Nova vest
Tenis

Nedelja, 22.06.2014.

16:10

Rodžer Federer – na Vimbldonu uvek favorit

Karijera Rodžera Federera krenula je silaznom putanjom 2011, kada je prvi put posle devet godina sezonu završio bez titule na nekom od Gren slemova.

Izvor: Đukić Nikola

Autor: Đukić Nikola

Default images

Nedostatak velikih rezultata odrazio se na poziciju na tabeli, pa je pao na četvrtu poziciju ATP liste, na kojoj se nije nalazio od 2003.

Tada su krenule priče da je Federerovo vreme prošlo, da je u godinama i da neće uspeti da se vrati, ali je upravo finiš te sezone bio ključ povratka.

Osvojio je završni Masters u Londonu, a onda u prvih šest meseci 2012. bio najbolji na četiri turnira i u London je stigao u odličnom raspoloženju. Na Vimbldonu je osvojio svoju sedmu titulu i vratio se na prvo mesto u konkurenciji Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Endija Marija.

Dve godine kasnije, situacija je slična, posle odličnog starta sezone i trofeja u Dubaiju, Švajcarac je slavio i na turniru u Haleu. To je još jedan dokaz da ga i sa pune 32 godine ne treba otpisivati, posebno ne na Vimbldonu.

Koliko trava odgovara Rodžerovom stilu igre pokazuje upravo ta titula u nemačkom gradu, koja je bila njegova 14. na travi.

Na najbržoj podlozi, Federer se oslanja na četiri najjača oružja – servis, kretanje, igra na mreži i slajs.

Početni udarac je onaj od koga će zavisiti taktika Švajcarca i koji će mu pružiti priliku da bude agresivan. Protivnike retko kad navikne na jedan servis zbog mnogobrojnih varijacija, a ukoliko procenat ubačenog prvog bude na nivou, neretko ćemo viđati gemove kraće od 60 sekundi. Posebno će taj faktor biti važan ukoliko dođe do druge nedelje, jer će tereni već biti istrošeni, a preostali protivnici znatno jači od prethodnih.

Švajcarski teniser je brojne uspehe na travi napravio baš zbog perfektnog kretanja, koje izgleda kao da je stvoreno za ovu podlogu. Često se čini kao da samo klizi po zelenoj površini i lagano stiže svaku lopticu, koju drugim svojim oružjem – slajsom, vraća u teren. Gorenavedeni pad krenuo je baš kada je Federerovo kretanje opalo za jednu oktavu, što je dokaz koliko mu znači u igri.

Pored odbrambene, njegov slajs ima i izraženu napadačku funkciju, a tim udarcem obično priprema poene i pokušava da menja ritam. Uz Marija, poseduje najbolji slajs na svetu, a na travi je on posebno delotvoran jer loptica dobije ubrzanje prilikom dodira sa podlogom. Takođe, često igra takozvani “chip and charge” (slajs iz riterna i izlazak na mrežu) kada je u prilici da napravi brejk.

Kada su voleji i igra na mreži u pitanju u pitanju, treba reći da će Federer pokušavati što češće da skraćuje poene kombinacijom servis-volej. To je nešto što u većoj meri čini od početka 2014, a na Vimbldonu je uvek delotvorna taktika.

Najveći problem praviće mu sada već standardno nesigurni bekhend, ne baš pouzdan ritern (veoma važan udarac na travi),kao i pritisak da se može ponoviti prošla godina. Tada ga je, odigravši kao u transu, u drugoj rundi izbacio Ukrajinac Sergej Stahovski.

Po mnogima najbolji teniser u istoriji ove igre nije više mentalno toliko nadmoćan, u tom segmentu igre Đoković i Nadal su daleko ispred. Ipak, posle dobrih rezultata u prvoj polovini godine samopouzdanje mu je na nivou, a ne baš težak žreb na startu mogao bi da mu otvori put do eventualnog polufinala sa Rafom.

Iako od 2007. nema pobedu nad najvećim rivalom na Gren slemovima, Vimbldon je definitivno mesto na kom bi to mogao da učini.

Dolazi na dobro poznato mesto, mesto na kom je ostvario najveće uspehe, mesto na kome je uvek izvlačio najbolje. Sigurno će tako biti i ovoga puta.

Na našem sajtu možete da čitate dvougao u kojem smo se bavili pitanjem da li je Endi Mari favorit na Vimbldonu, čitajte najavu nastupa Novaka Đokovića i analizu žreba, kao i tekst o tome koliko može Rafael Nadal na terenima Ol Ingland Klaba.

Kako je vaše mišljenje – može li Rodžer Federer do osme titule na Vimbldonu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve