Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 02.09.2013.

12:41

Osvrt na Njujork: Kulminacija tek sledi

Na polovini smo poslednjeg Gren slem turnira u sezoni, a US open u dosadašnjem delu nije doneo mnogo galame, senzacija i vrhunskih mečeva.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Pogotovo je to istina kada se uporedi sa Vimbldonom, na kojem smo u ovoj fazi već ostali bez Nadala, Federera, Šarapove i Serene Vilijams.

U Njujorku za sada sve protiče po planu - glavni favoriti bez ikakvih problema savladavaju prepreke. Čega smo sve bili svedoci u prvih sedam dana US opena?

Jedno od retkih pravih iznenađenja priredila je 17-godišnja Viktorija Duval, Amerikanka poreklom sa Haitija, koja je savladala šampionku iz 2011. godine Samantu Stosur.

Iako je već u narednoj rundi ispala od Danijele Hantuhove, simpatična Duval osvojila je srca najvećeg broja navijača svojom igrom sa mnogo srca, ali i neposrednim izjavama.

Visoka je 177 cm, ali još se nije do kraja fizički razvila i od nje u budućnosti možemo očekivati još snažnije udarce. I sada je pokazala sposobnost da u dužem vremenskom intervalu drži potrebnu dubinu, forhend joj je bolji od bekhenda, a i odlično se kreće. Rano je za ozbiljnije procene, ali Duval uz pravi rad i malo sreće može daleko da dogura.

Karolina Voznijacki imala je relativno lak žreb i, činilo se, nešto bolju igru pred US open, ali je i osmi put u nizu na Gren slem turnirima eliminisana pre četvrtfinala. Sada je bolja od nje bila Kamila Đorđi - Italijanka je iznenadila ’bombom’ iz forhenda i lakoćom sa kojom je završila meč.

U muškoj konkurenciji sa čuđenjem je dočekana eliminacija Huana Martina del Potra. Ipak, na osnovu njegovog slabijeg kretanja u prvom kolu sa Garsija-Lopesom, moglo se zaključiti da sa Argentincem nešto nije u redu, pa potonji poraz od Hjuita nije bio toliki šok.

U tom duelu kao da je Delpo imao 32, a Hjuit 24 godine, barem na osnovu energije koju su pokazivali na terenu i rada nogu. Nije Argentinac bio bezvoljan, njegovo telo mu jednostavno zadaje previše problema i pitanje je hoće li ih se ikada u potpunosti rešiti.

Sada ga muči ručni zglob, zbog kojeg ne može kontinuitetu da igra svom snagom bekhend. Zbog razumljive frustracije što na omiljenoj podlozi ne može da pruži maksimum, Del Potro nije bio maksimalno koncentrisan, a ponovo je fizički pao u petom setu, kao na Vimbldonu protiv Đokovića.

Poraz Gulbisa u prvom kolu od Hajder-Maurera na turniru na kojem su ga neki videli čak i u polufinalu ne može se svrstati kao iznenađenje, naprotiv, možete li da zamislite išta logičnije kada je Letonac posredi?

Najveća imena nisu ispala, ali seče nosilaca ipak je bilo - Janovič, koji je povredio leđa, zatim Izner, Almagro, Per, Fonjini, Dimitrov... Najveće iznaneđenje turnira bio je Dan Evans, koji je pobedio Nišikorija i Tomića pre nego što je ispao od Robreda.

Britanac igru bazira na snažnom servisu, forhendu i bekhend slajsu - u pojedinim trenucima bio je fantastičan, ali pitanje je može li slične partije da pruža u kontinuitetu.

Niko od američkih tenisera nije došao u osminu finala, što je prvi put od 1981. godine da se tako nešto dogodilo. Ove sezone ni na jednom Gren slem turniru SAD nisu imale predstavnika u drugoj sedmici.

Prošle godine povukao se Rodik, sada se penzionisao i Džejms Blejk, a Izner i Kveri nisu se pokazali kao dostojni naslednici. Amerikancima ostaju uspesi u žesnkoj konkurenciji - briljantna Serena i nova generacija predvođena Sloun Stivens, koja ima potencijal da bude svetski broj jedan.

Velika četvorka - istinski ispiti tek dolaze

Rafael Nadal je polet iz Montreala i Sinsinatija preneo u Njujorku, melje sve pred sobom i do sada nije pretpeo nijedan brejk. Jedna od glavnih tema u teniskim krugovima jeste njegova povećana ofanzivnost, pogotovo spremnost da češće napada po paraleli.

Rafin nivo agresivnosti u tesnoj je vezi sa samopouzdanjem, koje je trenutno na maksimumu. Prvi pravi test imaće u četvrtfinalu protiv Rodžera Federera, koji sa svoje strane igra izvrsno.

Posle eliminacije u drugom kolu Vimbldona, problema sa leđima, neuspelim eksperimentisanjem novim reketom i ispadanja od Brandsa i Delbonisa, Rodžer u Njujorku ponovo liči na sebe - servira sjajno, komanduje sa osnovne linije, izlazi na mrežu i u doziranom ritmu dobija mečeve.

U Sinsinatiju je namučio Nadala i svi smo naoštreni za njihov prvi dvoboj na US openu, koji bi trebalo da se dogodi u četvrtfinalu. Federer će verovatno uzeti set, ali Nadal momentalno deluje kao mašina.

Iako je izgubio set od Leonarda Majera, Endi Mari deluje rasterećeno i napokon je na autoritet počeo da dobija neke poene i mečeve.

Osim nešto slabijeg izdanja u prvom setu sa Bekerom, i Novak Đoković deluje sjajno na terenu. Naročito je to bio slučaj protiv Žoaa Souse, kada je srpski teniser gazio u petoj brzini i podsetio je na formu iz 2011. godine.

Sve navedeno stoji, ali treba reći da niko od „velike četvorke“ još nije naišao na pravi izazov. Zato će nam tek druga nedelja dati odgovore na pitanja koje postavljamo.

Hoće li Nadal izdržati fizički, ali i mentalno, s obzirom da ga sve više ljudi vidi kao favorita za trofej, što je u Njujorku retko bio slučaj? Da li je previše smelo zakljčiti da se Federer vratio u pravu formu? Hoće li Đoković povratiti samopouzdanje i preokrenuti situaciju u velikim mečevima? Može li Mari da održi kontinuitet izvanrednih rezultata na Gren slemovima?

Srbi u pravom svetlu

Navijači u Srbiji mogu da budu zadovoljni rezultatima i igrama naših predstavnika. Na Đokovića smo računali, ali najviše raduje Janko Tipsarević, koji je iskoristio dobar žreb i zabeležio je tri pobede u nizu. Vratio je veru u svoju igru i ima šanse da iznenadi Ferera, koji uprkos trijumfima ne igra na nivou iz prethodnih godinu i po dana.

Očekivao se možda jači otpor Bojane Jovanovski protiv Petre Kvitove, kao i kvalitetnija partija Vesne Dolonc protiv Aleksandre Voznijak, dok je za pohvalu debi Aleksandre Krunić u glavnom žrebu Gren slema.

Jelena Janković je u prve tri runde igrala veoma dobro, ali je u četvrtom kolu naletela na raspoloženu Na Li. Kineskinja je podložna oscilacijama, ali je protiv Jelene odigrala jedan od najboljih mečeva u poslednje vreme - pogađala je linije i forhendom i bekhendom , dobro je servirala i u oba seta je na samom početku stvarala prednost. Nadovezala se nervoza Jankovićeve, pa je ubedljiv poraz bio neminovan.

Prvi put u karijeri Ana Ivanović je na nekom GS turniru četiri godine uzastopno barem u osmini finala. Malo je nedostajalo da ne bude tako, Kristina Mekhejl je servirala za pobedu, ali je Ana uspela da preokrene, što je znak da joj je psihički aspekt igre u usponu.

Ipak, dok Ivanovićeva ne pobedi neku od najboljih, favorizovanih protivnica, neće moći da se vrati u vrh, što joj je cilj. Sada joj je zadatak jedan od najtežih - Viktorija Azarenka.

Najbolji mečevi

Muškarci: Lejton Hjuit - Huan Martin del Potro 6:4, 5:7, 3:6, 7:6, 6:1. Džon Izner - Gael Monfis 7:5, 6:2, 4:6, 7:6. Stanislas Vavrinka - Markos Bagdatis 6:3, 6:2, 6:7, 7:6.



Žene: Viktorija Azarenka - Alize Korne 6:7, 6:3, 6:2..Viktorija Duval - Samanta Stosur 5:7, 6:4, 6:4.



I izbor najzanimljivijih mečeva govori u prilog tome da u prvoj nedelji nije bilo mnogo ’vatrometa’. Kulminacija tek sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve