Nova vest
Tenis

Petak, 24.01.2014.

14:45

Fedal broj 33: Nove uloge, stara priča

Tresla se gora, rodio se miš – tako se najkraće, ali i najtačnije može opisati duel Rafaela Nadala i Rodžera Federera u polufinalu Australijan opena.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U dva dana koja su prethodila meču čitali smo brojne hvalospeve na račun Federerove igre i Edbergovog uticaja na nju, ali izgleda da oscilacijama skloni Conga i nedovoljno spremni Endi Mari nisu bili pravi reper – Nadal je tek drugi put savladao Federera u tri seta na Gren slem turniru (7:6, 6:3, 6:3). Prethodni put to se dogodilo na Rolan Garosu 2008. godine, kada je Švajcarac uzeo samo četiri gema.

Rodžer je bio konkurentan jedino u prvom setu – tada se u potpunosti pridržavao taktike iz prethodnog dela turnira, često je jurišao napred i igrao ultraofanzivni tenis. U tom naumu nije ga sprečila ni činjenica da ga je Nadal nekoliko puta prošao na mrežu, Federer je insistrao na agresivnosti, spasao je tri brejk lopte i izborio taj brejk.

Ipak, u ’dodatnom gemu’ do izražaja je došla Rafaelova sposobnost transformacije – do tada je igrao manje-više defanzivno, ali u ključnim poenima preuzima inicijativu.

Počeo je bekhendom uspešno da napada po dijagonali na Rodžerov forhend, čime ga je potpuno iznenadio (nešto slično Đoković uspeva da radi Nadalu), kao da Federer već nema dovoljno problema sa Špančevim stilom igre.

Uz to, kada je Rodžer od 5-1 smanjio na 5-4, Nadal je shvatio da je vrag odneo šalu – momentalno je ušao u teren, dva puta se izmakao na forhend, uhvatio lopticu u penjanju i došao do vođstva.

Znalo se da je prvi set od mnogo veće važnosti za Federera nego za Nadala, a potvrdu toga dobili smo i u naredna dva seta. Rodžer je ustuknuo, nije više igrao toliko hrabro i ušlo se u stari, dobro poznati šablon u kojem Španac do iznemoglosti forsira Federerov bekhend i dočekuje greške.

Rodžer je još uspevao da bude kuražan na brejk loptama, ali u šestom gemu drugog seta Nadal mu ne dozvoljava ni to – na ukupno osmoj brejk lopti pogađa silovito insajd-aut forhendom i pravi prvi brejk na meču za 4:2 u drugom setu.

Pukotine u Federerovoj igri bile su sve očiglednije – poneki promašeni zicer na mreži, lutanja forhendom i standardna nesigurnost na bekhendu.

Ipak, u devetom gemu Rodžerov bekhend bio je na visini zadatka, uradio je sve da bi napokon došao do brejk šanse, ali Nadal je ponovo zaigrao taman koliko mu je bilo potrebno – izvukao je iz rukava forhend paralelu i od 0:30 došao do vođstva od 2:0 u setovima.

Španac je tokom karijere znao da servira mnogo bolje nego sada, ali se puna dva seta nije suočio sa brejk loptom, iako je u drugom imao tek 52% ubačenog prvog servisa.

Treći set bio je samo formalnost. Istina, Nadal se posle napravljenog brejka opustio i dozvolio Federeru ribrejk, ali Švajcarac je već bio vidno isfrustriran i svestan da je do preokreta nemoguće doći. Zakazao je i forhend, propustima na omiljenom udarcu Rodžer poklanja još jedan brejk Nadalu, koji dolazi do pobede za dva časa i 24 minuta igre.

Kao i u prošlosti, kada je zadatak zahtevao, Nadal je odigrao najbolji meč na turniru i imao je dvostruko manje neiznuđenih grešaka od protivnika (25-50).

Federer je i u najslavnijim danima delovao nemoćno protiv Nadala, a i sada je bilo tako – tonus igre opao mu je za dva nivoa u odnosu na prethodne mečeve, pogotovo se to odnosi na oštrinu i raznovrsnost servisa, bekhend mu je bio previše nestabilan, a oklop na mreži probušen ’pasing šotovima’ Španca. Logična posledica jeste Rodžerov 23. poraz u 33 okršaja sa najvećim rivalom.

Osim toga, Federer od ponedeljka neće biti ni ’broj jedan’ u Švajcarskoj, prvi put od drugog oktobra 2000. godine.

Nadal, sa druge strane, ima priliku da već u nedelju 2014. godinu proglasi uspešnom – eventualnom titulom imao bi u svojoj kolekciji po barem dve titule sa svakog Gren slem turnira, što je do sada u istoriji jedino pošlo za rukom Rodu Lejveru i Roju Emersonu. Uz to, Nadalu bio to bio ukupno 14. Gren slem trofej, čime bi Federeru prišao na samo tri zaostatka.

Situacija zaista deluje ružičasto za Nadala – protivnik mu je Stanislas Vavrinka, koji istina igra tenis svog života, ali koji je izgubio svih 26 setova u mečevima sa Rafaelom (12-0 u pobedama).



Rafael Nadal – Rodžer Federer 7:6 (7-4), 6:3, 6:3:
Trajanje: 144 minuta:
Asovi: Nadal 3, Federer 8
Duple greške: Nadal 1, Federer 1
Procenat ubačenog prvog servisa: Nadal 65% (56-86), Federer 66% (69-105)
Osvojeni poeni na prvi servis: Nadal 73% (41-56), Federer 65% (45-69)
Osvojeni poeni na drugi servis: Nadal 73% (22-30), Federer 50% (18-36)
Najbrži servis: Nadal 198 km/h, Federer 203 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Nadal 175 km/h, Federer 181 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Nadal 143 km/h, Federer 152 km/h
Poeni na mreži: Nadal 3-10 (30%), Federer 23-42 (55%)
Brejk lopte: Nadal 4-14 (29%), Federer 1-2 (50%)
Poeni na ritern: Nadal 42-105 (40%), Federer 23-86 (27%)
Direktni poeni: Nadal 28, Federer 34
Neiznuđene greške: Nadal 25, Federer 50
Ukupno osvojeni poeni: Nadal 105, Federer 86

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve