Sreda, 13.11.2013.

11:00

Ima li smisla završni Masters?

Masters u Londonu završen je onako kako je većina ljudi u Srbiji priželjkivala, titulom Novaka Đokovića, ali u pozadini se nameće jedno važno pitanje.

Izvor: Saša Ozmo

Ima li smisla završni Masters? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

sasa jokic

pre 10 godina

A kada treba da se igra ZAVRSNI Masters, ako ne na kraju? Zar nije logicno da se pomeri masters u Parizu, obzirom da se tamo igra i GS?!
To sto Ferer nime mogao da stoji je posledica igranja skoro svakom mastersa, jer jedino tako moze da zaradjuje pare i poene.
Po meni treba ukinuti masters u Parizu jer tamo vecina igraca ispada namerno u osmini finala, kako bi se odmorili za London.
Kakva bi to sezona bila bez zavrsnog mastersa?!

srboljub

pre 10 godina

Analiza nije konzistentna. Verovatno je pod uticajem zapadne štampe kojoj nije zanimljivo da na završnom Mastersu sezone Djokovic (bad Serb, Balkan, viče, psuje, krsti se i uopšte mnogo nas nervira) briše teren sa drug-adictom & comp. Da su do finala došli Nadal i Marej ili Federer, Masters bi odjednom postao veoma zanimljiv, ili 'epic'! Iz našeg ugla, nema lepšeg osećaja kada Novak pobeđuje u Londonu, Parizu I Njujorku, jer je tamo publika najviše orjentisana protiv njega. Takva mu je karma, kad dolazi iz Srbije. Da je Englez, već bi bio proglašen najboljim svih vremena. Nikoga ne mrzimo, živeo Novak, živela Srbija!

bezveze

pre 10 godina

Bezveze.. A sto da se ukida ili menja?.. Vec 10 godina se ovim mazama cine ustupci na sve moguce nacine...Svi masters turniri, tj. finala mastersa su godinama bili na 3 dobijena sata.. Kao i ovaj zavrsni masters.. To se sada svelo na dva seta.. U cemu je problem?.. Treba da igraju sve turnire na jedan set ili sta? Naravno da zavrsni masters ne treba ukidati niti bilo sta menjati..

Bolje bi bilo da vrate brzine terena koje su nekada postojale pa necete gledati "masakr" od poena sa 50 razmena koje iznuruju igrace da ne znaju vise za sebe..

Nikola

pre 10 godina

kao prvo, tenis je sport, a u sportu se gleda i ko je najspremniji fizicki,po vama gospodine ozmo bokserski mec bi trebao da traje 2 runde,izadju izudaraju se i ko koga.. kao drugo ovde svi velicaju grend slemove jer imaju najvecu tradiciju,jedino sto odvaja grend slemove jeste sto se igra u 3 dobijena seta,iako novak najvise dobijenih setova sa nulom je upravo ostvario na grend slemovima,sto i govori o njegovom kvalitetu..grend slemovi se prakticno igraju u 3 dobijena meca.. zavrsni masters mogu da igraju samo najbolji igraci i da bi osvojio 1500 poena morate da pobedite 5 puta za redom nekog od 8 najboljih igraca te sezone, sto je daleko najteze i imate jednu priliku u godini samo..tako da sami procenite..

Neznalica

pre 10 godina

Potpuno izlišna analiza. Svaki igrač zna raspored svih turnira pre nego što sezona započne. Na njemu je da odredi gde će učestvovati i kako će rasporediti snagu tokom sezone. Sugestija da je završni Masters izlišan je prosto neverovatna. Jedini turnir gde teniski krem igra između sebe da bude izlišan. Bolje je smanjiti broj mastersa tokom sezone ako je raspored baš prenatrpan. U principu najbolji igrači i tokom tako pretrpane sezone imaju 2-3 meseca pauze (između AO i prvih ozbiljnih turnira serije 500 početkom marta, između Vimbldona i prvih mastersa početkom avgusta kao i između US Open-a i početka turneje po dalekom istoku). Kada se doda tom pauza na kraju sezone do AO to dođe oko 4 meseca bez tenisa za one najjače igrače koji mogu da pucaju na završni Masters. Pritom već 7-8 godina se finala svih mastersa ne igraju na tri dobijena seta gde se gubi znatno više energije koju je stvarno teško obnoviti. Na kraju krajeva ne igraju svi igrači, sem onih stvarno najboljih, na svakom turniru 3-4 meča. Znači, kada ispadnu u prvom ili drugom kolu oni odmah traže wild card za neki turnir koji se istovremeno odigrava inače bi imali ako učestvuju na 20-tak turnira godišnje svega 80-tak mečeva. Da li je Fereru neko kriv što je igrao 6-7 sedmica uzastopce pre završnog Mastersa? Mogao je kao Novak i Nadal da učestvuje na samo tri turnira. Što nije? Da zaključim, završni Masters je stvarno krem na torti i nikako ne treba prekinuti tu tradiciju.

Bane

pre 10 godina

Kome je od tenisera naporan raspored i prevazilazi njihovu fizicku izdrzljivost, neka razmisli o radu u nekoj od fabrika na jugu Srbije. Radi se 6 dana nedeljno po desetak sati za platu od oko 200 eura i to do prve bolesti jer odlazak na bolovanje automatski znaci i otkaz.

Пара врти и убија сваки други смисао

pre 10 godina

Док прави новац, има смисла.
Пуна О2 арена, задовољни спонзори, шта је проблем?

melbourne

pre 10 godina

Da li turnir ima smisla, ima i nema, ima ako si Srbin ili navijac srpskog velikana, nema smisla ako si navijac fedexa, nadala i ostalih manje vrednih takmicara, nema smisla nedaj boze ako si "susjed" jer Novak The Serb pobedjuje u finalu bez obzira ko je s druge strane mrezice.

majstor

pre 10 godina

glup tekst! cuj umorni jer igraju 80 meceva godisnje a ja radim 260 dana godisnje za manje pare pa mi se poslovna godina ne zavrsava u novembru!

Boban Nikolic

pre 10 godina

Evo sta je Zavrsni Masters.Od 1971 i prvog osvajaca tog turnira(Sten Smit)pa do danas odigrano je 44 takvih turnira,promenio je 4 naziva i odigrao se u 14 razlicitih gradova.Medju pobednicima ovog turnira se je naslo 20 razlicitih igraca(Federer-6,Lendl-5,Sampras-5,Mekinro-3,Nastase-4,Beker-3,Novak-3,Hjuit-2,Borg-2,Konors-1,Edberg-1,Agasi-1,Stih-1,Koreca-1,Viljas-1,Nalbandijan-1,Davidenko-1,Kirten-1,Orantes-1,Smit-1).Veliki broj igraca koji su obelezili vreme u kome su igrali i pri tom bili i Prvi na ATP listi ovaj turnir nikada nisu osvojili(Kurijer,Vilander,
Rodik,Safin...Nadal jos ima sansi).Polemika da li je taj turnir potreban je bespotrebna a komentari koji se odnose na sve drugo sem na pomenutu dilemu mi lice na onu nekadasnju studentsku anegdotu kada je profesor pitao studenta biologije da mu odgovori na pitanje o slonovima. Svoj odgovor je poceo:Slonovi su jako velike zivotinje i kao takve su vrlo pogodne da se na njima razvijaju bube.A sve bube mozemo podeliti u 6 grupa i 12 podgrupa....i tako bi on mogao do sutra da ga profesor nije prekinuo i dao mu peticu.
P.S.To isto pravo je primenila i moja supruga i prekinula mi pisanje.

game, set and...

pre 10 godina

većina komentatora su na sličan način propratili u najmanju ruku čudan tekst, i još čudnije pitanje...

činjenica je da je Pariz preblizu WTF-u, ali je isto tako činjenica da sledeće godine neće biti, pa čemu onda pitanje baš sada??? a takođe je svima poznato da su od Raonića pa do Federera i Vavrinke svi bukvalno umirali ne bi li se plasirali na WTF, pitanje je zašto, ako se po mišljenju autora od njega lako odustaje...

Pariz je ove godine verovatno prvi put u istoriji imao 8 učesnika WTF-a u četvrtfinalu, a takođe je poznato da je Federer UVEK podešavao formu nakon US opena samo za WTF, sve ovo govori u prilog da je izuzetno bitno svima njima i samo prisustvo, a to što u takvim uslovima nisu svi konkurentni, e to je neko dugo pitanje...

za kraj jedno hipotetičko pitanje: ako se ovaj ili bilo koji turnir igra zbog ljubitelja tenisa, a kvalitet je glavni moto, znači li to da pravi ljubitelj tenisa ne treba da prati turnire iz serije 250, ili da u slučaju otkaza par zvučnih imena (povrede i sl.) nema svrhe odigravanja čak ni GS-ova???

a gde je pečat???

srbin

pre 10 godina

Završni masters treba da bude više od GS-a, nosi 2500-3000 poena i igra se 2 nedelje, u po 3 dobijena seta, sa 2-nedeljnom pred pauzom kao uvertirom. Završni. Finalni. Najveći. Najjači.

tenis tenis

pre 10 godina

@jugoslav Ne secam se da je Nadal negde ponizen. Bar ne ove sezone. Izgubio finale zavrsnog mastersa, pa sta? A tron je preuzeo tako sto je osvojio sedam velikih titula i tri manje. Dok Djokovic osim Australije i Monaka cele godine do oktobra nije osvojio nista. Nadalu niko nista nije poklonio. Cak je zbog pozicije imao uzasno tezak zreb na gotovo svim turnirima, pa je imao i Federera i Novaka jos pre finala.. Nadal je zasluzeno prvi. Jer je osvojio pet masters titula i dva gren slema. Meni licno bi bilo smesno da nije prvi. Jer onaj ko je najbolji tokom cele sezone taj i treba da bude na prvom mestu. Po tvojoj logici ako je na primer Partizan prvi tokom cele sezone, i u poslednjem mecu kad je vec obezbedio titulu izgubi od Javora onda po tebi Javor treba da je sampion?! Tenis se ne igra samo u oktobru, vec skoro cele godine. Nadal je uradio dovoljno da bude zasluzeno prvi.

ma koji mastersi

pre 10 godina

@ATP Ma sve te masterse mozete macki o rep da kacite. Bitni su slemovi i eventualno ukupan broj masters titula. Kad zavrse karijere niko nece reci Novak Djokovic osvajac 16 mastersa, ili Rafa Nadal osvajac 26 mastersa. Nego Novak Djokovic nekada najbolji teniser sveta osvajac toliko gren slem titula...

Milan

pre 10 godina

@jugoslav Kazes da je smesan nacin na koji je Rafa preuzeo prvo mesto?? Pa jeste. Covek je zbog odsustva sa terena pao na peto mesto, kasnio u februaru za Djokovicem 7500 poena. A onda je osvojio 10 titula i igrao 14 finala. Osvojio IW, Madrid, Rim, Sinsinati, Montreal. Pet mastersa. Od tri gren slema na kojima je ucestvovao osvojio je dva. Jedini igrac uz Rodika koji je u istoriji tenisa uspeo da u nizu osvoji dva mastersa i gren slem. Nadoknadio je 7500 poena i jos ima 1000 vise. Ma bas smesno, zar ne? Lepi su ovi turniri na kraju godine, ali sve sto je u tenisu bitno igra se od AO do US opena. Ostalo je manje bitno..

Travis Bickle

pre 10 godina

"Do not fix it if is not broken." Ne postoji ovo pitanje, prvi puta cujem da ga neko postavlja. Kalendar je jedno pitanje, ali pitanje turnira po sebi niko nije postavio do sada. Prvi ga je postavio Ozma. Ovo je jedini turnir na kojem igraju 8 najboljih po "round-robin" sistemu i donosi najvise bodova posle slema. Da je turnir nebitan ne bi ga Federer osvajao 5 puta. Takodje, u poredjenju Federera i Nadala, cinjenica da Nadal nije osvojio nijedan igra vaznu ulogu. Zato je turnir bitan za igrace poput ove dovjice i Noleta. Ako je turnir manje bitan od slemova sto naravno jeste ne cini ga i nevaznim.

ATP

pre 10 godina

Poštovani, koje značajne turnire, osim završnog mastersa, Nadal još nije nijednom osvojio? Zahvaljujem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 13. novembar 2013 23:57) Fale mu 2 mastersa(Pariz i Majami) i masters kup,Federeru nedostaje Dejvis kup,olimpijsko zlato i 2 mastersa(Rim i Monte Karlo),Noletu fali olimpijsko zlato,Rolan Garos i Sinsinati.Od penzionera najuspesniji je Agasi 7 razlicitih mastersa,masters kup,Dejvis kup i olimpijsko zlato!Samo 2 trofeja nije osvojio Monte Karlo i Hamburg.

slobodan

pre 10 godina

Razmazeni su i komentatori i teniseri.O cemu pricamo o umoru?Tenis se ne nalzi ni medju prvih 8 olimpiskih sportova po tezini,nemate direktnih kontakata medju igracima,nema nikakvih rizika,ima pauza koliko hocete,cak i medicinskih pauza...Zamislite atleticare ili bicikliste.
Najbolje bi bilo uzeti milione a sedeti kod kuce.
Tenis prati mocna industrija koja mora da vraca ulozena sredstva,tako da igraci moraju da misle o svemu.

iyoda

pre 10 godina

pa neka ga onda stave sredinom sezone. sto se tice bodovanja, sve im je jedno. na kraju sezone se bodovi ne brisu. osim ako se za taj zavrsni turnir ne gledaju samo bodpvi osvojeni u toku sezone.

Charapan 69

pre 10 godina

Stvar je jednostavna. Trebalo bi završni turnir u Londonu (ili gde god se održava) pomeriti na kraj tekuće ili čak početak naredne godine i umesto da vrhunski teniseri igraju Hofman kup ili egzibicije, odigraju turnir sa više od mesec dana pauze od poslednjeg Mastersa. Time bi oni imali dovoljno vremena da se odmore i fizički i psihički, nivo igre bi bio vrhunski, a završni turnir bi im bio i odlična priprema za AO. I vuci siti i teniseri na broju.

Mastoor

pre 10 godina

(Sasa, 13. novembar 2013 20:27)
Ako bukvalno shvatamo one stvari koje ne treba bukvalno shvatiti onda su svakakvi zakljucci moguci. Pojam "Peti slem" ne znaci da je turnir podjednako vazan kao Vimbldon, nego pod tim pojmom ljudi podrazumevaju da je turnir po znacaju odmah posle 4 slema. Tako i turniri u Indijan Velsu i Majamiju vole da se nazivaju petim slemovima, medjutim najvazniji posle slemova je upravo ovaj zavrsni turnir koji je Nole osvojio u Londonu.

Liverpool Man

pre 10 godina

@zoran Trebamo,trebamo...Kaze se treba.
Teniserima je svejedno jer uzimaju veliki broj poena i cini mi se najveci novac od svih mastersa a i ipak je to zavrsni masters logicno je igrati ga na kraju sezone,zar ne?Imaju oni dovoljno kondicije,kao sto smo i videli.Novak je mogao bar jos 2h sa Nadalom pa verovatno i Nadal.

šetač

pre 10 godina

Dobro su plaćeni, tako da nema odsustvo motiva. Nedelju dana pauze je više nego human gest između Pariza i Londona. Ne vidim gde bi se završni masters igrao u Evropi osim u Londonu. Hala je puna, organizacija je na visokom nivou, publika vaspitana, sa tradicijom. Da neće možda u Madridu.

Goran S.

pre 10 godina

Vidim da je glavna fora reci: koliko teniseri zaradjuju, treba da cute i igraju taj tenis.
Medjutim, evo vam nekih poredjenja:
Pedeseti teniser sveta jedva sastavlja kraj sa krajem, dok kad bi se napravila lista fudbalera videli bi da petstoti fubaler na svetu pliva u parama, kao i kosarkas.Najvece sportske novcane nagrade su u boksu.Evo vam primera i van sporta, budite u bilo cemu medju pedeset u svetu i zaradjivacete neuporedivo vise nego teniser na istom mestu. Kada bi se sastavila list zarada arhitekata ili advikata, videli bi da onaj koji je pedeseti na listi zaradjuje milione dolara godisnje, dok pedeseti teniser pitanje zardi li petsto hiljada dolara. Jedanog prosecnog trenera valja platiti polovinu te cifrea ona druga polovina pitenje jeli dovoljna za ostale pratece troskove, kao sto su putni troskovi i hotel, da ne procamo o potrebama za fizioterapeutom, kondicionom treneru itd.
Nadam se da sam vam malo bar otvorio oci ovime, jer mnogi roditelji silno grese misleci da samo da im dete uzme prve atp bodove i bice vracene ulozene pare. Dobro zaradjuje prvih par tenisera na atp i to je to.
Da se dotaknem i teme:
Zavrsni masters treba da postoji ali treba ga pomeriti i to negde na kraj Novembra ili pocetak Decembra, da imaju mesec dana odmora i onda ce ga odigrati sa uzivanjem.Da se igra na 3 dobijena seta i bez bodova, vec da bude kredit za propustanje nekog od obaveznih mastersa kada ce mu se upisati tada zaradjeni, nefer je ovako jer bodovno odmicu ostatku armade.

svetlana

pre 10 godina

Po meni Masters ima smisla ali da igraci imaju bar nedelju ili dve pauze
da mogu da se odmore i pripreme za te meceve pa da to ne bude otaljavanje
kao ove godine, vec pravi slag na torti.

jugoslav

pre 10 godina

Završni turnir je kruna sezone kao i u drugim sportovima.Da ga malo ne želimo omalovažiti zbog toga što ga je Novak osvojio tri puta a nadal nijednom.Što se umora tiče zar i ostali sportisti ne igraju završne turnire posle napornih sezona.Nego ovaj završni turnir je naterao na razmišljanje o terminu Finala Devis kupa,njega treba odigrati prije završnog turnira.Zatim ova sezona čelnike ATP-a treba natjerati da razmišljaju o promjenama.Zar je sportski da neki sportista ima toliku privilegiju što nije odigrao skoro jednu cijelu sezonu.Skoro je ispalo smešno kako je Rafa preuzeo primat na rang listi.Takoreći dotučen je do kraja,malte ne i ponižen a on zaposjeo tron.No mora se priznati da to ima dugu tradiciju,pa traje,pa je i zbog toga ispravno.

Sredoje

pre 10 godina

Naravno da ne mogu biti objektivan, pa rekao sam da sam pravi Noletov navijač. Inače imam 61 godinu i hvala bogu igram tenis (odlično) poslednjih 50 godina. Za one koji ni sopstveno ime ne smeju da napišu na forumu, da kažem da sam bio predsednik četvrtog najstarijeg teniskog kluba u Beogradu punih 18 godina, da sam imao sreću da uživo gledam i asove tipa Emerson, Lejver, Rouč; za koje verujem da mnogi nisu ni čuli.
Tenis je do te mere napredovao i hardware-om (reketi) i taktikom i ostalim da više gotovo i ne liči na igru od pre samo 10 godina. Svedoci smo da morate čekati i po desetak poena da vrhunski igrači udare bekend ili forhend a da to ne bude iz nekog raskoraka što je nekada bila jeres. Mehanika udaraca je davno opisana jednačinaama (možete ih naći i na internetu, verujte da sam i više nego dovoljnog obrazovanja za kinematske analize pokreta) i budete li ih proučili razumećete zašto sam napisao prethodni komentar o trenutnoj superiornosti Noletovoj. Janovica sam pomenuo samo kao potencijal zbog neverovatne mehanike (brzine), snažne grradje (203 cm), škole koju je očito dobro savladao ali i u pravu ste problematične glave.
Morate priznati da sam pravi navijač i hvala za polemičke komentare.

zika

pre 10 godina

dva tri turnira serije 1000 prebaciti u seriju 500 i to je to. bila je ideja sa monte karlom pa su onda izmislili da je on neobavezan 1000 (ako ga ne igras racuna ti se najbolja 500 umesto njega). a pariz ukinuti. imaju r.garos, otkud dva velika turnira u jednom gradu

Бетелгез

pre 10 godina

Као да су текст написале злураде комшије, а не наш Саша.Да је Федерер освојио, имало би смисла, враћа се на старе стазе славе, броје му се титуле...О Надалу тек да не причамо, универзум је изгубио са његовим поразом.А Ђоковић, ситан играч, његовим освајањем овај турнир је постао калибра фјучерса.:)
Што се тиче добрих мечева, прошлогодишње финале је било врхунско, јесте Ноле победио Федерера у 2 сета, али оба су била веома напета.
Поздрав!

djordjevic

pre 10 godina

Sto se bas onog VRHUNSKOG tenisa tice, on se zavrsava US Open-om i to je tako. Mozda je zavrsni masters peti po vaznosti turnir godine, ali je opet celu klasu ispod grand slamova...Ustvari, zavrsni masters je vise u rangu sa indijana velsom nego sa grand slamovima.

Ljubisa, Velika Hoca

pre 10 godina

Dovoljno dobrih komentara i misljenja je izneto na temu vremenskih pauza izmenju nekih turnira, narocito izmedju onih vaznih kao sto su Pariz masters-zavrsni masters-finale Davis cup-a!

Niko nije razmisljao o ovome: nije li vremenski razmak izmedju 3 Slama (LG-Wb-Usopen) malo zgusnut??? a izmedju Usopena i AO ima oko 4 meseca izmedju AO i RG takodje oko 4 sto je sasvim u redu.

Dok LG,Wb i USopen - 3 slama strpana su u svega 4 meseca !!!

Sasa

pre 10 godina

@Sredoje je napisao da Nadal i Federer ne mogu da pariraju spremnom Novaku i da to moze samo Janovic i dobio je duplo vise pozitivnih nego negativnih ocena. Srbija, zemlja tenisa, ali malo sutra..

Sasa

pre 10 godina

@Mastoor I da Novak osvoji 10 zavrsnih mastersa sto mu jod srca zelim, ako ostane po broju slemova iza Rafe i Feda nema nikakve sanse ni da udje u pricu o najboljem u istoriji. Gledaju se GS trofeji, to je bitno. Ostalo je utesna nagrada..

Mastoor

pre 10 godina

Da, da, sad kad ga je No1e osvojio, potpuno je izlisan, a da je Nadal pobedio bio bi to turnir nad turnirima i Nadalovo galakticko dostignuce.

Racuna se to kao peti slem i te kako kad uporedjuju ko je bolji teniser u istoriji. No1e je u ovoj kategoriji medju 7 najboljih, a jos samo jedan zavrzni turnir da osvoji bice bolji od njega samo Fed sa 6 i Lendl i Sampras sa po 5 takvih titula.

pera kojot

pre 10 godina

Kako me nerviraju komentari tipa "koliko para zarađuju" ili "ja radim za 200 eur". Prvo, samo vrhunski teniseri, kupe kajmak. Drugo, brate budi i ti najbolji u svijetu ili jedan od najboljih u onome čime se baviš, pa ćeš zarađivati brdo para. Još ako je to interesantno ljudima da gledaju, eto te među milionerima. Siguran sam da Đokoviću, Nadalu, Federeru... sada nisu presudne novčane nagrade, već imaju motiv da ostanu zapamćeni kao jedni od najboljih igrača u istoriji.

zoran

pre 10 godina

Ljudi, vec je odluceno da od sledece sezone bude nedelju dana razmaka izmedju Pariza i Londona.
U toku zavrshnog Mastersa su objavili tu vest na SKY TV-u.

Da su teniseri preplaceni , pa svako normalan zna da jesu...kao i fudbaleri, golferi i slichni...no, civilizacija je na tom nivou da je sistem vrednosti ,gotovo, nepostojeci.

Nikola

pre 10 godina

Ovo je sve nepotrebno brutalna komercijalizacija. Igrači tokom sezone imaju limit koliko smeju da propuste turnira i to moraju debelo da pravdaju. Nikada nisu i neće podići glas. Tenis se sveo samo na zanimljive igre glavom. Novac jednostavno nije motivator, ima ga previše. JJ je zaradila preko dva miliona eur i mora da se drži pravila. Iz igre se ide u penziju ali teniseri su odvojeni od ranog detinjstva iz realnog života. Ovisni su i to se koristi dobro.

Nikola

pre 10 godina

Mastersi su za prosecne tenisere iz top10 koji nemaju sta da traze na gs.To je u zadnjih par godina postala praksa najboljih da igraju apsolutne sve turnire.Pre kad nije bilo razlicitih vrsta dopinga teniseri nisu mogli da izdrze takav tempo,danas je to normalno.

Pablo

pre 10 godina

Čemu ovaj tekst, nije mi jasno kad je opšte poznato da će masters u Parizu 2015 biti pomeren za februar. Završni turnir u godini će dobiti još više na značaju. Pitajte Federera zašto je preskakao Pariz ranijih godina da bi se spremio za WTF i osvojio ga 6 puta ako nije bitan turnir.

joca

pre 10 godina

Svaka cast na analizi, ali notorna je glupost da se Federer ne moze kvalitetom mjeriti s najjacima. Njegov glavni problem su godine i kondicija i zbog toga se cini kao da je kvaliteta njegovog tenisa opala. Svatko tko je malo vise igrao tenis zna da cim fizicki nisi vise u stanju odigravati poene na visokoj razini, gubi se koncentracija i usredotocenost na svaki pokret, a u tenisu je to kljucno. K tome,Federer u ovim godinama parira daleko fizicki spemnijim igracima u naponu snage te je upravo on doveo tenis na ovu razinu ma kojoj je danas. Vidjet cemo gdje ce Nadal i Djokovic biti poslije 30-e.

patrijoota

pre 10 godina

@Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)
(Adam Jensen, 13. novembar 2013 11:31)
Obzirom na sve izrečeno da ne kažem gluposti ako se i ne vratiš nećemo ostati zakinuti za neku dubokoumnu misao.

idemo po AO

pre 10 godina

moram reci, i meni je razocaravajuca sama tema. mislim, pa sta treba da bude, zavrsni 250? naravno da ima zavrsni masters, logicno je da ne moze zavrsni GS jer treba 128 njih da ucestvuje. nekada se australija igrala na kraju godine, u decembru. dosao je ko je preziveo. sve je ovde ok, samo nedelja dana odmora. a ne mora ni nedelja dana odmora. zavrsni masters se igra od ponedeljka, i finale je u ponedeljak. neka pocne u subotu, 6 dana nakon pariza, i zavrsi se iduce subote, 6 dana pre finala davis cupa. dosta je to njima odmora, pa profersionalci su to, to im je posao, tela su im pripremljena valjda za te napore, ne zovu mene tamo da igram. a zadnje dve godine nema pauze izmedju pariza i londona, jer su se igraci zalili na predugacku sezonu, pa eto im sad, trazili su skracenje, dobili su skracenje. uglavnom, pozdravljam da iduce godine bude pauza. sto se tice mastersa ostalih, valjalo bi malo pretumbacije. po jedan ispred AO i W ne bi skodio, pa nek se dogovore, koji ce kad

Kocha

pre 10 godina

Mislim da je najboljim teniserima koji su favorti za osvajanje turnira i te kako stalo da igraju na masters kupu, dok su uglavnom otkazivali autsajderi. Kad se pogleda lista osvajaca vidi se da su taj turnir najcesce osvajala najveca teniska imena tog vremena, uz vrlo retka iznenadjenja. S druge strane mislim da zbog masters kupa najvise trpi pariski masters koji cesce osvajaju `favoriti iz senke` Npr u poslednjih desetak god osim Djokovica 2 puta i jednom Federera turnir su osvajali igraci poput Ferera, Conge, Davidenka, Berdiha, Henmana... Po meni bi najbolje resenje bilo da se masters kup pomeri za nedelju dana tako da oni najbolji imaju par dana odmora posle Pariza. Iako je sezona zvanicno duga, teniseri ipak imaju dovoljno vremena i za odmor, jer imaju dosta duge pauze posle Australije, Vimbldona i Amerike. A sto i vecina komentatora kaze, super su placeni za svoje napore.

drago

pre 10 godina

svi su ko limun. trebalo bi ukinuti mastars Sangaj. stavit umjesto sangaja jedan masters na travi i onda pomaknuti ova dva u deseti mjesec. napravit izmedju njih 2 tjedna pauze.
Cuj masters u Aziji...

Ciga

pre 10 godina

Zbog ovakvog rasporeda najvise ispasta Masters u Parizu koji je obicno zadnja rupa na svirali igracima koji su se kvalifikovali za WTF. S druge strane je to i sansa drugim igracima osim velike 4 da osvoje neki masters trofej. Söderling, Berdih, Ferer, Conga imaju po jedan masters - pogodite koji :-)

iza suda

pre 10 godina

Jako cenim i volim da citam Sasine komentare ali mislim da je ovog puta postavio stvari naglavacke. Pitanje nije trebalo da bude o Mastersu nego o celoj sezoni koja do njega vodi. Igraci su se vec u vise navrata zalili na duzinu sezone i na napore kojima su izlozeni. Svi oni vole da dobro zarade kao i da se takmice (ne bi radili to sto rade da nisu takmicari) ali telo ima limite. Cinjenica je da tenis nikada nije bio toliko kvalitetan kao danas kad imamo cak tri aktivna igraca koji su u konkurenciji za najboljeg svih vremena. Potreba da se zaradi na proizvodu koji je trazen, s druge strane, ima limite kolika je potraznja. Sa globalizovanom TV izgleda da ponuda jedva postize da zadovolji potraznju.

Vrhunski tenis danas je mnogo atletskiji sport nego sto je bio pre samo 10-tak godina. Pogledajte Mekinroa, Dzimba, Edberga, Cenga i Agasija i uporedite ih sa Nadalom, Djokovicem, Delpom, Congom i Vavrinkom npr. S kojom biste gruom radije posli u tucu? Koncentracija, umno i fizicko naprezanje koje trosatni mec iziskuje uporediv je sa 3+ dana rada u kancelariji. Koliko napora zahteva skoro 6 sati Noleta i Nadala u Australiji kad ni jedan ni drugi vise nisu u stanju da stoje tokom ceremonije? Zato nemojte nipodastavati njihove napore. Samo da putujete koliko oni i zivite "iz torbe" u hotelu bi vam dosadili posle par godina. Sem toga, stoti igrac na ATP listi zaradjuje manje nego mnogi profesionalci na zapadu, a karijera mu traje svega 10-tak godina. Mi vidimo samo krem i glamur.

sokolovo oko

pre 10 godina

Svi oni su profesionalci.Spremni su za to trcanje koje je jako malo ako uporedimo sa ostalim vrhunskim sportistima.Tako da o umoru ne treba govoriti jer da bi ostali u vrhunskoj formi oni itekako treniraju i dok su na odmoru.Problem je vise u tehnickom smislu putovanje,smestaj .Veci je problem pobediti turnir u Dubaiu i onda leteti u SAD NA dva uzastopna mastetsa IW i MI..pa onda iz NY u bg na dejvis kup ili iz londona u Argentinu takodje na dejvis kup....treba se navici na vremensku zonu...

Gajetano

pre 10 godina

Naravno da ima smisla sve dok Novak pobedjuje. Nakon toga ga ukinuti. Slican kriterijum bih primenio i na Gren Slemove. Znaci ovako:

- Australian Open: obavezno zadrzati
- Rolan Garos: momentalno ukinuti
- Vimbldon i US Open: dati im jos jednu sansu

Turnire iz serije 1000(masters), 500 i 250 ostaviti kakvi jesu. Za sada.

Ovo je moje licno misljenje i nikoga ne vredjam, stoga molim da mi se komentar objavi.

konfučije

pre 10 godina

Završni masters je odlična ideja i svakako je potreban tenisu i termin je sasvim odgovarajući. Ako negde treba vršiti promene to je masters u Parizu. Pariz već ima GS turnir pa bi masters mogao recimo da se preseli u Hale ( ili neki drugi grad ) na travu bilo bi pravedno pošto na travi ne postoji masters. Tako bi se rešio problem rasporeda a i ljubitelji travnate podloge bi uživali igrajući masters na travi.

sarajevo.ba

pre 10 godina

Sredoje
Hahahahahahahahah izvini al moram se nasmijat
Ti si meni uzor,evo od sad pa nadalje
Jel znas uopste o kom sportu je trenutno rijec?
Ko je Janovic,ja mislim da on ne bi ni mene pobjedio da nema servisa u tenisu
P.s mislim da bi se i Novak postidio ove nebuloze njegovih simpatizera

Nemo

pre 10 godina

Ima smisla. Narocito ove godine kada je odlucivao o broju 1. ma kraju godine. A podizanjem znacaja broja 1. na kraju godine, dodalo bi dodatnu dozu zanimljivosti u tenis. Svi govore kako eto br0j 1 nije bitan (mislim to mesto), broje se samo GS, a opet to bi moglo biti nesto kao pobednik SK u skijanju ili sampion u GP. DOdatnim propagiranjem, a mozda I nekom znacajnom kintom za broj 1. na kraju godine bi I turniru pred kraj sezone dobili na znacaju.

hahaha

pre 10 godina

Ajde Sredojev komentar koji je zaista neverovatan cak i u zemlji pristrasnih i neobjektivjih, ali ovih 11 sto kliknuse plus.. Pa rodjaci Janovic je bolji igrac od Nadala i Federera?!

Goran

pre 10 godina

Ferer je u Parizu odigrao samo jedan mec vise od Nadala i Federera ali zato u Sangaju nije dosao ni do cetvrtfinala. To sto je odigrao kako je odigrao je povezano sa njegovim kvalitetom a ne umorom, on nije igrac koji moze da veze dva dobra finala na mastersima. Tu dolazimo do problema dubine danasnjeg tenisa a ne problema mastersa. Nemoguce je danas naci 8 dobrih igraca za ovaj format sa 8 igraca na zavrsnom turniru. Trenutno postoji ne vise od 5 igraca koji igraju na vrhunskom nivou. Ako je jedan povredjen a to je Marej (prosle godine je bio Nadal) ostaju samo 4, sto pola meceva cini dosadnim. Na Grand slem turniru los igrac odmah otpadne i gledate ga samo jednom a sada svakog igraca morate da gledate bar 3 puta. Nije bas neki vrhunac sezone gledati Janka kako glatko gubi 3 meca ili gledati Ferera ili Gaskea kako sluze samo da bi neko na njima zaradio pare i ATP bodove.

ima smisla

pre 10 godina

Itekako ima smisla , jer na njemu igraju osmorica najbolje rangiranih tenisera na ATP listi.Koliko se moglo vidjeti dvorana je tokom čitavog mastersa bila popunjena,što znači da ima veliki broj onih kojima tenis kojeg su pratili tokom cijele godine nije dosadio.Slažem se sa onima kojim su ovdje predložili da se ukine masters u Parizu ,jer nijedan od tri ostala grada u kojima se igra GS ,nema masters ,pa ne znam čime je to Pariz zaslužio da ga ima.Njegovim ukidanjem teniasri bi koliko -toliko bili odmirniji na Masters kup.On se sada igra u Llondonu ,a za koju godinu igraće se u nekom drugom gradu.

Ser Alex

pre 10 godina

Jedini pravi motiv za tenisere jeste veliki broj bodova (1500 za trijumf) i izdašne novčane nagrade (nagradni fond je šest mlilona dolara)


Ovim je sve receno.

PAJA

pre 10 godina

Ja mislim da ima smisla.Itekako.Krem od 8 najboljih u toku godine,da jos jednom pokazu svoje majstorije.Mislim da su mecevi bili kvalitetni i pored umora nekih igraca.Ali Boze moj,za novac koji dobijaju teniseri igrajuci tenis - pa nije to tako ekstremno tesko izdrzati.Ima na stotine miliona ljudi koji rade u zivotu mnogo teze stvari za 1.000 puta (i vise) manju platu.Pa nek izdrze teniseri naporan rad i igranje u ovom sportu,jer im dao Bog da ne moraju biti rudari ili nosaci tovara na pristanistu.Nista im nece faliti.Imaju veliki novac za odrzavanje zdravlja i eventualni oporavak ako se povrede.Ipak,slazem se da masters u Parizu treba pomeriti u neki drugi termin u sezoni.Nezamislivo je da vec sledeci dan pocinje masters finale u Londonu.To nije u redu.Ili ga,kako je dobro ovde neko predlozio,ukinuti i dodeliti masters Pekingu.Kako godine prolaze tako je i sve veci broj turnira i gusci raspored.Sve je to jedan veliki sou-biznis a i zarada.Niko nije lud da smanjuje broj turnira u toku sezone.Ovde se vrte velike pare.Znaci pomeriti Pariz - ili ga ukinuti.

srbija

pre 10 godina

@Sredoje Jeste Sredoje, Janovic je svetski talenat, a Nadal i Federer pojma nemaju. A na terenu sve od Novaka zavisi jer si to cuo od isto tako objektivnih komentatora kao sto si ti. Neverovatan komentar.

Sredoje

pre 10 godina

Gospodine Ozmo saglasan sam sa argumentima koje ste naveli u potpunosti, no da sam član ATP borda morao bih Vam reći da niste u pravu jer je Masters kup osvojio Novak koji je sobzirom da je osvojio prethodne turnire sa samo jednom nedeljom pauze, odigravši pri tom maksimalan broj mečeva, morao biti najumorniji, što dovodi u pitanje tezu o umoru igrača.
Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima.
Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti.). Naravno za ove kvazi dileme kriv je i Novak. Nedovoljna posvećenost (npr. u prvom delu sezone 2013.) i nedostatak motiva jer je i sa nižim novoom tenisa u odnosu na 2011. bio ubedljivo prvi po renkingu tokom 2012. doveli su ga u situaciju da izgubi od Nadala nekoliko mečeva, ali podsetio bih vas da je u tom periodu gubio i od drugih (odličnih ali manje kvalitetnih) igrača poput Dimitrova i Iznera, pa je pitanje koliko je Nadal stvarno podigao nivo (videli smo u ponedeljak u Londonu a mislim da ćemo gledati to jako često u 2014.).

kobe bryant

pre 10 godina

Rešenje je, tretirati završni turnir kao Grand slam, ustvari dodeli ti mu titulu Grand Slema i neka onda bude 5 godišnjih GS. Što da ne. I tako igraju 8 najboljih tenisera.Zar to nije ravno jednom GS?

Saša

pre 10 godina

Sada, kad ga je Novak dobio, meni završni masters ima itekako smisla, tim pre što je na njemu dokazao da je bolji igrač od trenutno prvoplasiranog na turu. Da je Novak izgubio finale, ili da se nije ni plasirao u isto i ja bih postavljao isto pitanje: Ima li smisla ovaj turnir uopšte? :)

tenis

pre 10 godina

Za ove koji velicaju Novakovi formu, i kritikuju Ozma. I sumnjaju da je na primer Nadal bio umoran evo mala rekapitulacija Novakove igre posle US opena 2011 godine. Prvo je u Bazelu u polufinalu izgubio od Nisikorija, u Parizu se povukao u cetvrtfinalu, na zavrsnom mastersu pobedio je Berdiha da bi ga Ferer bukvalno pregazio, a zatim i Janko koji je na turnir dosao kao zamena. I dalje mislite da igraci ne osecaju umor? Da je Nadal (koji je u sezoni odigrao 13 finala pre zavrsnog mastersa) u Londonu bio 100 posto spreman? Igracima treba dati najmanje dve nedelje osmora do zavrsnog mastersa.

roger.ch

pre 10 godina

Sredoje
Evo realno da te pitam,,najbolji Novakov tenis(pretpostavljam da je to ovaj zadnja 2-3 mjeseca i onaj iz 2011)i najbolji Federerov tenis unazad 5-8 godina,po tebi koji je bolji i jaci,i recimo da si komentator na Tv-u i moras biti objektivan koji bi tvoj odgovor bio

Radonja Mrdak

pre 10 godina

Mislim da bi ovaj turnir trebalo pomjeriti negdje posle nove godine kao pripremu za australian open. A i zamislite samo kako bi to izgledalo da svi dodju u top formi odmorni... Vrhunski pocetak sezone!

Boban Nikolic

pre 10 godina

Usled nedostatka ideja o bitnijim komentarima gos.Ozmo namece laznu dilemu da li se zavrsni masters treba da igra,promeni datum odigravanja ili kao sto to Nadal rece razmisli o tome da se i podloga promeni.Naravno da zavrsni masters sezone nije i ne moze da bude 5 GS jer on je i zamisljen kao kruna sezone gde bi osmorica najboljih u toj godini jos jednom, nama teniskim sladokuscima, pruzili dodatno zadovoljstvo i pri tom ih velikim novcanim nagradama castili za sve uspehe u protekloj godini.U prilog ove tvrdnje, da je zavrsni masters VRLO cenjen kod tenisera, pokazuje i lista ucesnika turnira u Parizu koji je bio jako bitan za plasman na zavrsni turnir i po prvi put se desilo to da prvih 8 tenisera(sem Nadala i Novaka) sve do cetvrtfinala jos uvek nije obezbedilo svoje mesto na zavrsnom mastersu.
P.S.Gospodine Ozmo dajte neku ozbiljniju temu o kojoj mozemo da rzmenjujemo misli.

Styx river

pre 10 godina

Cinjenica je da je od US opena teniser sa najvise odigranih meceva upravo Novak Djokovic. Cetiri uzastopna turnira je osvojio, on je cak u zavrsnici sezone podigao formu, jeste mozda bio umoran, ali je on svoj najbolji tenis ove godine igrao na cetiri poslednja turnira. Ipak je tu sve u treningu i pripremi i to danas odvaja one najvece od dobrih igraca. Novak je tu pronasao izuzetan balans, postao najspremniji i atletski najmocniji igrac ovog sporta, mentalna "gromada", i prosto on dolazi na nivo kada prosto ne moze da izgubi mec. Dakle, smatram da je zavrsni turnir potrebno odrzavati, jer poseduje odredjenu posebnost i prestiz koji ostali turniri imaju( igranje po grupama, osam najboljih u godini...). Ne moze se ZAVRSNI turnir igrati na pocetku ili na polovini godine kada su igraci najspremniji. :)

Tennis fan

pre 10 godina

Naravno da ima smisla, gospodine Ozmo. Kvalitet mečeva nije ni na GS-ima uvek na visini, jer igraju teniseri različitog stepena uspešnosti, stabilnosti i znanja. Ovde je sublimiran godišnji presek kvalitetnih učesnika (8) i to je već nešto što gledaocima daje veliki motiv da popunjavaju halu do poslednjeg mesta. To što su umorni moglo bi se malim pomeranjem termina ublažiti i to bi bilo dovoljno. Pogrešna je teorija o velikoj nagradi kao motivu, jer su to sve igrači koji su u toku tekuće (za njih uspešne) godine dovoljno inkasirali, samim tim što su medju najboljih osam. Ovde konkretno su Novak i Berdih najveće žrtve zbog blizine termina finala DK-a. Na ovom turniru videli smo nekoliko poteza koji su svakako medju prvih deset za celu sezonu, čak i od "umornih" tenisera. Završni masters kao borba najboljih i treba da daje više bodova na konto učesnika pa je i to OK.

Milan

pre 10 godina

@sredoje "Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima. Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti)."

Citam i smejem se, ma sta smejem se, umirem od smeha... To su ti poznavaoci tenisa od 2011. Jeste sine, samo Novak igra, tenis je izmisljen 2011, a tamo neki Nadal i Federer sa ukupno 27 gren slem titula su nikakvi igraci kojima se eto sve posrecilo. Samo je Novak majstor.
A sad da ti odgovorim, ne kao Federerovac ili Nadalovac, vec kao ljubitelj tenisa. Uzmi sine malo kaseta ili na youtubu pogledaj Federera od 2005 do 2009, Nadala iz 2008, 2010, pa i ovog iz 2013. Kad oni tako igraju sve na terenu zavisi od njih. Zato i imaju toliko trofeja.

Kako nema smisla?

pre 10 godina

Ima smisla itekako. I golferi igraju ovakav turnir i prati se isto kao i svi njihovi GS.

Da su svi direktno zainteresovani (ATP, igraci, sponzori i dr.) svesni da treba nesto menjati, jesu. Nije li pre pocetka ovogodisnjeg "Londona" receno da ce se "Pariz" pomeriti negde u sredinu sezone; nije li Rafa predlozio da treba menjati podloge, mozda svake godine mesto odrzavanja turnira? Cule su se i price (iz krugova zainteresovanih) da i taj turnir treba igrati u 3 seta. Dakle, svi su svesni da ovaj turnir PROMENAMA treba dici na visi nivo i niko ne dovodi u pitanje njegovu svrhu. Ne znam zbog cega mi to radimo.

Ova generacija tenisera ce biti upamcena i po tome ne samo sto igru dizu na mnogo visi nivo mnogo brze nego sve prethodne generacije (najveci "krivac" za to je rivalitet izmedju Novaka, Rodzera i Rafe), vec i po tome sto i Olimpijskom turniru daju znacaj koji takav turnir i treba da ima. Malo ko zna koji su dosadasnji nosioce medalja. Od Rafine zlatne i nemogucnosti da je Federer osvoji, a ocekujuci nasu, svi sa velikom paznjom pratimo i taj turnir.

I ne samo mi.

Munja

pre 10 godina

Problem u kalendaru na kraju sezone ce se uvek pojavljivati makar u olimpijskim godinama zato sto ne postoji dovoljna pauza izmedju Mastersa u Parizu (1000) i zavrsnog Mastersa u Londonu (1500). Oba turnira trpe stetu jer najbolji teniseri kalkulisu u Parizu a stizu umorni u London.

Moguce resenje je da turniri Skt.Petersburg (250) koji pocinje 15.septembra i Pariz Masters (1000) zamene termine cime bi se glavni teniseri ranije kvalifikovali za London i nastupali sveziji, a dala sansa ostalim dobrim teniserima da se kroz manje turnire u finisu sezone izbore za preostala 2 do 3 mesta u Londonu. Eventualno bi Skt.Petersburg mogao da napreduje u turnir serije 500 kako bi ipak bio jedan jaci turnir u kalendaru neposredno pre Londona. Druga mogucnost bi bila na stetu Pariza tako sto bi taj turnir izgubio status Mastersa i presao u seriju 500, a vrlo dobri Dubai napredovao od serije 500 na status Mastersa cime bi se opet postigla ranija kvalifikacija glavnih 5-6 igraca za London. Pariz sa svojih 500 poena bi ostao kao poslednja prilika za nekog dobrog da se kvalifikuje za London. Paradoksalno, Pariz 500 bi mogao da ima zescu konkurenciju nego sadasnji Pariz Masters.

krle

pre 10 godina

Zvaršni masters itekako ima smisla, jer ima fantastičnu ideju, najbolju moguću koncentraciju kvaliteta i neponovljivu atmosferu. Tu pre svega mislim na činjenicu da se igra u dvorani i moje mišljenje da to ne treba menjati. Ima dosta turnira na otvorenom na betonu, na šljaci takođe, ali, osim Pariza, ovo je jedini turnir u zatvorenom, koji se igra u potpuno nestvarnom ambijentu. Jedini problem je taj što je Pariz suviše blizu ovog turnira i ne shvatam zašto se ZM i finale DC ne pomere za 7 dana. Teniseri nakon toga ionako imaju praktično mesec i po dana slobodno, pa ne vidim da bi ovih 7 dana nešto promenilo. Što se tiče umora igrača, slažem se da je naporno, ali oni imaju 3-4 velike pauze u sezoni-posle ZM, posle AO, posle WB i posle USO. Šta da kažu Ronaldo i Mesi, koji, uključujući EP i SP, igraju konstatno 11 meseci u godini u ritmu sreda-subota?! A kad smo već kod kalendara, da napomenem da sam mišljenja da je šteta što nijedan turnir na travi nema kategoriju mastersa 1000 i mislim da bi tu trebalo napraviti neku rokadu sa mastersom u Parizu.

Sima

pre 10 godina

Ne slazem se da mecevi nisu bili dovoljno kvalitetni. Pa pogledajte samo meceve u Novakovoj grupi: Novak - Delpo, pa Federer - Delpo, pa Novak - Federer, sve su to bili vrlo kvalitetni i neizvesni mecevi, zanimljivi za gledanje uzivo. Polufinale Novak - Vavrinka je bilo na vrlo visokom nivou, posebno Novakova igra. Finale Novak - Nadal me je posebno obradovalo, jer sam video nove elemente u Novakovoj igri protiv Nadala, jedan daleko visi nivo igre. Po meni ovo je bio sjajan turnir i mislim da ove godine nije bilo "smanjenog gasa" ni kod jednog ucesnika. A sto se tice ideje postojanja zavrsnog mastersa i termina njegovog odrzavanja, po meni je to sasvim na mestu, inace bi cetvrti deo sezone bio nedovoljno atraktivan. Ovako je atraktivnost i tezina svakog dela sezone ravnomerno rasporedjena: prvi deo sezone ima AO, drugi deo je sljaka sa zavrsnicom na RG, letnji deo sezone pocinje Vimbldonom i zavrsava US Open-om, a cetvri deo sezone bez zavrsnog mastersa sa 1500 poena ne bi imao potrebnu tezinu. Ovako je konstantnost forme tokom cele godine dosla do izrazaja u potrebnoj meri.

sarajevo.ba

pre 10 godina

Pa nista,ako im se ne igra nek pozovu mene,ja bih igrao jer svakako nista ne radim
Samo et nek mi plate ono sto daju svakom od njih sto dodje na turnir
Vjerujem da im je naporno,ali da li se taj napor moze poredit s radom na gradjevini npr.u Bosni,10 sati danas,na vekni hljeba i pasteti za 15€
Tu je to,valjda,i ja mislim da im je tesko

ММ

pre 10 godina

Problem je Pariz a ne London. Treba mu ukinuti masters kao nekada Hamburgu i dodeliti Pekingu. U prvom delu godine je problem turnir u pustinji. Organizacija je sve losija a u Dubaiju sve bolja. Novac na žalost ima poslednju reč. Bolji Raspored mastersa bi donekle rešio problem.

NNN

pre 10 godina

Naravno da ima smisla (kao što ima smisla već više od 4 decenije).
Problem ove i prethodnih godina je što je bio spojen sa Parizom,
ali od toga je najviše trpeo Masters u Parizu koji bio poznat po "iznenađenjima" (jedini koji "Big four" ne osvaja redovno), jer najbolji uglavno kalkulišu u Parizu. Međutim ove godine se u Parizu desila neverovatna stavr, da svi učesnici Završnog Mastersa prođu u četvrtfinale, verovatno iz zahvalnosti što će od 2014. konačno biti nedelju dana pauze.
Nažalost, Madrid i Rim, kao i Kanada i Sinsinati i dalje ostaju spojeni.

pozdrav

pre 10 godina

priznajem, začudio me ovako intonuiran tekst od Saše.

WTF je odlično smišljen. Jedini problem je nepostojanje pauze izmedju dva važna turnira, kao što je to bilo poslednje dve godine.
Različitost ovog turnira u odnosu na ostale je evidentna i stoga je on potreban tenisu. On je svojevrsni Indoor Slam i postavlja ovu 'podlogu' na mesto koje joj pripada jer se sasvim dovoljan deo sezone igra na njoj (duže od trave). Prava je šteta što se finale ne igra u 3 dobijena seta, što se možda čini gladijatorskim, ali uz odmerenu pauzu kao i pre ostalih Slamova, to bi predstavljao vredan trud za završetak sezone. (ili nepostojanje TB u trećem setu)
Elem, smatram da da je WTF potrebniji tennisu od BAREM dva M1000, pri tom misleći na jedan zemljani (MC/Madrid/Roma) i jedan betonski (IW/Miami/Canada/Cinci), akada smo već do toga, lično bih se zalagao da se izbace 'oba', tj po jedan, ali.. lova.
'Idealno' rešenje bi bilo da Indoor Slam postane ravnopravan sa još 3 slama na drugim podlogama. Zašto se betonski slam ne bi igrao jedne godine na AO, druge na USO?
Naravno, 'na žalost', tatradiciju je nemoguće nadoknaditi - Indoor je sjednostavno stigao 'prekasno' (100god) da bi na vreme postao Slam. Novac je sada ogroman i odlučujući

kepri

pre 10 godina

O cemu vi pricate,pa igra se na dva dobijena seta,posle ovog mastersa imaju pauzu do polovine januara,pa dotle ce da zaborave da igraju tenis,pa ne igraju tamo neki pocetnici amateri,nego ljudi koji su spremni za takve napore,spremni su 150%.Jok trebalo bi ukinuti EP i SP u fudbalu jer su igraci umorni posle prvenstva i lige sampiona.

Imenko

pre 10 godina

Za pare koje uzimaju trebalo bi da igraju svaki dan po ceo dan..... Bas ih zalim.....
(lux, 13. novembar 2013 11:09)

Pa što ne bi uzimali te pare? Prvo animiraju publiku po 2,3 sata ili 5,6 sati nekada,
sami su na terenu i kad su umorni i kad ima padne koncetracija ne mogu da se oslone na saigrača, već moraju da ginu do kraja, kako ih fanovi ne bi pljuvali.
Fudbaleri, njih 11 na terenu, kad jednom ne ide tu su ostali, a milioni se dele kao
bombone za rođendan. Košarkaši isto, u NBA su neki i milijarderi.
Glumci? 1 dobar film i do kraja života zarađuju na njemu milione. Pevači, ode u studio izdere se u mikrofon i posle prodaje CD i eto para...i td..
Zato mislim da teniseri kao pojedinci, pogotovu ovi iz vrha, jer oni jedino i zarađuju ozbiljnu kintu, zasluženo uzimaju te pare.
A Masters u Londonu bi mogao da se pomeri, recimo sredinom Novembra.

Dejan Kostic

pre 10 godina

'You're missing the point' - Zavrsni turniri jesu sportski dogadjaji, ali prevashodno, ideja je bila da se ponudi vrhunski tenis gledaocima, u velikim arenama, a za vise nego pristupacne cijene. Apsolutno nema nikakve sanse, da mi, obicni smrtnici, ikada budemo u mogucnosti da gledamo uzivo finale Wimbledone-a; za proslogodisnje finale, cijene za par ulaznica su prelazile i £80,000. Ja sam licno uzivao u finalu na upravo zavrsenom finalu u Londonu za £75. O tome se radi. Gradovi se kandiduju i dobijaju ugovore na 5,10 godina, kako bi doveli vrhunski tenis obicnim gradjanima, koji drugacije ne bi mogli da ga prate uzivo. Kada cu ja, ikada, gledati finale dvojice najboljih tenisera za £75 - apsolutno nikada. Masters u Londonu je bio rasprodat. Teniseri su zadovoljni poenima i nagradama, gledaoci su prezadovoljni jer prate vrhunski tenis za male pare... Svi smo svjesni da nije u pitanju Grand Slam, - so what?

Djura Protic

pre 10 godina

Bilo bi dobro kada bi se promenuo system bodovanja tenisera na turnirima.
Postojeci system je tesko shvatljiv, zar ucesnik treba da gubi bodove ako ne dostigne proslogodisnji rezultat?
I drugo, system Chalenga je usvojen samo radi moguceg namestanja.
Gledalac

Nenad

pre 10 godina

Kao i skoro uvek,slazem se sa Ozmom.Nedelju dana pauze pred WTF je opet neki odmor,bolji nego nikakav,kao pred ovogodisnji London.Novak i Ferrer,finalisti Pariza,su imali SRECE da im organizatori izadju u susret i stave ih u utorak.Zamislite,imali srece?!Pred takav kalibar turnira treba imati minimum 2 ili 3 nedelje pauze i dati priliku 8-ici najboljih da se odmore i pripreme za to finale sezone.Misljenja sam da ga treba staviti u raspored nakon US Opena ili posle Mastersa u Shanghaiju.Tu treba napraviti rokade.Ili da se nekako ranije napravi presek race liste,pa da tih najbojih 8 u tom trenutku nisu u obavezi da igraju taj poslednji Masters u Parizu,koji spada u red obaveznih Mastersa...Paris ima Grand Slam,pa imaju jos i turnir iz Masters serije.Malo previse,reklo bi se,ali ok.Definitivno se vidi da igraci dodju na WTF iscedjeni k'o limun.Mene je licno,ove godine, Delpo razocarao svojim nastupom,jer sam ga ocekivao kao Rafinog rivala u polufinalu.Da je bilo tako,kao u Shangahiju,pitanje je da li bi gledali Nadala u finalu.Ali,videlo se da je covek premoren,bez energije,goriva.Eto,ja to vidim na taj nacin.Ako neko ima neku konkretnu ideju u vezi promene,neka je iznese ovde.

simKe

pre 10 godina

Ko tera tenisere da igraju sve Masterse pa čak i sve GS cele sezone?
Hoće na vrh? žele slavu? igraju zbog para? ili sve to zajedno? svejedno,
ako želiš da budeš najbolji moraš da liješ okeane znoja.
Za oko možda ne valja, jer recimo da je početkom Decembra turnir, bili bi svi odmorniji, i publika i teniseri bi bili željniji igre, znači lepše mečeve bi gledali,
ali onda ne bi imali veliku pauzu između sezona.
Ovako kako je - tako je, treba da isplaniraš celu sezonu, da znaš prioritete i neće
biti problema. Sada smo imali Novaka koji je '' morao'' da odigra turnir da proba da se vrati na 1 mesto, ili da ne dozvoli Nadalu da mu pobegne mnogo.
Nadal s' druge strane morao je da osigura 1 mesto, i da proba da osvoji turnir koji nema u karijeri. Federer da se dokaže da je i dalje u vrhu, u ''velikoj četvorci'',
i naravno ostatak koji za pobedu uzima bodove i dobru kintu.
Znači ja ne bih menjao ništa, ali bih voleo da teniseri, bar ovi iz top10, ne hrle pre završnog mastersa u londonu na ostale turnire toliko, neki mogu da igraju samo Peking, ili Šangaj, ili preskoče Šangaj pa igraju Pariz, ili ne igraju Pariz ali odigraju azijsku turneju, a ne da se trpaju na svaki turnir i posle da kukaju što umorni dolaze u London, ili bar da se ne bune ako to već rade.

Nole,ole

pre 10 godina

Zasto ne bi imao smisla? To im je posao.Niko ih ne tera da igraju sve GS, Masters i po koji turnir 500. To je 16-17 godisnje.Veci problem je Davis kup koji je samo nedelju dana posle AO (prvo kolo)i promene vremenske zone.Pa drugo kolo posle RG i trece kolo nedelju dana posle USO i opet vremenska zona.I sad posle Londona finale Davisa ako se udje u finalei ako igrac igra i London. Pauza posle do polovine Januara. Gledalaca uvek. O2 Arena ispunjena svih nedelju dana. Bio sam sve vreme tamo.I na kraju samo GS turniri se igraju u tri dobijena sto znaci moze da se igra i pet.Svi ostali su u dva dobijena sto znaci max tri

tako je

pre 10 godina

Nema smisla, cist sponzorski i sminkerski turnir. Kad zavrse karijere niko ne gleda koliko su zavrsnih mastersa osvojili. Tako da nema potrebe da se igra u ovom sistemu. Neka bude obican masters pa ako hoce neka igraju..

5AR

pre 10 godina

Ove godine je bio cirkus, masters u Parizu pa odmah London, bez pauze, i naravno da su svi bilo kao polomljeni, delovali su usporeno i sem par dobrih poteza nije bilo meča koji je bio ''epski'' a kada pogledamo ko se sve sastajao neko bi očekivao najlepši tenis u celoj sezoni.
Nemoguća stvar jer ni nedelju dana neće mnogo promeniti, ali ipak navikli smo već na to, niko i ne očekuje bog zna kakve duele, bitnije od svega je sama zamisao i uzbuđenje pred meč, jer svaki meč je po imenima kao derbi.
S druge strane možda ovaj Masters i jeste drugačiji od svih ostalih turnira baš po tome, jer pokazuje ko je fizički i mentalno najspremniji i ko može konstantno da igra dobro i u najgorim uslovima, bez pauze, da izađe kao pobednik među najboljima.
Jeste teško za tenisere ali na muci se poznaju junaci. Eto Novaku 3 titule sa ovog turnira što nam govori da je danas sigurno najspremniji fizički teniser od svih, uzeo je 3 turnira za redom i bez pauze otišao na najjači masters i osvojio ga.
Ipak, za tu ''muku'' dobijaju velike pare, i dobra stvar je što i ako izgubiš neki meč možeš da odeš do 1/2 finala, a to ne može ni na GS ni na ostalim mastersima 1000, tako da....ja tu ne bih ništa menjao, možda eto bar 2 nedelje pauze pre početka turnira.

zoran

pre 10 godina

hajde da ne preterujemo u vezi famoznog umora tenisera...?? Zamislite radnika u fabrici , na traci, rudara, poljuprivrednika...svi rade 11 meseci..svaki dan po 8-10 sati, ali za razliku od tenisera nemaju amsere, najbolju hranu, lekare, vitamine i shta sve ne , kako bi bili u vrhunskoj kondiciji.
Novak je pravio pauze i pauze ove godine.

Novak ce zavrshiti svoju sezonu 16. Novembra...do januara sledece godine nema nishta...ali on je odluchio da igra neke egzibicije , jer to donosi veliki novac. Sada mi trebamo da ih zalimo....!!???
Mnogo se preteruje sa zamorom....

Adam Jensen

pre 10 godina

E sad' će "Nadalovci" i trolovi da iskoriste ovaj tekst kao dokaz njihove teze kako je Novak prekjuče pobedio Rafu jer je ovaj bio mrtav umoran. Naravno, potpuno će ignorisati činjenice da je i Novak odigrao isto toliko mečeva ove godine kao i Rafa, kao i da je Rafa bio specijalno naoštren da osvoji ovaj trofej jer je to jedan od retkih koji mu nedostaju. Lajt-motiv će usput biti kako su "masters 1000 turniri nebitni" i kako se "samo GS-ovi broje". Na kraju, naravno, će uslediti proročanstva o Novakovoj propasti 2014. i Nadalovoj dominaciji nad njim uz gomilu "vamos", "najbolji svih vremena" i ostalih nebuloza.

Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)

RvN10

pre 10 godina

Realno je da to nije to, ali kao sto u tekstu stoji, puno je stvari zbog kojih je to tako i tesko da ce se sta u skorije vrijeme promijeniti. Najvise gube pravi ljubitelji tenisa, jer cak ni u finalu od kojeg se puno ocekivalo, nismo vidjeli nista posebno, bilo je par sjajnih poena, i vecinom greske. Ceka se AO 2014!

boki

pre 10 godina

ukinuti zavrski naster je glupost,suvise je tu tradicije .on ne postoji od juce
ali da treba da postoji vise prostora izmedju parisa i wtf da. najidealnije bi bilo 2 nedelje.
drugo davis cup bi mogao biti 2 nedelje posle i mirna backa

Ivan

pre 10 godina

Zavrsni Masters itekako ima smisla. Secam se kada je Nadal preskakao Pariz da bi se sto bolje pripremio za London, tako da je izuzetno vazan turnir. Ne znam odakle Vam to da Federer nije bio umoran u Londonu!? Pa sigurno je bio umorniji od Novaka jer je ovo bio treci uzastopni turnir za Federera u poslednje 3 nedelje, igrao je dakle, vise meceva od Novaka pa je stoga verovatno bio umorniji, narocito ako znamo kolika je razlika u godinama.
Takodje me iznenadila tvrdnja da Federer, koji je pre nesto vise od godinu dana bio prvi na svetu, 2012 uzeo Novaku Vimbldon i pre nekih 5-6 meseci smatran glavnim favoritom za osvajaca Vimbldona 2013, nema kvalitet da se nosi sa ostalima!? Formu trenutno definitivno nema ali kvalitet sigurno ima, u suprotnom ne bi Novaku koji je trenutno u najboljoj formi, bila potrebna 3 seta da izadje na kraj sa njim.
Novakova sjajna serija je za pohvalu ali je pitanje da li je to i posledica Rafine slabije forme i manje zainteresovanosti za turnire posle US Opena ove godine. Pored toga, Marej ne igra, a Federer i dalje trazi formu za 2014.
Nadal je ove godine igrao za klasu bolje od svih, sve najvaznije meceve sa Novakom je dobio, izgubio je one manje vazne.
Novakova serija je za njega ohrabrujuca ali nije realna, treba videti kako ce proci kada ostali iz vrha, pre svega Nadal, a zatim i Marej i Federer budu igrali punom snagom i u punoj formi. U tim uslovima Novak vec duze vreme ima ozbiljne porbleme.
Pozdrav!

Bojan

pre 10 godina

ukinuti Pariski masters, ako treba da ima 9 mastersa, dodeliti jednom turniru na travi masters status (ionako su im sada povecali nivo na atp 500) i eto, taman teniser nakon sangaja imaju dovoljno vremena da se odmore i pripreme za zavrsni turnir.m
to sto niko ne kaze "dacu sve od sebe da naredne godine osvojim WTF" ne znaci previse, realno, za koji se turnir to kaze sem za GS, ni za jedan. Sem sto ih igraci mogu prizeljkivati ovako, recimo Nole zasigurno zeli Sinsinati, Nadal zeli zavrsni, ali niko ne bi to menjao za slem.

Nnad

pre 10 godina

Pomalo je i smesno pricati o umoru igraca, jer su oni profesionalci i zive od tenisa (oni koji se plasiraju na zavrsni masters zive veoma dobro).

Da li treba pauza izmedju Pariza i Londona? Naravno da treba, i to iz razloga da se oni koji su dosli do polufinala i finala Pariza ne bi stavili u losiji polozaj od onih koji su ispali ranije.

Da li je to prestizan turnir? Pitajte Nadala da li bi hteo da ga osvoji, pa sudite samo po tome, nista vise nije potrebno. Uostalom, taj turnir se igra 30+ godina, ne vidim zasto se sada prica o njegovoj svrsishodnosti.

Mike

pre 10 godina

Ima smisla ali ipak su muskarci resili da nivo tenisa drze na maksimalnom mogucem nivou i daju sve od sebe do granice povreda. Pogledajte zene, igraju sa 60% snage, bave se kojekakvim glupostima mimo tenisa. Bojana je juce u jutarnjem programu izjavila da je upisala kurs sminke, Jelena vec odavno dizajnira, Sarapova je pocela da pravi bombone. Gledao sam jedan Anin trening u tetetani. Pa ona sedi 40 minuta, cucne 15 puta i ode. Ne kazem, moze svako da radi sta hoce ali su izabrale da igraju vrljav tenis i gube vreme a pri tom zaradjuju isto kao i muskarci. Kako ih nije sramota svih onih zena koje su se borile za ravnopravnost polova i ovih momaka koji polomise ruke i noge igrajuci?

zoran

pre 10 godina

hajde da ne preterujemo u vezi famoznog umora tenisera...?? Zamislite radnika u fabrici , na traci, rudara, poljuprivrednika...svi rade 11 meseci..svaki dan po 8-10 sati, ali za razliku od tenisera nemaju amsere, najbolju hranu, lekare, vitamine i shta sve ne , kako bi bili u vrhunskoj kondiciji.
Novak je pravio pauze i pauze ove godine.

Novak ce zavrshiti svoju sezonu 16. Novembra...do januara sledece godine nema nishta...ali on je odluchio da igra neke egzibicije , jer to donosi veliki novac. Sada mi trebamo da ih zalimo....!!???
Mnogo se preteruje sa zamorom....

5AR

pre 10 godina

Ove godine je bio cirkus, masters u Parizu pa odmah London, bez pauze, i naravno da su svi bilo kao polomljeni, delovali su usporeno i sem par dobrih poteza nije bilo meča koji je bio ''epski'' a kada pogledamo ko se sve sastajao neko bi očekivao najlepši tenis u celoj sezoni.
Nemoguća stvar jer ni nedelju dana neće mnogo promeniti, ali ipak navikli smo već na to, niko i ne očekuje bog zna kakve duele, bitnije od svega je sama zamisao i uzbuđenje pred meč, jer svaki meč je po imenima kao derbi.
S druge strane možda ovaj Masters i jeste drugačiji od svih ostalih turnira baš po tome, jer pokazuje ko je fizički i mentalno najspremniji i ko može konstantno da igra dobro i u najgorim uslovima, bez pauze, da izađe kao pobednik među najboljima.
Jeste teško za tenisere ali na muci se poznaju junaci. Eto Novaku 3 titule sa ovog turnira što nam govori da je danas sigurno najspremniji fizički teniser od svih, uzeo je 3 turnira za redom i bez pauze otišao na najjači masters i osvojio ga.
Ipak, za tu ''muku'' dobijaju velike pare, i dobra stvar je što i ako izgubiš neki meč možeš da odeš do 1/2 finala, a to ne može ni na GS ni na ostalim mastersima 1000, tako da....ja tu ne bih ništa menjao, možda eto bar 2 nedelje pauze pre početka turnira.

Nnad

pre 10 godina

Pomalo je i smesno pricati o umoru igraca, jer su oni profesionalci i zive od tenisa (oni koji se plasiraju na zavrsni masters zive veoma dobro).

Da li treba pauza izmedju Pariza i Londona? Naravno da treba, i to iz razloga da se oni koji su dosli do polufinala i finala Pariza ne bi stavili u losiji polozaj od onih koji su ispali ranije.

Da li je to prestizan turnir? Pitajte Nadala da li bi hteo da ga osvoji, pa sudite samo po tome, nista vise nije potrebno. Uostalom, taj turnir se igra 30+ godina, ne vidim zasto se sada prica o njegovoj svrsishodnosti.

Dejan Kostic

pre 10 godina

'You're missing the point' - Zavrsni turniri jesu sportski dogadjaji, ali prevashodno, ideja je bila da se ponudi vrhunski tenis gledaocima, u velikim arenama, a za vise nego pristupacne cijene. Apsolutno nema nikakve sanse, da mi, obicni smrtnici, ikada budemo u mogucnosti da gledamo uzivo finale Wimbledone-a; za proslogodisnje finale, cijene za par ulaznica su prelazile i £80,000. Ja sam licno uzivao u finalu na upravo zavrsenom finalu u Londonu za £75. O tome se radi. Gradovi se kandiduju i dobijaju ugovore na 5,10 godina, kako bi doveli vrhunski tenis obicnim gradjanima, koji drugacije ne bi mogli da ga prate uzivo. Kada cu ja, ikada, gledati finale dvojice najboljih tenisera za £75 - apsolutno nikada. Masters u Londonu je bio rasprodat. Teniseri su zadovoljni poenima i nagradama, gledaoci su prezadovoljni jer prate vrhunski tenis za male pare... Svi smo svjesni da nije u pitanju Grand Slam, - so what?

Mike

pre 10 godina

Ima smisla ali ipak su muskarci resili da nivo tenisa drze na maksimalnom mogucem nivou i daju sve od sebe do granice povreda. Pogledajte zene, igraju sa 60% snage, bave se kojekakvim glupostima mimo tenisa. Bojana je juce u jutarnjem programu izjavila da je upisala kurs sminke, Jelena vec odavno dizajnira, Sarapova je pocela da pravi bombone. Gledao sam jedan Anin trening u tetetani. Pa ona sedi 40 minuta, cucne 15 puta i ode. Ne kazem, moze svako da radi sta hoce ali su izabrale da igraju vrljav tenis i gube vreme a pri tom zaradjuju isto kao i muskarci. Kako ih nije sramota svih onih zena koje su se borile za ravnopravnost polova i ovih momaka koji polomise ruke i noge igrajuci?

Adam Jensen

pre 10 godina

E sad' će "Nadalovci" i trolovi da iskoriste ovaj tekst kao dokaz njihove teze kako je Novak prekjuče pobedio Rafu jer je ovaj bio mrtav umoran. Naravno, potpuno će ignorisati činjenice da je i Novak odigrao isto toliko mečeva ove godine kao i Rafa, kao i da je Rafa bio specijalno naoštren da osvoji ovaj trofej jer je to jedan od retkih koji mu nedostaju. Lajt-motiv će usput biti kako su "masters 1000 turniri nebitni" i kako se "samo GS-ovi broje". Na kraju, naravno, će uslediti proročanstva o Novakovoj propasti 2014. i Nadalovoj dominaciji nad njim uz gomilu "vamos", "najbolji svih vremena" i ostalih nebuloza.

Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)

simKe

pre 10 godina

Ko tera tenisere da igraju sve Masterse pa čak i sve GS cele sezone?
Hoće na vrh? žele slavu? igraju zbog para? ili sve to zajedno? svejedno,
ako želiš da budeš najbolji moraš da liješ okeane znoja.
Za oko možda ne valja, jer recimo da je početkom Decembra turnir, bili bi svi odmorniji, i publika i teniseri bi bili željniji igre, znači lepše mečeve bi gledali,
ali onda ne bi imali veliku pauzu između sezona.
Ovako kako je - tako je, treba da isplaniraš celu sezonu, da znaš prioritete i neće
biti problema. Sada smo imali Novaka koji je '' morao'' da odigra turnir da proba da se vrati na 1 mesto, ili da ne dozvoli Nadalu da mu pobegne mnogo.
Nadal s' druge strane morao je da osigura 1 mesto, i da proba da osvoji turnir koji nema u karijeri. Federer da se dokaže da je i dalje u vrhu, u ''velikoj četvorci'',
i naravno ostatak koji za pobedu uzima bodove i dobru kintu.
Znači ja ne bih menjao ništa, ali bih voleo da teniseri, bar ovi iz top10, ne hrle pre završnog mastersa u londonu na ostale turnire toliko, neki mogu da igraju samo Peking, ili Šangaj, ili preskoče Šangaj pa igraju Pariz, ili ne igraju Pariz ali odigraju azijsku turneju, a ne da se trpaju na svaki turnir i posle da kukaju što umorni dolaze u London, ili bar da se ne bune ako to već rade.

boki

pre 10 godina

ukinuti zavrski naster je glupost,suvise je tu tradicije .on ne postoji od juce
ali da treba da postoji vise prostora izmedju parisa i wtf da. najidealnije bi bilo 2 nedelje.
drugo davis cup bi mogao biti 2 nedelje posle i mirna backa

Nole,ole

pre 10 godina

Zasto ne bi imao smisla? To im je posao.Niko ih ne tera da igraju sve GS, Masters i po koji turnir 500. To je 16-17 godisnje.Veci problem je Davis kup koji je samo nedelju dana posle AO (prvo kolo)i promene vremenske zone.Pa drugo kolo posle RG i trece kolo nedelju dana posle USO i opet vremenska zona.I sad posle Londona finale Davisa ako se udje u finalei ako igrac igra i London. Pauza posle do polovine Januara. Gledalaca uvek. O2 Arena ispunjena svih nedelju dana. Bio sam sve vreme tamo.I na kraju samo GS turniri se igraju u tri dobijena sto znaci moze da se igra i pet.Svi ostali su u dva dobijena sto znaci max tri

Sredoje

pre 10 godina

Naravno da ne mogu biti objektivan, pa rekao sam da sam pravi Noletov navijač. Inače imam 61 godinu i hvala bogu igram tenis (odlično) poslednjih 50 godina. Za one koji ni sopstveno ime ne smeju da napišu na forumu, da kažem da sam bio predsednik četvrtog najstarijeg teniskog kluba u Beogradu punih 18 godina, da sam imao sreću da uživo gledam i asove tipa Emerson, Lejver, Rouč; za koje verujem da mnogi nisu ni čuli.
Tenis je do te mere napredovao i hardware-om (reketi) i taktikom i ostalim da više gotovo i ne liči na igru od pre samo 10 godina. Svedoci smo da morate čekati i po desetak poena da vrhunski igrači udare bekend ili forhend a da to ne bude iz nekog raskoraka što je nekada bila jeres. Mehanika udaraca je davno opisana jednačinaama (možete ih naći i na internetu, verujte da sam i više nego dovoljnog obrazovanja za kinematske analize pokreta) i budete li ih proučili razumećete zašto sam napisao prethodni komentar o trenutnoj superiornosti Noletovoj. Janovica sam pomenuo samo kao potencijal zbog neverovatne mehanike (brzine), snažne grradje (203 cm), škole koju je očito dobro savladao ali i u pravu ste problematične glave.
Morate priznati da sam pravi navijač i hvala za polemičke komentare.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Usled nedostatka ideja o bitnijim komentarima gos.Ozmo namece laznu dilemu da li se zavrsni masters treba da igra,promeni datum odigravanja ili kao sto to Nadal rece razmisli o tome da se i podloga promeni.Naravno da zavrsni masters sezone nije i ne moze da bude 5 GS jer on je i zamisljen kao kruna sezone gde bi osmorica najboljih u toj godini jos jednom, nama teniskim sladokuscima, pruzili dodatno zadovoljstvo i pri tom ih velikim novcanim nagradama castili za sve uspehe u protekloj godini.U prilog ove tvrdnje, da je zavrsni masters VRLO cenjen kod tenisera, pokazuje i lista ucesnika turnira u Parizu koji je bio jako bitan za plasman na zavrsni turnir i po prvi put se desilo to da prvih 8 tenisera(sem Nadala i Novaka) sve do cetvrtfinala jos uvek nije obezbedilo svoje mesto na zavrsnom mastersu.
P.S.Gospodine Ozmo dajte neku ozbiljniju temu o kojoj mozemo da rzmenjujemo misli.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Evo sta je Zavrsni Masters.Od 1971 i prvog osvajaca tog turnira(Sten Smit)pa do danas odigrano je 44 takvih turnira,promenio je 4 naziva i odigrao se u 14 razlicitih gradova.Medju pobednicima ovog turnira se je naslo 20 razlicitih igraca(Federer-6,Lendl-5,Sampras-5,Mekinro-3,Nastase-4,Beker-3,Novak-3,Hjuit-2,Borg-2,Konors-1,Edberg-1,Agasi-1,Stih-1,Koreca-1,Viljas-1,Nalbandijan-1,Davidenko-1,Kirten-1,Orantes-1,Smit-1).Veliki broj igraca koji su obelezili vreme u kome su igrali i pri tom bili i Prvi na ATP listi ovaj turnir nikada nisu osvojili(Kurijer,Vilander,
Rodik,Safin...Nadal jos ima sansi).Polemika da li je taj turnir potreban je bespotrebna a komentari koji se odnose na sve drugo sem na pomenutu dilemu mi lice na onu nekadasnju studentsku anegdotu kada je profesor pitao studenta biologije da mu odgovori na pitanje o slonovima. Svoj odgovor je poceo:Slonovi su jako velike zivotinje i kao takve su vrlo pogodne da se na njima razvijaju bube.A sve bube mozemo podeliti u 6 grupa i 12 podgrupa....i tako bi on mogao do sutra da ga profesor nije prekinuo i dao mu peticu.
P.S.To isto pravo je primenila i moja supruga i prekinula mi pisanje.

kepri

pre 10 godina

O cemu vi pricate,pa igra se na dva dobijena seta,posle ovog mastersa imaju pauzu do polovine januara,pa dotle ce da zaborave da igraju tenis,pa ne igraju tamo neki pocetnici amateri,nego ljudi koji su spremni za takve napore,spremni su 150%.Jok trebalo bi ukinuti EP i SP u fudbalu jer su igraci umorni posle prvenstva i lige sampiona.

Sima

pre 10 godina

Ne slazem se da mecevi nisu bili dovoljno kvalitetni. Pa pogledajte samo meceve u Novakovoj grupi: Novak - Delpo, pa Federer - Delpo, pa Novak - Federer, sve su to bili vrlo kvalitetni i neizvesni mecevi, zanimljivi za gledanje uzivo. Polufinale Novak - Vavrinka je bilo na vrlo visokom nivou, posebno Novakova igra. Finale Novak - Nadal me je posebno obradovalo, jer sam video nove elemente u Novakovoj igri protiv Nadala, jedan daleko visi nivo igre. Po meni ovo je bio sjajan turnir i mislim da ove godine nije bilo "smanjenog gasa" ni kod jednog ucesnika. A sto se tice ideje postojanja zavrsnog mastersa i termina njegovog odrzavanja, po meni je to sasvim na mestu, inace bi cetvrti deo sezone bio nedovoljno atraktivan. Ovako je atraktivnost i tezina svakog dela sezone ravnomerno rasporedjena: prvi deo sezone ima AO, drugi deo je sljaka sa zavrsnicom na RG, letnji deo sezone pocinje Vimbldonom i zavrsava US Open-om, a cetvri deo sezone bez zavrsnog mastersa sa 1500 poena ne bi imao potrebnu tezinu. Ovako je konstantnost forme tokom cele godine dosla do izrazaja u potrebnoj meri.

pera kojot

pre 10 godina

Kako me nerviraju komentari tipa "koliko para zarađuju" ili "ja radim za 200 eur". Prvo, samo vrhunski teniseri, kupe kajmak. Drugo, brate budi i ti najbolji u svijetu ili jedan od najboljih u onome čime se baviš, pa ćeš zarađivati brdo para. Još ako je to interesantno ljudima da gledaju, eto te među milionerima. Siguran sam da Đokoviću, Nadalu, Federeru... sada nisu presudne novčane nagrade, već imaju motiv da ostanu zapamćeni kao jedni od najboljih igrača u istoriji.

Бетелгез

pre 10 godina

Као да су текст написале злураде комшије, а не наш Саша.Да је Федерер освојио, имало би смисла, враћа се на старе стазе славе, броје му се титуле...О Надалу тек да не причамо, универзум је изгубио са његовим поразом.А Ђоковић, ситан играч, његовим освајањем овај турнир је постао калибра фјучерса.:)
Што се тиче добрих мечева, прошлогодишње финале је било врхунско, јесте Ноле победио Федерера у 2 сета, али оба су била веома напета.
Поздрав!

Sredoje

pre 10 godina

Gospodine Ozmo saglasan sam sa argumentima koje ste naveli u potpunosti, no da sam član ATP borda morao bih Vam reći da niste u pravu jer je Masters kup osvojio Novak koji je sobzirom da je osvojio prethodne turnire sa samo jednom nedeljom pauze, odigravši pri tom maksimalan broj mečeva, morao biti najumorniji, što dovodi u pitanje tezu o umoru igrača.
Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima.
Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti.). Naravno za ove kvazi dileme kriv je i Novak. Nedovoljna posvećenost (npr. u prvom delu sezone 2013.) i nedostatak motiva jer je i sa nižim novoom tenisa u odnosu na 2011. bio ubedljivo prvi po renkingu tokom 2012. doveli su ga u situaciju da izgubi od Nadala nekoliko mečeva, ali podsetio bih vas da je u tom periodu gubio i od drugih (odličnih ali manje kvalitetnih) igrača poput Dimitrova i Iznera, pa je pitanje koliko je Nadal stvarno podigao nivo (videli smo u ponedeljak u Londonu a mislim da ćemo gledati to jako često u 2014.).

NNN

pre 10 godina

Naravno da ima smisla (kao što ima smisla već više od 4 decenije).
Problem ove i prethodnih godina je što je bio spojen sa Parizom,
ali od toga je najviše trpeo Masters u Parizu koji bio poznat po "iznenađenjima" (jedini koji "Big four" ne osvaja redovno), jer najbolji uglavno kalkulišu u Parizu. Međutim ove godine se u Parizu desila neverovatna stavr, da svi učesnici Završnog Mastersa prođu u četvrtfinale, verovatno iz zahvalnosti što će od 2014. konačno biti nedelju dana pauze.
Nažalost, Madrid i Rim, kao i Kanada i Sinsinati i dalje ostaju spojeni.

iza suda

pre 10 godina

Jako cenim i volim da citam Sasine komentare ali mislim da je ovog puta postavio stvari naglavacke. Pitanje nije trebalo da bude o Mastersu nego o celoj sezoni koja do njega vodi. Igraci su se vec u vise navrata zalili na duzinu sezone i na napore kojima su izlozeni. Svi oni vole da dobro zarade kao i da se takmice (ne bi radili to sto rade da nisu takmicari) ali telo ima limite. Cinjenica je da tenis nikada nije bio toliko kvalitetan kao danas kad imamo cak tri aktivna igraca koji su u konkurenciji za najboljeg svih vremena. Potreba da se zaradi na proizvodu koji je trazen, s druge strane, ima limite kolika je potraznja. Sa globalizovanom TV izgleda da ponuda jedva postize da zadovolji potraznju.

Vrhunski tenis danas je mnogo atletskiji sport nego sto je bio pre samo 10-tak godina. Pogledajte Mekinroa, Dzimba, Edberga, Cenga i Agasija i uporedite ih sa Nadalom, Djokovicem, Delpom, Congom i Vavrinkom npr. S kojom biste gruom radije posli u tucu? Koncentracija, umno i fizicko naprezanje koje trosatni mec iziskuje uporediv je sa 3+ dana rada u kancelariji. Koliko napora zahteva skoro 6 sati Noleta i Nadala u Australiji kad ni jedan ni drugi vise nisu u stanju da stoje tokom ceremonije? Zato nemojte nipodastavati njihove napore. Samo da putujete koliko oni i zivite "iz torbe" u hotelu bi vam dosadili posle par godina. Sem toga, stoti igrac na ATP listi zaradjuje manje nego mnogi profesionalci na zapadu, a karijera mu traje svega 10-tak godina. Mi vidimo samo krem i glamur.

srbin

pre 10 godina

Završni masters treba da bude više od GS-a, nosi 2500-3000 poena i igra se 2 nedelje, u po 3 dobijena seta, sa 2-nedeljnom pred pauzom kao uvertirom. Završni. Finalni. Najveći. Najjači.

Tennis fan

pre 10 godina

Naravno da ima smisla, gospodine Ozmo. Kvalitet mečeva nije ni na GS-ima uvek na visini, jer igraju teniseri različitog stepena uspešnosti, stabilnosti i znanja. Ovde je sublimiran godišnji presek kvalitetnih učesnika (8) i to je već nešto što gledaocima daje veliki motiv da popunjavaju halu do poslednjeg mesta. To što su umorni moglo bi se malim pomeranjem termina ublažiti i to bi bilo dovoljno. Pogrešna je teorija o velikoj nagradi kao motivu, jer su to sve igrači koji su u toku tekuće (za njih uspešne) godine dovoljno inkasirali, samim tim što su medju najboljih osam. Ovde konkretno su Novak i Berdih najveće žrtve zbog blizine termina finala DK-a. Na ovom turniru videli smo nekoliko poteza koji su svakako medju prvih deset za celu sezonu, čak i od "umornih" tenisera. Završni masters kao borba najboljih i treba da daje više bodova na konto učesnika pa je i to OK.

Bojan

pre 10 godina

ukinuti Pariski masters, ako treba da ima 9 mastersa, dodeliti jednom turniru na travi masters status (ionako su im sada povecali nivo na atp 500) i eto, taman teniser nakon sangaja imaju dovoljno vremena da se odmore i pripreme za zavrsni turnir.m
to sto niko ne kaze "dacu sve od sebe da naredne godine osvojim WTF" ne znaci previse, realno, za koji se turnir to kaze sem za GS, ni za jedan. Sem sto ih igraci mogu prizeljkivati ovako, recimo Nole zasigurno zeli Sinsinati, Nadal zeli zavrsni, ali niko ne bi to menjao za slem.

Mastoor

pre 10 godina

(Sasa, 13. novembar 2013 20:27)
Ako bukvalno shvatamo one stvari koje ne treba bukvalno shvatiti onda su svakakvi zakljucci moguci. Pojam "Peti slem" ne znaci da je turnir podjednako vazan kao Vimbldon, nego pod tim pojmom ljudi podrazumevaju da je turnir po znacaju odmah posle 4 slema. Tako i turniri u Indijan Velsu i Majamiju vole da se nazivaju petim slemovima, medjutim najvazniji posle slemova je upravo ovaj zavrsni turnir koji je Nole osvojio u Londonu.

Styx river

pre 10 godina

Cinjenica je da je od US opena teniser sa najvise odigranih meceva upravo Novak Djokovic. Cetiri uzastopna turnira je osvojio, on je cak u zavrsnici sezone podigao formu, jeste mozda bio umoran, ali je on svoj najbolji tenis ove godine igrao na cetiri poslednja turnira. Ipak je tu sve u treningu i pripremi i to danas odvaja one najvece od dobrih igraca. Novak je tu pronasao izuzetan balans, postao najspremniji i atletski najmocniji igrac ovog sporta, mentalna "gromada", i prosto on dolazi na nivo kada prosto ne moze da izgubi mec. Dakle, smatram da je zavrsni turnir potrebno odrzavati, jer poseduje odredjenu posebnost i prestiz koji ostali turniri imaju( igranje po grupama, osam najboljih u godini...). Ne moze se ZAVRSNI turnir igrati na pocetku ili na polovini godine kada su igraci najspremniji. :)

Pablo

pre 10 godina

Čemu ovaj tekst, nije mi jasno kad je opšte poznato da će masters u Parizu 2015 biti pomeren za februar. Završni turnir u godini će dobiti još više na značaju. Pitajte Federera zašto je preskakao Pariz ranijih godina da bi se spremio za WTF i osvojio ga 6 puta ako nije bitan turnir.

srboljub

pre 10 godina

Analiza nije konzistentna. Verovatno je pod uticajem zapadne štampe kojoj nije zanimljivo da na završnom Mastersu sezone Djokovic (bad Serb, Balkan, viče, psuje, krsti se i uopšte mnogo nas nervira) briše teren sa drug-adictom & comp. Da su do finala došli Nadal i Marej ili Federer, Masters bi odjednom postao veoma zanimljiv, ili 'epic'! Iz našeg ugla, nema lepšeg osećaja kada Novak pobeđuje u Londonu, Parizu I Njujorku, jer je tamo publika najviše orjentisana protiv njega. Takva mu je karma, kad dolazi iz Srbije. Da je Englez, već bi bio proglašen najboljim svih vremena. Nikoga ne mrzimo, živeo Novak, živela Srbija!

sarajevo.ba

pre 10 godina

Pa nista,ako im se ne igra nek pozovu mene,ja bih igrao jer svakako nista ne radim
Samo et nek mi plate ono sto daju svakom od njih sto dodje na turnir
Vjerujem da im je naporno,ali da li se taj napor moze poredit s radom na gradjevini npr.u Bosni,10 sati danas,na vekni hljeba i pasteti za 15€
Tu je to,valjda,i ja mislim da im je tesko

game, set and...

pre 10 godina

većina komentatora su na sličan način propratili u najmanju ruku čudan tekst, i još čudnije pitanje...

činjenica je da je Pariz preblizu WTF-u, ali je isto tako činjenica da sledeće godine neće biti, pa čemu onda pitanje baš sada??? a takođe je svima poznato da su od Raonića pa do Federera i Vavrinke svi bukvalno umirali ne bi li se plasirali na WTF, pitanje je zašto, ako se po mišljenju autora od njega lako odustaje...

Pariz je ove godine verovatno prvi put u istoriji imao 8 učesnika WTF-a u četvrtfinalu, a takođe je poznato da je Federer UVEK podešavao formu nakon US opena samo za WTF, sve ovo govori u prilog da je izuzetno bitno svima njima i samo prisustvo, a to što u takvim uslovima nisu svi konkurentni, e to je neko dugo pitanje...

za kraj jedno hipotetičko pitanje: ako se ovaj ili bilo koji turnir igra zbog ljubitelja tenisa, a kvalitet je glavni moto, znači li to da pravi ljubitelj tenisa ne treba da prati turnire iz serije 250, ili da u slučaju otkaza par zvučnih imena (povrede i sl.) nema svrhe odigravanja čak ni GS-ova???

a gde je pečat???

Ciga

pre 10 godina

Zbog ovakvog rasporeda najvise ispasta Masters u Parizu koji je obicno zadnja rupa na svirali igracima koji su se kvalifikovali za WTF. S druge strane je to i sansa drugim igracima osim velike 4 da osvoje neki masters trofej. Söderling, Berdih, Ferer, Conga imaju po jedan masters - pogodite koji :-)

majstor

pre 10 godina

glup tekst! cuj umorni jer igraju 80 meceva godisnje a ja radim 260 dana godisnje za manje pare pa mi se poslovna godina ne zavrsava u novembru!

slobodan

pre 10 godina

Razmazeni su i komentatori i teniseri.O cemu pricamo o umoru?Tenis se ne nalzi ni medju prvih 8 olimpiskih sportova po tezini,nemate direktnih kontakata medju igracima,nema nikakvih rizika,ima pauza koliko hocete,cak i medicinskih pauza...Zamislite atleticare ili bicikliste.
Najbolje bi bilo uzeti milione a sedeti kod kuce.
Tenis prati mocna industrija koja mora da vraca ulozena sredstva,tako da igraci moraju da misle o svemu.

Imenko

pre 10 godina

Za pare koje uzimaju trebalo bi da igraju svaki dan po ceo dan..... Bas ih zalim.....
(lux, 13. novembar 2013 11:09)

Pa što ne bi uzimali te pare? Prvo animiraju publiku po 2,3 sata ili 5,6 sati nekada,
sami su na terenu i kad su umorni i kad ima padne koncetracija ne mogu da se oslone na saigrača, već moraju da ginu do kraja, kako ih fanovi ne bi pljuvali.
Fudbaleri, njih 11 na terenu, kad jednom ne ide tu su ostali, a milioni se dele kao
bombone za rođendan. Košarkaši isto, u NBA su neki i milijarderi.
Glumci? 1 dobar film i do kraja života zarađuju na njemu milione. Pevači, ode u studio izdere se u mikrofon i posle prodaje CD i eto para...i td..
Zato mislim da teniseri kao pojedinci, pogotovu ovi iz vrha, jer oni jedino i zarađuju ozbiljnu kintu, zasluženo uzimaju te pare.
A Masters u Londonu bi mogao da se pomeri, recimo sredinom Novembra.

konfučije

pre 10 godina

Završni masters je odlična ideja i svakako je potreban tenisu i termin je sasvim odgovarajući. Ako negde treba vršiti promene to je masters u Parizu. Pariz već ima GS turnir pa bi masters mogao recimo da se preseli u Hale ( ili neki drugi grad ) na travu bilo bi pravedno pošto na travi ne postoji masters. Tako bi se rešio problem rasporeda a i ljubitelji travnate podloge bi uživali igrajući masters na travi.

Kocha

pre 10 godina

Mislim da je najboljim teniserima koji su favorti za osvajanje turnira i te kako stalo da igraju na masters kupu, dok su uglavnom otkazivali autsajderi. Kad se pogleda lista osvajaca vidi se da su taj turnir najcesce osvajala najveca teniska imena tog vremena, uz vrlo retka iznenadjenja. S druge strane mislim da zbog masters kupa najvise trpi pariski masters koji cesce osvajaju `favoriti iz senke` Npr u poslednjih desetak god osim Djokovica 2 puta i jednom Federera turnir su osvajali igraci poput Ferera, Conge, Davidenka, Berdiha, Henmana... Po meni bi najbolje resenje bilo da se masters kup pomeri za nedelju dana tako da oni najbolji imaju par dana odmora posle Pariza. Iako je sezona zvanicno duga, teniseri ipak imaju dovoljno vremena i za odmor, jer imaju dosta duge pauze posle Australije, Vimbldona i Amerike. A sto i vecina komentatora kaze, super su placeni za svoje napore.

tenis tenis

pre 10 godina

@jugoslav Ne secam se da je Nadal negde ponizen. Bar ne ove sezone. Izgubio finale zavrsnog mastersa, pa sta? A tron je preuzeo tako sto je osvojio sedam velikih titula i tri manje. Dok Djokovic osim Australije i Monaka cele godine do oktobra nije osvojio nista. Nadalu niko nista nije poklonio. Cak je zbog pozicije imao uzasno tezak zreb na gotovo svim turnirima, pa je imao i Federera i Novaka jos pre finala.. Nadal je zasluzeno prvi. Jer je osvojio pet masters titula i dva gren slema. Meni licno bi bilo smesno da nije prvi. Jer onaj ko je najbolji tokom cele sezone taj i treba da bude na prvom mestu. Po tvojoj logici ako je na primer Partizan prvi tokom cele sezone, i u poslednjem mecu kad je vec obezbedio titulu izgubi od Javora onda po tebi Javor treba da je sampion?! Tenis se ne igra samo u oktobru, vec skoro cele godine. Nadal je uradio dovoljno da bude zasluzeno prvi.

šetač

pre 10 godina

Dobro su plaćeni, tako da nema odsustvo motiva. Nedelju dana pauze je više nego human gest između Pariza i Londona. Ne vidim gde bi se završni masters igrao u Evropi osim u Londonu. Hala je puna, organizacija je na visokom nivou, publika vaspitana, sa tradicijom. Da neće možda u Madridu.

Liverpool Man

pre 10 godina

@zoran Trebamo,trebamo...Kaze se treba.
Teniserima je svejedno jer uzimaju veliki broj poena i cini mi se najveci novac od svih mastersa a i ipak je to zavrsni masters logicno je igrati ga na kraju sezone,zar ne?Imaju oni dovoljno kondicije,kao sto smo i videli.Novak je mogao bar jos 2h sa Nadalom pa verovatno i Nadal.

Mastoor

pre 10 godina

Da, da, sad kad ga je No1e osvojio, potpuno je izlisan, a da je Nadal pobedio bio bi to turnir nad turnirima i Nadalovo galakticko dostignuce.

Racuna se to kao peti slem i te kako kad uporedjuju ko je bolji teniser u istoriji. No1e je u ovoj kategoriji medju 7 najboljih, a jos samo jedan zavrzni turnir da osvoji bice bolji od njega samo Fed sa 6 i Lendl i Sampras sa po 5 takvih titula.

Kako nema smisla?

pre 10 godina

Ima smisla itekako. I golferi igraju ovakav turnir i prati se isto kao i svi njihovi GS.

Da su svi direktno zainteresovani (ATP, igraci, sponzori i dr.) svesni da treba nesto menjati, jesu. Nije li pre pocetka ovogodisnjeg "Londona" receno da ce se "Pariz" pomeriti negde u sredinu sezone; nije li Rafa predlozio da treba menjati podloge, mozda svake godine mesto odrzavanja turnira? Cule su se i price (iz krugova zainteresovanih) da i taj turnir treba igrati u 3 seta. Dakle, svi su svesni da ovaj turnir PROMENAMA treba dici na visi nivo i niko ne dovodi u pitanje njegovu svrhu. Ne znam zbog cega mi to radimo.

Ova generacija tenisera ce biti upamcena i po tome ne samo sto igru dizu na mnogo visi nivo mnogo brze nego sve prethodne generacije (najveci "krivac" za to je rivalitet izmedju Novaka, Rodzera i Rafe), vec i po tome sto i Olimpijskom turniru daju znacaj koji takav turnir i treba da ima. Malo ko zna koji su dosadasnji nosioce medalja. Od Rafine zlatne i nemogucnosti da je Federer osvoji, a ocekujuci nasu, svi sa velikom paznjom pratimo i taj turnir.

I ne samo mi.

Gajetano

pre 10 godina

Naravno da ima smisla sve dok Novak pobedjuje. Nakon toga ga ukinuti. Slican kriterijum bih primenio i na Gren Slemove. Znaci ovako:

- Australian Open: obavezno zadrzati
- Rolan Garos: momentalno ukinuti
- Vimbldon i US Open: dati im jos jednu sansu

Turnire iz serije 1000(masters), 500 i 250 ostaviti kakvi jesu. Za sada.

Ovo je moje licno misljenje i nikoga ne vredjam, stoga molim da mi se komentar objavi.

Nikola

pre 10 godina

kao prvo, tenis je sport, a u sportu se gleda i ko je najspremniji fizicki,po vama gospodine ozmo bokserski mec bi trebao da traje 2 runde,izadju izudaraju se i ko koga.. kao drugo ovde svi velicaju grend slemove jer imaju najvecu tradiciju,jedino sto odvaja grend slemove jeste sto se igra u 3 dobijena seta,iako novak najvise dobijenih setova sa nulom je upravo ostvario na grend slemovima,sto i govori o njegovom kvalitetu..grend slemovi se prakticno igraju u 3 dobijena meca.. zavrsni masters mogu da igraju samo najbolji igraci i da bi osvojio 1500 poena morate da pobedite 5 puta za redom nekog od 8 najboljih igraca te sezone, sto je daleko najteze i imate jednu priliku u godini samo..tako da sami procenite..

Ivan

pre 10 godina

Zavrsni Masters itekako ima smisla. Secam se kada je Nadal preskakao Pariz da bi se sto bolje pripremio za London, tako da je izuzetno vazan turnir. Ne znam odakle Vam to da Federer nije bio umoran u Londonu!? Pa sigurno je bio umorniji od Novaka jer je ovo bio treci uzastopni turnir za Federera u poslednje 3 nedelje, igrao je dakle, vise meceva od Novaka pa je stoga verovatno bio umorniji, narocito ako znamo kolika je razlika u godinama.
Takodje me iznenadila tvrdnja da Federer, koji je pre nesto vise od godinu dana bio prvi na svetu, 2012 uzeo Novaku Vimbldon i pre nekih 5-6 meseci smatran glavnim favoritom za osvajaca Vimbldona 2013, nema kvalitet da se nosi sa ostalima!? Formu trenutno definitivno nema ali kvalitet sigurno ima, u suprotnom ne bi Novaku koji je trenutno u najboljoj formi, bila potrebna 3 seta da izadje na kraj sa njim.
Novakova sjajna serija je za pohvalu ali je pitanje da li je to i posledica Rafine slabije forme i manje zainteresovanosti za turnire posle US Opena ove godine. Pored toga, Marej ne igra, a Federer i dalje trazi formu za 2014.
Nadal je ove godine igrao za klasu bolje od svih, sve najvaznije meceve sa Novakom je dobio, izgubio je one manje vazne.
Novakova serija je za njega ohrabrujuca ali nije realna, treba videti kako ce proci kada ostali iz vrha, pre svega Nadal, a zatim i Marej i Federer budu igrali punom snagom i u punoj formi. U tim uslovima Novak vec duze vreme ima ozbiljne porbleme.
Pozdrav!

Neznalica

pre 10 godina

Potpuno izlišna analiza. Svaki igrač zna raspored svih turnira pre nego što sezona započne. Na njemu je da odredi gde će učestvovati i kako će rasporediti snagu tokom sezone. Sugestija da je završni Masters izlišan je prosto neverovatna. Jedini turnir gde teniski krem igra između sebe da bude izlišan. Bolje je smanjiti broj mastersa tokom sezone ako je raspored baš prenatrpan. U principu najbolji igrači i tokom tako pretrpane sezone imaju 2-3 meseca pauze (između AO i prvih ozbiljnih turnira serije 500 početkom marta, između Vimbldona i prvih mastersa početkom avgusta kao i između US Open-a i početka turneje po dalekom istoku). Kada se doda tom pauza na kraju sezone do AO to dođe oko 4 meseca bez tenisa za one najjače igrače koji mogu da pucaju na završni Masters. Pritom već 7-8 godina se finala svih mastersa ne igraju na tri dobijena seta gde se gubi znatno više energije koju je stvarno teško obnoviti. Na kraju krajeva ne igraju svi igrači, sem onih stvarno najboljih, na svakom turniru 3-4 meča. Znači, kada ispadnu u prvom ili drugom kolu oni odmah traže wild card za neki turnir koji se istovremeno odigrava inače bi imali ako učestvuju na 20-tak turnira godišnje svega 80-tak mečeva. Da li je Fereru neko kriv što je igrao 6-7 sedmica uzastopce pre završnog Mastersa? Mogao je kao Novak i Nadal da učestvuje na samo tri turnira. Što nije? Da zaključim, završni Masters je stvarno krem na torti i nikako ne treba prekinuti tu tradiciju.

Ser Alex

pre 10 godina

Jedini pravi motiv za tenisere jeste veliki broj bodova (1500 za trijumf) i izdašne novčane nagrade (nagradni fond je šest mlilona dolara)


Ovim je sve receno.

Пара врти и убија сваки други смисао

pre 10 godina

Док прави новац, има смисла.
Пуна О2 арена, задовољни спонзори, шта је проблем?

krle

pre 10 godina

Zvaršni masters itekako ima smisla, jer ima fantastičnu ideju, najbolju moguću koncentraciju kvaliteta i neponovljivu atmosferu. Tu pre svega mislim na činjenicu da se igra u dvorani i moje mišljenje da to ne treba menjati. Ima dosta turnira na otvorenom na betonu, na šljaci takođe, ali, osim Pariza, ovo je jedini turnir u zatvorenom, koji se igra u potpuno nestvarnom ambijentu. Jedini problem je taj što je Pariz suviše blizu ovog turnira i ne shvatam zašto se ZM i finale DC ne pomere za 7 dana. Teniseri nakon toga ionako imaju praktično mesec i po dana slobodno, pa ne vidim da bi ovih 7 dana nešto promenilo. Što se tiče umora igrača, slažem se da je naporno, ali oni imaju 3-4 velike pauze u sezoni-posle ZM, posle AO, posle WB i posle USO. Šta da kažu Ronaldo i Mesi, koji, uključujući EP i SP, igraju konstatno 11 meseci u godini u ritmu sreda-subota?! A kad smo već kod kalendara, da napomenem da sam mišljenja da je šteta što nijedan turnir na travi nema kategoriju mastersa 1000 i mislim da bi tu trebalo napraviti neku rokadu sa mastersom u Parizu.

jugoslav

pre 10 godina

Završni turnir je kruna sezone kao i u drugim sportovima.Da ga malo ne želimo omalovažiti zbog toga što ga je Novak osvojio tri puta a nadal nijednom.Što se umora tiče zar i ostali sportisti ne igraju završne turnire posle napornih sezona.Nego ovaj završni turnir je naterao na razmišljanje o terminu Finala Devis kupa,njega treba odigrati prije završnog turnira.Zatim ova sezona čelnike ATP-a treba natjerati da razmišljaju o promjenama.Zar je sportski da neki sportista ima toliku privilegiju što nije odigrao skoro jednu cijelu sezonu.Skoro je ispalo smešno kako je Rafa preuzeo primat na rang listi.Takoreći dotučen je do kraja,malte ne i ponižen a on zaposjeo tron.No mora se priznati da to ima dugu tradiciju,pa traje,pa je i zbog toga ispravno.

Bane

pre 10 godina

Kome je od tenisera naporan raspored i prevazilazi njihovu fizicku izdrzljivost, neka razmisli o radu u nekoj od fabrika na jugu Srbije. Radi se 6 dana nedeljno po desetak sati za platu od oko 200 eura i to do prve bolesti jer odlazak na bolovanje automatski znaci i otkaz.

zoran

pre 10 godina

Ljudi, vec je odluceno da od sledece sezone bude nedelju dana razmaka izmedju Pariza i Londona.
U toku zavrshnog Mastersa su objavili tu vest na SKY TV-u.

Da su teniseri preplaceni , pa svako normalan zna da jesu...kao i fudbaleri, golferi i slichni...no, civilizacija je na tom nivou da je sistem vrednosti ,gotovo, nepostojeci.

Munja

pre 10 godina

Problem u kalendaru na kraju sezone ce se uvek pojavljivati makar u olimpijskim godinama zato sto ne postoji dovoljna pauza izmedju Mastersa u Parizu (1000) i zavrsnog Mastersa u Londonu (1500). Oba turnira trpe stetu jer najbolji teniseri kalkulisu u Parizu a stizu umorni u London.

Moguce resenje je da turniri Skt.Petersburg (250) koji pocinje 15.septembra i Pariz Masters (1000) zamene termine cime bi se glavni teniseri ranije kvalifikovali za London i nastupali sveziji, a dala sansa ostalim dobrim teniserima da se kroz manje turnire u finisu sezone izbore za preostala 2 do 3 mesta u Londonu. Eventualno bi Skt.Petersburg mogao da napreduje u turnir serije 500 kako bi ipak bio jedan jaci turnir u kalendaru neposredno pre Londona. Druga mogucnost bi bila na stetu Pariza tako sto bi taj turnir izgubio status Mastersa i presao u seriju 500, a vrlo dobri Dubai napredovao od serije 500 na status Mastersa cime bi se opet postigla ranija kvalifikacija glavnih 5-6 igraca za London. Pariz sa svojih 500 poena bi ostao kao poslednja prilika za nekog dobrog da se kvalifikuje za London. Paradoksalno, Pariz 500 bi mogao da ima zescu konkurenciju nego sadasnji Pariz Masters.

ММ

pre 10 godina

Problem je Pariz a ne London. Treba mu ukinuti masters kao nekada Hamburgu i dodeliti Pekingu. U prvom delu godine je problem turnir u pustinji. Organizacija je sve losija a u Dubaiju sve bolja. Novac na žalost ima poslednju reč. Bolji Raspored mastersa bi donekle rešio problem.

Ljubisa, Velika Hoca

pre 10 godina

Dovoljno dobrih komentara i misljenja je izneto na temu vremenskih pauza izmenju nekih turnira, narocito izmedju onih vaznih kao sto su Pariz masters-zavrsni masters-finale Davis cup-a!

Niko nije razmisljao o ovome: nije li vremenski razmak izmedju 3 Slama (LG-Wb-Usopen) malo zgusnut??? a izmedju Usopena i AO ima oko 4 meseca izmedju AO i RG takodje oko 4 sto je sasvim u redu.

Dok LG,Wb i USopen - 3 slama strpana su u svega 4 meseca !!!

Saša

pre 10 godina

Sada, kad ga je Novak dobio, meni završni masters ima itekako smisla, tim pre što je na njemu dokazao da je bolji igrač od trenutno prvoplasiranog na turu. Da je Novak izgubio finale, ili da se nije ni plasirao u isto i ja bih postavljao isto pitanje: Ima li smisla ovaj turnir uopšte? :)

Milan

pre 10 godina

@sredoje "Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima. Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti)."

Citam i smejem se, ma sta smejem se, umirem od smeha... To su ti poznavaoci tenisa od 2011. Jeste sine, samo Novak igra, tenis je izmisljen 2011, a tamo neki Nadal i Federer sa ukupno 27 gren slem titula su nikakvi igraci kojima se eto sve posrecilo. Samo je Novak majstor.
A sad da ti odgovorim, ne kao Federerovac ili Nadalovac, vec kao ljubitelj tenisa. Uzmi sine malo kaseta ili na youtubu pogledaj Federera od 2005 do 2009, Nadala iz 2008, 2010, pa i ovog iz 2013. Kad oni tako igraju sve na terenu zavisi od njih. Zato i imaju toliko trofeja.

ima smisla

pre 10 godina

Itekako ima smisla , jer na njemu igraju osmorica najbolje rangiranih tenisera na ATP listi.Koliko se moglo vidjeti dvorana je tokom čitavog mastersa bila popunjena,što znači da ima veliki broj onih kojima tenis kojeg su pratili tokom cijele godine nije dosadio.Slažem se sa onima kojim su ovdje predložili da se ukine masters u Parizu ,jer nijedan od tri ostala grada u kojima se igra GS ,nema masters ,pa ne znam čime je to Pariz zaslužio da ga ima.Njegovim ukidanjem teniasri bi koliko -toliko bili odmirniji na Masters kup.On se sada igra u Llondonu ,a za koju godinu igraće se u nekom drugom gradu.

ATP

pre 10 godina

Poštovani, koje značajne turnire, osim završnog mastersa, Nadal još nije nijednom osvojio? Zahvaljujem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 13. novembar 2013 23:57) Fale mu 2 mastersa(Pariz i Majami) i masters kup,Federeru nedostaje Dejvis kup,olimpijsko zlato i 2 mastersa(Rim i Monte Karlo),Noletu fali olimpijsko zlato,Rolan Garos i Sinsinati.Od penzionera najuspesniji je Agasi 7 razlicitih mastersa,masters kup,Dejvis kup i olimpijsko zlato!Samo 2 trofeja nije osvojio Monte Karlo i Hamburg.

Travis Bickle

pre 10 godina

"Do not fix it if is not broken." Ne postoji ovo pitanje, prvi puta cujem da ga neko postavlja. Kalendar je jedno pitanje, ali pitanje turnira po sebi niko nije postavio do sada. Prvi ga je postavio Ozma. Ovo je jedini turnir na kojem igraju 8 najboljih po "round-robin" sistemu i donosi najvise bodova posle slema. Da je turnir nebitan ne bi ga Federer osvajao 5 puta. Takodje, u poredjenju Federera i Nadala, cinjenica da Nadal nije osvojio nijedan igra vaznu ulogu. Zato je turnir bitan za igrace poput ove dovjice i Noleta. Ako je turnir manje bitan od slemova sto naravno jeste ne cini ga i nevaznim.

Nenad

pre 10 godina

Kao i skoro uvek,slazem se sa Ozmom.Nedelju dana pauze pred WTF je opet neki odmor,bolji nego nikakav,kao pred ovogodisnji London.Novak i Ferrer,finalisti Pariza,su imali SRECE da im organizatori izadju u susret i stave ih u utorak.Zamislite,imali srece?!Pred takav kalibar turnira treba imati minimum 2 ili 3 nedelje pauze i dati priliku 8-ici najboljih da se odmore i pripreme za to finale sezone.Misljenja sam da ga treba staviti u raspored nakon US Opena ili posle Mastersa u Shanghaiju.Tu treba napraviti rokade.Ili da se nekako ranije napravi presek race liste,pa da tih najbojih 8 u tom trenutku nisu u obavezi da igraju taj poslednji Masters u Parizu,koji spada u red obaveznih Mastersa...Paris ima Grand Slam,pa imaju jos i turnir iz Masters serije.Malo previse,reklo bi se,ali ok.Definitivno se vidi da igraci dodju na WTF iscedjeni k'o limun.Mene je licno,ove godine, Delpo razocarao svojim nastupom,jer sam ga ocekivao kao Rafinog rivala u polufinalu.Da je bilo tako,kao u Shangahiju,pitanje je da li bi gledali Nadala u finalu.Ali,videlo se da je covek premoren,bez energije,goriva.Eto,ja to vidim na taj nacin.Ako neko ima neku konkretnu ideju u vezi promene,neka je iznese ovde.

PAJA

pre 10 godina

Ja mislim da ima smisla.Itekako.Krem od 8 najboljih u toku godine,da jos jednom pokazu svoje majstorije.Mislim da su mecevi bili kvalitetni i pored umora nekih igraca.Ali Boze moj,za novac koji dobijaju teniseri igrajuci tenis - pa nije to tako ekstremno tesko izdrzati.Ima na stotine miliona ljudi koji rade u zivotu mnogo teze stvari za 1.000 puta (i vise) manju platu.Pa nek izdrze teniseri naporan rad i igranje u ovom sportu,jer im dao Bog da ne moraju biti rudari ili nosaci tovara na pristanistu.Nista im nece faliti.Imaju veliki novac za odrzavanje zdravlja i eventualni oporavak ako se povrede.Ipak,slazem se da masters u Parizu treba pomeriti u neki drugi termin u sezoni.Nezamislivo je da vec sledeci dan pocinje masters finale u Londonu.To nije u redu.Ili ga,kako je dobro ovde neko predlozio,ukinuti i dodeliti masters Pekingu.Kako godine prolaze tako je i sve veci broj turnira i gusci raspored.Sve je to jedan veliki sou-biznis a i zarada.Niko nije lud da smanjuje broj turnira u toku sezone.Ovde se vrte velike pare.Znaci pomeriti Pariz - ili ga ukinuti.

kobe bryant

pre 10 godina

Rešenje je, tretirati završni turnir kao Grand slam, ustvari dodeli ti mu titulu Grand Slema i neka onda bude 5 godišnjih GS. Što da ne. I tako igraju 8 najboljih tenisera.Zar to nije ravno jednom GS?

svetlana

pre 10 godina

Po meni Masters ima smisla ali da igraci imaju bar nedelju ili dve pauze
da mogu da se odmore i pripreme za te meceve pa da to ne bude otaljavanje
kao ove godine, vec pravi slag na torti.

idemo po AO

pre 10 godina

moram reci, i meni je razocaravajuca sama tema. mislim, pa sta treba da bude, zavrsni 250? naravno da ima zavrsni masters, logicno je da ne moze zavrsni GS jer treba 128 njih da ucestvuje. nekada se australija igrala na kraju godine, u decembru. dosao je ko je preziveo. sve je ovde ok, samo nedelja dana odmora. a ne mora ni nedelja dana odmora. zavrsni masters se igra od ponedeljka, i finale je u ponedeljak. neka pocne u subotu, 6 dana nakon pariza, i zavrsi se iduce subote, 6 dana pre finala davis cupa. dosta je to njima odmora, pa profersionalci su to, to im je posao, tela su im pripremljena valjda za te napore, ne zovu mene tamo da igram. a zadnje dve godine nema pauze izmedju pariza i londona, jer su se igraci zalili na predugacku sezonu, pa eto im sad, trazili su skracenje, dobili su skracenje. uglavnom, pozdravljam da iduce godine bude pauza. sto se tice mastersa ostalih, valjalo bi malo pretumbacije. po jedan ispred AO i W ne bi skodio, pa nek se dogovore, koji ce kad

Nemo

pre 10 godina

Ima smisla. Narocito ove godine kada je odlucivao o broju 1. ma kraju godine. A podizanjem znacaja broja 1. na kraju godine, dodalo bi dodatnu dozu zanimljivosti u tenis. Svi govore kako eto br0j 1 nije bitan (mislim to mesto), broje se samo GS, a opet to bi moglo biti nesto kao pobednik SK u skijanju ili sampion u GP. DOdatnim propagiranjem, a mozda I nekom znacajnom kintom za broj 1. na kraju godine bi I turniru pred kraj sezone dobili na znacaju.

melbourne

pre 10 godina

Da li turnir ima smisla, ima i nema, ima ako si Srbin ili navijac srpskog velikana, nema smisla ako si navijac fedexa, nadala i ostalih manje vrednih takmicara, nema smisla nedaj boze ako si "susjed" jer Novak The Serb pobedjuje u finalu bez obzira ko je s druge strane mrezice.

tenis

pre 10 godina

Za ove koji velicaju Novakovi formu, i kritikuju Ozma. I sumnjaju da je na primer Nadal bio umoran evo mala rekapitulacija Novakove igre posle US opena 2011 godine. Prvo je u Bazelu u polufinalu izgubio od Nisikorija, u Parizu se povukao u cetvrtfinalu, na zavrsnom mastersu pobedio je Berdiha da bi ga Ferer bukvalno pregazio, a zatim i Janko koji je na turnir dosao kao zamena. I dalje mislite da igraci ne osecaju umor? Da je Nadal (koji je u sezoni odigrao 13 finala pre zavrsnog mastersa) u Londonu bio 100 posto spreman? Igracima treba dati najmanje dve nedelje osmora do zavrsnog mastersa.

srbija

pre 10 godina

@Sredoje Jeste Sredoje, Janovic je svetski talenat, a Nadal i Federer pojma nemaju. A na terenu sve od Novaka zavisi jer si to cuo od isto tako objektivnih komentatora kao sto si ti. Neverovatan komentar.

zika

pre 10 godina

dva tri turnira serije 1000 prebaciti u seriju 500 i to je to. bila je ideja sa monte karlom pa su onda izmislili da je on neobavezan 1000 (ako ga ne igras racuna ti se najbolja 500 umesto njega). a pariz ukinuti. imaju r.garos, otkud dva velika turnira u jednom gradu

Goran

pre 10 godina

Ferer je u Parizu odigrao samo jedan mec vise od Nadala i Federera ali zato u Sangaju nije dosao ni do cetvrtfinala. To sto je odigrao kako je odigrao je povezano sa njegovim kvalitetom a ne umorom, on nije igrac koji moze da veze dva dobra finala na mastersima. Tu dolazimo do problema dubine danasnjeg tenisa a ne problema mastersa. Nemoguce je danas naci 8 dobrih igraca za ovaj format sa 8 igraca na zavrsnom turniru. Trenutno postoji ne vise od 5 igraca koji igraju na vrhunskom nivou. Ako je jedan povredjen a to je Marej (prosle godine je bio Nadal) ostaju samo 4, sto pola meceva cini dosadnim. Na Grand slem turniru los igrac odmah otpadne i gledate ga samo jednom a sada svakog igraca morate da gledate bar 3 puta. Nije bas neki vrhunac sezone gledati Janka kako glatko gubi 3 meca ili gledati Ferera ili Gaskea kako sluze samo da bi neko na njima zaradio pare i ATP bodove.

sokolovo oko

pre 10 godina

Svi oni su profesionalci.Spremni su za to trcanje koje je jako malo ako uporedimo sa ostalim vrhunskim sportistima.Tako da o umoru ne treba govoriti jer da bi ostali u vrhunskoj formi oni itekako treniraju i dok su na odmoru.Problem je vise u tehnickom smislu putovanje,smestaj .Veci je problem pobediti turnir u Dubaiu i onda leteti u SAD NA dva uzastopna mastetsa IW i MI..pa onda iz NY u bg na dejvis kup ili iz londona u Argentinu takodje na dejvis kup....treba se navici na vremensku zonu...

Nikola

pre 10 godina

Ovo je sve nepotrebno brutalna komercijalizacija. Igrači tokom sezone imaju limit koliko smeju da propuste turnira i to moraju debelo da pravdaju. Nikada nisu i neće podići glas. Tenis se sveo samo na zanimljive igre glavom. Novac jednostavno nije motivator, ima ga previše. JJ je zaradila preko dva miliona eur i mora da se drži pravila. Iz igre se ide u penziju ali teniseri su odvojeni od ranog detinjstva iz realnog života. Ovisni su i to se koristi dobro.

pozdrav

pre 10 godina

priznajem, začudio me ovako intonuiran tekst od Saše.

WTF je odlično smišljen. Jedini problem je nepostojanje pauze izmedju dva važna turnira, kao što je to bilo poslednje dve godine.
Različitost ovog turnira u odnosu na ostale je evidentna i stoga je on potreban tenisu. On je svojevrsni Indoor Slam i postavlja ovu 'podlogu' na mesto koje joj pripada jer se sasvim dovoljan deo sezone igra na njoj (duže od trave). Prava je šteta što se finale ne igra u 3 dobijena seta, što se možda čini gladijatorskim, ali uz odmerenu pauzu kao i pre ostalih Slamova, to bi predstavljao vredan trud za završetak sezone. (ili nepostojanje TB u trećem setu)
Elem, smatram da da je WTF potrebniji tennisu od BAREM dva M1000, pri tom misleći na jedan zemljani (MC/Madrid/Roma) i jedan betonski (IW/Miami/Canada/Cinci), akada smo već do toga, lično bih se zalagao da se izbace 'oba', tj po jedan, ali.. lova.
'Idealno' rešenje bi bilo da Indoor Slam postane ravnopravan sa još 3 slama na drugim podlogama. Zašto se betonski slam ne bi igrao jedne godine na AO, druge na USO?
Naravno, 'na žalost', tatradiciju je nemoguće nadoknaditi - Indoor je sjednostavno stigao 'prekasno' (100god) da bi na vreme postao Slam. Novac je sada ogroman i odlučujući

bezveze

pre 10 godina

Bezveze.. A sto da se ukida ili menja?.. Vec 10 godina se ovim mazama cine ustupci na sve moguce nacine...Svi masters turniri, tj. finala mastersa su godinama bili na 3 dobijena sata.. Kao i ovaj zavrsni masters.. To se sada svelo na dva seta.. U cemu je problem?.. Treba da igraju sve turnire na jedan set ili sta? Naravno da zavrsni masters ne treba ukidati niti bilo sta menjati..

Bolje bi bilo da vrate brzine terena koje su nekada postojale pa necete gledati "masakr" od poena sa 50 razmena koje iznuruju igrace da ne znaju vise za sebe..

Goran S.

pre 10 godina

Vidim da je glavna fora reci: koliko teniseri zaradjuju, treba da cute i igraju taj tenis.
Medjutim, evo vam nekih poredjenja:
Pedeseti teniser sveta jedva sastavlja kraj sa krajem, dok kad bi se napravila lista fudbalera videli bi da petstoti fubaler na svetu pliva u parama, kao i kosarkas.Najvece sportske novcane nagrade su u boksu.Evo vam primera i van sporta, budite u bilo cemu medju pedeset u svetu i zaradjivacete neuporedivo vise nego teniser na istom mestu. Kada bi se sastavila list zarada arhitekata ili advikata, videli bi da onaj koji je pedeseti na listi zaradjuje milione dolara godisnje, dok pedeseti teniser pitanje zardi li petsto hiljada dolara. Jedanog prosecnog trenera valja platiti polovinu te cifrea ona druga polovina pitenje jeli dovoljna za ostale pratece troskove, kao sto su putni troskovi i hotel, da ne procamo o potrebama za fizioterapeutom, kondicionom treneru itd.
Nadam se da sam vam malo bar otvorio oci ovime, jer mnogi roditelji silno grese misleci da samo da im dete uzme prve atp bodove i bice vracene ulozene pare. Dobro zaradjuje prvih par tenisera na atp i to je to.
Da se dotaknem i teme:
Zavrsni masters treba da postoji ali treba ga pomeriti i to negde na kraj Novembra ili pocetak Decembra, da imaju mesec dana odmora i onda ce ga odigrati sa uzivanjem.Da se igra na 3 dobijena seta i bez bodova, vec da bude kredit za propustanje nekog od obaveznih mastersa kada ce mu se upisati tada zaradjeni, nefer je ovako jer bodovno odmicu ostatku armade.

ma koji mastersi

pre 10 godina

@ATP Ma sve te masterse mozete macki o rep da kacite. Bitni su slemovi i eventualno ukupan broj masters titula. Kad zavrse karijere niko nece reci Novak Djokovic osvajac 16 mastersa, ili Rafa Nadal osvajac 26 mastersa. Nego Novak Djokovic nekada najbolji teniser sveta osvajac toliko gren slem titula...

Milan

pre 10 godina

@jugoslav Kazes da je smesan nacin na koji je Rafa preuzeo prvo mesto?? Pa jeste. Covek je zbog odsustva sa terena pao na peto mesto, kasnio u februaru za Djokovicem 7500 poena. A onda je osvojio 10 titula i igrao 14 finala. Osvojio IW, Madrid, Rim, Sinsinati, Montreal. Pet mastersa. Od tri gren slema na kojima je ucestvovao osvojio je dva. Jedini igrac uz Rodika koji je u istoriji tenisa uspeo da u nizu osvoji dva mastersa i gren slem. Nadoknadio je 7500 poena i jos ima 1000 vise. Ma bas smesno, zar ne? Lepi su ovi turniri na kraju godine, ali sve sto je u tenisu bitno igra se od AO do US opena. Ostalo je manje bitno..

roger.ch

pre 10 godina

Sredoje
Evo realno da te pitam,,najbolji Novakov tenis(pretpostavljam da je to ovaj zadnja 2-3 mjeseca i onaj iz 2011)i najbolji Federerov tenis unazad 5-8 godina,po tebi koji je bolji i jaci,i recimo da si komentator na Tv-u i moras biti objektivan koji bi tvoj odgovor bio

hahaha

pre 10 godina

Ajde Sredojev komentar koji je zaista neverovatan cak i u zemlji pristrasnih i neobjektivjih, ali ovih 11 sto kliknuse plus.. Pa rodjaci Janovic je bolji igrac od Nadala i Federera?!

sarajevo.ba

pre 10 godina

Sredoje
Hahahahahahahahah izvini al moram se nasmijat
Ti si meni uzor,evo od sad pa nadalje
Jel znas uopste o kom sportu je trenutno rijec?
Ko je Janovic,ja mislim da on ne bi ni mene pobjedio da nema servisa u tenisu
P.s mislim da bi se i Novak postidio ove nebuloze njegovih simpatizera

Sasa

pre 10 godina

@Sredoje je napisao da Nadal i Federer ne mogu da pariraju spremnom Novaku i da to moze samo Janovic i dobio je duplo vise pozitivnih nego negativnih ocena. Srbija, zemlja tenisa, ali malo sutra..

RvN10

pre 10 godina

Realno je da to nije to, ali kao sto u tekstu stoji, puno je stvari zbog kojih je to tako i tesko da ce se sta u skorije vrijeme promijeniti. Najvise gube pravi ljubitelji tenisa, jer cak ni u finalu od kojeg se puno ocekivalo, nismo vidjeli nista posebno, bilo je par sjajnih poena, i vecinom greske. Ceka se AO 2014!

Radonja Mrdak

pre 10 godina

Mislim da bi ovaj turnir trebalo pomjeriti negdje posle nove godine kao pripremu za australian open. A i zamislite samo kako bi to izgledalo da svi dodju u top formi odmorni... Vrhunski pocetak sezone!

joca

pre 10 godina

Svaka cast na analizi, ali notorna je glupost da se Federer ne moze kvalitetom mjeriti s najjacima. Njegov glavni problem su godine i kondicija i zbog toga se cini kao da je kvaliteta njegovog tenisa opala. Svatko tko je malo vise igrao tenis zna da cim fizicki nisi vise u stanju odigravati poene na visokoj razini, gubi se koncentracija i usredotocenost na svaki pokret, a u tenisu je to kljucno. K tome,Federer u ovim godinama parira daleko fizicki spemnijim igracima u naponu snage te je upravo on doveo tenis na ovu razinu ma kojoj je danas. Vidjet cemo gdje ce Nadal i Djokovic biti poslije 30-e.

djordjevic

pre 10 godina

Sto se bas onog VRHUNSKOG tenisa tice, on se zavrsava US Open-om i to je tako. Mozda je zavrsni masters peti po vaznosti turnir godine, ali je opet celu klasu ispod grand slamova...Ustvari, zavrsni masters je vise u rangu sa indijana velsom nego sa grand slamovima.

drago

pre 10 godina

svi su ko limun. trebalo bi ukinuti mastars Sangaj. stavit umjesto sangaja jedan masters na travi i onda pomaknuti ova dva u deseti mjesec. napravit izmedju njih 2 tjedna pauze.
Cuj masters u Aziji...

patrijoota

pre 10 godina

@Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)
(Adam Jensen, 13. novembar 2013 11:31)
Obzirom na sve izrečeno da ne kažem gluposti ako se i ne vratiš nećemo ostati zakinuti za neku dubokoumnu misao.

tako je

pre 10 godina

Nema smisla, cist sponzorski i sminkerski turnir. Kad zavrse karijere niko ne gleda koliko su zavrsnih mastersa osvojili. Tako da nema potrebe da se igra u ovom sistemu. Neka bude obican masters pa ako hoce neka igraju..

Sasa

pre 10 godina

@Mastoor I da Novak osvoji 10 zavrsnih mastersa sto mu jod srca zelim, ako ostane po broju slemova iza Rafe i Feda nema nikakve sanse ni da udje u pricu o najboljem u istoriji. Gledaju se GS trofeji, to je bitno. Ostalo je utesna nagrada..

Nikola

pre 10 godina

Mastersi su za prosecne tenisere iz top10 koji nemaju sta da traze na gs.To je u zadnjih par godina postala praksa najboljih da igraju apsolutne sve turnire.Pre kad nije bilo razlicitih vrsta dopinga teniseri nisu mogli da izdrze takav tempo,danas je to normalno.

Charapan 69

pre 10 godina

Stvar je jednostavna. Trebalo bi završni turnir u Londonu (ili gde god se održava) pomeriti na kraj tekuće ili čak početak naredne godine i umesto da vrhunski teniseri igraju Hofman kup ili egzibicije, odigraju turnir sa više od mesec dana pauze od poslednjeg Mastersa. Time bi oni imali dovoljno vremena da se odmore i fizički i psihički, nivo igre bi bio vrhunski, a završni turnir bi im bio i odlična priprema za AO. I vuci siti i teniseri na broju.

Djura Protic

pre 10 godina

Bilo bi dobro kada bi se promenuo system bodovanja tenisera na turnirima.
Postojeci system je tesko shvatljiv, zar ucesnik treba da gubi bodove ako ne dostigne proslogodisnji rezultat?
I drugo, system Chalenga je usvojen samo radi moguceg namestanja.
Gledalac

iyoda

pre 10 godina

pa neka ga onda stave sredinom sezone. sto se tice bodovanja, sve im je jedno. na kraju sezone se bodovi ne brisu. osim ako se za taj zavrsni turnir ne gledaju samo bodpvi osvojeni u toku sezone.

sasa jokic

pre 10 godina

A kada treba da se igra ZAVRSNI Masters, ako ne na kraju? Zar nije logicno da se pomeri masters u Parizu, obzirom da se tamo igra i GS?!
To sto Ferer nime mogao da stoji je posledica igranja skoro svakom mastersa, jer jedino tako moze da zaradjuje pare i poene.
Po meni treba ukinuti masters u Parizu jer tamo vecina igraca ispada namerno u osmini finala, kako bi se odmorili za London.
Kakva bi to sezona bila bez zavrsnog mastersa?!

Ivan

pre 10 godina

Zavrsni Masters itekako ima smisla. Secam se kada je Nadal preskakao Pariz da bi se sto bolje pripremio za London, tako da je izuzetno vazan turnir. Ne znam odakle Vam to da Federer nije bio umoran u Londonu!? Pa sigurno je bio umorniji od Novaka jer je ovo bio treci uzastopni turnir za Federera u poslednje 3 nedelje, igrao je dakle, vise meceva od Novaka pa je stoga verovatno bio umorniji, narocito ako znamo kolika je razlika u godinama.
Takodje me iznenadila tvrdnja da Federer, koji je pre nesto vise od godinu dana bio prvi na svetu, 2012 uzeo Novaku Vimbldon i pre nekih 5-6 meseci smatran glavnim favoritom za osvajaca Vimbldona 2013, nema kvalitet da se nosi sa ostalima!? Formu trenutno definitivno nema ali kvalitet sigurno ima, u suprotnom ne bi Novaku koji je trenutno u najboljoj formi, bila potrebna 3 seta da izadje na kraj sa njim.
Novakova sjajna serija je za pohvalu ali je pitanje da li je to i posledica Rafine slabije forme i manje zainteresovanosti za turnire posle US Opena ove godine. Pored toga, Marej ne igra, a Federer i dalje trazi formu za 2014.
Nadal je ove godine igrao za klasu bolje od svih, sve najvaznije meceve sa Novakom je dobio, izgubio je one manje vazne.
Novakova serija je za njega ohrabrujuca ali nije realna, treba videti kako ce proci kada ostali iz vrha, pre svega Nadal, a zatim i Marej i Federer budu igrali punom snagom i u punoj formi. U tim uslovima Novak vec duze vreme ima ozbiljne porbleme.
Pozdrav!

tako je

pre 10 godina

Nema smisla, cist sponzorski i sminkerski turnir. Kad zavrse karijere niko ne gleda koliko su zavrsnih mastersa osvojili. Tako da nema potrebe da se igra u ovom sistemu. Neka bude obican masters pa ako hoce neka igraju..

Milan

pre 10 godina

@sredoje "Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima. Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti)."

Citam i smejem se, ma sta smejem se, umirem od smeha... To su ti poznavaoci tenisa od 2011. Jeste sine, samo Novak igra, tenis je izmisljen 2011, a tamo neki Nadal i Federer sa ukupno 27 gren slem titula su nikakvi igraci kojima se eto sve posrecilo. Samo je Novak majstor.
A sad da ti odgovorim, ne kao Federerovac ili Nadalovac, vec kao ljubitelj tenisa. Uzmi sine malo kaseta ili na youtubu pogledaj Federera od 2005 do 2009, Nadala iz 2008, 2010, pa i ovog iz 2013. Kad oni tako igraju sve na terenu zavisi od njih. Zato i imaju toliko trofeja.

zoran

pre 10 godina

hajde da ne preterujemo u vezi famoznog umora tenisera...?? Zamislite radnika u fabrici , na traci, rudara, poljuprivrednika...svi rade 11 meseci..svaki dan po 8-10 sati, ali za razliku od tenisera nemaju amsere, najbolju hranu, lekare, vitamine i shta sve ne , kako bi bili u vrhunskoj kondiciji.
Novak je pravio pauze i pauze ove godine.

Novak ce zavrshiti svoju sezonu 16. Novembra...do januara sledece godine nema nishta...ali on je odluchio da igra neke egzibicije , jer to donosi veliki novac. Sada mi trebamo da ih zalimo....!!???
Mnogo se preteruje sa zamorom....

Djura Protic

pre 10 godina

Bilo bi dobro kada bi se promenuo system bodovanja tenisera na turnirima.
Postojeci system je tesko shvatljiv, zar ucesnik treba da gubi bodove ako ne dostigne proslogodisnji rezultat?
I drugo, system Chalenga je usvojen samo radi moguceg namestanja.
Gledalac

Gajetano

pre 10 godina

Naravno da ima smisla sve dok Novak pobedjuje. Nakon toga ga ukinuti. Slican kriterijum bih primenio i na Gren Slemove. Znaci ovako:

- Australian Open: obavezno zadrzati
- Rolan Garos: momentalno ukinuti
- Vimbldon i US Open: dati im jos jednu sansu

Turnire iz serije 1000(masters), 500 i 250 ostaviti kakvi jesu. Za sada.

Ovo je moje licno misljenje i nikoga ne vredjam, stoga molim da mi se komentar objavi.

roger.ch

pre 10 godina

Sredoje
Evo realno da te pitam,,najbolji Novakov tenis(pretpostavljam da je to ovaj zadnja 2-3 mjeseca i onaj iz 2011)i najbolji Federerov tenis unazad 5-8 godina,po tebi koji je bolji i jaci,i recimo da si komentator na Tv-u i moras biti objektivan koji bi tvoj odgovor bio

Milan

pre 10 godina

@jugoslav Kazes da je smesan nacin na koji je Rafa preuzeo prvo mesto?? Pa jeste. Covek je zbog odsustva sa terena pao na peto mesto, kasnio u februaru za Djokovicem 7500 poena. A onda je osvojio 10 titula i igrao 14 finala. Osvojio IW, Madrid, Rim, Sinsinati, Montreal. Pet mastersa. Od tri gren slema na kojima je ucestvovao osvojio je dva. Jedini igrac uz Rodika koji je u istoriji tenisa uspeo da u nizu osvoji dva mastersa i gren slem. Nadoknadio je 7500 poena i jos ima 1000 vise. Ma bas smesno, zar ne? Lepi su ovi turniri na kraju godine, ali sve sto je u tenisu bitno igra se od AO do US opena. Ostalo je manje bitno..

tenis tenis

pre 10 godina

@jugoslav Ne secam se da je Nadal negde ponizen. Bar ne ove sezone. Izgubio finale zavrsnog mastersa, pa sta? A tron je preuzeo tako sto je osvojio sedam velikih titula i tri manje. Dok Djokovic osim Australije i Monaka cele godine do oktobra nije osvojio nista. Nadalu niko nista nije poklonio. Cak je zbog pozicije imao uzasno tezak zreb na gotovo svim turnirima, pa je imao i Federera i Novaka jos pre finala.. Nadal je zasluzeno prvi. Jer je osvojio pet masters titula i dva gren slema. Meni licno bi bilo smesno da nije prvi. Jer onaj ko je najbolji tokom cele sezone taj i treba da bude na prvom mestu. Po tvojoj logici ako je na primer Partizan prvi tokom cele sezone, i u poslednjem mecu kad je vec obezbedio titulu izgubi od Javora onda po tebi Javor treba da je sampion?! Tenis se ne igra samo u oktobru, vec skoro cele godine. Nadal je uradio dovoljno da bude zasluzeno prvi.

drago

pre 10 godina

svi su ko limun. trebalo bi ukinuti mastars Sangaj. stavit umjesto sangaja jedan masters na travi i onda pomaknuti ova dva u deseti mjesec. napravit izmedju njih 2 tjedna pauze.
Cuj masters u Aziji...

djordjevic

pre 10 godina

Sto se bas onog VRHUNSKOG tenisa tice, on se zavrsava US Open-om i to je tako. Mozda je zavrsni masters peti po vaznosti turnir godine, ali je opet celu klasu ispod grand slamova...Ustvari, zavrsni masters je vise u rangu sa indijana velsom nego sa grand slamovima.

Sasa

pre 10 godina

@Sredoje je napisao da Nadal i Federer ne mogu da pariraju spremnom Novaku i da to moze samo Janovic i dobio je duplo vise pozitivnih nego negativnih ocena. Srbija, zemlja tenisa, ali malo sutra..

RvN10

pre 10 godina

Realno je da to nije to, ali kao sto u tekstu stoji, puno je stvari zbog kojih je to tako i tesko da ce se sta u skorije vrijeme promijeniti. Najvise gube pravi ljubitelji tenisa, jer cak ni u finalu od kojeg se puno ocekivalo, nismo vidjeli nista posebno, bilo je par sjajnih poena, i vecinom greske. Ceka se AO 2014!

joca

pre 10 godina

Svaka cast na analizi, ali notorna je glupost da se Federer ne moze kvalitetom mjeriti s najjacima. Njegov glavni problem su godine i kondicija i zbog toga se cini kao da je kvaliteta njegovog tenisa opala. Svatko tko je malo vise igrao tenis zna da cim fizicki nisi vise u stanju odigravati poene na visokoj razini, gubi se koncentracija i usredotocenost na svaki pokret, a u tenisu je to kljucno. K tome,Federer u ovim godinama parira daleko fizicki spemnijim igracima u naponu snage te je upravo on doveo tenis na ovu razinu ma kojoj je danas. Vidjet cemo gdje ce Nadal i Djokovic biti poslije 30-e.

Goran S.

pre 10 godina

Vidim da je glavna fora reci: koliko teniseri zaradjuju, treba da cute i igraju taj tenis.
Medjutim, evo vam nekih poredjenja:
Pedeseti teniser sveta jedva sastavlja kraj sa krajem, dok kad bi se napravila lista fudbalera videli bi da petstoti fubaler na svetu pliva u parama, kao i kosarkas.Najvece sportske novcane nagrade su u boksu.Evo vam primera i van sporta, budite u bilo cemu medju pedeset u svetu i zaradjivacete neuporedivo vise nego teniser na istom mestu. Kada bi se sastavila list zarada arhitekata ili advikata, videli bi da onaj koji je pedeseti na listi zaradjuje milione dolara godisnje, dok pedeseti teniser pitanje zardi li petsto hiljada dolara. Jedanog prosecnog trenera valja platiti polovinu te cifrea ona druga polovina pitenje jeli dovoljna za ostale pratece troskove, kao sto su putni troskovi i hotel, da ne procamo o potrebama za fizioterapeutom, kondicionom treneru itd.
Nadam se da sam vam malo bar otvorio oci ovime, jer mnogi roditelji silno grese misleci da samo da im dete uzme prve atp bodove i bice vracene ulozene pare. Dobro zaradjuje prvih par tenisera na atp i to je to.
Da se dotaknem i teme:
Zavrsni masters treba da postoji ali treba ga pomeriti i to negde na kraj Novembra ili pocetak Decembra, da imaju mesec dana odmora i onda ce ga odigrati sa uzivanjem.Da se igra na 3 dobijena seta i bez bodova, vec da bude kredit za propustanje nekog od obaveznih mastersa kada ce mu se upisati tada zaradjeni, nefer je ovako jer bodovno odmicu ostatku armade.

Adam Jensen

pre 10 godina

E sad' će "Nadalovci" i trolovi da iskoriste ovaj tekst kao dokaz njihove teze kako je Novak prekjuče pobedio Rafu jer je ovaj bio mrtav umoran. Naravno, potpuno će ignorisati činjenice da je i Novak odigrao isto toliko mečeva ove godine kao i Rafa, kao i da je Rafa bio specijalno naoštren da osvoji ovaj trofej jer je to jedan od retkih koji mu nedostaju. Lajt-motiv će usput biti kako su "masters 1000 turniri nebitni" i kako se "samo GS-ovi broje". Na kraju, naravno, će uslediti proročanstva o Novakovoj propasti 2014. i Nadalovoj dominaciji nad njim uz gomilu "vamos", "najbolji svih vremena" i ostalih nebuloza.

Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)

Nikola

pre 10 godina

Mastersi su za prosecne tenisere iz top10 koji nemaju sta da traze na gs.To je u zadnjih par godina postala praksa najboljih da igraju apsolutne sve turnire.Pre kad nije bilo razlicitih vrsta dopinga teniseri nisu mogli da izdrze takav tempo,danas je to normalno.

srbija

pre 10 godina

@Sredoje Jeste Sredoje, Janovic je svetski talenat, a Nadal i Federer pojma nemaju. A na terenu sve od Novaka zavisi jer si to cuo od isto tako objektivnih komentatora kao sto si ti. Neverovatan komentar.

sarajevo.ba

pre 10 godina

Sredoje
Hahahahahahahahah izvini al moram se nasmijat
Ti si meni uzor,evo od sad pa nadalje
Jel znas uopste o kom sportu je trenutno rijec?
Ko je Janovic,ja mislim da on ne bi ni mene pobjedio da nema servisa u tenisu
P.s mislim da bi se i Novak postidio ove nebuloze njegovih simpatizera

Sasa

pre 10 godina

@Mastoor I da Novak osvoji 10 zavrsnih mastersa sto mu jod srca zelim, ako ostane po broju slemova iza Rafe i Feda nema nikakve sanse ni da udje u pricu o najboljem u istoriji. Gledaju se GS trofeji, to je bitno. Ostalo je utesna nagrada..

Radonja Mrdak

pre 10 godina

Mislim da bi ovaj turnir trebalo pomjeriti negdje posle nove godine kao pripremu za australian open. A i zamislite samo kako bi to izgledalo da svi dodju u top formi odmorni... Vrhunski pocetak sezone!

Sredoje

pre 10 godina

Gospodine Ozmo saglasan sam sa argumentima koje ste naveli u potpunosti, no da sam član ATP borda morao bih Vam reći da niste u pravu jer je Masters kup osvojio Novak koji je sobzirom da je osvojio prethodne turnire sa samo jednom nedeljom pauze, odigravši pri tom maksimalan broj mečeva, morao biti najumorniji, što dovodi u pitanje tezu o umoru igrača.
Naravno da sam Novakov navijač (pristrasan sam do te mere da me i objektivni komentatori poput. Viškovića ponekad nerviraju) pa ćete me nadam se razumeti što bih postavio pitanje Nadalovcima i Federerovcima.
Kada je uopšte rezultat njihovih mečeva sa Novakom zavisio od njih? Jednostavno najbolji Noleteov tenis je višeg nivoa od najboljeg tenisa Nadala i Federera i to je najbolji tenis koji je ikada neko igrao u istoriji. Ukoliko misle da ga pobede moraju da podignu svoj nivo tenisa (mislim da za to nisu sposobni ali bi npr. Janovic mogao biti.). Naravno za ove kvazi dileme kriv je i Novak. Nedovoljna posvećenost (npr. u prvom delu sezone 2013.) i nedostatak motiva jer je i sa nižim novoom tenisa u odnosu na 2011. bio ubedljivo prvi po renkingu tokom 2012. doveli su ga u situaciju da izgubi od Nadala nekoliko mečeva, ali podsetio bih vas da je u tom periodu gubio i od drugih (odličnih ali manje kvalitetnih) igrača poput Dimitrova i Iznera, pa je pitanje koliko je Nadal stvarno podigao nivo (videli smo u ponedeljak u Londonu a mislim da ćemo gledati to jako često u 2014.).

tenis

pre 10 godina

Za ove koji velicaju Novakovi formu, i kritikuju Ozma. I sumnjaju da je na primer Nadal bio umoran evo mala rekapitulacija Novakove igre posle US opena 2011 godine. Prvo je u Bazelu u polufinalu izgubio od Nisikorija, u Parizu se povukao u cetvrtfinalu, na zavrsnom mastersu pobedio je Berdiha da bi ga Ferer bukvalno pregazio, a zatim i Janko koji je na turnir dosao kao zamena. I dalje mislite da igraci ne osecaju umor? Da je Nadal (koji je u sezoni odigrao 13 finala pre zavrsnog mastersa) u Londonu bio 100 posto spreman? Igracima treba dati najmanje dve nedelje osmora do zavrsnog mastersa.

hahaha

pre 10 godina

Ajde Sredojev komentar koji je zaista neverovatan cak i u zemlji pristrasnih i neobjektivjih, ali ovih 11 sto kliknuse plus.. Pa rodjaci Janovic je bolji igrac od Nadala i Federera?!

Charapan 69

pre 10 godina

Stvar je jednostavna. Trebalo bi završni turnir u Londonu (ili gde god se održava) pomeriti na kraj tekuće ili čak početak naredne godine i umesto da vrhunski teniseri igraju Hofman kup ili egzibicije, odigraju turnir sa više od mesec dana pauze od poslednjeg Mastersa. Time bi oni imali dovoljno vremena da se odmore i fizički i psihički, nivo igre bi bio vrhunski, a završni turnir bi im bio i odlična priprema za AO. I vuci siti i teniseri na broju.

majstor

pre 10 godina

glup tekst! cuj umorni jer igraju 80 meceva godisnje a ja radim 260 dana godisnje za manje pare pa mi se poslovna godina ne zavrsava u novembru!

slobodan

pre 10 godina

Razmazeni su i komentatori i teniseri.O cemu pricamo o umoru?Tenis se ne nalzi ni medju prvih 8 olimpiskih sportova po tezini,nemate direktnih kontakata medju igracima,nema nikakvih rizika,ima pauza koliko hocete,cak i medicinskih pauza...Zamislite atleticare ili bicikliste.
Najbolje bi bilo uzeti milione a sedeti kod kuce.
Tenis prati mocna industrija koja mora da vraca ulozena sredstva,tako da igraci moraju da misle o svemu.

Mike

pre 10 godina

Ima smisla ali ipak su muskarci resili da nivo tenisa drze na maksimalnom mogucem nivou i daju sve od sebe do granice povreda. Pogledajte zene, igraju sa 60% snage, bave se kojekakvim glupostima mimo tenisa. Bojana je juce u jutarnjem programu izjavila da je upisala kurs sminke, Jelena vec odavno dizajnira, Sarapova je pocela da pravi bombone. Gledao sam jedan Anin trening u tetetani. Pa ona sedi 40 minuta, cucne 15 puta i ode. Ne kazem, moze svako da radi sta hoce ali su izabrale da igraju vrljav tenis i gube vreme a pri tom zaradjuju isto kao i muskarci. Kako ih nije sramota svih onih zena koje su se borile za ravnopravnost polova i ovih momaka koji polomise ruke i noge igrajuci?

ma koji mastersi

pre 10 godina

@ATP Ma sve te masterse mozete macki o rep da kacite. Bitni su slemovi i eventualno ukupan broj masters titula. Kad zavrse karijere niko nece reci Novak Djokovic osvajac 16 mastersa, ili Rafa Nadal osvajac 26 mastersa. Nego Novak Djokovic nekada najbolji teniser sveta osvajac toliko gren slem titula...

kobe bryant

pre 10 godina

Rešenje je, tretirati završni turnir kao Grand slam, ustvari dodeli ti mu titulu Grand Slema i neka onda bude 5 godišnjih GS. Što da ne. I tako igraju 8 najboljih tenisera.Zar to nije ravno jednom GS?

Goran

pre 10 godina

Ferer je u Parizu odigrao samo jedan mec vise od Nadala i Federera ali zato u Sangaju nije dosao ni do cetvrtfinala. To sto je odigrao kako je odigrao je povezano sa njegovim kvalitetom a ne umorom, on nije igrac koji moze da veze dva dobra finala na mastersima. Tu dolazimo do problema dubine danasnjeg tenisa a ne problema mastersa. Nemoguce je danas naci 8 dobrih igraca za ovaj format sa 8 igraca na zavrsnom turniru. Trenutno postoji ne vise od 5 igraca koji igraju na vrhunskom nivou. Ako je jedan povredjen a to je Marej (prosle godine je bio Nadal) ostaju samo 4, sto pola meceva cini dosadnim. Na Grand slem turniru los igrac odmah otpadne i gledate ga samo jednom a sada svakog igraca morate da gledate bar 3 puta. Nije bas neki vrhunac sezone gledati Janka kako glatko gubi 3 meca ili gledati Ferera ili Gaskea kako sluze samo da bi neko na njima zaradio pare i ATP bodove.

Sredoje

pre 10 godina

Naravno da ne mogu biti objektivan, pa rekao sam da sam pravi Noletov navijač. Inače imam 61 godinu i hvala bogu igram tenis (odlično) poslednjih 50 godina. Za one koji ni sopstveno ime ne smeju da napišu na forumu, da kažem da sam bio predsednik četvrtog najstarijeg teniskog kluba u Beogradu punih 18 godina, da sam imao sreću da uživo gledam i asove tipa Emerson, Lejver, Rouč; za koje verujem da mnogi nisu ni čuli.
Tenis je do te mere napredovao i hardware-om (reketi) i taktikom i ostalim da više gotovo i ne liči na igru od pre samo 10 godina. Svedoci smo da morate čekati i po desetak poena da vrhunski igrači udare bekend ili forhend a da to ne bude iz nekog raskoraka što je nekada bila jeres. Mehanika udaraca je davno opisana jednačinaama (možete ih naći i na internetu, verujte da sam i više nego dovoljnog obrazovanja za kinematske analize pokreta) i budete li ih proučili razumećete zašto sam napisao prethodni komentar o trenutnoj superiornosti Noletovoj. Janovica sam pomenuo samo kao potencijal zbog neverovatne mehanike (brzine), snažne grradje (203 cm), škole koju je očito dobro savladao ali i u pravu ste problematične glave.
Morate priznati da sam pravi navijač i hvala za polemičke komentare.

iyoda

pre 10 godina

pa neka ga onda stave sredinom sezone. sto se tice bodovanja, sve im je jedno. na kraju sezone se bodovi ne brisu. osim ako se za taj zavrsni turnir ne gledaju samo bodpvi osvojeni u toku sezone.

melbourne

pre 10 godina

Da li turnir ima smisla, ima i nema, ima ako si Srbin ili navijac srpskog velikana, nema smisla ako si navijac fedexa, nadala i ostalih manje vrednih takmicara, nema smisla nedaj boze ako si "susjed" jer Novak The Serb pobedjuje u finalu bez obzira ko je s druge strane mrezice.

srbin

pre 10 godina

Završni masters treba da bude više od GS-a, nosi 2500-3000 poena i igra se 2 nedelje, u po 3 dobijena seta, sa 2-nedeljnom pred pauzom kao uvertirom. Završni. Finalni. Najveći. Najjači.

Saša

pre 10 godina

Sada, kad ga je Novak dobio, meni završni masters ima itekako smisla, tim pre što je na njemu dokazao da je bolji igrač od trenutno prvoplasiranog na turu. Da je Novak izgubio finale, ili da se nije ni plasirao u isto i ja bih postavljao isto pitanje: Ima li smisla ovaj turnir uopšte? :)

patrijoota

pre 10 godina

@Sad' odo' po kokice. Aj prijatno. :)
(Adam Jensen, 13. novembar 2013 11:31)
Obzirom na sve izrečeno da ne kažem gluposti ako se i ne vratiš nećemo ostati zakinuti za neku dubokoumnu misao.

Бетелгез

pre 10 godina

Као да су текст написале злураде комшије, а не наш Саша.Да је Федерер освојио, имало би смисла, враћа се на старе стазе славе, броје му се титуле...О Надалу тек да не причамо, универзум је изгубио са његовим поразом.А Ђоковић, ситан играч, његовим освајањем овај турнир је постао калибра фјучерса.:)
Што се тиче добрих мечева, прошлогодишње финале је било врхунско, јесте Ноле победио Федерера у 2 сета, али оба су била веома напета.
Поздрав!

Bojan

pre 10 godina

ukinuti Pariski masters, ako treba da ima 9 mastersa, dodeliti jednom turniru na travi masters status (ionako su im sada povecali nivo na atp 500) i eto, taman teniser nakon sangaja imaju dovoljno vremena da se odmore i pripreme za zavrsni turnir.m
to sto niko ne kaze "dacu sve od sebe da naredne godine osvojim WTF" ne znaci previse, realno, za koji se turnir to kaze sem za GS, ni za jedan. Sem sto ih igraci mogu prizeljkivati ovako, recimo Nole zasigurno zeli Sinsinati, Nadal zeli zavrsni, ali niko ne bi to menjao za slem.

5AR

pre 10 godina

Ove godine je bio cirkus, masters u Parizu pa odmah London, bez pauze, i naravno da su svi bilo kao polomljeni, delovali su usporeno i sem par dobrih poteza nije bilo meča koji je bio ''epski'' a kada pogledamo ko se sve sastajao neko bi očekivao najlepši tenis u celoj sezoni.
Nemoguća stvar jer ni nedelju dana neće mnogo promeniti, ali ipak navikli smo već na to, niko i ne očekuje bog zna kakve duele, bitnije od svega je sama zamisao i uzbuđenje pred meč, jer svaki meč je po imenima kao derbi.
S druge strane možda ovaj Masters i jeste drugačiji od svih ostalih turnira baš po tome, jer pokazuje ko je fizički i mentalno najspremniji i ko može konstantno da igra dobro i u najgorim uslovima, bez pauze, da izađe kao pobednik među najboljima.
Jeste teško za tenisere ali na muci se poznaju junaci. Eto Novaku 3 titule sa ovog turnira što nam govori da je danas sigurno najspremniji fizički teniser od svih, uzeo je 3 turnira za redom i bez pauze otišao na najjači masters i osvojio ga.
Ipak, za tu ''muku'' dobijaju velike pare, i dobra stvar je što i ako izgubiš neki meč možeš da odeš do 1/2 finala, a to ne može ni na GS ni na ostalim mastersima 1000, tako da....ja tu ne bih ništa menjao, možda eto bar 2 nedelje pauze pre početka turnira.

Imenko

pre 10 godina

Za pare koje uzimaju trebalo bi da igraju svaki dan po ceo dan..... Bas ih zalim.....
(lux, 13. novembar 2013 11:09)

Pa što ne bi uzimali te pare? Prvo animiraju publiku po 2,3 sata ili 5,6 sati nekada,
sami su na terenu i kad su umorni i kad ima padne koncetracija ne mogu da se oslone na saigrača, već moraju da ginu do kraja, kako ih fanovi ne bi pljuvali.
Fudbaleri, njih 11 na terenu, kad jednom ne ide tu su ostali, a milioni se dele kao
bombone za rođendan. Košarkaši isto, u NBA su neki i milijarderi.
Glumci? 1 dobar film i do kraja života zarađuju na njemu milione. Pevači, ode u studio izdere se u mikrofon i posle prodaje CD i eto para...i td..
Zato mislim da teniseri kao pojedinci, pogotovu ovi iz vrha, jer oni jedino i zarađuju ozbiljnu kintu, zasluženo uzimaju te pare.
A Masters u Londonu bi mogao da se pomeri, recimo sredinom Novembra.

Mastoor

pre 10 godina

Da, da, sad kad ga je No1e osvojio, potpuno je izlisan, a da je Nadal pobedio bio bi to turnir nad turnirima i Nadalovo galakticko dostignuce.

Racuna se to kao peti slem i te kako kad uporedjuju ko je bolji teniser u istoriji. No1e je u ovoj kategoriji medju 7 najboljih, a jos samo jedan zavrzni turnir da osvoji bice bolji od njega samo Fed sa 6 i Lendl i Sampras sa po 5 takvih titula.

jugoslav

pre 10 godina

Završni turnir je kruna sezone kao i u drugim sportovima.Da ga malo ne želimo omalovažiti zbog toga što ga je Novak osvojio tri puta a nadal nijednom.Što se umora tiče zar i ostali sportisti ne igraju završne turnire posle napornih sezona.Nego ovaj završni turnir je naterao na razmišljanje o terminu Finala Devis kupa,njega treba odigrati prije završnog turnira.Zatim ova sezona čelnike ATP-a treba natjerati da razmišljaju o promjenama.Zar je sportski da neki sportista ima toliku privilegiju što nije odigrao skoro jednu cijelu sezonu.Skoro je ispalo smešno kako je Rafa preuzeo primat na rang listi.Takoreći dotučen je do kraja,malte ne i ponižen a on zaposjeo tron.No mora se priznati da to ima dugu tradiciju,pa traje,pa je i zbog toga ispravno.

game, set and...

pre 10 godina

većina komentatora su na sličan način propratili u najmanju ruku čudan tekst, i još čudnije pitanje...

činjenica je da je Pariz preblizu WTF-u, ali je isto tako činjenica da sledeće godine neće biti, pa čemu onda pitanje baš sada??? a takođe je svima poznato da su od Raonića pa do Federera i Vavrinke svi bukvalno umirali ne bi li se plasirali na WTF, pitanje je zašto, ako se po mišljenju autora od njega lako odustaje...

Pariz je ove godine verovatno prvi put u istoriji imao 8 učesnika WTF-a u četvrtfinalu, a takođe je poznato da je Federer UVEK podešavao formu nakon US opena samo za WTF, sve ovo govori u prilog da je izuzetno bitno svima njima i samo prisustvo, a to što u takvim uslovima nisu svi konkurentni, e to je neko dugo pitanje...

za kraj jedno hipotetičko pitanje: ako se ovaj ili bilo koji turnir igra zbog ljubitelja tenisa, a kvalitet je glavni moto, znači li to da pravi ljubitelj tenisa ne treba da prati turnire iz serije 250, ili da u slučaju otkaza par zvučnih imena (povrede i sl.) nema svrhe odigravanja čak ni GS-ova???

a gde je pečat???

pozdrav

pre 10 godina

priznajem, začudio me ovako intonuiran tekst od Saše.

WTF je odlično smišljen. Jedini problem je nepostojanje pauze izmedju dva važna turnira, kao što je to bilo poslednje dve godine.
Različitost ovog turnira u odnosu na ostale je evidentna i stoga je on potreban tenisu. On je svojevrsni Indoor Slam i postavlja ovu 'podlogu' na mesto koje joj pripada jer se sasvim dovoljan deo sezone igra na njoj (duže od trave). Prava je šteta što se finale ne igra u 3 dobijena seta, što se možda čini gladijatorskim, ali uz odmerenu pauzu kao i pre ostalih Slamova, to bi predstavljao vredan trud za završetak sezone. (ili nepostojanje TB u trećem setu)
Elem, smatram da da je WTF potrebniji tennisu od BAREM dva M1000, pri tom misleći na jedan zemljani (MC/Madrid/Roma) i jedan betonski (IW/Miami/Canada/Cinci), akada smo već do toga, lično bih se zalagao da se izbace 'oba', tj po jedan, ali.. lova.
'Idealno' rešenje bi bilo da Indoor Slam postane ravnopravan sa još 3 slama na drugim podlogama. Zašto se betonski slam ne bi igrao jedne godine na AO, druge na USO?
Naravno, 'na žalost', tatradiciju je nemoguće nadoknaditi - Indoor je sjednostavno stigao 'prekasno' (100god) da bi na vreme postao Slam. Novac je sada ogroman i odlučujući

kepri

pre 10 godina

O cemu vi pricate,pa igra se na dva dobijena seta,posle ovog mastersa imaju pauzu do polovine januara,pa dotle ce da zaborave da igraju tenis,pa ne igraju tamo neki pocetnici amateri,nego ljudi koji su spremni za takve napore,spremni su 150%.Jok trebalo bi ukinuti EP i SP u fudbalu jer su igraci umorni posle prvenstva i lige sampiona.

sarajevo.ba

pre 10 godina

Pa nista,ako im se ne igra nek pozovu mene,ja bih igrao jer svakako nista ne radim
Samo et nek mi plate ono sto daju svakom od njih sto dodje na turnir
Vjerujem da im je naporno,ali da li se taj napor moze poredit s radom na gradjevini npr.u Bosni,10 sati danas,na vekni hljeba i pasteti za 15€
Tu je to,valjda,i ja mislim da im je tesko

zika

pre 10 godina

dva tri turnira serije 1000 prebaciti u seriju 500 i to je to. bila je ideja sa monte karlom pa su onda izmislili da je on neobavezan 1000 (ako ga ne igras racuna ti se najbolja 500 umesto njega). a pariz ukinuti. imaju r.garos, otkud dva velika turnira u jednom gradu

Nenad

pre 10 godina

Kao i skoro uvek,slazem se sa Ozmom.Nedelju dana pauze pred WTF je opet neki odmor,bolji nego nikakav,kao pred ovogodisnji London.Novak i Ferrer,finalisti Pariza,su imali SRECE da im organizatori izadju u susret i stave ih u utorak.Zamislite,imali srece?!Pred takav kalibar turnira treba imati minimum 2 ili 3 nedelje pauze i dati priliku 8-ici najboljih da se odmore i pripreme za to finale sezone.Misljenja sam da ga treba staviti u raspored nakon US Opena ili posle Mastersa u Shanghaiju.Tu treba napraviti rokade.Ili da se nekako ranije napravi presek race liste,pa da tih najbojih 8 u tom trenutku nisu u obavezi da igraju taj poslednji Masters u Parizu,koji spada u red obaveznih Mastersa...Paris ima Grand Slam,pa imaju jos i turnir iz Masters serije.Malo previse,reklo bi se,ali ok.Definitivno se vidi da igraci dodju na WTF iscedjeni k'o limun.Mene je licno,ove godine, Delpo razocarao svojim nastupom,jer sam ga ocekivao kao Rafinog rivala u polufinalu.Da je bilo tako,kao u Shangahiju,pitanje je da li bi gledali Nadala u finalu.Ali,videlo se da je covek premoren,bez energije,goriva.Eto,ja to vidim na taj nacin.Ako neko ima neku konkretnu ideju u vezi promene,neka je iznese ovde.

krle

pre 10 godina

Zvaršni masters itekako ima smisla, jer ima fantastičnu ideju, najbolju moguću koncentraciju kvaliteta i neponovljivu atmosferu. Tu pre svega mislim na činjenicu da se igra u dvorani i moje mišljenje da to ne treba menjati. Ima dosta turnira na otvorenom na betonu, na šljaci takođe, ali, osim Pariza, ovo je jedini turnir u zatvorenom, koji se igra u potpuno nestvarnom ambijentu. Jedini problem je taj što je Pariz suviše blizu ovog turnira i ne shvatam zašto se ZM i finale DC ne pomere za 7 dana. Teniseri nakon toga ionako imaju praktično mesec i po dana slobodno, pa ne vidim da bi ovih 7 dana nešto promenilo. Što se tiče umora igrača, slažem se da je naporno, ali oni imaju 3-4 velike pauze u sezoni-posle ZM, posle AO, posle WB i posle USO. Šta da kažu Ronaldo i Mesi, koji, uključujući EP i SP, igraju konstatno 11 meseci u godini u ritmu sreda-subota?! A kad smo već kod kalendara, da napomenem da sam mišljenja da je šteta što nijedan turnir na travi nema kategoriju mastersa 1000 i mislim da bi tu trebalo napraviti neku rokadu sa mastersom u Parizu.

simKe

pre 10 godina

Ko tera tenisere da igraju sve Masterse pa čak i sve GS cele sezone?
Hoće na vrh? žele slavu? igraju zbog para? ili sve to zajedno? svejedno,
ako želiš da budeš najbolji moraš da liješ okeane znoja.
Za oko možda ne valja, jer recimo da je početkom Decembra turnir, bili bi svi odmorniji, i publika i teniseri bi bili željniji igre, znači lepše mečeve bi gledali,
ali onda ne bi imali veliku pauzu između sezona.
Ovako kako je - tako je, treba da isplaniraš celu sezonu, da znaš prioritete i neće
biti problema. Sada smo imali Novaka koji je '' morao'' da odigra turnir da proba da se vrati na 1 mesto, ili da ne dozvoli Nadalu da mu pobegne mnogo.
Nadal s' druge strane morao je da osigura 1 mesto, i da proba da osvoji turnir koji nema u karijeri. Federer da se dokaže da je i dalje u vrhu, u ''velikoj četvorci'',
i naravno ostatak koji za pobedu uzima bodove i dobru kintu.
Znači ja ne bih menjao ništa, ali bih voleo da teniseri, bar ovi iz top10, ne hrle pre završnog mastersa u londonu na ostale turnire toliko, neki mogu da igraju samo Peking, ili Šangaj, ili preskoče Šangaj pa igraju Pariz, ili ne igraju Pariz ali odigraju azijsku turneju, a ne da se trpaju na svaki turnir i posle da kukaju što umorni dolaze u London, ili bar da se ne bune ako to već rade.

Dejan Kostic

pre 10 godina

'You're missing the point' - Zavrsni turniri jesu sportski dogadjaji, ali prevashodno, ideja je bila da se ponudi vrhunski tenis gledaocima, u velikim arenama, a za vise nego pristupacne cijene. Apsolutno nema nikakve sanse, da mi, obicni smrtnici, ikada budemo u mogucnosti da gledamo uzivo finale Wimbledone-a; za proslogodisnje finale, cijene za par ulaznica su prelazile i £80,000. Ja sam licno uzivao u finalu na upravo zavrsenom finalu u Londonu za £75. O tome se radi. Gradovi se kandiduju i dobijaju ugovore na 5,10 godina, kako bi doveli vrhunski tenis obicnim gradjanima, koji drugacije ne bi mogli da ga prate uzivo. Kada cu ja, ikada, gledati finale dvojice najboljih tenisera za £75 - apsolutno nikada. Masters u Londonu je bio rasprodat. Teniseri su zadovoljni poenima i nagradama, gledaoci su prezadovoljni jer prate vrhunski tenis za male pare... Svi smo svjesni da nije u pitanju Grand Slam, - so what?

sokolovo oko

pre 10 godina

Svi oni su profesionalci.Spremni su za to trcanje koje je jako malo ako uporedimo sa ostalim vrhunskim sportistima.Tako da o umoru ne treba govoriti jer da bi ostali u vrhunskoj formi oni itekako treniraju i dok su na odmoru.Problem je vise u tehnickom smislu putovanje,smestaj .Veci je problem pobediti turnir u Dubaiu i onda leteti u SAD NA dva uzastopna mastetsa IW i MI..pa onda iz NY u bg na dejvis kup ili iz londona u Argentinu takodje na dejvis kup....treba se navici na vremensku zonu...

Boban Nikolic

pre 10 godina

Evo sta je Zavrsni Masters.Od 1971 i prvog osvajaca tog turnira(Sten Smit)pa do danas odigrano je 44 takvih turnira,promenio je 4 naziva i odigrao se u 14 razlicitih gradova.Medju pobednicima ovog turnira se je naslo 20 razlicitih igraca(Federer-6,Lendl-5,Sampras-5,Mekinro-3,Nastase-4,Beker-3,Novak-3,Hjuit-2,Borg-2,Konors-1,Edberg-1,Agasi-1,Stih-1,Koreca-1,Viljas-1,Nalbandijan-1,Davidenko-1,Kirten-1,Orantes-1,Smit-1).Veliki broj igraca koji su obelezili vreme u kome su igrali i pri tom bili i Prvi na ATP listi ovaj turnir nikada nisu osvojili(Kurijer,Vilander,
Rodik,Safin...Nadal jos ima sansi).Polemika da li je taj turnir potreban je bespotrebna a komentari koji se odnose na sve drugo sem na pomenutu dilemu mi lice na onu nekadasnju studentsku anegdotu kada je profesor pitao studenta biologije da mu odgovori na pitanje o slonovima. Svoj odgovor je poceo:Slonovi su jako velike zivotinje i kao takve su vrlo pogodne da se na njima razvijaju bube.A sve bube mozemo podeliti u 6 grupa i 12 podgrupa....i tako bi on mogao do sutra da ga profesor nije prekinuo i dao mu peticu.
P.S.To isto pravo je primenila i moja supruga i prekinula mi pisanje.

srboljub

pre 10 godina

Analiza nije konzistentna. Verovatno je pod uticajem zapadne štampe kojoj nije zanimljivo da na završnom Mastersu sezone Djokovic (bad Serb, Balkan, viče, psuje, krsti se i uopšte mnogo nas nervira) briše teren sa drug-adictom & comp. Da su do finala došli Nadal i Marej ili Federer, Masters bi odjednom postao veoma zanimljiv, ili 'epic'! Iz našeg ugla, nema lepšeg osećaja kada Novak pobeđuje u Londonu, Parizu I Njujorku, jer je tamo publika najviše orjentisana protiv njega. Takva mu je karma, kad dolazi iz Srbije. Da je Englez, već bi bio proglašen najboljim svih vremena. Nikoga ne mrzimo, živeo Novak, živela Srbija!

boki

pre 10 godina

ukinuti zavrski naster je glupost,suvise je tu tradicije .on ne postoji od juce
ali da treba da postoji vise prostora izmedju parisa i wtf da. najidealnije bi bilo 2 nedelje.
drugo davis cup bi mogao biti 2 nedelje posle i mirna backa

Munja

pre 10 godina

Problem u kalendaru na kraju sezone ce se uvek pojavljivati makar u olimpijskim godinama zato sto ne postoji dovoljna pauza izmedju Mastersa u Parizu (1000) i zavrsnog Mastersa u Londonu (1500). Oba turnira trpe stetu jer najbolji teniseri kalkulisu u Parizu a stizu umorni u London.

Moguce resenje je da turniri Skt.Petersburg (250) koji pocinje 15.septembra i Pariz Masters (1000) zamene termine cime bi se glavni teniseri ranije kvalifikovali za London i nastupali sveziji, a dala sansa ostalim dobrim teniserima da se kroz manje turnire u finisu sezone izbore za preostala 2 do 3 mesta u Londonu. Eventualno bi Skt.Petersburg mogao da napreduje u turnir serije 500 kako bi ipak bio jedan jaci turnir u kalendaru neposredno pre Londona. Druga mogucnost bi bila na stetu Pariza tako sto bi taj turnir izgubio status Mastersa i presao u seriju 500, a vrlo dobri Dubai napredovao od serije 500 na status Mastersa cime bi se opet postigla ranija kvalifikacija glavnih 5-6 igraca za London. Pariz sa svojih 500 poena bi ostao kao poslednja prilika za nekog dobrog da se kvalifikuje za London. Paradoksalno, Pariz 500 bi mogao da ima zescu konkurenciju nego sadasnji Pariz Masters.

Kako nema smisla?

pre 10 godina

Ima smisla itekako. I golferi igraju ovakav turnir i prati se isto kao i svi njihovi GS.

Da su svi direktno zainteresovani (ATP, igraci, sponzori i dr.) svesni da treba nesto menjati, jesu. Nije li pre pocetka ovogodisnjeg "Londona" receno da ce se "Pariz" pomeriti negde u sredinu sezone; nije li Rafa predlozio da treba menjati podloge, mozda svake godine mesto odrzavanja turnira? Cule su se i price (iz krugova zainteresovanih) da i taj turnir treba igrati u 3 seta. Dakle, svi su svesni da ovaj turnir PROMENAMA treba dici na visi nivo i niko ne dovodi u pitanje njegovu svrhu. Ne znam zbog cega mi to radimo.

Ova generacija tenisera ce biti upamcena i po tome ne samo sto igru dizu na mnogo visi nivo mnogo brze nego sve prethodne generacije (najveci "krivac" za to je rivalitet izmedju Novaka, Rodzera i Rafe), vec i po tome sto i Olimpijskom turniru daju znacaj koji takav turnir i treba da ima. Malo ko zna koji su dosadasnji nosioce medalja. Od Rafine zlatne i nemogucnosti da je Federer osvoji, a ocekujuci nasu, svi sa velikom paznjom pratimo i taj turnir.

I ne samo mi.

ATP

pre 10 godina

Poštovani, koje značajne turnire, osim završnog mastersa, Nadal još nije nijednom osvojio? Zahvaljujem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlasta, 13. novembar 2013 23:57) Fale mu 2 mastersa(Pariz i Majami) i masters kup,Federeru nedostaje Dejvis kup,olimpijsko zlato i 2 mastersa(Rim i Monte Karlo),Noletu fali olimpijsko zlato,Rolan Garos i Sinsinati.Od penzionera najuspesniji je Agasi 7 razlicitih mastersa,masters kup,Dejvis kup i olimpijsko zlato!Samo 2 trofeja nije osvojio Monte Karlo i Hamburg.

Nole,ole

pre 10 godina

Zasto ne bi imao smisla? To im je posao.Niko ih ne tera da igraju sve GS, Masters i po koji turnir 500. To je 16-17 godisnje.Veci problem je Davis kup koji je samo nedelju dana posle AO (prvo kolo)i promene vremenske zone.Pa drugo kolo posle RG i trece kolo nedelju dana posle USO i opet vremenska zona.I sad posle Londona finale Davisa ako se udje u finalei ako igrac igra i London. Pauza posle do polovine Januara. Gledalaca uvek. O2 Arena ispunjena svih nedelju dana. Bio sam sve vreme tamo.I na kraju samo GS turniri se igraju u tri dobijena sto znaci moze da se igra i pet.Svi ostali su u dva dobijena sto znaci max tri

Nnad

pre 10 godina

Pomalo je i smesno pricati o umoru igraca, jer su oni profesionalci i zive od tenisa (oni koji se plasiraju na zavrsni masters zive veoma dobro).

Da li treba pauza izmedju Pariza i Londona? Naravno da treba, i to iz razloga da se oni koji su dosli do polufinala i finala Pariza ne bi stavili u losiji polozaj od onih koji su ispali ranije.

Da li je to prestizan turnir? Pitajte Nadala da li bi hteo da ga osvoji, pa sudite samo po tome, nista vise nije potrebno. Uostalom, taj turnir se igra 30+ godina, ne vidim zasto se sada prica o njegovoj svrsishodnosti.

Sima

pre 10 godina

Ne slazem se da mecevi nisu bili dovoljno kvalitetni. Pa pogledajte samo meceve u Novakovoj grupi: Novak - Delpo, pa Federer - Delpo, pa Novak - Federer, sve su to bili vrlo kvalitetni i neizvesni mecevi, zanimljivi za gledanje uzivo. Polufinale Novak - Vavrinka je bilo na vrlo visokom nivou, posebno Novakova igra. Finale Novak - Nadal me je posebno obradovalo, jer sam video nove elemente u Novakovoj igri protiv Nadala, jedan daleko visi nivo igre. Po meni ovo je bio sjajan turnir i mislim da ove godine nije bilo "smanjenog gasa" ni kod jednog ucesnika. A sto se tice ideje postojanja zavrsnog mastersa i termina njegovog odrzavanja, po meni je to sasvim na mestu, inace bi cetvrti deo sezone bio nedovoljno atraktivan. Ovako je atraktivnost i tezina svakog dela sezone ravnomerno rasporedjena: prvi deo sezone ima AO, drugi deo je sljaka sa zavrsnicom na RG, letnji deo sezone pocinje Vimbldonom i zavrsava US Open-om, a cetvri deo sezone bez zavrsnog mastersa sa 1500 poena ne bi imao potrebnu tezinu. Ovako je konstantnost forme tokom cele godine dosla do izrazaja u potrebnoj meri.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Usled nedostatka ideja o bitnijim komentarima gos.Ozmo namece laznu dilemu da li se zavrsni masters treba da igra,promeni datum odigravanja ili kao sto to Nadal rece razmisli o tome da se i podloga promeni.Naravno da zavrsni masters sezone nije i ne moze da bude 5 GS jer on je i zamisljen kao kruna sezone gde bi osmorica najboljih u toj godini jos jednom, nama teniskim sladokuscima, pruzili dodatno zadovoljstvo i pri tom ih velikim novcanim nagradama castili za sve uspehe u protekloj godini.U prilog ove tvrdnje, da je zavrsni masters VRLO cenjen kod tenisera, pokazuje i lista ucesnika turnira u Parizu koji je bio jako bitan za plasman na zavrsni turnir i po prvi put se desilo to da prvih 8 tenisera(sem Nadala i Novaka) sve do cetvrtfinala jos uvek nije obezbedilo svoje mesto na zavrsnom mastersu.
P.S.Gospodine Ozmo dajte neku ozbiljniju temu o kojoj mozemo da rzmenjujemo misli.

Ser Alex

pre 10 godina

Jedini pravi motiv za tenisere jeste veliki broj bodova (1500 za trijumf) i izdašne novčane nagrade (nagradni fond je šest mlilona dolara)


Ovim je sve receno.

Styx river

pre 10 godina

Cinjenica je da je od US opena teniser sa najvise odigranih meceva upravo Novak Djokovic. Cetiri uzastopna turnira je osvojio, on je cak u zavrsnici sezone podigao formu, jeste mozda bio umoran, ali je on svoj najbolji tenis ove godine igrao na cetiri poslednja turnira. Ipak je tu sve u treningu i pripremi i to danas odvaja one najvece od dobrih igraca. Novak je tu pronasao izuzetan balans, postao najspremniji i atletski najmocniji igrac ovog sporta, mentalna "gromada", i prosto on dolazi na nivo kada prosto ne moze da izgubi mec. Dakle, smatram da je zavrsni turnir potrebno odrzavati, jer poseduje odredjenu posebnost i prestiz koji ostali turniri imaju( igranje po grupama, osam najboljih u godini...). Ne moze se ZAVRSNI turnir igrati na pocetku ili na polovini godine kada su igraci najspremniji. :)

idemo po AO

pre 10 godina

moram reci, i meni je razocaravajuca sama tema. mislim, pa sta treba da bude, zavrsni 250? naravno da ima zavrsni masters, logicno je da ne moze zavrsni GS jer treba 128 njih da ucestvuje. nekada se australija igrala na kraju godine, u decembru. dosao je ko je preziveo. sve je ovde ok, samo nedelja dana odmora. a ne mora ni nedelja dana odmora. zavrsni masters se igra od ponedeljka, i finale je u ponedeljak. neka pocne u subotu, 6 dana nakon pariza, i zavrsi se iduce subote, 6 dana pre finala davis cupa. dosta je to njima odmora, pa profersionalci su to, to im je posao, tela su im pripremljena valjda za te napore, ne zovu mene tamo da igram. a zadnje dve godine nema pauze izmedju pariza i londona, jer su se igraci zalili na predugacku sezonu, pa eto im sad, trazili su skracenje, dobili su skracenje. uglavnom, pozdravljam da iduce godine bude pauza. sto se tice mastersa ostalih, valjalo bi malo pretumbacije. po jedan ispred AO i W ne bi skodio, pa nek se dogovore, koji ce kad

pera kojot

pre 10 godina

Kako me nerviraju komentari tipa "koliko para zarađuju" ili "ja radim za 200 eur". Prvo, samo vrhunski teniseri, kupe kajmak. Drugo, brate budi i ti najbolji u svijetu ili jedan od najboljih u onome čime se baviš, pa ćeš zarađivati brdo para. Još ako je to interesantno ljudima da gledaju, eto te među milionerima. Siguran sam da Đokoviću, Nadalu, Federeru... sada nisu presudne novčane nagrade, već imaju motiv da ostanu zapamćeni kao jedni od najboljih igrača u istoriji.

šetač

pre 10 godina

Dobro su plaćeni, tako da nema odsustvo motiva. Nedelju dana pauze je više nego human gest između Pariza i Londona. Ne vidim gde bi se završni masters igrao u Evropi osim u Londonu. Hala je puna, organizacija je na visokom nivou, publika vaspitana, sa tradicijom. Da neće možda u Madridu.

Bane

pre 10 godina

Kome je od tenisera naporan raspored i prevazilazi njihovu fizicku izdrzljivost, neka razmisli o radu u nekoj od fabrika na jugu Srbije. Radi se 6 dana nedeljno po desetak sati za platu od oko 200 eura i to do prve bolesti jer odlazak na bolovanje automatski znaci i otkaz.

Neznalica

pre 10 godina

Potpuno izlišna analiza. Svaki igrač zna raspored svih turnira pre nego što sezona započne. Na njemu je da odredi gde će učestvovati i kako će rasporediti snagu tokom sezone. Sugestija da je završni Masters izlišan je prosto neverovatna. Jedini turnir gde teniski krem igra između sebe da bude izlišan. Bolje je smanjiti broj mastersa tokom sezone ako je raspored baš prenatrpan. U principu najbolji igrači i tokom tako pretrpane sezone imaju 2-3 meseca pauze (između AO i prvih ozbiljnih turnira serije 500 početkom marta, između Vimbldona i prvih mastersa početkom avgusta kao i između US Open-a i početka turneje po dalekom istoku). Kada se doda tom pauza na kraju sezone do AO to dođe oko 4 meseca bez tenisa za one najjače igrače koji mogu da pucaju na završni Masters. Pritom već 7-8 godina se finala svih mastersa ne igraju na tri dobijena seta gde se gubi znatno više energije koju je stvarno teško obnoviti. Na kraju krajeva ne igraju svi igrači, sem onih stvarno najboljih, na svakom turniru 3-4 meča. Znači, kada ispadnu u prvom ili drugom kolu oni odmah traže wild card za neki turnir koji se istovremeno odigrava inače bi imali ako učestvuju na 20-tak turnira godišnje svega 80-tak mečeva. Da li je Fereru neko kriv što je igrao 6-7 sedmica uzastopce pre završnog Mastersa? Mogao je kao Novak i Nadal da učestvuje na samo tri turnira. Što nije? Da zaključim, završni Masters je stvarno krem na torti i nikako ne treba prekinuti tu tradiciju.

Nikola

pre 10 godina

kao prvo, tenis je sport, a u sportu se gleda i ko je najspremniji fizicki,po vama gospodine ozmo bokserski mec bi trebao da traje 2 runde,izadju izudaraju se i ko koga.. kao drugo ovde svi velicaju grend slemove jer imaju najvecu tradiciju,jedino sto odvaja grend slemove jeste sto se igra u 3 dobijena seta,iako novak najvise dobijenih setova sa nulom je upravo ostvario na grend slemovima,sto i govori o njegovom kvalitetu..grend slemovi se prakticno igraju u 3 dobijena meca.. zavrsni masters mogu da igraju samo najbolji igraci i da bi osvojio 1500 poena morate da pobedite 5 puta za redom nekog od 8 najboljih igraca te sezone, sto je daleko najteze i imate jednu priliku u godini samo..tako da sami procenite..

NNN

pre 10 godina

Naravno da ima smisla (kao što ima smisla već više od 4 decenije).
Problem ove i prethodnih godina je što je bio spojen sa Parizom,
ali od toga je najviše trpeo Masters u Parizu koji bio poznat po "iznenađenjima" (jedini koji "Big four" ne osvaja redovno), jer najbolji uglavno kalkulišu u Parizu. Međutim ove godine se u Parizu desila neverovatna stavr, da svi učesnici Završnog Mastersa prođu u četvrtfinale, verovatno iz zahvalnosti što će od 2014. konačno biti nedelju dana pauze.
Nažalost, Madrid i Rim, kao i Kanada i Sinsinati i dalje ostaju spojeni.

ММ

pre 10 godina

Problem je Pariz a ne London. Treba mu ukinuti masters kao nekada Hamburgu i dodeliti Pekingu. U prvom delu godine je problem turnir u pustinji. Organizacija je sve losija a u Dubaiju sve bolja. Novac na žalost ima poslednju reč. Bolji Raspored mastersa bi donekle rešio problem.

Tennis fan

pre 10 godina

Naravno da ima smisla, gospodine Ozmo. Kvalitet mečeva nije ni na GS-ima uvek na visini, jer igraju teniseri različitog stepena uspešnosti, stabilnosti i znanja. Ovde je sublimiran godišnji presek kvalitetnih učesnika (8) i to je već nešto što gledaocima daje veliki motiv da popunjavaju halu do poslednjeg mesta. To što su umorni moglo bi se malim pomeranjem termina ublažiti i to bi bilo dovoljno. Pogrešna je teorija o velikoj nagradi kao motivu, jer su to sve igrači koji su u toku tekuće (za njih uspešne) godine dovoljno inkasirali, samim tim što su medju najboljih osam. Ovde konkretno su Novak i Berdih najveće žrtve zbog blizine termina finala DK-a. Na ovom turniru videli smo nekoliko poteza koji su svakako medju prvih deset za celu sezonu, čak i od "umornih" tenisera. Završni masters kao borba najboljih i treba da daje više bodova na konto učesnika pa je i to OK.

PAJA

pre 10 godina

Ja mislim da ima smisla.Itekako.Krem od 8 najboljih u toku godine,da jos jednom pokazu svoje majstorije.Mislim da su mecevi bili kvalitetni i pored umora nekih igraca.Ali Boze moj,za novac koji dobijaju teniseri igrajuci tenis - pa nije to tako ekstremno tesko izdrzati.Ima na stotine miliona ljudi koji rade u zivotu mnogo teze stvari za 1.000 puta (i vise) manju platu.Pa nek izdrze teniseri naporan rad i igranje u ovom sportu,jer im dao Bog da ne moraju biti rudari ili nosaci tovara na pristanistu.Nista im nece faliti.Imaju veliki novac za odrzavanje zdravlja i eventualni oporavak ako se povrede.Ipak,slazem se da masters u Parizu treba pomeriti u neki drugi termin u sezoni.Nezamislivo je da vec sledeci dan pocinje masters finale u Londonu.To nije u redu.Ili ga,kako je dobro ovde neko predlozio,ukinuti i dodeliti masters Pekingu.Kako godine prolaze tako je i sve veci broj turnira i gusci raspored.Sve je to jedan veliki sou-biznis a i zarada.Niko nije lud da smanjuje broj turnira u toku sezone.Ovde se vrte velike pare.Znaci pomeriti Pariz - ili ga ukinuti.

ima smisla

pre 10 godina

Itekako ima smisla , jer na njemu igraju osmorica najbolje rangiranih tenisera na ATP listi.Koliko se moglo vidjeti dvorana je tokom čitavog mastersa bila popunjena,što znači da ima veliki broj onih kojima tenis kojeg su pratili tokom cijele godine nije dosadio.Slažem se sa onima kojim su ovdje predložili da se ukine masters u Parizu ,jer nijedan od tri ostala grada u kojima se igra GS ,nema masters ,pa ne znam čime je to Pariz zaslužio da ga ima.Njegovim ukidanjem teniasri bi koliko -toliko bili odmirniji na Masters kup.On se sada igra u Llondonu ,a za koju godinu igraće se u nekom drugom gradu.

Nemo

pre 10 godina

Ima smisla. Narocito ove godine kada je odlucivao o broju 1. ma kraju godine. A podizanjem znacaja broja 1. na kraju godine, dodalo bi dodatnu dozu zanimljivosti u tenis. Svi govore kako eto br0j 1 nije bitan (mislim to mesto), broje se samo GS, a opet to bi moglo biti nesto kao pobednik SK u skijanju ili sampion u GP. DOdatnim propagiranjem, a mozda I nekom znacajnom kintom za broj 1. na kraju godine bi I turniru pred kraj sezone dobili na znacaju.

iza suda

pre 10 godina

Jako cenim i volim da citam Sasine komentare ali mislim da je ovog puta postavio stvari naglavacke. Pitanje nije trebalo da bude o Mastersu nego o celoj sezoni koja do njega vodi. Igraci su se vec u vise navrata zalili na duzinu sezone i na napore kojima su izlozeni. Svi oni vole da dobro zarade kao i da se takmice (ne bi radili to sto rade da nisu takmicari) ali telo ima limite. Cinjenica je da tenis nikada nije bio toliko kvalitetan kao danas kad imamo cak tri aktivna igraca koji su u konkurenciji za najboljeg svih vremena. Potreba da se zaradi na proizvodu koji je trazen, s druge strane, ima limite kolika je potraznja. Sa globalizovanom TV izgleda da ponuda jedva postize da zadovolji potraznju.

Vrhunski tenis danas je mnogo atletskiji sport nego sto je bio pre samo 10-tak godina. Pogledajte Mekinroa, Dzimba, Edberga, Cenga i Agasija i uporedite ih sa Nadalom, Djokovicem, Delpom, Congom i Vavrinkom npr. S kojom biste gruom radije posli u tucu? Koncentracija, umno i fizicko naprezanje koje trosatni mec iziskuje uporediv je sa 3+ dana rada u kancelariji. Koliko napora zahteva skoro 6 sati Noleta i Nadala u Australiji kad ni jedan ni drugi vise nisu u stanju da stoje tokom ceremonije? Zato nemojte nipodastavati njihove napore. Samo da putujete koliko oni i zivite "iz torbe" u hotelu bi vam dosadili posle par godina. Sem toga, stoti igrac na ATP listi zaradjuje manje nego mnogi profesionalci na zapadu, a karijera mu traje svega 10-tak godina. Mi vidimo samo krem i glamur.

Ciga

pre 10 godina

Zbog ovakvog rasporeda najvise ispasta Masters u Parizu koji je obicno zadnja rupa na svirali igracima koji su se kvalifikovali za WTF. S druge strane je to i sansa drugim igracima osim velike 4 da osvoje neki masters trofej. Söderling, Berdih, Ferer, Conga imaju po jedan masters - pogodite koji :-)

Pablo

pre 10 godina

Čemu ovaj tekst, nije mi jasno kad je opšte poznato da će masters u Parizu 2015 biti pomeren za februar. Završni turnir u godini će dobiti još više na značaju. Pitajte Federera zašto je preskakao Pariz ranijih godina da bi se spremio za WTF i osvojio ga 6 puta ako nije bitan turnir.

zoran

pre 10 godina

Ljudi, vec je odluceno da od sledece sezone bude nedelju dana razmaka izmedju Pariza i Londona.
U toku zavrshnog Mastersa su objavili tu vest na SKY TV-u.

Da su teniseri preplaceni , pa svako normalan zna da jesu...kao i fudbaleri, golferi i slichni...no, civilizacija je na tom nivou da je sistem vrednosti ,gotovo, nepostojeci.

Mastoor

pre 10 godina

(Sasa, 13. novembar 2013 20:27)
Ako bukvalno shvatamo one stvari koje ne treba bukvalno shvatiti onda su svakakvi zakljucci moguci. Pojam "Peti slem" ne znaci da je turnir podjednako vazan kao Vimbldon, nego pod tim pojmom ljudi podrazumevaju da je turnir po znacaju odmah posle 4 slema. Tako i turniri u Indijan Velsu i Majamiju vole da se nazivaju petim slemovima, medjutim najvazniji posle slemova je upravo ovaj zavrsni turnir koji je Nole osvojio u Londonu.

konfučije

pre 10 godina

Završni masters je odlična ideja i svakako je potreban tenisu i termin je sasvim odgovarajući. Ako negde treba vršiti promene to je masters u Parizu. Pariz već ima GS turnir pa bi masters mogao recimo da se preseli u Hale ( ili neki drugi grad ) na travu bilo bi pravedno pošto na travi ne postoji masters. Tako bi se rešio problem rasporeda a i ljubitelji travnate podloge bi uživali igrajući masters na travi.

Пара врти и убија сваки други смисао

pre 10 godina

Док прави новац, има смисла.
Пуна О2 арена, задовољни спонзори, шта је проблем?

bezveze

pre 10 godina

Bezveze.. A sto da se ukida ili menja?.. Vec 10 godina se ovim mazama cine ustupci na sve moguce nacine...Svi masters turniri, tj. finala mastersa su godinama bili na 3 dobijena sata.. Kao i ovaj zavrsni masters.. To se sada svelo na dva seta.. U cemu je problem?.. Treba da igraju sve turnire na jedan set ili sta? Naravno da zavrsni masters ne treba ukidati niti bilo sta menjati..

Bolje bi bilo da vrate brzine terena koje su nekada postojale pa necete gledati "masakr" od poena sa 50 razmena koje iznuruju igrace da ne znaju vise za sebe..

Kocha

pre 10 godina

Mislim da je najboljim teniserima koji su favorti za osvajanje turnira i te kako stalo da igraju na masters kupu, dok su uglavnom otkazivali autsajderi. Kad se pogleda lista osvajaca vidi se da su taj turnir najcesce osvajala najveca teniska imena tog vremena, uz vrlo retka iznenadjenja. S druge strane mislim da zbog masters kupa najvise trpi pariski masters koji cesce osvajaju `favoriti iz senke` Npr u poslednjih desetak god osim Djokovica 2 puta i jednom Federera turnir su osvajali igraci poput Ferera, Conge, Davidenka, Berdiha, Henmana... Po meni bi najbolje resenje bilo da se masters kup pomeri za nedelju dana tako da oni najbolji imaju par dana odmora posle Pariza. Iako je sezona zvanicno duga, teniseri ipak imaju dovoljno vremena i za odmor, jer imaju dosta duge pauze posle Australije, Vimbldona i Amerike. A sto i vecina komentatora kaze, super su placeni za svoje napore.

Nikola

pre 10 godina

Ovo je sve nepotrebno brutalna komercijalizacija. Igrači tokom sezone imaju limit koliko smeju da propuste turnira i to moraju debelo da pravdaju. Nikada nisu i neće podići glas. Tenis se sveo samo na zanimljive igre glavom. Novac jednostavno nije motivator, ima ga previše. JJ je zaradila preko dva miliona eur i mora da se drži pravila. Iz igre se ide u penziju ali teniseri su odvojeni od ranog detinjstva iz realnog života. Ovisni su i to se koristi dobro.

Ljubisa, Velika Hoca

pre 10 godina

Dovoljno dobrih komentara i misljenja je izneto na temu vremenskih pauza izmenju nekih turnira, narocito izmedju onih vaznih kao sto su Pariz masters-zavrsni masters-finale Davis cup-a!

Niko nije razmisljao o ovome: nije li vremenski razmak izmedju 3 Slama (LG-Wb-Usopen) malo zgusnut??? a izmedju Usopena i AO ima oko 4 meseca izmedju AO i RG takodje oko 4 sto je sasvim u redu.

Dok LG,Wb i USopen - 3 slama strpana su u svega 4 meseca !!!

svetlana

pre 10 godina

Po meni Masters ima smisla ali da igraci imaju bar nedelju ili dve pauze
da mogu da se odmore i pripreme za te meceve pa da to ne bude otaljavanje
kao ove godine, vec pravi slag na torti.

Liverpool Man

pre 10 godina

@zoran Trebamo,trebamo...Kaze se treba.
Teniserima je svejedno jer uzimaju veliki broj poena i cini mi se najveci novac od svih mastersa a i ipak je to zavrsni masters logicno je igrati ga na kraju sezone,zar ne?Imaju oni dovoljno kondicije,kao sto smo i videli.Novak je mogao bar jos 2h sa Nadalom pa verovatno i Nadal.

Travis Bickle

pre 10 godina

"Do not fix it if is not broken." Ne postoji ovo pitanje, prvi puta cujem da ga neko postavlja. Kalendar je jedno pitanje, ali pitanje turnira po sebi niko nije postavio do sada. Prvi ga je postavio Ozma. Ovo je jedini turnir na kojem igraju 8 najboljih po "round-robin" sistemu i donosi najvise bodova posle slema. Da je turnir nebitan ne bi ga Federer osvajao 5 puta. Takodje, u poredjenju Federera i Nadala, cinjenica da Nadal nije osvojio nijedan igra vaznu ulogu. Zato je turnir bitan za igrace poput ove dovjice i Noleta. Ako je turnir manje bitan od slemova sto naravno jeste ne cini ga i nevaznim.

sasa jokic

pre 10 godina

A kada treba da se igra ZAVRSNI Masters, ako ne na kraju? Zar nije logicno da se pomeri masters u Parizu, obzirom da se tamo igra i GS?!
To sto Ferer nime mogao da stoji je posledica igranja skoro svakom mastersa, jer jedino tako moze da zaradjuje pare i poene.
Po meni treba ukinuti masters u Parizu jer tamo vecina igraca ispada namerno u osmini finala, kako bi se odmorili za London.
Kakva bi to sezona bila bez zavrsnog mastersa?!