Nova vest
Tenis

Utorak, 22.01.2013.

13:09

Analiza: To je pravi Novak!

Novak Đoković koncentrisano je odigrao meč sa Tomašom Berdihom, kontrolisao je zbivanja na terenu i zasluženo se plasirao u 11. uzastopno GS polufinale.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpski teniser briljirao je u dva možda i ključna aspekta teniske igre – servisu i riternu. Naročito se to odnosi na početni udarac, koji mu je davao stabilnost i mogućnost da bira kako će poeni teći, a u poslednjem gemu na meču izvukao ga je iz situacije u kojoj se mučio da okonča meč.

Naročito treba istaći slajs servis sa djus (desne) strane, kojim je maestralno skraćivao uglove i osvojio mnogo poena, direktno ili u narednom udarcu. Protiv Vavrinke taj servis dugo nije mogao da pogodi, ali sada smo gledali drugačiju priču.

Berdihu je servis osnovno oružje u igri, a Đoković ga je nadmašio u tom segmentu – imao je 10 asova i dve duple greške, a Čeh je upisao osam asova i pet duplih grešaka.

Ono što je servis za Berdiha, to je ritern za Novaka, možda i više od toga. Sa Vavrinkom taj segment igre nije funkcionisao, naročito posle drugih servisa rivala, i videlo se koliko je Đoković imao težak posao.

Sada je odlično čitao Čehove servise i sve je odmah išlo lakše, celokupna Novakova igra dobila je pravi ton.

Ono što je takođe jako važno jeste Novakova agresivna taktika – u jednom trenutku kada je odigrao nešto pasivnije viknuo je sebi „igraj!“ i to najbolje govori sa kakvim mentalitetom je ušao u meč.

Nije dozvolio Berdihu da diktira ritam i najčešće je donosio prave odluke u pogledu toga kada treba napasti, a kada sačekati grešku suparnika. Zato je na kraju imao 47 direktnih poena i 25 neiznuđenih grešaka.

Iako je Novak u furizonom ritmu odigrao prvi set, po njegovom govoru tela videla se određena negativnost, zapadni mediji bi rekli „nije uživao na terenu“.

Tako je bilo sve do finiša drugog seta, a od tada pa do samog kraja videli smo onaj prepoznatljivi fokus, kontinuitet u dubini udaraca i spremnost da potrči i na “nemoguće“ loptice.

Jedini pravi pad u igri Đoković je imao na početku drugog seta, kada je Berdihu bukvalno poklonio brejk. Nešto slično dogodilo se i na meču sa Del Potrom u četvrtfinalu prošlogodišnjeg US opena, ali tada je Novak u poslednjem pokušaju vratio brejk i na kraju dobio set.

Sada se to nije dogodilo, iako je Đoković imao četiri brejk lopte. Međutim, osećalo se da Novak diže nivo igre i briljantnom defanzivom došao je do brejka već na startu trećeg seta.

Đokovićeva upornost u držanju visokog ritma obeshrabrila je Berdiha, koji je bez prave borbe izgubio treći set.

Novak nije dozvolio da se ponovi scena sa početka drugog seta, naprotiv – sada je on napravio brejk i bio u prednosti. Izvanredno je servirao, sve do poslednjeg gema izgubio je samo jedan poen u gemovima na svoj servis, ali nije moglo da prođe bar bez mini drame.

Pri vođstvu 5:4 u četvrtom setu Novak je propustio tri meč lopte, jednu od toga promašenim zicerom, ali već spomenuti servis bio je tu kada je bilo najpotrebnije i Đoković je završio posao za dva časa i 31 minut (6:1, 4:6, 6:1, 6:4).

Ovakav trijumf predstavlja preko potrebnu injekciju samopouzdanja posle trilera sa Vavrinkom i idealan uvod u završnicu turnira.

Kako ste Vi videli Novakov duel sa Berdihom, šta je bilo presudno?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve