Nedelja, 22.06.2014.

16:10

Rodžer Federer – na Vimbldonu uvek favorit

Karijera Rodžera Federera krenula je silaznom putanjom 2011, kada je prvi put posle devet godina sezonu završio bez titule na nekom od Gren slemova.

Izvor: Ðukiæ Nikola

Rodžer Federer – na Vimbldonu uvek favorit IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

vlada

pre 9 godina

Iako sam jedan od retkih u Srbiji koji bi više voleo da na kraju Wimbledona vidim federera sa peharom u ruci a ne Djokovića,moramo se ipak držati objektivnih pokazatelja i činjenica. One govore da federeru treba čudo. Mora da veže barem 5-6 jako dobrih mečeva u nizu, da mu se i malo otvori žreb, da malo ima i sreće da bi pobedio na Wimbledonu. Po meni nije favorit. Nije ni u prvih 5 favorita, ali ću sa uživanjem da gledam njegovu lepršavu igru i da se nadam da će stići što je dalje moguće.

anonimus

pre 9 godina

Nek misli ko šta hoće ali je zasigurno najbolji teniser svih vremena...Doći će i ovi mlađi u njegove godine pa ćemo vidjet njih...Halo ljudi,njemu su trideset i dvije godine...Pustite šuplju i spustite se na zemlju...

Igor

pre 9 godina

@danilo
Tacno, samo sto period od 2008 pa do danas bas i nije period najboljih godina za RF, ipak je tada usao u onaj period kada je postao "star", ili stariji u teniskom smislu, naravno.
Seti se da je Nadal potpuno promenio svoju igru da bi 2006, 2007 i 2008 igrao finala Vimbldona, danas on ne igra tako agresivno, verovatno i ne moze zbog kolena, a kako mi se cini, on se najmanje i sprema za WB, sto je i pametno, jer nije valjda lud da rizikuje karijeru zbog turnira koji je ipak osvojio 2 puta i nema sta da dokazuje vise.
Samo da napomenem da se slazem sa tobom za Rafin spin uopsteno, ali na travi njegov spin nema onaj efekat koji ima na sljaci, ili cak betonu. Naravno, to je zbog podloge koja onemogucava da spinovana lopta na travi odskoci onako visoko kako odskace na sljaci.
Na travi je slajs mozda i najvazniji udarac, posle dobrog servisa, a ako neko ima kvalitetan slajs onda je to RF.
Bas zato sto je Federer u ovim godinama, jedino na WB je favorit protiv Nadala, jednostavno svi uslovi mu idu na ruku, a Nadalu ne odgovaraju. Recimo bas taj slajs mu najvise moze i praviti probleme.
Naravno, nama ostaje da vidimo sta ce biti...
Novak moze do finala sigurno, po meni je on uz RF najveci favorit.

danilo

pre 9 godina

Igore, od 2008. dakle već 7.godina, Rodžer znači u svojim najboljim godinama, pa do danas,od 19 mečeva,Rodžer je dobio samo 4, to znači negde oko 20%.Istina, 8 je igrano na šljaci, ali i od 11 preostalih Rafa je dobio 7.
Naravno, sport je to, Rodžer je Wimbldon kao Rafi Garos, ali u ovim godinama , kako mi se čini, on zaista nema rešenje za Rafin spinove na bekend stranu jer ni u najboljim danima nije ih imao.
Kakogod, očekujem da Nole da svoj maksimum a onda se čini da je pobednik izvestan...

gix

pre 9 godina

@Novakov fan
2008. Federer nije igrao svoj najbolji tenis, tada je Nadal igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Te 2008 RF je imao neke probleme sa mononukleozom i igrom uopste, tako da je gubio ne samo od Nadala vec i od Karlovica, Vavrinke (koji je tada bio slab) itd.
Ipak, i pored toga, Nadal nije ni blizu onom iz 2008, kada je igra na WB u pitanju, tada je mogao ravnopravno da se nosi sa svima, sada je uspeh ako prodje 1 nedelju ili 1 kolo turnira na travi. Na travi nije medju najboljima, povrede su ga unazadile dosta.
Na WB on sada ima manje sansi protiv RF, nego Novak, zato sto Novak ipak ima raznovrsniju igru danas.
Na AO smo se nadali, to je prirodno, ali AO i WB nemaju slicnosti. Na AO je podloga najsporija, posle sljake, a na WB ubedljivo najbrza i generalno svi uslovi idu na ruku Federeru.

Новаков фан

pre 9 godina

Извините Федерерови фанови. Али када говоримо о ривластву Феда и Рафе да ли знате ко је задњи пут славио на Вимблдону? Надал и то 2008. када је Фед био у "прајму" и играо свој најбољи тенис. Након 2007. Федерер више није добио Надала ни на једном слему. 2012. је дошао до титуле преко Ђоковића и Мареја. Тако да и овај пут он може побједити Нолета и (можда) Мареја. Али ако Надал дође до полуфинала стварно не видим како он њега може добити. Надали сте се и у Аустралији па га је почистио 3:0.

robin hud

pre 9 godina

(odg, 22. jun 2014 19:25)
Prvo tačno je za Nadala, mada mi je drago zbog toga, Drugo Roger je imao kretanje , lepo si rekao kad i treće tu njegovu usporenost potvrđuje poslednji turnir u Haleu, pogotovu prvo kolo i finale, kada nikako nije uspevao na trvi da namesti onaj obilazni forhend.

odg

pre 9 godina

@robin hud
Pa i Nadal sve cesce ispada od nekih slabijih tenisera.
Samo ove godine ispao je od Dolgopolova, Almagra, Brauna...
Zasto ne bi i Federer?
Sto se kretanja tice, iako je slabije nego 2007 ili 2008, RF ima kretanje koje je na travi bolje od Novakovog, Marijevog ili Nadalovog.

Igor

pre 9 godina

@danilo
Nisam bas siguran da je tako.
Vimbldon je specifican, trava Federeru odgovara, ostalima (osim Mareja) bas i ne.
Ako Nadal dodje do polufinala protiv RF ne bi bio favorit, prvi put u zadnjih nekoliko godina. Sve mane koje RF ima skoro da nestaju na Vimbldonu, jednorucni bekhend postaje prednost zbog cuvenog slajsa, poeni krace traju, brze se igra, servis je mnogo vazan, volej i izlaske na mrezu da ne pominjem...
Rafi skoro nista vise ne odgovara, kratki poeni mu ne odgovaraju, teze se brani, on nije tip igraca koji voli kratke poene ili izlazi na mrezu, servis mu je dobar ali ne presudan na travi....
Novak i Marej su odlicni ali protiv RF na travi bas i nemaju nikakvu prednost.

branimirbjelica

pre 9 godina

Smijesan komentar, naslov za nevjerovati!zadnje 2 godine pobijedio Dubai/Nole ga podcijenio/i Halle/smijesno s kim je igrao/,kakvi su to strucnjaci koji njega uvrstavaju u favorite? Za nevjerovati!

danilo

pre 9 godina

Rodžer ima šanse, što da nema; pa imaju šansu i igrači koji nikada nisu osvajali GS.
Ipak, protiv zdravog Rafe u polufinalu on ima jako, jako male šanse; ispod 20%.
Dakle, prvi uslov je da ispadne Rafa.
Protiv Stena u 1/4 može imati velikih problema ali ne tako velikih kao protiv Rafe.
Čak da mu se sve složi, i da igra protiv Noleta ili Marija u finalu, i tu su mu šanse ispod 50%.
Znači baš kako mu kladionice daju: oko 15% šansi...
A njegovi navijači uvek mogu da pričaju o eleganciji igre i lepoti roze patika, to je već stvar ukusa a o njemu se ne raspravlja...

-

pre 9 godina

Ajde sve, ali otkud to da je mentalno slabiji od Novaka!?
Pa Novak na mec lopti odservira duplu servis gresku, na brelk loptama pravi neverovatne greske, u finalima GS se "oduzme". To se Federeru nikada nije desavalo. Cak naprotiv, u 99% GS finala igrao je za klasu bolje nego u prethodnom delu turnira. Slicno vazi za polufinala.
Sto se kretanja tice, nije na nivou iz najboljih dana, ali kretanje na travi i betonu mu je sigurno i dalje najbolje na svetu.

uh

pre 9 godina

E, kamo srece da je Novak mentalno jaci od Federera, imao bi bar 10-11 GS do sada, ali to nazalost nije tacno.
Novak, za razliku od RF i Nadala nema taj "ubilacki instinkt".

RF

pre 9 godina

Ako Federer bez vecih problema dodje do 2 sedmice, osvaja turnir bez ikake dileme.
Kad on usavrsi igru tokom turnira, tad je mentalno mocan, a na WB nema psihickih blokada cak ni protiv Nadala ili Novaka, cak je i 2012 imao vise problema protiv Benetoa u 3 kolu nego protiv Novaka i Mareja u polufinalu i finalu.
Ove godine ima sve uslove da osvoji novu titulu na Vimbldonu.

martina

pre 9 godina

Slazem se sa vasim naslovom/stavom da je Federer favorit, pravi, i da ponovo moze osvojiti Vimbldon. On je najbolji kojeg mozemo ovih godina da gledamo i da uzivamo! Sto i cinimo. Uzivamo. Veliko je zadovoljstvo gledati gospodina na terenu!

nbgd

pre 9 godina

Pa realno, jedino na Vimbldonu RF ima veliku prednost u odnosu na Nadala i tu je favorit.
Cak i da se igra 5 setova, mec ne bi trajao duze od 3.5 sata, a RF moze bez problema toliko da igra.
Poeni su kraci, trava je podloga na kojoj pobedjuje napadacki tenis, servis mu je bolji od Nadalovog, slajs Rafi zadaje mnogo problema na travi, ritern je odlican, a Nadalov servis nije bas ubitacan.
Zbog takve igre i kracih poena RF skoro da ne pravi neiznudjene greske na travi, secam se protiv Novaka 2012 u 4 seta svega 15-tak gresaka, a u trecem setu 0 gresaka.
Pa cak i u porazu prosle godine napravio je svega 15-tak gresaka, ali je Stakhovski igrao bas u transu.
Jednostavno, RF je na Vimbldonu po meni najveci favorit, uz Novaka, Marej 3, a Nadal ako prodje prvu nedelju moze da se umesa u borbu, jer bi se tada dosta privikao na uslove.

Preko Bare

pre 9 godina

"Po mnogima najbolji teniser u istoriji ove igre nije više mentalno toliko nadmoćan, u tom segmentu igre Đoković i Nadal su daleko ispred."

Meni ova recenica uopste nije jasna. Po kom osnovu je RF mentalno slabiji od Djokovica? Pa svi se manje-vise slazu da je Djokovic kad je rec o zavrsnicama najvecih urnira daleko mentalno slabiji od Nadala i Federera.

Ako se iskljuci period izmedju pobede u Dejvis Kupu krajem 2010. i pobede na AO 2012. godine, sto je bio zlatni period Novakove igre i rezultata, Novakov ucinak u finalima GS turnira je 2 od 9 (22%). Ako se uracuna i "magicna godina" ucinak je 6 od 13 (46%).

Nadal ima 14 od 20 (70%) a Federer 17 od 24 (71%), prema tome odmah se vidi ko je mentalno stabilniji u kriticnim situacijama. Djokovic jednostavno ne moze da se poredi sa ovom dvojicom. Da ima 70% ucinka kao oni, bio bi vec na 9-10 GS titula.

Ako nastavi sa trenutnim procentima, Djokovic ne moze da ocekuje vise od 2 GS titule do kraja karijere, a i to samo pod uslovom da nastavi da igra dovolkjno dobro da stize u finale 2-3 GS turnira godisnje.

Sto se Master 1000 statistika je malo bolja: NDj 19/29 (65%), RN 27/40 (68%) a RF 21/36 (58%). Mozda Novak nema toliko psiholoskog pritiska na ovim turnirima pa ih zao lakse osvaja? Necu da spekulisem, tesko je reci... ali zivi bili pa videli da li ce Sinsinati da osvoji posto je to jedini koji mu nedostaje i samim tim nabija tremu.

robin hud

pre 9 godina

Da nisu ove vesti na srpskom, pomislio bi čovek da je ovo Švajcerska. Malo ste ga preterali sa ovim vestima i protežiranjem dede. Njegovo je prošlo. Ono zbog titula ga naravno ne treba otpisivati ali vi ga preteraste, samo što ne objavljujete šta je jeo. Nije on srpski igrač, on je bre protivnik našem najboljem igraču. Forma mu je nikakva ove godine, nije on Nadal da se vadi iz mrtvih, on to nikad i nije znao.Gde su članci o ostalim srpskim igračima i njihovim protivnicima.Malo je mnogo. Hteli mi to ili ne ovo je povratak u prošlost. Tenisu trebaju novi heroji.

Werewolf

pre 9 godina

(Bojan, 22. jun 2014 16:30)

Isto sam napisao na komentarima za neke druge vesti;nemoguce bilo sta predvideti pre pocetka turnira.
Federer i Marej ce,skoro sam siguran,stici do 1/2 finala.Sto se tice Novaka i Rafe vrlo sam skeptican,sanse da prodju prvu nedelju 50% obojci.
Novak je prethodne 2 godine nakon poraza na RG,iako je stizao do zavrsnica turnira,igrao bez "onog" pogleda koji je imao 2011.i u delovima 2013.Dosta malodusnosti i nezainteresovanosti,kao nakon poraza na OI,WB2012 i u Sinsiju prethodne 2 godine.
Budio se potpuno tek u Aziji.Ove godine mu je poraz pao teze nego prethodne 2,a dolazi bez ikakve pripreme na travi.Solidnom igrom(ali daleko od maksimuma)je stigao do zavrsnice prethodne 2 godine,ali se u mecevima sa Federerom i Marejem video nedostatak meceva na travi.
Rafa je radnik i njegova igra potpuno zavisi od treninga.Poraz od Brauna ne treba uzeti za ozbiljno;on je zarad love prihvatio da igra na terenu koji nije samo teniski i koji jedva zadovoljava kriterijume za ATP turnir.Teren na kojem mu je polje u kojem on igra bilo skraceno sa svih strana za po metar i na kojem je cekao servis metar blize nego sto je navikao.
Prosle godine je bio zdrav,ali se potpuno emotivno ispraznio-od Februara do Juna je odigrao mislim 55 meceva(50 singl/5 dubl)15-ak vise od prvog sledeceg igraca,koji je sezonu poceo na AO.
Verovatno ce se osecati nelagodno na travi u prvim mecevima.
Ako prodju prvu nedelju,finale Novak-Rafa,tesko Fed moze protiv Rafe na 3.dobijena.

robin hud

pre 9 godina

(Preko Bare, 22. jun 2014 17:13)
Lepo si to napakovao, samo što se ne osvrnu malo i na druge igrače koji su igrali protiv tvog ljubimca. Tu se ne misli samo na odnos Nadala i Đokovića. Federer je pao psihološki u igri sa ostalim slabije rangiranim igračima koji su ranije bili njegove mušrerije(Šardi,Vavrinka). Federer mnogo češće ispada u ranijim fazama turnira, ove godine još nije osvojio nijedan masters(što ne znači da neće). On se očigledno fokusirao samo na GS samo je pitanje koliko će mu dozvoliti godine i njegovo sve gore kretanje.

joka

pre 9 godina

Federer je uvek favorit na travi,iznenadjujuce je zasto ga mnogi ne uzimaju za ozbiljno,tacno je da je trenutno u padu ali ako igde moze najbolje to je trava.Svim srcem sam uz NOLETA ali Roger nije za podcenjivanje,ako prodje prvu nedelju bice opasan,cak mislim da ima vise sanse i od Nadala!

Bojan

pre 9 godina

dok su na RGu favoriti bili izrazeni (Nole i Nadal, stavio sam na trece mesto tada Vavrinku, on je podbacio, ali prva dvojica su ne bas impresivnom igrom prilicno lagano stigli do finala), na Vimbldonu u ovom trenutku nema nekog posebnog favorita i to je situacija koja u ovoj fazi karijere moze da odgovara Federeru.
Ravnopravno na turnir ulaze sva cetvorica najbolje plasiranih nosilaca, a pored njih ima jos nekoliko kandidata za titulu. Mozda Gulbis nastavi sjajan niz igara, ili se Raonicu poklope sve kockice. Ja sam ubedjen da ce Stan biti opasan ako bude spreman, samo je pitanje da li se on zadovoljio ovim slemom i mastersom (to je cak vise od onoga sto delPo ima :o)

martina

pre 9 godina

Slazem se sa vasim naslovom/stavom da je Federer favorit, pravi, i da ponovo moze osvojiti Vimbldon. On je najbolji kojeg mozemo ovih godina da gledamo i da uzivamo! Sto i cinimo. Uzivamo. Veliko je zadovoljstvo gledati gospodina na terenu!

Preko Bare

pre 9 godina

"Po mnogima najbolji teniser u istoriji ove igre nije više mentalno toliko nadmoćan, u tom segmentu igre Đoković i Nadal su daleko ispred."

Meni ova recenica uopste nije jasna. Po kom osnovu je RF mentalno slabiji od Djokovica? Pa svi se manje-vise slazu da je Djokovic kad je rec o zavrsnicama najvecih urnira daleko mentalno slabiji od Nadala i Federera.

Ako se iskljuci period izmedju pobede u Dejvis Kupu krajem 2010. i pobede na AO 2012. godine, sto je bio zlatni period Novakove igre i rezultata, Novakov ucinak u finalima GS turnira je 2 od 9 (22%). Ako se uracuna i "magicna godina" ucinak je 6 od 13 (46%).

Nadal ima 14 od 20 (70%) a Federer 17 od 24 (71%), prema tome odmah se vidi ko je mentalno stabilniji u kriticnim situacijama. Djokovic jednostavno ne moze da se poredi sa ovom dvojicom. Da ima 70% ucinka kao oni, bio bi vec na 9-10 GS titula.

Ako nastavi sa trenutnim procentima, Djokovic ne moze da ocekuje vise od 2 GS titule do kraja karijere, a i to samo pod uslovom da nastavi da igra dovolkjno dobro da stize u finale 2-3 GS turnira godisnje.

Sto se Master 1000 statistika je malo bolja: NDj 19/29 (65%), RN 27/40 (68%) a RF 21/36 (58%). Mozda Novak nema toliko psiholoskog pritiska na ovim turnirima pa ih zao lakse osvaja? Necu da spekulisem, tesko je reci... ali zivi bili pa videli da li ce Sinsinati da osvoji posto je to jedini koji mu nedostaje i samim tim nabija tremu.

uh

pre 9 godina

E, kamo srece da je Novak mentalno jaci od Federera, imao bi bar 10-11 GS do sada, ali to nazalost nije tacno.
Novak, za razliku od RF i Nadala nema taj "ubilacki instinkt".

RF

pre 9 godina

Ako Federer bez vecih problema dodje do 2 sedmice, osvaja turnir bez ikake dileme.
Kad on usavrsi igru tokom turnira, tad je mentalno mocan, a na WB nema psihickih blokada cak ni protiv Nadala ili Novaka, cak je i 2012 imao vise problema protiv Benetoa u 3 kolu nego protiv Novaka i Mareja u polufinalu i finalu.
Ove godine ima sve uslove da osvoji novu titulu na Vimbldonu.

joka

pre 9 godina

Federer je uvek favorit na travi,iznenadjujuce je zasto ga mnogi ne uzimaju za ozbiljno,tacno je da je trenutno u padu ali ako igde moze najbolje to je trava.Svim srcem sam uz NOLETA ali Roger nije za podcenjivanje,ako prodje prvu nedelju bice opasan,cak mislim da ima vise sanse i od Nadala!

-

pre 9 godina

Ajde sve, ali otkud to da je mentalno slabiji od Novaka!?
Pa Novak na mec lopti odservira duplu servis gresku, na brelk loptama pravi neverovatne greske, u finalima GS se "oduzme". To se Federeru nikada nije desavalo. Cak naprotiv, u 99% GS finala igrao je za klasu bolje nego u prethodnom delu turnira. Slicno vazi za polufinala.
Sto se kretanja tice, nije na nivou iz najboljih dana, ali kretanje na travi i betonu mu je sigurno i dalje najbolje na svetu.

nbgd

pre 9 godina

Pa realno, jedino na Vimbldonu RF ima veliku prednost u odnosu na Nadala i tu je favorit.
Cak i da se igra 5 setova, mec ne bi trajao duze od 3.5 sata, a RF moze bez problema toliko da igra.
Poeni su kraci, trava je podloga na kojoj pobedjuje napadacki tenis, servis mu je bolji od Nadalovog, slajs Rafi zadaje mnogo problema na travi, ritern je odlican, a Nadalov servis nije bas ubitacan.
Zbog takve igre i kracih poena RF skoro da ne pravi neiznudjene greske na travi, secam se protiv Novaka 2012 u 4 seta svega 15-tak gresaka, a u trecem setu 0 gresaka.
Pa cak i u porazu prosle godine napravio je svega 15-tak gresaka, ali je Stakhovski igrao bas u transu.
Jednostavno, RF je na Vimbldonu po meni najveci favorit, uz Novaka, Marej 3, a Nadal ako prodje prvu nedelju moze da se umesa u borbu, jer bi se tada dosta privikao na uslove.

anonimus

pre 9 godina

Nek misli ko šta hoće ali je zasigurno najbolji teniser svih vremena...Doći će i ovi mlađi u njegove godine pa ćemo vidjet njih...Halo ljudi,njemu su trideset i dvije godine...Pustite šuplju i spustite se na zemlju...

Bojan

pre 9 godina

dok su na RGu favoriti bili izrazeni (Nole i Nadal, stavio sam na trece mesto tada Vavrinku, on je podbacio, ali prva dvojica su ne bas impresivnom igrom prilicno lagano stigli do finala), na Vimbldonu u ovom trenutku nema nekog posebnog favorita i to je situacija koja u ovoj fazi karijere moze da odgovara Federeru.
Ravnopravno na turnir ulaze sva cetvorica najbolje plasiranih nosilaca, a pored njih ima jos nekoliko kandidata za titulu. Mozda Gulbis nastavi sjajan niz igara, ili se Raonicu poklope sve kockice. Ja sam ubedjen da ce Stan biti opasan ako bude spreman, samo je pitanje da li se on zadovoljio ovim slemom i mastersom (to je cak vise od onoga sto delPo ima :o)

odg

pre 9 godina

@robin hud
Pa i Nadal sve cesce ispada od nekih slabijih tenisera.
Samo ove godine ispao je od Dolgopolova, Almagra, Brauna...
Zasto ne bi i Federer?
Sto se kretanja tice, iako je slabije nego 2007 ili 2008, RF ima kretanje koje je na travi bolje od Novakovog, Marijevog ili Nadalovog.

Igor

pre 9 godina

@danilo
Nisam bas siguran da je tako.
Vimbldon je specifican, trava Federeru odgovara, ostalima (osim Mareja) bas i ne.
Ako Nadal dodje do polufinala protiv RF ne bi bio favorit, prvi put u zadnjih nekoliko godina. Sve mane koje RF ima skoro da nestaju na Vimbldonu, jednorucni bekhend postaje prednost zbog cuvenog slajsa, poeni krace traju, brze se igra, servis je mnogo vazan, volej i izlaske na mrezu da ne pominjem...
Rafi skoro nista vise ne odgovara, kratki poeni mu ne odgovaraju, teze se brani, on nije tip igraca koji voli kratke poene ili izlazi na mrezu, servis mu je dobar ali ne presudan na travi....
Novak i Marej su odlicni ali protiv RF na travi bas i nemaju nikakvu prednost.

Igor

pre 9 godina

@danilo
Tacno, samo sto period od 2008 pa do danas bas i nije period najboljih godina za RF, ipak je tada usao u onaj period kada je postao "star", ili stariji u teniskom smislu, naravno.
Seti se da je Nadal potpuno promenio svoju igru da bi 2006, 2007 i 2008 igrao finala Vimbldona, danas on ne igra tako agresivno, verovatno i ne moze zbog kolena, a kako mi se cini, on se najmanje i sprema za WB, sto je i pametno, jer nije valjda lud da rizikuje karijeru zbog turnira koji je ipak osvojio 2 puta i nema sta da dokazuje vise.
Samo da napomenem da se slazem sa tobom za Rafin spin uopsteno, ali na travi njegov spin nema onaj efekat koji ima na sljaci, ili cak betonu. Naravno, to je zbog podloge koja onemogucava da spinovana lopta na travi odskoci onako visoko kako odskace na sljaci.
Na travi je slajs mozda i najvazniji udarac, posle dobrog servisa, a ako neko ima kvalitetan slajs onda je to RF.
Bas zato sto je Federer u ovim godinama, jedino na WB je favorit protiv Nadala, jednostavno svi uslovi mu idu na ruku, a Nadalu ne odgovaraju. Recimo bas taj slajs mu najvise moze i praviti probleme.
Naravno, nama ostaje da vidimo sta ce biti...
Novak moze do finala sigurno, po meni je on uz RF najveci favorit.

vlada

pre 9 godina

Iako sam jedan od retkih u Srbiji koji bi više voleo da na kraju Wimbledona vidim federera sa peharom u ruci a ne Djokovića,moramo se ipak držati objektivnih pokazatelja i činjenica. One govore da federeru treba čudo. Mora da veže barem 5-6 jako dobrih mečeva u nizu, da mu se i malo otvori žreb, da malo ima i sreće da bi pobedio na Wimbledonu. Po meni nije favorit. Nije ni u prvih 5 favorita, ali ću sa uživanjem da gledam njegovu lepršavu igru i da se nadam da će stići što je dalje moguće.

gix

pre 9 godina

@Novakov fan
2008. Federer nije igrao svoj najbolji tenis, tada je Nadal igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Te 2008 RF je imao neke probleme sa mononukleozom i igrom uopste, tako da je gubio ne samo od Nadala vec i od Karlovica, Vavrinke (koji je tada bio slab) itd.
Ipak, i pored toga, Nadal nije ni blizu onom iz 2008, kada je igra na WB u pitanju, tada je mogao ravnopravno da se nosi sa svima, sada je uspeh ako prodje 1 nedelju ili 1 kolo turnira na travi. Na travi nije medju najboljima, povrede su ga unazadile dosta.
Na WB on sada ima manje sansi protiv RF, nego Novak, zato sto Novak ipak ima raznovrsniju igru danas.
Na AO smo se nadali, to je prirodno, ali AO i WB nemaju slicnosti. Na AO je podloga najsporija, posle sljake, a na WB ubedljivo najbrza i generalno svi uslovi idu na ruku Federeru.

Werewolf

pre 9 godina

(Bojan, 22. jun 2014 16:30)

Isto sam napisao na komentarima za neke druge vesti;nemoguce bilo sta predvideti pre pocetka turnira.
Federer i Marej ce,skoro sam siguran,stici do 1/2 finala.Sto se tice Novaka i Rafe vrlo sam skeptican,sanse da prodju prvu nedelju 50% obojci.
Novak je prethodne 2 godine nakon poraza na RG,iako je stizao do zavrsnica turnira,igrao bez "onog" pogleda koji je imao 2011.i u delovima 2013.Dosta malodusnosti i nezainteresovanosti,kao nakon poraza na OI,WB2012 i u Sinsiju prethodne 2 godine.
Budio se potpuno tek u Aziji.Ove godine mu je poraz pao teze nego prethodne 2,a dolazi bez ikakve pripreme na travi.Solidnom igrom(ali daleko od maksimuma)je stigao do zavrsnice prethodne 2 godine,ali se u mecevima sa Federerom i Marejem video nedostatak meceva na travi.
Rafa je radnik i njegova igra potpuno zavisi od treninga.Poraz od Brauna ne treba uzeti za ozbiljno;on je zarad love prihvatio da igra na terenu koji nije samo teniski i koji jedva zadovoljava kriterijume za ATP turnir.Teren na kojem mu je polje u kojem on igra bilo skraceno sa svih strana za po metar i na kojem je cekao servis metar blize nego sto je navikao.
Prosle godine je bio zdrav,ali se potpuno emotivno ispraznio-od Februara do Juna je odigrao mislim 55 meceva(50 singl/5 dubl)15-ak vise od prvog sledeceg igraca,koji je sezonu poceo na AO.
Verovatno ce se osecati nelagodno na travi u prvim mecevima.
Ako prodju prvu nedelju,finale Novak-Rafa,tesko Fed moze protiv Rafe na 3.dobijena.

danilo

pre 9 godina

Rodžer ima šanse, što da nema; pa imaju šansu i igrači koji nikada nisu osvajali GS.
Ipak, protiv zdravog Rafe u polufinalu on ima jako, jako male šanse; ispod 20%.
Dakle, prvi uslov je da ispadne Rafa.
Protiv Stena u 1/4 može imati velikih problema ali ne tako velikih kao protiv Rafe.
Čak da mu se sve složi, i da igra protiv Noleta ili Marija u finalu, i tu su mu šanse ispod 50%.
Znači baš kako mu kladionice daju: oko 15% šansi...
A njegovi navijači uvek mogu da pričaju o eleganciji igre i lepoti roze patika, to je već stvar ukusa a o njemu se ne raspravlja...

Новаков фан

pre 9 godina

Извините Федерерови фанови. Али када говоримо о ривластву Феда и Рафе да ли знате ко је задњи пут славио на Вимблдону? Надал и то 2008. када је Фед био у "прајму" и играо свој најбољи тенис. Након 2007. Федерер више није добио Надала ни на једном слему. 2012. је дошао до титуле преко Ђоковића и Мареја. Тако да и овај пут он може побједити Нолета и (можда) Мареја. Али ако Надал дође до полуфинала стварно не видим како он њега може добити. Надали сте се и у Аустралији па га је почистио 3:0.

robin hud

pre 9 godina

Da nisu ove vesti na srpskom, pomislio bi čovek da je ovo Švajcerska. Malo ste ga preterali sa ovim vestima i protežiranjem dede. Njegovo je prošlo. Ono zbog titula ga naravno ne treba otpisivati ali vi ga preteraste, samo što ne objavljujete šta je jeo. Nije on srpski igrač, on je bre protivnik našem najboljem igraču. Forma mu je nikakva ove godine, nije on Nadal da se vadi iz mrtvih, on to nikad i nije znao.Gde su članci o ostalim srpskim igračima i njihovim protivnicima.Malo je mnogo. Hteli mi to ili ne ovo je povratak u prošlost. Tenisu trebaju novi heroji.

robin hud

pre 9 godina

(odg, 22. jun 2014 19:25)
Prvo tačno je za Nadala, mada mi je drago zbog toga, Drugo Roger je imao kretanje , lepo si rekao kad i treće tu njegovu usporenost potvrđuje poslednji turnir u Haleu, pogotovu prvo kolo i finale, kada nikako nije uspevao na trvi da namesti onaj obilazni forhend.

branimirbjelica

pre 9 godina

Smijesan komentar, naslov za nevjerovati!zadnje 2 godine pobijedio Dubai/Nole ga podcijenio/i Halle/smijesno s kim je igrao/,kakvi su to strucnjaci koji njega uvrstavaju u favorite? Za nevjerovati!

danilo

pre 9 godina

Igore, od 2008. dakle već 7.godina, Rodžer znači u svojim najboljim godinama, pa do danas,od 19 mečeva,Rodžer je dobio samo 4, to znači negde oko 20%.Istina, 8 je igrano na šljaci, ali i od 11 preostalih Rafa je dobio 7.
Naravno, sport je to, Rodžer je Wimbldon kao Rafi Garos, ali u ovim godinama , kako mi se čini, on zaista nema rešenje za Rafin spinove na bekend stranu jer ni u najboljim danima nije ih imao.
Kakogod, očekujem da Nole da svoj maksimum a onda se čini da je pobednik izvestan...

robin hud

pre 9 godina

(Preko Bare, 22. jun 2014 17:13)
Lepo si to napakovao, samo što se ne osvrnu malo i na druge igrače koji su igrali protiv tvog ljubimca. Tu se ne misli samo na odnos Nadala i Đokovića. Federer je pao psihološki u igri sa ostalim slabije rangiranim igračima koji su ranije bili njegove mušrerije(Šardi,Vavrinka). Federer mnogo češće ispada u ranijim fazama turnira, ove godine još nije osvojio nijedan masters(što ne znači da neće). On se očigledno fokusirao samo na GS samo je pitanje koliko će mu dozvoliti godine i njegovo sve gore kretanje.

robin hud

pre 9 godina

Da nisu ove vesti na srpskom, pomislio bi čovek da je ovo Švajcerska. Malo ste ga preterali sa ovim vestima i protežiranjem dede. Njegovo je prošlo. Ono zbog titula ga naravno ne treba otpisivati ali vi ga preteraste, samo što ne objavljujete šta je jeo. Nije on srpski igrač, on je bre protivnik našem najboljem igraču. Forma mu je nikakva ove godine, nije on Nadal da se vadi iz mrtvih, on to nikad i nije znao.Gde su članci o ostalim srpskim igračima i njihovim protivnicima.Malo je mnogo. Hteli mi to ili ne ovo je povratak u prošlost. Tenisu trebaju novi heroji.

branimirbjelica

pre 9 godina

Smijesan komentar, naslov za nevjerovati!zadnje 2 godine pobijedio Dubai/Nole ga podcijenio/i Halle/smijesno s kim je igrao/,kakvi su to strucnjaci koji njega uvrstavaju u favorite? Za nevjerovati!

danilo

pre 9 godina

Rodžer ima šanse, što da nema; pa imaju šansu i igrači koji nikada nisu osvajali GS.
Ipak, protiv zdravog Rafe u polufinalu on ima jako, jako male šanse; ispod 20%.
Dakle, prvi uslov je da ispadne Rafa.
Protiv Stena u 1/4 može imati velikih problema ali ne tako velikih kao protiv Rafe.
Čak da mu se sve složi, i da igra protiv Noleta ili Marija u finalu, i tu su mu šanse ispod 50%.
Znači baš kako mu kladionice daju: oko 15% šansi...
A njegovi navijači uvek mogu da pričaju o eleganciji igre i lepoti roze patika, to je već stvar ukusa a o njemu se ne raspravlja...

Новаков фан

pre 9 godina

Извините Федерерови фанови. Али када говоримо о ривластву Феда и Рафе да ли знате ко је задњи пут славио на Вимблдону? Надал и то 2008. када је Фед био у "прајму" и играо свој најбољи тенис. Након 2007. Федерер више није добио Надала ни на једном слему. 2012. је дошао до титуле преко Ђоковића и Мареја. Тако да и овај пут он може побједити Нолета и (можда) Мареја. Али ако Надал дође до полуфинала стварно не видим како он њега може добити. Надали сте се и у Аустралији па га је почистио 3:0.

robin hud

pre 9 godina

(Preko Bare, 22. jun 2014 17:13)
Lepo si to napakovao, samo što se ne osvrnu malo i na druge igrače koji su igrali protiv tvog ljubimca. Tu se ne misli samo na odnos Nadala i Đokovića. Federer je pao psihološki u igri sa ostalim slabije rangiranim igračima koji su ranije bili njegove mušrerije(Šardi,Vavrinka). Federer mnogo češće ispada u ranijim fazama turnira, ove godine još nije osvojio nijedan masters(što ne znači da neće). On se očigledno fokusirao samo na GS samo je pitanje koliko će mu dozvoliti godine i njegovo sve gore kretanje.

Werewolf

pre 9 godina

(Bojan, 22. jun 2014 16:30)

Isto sam napisao na komentarima za neke druge vesti;nemoguce bilo sta predvideti pre pocetka turnira.
Federer i Marej ce,skoro sam siguran,stici do 1/2 finala.Sto se tice Novaka i Rafe vrlo sam skeptican,sanse da prodju prvu nedelju 50% obojci.
Novak je prethodne 2 godine nakon poraza na RG,iako je stizao do zavrsnica turnira,igrao bez "onog" pogleda koji je imao 2011.i u delovima 2013.Dosta malodusnosti i nezainteresovanosti,kao nakon poraza na OI,WB2012 i u Sinsiju prethodne 2 godine.
Budio se potpuno tek u Aziji.Ove godine mu je poraz pao teze nego prethodne 2,a dolazi bez ikakve pripreme na travi.Solidnom igrom(ali daleko od maksimuma)je stigao do zavrsnice prethodne 2 godine,ali se u mecevima sa Federerom i Marejem video nedostatak meceva na travi.
Rafa je radnik i njegova igra potpuno zavisi od treninga.Poraz od Brauna ne treba uzeti za ozbiljno;on je zarad love prihvatio da igra na terenu koji nije samo teniski i koji jedva zadovoljava kriterijume za ATP turnir.Teren na kojem mu je polje u kojem on igra bilo skraceno sa svih strana za po metar i na kojem je cekao servis metar blize nego sto je navikao.
Prosle godine je bio zdrav,ali se potpuno emotivno ispraznio-od Februara do Juna je odigrao mislim 55 meceva(50 singl/5 dubl)15-ak vise od prvog sledeceg igraca,koji je sezonu poceo na AO.
Verovatno ce se osecati nelagodno na travi u prvim mecevima.
Ako prodju prvu nedelju,finale Novak-Rafa,tesko Fed moze protiv Rafe na 3.dobijena.

danilo

pre 9 godina

Igore, od 2008. dakle već 7.godina, Rodžer znači u svojim najboljim godinama, pa do danas,od 19 mečeva,Rodžer je dobio samo 4, to znači negde oko 20%.Istina, 8 je igrano na šljaci, ali i od 11 preostalih Rafa je dobio 7.
Naravno, sport je to, Rodžer je Wimbldon kao Rafi Garos, ali u ovim godinama , kako mi se čini, on zaista nema rešenje za Rafin spinove na bekend stranu jer ni u najboljim danima nije ih imao.
Kakogod, očekujem da Nole da svoj maksimum a onda se čini da je pobednik izvestan...

martina

pre 9 godina

Slazem se sa vasim naslovom/stavom da je Federer favorit, pravi, i da ponovo moze osvojiti Vimbldon. On je najbolji kojeg mozemo ovih godina da gledamo i da uzivamo! Sto i cinimo. Uzivamo. Veliko je zadovoljstvo gledati gospodina na terenu!

vlada

pre 9 godina

Iako sam jedan od retkih u Srbiji koji bi više voleo da na kraju Wimbledona vidim federera sa peharom u ruci a ne Djokovića,moramo se ipak držati objektivnih pokazatelja i činjenica. One govore da federeru treba čudo. Mora da veže barem 5-6 jako dobrih mečeva u nizu, da mu se i malo otvori žreb, da malo ima i sreće da bi pobedio na Wimbledonu. Po meni nije favorit. Nije ni u prvih 5 favorita, ali ću sa uživanjem da gledam njegovu lepršavu igru i da se nadam da će stići što je dalje moguće.

RF

pre 9 godina

Ako Federer bez vecih problema dodje do 2 sedmice, osvaja turnir bez ikake dileme.
Kad on usavrsi igru tokom turnira, tad je mentalno mocan, a na WB nema psihickih blokada cak ni protiv Nadala ili Novaka, cak je i 2012 imao vise problema protiv Benetoa u 3 kolu nego protiv Novaka i Mareja u polufinalu i finalu.
Ove godine ima sve uslove da osvoji novu titulu na Vimbldonu.

Bojan

pre 9 godina

dok su na RGu favoriti bili izrazeni (Nole i Nadal, stavio sam na trece mesto tada Vavrinku, on je podbacio, ali prva dvojica su ne bas impresivnom igrom prilicno lagano stigli do finala), na Vimbldonu u ovom trenutku nema nekog posebnog favorita i to je situacija koja u ovoj fazi karijere moze da odgovara Federeru.
Ravnopravno na turnir ulaze sva cetvorica najbolje plasiranih nosilaca, a pored njih ima jos nekoliko kandidata za titulu. Mozda Gulbis nastavi sjajan niz igara, ili se Raonicu poklope sve kockice. Ja sam ubedjen da ce Stan biti opasan ako bude spreman, samo je pitanje da li se on zadovoljio ovim slemom i mastersom (to je cak vise od onoga sto delPo ima :o)

Preko Bare

pre 9 godina

"Po mnogima najbolji teniser u istoriji ove igre nije više mentalno toliko nadmoćan, u tom segmentu igre Đoković i Nadal su daleko ispred."

Meni ova recenica uopste nije jasna. Po kom osnovu je RF mentalno slabiji od Djokovica? Pa svi se manje-vise slazu da je Djokovic kad je rec o zavrsnicama najvecih urnira daleko mentalno slabiji od Nadala i Federera.

Ako se iskljuci period izmedju pobede u Dejvis Kupu krajem 2010. i pobede na AO 2012. godine, sto je bio zlatni period Novakove igre i rezultata, Novakov ucinak u finalima GS turnira je 2 od 9 (22%). Ako se uracuna i "magicna godina" ucinak je 6 od 13 (46%).

Nadal ima 14 od 20 (70%) a Federer 17 od 24 (71%), prema tome odmah se vidi ko je mentalno stabilniji u kriticnim situacijama. Djokovic jednostavno ne moze da se poredi sa ovom dvojicom. Da ima 70% ucinka kao oni, bio bi vec na 9-10 GS titula.

Ako nastavi sa trenutnim procentima, Djokovic ne moze da ocekuje vise od 2 GS titule do kraja karijere, a i to samo pod uslovom da nastavi da igra dovolkjno dobro da stize u finale 2-3 GS turnira godisnje.

Sto se Master 1000 statistika je malo bolja: NDj 19/29 (65%), RN 27/40 (68%) a RF 21/36 (58%). Mozda Novak nema toliko psiholoskog pritiska na ovim turnirima pa ih zao lakse osvaja? Necu da spekulisem, tesko je reci... ali zivi bili pa videli da li ce Sinsinati da osvoji posto je to jedini koji mu nedostaje i samim tim nabija tremu.

odg

pre 9 godina

@robin hud
Pa i Nadal sve cesce ispada od nekih slabijih tenisera.
Samo ove godine ispao je od Dolgopolova, Almagra, Brauna...
Zasto ne bi i Federer?
Sto se kretanja tice, iako je slabije nego 2007 ili 2008, RF ima kretanje koje je na travi bolje od Novakovog, Marijevog ili Nadalovog.

-

pre 9 godina

Ajde sve, ali otkud to da je mentalno slabiji od Novaka!?
Pa Novak na mec lopti odservira duplu servis gresku, na brelk loptama pravi neverovatne greske, u finalima GS se "oduzme". To se Federeru nikada nije desavalo. Cak naprotiv, u 99% GS finala igrao je za klasu bolje nego u prethodnom delu turnira. Slicno vazi za polufinala.
Sto se kretanja tice, nije na nivou iz najboljih dana, ali kretanje na travi i betonu mu je sigurno i dalje najbolje na svetu.

uh

pre 9 godina

E, kamo srece da je Novak mentalno jaci od Federera, imao bi bar 10-11 GS do sada, ali to nazalost nije tacno.
Novak, za razliku od RF i Nadala nema taj "ubilacki instinkt".

Igor

pre 9 godina

@danilo
Nisam bas siguran da je tako.
Vimbldon je specifican, trava Federeru odgovara, ostalima (osim Mareja) bas i ne.
Ako Nadal dodje do polufinala protiv RF ne bi bio favorit, prvi put u zadnjih nekoliko godina. Sve mane koje RF ima skoro da nestaju na Vimbldonu, jednorucni bekhend postaje prednost zbog cuvenog slajsa, poeni krace traju, brze se igra, servis je mnogo vazan, volej i izlaske na mrezu da ne pominjem...
Rafi skoro nista vise ne odgovara, kratki poeni mu ne odgovaraju, teze se brani, on nije tip igraca koji voli kratke poene ili izlazi na mrezu, servis mu je dobar ali ne presudan na travi....
Novak i Marej su odlicni ali protiv RF na travi bas i nemaju nikakvu prednost.

robin hud

pre 9 godina

(odg, 22. jun 2014 19:25)
Prvo tačno je za Nadala, mada mi je drago zbog toga, Drugo Roger je imao kretanje , lepo si rekao kad i treće tu njegovu usporenost potvrđuje poslednji turnir u Haleu, pogotovu prvo kolo i finale, kada nikako nije uspevao na trvi da namesti onaj obilazni forhend.

gix

pre 9 godina

@Novakov fan
2008. Federer nije igrao svoj najbolji tenis, tada je Nadal igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Te 2008 RF je imao neke probleme sa mononukleozom i igrom uopste, tako da je gubio ne samo od Nadala vec i od Karlovica, Vavrinke (koji je tada bio slab) itd.
Ipak, i pored toga, Nadal nije ni blizu onom iz 2008, kada je igra na WB u pitanju, tada je mogao ravnopravno da se nosi sa svima, sada je uspeh ako prodje 1 nedelju ili 1 kolo turnira na travi. Na travi nije medju najboljima, povrede su ga unazadile dosta.
Na WB on sada ima manje sansi protiv RF, nego Novak, zato sto Novak ipak ima raznovrsniju igru danas.
Na AO smo se nadali, to je prirodno, ali AO i WB nemaju slicnosti. Na AO je podloga najsporija, posle sljake, a na WB ubedljivo najbrza i generalno svi uslovi idu na ruku Federeru.

anonimus

pre 9 godina

Nek misli ko šta hoće ali je zasigurno najbolji teniser svih vremena...Doći će i ovi mlađi u njegove godine pa ćemo vidjet njih...Halo ljudi,njemu su trideset i dvije godine...Pustite šuplju i spustite se na zemlju...

joka

pre 9 godina

Federer je uvek favorit na travi,iznenadjujuce je zasto ga mnogi ne uzimaju za ozbiljno,tacno je da je trenutno u padu ali ako igde moze najbolje to je trava.Svim srcem sam uz NOLETA ali Roger nije za podcenjivanje,ako prodje prvu nedelju bice opasan,cak mislim da ima vise sanse i od Nadala!

nbgd

pre 9 godina

Pa realno, jedino na Vimbldonu RF ima veliku prednost u odnosu na Nadala i tu je favorit.
Cak i da se igra 5 setova, mec ne bi trajao duze od 3.5 sata, a RF moze bez problema toliko da igra.
Poeni su kraci, trava je podloga na kojoj pobedjuje napadacki tenis, servis mu je bolji od Nadalovog, slajs Rafi zadaje mnogo problema na travi, ritern je odlican, a Nadalov servis nije bas ubitacan.
Zbog takve igre i kracih poena RF skoro da ne pravi neiznudjene greske na travi, secam se protiv Novaka 2012 u 4 seta svega 15-tak gresaka, a u trecem setu 0 gresaka.
Pa cak i u porazu prosle godine napravio je svega 15-tak gresaka, ali je Stakhovski igrao bas u transu.
Jednostavno, RF je na Vimbldonu po meni najveci favorit, uz Novaka, Marej 3, a Nadal ako prodje prvu nedelju moze da se umesa u borbu, jer bi se tada dosta privikao na uslove.

Igor

pre 9 godina

@danilo
Tacno, samo sto period od 2008 pa do danas bas i nije period najboljih godina za RF, ipak je tada usao u onaj period kada je postao "star", ili stariji u teniskom smislu, naravno.
Seti se da je Nadal potpuno promenio svoju igru da bi 2006, 2007 i 2008 igrao finala Vimbldona, danas on ne igra tako agresivno, verovatno i ne moze zbog kolena, a kako mi se cini, on se najmanje i sprema za WB, sto je i pametno, jer nije valjda lud da rizikuje karijeru zbog turnira koji je ipak osvojio 2 puta i nema sta da dokazuje vise.
Samo da napomenem da se slazem sa tobom za Rafin spin uopsteno, ali na travi njegov spin nema onaj efekat koji ima na sljaci, ili cak betonu. Naravno, to je zbog podloge koja onemogucava da spinovana lopta na travi odskoci onako visoko kako odskace na sljaci.
Na travi je slajs mozda i najvazniji udarac, posle dobrog servisa, a ako neko ima kvalitetan slajs onda je to RF.
Bas zato sto je Federer u ovim godinama, jedino na WB je favorit protiv Nadala, jednostavno svi uslovi mu idu na ruku, a Nadalu ne odgovaraju. Recimo bas taj slajs mu najvise moze i praviti probleme.
Naravno, nama ostaje da vidimo sta ce biti...
Novak moze do finala sigurno, po meni je on uz RF najveci favorit.