RG: Najjači utisci iz Pariza

Teniseri su već na travi Halea i Kvinsa, a Rolan Garos, drugi Gren slem turnir u sezoni, polako se arhivira.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 11.06.2013.

20:09

Default images

Na pariskoj šljaci videli smo suze-radosnice, ali i suze zbog tuge, teško zamislive preokrete, nastavak grandioznog rivalstva Đoković-Nadal i dominaciju Serene Vilijams.

Iskusni teniseri ponovo su na najvećoj sceni, dva Tomija su nam ulepšali dve nedelje Garosa, a Federer je došao do 900. pobede u karijeri.

Izdvojili smo najjače utiske iz ’grada svetlosti’. Uživajte.

Mentalitet velikana – Rafael Nadal

Beta/Xinhua/Gao Jing
Sport je dublji, slojevitiji i skoro uvek predstavlja mnogo više od onoga što statistika prikazuje, ali u slučaju Rafaela Nadala i njegovog povratka posle povrede brojke su prikladan način da se pokaže suština.

Otkad se vratio na teren, Nadal je dobio 43 od 45 mečeva koje je igrao – osvojio je sedam titula (Sao Paulo, Akapulko, Indijan Vels, Barselona, Madrid, Rim i Rolan Garos) i igrao je još dva finala (Vinja del Mar i Monte Karlo).

Trijumfom u Parizu Nadal je postao prvi čovek u istoriji koji je isti Gren slem turnir osvojio osam puta. Ukupno je to bio Rafaelov 12. GS trofej, čime je prestigao Bjerna Borga i Roda Lejvera i izjednačio se sa Rojom Emersonom na trećem mestu večne liste.

Ispred su još jedino Pit Sampras (14) i Rodžer Federer (17). Možda je upravo to najupečatljiviji dokaz onima koji nipodaštavaju Nadalovu igru i rezultate i ne mogu da shvate da je on već sada debelo zagazio u istorijske udžbenike tenisa.

Nadal sada na Rolan Garosu ima skor u karijeri 59-1, čime je za jednu pobedu prestigao Federera i Giljerma Viljasa (po 58).

Pre nekoliko meseci pitali smo se hoće li Nadal ikada više zaigrati tenis, a sada se pitamo može li da postane najbolji u istoriji. To je karakter, to je mentalitet velikana, to je strast za tenisom, to je Rafael Nadal.

Serenina moć ili nemoć ostalih?

Beta/AP Photo/Christophe Ena
Kada je Serena bila superiorna bila superiorna na WTA turu pre desetak godina, mnogi su želeli da je vide u duelu sa nekim muškarcem. Takve komentare sve češće čujemo i sada – mlađa Vilijamsova ponovo je nadmoćna u odnosu na konkurentkinje.

Toliko, da i velikoj šampionki Mariji Šarapovoj deluje nemoguće da će je ikada više pobediti. A šta tek reći za polufinalni meč sa Sarom Erani, koji je trajao koliko i školski čas.

Na putu do titule Amerikanka je izgubila samo 29 gemova – tako ubedljiva bila je samo još na US openu 2002. godine.

Serena je posle pauze od 11 godina osvojila Rolan Garos, to je ukupno njena 16. Gren slem titula, a ispred sebe u Open eri ima još jedino Martinu Navratilovu i Kris Evert sa po 18 titula, kao i neprikosnovenu Štefi Graf (22).

Vilijamsova je trenutno u seriji od 31 trijumfa, a pogodite šta? Završena je sezona na podlozi koju ona ne podnosi, a dolazi trava i Vimbldon, na kojem je slavila pet puta.

Uz sve to, Serena deluje motivisanije nego ikada ranije, toliko da je na pitanje da li bi volela da se povuče dok je na vrhuncu odgovorila: "Da, to je moj san. Ali jesam li stigla do vrhunca?"

Senka na Serenine rezultate i pobednički duh ne može biti bačena, ali jedno pitanje čuje se sve češće i glasnije – da li je moguće da je ženski tenis toliko slab?

Dva Tomija! Svaka čast

Beta/AP Photo/Michel Spingler
Ima li išta lepše za pravog teniskog zaljubljenika nego kada se ’matorac’ vrati posle povrede i počne ponovo da pobeđuje na velikoj sceni? Robredo je dobio ime Tomi po istoimenoj rok-operi grupe „The Who“, njegov otac bio je njihov verni obožavalac.

Prethodne dve godine mučio se sa povredama, ali sada se vratio na omiljenu mu šljaku – peti put u karijeri igrao je četvrtfinale Rolan Garosa, i to na kakav način. U tri uzastopna meča gubio je sa 2-0 u pobeđivao sa 3-2 u setovima, a to nije uspelo nikome još od 1927. godine i Anrija Košea.

Prvo su na taj način pali Sijsling i Monfis, a onda i Almagro, koji je i u trećem i u četvrtom setu imao brejk viška. Posle tog trijumfa Robredo se rasplakao, a snage za otpor Fereru nije imao.

Has ne prestaje da nas iznenađuje, sa 35 godina prvi put u karijeri je došao među osam na Rolan Garosu. Nemac igra bez pritiska, a pri tom poseduje izražen takmičarski duh, disciplinu i ljubav prema sportu. To je, kao što vidimo, sasvim pristojna kombinacija.

Brojni novinari i stručnjaci veće su šanse davali Hasu da iznenadi Đokovića, nego Vavrinki da napravi senzaciju protiv Nadala. Tomi je i dalje na ceni, videćemo koliko još može da izdrži.

Iskustvo je u modi

Beta/AP Photo/Michel Spingler
Već nekoliko godina tendencija u ženskom tenisu jeste da teniserke kasnije sazrevaju. Zato smo i dobili Gren slem prvakinje koje su blizu tridesete ili su je prešle – Na Li, Samanta Stosur, Skjavone...

Sudeći po ovogodišnjem Rolan Garosu, izgleda da se sličan trend ’hvata’ i kod muškaraca. Svetski broj jedan Novak Đoković bio je najmlađi od svih četvrtfinalista, a u klubu 30+ bili su Has, Robredo, Ferer i Federer.

Kolo ranije, u osmini finala, mlađi od Đokovića bio je jedino Kei Nišikori (1989). Ipak, pre nego što zaključimo da novi vetrovi duvaju ATP turom, setimo se da u Parizu nije bilo Endija Marija (1987) i Huana Martina del Potra (1988), koji bi verovatno došli do četvrtfinala.

Još jedno pitanje nameće se u pozadini – da li su stariji došli do izražaja jednostavno zbog oseke mlađih naraštaja? Grigor Dimitrov je nesumnjivo talentovan teniser, u vezi sa njime diglo se mnogo prašine posle pobede nad Đokovićem u Madridu, ali on je tek sada prvi put prošao u treće kolo nekog Gren slema.

Tomić bljesne pa potone, Herison ni ne bljesne, Raonić drži kakav-takav kontinuitet, ali još je daleko od užeg vrha. Tenis čeka svežu krv.

Srbi na RG: Odavno nismo bili bolji

Beta/AP Photo/Michel Euler
Generacija koja sada predstavlja srpski tenis biće zapamćena u istoriji našeg sporta. Nažalost, malo je verovatno da ćemo u budućnosti istovremeno imati toliko kvalitetnih tenisera i teniserki. Tek kada njihovo vreme prođe, bićemo do kraja svesni koliku je dragocenost Srbija imala.

Pre pet godina u Parizu Ana je osvojila titulu, a Jelena i Novak bili su polufinalisti. Godine 2008. u Melburnu Novak je osvojio trofej, Ana je igrala finale, a Jelena je bila polufinalistkinja.

Otkad Jelena i Ana nisu u samom vrhu, prethodni US open i Rolan Garos za nama verovatno su najuspešniji Gren slemovi za srpske predstavnike.

O tome smo pisali u posebnom tekstu.

A najbolji meč na turniru je...

Beta/AP Photo/Michel Spingler
Dileme nema, Rafael Nadal i Novak Đoković odigrali su ’meč godine’, kako ga je i pre njegovog početka opisao Džon Mekinro.

Videli smo uspone i padove na obe strane, periode briljantnog tenisa i sumnje u sopstvene mogućnosti, ali i ono što ovakve mečeve čini ’klasicima’ – peti set, dramu i preokret. Na kraju je Nadal izašao kao pobednik u tom ’finalu pre finala’.

Odmah za njime je okršaj Stanislasa Vavrinke i Rišara Gaskea, u kojem je Švajcarac preokrenuo od 0-2 do 3-2 u setovima. Isto je učinio i Robredo protiv Monfis u meču u kojem je spasavao meč lopte, a nešto bizarno primamljivo bilo je i u duelu Hasa i Iznera.

Amerikanac je u četvrtom setu spasao čak 12 meč lopti, imao je brejk prednosti u petom, ali je Has ipak slavio.

Kada je reč o ženskoj konkurenciji, izbor nije težak – bio je to četvrtfinalni dvoboj Serene Vilijams i Svetlane Kuznjecove. Ruskinja je vodila sa 2:0 u trećem setu, imala je i tri brejk šanse u trećem gemu, ali je Serena preokrenula i prebrodila jedini ozbiljan izazov na celom turniru.

Brojke za kraj

Beta/AP Photo/Michel Spingler
Rodžer Federer je pobedom protiv Žila Simona u meču četvrtog kola došao do 900. pobede u karijeri. Ispred njega su Džimi Konors sa 1.243 pobede, Ivan Lendl (1.071) i Giljermo Viljas (924). Istovremeno, Švajcarac se tim trijufmom plasirao u 36. uzastopno Gren slem četvrtfinale.

I Novak Đoković dostigao je značajan jubilej u karijeri, pobeda nad Dimitrovom u trećoj rundi bila mu je 500. u karijeri.

Žo-Vilfred Conga igrao je prvo polufinale na Rolan Garosu. Francuzi su maštali o ’novom Janiku Noi’, ali je Žo podlegao pritisku i lagano izgubio od Ferera.

Conga nije jedini primer koliko domaća publika može da bude i opterećenje – Gaske je igrao sjajno, ali je izgubio od Vavrinke i sada u osmini finala Gren slemova ima mizernih 1-15.

91-4, to je odnos pobeda i poraza Serene Vilijams od aprila 2012. do danas.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Najdužu razmenu udaraca na turniru videli smo već u prvom kolu. Nije vam bilo teško da pogodite da je Žil Simon rezervisao mesto u toj kategoriji, sa Hjuitom je 47 puta prebacio lopticu.

U prvom setu polufinalnog meča sa Šarapovom, Viktorija Azarenka uzela je samo 3 (i slovima: tri) poena na svoj servis.

Kakvo je Vaše mišljenje – koji je najjači utisak Rolan Garosa? Šta biste dodali spisku?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: