Nova vest
Tenis

Četvrtak, 08.03.2012.

14:01

IV: Može li Novak da odbrani titulu?

Gradić sa tek pet hiljada stanovnika na zapadu SAD u narednih desetak dana biće centar teniskog sveta.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U Indijan Velsu održava se prvi od devet turnira iz Masters 1000 serije, a titulu brani Novak Đoković.

Svetski broj jedan imaće ozbiljne izazivače – prevashodno Rodžera Federera, koji igra briljantno u poslednje vreme, zatim Endija Marija, koji je Novaka savladao nedavno u Dubaiju, ali i Rafaela Nadala, koji je gladan revanša posle sedam uzastopnih poraza. Iz drugog plana vrebaće Del Potro, Conga, Berdih itd.

Novak Đoković je u Dubaiju odigrao ceo turnir znatno ispod svog nivoa. U duelima sa Štebeom i Stahovskim bilo je evidentno da se štedi, nekako je izašao na kraj sa Tipsarevićem u gustom drugom setu, ali takva igra nije bila dovoljna za raspoloženog Marija u polufinalu.

Ukoliko se podsetimo turnira u Dubaiju iz 2011. godine, zaključićemo da Đoković ni tada nije blistao sve do finala i trijumfa nad Federerom. Naprotiv, mučio se sa Majerom, a u polufinalu sa Berdihom imao je i dosta sreće jer se Čeh povredio i treći set nije mogao da odigra na maksimalnom nivou.

Tada sam konstatovao da možda ne bi bilo loše ni da je Novak izgubio od Berdiha jer su mu sledili, baš kao i sada, dva velika i važna turnira (Indijan Vels i Majami). Rezonovao sam da je poraz, koji je nužno morao da dođe kad-tad, bolje doživeti na manje bitnom turniru. Ispostavilo se da taj poraz nije došao tako brzo, nego tek u polufinalu Rolan Garosa.

Međutim, sezona koju je Novak imao u 2011. teško se ili nikako ponavlja, pa iz te perspektive poraz u Dubaiju ne izgleda tragično. Čak je i dobrodošao.

Naravno, za povratak na rezultatski kolosek Đoković u Kaliforniji ne sme da ponovi igru iz UAE. To se pre svega odnosi na i suviše veliki broj neiznuđenih grešaka iz bekhenda, ali i na nestrpljivu igru u ključnim poenima. Nema razloga da sumnjamo da će Đoković korigovati nedostatke i vratiti se na nivo iz Melburna, pogotovo jer će mu i voljni momenat biti veći.

Novaku će više odgovarati sporija podloga u Indijan Velsu, a i žreb mu je bio prilično naklonjen.

De Fust ili Golubjev u drugom kolu ne bi trebalo da budu ni najmanji problem, a zatim najverovatnije sledi okršaj sa Kevinom Andersonom. Iako je Južnoafrikanac u dobroj formi i nedavno je slavio u Delrej Biču, on je jednodimenzionalan igrač, a sa takvima Novak uživa da igra. Prošle godine su igrali tri puta, a Anderson nije bio ni blizu osvajanju seta.

Potencijalni Đokovićevi suparnici u osmini finala jesu Gaske i Majer. Sa Rišarom ima skor 5-1, a Majera je dobio u jedinom međusobnom dvoboju. U četvrtfinalu najverovatnije ga čeka Tomaš Berdih, što bi moglo da bude prvo pravo iskušenje za Novaka pred eventualni duel sa Endijem Marijem.

Prema maletene jednoglasnoj oceni, u najboljoj formi nalazi se Rodžer Federer, koji je osvojio turnire u Roterdamu i Dubaiju, a bio je sjajan i u završnici prošle sezone.

Međutim, koliko god to neobično zvučalo za verovatno najboljeg tenisera svih vremena, Rodžer je sada u situaciji da se dokaže na velikim turnirima.

Istina, slavio je u Parizu i na završnom Mastersu u Londonu, ali te trofeje mnogi mu ’oduzimaju’ zato što su mu najveći konkurenti bili fizički iscrpljeni.

U tekstu posle Mastersa obrazložio sam svoje mišljenje da je nipodaštavanje tih titula besmisleno, ali takav utisak svejedno preovlađuje u teniskoj javnosti i solidnu argumentaciju pronalazi u činjenici da je Federer u Melburnu zaustavljen u polufinalu.

Zato će Indijan Vels, turnir na kojem nije igrao finale od 2006. godine, biti značajan ispit za Federera. Rodžeru je brza podloga u Dubaiju i tek kako pogodovala, a Mari je čak izjavio „da bi Federer mogao da bude broj jedan i u narednih nekoliko godina ukoliko bi se više turnira igralo na takvim podlogama“.

Međutim, u Kaliforniji podloga neće biti Rodžerov saveznik, a ni žreb ga ponovo nije mazio. U trećem kolu najverovatnije ga čeka Miloš Raonić, momak od kojeg svi očekuju ’bum’ u skorije vreme, dok su mu eventualni protivnici u osmini finala Melcer ili Monfis.

U četvrtfinalu trebalo bi da ga sačeka Huan Martin del Potro, mada bi neosnovano bilo otpisivati petog nosioca Davida Ferera, dok se u polufinalu Federer ukršta sa Nadalom.

Relevantan faktor u Indijan Velsu biće i samopouzdanje, a upravo manjkom istog Federer je objašnjavao svoje poraze u završnicama Grend slem turnira. Sada mu je vera u sebe ponovo na visokom nivou, što može da mu pomogne u završnici turnira.

Šta god da se dogodi, jedno je sigurno – Federeru ne manjka inspiracije i veoma je motivisan da se vrati na prvo mesto na svetu i obori Samprasov rekord po broju nedelja provedenih na vrhu. Kada neko u 31. godini i dalje gaji toliku strast prema tenisu, to je za svako poštovanje.

Rafael Nadal velika je nepoznanica pred turnir u Indijan Velsu, s obzirom da nije igrao od poraza od Đokovića u finalu Australijan opena.

Međutim, nije prvi put da Španac radi tako nešto i možemo očekivati da će u SAD doći potpuno spreman i željan titule, prve od prošlogodišnjeg Rolan Garosa.

Nadal ima solidan žreb – meč drugog kola sa Faljom ili Leonardom Majerom poslužiće mu da se vrati u takmičarsko stanje uma, a ni Marsel Granoljers ne bi trebalo da predstavlja poteškoću.

Dolgopolov ili Felisijano Lopes imaju kapacitet da namuče Nadala – njegov zemljak preciznim servisima i čestim izlascima na mrežu, a neobični Ukrajinac stalnim promenama ritma i činjenicom da ga vrhunski igrači uvek dodatno motivišu.

Conga je projektovani Nadalov suparnik u četvrtfinalu, a Francuz je tokom karijere pokazao da ima recept za Maljorčanina. Uostalom, dobio je njihov poslednji meč, na prošlogodišnjem Mastersu.

Očekuje se novo polufinale između Nadala i Federera, a Špancu mišići uvek živnu i samopouzdanje mu raste kada vidi Rodžera sa druge strane mreže. Rafael ima ogromnu psihološku prednost nad Federerom, što se lepo videlo i u Melburnu – Nadal je slavio u četiri seta, iako je Rodžer igrao neuporedivo bolje u dotadašnjem toku turnira i iako je Švajcarac proglašen favoritom u tom okršaju.

Mada je Nadal nebrojeno puta demonstrirao da gleda samo napred, a da se ne osvrće mnogo za onim što je bilo, biće interesantno videti koliko ga je uzdrmao sedmi uzastopni poraz od Đokovića u finalima.

Međutim, do reprize prošlogodišnjeg finala obojica će morati da prevale dug put.

Endiju Mariju nije dugo trebalo da preboli poraz od Đokovića u Melburnu, što je znak Škotovog sazrevanja. Za razliku od prethodne dve godine, odmah se vratio u takmičarski ritam i stigao je do finala u UAE izbacivši pri tom upravo Đokovića.

Osim Novakove slabije igre, ključni činilac Marijeve pobede bio je odličan servis. Britancu će takav početni udarac biti preko potreban kako bi ostvario zapažen rezultat u Indijan Velsu.

Škot je dobio sasvim zadovoljavajući žreb – Garsija-Lopes ili Mačado, zatim najverovatnije Viktor Troicki, a onda Simon ili Vavrinka. Projektovani Marijev rival u četvrtfinalu jeste Mardi Fiš, mada ne bi bilo veliko iznenađenje da se tu nađe i Džon Izner.

Mari će svakako priželjkivati Iznera, kojeg je dobio u sva tri meča, dok sa Fišom ima izjednačen skor (3-3). Takođe, Mardi ima i pozitivne uspomene iz Indijan Velsa s obzirom da je bio vicešampion 2008. godine.

Ko od ostalih tenisera može da poremeti planove „velike četvorke“? Prvo ime koje se nameće jeste Huan Martin del Potro. Argentinac igra sve bolje u poslednje vreme i samo je pitanje vremena kada će doći u Top 5, gde mu je po kvalitetu realno i mesto. To je dokazao i pobedama nad Žo-Vilfredom Congom (dva puta u dve nedelje), čovekom koji je u poslednjih godinu i po dana najčešće uspevao da iznenadi nekog od najboljih.

Iako su neki stručnjaci skloni proceni da Delpo nikada neće vratiti igru koju je imao pre povrede ručnog zgloba, rekao bih da nisu u pravu. Istina je da u Melburnu nije pružio Federeru otpor kakav se očekivao, ali u Dubaiju je već delovao mnogo bolje i zato se željno iščekuje njihov novi dvoboj u četvrtfinalu.

Miloš Raonić je razočarao porazom od Hjuita u Melburnu, ali je potom osvojio titulu u San Hoseu i igrao je finale u Memfisu. Međutim, kako bi opravdao status budućeg Top 5 igrača, Kanađaninu je potreban vrhunski rezultat na nekom od većih turnira.

Sada bi trebalo da igra sa Federerom u trećem kolu i eto prilike za Miloša da bar namuči Švajcarca.

Kei Nišikori nije iskoristio pozitivan nalet posle plasmana u četvrtfinale Australijan opena, pošto je u Buenos Ajresu ispao u četvrtfinalu, a u Akapulku u drugom kolu. Ono što je za Japanca ključno jeste da napokon odigra celu sezonu bez ijedne povrede – u tom slučaju njegov talenat potpuno će doći do izražaja i plasman u najboljih deset bio bi realnost.

Ljubitelji tenisa simpatišu Keija i zato što ne zasniva igru na snažnom servisu i forhendu, kao većina igrača koji imaju ambiciju da zaprete najboljima (Del Potro, Berdih, Raonić, Conga).

U Indijan Velsu ima dobar žreb, u osmini finala najverovatnije ga čeka Almagro, a u četvrtfinalu Berdih. Treba pažljivo motriti na 22-godišnjeg Nišikorija, možda baš on uspe da iznenadi.

Nepredvidivi Conga je uvek pretnja, baš kao i Berdih, videćemo koliko može naš Janko Tipsarević, koji se posle razočaranja u Melburnu postepeno navikava na ulogu favorita, a ne treba zaboraviti ni Iznera, Dolgopolova, Tomića...

Koje je Vaše mišljenje – ko će osvojiti titulu u Indijan Velsu, ko će iznenaditi, a ko razočarati?

Svoj stav podelite sa ostalima putem komentara i ostaje nam da zajedno uživamo u prvom ovogodišnjem turniru iz Masters 1000 serije. Uz direktne prenose na TV B92, naravno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve