Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 10.06.2013.

17:52

Srbi na RG: Odavno nismo bili bolji

Generacija koja sada predstavlja srpski tenis biće zapamćena u istoriji našeg sporta.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Nažalost, malo je verovatno da ćemo u budućnosti istovremeno imati toliko kvalitetnih tenisera i teniserki. Tek kada njihovo vreme prođe, bićemo do kraja svesni koliku je dragocenost Srbija imala.

Pre pet godina u Parizu Ana je osvojila titulu, a Jelena i Novak bili su polufinalisti. Godine 2008. u Melburnu Novak je osvojio trofej, Ana je igrala finale, a Jelena je bila polufinalistkinja.

Otkad Jelena i Ana nisu u samom vrhu, prethodni US open i Rolan Garos za nama verovatno su najuspešniji Gren slemovi za srpske predstavnike.

Po običaju, najdalje je stigao Novak Đoković. Ove godine Novak nas je poštedeo drama kao sa Sepijem i Congom prošle sezone, ali je zato sve ’naplatio’ u trileru sa Rafaelom Nadalom.

Za razliku od holivudskih filmova, polufinalni triler nije imao srećan kraj za Đokovića – izgubio je sa 9:7 u petom setu, a taj duel analizirali smo u posebnom tekstu.

Pre toga, Novak je izgubio samo jedan set, a imao je prilično neugodan žreb – Gofan, Pelja, Dimitrov, Kolšrajber i Has. Najbolji svetski teniser 12. put u nizu stigao je barem do polufinala Gren slem turnira, što je drugi rezultat u istoriji (prvi je Federer sa neverovatnih 23).

Sledi Vimbldon, trava nije omiljena Novakova podloga, konkurencija će biti jača nego u Parizu, ali Đoković je taj turnir osvojio pre dve godine i iste ambicije imaće i sada. Ključ je u psihofizičkom oporavku posle bolnog poraza na Garosu, ali biće vremena za priču o Vimbldonu.

Jelena Janković potvrdila je da solidni rezultati na šljaci ove sezone nisu bili slučajni. U Parizu je tri puta igrala polufinale, a sada je stigla do najboljih osam savladavši Hantuhovu, Mugurusu, Stosur i Džejmi Hempton.

Dobila je i prvi set protiv Šarapove sa 6:0, ali se Ruskinja ispostavila prejakom i uspela je da preokrene.

Odavno nismo videli Jelenu da igra sa toliko samopouzdanja. Sve svoje adute koristila je do maksimuma – sportsku inteligenciju i adekvatan izbor udaraca, fantastično kretanje i pravovremene promene ritma.

Već neko vreme u ženskom tenisu je trend da iskusnije teniserke stižu do završnice Slemova i da osvajaju titule. Ima li 28-godišnja Jankovićeva snage da ponovo napadne svetski vrh? Nadajmo se da ima i da ćemo je od sada češće viđati u izdanju iz Pariza.

Dvoje naših predstavnika takmičenje je završilo u osmini finala. Posle ne baš dobrih rezultata ove sezone, Viktor Troicki na Rolan Garosu je izjednačio svoj najbolji Gren slem rezultat u karijeri – izbacio je Blejka, Himeno-Travera i Čilića, a u četvrtoj rundi ispao je od Conge.

Troicki je tokom karijere imao dosta uspona i padova, najbolji plasman bio mu je 12. mesto, a ovog ponedeljka skočio je za 13 mesta i sada je 44. na svetu. Na Vimbldonu Viktor brani četvrto kolo i veoma je važno da dođe što je dalje moguće kako bi uhvatio novi zalet i izborio se za poziciju nosioca na US openu.

Kada se uđe u 32, to obezbeđuje lakše suparnike i komforniju poziciju na najvećim turnirima. Uz agresivnu igru i servis kakav je prikazao u Parizu, ali i malo sreće pri žrebu, Troicki bi mogao da ponovi rezultat od prošle godine.

Viktor je sâm rekao da mu je pomogao rad sa novim trenerom Džekom Riderom i da je povratio samopouzdanje. Trud je počeo da se isplaćuje, neka se nastavi u istom ritmu.

Plasman u osminu finala Ane Ivanović može da se sagleda i sa pozitivnog i sa negativnog aspekta.

Pozitivnog, jer se Ana prvi put od 2009. godine plasirala u četvrto kolo u Parizu. Negativnog, jer Ivanovićeva od titule na Rolan Garosu 2008. godine nije uzela ni set kada je igrala protiv teniserki koje su među prvih 16 nosilaca.

Od tada je Ana osam puta igrala osminu finala i protiv nosilaca i izgubila je svih osam mečeva – u Australiji od Kvitove (2012) i Radvanjske (2013), u Parizu od Azarenke (2009), na Vimbldonu od Venus Vilijams (2009) i Azarenke (2012) i na US openu od Kim Klajsters (2009) i Serene Vilijams (2011). Ivanovićeva je prošle godine u Njujorku igrala u četvrtfinalu, ali je tada u četvrtoj rundi savladala Cvetanku Pironkovu.

Uprkos izgubljenom setu od Martićeve u prvoj rundi, Ana je u prva tri kola pružila odličnu igru i eliminisala je nju, Matildu Johanson i Viržini Razano.

Protivnica u osmini finala bila je Agnješka Radvanjska, koja je u Madridu i Rimu dobila samo jedan meč. Bila je to idealna prilika da se razbije maler i prekine niz od šest uzastopnih poraza od Poljakinje, ali Ana je opet pala na psihičkom testu.

U prva tri meča Ivanovićeva je napravila sedam duplih grešaka, a protiv Radvanjske devet, uz samo jedan as, što je prilično ilustrativno.

Otkad radi sa Najdželom Sirsom, Ana nema problema sa slabijim rivalkama, ali sa jačima nikako ne može da izađe na kraj, pogotovo na Gren slem turnirima.

Janko Tipsarević je u drugoj rundi naišao na potencijalnu ’minu’ u vidu Fernanda Verdaska, uspeo je da ga pobedi, ali tek posle pet setova. Iz tog meča Janko je izašao ranjen, imao je manje od 24 sata da se oporavi za meč sa Južnim, pa poraz u tri seta nije bio iznenađenje.

Šteta, mogao je Rolan Garos da bude mesto na kojem će Tipsarević preokrenuti tok sezone u svoju korist posle vrlo loše prve polovine godine. Sledi Vimbldon, na kojem je Janko tokom karijere beležio velike trijumfe (Gonsales, Rodik), ali gde je u poslednja četiri učešća zabeležio samo tri pobede.

Bojana Jovanovski igrala je četvrto kolo u Australiji, od tada kao da je nestala sa terena, ali je u Parizu ostvarila pobede nad Zahlavovom-Stricovom i Karolinom Voznijacki. Pružila je i solidan otpor Svetlani Kuznjecovoj, ali je Ruskinja bila bolja.

Uz poboljšanje fizičke spreme i određene tehničke korekcije, Bojana može još da napreduje. Travnata podloga trebalo bi da pogoduje stilu igre Jovanovski, vreme je da prođe dalje od drugog kola Vimbldona.

Jedina koja je zaustavljena na startu jeste Vesna Dolonc, bolja od nje na startu turnira bila je Đije Ženg. Nenad Zimonjić i Žilijen Beneto ispali su u drugom kolu od Kasa i Maraha, junior Nikola Milojević dogurao je do polufinala, a Laslo Đere do trećeg kola.

Kakav je Vaš stav o rezultatima srpskih tenisera i teniserki – ko vas je prijatno iznenadio, a ko je mogao bolje? Posle rezimea učinka naših predstavnika, u utorak vas očekuje poslednji osvrt na Rolan Garos – lista najjačih utisaka iz Pariza.

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve