Nova vest
Tenis

Nedelja, 27.01.2013.

19:15

Novakov pehar – rekord i potvrda 'broja jedan'

Stefan Edberg, Boris Beker, privilegija je biti u društvu takvih velikana, a Novak Đoković sada je baš tu – u Melburnu je osvojio svoju šestu Gren slem titulu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Osim toga, postao je prvi teniser u Open eri koji je osvojio tri uzastopna Australijan opena, ali Novak je pobedom nad Endijem Marijem učinio nešto jednako značajno – odbio je nalet novog izazivača i ponovo pokazao da je najbolji.

Ogroman je pritisak bio na Đokoviću pred početak meča jer mu je u slučaju poraza pretila jako negativna statistika – bio bi prvi na ATP listi, a da nije trenutni vlasnik nijedne Gren slem titule.

Takođe, još od Rolan Garosa i meča sa Federerom Novak nije dobio nekog od glavnih rivala na Gren slem turnirima. Usledili su porazi od Nadala na Garosu, od Federera na Vimbldonu i od Marija na US openu, a između toga i bolan neuspeh na Olimpijskim igrama. Novi poraz bio bi previše i sigurno bi negativno uticao na Novakovo samopouzdanje.

Sada sve deluje i jeste vedrije – Novak se ponovo etablirao kao ubedljivo najbolji teniser sveta i u svoju korist je promenio dinamiku rivalstva sa Endijem Marijem (treća pobeda u nizu), rivalstva koje će po svemu sudeći obeležiti naredne godine.

Takođe, Đoković je ovom titulom donekle umanjio značaj Marijevog trijumfa na US openu, pogotovo zbog vetrovitih uslova tada u Njujorku.

Ovaj meč ne spada među „epske“, „klasike“, a sigurno neće ući ni u izbor za najbolji meč sezone. U duelu dva nervozna tenisera Đoković je uspeo da se oporavi od gubitka prvog seta i da manje greši u ključnim trenucima.

Nismo videli spektakularan tenis kakav smo očekivali niti mnogo udaraca od kojih zastaje dah, takve možemo izbrojati na prste obe ruke. Ali videli smo rudarsku borbu i mentalnu bitku sa sobom i sa protivnikom u kojoj je Đoković dokazao da ima dar da ni iz čega stvori sve.

Jasno je da je jedan udarac odneo prevagu – servis. Novak nijednom nije izgubio gem na svoj servis, a samo je na početku drugog seta bio u realnoj opasnosti da se to dogodi. Tada je Đoković od 0:40 uz malo sreće osvojio gem u kojem je delovao izgubljeno i koji je mogao potpuno da okrene situaciju u Marijevu korist.

Jedinu preostalu brejk šansu sa kojom se suočio, početkom četvrtog seta, Đoković je spasao servisom po širini. Upravo je takvim servisima, koji teraju Marija da se isteže do granica mogućnosti svog tela, Novak terorisao Škota – slajsom sa djus strane po širini i nešto jačim servisom na T liniju sa prednost strane. Uz to, odlično je ’miksovao’ servise onemogućujući Mariju da predvidi kuda će loptica sledeći put otići.

Novaka je servis izdao jedino u taj brejku prvog seta, ali Mari na tom polju nije bio ni blizu nivoa iz meča sa Federerom. Iako je imao poneki bljesak genijalnosti (setite se poluvoleja početkom četvrtog seta), Škot ni u jednom trenutku nije igrao na gornjoj granici svojih mogućnosti – defanzivno je bio zadovoljavajući, ali je pravio neiznuđene greške na nekoliko prelomnih poena, npr. na trećoj brejk lopti Đokovića u završnici trećeg seta. Ta loptica je možda i bila presudna za ishod celog meča.

Ni Novak nije briljirao – nije postojao nijedan interval u kojem mu je sve polazilo od ruke, kada je ‘u zoni’, što smo tako često gledali u prethodne dve godine. Mučio se sa tajmingom skoro tokom celog meča, bekhend mu je uglavnom bio nepouzdan i sklon oscilacijama, a ono nad čime Đoković i njegov štab moraju ozbiljno da se zamisle jeste ponovni ’spor’ početak u najvažnijem meču.

Obojica su nervozno odigrali ceo prvi set, ali u Novakovoj igri ništa nije funkcionisalo. Lopticu nije udarao čisto ni sa jedne strane, niti se dobro nameštao na udarce.

Mari u jednom periodu nije mogao da ubaci prvi servis, pa je Novak u šestom gemu imao četiri brejk lopte, od toga dve vezane. Na svakoj je imao šansu i sve ih je propustio svojim greškama.

Novak je delovao nekako uplašeno, udarci mu nisu imali dubinu, a jedino što je bilo na visokom nivou bio je već spomenuti servis. U prvom setu imao je 25 neiznuđenih grešaka, samo taj podatak dovoljan je da ilustruje njegovu igru.

Od četvrtog gema drugog seta Đoković je postepeno počeo da hvata ritam, forhend mu je proradio pre bekhenda, uspevao je da veže po nekoliko dobrih udaraca, ali nedostajao mu je završni udarac u poenu, kao da bi uvek padao korak pre cilja.

Ipak, Novak je sačuvao hladnu glavu u dva navrata kada je servirao za ostanak u setu, čime je izborio taj brejk. Đokovićeve loptice u taj brejku bile su za nijansu dublje i preciznije, a to je bilo dovoljno da se iznudi nekoliko Marijevih grešaka i da se izbegne gubitak i drugog seta. Pomogao je i Škot, duplom greškom na 2:2 u taj brejku.

Očekivalo se da Đoković napokon zaigra nešto slobodnije, možda i da ’projuri’ kroz set kao npr. kroz četvrti prošlogodišnjeg meča sa Marijem u Australiji, ali to se nije dogodilo. Čak je na 1:1 i Novak sam sebe izgrdio: „Pusti ruku, je...te!“

Ipak, od finiša trećeg seta pa sve do kraja meča Novak je bio za nivo iznad Marija, bio je agresivniji nego u prethodnom delu meča, a servis je bio osnova oko koje je gradio celu igru.

Pri vođstvu 4:3 u trećem setu dočekali smo prvi brejk – jedan od najboljih poena u meču dug 36 udaraca završen je tako što je Novak forhendom smestio lopticu u ćošak terena, a novim munjevitim forhendom iz riterna došao je do 0:40.

Međutim, u ovom meču ništa nije dolazilo lako. Novak je napravio dve neiznuđene greške, u mrežu i po dužini, a onda je u pomoć priskočio Endi – Đoković je bio strpljiv, ali je držao solidnu dubinu, i Marijev forhend po dijagonali završio je u mreži.

Kada je spasao brejk loptu na početku četvrtog seta, bilo je jasno da je Đoković predodređen za trijumf. U četvrtom setu Novak je konačno zaigrao kako dolikuje broju jedan – počeo je lakše da otvara teren, da povezuje udarce i da izbacuje Marija iz ravnoteže. Fantastična su dva forhenda u nizu kojima je stvorio dve uzastopne brejk šanse u trećem gemu.

Prvu je Endi spasao, ali je na drugoj Đoković zahvaljujuči svojoj elastičnosti ostao u poenu, da bi strpljivom ali oštrom igrom dočekao grešku Marija.

Tada su i Đokovićeve izvanredne defanzivne sposobnosti došle do izražaja – dupli brejk viška ostvario je zahvaljujući neverovatnoj odbrani, kojom je isprovocirao duplu grešku Marija i praktično rešio meč.

Na kraju, u Novakovoj igri treba istaći i neočekivano mnogo uspešnih izlazaka na mrežu, kojima je donekle nadomestio nešto slabiju igru sa osnovne linije i pokazao da ume da improvizuje kada je to potrebno. Recimo, sjajnom anticipacijom na mreži osvojio je drugi poen u gemu u kojem je napravio prelomni brejk u trećem setu, a volejom je spasao i jednu od tri vezane brejk šanse na startu drugog seta.

Možda nije bilo prelepo, možda nije išlo glatko, možda nije bilo umetničkog dojma… Ali poslušajmo poslovice, smislili su ih mudriji od nas – sve je dobro što se dobro svrši, pobedi se u zube ne gleda ili kako vam drago.

Đoković je šampion Melburna i najbolji teniser sveta.



Novak Đoković – Endi Mari 6:7 (2-7), 7:6 (7-3). 6:3, 6:2
Asovi: Đoković 8, Mari 3
Duple greške: Đoković 3, Mari 5
Procenat ubačenog prvog servisa: Đokovića 84-134 (63%), Mari 79-131 (60%)
Dobijeni poeni posle prvog servisa: Đoković 63-84 (75%), Mari 64-79 (81%)
Dobijeni poeni posle drugog servisa: Đoković 33-50 (66%), Mari 24-52 (46%)
Najbrži servis: Đoković 209 km/h, Mari 211 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Đoković 188 km/h, Mari 186 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Đoković 155 km/h, Mari 133 km/h
Poeni na mreži: Đoković 35-41 (85%), 9-15 (60%)
Brejk lopte: Đoković 3-11 (27%), Mari 0-4 (0%)
Poeni kada protivnik servira: Đoković 43-131 (33%), Mari 38-134 (28%)
Direktni poeni: Đoković 47, Mari 29
Neiznuđene greške: Đoković 61, Mari 46
Ukupni broj poena: Đoković 139, Mari 126

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve