suviše drugih servisa poslao u aut po dužini i tako ispustio dragocene polušanse da ranije preokrene tok zbivanja na terenu (Vavrinka je nekoliko puta preokretao posle 0:30 u gemu). Uostalom, dovoljno je reći da najbolji riterner sveta ceo drugi i treći set nije stvorio nijednu priliku za brejk.
Beta/AP Photo/Rick Rycroft
Taktički gledano, Đoković je mogao da bude za nijansu agresivniji, ali već smo napomenuli da ga je u toj nameri dobrim delom sprečio Vavrinka, mada je uticao i pad samopouzdanja kada je rival već bio u naletu.

Ono što je strategijski Novak sigurno mogao da promeni jeste insistiranje na bekhendu Švajcarca, koji se pokazao pouzdanim i u ofanzivnom i u defanzivnom smislu. Đoković je neretko isključivo insajd-aut forhendima gradio poen i to mu se obijalo o glavu (bez insajd-ina), a ritam je nedovoljno često razbijao i bekhend paralelom, svojim nekada zaštitnim znakom.

Sva četiri smeča koja je odigrao Novak je izveo savršeno, ali ga je mreža ipak opet koštala pobede. Na 30:30 u poslednjem gemu Vavrinka je loše zahvatio lopticu na riternu, ona je jedva prešla mrežu, ali Đoković nije znao šta će sa njome i poslao ju je u aut.

Na meč lopti Novak odabira iznenađenje i servis-volej igru – sada je lako reći da je pogrešio, ali na taj način je npr. osvojio vrlo važan poen u poslednjem gemu finala Vimbldona 2011. godine. I sada je ideja bila dobra, početak egzekucije takođe – servis po širini i visoka loptica kao odgovor, ali ono što se posle desilo nije stvar igre na mreži, nego psihe. Baš kao i poen pre toga.

Upravo je tu i Vavrinka dobio meč – Novak je osvojio osam poena više (161-153), a izgubio je meč. To je obično znak da je rival bolje igrao ključne poene, što je sada bio slučaj i na šta se zapravo svela njihova četvoročasovna borba.
Beta/AP Photo/Rick Rycroft
Saradnja sa Bekerom nije počela baš najslavnije, a da stvar bude gora, kiksevi su se dogodili baš u onim segmentima gde je Nemac trebalo najviše da utiče – na volejima i mentalnoj snazi.

Vavrinka je prekinuo Novakov niz od 25 pobeda u Melburnu, kao i seriju od 14 uzastopnih Gren slem polufinala.

Ipak, šta je, tu je, nije Đoković mogao doveka da osvaja Australijan open. Sudeći po Novakovom ponašanju posle meča i odgovorima na konferenciji za novinare, on ovaj poraz nije shvatio tragično. I ne treba.

Sećate li se kako pokojni Pavle Vuisić u kultnom filmu “Ko to tamo peva“ na usutu mu čašicu rakije reaguje tako što nategne iz flaše? U prethodne dve godine Novak je sebe častio čašicom u Melburnu i to je bilo to – sada je preskočio čašicu, ali nadajmo se da će popiti iz flaše na ostalim Gren slemovima.



Stanislas Vavrinka – Novak Đoković 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7:
Trajanje: 240 minuta
Asovi: Vavrinka 17, Đoković 7
Duple greške: Vavrinka 5, Đoković 1
Procenat prvog servisa: Vavrinka 58% (98-170), Đoković 73% (105-144)
Osvojeni poeni na prvi servis: Vavrinka 72% (71-98), Đoković 71% (75-105)
Osvojeni poeni na drugi servis: Vavrinka 50% (36-72), Đoković 59% (23-39)
Najbrži servis: Vavrinka 219 km/h, Đoković 203 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Vavrinka 194 km/h, Đoković 187 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Vavrinka 156 km/h, Đoković 146 km/h
Poeni na mreži: Vavrinka 20-30 (67%), Đoković 26-35 (74%)
Brejk lopte: Vavrinka 5-10 (50%), Đoković 4-7 (57%)
Poeni na ritern: Vavrinka 46-144 (32%), Đoković 63-170 (37%)
Direktni poeni: Vavrinka 51, Đoković 45
Neiznuđene greške: Vavrinka 60, Đoković 60
Ukupno poena: Vavrinka 153, Đoković 161

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: