Surova istina – poraz od najboljeg

Borio se Novak Đoković kao lav, pružio nam je periode nadahnutog, briljantnog tenisa, ali to nije bilo dovoljno.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 10.09.2013.

13:36

Default images

Surova istina septembra 2013. godine glasi – Rafael Nadal trenutno je najbolji teniser na svetu.

Mozak Španca tokom meča radio je kao sat, svaka strateška odluka koju je doneo bila je ispravna, a u prelomnim momentima igrao je kao mašina – matematički tačno i sa ogromnom količinom samopouzdanja.

Pred meč u Njujorku, Đoković je izgubio pet od šest mečeva sa Nadalom. Psihički, “loptica je bila u njegovom terenu”, na njemu je bilo da nešto promeni, baš kao što je Španac to učinio posle niza od sedam poraza.

I Novak je pokušao. Pre svega, ranije nego u ‘relijima’ u njihovim prethodnim mečevima napadao je insajd-aut forhendom u Nadalovu forhend stranu. Neretko nije čekao da se poen razvije, nego je već posle tri-četiri udarca menjao stranu. Tako je ostavljao Nadala u dilemi koju će stranu i kada izabrati. Takva, za neke možda i neznatna promena plana donela mu je mnogo poena i predstavlja ohrabrenje pred naredne mečeve.
Beta/AP Photo/David Goldman
Druga stvar jesu izlasci na mrežu, i to u situacijama kada se računa da volejom treba da se odradi dobar deo posla, a ne samo da se rutinski okonča izgrađen poen. Iako je Novak odigrao nekoliko izuzetnih voleja, jasno je da mu taj deo igre nikada neće biti ubojito oružje – igra na mreži nije mu prirodna i problematičan mu je izbor trenutka za juriš napred.

Đoković je osvojio 22 od 36 poena na mreži (61%), Nadal ga je devet puta uspešno ‘prošao’ i može se zaključiti da ta taktika nije dala rezultate. Nekada je bolje držati se onoga što je dobro i to učiniti još boljim, nego tražiti prostor za poboljšanje tamo gde ga nema previše.

Koji su uzroci Novakovog poraza? Prvi i najvažniji jeste izvanredna igra Nadala.

Umereno agresivnom igrom Španac je dobio prvi set, ali od sredine drugog do kraja trećeg dubokim Novakovim udarcima bio je potisnut daleko iza osnovne linije.

Videvši da u tom intervalu meča nema previše šansi u razmenama sa osnovne linije, Nadal je uložio svu snagu u prvi servis. Tokom turnira bilo je mnogo priče kako Rafa sada više traži preciznost od jačine u svom servisu, ali njegov sportski instinkt osetio je idealan trenutak da to promeni – sredinom trećeg seta, presudnog za ceo meč.
Beta/AP Photo/Charles Krupa
Đoković jeste došao do tri vezane brejk lopte u devetom gemu, ali to je učinio zato što poseduje najbolji ritern na svetu (neki kažu i u istoriji), a ne zato što je Španac slabo servirao.

A način na koji se Nadal izvukao iz, za većinu bezizlazne situacije bio je impresivan. Slajs-servis i viner forhendom, kombinacija kojom je mučio Novaka tokom celog meča, zatim je mentalno izdržao napornu razmenu i dočekao Đokovićevu grešku, a na trećoj brejk lopti odservirao je as od oko 200 kilometara na sat na T liniju. I to sa strane na kojoj u 90% važnih poena gađa slajs servis u bekhend suparnika.

“Nema strategije na brejk loptama. U tim situacijama svodi se na intuiciju, na osećaj u trenutku, da odigram odlučno i da izaberem pravu opciju“, rekao je Nadal.

Tokom celog meča Rafaela je slušao njegov zaštitni znak – forhend paralela. Njome je iskoristio set loptu u trećem setu, napravio brejk u četvrtom, ali i terao Novaka na konstantnu dilemu da li mu je bekhend dovoljno prodoran.
Beta/AP Photo/David Goldman
Kada bi jednom preuzeo kontrolu, Nadal bi je zagrizao poput pit bula i ne bi je puštao. Način na koji je Španac dobio četvrti set mogao je da bude način na koji je Novak dobio treći. Bio je Đoković u naletu posle osvajanja drugog seta, pustio je ruku, hvatao loptice u penjanju i birao je strane perfektno.

“Tada je Novak igrao neverovatno. Kada je na tom nivou, nisam siguran da iko može da ga zaustavi. Znao sam da je važno da zaostanem samo jedan brejk, dupli bi bio kraj. Pokušao sam da ostanem koncentrisan, da se borim za svaku lopticu i da čekam svoje trenutak“, kaže Nadal.

Vodio je Novak 2:0 u trećem setu, posle izvanrednog riterna uzviknuo je „dobar!“ i imao je brejk loptu koja je imala težinu set lopte. Razvio se još jedan dug poen i Đoković je poslao lopticu u aut. To je bila jedna od tačaka na kojoj je dvoboj mogao drugačije da se prelomi.

“Razočaravajući je način na koji sam izgubio treći set, posebno jer sam u prvih četiri-pet gemova diktirao igru. Ali sve je moja krivica. Pravio sam neiznuđene greške forhendom i dva puta sam izgubio servis kada nije trebalo“, izjavio je Đoković.
Beta/AP Photo/Darron Cummings
Ako je za igru sa Vavrinkom kritika bila i više nego poželjna, Đoković sada ne bi trebalo da bude toliko strog prema sebi, bar ne kada je treći set u pitanju. Kao što je tačno rekao kolega novinar u svom pitanju: „Nikada nisam video da neko tako dobro odigra set, a da ga ipak ne osvoji“.

Jedina greška koju je Đoković napravio u trećem setu, a da se može pripisati stegnutoj ruci, jeste pri rezultatu 5:4 za Nadala i 30:30. Tada je odservirao sjajno na T liniju, Nadal je lopticu vratio blizu linije, ali ne duboko, a Đoković je lagan forhend poslao u mrežu. Očekivao je servis-viner. I ko može da ga krivi?

Sve ostalo, ceo taj treći set igrao se po Novakovim uslovima, uslovima pod kojima je Đoković ranije dobijao Nadala. On je diktirao poene forhendom, on je menjao ritam po želji, a Španac je bio u defanzivi.

Brejk lopta u trećem gemu trećeg seta bio je rezonski promašaj – takva igra donela mu je rezultat i tako je trebalo i da nastavi. Sada nije ušlo. Na one tri brejk lopte u devetom gemu Nadal je, kao što smo već konstatovali, odigrao dva savršena poena, a na trećem je Đoković poslao lopticu forhendom u vrh najvišeg dela mreža. Nijanse.

„Tada se momentum promenio. Od 0:40 odigrao je nekoliko sjajnih poena, mislima da tada nisam ništa pogrešno uradio. On je zaradio te poene, svaka mu čast. Trebalo je da iskoristim mentalnu prednost koju sam imao od sredine drugog do kraja trećeg seta. Trebalo je da realizujem prilike koje su mi se ukazale, nisam to učinio i na kraju nisam zaslužio da pobedim“, bolno realan bio je Đoković.
Beta/AP Photo/Darron Cummings
Tu dolazimo do presudne razlike u meču – samopouzdanje. Novakovo je poljuljano još od Rolan Garosa, a Nadal u poslednje vreme na teniskom terenu deluje više kao mašina nego kao ljudsko biće.

Đoković je u drugom setu znatno podigao nivo igre, ritern mu je bio zapanjujući, ali isto tako je bilo evidentno da se muči sa problemima u glavi. Obično, kada je u takvom fokusu, greške su svedene na minimum. Sada je dozvolio da mu Nadal odmah vrati prvi brejk (doduše, i umor je učinio svoje posle poena od 54 udarca), a onda je Novak uložio nadljudski napor u sledećem gemu i napravio novi brejk.

Ponovo je usledila mini kriza, dve ničim izazvane greške za 15:30, ali potom je Đoković napravio mentalni iskorak – stisnuo je petlju, odigrao udarce slične onima iz prethodnog gema i završio je set bekhend paralelom na liniju. Tu je probijena jedna barijera. Da ih ima još, vidimo po konačnom rezultatu.

Novak je realizovao samo tri od 11 brejk prilika, a spasao je pet od 12 brejk šansi, na osnovu čega jasno zaključujemo da je Nadal u ključnim poenima bio koncentrisaniji i hrabriji. Da li je Đokoviću nedostajalo samopouzdanja?

„Ne znam. Igrao sam dobro tokom cele dve nedelje i mogu da budem srećan jer je situacija bila drugačija nego na turnirima na betonu pre US opena. Osećao sam da sam mentalno bio prisutniji, da sam ‘išao’ po svoje udarce, tako da je bar to pozitivno“, kaže Novak.
Beta/AP Photo/David Goldman
Na kraju, možda je najadekvatniji odgovor negde između dve krajnosti – Novaku je u najvažnijim poenima malo nedostajalo samopouzdanja, ali i Nadal je te poene odigrao vrhunski jer je sada siguran u svoje udarce kao retko kada ranije.

“Ništa se posebno nije promenilo u mojoj igri. Igram agresivnije nego ranije, ali mogu da budem agresivniji samo zato što imam mnogo samopouzdanja i jer igram dobro. Kada nemam samopouzdanja, teško je da budem agresivan”, izjavio je Rafael.

Dalje, Nadal je dobrim delom dobio Đokovića na ono što je jedna od istaknutijih vrlina srpskog tenisera – konstatnost. Nivo igre Španca nije mnogo varirao, bio je visok u kontinuitetu, dok je Novakova amplituda bila velika – od toga da se već u četvrtom gemu nervozan okretao ka svojoj loži jer ne igra kako treba, do tenisa “sa druge planete” u drugom i najvećim delom trećeg seta.

Ipak, Nadal je relativno lako dobio prvi i četvrti set, pa zato ovaj meč ne spada među najuzbudljivije i najkvalitetnije koje su nam podarili Rafa i Nole.
Beta/AP Photo/Mike Groll
Upravo je poslednji set jedino što se može zameriti Novaku. Gledali smo ga da loše igra i da hoda spuštenih ramena, ali dugo nismo videli da se predao.

Propustio je dve brejk prilike na startu četvrtog seta, a onda je Nadal napravio brejk i vodio je sa 4:1. Šesti gem Đoković je pustio niz vodu, a tokom karijere znao je da pravi i čudesnije preokrete. Izgleda da mu je treći set oduzeo previše energije i da mu je Nadal slomio duh.

Ove godine Novak je osvojio Australijan open, izgubio je finala na Vimbldonu i US openu i polufinale sa težinom finala na Rolan Garosu.

„Voleo bih da sam osvojio još jednu titulu, s obzirom da sam igrao u dva finala. I na Rolan Garosu sam imao onaj meč u šaci. Ali generalno gledano, bio sam uspešan na Gren slemovima”.

Đoković ostaje na šest Gren slem titula, koliko imaju Edberg i Beker, a Nadal se svojom 13. polako približava Federeru.
Beta/AP Photo/Darron Cummings
Trenutno je Rafa u Novakovoj glavi i srpski teniser mora da pronađe način da je iz nje istera. Kako pretvoriti frustraciju u dodatnu motivaciju?

„Moram to da učinim. To je deo mog života. Sportista tokom karijere često padne, ali mora da nastavi da se bori i da se poboljšava. Zato smo ovde. Imam 26 godina i verujem da je najbolji deo moje karijere preda mnom. Osećam to. Verujem u to. Dokle god verujem u to, vatra ljubavi prema igri gori u meni. Dok god je tako, igraću tenis svim srcem, baš kao i u prethodnih deset godina”.

Zato Rafa, još ćemo se ćerati. Znamo šta je usledilo kada je Novak poslednji put izgubio od Nadala u finalu US opena...

Rafael Nadal – Novak Đoković 6:2, 3:6, 6:4, 6:1:
Asovi: Nadal 1, Đoković 6
Duple greške: Nadal 1, Đoković 2
Procenat ubačenog prvog servisa: Nadal 64% (78-121), Đoković 68% (69-102)
Osvojeni poeni posle prvog servisa: Nadal 65% (51-78), Đoković 58% (40-69)
Osvojeni poeni posle drugog servisa: Nadal 56% (24-43), Đoković 48% (16-33)
Najbrži servis: Nadal 201 km/h, Đoković 204 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Nadal 177 km/h, Đoković 180 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Nadal 136 km/h, Đoković 142 km/h
Poeni na mreži: Nadal 74% (17-23), Đoković 61% (22-36)
Brejk lopte: Nadal 58% (7-12), Đoković 27% (3-11)
Poeni na protivnikov servis: Nadal 45% (46-102), Đoković 38% (46-121)
Direktni poeni: Nadal 27, Đoković 46
Neiznuđene greške: Nadal 20, Đoković 53
Ukupno poena: Nadal 121, Đoković 102

Kako ste Vi videli meč Đokovića i Nadala? Podelite svoje mišljenje sa ostalima putem komentara.

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: