Nova vest
Tenis

Nedelja, 24.06.2012.

18:07

VB: 5 mečeva prvog kola koje ne smete propustiti

Ima onih koji najveće teniske turnire prate samo od četvrtfinala, a ima i pravih zaljubljenika kojima su prva dva-tri kola jednako interesantna kao završnica.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Nekada i interesantnija zbog pojave novih imena, povratka zaboravljenih asova ili surovosti žreba koji je dva sjajna igrača namerio jedan na drugoga u ranoj fazi turnira. Pred ovaj Vimbldon izdvajamo pet mečeva prve runde koje ne biste smeli da propustite.

David Nalbandijan – Janko Tipsarević

Argentinac je svojevremeno bio jedini aktivni teniser, uz Nadala i Federera, koji je igrao bar polufinale na sva četiri Grend slem turnira. Nalbandijan je dobio Janka u dva od tri međusobna okršaja, ali poslednji duel u Majamiju dobio je Tipsarević.

Ovaj meč biće interesantan iz više razloga. Pre svega, dvojica veoma kvalitetnih igrača sastaju se već u prvoj rundi. Zatim, videćemo može li Janko da se izbori sa ulogom favorita, pogotovo što mu je tako rano zapao igrač Nalbandijanovog kalibra. Treće, biće zanimljivo videti reakciju razmažene razmažene i zahtevne britanske publike nakon incidenta sa sudijom koji je Nalbandijan napravio na Kvinsu.

Za pobedu, Janko će morati veoma dobro da servira, uostalom, upravo je servis bio ključni udarac u njegovom usponu na ATP listi. Takođe, Tipsarević ne sme sebi da dopusti nešto sporiji ulazak u meč jer bi posle bilo znatno teže vratiti se.

Bernard Tomić – David Gofan

Iako je dve godine stariji od Tomića, Gofan je široj javnosti postao poznat tek na Rolan Garosu, kada je kao ’srećni gubitnik’ dobio Štepaneka, Klemona i Kubota, da bi potom u osmini finala izgubio od Federera sa 3:1 u setovima. Osvojio je ljubitelje tenisa svojom energičnošću, lakim kretnjama i lepim jednoručnim bekhendom.

Sa druge strane, Tomić je prvi put u situaciji da brani veliki broj poena, pošto je prošle godine igrao četvrtfinale. Predao je meč Hasu u prvom kolu u Haleu, izgubio je od Fonjinija u svom prvom meču u Istbornu, tako da Australijanac ne dolazi baš u dobrom stanju.

Biće interesantno videti hoće li Gofan uspeti svojom agresivnom igrom da se izbori sa Tomićevim čestim promenama ritma.

Kevin Anderson – Grigor Dimitrov

Glavne karakteristike u Andersonovoj igri jesu snažni servis i forhend. Na mrežu kao da je alergičan, ali to protiv slabijih rivala nadoknađuje topovskim udarcima sa osnovne linije. Dimitrov, ’bejbi Federer’ kako su ga ranije zvali, može da mu parira snagom, ali više oscilira u toku meča.

Ono što je prednost 21-godišnjeg Bugarina jeste veća raznovrsnost u igri – ima više varijacija pri servisu i ume na pravi način da promeni ritam slajsom.

Pre nešto više od nedelju dana Dimitrov je dobio Andersona na Kvinsu sa 2:1 u setovima, videćemo može li Bugarin ponovo da iznenadi Južoafrikanca?

Žo-Vilfred Conga – Lejton Hjuit

Duel za uživanje. Congi su porasli apetiti posle sjajnih izdanja na Rolan Garosu – ako je na svojoj najomraženijoj podlozi došao do četvrtfinala i bio nadomak pobede nad Đokovićem, šta tek može na omiljenoj mu travi? Prošle godine je na Vimbldonu izbacio Federera i sada javnost njega vidi kao prvog favorita iz senke.

Međutim, ne bi bilo prvi put da Conga podbaci kada se od njega očekuje veliki rezultat, a pobednik iz 2002. godine Lejton Hjuit potrudiće se da mu ’pomogne’ u tome.

Pobeda srčanog Australijanca malo je verovatna pod uslovom da je Žo potpuno spreman, ali možemo da očekujemo interesantan meč sa mnogo emocija na obe strane.

Filip Kolšrajber – Tomi Has

Nedavno su se sastali u Haleu i Has je slavio sa 7:6, 7:5. Potom je u finalu Has savladao Federera, a Kolšrajber je u četvrtfinalu bio bolji od Nadala. Jasno je da su obojica u dobroj formi, a prethodni put kada je osvojio Hale (2009) Has je na Vimbldonu dogurao do polufinala. Teniski romantici navijaće za Hasa, nekada drugog tenisera sveta koji zbog brojnih povreda nikada do kraja nije talenat pretočio u kvalitet.

Biće lepo videti duel dvojice tenisera koji igraju jednoručni bekhend. Malo toga razdvaja Kolšrajbera i Hasa u ovom trenutku, tako da nas verovatno očekuje uzbudljiv okršaj.

Žreb nam je omogućio još neke interesantne okršaje, npr. Hase – Del Potro i Miler – Beneto, a koje biste mečevi Vi izdvojili u rubriku „obavezno pogledati“?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve