Sreda, 09.07.2014.

08:51

Koja je Novakova GS granica?

Trijumfom na Vimbldonu Novak Đoković je stigao do sedme Gren slem titule i izjednačio se u Open eri sa Matsom Vilanderom i Džonom Mekinroom.

Izvor: B92

Koja je Novakova GS granica? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

197 Komentari

Sortiraj po:

Luka

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem, Zlatni Masters ,WTF... istorija se pise vec u Sinsinatiju.
(max, 5. avgust 2014 03:01)

Upravo obrnuto, Max. Koliko god to nefer bilo, u tenisu se gledaju samo i jedino GS trofeji. Za dvadeset godina, samo će statističari pominjati Novakove Masterse, Devis kupove, Olimpijade i nedelje na prvom mestu ATP liste. A i za 50 godina ili 100, svi će govoriti "Nadal sa 20 i Federer sa 19 GS trofeja, i dalje su ubedljivo najbolji teniseri u istoriji"... Zbog ovoga mi je žao što je Novak sebi postavio druge (da ne kažem, pogrešne) prioritete u karijeri - finansijske. Jer, novac bi svakako stigao - a Novak bi ostao upamćen za sva vremena. Šteta...

Dyne-o-Myte

pre 9 godina

Mislim da može da uzme još jedan Australijski i još jedan US open. Ko zna, ako se poklope kockice, mogao bi i Vimbldon opet da dođe, trava je to, nema tu mnogo igre, servis odlučuje. To bi već bilo deset, i premašene sve nade. Ali 'ajde da ne preterujemo sa željama, samo neka ga zdravlje posluži, pa šta bude, bude.
Što se tiče ostalih, teško da će Nadalu izmaći Federerov rekord, jedino neke teške povrede bi mogle da ga spreče u tome. Mareju ne prognoziram više od 5-6 do kraja karijere.

max

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem,Zlatni Masters,WTF........istorija se pise vec u Sinsinatiju.

Jr

pre 9 godina

7 od 12 nabrojani igraca su titule osvajali 80-tih.
Nikad prije ni posle toga se nije igrao ljepsi tenis, i nikad nije bilo vise talenata jedan protiv drugog.
A onda je dosao Sampreas i sve poslao u penziju :)

Sava

pre 9 godina

Nastavak:
13. Novak je osvojio najviše titula u nizu na turnirima iz Masters 1000 serije (5).
14. Novak je jedini teniser koji je osvojio osam Masters turnira od ukupno devet.
15. U januaru 2012. Novak je pobedio Nadala sedmi put zaredom, za svoju treću titulu na AO i petu gren slem titulu u karijeri. Meč je trajao 5 sati i 53 minuta, što je najduže finale u istoriji Gren Slema od 1968., i najduži meč u istoriji AO.
16. Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera više puta u polufinalu nekog gren slem turnira ( pet pobeda ).
17. Novak je ostvario najviše pobeda u 2012. godini. Gren Slem (24-3), ATP Masters 1000 (34-6). Dobio je 4 od 5 mečeva igranih u pet setova i 16 od 19 mečeva u kojima je pobednik rešen u odlučujućem setu.
18. Odigrao je najduže finale u istoriji US Opena, 4h 54 min. (2012. godine protiv Endija Marija).
19. Novak je imao drugi najbolji start sezone (41) (2011. godina)
20. Osvojio Davis cup i 3 zavrsna Mastersa.

Pored svih ovih uspeha i to u eri (za sada) dva najbolja igraca svih vremena, Nadala i Federera ne zelim da prognoziram sta ce biti u buducnosti. Sta god osvojio bice bonus i slag na torti. Ne zaboravite samo da su granice u tenisu pomerene na gore, zahvaljujuci novim reketima i materjalu. Danas je nezamislivo da neki balavac sa 17 godina osvoji Vimbledon kao nekada Beker ali zato u prvih sto imamo 38 igraca koji su presli 30-tu.
Novaku zelim samo dobro zdravlje, najbolje godine su tek pred njim.
HVALA TI NOLE ZA OVO DO SADA

Sava

pre 9 godina

1. Novak je jedini teniser koji je pobedjivao Federera na sva 4 GS!
2. Novak se plasirao u svoje 21 uzastopno GS cetvrtfinale (treci najduzi niz u Open eri).
3. Novak je drugi na večitoj listi igrača koji su dobili meč kada su osvojili prvi set. 2012. godine je imao skor 63-1 (izuzetak je meč protiv Sema Kverija u Bersiju), a ukupan odnos pobeda i poraza je izvanredan, 499-25
4. Novak je najmlađi osvajač titule u Majamiju (2007. godine, kada je imao 19 godina i 316 dana). U ženskoj konkurenciji najmlađa šampionka je Monika Seleš (1990. godine, sa 16 godina i 111 dana).
5. Novak je najmlađi teniser koji je pobedio trojicu prvoplasiranih na ATP listi na istom turniru (Kanada, 2007. godina).
6. Đoković je 2008. godine postao najmlađi igrač u Open eri koji se plasirao u polufinale na sva četiri gren slem turnira.
7. Novak se najbrže kvalifikovao za završni turnir ikada (za 18 nedelja i 6 dana, 2011. godine).
8. Novak se na US Openu 2013 plasirao u svoje 14. GS polufinale u nizu i drugi je na večitoj listi po broju uzastopnih polufinala na GS turnirima.
9.Đoković je postao tek šesti teniser u Open eri koji je osvojio tri od četiri Gren slem turnira u jednoj kalendarskoj godini.
10. Novak je prvi teniser u Open eri koji je tri puta u nizu osvojio Australien Open (2011.-13.)
11. Imao je stoprocentni učinak protiv brojeva 1 u finalima jedne sezone (5/5) (2011. godina).
12. Imao je najviše uzastopnih pobeda na turnirima iz Masters 1000 serije (31).

Ivan

pre 9 godina

Mislim da do kraja 2017. godine, od 13 gren slemova, Novak moze da osvoji bar 8. Tada ce imati tek 30, pa se i kasnije moze ocekivati dosta pobeda, npr 4. Nema vise konkurenciju, njegove najbolje godine tek predstoje...

markobg

pre 9 godina

I da ne osvoji ni jedan,u sta iskreno sumnjam, za nas treba da bude NAJVECI,moramo da budemo ponosni na sve sto je do sada uradio jer igra u vreme kada je tenis na vrhuncu i pored sigurno dva najveca igraca u istoriji ovog sporta.Rodzer mu je suvise pobegao i obzirom na Noletove godine to je tesko ostvariti,Nadalu ako ga posluzi sreca i zdravlje bi mogao da se primakne ali objektivno daleko je 14 GS titula gde ne bi sebi trebao da dozvoli luksuz da izgubi vise ni jedno.Ja bi bio srecan da osvoji barem 12 i zauzme mesto broj 3 na vecnoj listi.Takodje bio bi zadovoljan ako uspe u medjusobnim okrsajima sa ovom dvojicom da na kraju ima pozitivan skor. I o tome ce se sigurno pricati kada sva trojica zavrse karijere

eeej, 7 GS, 19 Mastersa, 3 WTF, Dejvis Kup, 102 nedelja No1, EEEEEEJJJJJJ!!!!!!!!!!!

pre 9 godina

Neverovatno! Kako vreme brzo prolazi! Pocetak 2007. (kao juce da je bilo) Novak igra finale sa Nadalom u Indijan Velsu i gubi. Dve nedelje kasnije ga pobedjuje u Majamiju i osvaja svoj prvi Masters! Tada sam pozeleo da ovaj nas dobri mladic do kraja karijere osvoji barem jedan GS, tri, cetiri Mastersa, i deset, petnaest drugih turnira, i da bude barem par nedelja na No2 (nisam se nadao No1 pored i Federera i Nadala), i da sa ukupno dvadesetak titula i zaradjenih dvadesetak miliona dolara napravi respektabilnu karijeru i ostavi trag u istoriji tenisa.
DA LI MOZETE DA ZAMISLITE KOLIKO SAM SRECAN ZBOG NJEGA SADA!

Liverpool Man

pre 9 godina

Mislim da ce imati 13,14 i da ce biti najbolji u istoriji, jer je pobedjivao najjace, Federera i Nadala. Ovaj prvi nije imao neke protivnike pocetkom 20 veka dok je Nadal najvise GSa skupio na RGu.I takodje misli da ce Djokovic moci na ovom nivou bar jos 5 godina, ima telo kao titan i moze da bude najspremniji sportiska kad god to treba, nikad nije ima hronicne povrede kao Nadal( kolena ).

excellium

pre 9 godina

@rajkan

Federer će za manje od mesec dana napuniti 33 godine i ući u 34-tu, dakle nije šija nego vrat.
O statistici koju ti navodiš ne treba trošiti reči jer govorimo o konkretnom pojedincu. Da je bilo do statistike Djoković bi do sada osvojio 0 (nula) GS-ova. Pozdrav.

vlajzi

pre 9 godina

Novak uzima jos po 2 US i Australian Opena. Uzima jedan Rolangatos kad tad. I jos jedan ili dva Vimbldona.
Dakle: 7+2+2+1+1=13 ili 14.
To je realna racunica.
A ako ga malo sreca posluzi i zdravlje da igra malo duze, mozda budu i 15-16.

Ratko Jevtovic

pre 9 godina

Interesantno je da svi procenjuju minimalan uspeh na RG. Mislim da Novakovo vreme za RG tek dolazi i mislim da ce uzeti 3 u nizu. Mislim da je pomalo zasicen AO i mozda uzme 1 ili 2. U W ce nastaviti tradiciju i uzeti jos 2 - 3 a slicno je i za USO. Nek nam je ziv i zdrav! Nadam se da nece doci do "zamora materijala" jer jer u mnogo prethodnih godina prokrcio sebi put pored najboljeg RN i RF a to nije nikom ni pre a nece ni posle njega lako poci za rukom.
Pozdrav iz Perta, Australija

Sumadinac

pre 9 godina

Evo matematike,sledecih 16 Gren slemova,do 2017 g:

1.10%,svi ostali van velike cetvorke,tj. 1,6-2 titule.
2.10%,Endi Marej, 1,6-2 titule.
3.10%,Roger Federer,ogranicavajuci faktor,godine,1,6-2 titule.
4.30%,Rafa Nadal,5 titula,3 na sljaci i 2 na betonu.
5.40%,Novak,6-8 titula,na svim podlogama,uzimajuci u obzir njegovu konstantu,godine i zdravstveno stanje.

Uglavnom,ono sto ne uzmu prve tri pozicije,podelice Rafa i Nole.

rajkan

pre 9 godina

@excellium
Federer nema 34, vec 32 godine. Zadnji grend slem je osvojio sa 30 godina. Inace, niko u istoriji tenisa nije osvojio vise od 5 grend slema nakon napunjene 27. godine (koliko ima Djokovic), sto njegov skor dize na maksimalnih 12. Realnije je 10 ili 11, mada ni 20 ne bi nama ni njemu bilo dovoljno, ali dobro, treba teziti uspehu :) pozdrav

stric iz kraja

pre 9 godina

Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.
(excellium, 9. jul 2014 20:39)

Izgleda tako, ali Novak više nego drugi igrači ima neki (samo njemu poznat) problem s disajnim putevima.
Bilo je uočljivo na RG (povraćanje u finalu, ne zbog stomaka već zbog mučnine usled otežanog disanja), kad je vodio igru do sredine drugog seta a onda usledio pad, kao i na vimbldonu, teško disanje i pad energije obavezno posle sat vremena igre (obično od sredine drugog seta) u mečevima sa Ćilićem i Dimitrovim, to isto se desilo i u finalu, ovoga puta u 4 setu, i to pri vođstvu od 5:2.
Očigledno da je u pitanju neki zdrastveni problem koji ne muči većinu drugih igrača, tako da je pitanje kako će se Novak nositi s tim u godinama koje dolaze i da li će želeti dodatno da muči svoje telo...

robin hud

pre 9 godina

Ne mogu se porediti vrhunski igrači iz različitih vremena i tačka. To je čista utopija i ne postoje nikakvi valjani argumenti. Vladali su totalno drugi uslovi na terenima i van njih(oprema). Mogu se samo porediti igrači na osnovu međusobno odigranih mečeva i osvojenih titula u periodu kada su zajedno nastupali. Takođe treba voditi računa i o podlogama na kojima su igrali, jer je očigledno i normalno da postoje igrači sa boljim rezultatima na različitim podlogama. Takođe je vrlo bitan i sudar generacija. Kako se recimo mogu porediti Borg i Vilander sa Nadalom? Na osnovu čega? Samo na osnovu titula je glupo. Možda bi Borg osvojio još 5 titula na RG da je igrao duže? Jedino ispada da su samo ATP merila i njihova lista najmerodavniji.

excellium

pre 9 godina

Smešno mi deluju prognozeri koji Novaku daju još 1-2 GS titule do kraja karijere. Pri tome, normalno im je da Federer osvaja GS titule i u 34 godini. Pa ako je on uspeo da udje u finale Vimbldona u 34 godini ne vidim zašto to ne bi uspeo i Novak Djoković? Novak je izuzetno fleksibilan sportista koji igra sa lakoćom i otporan je na povrede bar koliko i RF pa je logično da ima isto toliko dugačku karijeru ako ne i dužu. Rafi ne prognoziram tako dugu karijeru jer igra na silu, mada će možda uzeti još koji GS, lično mislim još 1-2.
Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.

dejan

pre 9 godina

Novače, jednog dana kad više ne budeš bio najbolji već treći, ti se seti kako je Federer kidao dokle god je mogao. Nije mala zarada ni za finalistu ni za polufinalistu.

Inspector Bloch

pre 9 godina

Sto se teme tice,ja sam u kategoriji @GoranS, tako..
Medutim nesto bih dodao, a povodom zabrinutosti, nekih/ili sarkazma/o Novakovim izjavama o prioritetu u buducnosti;Pa zar TO nije naj,najnormalnija izjava na svetu? Tenis je Novakov POSAO,a dete je BLAGOSLOV, zivot!Naopako da je drugacije!No,snirite se..sve ce biti u redu, Novaka obavezuju ugovori sa Hed/do 2018/ i Adidasom..cinimi se isto toliko; tako jos cetiri godine je sigurno na terenu!!/sem ako mu neko ne da 'savet'..da placa penale,a ti se pisu najjjsitnijim slovima..u dnu ugovora?!..pa zasto Federer jos igra?/E, sada..ako je vec na touru..a ne menja negde pemperse..u egzoticnim destinacijama/po novogovoru/ sta mislite..hoce li 'gristi'za titule, ili ódradivati ugovore??Odgovor,je naravno jasan!A, bebac?..pa on/sic!/ce sa tatcem..po svetu..kako i dolikuje! Dakle, da zackljucimo:nema potrebe za ikakvu brigu, naprotiv..nista ne stimulise kao DETE..

Pozdrav,..i srdacan otpozdrav postovanom DD-u..

Nase ime

pre 9 godina

Mislim da ce Novak dominirati u narednim godinama jer je Federer na zalasku karijere, kvalitet Nadalovog tenisa sve vise opada (pitanje je da li ce odbraniti RG sledece godine), a Marej igra krajnje promenjivo i mislim da nije ni blizu psiholoskog nivoa na kom su Novak, Nadal i Federer. Del Potrovu karijeru sputavaju povrede, jedino ako Dimitrov bude dostigao neki ozbiljniji nivo, inace ne vidim ko bi mu bio konkurencija. Za koliko ce to jos GS titula biti dovoljno, ne znam, ai se nadam da ce ih biti bar jos 5.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Zbog starosti on ima još 6 prilika jer posle toga on puni 29 godina i neće se moći kretati kao u svojim mlađim danima. Ako pogledamo da je postotak osvojenih u zadnje tri godine jedan od četiri onda je realno očekivati još jedan a ako se sve poklopi zdravlje i malo sreće onda možda još jedan. Naravno nadam se 3 ili 4.

Nenad

pre 9 godina

Kao prvo,ocekujem da Roger ne osvoji vise nijedan Grand Slam do kraja karijere.Drugo,u tom slucaju,ocekujem da ga Novak dostigne i prestigne po broju GS titula.Ako Novak ne bude mislio na pelene,cucle,ako ne bude davao izjave tipa "mnogo sam dobio od zivota i vise nego sto sam ocekivao",ako se bude potpuno fokusirao na tenis i na Grand Slamove, moze dostici Rogera.Sledeca dva koja dolaze su njegove omiljene podloge,pa da uzme konacno i taj Roland Garros naredne sezone.Ako se to dogodi,moguc je i Calendar Year Grand Slam naredne sezone.To bi bilo vec na kraju naredne sezone 13 GS titula na Novakovom kontu.Zvuci malo utopisticki,ali zasto da ne?Sve je moguce.Roger je nakon svoje 30-e godine osvojio samo jedan Grand Slam(2012 Wimbledon),a od Novaka,osim sto ocekujem da do svoje 30 godine od mogucih 12 Slamova uzme vise od 50 %,ocekujem i da bude bolji od Rogera nakon njegove 30-e godine zivota.Mislim da je fizicki jaci,nije potrosen,ima dobar nacin ishrane.Samo da ga zdravlje sluzi,da ga motivacija ne napusti,teze i lakse povrede zaobidju i moguce je ovo sto zelim,cemu se nadam i u sta potajno,duboko u sebi,verujem da je moguce i ostvarljivo.Nole,misli na tenis,evo ozenio si se,postaces tata...Sada samo maximalno misli fokusiraj na tenis i karijeru.

СПОРТИСТА

pre 9 godina

То се ни не зна, колико ће ко до краја каријере имати највише ГС,али како ствари стоје...Рафа ће сигурно освојити још евентуално 3 до 4 гремслема".Значи 2 или 3 пута Ролан гарос и евентуално још један на бетону УС опен или Аустралију,на Вимбулдон мислим да нема шансе више као пре.Што се тиче Новака... "такође"али треба имати у виду да он нема глад за победама и трофејима као Надал,али да ће освојити,сигурно да хоће!Можда једan АО опен УС опен а Ролан Гарос тешко да ће моћи да га освоји поред живог краља шљаке.Макар болео неког та истина.!Роџер!Па ако није сад успео да ишчупа овај Вимблдон који је освајао више пута..Не знам кад ће му се указати оваква прилика у животу.
Лично мислим да ће поредак бити овако на крају њихових каријера.
-Рафа 18 ГС
-Роџер17ГС
-Новак 9ГС.
Наравно под условом да Новак и Рафа буду здрави како би остварили тај циљ...Остали тешко да ће моћи да освоје!Можда Мареј,Делпо али под условом да се врати у ону форму у којој су били пре повреда и операције.Тенис ће бити сиромашан кад оду Рафа Новак и Роџер.Неће то бити исто.Стога уживајте док ове легенде играју тенис а мање мрзите своје ривале.

realno

pre 9 godina

@danix
Ne slazem se da je ovo najbolja generacija, ni da je danas najteza konkurencija.
Najveca konkurencija u tenisu bila je u doba Borga, Mekinroa, Lendla, Bekera, Edberga, Vilandera, Samprasa, Agasija. Dakle, osamdesete godine. Sampras se "pojavio" osamdesetih a vladao devedestih.
Borg je po meni istinska legenda jer se povukao sa 26 godina, a i dalje je u vrhu. Koliko bi GS imali Federer, Novak i Rafa da su otisli u penziju sa 26? Koliko bi RG uzeo Nadal da Borg danas ima 24 god? Koliko bi WB uzeo Rodzer da Sampras ima 25 godina? Nikad necemo znati.
Konkurencija je relativna.
Recimo, Federer je vise GS osvojio od kada su mu glavni konkurenti Nadal i Novak, nego kada su bili Agasi, Safin, Hjuit, Rodik. A ipak su Novak i Nadal klasa za pomenute igrace (izuzev Agasija). Ali Rodik, Hjuit i Safin su unistavali Samprasa i Agasija! I to dok su bili na vrhuncu.
Danas Vavrinka, Berdih, Marej, Raonic, Dimitrov, Conga.... cine vrh tenisa a niko od njih nije bolji od Hjuita Safina,ili Rodika. Mozda bi Rodik imao 6 GS (bar 3 WB) da nije igrao u eri Federera, kojeg jedino nije mogao da pobedi.
Mozda bi Beker imao 5-6 WB da danas igra. Ili Edberg.
Danas nama ova konkurencija izgleda jace, jer je gledamo, ali nekima u buducnosti izgledace slabije i mozda ce misliti da su RF, RN i NDj osvojili toliko GS jer je konkurencija bila slaba.

eee

pre 9 godina

@ni klot ni frket
Mozda koristi onaj internet preko modema, pa ovom liku cudno kako uspeva da igra kad je stalno na netu, salje komentare i visi na Fejsu...

pf

pre 9 godina

@PAJA
Broj GS i vreme na 1 mestu su glavni u odredjivanju najboljeg ili jednog od najboljih.
Naravno da mu tenis ne moze biti vazniji od deteta, pa nije ludak, ali osvajace i kad postane otac. I Federer je popustio od kako je postao otac, ali ipak je u vrhu. Tako moze i Novak.
Moze na kraju da skupi 14-15 GS, verovatno jos 1 Vimbldon, 4 AO, 2 US Open-a i jedan RG.

Goran

pre 9 godina

Zavšiće karijeru na 4. mestu, ispred Borga, koji ima 11.

Stanje na kraju karijera današnje velike trojke:
Nadal: 19
Federer: 18
Sampras: 14
Nole: 12
Borg: 11

Ime

pre 9 godina

Mnogo nelogicnosti u komentarima.
Da je najjaca konkurencija, ne bi 3 tenisera pokupila 90% titula u prethodnih 10 godina. Ili cak 2 (RF i RN) koji su osvojili 80%.
To pokazuje da je danas konkurencija slaba. Osim 3 najbolja, nema ozbiljnih tenisera. Marej jedva 2 uzeo, Delpo i Vavrinka po 1....
A nekad se znalo da ima bar 5-6 velikih favorita za svaki turnir. Danas na sljaci uvek favorit Nadal. Nema sljakasa. Pre 10-15 godina bilo je 5-6 specijalista za sljaku, zato Sampras ni 1/4 finala nije mogao da prodje na RG.
Pa specijalisti za travu. Danas, zna se da ce WB da uzmu RF, Novak ili Marej. Nekada- Beker, Edberg, Sampras, Agasi, Krajicek, Stih, Rafter.... svi favoriti.
Danas je konkurencija isuvise slaba, zato ova trojica dominiraju.
Zamislite da su Samprasu konkurenti bili Berdih, Ferer ili Dimitrov!? Pa imao bi 25 GS.

danix

pre 9 godina

Tesko je reci koliko ce Nole jos uzeti GS,ali ja mislim da ce uci medju 4 prva igraca,a na koje mjesto,to cemo vidjeti.
Fedex,Rafa,Sampras i Nole,to ce biti cetvorka za sva vremena.To ujedno govori da je danasnja generacija najjaca u istoriji tenisa.
Medjutim,treba reci da svi GS nemaju istu vrijednost.Dalje,neko je najveci broj GS osvojio samo na jednoj podlozi,neko na svim pa na osnovu toga mozemo govoriti o kompletnosti igraca.Fedex je najlakse dosao do GS-ova,a Nole najteze.Fedex je pobjedjivao Hjuita,Rodika,Davidenka,Safina sto je,mora se priznati,mnogo laksi put od od onoga koji su presli Sampras,Rafa i narocito Nole.
Ali,to se ne konta,kontaju se samo GS i zato je tesko reci ko je najbolji svih vremena.Svako vrijeme je imalo svoje junake i tako ce biti i ubuduce.
Mozemo biti ponosni sto je Nole nas i sto smo savremenici i svjedoci jedne strasne karijere koja ce se prepricavati dok je Srba i Srbije,a to je vjecnost.

ika

pre 9 godina

Vrlo jednostavno. Za Novaka svaki sledeći gren-slem je ključan, baš kao što je bio ovaj Vimbldon. Ukoliko osvoji US open, onda je realno da sledeće sezone uz osvajanje Ozi opena i RG, objedini sva 4 gren slema (što je zapravo već trebalo da se desi 2011-te, do onog nesrećnog polufinala sa Federerom), i time postane apsolutna legenda ispred Federera i Nadala, tim pre što je to u radio upravo u eri najboljih tenisera svih vremena po broju titula.
Takođe, velika šansa je da sledeće godine uzme i kalendarski gren slem što niko nikada nije uradio u open eri, a objektivno samo Novak ima realne šanse i kvalitet za tako nešto.

la kukarača smorantidis slam de grande

pre 9 godina

Mislim da će još osvojiti jedno pe`set i sedam onih od 250, a to će biti apsolutni rekord; zatim desetak oniju od 500, još 29 hiljadarki, i osam GS-a! Onaj koji ne veruje, može da se kladi, ali izgubiće. I da dodam, ovima što izvoljevaju dozvole za objavljivanje komentara, mislim... ne gotivim ih!

X=iks

pre 9 godina

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.
(Slauter, 9. jul 2014 09:28)

Pa valjda zato i imaju toliko GS titula!? Zato sto, osim njih trojice, nema drugih. Pa posle pricate o "nikad jacoj konkurenciji"...

PAJA

pre 9 godina

Zeleo bih da osvoji jos 7 GS titula...
Ali...da li ste procitali izjavu Noleta od pre pola godine?
Kada dodje dete za njega tenis vise NECE biti prioritet.
Plasim se da on nece vise sa tim intenzitetom igrati i goreti za tenis.
Uradio je ono sto je zeleo kao dete - postao je br.1
On sam je rekao da namerava da postane golf igrac kao i da se oproba kao glumac.
To su njegove reci.

Znam da se to mnogima ne dopada (ni meni).
Ali mislim da njega te cifre o GS uopste ne interesuju.
Mislim da ce "gristi" samo jos za RG i to je to.

Budimo realni.

Mislim da onj nece igrati fo 32-33 kao Rodja.Povuci ce se ranije.

Ali bilo bi lepo da osvoji jos 3 i dodje do 10.

Na kraju krajeva: broj GS nije pokazatelj da li je neko najbolji ili ne.Zbog razlicitih perioda u kome su teniseri igrali.
Bitan je broj nedelja na prvom mestu.

Bilo kako,zelim mu sve najbolje,nek osvoji ako moze jos 7 komada i zivi u sreci.Zasluzio je.

A da je dokazao da je najbolji - dokazao je.
Kada hoce da to prezentuje,dzabe su sa druge strane i Nadal i Federer.
On ce pokazati da je iznad njih.
Ziveo Novace!

Neznalica

pre 9 godina

Novakov minimum GS koje će osvojiti u karijeri je sledeći:

5 AO
1 RG
2 Wimbledon
2 US Open

Znači deset minimum. Ja ipak očekujem da osvoji i još neki i bar pretekne Borga. Ipak Borg je po meni neprevaziđen pošto se povukao sa 26 godina starosti. Sam Bog zna koliko bi ih osvojio da je igrao bar do 30. godine života.

Samo da napomenem da za mene ipak Vimbldon ima poseban značaj i kada bi tu Đoković uspeo još jednom da osvoji trofej automatski je veći igrač od Lendla i Agasija.

E sad, ova predviđanja dolaze upravo pred Novakovu ženidbu i dobijanje deteta. To može mnogo da promeni. Pitanje je kako će Novak sada da pristupa treningu i koliko će i dalje imati ambicije da strami ka vrhu. Ja se iskreno nadam da će mu to biti samo dodatni motiv da još više radi na tenisu i u tom slučaju očekujem mnogo više od minimuma koji sam gore predvideo.

MinjaV

pre 9 godina

Realna procena:

Još 2-5 GS.

2 bez preterano poklopljenih okolnosti.
Svih 5 uz neku pomoć sreće, psihe i ozbiljnog sistemskog pristupa.

Sve izvan ovog raspona su ekstremi. Ne potpuno nemogući, ali u domenu teorije.

(Dugo je psihički sazrevao, iako u doba pune igračke zrelosti dvojice za sada najvećih. Tad je neprimetno ostvario ogroman rezultat - nekoliko godina bez prekida bio 3.igrač sveta, i praktično sam u šahu držao ceo teniski svet sem njih dvojice. Po osvajanju 1. GS, ipak mu je prošlo nekoliko godina u postu. A onda se dogodila eksplozija 2011.-te, i lavina svekolikog divljenja i naših očekivanja. Početkom te godine, sedeći skrštenih ruku po osvajanju AO, shvata da je uspeo da pobedi svog najvećeg neprijatelja - sebe, svoje prečesto emotivno gubljenje fokusa. A onda mu sledeće 2 godine, u fizičkom zenitu, prolaze, umesto u dominaciji (tek sad vidimo koliko je to teško! I po toj težini, svaka godina u kojoj se osvoji makar 1 GS, nije proćerdana),u osvajanju po jednog GS godišnje, i s njima i šansa za obaranje GS rekorda. Lane, jedini igra sva 4 GS finala (mada se na RG to nominalno zvalo polufinale), najkonstantniji je, ali posle AO,gubi ih. Kriza dugo traje i produbljuje se, nervoza i nesigurnost se uvlače, i psihičke amplitude u meču. Kristalno svestan toga, odlučuje se za trenerski i drugi prevrat, i ponovnu izgradnju temelja. Sada, kad je 2. osvojeni Vimbldon rasterao dosta od tih oblaka, čistije se vidi šta je za činiti. I samo je Novak na potezu.))

Milan Kovacevic

pre 9 godina

Ako Novak bude na ovom nivou jos 3-4 godine, mogao bi da udvostruci broj gren slemova, jer ima sve slabiju konkurenciju. Federer je vec veteran, Nadal je fizicki sve slabiji, Marej je zadovoljan osvojenim Vimbldonom i muci se s povredama, dok mladji igraci poput Dimitrova, Raonica ili Nisikorija, nisu, niti ce biti na njegovom nivou.

Kralj Ibi

pre 9 godina

@beko, sto se javljas kad pojma nemas. Novak je od 7 grand slam titula uzeo 3 pobedivsi Nadala, 2 Murija i 1 Federera. Samo AO 2008 je osvojio imajuci Congu za protivnika. Inace mislim da ce Novak uskoro biti 5 na ovoj listi sa 9 osvojenih GS. Posle kako bude a verujem da moze da ima i vise od 10.

Veština je za ljude, brojanje je za ovce!

pre 9 godina

Jel' znate onu priču o 3 obućara koji su imali radnje u istoj ulici? Jedan je iznad svoje radnje postavio natpis: "Najbolji obućar na svetu!". Drugi je sebi postavio natpis: "Najbolji obućar u Evropi!". Treći je postavio natpis: "Najbolji obućar u ulici!"!

Nakon što fanfare utihnu i spusti se zavesa, Nadala i Federera će se sećati po sjajnim igrama i broju osvojenih trofeja. A Đokovića će se sećati po jednako sjajnim igrama i po tome što je bio bolji igrač od ove dvojice dok su bili na vrhuncu!

Nikola

pre 9 godina

ja bih bio zadovoljan sa 9, licno mislim da ce zavrsiti sa 11.. onako objektivno!! uzece sigurno sinsinati, kompletirace masterse verovatno ce biti jedini u istoriji, uzece i sigurno jos jednu austrliju i biti najbolji u istoriji na tom turniru !! .. mislim da ce imati bar jos jedan wtf, i jos oko 10 do 14 mastersa.. mislim da sve ispod ovoga ce biti ispod ocekivanog, nadam se da ce iznenaditi i ocekivano!!

Bojan

pre 9 godina

(da da da, 9. jul 2014 14:28)
ne znam sta je poenta u procentu osvojenih slemova, Federer je imao daleko bolji procenat u trenutku osvajanja 15. slema na Vimbldonu 2009. a to sto je uspeo nakon toga da osvoji jos 2 od 15ak komada je samo bonus na odlicnu karijeru, a ne nesto negativno.


sto se tice prognoziranja za Noleta, meni jako smesno sto nakon svakog poraza u finalu idu analize da li ce se mrdnuti sa brojke na kojoj se trenutno nalazi, a nakon pobede idu najave dominacije "evo sad je Nole sredio demone u glavi i sad ce da redja slemove kao na traci", ipak, sem 2011. nole nijedne godine nije osvojio vise od 1 slema, tako da ne verujem ipak da ce u 27. godini poceti da ostvaruje takve stvari. Mozda se desi jednom, ali cisto sumnjam iznad toga, no, ubedjen sam da Nole moze da stigne Borga i definitivno bude top5-10 svih vremena

1

pre 9 godina

Pa sad ima sansu dosta da ih osvoji.
Danas skoro da nema konkurencije.
Federer mator, Nadala stalno muce povrede, ostali nisu taj kvalitet, tako da je cak i jedan Vavrinka uspeo da se docepa GS titule.
U nedostatku konkurencije Novak moze jos 5-6 da osvoji, ako se pojavi neko mladji, onda 2-3.

zvezda i to crvena

pre 9 godina

novak fizicki moze da bude na visikom nivou jos 3-4 godine, odnosno 15-ak GS-a. on u proseku osvaja jedan godisnje. cak i ako odigra malo losije iili malo bolje nego do sada trebalo bi da ih skupi od 9-12, to je realno, naravno pod uslovom da se ne pojavi neki peti ili sesti lik koji ce odmah osvajati. ako izdominira moze od 12-15. preko 15 je vec bajka...

maj vej

pre 9 godina

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...
(my way, 9. jul 2014 14:46)

Ovaj dan je suviše dobar da bih ga protraćio na gospodina Đ.

p.s. nadam se da te je pozvao na svadbu

neodbranjivo

pre 9 godina

"dao bi +,ali kad neko pise "neprocenjivo" najezim se.Inace sve najbolje
(krajisnik, 9. jul 2014 14:21)"

Ne shvatam, ne volite kada neko koristi taj termin kao što neko ne voli "super", "brate" i slično, ili sugerišete da se reč piše drugačije. Naime, tačno je napisana, ne vidim šta je problem - ako je autor i koristi, to je njegov stil, ne vidim da smeta.

Vuja neznalica

pre 9 godina

Svakako će Federer, Nadal i Nole još dugo nakon završenih karijera suvereno držati prva tri mesta. Ko će na kom mestu biti ne znam, ali znam da je fantastično ovo što Nole radi u konkurenciji ovakvih živih legendi...Moje mišljenje je da će Federer osvojiti još jedan - maksimalno dva, Nadal bar još dva, najverovatnije oba na RG, dok Noletu želim od srca da osvoji svaki GS gde mu se ukaže prilika, a barem jedan RG. Biće ATP tour mnogo siromašniji krajem ove decenije, biće svakako mnogo dobrih igrača ali ovakva tri kralja u istom trenutku - teško...

veliki strumf

pre 9 godina

Novak ima 27 godina. Dakle, s obzirom na njegovo telo, ocekuje ga bar jos 4 godine tenisa na vrhunskom nivou, i jos bar 2 na nivou na kome je danas Federer. Uzimajuci u obzir samo ove 4 godine, po meni je realno da osvaja 1,5 GS godisnje (dakle, 1 do 2 godisnje). Zasto? Zato sto je Federer na zalasku, i kad ga nije mogao dobiti na travi, tesko da ce vise igde moci na 3 dobijena seta. Marej moze uzeti eventualno jos 1 GS i to na silu. Mladjarija ce tesko do trofeja u naredne 4 godine, bas kao i Tsonga, Berdih, Ferer, Raonic, pa i Vavrinka. Ostaje samo Nadal, sa velikim znakom pitanja gde ce i koliko moci (sljaka sigurno, i jedan na betonu). Dakle, Nole ce biti IZRAZITI favorit na narednih 12 GS, a Rafa na 4 RG-a. Ocekujem da ce Nole sigurno uzeti RG, to se kad tad mora dogoditi. Na krilima ovog trijumfa na Wimbledonu moze glatko osvojiti naredni US open i Australiju, glatko. Cak se uopste ne bih zacudio da naredne godine u ovo vreme Novak ima 10 GS-a, mozda i jedan vise ako veze sva 4 (tesko, ne i nemoguce, sve je u Noletovoj glavi). Moja pognoza da ce Nole do kraja karijere sigurno prestici Borga, mozda i stici Samprasa na koti 14.

Milojko

pre 9 godina

Pitanje je koliko ce ga ovo vencanje i rodjenje deteta omesti, ali ako uspe da se fokusira i zahvaljujuci samopouzdanju sa Vimbldona osvoji US Open (a to mu je definitivno GS sa najslabijim ucinkom cak slabijim od Pariza, tek jedna titula od 5 finala), onda ima velike sanse za nekalendarski GS sto nikom od Lejvera nije poslo za rukom i sto bi ga svrstalo u kandidata za najboljeg ikad. Sansa za to nije velike, ako ipak postoji. Ako bi se to ostvarilo imao bi 10 GS titula vec u junu sledece godine. Posle toga bi neumitno doslo do zasicenja i pada, ali bar jos 2, mozda i 4 GSa do kraja karijere su moguca.
Dakle u naj-najboljem slucaju 14 GS-ova, u najgorem 9.
Nadal ce bez sumnje prestici Samprasa, al Federera mislim da nema sanse.

Beobrad

pre 9 godina

Prava je steta sto je od prvog GS 2008. do sledeceg izgubio cak tri godine, tek 2011. je uzeo sledeci...!
Ovaj Wimbleon mu je mala kompenzacija za brojna izgubljena finala u posl. 2-3 godine, prosto mu se moralo vratiti, a nadam se da se "vracanje" nije zavrsilo.
Dosad je morao imati 10 GS titula, a posto ih nema cudnim spletom okolnosti, verujem da ce u drugom delu karijere nadoknaditi propustene prilike.
Imao je potencijala da bude najbolji svih vremena, mozda cak jos uvek moze biti, mada je realnije ocekivati 12-16 titula.

Dosta bre više

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.

luka74

pre 9 godina

Moje mišljenje je da ako Nole igra onako kako zna, možda ne kao 2011., ali barem na 90% svojih mogućnosti, onda sve zavisi samo od njega. Drugim rečima, sam je sebi najveći protivnik i jedino on može da postavi granicu u broju osvojenih trofeja u naredne 2-3 godine. Znam da će mnogi reći da Mastersi nisu isto što i GS, ali ako igra na nivou svojih mogućnosti, i protivnik teško da može da ga dobije u igri na 2 seta, ne vidim kako će ga neko dobiti u 3?! Dakle, na prvom mestu zdravlje, pa njegova psiha i mislim da nije nerealno da se nađe među prvih 4 tenisera po broju osvojenih GS.

Sumadinac

pre 9 godina

Niko nije iskomntarisao Noletov slajs bekhend,od nedelje.Prvi put sam bio zadovoljan tim njegovim udarcem,da li je to uticaj Bekera?

da da da

pre 9 godina

evo stanja big 4

Federer 17-61 (22%)
Nadal 14-39 (30%)
Djokovic 7-39 (15%)
Marej 2-33 (6%)

Osvajanjem RG 2009 godine, Federer deli 1.mesto po br.GS sa Samprasom (14)
Strucnjaci prognoziraju preko 20, neko ide cak i do 30
Federer od narednih 21GS(5 finala) osvaja samo 3, poslednji W 2012(ali to ce mu stvarno biti poslednji)
Sampras 2000 osvaja svoj 7 Wimbledon i 13 GS...strucnjaci prognoziraju da moze i do 20,on osvaja 1 od 10 odigranih(3 finala) i zavrsava karijeru sa 14.
Novak, AO13 - osvaja 6 GS...strucnjaci predvidjaju izmedju 10-24(neko je racunao posto ima 6,jos Federerovih 17 + 1)
Novak od 6 odigranih(4 finala) osvaja 1

Ono najbitnije sledi:

posle poraza od Soderlinaga na RG 2009 godine, strucnjaci tvrde da Nadal uzima maximum jos 2 GS(i to najvise 2 RG)
Doticni, na zaprepascenje teniskog sveta i ociju javnosti, osvaja 5xRG,2x US OPEN(za koje su tvrdili da nece nikad i da je AO2009 samo puka sreca i Federerov los dan) i Wimbledon(tvrdili su da mu je onaj protiv Federera 2008 prvi i poslednji).
Osvaja 8GS(12 finala) od 19 odigranih(na 3 nije igrao zbog povreda odn. kako vi tvrdite bodenja,vitamina,dopinga,ciscenja i blage suspenzije)

Mene Novak najvise podseca na Agasija
Agasi 2001 osvaja 7 GS i od narednih 16 osvaja 1 GS-3 finala(nije igrao na 5,Samprasovci tvrde isto sto i Novakovi za Nadala,to je njihova stvar da ne duzim dalje)
Ono sto ja tvrdim, ja sam napisao na temu koju je objavio SO posle AO 2013,a sad se ponavljam 8,max 9

my way

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.
(Dosta bre više, 9. jul 2014 14:22)

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...

The End

pre 9 godina

A svih vremena:
*
1. Roger Federer 17
2. Pete Sampras 14
3. Rafael Nadal 14
4. Roy Emerson 12
5 Rod Laver 11
6. Björn Borg 11
7. Bill Tilden 10
8. Fred Perry 8
9. Ken Rosewall 8
10. Jimmy Connors 8
11. Ivan Lendl 8
12. Andre Agassi 8
13. Richard Sears 7
14.William Renshaw 7
15 William Larned 7
16. René Lacoste 7
17. Henri Cochet 7
18. John Newcombe 7
19. John McEnroe 7
20. Mats Wilander 7
21. Novak Djokovic 7
*
Ja se nadam da će Novak do kraja karijere imati 14,15 GS.
Ne znam zašto ne bi i Novak igrao do 33,34,35?
On obožava tenis. On nije napravio pauzu koliko godina već?
On kada ne bi igrao tenis pola godine poludeo bi.
A pošto mladih nada nema, a ove što znamo pokazali su šta mogu, u narednih 5 god. sve je u rukama Novaka i Nadala, Delpotra, Vavrenke, Berdiha, Endija... Federera naravno bar još 2 godine.
Ipak, ajde da mi prvo vidomo šta će biti na US Openu 2014.
Tu ako No1e uzme trofej, on će naredne sezone već stići do dvocifrenog broja GS titula.

Civokvi

pre 9 godina

Da osvoji još jedan Australian open, da tamo obori rekord po broju titula, još jedan US open jer to realno zaslužuje, igrao je pet finala a ima samo jednu titulu, i naravno jedan RG. To ti je 10, peto mesto u istoriji, svi srećni i zadovoljni.

volim fudbal i rado ga se secam

pre 9 godina

Cemu cifre, rekordi i zadaci? Neka covek igra ovu lepu igru sve dok uziva u njoj, ma koliko to trajalo. Neka igra i neka se ponasa kako se ponasa i mi cemo svi sa njim biti zadovoljni koliko i on. Naucili smo na njega, znamo mu govor tela, znamo kada hoce, a kada nece. On je ucinio i cini mnogo za nasu zemlju, a nama ostaje najlaksi deo, samo da navijamo za njega.
I sto bi rekli treneri idemo iz meca u mec, polako, prvo vencanje pa na trening! A titule? One dolaze same.

Lazar

pre 9 godina

18 min, Novak tek sad kreće!
Sa igrom do sada ima realne šanse za Australian Open i US Open.
Uz Borisa Bekera ima šanse za buduće Vimbldone.
A od sledeće godine, mislim da kreće i sa Roland Garosima, jer Nadalovo telo to više neće moći da izdrži. Ionako je Novak ove godine pobedio sam sebe.
US Open ove godine
I do tridesete po 3 grend slema u proseku godišnje.
R E A L N O

Sasha

pre 9 godina

Osvoji jedan Grand Slam nakon godinu i po poraza i odmah mu dodaju po jos 13 do kraja karijere. Ljudi, jeste li vi zdravi? Ne zaboravite da je do sada izgubio 7 Grand Slam finala. Drugo, evo i juce je izjavio,kao i prije par mjeseci da mu tenis vise nece biti prioritet nakon sto mu se rodi beba, jer zeli imati jos dosta djece i zeli biti posvecen porodici. Neko ko takve stvari izjavljuje, sigurno nece u 32-oj osvajati po tri Grand Slam titule. Ohladite malo. Nije Novakov zadatak da lijeci vase komplekse i zadovoljava vase megalomanske prohtjeve. Takvi kao vi sutra cete prvi po njemu osuti paljbu kada negdje izgubi.

pepermint

pre 9 godina

Hajdemo ovako. Recimo da Novak igra do tridesete godine, znaci jos tri godine ili jos 12 GS. Ko moze za to vreme da uzima slemove? Da damo Rodzeru jedan, Rafaelu 3-4 (sumnjam da moze vise), po jedan mladim nadama Dimitrovu i Raonicu, jedan nekom iznenadjenju kao sto je bio Vavrinka i ostaje nam 4-5 za Novaka. Recimo bar tri betonska i po jedan travnati i zemljani. Dovoljno da stigne Borga. Ljudi moji, Borga!
Inace, jos jedan kuriozitet. Sledecom pobedom na betonu u prvom kolu bilo kog turnira Novak prestize Konorsa i postaje igrac sa najboljim procentom uspesnosti na betonu! Ispred Konorsa, Lendla, Federera, Mekinroa, Samprasa! Neprocenjivo.

da da da

pre 9 godina

Tema je zapoceta posle AO 2013(tad se pisalo svasta),secam se da je neko tvrdio 24(6+rodzerovih 17+1),svi su nagadjali 10-20,ja sam stavio 8 i ostajem pri svojoj tvrdnji.
Ako je Novak od AO13 na 6 GS osvojio 1 titulu(Nad 3),to je katastrofa
Sva 4 u istoj kaledndarskoj godini nece uzeti da je jos toliki,kad nisu mogli Fed i Rafa nece ni on
Sto se ovog US tice,nece ga uzeti
Ljudi,da bi Nole prestigao Nadala mora da osvoji 8 GS,Nadal nijedan
U teoriji to moze da uradi za 2 godine,ako se pogleda da je Novak u svojim najzrelijim igrackim godinama 2012-13-14 na 11 uzeo svega 3,to znaci da ce u naredne 3god uzeti najvise 2,ja racunam 1
UPAMTITE - u narednih 12 GS Nadal uzima 4-5(2x-3xRG,AO,USO),Federer 0(ovaj Wimbledon mu je bio poslednja sansa) a Novak uzima 1
Ostalih 6 osvajaju drugi,od starih najvise sanse imaju Vavrinka,Ferer,Berdih,a od ovih mladjih Dimitrov,Nisikori,Janovic,Kirjos,Gulbis,Raonic,Dolgopolov
Vec 2 godine je tenis zreo za novo ime(to su potvrdili Marej i Vavrinka)...cak je i Ferer igrao finale
Ista prica je pricana kad je Sampras bio na 13(2000 godine) pa je u narednih 10 GS uzeo samo 1,prognoza za Fedex-a posle osvajanja RG09(15GS) je bila preko 20(sad je na 17) odnosno od narednih 20 GS uzeo je 2
Jedino ste sa Nadalom pogresili i on vas svake godine ispravlja,secam se da je posle RG 2009 pricano da nece nikad vise osvojiti a on je uzeo 8 od 19(na tri nije igrao)
titule-br igranih GS
Fed 17-61
Nad 14-39
Nov 7-39
pa vi vidite ko je uspesniji

Jameson12

pre 9 godina

Хе хе, задњи пут је оваква тема била после АО 2013 и тада су многи "стручњаци" предвиђали између 15-20 слемова. И ето прође годину и по дана до следећег трофеја. Овакве ствари се не могу предвидети, сећам се јасно кад је Агаси узео свој осми слем да сам помислио да ће бити двоцифрен али појави се тад неки извесни Федерер. Ја Новаку јако желим овај наредни УС Опен баш због тога што му је толико пута измакао из руку. Желим му и бар један РГ али уз победу над Надалом (иначе се не рачуна :), а после под старе дане нек узме и један АО чисто да се осамостали са 5 АО-трофеја.
Имам и осећај да ће пасти још један Вимблдон.

Не волим да прогнозирам али ово је најмање што му желим :-)

Relja Aleksić

pre 9 godina

Na US openu će biti favorit, i ako ne bude nekih povreda do tada, biće zaista ogromno iznenađenje da ne uzme titulu.
U Australiji će biti motivisaniji nego ikad! Juri rekordnu petu titulu, a izgubio je titulu posle tri godine. Tamo će mu u glavi biti "otimaj titulu" film. RG 2015. će biti izazov karijere, ako to osvoji, niko ga neće zaustaviti bar još 3-4 godine što znači da će pokupiti bar 12-13 slam-ova...

Kolo kolo

pre 9 godina

Novak ima kalendarski 27 godina, a bioliški mi se čini 23 / 24. Ako se sačuva povreda pred njim je još duga karijera.

Srećno Nole!

Ноле Херој

pre 9 godina

Само полако. Не заносимо се. Сјећам се послије титуле у АО кака су предвиђали жетву слемова. Па се ништа од тога није десило. Новак и даље освја 1 слем годишње. Према томе 10 комада на крају каријере је мени сасвим лијепа цифра. А вјерујем да може и више. Таман да прешиша ову "боранију" звану Мек, Виладнер, Конорс, Лендл, Агаси. А и ако јесу најбитнији нису само слемови битни. Гледаће се и каријерни слем (ако га освоји). Ко је први освојио 10/10 различитих мастерса (рачуанм и онај у Лондону иако можда није мастерс). Какав х2х има са Федом и Рафом. Веома лако би могао имати позитиван са обоијцом. А и рекорд Опен ере у Аустралији није немогућа мисија.

sasa jokic

pre 9 godina

Na zalost, propustio je veliku priliku da udje u trku za najboljeg ikada, ali ja ocekujem u proseku dve titule godisnje minimum, sto je jos 8 GS.
Bitno je da pobedi Nadala na RG, kao sto je pobedio Federera na Wimbledonu, i da to upise u svoj dnevnik, da je pobedioo dva najbolja igraca u istoriji na njihovim omikjenim podlogama.
U svakom slucaju ostace zabelezeno da je dominirao u eri najboljeg tenisa. U poslednje 4 godine je ubedljivo najbolji, pored Rodzera i Nadala!Moze li vise od toga?

DANILO

pre 9 godina

Ovako, prvo dosta vas je napisalo da se grend slemovi ne osvajaju posle 30 godine, što apsolutno nije tačno (Lendl 2,Federer 1, Sampras 2,Agasi čak 3,Konors 2,Ken Rosvel poslednji GS sa 37 godina,i tako dalje i tako dalje, ako mi ne verujete tu je wikipedia). Sve zavisi od toga ko je kakav igrač, tj. da li je takav da zavisi puno od fizičke snage ili od lucidnosti. Druga bitna stvar je motivacija. Treća i najbitnija je zaobilaženje povreda. Ako govorimo o Novaku, ako uzme ove godine US OPEN imaće 27 godina i 8 GS. Dakle ako do 32 godine bude imao motivaciju i posluži ga zdravlje može godišnje da uzme po ,,samo" jedan slem i imaće na svom kontu 13GS trofeja, što bi ga svrstalo na četvrto mesto SVIH VREMENA, NE SAMO OPEN ERE. Jeste da delujem prilično optimistično ali sami zaključite da li je to sa njegovim igračkim kvalitetima realno.

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

dado

pre 9 godina

Mislim da u trenutnom odnosu snaga, imajuci u vidu formu ostalih igraca, Nole ima sansu u narednih godinu dana da osvoji možda i sva četiri slema... Ukoliko ne osvoji nista do rollan garosa sljedeće godine, bojim se da cw teško do 10 trofeja. Iskreno, volio bih da stigne svog idola Samprasa...
U svakom slučaju, neka je on živ i zdrav, taman ništa ne osvojio, malo li je!!!

DANILO

pre 9 godina

Ne znam samo zašto se u ovakvim analizama govori samo o OPEN eri, kao da tenis nije postojao i ranije. Ne moram da vas podsećam da je tenis drugi najpopularniji sport na planeti, i da postoji maltene od kad i fudbal (prvi Wimbledon je odigran 1877.godine). Nemojmo zaboravljati i omalovažavati one koji su osvojili titule i pre te 1968 godine. Njihovi rezultati su isti ili makar približno vrednovani kao ovih nakon 1968 godine.

Surface

pre 9 godina

„On je sa 27 godina još uvek mlad. Veoma je fleksibilan i dinamičan i ne muči svoje telo kao na primer Nadal. Ako na to dodate koliko je hrabar kao igrač i kao osoba, onda je jasno da je budućnost blistava za njega“, dodaje Koven.

Nakon ove konstatacije izjaviti da će uzeti još tri GS je glupo! Činjenice su da je Novak ponovo došao na prvo mesto, izborio se sa svojom glavom u finalu najvećeg turnira protiv najvećeg Šampiona tog turnira i da je sada još motivisaniji za nastavak karijere. Siguran sam da će već na US Openu goreti od želje da se revanšira Nadalu i da su male šanse da u tome ne uspe... Na vidiku nema nijednog ozbiljnog pretendenta na GS među mlađim igračima. Federer lagano odlazi, Nadalu kolena ispostavljaju račun za dosadašnju karijeru što se već sada vidi na travi, Marej ne ume da igra na šljaci i fali mu konstantnost a Novak na ovom nivou može da igra sigurno bar još tri godine. Kada sve to oduzmem i saberem 3 mi je ipak mali broj da bih se složio! Ako poslušam srce rekao bih još 8-10 komada a ako slušam razum bar još 4-5 :-)

Zole

pre 9 godina

Novak je sigurno medju 3 najbolja tenisera u istoriji tenisa. Realno gledajuci da osvoji jos jedan GS za njega bi bio veliki uspeh. U poslednje dve ipo godine, u godibama kad su teniseri na vrhuncu karijere, osvojio je 2 GS titule. Izmedju prve i druge titule, 3 godine nije osvojio ni jedan GS. Poznto je da je Novak veoma vezan za familiju. Zbog ambicije svog oca da napravi Serbian open, Novak je svoju karijeru stavio u drugi plan. Verovatno ce se nesto slicno dogoditi sad kad se ozeni i dobije dete. Vise ce se posvetiti porodici i opet ce staviti tenis u drugi plan. Ako osvoji jos jednu GS titulu za njega ce to biti veliki uspeh.

markoni

pre 9 godina

Moja prognoza na kraju zlatne ere tenisa:

Rafael Nadal - 18+ GS (bar jos dva RG i jos dva druga GS)
Roger Federer - 17 GS (iako ce ga Nadal verovatno preteci po broju GS, s obzirom na ostale rezultate verovatno ce ostati upamcen kao GOAT)
Novak Djokovic - oko 12 GS (mislim da je za Noleta jako tesko prognozirati broj novoosvojenih GS, s obzirom da sve zavisi od njegove psihe u zavrsnici, realno ce osvojiti jos 3-7 GS)

ps: Iako skoro sigurno nece prestici Nadala i Rogera po broju GS, mislim da je moguce da postane rekorder po broju nedelja na prvom mestu kao i broju osvojenih mastersa, s obzirom na njegovu konzistentnost tokom cele godine. Uz pozitivan skor sa Rogerom i Nadalom koji ce sigurno na kraju imati, niko na kraju njegove karijere nece moci vise objektivno da proceni ko je bio najbolji u zlatnoj eri: Roger, Nadal ili Novak :-)

konfučije

pre 9 godina

Ja bih voleo da osvoji sve koje bude igrao. Međutim stvarnost je drugačija. Dolaze mlađi igrači, a poslednjih godina Novak nije bio žrtva nijednog iznenađenja na GS (1/4 AO to nije). Mora jednom da se desi. Verujem da hoće još neki osvojiti ali ne i RG. Tamo ga je već koliko puta želja za trijumfom sputala i onemogućila u nameri. Ako pak ne osvoji ni jedan više, on je već sebi obezbedio večnost u tenisu.

Deki

pre 9 godina

Teško je reći.Ja sam ranije mislio da će već sada biti na 10.Tačno je da se ne troši kao Nadal,ali se u odnosu na Federera mnogo troši.Ali,trenutno mislim da će ipak premašiti 10.

Luka

pre 9 godina

Koliko smo nerealni, pa to je neverovatno. Opet kreću priče "Ako bude uzimao po 2-3 godišnje..."
Ljudi, shvatite. NIKO u istoriji tenisa nije uzimao prosečno ni 1,5 GS godišnje. Dakle, plafon za Novaka (ili Nadala, ili bilo koga drugog) je jedan GS u sezoni ili tri u dve sezone, ako ga pogleda sreća.NE sanjarite o Federerovom rekordu, da nije Nadala teško da bi ikad bio oboren. Novak treba da zacrta dvocifren broj GS titula, i to je to.

markoni

pre 9 godina

Mislim da je i samom Novaku sigurno tesko da poveruje da moze prestici Federera, Nadala ili Samprasa. Takodje ni njegova igra na ovogodisnjem Wimbledonu nije bila toliko dominantna pa ne bih smeo da mu prognoziram vec sada neki neverovatni niz pobeda.

Ono sto mu od srca zelim je da iskoristi pozitivnu energiju sa ovog Wimbledona i osvoji US Open i Australian Open gde ce biti prvi favorit,a na RG 2015 imace priliku da stvarno udje u istoriju zlatnim slovima. Mislim da bi to bio ogroman uspeh. Cak i da ne uspe da prestigne vodecu trojku po broju gs, za prave ljubitelje tenisa postao bi najbolji svih vremena. Sa po meni realnih 12 GS u doba Federera i Nadala sa kojima ce sigurno na kraju imati pozitivan skor ostace upamcen kao najbolji u eri najboljih!!! Samo hrabro napred!!!

Mira

pre 9 godina

Nole je inace obecao da dok ne osvoji barem isto gren slema kao Borg nece odustajati od tenisa....Ali i bez lazne skromnosti jos jedno 4 gren slema odprilike i tu je neka realna granica za njega....Ali ko zna...mozda bude i vise :)

djoko

pre 9 godina

ja ne vidim ko se novaku i nadalu moze suprostavit do njihove 33 godine oni tempiraju formu za GS msm da Nole jos 10 GS ako uzme US open onda se je Nole u zaletu ima da bude tempirana bomba za 2015

Ludi Milojko

pre 9 godina

Hajmo ovak, Rodžer ima 17, Rafa 14 i Nole 7 što daje zbir od 38 GS. Federer je osvojio svoj prvi GS 2003 na Vimbldonu. Od tada je odigrano 44 GS. Znači za 11 godina samo 6 titulaje otišlo van ove trojke. Sa druge strane Novak je svoj prvi GS osvojio 2008 na AO. Dakle 5 godina posle Federera. Od tada je odigrano 23 GS. Novak je osvojio svaji treći. Ako bi igrao na ovom nivou još 4 godine realno je da osvoji još 6-7 GS titul što u zbiru daje od 12-14 i uz to obori masu rekorda, a takođe broj titula na Mastersima i da se sa Rafom i Federerom učvrsti kao 3 najveća tenisera u open eri!!

aleksa

pre 9 godina

Lepo su ovde rekli, Nole ne trosi svoje telo kao Nadal, i sto rece neko ovde Nadal za dve-tri godine vise nece imati kolena, previse opterecuje svoje telo, dok je kod Novaka to malo drugacije, lagan je i brz, a posto ide na jogu i jako fleksibilan, ne igra previse na cistu snagu kao Nadal, kompletan je igrac, tj. ima sve udarce uz mozda malo bolje voleje i nema slabu tacku. Ustvari jedina slaba tacka mu je on sam, a to ne zavisi od protivnika sa druge strane. Federer je takodje na zalasku karijere i pred njim je mozda jos jedan eventualno dva dobra GS i posle ce se zadovoljavati sa cetvrt-finalima, a i realno je sad kad je dobio blizance da napusti tenis i da se posveti iskljucivo porodici. Marej previse luta, posle meca sa Simonom rekao sam da je razlika izmedju njega i Marija u nijansama, sad mislim da je jedina razlika u iskustvu. Nema nekog konretnog od mladjih tenisera, tako da Nole realno moze da se nadje medju cetiri najbolja tenisera ikada. Ali puno zavisi i od njega i koliko ce biti posvecen tenisu, ako uzmemo u obzir sve sto sam rekao on i ne mora da se zrtvuje vise nego sad, samo treba da bude gladan i nista vise.Na sljaci kada ne bi bilo Rafa Nole bi verujem bio kralj sljake, pored njega ne postoji ni jedan vrhunski sljakas tako da kad Nadal pocne da pada sljaka je njegova. Trava je uvek nepredvidiva, ali ako uzmemo u obzir da je Nole na VB prethodnih pet godina igrao barem polufinale, onda od njega mozemo ocekivati jos koju titulu tamo. U AU se najbolje oseca i tamo bi 'ladno mogao do jos dve titule, USO je mozda jedini turnir po cijem pitanju sam skeptican, ali valjda ce i tamo pasti barem jos dve titule. Sve u svemu, Nole samo treba da bude na svakom GS sa misli da treba da ga osvoji zbog toga sto je GS a ne zbog toga sto juri neke brojke i bice valjda 12 ili 13 sto je realno i zasluzio

Bruguera

pre 9 godina

AO josh 5 puta a ovo ostalo josh po 2-3 puta i mozda bi veliki 'znanstvenici' iz Srbije bili zadovoljni! bitno je da bude zdrav i da mi uzivamo u njegovoj igri jer nije isto pratiti neki teniski turnir gde nema predstavnika tvoje zemlje i kad postoji neko ko uvek dogura do kraja! jer ovi sto ga ne vole i raduju se njegovoem porazu su upravo zahvaljujuci njemu sto je tako popularisao ovaj sport ovladali nekim terminima iz tenisa i sad te njihove konstatacije i opazanja deluju dosta ozbiljno! :-) a reket i lopticu su samo na televizoru videli, al znaju da procene a i potcene

n1k0l4

pre 9 godina

naredna 2 GS se igraju na betonu realno je da uzme jedan ako ne i oba ali pitanje je kada dobije bebca kako ce se to odrazititi na njega i na motivaciju

boban

pre 9 godina

Neka Novak osvoji Sinsinati i RG i bice prvi teniser koji ima osvojene sve masterse i GS,i nek osvoji jos jedan GS bice u top 5 svih vremena i legenda tenisa!

Ministar

pre 9 godina

POgledate ovu listu i vidite da su jos dva igraca iz ovog perioda tenisa u vrhu.Ako prepostavimo da ce Djokara da uzme deset slemova,onda tek upada u oci koliko su ova tri tenisera bila dominantna u zadnjih deset godina.

MAKFAN za No1e

pre 9 godina

Ako vidimo da Federer ima 6 gs od 27 do 32 godine realno bi bilo i Novak bar jos 4-5 da uzme mislim da ima snagu za 12-13 minimum sve nad toga bi bilo extra znaci u naredna 20 gs bar 5ts 25÷

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

Robert De Niro

pre 9 godina

@todos
Možda si mislio reći da te Novak iznenađuje kvalitetom igre s obzirim na mondenski način života koji vodi.Znači "mondenski" a ne "modemski".Modem je,naime,elektronski uređaj koji služi za povezivanje sa internetom.

sasa

pre 9 godina

Ovom odlučujućom pobedom nad najvećim ikada realno ušao je u krug besmrtnih kako voli moj imenjak da ga naziva. Ovo je stvarno bila ključna pobeda u njegovoj karijeri i životu. I jedna stvar glupo ga je nazivati najvećim Srbinom u istoriji jer smo imali mnogo kvalitetnih ljudi u svim oblastima u prebogatoj istoriji. Kultura, nauka, vojska, i mnogo toga, dečko je najbolji predstavnik naše zemlje u sportskoj oblasti zvanoj tenis i nemojmo shodno mentalitetu praviti od njega vanzemaljca u stilu dodirni mi ruku sveti čoveče. Gledajmo da i mi budemo svaki dan bolji jer samo tako će i zemlja biti bolja. Inače obožavam Novaka ali ne mogu reći svetac iskreno vam pričam. Poštujmo sebe i navijajmo za njega u tenisu a ne ko je došao na svadbu ko su kumovi itd, to nije naše da komentarišemo. Napred dečko u nove pobede...

basket majstor NS

pre 9 godina

ako sve bude NORMALNO ('količina' zdravlja, 'količina' sreće,...) sigurno 10, optimalno 12, najviše 14.

posle 30-e, se ne osvajaju GS-ovi... možda to Nole promeni? e sad, ako ga posluži duga karijera I NEJAKI naslednici i RF rekord 'visi' :)
(npr. Tomić i Harison su razočarali 'očekivanja', Dimitrov se 'otima' i verovatno će biti no.1 posle Noleta, dok Veseli, Kirgios, Kokinakis,... su premladi za ozbiljnu analizu - od njih je miran 2 godine sigurno al' posle??)

jackie

pre 9 godina

Mislim da je Novak do sada stekao neophodno iskustvo za nivo na kom se nalazi i da neće sebi ponovo tovariti teret na ramena. To znači sledeće, cilj ne treba da bude jurenje trofeja zbog brojki, već zbog plasmana na listi. Da sam na njegovom mestu odredio bih realan i težak cilj, npr. da bude u naredne 3 godine prvi na listi. Trofeji će sigurno doći. Koliko GS trofeja?
Odgovor nije lak i zavisi od dosta faktora, a glavni su zdravlje i posvećenost. Ako ne bude imao problema sa povredama, ako bude dovoljno motiva i spremnosti za daljim odricanjem treba očekivati bar još 5 GS titula.

ZLOBEX

pre 9 godina

..."Слажем се са предвиђањем.
Новак ће узети јо 3 титуле.
(ZLOBEX, 9. jul 2014 09:12)"...

Koj' si sad pa ti?

pravi ZLOBEX

Stanimir Branimir

pre 9 godina

11 ili 12 je moja procena. Voleo bih da pređe 14, ali teško. Možda će mu ići na ruku što Marej odavno više nije deo velike četvorke, Federer može još na Vimbldonu da odigra na najvišem nivou, a Nadal ne može više celu sezonu da igra konstantno. Dok mladih tenisera koji bi ga poremetili još nema.

Gatsby

pre 9 godina

Novak će biti u Top formi još otprilike naredne 3 godine,i taj period se može analizirati.U tom periodu će imati još 13 Grend slemova.Realno i neki minimum je da osvoji Australiju,Vimbldon,i US Open bar još jedom. Znači neki minimum minimuma je da dođe do 10 velikih turnira. Realno je i da osvoji u tom periodu dođe i do dve titule u Australiji ili US openu, i da jednom osvoji Roland Garos ili još jednom Vimbldon.Znači realno 12.Mada ko će ga znati,mnogo mnogo faktora je uključeno. Najbitnije da ga zaobiđu povrede, i da ostane motivisan i fokusiran na igru, što mislim da neće biti problem. Što se tiče konkurencije, mislim da mu sve ide u prilog.Federer je već mator, vidi se da nema šanse da pobedi Novaka u 5 seta.Nadal je najveći protvinik,ali mislim da neće moći još dugo da igra zbog povreda.Marej i Del Potro mogu da priprete,ali realno slabiji su po kvalitetu,a i povrede ih stalno muče. Mlade snage Raonić,Gulbis,Dimitrov,Kirgios...nemaju kvaliteta da dominiraju,mogu doći do nekog Grend Slema, pobediti ponekad Novaka,ali su daleko od nivoa sadašnjih najvećih igrača.
Šta će biti posle Novakove 30,već niko ne može da zna.Da li će ga telo služiti,da li će imati motiva da trenira naporno svaki dan,da li će se pojaviti neki novi klinci,ali realno može i u tim godinama do nekog Slema.
Znači od 10-15,moja progonoza 13.U svakom slučaju već sada fenomenalna karijera, koju će začiniti sigurno i sa Sinsinatijem i nadam se još jednim Dejvis Kupom.

Katmandu

pre 9 godina

Dečku fale još Rolan garos, masters u Sinsinatiju i olimpijsko zlato da kompletirao, tj. osvoijo sve što može da se osvoji. Što se tiče ukupnog broja GS titula, očekujem 10 maximalno 11.

Zoran

pre 9 godina

Prvi cilj: 8GS da stigne Agasija, Konorsa.. Drugi cilj: 10GS, da bude dvocifren. Treci cilj:...... Kako rece Rodik " Novak je vec legenda".

Goran S.

pre 9 godina

Ja sam u zivotu malo previse optimistican, svestan sam toga i ne odstupam jer takav mi je karakter. Ja verujem da ce Nole jedne godine osvojiti Nole slem, sva 4 GS u jednoj godini, takodje verujem i da ce osvojiti 2 RGarosa ne jedan, suvise je dobar i na toj podlozi da bi to bio samo jedan trofej. Kako je poslednje dve godine imao post, tako ocekujem naredne dve od 8 gs da uzme 6. Dalje vec ne znam, ali me nijedna brojka ne bi iznenadila na njegovom kontu, samo znam da je Nole cudo i da je sa njim sve moguce. Nadal me je zadivio svojom partijom na US openu 2010 i zato njima dvojici za taj GS dajem podjednake sanse. Dok 2015 Ocekujem Noletov zlatni slem! Inace nadolazece snage u obliku Nisikorija, Dimitrova, Raonica i ostalih, sve manja ce biti opasnost za Noleta, jer ulaze mu polako u fokus i imace manje problema da ih dobija narednih 2-3 godine. Tek 2018 moze biti godina kad ce neko skinuti Noleta sa trona, znaci verujem da ce Nole biti broj jedan narednih tri godine.
Optimisticno jeste, ali to sam ja.

Zoran

pre 9 godina

Kod zena sada bi Velika sampionka osvojila sve GS. A 2004- 2010 g. Venus,Anin,Kim, Serena, Sarapova mozda nista ne bi osvojila pokraj njih.

Vlasta

pre 9 godina

2014 (27 godina) - US
2015 (28 godina) - AUS, RG - nikad bliže, WMB, US. Godina za pamćenje!
2016 (29 godina) - AUS, RG (Nadal više nema kolena), WMB
2017 (30 godina) - RG, WMB, možda još 1
2018 (31 godina) - AUS i još 1
2019 (32 godina) - WMB

Dolazi vreme Novakove dominacije, veće od svojevremeno Federerove, a u težim okolnostima.
Postaće jedna od legendi Vimbldona (teniska legenda će postati paralelno sa tim, što je već izvesno).
Dao mu bog zdravlja i sreće junačke!

P.S. 1 Nisam prorok, ali ćete me tako zvati.
P.S. 2 Svako ima pravo da se oseća kao ja.

Observer

pre 9 godina

Posle 2011. i neočekivanog pada, teško je prognozirati. Ako bude još malo bolji nego sada (sada ipak koristi i slabosti drugih koje se mogu rešiti), onda svakako uzima godišenje 1-2. Naravno da postoje mnogo scenerija i biće lepo pratiti kako se situacija razvija.
Sadašnje stanje se može lepo videti na linku koji prilažem.
Uz ODLIČNU IGRU, samo broj sedmica na broju 1 nije realno mogućno dostići.

http://www.marca.com/2014/07/08/tenis/1404815757.html

Jeste

pre 9 godina

Slazem se sa vecinom komentara i dodao bih jos da Djokara sad ima 27 godina, moze jos komotno 3-4 godine da igra ovim tempom dok ne krene snaga da slabi, videcemo koliko ce se ovi novi omladinci, narocito onaj sto je dobio Nadala ako krene ozbiljno da radi, uspeti suprotstaviti.

Sada je i malo drugacija pozicija, jer je prvi na listi, sto daje vise mogucnosti da se podgreje za US open i zapocne sezonu maximalno. Imam osecaj da ce uspeti jos jednom da ponovi 2011, a nesto mi govori da ce se tek naloziti i da ce osvojiti jos dosta GSova. Znamo da ima veliko iskustvo u igranju istih, protivnici su standardno teski, ali sam siguran da nece bar jos 5 godina odustajati dok ne osvoji Rolan Garos. Ambicija je cudo, a Novak je sve samo ne neambiciozan. Tvdra je to glava.

zoran

pre 9 godina

Ovu godinu ce zavrshiti sa 8 GS.

Od sledece krece, na ono najvaznije, osvajanje sva 4 GS u istoj kalendarskoj godini. Taj rezultat ce ga automatski prebaciti uz legendu Rod Lejvera. Tako, krajem sledece godine je vec na 12.
Posle toga ce zavisiti samo od njegove volje, hoce li da obori Rodzerov rekord ili nece. Tada ce biti sa svojih 28god. i 3-4 meseca - fantastichne godine za tenis, ako uzmemo u obzir da Novak delje Yogu svakodnevno, a ja vam kazem kao neko ko se bavi tom veshtinom 30god., da ce on ovako izgledati i sa 35 god. starosti.

Treba da radi samo na jednom elementu. Serva. Ako je poboljsha za nekih 20%, niko mu nishta nece moci....

Pozdrav.

lazaking

pre 9 godina

nema slabu podlogu,igrao u poslednje vreme po 3 finala godisnje,trebalo mu je samo ovo da probije barijeru,tako da tim tempom ocekujte 10 sledece godine u oktobru...jos mislim da ce nadal pre u penziju,tako da samo da veze 2,3 slema i nebo je granica...:-)

Black Knight

pre 9 godina

Mislim da Novak ima velikog razloga za optimizam, jer kad god je osvajao Vimbldon osvajao je i US Open i AO pride. ;-)
Da ne bude da je ovo priča u prazno, mislim da je Novak vrlo sujeveran (po meni i dosta više nego što je religiozan). Jer kad god je ulazio u finale Hopman kupa (i gubio u finalu) osvajao je AO. Jedan od razloga zašto u finalu Vimbldona nije pokazivao svoju uobičajenu tremu u mečevima sa Federerom i zbog čega je bio toliko koncentrisan na meč je i zbog toga što je Kvitova osvojila Vimbldon. Jer i ona je osvojila svoj jedini Vimbldin 2011god kao i on. Sigurno je pomislio da je to neki predznak, da je došlo njegovo vreme...
Po toj "računici" Novak već ima 9GS! :-P

Za dostizanje, bar, Borga trebaće mu nešto više. Dosad, sudeći po 2012, njemu je glavni motiv bio ne da osvaja trofeje nego da se dokazuje sebi i drugima time što će pobediti Nadala i Federera (najveće legende u svetu tenisa) što više puta. Umesto da iskoristi "vakum" koji je nastao odlaskom Nadala sredinom 2012god da uspostavi konačnu dominaciju, on je potpuno izgubio kompas. Dopustio je da mu Mari uzme 2GS ispred nosa (USO2012 i W2013) i Nadal 1 (USO2013) na njemu omiljenom betonu.. Takav "luksuz" Nadal je dopustio samo jednom u životu na svojoj šljaci (2009)!
PS: Na jesen očekuje prinovu.. Veliko je pitanje kako će se to odraziti na njegove igre na jesenjim Mastersima i Završnom Mastersu pošto je veliki emotivac. Nadajmo se da ću tu naći neki nov motiv i novu inspiraciju!

terza

pre 9 godina

od prvog gs finala na us open-u 2007. do sada (7 godina) uzeo je 7 titula, uz 50% uspesnosti u finalnim mecevima, a u naredne 3 mu neki predvidjaju jos toliko?! ok, bio je mlad a federer i nadal na vrhuncu, ali takva predvidjanja su, blago receno nerealna. pa nece valjda nadal, mari i federer da sede skrstenih ruku i sve mu prepuste, a mora se racunati i da se pojavi jos neko, kao vavrinka u australiji ove godine. mislim da ce novak tenis igrati jos plafon 3-4 godine i ako za to vreme osvoji jos toliko gs titula, uz neka neminovno izgubljena finala, to bi bio fenomenalan uspeh, pogotovo ako pobedi bar jednom na rolan garos-u i jos jednom us open-u. jos kada bi uspeo i zlatnu medalju da osvoji na OI u riju 2014... ipak, sve da ne osvoji vise nijednu titulu (tesko, sem ako se povuce prerano ili povredi, ne daj Boze), bice zapamcen kao jedan od 10, mozda i 5 najboljih svih vremena. malo li je?

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

Imay

pre 9 godina

Dakle, broj GS je i stvar perioda u kome igraš, odnosno konkurencije koja postoji u tom periodu. Ne treba zaboraviti da se Novak pojavio u profesionalnom tenisu kada su na vrhu i u zenitu bili RF i RN! Čak je Rafa još i napredovao na brzim podlogama! Federer je 3-4 godine imao čistu situaciju, nikakvu konkurenciju (osim šljake) i zato ima toliko GS. To Novakov uspeh čini većim i bez presedana u prošlosti. Jer uvek su se novi šampioni pojavljivali na zalasku karijera starih nikad u sred njihovih najvećih uspeha.

cofi008

pre 9 godina

ko ce to znati..moja velika zelja je da dostigne cifru 15...isto tako,super bi bilo da osvoji jos barem 2 puta australiju te da bude igrac koji ce sigurno imati najvise ao titula u open eri,ovako sada deli prvo mesto sa federerom..voleo bih da osvoji 1 rg,cime bi kompletirao titule jos u vreme jednog nadala..zatim bih voleo jos titula na vimbldonu-ipak je to najprestizniji turnir..i na kraju jos us open titula,ipak je i to gren slem,pa zbog vece cifre...bilo bi lepo isto da sto duze bude prvi na listi..zatim da u medjusobnim susretima nadjaca nadala i federera...mozda jedne godine da eksplodira i osvoji sva cetri,sto je skoro nemoguce..
nole realno moze da udje u top 3 tenisera u istoriji zajedno sa federerom i nadalom. isto tako ne mislim da moze da ih stigne po broju gs..a narocito nadala koji ce prestici federera i biti mu sigurno najveci rival i prepreka.. ali novak sa 15 osvojenih i jednim dominantnim tenisom u vremenu koje sledi, mislim da bi mogao da postane i najbolji u istoriji ikad...
ali to su zelje i mastanja..nole je jos malo pa ozenjen covek,okrece se vise porodici..videcemo da li ce mu to dati snagu da postane bolji,ili ce mu smanjiti malo apetite..
jer sve ovo sto sam rekao zavisi samo od novakove zelje i motiva.

Sale@

pre 9 godina

Još najmanje 3 A.Opena...
Jos najmanje 2 Vimbldona...
Jos najmanje 2 U.Opena...
R.Garos - zavisi od Nadala, jer Nole tu nema šanse pored njega... Realno!
Naravno, ako ga zdravlje sačuva, može on još mnogo toga. Čudo bi bilo da ne uzme sledeći U.Open, pa i Australiju dogodine, a onda, šta mu Bog da...

Ja

pre 9 godina

Federer jeste veliki sampion ali ne treba zaboraviti da na putu njegovih titula nije bilo prvoklasnih igraca. Djokovic je do svakog Gran Slama morao preko ili Nadala ili Federera (najveci igraci u istoriji), ili Marija, sto je po meni za veci respekt. Elem, mislim da ce osvojiti jos bar 4, nadam se i Roland Garros medju njima.

Optimista

pre 9 godina

Ove godine osvaja i US Open, a sledeće sva četiri! Dakle, na kraju sledeće godine imaće ih 12. Za dalje od toga sve zavisi od toga koliko će još uvek biti motivisan da pobeđuje. Voleo bih da postane najuspešniji teniser svih vremena, ali ne znam koliko je realno.

zrkos

pre 9 godina

nije zahvalno prognozirati... mozda mu dodje do zasicenja, povreda, pa ne osvoji vise ni jedan, ali za ocekivati je, po onome kako sada stoje stvari da ce dominirati dugi niz godina, barem 4-5 (do njegove 32). čini mi se da ima sve slabiju konkurenciju, nadal pada fizički a federer nije više na starom nivou, ne pojavljuju se drugi vrhunski teniseri , te novak, iako ne igra čvrsto kao 2011, već sada to koristi a u budućnosti će koristiti još više.

Goran G

pre 9 godina

Novi klinci i nisu klinci. Svi imaju po 23g, a RF, RN i NĐ su uveliko imali slemove u tim godinama. Nole ima ogromne šanse za dvocifren broj GS

srBski sin

pre 9 godina

Ako i dalje bude imao slabu konkurenciju, onda je moguci jos koji GS. Federer se nazalost vise igra sa decom nego sto trenira,On je na vreme svhatio da nije zivot samo tenis, a Nadal na zalost stalno povredjen, ostali su boranija.

NS#1

pre 9 godina

Gledam koliko je samo komentara tipa: "Osvojiće 17 GS realno, 15 lagano...". A ti ljudi će ga prvi pljuvati i pisati kako je završio svoje kad izgubi prvo naredno finale. Generalno ne volim kad se Novak diže u zvezde i stvara neka slika nepobedivosti nakon neke titule. Kao što je još degutantnije otpisivati ga nakon nekog lošeg meča. Moramo biti realni i shvatiti koliko je samo teško osvojiti bilo koju titulu u ovakvoj konkurenciji, a pritom ne mislim samo na Federera i Nadala. Mislim da je zaista nezahvalno prognozirati koliko će ih još osvojiti. Ja, kao noletov veliki navijač, priželjkujem da osvoji i 15 GS. Ali, i da ništa više ne osvoji, on je za mene naš najveći sportista ikada, uz dužno poštovanje ostalim legendama. Živi bili, i da nas nole još mnogo puta obraduje!

shox

pre 9 godina

Mislim da je današnji kao i svaki drugi dan dobra prilika da se ugledamo na Nemce i kako se oni ophode prema sportskim rezultatima iz prošlosti i onima koji će možda doći budućnosti - poštuju šta su postigli radom i disciplinom (kao i Novak) i ne uzleću previše kad je budućnost u pitanju.

Ne zaboravimo da je tenis individualni sport zbog čega je Novaku pre svega dobro zdravlje, da ga ne napusti žeđ za pobeđivanjem, da ne ustukne kad ponekad krene nizbrdo te da shodno tome nastavi redovnim treninzima i odmaranjem. Uz junačko zdravlje, motivaciju i dobru pripremu ima šanse da dostigne još veće, neslućene visine u ovom lepom sportu.

Ali polako, ko visoko leti nisko pada.
Sledeći veliki GS i sledeći veliki cilj je US Open. Poželeo bih mu sve navedeno i da na kraju podigne pehar.

Adam Jensen

pre 9 godina

Što se mene tiče 10 GS-ova je sasvim dovoljno da zacementira svoje ime u TOP 5 najvećih u istoriji, ali bih lično više voleo sledeći scenario:

- Da osvoji RG i Sinsinati (tada ima nešto što nema niko - Career Slam i sve osvojene Masters 1000 turnire).

- Da ima pozitivan bilans sa Federerom i Nadalom pojedinačno. :)

Što se ukupnog broja slemova tiče, mislim da je 10 ili 11 komada realni maksimum (umereni optimizam uzimajući u obzir da postaje otac i da će tenis, kako i sam kaže, pasti u drugi plan).

Predo

pre 9 godina

Mislim da smo istu temu imali 2011., čak mislim da je i naslov bio isti. Tada je mnoge uhvatila euforija, pa su se spominjale cifre od dvadeset i kusur.
Nakon 2008, ja sam predvideo Novaku 7,8 GS titula i to je ogroman uspeh, koji je on već dostigao. Ne mora biti najveći svih vremena. On sebi taj cilj nikada nije postavio. Ali, sada nakon ove titule osetio je ponovo tu draž i radost osvajanja največih trofeja, a može na ovom nivou igrati još 3,4 godine.
Oni, koji misle da on nije više igrač, kakav je bio, su u pravu. Sve manje će igrati srcem, a sve više glavom. Strahovito je popravio servis, forhend i voleje. Nastojaće skraćivati mečeve i poene. Kada bude važno zapeće, kao protiv Nadala i Federera.
Realno je očekivati da iskoristi zamajac i osvoji sledeći US Open. Ako sve bude u redu, biće neprikosnoveni favorit u Australiji. On će tamo uvek biti favorit, kao Nadal na RG, ili Federer na Vimbldonu.
Brojevi su nevažni. Federer ima 17 titula, pa sad on i njegovi navijači žale, kao da mu je ovo bila prva mogućnost, a Novak i mi se radujemo kao da je bila prva. Znači, uživajmo dok traje. I mi i on.

Mijat Minja

pre 9 godina

Sve ce zavisiti od Novakovog servisa u buducnosti. Morace taj deo igre da usavrsi do perfektnosti, jer sto je stariji, treba igrati sto krace poene, a servis je kljucan. Videli smo kako je Rodzer servirao i to ga je i izvuklo da igra u pet setova. Primer tenisera koji je igrao na vrhunskom nivou, a propao pre svega zbog ocajnog servisa je Davidenko, njegovi prvi servisi idu samo 140 km/h. Da zakljucim, kljuc Novakovog daljeg uspeha je u servisu!

men

pre 9 godina

Za Novaka je to ekstremno teško prognozirati, teže nego za Nadala i Federera. Razlog je taj što je on jedini pravi allrounder medju njima, igrač koji može da pobedjuje na svim slemovima. Stvar je samo u psihi, da li on sam sebe vidi sa peharom ili ne. Ako se vidi, onda realizacija nije nikakav problem.

velikoslovog

pre 9 godina

A.Open - minimum jos jedan osvaja, verovatno dva.
F.Open - kad-tad ce osvojitj jedan.
Wimbledon - pre angazovanja Bekera sam mislio 0, sad verujem da moze jos jedan.
US.Open - jedan ili dva.
Dakle izmedju 11-13, s tim sto mislim da bi apsolutno morao da osvoji US Open ove godine.

todos

pre 9 godina

Voleo bih da osvoji RG, iako sam Federerov fan. I bas me iznenadjuje kvalitetom igre uprkos modemskom zivotu. I njegova Gospodja valjda zbog istog nacina zivota je konacno uspela da zavrsi fakultet. U svakom slucaju zelim im sve najbolje i da pozdrave najveceg coveka medju zivim ljudima Roberta de Nira! Pozdrav iz Cacka kroz kojeg je Nole verovatno samo prosao na putu ka Zlatiboru.

Marjan Fajda

pre 9 godina

US Open će biti problematičan zbog venčanja i rođenja deteta, ali je Ozi open gotovo siguran. Tad se izjednačava sa Agasijem, Lendlom i Konorsom. Nakon toga ima još 3 ili 4 godina u kojima može osvajati GS. Nadam se da će osvojiti makar 5 na betonu, Rolland Garos hoće sigurno 1, i još Wimbledon 1 ili 2. Maksimum je nekih 14 ali je realno još 8 ili 9. Ukupno 15 ili 16 što će ga staviti ispred Samprasa. Federer je ipak nedostižan za Novaka, a verovatno i Nadal.

Slauter

pre 9 godina

Novak je favorit za predstojeci US open. Treba da konacno preuzme breme favorita kako treba. Ovaj Vimbldon govori da je konacno sazreo za to. Dakle tu ocekujem jos jednu, 8. Sledece sezone ce dobiti klinca, nek uzme jos jednu. Nakon toga ocekujem jos najmanje tri do kraja karijere. To bi dalo cifru od minimum 12.

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.

Dermendziev

pre 9 godina

Stvarno ne znam,ali sigurno znam da ce sada na USO biti glavni favorit bez obzira na specifiku koja dolazi posle W.

Takodje mnogo zavisi jos koliko godina ce igrati ova trojka.

Generalno mislim da ce glavnu rec voditi Novak i Nadal.Sigurno tu i tamo mogu da se umesaju igraci tipa Marej,Vavrinka i po koji od mladjih tipa Dimitrov,mada u te mlade mnogo ne verujem bar za par godina.

Pozdrav!

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

Melenci

pre 9 godina

racunica ovom teniskom strucnjaku bas i nije tacna.Nole ce igrati bar jos tri sezone i uzeti jos najmanje sest gren slema.Da ne govorim ako bude igrao do 33g. kao npr.Federer to bi ga svrstalo u prvih troje tenisera u istoriji.Ne idem dalje jer ni Federer ni Nadal nece sedeti skrstenih ruku,da nece osvojiti ni jedan gren slem.Nagledacemo se mi jos puno Noletovih titula.samo da bude zdrav i srecan.

Zoki

pre 9 godina

Novak ce na kraju karijere to je sada izvesno biti medju 3 najuspesnija igraca svih vremena.Imao je realnu sansu da vec sada ima 12-13 titula na GS,spletom raznih okolnosti sada je na 7.Mislim da je njegovo telo spremno za jos 5-6 vrlo ozbiljnih sezona u kojima moze siguran sam bar da duplira sadasnjih 7 na 14-15 GS titula.Uz malo srece ta brojka moze da bude i 17-18,posto mladjih koji mogu da uzimaju GS titule jos uvek nema.Raonic,Dimitrov,Janovic,Gulbis nisu vise ni tako mladi igraci,imaju kvalitet ali ne dovoljan da ugroze najbolje,tj.da vezu nekoliko pobeda nad njima na velikim turnirima.Kirgios koji je ubedljivo najmladji takodje ima kvalitet,bice medju 10 to je sigurno,a da li ima kapacitet za GS sampiona to ce vreme pokazati.Da zakljucim realan broj GS titula za 5-6 godina:
Nadal 18-19,Novak 17-18,Federer 17-18,to je moja prognoza mislim da ce biti veoma blizu

Pera Kojot

pre 9 godina

Svi zaboravljate da sadašnje stanje stvari nije zamrznuto, već se menja, dolaze novi klinci... Raonić, Dimitrov, ovaj mali Krigios (ili kako se već izgovara). Tenis već za godinu dana neće biti isti kao što je danas.

U svakom slučaju, voleo bih da Nole dođe do dvocifrenog broja GS titula.

sasa

pre 9 godina

Realno ako uzmemo sve moguće okolnosti 10,11, što je fenomenalno i biće spokojan, da je imao više sreće mogao je da stigne Samprasa ali to uostalom nije toliko više ni bitno, kao što sam bezbroj puta ponavljao da je ovaj Vimbldon bio presudan da uđe u besmrtne i da mu se svet divi kao da ima 20 GS, taj meč je sublimirao ceo njegov život, i sve se okrenulo za 360 stepeni, on dečko vapi za ljubavlju i poštovanje publike jer isto i više od toga daje, napokon je dobio i to, tri jaka primera: RG, niko od poraženih u istoriji nije dobio petominutni aplauz, Dzon Mekinro je rekao da nebi uzeo 2,3 gema Novaku sa onakvom igrom, pritom nije spominjao ostale, jedan Rodik koji ipak ima težinu je izjavio nemoj nekog da čujem da Novak nije legenda, i na kraju dolazimo do zaključka koliko god osvoji GS ovom pobedom je ušao u besmrtne, to je bio krucijalan meč njegovog života...

šetač

pre 9 godina

Nole može da osvoji: 3, 5 ili u najboljem slučaju 7 komada. Ako igra do trideste to je jedan godišnje minumum (AO njegova kuća) i da mazne još neki sastrane, realno dva komada na USO gde ima nekoliko finala a samo jednu titulu. Što se mene tiče da osvoji taj Cincinati i RG i ima lep rekord. Ako ubode i Olimpijadu ima sve što ima i Nadal.

my way

pre 9 godina

Мислим да Борг пада сигурно и то ће Новака сврстати где му је место, у највеће међу највећима! Да ли ће успети да сруши Сампрасових 14, па чак и Роџерових 17, зависи од тога на који ће начин да искористи тријумф на Вимблдону, који је Нолету заиста био неопходан, како је и сам рекао. Он има могућност да заиста доминира светским тенисом наредних година и од рецимо 20 и више гренд слемова до своје 32-33. освоји двоцифрен број њих на ових 7 досад. Поставља се и питање докле може Надал, али пошто је тема наш Новак нећу сад о томе.

Go Tipsa

pre 9 godina

Po meni 12,13 kao realno.

I to dosta zavisi od narednih 5. Jer kada Nole još jednom udje u seriju neće imati tu ko da mu parira.

Napred Novak!

Alex

pre 9 godina

Ovo je već neverovatan uspeh. Spada u nekoliko najboljih svih vremena. Druga jestvar što živi i igra u istom trenutku kad i Federer i Nadal. Ne bi trebalo da ima komplekse od njihovih brojeva. Negovo je da igra koliko može. Ono što će verovatno biti moguće, je da osvoji 11-12 GS titula. Ima šanse da se približi, a možda i prevaziđe rekorde po broju Masters titula. Ali sve to nije važno. Treba da igra dok mu je lepi i ima motiva.

Mrki

pre 9 godina

Moje mišljenje je da još uvek nema granica za Noleta i da je teško predvideti.Mislim da ih može osvojiti još bar 8,isto tako je moguće da neće osvojiti više ni jedan.Ako zadrži svoju elastičnost,fizičku spremu,onda mislim da brojka od 10 ne dolazi u pitanje.Ako bi se baš morao izjasniti onda bi rekao ovako,Nole ce osvojiti jos po 2 Ao I US opena te po jedan RG i Wimbledon.Znači na kraju po mome imaće 13 osvojenih GS turnira što bi bio fenomenalan uspeh i briljantna karijera koja je i do sada blistava.

banjalucanin

pre 9 godina

Osvojice jos koji GS to je sigurno,ali koliko to ce se vidjeti,samo se nadam da ce ga povrede zaobici i da nam bude ziv i zdrav.Na kraju krajeva i ovo sto je do sada uradio je fenomenalno i da sutra prestane igrati jer je vec odavno u legendama svjetskog tenisa.

srdjanzi

pre 9 godina

nisam siguran ali Nole nekako ne igra tenis kao nekad, verovatno gresim ali vidi se i po njevovom radovanju da to vise nije to..nadam se da gresim

doktor

pre 9 godina

Sve i da ostane na ovoj cifri, Novak je deo kluba besmrtnih...kako sada igra, realno je da uzima po jedan GS godisnje, dakle okvirna cifra je 9-10 titula...

majstor

pre 9 godina

minimum 9 (5 mjesto na listi) a bilo bi super kada bi stigao brojku 12 i bio bar 4. Za vise od toga bi trebalo ponoviti 2011 i to vise puta sto nije realno!

advansdoo

pre 9 godina

Pa,realno je da osvoji jos 4-5 a ako ga malo posluzi i sreca koja ga je zadnje dve godine zaobilazila moze i do 9-10.........ipak je on CRNOGORAC!!!

Mijat Minja

pre 9 godina

Sve ce zavisiti od Novakovog servisa u buducnosti. Morace taj deo igre da usavrsi do perfektnosti, jer sto je stariji, treba igrati sto krace poene, a servis je kljucan. Videli smo kako je Rodzer servirao i to ga je i izvuklo da igra u pet setova. Primer tenisera koji je igrao na vrhunskom nivou, a propao pre svega zbog ocajnog servisa je Davidenko, njegovi prvi servisi idu samo 140 km/h. Da zakljucim, kljuc Novakovog daljeg uspeha je u servisu!

doktor

pre 9 godina

Sve i da ostane na ovoj cifri, Novak je deo kluba besmrtnih...kako sada igra, realno je da uzima po jedan GS godisnje, dakle okvirna cifra je 9-10 titula...

Go Tipsa

pre 9 godina

Po meni 12,13 kao realno.

I to dosta zavisi od narednih 5. Jer kada Nole još jednom udje u seriju neće imati tu ko da mu parira.

Napred Novak!

Alex

pre 9 godina

Ovo je već neverovatan uspeh. Spada u nekoliko najboljih svih vremena. Druga jestvar što živi i igra u istom trenutku kad i Federer i Nadal. Ne bi trebalo da ima komplekse od njihovih brojeva. Negovo je da igra koliko može. Ono što će verovatno biti moguće, je da osvoji 11-12 GS titula. Ima šanse da se približi, a možda i prevaziđe rekorde po broju Masters titula. Ali sve to nije važno. Treba da igra dok mu je lepi i ima motiva.

majstor

pre 9 godina

minimum 9 (5 mjesto na listi) a bilo bi super kada bi stigao brojku 12 i bio bar 4. Za vise od toga bi trebalo ponoviti 2011 i to vise puta sto nije realno!

sasa

pre 9 godina

Realno ako uzmemo sve moguće okolnosti 10,11, što je fenomenalno i biće spokojan, da je imao više sreće mogao je da stigne Samprasa ali to uostalom nije toliko više ni bitno, kao što sam bezbroj puta ponavljao da je ovaj Vimbldon bio presudan da uđe u besmrtne i da mu se svet divi kao da ima 20 GS, taj meč je sublimirao ceo njegov život, i sve se okrenulo za 360 stepeni, on dečko vapi za ljubavlju i poštovanje publike jer isto i više od toga daje, napokon je dobio i to, tri jaka primera: RG, niko od poraženih u istoriji nije dobio petominutni aplauz, Dzon Mekinro je rekao da nebi uzeo 2,3 gema Novaku sa onakvom igrom, pritom nije spominjao ostale, jedan Rodik koji ipak ima težinu je izjavio nemoj nekog da čujem da Novak nije legenda, i na kraju dolazimo do zaključka koliko god osvoji GS ovom pobedom je ušao u besmrtne, to je bio krucijalan meč njegovog života...

Melenci

pre 9 godina

racunica ovom teniskom strucnjaku bas i nije tacna.Nole ce igrati bar jos tri sezone i uzeti jos najmanje sest gren slema.Da ne govorim ako bude igrao do 33g. kao npr.Federer to bi ga svrstalo u prvih troje tenisera u istoriji.Ne idem dalje jer ni Federer ni Nadal nece sedeti skrstenih ruku,da nece osvojiti ni jedan gren slem.Nagledacemo se mi jos puno Noletovih titula.samo da bude zdrav i srecan.

Imay

pre 9 godina

Dakle, broj GS je i stvar perioda u kome igraš, odnosno konkurencije koja postoji u tom periodu. Ne treba zaboraviti da se Novak pojavio u profesionalnom tenisu kada su na vrhu i u zenitu bili RF i RN! Čak je Rafa još i napredovao na brzim podlogama! Federer je 3-4 godine imao čistu situaciju, nikakvu konkurenciju (osim šljake) i zato ima toliko GS. To Novakov uspeh čini većim i bez presedana u prošlosti. Jer uvek su se novi šampioni pojavljivali na zalasku karijera starih nikad u sred njihovih najvećih uspeha.

Mrki

pre 9 godina

Moje mišljenje je da još uvek nema granica za Noleta i da je teško predvideti.Mislim da ih može osvojiti još bar 8,isto tako je moguće da neće osvojiti više ni jedan.Ako zadrži svoju elastičnost,fizičku spremu,onda mislim da brojka od 10 ne dolazi u pitanje.Ako bi se baš morao izjasniti onda bi rekao ovako,Nole ce osvojiti jos po 2 Ao I US opena te po jedan RG i Wimbledon.Znači na kraju po mome imaće 13 osvojenih GS turnira što bi bio fenomenalan uspeh i briljantna karijera koja je i do sada blistava.

Zoran

pre 9 godina

Prvi cilj: 8GS da stigne Agasija, Konorsa.. Drugi cilj: 10GS, da bude dvocifren. Treci cilj:...... Kako rece Rodik " Novak je vec legenda".

velikoslovog

pre 9 godina

A.Open - minimum jos jedan osvaja, verovatno dva.
F.Open - kad-tad ce osvojitj jedan.
Wimbledon - pre angazovanja Bekera sam mislio 0, sad verujem da moze jos jedan.
US.Open - jedan ili dva.
Dakle izmedju 11-13, s tim sto mislim da bi apsolutno morao da osvoji US Open ove godine.

my way

pre 9 godina

Мислим да Борг пада сигурно и то ће Новака сврстати где му је место, у највеће међу највећима! Да ли ће успети да сруши Сампрасових 14, па чак и Роџерових 17, зависи од тога на који ће начин да искористи тријумф на Вимблдону, који је Нолету заиста био неопходан, како је и сам рекао. Он има могућност да заиста доминира светским тенисом наредних година и од рецимо 20 и више гренд слемова до своје 32-33. освоји двоцифрен број њих на ових 7 досад. Поставља се и питање докле може Надал, али пошто је тема наш Новак нећу сад о томе.

Slauter

pre 9 godina

Novak je favorit za predstojeci US open. Treba da konacno preuzme breme favorita kako treba. Ovaj Vimbldon govori da je konacno sazreo za to. Dakle tu ocekujem jos jednu, 8. Sledece sezone ce dobiti klinca, nek uzme jos jednu. Nakon toga ocekujem jos najmanje tri do kraja karijere. To bi dalo cifru od minimum 12.

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.

Optimista

pre 9 godina

Ove godine osvaja i US Open, a sledeće sva četiri! Dakle, na kraju sledeće godine imaće ih 12. Za dalje od toga sve zavisi od toga koliko će još uvek biti motivisan da pobeđuje. Voleo bih da postane najuspešniji teniser svih vremena, ali ne znam koliko je realno.

NS#1

pre 9 godina

Gledam koliko je samo komentara tipa: "Osvojiće 17 GS realno, 15 lagano...". A ti ljudi će ga prvi pljuvati i pisati kako je završio svoje kad izgubi prvo naredno finale. Generalno ne volim kad se Novak diže u zvezde i stvara neka slika nepobedivosti nakon neke titule. Kao što je još degutantnije otpisivati ga nakon nekog lošeg meča. Moramo biti realni i shvatiti koliko je samo teško osvojiti bilo koju titulu u ovakvoj konkurenciji, a pritom ne mislim samo na Federera i Nadala. Mislim da je zaista nezahvalno prognozirati koliko će ih još osvojiti. Ja, kao noletov veliki navijač, priželjkujem da osvoji i 15 GS. Ali, i da ništa više ne osvoji, on je za mene naš najveći sportista ikada, uz dužno poštovanje ostalim legendama. Živi bili, i da nas nole još mnogo puta obraduje!

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

pepermint

pre 9 godina

Hajdemo ovako. Recimo da Novak igra do tridesete godine, znaci jos tri godine ili jos 12 GS. Ko moze za to vreme da uzima slemove? Da damo Rodzeru jedan, Rafaelu 3-4 (sumnjam da moze vise), po jedan mladim nadama Dimitrovu i Raonicu, jedan nekom iznenadjenju kao sto je bio Vavrinka i ostaje nam 4-5 za Novaka. Recimo bar tri betonska i po jedan travnati i zemljani. Dovoljno da stigne Borga. Ljudi moji, Borga!
Inace, jos jedan kuriozitet. Sledecom pobedom na betonu u prvom kolu bilo kog turnira Novak prestize Konorsa i postaje igrac sa najboljim procentom uspesnosti na betonu! Ispred Konorsa, Lendla, Federera, Mekinroa, Samprasa! Neprocenjivo.

eeej, 7 GS, 19 Mastersa, 3 WTF, Dejvis Kup, 102 nedelja No1, EEEEEEJJJJJJ!!!!!!!!!!!

pre 9 godina

Neverovatno! Kako vreme brzo prolazi! Pocetak 2007. (kao juce da je bilo) Novak igra finale sa Nadalom u Indijan Velsu i gubi. Dve nedelje kasnije ga pobedjuje u Majamiju i osvaja svoj prvi Masters! Tada sam pozeleo da ovaj nas dobri mladic do kraja karijere osvoji barem jedan GS, tri, cetiri Mastersa, i deset, petnaest drugih turnira, i da bude barem par nedelja na No2 (nisam se nadao No1 pored i Federera i Nadala), i da sa ukupno dvadesetak titula i zaradjenih dvadesetak miliona dolara napravi respektabilnu karijeru i ostavi trag u istoriji tenisa.
DA LI MOZETE DA ZAMISLITE KOLIKO SAM SRECAN ZBOG NJEGA SADA!

men

pre 9 godina

Za Novaka je to ekstremno teško prognozirati, teže nego za Nadala i Federera. Razlog je taj što je on jedini pravi allrounder medju njima, igrač koji može da pobedjuje na svim slemovima. Stvar je samo u psihi, da li on sam sebe vidi sa peharom ili ne. Ako se vidi, onda realizacija nije nikakav problem.

Predo

pre 9 godina

Mislim da smo istu temu imali 2011., čak mislim da je i naslov bio isti. Tada je mnoge uhvatila euforija, pa su se spominjale cifre od dvadeset i kusur.
Nakon 2008, ja sam predvideo Novaku 7,8 GS titula i to je ogroman uspeh, koji je on već dostigao. Ne mora biti najveći svih vremena. On sebi taj cilj nikada nije postavio. Ali, sada nakon ove titule osetio je ponovo tu draž i radost osvajanja največih trofeja, a može na ovom nivou igrati još 3,4 godine.
Oni, koji misle da on nije više igrač, kakav je bio, su u pravu. Sve manje će igrati srcem, a sve više glavom. Strahovito je popravio servis, forhend i voleje. Nastojaće skraćivati mečeve i poene. Kada bude važno zapeće, kao protiv Nadala i Federera.
Realno je očekivati da iskoristi zamajac i osvoji sledeći US Open. Ako sve bude u redu, biće neprikosnoveni favorit u Australiji. On će tamo uvek biti favorit, kao Nadal na RG, ili Federer na Vimbldonu.
Brojevi su nevažni. Federer ima 17 titula, pa sad on i njegovi navijači žale, kao da mu je ovo bila prva mogućnost, a Novak i mi se radujemo kao da je bila prva. Znači, uživajmo dok traje. I mi i on.

šetač

pre 9 godina

Nole može da osvoji: 3, 5 ili u najboljem slučaju 7 komada. Ako igra do trideste to je jedan godišnje minumum (AO njegova kuća) i da mazne još neki sastrane, realno dva komada na USO gde ima nekoliko finala a samo jednu titulu. Što se mene tiče da osvoji taj Cincinati i RG i ima lep rekord. Ako ubode i Olimpijadu ima sve što ima i Nadal.

Robert De Niro

pre 9 godina

@todos
Možda si mislio reći da te Novak iznenađuje kvalitetom igre s obzirim na mondenski način života koji vodi.Znači "mondenski" a ne "modemski".Modem je,naime,elektronski uređaj koji služi za povezivanje sa internetom.

my way

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.
(Dosta bre više, 9. jul 2014 14:22)

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...

banjalucanin

pre 9 godina

Osvojice jos koji GS to je sigurno,ali koliko to ce se vidjeti,samo se nadam da ce ga povrede zaobici i da nam bude ziv i zdrav.Na kraju krajeva i ovo sto je do sada uradio je fenomenalno i da sutra prestane igrati jer je vec odavno u legendama svjetskog tenisa.

Jeste

pre 9 godina

Slazem se sa vecinom komentara i dodao bih jos da Djokara sad ima 27 godina, moze jos komotno 3-4 godine da igra ovim tempom dok ne krene snaga da slabi, videcemo koliko ce se ovi novi omladinci, narocito onaj sto je dobio Nadala ako krene ozbiljno da radi, uspeti suprotstaviti.

Sada je i malo drugacija pozicija, jer je prvi na listi, sto daje vise mogucnosti da se podgreje za US open i zapocne sezonu maximalno. Imam osecaj da ce uspeti jos jednom da ponovi 2011, a nesto mi govori da ce se tek naloziti i da ce osvojiti jos dosta GSova. Znamo da ima veliko iskustvo u igranju istih, protivnici su standardno teski, ali sam siguran da nece bar jos 5 godina odustajati dok ne osvoji Rolan Garos. Ambicija je cudo, a Novak je sve samo ne neambiciozan. Tvdra je to glava.

Jameson12

pre 9 godina

Хе хе, задњи пут је оваква тема била после АО 2013 и тада су многи "стручњаци" предвиђали између 15-20 слемова. И ето прође годину и по дана до следећег трофеја. Овакве ствари се не могу предвидети, сећам се јасно кад је Агаси узео свој осми слем да сам помислио да ће бити двоцифрен али појави се тад неки извесни Федерер. Ја Новаку јако желим овај наредни УС Опен баш због тога што му је толико пута измакао из руку. Желим му и бар један РГ али уз победу над Надалом (иначе се не рачуна :), а после под старе дане нек узме и један АО чисто да се осамостали са 5 АО-трофеја.
Имам и осећај да ће пасти још један Вимблдон.

Не волим да прогнозирам али ово је најмање што му желим :-)

Pera Kojot

pre 9 godina

Svi zaboravljate da sadašnje stanje stvari nije zamrznuto, već se menja, dolaze novi klinci... Raonić, Dimitrov, ovaj mali Krigios (ili kako se već izgovara). Tenis već za godinu dana neće biti isti kao što je danas.

U svakom slučaju, voleo bih da Nole dođe do dvocifrenog broja GS titula.

Kolo kolo

pre 9 godina

Novak ima kalendarski 27 godina, a bioliški mi se čini 23 / 24. Ako se sačuva povreda pred njim je još duga karijera.

Srećno Nole!

Vlasta

pre 9 godina

2014 (27 godina) - US
2015 (28 godina) - AUS, RG - nikad bliže, WMB, US. Godina za pamćenje!
2016 (29 godina) - AUS, RG (Nadal više nema kolena), WMB
2017 (30 godina) - RG, WMB, možda još 1
2018 (31 godina) - AUS i još 1
2019 (32 godina) - WMB

Dolazi vreme Novakove dominacije, veće od svojevremeno Federerove, a u težim okolnostima.
Postaće jedna od legendi Vimbldona (teniska legenda će postati paralelno sa tim, što je već izvesno).
Dao mu bog zdravlja i sreće junačke!

P.S. 1 Nisam prorok, ali ćete me tako zvati.
P.S. 2 Svako ima pravo da se oseća kao ja.

Marjan Fajda

pre 9 godina

US Open će biti problematičan zbog venčanja i rođenja deteta, ali je Ozi open gotovo siguran. Tad se izjednačava sa Agasijem, Lendlom i Konorsom. Nakon toga ima još 3 ili 4 godina u kojima može osvajati GS. Nadam se da će osvojiti makar 5 na betonu, Rolland Garos hoće sigurno 1, i još Wimbledon 1 ili 2. Maksimum je nekih 14 ali je realno još 8 ili 9. Ukupno 15 ili 16 što će ga staviti ispred Samprasa. Federer je ipak nedostižan za Novaka, a verovatno i Nadal.

Ноле Херој

pre 9 godina

Само полако. Не заносимо се. Сјећам се послије титуле у АО кака су предвиђали жетву слемова. Па се ништа од тога није десило. Новак и даље освја 1 слем годишње. Према томе 10 комада на крају каријере је мени сасвим лијепа цифра. А вјерујем да може и више. Таман да прешиша ову "боранију" звану Мек, Виладнер, Конорс, Лендл, Агаси. А и ако јесу најбитнији нису само слемови битни. Гледаће се и каријерни слем (ако га освоји). Ко је први освојио 10/10 различитих мастерса (рачуанм и онај у Лондону иако можда није мастерс). Какав х2х има са Федом и Рафом. Веома лако би могао имати позитиван са обоијцом. А и рекорд Опен ере у Аустралији није немогућа мисија.

Relja Aleksić

pre 9 godina

Na US openu će biti favorit, i ako ne bude nekih povreda do tada, biće zaista ogromno iznenađenje da ne uzme titulu.
U Australiji će biti motivisaniji nego ikad! Juri rekordnu petu titulu, a izgubio je titulu posle tri godine. Tamo će mu u glavi biti "otimaj titulu" film. RG 2015. će biti izazov karijere, ako to osvoji, niko ga neće zaustaviti bar još 3-4 godine što znači da će pokupiti bar 12-13 slam-ova...

Black Knight

pre 9 godina

Mislim da Novak ima velikog razloga za optimizam, jer kad god je osvajao Vimbldon osvajao je i US Open i AO pride. ;-)
Da ne bude da je ovo priča u prazno, mislim da je Novak vrlo sujeveran (po meni i dosta više nego što je religiozan). Jer kad god je ulazio u finale Hopman kupa (i gubio u finalu) osvajao je AO. Jedan od razloga zašto u finalu Vimbldona nije pokazivao svoju uobičajenu tremu u mečevima sa Federerom i zbog čega je bio toliko koncentrisan na meč je i zbog toga što je Kvitova osvojila Vimbldon. Jer i ona je osvojila svoj jedini Vimbldin 2011god kao i on. Sigurno je pomislio da je to neki predznak, da je došlo njegovo vreme...
Po toj "računici" Novak već ima 9GS! :-P

Za dostizanje, bar, Borga trebaće mu nešto više. Dosad, sudeći po 2012, njemu je glavni motiv bio ne da osvaja trofeje nego da se dokazuje sebi i drugima time što će pobediti Nadala i Federera (najveće legende u svetu tenisa) što više puta. Umesto da iskoristi "vakum" koji je nastao odlaskom Nadala sredinom 2012god da uspostavi konačnu dominaciju, on je potpuno izgubio kompas. Dopustio je da mu Mari uzme 2GS ispred nosa (USO2012 i W2013) i Nadal 1 (USO2013) na njemu omiljenom betonu.. Takav "luksuz" Nadal je dopustio samo jednom u životu na svojoj šljaci (2009)!
PS: Na jesen očekuje prinovu.. Veliko je pitanje kako će se to odraziti na njegove igre na jesenjim Mastersima i Završnom Mastersu pošto je veliki emotivac. Nadajmo se da ću tu naći neki nov motiv i novu inspiraciju!

zvezda i to crvena

pre 9 godina

novak fizicki moze da bude na visikom nivou jos 3-4 godine, odnosno 15-ak GS-a. on u proseku osvaja jedan godisnje. cak i ako odigra malo losije iili malo bolje nego do sada trebalo bi da ih skupi od 9-12, to je realno, naravno pod uslovom da se ne pojavi neki peti ili sesti lik koji ce odmah osvajati. ako izdominira moze od 12-15. preko 15 je vec bajka...

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

Stanimir Branimir

pre 9 godina

11 ili 12 je moja procena. Voleo bih da pređe 14, ali teško. Možda će mu ići na ruku što Marej odavno više nije deo velike četvorke, Federer može još na Vimbldonu da odigra na najvišem nivou, a Nadal ne može više celu sezonu da igra konstantno. Dok mladih tenisera koji bi ga poremetili još nema.

Katmandu

pre 9 godina

Dečku fale još Rolan garos, masters u Sinsinatiju i olimpijsko zlato da kompletirao, tj. osvoijo sve što može da se osvoji. Što se tiče ukupnog broja GS titula, očekujem 10 maximalno 11.

veliki strumf

pre 9 godina

Novak ima 27 godina. Dakle, s obzirom na njegovo telo, ocekuje ga bar jos 4 godine tenisa na vrhunskom nivou, i jos bar 2 na nivou na kome je danas Federer. Uzimajuci u obzir samo ove 4 godine, po meni je realno da osvaja 1,5 GS godisnje (dakle, 1 do 2 godisnje). Zasto? Zato sto je Federer na zalasku, i kad ga nije mogao dobiti na travi, tesko da ce vise igde moci na 3 dobijena seta. Marej moze uzeti eventualno jos 1 GS i to na silu. Mladjarija ce tesko do trofeja u naredne 4 godine, bas kao i Tsonga, Berdih, Ferer, Raonic, pa i Vavrinka. Ostaje samo Nadal, sa velikim znakom pitanja gde ce i koliko moci (sljaka sigurno, i jedan na betonu). Dakle, Nole ce biti IZRAZITI favorit na narednih 12 GS, a Rafa na 4 RG-a. Ocekujem da ce Nole sigurno uzeti RG, to se kad tad mora dogoditi. Na krilima ovog trijumfa na Wimbledonu moze glatko osvojiti naredni US open i Australiju, glatko. Cak se uopste ne bih zacudio da naredne godine u ovo vreme Novak ima 10 GS-a, mozda i jedan vise ako veze sva 4 (tesko, ne i nemoguce, sve je u Noletovoj glavi). Moja pognoza da ce Nole do kraja karijere sigurno prestici Borga, mozda i stici Samprasa na koti 14.

MAKFAN za No1e

pre 9 godina

Ako vidimo da Federer ima 6 gs od 27 do 32 godine realno bi bilo i Novak bar jos 4-5 da uzme mislim da ima snagu za 12-13 minimum sve nad toga bi bilo extra znaci u naredna 20 gs bar 5ts 25÷

DANILO

pre 9 godina

Ovako, prvo dosta vas je napisalo da se grend slemovi ne osvajaju posle 30 godine, što apsolutno nije tačno (Lendl 2,Federer 1, Sampras 2,Agasi čak 3,Konors 2,Ken Rosvel poslednji GS sa 37 godina,i tako dalje i tako dalje, ako mi ne verujete tu je wikipedia). Sve zavisi od toga ko je kakav igrač, tj. da li je takav da zavisi puno od fizičke snage ili od lucidnosti. Druga bitna stvar je motivacija. Treća i najbitnija je zaobilaženje povreda. Ako govorimo o Novaku, ako uzme ove godine US OPEN imaće 27 godina i 8 GS. Dakle ako do 32 godine bude imao motivaciju i posluži ga zdravlje može godišnje da uzme po ,,samo" jedan slem i imaće na svom kontu 13GS trofeja, što bi ga svrstalo na četvrto mesto SVIH VREMENA, NE SAMO OPEN ERE. Jeste da delujem prilično optimistično ali sami zaključite da li je to sa njegovim igračkim kvalitetima realno.

markobg

pre 9 godina

I da ne osvoji ni jedan,u sta iskreno sumnjam, za nas treba da bude NAJVECI,moramo da budemo ponosni na sve sto je do sada uradio jer igra u vreme kada je tenis na vrhuncu i pored sigurno dva najveca igraca u istoriji ovog sporta.Rodzer mu je suvise pobegao i obzirom na Noletove godine to je tesko ostvariti,Nadalu ako ga posluzi sreca i zdravlje bi mogao da se primakne ali objektivno daleko je 14 GS titula gde ne bi sebi trebao da dozvoli luksuz da izgubi vise ni jedno.Ja bi bio srecan da osvoji barem 12 i zauzme mesto broj 3 na vecnoj listi.Takodje bio bi zadovoljan ako uspe u medjusobnim okrsajima sa ovom dvojicom da na kraju ima pozitivan skor. I o tome ce se sigurno pricati kada sva trojica zavrse karijere

Zoki

pre 9 godina

Novak ce na kraju karijere to je sada izvesno biti medju 3 najuspesnija igraca svih vremena.Imao je realnu sansu da vec sada ima 12-13 titula na GS,spletom raznih okolnosti sada je na 7.Mislim da je njegovo telo spremno za jos 5-6 vrlo ozbiljnih sezona u kojima moze siguran sam bar da duplira sadasnjih 7 na 14-15 GS titula.Uz malo srece ta brojka moze da bude i 17-18,posto mladjih koji mogu da uzimaju GS titule jos uvek nema.Raonic,Dimitrov,Janovic,Gulbis nisu vise ni tako mladi igraci,imaju kvalitet ali ne dovoljan da ugroze najbolje,tj.da vezu nekoliko pobeda nad njima na velikim turnirima.Kirgios koji je ubedljivo najmladji takodje ima kvalitet,bice medju 10 to je sigurno,a da li ima kapacitet za GS sampiona to ce vreme pokazati.Da zakljucim realan broj GS titula za 5-6 godina:
Nadal 18-19,Novak 17-18,Federer 17-18,to je moja prognoza mislim da ce biti veoma blizu

basket majstor NS

pre 9 godina

ako sve bude NORMALNO ('količina' zdravlja, 'količina' sreće,...) sigurno 10, optimalno 12, najviše 14.

posle 30-e, se ne osvajaju GS-ovi... možda to Nole promeni? e sad, ako ga posluži duga karijera I NEJAKI naslednici i RF rekord 'visi' :)
(npr. Tomić i Harison su razočarali 'očekivanja', Dimitrov se 'otima' i verovatno će biti no.1 posle Noleta, dok Veseli, Kirgios, Kokinakis,... su premladi za ozbiljnu analizu - od njih je miran 2 godine sigurno al' posle??)

Dermendziev

pre 9 godina

Stvarno ne znam,ali sigurno znam da ce sada na USO biti glavni favorit bez obzira na specifiku koja dolazi posle W.

Takodje mnogo zavisi jos koliko godina ce igrati ova trojka.

Generalno mislim da ce glavnu rec voditi Novak i Nadal.Sigurno tu i tamo mogu da se umesaju igraci tipa Marej,Vavrinka i po koji od mladjih tipa Dimitrov,mada u te mlade mnogo ne verujem bar za par godina.

Pozdrav!

Lazar

pre 9 godina

18 min, Novak tek sad kreće!
Sa igrom do sada ima realne šanse za Australian Open i US Open.
Uz Borisa Bekera ima šanse za buduće Vimbldone.
A od sledeće godine, mislim da kreće i sa Roland Garosima, jer Nadalovo telo to više neće moći da izdrži. Ionako je Novak ove godine pobedio sam sebe.
US Open ove godine
I do tridesete po 3 grend slema u proseku godišnje.
R E A L N O

Goran G

pre 9 godina

Novi klinci i nisu klinci. Svi imaju po 23g, a RF, RN i NĐ su uveliko imali slemove u tim godinama. Nole ima ogromne šanse za dvocifren broj GS

Sumadinac

pre 9 godina

Niko nije iskomntarisao Noletov slajs bekhend,od nedelje.Prvi put sam bio zadovoljan tim njegovim udarcem,da li je to uticaj Bekera?

Adam Jensen

pre 9 godina

Što se mene tiče 10 GS-ova je sasvim dovoljno da zacementira svoje ime u TOP 5 najvećih u istoriji, ali bih lično više voleo sledeći scenario:

- Da osvoji RG i Sinsinati (tada ima nešto što nema niko - Career Slam i sve osvojene Masters 1000 turnire).

- Da ima pozitivan bilans sa Federerom i Nadalom pojedinačno. :)

Što se ukupnog broja slemova tiče, mislim da je 10 ili 11 komada realni maksimum (umereni optimizam uzimajući u obzir da postaje otac i da će tenis, kako i sam kaže, pasti u drugi plan).

Sava

pre 9 godina

Nastavak:
13. Novak je osvojio najviše titula u nizu na turnirima iz Masters 1000 serije (5).
14. Novak je jedini teniser koji je osvojio osam Masters turnira od ukupno devet.
15. U januaru 2012. Novak je pobedio Nadala sedmi put zaredom, za svoju treću titulu na AO i petu gren slem titulu u karijeri. Meč je trajao 5 sati i 53 minuta, što je najduže finale u istoriji Gren Slema od 1968., i najduži meč u istoriji AO.
16. Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera više puta u polufinalu nekog gren slem turnira ( pet pobeda ).
17. Novak je ostvario najviše pobeda u 2012. godini. Gren Slem (24-3), ATP Masters 1000 (34-6). Dobio je 4 od 5 mečeva igranih u pet setova i 16 od 19 mečeva u kojima je pobednik rešen u odlučujućem setu.
18. Odigrao je najduže finale u istoriji US Opena, 4h 54 min. (2012. godine protiv Endija Marija).
19. Novak je imao drugi najbolji start sezone (41) (2011. godina)
20. Osvojio Davis cup i 3 zavrsna Mastersa.

Pored svih ovih uspeha i to u eri (za sada) dva najbolja igraca svih vremena, Nadala i Federera ne zelim da prognoziram sta ce biti u buducnosti. Sta god osvojio bice bonus i slag na torti. Ne zaboravite samo da su granice u tenisu pomerene na gore, zahvaljujuci novim reketima i materjalu. Danas je nezamislivo da neki balavac sa 17 godina osvoji Vimbledon kao nekada Beker ali zato u prvih sto imamo 38 igraca koji su presli 30-tu.
Novaku zelim samo dobro zdravlje, najbolje godine su tek pred njim.
HVALA TI NOLE ZA OVO DO SADA

jackie

pre 9 godina

Mislim da je Novak do sada stekao neophodno iskustvo za nivo na kom se nalazi i da neće sebi ponovo tovariti teret na ramena. To znači sledeće, cilj ne treba da bude jurenje trofeja zbog brojki, već zbog plasmana na listi. Da sam na njegovom mestu odredio bih realan i težak cilj, npr. da bude u naredne 3 godine prvi na listi. Trofeji će sigurno doći. Koliko GS trofeja?
Odgovor nije lak i zavisi od dosta faktora, a glavni su zdravlje i posvećenost. Ako ne bude imao problema sa povredama, ako bude dovoljno motiva i spremnosti za daljim odricanjem treba očekivati bar još 5 GS titula.

Ja

pre 9 godina

Federer jeste veliki sampion ali ne treba zaboraviti da na putu njegovih titula nije bilo prvoklasnih igraca. Djokovic je do svakog Gran Slama morao preko ili Nadala ili Federera (najveci igraci u istoriji), ili Marija, sto je po meni za veci respekt. Elem, mislim da ce osvojiti jos bar 4, nadam se i Roland Garros medju njima.

PAJA

pre 9 godina

Zeleo bih da osvoji jos 7 GS titula...
Ali...da li ste procitali izjavu Noleta od pre pola godine?
Kada dodje dete za njega tenis vise NECE biti prioritet.
Plasim se da on nece vise sa tim intenzitetom igrati i goreti za tenis.
Uradio je ono sto je zeleo kao dete - postao je br.1
On sam je rekao da namerava da postane golf igrac kao i da se oproba kao glumac.
To su njegove reci.

Znam da se to mnogima ne dopada (ni meni).
Ali mislim da njega te cifre o GS uopste ne interesuju.
Mislim da ce "gristi" samo jos za RG i to je to.

Budimo realni.

Mislim da onj nece igrati fo 32-33 kao Rodja.Povuci ce se ranije.

Ali bilo bi lepo da osvoji jos 3 i dodje do 10.

Na kraju krajeva: broj GS nije pokazatelj da li je neko najbolji ili ne.Zbog razlicitih perioda u kome su teniseri igrali.
Bitan je broj nedelja na prvom mestu.

Bilo kako,zelim mu sve najbolje,nek osvoji ako moze jos 7 komada i zivi u sreci.Zasluzio je.

A da je dokazao da je najbolji - dokazao je.
Kada hoce da to prezentuje,dzabe su sa druge strane i Nadal i Federer.
On ce pokazati da je iznad njih.
Ziveo Novace!

Inspector Bloch

pre 9 godina

Sto se teme tice,ja sam u kategoriji @GoranS, tako..
Medutim nesto bih dodao, a povodom zabrinutosti, nekih/ili sarkazma/o Novakovim izjavama o prioritetu u buducnosti;Pa zar TO nije naj,najnormalnija izjava na svetu? Tenis je Novakov POSAO,a dete je BLAGOSLOV, zivot!Naopako da je drugacije!No,snirite se..sve ce biti u redu, Novaka obavezuju ugovori sa Hed/do 2018/ i Adidasom..cinimi se isto toliko; tako jos cetiri godine je sigurno na terenu!!/sem ako mu neko ne da 'savet'..da placa penale,a ti se pisu najjjsitnijim slovima..u dnu ugovora?!..pa zasto Federer jos igra?/E, sada..ako je vec na touru..a ne menja negde pemperse..u egzoticnim destinacijama/po novogovoru/ sta mislite..hoce li 'gristi'za titule, ili ódradivati ugovore??Odgovor,je naravno jasan!A, bebac?..pa on/sic!/ce sa tatcem..po svetu..kako i dolikuje! Dakle, da zackljucimo:nema potrebe za ikakvu brigu, naprotiv..nista ne stimulise kao DETE..

Pozdrav,..i srdacan otpozdrav postovanom DD-u..

vlajzi

pre 9 godina

Novak uzima jos po 2 US i Australian Opena. Uzima jedan Rolangatos kad tad. I jos jedan ili dva Vimbldona.
Dakle: 7+2+2+1+1=13 ili 14.
To je realna racunica.
A ako ga malo sreca posluzi i zdravlje da igra malo duze, mozda budu i 15-16.

Beobrad

pre 9 godina

Prava je steta sto je od prvog GS 2008. do sledeceg izgubio cak tri godine, tek 2011. je uzeo sledeci...!
Ovaj Wimbleon mu je mala kompenzacija za brojna izgubljena finala u posl. 2-3 godine, prosto mu se moralo vratiti, a nadam se da se "vracanje" nije zavrsilo.
Dosad je morao imati 10 GS titula, a posto ih nema cudnim spletom okolnosti, verujem da ce u drugom delu karijere nadoknaditi propustene prilike.
Imao je potencijala da bude najbolji svih vremena, mozda cak jos uvek moze biti, mada je realnije ocekivati 12-16 titula.

Veština je za ljude, brojanje je za ovce!

pre 9 godina

Jel' znate onu priču o 3 obućara koji su imali radnje u istoj ulici? Jedan je iznad svoje radnje postavio natpis: "Najbolji obućar na svetu!". Drugi je sebi postavio natpis: "Najbolji obućar u Evropi!". Treći je postavio natpis: "Najbolji obućar u ulici!"!

Nakon što fanfare utihnu i spusti se zavesa, Nadala i Federera će se sećati po sjajnim igrama i broju osvojenih trofeja. A Đokovića će se sećati po jednako sjajnim igrama i po tome što je bio bolji igrač od ove dvojice dok su bili na vrhuncu!

volim fudbal i rado ga se secam

pre 9 godina

Cemu cifre, rekordi i zadaci? Neka covek igra ovu lepu igru sve dok uziva u njoj, ma koliko to trajalo. Neka igra i neka se ponasa kako se ponasa i mi cemo svi sa njim biti zadovoljni koliko i on. Naucili smo na njega, znamo mu govor tela, znamo kada hoce, a kada nece. On je ucinio i cini mnogo za nasu zemlju, a nama ostaje najlaksi deo, samo da navijamo za njega.
I sto bi rekli treneri idemo iz meca u mec, polako, prvo vencanje pa na trening! A titule? One dolaze same.

danix

pre 9 godina

Tesko je reci koliko ce Nole jos uzeti GS,ali ja mislim da ce uci medju 4 prva igraca,a na koje mjesto,to cemo vidjeti.
Fedex,Rafa,Sampras i Nole,to ce biti cetvorka za sva vremena.To ujedno govori da je danasnja generacija najjaca u istoriji tenisa.
Medjutim,treba reci da svi GS nemaju istu vrijednost.Dalje,neko je najveci broj GS osvojio samo na jednoj podlozi,neko na svim pa na osnovu toga mozemo govoriti o kompletnosti igraca.Fedex je najlakse dosao do GS-ova,a Nole najteze.Fedex je pobjedjivao Hjuita,Rodika,Davidenka,Safina sto je,mora se priznati,mnogo laksi put od od onoga koji su presli Sampras,Rafa i narocito Nole.
Ali,to se ne konta,kontaju se samo GS i zato je tesko reci ko je najbolji svih vremena.Svako vrijeme je imalo svoje junake i tako ce biti i ubuduce.
Mozemo biti ponosni sto je Nole nas i sto smo savremenici i svjedoci jedne strasne karijere koja ce se prepricavati dok je Srba i Srbije,a to je vjecnost.

Nase ime

pre 9 godina

Mislim da ce Novak dominirati u narednim godinama jer je Federer na zalasku karijere, kvalitet Nadalovog tenisa sve vise opada (pitanje je da li ce odbraniti RG sledece godine), a Marej igra krajnje promenjivo i mislim da nije ni blizu psiholoskog nivoa na kom su Novak, Nadal i Federer. Del Potrovu karijeru sputavaju povrede, jedino ako Dimitrov bude dostigao neki ozbiljniji nivo, inace ne vidim ko bi mu bio konkurencija. Za koliko ce to jos GS titula biti dovoljno, ne znam, ai se nadam da ce ih biti bar jos 5.

markoni

pre 9 godina

Moja prognoza na kraju zlatne ere tenisa:

Rafael Nadal - 18+ GS (bar jos dva RG i jos dva druga GS)
Roger Federer - 17 GS (iako ce ga Nadal verovatno preteci po broju GS, s obzirom na ostale rezultate verovatno ce ostati upamcen kao GOAT)
Novak Djokovic - oko 12 GS (mislim da je za Noleta jako tesko prognozirati broj novoosvojenih GS, s obzirom da sve zavisi od njegove psihe u zavrsnici, realno ce osvojiti jos 3-7 GS)

ps: Iako skoro sigurno nece prestici Nadala i Rogera po broju GS, mislim da je moguce da postane rekorder po broju nedelja na prvom mestu kao i broju osvojenih mastersa, s obzirom na njegovu konzistentnost tokom cele godine. Uz pozitivan skor sa Rogerom i Nadalom koji ce sigurno na kraju imati, niko na kraju njegove karijere nece moci vise objektivno da proceni ko je bio najbolji u zlatnoj eri: Roger, Nadal ili Novak :-)

The End

pre 9 godina

A svih vremena:
*
1. Roger Federer 17
2. Pete Sampras 14
3. Rafael Nadal 14
4. Roy Emerson 12
5 Rod Laver 11
6. Björn Borg 11
7. Bill Tilden 10
8. Fred Perry 8
9. Ken Rosewall 8
10. Jimmy Connors 8
11. Ivan Lendl 8
12. Andre Agassi 8
13. Richard Sears 7
14.William Renshaw 7
15 William Larned 7
16. René Lacoste 7
17. Henri Cochet 7
18. John Newcombe 7
19. John McEnroe 7
20. Mats Wilander 7
21. Novak Djokovic 7
*
Ja se nadam da će Novak do kraja karijere imati 14,15 GS.
Ne znam zašto ne bi i Novak igrao do 33,34,35?
On obožava tenis. On nije napravio pauzu koliko godina već?
On kada ne bi igrao tenis pola godine poludeo bi.
A pošto mladih nada nema, a ove što znamo pokazali su šta mogu, u narednih 5 god. sve je u rukama Novaka i Nadala, Delpotra, Vavrenke, Berdiha, Endija... Federera naravno bar još 2 godine.
Ipak, ajde da mi prvo vidomo šta će biti na US Openu 2014.
Tu ako No1e uzme trofej, on će naredne sezone već stići do dvocifrenog broja GS titula.

MinjaV

pre 9 godina

Realna procena:

Još 2-5 GS.

2 bez preterano poklopljenih okolnosti.
Svih 5 uz neku pomoć sreće, psihe i ozbiljnog sistemskog pristupa.

Sve izvan ovog raspona su ekstremi. Ne potpuno nemogući, ali u domenu teorije.

(Dugo je psihički sazrevao, iako u doba pune igračke zrelosti dvojice za sada najvećih. Tad je neprimetno ostvario ogroman rezultat - nekoliko godina bez prekida bio 3.igrač sveta, i praktično sam u šahu držao ceo teniski svet sem njih dvojice. Po osvajanju 1. GS, ipak mu je prošlo nekoliko godina u postu. A onda se dogodila eksplozija 2011.-te, i lavina svekolikog divljenja i naših očekivanja. Početkom te godine, sedeći skrštenih ruku po osvajanju AO, shvata da je uspeo da pobedi svog najvećeg neprijatelja - sebe, svoje prečesto emotivno gubljenje fokusa. A onda mu sledeće 2 godine, u fizičkom zenitu, prolaze, umesto u dominaciji (tek sad vidimo koliko je to teško! I po toj težini, svaka godina u kojoj se osvoji makar 1 GS, nije proćerdana),u osvajanju po jednog GS godišnje, i s njima i šansa za obaranje GS rekorda. Lane, jedini igra sva 4 GS finala (mada se na RG to nominalno zvalo polufinale), najkonstantniji je, ali posle AO,gubi ih. Kriza dugo traje i produbljuje se, nervoza i nesigurnost se uvlače, i psihičke amplitude u meču. Kristalno svestan toga, odlučuje se za trenerski i drugi prevrat, i ponovnu izgradnju temelja. Sada, kad je 2. osvojeni Vimbldon rasterao dosta od tih oblaka, čistije se vidi šta je za činiti. I samo je Novak na potezu.))

Liverpool Man

pre 9 godina

Mislim da ce imati 13,14 i da ce biti najbolji u istoriji, jer je pobedjivao najjace, Federera i Nadala. Ovaj prvi nije imao neke protivnike pocetkom 20 veka dok je Nadal najvise GSa skupio na RGu.I takodje misli da ce Djokovic moci na ovom nivou bar jos 5 godina, ima telo kao titan i moze da bude najspremniji sportiska kad god to treba, nikad nije ima hronicne povrede kao Nadal( kolena ).

Vuja neznalica

pre 9 godina

Svakako će Federer, Nadal i Nole još dugo nakon završenih karijera suvereno držati prva tri mesta. Ko će na kom mestu biti ne znam, ali znam da je fantastično ovo što Nole radi u konkurenciji ovakvih živih legendi...Moje mišljenje je da će Federer osvojiti još jedan - maksimalno dva, Nadal bar još dva, najverovatnije oba na RG, dok Noletu želim od srca da osvoji svaki GS gde mu se ukaže prilika, a barem jedan RG. Biće ATP tour mnogo siromašniji krajem ove decenije, biće svakako mnogo dobrih igrača ali ovakva tri kralja u istom trenutku - teško...

excellium

pre 9 godina

Smešno mi deluju prognozeri koji Novaku daju još 1-2 GS titule do kraja karijere. Pri tome, normalno im je da Federer osvaja GS titule i u 34 godini. Pa ako je on uspeo da udje u finale Vimbldona u 34 godini ne vidim zašto to ne bi uspeo i Novak Djoković? Novak je izuzetno fleksibilan sportista koji igra sa lakoćom i otporan je na povrede bar koliko i RF pa je logično da ima isto toliko dugačku karijeru ako ne i dužu. Rafi ne prognoziram tako dugu karijeru jer igra na silu, mada će možda uzeti još koji GS, lično mislim još 1-2.
Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.

markoni

pre 9 godina

Mislim da je i samom Novaku sigurno tesko da poveruje da moze prestici Federera, Nadala ili Samprasa. Takodje ni njegova igra na ovogodisnjem Wimbledonu nije bila toliko dominantna pa ne bih smeo da mu prognoziram vec sada neki neverovatni niz pobeda.

Ono sto mu od srca zelim je da iskoristi pozitivnu energiju sa ovog Wimbledona i osvoji US Open i Australian Open gde ce biti prvi favorit,a na RG 2015 imace priliku da stvarno udje u istoriju zlatnim slovima. Mislim da bi to bio ogroman uspeh. Cak i da ne uspe da prestigne vodecu trojku po broju gs, za prave ljubitelje tenisa postao bi najbolji svih vremena. Sa po meni realnih 12 GS u doba Federera i Nadala sa kojima ce sigurno na kraju imati pozitivan skor ostace upamcen kao najbolji u eri najboljih!!! Samo hrabro napred!!!

Ratko Jevtovic

pre 9 godina

Interesantno je da svi procenjuju minimalan uspeh na RG. Mislim da Novakovo vreme za RG tek dolazi i mislim da ce uzeti 3 u nizu. Mislim da je pomalo zasicen AO i mozda uzme 1 ili 2. U W ce nastaviti tradiciju i uzeti jos 2 - 3 a slicno je i za USO. Nek nam je ziv i zdrav! Nadam se da nece doci do "zamora materijala" jer jer u mnogo prethodnih godina prokrcio sebi put pored najboljeg RN i RF a to nije nikom ni pre a nece ni posle njega lako poci za rukom.
Pozdrav iz Perta, Australija

Goran S.

pre 9 godina

Ja sam u zivotu malo previse optimistican, svestan sam toga i ne odstupam jer takav mi je karakter. Ja verujem da ce Nole jedne godine osvojiti Nole slem, sva 4 GS u jednoj godini, takodje verujem i da ce osvojiti 2 RGarosa ne jedan, suvise je dobar i na toj podlozi da bi to bio samo jedan trofej. Kako je poslednje dve godine imao post, tako ocekujem naredne dve od 8 gs da uzme 6. Dalje vec ne znam, ali me nijedna brojka ne bi iznenadila na njegovom kontu, samo znam da je Nole cudo i da je sa njim sve moguce. Nadal me je zadivio svojom partijom na US openu 2010 i zato njima dvojici za taj GS dajem podjednake sanse. Dok 2015 Ocekujem Noletov zlatni slem! Inace nadolazece snage u obliku Nisikorija, Dimitrova, Raonica i ostalih, sve manja ce biti opasnost za Noleta, jer ulaze mu polako u fokus i imace manje problema da ih dobija narednih 2-3 godine. Tek 2018 moze biti godina kad ce neko skinuti Noleta sa trona, znaci verujem da ce Nole biti broj jedan narednih tri godine.
Optimisticno jeste, ali to sam ja.

Civokvi

pre 9 godina

Da osvoji još jedan Australian open, da tamo obori rekord po broju titula, još jedan US open jer to realno zaslužuje, igrao je pet finala a ima samo jednu titulu, i naravno jedan RG. To ti je 10, peto mesto u istoriji, svi srećni i zadovoljni.

Neznalica

pre 9 godina

Novakov minimum GS koje će osvojiti u karijeri je sledeći:

5 AO
1 RG
2 Wimbledon
2 US Open

Znači deset minimum. Ja ipak očekujem da osvoji i još neki i bar pretekne Borga. Ipak Borg je po meni neprevaziđen pošto se povukao sa 26 godina starosti. Sam Bog zna koliko bi ih osvojio da je igrao bar do 30. godine života.

Samo da napomenem da za mene ipak Vimbldon ima poseban značaj i kada bi tu Đoković uspeo još jednom da osvoji trofej automatski je veći igrač od Lendla i Agasija.

E sad, ova predviđanja dolaze upravo pred Novakovu ženidbu i dobijanje deteta. To može mnogo da promeni. Pitanje je kako će Novak sada da pristupa treningu i koliko će i dalje imati ambicije da strami ka vrhu. Ja se iskreno nadam da će mu to biti samo dodatni motiv da još više radi na tenisu i u tom slučaju očekujem mnogo više od minimuma koji sam gore predvideo.

terza

pre 9 godina

od prvog gs finala na us open-u 2007. do sada (7 godina) uzeo je 7 titula, uz 50% uspesnosti u finalnim mecevima, a u naredne 3 mu neki predvidjaju jos toliko?! ok, bio je mlad a federer i nadal na vrhuncu, ali takva predvidjanja su, blago receno nerealna. pa nece valjda nadal, mari i federer da sede skrstenih ruku i sve mu prepuste, a mora se racunati i da se pojavi jos neko, kao vavrinka u australiji ove godine. mislim da ce novak tenis igrati jos plafon 3-4 godine i ako za to vreme osvoji jos toliko gs titula, uz neka neminovno izgubljena finala, to bi bio fenomenalan uspeh, pogotovo ako pobedi bar jednom na rolan garos-u i jos jednom us open-u. jos kada bi uspeo i zlatnu medalju da osvoji na OI u riju 2014... ipak, sve da ne osvoji vise nijednu titulu (tesko, sem ako se povuce prerano ili povredi, ne daj Boze), bice zapamcen kao jedan od 10, mozda i 5 najboljih svih vremena. malo li je?

Deki

pre 9 godina

Teško je reći.Ja sam ranije mislio da će već sada biti na 10.Tačno je da se ne troši kao Nadal,ali se u odnosu na Federera mnogo troši.Ali,trenutno mislim da će ipak premašiti 10.

aleksa

pre 9 godina

Lepo su ovde rekli, Nole ne trosi svoje telo kao Nadal, i sto rece neko ovde Nadal za dve-tri godine vise nece imati kolena, previse opterecuje svoje telo, dok je kod Novaka to malo drugacije, lagan je i brz, a posto ide na jogu i jako fleksibilan, ne igra previse na cistu snagu kao Nadal, kompletan je igrac, tj. ima sve udarce uz mozda malo bolje voleje i nema slabu tacku. Ustvari jedina slaba tacka mu je on sam, a to ne zavisi od protivnika sa druge strane. Federer je takodje na zalasku karijere i pred njim je mozda jos jedan eventualno dva dobra GS i posle ce se zadovoljavati sa cetvrt-finalima, a i realno je sad kad je dobio blizance da napusti tenis i da se posveti iskljucivo porodici. Marej previse luta, posle meca sa Simonom rekao sam da je razlika izmedju njega i Marija u nijansama, sad mislim da je jedina razlika u iskustvu. Nema nekog konretnog od mladjih tenisera, tako da Nole realno moze da se nadje medju cetiri najbolja tenisera ikada. Ali puno zavisi i od njega i koliko ce biti posvecen tenisu, ako uzmemo u obzir sve sto sam rekao on i ne mora da se zrtvuje vise nego sad, samo treba da bude gladan i nista vise.Na sljaci kada ne bi bilo Rafa Nole bi verujem bio kralj sljake, pored njega ne postoji ni jedan vrhunski sljakas tako da kad Nadal pocne da pada sljaka je njegova. Trava je uvek nepredvidiva, ali ako uzmemo u obzir da je Nole na VB prethodnih pet godina igrao barem polufinale, onda od njega mozemo ocekivati jos koju titulu tamo. U AU se najbolje oseca i tamo bi 'ladno mogao do jos dve titule, USO je mozda jedini turnir po cijem pitanju sam skeptican, ali valjda ce i tamo pasti barem jos dve titule. Sve u svemu, Nole samo treba da bude na svakom GS sa misli da treba da ga osvoji zbog toga sto je GS a ne zbog toga sto juri neke brojke i bice valjda 12 ili 13 sto je realno i zasluzio

ika

pre 9 godina

Vrlo jednostavno. Za Novaka svaki sledeći gren-slem je ključan, baš kao što je bio ovaj Vimbldon. Ukoliko osvoji US open, onda je realno da sledeće sezone uz osvajanje Ozi opena i RG, objedini sva 4 gren slema (što je zapravo već trebalo da se desi 2011-te, do onog nesrećnog polufinala sa Federerom), i time postane apsolutna legenda ispred Federera i Nadala, tim pre što je to u radio upravo u eri najboljih tenisera svih vremena po broju titula.
Takođe, velika šansa je da sledeće godine uzme i kalendarski gren slem što niko nikada nije uradio u open eri, a objektivno samo Novak ima realne šanse i kvalitet za tako nešto.

dejan

pre 9 godina

Novače, jednog dana kad više ne budeš bio najbolji već treći, ti se seti kako je Federer kidao dokle god je mogao. Nije mala zarada ni za finalistu ni za polufinalistu.

Nikola

pre 9 godina

ja bih bio zadovoljan sa 9, licno mislim da ce zavrsiti sa 11.. onako objektivno!! uzece sigurno sinsinati, kompletirace masterse verovatno ce biti jedini u istoriji, uzece i sigurno jos jednu austrliju i biti najbolji u istoriji na tom turniru !! .. mislim da ce imati bar jos jedan wtf, i jos oko 10 do 14 mastersa.. mislim da sve ispod ovoga ce biti ispod ocekivanog, nadam se da ce iznenaditi i ocekivano!!

boban

pre 9 godina

Neka Novak osvoji Sinsinati i RG i bice prvi teniser koji ima osvojene sve masterse i GS,i nek osvoji jos jedan GS bice u top 5 svih vremena i legenda tenisa!

Sava

pre 9 godina

1. Novak je jedini teniser koji je pobedjivao Federera na sva 4 GS!
2. Novak se plasirao u svoje 21 uzastopno GS cetvrtfinale (treci najduzi niz u Open eri).
3. Novak je drugi na večitoj listi igrača koji su dobili meč kada su osvojili prvi set. 2012. godine je imao skor 63-1 (izuzetak je meč protiv Sema Kverija u Bersiju), a ukupan odnos pobeda i poraza je izvanredan, 499-25
4. Novak je najmlađi osvajač titule u Majamiju (2007. godine, kada je imao 19 godina i 316 dana). U ženskoj konkurenciji najmlađa šampionka je Monika Seleš (1990. godine, sa 16 godina i 111 dana).
5. Novak je najmlađi teniser koji je pobedio trojicu prvoplasiranih na ATP listi na istom turniru (Kanada, 2007. godina).
6. Đoković je 2008. godine postao najmlađi igrač u Open eri koji se plasirao u polufinale na sva četiri gren slem turnira.
7. Novak se najbrže kvalifikovao za završni turnir ikada (za 18 nedelja i 6 dana, 2011. godine).
8. Novak se na US Openu 2013 plasirao u svoje 14. GS polufinale u nizu i drugi je na večitoj listi po broju uzastopnih polufinala na GS turnirima.
9.Đoković je postao tek šesti teniser u Open eri koji je osvojio tri od četiri Gren slem turnira u jednoj kalendarskoj godini.
10. Novak je prvi teniser u Open eri koji je tri puta u nizu osvojio Australien Open (2011.-13.)
11. Imao je stoprocentni učinak protiv brojeva 1 u finalima jedne sezone (5/5) (2011. godina).
12. Imao je najviše uzastopnih pobeda na turnirima iz Masters 1000 serije (31).

shox

pre 9 godina

Mislim da je današnji kao i svaki drugi dan dobra prilika da se ugledamo na Nemce i kako se oni ophode prema sportskim rezultatima iz prošlosti i onima koji će možda doći budućnosti - poštuju šta su postigli radom i disciplinom (kao i Novak) i ne uzleću previše kad je budućnost u pitanju.

Ne zaboravimo da je tenis individualni sport zbog čega je Novaku pre svega dobro zdravlje, da ga ne napusti žeđ za pobeđivanjem, da ne ustukne kad ponekad krene nizbrdo te da shodno tome nastavi redovnim treninzima i odmaranjem. Uz junačko zdravlje, motivaciju i dobru pripremu ima šanse da dostigne još veće, neslućene visine u ovom lepom sportu.

Ali polako, ko visoko leti nisko pada.
Sledeći veliki GS i sledeći veliki cilj je US Open. Poželeo bih mu sve navedeno i da na kraju podigne pehar.

sasa jokic

pre 9 godina

Na zalost, propustio je veliku priliku da udje u trku za najboljeg ikada, ali ja ocekujem u proseku dve titule godisnje minimum, sto je jos 8 GS.
Bitno je da pobedi Nadala na RG, kao sto je pobedio Federera na Wimbledonu, i da to upise u svoj dnevnik, da je pobedioo dva najbolja igraca u istoriji na njihovim omikjenim podlogama.
U svakom slucaju ostace zabelezeno da je dominirao u eri najboljeg tenisa. U poslednje 4 godine je ubedljivo najbolji, pored Rodzera i Nadala!Moze li vise od toga?

rajkan

pre 9 godina

@excellium
Federer nema 34, vec 32 godine. Zadnji grend slem je osvojio sa 30 godina. Inace, niko u istoriji tenisa nije osvojio vise od 5 grend slema nakon napunjene 27. godine (koliko ima Djokovic), sto njegov skor dize na maksimalnih 12. Realnije je 10 ili 11, mada ni 20 ne bi nama ni njemu bilo dovoljno, ali dobro, treba teziti uspehu :) pozdrav

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

zoran

pre 9 godina

Ovu godinu ce zavrshiti sa 8 GS.

Od sledece krece, na ono najvaznije, osvajanje sva 4 GS u istoj kalendarskoj godini. Taj rezultat ce ga automatski prebaciti uz legendu Rod Lejvera. Tako, krajem sledece godine je vec na 12.
Posle toga ce zavisiti samo od njegove volje, hoce li da obori Rodzerov rekord ili nece. Tada ce biti sa svojih 28god. i 3-4 meseca - fantastichne godine za tenis, ako uzmemo u obzir da Novak delje Yogu svakodnevno, a ja vam kazem kao neko ko se bavi tom veshtinom 30god., da ce on ovako izgledati i sa 35 god. starosti.

Treba da radi samo na jednom elementu. Serva. Ako je poboljsha za nekih 20%, niko mu nishta nece moci....

Pozdrav.

sasa

pre 9 godina

Ovom odlučujućom pobedom nad najvećim ikada realno ušao je u krug besmrtnih kako voli moj imenjak da ga naziva. Ovo je stvarno bila ključna pobeda u njegovoj karijeri i životu. I jedna stvar glupo ga je nazivati najvećim Srbinom u istoriji jer smo imali mnogo kvalitetnih ljudi u svim oblastima u prebogatoj istoriji. Kultura, nauka, vojska, i mnogo toga, dečko je najbolji predstavnik naše zemlje u sportskoj oblasti zvanoj tenis i nemojmo shodno mentalitetu praviti od njega vanzemaljca u stilu dodirni mi ruku sveti čoveče. Gledajmo da i mi budemo svaki dan bolji jer samo tako će i zemlja biti bolja. Inače obožavam Novaka ali ne mogu reći svetac iskreno vam pričam. Poštujmo sebe i navijajmo za njega u tenisu a ne ko je došao na svadbu ko su kumovi itd, to nije naše da komentarišemo. Napred dečko u nove pobede...

Luka

pre 9 godina

Koliko smo nerealni, pa to je neverovatno. Opet kreću priče "Ako bude uzimao po 2-3 godišnje..."
Ljudi, shvatite. NIKO u istoriji tenisa nije uzimao prosečno ni 1,5 GS godišnje. Dakle, plafon za Novaka (ili Nadala, ili bilo koga drugog) je jedan GS u sezoni ili tri u dve sezone, ako ga pogleda sreća.NE sanjarite o Federerovom rekordu, da nije Nadala teško da bi ikad bio oboren. Novak treba da zacrta dvocifren broj GS titula, i to je to.

neodbranjivo

pre 9 godina

"dao bi +,ali kad neko pise "neprocenjivo" najezim se.Inace sve najbolje
(krajisnik, 9. jul 2014 14:21)"

Ne shvatam, ne volite kada neko koristi taj termin kao što neko ne voli "super", "brate" i slično, ili sugerišete da se reč piše drugačije. Naime, tačno je napisana, ne vidim šta je problem - ako je autor i koristi, to je njegov stil, ne vidim da smeta.

Surface

pre 9 godina

„On je sa 27 godina još uvek mlad. Veoma je fleksibilan i dinamičan i ne muči svoje telo kao na primer Nadal. Ako na to dodate koliko je hrabar kao igrač i kao osoba, onda je jasno da je budućnost blistava za njega“, dodaje Koven.

Nakon ove konstatacije izjaviti da će uzeti još tri GS je glupo! Činjenice su da je Novak ponovo došao na prvo mesto, izborio se sa svojom glavom u finalu najvećeg turnira protiv najvećeg Šampiona tog turnira i da je sada još motivisaniji za nastavak karijere. Siguran sam da će već na US Openu goreti od želje da se revanšira Nadalu i da su male šanse da u tome ne uspe... Na vidiku nema nijednog ozbiljnog pretendenta na GS među mlađim igračima. Federer lagano odlazi, Nadalu kolena ispostavljaju račun za dosadašnju karijeru što se već sada vidi na travi, Marej ne ume da igra na šljaci i fali mu konstantnost a Novak na ovom nivou može da igra sigurno bar još tri godine. Kada sve to oduzmem i saberem 3 mi je ipak mali broj da bih se složio! Ako poslušam srce rekao bih još 8-10 komada a ako slušam razum bar još 4-5 :-)

Milan Kovacevic

pre 9 godina

Ako Novak bude na ovom nivou jos 3-4 godine, mogao bi da udvostruci broj gren slemova, jer ima sve slabiju konkurenciju. Federer je vec veteran, Nadal je fizicki sve slabiji, Marej je zadovoljan osvojenim Vimbldonom i muci se s povredama, dok mladji igraci poput Dimitrova, Raonica ili Nisikorija, nisu, niti ce biti na njegovom nivou.

Ludi Milojko

pre 9 godina

Hajmo ovak, Rodžer ima 17, Rafa 14 i Nole 7 što daje zbir od 38 GS. Federer je osvojio svoj prvi GS 2003 na Vimbldonu. Od tada je odigrano 44 GS. Znači za 11 godina samo 6 titulaje otišlo van ove trojke. Sa druge strane Novak je svoj prvi GS osvojio 2008 na AO. Dakle 5 godina posle Federera. Od tada je odigrano 23 GS. Novak je osvojio svaji treći. Ako bi igrao na ovom nivou još 4 godine realno je da osvoji još 6-7 GS titul što u zbiru daje od 12-14 i uz to obori masu rekorda, a takođe broj titula na Mastersima i da se sa Rafom i Federerom učvrsti kao 3 najveća tenisera u open eri!!

djoko

pre 9 godina

ja ne vidim ko se novaku i nadalu moze suprostavit do njihove 33 godine oni tempiraju formu za GS msm da Nole jos 10 GS ako uzme US open onda se je Nole u zaletu ima da bude tempirana bomba za 2015

dado

pre 9 godina

Mislim da u trenutnom odnosu snaga, imajuci u vidu formu ostalih igraca, Nole ima sansu u narednih godinu dana da osvoji možda i sva četiri slema... Ukoliko ne osvoji nista do rollan garosa sljedeće godine, bojim se da cw teško do 10 trofeja. Iskreno, volio bih da stigne svog idola Samprasa...
U svakom slučaju, neka je on živ i zdrav, taman ništa ne osvojio, malo li je!!!

robin hud

pre 9 godina

Ne mogu se porediti vrhunski igrači iz različitih vremena i tačka. To je čista utopija i ne postoje nikakvi valjani argumenti. Vladali su totalno drugi uslovi na terenima i van njih(oprema). Mogu se samo porediti igrači na osnovu međusobno odigranih mečeva i osvojenih titula u periodu kada su zajedno nastupali. Takođe treba voditi računa i o podlogama na kojima su igrali, jer je očigledno i normalno da postoje igrači sa boljim rezultatima na različitim podlogama. Takođe je vrlo bitan i sudar generacija. Kako se recimo mogu porediti Borg i Vilander sa Nadalom? Na osnovu čega? Samo na osnovu titula je glupo. Možda bi Borg osvojio još 5 titula na RG da je igrao duže? Jedino ispada da su samo ATP merila i njihova lista najmerodavniji.

Gatsby

pre 9 godina

Novak će biti u Top formi još otprilike naredne 3 godine,i taj period se može analizirati.U tom periodu će imati još 13 Grend slemova.Realno i neki minimum je da osvoji Australiju,Vimbldon,i US Open bar još jedom. Znači neki minimum minimuma je da dođe do 10 velikih turnira. Realno je i da osvoji u tom periodu dođe i do dve titule u Australiji ili US openu, i da jednom osvoji Roland Garos ili još jednom Vimbldon.Znači realno 12.Mada ko će ga znati,mnogo mnogo faktora je uključeno. Najbitnije da ga zaobiđu povrede, i da ostane motivisan i fokusiran na igru, što mislim da neće biti problem. Što se tiče konkurencije, mislim da mu sve ide u prilog.Federer je već mator, vidi se da nema šanse da pobedi Novaka u 5 seta.Nadal je najveći protvinik,ali mislim da neće moći još dugo da igra zbog povreda.Marej i Del Potro mogu da priprete,ali realno slabiji su po kvalitetu,a i povrede ih stalno muče. Mlade snage Raonić,Gulbis,Dimitrov,Kirgios...nemaju kvaliteta da dominiraju,mogu doći do nekog Grend Slema, pobediti ponekad Novaka,ali su daleko od nivoa sadašnjih najvećih igrača.
Šta će biti posle Novakove 30,već niko ne može da zna.Da li će ga telo služiti,da li će imati motiva da trenira naporno svaki dan,da li će se pojaviti neki novi klinci,ali realno može i u tim godinama do nekog Slema.
Znači od 10-15,moja progonoza 13.U svakom slučaju već sada fenomenalna karijera, koju će začiniti sigurno i sa Sinsinatijem i nadam se još jednim Dejvis Kupom.

Nenad

pre 9 godina

Kao prvo,ocekujem da Roger ne osvoji vise nijedan Grand Slam do kraja karijere.Drugo,u tom slucaju,ocekujem da ga Novak dostigne i prestigne po broju GS titula.Ako Novak ne bude mislio na pelene,cucle,ako ne bude davao izjave tipa "mnogo sam dobio od zivota i vise nego sto sam ocekivao",ako se bude potpuno fokusirao na tenis i na Grand Slamove, moze dostici Rogera.Sledeca dva koja dolaze su njegove omiljene podloge,pa da uzme konacno i taj Roland Garros naredne sezone.Ako se to dogodi,moguc je i Calendar Year Grand Slam naredne sezone.To bi bilo vec na kraju naredne sezone 13 GS titula na Novakovom kontu.Zvuci malo utopisticki,ali zasto da ne?Sve je moguce.Roger je nakon svoje 30-e godine osvojio samo jedan Grand Slam(2012 Wimbledon),a od Novaka,osim sto ocekujem da do svoje 30 godine od mogucih 12 Slamova uzme vise od 50 %,ocekujem i da bude bolji od Rogera nakon njegove 30-e godine zivota.Mislim da je fizicki jaci,nije potrosen,ima dobar nacin ishrane.Samo da ga zdravlje sluzi,da ga motivacija ne napusti,teze i lakse povrede zaobidju i moguce je ovo sto zelim,cemu se nadam i u sta potajno,duboko u sebi,verujem da je moguce i ostvarljivo.Nole,misli na tenis,evo ozenio si se,postaces tata...Sada samo maximalno misli fokusiraj na tenis i karijeru.

stric iz kraja

pre 9 godina

Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.
(excellium, 9. jul 2014 20:39)

Izgleda tako, ali Novak više nego drugi igrači ima neki (samo njemu poznat) problem s disajnim putevima.
Bilo je uočljivo na RG (povraćanje u finalu, ne zbog stomaka već zbog mučnine usled otežanog disanja), kad je vodio igru do sredine drugog seta a onda usledio pad, kao i na vimbldonu, teško disanje i pad energije obavezno posle sat vremena igre (obično od sredine drugog seta) u mečevima sa Ćilićem i Dimitrovim, to isto se desilo i u finalu, ovoga puta u 4 setu, i to pri vođstvu od 5:2.
Očigledno da je u pitanju neki zdrastveni problem koji ne muči većinu drugih igrača, tako da je pitanje kako će se Novak nositi s tim u godinama koje dolaze i da li će želeti dodatno da muči svoje telo...

lazaking

pre 9 godina

nema slabu podlogu,igrao u poslednje vreme po 3 finala godisnje,trebalo mu je samo ovo da probije barijeru,tako da tim tempom ocekujte 10 sledece godine u oktobru...jos mislim da ce nadal pre u penziju,tako da samo da veze 2,3 slema i nebo je granica...:-)

Sasha

pre 9 godina

Osvoji jedan Grand Slam nakon godinu i po poraza i odmah mu dodaju po jos 13 do kraja karijere. Ljudi, jeste li vi zdravi? Ne zaboravite da je do sada izgubio 7 Grand Slam finala. Drugo, evo i juce je izjavio,kao i prije par mjeseci da mu tenis vise nece biti prioritet nakon sto mu se rodi beba, jer zeli imati jos dosta djece i zeli biti posvecen porodici. Neko ko takve stvari izjavljuje, sigurno nece u 32-oj osvajati po tri Grand Slam titule. Ohladite malo. Nije Novakov zadatak da lijeci vase komplekse i zadovoljava vase megalomanske prohtjeve. Takvi kao vi sutra cete prvi po njemu osuti paljbu kada negdje izgubi.

luka74

pre 9 godina

Moje mišljenje je da ako Nole igra onako kako zna, možda ne kao 2011., ali barem na 90% svojih mogućnosti, onda sve zavisi samo od njega. Drugim rečima, sam je sebi najveći protivnik i jedino on može da postavi granicu u broju osvojenih trofeja u naredne 2-3 godine. Znam da će mnogi reći da Mastersi nisu isto što i GS, ali ako igra na nivou svojih mogućnosti, i protivnik teško da može da ga dobije u igri na 2 seta, ne vidim kako će ga neko dobiti u 3?! Dakle, na prvom mestu zdravlje, pa njegova psiha i mislim da nije nerealno da se nađe među prvih 4 tenisera po broju osvojenih GS.

cofi008

pre 9 godina

ko ce to znati..moja velika zelja je da dostigne cifru 15...isto tako,super bi bilo da osvoji jos barem 2 puta australiju te da bude igrac koji ce sigurno imati najvise ao titula u open eri,ovako sada deli prvo mesto sa federerom..voleo bih da osvoji 1 rg,cime bi kompletirao titule jos u vreme jednog nadala..zatim bih voleo jos titula na vimbldonu-ipak je to najprestizniji turnir..i na kraju jos us open titula,ipak je i to gren slem,pa zbog vece cifre...bilo bi lepo isto da sto duze bude prvi na listi..zatim da u medjusobnim susretima nadjaca nadala i federera...mozda jedne godine da eksplodira i osvoji sva cetri,sto je skoro nemoguce..
nole realno moze da udje u top 3 tenisera u istoriji zajedno sa federerom i nadalom. isto tako ne mislim da moze da ih stigne po broju gs..a narocito nadala koji ce prestici federera i biti mu sigurno najveci rival i prepreka.. ali novak sa 15 osvojenih i jednim dominantnim tenisom u vremenu koje sledi, mislim da bi mogao da postane i najbolji u istoriji ikad...
ali to su zelje i mastanja..nole je jos malo pa ozenjen covek,okrece se vise porodici..videcemo da li ce mu to dati snagu da postane bolji,ili ce mu smanjiti malo apetite..
jer sve ovo sto sam rekao zavisi samo od novakove zelje i motiva.

srdjanzi

pre 9 godina

nisam siguran ali Nole nekako ne igra tenis kao nekad, verovatno gresim ali vidi se i po njevovom radovanju da to vise nije to..nadam se da gresim

advansdoo

pre 9 godina

Pa,realno je da osvoji jos 4-5 a ako ga malo posluzi i sreca koja ga je zadnje dve godine zaobilazila moze i do 9-10.........ipak je on CRNOGORAC!!!

Sale@

pre 9 godina

Još najmanje 3 A.Opena...
Jos najmanje 2 Vimbldona...
Jos najmanje 2 U.Opena...
R.Garos - zavisi od Nadala, jer Nole tu nema šanse pored njega... Realno!
Naravno, ako ga zdravlje sačuva, može on još mnogo toga. Čudo bi bilo da ne uzme sledeći U.Open, pa i Australiju dogodine, a onda, šta mu Bog da...

Bruguera

pre 9 godina

AO josh 5 puta a ovo ostalo josh po 2-3 puta i mozda bi veliki 'znanstvenici' iz Srbije bili zadovoljni! bitno je da bude zdrav i da mi uzivamo u njegovoj igri jer nije isto pratiti neki teniski turnir gde nema predstavnika tvoje zemlje i kad postoji neko ko uvek dogura do kraja! jer ovi sto ga ne vole i raduju se njegovoem porazu su upravo zahvaljujuci njemu sto je tako popularisao ovaj sport ovladali nekim terminima iz tenisa i sad te njihove konstatacije i opazanja deluju dosta ozbiljno! :-) a reket i lopticu su samo na televizoru videli, al znaju da procene a i potcene

pf

pre 9 godina

@PAJA
Broj GS i vreme na 1 mestu su glavni u odredjivanju najboljeg ili jednog od najboljih.
Naravno da mu tenis ne moze biti vazniji od deteta, pa nije ludak, ali osvajace i kad postane otac. I Federer je popustio od kako je postao otac, ali ipak je u vrhu. Tako moze i Novak.
Moze na kraju da skupi 14-15 GS, verovatno jos 1 Vimbldon, 4 AO, 2 US Open-a i jedan RG.

Ime

pre 9 godina

Mnogo nelogicnosti u komentarima.
Da je najjaca konkurencija, ne bi 3 tenisera pokupila 90% titula u prethodnih 10 godina. Ili cak 2 (RF i RN) koji su osvojili 80%.
To pokazuje da je danas konkurencija slaba. Osim 3 najbolja, nema ozbiljnih tenisera. Marej jedva 2 uzeo, Delpo i Vavrinka po 1....
A nekad se znalo da ima bar 5-6 velikih favorita za svaki turnir. Danas na sljaci uvek favorit Nadal. Nema sljakasa. Pre 10-15 godina bilo je 5-6 specijalista za sljaku, zato Sampras ni 1/4 finala nije mogao da prodje na RG.
Pa specijalisti za travu. Danas, zna se da ce WB da uzmu RF, Novak ili Marej. Nekada- Beker, Edberg, Sampras, Agasi, Krajicek, Stih, Rafter.... svi favoriti.
Danas je konkurencija isuvise slaba, zato ova trojica dominiraju.
Zamislite da su Samprasu konkurenti bili Berdih, Ferer ili Dimitrov!? Pa imao bi 25 GS.

n1k0l4

pre 9 godina

naredna 2 GS se igraju na betonu realno je da uzme jedan ako ne i oba ali pitanje je kada dobije bebca kako ce se to odrazititi na njega i na motivaciju

da da da

pre 9 godina

evo stanja big 4

Federer 17-61 (22%)
Nadal 14-39 (30%)
Djokovic 7-39 (15%)
Marej 2-33 (6%)

Osvajanjem RG 2009 godine, Federer deli 1.mesto po br.GS sa Samprasom (14)
Strucnjaci prognoziraju preko 20, neko ide cak i do 30
Federer od narednih 21GS(5 finala) osvaja samo 3, poslednji W 2012(ali to ce mu stvarno biti poslednji)
Sampras 2000 osvaja svoj 7 Wimbledon i 13 GS...strucnjaci prognoziraju da moze i do 20,on osvaja 1 od 10 odigranih(3 finala) i zavrsava karijeru sa 14.
Novak, AO13 - osvaja 6 GS...strucnjaci predvidjaju izmedju 10-24(neko je racunao posto ima 6,jos Federerovih 17 + 1)
Novak od 6 odigranih(4 finala) osvaja 1

Ono najbitnije sledi:

posle poraza od Soderlinaga na RG 2009 godine, strucnjaci tvrde da Nadal uzima maximum jos 2 GS(i to najvise 2 RG)
Doticni, na zaprepascenje teniskog sveta i ociju javnosti, osvaja 5xRG,2x US OPEN(za koje su tvrdili da nece nikad i da je AO2009 samo puka sreca i Federerov los dan) i Wimbledon(tvrdili su da mu je onaj protiv Federera 2008 prvi i poslednji).
Osvaja 8GS(12 finala) od 19 odigranih(na 3 nije igrao zbog povreda odn. kako vi tvrdite bodenja,vitamina,dopinga,ciscenja i blage suspenzije)

Mene Novak najvise podseca na Agasija
Agasi 2001 osvaja 7 GS i od narednih 16 osvaja 1 GS-3 finala(nije igrao na 5,Samprasovci tvrde isto sto i Novakovi za Nadala,to je njihova stvar da ne duzim dalje)
Ono sto ja tvrdim, ja sam napisao na temu koju je objavio SO posle AO 2013,a sad se ponavljam 8,max 9

Kralj Ibi

pre 9 godina

@beko, sto se javljas kad pojma nemas. Novak je od 7 grand slam titula uzeo 3 pobedivsi Nadala, 2 Murija i 1 Federera. Samo AO 2008 je osvojio imajuci Congu za protivnika. Inace mislim da ce Novak uskoro biti 5 na ovoj listi sa 9 osvojenih GS. Posle kako bude a verujem da moze da ima i vise od 10.

Sumadinac

pre 9 godina

Evo matematike,sledecih 16 Gren slemova,do 2017 g:

1.10%,svi ostali van velike cetvorke,tj. 1,6-2 titule.
2.10%,Endi Marej, 1,6-2 titule.
3.10%,Roger Federer,ogranicavajuci faktor,godine,1,6-2 titule.
4.30%,Rafa Nadal,5 titula,3 na sljaci i 2 na betonu.
5.40%,Novak,6-8 titula,na svim podlogama,uzimajuci u obzir njegovu konstantu,godine i zdravstveno stanje.

Uglavnom,ono sto ne uzmu prve tri pozicije,podelice Rafa i Nole.

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

1

pre 9 godina

Pa sad ima sansu dosta da ih osvoji.
Danas skoro da nema konkurencije.
Federer mator, Nadala stalno muce povrede, ostali nisu taj kvalitet, tako da je cak i jedan Vavrinka uspeo da se docepa GS titule.
U nedostatku konkurencije Novak moze jos 5-6 da osvoji, ako se pojavi neko mladji, onda 2-3.

realno

pre 9 godina

@danix
Ne slazem se da je ovo najbolja generacija, ni da je danas najteza konkurencija.
Najveca konkurencija u tenisu bila je u doba Borga, Mekinroa, Lendla, Bekera, Edberga, Vilandera, Samprasa, Agasija. Dakle, osamdesete godine. Sampras se "pojavio" osamdesetih a vladao devedestih.
Borg je po meni istinska legenda jer se povukao sa 26 godina, a i dalje je u vrhu. Koliko bi GS imali Federer, Novak i Rafa da su otisli u penziju sa 26? Koliko bi RG uzeo Nadal da Borg danas ima 24 god? Koliko bi WB uzeo Rodzer da Sampras ima 25 godina? Nikad necemo znati.
Konkurencija je relativna.
Recimo, Federer je vise GS osvojio od kada su mu glavni konkurenti Nadal i Novak, nego kada su bili Agasi, Safin, Hjuit, Rodik. A ipak su Novak i Nadal klasa za pomenute igrace (izuzev Agasija). Ali Rodik, Hjuit i Safin su unistavali Samprasa i Agasija! I to dok su bili na vrhuncu.
Danas Vavrinka, Berdih, Marej, Raonic, Dimitrov, Conga.... cine vrh tenisa a niko od njih nije bolji od Hjuita Safina,ili Rodika. Mozda bi Rodik imao 6 GS (bar 3 WB) da nije igrao u eri Federera, kojeg jedino nije mogao da pobedi.
Mozda bi Beker imao 5-6 WB da danas igra. Ili Edberg.
Danas nama ova konkurencija izgleda jace, jer je gledamo, ali nekima u buducnosti izgledace slabije i mozda ce misliti da su RF, RN i NDj osvojili toliko GS jer je konkurencija bila slaba.

excellium

pre 9 godina

@rajkan

Federer će za manje od mesec dana napuniti 33 godine i ući u 34-tu, dakle nije šija nego vrat.
O statistici koju ti navodiš ne treba trošiti reči jer govorimo o konkretnom pojedincu. Da je bilo do statistike Djoković bi do sada osvojio 0 (nula) GS-ova. Pozdrav.

Ministar

pre 9 godina

POgledate ovu listu i vidite da su jos dva igraca iz ovog perioda tenisa u vrhu.Ako prepostavimo da ce Djokara da uzme deset slemova,onda tek upada u oci koliko su ova tri tenisera bila dominantna u zadnjih deset godina.

todos

pre 9 godina

Voleo bih da osvoji RG, iako sam Federerov fan. I bas me iznenadjuje kvalitetom igre uprkos modemskom zivotu. I njegova Gospodja valjda zbog istog nacina zivota je konacno uspela da zavrsi fakultet. U svakom slucaju zelim im sve najbolje i da pozdrave najveceg coveka medju zivim ljudima Roberta de Nira! Pozdrav iz Cacka kroz kojeg je Nole verovatno samo prosao na putu ka Zlatiboru.

Mira

pre 9 godina

Nole je inace obecao da dok ne osvoji barem isto gren slema kao Borg nece odustajati od tenisa....Ali i bez lazne skromnosti jos jedno 4 gren slema odprilike i tu je neka realna granica za njega....Ali ko zna...mozda bude i vise :)

Milojko

pre 9 godina

Pitanje je koliko ce ga ovo vencanje i rodjenje deteta omesti, ali ako uspe da se fokusira i zahvaljujuci samopouzdanju sa Vimbldona osvoji US Open (a to mu je definitivno GS sa najslabijim ucinkom cak slabijim od Pariza, tek jedna titula od 5 finala), onda ima velike sanse za nekalendarski GS sto nikom od Lejvera nije poslo za rukom i sto bi ga svrstalo u kandidata za najboljeg ikad. Sansa za to nije velike, ako ipak postoji. Ako bi se to ostvarilo imao bi 10 GS titula vec u junu sledece godine. Posle toga bi neumitno doslo do zasicenja i pada, ali bar jos 2, mozda i 4 GSa do kraja karijere su moguca.
Dakle u naj-najboljem slucaju 14 GS-ova, u najgorem 9.
Nadal ce bez sumnje prestici Samprasa, al Federera mislim da nema sanse.

Observer

pre 9 godina

Posle 2011. i neočekivanog pada, teško je prognozirati. Ako bude još malo bolji nego sada (sada ipak koristi i slabosti drugih koje se mogu rešiti), onda svakako uzima godišenje 1-2. Naravno da postoje mnogo scenerija i biće lepo pratiti kako se situacija razvija.
Sadašnje stanje se može lepo videti na linku koji prilažem.
Uz ODLIČNU IGRU, samo broj sedmica na broju 1 nije realno mogućno dostići.

http://www.marca.com/2014/07/08/tenis/1404815757.html

Dosta bre više

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.

СПОРТИСТА

pre 9 godina

То се ни не зна, колико ће ко до краја каријере имати највише ГС,али како ствари стоје...Рафа ће сигурно освојити још евентуално 3 до 4 гремслема".Значи 2 или 3 пута Ролан гарос и евентуално још један на бетону УС опен или Аустралију,на Вимбулдон мислим да нема шансе више као пре.Што се тиче Новака... "такође"али треба имати у виду да он нема глад за победама и трофејима као Надал,али да ће освојити,сигурно да хоће!Можда једan АО опен УС опен а Ролан Гарос тешко да ће моћи да га освоји поред живог краља шљаке.Макар болео неког та истина.!Роџер!Па ако није сад успео да ишчупа овај Вимблдон који је освајао више пута..Не знам кад ће му се указати оваква прилика у животу.
Лично мислим да ће поредак бити овако на крају њихових каријера.
-Рафа 18 ГС
-Роџер17ГС
-Новак 9ГС.
Наравно под условом да Новак и Рафа буду здрави како би остварили тај циљ...Остали тешко да ће моћи да освоје!Можда Мареј,Делпо али под условом да се врати у ону форму у којој су били пре повреда и операције.Тенис ће бити сиромашан кад оду Рафа Новак и Роџер.Неће то бити исто.Стога уживајте док ове легенде играју тенис а мање мрзите своје ривале.

Ivan

pre 9 godina

Mislim da do kraja 2017. godine, od 13 gren slemova, Novak moze da osvoji bar 8. Tada ce imati tek 30, pa se i kasnije moze ocekivati dosta pobeda, npr 4. Nema vise konkurenciju, njegove najbolje godine tek predstoje...

zrkos

pre 9 godina

nije zahvalno prognozirati... mozda mu dodje do zasicenja, povreda, pa ne osvoji vise ni jedan, ali za ocekivati je, po onome kako sada stoje stvari da ce dominirati dugi niz godina, barem 4-5 (do njegove 32). čini mi se da ima sve slabiju konkurenciju, nadal pada fizički a federer nije više na starom nivou, ne pojavljuju se drugi vrhunski teniseri , te novak, iako ne igra čvrsto kao 2011, već sada to koristi a u budućnosti će koristiti još više.

konfučije

pre 9 godina

Ja bih voleo da osvoji sve koje bude igrao. Međutim stvarnost je drugačija. Dolaze mlađi igrači, a poslednjih godina Novak nije bio žrtva nijednog iznenađenja na GS (1/4 AO to nije). Mora jednom da se desi. Verujem da hoće još neki osvojiti ali ne i RG. Tamo ga je već koliko puta želja za trijumfom sputala i onemogućila u nameri. Ako pak ne osvoji ni jedan više, on je već sebi obezbedio večnost u tenisu.

Bojan

pre 9 godina

(da da da, 9. jul 2014 14:28)
ne znam sta je poenta u procentu osvojenih slemova, Federer je imao daleko bolji procenat u trenutku osvajanja 15. slema na Vimbldonu 2009. a to sto je uspeo nakon toga da osvoji jos 2 od 15ak komada je samo bonus na odlicnu karijeru, a ne nesto negativno.


sto se tice prognoziranja za Noleta, meni jako smesno sto nakon svakog poraza u finalu idu analize da li ce se mrdnuti sa brojke na kojoj se trenutno nalazi, a nakon pobede idu najave dominacije "evo sad je Nole sredio demone u glavi i sad ce da redja slemove kao na traci", ipak, sem 2011. nole nijedne godine nije osvojio vise od 1 slema, tako da ne verujem ipak da ce u 27. godini poceti da ostvaruje takve stvari. Mozda se desi jednom, ali cisto sumnjam iznad toga, no, ubedjen sam da Nole moze da stigne Borga i definitivno bude top5-10 svih vremena

Goran

pre 9 godina

Zavšiće karijeru na 4. mestu, ispred Borga, koji ima 11.

Stanje na kraju karijera današnje velike trojke:
Nadal: 19
Federer: 18
Sampras: 14
Nole: 12
Borg: 11

da da da

pre 9 godina

Tema je zapoceta posle AO 2013(tad se pisalo svasta),secam se da je neko tvrdio 24(6+rodzerovih 17+1),svi su nagadjali 10-20,ja sam stavio 8 i ostajem pri svojoj tvrdnji.
Ako je Novak od AO13 na 6 GS osvojio 1 titulu(Nad 3),to je katastrofa
Sva 4 u istoj kaledndarskoj godini nece uzeti da je jos toliki,kad nisu mogli Fed i Rafa nece ni on
Sto se ovog US tice,nece ga uzeti
Ljudi,da bi Nole prestigao Nadala mora da osvoji 8 GS,Nadal nijedan
U teoriji to moze da uradi za 2 godine,ako se pogleda da je Novak u svojim najzrelijim igrackim godinama 2012-13-14 na 11 uzeo svega 3,to znaci da ce u naredne 3god uzeti najvise 2,ja racunam 1
UPAMTITE - u narednih 12 GS Nadal uzima 4-5(2x-3xRG,AO,USO),Federer 0(ovaj Wimbledon mu je bio poslednja sansa) a Novak uzima 1
Ostalih 6 osvajaju drugi,od starih najvise sanse imaju Vavrinka,Ferer,Berdih,a od ovih mladjih Dimitrov,Nisikori,Janovic,Kirjos,Gulbis,Raonic,Dolgopolov
Vec 2 godine je tenis zreo za novo ime(to su potvrdili Marej i Vavrinka)...cak je i Ferer igrao finale
Ista prica je pricana kad je Sampras bio na 13(2000 godine) pa je u narednih 10 GS uzeo samo 1,prognoza za Fedex-a posle osvajanja RG09(15GS) je bila preko 20(sad je na 17) odnosno od narednih 20 GS uzeo je 2
Jedino ste sa Nadalom pogresili i on vas svake godine ispravlja,secam se da je posle RG 2009 pricano da nece nikad vise osvojiti a on je uzeo 8 od 19(na tri nije igrao)
titule-br igranih GS
Fed 17-61
Nad 14-39
Nov 7-39
pa vi vidite ko je uspesniji

ZLOBEX

pre 9 godina

..."Слажем се са предвиђањем.
Новак ће узети јо 3 титуле.
(ZLOBEX, 9. jul 2014 09:12)"...

Koj' si sad pa ti?

pravi ZLOBEX

maj vej

pre 9 godina

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...
(my way, 9. jul 2014 14:46)

Ovaj dan je suviše dobar da bih ga protraćio na gospodina Đ.

p.s. nadam se da te je pozvao na svadbu

la kukarača smorantidis slam de grande

pre 9 godina

Mislim da će još osvojiti jedno pe`set i sedam onih od 250, a to će biti apsolutni rekord; zatim desetak oniju od 500, još 29 hiljadarki, i osam GS-a! Onaj koji ne veruje, može da se kladi, ali izgubiće. I da dodam, ovima što izvoljevaju dozvole za objavljivanje komentara, mislim... ne gotivim ih!

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Zbog starosti on ima još 6 prilika jer posle toga on puni 29 godina i neće se moći kretati kao u svojim mlađim danima. Ako pogledamo da je postotak osvojenih u zadnje tri godine jedan od četiri onda je realno očekivati još jedan a ako se sve poklopi zdravlje i malo sreće onda možda još jedan. Naravno nadam se 3 ili 4.

Jr

pre 9 godina

7 od 12 nabrojani igraca su titule osvajali 80-tih.
Nikad prije ni posle toga se nije igrao ljepsi tenis, i nikad nije bilo vise talenata jedan protiv drugog.
A onda je dosao Sampreas i sve poslao u penziju :)

DANILO

pre 9 godina

Ne znam samo zašto se u ovakvim analizama govori samo o OPEN eri, kao da tenis nije postojao i ranije. Ne moram da vas podsećam da je tenis drugi najpopularniji sport na planeti, i da postoji maltene od kad i fudbal (prvi Wimbledon je odigran 1877.godine). Nemojmo zaboravljati i omalovažavati one koji su osvojili titule i pre te 1968 godine. Njihovi rezultati su isti ili makar približno vrednovani kao ovih nakon 1968 godine.

eee

pre 9 godina

@ni klot ni frket
Mozda koristi onaj internet preko modema, pa ovom liku cudno kako uspeva da igra kad je stalno na netu, salje komentare i visi na Fejsu...

Zole

pre 9 godina

Novak je sigurno medju 3 najbolja tenisera u istoriji tenisa. Realno gledajuci da osvoji jos jedan GS za njega bi bio veliki uspeh. U poslednje dve ipo godine, u godibama kad su teniseri na vrhuncu karijere, osvojio je 2 GS titule. Izmedju prve i druge titule, 3 godine nije osvojio ni jedan GS. Poznto je da je Novak veoma vezan za familiju. Zbog ambicije svog oca da napravi Serbian open, Novak je svoju karijeru stavio u drugi plan. Verovatno ce se nesto slicno dogoditi sad kad se ozeni i dobije dete. Vise ce se posvetiti porodici i opet ce staviti tenis u drugi plan. Ako osvoji jos jednu GS titulu za njega ce to biti veliki uspeh.

srBski sin

pre 9 godina

Ako i dalje bude imao slabu konkurenciju, onda je moguci jos koji GS. Federer se nazalost vise igra sa decom nego sto trenira,On je na vreme svhatio da nije zivot samo tenis, a Nadal na zalost stalno povredjen, ostali su boranija.

max

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem,Zlatni Masters,WTF........istorija se pise vec u Sinsinatiju.

Dyne-o-Myte

pre 9 godina

Mislim da može da uzme još jedan Australijski i još jedan US open. Ko zna, ako se poklope kockice, mogao bi i Vimbldon opet da dođe, trava je to, nema tu mnogo igre, servis odlučuje. To bi već bilo deset, i premašene sve nade. Ali 'ajde da ne preterujemo sa željama, samo neka ga zdravlje posluži, pa šta bude, bude.
Što se tiče ostalih, teško da će Nadalu izmaći Federerov rekord, jedino neke teške povrede bi mogle da ga spreče u tome. Mareju ne prognoziram više od 5-6 do kraja karijere.

X=iks

pre 9 godina

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.
(Slauter, 9. jul 2014 09:28)

Pa valjda zato i imaju toliko GS titula!? Zato sto, osim njih trojice, nema drugih. Pa posle pricate o "nikad jacoj konkurenciji"...

Zoran

pre 9 godina

Kod zena sada bi Velika sampionka osvojila sve GS. A 2004- 2010 g. Venus,Anin,Kim, Serena, Sarapova mozda nista ne bi osvojila pokraj njih.

Luka

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem, Zlatni Masters ,WTF... istorija se pise vec u Sinsinatiju.
(max, 5. avgust 2014 03:01)

Upravo obrnuto, Max. Koliko god to nefer bilo, u tenisu se gledaju samo i jedino GS trofeji. Za dvadeset godina, samo će statističari pominjati Novakove Masterse, Devis kupove, Olimpijade i nedelje na prvom mestu ATP liste. A i za 50 godina ili 100, svi će govoriti "Nadal sa 20 i Federer sa 19 GS trofeja, i dalje su ubedljivo najbolji teniseri u istoriji"... Zbog ovoga mi je žao što je Novak sebi postavio druge (da ne kažem, pogrešne) prioritete u karijeri - finansijske. Jer, novac bi svakako stigao - a Novak bi ostao upamćen za sva vremena. Šteta...

advansdoo

pre 9 godina

Pa,realno je da osvoji jos 4-5 a ako ga malo posluzi i sreca koja ga je zadnje dve godine zaobilazila moze i do 9-10.........ipak je on CRNOGORAC!!!

todos

pre 9 godina

Voleo bih da osvoji RG, iako sam Federerov fan. I bas me iznenadjuje kvalitetom igre uprkos modemskom zivotu. I njegova Gospodja valjda zbog istog nacina zivota je konacno uspela da zavrsi fakultet. U svakom slucaju zelim im sve najbolje i da pozdrave najveceg coveka medju zivim ljudima Roberta de Nira! Pozdrav iz Cacka kroz kojeg je Nole verovatno samo prosao na putu ka Zlatiboru.

Dosta bre više

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.

srdjanzi

pre 9 godina

nisam siguran ali Nole nekako ne igra tenis kao nekad, verovatno gresim ali vidi se i po njevovom radovanju da to vise nije to..nadam se da gresim

Ime

pre 9 godina

Mnogo nelogicnosti u komentarima.
Da je najjaca konkurencija, ne bi 3 tenisera pokupila 90% titula u prethodnih 10 godina. Ili cak 2 (RF i RN) koji su osvojili 80%.
To pokazuje da je danas konkurencija slaba. Osim 3 najbolja, nema ozbiljnih tenisera. Marej jedva 2 uzeo, Delpo i Vavrinka po 1....
A nekad se znalo da ima bar 5-6 velikih favorita za svaki turnir. Danas na sljaci uvek favorit Nadal. Nema sljakasa. Pre 10-15 godina bilo je 5-6 specijalista za sljaku, zato Sampras ni 1/4 finala nije mogao da prodje na RG.
Pa specijalisti za travu. Danas, zna se da ce WB da uzmu RF, Novak ili Marej. Nekada- Beker, Edberg, Sampras, Agasi, Krajicek, Stih, Rafter.... svi favoriti.
Danas je konkurencija isuvise slaba, zato ova trojica dominiraju.
Zamislite da su Samprasu konkurenti bili Berdih, Ferer ili Dimitrov!? Pa imao bi 25 GS.

da da da

pre 9 godina

evo stanja big 4

Federer 17-61 (22%)
Nadal 14-39 (30%)
Djokovic 7-39 (15%)
Marej 2-33 (6%)

Osvajanjem RG 2009 godine, Federer deli 1.mesto po br.GS sa Samprasom (14)
Strucnjaci prognoziraju preko 20, neko ide cak i do 30
Federer od narednih 21GS(5 finala) osvaja samo 3, poslednji W 2012(ali to ce mu stvarno biti poslednji)
Sampras 2000 osvaja svoj 7 Wimbledon i 13 GS...strucnjaci prognoziraju da moze i do 20,on osvaja 1 od 10 odigranih(3 finala) i zavrsava karijeru sa 14.
Novak, AO13 - osvaja 6 GS...strucnjaci predvidjaju izmedju 10-24(neko je racunao posto ima 6,jos Federerovih 17 + 1)
Novak od 6 odigranih(4 finala) osvaja 1

Ono najbitnije sledi:

posle poraza od Soderlinaga na RG 2009 godine, strucnjaci tvrde da Nadal uzima maximum jos 2 GS(i to najvise 2 RG)
Doticni, na zaprepascenje teniskog sveta i ociju javnosti, osvaja 5xRG,2x US OPEN(za koje su tvrdili da nece nikad i da je AO2009 samo puka sreca i Federerov los dan) i Wimbledon(tvrdili su da mu je onaj protiv Federera 2008 prvi i poslednji).
Osvaja 8GS(12 finala) od 19 odigranih(na 3 nije igrao zbog povreda odn. kako vi tvrdite bodenja,vitamina,dopinga,ciscenja i blage suspenzije)

Mene Novak najvise podseca na Agasija
Agasi 2001 osvaja 7 GS i od narednih 16 osvaja 1 GS-3 finala(nije igrao na 5,Samprasovci tvrde isto sto i Novakovi za Nadala,to je njihova stvar da ne duzim dalje)
Ono sto ja tvrdim, ja sam napisao na temu koju je objavio SO posle AO 2013,a sad se ponavljam 8,max 9

da da da

pre 9 godina

Tema je zapoceta posle AO 2013(tad se pisalo svasta),secam se da je neko tvrdio 24(6+rodzerovih 17+1),svi su nagadjali 10-20,ja sam stavio 8 i ostajem pri svojoj tvrdnji.
Ako je Novak od AO13 na 6 GS osvojio 1 titulu(Nad 3),to je katastrofa
Sva 4 u istoj kaledndarskoj godini nece uzeti da je jos toliki,kad nisu mogli Fed i Rafa nece ni on
Sto se ovog US tice,nece ga uzeti
Ljudi,da bi Nole prestigao Nadala mora da osvoji 8 GS,Nadal nijedan
U teoriji to moze da uradi za 2 godine,ako se pogleda da je Novak u svojim najzrelijim igrackim godinama 2012-13-14 na 11 uzeo svega 3,to znaci da ce u naredne 3god uzeti najvise 2,ja racunam 1
UPAMTITE - u narednih 12 GS Nadal uzima 4-5(2x-3xRG,AO,USO),Federer 0(ovaj Wimbledon mu je bio poslednja sansa) a Novak uzima 1
Ostalih 6 osvajaju drugi,od starih najvise sanse imaju Vavrinka,Ferer,Berdih,a od ovih mladjih Dimitrov,Nisikori,Janovic,Kirjos,Gulbis,Raonic,Dolgopolov
Vec 2 godine je tenis zreo za novo ime(to su potvrdili Marej i Vavrinka)...cak je i Ferer igrao finale
Ista prica je pricana kad je Sampras bio na 13(2000 godine) pa je u narednih 10 GS uzeo samo 1,prognoza za Fedex-a posle osvajanja RG09(15GS) je bila preko 20(sad je na 17) odnosno od narednih 20 GS uzeo je 2
Jedino ste sa Nadalom pogresili i on vas svake godine ispravlja,secam se da je posle RG 2009 pricano da nece nikad vise osvojiti a on je uzeo 8 od 19(na tri nije igrao)
titule-br igranih GS
Fed 17-61
Nad 14-39
Nov 7-39
pa vi vidite ko je uspesniji

СПОРТИСТА

pre 9 godina

То се ни не зна, колико ће ко до краја каријере имати највише ГС,али како ствари стоје...Рафа ће сигурно освојити још евентуално 3 до 4 гремслема".Значи 2 или 3 пута Ролан гарос и евентуално још један на бетону УС опен или Аустралију,на Вимбулдон мислим да нема шансе више као пре.Што се тиче Новака... "такође"али треба имати у виду да он нема глад за победама и трофејима као Надал,али да ће освојити,сигурно да хоће!Можда једan АО опен УС опен а Ролан Гарос тешко да ће моћи да га освоји поред живог краља шљаке.Макар болео неког та истина.!Роџер!Па ако није сад успео да ишчупа овај Вимблдон који је освајао више пута..Не знам кад ће му се указати оваква прилика у животу.
Лично мислим да ће поредак бити овако на крају њихових каријера.
-Рафа 18 ГС
-Роџер17ГС
-Новак 9ГС.
Наравно под условом да Новак и Рафа буду здрави како би остварили тај циљ...Остали тешко да ће моћи да освоје!Можда Мареј,Делпо али под условом да се врати у ону форму у којој су били пре повреда и операције.Тенис ће бити сиромашан кад оду Рафа Новак и Роџер.Неће то бити исто.Стога уживајте док ове легенде играју тенис а мање мрзите своје ривале.

srBski sin

pre 9 godina

Ako i dalje bude imao slabu konkurenciju, onda je moguci jos koji GS. Federer se nazalost vise igra sa decom nego sto trenira,On je na vreme svhatio da nije zivot samo tenis, a Nadal na zalost stalno povredjen, ostali su boranija.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Zbog starosti on ima još 6 prilika jer posle toga on puni 29 godina i neće se moći kretati kao u svojim mlađim danima. Ako pogledamo da je postotak osvojenih u zadnje tri godine jedan od četiri onda je realno očekivati još jedan a ako se sve poklopi zdravlje i malo sreće onda možda još jedan. Naravno nadam se 3 ili 4.

DANILO

pre 9 godina

Ne znam samo zašto se u ovakvim analizama govori samo o OPEN eri, kao da tenis nije postojao i ranije. Ne moram da vas podsećam da je tenis drugi najpopularniji sport na planeti, i da postoji maltene od kad i fudbal (prvi Wimbledon je odigran 1877.godine). Nemojmo zaboravljati i omalovažavati one koji su osvojili titule i pre te 1968 godine. Njihovi rezultati su isti ili makar približno vrednovani kao ovih nakon 1968 godine.

maj vej

pre 9 godina

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...
(my way, 9. jul 2014 14:46)

Ovaj dan je suviše dobar da bih ga protraćio na gospodina Đ.

p.s. nadam se da te je pozvao na svadbu

Marjan Fajda

pre 9 godina

US Open će biti problematičan zbog venčanja i rođenja deteta, ali je Ozi open gotovo siguran. Tad se izjednačava sa Agasijem, Lendlom i Konorsom. Nakon toga ima još 3 ili 4 godina u kojima može osvajati GS. Nadam se da će osvojiti makar 5 na betonu, Rolland Garos hoće sigurno 1, i još Wimbledon 1 ili 2. Maksimum je nekih 14 ali je realno još 8 ili 9. Ukupno 15 ili 16 što će ga staviti ispred Samprasa. Federer je ipak nedostižan za Novaka, a verovatno i Nadal.

1

pre 9 godina

Pa sad ima sansu dosta da ih osvoji.
Danas skoro da nema konkurencije.
Federer mator, Nadala stalno muce povrede, ostali nisu taj kvalitet, tako da je cak i jedan Vavrinka uspeo da se docepa GS titule.
U nedostatku konkurencije Novak moze jos 5-6 da osvoji, ako se pojavi neko mladji, onda 2-3.

Optimista

pre 9 godina

Ove godine osvaja i US Open, a sledeće sva četiri! Dakle, na kraju sledeće godine imaće ih 12. Za dalje od toga sve zavisi od toga koliko će još uvek biti motivisan da pobeđuje. Voleo bih da postane najuspešniji teniser svih vremena, ali ne znam koliko je realno.

realno

pre 9 godina

@danix
Ne slazem se da je ovo najbolja generacija, ni da je danas najteza konkurencija.
Najveca konkurencija u tenisu bila je u doba Borga, Mekinroa, Lendla, Bekera, Edberga, Vilandera, Samprasa, Agasija. Dakle, osamdesete godine. Sampras se "pojavio" osamdesetih a vladao devedestih.
Borg je po meni istinska legenda jer se povukao sa 26 godina, a i dalje je u vrhu. Koliko bi GS imali Federer, Novak i Rafa da su otisli u penziju sa 26? Koliko bi RG uzeo Nadal da Borg danas ima 24 god? Koliko bi WB uzeo Rodzer da Sampras ima 25 godina? Nikad necemo znati.
Konkurencija je relativna.
Recimo, Federer je vise GS osvojio od kada su mu glavni konkurenti Nadal i Novak, nego kada su bili Agasi, Safin, Hjuit, Rodik. A ipak su Novak i Nadal klasa za pomenute igrace (izuzev Agasija). Ali Rodik, Hjuit i Safin su unistavali Samprasa i Agasija! I to dok su bili na vrhuncu.
Danas Vavrinka, Berdih, Marej, Raonic, Dimitrov, Conga.... cine vrh tenisa a niko od njih nije bolji od Hjuita Safina,ili Rodika. Mozda bi Rodik imao 6 GS (bar 3 WB) da nije igrao u eri Federera, kojeg jedino nije mogao da pobedi.
Mozda bi Beker imao 5-6 WB da danas igra. Ili Edberg.
Danas nama ova konkurencija izgleda jace, jer je gledamo, ali nekima u buducnosti izgledace slabije i mozda ce misliti da su RF, RN i NDj osvojili toliko GS jer je konkurencija bila slaba.

my way

pre 9 godina

Мислим да Борг пада сигурно и то ће Новака сврстати где му је место, у највеће међу највећима! Да ли ће успети да сруши Сампрасових 14, па чак и Роџерових 17, зависи од тога на који ће начин да искористи тријумф на Вимблдону, који је Нолету заиста био неопходан, како је и сам рекао. Он има могућност да заиста доминира светским тенисом наредних година и од рецимо 20 и више гренд слемова до своје 32-33. освоји двоцифрен број њих на ових 7 досад. Поставља се и питање докле може Надал, али пошто је тема наш Новак нећу сад о томе.

Zoki

pre 9 godina

Novak ce na kraju karijere to je sada izvesno biti medju 3 najuspesnija igraca svih vremena.Imao je realnu sansu da vec sada ima 12-13 titula na GS,spletom raznih okolnosti sada je na 7.Mislim da je njegovo telo spremno za jos 5-6 vrlo ozbiljnih sezona u kojima moze siguran sam bar da duplira sadasnjih 7 na 14-15 GS titula.Uz malo srece ta brojka moze da bude i 17-18,posto mladjih koji mogu da uzimaju GS titule jos uvek nema.Raonic,Dimitrov,Janovic,Gulbis nisu vise ni tako mladi igraci,imaju kvalitet ali ne dovoljan da ugroze najbolje,tj.da vezu nekoliko pobeda nad njima na velikim turnirima.Kirgios koji je ubedljivo najmladji takodje ima kvalitet,bice medju 10 to je sigurno,a da li ima kapacitet za GS sampiona to ce vreme pokazati.Da zakljucim realan broj GS titula za 5-6 godina:
Nadal 18-19,Novak 17-18,Federer 17-18,to je moja prognoza mislim da ce biti veoma blizu

Vlasta

pre 9 godina

2014 (27 godina) - US
2015 (28 godina) - AUS, RG - nikad bliže, WMB, US. Godina za pamćenje!
2016 (29 godina) - AUS, RG (Nadal više nema kolena), WMB
2017 (30 godina) - RG, WMB, možda još 1
2018 (31 godina) - AUS i još 1
2019 (32 godina) - WMB

Dolazi vreme Novakove dominacije, veće od svojevremeno Federerove, a u težim okolnostima.
Postaće jedna od legendi Vimbldona (teniska legenda će postati paralelno sa tim, što je već izvesno).
Dao mu bog zdravlja i sreće junačke!

P.S. 1 Nisam prorok, ali ćete me tako zvati.
P.S. 2 Svako ima pravo da se oseća kao ja.

Slauter

pre 9 godina

Novak je favorit za predstojeci US open. Treba da konacno preuzme breme favorita kako treba. Ovaj Vimbldon govori da je konacno sazreo za to. Dakle tu ocekujem jos jednu, 8. Sledece sezone ce dobiti klinca, nek uzme jos jednu. Nakon toga ocekujem jos najmanje tri do kraja karijere. To bi dalo cifru od minimum 12.

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.

Zole

pre 9 godina

Novak je sigurno medju 3 najbolja tenisera u istoriji tenisa. Realno gledajuci da osvoji jos jedan GS za njega bi bio veliki uspeh. U poslednje dve ipo godine, u godibama kad su teniseri na vrhuncu karijere, osvojio je 2 GS titule. Izmedju prve i druge titule, 3 godine nije osvojio ni jedan GS. Poznto je da je Novak veoma vezan za familiju. Zbog ambicije svog oca da napravi Serbian open, Novak je svoju karijeru stavio u drugi plan. Verovatno ce se nesto slicno dogoditi sad kad se ozeni i dobije dete. Vise ce se posvetiti porodici i opet ce staviti tenis u drugi plan. Ako osvoji jos jednu GS titulu za njega ce to biti veliki uspeh.

Liverpool Man

pre 9 godina

Mislim da ce imati 13,14 i da ce biti najbolji u istoriji, jer je pobedjivao najjace, Federera i Nadala. Ovaj prvi nije imao neke protivnike pocetkom 20 veka dok je Nadal najvise GSa skupio na RGu.I takodje misli da ce Djokovic moci na ovom nivou bar jos 5 godina, ima telo kao titan i moze da bude najspremniji sportiska kad god to treba, nikad nije ima hronicne povrede kao Nadal( kolena ).

X=iks

pre 9 godina

Sve u svemu, 3 igraca sa ovoliko GS titula koji se nadmecu u istoj epohi je fenomenalno. Samo kraj 80ih je mogao donekle da se uporedi. Sampras i Federer su se nakupili zbog slabe konkurencije.
(Slauter, 9. jul 2014 09:28)

Pa valjda zato i imaju toliko GS titula!? Zato sto, osim njih trojice, nema drugih. Pa posle pricate o "nikad jacoj konkurenciji"...

Goran

pre 9 godina

Zavšiće karijeru na 4. mestu, ispred Borga, koji ima 11.

Stanje na kraju karijera današnje velike trojke:
Nadal: 19
Federer: 18
Sampras: 14
Nole: 12
Borg: 11

Mijat Minja

pre 9 godina

Sve ce zavisiti od Novakovog servisa u buducnosti. Morace taj deo igre da usavrsi do perfektnosti, jer sto je stariji, treba igrati sto krace poene, a servis je kljucan. Videli smo kako je Rodzer servirao i to ga je i izvuklo da igra u pet setova. Primer tenisera koji je igrao na vrhunskom nivou, a propao pre svega zbog ocajnog servisa je Davidenko, njegovi prvi servisi idu samo 140 km/h. Da zakljucim, kljuc Novakovog daljeg uspeha je u servisu!

Imay

pre 9 godina

Dakle, broj GS je i stvar perioda u kome igraš, odnosno konkurencije koja postoji u tom periodu. Ne treba zaboraviti da se Novak pojavio u profesionalnom tenisu kada su na vrhu i u zenitu bili RF i RN! Čak je Rafa još i napredovao na brzim podlogama! Federer je 3-4 godine imao čistu situaciju, nikakvu konkurenciju (osim šljake) i zato ima toliko GS. To Novakov uspeh čini većim i bez presedana u prošlosti. Jer uvek su se novi šampioni pojavljivali na zalasku karijera starih nikad u sred njihovih najvećih uspeha.

Go Tipsa

pre 9 godina

Po meni 12,13 kao realno.

I to dosta zavisi od narednih 5. Jer kada Nole još jednom udje u seriju neće imati tu ko da mu parira.

Napred Novak!

Lazar

pre 9 godina

18 min, Novak tek sad kreće!
Sa igrom do sada ima realne šanse za Australian Open i US Open.
Uz Borisa Bekera ima šanse za buduće Vimbldone.
A od sledeće godine, mislim da kreće i sa Roland Garosima, jer Nadalovo telo to više neće moći da izdrži. Ionako je Novak ove godine pobedio sam sebe.
US Open ove godine
I do tridesete po 3 grend slema u proseku godišnje.
R E A L N O

doktor

pre 9 godina

Sve i da ostane na ovoj cifri, Novak je deo kluba besmrtnih...kako sada igra, realno je da uzima po jedan GS godisnje, dakle okvirna cifra je 9-10 titula...

my way

pre 9 godina

Nadam se da će mu se karijera što pre završiti, kako bi se svi ovi idolopoklonici okrenuli nečem bitnijem i lepšem u svojim životima.
(Dosta bre više, 9. jul 2014 14:22)

Најпатетичнији покушај вређања и провоцирања икад. На какву је интелектуалну мизерију спало троловање, јадно...

stric iz kraja

pre 9 godina

Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.
(excellium, 9. jul 2014 20:39)

Izgleda tako, ali Novak više nego drugi igrači ima neki (samo njemu poznat) problem s disajnim putevima.
Bilo je uočljivo na RG (povraćanje u finalu, ne zbog stomaka već zbog mučnine usled otežanog disanja), kad je vodio igru do sredine drugog seta a onda usledio pad, kao i na vimbldonu, teško disanje i pad energije obavezno posle sat vremena igre (obično od sredine drugog seta) u mečevima sa Ćilićem i Dimitrovim, to isto se desilo i u finalu, ovoga puta u 4 setu, i to pri vođstvu od 5:2.
Očigledno da je u pitanju neki zdrastveni problem koji ne muči većinu drugih igrača, tako da je pitanje kako će se Novak nositi s tim u godinama koje dolaze i da li će želeti dodatno da muči svoje telo...

majstor

pre 9 godina

minimum 9 (5 mjesto na listi) a bilo bi super kada bi stigao brojku 12 i bio bar 4. Za vise od toga bi trebalo ponoviti 2011 i to vise puta sto nije realno!

Sale@

pre 9 godina

Još najmanje 3 A.Opena...
Jos najmanje 2 Vimbldona...
Jos najmanje 2 U.Opena...
R.Garos - zavisi od Nadala, jer Nole tu nema šanse pored njega... Realno!
Naravno, ako ga zdravlje sačuva, može on još mnogo toga. Čudo bi bilo da ne uzme sledeći U.Open, pa i Australiju dogodine, a onda, šta mu Bog da...

konfučije

pre 9 godina

Ja bih voleo da osvoji sve koje bude igrao. Međutim stvarnost je drugačija. Dolaze mlađi igrači, a poslednjih godina Novak nije bio žrtva nijednog iznenađenja na GS (1/4 AO to nije). Mora jednom da se desi. Verujem da hoće još neki osvojiti ali ne i RG. Tamo ga je već koliko puta želja za trijumfom sputala i onemogućila u nameri. Ako pak ne osvoji ni jedan više, on je već sebi obezbedio večnost u tenisu.

Nenad

pre 9 godina

Kao prvo,ocekujem da Roger ne osvoji vise nijedan Grand Slam do kraja karijere.Drugo,u tom slucaju,ocekujem da ga Novak dostigne i prestigne po broju GS titula.Ako Novak ne bude mislio na pelene,cucle,ako ne bude davao izjave tipa "mnogo sam dobio od zivota i vise nego sto sam ocekivao",ako se bude potpuno fokusirao na tenis i na Grand Slamove, moze dostici Rogera.Sledeca dva koja dolaze su njegove omiljene podloge,pa da uzme konacno i taj Roland Garros naredne sezone.Ako se to dogodi,moguc je i Calendar Year Grand Slam naredne sezone.To bi bilo vec na kraju naredne sezone 13 GS titula na Novakovom kontu.Zvuci malo utopisticki,ali zasto da ne?Sve je moguce.Roger je nakon svoje 30-e godine osvojio samo jedan Grand Slam(2012 Wimbledon),a od Novaka,osim sto ocekujem da do svoje 30 godine od mogucih 12 Slamova uzme vise od 50 %,ocekujem i da bude bolji od Rogera nakon njegove 30-e godine zivota.Mislim da je fizicki jaci,nije potrosen,ima dobar nacin ishrane.Samo da ga zdravlje sluzi,da ga motivacija ne napusti,teze i lakse povrede zaobidju i moguce je ovo sto zelim,cemu se nadam i u sta potajno,duboko u sebi,verujem da je moguce i ostvarljivo.Nole,misli na tenis,evo ozenio si se,postaces tata...Sada samo maximalno misli fokusiraj na tenis i karijeru.

Melenci

pre 9 godina

racunica ovom teniskom strucnjaku bas i nije tacna.Nole ce igrati bar jos tri sezone i uzeti jos najmanje sest gren slema.Da ne govorim ako bude igrao do 33g. kao npr.Federer to bi ga svrstalo u prvih troje tenisera u istoriji.Ne idem dalje jer ni Federer ni Nadal nece sedeti skrstenih ruku,da nece osvojiti ni jedan gren slem.Nagledacemo se mi jos puno Noletovih titula.samo da bude zdrav i srecan.

Pera Kojot

pre 9 godina

Svi zaboravljate da sadašnje stanje stvari nije zamrznuto, već se menja, dolaze novi klinci... Raonić, Dimitrov, ovaj mali Krigios (ili kako se već izgovara). Tenis već za godinu dana neće biti isti kao što je danas.

U svakom slučaju, voleo bih da Nole dođe do dvocifrenog broja GS titula.

Sasha

pre 9 godina

Osvoji jedan Grand Slam nakon godinu i po poraza i odmah mu dodaju po jos 13 do kraja karijere. Ljudi, jeste li vi zdravi? Ne zaboravite da je do sada izgubio 7 Grand Slam finala. Drugo, evo i juce je izjavio,kao i prije par mjeseci da mu tenis vise nece biti prioritet nakon sto mu se rodi beba, jer zeli imati jos dosta djece i zeli biti posvecen porodici. Neko ko takve stvari izjavljuje, sigurno nece u 32-oj osvajati po tri Grand Slam titule. Ohladite malo. Nije Novakov zadatak da lijeci vase komplekse i zadovoljava vase megalomanske prohtjeve. Takvi kao vi sutra cete prvi po njemu osuti paljbu kada negdje izgubi.

Ratko Jevtovic

pre 9 godina

Interesantno je da svi procenjuju minimalan uspeh na RG. Mislim da Novakovo vreme za RG tek dolazi i mislim da ce uzeti 3 u nizu. Mislim da je pomalo zasicen AO i mozda uzme 1 ili 2. U W ce nastaviti tradiciju i uzeti jos 2 - 3 a slicno je i za USO. Nek nam je ziv i zdrav! Nadam se da nece doci do "zamora materijala" jer jer u mnogo prethodnih godina prokrcio sebi put pored najboljeg RN i RF a to nije nikom ni pre a nece ni posle njega lako poci za rukom.
Pozdrav iz Perta, Australija

zoran

pre 9 godina

Ovu godinu ce zavrshiti sa 8 GS.

Od sledece krece, na ono najvaznije, osvajanje sva 4 GS u istoj kalendarskoj godini. Taj rezultat ce ga automatski prebaciti uz legendu Rod Lejvera. Tako, krajem sledece godine je vec na 12.
Posle toga ce zavisiti samo od njegove volje, hoce li da obori Rodzerov rekord ili nece. Tada ce biti sa svojih 28god. i 3-4 meseca - fantastichne godine za tenis, ako uzmemo u obzir da Novak delje Yogu svakodnevno, a ja vam kazem kao neko ko se bavi tom veshtinom 30god., da ce on ovako izgledati i sa 35 god. starosti.

Treba da radi samo na jednom elementu. Serva. Ako je poboljsha za nekih 20%, niko mu nishta nece moci....

Pozdrav.

la kukarača smorantidis slam de grande

pre 9 godina

Mislim da će još osvojiti jedno pe`set i sedam onih od 250, a to će biti apsolutni rekord; zatim desetak oniju od 500, još 29 hiljadarki, i osam GS-a! Onaj koji ne veruje, može da se kladi, ali izgubiće. I da dodam, ovima što izvoljevaju dozvole za objavljivanje komentara, mislim... ne gotivim ih!

PAJA

pre 9 godina

Zeleo bih da osvoji jos 7 GS titula...
Ali...da li ste procitali izjavu Noleta od pre pola godine?
Kada dodje dete za njega tenis vise NECE biti prioritet.
Plasim se da on nece vise sa tim intenzitetom igrati i goreti za tenis.
Uradio je ono sto je zeleo kao dete - postao je br.1
On sam je rekao da namerava da postane golf igrac kao i da se oproba kao glumac.
To su njegove reci.

Znam da se to mnogima ne dopada (ni meni).
Ali mislim da njega te cifre o GS uopste ne interesuju.
Mislim da ce "gristi" samo jos za RG i to je to.

Budimo realni.

Mislim da onj nece igrati fo 32-33 kao Rodja.Povuci ce se ranije.

Ali bilo bi lepo da osvoji jos 3 i dodje do 10.

Na kraju krajeva: broj GS nije pokazatelj da li je neko najbolji ili ne.Zbog razlicitih perioda u kome su teniseri igrali.
Bitan je broj nedelja na prvom mestu.

Bilo kako,zelim mu sve najbolje,nek osvoji ako moze jos 7 komada i zivi u sreci.Zasluzio je.

A da je dokazao da je najbolji - dokazao je.
Kada hoce da to prezentuje,dzabe su sa druge strane i Nadal i Federer.
On ce pokazati da je iznad njih.
Ziveo Novace!

sasa

pre 9 godina

Realno ako uzmemo sve moguće okolnosti 10,11, što je fenomenalno i biće spokojan, da je imao više sreće mogao je da stigne Samprasa ali to uostalom nije toliko više ni bitno, kao što sam bezbroj puta ponavljao da je ovaj Vimbldon bio presudan da uđe u besmrtne i da mu se svet divi kao da ima 20 GS, taj meč je sublimirao ceo njegov život, i sve se okrenulo za 360 stepeni, on dečko vapi za ljubavlju i poštovanje publike jer isto i više od toga daje, napokon je dobio i to, tri jaka primera: RG, niko od poraženih u istoriji nije dobio petominutni aplauz, Dzon Mekinro je rekao da nebi uzeo 2,3 gema Novaku sa onakvom igrom, pritom nije spominjao ostale, jedan Rodik koji ipak ima težinu je izjavio nemoj nekog da čujem da Novak nije legenda, i na kraju dolazimo do zaključka koliko god osvoji GS ovom pobedom je ušao u besmrtne, to je bio krucijalan meč njegovog života...

Mrki

pre 9 godina

Moje mišljenje je da još uvek nema granica za Noleta i da je teško predvideti.Mislim da ih može osvojiti još bar 8,isto tako je moguće da neće osvojiti više ni jedan.Ako zadrži svoju elastičnost,fizičku spremu,onda mislim da brojka od 10 ne dolazi u pitanje.Ako bi se baš morao izjasniti onda bi rekao ovako,Nole ce osvojiti jos po 2 Ao I US opena te po jedan RG i Wimbledon.Znači na kraju po mome imaće 13 osvojenih GS turnira što bi bio fenomenalan uspeh i briljantna karijera koja je i do sada blistava.

Zoran

pre 9 godina

Kod zena sada bi Velika sampionka osvojila sve GS. A 2004- 2010 g. Venus,Anin,Kim, Serena, Sarapova mozda nista ne bi osvojila pokraj njih.

Ja

pre 9 godina

Federer jeste veliki sampion ali ne treba zaboraviti da na putu njegovih titula nije bilo prvoklasnih igraca. Djokovic je do svakog Gran Slama morao preko ili Nadala ili Federera (najveci igraci u istoriji), ili Marija, sto je po meni za veci respekt. Elem, mislim da ce osvojiti jos bar 4, nadam se i Roland Garros medju njima.

Luka

pre 9 godina

Koliko smo nerealni, pa to je neverovatno. Opet kreću priče "Ako bude uzimao po 2-3 godišnje..."
Ljudi, shvatite. NIKO u istoriji tenisa nije uzimao prosečno ni 1,5 GS godišnje. Dakle, plafon za Novaka (ili Nadala, ili bilo koga drugog) je jedan GS u sezoni ili tri u dve sezone, ako ga pogleda sreća.NE sanjarite o Federerovom rekordu, da nije Nadala teško da bi ikad bio oboren. Novak treba da zacrta dvocifren broj GS titula, i to je to.

Milojko

pre 9 godina

Pitanje je koliko ce ga ovo vencanje i rodjenje deteta omesti, ali ako uspe da se fokusira i zahvaljujuci samopouzdanju sa Vimbldona osvoji US Open (a to mu je definitivno GS sa najslabijim ucinkom cak slabijim od Pariza, tek jedna titula od 5 finala), onda ima velike sanse za nekalendarski GS sto nikom od Lejvera nije poslo za rukom i sto bi ga svrstalo u kandidata za najboljeg ikad. Sansa za to nije velike, ako ipak postoji. Ako bi se to ostvarilo imao bi 10 GS titula vec u junu sledece godine. Posle toga bi neumitno doslo do zasicenja i pada, ali bar jos 2, mozda i 4 GSa do kraja karijere su moguca.
Dakle u naj-najboljem slucaju 14 GS-ova, u najgorem 9.
Nadal ce bez sumnje prestici Samprasa, al Federera mislim da nema sanse.

rajkan

pre 9 godina

@excellium
Federer nema 34, vec 32 godine. Zadnji grend slem je osvojio sa 30 godina. Inace, niko u istoriji tenisa nije osvojio vise od 5 grend slema nakon napunjene 27. godine (koliko ima Djokovic), sto njegov skor dize na maksimalnih 12. Realnije je 10 ili 11, mada ni 20 ne bi nama ni njemu bilo dovoljno, ali dobro, treba teziti uspehu :) pozdrav

Dyne-o-Myte

pre 9 godina

Mislim da može da uzme još jedan Australijski i još jedan US open. Ko zna, ako se poklope kockice, mogao bi i Vimbldon opet da dođe, trava je to, nema tu mnogo igre, servis odlučuje. To bi već bilo deset, i premašene sve nade. Ali 'ajde da ne preterujemo sa željama, samo neka ga zdravlje posluži, pa šta bude, bude.
Što se tiče ostalih, teško da će Nadalu izmaći Federerov rekord, jedino neke teške povrede bi mogle da ga spreče u tome. Mareju ne prognoziram više od 5-6 do kraja karijere.

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

vlajzi

pre 9 godina

Novak uzima jos po 2 US i Australian Opena. Uzima jedan Rolangatos kad tad. I jos jedan ili dva Vimbldona.
Dakle: 7+2+2+1+1=13 ili 14.
To je realna racunica.
A ako ga malo sreca posluzi i zdravlje da igra malo duze, mozda budu i 15-16.

mikson82

pre 9 godina

Neću izmisliti toplu vodu sigurno, ali ću napisati sledeće:
To koliko će Novak osvojiti GS do kraja svoje karijere je tako varijabilno da je to strašno..... Kao prvo ne zna se koliko će karijera da mu traje i kakav će nivo održati sledećih sezona. On sada ima 27 godina, i po meni je realno, mada često to pišemo u poslednje vreme da osvoji USO, AO mi nekako ide sam po sebi, i onda RG kom je toliko blizu poslednjih par sezona... PO ovako idealnom scenariju, on bi već praktično 28 godina imao 10 GS i mogućnost igranja na visokom nivou do svoje 32-33 godine što znači još 4-5 godina. U ovom slučaju bi se moglo očekivati da osvoji izmedju 16 i 20 GS titula, medjutim isto je tako moguće i da dodje do 10 GS ukupno ako sve ne bude išlo po željenom planu. Verujem u još 3 GS sigurno, a za ovo ostalo mu treba jedan zamajac, pozitivan talas poput onoga iz 2011, kada je gutao protivnike pogledom, samopouzdanjem, kada su svi bukvalno strepeli od njega. Opet, finala su finala, neka je mogao dobiti a izgubio ih je, mogao je već sada imati preko 10 GS i onda bigurno bio najtrofejniji, ovako mu ostaju neke 2 ludačke sezone da bi bio najbolji svih vremena po GS titulama....

excellium

pre 9 godina

Smešno mi deluju prognozeri koji Novaku daju još 1-2 GS titule do kraja karijere. Pri tome, normalno im je da Federer osvaja GS titule i u 34 godini. Pa ako je on uspeo da udje u finale Vimbldona u 34 godini ne vidim zašto to ne bi uspeo i Novak Djoković? Novak je izuzetno fleksibilan sportista koji igra sa lakoćom i otporan je na povrede bar koliko i RF pa je logično da ima isto toliko dugačku karijeru ako ne i dužu. Rafi ne prognoziram tako dugu karijeru jer igra na silu, mada će možda uzeti još koji GS, lično mislim još 1-2.
Mladih nema na vidiku. To znači da će Novak da se nadje u istoj poziciji kao i Federer 2003 godine, tj. da igra nekoliko godina bez ozbiljne konkurencije. To znači još 6-7 sezona vrhunskog tenisa i obilata žetva titula u stilu RF. Zato nemojmo još zaključivati listu najtrofejnijih i najboljih tenisera svih vremena jer najbolji tek dolazi.

Sumadinac

pre 9 godina

Evo matematike,sledecih 16 Gren slemova,do 2017 g:

1.10%,svi ostali van velike cetvorke,tj. 1,6-2 titule.
2.10%,Endi Marej, 1,6-2 titule.
3.10%,Roger Federer,ogranicavajuci faktor,godine,1,6-2 titule.
4.30%,Rafa Nadal,5 titula,3 na sljaci i 2 na betonu.
5.40%,Novak,6-8 titula,na svim podlogama,uzimajuci u obzir njegovu konstantu,godine i zdravstveno stanje.

Uglavnom,ono sto ne uzmu prve tri pozicije,podelice Rafa i Nole.

men

pre 9 godina

Za Novaka je to ekstremno teško prognozirati, teže nego za Nadala i Federera. Razlog je taj što je on jedini pravi allrounder medju njima, igrač koji može da pobedjuje na svim slemovima. Stvar je samo u psihi, da li on sam sebe vidi sa peharom ili ne. Ako se vidi, onda realizacija nije nikakav problem.

zrkos

pre 9 godina

nije zahvalno prognozirati... mozda mu dodje do zasicenja, povreda, pa ne osvoji vise ni jedan, ali za ocekivati je, po onome kako sada stoje stvari da ce dominirati dugi niz godina, barem 4-5 (do njegove 32). čini mi se da ima sve slabiju konkurenciju, nadal pada fizički a federer nije više na starom nivou, ne pojavljuju se drugi vrhunski teniseri , te novak, iako ne igra čvrsto kao 2011, već sada to koristi a u budućnosti će koristiti još više.

lazaking

pre 9 godina

nema slabu podlogu,igrao u poslednje vreme po 3 finala godisnje,trebalo mu je samo ovo da probije barijeru,tako da tim tempom ocekujte 10 sledece godine u oktobru...jos mislim da ce nadal pre u penziju,tako da samo da veze 2,3 slema i nebo je granica...:-)

veliki strumf

pre 9 godina

Novak ima 27 godina. Dakle, s obzirom na njegovo telo, ocekuje ga bar jos 4 godine tenisa na vrhunskom nivou, i jos bar 2 na nivou na kome je danas Federer. Uzimajuci u obzir samo ove 4 godine, po meni je realno da osvaja 1,5 GS godisnje (dakle, 1 do 2 godisnje). Zasto? Zato sto je Federer na zalasku, i kad ga nije mogao dobiti na travi, tesko da ce vise igde moci na 3 dobijena seta. Marej moze uzeti eventualno jos 1 GS i to na silu. Mladjarija ce tesko do trofeja u naredne 4 godine, bas kao i Tsonga, Berdih, Ferer, Raonic, pa i Vavrinka. Ostaje samo Nadal, sa velikim znakom pitanja gde ce i koliko moci (sljaka sigurno, i jedan na betonu). Dakle, Nole ce biti IZRAZITI favorit na narednih 12 GS, a Rafa na 4 RG-a. Ocekujem da ce Nole sigurno uzeti RG, to se kad tad mora dogoditi. Na krilima ovog trijumfa na Wimbledonu moze glatko osvojiti naredni US open i Australiju, glatko. Cak se uopste ne bih zacudio da naredne godine u ovo vreme Novak ima 10 GS-a, mozda i jedan vise ako veze sva 4 (tesko, ne i nemoguce, sve je u Noletovoj glavi). Moja pognoza da ce Nole do kraja karijere sigurno prestici Borga, mozda i stici Samprasa na koti 14.

Ivan

pre 9 godina

Mislim da do kraja 2017. godine, od 13 gren slemova, Novak moze da osvoji bar 8. Tada ce imati tek 30, pa se i kasnije moze ocekivati dosta pobeda, npr 4. Nema vise konkurenciju, njegove najbolje godine tek predstoje...

Alex

pre 9 godina

Ovo je već neverovatan uspeh. Spada u nekoliko najboljih svih vremena. Druga jestvar što živi i igra u istom trenutku kad i Federer i Nadal. Ne bi trebalo da ima komplekse od njihovih brojeva. Negovo je da igra koliko može. Ono što će verovatno biti moguće, je da osvoji 11-12 GS titula. Ima šanse da se približi, a možda i prevaziđe rekorde po broju Masters titula. Ali sve to nije važno. Treba da igra dok mu je lepi i ima motiva.

Predo

pre 9 godina

Mislim da smo istu temu imali 2011., čak mislim da je i naslov bio isti. Tada je mnoge uhvatila euforija, pa su se spominjale cifre od dvadeset i kusur.
Nakon 2008, ja sam predvideo Novaku 7,8 GS titula i to je ogroman uspeh, koji je on već dostigao. Ne mora biti najveći svih vremena. On sebi taj cilj nikada nije postavio. Ali, sada nakon ove titule osetio je ponovo tu draž i radost osvajanja največih trofeja, a može na ovom nivou igrati još 3,4 godine.
Oni, koji misle da on nije više igrač, kakav je bio, su u pravu. Sve manje će igrati srcem, a sve više glavom. Strahovito je popravio servis, forhend i voleje. Nastojaće skraćivati mečeve i poene. Kada bude važno zapeće, kao protiv Nadala i Federera.
Realno je očekivati da iskoristi zamajac i osvoji sledeći US Open. Ako sve bude u redu, biće neprikosnoveni favorit u Australiji. On će tamo uvek biti favorit, kao Nadal na RG, ili Federer na Vimbldonu.
Brojevi su nevažni. Federer ima 17 titula, pa sad on i njegovi navijači žale, kao da mu je ovo bila prva mogućnost, a Novak i mi se radujemo kao da je bila prva. Znači, uživajmo dok traje. I mi i on.

NS#1

pre 9 godina

Gledam koliko je samo komentara tipa: "Osvojiće 17 GS realno, 15 lagano...". A ti ljudi će ga prvi pljuvati i pisati kako je završio svoje kad izgubi prvo naredno finale. Generalno ne volim kad se Novak diže u zvezde i stvara neka slika nepobedivosti nakon neke titule. Kao što je još degutantnije otpisivati ga nakon nekog lošeg meča. Moramo biti realni i shvatiti koliko je samo teško osvojiti bilo koju titulu u ovakvoj konkurenciji, a pritom ne mislim samo na Federera i Nadala. Mislim da je zaista nezahvalno prognozirati koliko će ih još osvojiti. Ja, kao noletov veliki navijač, priželjkujem da osvoji i 15 GS. Ali, i da ništa više ne osvoji, on je za mene naš najveći sportista ikada, uz dužno poštovanje ostalim legendama. Živi bili, i da nas nole još mnogo puta obraduje!

Zoran

pre 9 godina

Prvi cilj: 8GS da stigne Agasija, Konorsa.. Drugi cilj: 10GS, da bude dvocifren. Treci cilj:...... Kako rece Rodik " Novak je vec legenda".

aleksa

pre 9 godina

Lepo su ovde rekli, Nole ne trosi svoje telo kao Nadal, i sto rece neko ovde Nadal za dve-tri godine vise nece imati kolena, previse opterecuje svoje telo, dok je kod Novaka to malo drugacije, lagan je i brz, a posto ide na jogu i jako fleksibilan, ne igra previse na cistu snagu kao Nadal, kompletan je igrac, tj. ima sve udarce uz mozda malo bolje voleje i nema slabu tacku. Ustvari jedina slaba tacka mu je on sam, a to ne zavisi od protivnika sa druge strane. Federer je takodje na zalasku karijere i pred njim je mozda jos jedan eventualno dva dobra GS i posle ce se zadovoljavati sa cetvrt-finalima, a i realno je sad kad je dobio blizance da napusti tenis i da se posveti iskljucivo porodici. Marej previse luta, posle meca sa Simonom rekao sam da je razlika izmedju njega i Marija u nijansama, sad mislim da je jedina razlika u iskustvu. Nema nekog konretnog od mladjih tenisera, tako da Nole realno moze da se nadje medju cetiri najbolja tenisera ikada. Ali puno zavisi i od njega i koliko ce biti posvecen tenisu, ako uzmemo u obzir sve sto sam rekao on i ne mora da se zrtvuje vise nego sad, samo treba da bude gladan i nista vise.Na sljaci kada ne bi bilo Rafa Nole bi verujem bio kralj sljake, pored njega ne postoji ni jedan vrhunski sljakas tako da kad Nadal pocne da pada sljaka je njegova. Trava je uvek nepredvidiva, ali ako uzmemo u obzir da je Nole na VB prethodnih pet godina igrao barem polufinale, onda od njega mozemo ocekivati jos koju titulu tamo. U AU se najbolje oseca i tamo bi 'ladno mogao do jos dve titule, USO je mozda jedini turnir po cijem pitanju sam skeptican, ali valjda ce i tamo pasti barem jos dve titule. Sve u svemu, Nole samo treba da bude na svakom GS sa misli da treba da ga osvoji zbog toga sto je GS a ne zbog toga sto juri neke brojke i bice valjda 12 ili 13 sto je realno i zasluzio

djoko

pre 9 godina

ja ne vidim ko se novaku i nadalu moze suprostavit do njihove 33 godine oni tempiraju formu za GS msm da Nole jos 10 GS ako uzme US open onda se je Nole u zaletu ima da bude tempirana bomba za 2015

Kolo kolo

pre 9 godina

Novak ima kalendarski 27 godina, a bioliški mi se čini 23 / 24. Ako se sačuva povreda pred njim je još duga karijera.

Srećno Nole!

Relja Aleksić

pre 9 godina

Na US openu će biti favorit, i ako ne bude nekih povreda do tada, biće zaista ogromno iznenađenje da ne uzme titulu.
U Australiji će biti motivisaniji nego ikad! Juri rekordnu petu titulu, a izgubio je titulu posle tri godine. Tamo će mu u glavi biti "otimaj titulu" film. RG 2015. će biti izazov karijere, ako to osvoji, niko ga neće zaustaviti bar još 3-4 godine što znači da će pokupiti bar 12-13 slam-ova...

The End

pre 9 godina

A svih vremena:
*
1. Roger Federer 17
2. Pete Sampras 14
3. Rafael Nadal 14
4. Roy Emerson 12
5 Rod Laver 11
6. Björn Borg 11
7. Bill Tilden 10
8. Fred Perry 8
9. Ken Rosewall 8
10. Jimmy Connors 8
11. Ivan Lendl 8
12. Andre Agassi 8
13. Richard Sears 7
14.William Renshaw 7
15 William Larned 7
16. René Lacoste 7
17. Henri Cochet 7
18. John Newcombe 7
19. John McEnroe 7
20. Mats Wilander 7
21. Novak Djokovic 7
*
Ja se nadam da će Novak do kraja karijere imati 14,15 GS.
Ne znam zašto ne bi i Novak igrao do 33,34,35?
On obožava tenis. On nije napravio pauzu koliko godina već?
On kada ne bi igrao tenis pola godine poludeo bi.
A pošto mladih nada nema, a ove što znamo pokazali su šta mogu, u narednih 5 god. sve je u rukama Novaka i Nadala, Delpotra, Vavrenke, Berdiha, Endija... Federera naravno bar još 2 godine.
Ipak, ajde da mi prvo vidomo šta će biti na US Openu 2014.
Tu ako No1e uzme trofej, on će naredne sezone već stići do dvocifrenog broja GS titula.

luka74

pre 9 godina

Moje mišljenje je da ako Nole igra onako kako zna, možda ne kao 2011., ali barem na 90% svojih mogućnosti, onda sve zavisi samo od njega. Drugim rečima, sam je sebi najveći protivnik i jedino on može da postavi granicu u broju osvojenih trofeja u naredne 2-3 godine. Znam da će mnogi reći da Mastersi nisu isto što i GS, ali ako igra na nivou svojih mogućnosti, i protivnik teško da može da ga dobije u igri na 2 seta, ne vidim kako će ga neko dobiti u 3?! Dakle, na prvom mestu zdravlje, pa njegova psiha i mislim da nije nerealno da se nađe među prvih 4 tenisera po broju osvojenih GS.

Bojan

pre 9 godina

(da da da, 9. jul 2014 14:28)
ne znam sta je poenta u procentu osvojenih slemova, Federer je imao daleko bolji procenat u trenutku osvajanja 15. slema na Vimbldonu 2009. a to sto je uspeo nakon toga da osvoji jos 2 od 15ak komada je samo bonus na odlicnu karijeru, a ne nesto negativno.


sto se tice prognoziranja za Noleta, meni jako smesno sto nakon svakog poraza u finalu idu analize da li ce se mrdnuti sa brojke na kojoj se trenutno nalazi, a nakon pobede idu najave dominacije "evo sad je Nole sredio demone u glavi i sad ce da redja slemove kao na traci", ipak, sem 2011. nole nijedne godine nije osvojio vise od 1 slema, tako da ne verujem ipak da ce u 27. godini poceti da ostvaruje takve stvari. Mozda se desi jednom, ali cisto sumnjam iznad toga, no, ubedjen sam da Nole moze da stigne Borga i definitivno bude top5-10 svih vremena

Neznalica

pre 9 godina

Novakov minimum GS koje će osvojiti u karijeri je sledeći:

5 AO
1 RG
2 Wimbledon
2 US Open

Znači deset minimum. Ja ipak očekujem da osvoji i još neki i bar pretekne Borga. Ipak Borg je po meni neprevaziđen pošto se povukao sa 26 godina starosti. Sam Bog zna koliko bi ih osvojio da je igrao bar do 30. godine života.

Samo da napomenem da za mene ipak Vimbldon ima poseban značaj i kada bi tu Đoković uspeo još jednom da osvoji trofej automatski je veći igrač od Lendla i Agasija.

E sad, ova predviđanja dolaze upravo pred Novakovu ženidbu i dobijanje deteta. To može mnogo da promeni. Pitanje je kako će Novak sada da pristupa treningu i koliko će i dalje imati ambicije da strami ka vrhu. Ja se iskreno nadam da će mu to biti samo dodatni motiv da još više radi na tenisu i u tom slučaju očekujem mnogo više od minimuma koji sam gore predvideo.

Nase ime

pre 9 godina

Mislim da ce Novak dominirati u narednim godinama jer je Federer na zalasku karijere, kvalitet Nadalovog tenisa sve vise opada (pitanje je da li ce odbraniti RG sledece godine), a Marej igra krajnje promenjivo i mislim da nije ni blizu psiholoskog nivoa na kom su Novak, Nadal i Federer. Del Potrovu karijeru sputavaju povrede, jedino ako Dimitrov bude dostigao neki ozbiljniji nivo, inace ne vidim ko bi mu bio konkurencija. Za koliko ce to jos GS titula biti dovoljno, ne znam, ai se nadam da ce ih biti bar jos 5.

Goran S.

pre 9 godina

Ja sam u zivotu malo previse optimistican, svestan sam toga i ne odstupam jer takav mi je karakter. Ja verujem da ce Nole jedne godine osvojiti Nole slem, sva 4 GS u jednoj godini, takodje verujem i da ce osvojiti 2 RGarosa ne jedan, suvise je dobar i na toj podlozi da bi to bio samo jedan trofej. Kako je poslednje dve godine imao post, tako ocekujem naredne dve od 8 gs da uzme 6. Dalje vec ne znam, ali me nijedna brojka ne bi iznenadila na njegovom kontu, samo znam da je Nole cudo i da je sa njim sve moguce. Nadal me je zadivio svojom partijom na US openu 2010 i zato njima dvojici za taj GS dajem podjednake sanse. Dok 2015 Ocekujem Noletov zlatni slem! Inace nadolazece snage u obliku Nisikorija, Dimitrova, Raonica i ostalih, sve manja ce biti opasnost za Noleta, jer ulaze mu polako u fokus i imace manje problema da ih dobija narednih 2-3 godine. Tek 2018 moze biti godina kad ce neko skinuti Noleta sa trona, znaci verujem da ce Nole biti broj jedan narednih tri godine.
Optimisticno jeste, ali to sam ja.

terza

pre 9 godina

od prvog gs finala na us open-u 2007. do sada (7 godina) uzeo je 7 titula, uz 50% uspesnosti u finalnim mecevima, a u naredne 3 mu neki predvidjaju jos toliko?! ok, bio je mlad a federer i nadal na vrhuncu, ali takva predvidjanja su, blago receno nerealna. pa nece valjda nadal, mari i federer da sede skrstenih ruku i sve mu prepuste, a mora se racunati i da se pojavi jos neko, kao vavrinka u australiji ove godine. mislim da ce novak tenis igrati jos plafon 3-4 godine i ako za to vreme osvoji jos toliko gs titula, uz neka neminovno izgubljena finala, to bi bio fenomenalan uspeh, pogotovo ako pobedi bar jednom na rolan garos-u i jos jednom us open-u. jos kada bi uspeo i zlatnu medalju da osvoji na OI u riju 2014... ipak, sve da ne osvoji vise nijednu titulu (tesko, sem ako se povuce prerano ili povredi, ne daj Boze), bice zapamcen kao jedan od 10, mozda i 5 najboljih svih vremena. malo li je?

cofi008

pre 9 godina

ko ce to znati..moja velika zelja je da dostigne cifru 15...isto tako,super bi bilo da osvoji jos barem 2 puta australiju te da bude igrac koji ce sigurno imati najvise ao titula u open eri,ovako sada deli prvo mesto sa federerom..voleo bih da osvoji 1 rg,cime bi kompletirao titule jos u vreme jednog nadala..zatim bih voleo jos titula na vimbldonu-ipak je to najprestizniji turnir..i na kraju jos us open titula,ipak je i to gren slem,pa zbog vece cifre...bilo bi lepo isto da sto duze bude prvi na listi..zatim da u medjusobnim susretima nadjaca nadala i federera...mozda jedne godine da eksplodira i osvoji sva cetri,sto je skoro nemoguce..
nole realno moze da udje u top 3 tenisera u istoriji zajedno sa federerom i nadalom. isto tako ne mislim da moze da ih stigne po broju gs..a narocito nadala koji ce prestici federera i biti mu sigurno najveci rival i prepreka.. ali novak sa 15 osvojenih i jednim dominantnim tenisom u vremenu koje sledi, mislim da bi mogao da postane i najbolji u istoriji ikad...
ali to su zelje i mastanja..nole je jos malo pa ozenjen covek,okrece se vise porodici..videcemo da li ce mu to dati snagu da postane bolji,ili ce mu smanjiti malo apetite..
jer sve ovo sto sam rekao zavisi samo od novakove zelje i motiva.

Observer

pre 9 godina

Posle 2011. i neočekivanog pada, teško je prognozirati. Ako bude još malo bolji nego sada (sada ipak koristi i slabosti drugih koje se mogu rešiti), onda svakako uzima godišenje 1-2. Naravno da postoje mnogo scenerija i biće lepo pratiti kako se situacija razvija.
Sadašnje stanje se može lepo videti na linku koji prilažem.
Uz ODLIČNU IGRU, samo broj sedmica na broju 1 nije realno mogućno dostići.

http://www.marca.com/2014/07/08/tenis/1404815757.html

Black Knight

pre 9 godina

Mislim da Novak ima velikog razloga za optimizam, jer kad god je osvajao Vimbldon osvajao je i US Open i AO pride. ;-)
Da ne bude da je ovo priča u prazno, mislim da je Novak vrlo sujeveran (po meni i dosta više nego što je religiozan). Jer kad god je ulazio u finale Hopman kupa (i gubio u finalu) osvajao je AO. Jedan od razloga zašto u finalu Vimbldona nije pokazivao svoju uobičajenu tremu u mečevima sa Federerom i zbog čega je bio toliko koncentrisan na meč je i zbog toga što je Kvitova osvojila Vimbldon. Jer i ona je osvojila svoj jedini Vimbldin 2011god kao i on. Sigurno je pomislio da je to neki predznak, da je došlo njegovo vreme...
Po toj "računici" Novak već ima 9GS! :-P

Za dostizanje, bar, Borga trebaće mu nešto više. Dosad, sudeći po 2012, njemu je glavni motiv bio ne da osvaja trofeje nego da se dokazuje sebi i drugima time što će pobediti Nadala i Federera (najveće legende u svetu tenisa) što više puta. Umesto da iskoristi "vakum" koji je nastao odlaskom Nadala sredinom 2012god da uspostavi konačnu dominaciju, on je potpuno izgubio kompas. Dopustio je da mu Mari uzme 2GS ispred nosa (USO2012 i W2013) i Nadal 1 (USO2013) na njemu omiljenom betonu.. Takav "luksuz" Nadal je dopustio samo jednom u životu na svojoj šljaci (2009)!
PS: Na jesen očekuje prinovu.. Veliko je pitanje kako će se to odraziti na njegove igre na jesenjim Mastersima i Završnom Mastersu pošto je veliki emotivac. Nadajmo se da ću tu naći neki nov motiv i novu inspiraciju!

Katmandu

pre 9 godina

Dečku fale još Rolan garos, masters u Sinsinatiju i olimpijsko zlato da kompletirao, tj. osvoijo sve što može da se osvoji. Što se tiče ukupnog broja GS titula, očekujem 10 maximalno 11.

MAKFAN za No1e

pre 9 godina

Ako vidimo da Federer ima 6 gs od 27 do 32 godine realno bi bilo i Novak bar jos 4-5 da uzme mislim da ima snagu za 12-13 minimum sve nad toga bi bilo extra znaci u naredna 20 gs bar 5ts 25÷

n1k0l4

pre 9 godina

naredna 2 GS se igraju na betonu realno je da uzme jedan ako ne i oba ali pitanje je kada dobije bebca kako ce se to odrazititi na njega i na motivaciju

markoni

pre 9 godina

Moja prognoza na kraju zlatne ere tenisa:

Rafael Nadal - 18+ GS (bar jos dva RG i jos dva druga GS)
Roger Federer - 17 GS (iako ce ga Nadal verovatno preteci po broju GS, s obzirom na ostale rezultate verovatno ce ostati upamcen kao GOAT)
Novak Djokovic - oko 12 GS (mislim da je za Noleta jako tesko prognozirati broj novoosvojenih GS, s obzirom da sve zavisi od njegove psihe u zavrsnici, realno ce osvojiti jos 3-7 GS)

ps: Iako skoro sigurno nece prestici Nadala i Rogera po broju GS, mislim da je moguce da postane rekorder po broju nedelja na prvom mestu kao i broju osvojenih mastersa, s obzirom na njegovu konzistentnost tokom cele godine. Uz pozitivan skor sa Rogerom i Nadalom koji ce sigurno na kraju imati, niko na kraju njegove karijere nece moci vise objektivno da proceni ko je bio najbolji u zlatnoj eri: Roger, Nadal ili Novak :-)

neodbranjivo

pre 9 godina

"dao bi +,ali kad neko pise "neprocenjivo" najezim se.Inace sve najbolje
(krajisnik, 9. jul 2014 14:21)"

Ne shvatam, ne volite kada neko koristi taj termin kao što neko ne voli "super", "brate" i slično, ili sugerišete da se reč piše drugačije. Naime, tačno je napisana, ne vidim šta je problem - ako je autor i koristi, to je njegov stil, ne vidim da smeta.

Veština je za ljude, brojanje je za ovce!

pre 9 godina

Jel' znate onu priču o 3 obućara koji su imali radnje u istoj ulici? Jedan je iznad svoje radnje postavio natpis: "Najbolji obućar na svetu!". Drugi je sebi postavio natpis: "Najbolji obućar u Evropi!". Treći je postavio natpis: "Najbolji obućar u ulici!"!

Nakon što fanfare utihnu i spusti se zavesa, Nadala i Federera će se sećati po sjajnim igrama i broju osvojenih trofeja. A Đokovića će se sećati po jednako sjajnim igrama i po tome što je bio bolji igrač od ove dvojice dok su bili na vrhuncu!

MinjaV

pre 9 godina

Realna procena:

Još 2-5 GS.

2 bez preterano poklopljenih okolnosti.
Svih 5 uz neku pomoć sreće, psihe i ozbiljnog sistemskog pristupa.

Sve izvan ovog raspona su ekstremi. Ne potpuno nemogući, ali u domenu teorije.

(Dugo je psihički sazrevao, iako u doba pune igračke zrelosti dvojice za sada najvećih. Tad je neprimetno ostvario ogroman rezultat - nekoliko godina bez prekida bio 3.igrač sveta, i praktično sam u šahu držao ceo teniski svet sem njih dvojice. Po osvajanju 1. GS, ipak mu je prošlo nekoliko godina u postu. A onda se dogodila eksplozija 2011.-te, i lavina svekolikog divljenja i naših očekivanja. Početkom te godine, sedeći skrštenih ruku po osvajanju AO, shvata da je uspeo da pobedi svog najvećeg neprijatelja - sebe, svoje prečesto emotivno gubljenje fokusa. A onda mu sledeće 2 godine, u fizičkom zenitu, prolaze, umesto u dominaciji (tek sad vidimo koliko je to teško! I po toj težini, svaka godina u kojoj se osvoji makar 1 GS, nije proćerdana),u osvajanju po jednog GS godišnje, i s njima i šansa za obaranje GS rekorda. Lane, jedini igra sva 4 GS finala (mada se na RG to nominalno zvalo polufinale), najkonstantniji je, ali posle AO,gubi ih. Kriza dugo traje i produbljuje se, nervoza i nesigurnost se uvlače, i psihičke amplitude u meču. Kristalno svestan toga, odlučuje se za trenerski i drugi prevrat, i ponovnu izgradnju temelja. Sada, kad je 2. osvojeni Vimbldon rasterao dosta od tih oblaka, čistije se vidi šta je za činiti. I samo je Novak na potezu.))

ika

pre 9 godina

Vrlo jednostavno. Za Novaka svaki sledeći gren-slem je ključan, baš kao što je bio ovaj Vimbldon. Ukoliko osvoji US open, onda je realno da sledeće sezone uz osvajanje Ozi opena i RG, objedini sva 4 gren slema (što je zapravo već trebalo da se desi 2011-te, do onog nesrećnog polufinala sa Federerom), i time postane apsolutna legenda ispred Federera i Nadala, tim pre što je to u radio upravo u eri najboljih tenisera svih vremena po broju titula.
Takođe, velika šansa je da sledeće godine uzme i kalendarski gren slem što niko nikada nije uradio u open eri, a objektivno samo Novak ima realne šanse i kvalitet za tako nešto.

robin hud

pre 9 godina

Ne mogu se porediti vrhunski igrači iz različitih vremena i tačka. To je čista utopija i ne postoje nikakvi valjani argumenti. Vladali su totalno drugi uslovi na terenima i van njih(oprema). Mogu se samo porediti igrači na osnovu međusobno odigranih mečeva i osvojenih titula u periodu kada su zajedno nastupali. Takođe treba voditi računa i o podlogama na kojima su igrali, jer je očigledno i normalno da postoje igrači sa boljim rezultatima na različitim podlogama. Takođe je vrlo bitan i sudar generacija. Kako se recimo mogu porediti Borg i Vilander sa Nadalom? Na osnovu čega? Samo na osnovu titula je glupo. Možda bi Borg osvojio još 5 titula na RG da je igrao duže? Jedino ispada da su samo ATP merila i njihova lista najmerodavniji.

excellium

pre 9 godina

@rajkan

Federer će za manje od mesec dana napuniti 33 godine i ući u 34-tu, dakle nije šija nego vrat.
O statistici koju ti navodiš ne treba trošiti reči jer govorimo o konkretnom pojedincu. Da je bilo do statistike Djoković bi do sada osvojio 0 (nula) GS-ova. Pozdrav.

Sava

pre 9 godina

Nastavak:
13. Novak je osvojio najviše titula u nizu na turnirima iz Masters 1000 serije (5).
14. Novak je jedini teniser koji je osvojio osam Masters turnira od ukupno devet.
15. U januaru 2012. Novak je pobedio Nadala sedmi put zaredom, za svoju treću titulu na AO i petu gren slem titulu u karijeri. Meč je trajao 5 sati i 53 minuta, što je najduže finale u istoriji Gren Slema od 1968., i najduži meč u istoriji AO.
16. Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera više puta u polufinalu nekog gren slem turnira ( pet pobeda ).
17. Novak je ostvario najviše pobeda u 2012. godini. Gren Slem (24-3), ATP Masters 1000 (34-6). Dobio je 4 od 5 mečeva igranih u pet setova i 16 od 19 mečeva u kojima je pobednik rešen u odlučujućem setu.
18. Odigrao je najduže finale u istoriji US Opena, 4h 54 min. (2012. godine protiv Endija Marija).
19. Novak je imao drugi najbolji start sezone (41) (2011. godina)
20. Osvojio Davis cup i 3 zavrsna Mastersa.

Pored svih ovih uspeha i to u eri (za sada) dva najbolja igraca svih vremena, Nadala i Federera ne zelim da prognoziram sta ce biti u buducnosti. Sta god osvojio bice bonus i slag na torti. Ne zaboravite samo da su granice u tenisu pomerene na gore, zahvaljujuci novim reketima i materjalu. Danas je nezamislivo da neki balavac sa 17 godina osvoji Vimbledon kao nekada Beker ali zato u prvih sto imamo 38 igraca koji su presli 30-tu.
Novaku zelim samo dobro zdravlje, najbolje godine su tek pred njim.
HVALA TI NOLE ZA OVO DO SADA

velikoslovog

pre 9 godina

A.Open - minimum jos jedan osvaja, verovatno dva.
F.Open - kad-tad ce osvojitj jedan.
Wimbledon - pre angazovanja Bekera sam mislio 0, sad verujem da moze jos jedan.
US.Open - jedan ili dva.
Dakle izmedju 11-13, s tim sto mislim da bi apsolutno morao da osvoji US Open ove godine.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

11 ili 12 je moja procena. Voleo bih da pređe 14, ali teško. Možda će mu ići na ruku što Marej odavno više nije deo velike četvorke, Federer može još na Vimbldonu da odigra na najvišem nivou, a Nadal ne može više celu sezonu da igra konstantno. Dok mladih tenisera koji bi ga poremetili još nema.

basket majstor NS

pre 9 godina

ako sve bude NORMALNO ('količina' zdravlja, 'količina' sreće,...) sigurno 10, optimalno 12, najviše 14.

posle 30-e, se ne osvajaju GS-ovi... možda to Nole promeni? e sad, ako ga posluži duga karijera I NEJAKI naslednici i RF rekord 'visi' :)
(npr. Tomić i Harison su razočarali 'očekivanja', Dimitrov se 'otima' i verovatno će biti no.1 posle Noleta, dok Veseli, Kirgios, Kokinakis,... su premladi za ozbiljnu analizu - od njih je miran 2 godine sigurno al' posle??)

Robert De Niro

pre 9 godina

@todos
Možda si mislio reći da te Novak iznenađuje kvalitetom igre s obzirim na mondenski način života koji vodi.Znači "mondenski" a ne "modemski".Modem je,naime,elektronski uređaj koji služi za povezivanje sa internetom.

Gatsby

pre 9 godina

Novak će biti u Top formi još otprilike naredne 3 godine,i taj period se može analizirati.U tom periodu će imati još 13 Grend slemova.Realno i neki minimum je da osvoji Australiju,Vimbldon,i US Open bar još jedom. Znači neki minimum minimuma je da dođe do 10 velikih turnira. Realno je i da osvoji u tom periodu dođe i do dve titule u Australiji ili US openu, i da jednom osvoji Roland Garos ili još jednom Vimbldon.Znači realno 12.Mada ko će ga znati,mnogo mnogo faktora je uključeno. Najbitnije da ga zaobiđu povrede, i da ostane motivisan i fokusiran na igru, što mislim da neće biti problem. Što se tiče konkurencije, mislim da mu sve ide u prilog.Federer je već mator, vidi se da nema šanse da pobedi Novaka u 5 seta.Nadal je najveći protvinik,ali mislim da neće moći još dugo da igra zbog povreda.Marej i Del Potro mogu da priprete,ali realno slabiji su po kvalitetu,a i povrede ih stalno muče. Mlade snage Raonić,Gulbis,Dimitrov,Kirgios...nemaju kvaliteta da dominiraju,mogu doći do nekog Grend Slema, pobediti ponekad Novaka,ali su daleko od nivoa sadašnjih najvećih igrača.
Šta će biti posle Novakove 30,već niko ne može da zna.Da li će ga telo služiti,da li će imati motiva da trenira naporno svaki dan,da li će se pojaviti neki novi klinci,ali realno može i u tim godinama do nekog Slema.
Znači od 10-15,moja progonoza 13.U svakom slučaju već sada fenomenalna karijera, koju će začiniti sigurno i sa Sinsinatijem i nadam se još jednim Dejvis Kupom.

DANILO

pre 9 godina

Ovako, prvo dosta vas je napisalo da se grend slemovi ne osvajaju posle 30 godine, što apsolutno nije tačno (Lendl 2,Federer 1, Sampras 2,Agasi čak 3,Konors 2,Ken Rosvel poslednji GS sa 37 godina,i tako dalje i tako dalje, ako mi ne verujete tu je wikipedia). Sve zavisi od toga ko je kakav igrač, tj. da li je takav da zavisi puno od fizičke snage ili od lucidnosti. Druga bitna stvar je motivacija. Treća i najbitnija je zaobilaženje povreda. Ako govorimo o Novaku, ako uzme ove godine US OPEN imaće 27 godina i 8 GS. Dakle ako do 32 godine bude imao motivaciju i posluži ga zdravlje može godišnje da uzme po ,,samo" jedan slem i imaće na svom kontu 13GS trofeja, što bi ga svrstalo na četvrto mesto SVIH VREMENA, NE SAMO OPEN ERE. Jeste da delujem prilično optimistično ali sami zaključite da li je to sa njegovim igračkim kvalitetima realno.

Jameson12

pre 9 godina

Хе хе, задњи пут је оваква тема била после АО 2013 и тада су многи "стручњаци" предвиђали између 15-20 слемова. И ето прође годину и по дана до следећег трофеја. Овакве ствари се не могу предвидети, сећам се јасно кад је Агаси узео свој осми слем да сам помислио да ће бити двоцифрен али појави се тад неки извесни Федерер. Ја Новаку јако желим овај наредни УС Опен баш због тога што му је толико пута измакао из руку. Желим му и бар један РГ али уз победу над Надалом (иначе се не рачуна :), а после под старе дане нек узме и један АО чисто да се осамостали са 5 АО-трофеја.
Имам и осећај да ће пасти још један Вимблдон.

Не волим да прогнозирам али ово је најмање што му желим :-)

sasa jokic

pre 9 godina

Na zalost, propustio je veliku priliku da udje u trku za najboljeg ikada, ali ja ocekujem u proseku dve titule godisnje minimum, sto je jos 8 GS.
Bitno je da pobedi Nadala na RG, kao sto je pobedio Federera na Wimbledonu, i da to upise u svoj dnevnik, da je pobedioo dva najbolja igraca u istoriji na njihovim omikjenim podlogama.
U svakom slucaju ostace zabelezeno da je dominirao u eri najboljeg tenisa. U poslednje 4 godine je ubedljivo najbolji, pored Rodzera i Nadala!Moze li vise od toga?

Ноле Херој

pre 9 godina

Само полако. Не заносимо се. Сјећам се послије титуле у АО кака су предвиђали жетву слемова. Па се ништа од тога није десило. Новак и даље освја 1 слем годишње. Према томе 10 комада на крају каријере је мени сасвим лијепа цифра. А вјерујем да може и више. Таман да прешиша ову "боранију" звану Мек, Виладнер, Конорс, Лендл, Агаси. А и ако јесу најбитнији нису само слемови битни. Гледаће се и каријерни слем (ако га освоји). Ко је први освојио 10/10 различитих мастерса (рачуанм и онај у Лондону иако можда није мастерс). Какав х2х има са Федом и Рафом. Веома лако би могао имати позитиван са обоијцом. А и рекорд Опен ере у Аустралији није немогућа мисија.

Beobrad

pre 9 godina

Prava je steta sto je od prvog GS 2008. do sledeceg izgubio cak tri godine, tek 2011. je uzeo sledeci...!
Ovaj Wimbleon mu je mala kompenzacija za brojna izgubljena finala u posl. 2-3 godine, prosto mu se moralo vratiti, a nadam se da se "vracanje" nije zavrsilo.
Dosad je morao imati 10 GS titula, a posto ih nema cudnim spletom okolnosti, verujem da ce u drugom delu karijere nadoknaditi propustene prilike.
Imao je potencijala da bude najbolji svih vremena, mozda cak jos uvek moze biti, mada je realnije ocekivati 12-16 titula.

Sumadinac

pre 9 godina

Niko nije iskomntarisao Noletov slajs bekhend,od nedelje.Prvi put sam bio zadovoljan tim njegovim udarcem,da li je to uticaj Bekera?

zvezda i to crvena

pre 9 godina

novak fizicki moze da bude na visikom nivou jos 3-4 godine, odnosno 15-ak GS-a. on u proseku osvaja jedan godisnje. cak i ako odigra malo losije iili malo bolje nego do sada trebalo bi da ih skupi od 9-12, to je realno, naravno pod uslovom da se ne pojavi neki peti ili sesti lik koji ce odmah osvajati. ako izdominira moze od 12-15. preko 15 je vec bajka...

danix

pre 9 godina

Tesko je reci koliko ce Nole jos uzeti GS,ali ja mislim da ce uci medju 4 prva igraca,a na koje mjesto,to cemo vidjeti.
Fedex,Rafa,Sampras i Nole,to ce biti cetvorka za sva vremena.To ujedno govori da je danasnja generacija najjaca u istoriji tenisa.
Medjutim,treba reci da svi GS nemaju istu vrijednost.Dalje,neko je najveci broj GS osvojio samo na jednoj podlozi,neko na svim pa na osnovu toga mozemo govoriti o kompletnosti igraca.Fedex je najlakse dosao do GS-ova,a Nole najteze.Fedex je pobjedjivao Hjuita,Rodika,Davidenka,Safina sto je,mora se priznati,mnogo laksi put od od onoga koji su presli Sampras,Rafa i narocito Nole.
Ali,to se ne konta,kontaju se samo GS i zato je tesko reci ko je najbolji svih vremena.Svako vrijeme je imalo svoje junake i tako ce biti i ubuduce.
Mozemo biti ponosni sto je Nole nas i sto smo savremenici i svjedoci jedne strasne karijere koja ce se prepricavati dok je Srba i Srbije,a to je vjecnost.

Jeste

pre 9 godina

Slazem se sa vecinom komentara i dodao bih jos da Djokara sad ima 27 godina, moze jos komotno 3-4 godine da igra ovim tempom dok ne krene snaga da slabi, videcemo koliko ce se ovi novi omladinci, narocito onaj sto je dobio Nadala ako krene ozbiljno da radi, uspeti suprotstaviti.

Sada je i malo drugacija pozicija, jer je prvi na listi, sto daje vise mogucnosti da se podgreje za US open i zapocne sezonu maximalno. Imam osecaj da ce uspeti jos jednom da ponovi 2011, a nesto mi govori da ce se tek naloziti i da ce osvojiti jos dosta GSova. Znamo da ima veliko iskustvo u igranju istih, protivnici su standardno teski, ali sam siguran da nece bar jos 5 godina odustajati dok ne osvoji Rolan Garos. Ambicija je cudo, a Novak je sve samo ne neambiciozan. Tvdra je to glava.

jackie

pre 9 godina

Mislim da je Novak do sada stekao neophodno iskustvo za nivo na kom se nalazi i da neće sebi ponovo tovariti teret na ramena. To znači sledeće, cilj ne treba da bude jurenje trofeja zbog brojki, već zbog plasmana na listi. Da sam na njegovom mestu odredio bih realan i težak cilj, npr. da bude u naredne 3 godine prvi na listi. Trofeji će sigurno doći. Koliko GS trofeja?
Odgovor nije lak i zavisi od dosta faktora, a glavni su zdravlje i posvećenost. Ako ne bude imao problema sa povredama, ako bude dovoljno motiva i spremnosti za daljim odricanjem treba očekivati bar još 5 GS titula.

Surface

pre 9 godina

„On je sa 27 godina još uvek mlad. Veoma je fleksibilan i dinamičan i ne muči svoje telo kao na primer Nadal. Ako na to dodate koliko je hrabar kao igrač i kao osoba, onda je jasno da je budućnost blistava za njega“, dodaje Koven.

Nakon ove konstatacije izjaviti da će uzeti još tri GS je glupo! Činjenice su da je Novak ponovo došao na prvo mesto, izborio se sa svojom glavom u finalu najvećeg turnira protiv najvećeg Šampiona tog turnira i da je sada još motivisaniji za nastavak karijere. Siguran sam da će već na US Openu goreti od želje da se revanšira Nadalu i da su male šanse da u tome ne uspe... Na vidiku nema nijednog ozbiljnog pretendenta na GS među mlađim igračima. Federer lagano odlazi, Nadalu kolena ispostavljaju račun za dosadašnju karijeru što se već sada vidi na travi, Marej ne ume da igra na šljaci i fali mu konstantnost a Novak na ovom nivou može da igra sigurno bar još tri godine. Kada sve to oduzmem i saberem 3 mi je ipak mali broj da bih se složio! Ako poslušam srce rekao bih još 8-10 komada a ako slušam razum bar još 4-5 :-)

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

markoni

pre 9 godina

Mislim da je i samom Novaku sigurno tesko da poveruje da moze prestici Federera, Nadala ili Samprasa. Takodje ni njegova igra na ovogodisnjem Wimbledonu nije bila toliko dominantna pa ne bih smeo da mu prognoziram vec sada neki neverovatni niz pobeda.

Ono sto mu od srca zelim je da iskoristi pozitivnu energiju sa ovog Wimbledona i osvoji US Open i Australian Open gde ce biti prvi favorit,a na RG 2015 imace priliku da stvarno udje u istoriju zlatnim slovima. Mislim da bi to bio ogroman uspeh. Cak i da ne uspe da prestigne vodecu trojku po broju gs, za prave ljubitelje tenisa postao bi najbolji svih vremena. Sa po meni realnih 12 GS u doba Federera i Nadala sa kojima ce sigurno na kraju imati pozitivan skor ostace upamcen kao najbolji u eri najboljih!!! Samo hrabro napred!!!

Bruguera

pre 9 godina

AO josh 5 puta a ovo ostalo josh po 2-3 puta i mozda bi veliki 'znanstvenici' iz Srbije bili zadovoljni! bitno je da bude zdrav i da mi uzivamo u njegovoj igri jer nije isto pratiti neki teniski turnir gde nema predstavnika tvoje zemlje i kad postoji neko ko uvek dogura do kraja! jer ovi sto ga ne vole i raduju se njegovoem porazu su upravo zahvaljujuci njemu sto je tako popularisao ovaj sport ovladali nekim terminima iz tenisa i sad te njihove konstatacije i opazanja deluju dosta ozbiljno! :-) a reket i lopticu su samo na televizoru videli, al znaju da procene a i potcene

Deki

pre 9 godina

Teško je reći.Ja sam ranije mislio da će već sada biti na 10.Tačno je da se ne troši kao Nadal,ali se u odnosu na Federera mnogo troši.Ali,trenutno mislim da će ipak premašiti 10.

pepermint

pre 9 godina

Hajdemo ovako. Recimo da Novak igra do tridesete godine, znaci jos tri godine ili jos 12 GS. Ko moze za to vreme da uzima slemove? Da damo Rodzeru jedan, Rafaelu 3-4 (sumnjam da moze vise), po jedan mladim nadama Dimitrovu i Raonicu, jedan nekom iznenadjenju kao sto je bio Vavrinka i ostaje nam 4-5 za Novaka. Recimo bar tri betonska i po jedan travnati i zemljani. Dovoljno da stigne Borga. Ljudi moji, Borga!
Inace, jos jedan kuriozitet. Sledecom pobedom na betonu u prvom kolu bilo kog turnira Novak prestize Konorsa i postaje igrac sa najboljim procentom uspesnosti na betonu! Ispred Konorsa, Lendla, Federera, Mekinroa, Samprasa! Neprocenjivo.

Civokvi

pre 9 godina

Da osvoji još jedan Australian open, da tamo obori rekord po broju titula, još jedan US open jer to realno zaslužuje, igrao je pet finala a ima samo jednu titulu, i naravno jedan RG. To ti je 10, peto mesto u istoriji, svi srećni i zadovoljni.

Vuja neznalica

pre 9 godina

Svakako će Federer, Nadal i Nole još dugo nakon završenih karijera suvereno držati prva tri mesta. Ko će na kom mestu biti ne znam, ali znam da je fantastično ovo što Nole radi u konkurenciji ovakvih živih legendi...Moje mišljenje je da će Federer osvojiti još jedan - maksimalno dva, Nadal bar još dva, najverovatnije oba na RG, dok Noletu želim od srca da osvoji svaki GS gde mu se ukaže prilika, a barem jedan RG. Biće ATP tour mnogo siromašniji krajem ove decenije, biće svakako mnogo dobrih igrača ali ovakva tri kralja u istom trenutku - teško...

dejan

pre 9 godina

Novače, jednog dana kad više ne budeš bio najbolji već treći, ti se seti kako je Federer kidao dokle god je mogao. Nije mala zarada ni za finalistu ni za polufinalistu.

markobg

pre 9 godina

I da ne osvoji ni jedan,u sta iskreno sumnjam, za nas treba da bude NAJVECI,moramo da budemo ponosni na sve sto je do sada uradio jer igra u vreme kada je tenis na vrhuncu i pored sigurno dva najveca igraca u istoriji ovog sporta.Rodzer mu je suvise pobegao i obzirom na Noletove godine to je tesko ostvariti,Nadalu ako ga posluzi sreca i zdravlje bi mogao da se primakne ali objektivno daleko je 14 GS titula gde ne bi sebi trebao da dozvoli luksuz da izgubi vise ni jedno.Ja bi bio srecan da osvoji barem 12 i zauzme mesto broj 3 na vecnoj listi.Takodje bio bi zadovoljan ako uspe u medjusobnim okrsajima sa ovom dvojicom da na kraju ima pozitivan skor. I o tome ce se sigurno pricati kada sva trojica zavrse karijere

max

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem,Zlatni Masters,WTF........istorija se pise vec u Sinsinatiju.

šetač

pre 9 godina

Nole može da osvoji: 3, 5 ili u najboljem slučaju 7 komada. Ako igra do trideste to je jedan godišnje minumum (AO njegova kuća) i da mazne još neki sastrane, realno dva komada na USO gde ima nekoliko finala a samo jednu titulu. Što se mene tiče da osvoji taj Cincinati i RG i ima lep rekord. Ako ubode i Olimpijadu ima sve što ima i Nadal.

Dermendziev

pre 9 godina

Stvarno ne znam,ali sigurno znam da ce sada na USO biti glavni favorit bez obzira na specifiku koja dolazi posle W.

Takodje mnogo zavisi jos koliko godina ce igrati ova trojka.

Generalno mislim da ce glavnu rec voditi Novak i Nadal.Sigurno tu i tamo mogu da se umesaju igraci tipa Marej,Vavrinka i po koji od mladjih tipa Dimitrov,mada u te mlade mnogo ne verujem bar za par godina.

Pozdrav!

Goran G

pre 9 godina

Novi klinci i nisu klinci. Svi imaju po 23g, a RF, RN i NĐ su uveliko imali slemove u tim godinama. Nole ima ogromne šanse za dvocifren broj GS

Dylan Dog

pre 9 godina

Lako je sada licitirati sa brojem slemova kada je Novak probio mentalnu barijeru i skinuo balast neuspeha na poslednjim GS-ovima sa svojih pleća.
Naravno, pisac komentarisanog članka je korektno procenio da bi Novak trebalo da osvoji bar još 3 GS-a do kraja karijere. U ovom trenutku, sa ove tačke gledišta, to bi se moglo podvesti pod kategoriju: "vrlo verovatno", a kvote na kladionicama za tako nešto u bližoj budućnosti ne bi bile Bog-zna-koliko velike.
Pitam se šta bi pisali iduće godine u ovo vreme, ako bi se pojavio "povampireni Novak" v. 2011+ i kompletirao nekalendarski vezani GS niz... Ko bi onda predstavljao lestvicu: Borg, Sampras i Nadal, ili...?
Istina je sledeća: moramo ostati srećni i zadovoljni sa ovim što je Novak do sada učinio i ponosni na njega i da ne osvoji više ni jedan jedni turnir u nastavku karijere.

Naravno, lično mislim da teniser koji je igrao tenis (a često i dan-danas odigra) na najvišem nivou ikada zabeleženom u istoriji - zaslužuje od "više sile" da u krajnjoj instanci taj svoj kvalitet valorizuje na ekvivalentan način. Ako ga telo bude slušalo, bude imao bar malo sportske sreće (ili bar da ista ne bude protiv njega) i ako bude uspeo da u sebi pronađe i održi dovoljno jak motiv da istraje - za Novaka Đokovića je samo nebo granica.

Uzdravlje!

ZLOBEX

pre 9 godina

..."Слажем се са предвиђањем.
Новак ће узети јо 3 титуле.
(ZLOBEX, 9. jul 2014 09:12)"...

Koj' si sad pa ti?

pravi ZLOBEX

dado

pre 9 godina

Mislim da u trenutnom odnosu snaga, imajuci u vidu formu ostalih igraca, Nole ima sansu u narednih godinu dana da osvoji možda i sva četiri slema... Ukoliko ne osvoji nista do rollan garosa sljedeće godine, bojim se da cw teško do 10 trofeja. Iskreno, volio bih da stigne svog idola Samprasa...
U svakom slučaju, neka je on živ i zdrav, taman ništa ne osvojio, malo li je!!!

Ludi Milojko

pre 9 godina

Hajmo ovak, Rodžer ima 17, Rafa 14 i Nole 7 što daje zbir od 38 GS. Federer je osvojio svoj prvi GS 2003 na Vimbldonu. Od tada je odigrano 44 GS. Znači za 11 godina samo 6 titulaje otišlo van ove trojke. Sa druge strane Novak je svoj prvi GS osvojio 2008 na AO. Dakle 5 godina posle Federera. Od tada je odigrano 23 GS. Novak je osvojio svaji treći. Ako bi igrao na ovom nivou još 4 godine realno je da osvoji još 6-7 GS titul što u zbiru daje od 12-14 i uz to obori masu rekorda, a takođe broj titula na Mastersima i da se sa Rafom i Federerom učvrsti kao 3 najveća tenisera u open eri!!

pf

pre 9 godina

@PAJA
Broj GS i vreme na 1 mestu su glavni u odredjivanju najboljeg ili jednog od najboljih.
Naravno da mu tenis ne moze biti vazniji od deteta, pa nije ludak, ali osvajace i kad postane otac. I Federer je popustio od kako je postao otac, ali ipak je u vrhu. Tako moze i Novak.
Moze na kraju da skupi 14-15 GS, verovatno jos 1 Vimbldon, 4 AO, 2 US Open-a i jedan RG.

eeej, 7 GS, 19 Mastersa, 3 WTF, Dejvis Kup, 102 nedelja No1, EEEEEEJJJJJJ!!!!!!!!!!!

pre 9 godina

Neverovatno! Kako vreme brzo prolazi! Pocetak 2007. (kao juce da je bilo) Novak igra finale sa Nadalom u Indijan Velsu i gubi. Dve nedelje kasnije ga pobedjuje u Majamiju i osvaja svoj prvi Masters! Tada sam pozeleo da ovaj nas dobri mladic do kraja karijere osvoji barem jedan GS, tri, cetiri Mastersa, i deset, petnaest drugih turnira, i da bude barem par nedelja na No2 (nisam se nadao No1 pored i Federera i Nadala), i da sa ukupno dvadesetak titula i zaradjenih dvadesetak miliona dolara napravi respektabilnu karijeru i ostavi trag u istoriji tenisa.
DA LI MOZETE DA ZAMISLITE KOLIKO SAM SRECAN ZBOG NJEGA SADA!

Jr

pre 9 godina

7 od 12 nabrojani igraca su titule osvajali 80-tih.
Nikad prije ni posle toga se nije igrao ljepsi tenis, i nikad nije bilo vise talenata jedan protiv drugog.
A onda je dosao Sampreas i sve poslao u penziju :)

Adam Jensen

pre 9 godina

Što se mene tiče 10 GS-ova je sasvim dovoljno da zacementira svoje ime u TOP 5 najvećih u istoriji, ali bih lično više voleo sledeći scenario:

- Da osvoji RG i Sinsinati (tada ima nešto što nema niko - Career Slam i sve osvojene Masters 1000 turnire).

- Da ima pozitivan bilans sa Federerom i Nadalom pojedinačno. :)

Što se ukupnog broja slemova tiče, mislim da je 10 ili 11 komada realni maksimum (umereni optimizam uzimajući u obzir da postaje otac i da će tenis, kako i sam kaže, pasti u drugi plan).

boban

pre 9 godina

Neka Novak osvoji Sinsinati i RG i bice prvi teniser koji ima osvojene sve masterse i GS,i nek osvoji jos jedan GS bice u top 5 svih vremena i legenda tenisa!

Ministar

pre 9 godina

POgledate ovu listu i vidite da su jos dva igraca iz ovog perioda tenisa u vrhu.Ako prepostavimo da ce Djokara da uzme deset slemova,onda tek upada u oci koliko su ova tri tenisera bila dominantna u zadnjih deset godina.

Kralj Ibi

pre 9 godina

@beko, sto se javljas kad pojma nemas. Novak je od 7 grand slam titula uzeo 3 pobedivsi Nadala, 2 Murija i 1 Federera. Samo AO 2008 je osvojio imajuci Congu za protivnika. Inace mislim da ce Novak uskoro biti 5 na ovoj listi sa 9 osvojenih GS. Posle kako bude a verujem da moze da ima i vise od 10.

eee

pre 9 godina

@ni klot ni frket
Mozda koristi onaj internet preko modema, pa ovom liku cudno kako uspeva da igra kad je stalno na netu, salje komentare i visi na Fejsu...

Inspector Bloch

pre 9 godina

Sto se teme tice,ja sam u kategoriji @GoranS, tako..
Medutim nesto bih dodao, a povodom zabrinutosti, nekih/ili sarkazma/o Novakovim izjavama o prioritetu u buducnosti;Pa zar TO nije naj,najnormalnija izjava na svetu? Tenis je Novakov POSAO,a dete je BLAGOSLOV, zivot!Naopako da je drugacije!No,snirite se..sve ce biti u redu, Novaka obavezuju ugovori sa Hed/do 2018/ i Adidasom..cinimi se isto toliko; tako jos cetiri godine je sigurno na terenu!!/sem ako mu neko ne da 'savet'..da placa penale,a ti se pisu najjjsitnijim slovima..u dnu ugovora?!..pa zasto Federer jos igra?/E, sada..ako je vec na touru..a ne menja negde pemperse..u egzoticnim destinacijama/po novogovoru/ sta mislite..hoce li 'gristi'za titule, ili ódradivati ugovore??Odgovor,je naravno jasan!A, bebac?..pa on/sic!/ce sa tatcem..po svetu..kako i dolikuje! Dakle, da zackljucimo:nema potrebe za ikakvu brigu, naprotiv..nista ne stimulise kao DETE..

Pozdrav,..i srdacan otpozdrav postovanom DD-u..

Sava

pre 9 godina

1. Novak je jedini teniser koji je pobedjivao Federera na sva 4 GS!
2. Novak se plasirao u svoje 21 uzastopno GS cetvrtfinale (treci najduzi niz u Open eri).
3. Novak je drugi na večitoj listi igrača koji su dobili meč kada su osvojili prvi set. 2012. godine je imao skor 63-1 (izuzetak je meč protiv Sema Kverija u Bersiju), a ukupan odnos pobeda i poraza je izvanredan, 499-25
4. Novak je najmlađi osvajač titule u Majamiju (2007. godine, kada je imao 19 godina i 316 dana). U ženskoj konkurenciji najmlađa šampionka je Monika Seleš (1990. godine, sa 16 godina i 111 dana).
5. Novak je najmlađi teniser koji je pobedio trojicu prvoplasiranih na ATP listi na istom turniru (Kanada, 2007. godina).
6. Đoković je 2008. godine postao najmlađi igrač u Open eri koji se plasirao u polufinale na sva četiri gren slem turnira.
7. Novak se najbrže kvalifikovao za završni turnir ikada (za 18 nedelja i 6 dana, 2011. godine).
8. Novak se na US Openu 2013 plasirao u svoje 14. GS polufinale u nizu i drugi je na večitoj listi po broju uzastopnih polufinala na GS turnirima.
9.Đoković je postao tek šesti teniser u Open eri koji je osvojio tri od četiri Gren slem turnira u jednoj kalendarskoj godini.
10. Novak je prvi teniser u Open eri koji je tri puta u nizu osvojio Australien Open (2011.-13.)
11. Imao je stoprocentni učinak protiv brojeva 1 u finalima jedne sezone (5/5) (2011. godina).
12. Imao je najviše uzastopnih pobeda na turnirima iz Masters 1000 serije (31).

Luka

pre 9 godina

ovde niko ne shvata poentu,da ce nole biti najbolji samo ako osvoji RG,Sinsinati i zlatnu medalju u singlu na olimpijadi.tada vise niko nece pominjati ko je koliko osvojio GS ili bilo koga drugog turnira,jer samo ce jedan teniser u istoriji imati 15/15 i to nas Nole i ne verujem da ce iko u buducnosti to postici.Zlatni Slem, Zlatni Masters ,WTF... istorija se pise vec u Sinsinatiju.
(max, 5. avgust 2014 03:01)

Upravo obrnuto, Max. Koliko god to nefer bilo, u tenisu se gledaju samo i jedino GS trofeji. Za dvadeset godina, samo će statističari pominjati Novakove Masterse, Devis kupove, Olimpijade i nedelje na prvom mestu ATP liste. A i za 50 godina ili 100, svi će govoriti "Nadal sa 20 i Federer sa 19 GS trofeja, i dalje su ubedljivo najbolji teniseri u istoriji"... Zbog ovoga mi je žao što je Novak sebi postavio druge (da ne kažem, pogrešne) prioritete u karijeri - finansijske. Jer, novac bi svakako stigao - a Novak bi ostao upamćen za sva vremena. Šteta...

shox

pre 9 godina

Mislim da je današnji kao i svaki drugi dan dobra prilika da se ugledamo na Nemce i kako se oni ophode prema sportskim rezultatima iz prošlosti i onima koji će možda doći budućnosti - poštuju šta su postigli radom i disciplinom (kao i Novak) i ne uzleću previše kad je budućnost u pitanju.

Ne zaboravimo da je tenis individualni sport zbog čega je Novaku pre svega dobro zdravlje, da ga ne napusti žeđ za pobeđivanjem, da ne ustukne kad ponekad krene nizbrdo te da shodno tome nastavi redovnim treninzima i odmaranjem. Uz junačko zdravlje, motivaciju i dobru pripremu ima šanse da dostigne još veće, neslućene visine u ovom lepom sportu.

Ali polako, ko visoko leti nisko pada.
Sledeći veliki GS i sledeći veliki cilj je US Open. Poželeo bih mu sve navedeno i da na kraju podigne pehar.

Mira

pre 9 godina

Nole je inace obecao da dok ne osvoji barem isto gren slema kao Borg nece odustajati od tenisa....Ali i bez lazne skromnosti jos jedno 4 gren slema odprilike i tu je neka realna granica za njega....Ali ko zna...mozda bude i vise :)

Milan Kovacevic

pre 9 godina

Ako Novak bude na ovom nivou jos 3-4 godine, mogao bi da udvostruci broj gren slemova, jer ima sve slabiju konkurenciju. Federer je vec veteran, Nadal je fizicki sve slabiji, Marej je zadovoljan osvojenim Vimbldonom i muci se s povredama, dok mladji igraci poput Dimitrova, Raonica ili Nisikorija, nisu, niti ce biti na njegovom nivou.

Nikola

pre 9 godina

ja bih bio zadovoljan sa 9, licno mislim da ce zavrsiti sa 11.. onako objektivno!! uzece sigurno sinsinati, kompletirace masterse verovatno ce biti jedini u istoriji, uzece i sigurno jos jednu austrliju i biti najbolji u istoriji na tom turniru !! .. mislim da ce imati bar jos jedan wtf, i jos oko 10 do 14 mastersa.. mislim da sve ispod ovoga ce biti ispod ocekivanog, nadam se da ce iznenaditi i ocekivano!!

banjalucanin

pre 9 godina

Osvojice jos koji GS to je sigurno,ali koliko to ce se vidjeti,samo se nadam da ce ga povrede zaobici i da nam bude ziv i zdrav.Na kraju krajeva i ovo sto je do sada uradio je fenomenalno i da sutra prestane igrati jer je vec odavno u legendama svjetskog tenisa.

sasa

pre 9 godina

Ovom odlučujućom pobedom nad najvećim ikada realno ušao je u krug besmrtnih kako voli moj imenjak da ga naziva. Ovo je stvarno bila ključna pobeda u njegovoj karijeri i životu. I jedna stvar glupo ga je nazivati najvećim Srbinom u istoriji jer smo imali mnogo kvalitetnih ljudi u svim oblastima u prebogatoj istoriji. Kultura, nauka, vojska, i mnogo toga, dečko je najbolji predstavnik naše zemlje u sportskoj oblasti zvanoj tenis i nemojmo shodno mentalitetu praviti od njega vanzemaljca u stilu dodirni mi ruku sveti čoveče. Gledajmo da i mi budemo svaki dan bolji jer samo tako će i zemlja biti bolja. Inače obožavam Novaka ali ne mogu reći svetac iskreno vam pričam. Poštujmo sebe i navijajmo za njega u tenisu a ne ko je došao na svadbu ko su kumovi itd, to nije naše da komentarišemo. Napred dečko u nove pobede...

volim fudbal i rado ga se secam

pre 9 godina

Cemu cifre, rekordi i zadaci? Neka covek igra ovu lepu igru sve dok uziva u njoj, ma koliko to trajalo. Neka igra i neka se ponasa kako se ponasa i mi cemo svi sa njim biti zadovoljni koliko i on. Naucili smo na njega, znamo mu govor tela, znamo kada hoce, a kada nece. On je ucinio i cini mnogo za nasu zemlju, a nama ostaje najlaksi deo, samo da navijamo za njega.
I sto bi rekli treneri idemo iz meca u mec, polako, prvo vencanje pa na trening! A titule? One dolaze same.