Ana Ivanović – pobeda koju smo dugo čekali

Ana Ivanović osvojila je Rolan Garos 2008. godine trijumfom nad Dinarom Safinom u finalu.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 19.01.2014.

14:50

Default images

Kada je podizala pobednički pehar u Parizu ni sanjali nismo da će joj za sledeću veliku pobedu na Gren slem turnirima biti potrebno pet i po godina. Tačno toliko Ana nije savladala nijednu teniserku iz Top 16 na najvećim turnirima.

Igrala je jednom u četvrtfinalu, na US openu 2012. do poslednjih osam došla je zahvaljujući lakšem žrebu i pobedi nad Cvetanom Pironkovom, a još devet puta eliminisana je u četvrtom kolu.

Titula u Oklandu donela je Ivanovićevoj zamah pred Melburn, ali pogled na žreb bio je tužan – nadmoćna Serena Vilijams već u četvrtoj rundi, kojoj naša igračica nijednom u četiri meča nije osvojila pet gemova u setu.
Beta/AP Photo/Andrew Brownbill
Prošla je Ana tri kola, uključujući i neizvestan meč sa Samantom Stosur, ali maltene svi su mislili da je tu kraj puta. Ne i Ivanovićeva, koja je odigrala svoj najbolji meč u poslednjih pet godina i napravila je najveću senzaciju na turniru – 4:6, 6:3, 6:3.

Istina, Serenu su mučila leđa, ali i njen trener Patrik Muratoglu je u inače ne baš korektnoj izjavi naglasio da je pred meč sa Hantuhovom situacija bila “deset puta gora“, pa je Serena slavila sa 6:3, 6:3. Za razliku od njega, Vilijamsova je pokušavala da izbegne nasrtljiva pitanja novinara u vezi sa povredom i više puta je naglasila Aninu fenomenalnu igru.

A da je bila fenomenalna, bila je. Ivanovićeva je od početka do kraja meča odigrala koncentrisano i na videlo su izašli svi plodovi rada sa novim timom predvođenim Nemanjom Kontićem.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
Dva su ključna elementa koji su tesno skopčani i međusobno utiču jedan na drugi – servis i psihička stabilnost. Još u meču sa Stosur bilo je očigledno da Ana ima više samopouzdanja pri početnom udarcu, naročito se to odnosi na dubinu drugog servisa.

U meču sa Serenom, iako joj je slajs-servis retko ulazio, servisi Ivanovićeve bili su precizni i svrhoviti u smislu pripreme poena, pa se Ana nije suočila ni sa jednom brejk loptom u drugom i trećem setu. Takođe, na drugom servisu nije bilo panike i sve ređe viđamo poteškoće sa bacanjem loptice.

Kada Anin servis funkcioniše, izgledi drastično rastu da će i cela igra profunkcionisati. To se prevashodno odnosi na forhend, kojim je upisala 18 vinera i kojim je nadigrala Serenu.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
Ono što je predstavljalo iznenađenje za sve jeste Anin ritern, kojim je u Novakovom stilu često pod noge vraćala i Serenine prve servise – uostalom, nizom fantastičnih riterna obezbedila je prelomni brejk na početku trećeg seta.

Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće da Ivanovićeva nije bila čvrsta tamo gde je ranije obično bio problem – u glavi. Baš kao ni protiv Stosur, Ana se nije unervozila posle gubitka prvog seta i krenula u bezglavi juriš, već je ostala staložena i dosledna svom planu igre.

Kada je Ivanovićeva napravila brejk početkom trećeg seta, verujem da bi mnogi neutralni posmatrači novac stavili na to da ga do kraja neće sačuvati. I zaista, Ana ima neslavnu tradiciju ispuštanja i većih prednosti, kao i nesigurnosti u trenucima kada treba da se završi meč.

Međutim, u naredna četiri gema Ivanovićeva je izgubila isto toliko poena, u poslednja dva niti jedan, a nije je poremetila ni propuštena meč lopta na Serenin servis. Samo neiskreni reći će da su očekivali tako nešto.
Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Posao ni izbliza nije gotov, pobeda nad Serenom je samo jedan korak. Džinovski, ali ipak samo korak. Sada Anu čeka sasvim drugačija vrsta izazova u kojem će morati da potvrdi mentalnu stabilnost, ali iz nove perspektive – sada nema bojazni da će se Ivanovićeva uplašiti pobede, ali ima straha kako će se izboriti sa ulogom favorita.

Protivnica je 19-godišnja Kanađanka Eženi Bušar, koja je Anu pobedila u jedinom dosadašnjem međusobnom okršaju, prošle godine na Vimbldonu bilo je 6:3, 6:3.

To je bio poslednji meč srpske teniserke sa Najdželom Sirsom kao trenerom i gledali smo suštu suprotnost u odnosu na mečeve sa Stosur i Serenom – ravnodušnu Anu, Anu bez žara i samopouzdanja. Bilo bi lepo da upravo pobedom nad Bušar Ivanovićeva zaokruži ogroman napredak koji je napravila od tada.



Ana Ivanović – Serena Vilijams 4:6, 6:3, 6:3:
Trajanje: 116 minuta
Asovi: Ivanović 1, Vilijams 13
Duple greške: Ivanović 2, Vilijams 4
Procenat prvog servisa: Ivanović 53% (40-75), Vilijams 66% (63-95)
Osvojeni poeni na prvi servis: Ivanović 78% (31-40), Vilijams 68% (43-63)
Osvojeni poeni na drugi servis: Ivanović 60% (21-35), Vilijams 41% (13-32)
Najbrži servis: Ivanović 182 km/h, Vilijams 194 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Ivanović 162 km/h, Vilijams 171 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Ivanović 143 km/h, Vilijams 145 km/h
Poeni na mreži: Ivanović 10-13 (77%), Vilijams 10-15 (67%)
Brejk lopte: Ivanović 4-14 (29%), Vilijams 2-3 (67%)
Poeni na riternu: Ivanović 39-95 (41%), Vilijams 23-75 (31%)
Direktni poeni: Ivanović 33, Vilijams 22
Neiznuđene greške: Ivanović 27, Vilijams 31
Ukupan broj poena: Ivanović 91, Vilijams 79

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: