Nova vest
Tenis

Petak, 27.01.2012.

17:03

Đoković i Mari – psiha, sreća i još ponešto

Novak Đoković i Endi Mari odigrali su u polufinalu Australijan opena jedan od najuzbudljivijih i fizički najzahtevnijih mečeva u svojim karijerama.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Videli smo periode očajnog tenisa, periode spektakularnog tenisa, bitku dva najbolja riterna na svetu i teško ponovljivu dramu u završnici.

Na kraju, odlučivalo je nešto tananije od nijansi, a pobedu je odneo Đoković u meču na koji se savršeno može primeniti fraza „da ne bi bilo nezasluženo ni da je drugi dobio“, u ovom slučaju Mari.

Ono što se dalo naslutiti na osnovu poraza od Nadala u polufinalu US opena, videli smo sada protiv Đokovića – Škot je igrao pretežno agresivno i u većem delu meča trudio se da stoji blizu liniji, mada to nije potisnulo u drugi plan njegove vrhunske defanzivne kvalitete, koji su mu takođe doneli pregršt poena. Istrajao je u toj taktici uprkos užasnom prvom setu i malo je nedostajalo da mu se isplati.

Sa druge strane, Novak je još jednom pokazao koliko je mentalno čvrst. Rezultatski neokrnjen prebrodio je intervale u kojima nije mogao da ubaci prvi servis, intervale u kojima je dolazilo i do blage malodušnosti, smogao je snage da ostavi iza sebe tri propuštene set lopte u trećem setu, a u finišu petog seta odigrao je izuzetno hrabro i sprečio je preokret. Upravo Đokovićeva stabilnija 'glava', uz malo sreće, bila je ta suptilna razlika u polufinalom okršaju.

Komentator Evrosporta, proslavljeni Mats Vilander rekao je da će Đoković biti nervozan na početku meča. Bio je u pravu, ali je Mari bio još nervozniji.

Škot je pravio nekarakteristično veliki broj grešaka sa osnovne linije i Novaku je jedino ostajalo da drži lopticu u igri i da gleda kako se povećava broj gemova na njegovom saldu.

Važan detalj dogodio se na prvoj brejk lopti u meču za Marija – Đoković je agresivnim drugim servisom napravio viner. Novak rizikuje pri drugom servisu i inače, ali u meču sa Britancem to je činio vrlo često, što je predstavljalo malo taktičko iznenađenje za Škota i njegov vanserijski ritern. To je jedan od retkih aspekata servisa koji je Novaku funkcionisao i koji mu je dosta značio u nastavku duela.

Sedmi gem prvi je koji je barem sa jedne strane ličio na okršaj prvog i četvrtog na svetu, pošto je Đoković napravio dva asa i dva direktna poena za vođstvo od 5:2.

Mariju su tokom karijere često zamerali da se lako preda i da psihički padne kada je u zaostatku. Možda se varam, ali stekao sam utisak da se on u prvom setu više koncentrisao na to da psihološki ostane u igri za nastavak, nego da pokuša da napravi preokret u prvom setu.

Prvi set bio je pravo mučenje za obojicu, a statistika u ovom slučaju verno opisuje ono što se događalo na igralištu – teniseri su ukupno imali devet direktnih poena i 35 neiznuđenih grešaka.

Iako mu je prvobitni plan verovatno bio da bude agresivniji, Novak se ponašao racionalno i prilagodio se situaciji. Čekao je i dočekivao greške Marija, ali bilo je jasno da tako ne može doveka.

Prvu priliku da ’slomi’ suparnika Novak je imao u trećem gemu drugog seta, kada je vodio sa 2:0 i imao brejk loptu. Međutim, od tog trenutka Škot drastično diže nivo igre sa bazne linije.

Novak momentalno prepoznaje šta se dešava i pokušava da uđe u teren, ali Mari je bio konzistentniji u razmenama i odličan u defanzivi. U drugom setu bilo je mnogo brejkova, ali uprkos time servis je bio udarac koji je napravio razliku.

Pri rezultatu 4:3 Novak nije ubacio nijedan prvi servis i Mari je lako napravio brejk, a u narednom gemu Britanac je asom i servis-vinerom spasao dve brejk lopte u nizu. Iako ni Škota nije bogzna kako služio servis, uspeo je da ga ’pronađe’ kada je bilo najpotrebnije i zato je izjednačio u setovima.

Uz to, Đoković je čisto udarao lopticu, često je napadao, ali se Endi fascinantno branio i sveo je Novaka na samo pet direktnih poena u drugom setu. Uz samo 40% ubačenog prvog servisa, srpski teniser nije mogao ni da se nada povoljnijem ishodu.

Kraj drugog i početak trećeg seta doneo je period frustracije za Đokovića – iznerviran činjenicom da mu ne ide prvi servis, Novakov intenzitet igre prilično je opao, ramena su mu bila spuštena, a govor tela nije saopštavao ništa pozitivno. Nešto slično videli smo u trećem setu meča sa Hjuitom i drugom setu okršaja sa Fererom.

Novaka psihološki nije podigao ni osvojeni prvi gem, u kojem je spasao pet brejk lopti i koji je trajao 18 minuta.

Međutim, i Škot je posle perioda brljantne igre malo pao, pa je Đoković uspeo da sačuva egal dok se nije mentalno vratio u meč. To se dogodilo nakon nekoliko pogođenih prvih servisa, ali i posle jednog uzvika. Tokom Novakove karijere nebrojeno puta smo bili svedoci da pražnjenje te vrste pozitivno utiče na njegovu igru.

Napadački gledano, Novakov forhend izvrsno je funkcionisao, ali bekhend paralela, nekada njegov omiljeni udarac, nije bila toliko ubojita.

U desetom gemu Mari pokazuje da više veruje u svoje udarce nego što je to ranije bio slučaj na najvećim turnirima. Spasao je tri set lopte, i to na kakav način – asom, direktnim poenom iz forhenda i drop šotom.

U trećem setu Mari je neretko radio Đokoviću ono što je srpskom teniseru uspevalo prošle godine u Melburnu – odbrana, odbrana, odbrana, zatim prelazak u napad jednim udarcem i kraj poena.

Posle još jedne razmene brejkova i nekoliko iznurujućih poena, ušlo se u taj brejk.

Obojica su dosta koristili kik servis, a već u drugom setu naslućivalo se da Škot na tu vrstu servisa odgovara dubljim riternima. To je do punog izražaja došlo u taj brejku trećeg seta, kada je Škot dvama dubokim riternima pripremio sebi poen.

’Dodatni gem’ Škot je odigrao odvažnije, agresivnije i zasluženo je poveo sa 2-1 u setovima.

U trenutku kada je počinjao četvrti set, setio sam se kako je Novak odigrao na 0-2 sa Federerom na US openu i poželeo reprizu.

Upravo to se i dogodilo, a četvrti set najveći je dokaz da je Đoković postao teniski velikan – protiv njega igrač sebi ne sme da dopusti ni najkraći predah, period slabije igre, pošto u suprotnom biva nemilosrdno kažnjen.

To se dogodilo Endiju, dok je slavio vođstvo u setovima, već je bilo 4:0 i Novak je bio nadomak izjednačenja u setovima. Poslednji gem i četiri impresivna riterna Đokovića bili su pefektna ilustracija celog toga seta – Novak je povratio izgubljeno preimućstvo pri riternu, što mu je ojačalo celu igru i rezultiralo lako osvojenim setom.

U petom setu nervi su uvek najvažniji činilac. Đoković je delovao koncentrisano, suvereno je osvajao svoje gemove i pretio je na Marijev servis. Međutim, na isti način kao i Novak početkom trećeg seta, Škot se održava u igri – uz malo sreće i prave udarce u pravo vreme.

Posle nekoliko propuštenih šansi za brejk, Đoković u šestom gemu izvanrednom defanzivom stiže do brejka, a zatim osvaja gem bez izgubljenog poena za vođstvo 5:2.

Uzevši u obzir način na koji je tekao meč i činjenicu da su igrali dvojica tenisera sa najboljim riternom na svetu, Đoković je i suviše dugo osvajao gemove na svoj servis bez problema (ne računajući jedan gem u četvrtom setu, ali tada je imao dva brejka viška).

Iskreno, očekivao sam da se Novak susretne sa problemima još početkom petog seta, ali to se nije desilo. Ipak, kada je servirao za meč, Đoković nije ubacio nijedan prvi servis, a Mari je odigrao raširenih ramena odigrao sve poene i vratio je brejk bez izgubljenog poena.

Svaka drama ima kulminaciju, a na „Rod Lejveru“ ona se dogodila u poslednja dva gema. Pri rezultatu 5:5 Đoković je spasao tri brejk lopte (dve uzastopne), jednu od njih majstorskom forhend paralelom u poenu dugom 29 udaraca.

Novih peripetija nije bilo – Marija je u poslednjem gemu izdao slajs, jedan od njegovih specijaliteta kojim je tokom celog meča mučio rivala, a Đoković uz dva briljantna riterna realizuje prvu meč loptu savršeno izgrađenim poenom. Trijumf posle 290 minuta iscrpljujuće borbe.

Mari je u duelu sa Đokovićem pokazao da je na pravom putu – napokon je shvatio da se isključivo odbrambenom taktikom ne mogu dobijati veliki mečevi. Ukoliko nastavi da radi nesmanjenim tempom sa Ivanom Lendlom, siguran sam da će Škot uspeti da osvoji Grend slem titulu.

Novak je po ko zna koji put pokazao da je najbolji kada je najpotrebnije i da je zasluženo najbolji teniser na svetu. Sledi finale, prvi ovogodišnji okršaj sa Rafaelom Nadalom i još jedno uživanje za sve ljubitelje tenisa.

Statistika meča, Đoković – Mari, 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5:

Procenat ubačenog prvog servisa: Đoković 104/171 (61%), 110/174 (63%)
Asovi: Đoković 11, Mari 9
Duple greške: Đoković 6, Mari 10
Neiznuđene greške: Đoković 69, Mari 86
Procenat dobijenih poena posle prvog servisa: Đoković 69/104 (66%), Mari 70/110 (64%)
Procenat dobijenih poena posle drugog servisa: Đoković 30/67 (45%), Mari 19/64 (30%)
Direktni poeni: Đoković 49, Mari 47
Poeni osvojeni na servis protivnika: Đoković 85/174 (49%), Mari 72/171 (42%)
Realizacija brejk lopti: Đoković 11/26 (42%), Mari 7/24 (29%)
Izlasci na mrežu: Đoković 21/28 (75%), Mari 19/27 (70%)
Ukupno osvojenih poena: Đoković 184. Mari 161
Najbrži servis: Đoković 203 km/h, Mari 215 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Đoković 189 km/h, Mari 184 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Đoković 157 km/h. Mari 139 km/h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve