Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 26.08.2013.

11:28

Na skeneru: Rivali naših u prvom kolu US opena

Srpski tenis na US openu će imati sedam predstavnika u singlu – pet u ženskoj i dva u muškoj konkurenciji.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Žreb je uglavnom bio dobar, osim za Bojanu Jovanovski i donekle za Jelenu Janković, ali svi naši imaju realne izglede da se plasiraju u drugo kolo. Da li će to i uspeti, saznaćemo vrlo brzo, a do tada smo za vas skenirali njihove suparnike na startu takmičenja u Njujorku.

Prvog dana na terene Flašing Medouza izaći će Krunićeva, Jankovićeva i Tipsarević.

Koko Vandeveg (Aleksandra Krunić)

Rođena Njujorčanka uspešno je prošla kvalifikacije savladavši Dentoni, Žang i Abduraimovu, a u poslednja dva meča izgubila je po set. Koko u decembru puni 22 godine i ima samo jednu pobedu na Gren slem turnirima – 2011. na US openu pobedila je Albertu Brijanti, ali je u sledećoj rundi ispala od Samante Stosur.

Najbolji rezultat u karijeri joj je finale Stenforda prošle godine, kada je savladala nizu dobrih igračica uključujući Jelenu Janković i Janinu Vikmajer, ali izostao je njen uspon posle tog turnira.

Visoka je 185 cm i igru bazira na snažnom forhendu. Imala je problema sa viškom kilograma, pa joj je kretanje najveći problem. Zato bi Aleksandra trebalo što više da menja ritam i da natera Vandeveg da što češće lopticu udara van idealnog balansa.

Trenutno je 191. na svetu, ali beton joj je omiljena podloga i u solidnoj je formi – u Stenfordu i Karlsbadu prošla je kvalifikacije i dobila meč prvog kola pre nego što je ispala prvo od Sorane Kirstee, a zatim i od Ane Ivanović.

Aleksandra Voznijak (Vesna Dolonc)

Maltene celu sezonu kanadska teniserka propustila je zbog povrede desnog ramena, a ispala je u prvoj rundi u Nju Hejvnu od Makarove. Pala je na 323. mesto na WTA listi, ali naša teniserka ne sme da je potceni – Voznijak je vrlo agresivna igračica koja je pre četiri godine bila 21. na svetu.

U Njujorku je 2009. igrala u trećoj rundi, a godinu dana ranije u Stenfordu osvojila je jedini trofej u karijeri. Omiljena podloga joj je šljaka, a igru gradi oko jakog prvog servisa. Bekhend joj je bolji od forhenda.

Andrea Petković (Bojana Jovanovski)

Devojka rođena u Tuzli mnogo je bolja teniserka nego što bi se moglo zaključiti na osnovu njenog trenutnog renkinga – 46. mesto. Posle fantastične 2011. godine, naredne sezone Andrea je doživela tri različite povreda – leđa, skočni zglob i koleno.

I dalje je u procesu povratka u staru formu, uz sitne pehove koji joj ometaju put, a u poslednje vreme pokazuje znake poboljšanja – igrala je finale u Vašingtonu, a u Sinsinatiju je prošla kvalifikacije i ispala u drugoj rundi.

U Njujorku je 2011. godine igrala u četvrtfinalu, te sezone bila je i deveta teniserka na svetu, a Bojanu je dobila u oba međusobna okršaja, uključujući i ovogodišnji u Majamiju sa 6:3, 6:1.

Ana Tatišivli (Ana Ivanović)

Sa imenjakinjom iz Gruzije Ivanovićeva je jedini put igrala pre dve godine u Birmingemu i tada je slavila sa ubedljivih 6:1, 6:0.

Tatišvili ima 23 godine, trenutno je 115. na svetu, ali će srpska teniserka morati bude oprezna jer je Gruzijka najbolji rezultat u karijeri ostvarila upravo na prošlogodišnjem US openu – tada je savladala Forec Gakon, Soranu Kirsteu i Mendi Minelu, pre nego što je u osmini finala ispala od Azarenke.

Maltene ceo život provela je u SAD i zato se donekle oseća kao domaća teniserka. Sredinom prošle godine bila je 59. na svetu, a nedavno je u Torontu namučila Jelenu Janković.

Medison Kiz (Jelena Janković)

Jedna od novih nada američkoh tenisa, 18-godišnja Kiz u nekoliko navrata najavila je velike stvari – u Melburnu je stigla do treće runde i ispala je od Kerber u mnogo neizvesnijem meču nego što rezultat pokazuje (6:2, 7:5).

Omiljeni udarac joj je servis (visoka je 178 cm), može efikasno da napadne i forhendom i bekhendom, ali mnogo trpi zbog velikih oscilacija u igri i Jelenino strpljenje biće ključno za njihov meč.

U Torontu je zbog povrede predala meč u kvalifikacijama, propustla je i Sinsinati, tako da na US opena ne dolazi adekvatno spremmna. Trenutno je 39. na svetu, što joj je i najviši rang u karijeri. Od devete godine je na akademiji Kris Evert, koja od nje očekuje velike stvari u budućnosti.

Ričardas Berankis (Novak Đoković)

Litvanac je izdanak Bolitijerijeve akademije, sredinom godine bio je 67. na svetu, a sada zauzima tek 126. mesto na listi. Osvojio je juniorski US open 2007. godine, beton je podloga na kojoj se najbolje snalazi i generalno nema strah od velikih imena, ali nema ni kvalitet da se sa njima nosi.

Imao je lepu pripremu pred poslednji GS turnir u sezoni – prošle nedelje je u Vinston-Sejlemu dobio De Šepera, Kudlu i Bautista-Ahuta, pre nego što je u četvrtfinalu izgubio od Kverija.

Prošle godine 23-godišnji Berankis igrao je finale u Los Anđelesu, a na US openu je samo 2010. stigao do druge runde.

Malo je reći da 175 cm visoki momak ne beleži rezultate koje su mu predviđali, ali ove sezone igrao je treće kolo u Melburnu i trebalo bi da bude solidan test Novaku za start turnira. Do sada se nisu sastajali, ali Đoković je rekao da su trenirali zajedno nedavno u Sinsinatiju i da mu je to pomoglo da upozna Berankisovu igru.

Više o Novakovom žrebu i igri čitajte u posebnom tekstu.

Pablo Kuevas (Janko Tipsarević)

Janko se ne može pohvaliti dobrom formom ove sezone, ali šta tek reći za 27-godišnjeg Urugvajca, koji je ove sezone odigrao samo tri turnira i trenutno je 492. na ATP listi.

Najveći uspeh u karijeri mu je osvajanje Rolan Garosa u dublu sa Luison Ornom 2008, a godinu dana kasnije držao je svoj najbolji plasman u singlu – 45. mesto. U poslednje dve-tri godine povrede ga mnogo muče, a i kada je bio najbolji, na šljaci je bio veća pretnja nego na tvrdim podlogama.

Igra jednoručni bekhend, koji smatra svojim najvećim oružjem. Sa Tipsarevićem do sada nije igrao.

Kakvo je Vaše mišljenje – koliko će naših predstavnika proći u drugu rundu?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve