Žreb: Borba za presto se nastavlja

Prošlogodišnji turnir u Parizu protekao je u znaku odmaranja najboljih tenisera za završni turnir u Londonu.

Izvor: SO

Ponedeljak, 28.10.2013.

10:15

Default images

Đoković je ispao u drugom kolu, Mari u trećem, Federer je preskočio Bersi, a Nadal još nije bio blizu povratka na teren.

Titulu je osvojio David Ferer, a tada je šira javnost prvi put čula za Jeržija Janoviča, koji je bio senzacionalni finalista.

Situacija je sada drugačija – Nadal ’grize’ koliko može svaki put kada igra, a Đoković se posle US opena ponaša kao čovek koji se iznova dokazuje i osvojio je obe titule u Kini. Uz to, njih dvojica vode i bitku za prvo mesto na kraju sezone, mada je Španac u velikoj prednosti.

Da vidimo šta nam je doneo žreb.

I četvrtina - Nadal ponovo u Parizu

Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko
Rafael Nadal ne voli dvoranske uslove, u Bersiju igra prvi put od 2009. godine, a prvi meč može da mu donese okršaj sa Dmitrijem Tursunovom, koji je nezgodan kada ima svoj dan, a ove sezone igra sasvim dobro i 30. je na ATP listi. Pre toga, Rus mora da dobije Granoljersa.

Jerži Janovič se vraća na mesto svog proboja, a poznato je da teniseri često bolje igraju kada im određeno mesto budi pozitivne asocijacije. Poljak je od Vimbldona u blagom padu, ali protiv Nadala je u Montrealu bio nadomak osvajanja prvog seta.

Rišar Gaske ili Žo-Vilfred Conga, koji su ljuti rivali za plasman u London, nalaze se jedan drugom na putu u trećem kolu, a pobednik bi trebalo da igra sa Nadalom. Conga bi svakako bio teži rival Špancu, ali još pronalazi pravu formu posle povrede

Uprkos porazu od Del Potra, Rafael je u Šangaju delovao bolje nego u Pekingu i činilo se da formu tempira za London. Treba očekivati motivisanog Nadala u Parizu, ali žreb mu nije bio lak – i Janovič i Conga imaju oružja da mu naude, ili barem da ga umore za završne okršaje.

II četvrtina - Monfis donosi zabavu

Beta/AP Photo/Alberto Saiz
Po običaju, najotvoreniji je deo žreba koji predvodi David Ferer. Iako je igrao finala u Stokhlomu i Valensiji, očigledno je da Fererova igra od Rolan Garosa nema isti intenzitet i konstantnost.

Na snagu volje je stigao do četvrtfinala US opena, a i sada bi na isti način mogao do te faze, pogotovo što mu žreb nije težak. Rosol ili Šardi u drugoj rundi, zatim najverovatnije Simon, pa četvrtfinale verovatno sa Berdihom ili Raonićem.

U tom delu žreba je i Gael Monfis, koji je uvek motivisan u Parizu, on će igrati verovatno igrati najzabavnije mečeve – ako prođe Pospišila na startu, čeka nas poslastica i njegov meč sa Berdihom.

III četvrtina - Del Potro želi 'hiljadarku'

Beta/AP Photo/Keystone,Ennio Leanza
Huan Martin del Potro ove sezone je osvojio četiri turnira iz Serije 500, a dva puta je gubio u finalima na Masters 1000 turnirima – od Nadala u Indijan Velsu i od Đokovića u Šangaju.

Fereru se posrećilo prošle godine, ako se slična seča favorita dogodi i ove, Delpo je prvi kandidat za trofej. Ipak, uvek je znak pitanja njegova fizička sprema – osvojio je Bazel i čeka ga London, a zna se da Del Potrovo telo teško izdrži toliko trških mečeva u nizu bez posledica.

Realno je da ćemo u četvrtfinalu videti reprizu finala iz Bazela – Delpo na svom putu ima pomilovanog Čilića i Grigora Dimitrova, a Rodžer Federer Južnog i Hasa ili Kolšrajbera.

Hrvat dugo nije igrao i biće malo ’rđav’, ali meč sa Dimitrovom trebalo bi da bude interesantan – videćemo koliko mu je trofej u Stokholmu doneo samopouzdanja, u Bazelu je bilo rano da se to pokaže.

Federer tradicionalno nema problema ni sa Južnim ni sa Hasom, ali opet, baš takvi su ove godine dobijali Rodžera (vidi pod: Robredo).

IV četvrtina - hoće li Novak igrati maksimalno?

Beta/AP photo
Novak Đoković najverovatnije će u drugoj rundi igrati svoj prvi meč sa Benoom Perom, koji će biti motivisan da se pokaže pred domaćom publikom. Ipak, čini se da Francuz nema igru da se suprotstavi Novaku - njegovom forhendu nedostaje oštrine, a i nije dovoljno konstantan.

Srpski teniser nije imao nimalo lak žreb – sledi mu Džon Izner, polufinalista u Parizu iz 2011. godine, koji ga je ove sezone dobio u Sinsinatiju. Amerikanac je tada fantastično servirao, mada je i Đoković igrao znatno ispof svog nivoa.

To je Đokoviću idealna prilika za revanš, a onda nas najverovatnije čeka repriza dva epska meča sa Gren slemova ove godine – duel Novaka i Stanislasa Vavrinke. Švajcarac ima jasan cilj – plasman u London, ali posle US opena ne igra baš najbolje, a pre četvrtfinala imaće dva teška testa (Lopes ili Tomić, pa Almagro)

U Kini je Novak igrao odlučno i energično, videćemo hoće li dati sve od sebe u Francuskoj ili će se čuvati za London, pogotovo što ga posle čeka i finale Dejvis kupa.

Ako bude ponovio igre iz Pekinga i Šangaja, trofej nije daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: