Nova vest
Tenis

Petak, 10.01.2014.

14:15

Analiza: Hoće li Novak odbraniti titulu?

Posle dva meseca odbrojavanje je blizu kraja – u noći između nedelje i ponedeljka počinje Australijan open, prvi Gren slem turnir u sezoni.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Prvi favorit za titulu je Novak Đoković, koji je prethodne tri godine najbolji u Melburnu, a sada ga je pomilovao i žreb.

Rafael Nadal ima znatno teži žreb, a u ostale dve četvrtine nema izrazitog favorita i verovatno nas očekuju brojna iznenađenja. Da vidimo šta nam je doneo žreb.

I četvrtina: Nadal menja strategiju

Rafael Nadal verovatno se pita šta je toliko zgrešio kada mu je sudbina dodelila ubedljivo najteži put do finala. Nadal je i dalje favorit za plasman u finale, ali sva je prilika da će morati da menja plan – Španac obično na Gren slemovima počinje sporo i postepeno ulazi u formu koja kulminaciju doživljava u završnici turnira. Zbog težine protivnika, Rafa sebi neće moći da priušti da prvu nedelju odigra u drugoj ili trećoj brzini.

U prvom kolu Nadal za rivala ima Bernarda Tomića, Australijanca koji je na domaćem tlu najopasniji. Tomić je 2012. godine igrao četvrto kolo u Melburnu, pre tri sezone bio je i u četvrtfinalu Vimbldona, ali van terena ga prate brojne kontroverze, kako zbog oca Džona, tako i zbog sopstvenog često neprimerenog ponašanja.

Ipak, za 21-godišnjaka rođenog u Štutgartu ima još vremena, a u Melburn dolazi posle dobrih igara u Sidneju. Tomić već ima dovoljno iskustva da se ne uplaši duela sa Nadalom i sigurno će ga namučiti.

Posle Sejslinga ili tinejdžera Kokinakisa, Nadala u trećoj rundi najverovatnije očekuje Gael Monfis, kojeg je nedavno dobio u Dohi i sa kojim je uglavnom lako izlazio na kraj tokom karijere.

Francuz je sada potpuno zdrav, a preskočio je Okland upravo kako bi u što je moguće boljem stanju sačekao Australijan open. Monfis poseduje potrebnu raznovrsnost u igri, kao i defanzivne kapacitete da parira Nadalu, ali pitanje je koliko dugo.

Projektovani rival u osmini finala jeste Kei Nišikori, mada su u tom delu žreba i Sepi i Hjuit. Tu bi Rafael imao najlakši posao jer generalno lako izlazi na kraj sa slabijim igračima od sebe koji nemaju naročito potentan servis.

Eventualno četvrtfinale sa Del Potrom u najavi deluje kao jedan od najinteresantnijih dvoboja na turniru, mada je Ozi open jedini Gren slem turnir na kojem Argentinac nije prošao dalje od četvrtfinala.

Ipak, Delpo je pokazao da ima sposobnost da u kontinuitetu probija na osnovnoj liniji i najbolje defanzivce na Turu i mnogi vide džina iz Tandila kao momka koji će ove sezone zameniti Federera u najužem vrhu.

Ni Argentinac nema baš lak put do najboljih osam – nepredvidljivi Per čeka ga u trećoj rundi, a Francuz je obećao da će ubuduće biti posvećeniji tenisu. U osmini finala mogli bismo da gledamo Dimitrova ili Raonića naspram Delpa, što bi donelo još jedan neizvestan duel u prvoj nedelji.

Mečevi prvog kola koji ne smete propustiti: Nadal – Tomić, Hjuit – Sepi.

Obratite pažnju na: Povreda je 18-godišnjeg Nika Kirgijosa omela da napravi zapaženiji napredak prošle sezone. Prošle godine je na Rolan Garosu dobio Štepaneka, a sada u prvoj rundi igra sa Bendžaminom Bekerom.

II četvrtina: Dva ranjena lava

U poslednje vreme navikli smo da je najneizvesnija četvrtina koju predvodi David Ferer, ali sada ne zaostaje ni deo žreba Endija Marija.

Škot je trostruki finalista u Melburnu, ali sada svetla reflektora nisu na njemu – bio je van terena zbog operacije leđa od septembra prošle godine, a u Dohi je ispao već u drugom meču od Florijana Majera.

Mari je rekao da je “nerealno očekivati titulu“, ali mnogo toga može da se promeni u desetak dana – forma i samopouzdanje umeju da dobiju najneobičnije putanje.

Prva dva kola Mari će moći lepo da se zagreje, igra sa Soedom na startu, pa sa boljim iz meča dva kvalifikanta. Treća runda već će biti zahtevnija, iako je Britanac dobio Felisijana Lopesa u svih sedam međusobnih mečeva.

Međutim, na poslednjem duelu (US open 2012) odlučilo je tek nekoliko poena, Mari je slavio sa 7:6 (7-5), 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-4). Lopes atipičnim stilom igre može da namuči Marija, pogotovo ako ga služi servis, ali mentalna stabilnost uvek je upitna kod Španca.

Projektovano četvrto kolo donosi Mariju okršaj sa Džonom Iznerom, a pre toga verovatno ćemo videti još jednu Gren slem bitku 206 cm visokog Amerikanca i Nemca Filipa Kolšrajbera.

Izner ne igra dobro na najvećoj pozornici i želi to da promeni što pre, možda je nedovoljno spremni Škot idealna šansa, mada Kolšrajbera nikako ne treba otpisati.

Potencijalni Marijev protivnik u četvrtfinalu jeste Rodžer Federer – bio bi to okršaj dva lava, oba na drugačiji način ranjena. Švajcarac je dokazao da je ranjiv u prethodnih godinu dana, na US openu je izgubio od Robreda u tri seta, a pre desetak dana izgubio je od Hjuita.

Veteran Štepanek je Rodžerov verovatni rival u drugom kolu, a treće bi moglo da mu donese priliku za revanš Sergeju Stahovskom, njegovom ’dželatu’ sa Vimbldona. Ipak, veći su izgledi da tu bude Fernando Verdasko, čovek koji je 2009. baš na terenima Melburn parka odigrao turnir karijere.

U osmini finala Federera bi čekao Žo-Vilfred Conga, koji je na Rolan Garosu lako izašao na kraj sa Švajcarcem. Conga je često bio posebno inspirsan u Melburnu i možda mu je sada šansa da dođe do polufinala posle tri godine pauze.

III četvrtina: Da li je Ferer u padu?

David Ferer drugi deo prošle sezone odigrao je znatno ispod nivoa na koji nas je navikao i promenio je trenera u želji da se vrati u formu. Međutim, poraz od Lua u Oklandu, ali i iscrpljivanje tela do krajnih granica mogu biti naznaka da se bliži kraj odiseje 31-godišnjeg Španca u užem vrhu.

Prvi ozbiljniji ispit Ferer bi trebalo da polaže u trećem kolu protiv Dolgopolova, koji ne odustaje od “sve ili ništa“ stila igre, ili Žeremija Šardija, koji jeste nosilac i prošle godine je dobio Del Potra, ali pitanje je kako će se nositi sa činjenicom da brani četvrtfinale.

U osmini finala Španca će čekati Južni ili Janovič, a meč Rusa i Poljaka biće poslastica za sve koji tenis vole – očekujte galamu, emocije, a ako se meč zakuva, gledaoci će dobiti dramu na kub.

Janoviča mnogi vide kao potencijalno iznenađenje, videćemo može li temperamentni Poljak da ponovi proboj sa Vimbldona, kada je igrao polufinale. Ipak, posle toga igrao je vrlo loše, početni polet mu je splasnuo, a sada više uopšte nema faktor iznenađenja protiv iole jačih tenisera. Mnogo toga će zavisiti od spremnosti Poljaka da vredno radi, ali ne bi čudilo da usledi period stagnacije.

Na drugoj strani tog dela žreba zadovoljno ruke trlja Tomaš Berdih, koji na putu do osam najboljih nema komplikovan put – u trećem kolu čeka ga Dodig, a u osmini finala Anderson (sa kojim najčešće lako izlazi na kraj) ili Tomi Has.

Nova imena: Aleksandr Nedovjesov (26 god, 92. na svetu, Kazahstan), Di Vu (22 god, 204. na svetu, Kina), Džordan Tompson (19 god, 321. na svetu, Australija), Alehandro Gonsales (24 god, 74. na svetu, Kolumbija).

Meč prvog kola koji ne smete propustiti: Južni – Štruf. Nemac je visok 196 cm, ima odličan servis i mogao bi da namuči Južnog.

Nacionalni derbiji: Dodig – Karlović, Anduhar – Ramos.

IV četvrtina: Novak kolo vodi, Vavrinka preti

U prošlosti su se navijači Novaka Đokovića žalili da njihov ljubimac dobija najteže rivale, ali sada to nije slučaj. Slovak Lukaš Lacko ume da uđe ’u zonu’, ali ne može da održi kontinuitet, posebno ne toliko koliko je dovoljno da parira Đokoviću.

Leonardo Majer ili Albert Montanjes takođe bi trebalo da predstavljaju trening meč za Novaka, a u trećem kolu potencijalni rivali su mu Bagdatis i Tursunov. Posle godina lutanja, Rus se uozbiljio, prošle sezone je imao skor 31-21, ali na Gren slemovima nije pretnja, a Bagdatis to nije već dugo.

Ernests Gulbis voli izazove, voli da igra sa najjačima, često je umeo da ih namuči, a prošle godine imao je skor 37-18. Sa Novakom nije igrao od 2011. godine, a tada mu je uzeo jedan gem u Indijan Velsu.

Uz to, Letonac je sklon padovima na mentalnom planu i ne bi bilo čudo da uopšte ne dođe do Đokovića u osmini finala – na putu mu stoje Monako, pa Hiraldo ili Kveri, i najverovatnije Fonjini. Gubio je Gulbis i od mnogo slabijih.

U četvrtfinalu Đokovića čeka Stanislas Vavrinka, sa kojim je igrao dva meča u pet setova prošle godine i oba je dobio – prvi na Australijan openu, drugi u Njujorku.

Duel iz Melburna, uz meč na Garosu Nadal – Đoković, bio je najbolji prošle godine, i dovoljna je opomena pred eventualni okršaj. Vavrinka je potpuno sazreo uz Magnusa Normana, nedavno je osvojio trofej u Čenaju, a do četvrtfinala mu je najozbiljniji suparnik Rišar Gaske.

Relativno lak žreb Đokoviću može da bude i mač sa dve oštrice jer do završnice neće imati istinski izazov. Ipak, Novak je dovoljno iskusan da ga to ne poremeti i da u finiš turnira uđe svež i psihički spreman.

Mečevi prvog kola koji ne smete propustiti: Gulbis – Monako, Tursunov – Rasel.

U žrebu: Ime Semjuela Grota verovatno vam ne znači mnogo. Ipak, to je čovek koji je na čelendžeru u Pusanu odservirao najbrži servis u istoriji – 263 km/h. Zanimljivo, taj meč je izgubio, a sada u prvoj rundi igra sa Vasekom Pospišilom.

Kakvo je Vaše mišljenje - ko može da iznenadi, ko je dobio najteži žreb, a ko će osvojiti titulu?

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve