Nova vest
Tenis

Subota, 17.03.2012.

14:15

Vilander savetuje: Kako poboljšati govor tela?

Nekadašnji broj jedan Mats Vilander smatra da je ’govor tela’ jedna od važnijih stvari u tenisu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Za portal The Tennis Space Vilander je savetovao igrače kako da imaju što bolju mimiku i gestove na terenu, a izdvojio je tri stavke: ne stežite pesnicu kao Federer, nikada ne odajte svom protivniku bilo šta i treća – u redu je biti ljut, ali ne i razočaran.

Ne stežite pesnicu kao Federer:

„Federer uvek steže pesnicu kada je okrenut leđima protivniku, koja je poenta toga? Kada stežete pesnicu u znaku radovanja, želite da vaš protivnik to vidi. Pokušavate da se dodatno motivišite i da pokažete rivalu da ste ozbiljni i ’napaljeni’, tako da nema smisla to raditi kada ste mu okrenuti leđima. Morate da se pobrinete da vaš rival to vidi. Ne smete biti toliko gordi da pretpostavite da će vaša igra uvek biti dovoljno dobra da pobeđujete – zato je nekada potrebno ’ući u glavu’ rivalu. Zato, molim vas, u ovome ne kopirajte Rodžera, već pokušajte da budete više kao Lejton Hjuit“.

Nikada ne odajte svom protivniku bilo šta:

„Ako promašite i mislite da je trebalo da odaberete drugu opciju – npr. lob umesto ’pasinga’ – nikako ne dajte rivalu da to vidi. Ništa ne govorite i ne imitirajte pokret za udarac koji mislite da je trebalo da odigrate. Ne radite to“.

Ljutnja je u redu, ali razočaranje nije.

„Ljutnja pokazuje protivniku da vam je stalo da pobedite, ali morate brzo da se vratite u noralno stane. Samo pogledajte Mekinroa – on ’poludi’, a zatim potpuno zaboravi na sve. Ali razočaranje, sa pognutim ramenima i pognutom glavom, to nije dobro. To govori protivniku da imate negativne misli, da gledate unazad i da ćete igrati grozan tenis. To ohrabruje protivnika. Govor tela je važan jer šalje poruku protivniku“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

12 h

U fokusu

Vidi sve