Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.01.2014.

15:15

Ana i Jelena – povratak na stare staze?

Srpski ženski tenis svoj zenit doživeo je 2008. i 2009. godine i tada smo imali dve igračice koje su bile prve na svetu, kao i šampionku Rolan Garosa.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Default images

U narednih nekoliko godina usledio je pad, ali ako se „po jutru dan poznaje“, ova će biti izuzetno uspešna.

Decembar je mesec kada nema mnogo akcije za teniserke, pa se tako svi spremaju za ono što ih čeka u januaru – Australijan Open, prvi Gren slem sezone, a naše devojke su ga dobro iskoristile.

Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Australije biće 102. po redu, a počinje 13. i traje do 26. januara. Titule brane Novak Đoković i Viktorija Azarenka.

Kao uvod u ono što nas očekuje, analizirali smo velika rivalstva XXI veka u muškom tenisu, a sada smo vam spremili nešto malo drugačije.

Pre Ozi Opena po Okeaniji se održavaju pripremni turniri, a Jelena Janković i Ana Ivanović zablistale su već na startu. Srpske teniserke odlično su započele sezonu, što može biti dobar znak pred prvi Gren slem.

Jelena Janković se tokom 2013. godine vratila u svetski vrh i pokazala da i dalje može da se nosi sa najboljima. U prošloj sezoni osvojila je jedan turnir (Bogota), bila konstantna tokom cele godine i na kraju je zasluženo igrala završni turnir u Istanbulu, gde je ispala u polufinalu od Serene Vilijams.

Novu godinu Jelena je počela nastupom na turniru u Brizbejnu, gde ju je u polufinalu zaustavila Viktorija Azarenka. Azarenka je slavila sa sa 2:1, iako je Jankovićeva dobila prvi set veoma ubedljivo (6:1). Stekao se utisak da je srpska teniserka ’imala’ Beloruskinju, ali je ipak izgubila.

U Brizbejnu je savladala Frančesku Skijavone, Elinu Svitolinu, a najznačajniji trijumf bio je onaj protiv devete igračice sveta Anđelike Kerber. Ta pobeda stigla je posle preokreta i teško izgubljenog prvog seta.

Pored dobrog rezultata, raduje i igra prvog reketa Srbije, a poseban napredak vidi se prilikom servisa. JJ je dosta radila na tom segmentu, na turniru je odservirala devet asova i mnoge poene rešavala upravo početnim udarcem. Ubacuje ga u proseku nešto manje od 60 odsto, dok je procenat osvojenih poena na prvi servis još bolji – 70%.

Posle Brizbejna ispala je u prvom kolu Sidneja od Jekatarine Makarove, ali se i ne može očekivati da već od starta sezone igračica bude u završnici svakog turnira. Međutim, ukoliko želi da napreduje na WTA listi, Jankovićeva će morati da vrati konstantnost iz prošle sezone.

Jelena u Melburn putuje kao osma teniserka sveta, a tamo će braniti treće kolo. Izuzetno važna činjenica je što se Jankovićeva nalazi među prvih osam nositeljki, pa se tako do četvrtfinala neće susretati sa najboljim igračicama na WTA listi.

Najavljeno je da će na AO biti veoma brza podloga, što njoj možda neće baš odgovarati. Međutim, posle 2013. i početka 2014. godine, nema razloga da ne očekujemo visok plasman, pa možda čak i ulazak u polufinale, što je Jelenin najbolji rezultat u Australiji (2008).

Ana Ivanović počela je sezonu titulom u Oklandu, a to joj je bio prvi trofej posle dve sezone i „Turnira šampionki“ na Baliju na kraju 2011. Ivanovićeva je u finalu savladala Venus Vilijams sa 2:1 posle nešto manje od dva i po sata igre.

Do finala Ana je bez problema dobijala svoje protivnice, pa su redom padale Alison Riske, Johana Larson, Kurumi Nara i Kirsten Flipkens. U poslednjem meču na turniru srpska igračica osvojila je prvi set sa 6:2, a u drugom je vodila sa 5:3. Propustila je meč loptu, izgubila set i činilo se da će, kao mnogo puta do sada, izgubiti dobijen meč.

Ipak, na samom startu odlučujeg seta napravila je brejk koji je održala do kraja i zasluženo slavila. Kasnije je izjavila da je u tim trenucima odlučila da bude agresivna i uživa u tenisu, što joj je donelo pehar. Pored toga, ostvarila je i napredak na WTA listi, pa se sada nalazi na 14. poziciji.

Agresivnost je osnovna karakteristika Anine igre, a posebno se oslanja na siloviti forhend. Ono što joj titula iz Oklanda donosi je preko potrebno samopouzdanje pred Australijan Open, posebno za mečeve sa najboljim igračicama na svetu.

Sa samopouzdanjem ide i servis, pa je na prvom turniru sezone odservirala čak 20 asova, tj. četiri po meču. Njeni procenti su čak bolji od Jeleninih (67,5% ubačenog prvog servisa i skoro 74% osvojenih poena), a na ruku joj ide i podloga u Melburnu.

Igru svakako ima, a može radovati i upravo to što je Ivanovićeva rešena da uživa u igri. Često joj se u prošlosti dešavalo da ne uspe da se vrati kada kola krenu nizbrdo i zato je poznato da je ‘glava’ njen najveći problem.

Ana je 2008. godine igrala finale u Melburn parku, ali od tada joj je najbolji rezultat četvrto kolo. Ona će pokušati da ovoga puta ode korak dalje, a ukoliko ostane mirna, sa igrom koju je pokazala na startu godine, može se očekivati visok plasman.

Bojana Jovanovski napravila je iskorak ka Top 20 u 2013. godini, ali je ovu započela neočekivanim porazom. Bolja od nje u prvom kolu turnira u Šenženu bila je malo poznata Nemica Ana Lena Fridsam sa 6:1, 7:5. I pored poraza Bojana je napredovala, pa je sada 34. igračica sveta

U Hobartu je ipak pokazala da joj prija tropska klima u Australija i izgubula je u polufinalu od Samante Stosur. Brza podloga najviše pogoduje njenim ravnim udarcima i šteta je što je zbog lošeg nastupa u Kini propustila šansu da uđe u borbu za mesto među 32 nositeljke na AO.

Bojana brani četvrto kolo, što joj je najbolji rezultat na Gren slemovima, a prošle godine bila je i blizu četvrtfinala u duelu sa Sloun Stivens.

U Brizbejnu je pored Jelene nastupila i Vesna Dolonc koja je izgubila u prvom kolu kvalifikacija od Alize Lim u dva seta. Doloncova je 2013. ispala u drugom kolu, a ovoga puta imaće priliku da pokuša nešto više, pošto ćemo i nju gledati u glavnom žrebu.

Srbija bi mogla da ima i petu predstavnicu na predstojećem Australijan Openu, pošto se u kvalifikacijama prvo kolo prošla Jovana Jakšić. Jakšićeva je savladala Petru Rampe iz Slovenije, dok je Aleksandra Krunić izgubila Kazahstanke Zarine Dijas, dok će protivnica Jakšićevoj biti Petra Rampe iz Slovenije.

Šta vi mislite, da li srpske teniserke mogu do dobrog plasmana na Australijan Openu? Kakve su šanse da se Ana Ivanović i Jelena Janković u 2014. godini uključe u borbu za sam svetski vrh?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve