Utorak, 10.09.2013.

19:35

Da li je Nadal najbolji u istoriji?

Da li je Rafael Nadal najbolji teniser svih vremena? To je pitanje koje su mnogi postavili nakon trijumfa Španca u ponedeljak na US openu.

Izvor: AG

Da li je Nadal najbolji u istoriji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

260 Komentari

Sortiraj po:

ĐINO

pre 10 godina

Zaboravili ste Ivana Lendla, Roda Levera, Za Borga se slazem, a Sampras iz novijih vremena je vrlo,vrlo,vrlo blizu Federeru i Nadalu! To su odlicni igraci
ali imaju puno titula i vrijeme na prvom mjestu! A tu je sigurno Beker Edberg
i jos 2,3 imena ali nemaju broj titula i vrijeme na prvom mjestu

Bojan Radanov

pre 10 godina

Jeste, uzeće više od 17gs titula. Rastura na sljaci a i Boga mi na betonu ove godine, igra ko zmaj, ne može mu niko ništa. Surova realnost. Uzdigao se posle povrede i bolji je nego ikad. Kiksao je na travi ali vec ima 2 wibdona iza sebe. LEGENDA.

danijel

pre 10 godina

Ne moze kad je jednom ili dva puta zavrsio godinu na prvo mjestu samo...dje je bio 8 god.. nema kontinuitet i nema ljepotu u svoju igru..Ne mozemo da sa bavio teorijom zavere. Na papiru se vidi sve.. a tu je neprikosnoven Roger Federer. Zato glavne rekorde drzi on.. gs i nedelja na prvo mjestu itd.

Отац мује Монтенегрин - мора бит најбољи!

pre 10 godina

Najbolji u povijesti je Ivanisevic.
(Ante Split, 27. septembar 2013 21:16)

Да ниси ти менађер?

Nidzoooooooooooooooooooooooooooo

pre 10 godina

Prosto se ovde ne govori o najtrofejnijim ili pak statisticki najboljim igracima ovde je konkretno rec o teniskom umecu koje oni poseduju,njihovoj mentalnoj snazi i naravno bitni su i njihovi uspesi.Ukoliko ovako nastavi mozda ce to i biti ai za sada je tata ovog sporta svakako Federer iako on sad polako gubi na toj nekoj slavi koju je nekada imao.Ovo je vrlo realno sagledavanje igre.

Ma daj

pre 10 godina

Ma kakav najbolji, najbolji je vec godinama Nole, ali ovaj se dopira, a jos su i Noleta naterali da prepusti jubilarni Vimbldon..da to nije morao, bilo bi mu garantovano prvo mesto i na kraju ove godine.. Btw, u svetu se vec odavno otvoreno prica o dopiranju Nadala, evo najsvezije price:

http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/511722-skandalni-obvineni-zraneni-nadal-mel-dlouhou-pauzu-kvuli-dopingu-tvrdi-kollerer-narkl-i-ferrera.html#hp-sez

JUL 2007 3-2 ZA FEDERERA

pre 10 godina

ako gledamo lepotu Sampras Has Vavrinka a ako gledamo rezultate RAFA NADAL.FEDERER PO MENI NIJE MEDJU NAJBOLJIH 10 JER JE IMAO DALEKO NAJSLABIJU KONKURENCIJU.PA NJEGA NADAL UVEK DOBIJA.POSLEDNJA POBEDA NA GS ZA FEDERERA PROTIV NADALA

Underground

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.
(pijetro, 22. septembar 2013 19:01)

Federer ne pokazuje znake "vraćanja" među najbolje, Novak je u padu, Mari neko vreme neće moći ozbiljno da konkuriše Rafi.
Možda će to vreme biti značajan faktor porasta broja nedelja provedenih na prvom mestu.
Ako uskoro (6.10.) dođe na #1, svakako će tu dočekati sezonu šljake, a to je skoro pola godine.
A ako nastavi sa odličnom igrom, zašto ne bi i dalje "skupljao" sedmice na prvom mestu?
Federer je postavio granicu vrlo visoko, ali Rafa može popravljati svoj domet, zar ne?

pijetro

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.

Dunav

pre 10 godina

Sampras, Federer, Borg, Beker, Agasi, Edberg... tu medju njima je najbolji, a ova dvojica Nadal i Djokovic su obični trkači, koji ne mrdaju sa osnovne linije i čekaju, ko prvi ne stigne lopticu taj osvaja poen, nema tu ni l od lepe igre tako da nisu ni u prvih deset!

Sljaker

pre 10 godina

"Najbolji u istoriji" je 2012-e ispao u drugom kolu Vimbldona,a ove godine u prvom."Najbolji u istoriji" nikada nije osvojio zavrsni masters sezone."Najbolji u istoriji" nikada nije vezao sest gren slem polufinala."Najbolji u istoriji" je samo jednu kalendarsku godinu zavrsio na prvom mestu ATP liste."Najbolji u istoriji" je vec tri puta misteriozno nestajao na nekoliko meseci (navodno zbog povrede),a po povratku na teren delovao je kao da nikada u zivotu nije bio povredjen.

danijel

pre 10 godina

Ja mislim bilo koji teniser sveta da su igrali protiv nadala bi imali negativan skor.. eto novak je prvi dvihe godine a zadnji 6 od 7 meceva uzgubio.. Ako se gleda medjusobni skor ok..ali ako se gleda broj gs. nedelja na prvo mjestu, ukupno titula onda nadal ne nalazim sebe tu.......Federer je 4/5 rekordbih puta proglasen sportistu godine..

saša rs

pre 10 godina

Ako je mjerilo broj GS ili broj nedelja kao No1, jasno je da nije. To je Federer. Po ljepoti tenisa (majstorstvu) pogotovo. Inače sam Noletov navijač, ali je jednostavno tako.

ljubisa

pre 10 godina

Prosto je neverovatno porediti tenis koji se igrao pre 10-20 godina jer su uslovi bili drugaciji reketi su bili drugaciji sve je to napredak u sportu i ko zna da npr.sampras ili lendl igraju u ovo vreme ko zna sta bi uradili i kako bi igrali to je isto kao da poredite sekil onila i radivoja koraca obojica su legende kosarke ali su radili u razlicitim uslovim

Sjena

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.
(Pametnome dosta, 17. septembar 2013 19:06)

Ne reci dvaput. Znaš Rafu: kada odluči i zapne, i TO će upisati u svoje uspehe.

Pametnome dosta

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.

PEP

pre 10 godina

Samo bih hteo da te podsetim da je Federer bolji od Djokovica u medjusobnim duelima, a da je prosle godine sa 32 godine bio prvi na svetu i da je osvajao titule i u ovoj eri tenisa.
Najbolji svih vremena je Nadal, pa Federer pa 10 mesta prazno, pa onda mogu da dodju Marej, Djokovic, Sampras, Agasi i ostali.

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ne mogu da se slozim sa mnogim komentarima ovde. Antitenis ne postoji. Postoji samo da li dobijas ili gubis. Pocetkom devedesetih se antitenisom nazivala spanska skola zbog igre iskljucivo sa osnovne linije, a gle cuda danas je to moderan tenis. Danas se istocni hvat naziva zastarelim i prevazidjenim, a cudno da Federer igra i bekhend i forhend istocnim hvatom (a jos uvek ima najbolju tehniku na turu). Nije servis-volej prevazidjen nego nema vrhunskih servis-volej igraca. Svako vreme ima svoje heroje koje niko ne bi trebalo da omalovazava. Ako su nekome tri finala Vimbldona koja su odigrali Beker i Edberg dosadna, zao mi je ali za mene su to genijalni mecevi u rangu meceva Nadala i Federera, Samprasa i Agasija, Lendla i Mekinroa.

Jednorog68

pre 10 godina

Uvek je bilo teško reći da je neko u nečemu najbolji. I u umetnosti, i u nauci, i u sportu.
Rafa je svakako visoko rangiran po više bitnih parametara.
Spreman je da dokle god igra, takođe i usavršava svoje umeće, tako da to daje za pravo onima koji misle da će jednog dana to pitanje biti manje za dvomljenje.
Ja mu to želim.
Uz dobro zdravlje pre svega.

pera poslic

pre 10 godina

Statistika je neumoljiva. Imajući to u vidu, Nadal ima sve šanse da prestigne Federera. Ipak, Rodžerov tenis je balet u odnosu na Rafin cage rage, pa ko šta više voli... Složio bih se sa prethodnim komentatorima - Samprasova servis volej igra i neprevazidjena bekhend paralela iz punog trka su apsolutno savršenstvo...

Slavko

pre 10 godina

@Dragan - Uglavnom se slažem s tobom Dragane. U danasnjoj eri atomskog tenisa, servis volej igrači nemaju šta da traže i to se danas zove antitenis. Federer igra prelep tenis i igra ofanzivno, ali nije klasičan setrvis volej igrač, evo i nadal se čudesno transformisao izlazu na mrežu, ali ne bez preke potrebe )što bi trebalo i nole da radi). Naravno da su Samppras i Mekinro legende, blzu njih su Beker i Edberg, ali danas se naprosto igra drugačiji tenis i zato mislim da igraju danas ne bi ostvarivali uspehe kao u svoje vreme. Meni je bilo dosadno da gledam Bekera, Edberga i ostale zbog tih kratkih poena. S druge strane radje sam gledao Borga i Lendla. Ipak, moram da kažem da je Sampras bio i ostao do danas neprevaziđen na mreži i zato mislim da je on mešu pet najboljih ikad, iza Federera, Nadala, Borga... Tu negde je i lendl. Takođe se slažem da ce Djoković do kraja karijere osvojiti bar još cetiri slema i biti mecuj nekoliko najvećih Potencijal i igru ima, ostalo je na njemu.

bombastik

pre 10 godina

Pratim tenis vec dugo, ali kada se Sampras pojavio to je bilo nesto neverovatno. Covek koji je igrao protiv Agasija,Kurijera, Bekera,Lendla, Cenga, Edberga ,Raftera Ivanisevica itd i bio za klasu bolji od njih

Dragan

pre 10 godina

Ko je najbolji u bilo kom sportu, teško je da se kaže, to je stvar ukusa stručnjaka, ali i nas koji sigurno dobro poznajemo sport koji volimo. Doza subjektivnosti skoro uvek postoji, neko uzima jedne kriterijume, neko druge kao presudne. Tako jam i ja verovatno subjektivan kad kažem da su najbolji Nadal, Federer, Borg i Lendl. iza wih su Konors, pa servis volej igrači: Sampras, Mekinro... Kako su nekad igrali poslednja dvojica zatim Beker i Edberg danas se zove antitenis i u ovoj eri tenisa ne bi postigli ni blizu onoga što su osvojili. Po igri, među pet najboljih spada i naš Nole, ali mu fali bar još 4 gs. Realno je da to ostvari, i slažem se da su Nole i Nadala (naravno i Fed, ali godine čine svoje) za klasu ispred Mareja i društva. Ne volim teorije zavere, ali Marejeva obs slema, naročito W, i olimpijsko zlato mi nekako nisu jasni...

realista

pre 10 godina

Vratice se Nole, ne brinite vi, samo su malo pare udarile u glavu..:) Imace Djokovic na kraju karijere 10 slemova, i biti u top 5 svih vremena. Malo li je..

Eduardo

pre 10 godina

ma daj molim vas, pricamo o najboljim teniseru ikada. To pominje titule, nedelje na no.1 i naravno STIL igre. Pa u kosarci su dominarali Shaq i gomila drugih i trpali po 30 koseva u prosek ali kad vidis kako to radi Jordan s lesnocom, elegancijom kao da je najlaganija stvar na svetu. Epa dragi moj to vam je Federer u tenisu! Klasa iznad svih. Zamislite nadal na reklamu Rolexa? Ne ide nema on tog savrsenstva on moze G-Shock ili tako nesto a tenis ipak nije ragbi tenis je u finesime. Ali za rad i snagu(fizicku i mentalnu) i to nenadmasljiv, svaka mu cast ali za mene a verujem i vecinu(neutralnih)kad se kaze broj 1 samo jedna osoba mi pada na pame RF

Werewolf

pre 10 godina

Ko kaze da je Dejvis Kup nebitno takmicenje ne zna bas puno o tenisu,jer je to uz Gren Slem turnire najstarije takmicenje.U svakoj statistici se titule u Dejvis Kupu i na Olimpijadi spominju pre regularnih Mastersa(Gren Slem turniri su naravno najvazniji).
Ne znam kakve veze ima to sto je Rafa najvise GS osvojio na sljaci,kad je bio dovoljno dobar da na svakoj podlozi osvoji barem po 2 GS,za razliku od Federera koji na sljaci ima samo jednu GS titulu.Rafa je od Federera na GS uspesniji i na svojoj najboljoj i na svojoj najgoroj podlozi.
Rafa nije samo osvoijo 4 Dejvis Kupa,on je u 3 navrata VODIO REPREZENTACIJU DO TITULE,kao sto je nas vodio Nole 2010.I zato ce njegov uspeh u tom takmicenju njemu,kao i na Olimpijadi da odnese prevagu u diskusiji o najboljem teniseru svih vremena ako osvoji jos par GS.Naravno,zajedno sa ubedljivim skorom koji ima protiv Feda.

Ganikus

pre 10 godina

Da, masters 1000 je mnogo merodavniji od Dejvis kupa (on je važan jer predstavljas svoju zemlju), ali baš nadal ima najviše titula na masters 1000. I da, većina su na šljaci, a ove godine je popravio i skor na betonu(4 mastersa). Po meni je Nadal najbolji ikad (a do pre godinu dan mnogi su ga slali u penziju baš kao i federera, pa čak i Noleta!?) ili, bar među tri najbolja: Federer, Nadal i Borg (nebitan redosled) potencijal da im se pridruži ima i Đoković, ali mora da nešto menja u svojoj igri iglavi i da osvoji bar 10 slemova. Sampras ništa nije uradio na šljaci. Kažu, dominirali Španci, pa jel im trebalo zabraniti da igraju na šljaci! Čak ni tada ne bi osvojio RG, nikada nije stigao do finala. Federer i Đoković su odlični na šljaci. Federer je imao taj peh da igra u vreme kralja šljake, inače bio imao 3-4 RG, a ne jedan. Naravno da Đoković ima šansu da, ako ne iduće, ono narednih godina osvoji RG ina taj način kompletira gren slemove. To zavisi od njega.

danijel

pre 10 godina

Ne postoji vazan faktor a da je u korist nadala osim medjusobni skor. Broj tituta, broj gs, broj provedenih na prvo mjesto. Mozda ni jedan od tih nece oboriti nadal..pa zaista ako nema nista od toga kako moze da bude.najbolji ikad.. (on je definitvno najbolji igrac svih vremena na sljaci, ne vjerujem da ce ga ko nadmasiti) A I ZVANICNO FEDERER NAJBOLJI IGRAC SVIH VREMENA, sto malo kojem sportu se tako govori da je neko najbolji.. Ne dolazi mi nista Federer i ne dobijam nista stime ali 2+2 svi moramo da znamo
da su 4.

Antiteza

pre 10 godina

@dejan. Dejvis kup je ekipni sport i glupo je pozivati se na te titule. Već su mnogi rekli-Masters kup je mnogo značajnije i merodavnije takmičenje. Nadal je na kraju godine uvek izduvan balon. Da je majstor, ne bi morao toliko da se troši u toku godine i imao bi svežinu i za završni turnir. I u Melburnu je retko u formi. Ili ga možda ga bombonice ne rade od novembra do februara.

Enciklopedija

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.
(Traianus, 15. septembar 2013 00:08)

GS -2000
OI - 1500
Master 1000 -1000

Itd

Ganikus

pre 10 godina

@Saša Jokić
Ne, nije fortuna pogkedala Nadala kod 0-40, ako bar malo poznaješ tenis to bi ti bilo jasno. Tačno je da je Nole bio odličan u drugom i trećem setu, ali je izgubio - pa, Saša i Nadal je imao dobijen meč u finalu AO 2012, ali je izgubio! A 2011 - Nole je igrao najbolji tenis u životu. Jednostavno se sklopile kockice. Zato, što, pored ostalog, Nadal nije bio u vrhunskoj formi, a Noleta je pratila fortuna, i meni tu nije baš sve jasno. Veliki igrači nemaju jednu nego više blistavih sezona, kao Nadal 2008, 2010 i 2013, a Federer i više. Neko pomenu titule na šljaci. To je ljudi najteža podloga i tu se vidi ko je pravi majstor - mrzi me da laicima objašnjavam.

Sasa jokic

pre 10 godina

Ganikus@ da li si skoro video nemocnijeg igraca na terenu od Nadala u drugom i trecem setu u finalu? I da li mozes da zamislis kako bi se zavrsio mec da ga fortuna nine pogledala pri 0:40?
Ne potcenjujte Noletai, koji je 2011 podigao tenis na novi nivo, i ne velicajte igraca koji u proseku igra 7-8 meseci vec cetri godine!
Kakav crnu najbolji svih vremena.....

Traianus

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Pit Sampras je najbolji igrac svih vremena. On je izmislio all round tenis koji svi danas pokusavaju da igraju samo sa manje igre na mrezi. Sampras je sest uzastopnih sezona zavrsio kao broj 1. Nije osvojio RG jer je igrao u vreme vrhunca Spanske skole defanzivaca a tamo je pobedjivao Mustera i Brugeru. Sa 19 godina je na US openu pobedio Lendla, Mekinroa i Agasija zaredom. Jedan je Pistol Pit. Ko ne veruje moze na youtube pa neka pogleda finale mastersa 1996 i 1999 ili finale Vimbldona 1999. Bolje od toga ne postoji.

dejan

pre 10 godina

KADA FUDBAL POSTANE INDIVIDUALAN SPORT POPUT TENISA ONDA CE SE MOCI POREDITI GIGS,NAVAS I FEDERER. NADAL JE NEUPOREDIVO NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA,STRUCNJACI SU REKLI !

Ganikus

pre 10 godina

Da, Nadal je najbolji ikad. Nova era atomskog tenisa počela je s njim. Veliki mag Federer to nije mogao da prati, pogotovo kad su ga pritisle godine, Nole je jedini koji može da prati novu eru tenisa, to je naročito dokazao 2011. Ipak, manjak treninga, učino je svoje. Nadl je psihčki jači zato što je unapredio igu, menjao je kad je gubio od Novaka. Sad kad su se uloge promenile Novak ne čini ništa , a to se itekako odražava na psihu. Ove godine gledali smo na betonu jednog novog Nadala: češći izlasci na mrežu. miksovanje igre, fantastični voleji posebno bekhend volej, ali Nole nije činio ništa da unapredi svoju igru. Ja izuzetno cenim Borga iz te stare garde, ali kako neko reče ni on ne bi ništa mogao jer je Nadal reket pretvorio u buzdovan...

alone

pre 10 godina

Sasvim sigurno psihicki najjaci igrac.Iako sam iz sve snage navijao za Novaka i uvek navijam mora mu se priznati neverovatna mentalna snaga.Kod njega ne postoji izgubljen mec.Kad jos tome dodamo i neverovatnu fizicku izdrzljivost po mom misljenju i jeste najbolji igrac svih vremena.Mada ja iskreno nikad nisam gledao Samprasa,Borga i ostale legende tako da mozda gresim.Pricam samo o onome cemu sam i sam svedok.

Antiteza

pre 10 godina

Rajan Gigs takođe nije osvojio ništa sa reprezentacijom zato što je Velšanin. Da li je zbog toga Hesus Navas kao član trofejne španske selekcije veće ime u fudbalu od njega?
I dosta sa omalovažavanjem Federerovih protivnika. Čovek je kao klinac tukao velikog Samprasa. Jeste da je tenis danas na višem nivou, ali su Hjuit, Has, Nalbandijan, Safin, Ferero majstori tenisa. Nalbandijan možda i najtalentovaniji i najkompletniji ikada.

milan

pre 10 godina

Nadal je muškarčina,bre! U tom smislu jeste najbolji teniser.E sad, što se tiče rezultata koje je postigao,na putu je da i po učinku postane najbolji svih vremena.Ali,opet,niko kao Federer,uzevsi u obzir njegov rezultate i njegovu maestralnu igru sa kojom se nijedan teniser ne može porediti.A pri tom se nikada ne oznoji nešto.Taj čovek nikad nije kmečao i stenjao prilikom izvođenja nekog udarca,za razliku od Nadala i Novaka koji se istenjaše i iskenj.še.A to samo govori o Federerovoj besprekornoj mehanici izvođenja udaraca koja je za strahopoštovanje,jer čovek je jednostavno GENIJE

zmijaga

pre 10 godina

bjornborg borg je najbolji u istoriji.kakav nadal kakvi bakrači. od njega je bolji i Federer. videćete dogodine novak dobija 3 gs. garant.

robert

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CHE, 10. septembar 2013 19:49)
-potpisujem komentar i napominjem da je Borg samo jednom nastupio na Australian openu,a na US openu je izgubio četiri finala.Tek toliko za ove malo mlađe.Možda će netko reči da su u pitanju emocije ali ipak smo samo ljudi:

danijel

pre 10 godina

Meni je dosta vazan faktor koliko si bio na prvo mjesto..tu pokazuje koliko si bio konstatan.. naravno ako igras tenis kao nadal ne mozes da budes konstatan, jer slede povrede za takvu igru..
i umor.. pa nadal sve sto ima jeste od sljake.. Federer je drugi igra
c po pobjedama na roland garos.sto pokazuje koliko je i na sljaci dobar.. medjutim tu je bio nadal kralj sljake da.nije dozvolio: federeru da uzme vise puta roland garos..(federer je imao konkurenciju, nadal jeste mladji, ali on od 19 godine osvaja pehare, a najvise mastera ima na sljaci)Tako da je federer bilo koje igraca i od prije da je imao bolje bi prosao.. sigurno bi imao 3/4roland garosa (nadal je kralj sljake i svi koji su igrali i igraju u vreme nadala, uzece svi zajedno samo par turnira na sljaci...) i zato kazem da federer je imao konkurenciju ne zbog ostLih podloga vec na sljaci a tu ima.najvuse mastera i jedam r.garos...

milan

pre 10 godina

Bas bih voleo da vidim Nadala i Đokovića da li znaju i imaju "herca" da igraju ravan forhend kao Federer.Da igraju sa reketima kao u vreme Borga,Konorsa,Mekinro,daleko bi bili od ovakvog uspeha

KRUŠEVAC

pre 10 godina

Nadal ce biti najbolji teniser svih vremena sve dok ne pronadju sadrzaj supstanci njegovog, ianace, spanskog lekara koji se ,,brinuo,, godinama i o zdravlju americkog biciklistickog super asa Amstronga.

Dule

pre 10 godina

Kad svako od ovde pomenutih igraca koji su stvarno najbolji svih vremena(gledajuci sta su osvojili) igra najbolji tenis i Djokovic igra svoj najbolji tenis, Nadala i Federea dobija uvek,a ove iz 80th bi da ne pominjem,to i Vilander kaze koji nije neki fan Djokovica. Samo tesko je odrzati taj nivo,mada je on to uspevao solidan jedan period i nadam se da ce se vratiti.

Monte Karlo

pre 10 godina

...Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10. Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od...
(Andjela, 12. septembar 2013 23:50)

Neverovatno je kako boli komsije Nadalovce onaj poraz da su ga izbrisali iz pamcenja!?! Pa koji je Novak tada bio na listi, 11., 28., majke ti?

TennisTeacher

pre 10 godina

Ovo sve što Toni priča,čisto ne verujem da će da se ostvari.Rafael Nadal pored Rodžera,Novaka,Andy-ja,Delpa i Conge teško će osvojiti mnogo.Možda u obzir dođe neki GS,malo više mastersa,ali to će biti sve.Njegovo telo (sa hemikalijama ili bez) neće moći da izdrži.Uz to svi gore pomenuti igraju odličan tenis,treniraju i napreduju sve više.Moja pretpostavka je da će ga srušiti na sledećem Rolan Garrosu,bilo ko od njih.Rodžer je dugo godina imao iskru najlepšeg tenisa,i dan danas ga igra,uprkos godinama.Zamislite samo šta će par godina uraditi Rafi?

Andjela

pre 10 godina

(Negativni, 12. septembar 2013 22:14) Ima dosta istine u tome što si napisao, samo ja i dalje insistiram, da su Sampras, Federer, i drugi velikani to bili pre svega zahvaljujući svom EKSTRA servisu. Nadalova specifičnost (a to je po mom mišljenju esencija tenisa – da znaš da izvedeš sve vrste udaraca – da znaš taktički da nadmudriš protivnika, da izgradiš poen nezavisno od servisa!) je to što je on u stanju da I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Da to ilustrujemo primerima:
Poslednjih nekoliko meseci i Novaka i Nadala servis nije baš najbolje služio:
Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10.
Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka.

Negativni

pre 10 godina

Zavisi kako gledate na to. Ako gledate po konkurenciji, Sampras je neprikosnoven, jer je u karijeri igrao sa preko dvadeset igrača koji su osvajali GS titule. Kada je on bio prvi na ATP listi, u prvih dvdeset su bili Agasi, Lendl, Beker, Štih, Edberg, Kurijer...većina su igrači sa po nekoliko GS titula. Takodje, i nekoliko sa jednim GS-om. Ako gledate po stilu igre,i načinu na kojije pobedjivao protivnike, onda je Federer deset mesta ispred svih. Takav talenat se nije radjao, niti će se roditi. Ne zaboravite da je odrao Noleta na šljaci kada je ovaj imao sezonu života a na USO je imao dve vezane meč lopte. Pri tom sve to u tridesetoj. Pitam se samo kako bi ilo da je četiri godine mladji. Njegov skor sa Rafom nije merilo, jer je on stizao redovno u finala na šljaci dok Nadalu to nije polazilo za rukom na betonu. Ako gledamo po krakteru i borbenom duhu onda su tu Borg i Nadal. Nadala naročito cenim zbog ovog neverovatnog povratka koji mogu samo najveći da naprave. Sve u svemu, po mom mišljenju, ovo je najveća četvorka ikada. Ima tu još sjajnih igrača ali ovi su esencija tenisa.

Vladan R

pre 10 godina

Jos uvek nije ali sad vec ozbiljno ugrozava Federera. Istina je da Rafa ima 4 DK i 1 put OI, a Fedwerer nista od toga, ali Federer sa druge strane ima 5 zavrsnih mastersa, a Nadal cini mi se nijedan. Pa je to neka protiv teza u korist Federera, jer u DK itekako ima znacaja ko su saigraci. Veci broj mastersa je u dobroj meri posledica sto se igraju 3 mastersa, na sljaci, najjacoj Nadalovoj podlozi, a niti jedan na travi, Federerovoj najacoj podlozi. Dodatna prednost za Federera je i broj nedelja na prvom mestu, sto je po meni znacajnije od medjusobnog odnosa. Dakle ipak ostaju ta 4 GS vise, koji su glavna Federova prednost u trci za najboljeg svih vremena.

salvatore

pre 10 godina

evo ovako....pogledajmo malo federerov nacin igre koji je za primer i on igra sa toliko elegancije da mu je tenis sprdnja sa druge strane nadal ko zivotinja trci za loptom gine na terenu sve je to dobro ali opet federerovo je bolje koliko je samo federer sezona imao da osvoji po 3 grend slema sigurno jedno 4 sezone je rodzer osvajao po 3 gren slema u jednoj godini dok je nadal to uradio samo jednom 2010 nadal je blizu rodzera samo zato sto je osvojio 8 roland garosova da ih nije toliko osvojio nebi mu ni prisao tako da ih je suvisno uporedjivati...PS veliki sam fan Noleta i nadam se da ce on biti najbolji teniser u istoriji tenisa sto sam siguran da moze da bude jer kad igra svoj najbolji tenis nema te sile koja ga moze zaustaviti to je i dokazao 2011 pa i delimicno 2012 ove sezone jije na svom nivou ali Boze moj nemoze uvek da igra neverovatno ali pazite ovo nadal ce biti prvi na kraju ove sezone ali budite sigurni da ce vec sledece boriti za 3,4 poziciju jer nece ni pola odbraniti ovoga sto je osvojio ove pogotovo na betonu dok novak ce izdominirati i pokazati zasto je najbolji....pozzzz za sve ljubitelje tenisa...:D

zoran

pre 10 godina

Ma, Nole treba da zrtvuje sledece dve godine zivota i legne na zivotinjski trening...Vajdu poshalje u penziju i uzme Dzon Meka za trenra...pokida ih sve u 2 godine uzme 8 GS titula..znaci 2X godishnji SLEM i posle neka s epitaju ko je najbolji svih vrmeena...ovo kazem, jer Novak to moze, ima materijal...ne bih to rekao za Tipsu ili Troickog, jer bi bila budalshtina, ali Novak ima to u sebi. Samo treba da odluchi...Chetojevica nazad u tim, takodje. Pa da vidish...ima sve da prshti...da se ostavi fondacije, partija,druzenja po klubovima...2 godine nije mnogo...posle neka se ovi bave rachunicama...

Kada Novak igra agresivan tenis, apsolutno niko ne moze da parira...niko...to i sam Rafa kaze...to su u 2. i 3. setu rekli na SKY televiziji za Noleta...

precizno

pre 10 godina

''Džon Mekinro i Mats Vilander smatraju da Nadal ne mora da osvoji 18 Gren slemova da bi bio najbolji u istoriji. Njihovo mišljenje je da bi još dva Gren slema bila dovoljna da se Nadalova karijera smatra uspešnijom od Federerove. ''

Pogresili su!!! fali mu oko 1 ipo G slem da bi bio naj naj svih vremena

danijel

pre 10 godina

Tesko je nesto staviti ko je najbolji svih vremena.. jer nisu svi igrali u isto vrijeme i sa istim reketima...ali tu se gledaju rezultati ostvareni i rekordi onda dolazi elegancija i sa kakvom lakocom i ljepotom je to sve ostvario.. to sve ide u korist Rogera Federera..Sigurno federer ce jos nesto uzeti mozda koji gs tesko ali moze zasto da ne.. ne zato sto je prvi favori ali jeste 2/3 favorit za osvajnje bilo kojeg narednog turnira...u svakom slucaju velika je trojka sto sad igraju...

glasac ds-a

pre 10 godina

Nemože da bude najbolji dok ne dostigne broj GS koliko ima Federer.Ko garantuje da će osvojiti bar još jedan Gs?! Naravno niko,tako da dok se to ne dogodí...nije se dogodilo.

Mandic Nikola

pre 10 godina

vidim da se zamjera sto je Nadalovih 8 titula na sljaci.zar sljaka nije teniski teren?zar najveci sampioni tu nisu padali,kao mekinro ili sampras? Djokovic ima 5 na betonu zar je bitna podloga? GS je GS,zar je malo dominirati od 2005.par ljudi je ilustrovalo protivnike Federera u GS finalima do 2007.ja sam ubijedjen da bi i Andi Marej dobio sva ta finala.nadam se da se samnom kao laikom slazu i ostali.svi koji misle da je Federerov broj GS titula mjerodavniji od Nadalovih i Djokovicevih velicanstvenih meceva u kojima su dijelili pehare,onda nisam kompetentan da pricam.Andi Rodik,Lejton Hjuit i jos par njih,Djokovicu i Nadalu su uglavnom bili prolazne stepenice dok su njemu bili glavni konkurenti.jos je najbolja stvar od svega sto ce ova dvojica jos dugo da dominiraju a Roger polako svodi racune.Sampras nije imao dominaciju,Lendl je mnogo trpio poraze u finalima,Federer ima los bilans sa najvecim protivnicima.Djokovic i Nadal su stvorili najvece tenisko rivalstvo i vrijeme ce pokazati da su dva najveca sampiona.prvo Nadal pa Novak.em dominiraju,em trpe pozaze samo jedan od drugog,uz povremene od Mareja i pogigli su tenis na veci nivo.Nisam mrzitelj Federera al mislim da je nesto poput Mihaela Sumahera,hladni sampion,statisticki impresivan,al Airton Sena je Airton Sena.tako je i u slucaju ove dvojice.

Boban Nikolic

pre 10 godina

Umesto odgovora na Vase pitanje evo malo statistike.
U Novakovoj najboljoj 2011 god.u periodu januar-kraj septembra on je osvojio 10 titula i zaradio 11.750 bodova.U toj godini Novak je odigrao jos jedno finale (Sinsinati)i jedno polufinale (Roland Garos)i pri tom d zaradio jos 1.320 bodova sto je u ukupnom zbiru,u periodu jan-okt,13.070 bodova.Skor u toj godini 66 pobeda i 2 poraza.
U Nadalovoj najboljoj 2013 god.u istom tom periodu on je osvojio 10 titula i zaradio 10.250 bodova.U istom periodu Nadal je igrao jos 3 turnira(finale Monte Carla,finale Vina del Mar,i prvo kolo Winbldona)i zaradio jos 760 bodova sto je u ukupnom zbiru u periodu jan-okt.11.010 bodova.Skor u toj godini 60 pobeda i 3 poraza.
Podaci koje sam koristio su sa zvanicne ATP liste i nadam se da nisu sporni.Mogu da Vam se ne dopadaju i ne odgovaraju ali oni su zabelezeni i ne mogu se osporiti.Zasto sam se u ovom komentaru opredelio da kompariram Novaka i Nadala pa zato sto su po mnogim priznatim autoritetima svetskog tenisa te dve godine(2011,2013)najbolje godine tenisa ikada.Za precizan odgovor ko je najbolji teniser IKADA nemoguce je to sa sigurnoscu reci.Ono sto je sigurno je to da se pomenuta dvojica Novak i Nadal nalaze medju 10 VELICANSTVENIH od kad postoji ova igra.

Zavist je cudo

pre 10 godina

Pratim tenis od Borga i McEnroa jos kao klinac. Nikad se nije ozbiljno potenciralo i pricalo o "najboljem svih vremena" ranije. To je tad bilo vise kao novinarska stilska figura bez ozbiljnih pretenzija da se tako nesto tvrdi sa tezinom cinjenice. Ta "prica" je pocela sa Samprasovim rekordima, od strane Najkija, koji je marketinski izuzetno vesto i profesionalno shvatio potencijalan veliki profit na talasu takvog istorijskog tituliranja. Najki je istu matricu nastavio i jos vise razradio sa Federerom. Pa za njega je ta "prica" pocela cak i kada je imao "samo" 11-12 GS jos 2006.-7. Sponzorisani mediji, dogadjaji, placeni novinari (ne mora samo novcem, vec raznim besplatnim simpozijumuma), brdo dok. filmova (Rolex serijal - "Najveci svih vremena") itd, i eto na delu dobrog starog oblikovanja javnog mnjenja, sve sa ciljem profita. Ne zameram, tako svet funkcionise. Istina je ko zna gde a mozda i ne postoji, jer da li ima smisla porediti razlicite epohe? I sto neko rece "a gde je Borg?" 11 GS sa 25 god. i ode covek, ne igra mu se vise! Njegovom pojavom je tenis od samo jednog od sporta, postao globalni fenomen. On je prvi teniski top world celebrity, za koga su znali i oni koji nisu pravila tenisa znali! Tada su prve velike pare dosle u tenis a progresija se nastavlja do danas. Zbog svetske krize ovih godina, teniske gazde bi pre brojale minuse nego dizale nagradne fondove, da nisu imali SULUDU srecu - bozji poklon Fed-Nad-Djo trivalstvo. Po Agasiju, trojca najboljih ikada!

Zoran

pre 10 godina

Mozemo mi da pisemo i imamo svoe misljenja, ali su samo cinjenice odnosno postignuti rezultati koji se racunaju. Znaci da je Ferrede daleko ispred otalih. Ljudi nisu svesni koliko je tesko osvojiti samo jedan grand slam a da negovorimo o cetiri ili pet vise. Nole vam isto moze objasniti da sto duze vreme ide toje teze odrzati prvo mesto. NOLE je dokazao da kad igra svoj najbolji tenis onda je nepobediv. Svaki vrhunski igrac ima padove u karijeri pa tako i Nole.Nezaboravite stasu strucnjaci rekli, daje Nole podigao nivo tenisa na veci nivo nego iko dosada i normalnoje da drugi probaju da nadju resenje protiv toga. Nole cese vratiti i dominirati jos nekoliko godina tako da ce biti na kraju pitanje dali je Nole najbolji svih vremena jel on ima jos barem 4-5 vrhunskih godina. Nezaboravite da je Rafa pobedijo zahvaljujuci stoje Nole imao duplo vise neiznudjenih gresaka. Posto na tom nivou izmedju dva najbolja igraca mnogo puta odlucuju male nianse sto u ovom slucaju 25 gresaka predstavlja vecnost. Zivi bili pa videli

keny

pre 10 godina

nadal nikada nije osvojio zavrsni turnir...
Federer je rodjen za tenis, Nadal je samo veliki radnik (i to je za postovanje, ali nikada nece biti kao Federer). ;-)

Antiteza

pre 10 godina

Na jutjubu je gomila Rodžerovih kompilacija pojedinačno po kategorijama - forhend, bekend, volej... Čak i kompilacija sa lažnjacima. Istim udarcima je i osvajao sve što jeste. Nije pravio velike pauze u karijeri već je konstantno igrao vrhunski tenis i tek u 33.oj nije stigao do završnice nekog GSa.
Nadal i pored činjenice da ima izvanredne rezultate može da ima samo kolekciju istrčavanja i stizanja nemogućih loptica na čijem kraju je hot dog lob iz Madrida 2011. i defanzivni smeč iz trka sa ovogodišnjeg US OPENa. Kao da porediš Anrija i Inzagija, Bodirogu i Navara, Balića i Dragunjskog... Ja sam Novakov fan, ali je Federer sinonim za tenis.

kommm

pre 10 godina

Nole ja verujem da ces ti biti najbolji teniser svih vremena, pred tobom su godine dominacije.. Federer jeste najbolji do sada, nadal je trenutno, ali ti ces igrati još dugo.. federer istorija, nadal neće još dugo izdržati ovaj tempo, samo polako i gazi, i naravno zlato u riju!

pre 10 godina

He, he, dobro si primijetio za Brazil i Italiju.

No u tenisu je Brazil jedino Nadal jer samo Rafa i Brazilci imaju pozitivni omjer s najboljim svjetskim reprzentacijama i igračima.

Federer i Talijani s time se ne mogu podičiti!

armagedon

pre 10 godina

ono sto najvise deli deli nadala i federera su titule na mastersima na kraju godine, federer ih ima 5 nadal 0. po 5 ima i sampras i lendl, barem tako mislim. na kraju krajeva i ako stigne i prestigne federera po broju grand slemova ne moze se uporedjivati umetnik i snagator, to bi bilo kao kad bi uporedjivali u fudbalu brazil i italiju mada imaju skoro isti broj titula.

dejan

pre 10 godina

RAFA je sa SAMO 23 godine kompletirao sva 4 GS a Roger TEK u 28 godini !!!
Rogeru je trebalo 300 nedelja da uradi ono sto je RAFA odradio za samo 100 nedelja! UPRAVO BROJ NEDELJA DOKAZUJE DA JE RAFA VANZEMALJAC! DODJOH,VIDEH,POBEDIH!

Werewolf

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..
(danijel, 11. septembar 2013 15:34)

Prvo,Dejvis Kup nije timsko nego ekipno takmicenje.Drugo,ako je Rafa(kao sto jeste,i kao sto je i Nole)pola svoje reprezentacije,svakako da moze da se racuna i kao sto je taj Dejvis Kup ogroman plus u karijeri svakog ko ga osvoji.
Nole je izneo nasu reprezentaciju sa 7:0 u 2010.Da,ekipno je takmicenje,ali ako neko tu ekipu vodi do trijumfa,i to 3 puta u 4 godine tu cinjenicu ima kao prevagu u ovakvim diskusijama.
A timsko je takmicenje dubl,i tu se jos manje nego u Dejvis Kupu vidi uspeh pojednica.To vazi i za Federerovo zlato iz Pekinga.On je singl igrac,i zlato u singlu,koje se racuna,kao ni Dejvis Kup,on NEMA...
Vavrinka je izneo taj dubl na Olimpijadi,prakticno sam pobedio bracu Brajan,i Federer mu se sam vise puta zahvaljivao sto mu je Sten spasio sezonu.
A sto se prvog mesta tice,Federer ga ne bi ni video od 2008 do prosle godine da nije bilo Rafine povrede 2009.Statistika je kao bikini,mnogo otkriva ali najvaznije ne.Pored Rafine povrede,i stvari kao sto je konkurencija u kojoj neko osvaja svoje titule.

Zoki

pre 10 godina

Izvesno je da ce Nadal ako ga zdravlje posluzi u narednih 5-6 sezona doci do 20 Grand Slam titula.Retki ce biti Grand Slam turniri u narednom periodu koje ce uzeti neko treci a da to nisu Nadal ili Novak.Mislim na sva 4 turnira.Menjace se periodi osvajanja jednog ili drugog,poneki ce uzeti i Marej,mada sve redje.Ne nazire se ni jedan mlad igrac za koga mozemo reci da ima kapacitet da uzme najveci trofej.To otvara mogucnost Nadalu i Novaku da ruse rekorde,i da vladaju jos dugo.Ovo pitanje ko je uspesniji Nadal ili Federer bice deplasirano uskoro,mada svaka cast i Rodzeru jedan je od najvecih,do skora najveci

Djole

pre 10 godina

(Rafa, 10. septembar 2013 23:19)

A zasto mora da ima pozitivan skor? Pa Nadal ima negativan skor sa Davidenkom,sta sa tim? Nadal ne lezi Federeru,to je sve... Dobija ga na istu foru: top-spin u Federerov bekhend,to je cela mudrost. Fedu to ne odgovara jer ima jednorucni bekhend (sa dvorucnim je lakse)Niti ima bolji servis,niti volej,forhend i bekhend ajd' i nekako. Neko ce reci da ni Nadal nema konkurenciju. Marej koji se tek pre godinu dana setio da uzme GS (potpuno je nekonstantan jos uvek),matori Federer koji vec par godina nije onaj stari (ako je Nadal 2004/05/06/07 bio mlad moze Fed sad da bude mator) i jedino je Nole tu. Mada ni on 2011. nikako da ponovi. Nadal je uglavnom na sljaci izgradio taj skor,zar ne? I zasto neko ne razmisli o tome da je sam Federer svoju konkurenciju ucinio slabom (iako to nije bila)? Naravno,niko to ne moze doveka,svacije vreme prodje.

Alex

pre 10 godina

Nerealno je porediti igrace iz razlivitih era tenisa.Nadal je svakako jedan od najboljih, ali kao sto neko rece, ako osvoji jos dva Wimbldona. trebalo bi reci da je najbolji.

danijel

pre 10 godina

Ipak 300 nedelja ne prvo mjesto je mnogo, 17gs titula... ja mislim da ce novak do kraja svoje karijeri imati pozitivan skor proti nadala..

Andjela

pre 10 godina

(dejan, 11. septembar 2013 10:40) Da. Da dodam u ovih poslednjih nekoliko meseci Nadal je pobedio sve igrače sa liste prvih deset!
Ps. Uzgred Nole je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka).

danijel

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula.. (da nije bilo sljake imao bi 20% trofeja sto sad ima..) koliko je blizu toliko je daleko..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..

danijel

pre 10 godina

Statistika:
1. Koliko nedelja na prvo mjestu.
Federer 1, Nadal 5/6.
2. Koliko gs
Federer 1, Nadal 3
3. Koliko ukupno titula?
Federer 3, Nadal 6/7
4. Koliko provedenih uzastopno na prvo mjest?
Federer 1, Nadal nije ni medju5..


Naravno ima nadal par stvati sto ima bolje od federera..tu je i sampras djokovic itd sto imaju a da nema nadal niti federer..

jovo

pre 10 godina

Molim vas objasnite mi kako moze najbolji biti teniser svih vremena, a da od 13 grend slemova 8 osvoji na jednom turniru i na svojoj omiljenoj podlozi, po meni Djokovic je kompletni od njega kao igrac, a Federer da ne pricamo, jer degutantno je pricati o Rogeru Federeru kao igracu. I da ne zaboravim nemoj te se zacuditi da Nadal iznenada ne objavi penziju kao Marion Bartoli, a svi pametni ljudi znaju zbog cega je ona to uradila, i zbog cega ce Nadal uraditi, ili se povuci ili cemo mi reci nesta, a sta to treba svijet da se zapita, jer ne moguce je da jedna nacija dominira u svim sportovima, navedite mi molim vas jedan sport a da spanci nisu dominantni, evo jedan... pozzzzzz

milan

pre 10 godina

da, mentalno najaci svih vremena ali sto se tice igre nije!!! (Srbin iz hamburga, 11. septembar 2013 10:43) Da,upravo to treba razgraničiti.Po meni je upravo, po igri, Federer najbolji svih vremena

deni

pre 10 godina

Sega su mi neki komentari "poznavalaca" Tenisa kako je kao Djokovic bolji igrac od Nadala,haha.Treba biti malo realan pa shvatiti da je Nadal samo godinu dana stariji od Novaka a ima "samo" 7 osvojenih Grand Slamova vise,a u medjusobnim mecevima vodi Novaka 22-15.Mislim da je ovo dovoljno da se shvati da je Nadal bolji igrac od njega.Za koju godinu ce sigurno da po trofejima bude bolji i od Federera,u medjusobnim mecevima to vec jeste.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

polako..ne otpisujte novaka...on je igrac koji jedini moze da osvoji sva cetiri u sezoni...barem je najblizi od svih aktivnih tenisera..ove 2013:osvojena australija,finale wimbledona i us opena i 1/2 roland garrosa !! ima kontinuitet kao ni jedan aktivni igrac

Salutations de France, Vuk

pre 10 godina

Ovako to izgleda trenutno, odnosno od kad postoji ATP lista, znaci bez Emersona i Lavera!

1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Pete Sampras
4. Björn Borg
5. Andre Agassi
6. Novak Djokovic
7. John McEnroe
8. Ivan Lendl
9. Jimmy Connors
10. Boris Becker

Ako Nole uzme RG bice sigurno 4. svih vremena, za nesto vise tesko, ali nikad se ne zna. Svi ti takozvani eksperti su rekli da 2011 Novaka bila najdominantnija sezona jednog igraca u istoriji tenisa. 6:0 Nadal // 5:1 Federer // 3:0 Murray

Svako dobro :) :) :)

borg

pre 10 godina

@baki,a sta je sa ostalih 9 gs titula? naime 3 puta murray,2 puta nadal,i jednomdjokovic.znaci. isto koliko i djokovic ukupno.setiimo se kako je safin pocistio idjokovica,a i roddick je ceszo pobjedjivao inace odlicnog djokovica.

qwert

pre 10 godina

Glupo pitanje,najveći ikada je Rodžer Federer(navijač sam Đokovića ali nisam budala).Nadal nikada neće stići Federera i Đoković nikada neće stići Nadala,to su činjenice a vi skačite koliko hoćete.

kreker

pre 10 godina

"Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!"

Da, osim što se u svim navedenim sportovima osim tenisa meč dobija tako da se da više poena od onog drugog, dok se u tenisu meč može dobiti i tako da ovaj drugi napravi gomilu grešaka na koje ih se može prisiliti ;) Ni Pele nije mogao slučajno zabiti tri autogola niti Jordan trideset autokoševa na utakmici.

djordjevic

pre 10 godina

Najbolji je svih vremena. Naravno da je najbolji. 21-10 u medjusobnim duelima u odnosu na Federera. Sto je mnogo, MNOGO JE. Ogromna razlika.

Nema uopste svrhe ganjati se sa time ko ima vise grand slam-ova, jer su vec sada dovoljno blizu da je to maltene nebitno...Doduse, Nadal ga prestize za 2-3 godine, ne vidim nacina da ne bude tako.

Jedino sto ne verujem da ce Nadal postici su onolike nedelje na broju 1, ali uporedite konkurenciju kada je Federer bio broj 1 i ovo u poslednje 3-4 godine. Nemoj da se se zezamo.

Nama ostaje samo "uteha" da je jedino Noletova glava razlog sto ne moze da se umesa medju ovu dvojicu.

Rafa

pre 10 godina

@hawkeye i ostali ljubitelji Federera, 21-10, 6-2 u gren slem finalima, pobede Nadala nad Federerom na gs na sve 3 podloge, mozete vi da masete tim cetvrtfinalima, zavrsnim mastersima, ne moze se kao najbolji u istoriju bez statusa boljeg iz duela sa najboljim rivalom. Je li Federer bolji od Rafe, u direktnom duelu, bilo gde? Ne. Nadal ga je pobedjivao u njegovim najboljim godinama, ma na suze ga je terao.

tsar

pre 10 godina

@Dejan Broj provednih nedelja na prvom mestu nikako nije pokazatelj da je Federer bio najbolji. U vreme kad je Federer skupio vecinu tih nedelja na prvoj poziciji Ivan Ljubicic je bio treci teniser sveta. Tako da je i nedostatak konkurencije doprineo tome. Nadal s druge strane ima Novaka, Endija i Rodzera. U njihovin najboljim godinama. Nadalovi i Novakovi gs trofeji imaju vecu tezinu jer su osvojeni u paklenoj konkurenciji.

Mičurin Berizimski

pre 10 godina

Od trinaest GS, osam su šljaka. Ovi što Tonija zovu Rafinim ujakom ne znaju šta je stric a šta jer ujak a daju ocene za istoriju. Toni ne misli da su GS titule važnije od OI i Dejvisa, tako da nema smisla o njegovoj izjavi ozbiljno pričati, a onda pominje 26 mastersa Rafinih kao važne. Španska posla. Kad bi se šljaka smatrala najcenjenijom podlogom, onda se o Samprasu, Federeru, Novaku i Sereni ne bi govorilo kao istorijskim igračima (imaju zakjedno tri pariske šljake, Pit i Novak nijednu). Fed i Pit imaju svako po sedam W, Rafa dva. Završni nikada nije osvojio. Novak je malo u krizi, nešto će sigurno promeniti u igri, u novoj godini biće jači od Vamosa, jer je brzih podloga u kalendaru tri puta više. Čudan je Mac: kaže da se samo GS titule računaju, a sad Rafi nije porebno osamnaest. Džona ne bih komentarisao, on nikada nije Federera podnosio. Rafa je "kralj šljake", jer samo šljaka ima kralja? Trava nema, ali Fed i Pit imaju svaki po sedam engleskih trava. Sad i novinar piše: do 26. godine Fed nije imao 13 GS titula. Ne razumem šta je pisac teo da kaže. Fed je u 31. bio prvi na svetu, Rafa u tim godinama neće igrati.

Campari

pre 10 godina

Ne znam zašto je netačno izneta konstatacija da je Nadal uzeo 13 GS kao mlađi od Federera. Federer je bio mladji, kada je na USO 08 u finalu dobio Mareja i time osvojio svoj 13 GS imao je 27 godina i mesec dana, Nadal sada ima 27 godina i 3 meseca.
I Nadal naravno nije najbolji u istoriji, bar ne još, ako osvoji više GS od Federera tek tad ćemo to moći da kažemo za njega, jer su GS trofeji ipak najveće merilo.
A posle njih, broj nedelja na prvom mestu, i broj pobeda na GS turnirima.
U svim ovim parametrima Federer je najbolji, i kako onda bilo ko drugi može biti bolji ?

Werewolf

pre 10 godina

(hawkeye, 10. septembar 2013 22:50)

Ne vidim poentu,niko ne kaze da je Sampras morao da osvoji RG,ali on je bio mizerija na sljaci.Sampras nije ni stizao do meceva sa igracima koje si nabrojao,od 1995-2002 je samo jednom prosao u drugu nedelju,3X je ispao u 1.kolu,3X u 2.kolu i jednom u 3.kolu.
I to je satro drugi najbolji svih vremena?Argument bi ti bio validan da je Sampras non-stop bio u drugoj nedelji RG i ispadao od majstora sljake koje si ti nabrojao u 1/2 finalu nekoliko puta,ali njemu je bio uspeh da prodje u drugu nedelju.
Za 14.godina omaklo mu se jedno 1/2 finale na Rolan Garosu,a i u njemu je bio pociscen sa 3:0 od Kafeljnikova.Kako to tebi nije jasno?Takozvani 2.najbolji svih vremena je morao,ako ne da osvoji,minimum minimuma da bude redovan ucesnik 2.nedelje na Rolan Garosu,a Sampras nije bio sposoban ni za taj minimum...A to koliko bi Rafa osvoijo je krajnje neozbiljna diskusija.
U 24.godini Rafa je imao sva 4 Gren Slema osvojena,a Sampras do 25 nije imao ni 1/2 finala svih Gren Slemova...ovo ti je najslikovitije moguce koliko je Rafa raznovrsniji od Pita.

Realno

pre 10 godina

Pozdrav svima,Hrvat sam,poznajem tenis jako dobro jer sam imao tu privilegiju zivit blizu terena gdje je svoju mladost proveo Mario Ancic i gledat brojne turnire i pratit tenis ne samo zbog njega vec i zbog svih ostalih..iz prvih redova tribina..Sinoc sam navijao za Novaka zbog toga sto je ipak nase gore list,sto je balkanac i sto volim da pobjedi on nego neki Spanjolac!Roger Federer po meni nije najveci u povijesti jer nakon 2007 godine on nikad nije usao u mec sa Nadalom sa razmisljanjem mogu ga pobjedit kao sto je Noke to radio dosta dobro tokom 2011 godine,on ima katastrofalan omjer sa Nadalom i bez obzira na njegove godine,prije 5 je imao 27 pa ga opet nije mogao pobjedit kao ni djokovica u blizoj proslosti!On nije imao konkurenciju kakva je danas u tenisu i po meni je najbolji Rafael Nadal zatim Djokovic koji ce preci 10 Slamova sigurno!Nadal ima omjer sa svima pozitivan,ima najvise mastersa bez obzira sto je zemljas,neki ne razumiju da tu servis i samo servis nemogu doci do izrazaja da je potrebno znanje najvece i taktika,ima 13 Slamova i osvojit ce jos,ima karizmu,moc u sebi i glavu da bi bio ovo iz naslova!Nijedan statisticki pokazatelj ne ide u korist Federera vec broj GS i nedjelje na 1 mjestu,a sami vidimo koliko se tesko zadrzati na njemu danas,a koliko lagano je bilo u doba Hewitta,Safina i ostalih propuha dok su Rafa i Nole tek se zagrijavali!Nole ce doc na svoje i zelim mu sve naj naj ali Rafa je trenutno
Najbolji u povijesti ove igre!hvala

hawkeye

pre 10 godina

Ujka Toni je to lepo sumirao,a nije spomenuo zlato Federera iz Pekinga u parovima,srebro u singlu na OI u Londonu,6 svetskih prvenstava(završnih turnira),Rafa nema nijedan,ma svaka čast tom momku ali brzo se zaboravljaju Federerova dostignuća koja možda nitko neće da sruši,najviše GSa,najviše i najduže broj 1,najviše svetskih prvenstava,36 puta minimalno zaredom 1/4 na GSu pa ljudi.....

Rade Simic

pre 10 godina

TRENUTNO NEEEEEEEEEEEE. NADAL IGRA PREVISE FIZICKI DOK JE FEDERER DOSTA VISE OKRENUT TEHNICI. DRUGO SPORTSKI DUH JE DOSTA VECI KOD FEDERERA, NE TEZI DA UBIJE PROTIVNIKA SA 6-0, NJEMU JE DOSTA 6-4 ILI 7-6. ALI ZA SVE TE TVRDNJE IMA JOS DOSTA VREMENA, OCE LI NADAL NASTAVITI OVAKO I DO KADA A DRUGO JE LI FEDERER REKO SVE ILI IMA JOS STA DA PRUZI, VREME CE POKAZATI.

Ilija Vujanovic

pre 10 godina

302 nedelje na mestu broj 1
6 masters kupova
17gren slem titula
Zlato na olimpijskim igrama u pekingu(dubl)!
STIL IGRE!!Jedan je Rodzer Federer!Najbolji teniser u istoriji!!

Alex

pre 10 godina

Bez ikakvog kalkulisanja, definitivno je najbolji teniser svih vremena. I ono sto većina zaboravlja, Nadal je kao čovek jedan od najboljih sportista svih vremena.

Zena bez imena

pre 10 godina

Ovaj kao da mu je drveni advokat!!!Ono sto Nadal zeli silno da izjavi,njegov stric to potencira,da ne bude previse arogantan hmm.Toni,uzaludno ovu pricu potenciras.Kada drugi budu pricali o tome razmislicu da li da prihvatim!!!Ovo ti ne pije vodu,prica ce trajati dva dana i to je to,sledeca tema ce biti OPET TAJ BOL U KOLENU nije narod pas'o travu da ne shvata koliko je sati i sada ce Rafa da se javi sa "skromnom" izjavom.Joooj Nole sto ga pusti sinoc,kako ga nisi razvalio!!!Imao je dobru tj.fenomenalnu sezonu i daj sad da ga dizemo u nebese i da ga Toni proglasi "najboljim" .Nole je imao 2011 extra sezonu pa niko ne rece daj da ga proglasimo najboljim.Boze svasta.Nek igra konstantno kao sto radi Novak i Roger evo vec punih 10.godina pa cemo onda razgovarat.A ne svake pola godine "koleno" hmm.TONI,NISMO PASLI TRAVU!!!Osudjujte,lupajte minuse ali ovaj malo preterava.Ah Nole,Noleeeee sto ga pusti.

RvN10

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da se to konstatuje nakon zavrsetka njegove karijere, ali svakako ima velike sanse da to postane...U prednosti je sto se tice Masters turnira, Davis kupa, Olimpijade i medjusobnog skora, fale mu jos samo GS titule i ako tu osvoji isto ili vise nego Federer, onda nema nikakve dileme!

dejan

pre 10 godina

Federer drzi rekord od 10 UZASTOPNIH GS finala. Taj niz je prekinuo Nole, pobedom u polufinalu AO 2008. Posle toga Rodzer igra jos 8 GS finala ZAREDOM. Znaci, od 19 GS u tom periodu, Fed igra 18 finala i jedno polufinale! Da ne spominjem druge vec dobro poznate rekorde, kao i neverovatne sezone 2004, 2005, 2006 i 2007. Pozdrav za B92

mirko kojotovski

pre 10 godina

Najbolji i sinonim tenisa je Bjorn Borg.Klinci neznaju ali ovaj covek je uveo tenis u visoke sponzorske vode.Prestao je igrati u Noletovim godinama, a igrao je drvenim reketom.Secam se rado duela sa Mekenroom i onda pola sata svadje jel bila linija ili nije.Tenis danas je atomski a sutra ce biti svemirski.Federer odlican igrac ali u odnosu na Nadala i Noleta kaska.Ovako gledam u trenutku se setim samo napetog meca Federera i Nadala na Wimbldonu, a meceva Nadala i Noleta ima koliko hoces.Madrid Njujork Australija Indijana...To su mecevi.Nebitno ko je najbolji svih vremena jer takav ne postoji.Postoje danas najbolji a sve ide napred tako i sport.Nauka je cudo i pravi od sportasa gladijatore.Imas talenat moras da radis i radis i radis.Meni je opet nas Nole najjaci teniser.Ima covek sve.Napadac bez kalkulacije.Da je kojim slucajem Amer imao bi do sad 10 GS-ova.Eto ja se radujem opet sledecem finalu Nadala i Noleta jer svi ostali su daleko iza njih

Djole

pre 10 godina

Naravno da je Nadal vec sada legenda tenisa. To se ne spori. Prvo,Federer je 27 godina napunio u avgustu 2008. Mesec dana posle osvojio je 13. GS. Znaci,netacna informacija u tekstu. Tonijeva izjava da su OI najvaznije u tenisu nije tacna,ali je ocekivana. Neko moze da kaze da je Fed jedini u istoriji osvajao medalje na OI i u singlu i u dublu,zar ne? Dalje,pre pojave Nadala i Federera Sampras je smatran najboljim svih vremena (a nema medalju sa OI,za razliku od Agasija). Cak nije ni kompletirao sve GS-ove i imao manje mastersa od Agasija. Dalje,Nadal je od 20 i kusur mastersa ima 75% na sljaci (8x Monte Karlo,7x Rim,1x Hamburg i 2x Madrid,ukupno 18 od 25). Dalje,za par godina Dimitrov i Raonic ce mozda biti dominantni. Zamislite da neko kaze: E,kako je Ndal imao srece da je u njegovo vreme Dimitrov bio mlad. To je glupo,price o losoj konkurenciji ne piju vodu. Recite bilo kom teniseru da je svoje uspehe ostvario zbog lose konurencije i NIJEDAN se nece sloziti. Svi ce da vam kazu: ko si ti da potcenjujes moje uspehe? Dalje,Fed drzi mnoge rekorde (GS titule,nedelje na broju 1,finala,polufinala,titule na Vimbldonu,masters kupovi(to su mnogi zaboravili)...) A onda i stil igre,Fed igra mnogo lepsi tenis,pa zatim uticaj na ovaj sport uopste,omiljenost kod publike... Dakle,Nadal jeste jedan od najboljih,ali,po mom nisljenju,Federer je najbolji...

dejan

pre 10 godina

Mislim da je ta tematika dosta nerealna za procenjivanje, iz vise razloga. jedan od njih je sta znaci da je neko najbolji teniser ikada? Ako bi merila bi ta, da naprimer mozemo da komentarisemo igru svih velikana tenisa, kroz istoriju, da ih sve sada stavimo u neko najbolje izdanje, najbolje vreme kada su igrali, dosli bi do zanimljivih konstatacija. Nadal i Djokovic bi bili mrtvoj trci sigurno. Jel kako Nadal igra ove godine, i kako je Djokovic igrao 2011 godine, ne verujem da bi bilo ko iz svojih najboljih dana mogao da im se suprotstavi ikako. Broj titula meni licno nista ne znaci. Pitam se koliko bi osvojenih titula imao federer da su Nadal i Djokovic stariji za 3 do 4 godine? Ili koliko bi DJokovic imao titula osvojenih sad, da je Nadal mladji ili stariji 5 godina naprimer? Bilo kako bilo, Nadal je trenutno broj jedan, pa onda ide Djokovic, pa onda Federe, pa tek tu mozemo staviti mekinroa, ili bjen borga i slicne igrace koji su karijere zavrsili pre 10 i 20 godina. Ali nezahvalno je, slicno kao i reci ko je najbolji fudbaler ikada. Mnogi ce reci Pele, neki Maradona, neki Ronaldinjo, neki mesi, i u krug. A svako je, kao i tenieri, igrao u drugacije vreme, kada su granice bile drugacije, i mogucnosti kao i fizicka spremnost igraca, konstitucija i mnogo drugih faktora.

Zoran

pre 10 godina

ne novak đoković je tisuću puta bolji igrač . Dakle , Novak Đoković je najbolji , ali takođe , niksko se ne mogu oteti dojmu da Vi slavite nadalov US open i Marejev Wimbldon nego bilo koji osvojen Novakov turnir . Mogu samo da zamislim priču kakvu ćemo imati priliku da čitamo kad Novak bude pri kraju karijere . Drugo , toliko je oko tog rafaela uppitnih stvari . Npr . šta ako najk kao gl. sponzor ga ne filuje raznom hemijom , a desi se kao Lens Arrmstrongu poslije 10 tour de France da se utvrdi .... a Oucley npr. ima liniju prozvoda Livestrong . Pitajte Nikolu Pilića . On je kompetentan čovjek da sudi kad ko i gdje bi neko mogao biti ili jeste najbolji , koji je to kriterij . Inače odnos break lopti , odsutnost kskvu nisam primjećivao ranije ....a opet bi ga poderao . Novak je najbolji uprkos vama .

saša

pre 10 godina

Sampras i Rodzer najlepsi tenis, ostali snaga, masa, udaranje do besvesti. Koliko Maradona ima titula u fudbalu, ali ta lepota igre, prefinjenost i elegancija je to sto mene interesuje, naravno uvek za naseg cara, ali po lepoti igre ova dvojica su neprikosnoveni u svakom pogledu...

hawkeye

pre 10 godina

@warewolf Jel ti znaš u kojoj je konkurenciji igrao Sampras na šljaci,Muster,Agasi,Kuerten,Čang,Brugera,Kurijer i da ne nabrajam dalje,da,to je njegova generacija šljakaša koji su osvojili 13 RGa,garantujem ti da bi Nadal u toj konkurenciji uzeo 4,8 nikada.

Goran

pre 10 godina

Svaka cast svima ali ipak je najbolji svih vremena Federer, oni ostrasceni navijaci Novaka Djokovica to nece nikada priznati ali svako ko se bar malo razume u ovu igru to vidi!

baki

pre 10 godina

Federerove grand slam titule:

2006 US Andy Roddick
2006 AO Marcos Baghdatis (!)
2005 US Andre Agassi (vratio se iz penzije i odmah dosao u finale)
2005 W Andy Roddick
2004 US Leyton Hewitt
2004 W Andy Roddick
2004 AO Marat Safin
2003 W Mark Philippoussis (!)

Mandic Nikola

pre 10 godina

moja je pretpostavka da ce u narednim godinam Nadal i Djokovic dokazati da su najbolji teniseri svih vremena po svim parametrima.Federerovih prvih 9,da ne kazem 12 GS titula jer smatram da je Rafa 2007 vec bio formiran igrac,su bile iz danasnje perspektive toliko lagane za osvajanje u odnosu na krvavo zaradjene Novakove i Nadalove.nisam kompetentan da sudim al mislim da gola statistika ne moze biti glavni parametar jer je Novak mnooogo iznad Bekera,Vilandera,Edberga sa kojima je izjednacen a bice naravno trofejniji.glavni razlog zasto je mozda Nadal najbolji ikada je sto je u dva velika rivalstva nadvisio velike protivnike.21-10 i 22-15 sa dva najveca rivala.i rivalstvo sa Novakom,dosadasnje i koje slijedi,ga cini mozda najvecim teniserom.da ne zaboravimo da se posle teskih povreda vracao bolji i ko zna sta bi bilo da ih nije bilo.predaja Mareju 2010,povreda protiv Ferera 2011,povreda protiv Soderlinga,povreda protiv Rosola,povlacenje sa Vimbldona 2009,us opena 2012,australian opena 2013... mnogo je izgubio i nadoknadio.ako je hipoteticko pitanje,dal je bolji od Federera i da ga to cini najbolji ikad onda mislim da jeste zbog navedenih parametara u textu.i ubijedjen sam da ce Novak u nekoj daljoj buducnosti izboriti se za mjesto drugog najboljeg ikada.posto je Has u vrhunskoj formi,a Ferer u zivotnoj,Federer nema opravdanje za godine.jednostavno su ova dvojica bolji i imamo srecu da prisustvujemo najvecem rivalstvu i da uzivamo u buducnosti.Nadal pa Novak pa Roger.taj rad.

Dejan

pre 10 godina

Po meni je recimo najmerodavniji podatak ko je najbolji svih vremena,neprekidan broj nedelja provedenih na broju 1,RF 237 nedelja non stop No1,pa covek je 4-5 godina pobedjivao na 3 GS godisnje a Rafa 58 nedelja, videcemo Rafu dogodine kad bude branio kolicinu poena osvojenu 2012.mogu da se kladim u bilo sta, da nema sanse da Rafa bude No1 na kraju 2014.Navijam za naseg Noleta,klanjam se Rodzeru,Rafu postujem kao velikog sampiona !!!POZDRAV

lalala

pre 10 godina

Definitivno DA! Steta za Novaka koji se takmici u eri Nadala. Inace Nadal, Federer I Djokovic najkompletniji I najtrajniji igraci u istoriji.

Andjela

pre 10 godina

Šta je specifičnost (jedinstvena) Nadala u istoriji tenisa? Velikani; Federer, Sampras, Lendl (pa i naš Novak, to i za njega važi) i drugi koji su suvereno vladali tenisom su to bili pre svega zahvaljujući svom servisu. Servis pa sve ostalo! Kod Nadala stvari stoje ovako: I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Takvo znanje AMA BAŠ SVIH ELEMENATA TENISA, SVE VRSTE UDARACA U SVAKOM TRENUTKU biti sposoban da ih izvedeš e po tome je on ušao u istoriju tih velikana tenisa. Znači JEDINSTVEN MAJSTOR TENISKE IGRE!

danilo

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!
(Pedja, 10. septembar 2013 19:57)
Kada neko umisli da njegova asocijacija na Rodžera jeste univerzalna asocijacija i to kroz sva vremena, meni se čini da je Rafin ritual kod servisa sitnica prema tome...

Milos

pre 10 godina

Tenis sam poceo nesto aktivnije da pratim upravo posle cuvenog polufinala Rolan Garosa 2005. godine kada je Nadal preko Federera stigao do svoje prve gren slem titule. U tom momentu bio je novo lice, neko ko ce predstavljati pretnju Rodzeru i igrac koji pretenduje da dominira na zemljanoj podlozi. Teniser koji igra totalno drugaciji stil, atipicne forhende sa mnogo spina, i neverovatno mnogo snage zaintrigirao je svetsku javnost. Kasnije afirmisanjem i probijanjem u vrh Novaka Djokovica izdvojila su se trojica. Narocito posle Us opena 2007. i Aus. opena 2008. Pojavio se neko treci, neko ko ne racunajuci bekhend ima najpriblizniji stil neprikosnovenom kralju, ravne, jake, pravilne udarce, ali i veliku mastovitost u igri. Nakon toga njih trojica dominiraju ovim sportom, pocetkom XXI veka. Jedino snaga odvaja Nadala od dvojice pomenutih, velika snaga, jer nakon njega tenis je fizicka igra apsolutno, nema lepote vec velikog iscrpljivanja. Da bi ga savladali protivnici moraju da se prilagode, pa su i Fed i Nole, poceli da mnogo vise spinuju lopticu i modifikuju svoj stil. Jednostavno Nadal ima taktiku mrcvarenja protivnika, igru sa sto manje gresaka, a ne sto vise vinera. Tu se gubi smisao igre, tacno da je poenta manje gresiti, ali nije poenta da defanzivac bude najbolji u istoriji. Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!

sasa

pre 10 godina

Ja mislim da decko treba da se malo odvoji od mame i tate ( i druge rodbine ),uhvati devojku pod ruku i pocne da zivi zivot.Ovako ce doziveti da sa 35 godina osvoji 50.GS i strepi sta ce mu mama reci.Jednom se zivi!

Svete

pre 10 godina

I na kraju ovaj tekst pokazuje Djoletovu velicinu i koliko je ta 2011 fenomenalna i ostace verovatno zauvek neponovljiva, Djole je tada 6 puta zaredom pobedio tog '' najboljeg '' Nadala koje uopste sta god ko mislio nije igrao losije nego sto danas igra, jer da tada Djokovic nije igrao tako kako je igrao svi ti trofeji bi bili Nadalovi i onda se ova godina ne bi ni spominjala, i tada je pobedjivao neuporedivo boljeg Federera nego sto je ove godine i tu dvojicu '' najboljih u univerzumu '' je sklonio sa prvog mesta bacio ih u drugi plan. I jos znate vec sa kakvim se igracima Federer borio da dodje do prvog mesta, Nadal se borio sa tim istim igracima + Federer a Djole se borio sa tim istim + Federer + Nadal, i Djokovicu je najvise poena od svih njih trebalo da dodje do prvog mesta, i te stvari koje naizgled deluju nebitno pokazuju mnogo toga !!! I ako neko misli da je nebitno to sto je Djole uradio od 2011 do danas neka nadje klip sa kraja 2010 gde Federer i Nadal, kada su bili na vrhuncu moci i popularnosti, snimaju najavu za njihov humanitarni mec, i neka neko pokusa da nadje slican njihov snimak pa cak i zajednicki posle toga !!

borg

pre 10 godina

a koliko uzastopnih polufinala i cetvrtfinala na Gs ima nadal? tri odnosno cetiri.a fed 26 odnosno36 ali to nije vazno,nadal izgleda sam osvaja davis cup,to po ciki toniju nije timski sport.

Bora

pre 10 godina

@Federer Evo prijatelju ja igram tenis vec dve decenije, malo i radim sa klincima, uzivo sam pratio 12 GS turnira u raznim periodima. To sto je Nadal najvise osvojio na sljaci je zato sto je najveci majstor. Na betonu druze tenis moze da igra svako ko servira dobro. Na betonu do finala dodju i Izner i Raonic. Na sljaci snaga nema ulogu. Na sljaci se radi, sa svakim novim udarcem se gradi poen, razmislja se svakom potezu. Interesantno je kako neki od vas vrednuju podloge, sljaka se ne broji jer je Nadal na njoj najbolji. E to moze kod vas navijaca, kod ljudi iz tenisa to je nebitno. Jer Nadal vec odavno nije sljakas. Covek je osvojio sve slemove, zlato na OI, 4 dejvis kupa, 26 mastersa i ko zna koliko ce jos. Uz to u mejusobnim duelima sa Federerom je vise nego ubedljiv.

Svete

pre 10 godina

Kakvi su ovo tekstovi, da li je sutra kraj sveta pa se sada podvlaci crta ?? 1. Imaju isti broj GS, Federer ima vise finala, vise polufinala, ogroman kontinuitet 21 uzastopno GS polufinale, 10 zaredom finala ... nije pravio pauze od 8 meseci 2. U tenisu, biciklizmu i fudbalu OI nisu najbitniji, Pit Sampras je mozda jednom igrao na OI i ispao u 2 kolu, a 96 na OI u Atlanti na vrhuncu svoje karijere uopste nije ni igrao, OI su dobile na znacaju zbog porasta popularnosti tenisa zbog pojave Federera Nadala i Djoleta
3. Sto se tice Dejvis kupa Nadal igra za reprezentaciju koja je bez njega pre 2 godine pobedila SAD na njihovom terenu a pre 4 godine su pobedili Argentinu u finalu takodje na njihovom terenu i takodje bez Nadala, tako da Spanija moze osvojiti DC i bez Nadala i Svajcarska i npr Srbija to ne mogu ni da zamisle bez Federera i Djoleta, u svakom slucaju Federer nije ozbiljno igrao za DC od kada je postao broj 1, 2004 god. i to je jedini razlog zasto nije osvojio to takmicenje 4. Federer je bio 250 nedelja prvi naspram 102 Nadalove, 4 godine prvi na kraju naspram 2, 4 zavrsna mastersa naspram 0. itd

Lepota igre

pre 10 godina

I cini mi se da su ovde mnogi zaboravili da je RF imao 3 sezone jos bolje od Novakove 2011 (i Rafine 2010. koja je jednako dobra).

ovako

pre 10 godina

@memot A moze i ovako Nadal ima najvise osvojenih titula na najtezoj podlozi, sljaci, a Federer o tome moze samo da sanja. Neki od vas podloge vrednuju po uspehu vama omiljenih igraca. Nadal je kao sljakas osvojio slemova na svim podlogama bar 2 puta, Federer je uspeo samo 1 da osvoji GS na sljaci. Tu je i medjusobni skor, i svi oni dueli na velikim turnirima gde je Nadal prosto "ubijao" Federera. Federer nikada osim na Vimbldonu 2006 i 2007 nije bio favorit protiv Nadala. Da Nole nije imao furioznu 2011, Nadal bi se vec izjednacio sa Federerom. Nadalov put do GS titula je mnogo tezi, jer je imao najboljeg Federera, najboljeg Djokovica i Mareja u najboljim godinama. I uspevao je da pobedi.

pre 10 godina

Iz aviona se već nakon Pariza, kada je Rafa postao prvi svjetski tenisač koji je skupio 8 GS-ova na jednoj podlozi, vidjelo da je Španjolac najbolji svih vremena.

Jedini ima pozitivan omjer s prvih 20 na svjetskoj ljestvici!

Ima sve važnije naslove na svim podlogama, nedostižni broj mastersa!

A o rekordnih 59:1 u Rolandu Garrosu, najtežemu turniru na svijetu, o omjeru 82:1 u susretima na tri seta na zemljanoj podlozi, o nepobjedivosti u 81 uzastopnomu susretu na jednoj podlozi (onoj najtežoj, naravno) da i ne pišem.

I da, smiješno je uspoređivati zlato i srebro jer je razlika drastična, kao i što tjedana na prvomu mjestu možete objesiti mačku o rep.

---

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!
(coabree, 10. septembar 2013 20:36)

Radebe

pre 10 godina

U momentu kada je Federer postao najbolji igrač sveta, u konkurenciji su mu glavni takmaci bili Hewit,Safin i Roddick... Da se ne lažemo, da je Tipsarević bio u toj konkurenciji, sigurno bi osvojio bar 2 GS!!! Zamišljam Rafu u tom društvu, pa ne bi niko nista od njega osvojio!
A sto se tice Federera, nikako ne moze biti najbolji. Moze da bude najelegantniji, i jeste to, a najbolji nikad. Rafa ima skoro duplo vise pobeda u medjusobnom skoru, vise značajnijih titula, a tek mu je 27... Videćemo, vreme ce sve reci.

Lepota igre

pre 10 godina

Po broju osvojenih GS to je Federer
Po broju osvojenih Wimbledona, Austraian Opena i US Opena to je Federer
Po broju osvojenih Masters Cupova to je Federer
Po broju nedelja ukupno i nedelja za redom kao br 1 to je Federer
I naravno po prirodnom teniskom talentu, raznovrsnosti u igri, asortimamu udaraca i prirodnom osecaju za igru to je Federer.

aha

pre 10 godina

@Lepota igre Ali po rezultatima i medjusobnim duelima to je Nadal, po broju pobeda u finalu najvecih turnirira to je Nadal, po tome ko je uvek favorit to je Nadal. Ne moze se biti najbolji ikada ako niste bolji od najveceg rivala. Ako Nadal bar jos jednom osvoji AO bice jedini igrac u istoriji koji je sve gren slemove osvojio bar po dva puta. I to u eri atomskog tenisa.

Werewolf

pre 10 godina

@pametnomdosta

Pit sa jednim jedinim 1/2 finalem na RG za 14 nastupa nikako ne moze da bude 2.svih vremena.U kom svemiru 2.najbolji svih vremena za 14 godina dodje jedan jedini put do 1/2 finala jednog od 4 najvaznija turnira,a i onda biva satrt u 3 seta?Ajde da je stizao do tog 1/2 finala manje-vise redovno,ALI JEDAN JEDINI PUT?
Svaka mu cast za sve sto je radio na travi i betonu,ali njegova igra na sljaci je bila mizerija.On je bio nekompletan igrac.
I upravo zato je Rafa trenutno odmah iza Rodzera.

constans

pre 10 godina

Polako, polako...Cim neki igrac odskoci u sezoni,odmah idu bombasticni naslovi i hvalospevi.Rafa ima briljantnu statistiku i konstantnost.Federer je imao isto to,ali vise nije mlad.Po meni je glavna vrlina velikih sampiona konstantnost i stabilnost plasmana medju prvih pet igraca na svetu na duzi period.
Ovde ima velikog prostora i za Rafu i za Novaka.Ko od njih dvojice uspe da ovo ostvari u narednom periodu 4-5 godina, bice svakako vrh vrhova.

aha

pre 10 godina

@Janko Ma nemoj, samo on se dopinguje, svi ostali su cisti. Iako i oni trce bez problema 5 sati, a Federer se cak i ne znoji. Pa kako? Kazes citav svet zna? Aha, ali su zato sinoc Endi Marej, Serena, Vika, Sara Erani, Verdasko, i na desetine drugih kolega pozdravili trijumf vlikog asa. Endi je napisao dovoljno: "Rafael Nadal Parera, legend."

pero

pre 10 godina

Kakve izjave od ljudi sto su pocelii pratit tenis prije 3 godine. Kakav Lendl, Mekinro i takvi likovi.. najveci majstori tenisa su Borg i Nadal. Na tvrdim podlogama svakakvi likovi mogu da igraju. Jedan Ivo Karlovic je na vrhuncu bio prijetnja zbog servisa. Samo su Borg i Nadal dominirali sljakom. Svaka cast na eleganciji pojedinih, mene mnogo vise zanima tehnika i inteligencija. I zanimljivo je da su Rafa i Bjern 2 najbolja ikad u procentu dobijenih meceva sa 84, odnosno 82.5%. Slucajno?

Natasa

pre 10 godina

Interesantan argument je oduvek bio "Kako moze Federer da bude najbolji igrac svih vremena kada nije najbolji igrac svoje ere?". Nadal ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv Federera i Djokovica. Nadal, takodje, ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv svakog igraca trenutno u Top 50. Ja mislim da je Nadal najbolji igrac svih vremena vec danas. Ali ako osvoji jos 4 GS titule, apsolutno nema razgovora i nema konkurencije.

bane

pre 10 godina

Ako je suditi po broju osvojenih trofeja onda nije. Ako je po igri, on je bolji od Federera ali je Novak bolji od obojice.
Smešno je koliko su ljudi povodljivi. Dovoljno je da neko zabeleži pobedu nad nekim i onda ga proglašavaju za najboljeg. Ovi koji Nadala smatraju najboljim do pre 15 dana su tvrdii da je Marej trenutno najbolji teniser na svetu.

recorder

pre 10 godina

Nije strasno u svojoj generaciji biti drugi. Novak je dostigao mnostvo rekorda u karijeri i promenio je sliku Srbije u svetu.
Nadalu treba skinuti kapu i reci da je najbolji od svih. Federer je takodje bolji od Novaka.
Rekordi govore tome u prilog:
https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_records

Zato se ne treba zavaravati i reci da je treci set na ovom US Openu presudio. Nije. Zar ne vidite da mi tako pricamo zadnjih par meseci? Nije Novaku tim rekao da izdaje knjige i da bude ucesnik svake donatorske akcije. Nije njemu tim izabro Uniqlo sponzora umesto Nike koji ce ti odredjivati i raspored i popularnost. Sam si to izabrao. Trener moze donekle da ti pomogne u samopuzdanju i igri, ali tvoja odnost prema samoj igri proizilazi iz tvog karaktera i tvojih okolnosti. Jednostavno je nedopustivo da kao sampion izubis sa 6:1 zadnji set, a da si toliko slomljen duhom.

Sasho

pre 10 godina

Ima jedna recenica koja se odnosi na legalan doping koju je jedan trener tenisa,a moj prijatelj reko;Sta mislis zasto Wawrinka u svoj 28godini igra ovako?Zato sto su mu neke stvari sad date,a ranije nisu mu bile dostupne ili date.;Nadal,Djokovic,Marej,Federer su tu gde jesu zbog sebe,gledanosti,novca koji se vrti u milionima dolara,novca iza TV i nama poznatog i nepoznatog!Nemoze od jednom neko da bude tako jak,a da je strejt!Mecevi izmedju Nadala i Djokovica su nadljudski i nemoguce da su samo na prirodnoj snazi!Ono sto radi Nadal je fantasticno,ali nemoze niko da mi kaze da je cisto prirodno!Kapa dole Nadalu.Da li bi tenis bio to sto jeste danas da nema Nadala i Djokovica?Nema sanse,Nadal je sportista sveta za 2013godinu sigurno!

Billy Piton

pre 10 godina

Federer je Federer,Nadal je Nadal,Novak je Novak itd.Ljudi ne opterećujte se ko je najbolji u istoriji,ko je osvoji koliko turnira...Jednostavno,budite srećni što živite u eri,u kojoj se pomeraju granice svetskog tenisa!Onako kvalitetan meč kao što je bio juče,onakva partija Rafe protiv Noleta,i ona borba koja nam sledi,to više niko ne može ponoviti!Kada budu završili svoje blistave karijere,tada je vreme za sumiranje utisaka,i pravljenja statistika.Do tada,uživajte u ovome što ovi mladići rade.

baki

pre 10 godina

Jeste i to prilicno... Federer je vecinu grand slam titula osvojio kada je konkurencija u muskom tenisu bila slabija nego u danasnjem zenskom tenisu. On je 12 od 17 svojih grand slamova uzeo kada u svetskom tenisu nije bilo Nadala (tek pocinjao i to uglavnom na sljaci), Novaka, Marija, Delpotra,... Protivnici su mu tada bili Rodik, Gaudio, Huan Karlos Ferero, Safin, Hjuit, Kosta,... Sve dobri igraci, ali u danasnje vreme verovatno ne bi bili ni u prvih 10. Rafa je uzeo sva 4 grand slama, Dejvis kup nekoliko puta, Olimpijske igre, ubedljivo vise mastersa, tako da je vec sada nesumnjivo bolji (za 2-3 godine ce uzeti vise grand slamova takodje, tako da osim lepote igre, na Federerovoj strani nece ostati nijedan argument).

Federer

pre 10 godina

Meni nije jasno kako neko moze da Nadala proglasi najboljim svih vremena iz jednog,po meni sasvim dovoljnog razloga,a to su njegove titule,tj.dve trecine njegovih titula su osvojene na sljaci.Sto se tice Davis kupa,tu je on u prednosti,jer Davis kup dobija veliku vaznost tek u poslednjih nekoliko godina,pre toga vecina dobrih igraca je izbegavla da igra Davis kup.Zlata sa OI igara,I Federer ima zlato i srebro.Nadal jeste u prednosti sto se tice medjusobnog skora,ali to je iskljucivo zbog njegovog top spina,odnosno slabih bekenda njegovih suparnika.Da svi imaju bekend kao Nole uveren sam da bi dosta igraca imalo dosta bolji skor protiv Nadala.Onaj ko igra tenis zna o cemu pricam.Svaki put posle Nadalove titule pojavi se pitanje ko je najbolji,sto je dosta glupo.A sto se tice Tonija Nadala on je covek prica za sebe.Njegove izjave su toliko neprofesionalne i glupe za jednog trenera da je zaista tesko poverovati.Federer je najbolji teniser svih vremena,jer covek ima sve,ima sve najvaznije rekorde,ima zavrsni masters koji je osvajao sest puta.Njegovi grend slemovi su dosta raznovrsniji od Nadalovih.Sve u svemu,bez obzira sto sam veliki navijac Federera,objektivan sam i smatram da argumente koje ima Federer daju mi za pravo da ovako i razmisljam.Jedan je ROGER FEDERER.

lemi89

pre 10 godina

Po osvojenom jeste najbolji Nadal, ali iako nisam neki ljubitelj Federera, ipak po nacinu igre mislim da je Federer najbolji svih vremena. Jednostavno stil igre Federera se svidja svima, dok Nadalova igra je 3 metra iza osnovne linije i vracaj sve, jedna greska protivnika i opali forhend i cao, jednostavno to nije to.

Ivan

pre 10 godina

Rafael Nadal - Roger Federer 21:10 medjusoban omer,Rafael Nadal vise mastersa i osvojit ce jos bar 7-8 to je negde oko 33-34,dakle mnogo vise,Fed
mozda jos poneki ali tesko i to pored ovakvog Nole i Rafe,Nadal ce uzeti jos koji Slem a da to nije RG sto ga potvrdjuje kao jednog od najboljih i izvan sljake,Rafa Nadal je opstao i u eri Feda i u eri Novaka i trajat ce bar jos 2-3 godine,dakle sveukupno gledajuc ne pominjuci OI i Davisov cup,on je najbolji teniser u istoriji,hteli mi to priznat ili ne,Roger Federer prije meca upisuje poraz od Nadala i to dovoljno govori,cak i u svojim najboljim godinama..hvala lepo!

jack the nipper

pre 10 godina

Desetobojac najbolji u tenisu svih vremena, svasta. Borg, Konors, Mekinro, Lendl, Edberg, Sampras, Beker, Federer treba li dalje nabrajati, da ne govorim koliko su navedeni igrali i igraju lepsi i raznovrsniji tenis od Spanca. Nekada je na Vimbldonu trava uz mrezu bila skroz unistena od silnih izlazaka tenisera napred, danas je trava unistena na osnovnoj liniji, a u Nadalovom slucaju i dva metra iza osnovne linije.

Radislav

pre 10 godina

Vi mislite da Nadal moze odrzati ovakav nivo tenisa i naredni godina...? Po meni ( ne sto sam fan novaka ) niko nece ponoviti 2011 godinu po kvalitetu tenisa kakvu je Novak prikazao... I ubedjen sam da ce u narednim godinama Novak uzeti vise grend slemova od Nadala! Mnogo je Nadal napunio baterije za 8 meseci pauze, dok je Novak konstantno igrao finala i polufinala na 90 posto turnira... Umor stize,kraj sezone!!! I sami smo vidjeli kako Djokovic igra na pocetku sezone dok je svez, uzeo je 3 titule!!! Kasnije dok je sezona odmicala, polako je padao na fizickom planu i to je to... Vidjecemo ostatak sezone, jedno je sigurno Nadal ce zavrsiti na prvom mjestu, i malo ce pritisak sa Djokovica "pasti".

Ona

pre 10 godina

Da li je ili nije.....uvek ce se naci nesto sto ovaj nije osvojio, a onaj drugi jeste...ima mnogo stvari....ali istina je da ovaj covek nema sta nije osvojio i ko zna sta moze jos....moze i ovog treutka da prestane da igra ali Nadal je ziva legenda ovo sporta po mnogo cemu....Rafa uvek uz tebe ....zauvek...

mrmot

pre 10 godina

Ali ovaj nije osvojio ovo,ovaj drugi nije osvojio ono.Nadal recimo u zivotu nije osvojio zavrsni Masters kup,a Federer ima rekordnih 6,recimo, plus sto Federer ima najvise osvojenih turnira u istoriji na travi i betonu,a o tome Nadal moze samo da sanja,recimo.Zbog stila igra ne volim Nadala,ali da je jedan od najboljih,sigurno jeste.No,ova sezona je skoro slicna onima kad je Nadal bio najbolji,2008.i 2010.godina.Ova sezona je skoro pa gotova.Nadal nikada nije vezao dve takve sezone zaredom.I kako stvari stoje,tesko da moze bolje od ovoga.A i ne ide bas sve mladji,da se ne lazemo.Kraj ove,i sledeca sezona moraju pripasti ili Djokovicu,ili Mareju,ko zna,ako nadje motivaciju,mozda i Federeru.Ni ja nisam verovao da ce Federer od 2011.godine osvojiti GS ili se vratiti na prvo mesto,a jos ponajmanje sam verovao da ce Nadal posle onolike pauze ovako odigrati godinu.Ali to tako ide kod njega,pauza,bljesak,pa onda zamor materijala.Voleo bih da mu ona trojica ponovo ozbiljno priprete vec sad na kraju ove i sledece sezone,sto je i realno za ocekivati.

Jovan

pre 10 godina

Kako moze neko za koga ceo svet zna da se dopinguje, da bude najbolji teniser ikada? Ko visoko leti nisko pada, a Nadal ce pasti na nulu kad tad. Najbolji ikada je Federer, rezultati nisu ti koji treba da govore o tome, vec perfektna tehnika koja mu omogucava da igra profesionalni tenis i do 35 godina. Lakoca sa kojom Federer izvodi udarce nikad ne treba ni da se poredi sa surovom snagom celavog na steroidima. Nadal ce zavrsiti karijeru mnogo ranije nego sto svi misle.

duledudule

pre 10 godina

ne,nego su spanski "lekari" najbolji od svih,pa uspevaju da dopinguju sve svoje sportiste ukljucujuci i nadala,bez da se to otkrije...

Serdar

pre 10 godina

Sto se mene tice,jeste Nadal najbolji u istoriji ima OI ima Davis cup ima vise Masters titula ne sumnjam da ce imati i 18-19 GS do kraja karijere,bolji medjusobni skor protiv Federera,epsku igru na sljaci i to je to gde cete vise razloga od ovih.Mada opet sa druge strane prozvati nekog igraca za najboljeg u istoriji je direktno pljuvanje u lice igracima poput Samprasa,Mekenroa,Nastasea,Kurijera itd,svako je bio najbolji u svoje vreme nezavisno od konkurencije i nacina igranja,ajde recimo neka Nadal bude najbolji igrac u poslednjih 15 godina,ipak to nekako realnije i prihvatljivije zvuci.

Andrej

pre 10 godina

Ako se gleda realno jeste, jer ipak je uspeo da dominira nad Federerom u njegovim najboljim godinama. Uz to uspevao je da pobedjuje Federera na njegovom betonu i travi i to kad je Federer bio u najboljim godinama. Sa 24 godine je kompletirao sve velike turnire plus zlato na OI, 4 osvojena dejvis kupa. Sve trofeje osvojio je u eri Federera, Mareja i Novaka, sto je izuzetno tesko. Tu je i broj od 26 mastersa i ko zna koliko ce ih jos osvojiti. Sto se stilova igre tice, tu su ukusi razliciti, ali dzaba lepota Federerovog bekhenda kad to protiv Nadala nema efekta. Ono sto je kod Rafe sjajno je sto je sa godinama bolji, sto stalno napreduje, resava probleme u igri. Izuzetan igrac je Nadal. Samim tim su i svi oni Noletovi trofeji jos znacajniji. Bio je bitku sa najboljim u istoriji i pobedjivao.

SQI

pre 10 godina

Novak je 100 puta rekao posle pobeda/poraza od Rafe da je upravo Španac najbolji teniser ikad. Od Rodžera je svakako bolji, u to nema sumnje, a do 18 Grand Slam titula će sigurno doći.

SRB

pre 10 godina

@Billy Piton
Bravo za komentar! Dokle vise to ko je bolji,ko je osvojio vise trofeja.Slazem se da su sva trojica posebni na svoj nacin,i svaki od njih ima nesto u svojoj igri sto drugi imaju slabije. Uzivajte u njihovim medjusobnim mecevima i ne zamarajte se ko je bolji.Jer necete nijednog navijaca jednog od njih ubediti u suprotno.Tu su jos i Marej,Del Potro,Vavrinka,Conga i mnogi drugi koji mogu da pobede i da se nose sa pomenutom trojkom(posebno Marej,ali mislim da jos nije dostigao njihov nivo,ali blizu je),tako da prepustite se i uzivajte u teniskim turnirima koji su pred nama...

Damir Zr

pre 10 godina

U nabrojanoj konkurenciji mora biti mesta za Samprasa,cak mislim da bi Rafa tesko video titulu na tvrdim podlogama da su igrali u istom periodu.

doktor

pre 10 godina

Ne znam ,ali da je najveci takmicar -jeste! Medjutim ,i dalje tvrdim da je odlucila Novakova nestabilnost.Svaku kljucnu loptu je slao 2m u aut.Kad je imao 7 vezanih pobeda protiv Nadal,te lopte su isle u teren!

coabree

pre 10 godina

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!

hola!

pre 10 godina

mislim da je stvarno blizu toga.morace da uradi jos par stvari na tvrdoj podlozi,mozda jos jedan wimbledon i to je to..i to prema najstrozijim kriterijuma.
osim toga,neverovatno je harizmatican i sjajan za sport..tako da ce uskoro postati asocijacija za najboljeg ikada.

borg

pre 10 godina

A vrijeme provedeno kao broj 1 se ne racuna? A. ovi sto lupaju. kao slaba konkurencija,treba da. pogledaju kada je fed osvojio te trofeje,tacno u vrijeme nadala i djokovica.ne svatam ovo blacenje safina i hewitta,pitajte velikog samprasa.poz

baki

pre 10 godina

@jack the nipple,

Da li si ti ikada gledao pomenute? Ja jesam i to prilicno. Svi navedeni igraci su bili prilicno jednostrani.
Borg - DOS 1.0 verzija Rafe Nadala (btw izlazio na mrezu samo da se pozdravi sa protivnikom).
Konors - teniski cirkusant, vrlo limitiran u poredjenju sa vecinom sa ove liste.
Mekinro, moj omiljeni teniski karakter, u zivotu nije udario pravilan beckhand (lopticu udarao ravno, jer drugacije nije znao). Svaku razmenu sa osnovne linije duzu od 2 (prebacivanja), lopticu lansirao u svemir ili u mrezu.
Lendl, dosadnijeg lika na terenu nikada nisam video. Najzanimljiviji trenutak karijere mu je poraz od Majkl Cenga u finalu RG, kada nije uspeo da vrati servis "ispod ruke". Nikada nije uzeo Wimbledon.
Edberg, Beker, potpuno nekompletni (inace, izracunato je da je finale Wimbledon-a 1991, izmedju Stiha i Bekera, 3:0 za Bekera, trajalo nesto preko 7 minuta aktivne igre - bas se nauzivasmo gledajuci skupljace loptica kako trce levo desno)!!!

Cudi me da na listu nisi stavio i Bobu Zivojinovica, teniskog drvosecu, iz patriotskih razloga...

Opusti se, uzivaj u ovome danas, neponovljivo je. Kada ova generacija ode, bice cabar (trenutno nema igraca starijeg od 18 godina koji obecava neku velicinu), nesto slicno zenskom tenisu kada su se brojevi 1 menjali svake nedelje (vidi pod Dinara Safina, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, itd)...

Werewolf

pre 10 godina

Prvo,ni Rafa nema Zavrsni turnir i mora da ga osvoji.A ako ne osvoji Zavrsni turnir ove godine,verovatno nece nikada.
Drugo,slazem se da Rafi nije potrebno vise od jos 2 GS da bi se smatrao najboljim u istoriji,ali ne bilo koja 2 GS.Ne bih smatrao Rafu najboljim u istoriji ako bi,recimo,osvoijo jos 2 Rolan Garosa.Meni nije poenta gomilanje GS bez kraja i konca na podlozi koja lezi najvise.
Pita Samprasa su smatrali najvecim do Federera,ali oduvek sam znao da Pit ne moze da bude GOAT pukim gomilanjem slemova na travi i hardu.Stalno potenciranje broja njegovih GS titula sluzi da se sakrije sustina-on je bio nekompletan igrac.Sa jednim jedinim 1/2 finalom Rolan Garosa u 14 nastupa on je apsolutno nekompletan igrac.
Isto je i sa Fedom,on je GOAT dok Rafa ne osvoji jos 2.Ali koja 2 GS?Jos 2 RG ne menjaju nista.
Ali,ako Rafa osvoji jos po AO i Wimbledon,postaje:
1)Jedini teniser u Open Eri(i treci ukupno) koji je sve GS osvajao 2 puta
2)Jedini teniser koji ima barem po 3 osvojena GS a sve 3 podloge
3)Produzava seriju na 10 uzastopnih godina sa jednim GS
Ako to osvoji-postaje najkompletniji i najbolji igrac svih vremena.
Jedini za kojeg ne moze da se kaze da ima losu podlogu-najbolji u istoriji na njemu najboljoj podlozi i najbolji u istoriji na(za njega)najgoroj podlozi
I tu onda ne bi bilo vise diskusije-to sto bi Federer imao 2 GS vise ne bi vise znacilo NISTA jer bi kombinacija Rafinih GS bila daleko impozantnija.

RF

pre 10 godina

Federer je imao 15 Slamova kada je imao 27 godina, tako da vam ova racunica i nije bas tacna...A to ko je najbolji u istoriji ne moze da se meri samo pomocu medjusobnog skora sa nekim igracem...Za sada je to njihov jedini argument u debati...

Рино о-о то

pre 10 godina

Надал је јуче у другом и 90% трећег сета био разбијен и доведен до очајања као никада у својој каријери. Био је немоћан и јадан. Надал струком, тенисом то никада није доживео до тада и то у години његове доминације!!! Новак је сам себе победио а зашто, то је ВЕЛИКО питање! Плакао је Надал после меча и приклонио главу на Новакове груди „захвалан за Новакове дарове“. Кад Новак нешто жели да добије он ће то добити. Зашто Новак то синоћ није желео у мечу у коме је презентовао демонстрацију најавангарднијег академског тениса? Шта Новака спречава? Немој неко да спомене слабост Новакове психе данас као аргумент. Новак је ту најјачи. Синоћни меч и његов епилог „захтевају истрагу“!

jones

pre 10 godina

Bicu objektivan, jer ne volim ni jednog od njih dvojice. Tesko je reci koji je bolji, jer oni imaju razlicite stilove. Nadal je mnogo brzi i izdrzljiviji od Federera, ali Federer je igrao lepsi tenis, verovatno i najlepsi tenis ikada. Ovo je kao da se poredi Ronaldinjo sa Kristijanom Ronaldom. Sa jedne strane madjionicar, a sa druge takodje sjajan fudbaler ali sa manje magije i vise misica.
Nemoguce je oceniti koji je bolji, to je stvar ukusa, zato je bolje postaviti pitanje "Da li je Nadal najuspesniji u istoriji?".

Vaše ime

pre 10 godina

To pitanje treba da se postavi za nekih 5,6 god.
Trenutno nije,ako se gledaju trofeji i rekordi. Tu je Federer ubedljivo i dalje najbolji. Sad šta će biti do kraja karijere Nadala i Novaka možemo samo u pasulj da gledamo.
Zašto onda Novak nije proglašen za najboljeg 2011-te? 7 puta je dobio tog Nadala, na svim podlogama, imao toliki uzastopni skor pobeda.,pa evo..posle manje od 2 god. stvar se preokrenula.
Ako je to stvar ukusa, Nadalovi navijači će uvek reći da je on najbolji.
Ako se gleda statistika, nemkže biti bolji od Federera, jer 4 GS titule više ima taj čovek, a toliko nema neko u karijeri, van ove trojke.
Tu je i Novak koji je upao u rat između Nadalal i Federera i morao je obojicu da nadigra da bi postao prvi.
Znači milion stvari može da se gleda kad se priča o tome ko je najj, danas je to Nadal,a sutra?
Nekome je Sampras najbolji bez obzira na sve.,nekome Agasi.,i td.
Znači to nije ni bitno, jer ne postoji komisija koja to određuje, i uvek će biti argumenata za i protiv nekog' tenisera.
Ako pogledate da je Novak za razliku od Federera i Nadala bio siromašan, krenuo je bukvalno od NULE, sazreo kao teniser u vreme ove dvojice, i uspeo 3 god. da bude 1 na svetu...pa...
A opet, ima još mnogo GS mečeva ispred njega i Nadala, pa i Endija, tako da je to samo momentum.,trenutne emocije Nadalovih navijača i ja to razumem, ali Novak je najkompletniji teniser u istoriji, preokrenuo je tenis skroz od 2011 i nije još pokazao sve.
Videćemo..

komsha

pre 10 godina

Po meni jeste, Federer realno lepse igra, Novakov maksimum je veci od njegovog ali ih je on obojcu prevazisao svojom nerealnom posvecenoscu ovom sportu. Navijam za Djokovica jer je Srbin, inace mi je Nadal najgotivniji teniser, a i fin je momak. Mislim da je Novak mogao da bude bolji ali se on trosi i na neke druge stvari sem tenisa sto je, po meni, pohvalno za njega. Lepo je sto hoce da pomogne drugim ljudima i sto koristi svoju popularnost u dobre svrhe.

Pedja

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!

Zena bez imena

pre 10 godina

Moje misljenje je da nije.Mozda bi i Novaka prihvatila da ima toliki broj GS .Iz razloga sto,Nole ima raznovrsniju igru od Nadala.Novak ima jos vremena da igra i nadam se da ce mu sve vratit milo za drago.Sto se tice Rogera,moje misljenje i moj stav je da jeste NAJBOLJI SVIH VREMENA.Njegova elegancija,bekend koji je osvojio svet.Svaka cast Nadalu ali...

Naj

pre 10 godina

Statistički ne može sada biti najbolji pored Federera, ali moguće da će ga stići. Za mene on jeste najbolji ikada jer je fantastičan šampion po svim pitanjima, i ima ono nešto u svojoj igri :)

CHE

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?

King

pre 10 godina

Prosto je nevjerovatno šta je sve Nadal uspio da osvoji u karijeri, a do prije nekoliko godina važio je samo za kralja šljake.Ako ovako nastavi biće daleko najtrofejniji. Federer je 5 godina stariji, a šta sve Nadal može još da osvoji za tih 5 godina.
Međutim, za mnoge će Federer i dalj ostati najveći teniser jer je on sinonim za ovaj sport, zbog načina no koji igra, plus sve što je osvojio

Mrki

pre 10 godina

Kratko i jasno DA nije po osvojenim GS turnirima,da nema novaka i tu bi mu bio sasvim blizu,a po igri uopšte nema dileme,puno bolje igra nego Federer ikada.

veliki strumf

pre 10 godina

Pa ja to odavno pricam (iako nisam Rafin, vec naravno Noletov fan), a ovi znalci se sada setili. Rafa je po svim parametrima ne bolji, vec ubedljivo bolji od Federera. Mnogo ranije osvojen (tacnije osvojeni) GS, mnogo vise mastersa, a tek ce ih biti vise, samo 17 titula manje a 6 godina je mladji. Plus sve navedeno u tekstu. Tu treba uzeti u obzir i veoma bitnu cinjenicu da je Rafa igrao bas u Federerovoj eri (Fed je do pred kraj prosle godine bio prvi), dok je bio u zenitu, i Noletovoj eri, sto je neuporedivo teze u poredjenju sa Federerovim titulama do njegove 26-27. godine, kada su Nole i Rafa prestajali da budu klinci, au finalima pobedjivao Bagdatise, Filipusise, Rodike... Nole je imao potencijal da bude najbolji, ali Nole nije tako posvecen. On voli i da zivi, da se zabavi, igra (ne zameram mu), plus sto ovaj Poljak rece ima puno drugih obaveza (sponzori i sl.), cega se Rafa kloni. On samo vezba i vezba, zato je i najbolji. Ali to je njegov izbor, a Nole ima svoj.

CHE

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?

veliki strumf

pre 10 godina

Pa ja to odavno pricam (iako nisam Rafin, vec naravno Noletov fan), a ovi znalci se sada setili. Rafa je po svim parametrima ne bolji, vec ubedljivo bolji od Federera. Mnogo ranije osvojen (tacnije osvojeni) GS, mnogo vise mastersa, a tek ce ih biti vise, samo 17 titula manje a 6 godina je mladji. Plus sve navedeno u tekstu. Tu treba uzeti u obzir i veoma bitnu cinjenicu da je Rafa igrao bas u Federerovoj eri (Fed je do pred kraj prosle godine bio prvi), dok je bio u zenitu, i Noletovoj eri, sto je neuporedivo teze u poredjenju sa Federerovim titulama do njegove 26-27. godine, kada su Nole i Rafa prestajali da budu klinci, au finalima pobedjivao Bagdatise, Filipusise, Rodike... Nole je imao potencijal da bude najbolji, ali Nole nije tako posvecen. On voli i da zivi, da se zabavi, igra (ne zameram mu), plus sto ovaj Poljak rece ima puno drugih obaveza (sponzori i sl.), cega se Rafa kloni. On samo vezba i vezba, zato je i najbolji. Ali to je njegov izbor, a Nole ima svoj.

King

pre 10 godina

Prosto je nevjerovatno šta je sve Nadal uspio da osvoji u karijeri, a do prije nekoliko godina važio je samo za kralja šljake.Ako ovako nastavi biće daleko najtrofejniji. Federer je 5 godina stariji, a šta sve Nadal može još da osvoji za tih 5 godina.
Međutim, za mnoge će Federer i dalj ostati najveći teniser jer je on sinonim za ovaj sport, zbog načina no koji igra, plus sve što je osvojio

Djole

pre 10 godina

Naravno da je Nadal vec sada legenda tenisa. To se ne spori. Prvo,Federer je 27 godina napunio u avgustu 2008. Mesec dana posle osvojio je 13. GS. Znaci,netacna informacija u tekstu. Tonijeva izjava da su OI najvaznije u tenisu nije tacna,ali je ocekivana. Neko moze da kaze da je Fed jedini u istoriji osvajao medalje na OI i u singlu i u dublu,zar ne? Dalje,pre pojave Nadala i Federera Sampras je smatran najboljim svih vremena (a nema medalju sa OI,za razliku od Agasija). Cak nije ni kompletirao sve GS-ove i imao manje mastersa od Agasija. Dalje,Nadal je od 20 i kusur mastersa ima 75% na sljaci (8x Monte Karlo,7x Rim,1x Hamburg i 2x Madrid,ukupno 18 od 25). Dalje,za par godina Dimitrov i Raonic ce mozda biti dominantni. Zamislite da neko kaze: E,kako je Ndal imao srece da je u njegovo vreme Dimitrov bio mlad. To je glupo,price o losoj konkurenciji ne piju vodu. Recite bilo kom teniseru da je svoje uspehe ostvario zbog lose konurencije i NIJEDAN se nece sloziti. Svi ce da vam kazu: ko si ti da potcenjujes moje uspehe? Dalje,Fed drzi mnoge rekorde (GS titule,nedelje na broju 1,finala,polufinala,titule na Vimbldonu,masters kupovi(to su mnogi zaboravili)...) A onda i stil igre,Fed igra mnogo lepsi tenis,pa zatim uticaj na ovaj sport uopste,omiljenost kod publike... Dakle,Nadal jeste jedan od najboljih,ali,po mom nisljenju,Federer je najbolji...

lalala

pre 10 godina

Definitivno DA! Steta za Novaka koji se takmici u eri Nadala. Inace Nadal, Federer I Djokovic najkompletniji I najtrajniji igraci u istoriji.

Pedja

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!

hawkeye

pre 10 godina

Ujka Toni je to lepo sumirao,a nije spomenuo zlato Federera iz Pekinga u parovima,srebro u singlu na OI u Londonu,6 svetskih prvenstava(završnih turnira),Rafa nema nijedan,ma svaka čast tom momku ali brzo se zaboravljaju Federerova dostignuća koja možda nitko neće da sruši,najviše GSa,najviše i najduže broj 1,najviše svetskih prvenstava,36 puta minimalno zaredom 1/4 na GSu pa ljudi.....

jones

pre 10 godina

Bicu objektivan, jer ne volim ni jednog od njih dvojice. Tesko je reci koji je bolji, jer oni imaju razlicite stilove. Nadal je mnogo brzi i izdrzljiviji od Federera, ali Federer je igrao lepsi tenis, verovatno i najlepsi tenis ikada. Ovo je kao da se poredi Ronaldinjo sa Kristijanom Ronaldom. Sa jedne strane madjionicar, a sa druge takodje sjajan fudbaler ali sa manje magije i vise misica.
Nemoguce je oceniti koji je bolji, to je stvar ukusa, zato je bolje postaviti pitanje "Da li je Nadal najuspesniji u istoriji?".

Dejan

pre 10 godina

Po meni je recimo najmerodavniji podatak ko je najbolji svih vremena,neprekidan broj nedelja provedenih na broju 1,RF 237 nedelja non stop No1,pa covek je 4-5 godina pobedjivao na 3 GS godisnje a Rafa 58 nedelja, videcemo Rafu dogodine kad bude branio kolicinu poena osvojenu 2012.mogu da se kladim u bilo sta, da nema sanse da Rafa bude No1 na kraju 2014.Navijam za naseg Noleta,klanjam se Rodzeru,Rafu postujem kao velikog sampiona !!!POZDRAV

Sljaker

pre 10 godina

"Najbolji u istoriji" je 2012-e ispao u drugom kolu Vimbldona,a ove godine u prvom."Najbolji u istoriji" nikada nije osvojio zavrsni masters sezone."Najbolji u istoriji" nikada nije vezao sest gren slem polufinala."Najbolji u istoriji" je samo jednu kalendarsku godinu zavrsio na prvom mestu ATP liste."Najbolji u istoriji" je vec tri puta misteriozno nestajao na nekoliko meseci (navodno zbog povrede),a po povratku na teren delovao je kao da nikada u zivotu nije bio povredjen.

Billy Piton

pre 10 godina

Federer je Federer,Nadal je Nadal,Novak je Novak itd.Ljudi ne opterećujte se ko je najbolji u istoriji,ko je osvoji koliko turnira...Jednostavno,budite srećni što živite u eri,u kojoj se pomeraju granice svetskog tenisa!Onako kvalitetan meč kao što je bio juče,onakva partija Rafe protiv Noleta,i ona borba koja nam sledi,to više niko ne može ponoviti!Kada budu završili svoje blistave karijere,tada je vreme za sumiranje utisaka,i pravljenja statistika.Do tada,uživajte u ovome što ovi mladići rade.

Рино о-о то

pre 10 godina

Надал је јуче у другом и 90% трећег сета био разбијен и доведен до очајања као никада у својој каријери. Био је немоћан и јадан. Надал струком, тенисом то никада није доживео до тада и то у години његове доминације!!! Новак је сам себе победио а зашто, то је ВЕЛИКО питање! Плакао је Надал после меча и приклонио главу на Новакове груди „захвалан за Новакове дарове“. Кад Новак нешто жели да добије он ће то добити. Зашто Новак то синоћ није желео у мечу у коме је презентовао демонстрацију најавангарднијег академског тениса? Шта Новака спречава? Немој неко да спомене слабост Новакове психе данас као аргумент. Новак је ту најјачи. Синоћни меч и његов епилог „захтевају истрагу“!

Bora

pre 10 godina

@Federer Evo prijatelju ja igram tenis vec dve decenije, malo i radim sa klincima, uzivo sam pratio 12 GS turnira u raznim periodima. To sto je Nadal najvise osvojio na sljaci je zato sto je najveci majstor. Na betonu druze tenis moze da igra svako ko servira dobro. Na betonu do finala dodju i Izner i Raonic. Na sljaci snaga nema ulogu. Na sljaci se radi, sa svakim novim udarcem se gradi poen, razmislja se svakom potezu. Interesantno je kako neki od vas vrednuju podloge, sljaka se ne broji jer je Nadal na njoj najbolji. E to moze kod vas navijaca, kod ljudi iz tenisa to je nebitno. Jer Nadal vec odavno nije sljakas. Covek je osvojio sve slemove, zlato na OI, 4 dejvis kupa, 26 mastersa i ko zna koliko ce jos. Uz to u mejusobnim duelima sa Federerom je vise nego ubedljiv.

lemi89

pre 10 godina

Po osvojenom jeste najbolji Nadal, ali iako nisam neki ljubitelj Federera, ipak po nacinu igre mislim da je Federer najbolji svih vremena. Jednostavno stil igre Federera se svidja svima, dok Nadalova igra je 3 metra iza osnovne linije i vracaj sve, jedna greska protivnika i opali forhend i cao, jednostavno to nije to.

Mrki

pre 10 godina

Kratko i jasno DA nije po osvojenim GS turnirima,da nema novaka i tu bi mu bio sasvim blizu,a po igri uopšte nema dileme,puno bolje igra nego Federer ikada.

Lepota igre

pre 10 godina

Po broju osvojenih GS to je Federer
Po broju osvojenih Wimbledona, Austraian Opena i US Opena to je Federer
Po broju osvojenih Masters Cupova to je Federer
Po broju nedelja ukupno i nedelja za redom kao br 1 to je Federer
I naravno po prirodnom teniskom talentu, raznovrsnosti u igri, asortimamu udaraca i prirodnom osecaju za igru to je Federer.

saša

pre 10 godina

Sampras i Rodzer najlepsi tenis, ostali snaga, masa, udaranje do besvesti. Koliko Maradona ima titula u fudbalu, ali ta lepota igre, prefinjenost i elegancija je to sto mene interesuje, naravno uvek za naseg cara, ali po lepoti igre ova dvojica su neprikosnoveni u svakom pogledu...

Zena bez imena

pre 10 godina

Moje misljenje je da nije.Mozda bi i Novaka prihvatila da ima toliki broj GS .Iz razloga sto,Nole ima raznovrsniju igru od Nadala.Novak ima jos vremena da igra i nadam se da ce mu sve vratit milo za drago.Sto se tice Rogera,moje misljenje i moj stav je da jeste NAJBOLJI SVIH VREMENA.Njegova elegancija,bekend koji je osvojio svet.Svaka cast Nadalu ali...

baki

pre 10 godina

@jack the nipple,

Da li si ti ikada gledao pomenute? Ja jesam i to prilicno. Svi navedeni igraci su bili prilicno jednostrani.
Borg - DOS 1.0 verzija Rafe Nadala (btw izlazio na mrezu samo da se pozdravi sa protivnikom).
Konors - teniski cirkusant, vrlo limitiran u poredjenju sa vecinom sa ove liste.
Mekinro, moj omiljeni teniski karakter, u zivotu nije udario pravilan beckhand (lopticu udarao ravno, jer drugacije nije znao). Svaku razmenu sa osnovne linije duzu od 2 (prebacivanja), lopticu lansirao u svemir ili u mrezu.
Lendl, dosadnijeg lika na terenu nikada nisam video. Najzanimljiviji trenutak karijere mu je poraz od Majkl Cenga u finalu RG, kada nije uspeo da vrati servis "ispod ruke". Nikada nije uzeo Wimbledon.
Edberg, Beker, potpuno nekompletni (inace, izracunato je da je finale Wimbledon-a 1991, izmedju Stiha i Bekera, 3:0 za Bekera, trajalo nesto preko 7 minuta aktivne igre - bas se nauzivasmo gledajuci skupljace loptica kako trce levo desno)!!!

Cudi me da na listu nisi stavio i Bobu Zivojinovica, teniskog drvosecu, iz patriotskih razloga...

Opusti se, uzivaj u ovome danas, neponovljivo je. Kada ova generacija ode, bice cabar (trenutno nema igraca starijeg od 18 godina koji obecava neku velicinu), nesto slicno zenskom tenisu kada su se brojevi 1 menjali svake nedelje (vidi pod Dinara Safina, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, itd)...

Naj

pre 10 godina

Statistički ne može sada biti najbolji pored Federera, ali moguće da će ga stići. Za mene on jeste najbolji ikada jer je fantastičan šampion po svim pitanjima, i ima ono nešto u svojoj igri :)

Milos

pre 10 godina

Tenis sam poceo nesto aktivnije da pratim upravo posle cuvenog polufinala Rolan Garosa 2005. godine kada je Nadal preko Federera stigao do svoje prve gren slem titule. U tom momentu bio je novo lice, neko ko ce predstavljati pretnju Rodzeru i igrac koji pretenduje da dominira na zemljanoj podlozi. Teniser koji igra totalno drugaciji stil, atipicne forhende sa mnogo spina, i neverovatno mnogo snage zaintrigirao je svetsku javnost. Kasnije afirmisanjem i probijanjem u vrh Novaka Djokovica izdvojila su se trojica. Narocito posle Us opena 2007. i Aus. opena 2008. Pojavio se neko treci, neko ko ne racunajuci bekhend ima najpriblizniji stil neprikosnovenom kralju, ravne, jake, pravilne udarce, ali i veliku mastovitost u igri. Nakon toga njih trojica dominiraju ovim sportom, pocetkom XXI veka. Jedino snaga odvaja Nadala od dvojice pomenutih, velika snaga, jer nakon njega tenis je fizicka igra apsolutno, nema lepote vec velikog iscrpljivanja. Da bi ga savladali protivnici moraju da se prilagode, pa su i Fed i Nole, poceli da mnogo vise spinuju lopticu i modifikuju svoj stil. Jednostavno Nadal ima taktiku mrcvarenja protivnika, igru sa sto manje gresaka, a ne sto vise vinera. Tu se gubi smisao igre, tacno da je poenta manje gresiti, ali nije poenta da defanzivac bude najbolji u istoriji. Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!

duledudule

pre 10 godina

ne,nego su spanski "lekari" najbolji od svih,pa uspevaju da dopinguju sve svoje sportiste ukljucujuci i nadala,bez da se to otkrije...

Werewolf

pre 10 godina

Prvo,ni Rafa nema Zavrsni turnir i mora da ga osvoji.A ako ne osvoji Zavrsni turnir ove godine,verovatno nece nikada.
Drugo,slazem se da Rafi nije potrebno vise od jos 2 GS da bi se smatrao najboljim u istoriji,ali ne bilo koja 2 GS.Ne bih smatrao Rafu najboljim u istoriji ako bi,recimo,osvoijo jos 2 Rolan Garosa.Meni nije poenta gomilanje GS bez kraja i konca na podlozi koja lezi najvise.
Pita Samprasa su smatrali najvecim do Federera,ali oduvek sam znao da Pit ne moze da bude GOAT pukim gomilanjem slemova na travi i hardu.Stalno potenciranje broja njegovih GS titula sluzi da se sakrije sustina-on je bio nekompletan igrac.Sa jednim jedinim 1/2 finalom Rolan Garosa u 14 nastupa on je apsolutno nekompletan igrac.
Isto je i sa Fedom,on je GOAT dok Rafa ne osvoji jos 2.Ali koja 2 GS?Jos 2 RG ne menjaju nista.
Ali,ako Rafa osvoji jos po AO i Wimbledon,postaje:
1)Jedini teniser u Open Eri(i treci ukupno) koji je sve GS osvajao 2 puta
2)Jedini teniser koji ima barem po 3 osvojena GS a sve 3 podloge
3)Produzava seriju na 10 uzastopnih godina sa jednim GS
Ako to osvoji-postaje najkompletniji i najbolji igrac svih vremena.
Jedini za kojeg ne moze da se kaze da ima losu podlogu-najbolji u istoriji na njemu najboljoj podlozi i najbolji u istoriji na(za njega)najgoroj podlozi
I tu onda ne bi bilo vise diskusije-to sto bi Federer imao 2 GS vise ne bi vise znacilo NISTA jer bi kombinacija Rafinih GS bila daleko impozantnija.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Najbolji i sinonim tenisa je Bjorn Borg.Klinci neznaju ali ovaj covek je uveo tenis u visoke sponzorske vode.Prestao je igrati u Noletovim godinama, a igrao je drvenim reketom.Secam se rado duela sa Mekenroom i onda pola sata svadje jel bila linija ili nije.Tenis danas je atomski a sutra ce biti svemirski.Federer odlican igrac ali u odnosu na Nadala i Noleta kaska.Ovako gledam u trenutku se setim samo napetog meca Federera i Nadala na Wimbldonu, a meceva Nadala i Noleta ima koliko hoces.Madrid Njujork Australija Indijana...To su mecevi.Nebitno ko je najbolji svih vremena jer takav ne postoji.Postoje danas najbolji a sve ide napred tako i sport.Nauka je cudo i pravi od sportasa gladijatore.Imas talenat moras da radis i radis i radis.Meni je opet nas Nole najjaci teniser.Ima covek sve.Napadac bez kalkulacije.Da je kojim slucajem Amer imao bi do sad 10 GS-ova.Eto ja se radujem opet sledecem finalu Nadala i Noleta jer svi ostali su daleko iza njih

recorder

pre 10 godina

Nije strasno u svojoj generaciji biti drugi. Novak je dostigao mnostvo rekorda u karijeri i promenio je sliku Srbije u svetu.
Nadalu treba skinuti kapu i reci da je najbolji od svih. Federer je takodje bolji od Novaka.
Rekordi govore tome u prilog:
https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_records

Zato se ne treba zavaravati i reci da je treci set na ovom US Openu presudio. Nije. Zar ne vidite da mi tako pricamo zadnjih par meseci? Nije Novaku tim rekao da izdaje knjige i da bude ucesnik svake donatorske akcije. Nije njemu tim izabro Uniqlo sponzora umesto Nike koji ce ti odredjivati i raspored i popularnost. Sam si to izabrao. Trener moze donekle da ti pomogne u samopuzdanju i igri, ali tvoja odnost prema samoj igri proizilazi iz tvog karaktera i tvojih okolnosti. Jednostavno je nedopustivo da kao sampion izubis sa 6:1 zadnji set, a da si toliko slomljen duhom.

baki

pre 10 godina

Jeste i to prilicno... Federer je vecinu grand slam titula osvojio kada je konkurencija u muskom tenisu bila slabija nego u danasnjem zenskom tenisu. On je 12 od 17 svojih grand slamova uzeo kada u svetskom tenisu nije bilo Nadala (tek pocinjao i to uglavnom na sljaci), Novaka, Marija, Delpotra,... Protivnici su mu tada bili Rodik, Gaudio, Huan Karlos Ferero, Safin, Hjuit, Kosta,... Sve dobri igraci, ali u danasnje vreme verovatno ne bi bili ni u prvih 10. Rafa je uzeo sva 4 grand slama, Dejvis kup nekoliko puta, Olimpijske igre, ubedljivo vise mastersa, tako da je vec sada nesumnjivo bolji (za 2-3 godine ce uzeti vise grand slamova takodje, tako da osim lepote igre, na Federerovoj strani nece ostati nijedan argument).

Ivan

pre 10 godina

Rafael Nadal - Roger Federer 21:10 medjusoban omer,Rafael Nadal vise mastersa i osvojit ce jos bar 7-8 to je negde oko 33-34,dakle mnogo vise,Fed
mozda jos poneki ali tesko i to pored ovakvog Nole i Rafe,Nadal ce uzeti jos koji Slem a da to nije RG sto ga potvrdjuje kao jednog od najboljih i izvan sljake,Rafa Nadal je opstao i u eri Feda i u eri Novaka i trajat ce bar jos 2-3 godine,dakle sveukupno gledajuc ne pominjuci OI i Davisov cup,on je najbolji teniser u istoriji,hteli mi to priznat ili ne,Roger Federer prije meca upisuje poraz od Nadala i to dovoljno govori,cak i u svojim najboljim godinama..hvala lepo!

Jovan

pre 10 godina

Kako moze neko za koga ceo svet zna da se dopinguje, da bude najbolji teniser ikada? Ko visoko leti nisko pada, a Nadal ce pasti na nulu kad tad. Najbolji ikada je Federer, rezultati nisu ti koji treba da govore o tome, vec perfektna tehnika koja mu omogucava da igra profesionalni tenis i do 35 godina. Lakoca sa kojom Federer izvodi udarce nikad ne treba ni da se poredi sa surovom snagom celavog na steroidima. Nadal ce zavrsiti karijeru mnogo ranije nego sto svi misle.

Zoran

pre 10 godina

ne novak đoković je tisuću puta bolji igrač . Dakle , Novak Đoković je najbolji , ali takođe , niksko se ne mogu oteti dojmu da Vi slavite nadalov US open i Marejev Wimbldon nego bilo koji osvojen Novakov turnir . Mogu samo da zamislim priču kakvu ćemo imati priliku da čitamo kad Novak bude pri kraju karijere . Drugo , toliko je oko tog rafaela uppitnih stvari . Npr . šta ako najk kao gl. sponzor ga ne filuje raznom hemijom , a desi se kao Lens Arrmstrongu poslije 10 tour de France da se utvrdi .... a Oucley npr. ima liniju prozvoda Livestrong . Pitajte Nikolu Pilića . On je kompetentan čovjek da sudi kad ko i gdje bi neko mogao biti ili jeste najbolji , koji je to kriterij . Inače odnos break lopti , odsutnost kskvu nisam primjećivao ranije ....a opet bi ga poderao . Novak je najbolji uprkos vama .

coabree

pre 10 godina

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!

Andjela

pre 10 godina

Šta je specifičnost (jedinstvena) Nadala u istoriji tenisa? Velikani; Federer, Sampras, Lendl (pa i naš Novak, to i za njega važi) i drugi koji su suvereno vladali tenisom su to bili pre svega zahvaljujući svom servisu. Servis pa sve ostalo! Kod Nadala stvari stoje ovako: I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Takvo znanje AMA BAŠ SVIH ELEMENATA TENISA, SVE VRSTE UDARACA U SVAKOM TRENUTKU biti sposoban da ih izvedeš e po tome je on ušao u istoriju tih velikana tenisa. Znači JEDINSTVEN MAJSTOR TENISKE IGRE!

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ne mogu da se slozim sa mnogim komentarima ovde. Antitenis ne postoji. Postoji samo da li dobijas ili gubis. Pocetkom devedesetih se antitenisom nazivala spanska skola zbog igre iskljucivo sa osnovne linije, a gle cuda danas je to moderan tenis. Danas se istocni hvat naziva zastarelim i prevazidjenim, a cudno da Federer igra i bekhend i forhend istocnim hvatom (a jos uvek ima najbolju tehniku na turu). Nije servis-volej prevazidjen nego nema vrhunskih servis-volej igraca. Svako vreme ima svoje heroje koje niko ne bi trebalo da omalovazava. Ako su nekome tri finala Vimbldona koja su odigrali Beker i Edberg dosadna, zao mi je ali za mene su to genijalni mecevi u rangu meceva Nadala i Federera, Samprasa i Agasija, Lendla i Mekinroa.

saša rs

pre 10 godina

Ako je mjerilo broj GS ili broj nedelja kao No1, jasno je da nije. To je Federer. Po ljepoti tenisa (majstorstvu) pogotovo. Inače sam Noletov navijač, ali je jednostavno tako.

RF

pre 10 godina

Federer je imao 15 Slamova kada je imao 27 godina, tako da vam ova racunica i nije bas tacna...A to ko je najbolji u istoriji ne moze da se meri samo pomocu medjusobnog skora sa nekim igracem...Za sada je to njihov jedini argument u debati...

ljubisa

pre 10 godina

Prosto je neverovatno porediti tenis koji se igrao pre 10-20 godina jer su uslovi bili drugaciji reketi su bili drugaciji sve je to napredak u sportu i ko zna da npr.sampras ili lendl igraju u ovo vreme ko zna sta bi uradili i kako bi igrali to je isto kao da poredite sekil onila i radivoja koraca obojica su legende kosarke ali su radili u razlicitim uslovim

Antiteza

pre 10 godina

Na jutjubu je gomila Rodžerovih kompilacija pojedinačno po kategorijama - forhend, bekend, volej... Čak i kompilacija sa lažnjacima. Istim udarcima je i osvajao sve što jeste. Nije pravio velike pauze u karijeri već je konstantno igrao vrhunski tenis i tek u 33.oj nije stigao do završnice nekog GSa.
Nadal i pored činjenice da ima izvanredne rezultate može da ima samo kolekciju istrčavanja i stizanja nemogućih loptica na čijem kraju je hot dog lob iz Madrida 2011. i defanzivni smeč iz trka sa ovogodišnjeg US OPENa. Kao da porediš Anrija i Inzagija, Bodirogu i Navara, Balića i Dragunjskog... Ja sam Novakov fan, ali je Federer sinonim za tenis.

Pametnome dosta

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.

jack the nipper

pre 10 godina

Desetobojac najbolji u tenisu svih vremena, svasta. Borg, Konors, Mekinro, Lendl, Edberg, Sampras, Beker, Federer treba li dalje nabrajati, da ne govorim koliko su navedeni igrali i igraju lepsi i raznovrsniji tenis od Spanca. Nekada je na Vimbldonu trava uz mrezu bila skroz unistena od silnih izlazaka tenisera napred, danas je trava unistena na osnovnoj liniji, a u Nadalovom slucaju i dva metra iza osnovne linije.

Radebe

pre 10 godina

U momentu kada je Federer postao najbolji igrač sveta, u konkurenciji su mu glavni takmaci bili Hewit,Safin i Roddick... Da se ne lažemo, da je Tipsarević bio u toj konkurenciji, sigurno bi osvojio bar 2 GS!!! Zamišljam Rafu u tom društvu, pa ne bi niko nista od njega osvojio!
A sto se tice Federera, nikako ne moze biti najbolji. Moze da bude najelegantniji, i jeste to, a najbolji nikad. Rafa ima skoro duplo vise pobeda u medjusobnom skoru, vise značajnijih titula, a tek mu je 27... Videćemo, vreme ce sve reci.

pera poslic

pre 10 godina

Statistika je neumoljiva. Imajući to u vidu, Nadal ima sve šanse da prestigne Federera. Ipak, Rodžerov tenis je balet u odnosu na Rafin cage rage, pa ko šta više voli... Složio bih se sa prethodnim komentatorima - Samprasova servis volej igra i neprevazidjena bekhend paralela iz punog trka su apsolutno savršenstvo...

Andrej

pre 10 godina

Ako se gleda realno jeste, jer ipak je uspeo da dominira nad Federerom u njegovim najboljim godinama. Uz to uspevao je da pobedjuje Federera na njegovom betonu i travi i to kad je Federer bio u najboljim godinama. Sa 24 godine je kompletirao sve velike turnire plus zlato na OI, 4 osvojena dejvis kupa. Sve trofeje osvojio je u eri Federera, Mareja i Novaka, sto je izuzetno tesko. Tu je i broj od 26 mastersa i ko zna koliko ce ih jos osvojiti. Sto se stilova igre tice, tu su ukusi razliciti, ali dzaba lepota Federerovog bekhenda kad to protiv Nadala nema efekta. Ono sto je kod Rafe sjajno je sto je sa godinama bolji, sto stalno napreduje, resava probleme u igri. Izuzetan igrac je Nadal. Samim tim su i svi oni Noletovi trofeji jos znacajniji. Bio je bitku sa najboljim u istoriji i pobedjivao.

milan

pre 10 godina

Nadal je muškarčina,bre! U tom smislu jeste najbolji teniser.E sad, što se tiče rezultata koje je postigao,na putu je da i po učinku postane najbolji svih vremena.Ali,opet,niko kao Federer,uzevsi u obzir njegov rezultate i njegovu maestralnu igru sa kojom se nijedan teniser ne može porediti.A pri tom se nikada ne oznoji nešto.Taj čovek nikad nije kmečao i stenjao prilikom izvođenja nekog udarca,za razliku od Nadala i Novaka koji se istenjaše i iskenj.še.A to samo govori o Federerovoj besprekornoj mehanici izvođenja udaraca koja je za strahopoštovanje,jer čovek je jednostavno GENIJE

aha

pre 10 godina

@Janko Ma nemoj, samo on se dopinguje, svi ostali su cisti. Iako i oni trce bez problema 5 sati, a Federer se cak i ne znoji. Pa kako? Kazes citav svet zna? Aha, ali su zato sinoc Endi Marej, Serena, Vika, Sara Erani, Verdasko, i na desetine drugih kolega pozdravili trijumf vlikog asa. Endi je napisao dovoljno: "Rafael Nadal Parera, legend."

Zavist je cudo

pre 10 godina

Pratim tenis od Borga i McEnroa jos kao klinac. Nikad se nije ozbiljno potenciralo i pricalo o "najboljem svih vremena" ranije. To je tad bilo vise kao novinarska stilska figura bez ozbiljnih pretenzija da se tako nesto tvrdi sa tezinom cinjenice. Ta "prica" je pocela sa Samprasovim rekordima, od strane Najkija, koji je marketinski izuzetno vesto i profesionalno shvatio potencijalan veliki profit na talasu takvog istorijskog tituliranja. Najki je istu matricu nastavio i jos vise razradio sa Federerom. Pa za njega je ta "prica" pocela cak i kada je imao "samo" 11-12 GS jos 2006.-7. Sponzorisani mediji, dogadjaji, placeni novinari (ne mora samo novcem, vec raznim besplatnim simpozijumuma), brdo dok. filmova (Rolex serijal - "Najveci svih vremena") itd, i eto na delu dobrog starog oblikovanja javnog mnjenja, sve sa ciljem profita. Ne zameram, tako svet funkcionise. Istina je ko zna gde a mozda i ne postoji, jer da li ima smisla porediti razlicite epohe? I sto neko rece "a gde je Borg?" 11 GS sa 25 god. i ode covek, ne igra mu se vise! Njegovom pojavom je tenis od samo jednog od sporta, postao globalni fenomen. On je prvi teniski top world celebrity, za koga su znali i oni koji nisu pravila tenisa znali! Tada su prve velike pare dosle u tenis a progresija se nastavlja do danas. Zbog svetske krize ovih godina, teniske gazde bi pre brojale minuse nego dizale nagradne fondove, da nisu imali SULUDU srecu - bozji poklon Fed-Nad-Djo trivalstvo. Po Agasiju, trojca najboljih ikada!

KRUŠEVAC

pre 10 godina

Nadal ce biti najbolji teniser svih vremena sve dok ne pronadju sadrzaj supstanci njegovog, ianace, spanskog lekara koji se ,,brinuo,, godinama i o zdravlju americkog biciklistickog super asa Amstronga.

Goran

pre 10 godina

Svaka cast svima ali ipak je najbolji svih vremena Federer, oni ostrasceni navijaci Novaka Djokovica to nece nikada priznati ali svako ko se bar malo razume u ovu igru to vidi!

hawkeye

pre 10 godina

@warewolf Jel ti znaš u kojoj je konkurenciji igrao Sampras na šljaci,Muster,Agasi,Kuerten,Čang,Brugera,Kurijer i da ne nabrajam dalje,da,to je njegova generacija šljakaša koji su osvojili 13 RGa,garantujem ti da bi Nadal u toj konkurenciji uzeo 4,8 nikada.

keny

pre 10 godina

nadal nikada nije osvojio zavrsni turnir...
Federer je rodjen za tenis, Nadal je samo veliki radnik (i to je za postovanje, ali nikada nece biti kao Federer). ;-)

Federer

pre 10 godina

Meni nije jasno kako neko moze da Nadala proglasi najboljim svih vremena iz jednog,po meni sasvim dovoljnog razloga,a to su njegove titule,tj.dve trecine njegovih titula su osvojene na sljaci.Sto se tice Davis kupa,tu je on u prednosti,jer Davis kup dobija veliku vaznost tek u poslednjih nekoliko godina,pre toga vecina dobrih igraca je izbegavla da igra Davis kup.Zlata sa OI igara,I Federer ima zlato i srebro.Nadal jeste u prednosti sto se tice medjusobnog skora,ali to je iskljucivo zbog njegovog top spina,odnosno slabih bekenda njegovih suparnika.Da svi imaju bekend kao Nole uveren sam da bi dosta igraca imalo dosta bolji skor protiv Nadala.Onaj ko igra tenis zna o cemu pricam.Svaki put posle Nadalove titule pojavi se pitanje ko je najbolji,sto je dosta glupo.A sto se tice Tonija Nadala on je covek prica za sebe.Njegove izjave su toliko neprofesionalne i glupe za jednog trenera da je zaista tesko poverovati.Federer je najbolji teniser svih vremena,jer covek ima sve,ima sve najvaznije rekorde,ima zavrsni masters koji je osvajao sest puta.Njegovi grend slemovi su dosta raznovrsniji od Nadalovih.Sve u svemu,bez obzira sto sam veliki navijac Federera,objektivan sam i smatram da argumente koje ima Federer daju mi za pravo da ovako i razmisljam.Jedan je ROGER FEDERER.

Natasa

pre 10 godina

Interesantan argument je oduvek bio "Kako moze Federer da bude najbolji igrac svih vremena kada nije najbolji igrac svoje ere?". Nadal ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv Federera i Djokovica. Nadal, takodje, ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv svakog igraca trenutno u Top 50. Ja mislim da je Nadal najbolji igrac svih vremena vec danas. Ali ako osvoji jos 4 GS titule, apsolutno nema razgovora i nema konkurencije.

Werewolf

pre 10 godina

@pametnomdosta

Pit sa jednim jedinim 1/2 finalem na RG za 14 nastupa nikako ne moze da bude 2.svih vremena.U kom svemiru 2.najbolji svih vremena za 14 godina dodje jedan jedini put do 1/2 finala jednog od 4 najvaznija turnira,a i onda biva satrt u 3 seta?Ajde da je stizao do tog 1/2 finala manje-vise redovno,ALI JEDAN JEDINI PUT?
Svaka mu cast za sve sto je radio na travi i betonu,ali njegova igra na sljaci je bila mizerija.On je bio nekompletan igrac.
I upravo zato je Rafa trenutno odmah iza Rodzera.

dejan

pre 10 godina

RAFA je sa SAMO 23 godine kompletirao sva 4 GS a Roger TEK u 28 godini !!!
Rogeru je trebalo 300 nedelja da uradi ono sto je RAFA odradio za samo 100 nedelja! UPRAVO BROJ NEDELJA DOKAZUJE DA JE RAFA VANZEMALJAC! DODJOH,VIDEH,POBEDIH!

hola!

pre 10 godina

mislim da je stvarno blizu toga.morace da uradi jos par stvari na tvrdoj podlozi,mozda jos jedan wimbledon i to je to..i to prema najstrozijim kriterijuma.
osim toga,neverovatno je harizmatican i sjajan za sport..tako da ce uskoro postati asocijacija za najboljeg ikada.

doktor

pre 10 godina

Ne znam ,ali da je najveci takmicar -jeste! Medjutim ,i dalje tvrdim da je odlucila Novakova nestabilnost.Svaku kljucnu loptu je slao 2m u aut.Kad je imao 7 vezanih pobeda protiv Nadal,te lopte su isle u teren!

komsha

pre 10 godina

Po meni jeste, Federer realno lepse igra, Novakov maksimum je veci od njegovog ali ih je on obojcu prevazisao svojom nerealnom posvecenoscu ovom sportu. Navijam za Djokovica jer je Srbin, inace mi je Nadal najgotivniji teniser, a i fin je momak. Mislim da je Novak mogao da bude bolji ali se on trosi i na neke druge stvari sem tenisa sto je, po meni, pohvalno za njega. Lepo je sto hoce da pomogne drugim ljudima i sto koristi svoju popularnost u dobre svrhe.

Vaše ime

pre 10 godina

To pitanje treba da se postavi za nekih 5,6 god.
Trenutno nije,ako se gledaju trofeji i rekordi. Tu je Federer ubedljivo i dalje najbolji. Sad šta će biti do kraja karijere Nadala i Novaka možemo samo u pasulj da gledamo.
Zašto onda Novak nije proglašen za najboljeg 2011-te? 7 puta je dobio tog Nadala, na svim podlogama, imao toliki uzastopni skor pobeda.,pa evo..posle manje od 2 god. stvar se preokrenula.
Ako je to stvar ukusa, Nadalovi navijači će uvek reći da je on najbolji.
Ako se gleda statistika, nemkže biti bolji od Federera, jer 4 GS titule više ima taj čovek, a toliko nema neko u karijeri, van ove trojke.
Tu je i Novak koji je upao u rat između Nadalal i Federera i morao je obojicu da nadigra da bi postao prvi.
Znači milion stvari može da se gleda kad se priča o tome ko je najj, danas je to Nadal,a sutra?
Nekome je Sampras najbolji bez obzira na sve.,nekome Agasi.,i td.
Znači to nije ni bitno, jer ne postoji komisija koja to određuje, i uvek će biti argumenata za i protiv nekog' tenisera.
Ako pogledate da je Novak za razliku od Federera i Nadala bio siromašan, krenuo je bukvalno od NULE, sazreo kao teniser u vreme ove dvojice, i uspeo 3 god. da bude 1 na svetu...pa...
A opet, ima još mnogo GS mečeva ispred njega i Nadala, pa i Endija, tako da je to samo momentum.,trenutne emocije Nadalovih navijača i ja to razumem, ali Novak je najkompletniji teniser u istoriji, preokrenuo je tenis skroz od 2011 i nije još pokazao sve.
Videćemo..

borg

pre 10 godina

A vrijeme provedeno kao broj 1 se ne racuna? A. ovi sto lupaju. kao slaba konkurencija,treba da. pogledaju kada je fed osvojio te trofeje,tacno u vrijeme nadala i djokovica.ne svatam ovo blacenje safina i hewitta,pitajte velikog samprasa.poz

Realno

pre 10 godina

Pozdrav svima,Hrvat sam,poznajem tenis jako dobro jer sam imao tu privilegiju zivit blizu terena gdje je svoju mladost proveo Mario Ancic i gledat brojne turnire i pratit tenis ne samo zbog njega vec i zbog svih ostalih..iz prvih redova tribina..Sinoc sam navijao za Novaka zbog toga sto je ipak nase gore list,sto je balkanac i sto volim da pobjedi on nego neki Spanjolac!Roger Federer po meni nije najveci u povijesti jer nakon 2007 godine on nikad nije usao u mec sa Nadalom sa razmisljanjem mogu ga pobjedit kao sto je Noke to radio dosta dobro tokom 2011 godine,on ima katastrofalan omjer sa Nadalom i bez obzira na njegove godine,prije 5 je imao 27 pa ga opet nije mogao pobjedit kao ni djokovica u blizoj proslosti!On nije imao konkurenciju kakva je danas u tenisu i po meni je najbolji Rafael Nadal zatim Djokovic koji ce preci 10 Slamova sigurno!Nadal ima omjer sa svima pozitivan,ima najvise mastersa bez obzira sto je zemljas,neki ne razumiju da tu servis i samo servis nemogu doci do izrazaja da je potrebno znanje najvece i taktika,ima 13 Slamova i osvojit ce jos,ima karizmu,moc u sebi i glavu da bi bio ovo iz naslova!Nijedan statisticki pokazatelj ne ide u korist Federera vec broj GS i nedjelje na 1 mjestu,a sami vidimo koliko se tesko zadrzati na njemu danas,a koliko lagano je bilo u doba Hewitta,Safina i ostalih propuha dok su Rafa i Nole tek se zagrijavali!Nole ce doc na svoje i zelim mu sve naj naj ali Rafa je trenutno
Najbolji u povijesti ove igre!hvala

Jednorog68

pre 10 godina

Uvek je bilo teško reći da je neko u nečemu najbolji. I u umetnosti, i u nauci, i u sportu.
Rafa je svakako visoko rangiran po više bitnih parametara.
Spreman je da dokle god igra, takođe i usavršava svoje umeće, tako da to daje za pravo onima koji misle da će jednog dana to pitanje biti manje za dvomljenje.
Ja mu to želim.
Uz dobro zdravlje pre svega.

ovako

pre 10 godina

@memot A moze i ovako Nadal ima najvise osvojenih titula na najtezoj podlozi, sljaci, a Federer o tome moze samo da sanja. Neki od vas podloge vrednuju po uspehu vama omiljenih igraca. Nadal je kao sljakas osvojio slemova na svim podlogama bar 2 puta, Federer je uspeo samo 1 da osvoji GS na sljaci. Tu je i medjusobni skor, i svi oni dueli na velikim turnirima gde je Nadal prosto "ubijao" Federera. Federer nikada osim na Vimbldonu 2006 i 2007 nije bio favorit protiv Nadala. Da Nole nije imao furioznu 2011, Nadal bi se vec izjednacio sa Federerom. Nadalov put do GS titula je mnogo tezi, jer je imao najboljeg Federera, najboljeg Djokovica i Mareja u najboljim godinama. I uspevao je da pobedi.

bane

pre 10 godina

Ako je suditi po broju osvojenih trofeja onda nije. Ako je po igri, on je bolji od Federera ali je Novak bolji od obojice.
Smešno je koliko su ljudi povodljivi. Dovoljno je da neko zabeleži pobedu nad nekim i onda ga proglašavaju za najboljeg. Ovi koji Nadala smatraju najboljim do pre 15 dana su tvrdii da je Marej trenutno najbolji teniser na svetu.

PEP

pre 10 godina

Samo bih hteo da te podsetim da je Federer bolji od Djokovica u medjusobnim duelima, a da je prosle godine sa 32 godine bio prvi na svetu i da je osvajao titule i u ovoj eri tenisa.
Najbolji svih vremena je Nadal, pa Federer pa 10 mesta prazno, pa onda mogu da dodju Marej, Djokovic, Sampras, Agasi i ostali.

Ona

pre 10 godina

Da li je ili nije.....uvek ce se naci nesto sto ovaj nije osvojio, a onaj drugi jeste...ima mnogo stvari....ali istina je da ovaj covek nema sta nije osvojio i ko zna sta moze jos....moze i ovog treutka da prestane da igra ali Nadal je ziva legenda ovo sporta po mnogo cemu....Rafa uvek uz tebe ....zauvek...

SQI

pre 10 godina

Novak je 100 puta rekao posle pobeda/poraza od Rafe da je upravo Španac najbolji teniser ikad. Od Rodžera je svakako bolji, u to nema sumnje, a do 18 Grand Slam titula će sigurno doći.

borg

pre 10 godina

a koliko uzastopnih polufinala i cetvrtfinala na Gs ima nadal? tri odnosno cetiri.a fed 26 odnosno36 ali to nije vazno,nadal izgleda sam osvaja davis cup,to po ciki toniju nije timski sport.

Lepota igre

pre 10 godina

I cini mi se da su ovde mnogi zaboravili da je RF imao 3 sezone jos bolje od Novakove 2011 (i Rafine 2010. koja je jednako dobra).

bombastik

pre 10 godina

Pratim tenis vec dugo, ali kada se Sampras pojavio to je bilo nesto neverovatno. Covek koji je igrao protiv Agasija,Kurijera, Bekera,Lendla, Cenga, Edberga ,Raftera Ivanisevica itd i bio za klasu bolji od njih

baki

pre 10 godina

Federerove grand slam titule:

2006 US Andy Roddick
2006 AO Marcos Baghdatis (!)
2005 US Andre Agassi (vratio se iz penzije i odmah dosao u finale)
2005 W Andy Roddick
2004 US Leyton Hewitt
2004 W Andy Roddick
2004 AO Marat Safin
2003 W Mark Philippoussis (!)

pero

pre 10 godina

Kakve izjave od ljudi sto su pocelii pratit tenis prije 3 godine. Kakav Lendl, Mekinro i takvi likovi.. najveci majstori tenisa su Borg i Nadal. Na tvrdim podlogama svakakvi likovi mogu da igraju. Jedan Ivo Karlovic je na vrhuncu bio prijetnja zbog servisa. Samo su Borg i Nadal dominirali sljakom. Svaka cast na eleganciji pojedinih, mene mnogo vise zanima tehnika i inteligencija. I zanimljivo je da su Rafa i Bjern 2 najbolja ikad u procentu dobijenih meceva sa 84, odnosno 82.5%. Slucajno?

zoran

pre 10 godina

Ma, Nole treba da zrtvuje sledece dve godine zivota i legne na zivotinjski trening...Vajdu poshalje u penziju i uzme Dzon Meka za trenra...pokida ih sve u 2 godine uzme 8 GS titula..znaci 2X godishnji SLEM i posle neka s epitaju ko je najbolji svih vrmeena...ovo kazem, jer Novak to moze, ima materijal...ne bih to rekao za Tipsu ili Troickog, jer bi bila budalshtina, ali Novak ima to u sebi. Samo treba da odluchi...Chetojevica nazad u tim, takodje. Pa da vidish...ima sve da prshti...da se ostavi fondacije, partija,druzenja po klubovima...2 godine nije mnogo...posle neka se ovi bave rachunicama...

Kada Novak igra agresivan tenis, apsolutno niko ne moze da parira...niko...to i sam Rafa kaze...to su u 2. i 3. setu rekli na SKY televiziji za Noleta...

Radislav

pre 10 godina

Vi mislite da Nadal moze odrzati ovakav nivo tenisa i naredni godina...? Po meni ( ne sto sam fan novaka ) niko nece ponoviti 2011 godinu po kvalitetu tenisa kakvu je Novak prikazao... I ubedjen sam da ce u narednim godinama Novak uzeti vise grend slemova od Nadala! Mnogo je Nadal napunio baterije za 8 meseci pauze, dok je Novak konstantno igrao finala i polufinala na 90 posto turnira... Umor stize,kraj sezone!!! I sami smo vidjeli kako Djokovic igra na pocetku sezone dok je svez, uzeo je 3 titule!!! Kasnije dok je sezona odmicala, polako je padao na fizickom planu i to je to... Vidjecemo ostatak sezone, jedno je sigurno Nadal ce zavrsiti na prvom mjestu, i malo ce pritisak sa Djokovica "pasti".

Dunav

pre 10 godina

Sampras, Federer, Borg, Beker, Agasi, Edberg... tu medju njima je najbolji, a ova dvojica Nadal i Djokovic su obični trkači, koji ne mrdaju sa osnovne linije i čekaju, ko prvi ne stigne lopticu taj osvaja poen, nema tu ni l od lepe igre tako da nisu ni u prvih deset!

constans

pre 10 godina

Polako, polako...Cim neki igrac odskoci u sezoni,odmah idu bombasticni naslovi i hvalospevi.Rafa ima briljantnu statistiku i konstantnost.Federer je imao isto to,ali vise nije mlad.Po meni je glavna vrlina velikih sampiona konstantnost i stabilnost plasmana medju prvih pet igraca na svetu na duzi period.
Ovde ima velikog prostora i za Rafu i za Novaka.Ko od njih dvojice uspe da ovo ostvari u narednom periodu 4-5 godina, bice svakako vrh vrhova.

pre 10 godina

Iz aviona se već nakon Pariza, kada je Rafa postao prvi svjetski tenisač koji je skupio 8 GS-ova na jednoj podlozi, vidjelo da je Španjolac najbolji svih vremena.

Jedini ima pozitivan omjer s prvih 20 na svjetskoj ljestvici!

Ima sve važnije naslove na svim podlogama, nedostižni broj mastersa!

A o rekordnih 59:1 u Rolandu Garrosu, najtežemu turniru na svijetu, o omjeru 82:1 u susretima na tri seta na zemljanoj podlozi, o nepobjedivosti u 81 uzastopnomu susretu na jednoj podlozi (onoj najtežoj, naravno) da i ne pišem.

I da, smiješno je uspoređivati zlato i srebro jer je razlika drastična, kao i što tjedana na prvomu mjestu možete objesiti mačku o rep.

---

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!
(coabree, 10. septembar 2013 20:36)

dejan

pre 10 godina

Federer drzi rekord od 10 UZASTOPNIH GS finala. Taj niz je prekinuo Nole, pobedom u polufinalu AO 2008. Posle toga Rodzer igra jos 8 GS finala ZAREDOM. Znaci, od 19 GS u tom periodu, Fed igra 18 finala i jedno polufinale! Da ne spominjem druge vec dobro poznate rekorde, kao i neverovatne sezone 2004, 2005, 2006 i 2007. Pozdrav za B92

milan

pre 10 godina

da, mentalno najaci svih vremena ali sto se tice igre nije!!! (Srbin iz hamburga, 11. septembar 2013 10:43) Da,upravo to treba razgraničiti.Po meni je upravo, po igri, Federer najbolji svih vremena

Negativni

pre 10 godina

Zavisi kako gledate na to. Ako gledate po konkurenciji, Sampras je neprikosnoven, jer je u karijeri igrao sa preko dvadeset igrača koji su osvajali GS titule. Kada je on bio prvi na ATP listi, u prvih dvdeset su bili Agasi, Lendl, Beker, Štih, Edberg, Kurijer...većina su igrači sa po nekoliko GS titula. Takodje, i nekoliko sa jednim GS-om. Ako gledate po stilu igre,i načinu na kojije pobedjivao protivnike, onda je Federer deset mesta ispred svih. Takav talenat se nije radjao, niti će se roditi. Ne zaboravite da je odrao Noleta na šljaci kada je ovaj imao sezonu života a na USO je imao dve vezane meč lopte. Pri tom sve to u tridesetoj. Pitam se samo kako bi ilo da je četiri godine mladji. Njegov skor sa Rafom nije merilo, jer je on stizao redovno u finala na šljaci dok Nadalu to nije polazilo za rukom na betonu. Ako gledamo po krakteru i borbenom duhu onda su tu Borg i Nadal. Nadala naročito cenim zbog ovog neverovatnog povratka koji mogu samo najveći da naprave. Sve u svemu, po mom mišljenju, ovo je najveća četvorka ikada. Ima tu još sjajnih igrača ali ovi su esencija tenisa.

Svete

pre 10 godina

Kakvi su ovo tekstovi, da li je sutra kraj sveta pa se sada podvlaci crta ?? 1. Imaju isti broj GS, Federer ima vise finala, vise polufinala, ogroman kontinuitet 21 uzastopno GS polufinale, 10 zaredom finala ... nije pravio pauze od 8 meseci 2. U tenisu, biciklizmu i fudbalu OI nisu najbitniji, Pit Sampras je mozda jednom igrao na OI i ispao u 2 kolu, a 96 na OI u Atlanti na vrhuncu svoje karijere uopste nije ni igrao, OI su dobile na znacaju zbog porasta popularnosti tenisa zbog pojave Federera Nadala i Djoleta
3. Sto se tice Dejvis kupa Nadal igra za reprezentaciju koja je bez njega pre 2 godine pobedila SAD na njihovom terenu a pre 4 godine su pobedili Argentinu u finalu takodje na njihovom terenu i takodje bez Nadala, tako da Spanija moze osvojiti DC i bez Nadala i Svajcarska i npr Srbija to ne mogu ni da zamisle bez Federera i Djoleta, u svakom slucaju Federer nije ozbiljno igrao za DC od kada je postao broj 1, 2004 god. i to je jedini razlog zasto nije osvojio to takmicenje 4. Federer je bio 250 nedelja prvi naspram 102 Nadalove, 4 godine prvi na kraju naspram 2, 4 zavrsna mastersa naspram 0. itd

realista

pre 10 godina

Vratice se Nole, ne brinite vi, samo su malo pare udarile u glavu..:) Imace Djokovic na kraju karijere 10 slemova, i biti u top 5 svih vremena. Malo li je..

Djole

pre 10 godina

(Rafa, 10. septembar 2013 23:19)

A zasto mora da ima pozitivan skor? Pa Nadal ima negativan skor sa Davidenkom,sta sa tim? Nadal ne lezi Federeru,to je sve... Dobija ga na istu foru: top-spin u Federerov bekhend,to je cela mudrost. Fedu to ne odgovara jer ima jednorucni bekhend (sa dvorucnim je lakse)Niti ima bolji servis,niti volej,forhend i bekhend ajd' i nekako. Neko ce reci da ni Nadal nema konkurenciju. Marej koji se tek pre godinu dana setio da uzme GS (potpuno je nekonstantan jos uvek),matori Federer koji vec par godina nije onaj stari (ako je Nadal 2004/05/06/07 bio mlad moze Fed sad da bude mator) i jedino je Nole tu. Mada ni on 2011. nikako da ponovi. Nadal je uglavnom na sljaci izgradio taj skor,zar ne? I zasto neko ne razmisli o tome da je sam Federer svoju konkurenciju ucinio slabom (iako to nije bila)? Naravno,niko to ne moze doveka,svacije vreme prodje.

mrmot

pre 10 godina

Ali ovaj nije osvojio ovo,ovaj drugi nije osvojio ono.Nadal recimo u zivotu nije osvojio zavrsni Masters kup,a Federer ima rekordnih 6,recimo, plus sto Federer ima najvise osvojenih turnira u istoriji na travi i betonu,a o tome Nadal moze samo da sanja,recimo.Zbog stila igra ne volim Nadala,ali da je jedan od najboljih,sigurno jeste.No,ova sezona je skoro slicna onima kad je Nadal bio najbolji,2008.i 2010.godina.Ova sezona je skoro pa gotova.Nadal nikada nije vezao dve takve sezone zaredom.I kako stvari stoje,tesko da moze bolje od ovoga.A i ne ide bas sve mladji,da se ne lazemo.Kraj ove,i sledeca sezona moraju pripasti ili Djokovicu,ili Mareju,ko zna,ako nadje motivaciju,mozda i Federeru.Ni ja nisam verovao da ce Federer od 2011.godine osvojiti GS ili se vratiti na prvo mesto,a jos ponajmanje sam verovao da ce Nadal posle onolike pauze ovako odigrati godinu.Ali to tako ide kod njega,pauza,bljesak,pa onda zamor materijala.Voleo bih da mu ona trojica ponovo ozbiljno priprete vec sad na kraju ove i sledece sezone,sto je i realno za ocekivati.

Ganikus

pre 10 godina

Da, Nadal je najbolji ikad. Nova era atomskog tenisa počela je s njim. Veliki mag Federer to nije mogao da prati, pogotovo kad su ga pritisle godine, Nole je jedini koji može da prati novu eru tenisa, to je naročito dokazao 2011. Ipak, manjak treninga, učino je svoje. Nadl je psihčki jači zato što je unapredio igu, menjao je kad je gubio od Novaka. Sad kad su se uloge promenile Novak ne čini ništa , a to se itekako odražava na psihu. Ove godine gledali smo na betonu jednog novog Nadala: češći izlasci na mrežu. miksovanje igre, fantastični voleji posebno bekhend volej, ali Nole nije činio ništa da unapredi svoju igru. Ja izuzetno cenim Borga iz te stare garde, ali kako neko reče ni on ne bi ništa mogao jer je Nadal reket pretvorio u buzdovan...

Underground

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.
(pijetro, 22. septembar 2013 19:01)

Federer ne pokazuje znake "vraćanja" među najbolje, Novak je u padu, Mari neko vreme neće moći ozbiljno da konkuriše Rafi.
Možda će to vreme biti značajan faktor porasta broja nedelja provedenih na prvom mestu.
Ako uskoro (6.10.) dođe na #1, svakako će tu dočekati sezonu šljake, a to je skoro pola godine.
A ako nastavi sa odličnom igrom, zašto ne bi i dalje "skupljao" sedmice na prvom mestu?
Federer je postavio granicu vrlo visoko, ali Rafa može popravljati svoj domet, zar ne?

Eduardo

pre 10 godina

ma daj molim vas, pricamo o najboljim teniseru ikada. To pominje titule, nedelje na no.1 i naravno STIL igre. Pa u kosarci su dominarali Shaq i gomila drugih i trpali po 30 koseva u prosek ali kad vidis kako to radi Jordan s lesnocom, elegancijom kao da je najlaganija stvar na svetu. Epa dragi moj to vam je Federer u tenisu! Klasa iznad svih. Zamislite nadal na reklamu Rolexa? Ne ide nema on tog savrsenstva on moze G-Shock ili tako nesto a tenis ipak nije ragbi tenis je u finesime. Ali za rad i snagu(fizicku i mentalnu) i to nenadmasljiv, svaka mu cast ali za mene a verujem i vecinu(neutralnih)kad se kaze broj 1 samo jedna osoba mi pada na pame RF

armagedon

pre 10 godina

ono sto najvise deli deli nadala i federera su titule na mastersima na kraju godine, federer ih ima 5 nadal 0. po 5 ima i sampras i lendl, barem tako mislim. na kraju krajeva i ako stigne i prestigne federera po broju grand slemova ne moze se uporedjivati umetnik i snagator, to bi bilo kao kad bi uporedjivali u fudbalu brazil i italiju mada imaju skoro isti broj titula.

Serdar

pre 10 godina

Sto se mene tice,jeste Nadal najbolji u istoriji ima OI ima Davis cup ima vise Masters titula ne sumnjam da ce imati i 18-19 GS do kraja karijere,bolji medjusobni skor protiv Federera,epsku igru na sljaci i to je to gde cete vise razloga od ovih.Mada opet sa druge strane prozvati nekog igraca za najboljeg u istoriji je direktno pljuvanje u lice igracima poput Samprasa,Mekenroa,Nastasea,Kurijera itd,svako je bio najbolji u svoje vreme nezavisno od konkurencije i nacina igranja,ajde recimo neka Nadal bude najbolji igrac u poslednjih 15 godina,ipak to nekako realnije i prihvatljivije zvuci.

Mandic Nikola

pre 10 godina

vidim da se zamjera sto je Nadalovih 8 titula na sljaci.zar sljaka nije teniski teren?zar najveci sampioni tu nisu padali,kao mekinro ili sampras? Djokovic ima 5 na betonu zar je bitna podloga? GS je GS,zar je malo dominirati od 2005.par ljudi je ilustrovalo protivnike Federera u GS finalima do 2007.ja sam ubijedjen da bi i Andi Marej dobio sva ta finala.nadam se da se samnom kao laikom slazu i ostali.svi koji misle da je Federerov broj GS titula mjerodavniji od Nadalovih i Djokovicevih velicanstvenih meceva u kojima su dijelili pehare,onda nisam kompetentan da pricam.Andi Rodik,Lejton Hjuit i jos par njih,Djokovicu i Nadalu su uglavnom bili prolazne stepenice dok su njemu bili glavni konkurenti.jos je najbolja stvar od svega sto ce ova dvojica jos dugo da dominiraju a Roger polako svodi racune.Sampras nije imao dominaciju,Lendl je mnogo trpio poraze u finalima,Federer ima los bilans sa najvecim protivnicima.Djokovic i Nadal su stvorili najvece tenisko rivalstvo i vrijeme ce pokazati da su dva najveca sampiona.prvo Nadal pa Novak.em dominiraju,em trpe pozaze samo jedan od drugog,uz povremene od Mareja i pogigli su tenis na veci nivo.Nisam mrzitelj Federera al mislim da je nesto poput Mihaela Sumahera,hladni sampion,statisticki impresivan,al Airton Sena je Airton Sena.tako je i u slucaju ove dvojice.

Svete

pre 10 godina

I na kraju ovaj tekst pokazuje Djoletovu velicinu i koliko je ta 2011 fenomenalna i ostace verovatno zauvek neponovljiva, Djole je tada 6 puta zaredom pobedio tog '' najboljeg '' Nadala koje uopste sta god ko mislio nije igrao losije nego sto danas igra, jer da tada Djokovic nije igrao tako kako je igrao svi ti trofeji bi bili Nadalovi i onda se ova godina ne bi ni spominjala, i tada je pobedjivao neuporedivo boljeg Federera nego sto je ove godine i tu dvojicu '' najboljih u univerzumu '' je sklonio sa prvog mesta bacio ih u drugi plan. I jos znate vec sa kakvim se igracima Federer borio da dodje do prvog mesta, Nadal se borio sa tim istim igracima + Federer a Djole se borio sa tim istim + Federer + Nadal, i Djokovicu je najvise poena od svih njih trebalo da dodje do prvog mesta, i te stvari koje naizgled deluju nebitno pokazuju mnogo toga !!! I ako neko misli da je nebitno to sto je Djole uradio od 2011 do danas neka nadje klip sa kraja 2010 gde Federer i Nadal, kada su bili na vrhuncu moci i popularnosti, snimaju najavu za njihov humanitarni mec, i neka neko pokusa da nadje slican njihov snimak pa cak i zajednicki posle toga !!

Mičurin Berizimski

pre 10 godina

Od trinaest GS, osam su šljaka. Ovi što Tonija zovu Rafinim ujakom ne znaju šta je stric a šta jer ujak a daju ocene za istoriju. Toni ne misli da su GS titule važnije od OI i Dejvisa, tako da nema smisla o njegovoj izjavi ozbiljno pričati, a onda pominje 26 mastersa Rafinih kao važne. Španska posla. Kad bi se šljaka smatrala najcenjenijom podlogom, onda se o Samprasu, Federeru, Novaku i Sereni ne bi govorilo kao istorijskim igračima (imaju zakjedno tri pariske šljake, Pit i Novak nijednu). Fed i Pit imaju svako po sedam W, Rafa dva. Završni nikada nije osvojio. Novak je malo u krizi, nešto će sigurno promeniti u igri, u novoj godini biće jači od Vamosa, jer je brzih podloga u kalendaru tri puta više. Čudan je Mac: kaže da se samo GS titule računaju, a sad Rafi nije porebno osamnaest. Džona ne bih komentarisao, on nikada nije Federera podnosio. Rafa je "kralj šljake", jer samo šljaka ima kralja? Trava nema, ali Fed i Pit imaju svaki po sedam engleskih trava. Sad i novinar piše: do 26. godine Fed nije imao 13 GS titula. Ne razumem šta je pisac teo da kaže. Fed je u 31. bio prvi na svetu, Rafa u tim godinama neće igrati.

Werewolf

pre 10 godina

Ko kaze da je Dejvis Kup nebitno takmicenje ne zna bas puno o tenisu,jer je to uz Gren Slem turnire najstarije takmicenje.U svakoj statistici se titule u Dejvis Kupu i na Olimpijadi spominju pre regularnih Mastersa(Gren Slem turniri su naravno najvazniji).
Ne znam kakve veze ima to sto je Rafa najvise GS osvojio na sljaci,kad je bio dovoljno dobar da na svakoj podlozi osvoji barem po 2 GS,za razliku od Federera koji na sljaci ima samo jednu GS titulu.Rafa je od Federera na GS uspesniji i na svojoj najboljoj i na svojoj najgoroj podlozi.
Rafa nije samo osvoijo 4 Dejvis Kupa,on je u 3 navrata VODIO REPREZENTACIJU DO TITULE,kao sto je nas vodio Nole 2010.I zato ce njegov uspeh u tom takmicenju njemu,kao i na Olimpijadi da odnese prevagu u diskusiji o najboljem teniseru svih vremena ako osvoji jos par GS.Naravno,zajedno sa ubedljivim skorom koji ima protiv Feda.

Sjena

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.
(Pametnome dosta, 17. septembar 2013 19:06)

Ne reci dvaput. Znaš Rafu: kada odluči i zapne, i TO će upisati u svoje uspehe.

Ilija Vujanovic

pre 10 godina

302 nedelje na mestu broj 1
6 masters kupova
17gren slem titula
Zlato na olimpijskim igrama u pekingu(dubl)!
STIL IGRE!!Jedan je Rodzer Federer!Najbolji teniser u istoriji!!

Boban Nikolic

pre 10 godina

Umesto odgovora na Vase pitanje evo malo statistike.
U Novakovoj najboljoj 2011 god.u periodu januar-kraj septembra on je osvojio 10 titula i zaradio 11.750 bodova.U toj godini Novak je odigrao jos jedno finale (Sinsinati)i jedno polufinale (Roland Garos)i pri tom d zaradio jos 1.320 bodova sto je u ukupnom zbiru,u periodu jan-okt,13.070 bodova.Skor u toj godini 66 pobeda i 2 poraza.
U Nadalovoj najboljoj 2013 god.u istom tom periodu on je osvojio 10 titula i zaradio 10.250 bodova.U istom periodu Nadal je igrao jos 3 turnira(finale Monte Carla,finale Vina del Mar,i prvo kolo Winbldona)i zaradio jos 760 bodova sto je u ukupnom zbiru u periodu jan-okt.11.010 bodova.Skor u toj godini 60 pobeda i 3 poraza.
Podaci koje sam koristio su sa zvanicne ATP liste i nadam se da nisu sporni.Mogu da Vam se ne dopadaju i ne odgovaraju ali oni su zabelezeni i ne mogu se osporiti.Zasto sam se u ovom komentaru opredelio da kompariram Novaka i Nadala pa zato sto su po mnogim priznatim autoritetima svetskog tenisa te dve godine(2011,2013)najbolje godine tenisa ikada.Za precizan odgovor ko je najbolji teniser IKADA nemoguce je to sa sigurnoscu reci.Ono sto je sigurno je to da se pomenuta dvojica Novak i Nadal nalaze medju 10 VELICANSTVENIH od kad postoji ova igra.

salvatore

pre 10 godina

evo ovako....pogledajmo malo federerov nacin igre koji je za primer i on igra sa toliko elegancije da mu je tenis sprdnja sa druge strane nadal ko zivotinja trci za loptom gine na terenu sve je to dobro ali opet federerovo je bolje koliko je samo federer sezona imao da osvoji po 3 grend slema sigurno jedno 4 sezone je rodzer osvajao po 3 gren slema u jednoj godini dok je nadal to uradio samo jednom 2010 nadal je blizu rodzera samo zato sto je osvojio 8 roland garosova da ih nije toliko osvojio nebi mu ni prisao tako da ih je suvisno uporedjivati...PS veliki sam fan Noleta i nadam se da ce on biti najbolji teniser u istoriji tenisa sto sam siguran da moze da bude jer kad igra svoj najbolji tenis nema te sile koja ga moze zaustaviti to je i dokazao 2011 pa i delimicno 2012 ove sezone jije na svom nivou ali Boze moj nemoze uvek da igra neverovatno ali pazite ovo nadal ce biti prvi na kraju ove sezone ali budite sigurni da ce vec sledece boriti za 3,4 poziciju jer nece ni pola odbraniti ovoga sto je osvojio ove pogotovo na betonu dok novak ce izdominirati i pokazati zasto je najbolji....pozzzz za sve ljubitelje tenisa...:D

Sasho

pre 10 godina

Ima jedna recenica koja se odnosi na legalan doping koju je jedan trener tenisa,a moj prijatelj reko;Sta mislis zasto Wawrinka u svoj 28godini igra ovako?Zato sto su mu neke stvari sad date,a ranije nisu mu bile dostupne ili date.;Nadal,Djokovic,Marej,Federer su tu gde jesu zbog sebe,gledanosti,novca koji se vrti u milionima dolara,novca iza TV i nama poznatog i nepoznatog!Nemoze od jednom neko da bude tako jak,a da je strejt!Mecevi izmedju Nadala i Djokovica su nadljudski i nemoguce da su samo na prirodnoj snazi!Ono sto radi Nadal je fantasticno,ali nemoze niko da mi kaze da je cisto prirodno!Kapa dole Nadalu.Da li bi tenis bio to sto jeste danas da nema Nadala i Djokovica?Nema sanse,Nadal je sportista sveta za 2013godinu sigurno!

aha

pre 10 godina

@Lepota igre Ali po rezultatima i medjusobnim duelima to je Nadal, po broju pobeda u finalu najvecih turnirira to je Nadal, po tome ko je uvek favorit to je Nadal. Ne moze se biti najbolji ikada ako niste bolji od najveceg rivala. Ako Nadal bar jos jednom osvoji AO bice jedini igrac u istoriji koji je sve gren slemove osvojio bar po dva puta. I to u eri atomskog tenisa.

sasa

pre 10 godina

Ja mislim da decko treba da se malo odvoji od mame i tate ( i druge rodbine ),uhvati devojku pod ruku i pocne da zivi zivot.Ovako ce doziveti da sa 35 godina osvoji 50.GS i strepi sta ce mu mama reci.Jednom se zivi!

kommm

pre 10 godina

Nole ja verujem da ces ti biti najbolji teniser svih vremena, pred tobom su godine dominacije.. Federer jeste najbolji do sada, nadal je trenutno, ali ti ces igrati još dugo.. federer istorija, nadal neće još dugo izdržati ovaj tempo, samo polako i gazi, i naravno zlato u riju!

dejan

pre 10 godina

Mislim da je ta tematika dosta nerealna za procenjivanje, iz vise razloga. jedan od njih je sta znaci da je neko najbolji teniser ikada? Ako bi merila bi ta, da naprimer mozemo da komentarisemo igru svih velikana tenisa, kroz istoriju, da ih sve sada stavimo u neko najbolje izdanje, najbolje vreme kada su igrali, dosli bi do zanimljivih konstatacija. Nadal i Djokovic bi bili mrtvoj trci sigurno. Jel kako Nadal igra ove godine, i kako je Djokovic igrao 2011 godine, ne verujem da bi bilo ko iz svojih najboljih dana mogao da im se suprotstavi ikako. Broj titula meni licno nista ne znaci. Pitam se koliko bi osvojenih titula imao federer da su Nadal i Djokovic stariji za 3 do 4 godine? Ili koliko bi DJokovic imao titula osvojenih sad, da je Nadal mladji ili stariji 5 godina naprimer? Bilo kako bilo, Nadal je trenutno broj jedan, pa onda ide Djokovic, pa onda Federe, pa tek tu mozemo staviti mekinroa, ili bjen borga i slicne igrace koji su karijere zavrsili pre 10 i 20 godina. Ali nezahvalno je, slicno kao i reci ko je najbolji fudbaler ikada. Mnogi ce reci Pele, neki Maradona, neki Ronaldinjo, neki mesi, i u krug. A svako je, kao i tenieri, igrao u drugacije vreme, kada su granice bile drugacije, i mogucnosti kao i fizicka spremnost igraca, konstitucija i mnogo drugih faktora.

jovo

pre 10 godina

Molim vas objasnite mi kako moze najbolji biti teniser svih vremena, a da od 13 grend slemova 8 osvoji na jednom turniru i na svojoj omiljenoj podlozi, po meni Djokovic je kompletni od njega kao igrac, a Federer da ne pricamo, jer degutantno je pricati o Rogeru Federeru kao igracu. I da ne zaboravim nemoj te se zacuditi da Nadal iznenada ne objavi penziju kao Marion Bartoli, a svi pametni ljudi znaju zbog cega je ona to uradila, i zbog cega ce Nadal uraditi, ili se povuci ili cemo mi reci nesta, a sta to treba svijet da se zapita, jer ne moguce je da jedna nacija dominira u svim sportovima, navedite mi molim vas jedan sport a da spanci nisu dominantni, evo jedan... pozzzzzz

Bojan Radanov

pre 10 godina

Jeste, uzeće više od 17gs titula. Rastura na sljaci a i Boga mi na betonu ove godine, igra ko zmaj, ne može mu niko ništa. Surova realnost. Uzdigao se posle povrede i bolji je nego ikad. Kiksao je na travi ali vec ima 2 wibdona iza sebe. LEGENDA.

Damir Zr

pre 10 godina

U nabrojanoj konkurenciji mora biti mesta za Samprasa,cak mislim da bi Rafa tesko video titulu na tvrdim podlogama da su igrali u istom periodu.

Mandic Nikola

pre 10 godina

moja je pretpostavka da ce u narednim godinam Nadal i Djokovic dokazati da su najbolji teniseri svih vremena po svim parametrima.Federerovih prvih 9,da ne kazem 12 GS titula jer smatram da je Rafa 2007 vec bio formiran igrac,su bile iz danasnje perspektive toliko lagane za osvajanje u odnosu na krvavo zaradjene Novakove i Nadalove.nisam kompetentan da sudim al mislim da gola statistika ne moze biti glavni parametar jer je Novak mnooogo iznad Bekera,Vilandera,Edberga sa kojima je izjednacen a bice naravno trofejniji.glavni razlog zasto je mozda Nadal najbolji ikada je sto je u dva velika rivalstva nadvisio velike protivnike.21-10 i 22-15 sa dva najveca rivala.i rivalstvo sa Novakom,dosadasnje i koje slijedi,ga cini mozda najvecim teniserom.da ne zaboravimo da se posle teskih povreda vracao bolji i ko zna sta bi bilo da ih nije bilo.predaja Mareju 2010,povreda protiv Ferera 2011,povreda protiv Soderlinga,povreda protiv Rosola,povlacenje sa Vimbldona 2009,us opena 2012,australian opena 2013... mnogo je izgubio i nadoknadio.ako je hipoteticko pitanje,dal je bolji od Federera i da ga to cini najbolji ikad onda mislim da jeste zbog navedenih parametara u textu.i ubijedjen sam da ce Novak u nekoj daljoj buducnosti izboriti se za mjesto drugog najboljeg ikada.posto je Has u vrhunskoj formi,a Ferer u zivotnoj,Federer nema opravdanje za godine.jednostavno su ova dvojica bolji i imamo srecu da prisustvujemo najvecem rivalstvu i da uzivamo u buducnosti.Nadal pa Novak pa Roger.taj rad.

danijel

pre 10 godina

Ipak 300 nedelja ne prvo mjesto je mnogo, 17gs titula... ja mislim da ce novak do kraja svoje karijeri imati pozitivan skor proti nadala..

Zoki

pre 10 godina

Izvesno je da ce Nadal ako ga zdravlje posluzi u narednih 5-6 sezona doci do 20 Grand Slam titula.Retki ce biti Grand Slam turniri u narednom periodu koje ce uzeti neko treci a da to nisu Nadal ili Novak.Mislim na sva 4 turnira.Menjace se periodi osvajanja jednog ili drugog,poneki ce uzeti i Marej,mada sve redje.Ne nazire se ni jedan mlad igrac za koga mozemo reci da ima kapacitet da uzme najveci trofej.To otvara mogucnost Nadalu i Novaku da ruse rekorde,i da vladaju jos dugo.Ovo pitanje ko je uspesniji Nadal ili Federer bice deplasirano uskoro,mada svaka cast i Rodzeru jedan je od najvecih,do skora najveci

Vladan R

pre 10 godina

Jos uvek nije ali sad vec ozbiljno ugrozava Federera. Istina je da Rafa ima 4 DK i 1 put OI, a Fedwerer nista od toga, ali Federer sa druge strane ima 5 zavrsnih mastersa, a Nadal cini mi se nijedan. Pa je to neka protiv teza u korist Federera, jer u DK itekako ima znacaja ko su saigraci. Veci broj mastersa je u dobroj meri posledica sto se igraju 3 mastersa, na sljaci, najjacoj Nadalovoj podlozi, a niti jedan na travi, Federerovoj najacoj podlozi. Dodatna prednost za Federera je i broj nedelja na prvom mestu, sto je po meni znacajnije od medjusobnog odnosa. Dakle ipak ostaju ta 4 GS vise, koji su glavna Federova prednost u trci za najboljeg svih vremena.

Andjela

pre 10 godina

(Negativni, 12. septembar 2013 22:14) Ima dosta istine u tome što si napisao, samo ja i dalje insistiram, da su Sampras, Federer, i drugi velikani to bili pre svega zahvaljujući svom EKSTRA servisu. Nadalova specifičnost (a to je po mom mišljenju esencija tenisa – da znaš da izvedeš sve vrste udaraca – da znaš taktički da nadmudriš protivnika, da izgradiš poen nezavisno od servisa!) je to što je on u stanju da I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Da to ilustrujemo primerima:
Poslednjih nekoliko meseci i Novaka i Nadala servis nije baš najbolje služio:
Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10.
Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka.

milan

pre 10 godina

Bas bih voleo da vidim Nadala i Đokovića da li znaju i imaju "herca" da igraju ravan forhend kao Federer.Da igraju sa reketima kao u vreme Borga,Konorsa,Mekinro,daleko bi bili od ovakvog uspeha

Antiteza

pre 10 godina

Rajan Gigs takođe nije osvojio ništa sa reprezentacijom zato što je Velšanin. Da li je zbog toga Hesus Navas kao član trofejne španske selekcije veće ime u fudbalu od njega?
I dosta sa omalovažavanjem Federerovih protivnika. Čovek je kao klinac tukao velikog Samprasa. Jeste da je tenis danas na višem nivou, ali su Hjuit, Has, Nalbandijan, Safin, Ferero majstori tenisa. Nalbandijan možda i najtalentovaniji i najkompletniji ikada.

alone

pre 10 godina

Sasvim sigurno psihicki najjaci igrac.Iako sam iz sve snage navijao za Novaka i uvek navijam mora mu se priznati neverovatna mentalna snaga.Kod njega ne postoji izgubljen mec.Kad jos tome dodamo i neverovatnu fizicku izdrzljivost po mom misljenju i jeste najbolji igrac svih vremena.Mada ja iskreno nikad nisam gledao Samprasa,Borga i ostale legende tako da mozda gresim.Pricam samo o onome cemu sam i sam svedok.

danilo

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!
(Pedja, 10. septembar 2013 19:57)
Kada neko umisli da njegova asocijacija na Rodžera jeste univerzalna asocijacija i to kroz sva vremena, meni se čini da je Rafin ritual kod servisa sitnica prema tome...

precizno

pre 10 godina

''Džon Mekinro i Mats Vilander smatraju da Nadal ne mora da osvoji 18 Gren slemova da bi bio najbolji u istoriji. Njihovo mišljenje je da bi još dva Gren slema bila dovoljna da se Nadalova karijera smatra uspešnijom od Federerove. ''

Pogresili su!!! fali mu oko 1 ipo G slem da bi bio naj naj svih vremena

Ganikus

pre 10 godina

@Saša Jokić
Ne, nije fortuna pogkedala Nadala kod 0-40, ako bar malo poznaješ tenis to bi ti bilo jasno. Tačno je da je Nole bio odličan u drugom i trećem setu, ali je izgubio - pa, Saša i Nadal je imao dobijen meč u finalu AO 2012, ali je izgubio! A 2011 - Nole je igrao najbolji tenis u životu. Jednostavno se sklopile kockice. Zato, što, pored ostalog, Nadal nije bio u vrhunskoj formi, a Noleta je pratila fortuna, i meni tu nije baš sve jasno. Veliki igrači nemaju jednu nego više blistavih sezona, kao Nadal 2008, 2010 i 2013, a Federer i više. Neko pomenu titule na šljaci. To je ljudi najteža podloga i tu se vidi ko je pravi majstor - mrzi me da laicima objašnjavam.

Ganikus

pre 10 godina

Da, masters 1000 je mnogo merodavniji od Dejvis kupa (on je važan jer predstavljas svoju zemlju), ali baš nadal ima najviše titula na masters 1000. I da, većina su na šljaci, a ove godine je popravio i skor na betonu(4 mastersa). Po meni je Nadal najbolji ikad (a do pre godinu dan mnogi su ga slali u penziju baš kao i federera, pa čak i Noleta!?) ili, bar među tri najbolja: Federer, Nadal i Borg (nebitan redosled) potencijal da im se pridruži ima i Đoković, ali mora da nešto menja u svojoj igri iglavi i da osvoji bar 10 slemova. Sampras ništa nije uradio na šljaci. Kažu, dominirali Španci, pa jel im trebalo zabraniti da igraju na šljaci! Čak ni tada ne bi osvojio RG, nikada nije stigao do finala. Federer i Đoković su odlični na šljaci. Federer je imao taj peh da igra u vreme kralja šljake, inače bio imao 3-4 RG, a ne jedan. Naravno da Đoković ima šansu da, ako ne iduće, ono narednih godina osvoji RG ina taj način kompletira gren slemove. To zavisi od njega.

SRB

pre 10 godina

@Billy Piton
Bravo za komentar! Dokle vise to ko je bolji,ko je osvojio vise trofeja.Slazem se da su sva trojica posebni na svoj nacin,i svaki od njih ima nesto u svojoj igri sto drugi imaju slabije. Uzivajte u njihovim medjusobnim mecevima i ne zamarajte se ko je bolji.Jer necete nijednog navijaca jednog od njih ubediti u suprotno.Tu su jos i Marej,Del Potro,Vavrinka,Conga i mnogi drugi koji mogu da pobede i da se nose sa pomenutom trojkom(posebno Marej,ali mislim da jos nije dostigao njihov nivo,ali blizu je),tako da prepustite se i uzivajte u teniskim turnirima koji su pred nama...

qwert

pre 10 godina

Glupo pitanje,najveći ikada je Rodžer Federer(navijač sam Đokovića ali nisam budala).Nadal nikada neće stići Federera i Đoković nikada neće stići Nadala,to su činjenice a vi skačite koliko hoćete.

Salutations de France, Vuk

pre 10 godina

Ovako to izgleda trenutno, odnosno od kad postoji ATP lista, znaci bez Emersona i Lavera!

1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Pete Sampras
4. Björn Borg
5. Andre Agassi
6. Novak Djokovic
7. John McEnroe
8. Ivan Lendl
9. Jimmy Connors
10. Boris Becker

Ako Nole uzme RG bice sigurno 4. svih vremena, za nesto vise tesko, ali nikad se ne zna. Svi ti takozvani eksperti su rekli da 2011 Novaka bila najdominantnija sezona jednog igraca u istoriji tenisa. 6:0 Nadal // 5:1 Federer // 3:0 Murray

Svako dobro :) :) :)

Werewolf

pre 10 godina

(hawkeye, 10. septembar 2013 22:50)

Ne vidim poentu,niko ne kaze da je Sampras morao da osvoji RG,ali on je bio mizerija na sljaci.Sampras nije ni stizao do meceva sa igracima koje si nabrojao,od 1995-2002 je samo jednom prosao u drugu nedelju,3X je ispao u 1.kolu,3X u 2.kolu i jednom u 3.kolu.
I to je satro drugi najbolji svih vremena?Argument bi ti bio validan da je Sampras non-stop bio u drugoj nedelji RG i ispadao od majstora sljake koje si ti nabrojao u 1/2 finalu nekoliko puta,ali njemu je bio uspeh da prodje u drugu nedelju.
Za 14.godina omaklo mu se jedno 1/2 finale na Rolan Garosu,a i u njemu je bio pociscen sa 3:0 od Kafeljnikova.Kako to tebi nije jasno?Takozvani 2.najbolji svih vremena je morao,ako ne da osvoji,minimum minimuma da bude redovan ucesnik 2.nedelje na Rolan Garosu,a Sampras nije bio sposoban ni za taj minimum...A to koliko bi Rafa osvoijo je krajnje neozbiljna diskusija.
U 24.godini Rafa je imao sva 4 Gren Slema osvojena,a Sampras do 25 nije imao ni 1/2 finala svih Gren Slemova...ovo ti je najslikovitije moguce koliko je Rafa raznovrsniji od Pita.

danijel

pre 10 godina

Ne moze kad je jednom ili dva puta zavrsio godinu na prvo mjestu samo...dje je bio 8 god.. nema kontinuitet i nema ljepotu u svoju igru..Ne mozemo da sa bavio teorijom zavere. Na papiru se vidi sve.. a tu je neprikosnoven Roger Federer. Zato glavne rekorde drzi on.. gs i nedelja na prvo mjestu itd.

danijel

pre 10 godina

Statistika:
1. Koliko nedelja na prvo mjestu.
Federer 1, Nadal 5/6.
2. Koliko gs
Federer 1, Nadal 3
3. Koliko ukupno titula?
Federer 3, Nadal 6/7
4. Koliko provedenih uzastopno na prvo mjest?
Federer 1, Nadal nije ni medju5..


Naravno ima nadal par stvati sto ima bolje od federera..tu je i sampras djokovic itd sto imaju a da nema nadal niti federer..

Zoran

pre 10 godina

Mozemo mi da pisemo i imamo svoe misljenja, ali su samo cinjenice odnosno postignuti rezultati koji se racunaju. Znaci da je Ferrede daleko ispred otalih. Ljudi nisu svesni koliko je tesko osvojiti samo jedan grand slam a da negovorimo o cetiri ili pet vise. Nole vam isto moze objasniti da sto duze vreme ide toje teze odrzati prvo mesto. NOLE je dokazao da kad igra svoj najbolji tenis onda je nepobediv. Svaki vrhunski igrac ima padove u karijeri pa tako i Nole.Nezaboravite stasu strucnjaci rekli, daje Nole podigao nivo tenisa na veci nivo nego iko dosada i normalnoje da drugi probaju da nadju resenje protiv toga. Nole cese vratiti i dominirati jos nekoliko godina tako da ce biti na kraju pitanje dali je Nole najbolji svih vremena jel on ima jos barem 4-5 vrhunskih godina. Nezaboravite da je Rafa pobedijo zahvaljujuci stoje Nole imao duplo vise neiznudjenih gresaka. Posto na tom nivou izmedju dva najbolja igraca mnogo puta odlucuju male nianse sto u ovom slucaju 25 gresaka predstavlja vecnost. Zivi bili pa videli

robert

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CHE, 10. septembar 2013 19:49)
-potpisujem komentar i napominjem da je Borg samo jednom nastupio na Australian openu,a na US openu je izgubio četiri finala.Tek toliko za ove malo mlađe.Možda će netko reči da su u pitanju emocije ali ipak smo samo ljudi:

Dragan

pre 10 godina

Ko je najbolji u bilo kom sportu, teško je da se kaže, to je stvar ukusa stručnjaka, ali i nas koji sigurno dobro poznajemo sport koji volimo. Doza subjektivnosti skoro uvek postoji, neko uzima jedne kriterijume, neko druge kao presudne. Tako jam i ja verovatno subjektivan kad kažem da su najbolji Nadal, Federer, Borg i Lendl. iza wih su Konors, pa servis volej igrači: Sampras, Mekinro... Kako su nekad igrali poslednja dvojica zatim Beker i Edberg danas se zove antitenis i u ovoj eri tenisa ne bi postigli ni blizu onoga što su osvojili. Po igri, među pet najboljih spada i naš Nole, ali mu fali bar još 4 gs. Realno je da to ostvari, i slažem se da su Nole i Nadala (naravno i Fed, ali godine čine svoje) za klasu ispred Mareja i društva. Ne volim teorije zavere, ali Marejeva obs slema, naročito W, i olimpijsko zlato mi nekako nisu jasni...

Отац мује Монтенегрин - мора бит најбољи!

pre 10 godina

Najbolji u povijesti je Ivanisevic.
(Ante Split, 27. septembar 2013 21:16)

Да ниси ти менађер?

Rafa

pre 10 godina

@hawkeye i ostali ljubitelji Federera, 21-10, 6-2 u gren slem finalima, pobede Nadala nad Federerom na gs na sve 3 podloge, mozete vi da masete tim cetvrtfinalima, zavrsnim mastersima, ne moze se kao najbolji u istoriju bez statusa boljeg iz duela sa najboljim rivalom. Je li Federer bolji od Rafe, u direktnom duelu, bilo gde? Ne. Nadal ga je pobedjivao u njegovim najboljim godinama, ma na suze ga je terao.

deni

pre 10 godina

Sega su mi neki komentari "poznavalaca" Tenisa kako je kao Djokovic bolji igrac od Nadala,haha.Treba biti malo realan pa shvatiti da je Nadal samo godinu dana stariji od Novaka a ima "samo" 7 osvojenih Grand Slamova vise,a u medjusobnim mecevima vodi Novaka 22-15.Mislim da je ovo dovoljno da se shvati da je Nadal bolji igrac od njega.Za koju godinu ce sigurno da po trofejima bude bolji i od Federera,u medjusobnim mecevima to vec jeste.

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Pit Sampras je najbolji igrac svih vremena. On je izmislio all round tenis koji svi danas pokusavaju da igraju samo sa manje igre na mrezi. Sampras je sest uzastopnih sezona zavrsio kao broj 1. Nije osvojio RG jer je igrao u vreme vrhunca Spanske skole defanzivaca a tamo je pobedjivao Mustera i Brugeru. Sa 19 godina je na US openu pobedio Lendla, Mekinroa i Agasija zaredom. Jedan je Pistol Pit. Ko ne veruje moze na youtube pa neka pogleda finale mastersa 1996 i 1999 ili finale Vimbldona 1999. Bolje od toga ne postoji.

Antiteza

pre 10 godina

@dejan. Dejvis kup je ekipni sport i glupo je pozivati se na te titule. Već su mnogi rekli-Masters kup je mnogo značajnije i merodavnije takmičenje. Nadal je na kraju godine uvek izduvan balon. Da je majstor, ne bi morao toliko da se troši u toku godine i imao bi svežinu i za završni turnir. I u Melburnu je retko u formi. Ili ga možda ga bombonice ne rade od novembra do februara.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

polako..ne otpisujte novaka...on je igrac koji jedini moze da osvoji sva cetiri u sezoni...barem je najblizi od svih aktivnih tenisera..ove 2013:osvojena australija,finale wimbledona i us opena i 1/2 roland garrosa !! ima kontinuitet kao ni jedan aktivni igrac

dejan

pre 10 godina

KADA FUDBAL POSTANE INDIVIDUALAN SPORT POPUT TENISA ONDA CE SE MOCI POREDITI GIGS,NAVAS I FEDERER. NADAL JE NEUPOREDIVO NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA,STRUCNJACI SU REKLI !

Slavko

pre 10 godina

@Dragan - Uglavnom se slažem s tobom Dragane. U danasnjoj eri atomskog tenisa, servis volej igrači nemaju šta da traže i to se danas zove antitenis. Federer igra prelep tenis i igra ofanzivno, ali nije klasičan setrvis volej igrač, evo i nadal se čudesno transformisao izlazu na mrežu, ali ne bez preke potrebe )što bi trebalo i nole da radi). Naravno da su Samppras i Mekinro legende, blzu njih su Beker i Edberg, ali danas se naprosto igra drugačiji tenis i zato mislim da igraju danas ne bi ostvarivali uspehe kao u svoje vreme. Meni je bilo dosadno da gledam Bekera, Edberga i ostale zbog tih kratkih poena. S druge strane radje sam gledao Borga i Lendla. Ipak, moram da kažem da je Sampras bio i ostao do danas neprevaziđen na mreži i zato mislim da je on mešu pet najboljih ikad, iza Federera, Nadala, Borga... Tu negde je i lendl. Takođe se slažem da ce Djoković do kraja karijere osvojiti bar još cetiri slema i biti mecuj nekoliko najvećih Potencijal i igru ima, ostalo je na njemu.

Zena bez imena

pre 10 godina

Ovaj kao da mu je drveni advokat!!!Ono sto Nadal zeli silno da izjavi,njegov stric to potencira,da ne bude previse arogantan hmm.Toni,uzaludno ovu pricu potenciras.Kada drugi budu pricali o tome razmislicu da li da prihvatim!!!Ovo ti ne pije vodu,prica ce trajati dva dana i to je to,sledeca tema ce biti OPET TAJ BOL U KOLENU nije narod pas'o travu da ne shvata koliko je sati i sada ce Rafa da se javi sa "skromnom" izjavom.Joooj Nole sto ga pusti sinoc,kako ga nisi razvalio!!!Imao je dobru tj.fenomenalnu sezonu i daj sad da ga dizemo u nebese i da ga Toni proglasi "najboljim" .Nole je imao 2011 extra sezonu pa niko ne rece daj da ga proglasimo najboljim.Boze svasta.Nek igra konstantno kao sto radi Novak i Roger evo vec punih 10.godina pa cemo onda razgovarat.A ne svake pola godine "koleno" hmm.TONI,NISMO PASLI TRAVU!!!Osudjujte,lupajte minuse ali ovaj malo preterava.Ah Nole,Noleeeee sto ga pusti.

pre 10 godina

He, he, dobro si primijetio za Brazil i Italiju.

No u tenisu je Brazil jedino Nadal jer samo Rafa i Brazilci imaju pozitivni omjer s najboljim svjetskim reprzentacijama i igračima.

Federer i Talijani s time se ne mogu podičiti!

zmijaga

pre 10 godina

bjornborg borg je najbolji u istoriji.kakav nadal kakvi bakrači. od njega je bolji i Federer. videćete dogodine novak dobija 3 gs. garant.

Enciklopedija

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.
(Traianus, 15. septembar 2013 00:08)

GS -2000
OI - 1500
Master 1000 -1000

Itd

Ma daj

pre 10 godina

Ma kakav najbolji, najbolji je vec godinama Nole, ali ovaj se dopira, a jos su i Noleta naterali da prepusti jubilarni Vimbldon..da to nije morao, bilo bi mu garantovano prvo mesto i na kraju ove godine.. Btw, u svetu se vec odavno otvoreno prica o dopiranju Nadala, evo najsvezije price:

http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/511722-skandalni-obvineni-zraneni-nadal-mel-dlouhou-pauzu-kvuli-dopingu-tvrdi-kollerer-narkl-i-ferrera.html#hp-sez

djordjevic

pre 10 godina

Najbolji je svih vremena. Naravno da je najbolji. 21-10 u medjusobnim duelima u odnosu na Federera. Sto je mnogo, MNOGO JE. Ogromna razlika.

Nema uopste svrhe ganjati se sa time ko ima vise grand slam-ova, jer su vec sada dovoljno blizu da je to maltene nebitno...Doduse, Nadal ga prestize za 2-3 godine, ne vidim nacina da ne bude tako.

Jedino sto ne verujem da ce Nadal postici su onolike nedelje na broju 1, ali uporedite konkurenciju kada je Federer bio broj 1 i ovo u poslednje 3-4 godine. Nemoj da se se zezamo.

Nama ostaje samo "uteha" da je jedino Noletova glava razlog sto ne moze da se umesa medju ovu dvojicu.

Dule

pre 10 godina

Kad svako od ovde pomenutih igraca koji su stvarno najbolji svih vremena(gledajuci sta su osvojili) igra najbolji tenis i Djokovic igra svoj najbolji tenis, Nadala i Federea dobija uvek,a ove iz 80th bi da ne pominjem,to i Vilander kaze koji nije neki fan Djokovica. Samo tesko je odrzati taj nivo,mada je on to uspevao solidan jedan period i nadam se da ce se vratiti.

Sasa jokic

pre 10 godina

Ganikus@ da li si skoro video nemocnijeg igraca na terenu od Nadala u drugom i trecem setu u finalu? I da li mozes da zamislis kako bi se zavrsio mec da ga fortuna nine pogledala pri 0:40?
Ne potcenjujte Noletai, koji je 2011 podigao tenis na novi nivo, i ne velicajte igraca koji u proseku igra 7-8 meseci vec cetri godine!
Kakav crnu najbolji svih vremena.....

danijel

pre 10 godina

Ne postoji vazan faktor a da je u korist nadala osim medjusobni skor. Broj tituta, broj gs, broj provedenih na prvo mjesto. Mozda ni jedan od tih nece oboriti nadal..pa zaista ako nema nista od toga kako moze da bude.najbolji ikad.. (on je definitvno najbolji igrac svih vremena na sljaci, ne vjerujem da ce ga ko nadmasiti) A I ZVANICNO FEDERER NAJBOLJI IGRAC SVIH VREMENA, sto malo kojem sportu se tako govori da je neko najbolji.. Ne dolazi mi nista Federer i ne dobijam nista stime ali 2+2 svi moramo da znamo
da su 4.

danijel

pre 10 godina

Ja mislim bilo koji teniser sveta da su igrali protiv nadala bi imali negativan skor.. eto novak je prvi dvihe godine a zadnji 6 od 7 meceva uzgubio.. Ako se gleda medjusobni skor ok..ali ako se gleda broj gs. nedelja na prvo mjestu, ukupno titula onda nadal ne nalazim sebe tu.......Federer je 4/5 rekordbih puta proglasen sportistu godine..

Nidzoooooooooooooooooooooooooooo

pre 10 godina

Prosto se ovde ne govori o najtrofejnijim ili pak statisticki najboljim igracima ovde je konkretno rec o teniskom umecu koje oni poseduju,njihovoj mentalnoj snazi i naravno bitni su i njihovi uspesi.Ukoliko ovako nastavi mozda ce to i biti ai za sada je tata ovog sporta svakako Federer iako on sad polako gubi na toj nekoj slavi koju je nekada imao.Ovo je vrlo realno sagledavanje igre.

Werewolf

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..
(danijel, 11. septembar 2013 15:34)

Prvo,Dejvis Kup nije timsko nego ekipno takmicenje.Drugo,ako je Rafa(kao sto jeste,i kao sto je i Nole)pola svoje reprezentacije,svakako da moze da se racuna i kao sto je taj Dejvis Kup ogroman plus u karijeri svakog ko ga osvoji.
Nole je izneo nasu reprezentaciju sa 7:0 u 2010.Da,ekipno je takmicenje,ali ako neko tu ekipu vodi do trijumfa,i to 3 puta u 4 godine tu cinjenicu ima kao prevagu u ovakvim diskusijama.
A timsko je takmicenje dubl,i tu se jos manje nego u Dejvis Kupu vidi uspeh pojednica.To vazi i za Federerovo zlato iz Pekinga.On je singl igrac,i zlato u singlu,koje se racuna,kao ni Dejvis Kup,on NEMA...
Vavrinka je izneo taj dubl na Olimpijadi,prakticno sam pobedio bracu Brajan,i Federer mu se sam vise puta zahvaljivao sto mu je Sten spasio sezonu.
A sto se prvog mesta tice,Federer ga ne bi ni video od 2008 do prosle godine da nije bilo Rafine povrede 2009.Statistika je kao bikini,mnogo otkriva ali najvaznije ne.Pored Rafine povrede,i stvari kao sto je konkurencija u kojoj neko osvaja svoje titule.

pijetro

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.

Alex

pre 10 godina

Bez ikakvog kalkulisanja, definitivno je najbolji teniser svih vremena. I ono sto većina zaboravlja, Nadal je kao čovek jedan od najboljih sportista svih vremena.

danijel

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula.. (da nije bilo sljake imao bi 20% trofeja sto sad ima..) koliko je blizu toliko je daleko..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..

glasac ds-a

pre 10 godina

Nemože da bude najbolji dok ne dostigne broj GS koliko ima Federer.Ko garantuje da će osvojiti bar još jedan Gs?! Naravno niko,tako da dok se to ne dogodí...nije se dogodilo.

Monte Karlo

pre 10 godina

...Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10. Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od...
(Andjela, 12. septembar 2013 23:50)

Neverovatno je kako boli komsije Nadalovce onaj poraz da su ga izbrisali iz pamcenja!?! Pa koji je Novak tada bio na listi, 11., 28., majke ti?

TennisTeacher

pre 10 godina

Ovo sve što Toni priča,čisto ne verujem da će da se ostvari.Rafael Nadal pored Rodžera,Novaka,Andy-ja,Delpa i Conge teško će osvojiti mnogo.Možda u obzir dođe neki GS,malo više mastersa,ali to će biti sve.Njegovo telo (sa hemikalijama ili bez) neće moći da izdrži.Uz to svi gore pomenuti igraju odličan tenis,treniraju i napreduju sve više.Moja pretpostavka je da će ga srušiti na sledećem Rolan Garrosu,bilo ko od njih.Rodžer je dugo godina imao iskru najlepšeg tenisa,i dan danas ga igra,uprkos godinama.Zamislite samo šta će par godina uraditi Rafi?

tsar

pre 10 godina

@Dejan Broj provednih nedelja na prvom mestu nikako nije pokazatelj da je Federer bio najbolji. U vreme kad je Federer skupio vecinu tih nedelja na prvoj poziciji Ivan Ljubicic je bio treci teniser sveta. Tako da je i nedostatak konkurencije doprineo tome. Nadal s druge strane ima Novaka, Endija i Rodzera. U njihovin najboljim godinama. Nadalovi i Novakovi gs trofeji imaju vecu tezinu jer su osvojeni u paklenoj konkurenciji.

Alex

pre 10 godina

Nerealno je porediti igrace iz razlivitih era tenisa.Nadal je svakako jedan od najboljih, ali kao sto neko rece, ako osvoji jos dva Wimbldona. trebalo bi reci da je najbolji.

Campari

pre 10 godina

Ne znam zašto je netačno izneta konstatacija da je Nadal uzeo 13 GS kao mlađi od Federera. Federer je bio mladji, kada je na USO 08 u finalu dobio Mareja i time osvojio svoj 13 GS imao je 27 godina i mesec dana, Nadal sada ima 27 godina i 3 meseca.
I Nadal naravno nije najbolji u istoriji, bar ne još, ako osvoji više GS od Federera tek tad ćemo to moći da kažemo za njega, jer su GS trofeji ipak najveće merilo.
A posle njih, broj nedelja na prvom mestu, i broj pobeda na GS turnirima.
U svim ovim parametrima Federer je najbolji, i kako onda bilo ko drugi može biti bolji ?

JUL 2007 3-2 ZA FEDERERA

pre 10 godina

ako gledamo lepotu Sampras Has Vavrinka a ako gledamo rezultate RAFA NADAL.FEDERER PO MENI NIJE MEDJU NAJBOLJIH 10 JER JE IMAO DALEKO NAJSLABIJU KONKURENCIJU.PA NJEGA NADAL UVEK DOBIJA.POSLEDNJA POBEDA NA GS ZA FEDERERA PROTIV NADALA

kreker

pre 10 godina

"Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!"

Da, osim što se u svim navedenim sportovima osim tenisa meč dobija tako da se da više poena od onog drugog, dok se u tenisu meč može dobiti i tako da ovaj drugi napravi gomilu grešaka na koje ih se može prisiliti ;) Ni Pele nije mogao slučajno zabiti tri autogola niti Jordan trideset autokoševa na utakmici.

Andjela

pre 10 godina

(dejan, 11. septembar 2013 10:40) Da. Da dodam u ovih poslednjih nekoliko meseci Nadal je pobedio sve igrače sa liste prvih deset!
Ps. Uzgred Nole je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka).

danijel

pre 10 godina

Tesko je nesto staviti ko je najbolji svih vremena.. jer nisu svi igrali u isto vrijeme i sa istim reketima...ali tu se gledaju rezultati ostvareni i rekordi onda dolazi elegancija i sa kakvom lakocom i ljepotom je to sve ostvario.. to sve ide u korist Rogera Federera..Sigurno federer ce jos nesto uzeti mozda koji gs tesko ali moze zasto da ne.. ne zato sto je prvi favori ali jeste 2/3 favorit za osvajnje bilo kojeg narednog turnira...u svakom slucaju velika je trojka sto sad igraju...

Traianus

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.

Rade Simic

pre 10 godina

TRENUTNO NEEEEEEEEEEEE. NADAL IGRA PREVISE FIZICKI DOK JE FEDERER DOSTA VISE OKRENUT TEHNICI. DRUGO SPORTSKI DUH JE DOSTA VECI KOD FEDERERA, NE TEZI DA UBIJE PROTIVNIKA SA 6-0, NJEMU JE DOSTA 6-4 ILI 7-6. ALI ZA SVE TE TVRDNJE IMA JOS DOSTA VREMENA, OCE LI NADAL NASTAVITI OVAKO I DO KADA A DRUGO JE LI FEDERER REKO SVE ILI IMA JOS STA DA PRUZI, VREME CE POKAZATI.

danijel

pre 10 godina

Meni je dosta vazan faktor koliko si bio na prvo mjesto..tu pokazuje koliko si bio konstatan.. naravno ako igras tenis kao nadal ne mozes da budes konstatan, jer slede povrede za takvu igru..
i umor.. pa nadal sve sto ima jeste od sljake.. Federer je drugi igra
c po pobjedama na roland garos.sto pokazuje koliko je i na sljaci dobar.. medjutim tu je bio nadal kralj sljake da.nije dozvolio: federeru da uzme vise puta roland garos..(federer je imao konkurenciju, nadal jeste mladji, ali on od 19 godine osvaja pehare, a najvise mastera ima na sljaci)Tako da je federer bilo koje igraca i od prije da je imao bolje bi prosao.. sigurno bi imao 3/4roland garosa (nadal je kralj sljake i svi koji su igrali i igraju u vreme nadala, uzece svi zajedno samo par turnira na sljaci...) i zato kazem da federer je imao konkurenciju ne zbog ostLih podloga vec na sljaci a tu ima.najvuse mastera i jedam r.garos...

RvN10

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da se to konstatuje nakon zavrsetka njegove karijere, ali svakako ima velike sanse da to postane...U prednosti je sto se tice Masters turnira, Davis kupa, Olimpijade i medjusobnog skora, fale mu jos samo GS titule i ako tu osvoji isto ili vise nego Federer, onda nema nikakve dileme!

borg

pre 10 godina

@baki,a sta je sa ostalih 9 gs titula? naime 3 puta murray,2 puta nadal,i jednomdjokovic.znaci. isto koliko i djokovic ukupno.setiimo se kako je safin pocistio idjokovica,a i roddick je ceszo pobjedjivao inace odlicnog djokovica.

ĐINO

pre 10 godina

Zaboravili ste Ivana Lendla, Roda Levera, Za Borga se slazem, a Sampras iz novijih vremena je vrlo,vrlo,vrlo blizu Federeru i Nadalu! To su odlicni igraci
ali imaju puno titula i vrijeme na prvom mjestu! A tu je sigurno Beker Edberg
i jos 2,3 imena ali nemaju broj titula i vrijeme na prvom mjestu

CHE

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?

Рино о-о то

pre 10 godina

Надал је јуче у другом и 90% трећег сета био разбијен и доведен до очајања као никада у својој каријери. Био је немоћан и јадан. Надал струком, тенисом то никада није доживео до тада и то у години његове доминације!!! Новак је сам себе победио а зашто, то је ВЕЛИКО питање! Плакао је Надал после меча и приклонио главу на Новакове груди „захвалан за Новакове дарове“. Кад Новак нешто жели да добије он ће то добити. Зашто Новак то синоћ није желео у мечу у коме је презентовао демонстрацију најавангарднијег академског тениса? Шта Новака спречава? Немој неко да спомене слабост Новакове психе данас као аргумент. Новак је ту најјачи. Синоћни меч и његов епилог „захтевају истрагу“!

Mrki

pre 10 godina

Kratko i jasno DA nije po osvojenim GS turnirima,da nema novaka i tu bi mu bio sasvim blizu,a po igri uopšte nema dileme,puno bolje igra nego Federer ikada.

Pedja

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!

veliki strumf

pre 10 godina

Pa ja to odavno pricam (iako nisam Rafin, vec naravno Noletov fan), a ovi znalci se sada setili. Rafa je po svim parametrima ne bolji, vec ubedljivo bolji od Federera. Mnogo ranije osvojen (tacnije osvojeni) GS, mnogo vise mastersa, a tek ce ih biti vise, samo 17 titula manje a 6 godina je mladji. Plus sve navedeno u tekstu. Tu treba uzeti u obzir i veoma bitnu cinjenicu da je Rafa igrao bas u Federerovoj eri (Fed je do pred kraj prosle godine bio prvi), dok je bio u zenitu, i Noletovoj eri, sto je neuporedivo teze u poredjenju sa Federerovim titulama do njegove 26-27. godine, kada su Nole i Rafa prestajali da budu klinci, au finalima pobedjivao Bagdatise, Filipusise, Rodike... Nole je imao potencijal da bude najbolji, ali Nole nije tako posvecen. On voli i da zivi, da se zabavi, igra (ne zameram mu), plus sto ovaj Poljak rece ima puno drugih obaveza (sponzori i sl.), cega se Rafa kloni. On samo vezba i vezba, zato je i najbolji. Ali to je njegov izbor, a Nole ima svoj.

Dunav

pre 10 godina

Sampras, Federer, Borg, Beker, Agasi, Edberg... tu medju njima je najbolji, a ova dvojica Nadal i Djokovic su obični trkači, koji ne mrdaju sa osnovne linije i čekaju, ko prvi ne stigne lopticu taj osvaja poen, nema tu ni l od lepe igre tako da nisu ni u prvih deset!

PEP

pre 10 godina

Samo bih hteo da te podsetim da je Federer bolji od Djokovica u medjusobnim duelima, a da je prosle godine sa 32 godine bio prvi na svetu i da je osvajao titule i u ovoj eri tenisa.
Najbolji svih vremena je Nadal, pa Federer pa 10 mesta prazno, pa onda mogu da dodju Marej, Djokovic, Sampras, Agasi i ostali.

Zena bez imena

pre 10 godina

Moje misljenje je da nije.Mozda bi i Novaka prihvatila da ima toliki broj GS .Iz razloga sto,Nole ima raznovrsniju igru od Nadala.Novak ima jos vremena da igra i nadam se da ce mu sve vratit milo za drago.Sto se tice Rogera,moje misljenje i moj stav je da jeste NAJBOLJI SVIH VREMENA.Njegova elegancija,bekend koji je osvojio svet.Svaka cast Nadalu ali...

lalala

pre 10 godina

Definitivno DA! Steta za Novaka koji se takmici u eri Nadala. Inace Nadal, Federer I Djokovic najkompletniji I najtrajniji igraci u istoriji.

baki

pre 10 godina

Jeste i to prilicno... Federer je vecinu grand slam titula osvojio kada je konkurencija u muskom tenisu bila slabija nego u danasnjem zenskom tenisu. On je 12 od 17 svojih grand slamova uzeo kada u svetskom tenisu nije bilo Nadala (tek pocinjao i to uglavnom na sljaci), Novaka, Marija, Delpotra,... Protivnici su mu tada bili Rodik, Gaudio, Huan Karlos Ferero, Safin, Hjuit, Kosta,... Sve dobri igraci, ali u danasnje vreme verovatno ne bi bili ni u prvih 10. Rafa je uzeo sva 4 grand slama, Dejvis kup nekoliko puta, Olimpijske igre, ubedljivo vise mastersa, tako da je vec sada nesumnjivo bolji (za 2-3 godine ce uzeti vise grand slamova takodje, tako da osim lepote igre, na Federerovoj strani nece ostati nijedan argument).

baki

pre 10 godina

Federerove grand slam titule:

2006 US Andy Roddick
2006 AO Marcos Baghdatis (!)
2005 US Andre Agassi (vratio se iz penzije i odmah dosao u finale)
2005 W Andy Roddick
2004 US Leyton Hewitt
2004 W Andy Roddick
2004 AO Marat Safin
2003 W Mark Philippoussis (!)

duledudule

pre 10 godina

ne,nego su spanski "lekari" najbolji od svih,pa uspevaju da dopinguju sve svoje sportiste ukljucujuci i nadala,bez da se to otkrije...

sasa

pre 10 godina

Ja mislim da decko treba da se malo odvoji od mame i tate ( i druge rodbine ),uhvati devojku pod ruku i pocne da zivi zivot.Ovako ce doziveti da sa 35 godina osvoji 50.GS i strepi sta ce mu mama reci.Jednom se zivi!

Sljaker

pre 10 godina

"Najbolji u istoriji" je 2012-e ispao u drugom kolu Vimbldona,a ove godine u prvom."Najbolji u istoriji" nikada nije osvojio zavrsni masters sezone."Najbolji u istoriji" nikada nije vezao sest gren slem polufinala."Najbolji u istoriji" je samo jednu kalendarsku godinu zavrsio na prvom mestu ATP liste."Najbolji u istoriji" je vec tri puta misteriozno nestajao na nekoliko meseci (navodno zbog povrede),a po povratku na teren delovao je kao da nikada u zivotu nije bio povredjen.

Lepota igre

pre 10 godina

Po broju osvojenih GS to je Federer
Po broju osvojenih Wimbledona, Austraian Opena i US Opena to je Federer
Po broju osvojenih Masters Cupova to je Federer
Po broju nedelja ukupno i nedelja za redom kao br 1 to je Federer
I naravno po prirodnom teniskom talentu, raznovrsnosti u igri, asortimamu udaraca i prirodnom osecaju za igru to je Federer.

Jovan

pre 10 godina

Kako moze neko za koga ceo svet zna da se dopinguje, da bude najbolji teniser ikada? Ko visoko leti nisko pada, a Nadal ce pasti na nulu kad tad. Najbolji ikada je Federer, rezultati nisu ti koji treba da govore o tome, vec perfektna tehnika koja mu omogucava da igra profesionalni tenis i do 35 godina. Lakoca sa kojom Federer izvodi udarce nikad ne treba ni da se poredi sa surovom snagom celavog na steroidima. Nadal ce zavrsiti karijeru mnogo ranije nego sto svi misle.

Djole

pre 10 godina

Naravno da je Nadal vec sada legenda tenisa. To se ne spori. Prvo,Federer je 27 godina napunio u avgustu 2008. Mesec dana posle osvojio je 13. GS. Znaci,netacna informacija u tekstu. Tonijeva izjava da su OI najvaznije u tenisu nije tacna,ali je ocekivana. Neko moze da kaze da je Fed jedini u istoriji osvajao medalje na OI i u singlu i u dublu,zar ne? Dalje,pre pojave Nadala i Federera Sampras je smatran najboljim svih vremena (a nema medalju sa OI,za razliku od Agasija). Cak nije ni kompletirao sve GS-ove i imao manje mastersa od Agasija. Dalje,Nadal je od 20 i kusur mastersa ima 75% na sljaci (8x Monte Karlo,7x Rim,1x Hamburg i 2x Madrid,ukupno 18 od 25). Dalje,za par godina Dimitrov i Raonic ce mozda biti dominantni. Zamislite da neko kaze: E,kako je Ndal imao srece da je u njegovo vreme Dimitrov bio mlad. To je glupo,price o losoj konkurenciji ne piju vodu. Recite bilo kom teniseru da je svoje uspehe ostvario zbog lose konurencije i NIJEDAN se nece sloziti. Svi ce da vam kazu: ko si ti da potcenjujes moje uspehe? Dalje,Fed drzi mnoge rekorde (GS titule,nedelje na broju 1,finala,polufinala,titule na Vimbldonu,masters kupovi(to su mnogi zaboravili)...) A onda i stil igre,Fed igra mnogo lepsi tenis,pa zatim uticaj na ovaj sport uopste,omiljenost kod publike... Dakle,Nadal jeste jedan od najboljih,ali,po mom nisljenju,Federer je najbolji...

bane

pre 10 godina

Ako je suditi po broju osvojenih trofeja onda nije. Ako je po igri, on je bolji od Federera ali je Novak bolji od obojice.
Smešno je koliko su ljudi povodljivi. Dovoljno je da neko zabeleži pobedu nad nekim i onda ga proglašavaju za najboljeg. Ovi koji Nadala smatraju najboljim do pre 15 dana su tvrdii da je Marej trenutno najbolji teniser na svetu.

SQI

pre 10 godina

Novak je 100 puta rekao posle pobeda/poraza od Rafe da je upravo Španac najbolji teniser ikad. Od Rodžera je svakako bolji, u to nema sumnje, a do 18 Grand Slam titula će sigurno doći.

Radebe

pre 10 godina

U momentu kada je Federer postao najbolji igrač sveta, u konkurenciji su mu glavni takmaci bili Hewit,Safin i Roddick... Da se ne lažemo, da je Tipsarević bio u toj konkurenciji, sigurno bi osvojio bar 2 GS!!! Zamišljam Rafu u tom društvu, pa ne bi niko nista od njega osvojio!
A sto se tice Federera, nikako ne moze biti najbolji. Moze da bude najelegantniji, i jeste to, a najbolji nikad. Rafa ima skoro duplo vise pobeda u medjusobnom skoru, vise značajnijih titula, a tek mu je 27... Videćemo, vreme ce sve reci.

Naj

pre 10 godina

Statistički ne može sada biti najbolji pored Federera, ali moguće da će ga stići. Za mene on jeste najbolji ikada jer je fantastičan šampion po svim pitanjima, i ima ono nešto u svojoj igri :)

coabree

pre 10 godina

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!

hawkeye

pre 10 godina

Ujka Toni je to lepo sumirao,a nije spomenuo zlato Federera iz Pekinga u parovima,srebro u singlu na OI u Londonu,6 svetskih prvenstava(završnih turnira),Rafa nema nijedan,ma svaka čast tom momku ali brzo se zaboravljaju Federerova dostignuća koja možda nitko neće da sruši,najviše GSa,najviše i najduže broj 1,najviše svetskih prvenstava,36 puta minimalno zaredom 1/4 na GSu pa ljudi.....

Federer

pre 10 godina

Meni nije jasno kako neko moze da Nadala proglasi najboljim svih vremena iz jednog,po meni sasvim dovoljnog razloga,a to su njegove titule,tj.dve trecine njegovih titula su osvojene na sljaci.Sto se tice Davis kupa,tu je on u prednosti,jer Davis kup dobija veliku vaznost tek u poslednjih nekoliko godina,pre toga vecina dobrih igraca je izbegavla da igra Davis kup.Zlata sa OI igara,I Federer ima zlato i srebro.Nadal jeste u prednosti sto se tice medjusobnog skora,ali to je iskljucivo zbog njegovog top spina,odnosno slabih bekenda njegovih suparnika.Da svi imaju bekend kao Nole uveren sam da bi dosta igraca imalo dosta bolji skor protiv Nadala.Onaj ko igra tenis zna o cemu pricam.Svaki put posle Nadalove titule pojavi se pitanje ko je najbolji,sto je dosta glupo.A sto se tice Tonija Nadala on je covek prica za sebe.Njegove izjave su toliko neprofesionalne i glupe za jednog trenera da je zaista tesko poverovati.Federer je najbolji teniser svih vremena,jer covek ima sve,ima sve najvaznije rekorde,ima zavrsni masters koji je osvajao sest puta.Njegovi grend slemovi su dosta raznovrsniji od Nadalovih.Sve u svemu,bez obzira sto sam veliki navijac Federera,objektivan sam i smatram da argumente koje ima Federer daju mi za pravo da ovako i razmisljam.Jedan je ROGER FEDERER.

dejan

pre 10 godina

RAFA je sa SAMO 23 godine kompletirao sva 4 GS a Roger TEK u 28 godini !!!
Rogeru je trebalo 300 nedelja da uradi ono sto je RAFA odradio za samo 100 nedelja! UPRAVO BROJ NEDELJA DOKAZUJE DA JE RAFA VANZEMALJAC! DODJOH,VIDEH,POBEDIH!

Radislav

pre 10 godina

Vi mislite da Nadal moze odrzati ovakav nivo tenisa i naredni godina...? Po meni ( ne sto sam fan novaka ) niko nece ponoviti 2011 godinu po kvalitetu tenisa kakvu je Novak prikazao... I ubedjen sam da ce u narednim godinama Novak uzeti vise grend slemova od Nadala! Mnogo je Nadal napunio baterije za 8 meseci pauze, dok je Novak konstantno igrao finala i polufinala na 90 posto turnira... Umor stize,kraj sezone!!! I sami smo vidjeli kako Djokovic igra na pocetku sezone dok je svez, uzeo je 3 titule!!! Kasnije dok je sezona odmicala, polako je padao na fizickom planu i to je to... Vidjecemo ostatak sezone, jedno je sigurno Nadal ce zavrsiti na prvom mjestu, i malo ce pritisak sa Djokovica "pasti".

Ivan

pre 10 godina

Rafael Nadal - Roger Federer 21:10 medjusoban omer,Rafael Nadal vise mastersa i osvojit ce jos bar 7-8 to je negde oko 33-34,dakle mnogo vise,Fed
mozda jos poneki ali tesko i to pored ovakvog Nole i Rafe,Nadal ce uzeti jos koji Slem a da to nije RG sto ga potvrdjuje kao jednog od najboljih i izvan sljake,Rafa Nadal je opstao i u eri Feda i u eri Novaka i trajat ce bar jos 2-3 godine,dakle sveukupno gledajuc ne pominjuci OI i Davisov cup,on je najbolji teniser u istoriji,hteli mi to priznat ili ne,Roger Federer prije meca upisuje poraz od Nadala i to dovoljno govori,cak i u svojim najboljim godinama..hvala lepo!

Bora

pre 10 godina

@Federer Evo prijatelju ja igram tenis vec dve decenije, malo i radim sa klincima, uzivo sam pratio 12 GS turnira u raznim periodima. To sto je Nadal najvise osvojio na sljaci je zato sto je najveci majstor. Na betonu druze tenis moze da igra svako ko servira dobro. Na betonu do finala dodju i Izner i Raonic. Na sljaci snaga nema ulogu. Na sljaci se radi, sa svakim novim udarcem se gradi poen, razmislja se svakom potezu. Interesantno je kako neki od vas vrednuju podloge, sljaka se ne broji jer je Nadal na njoj najbolji. E to moze kod vas navijaca, kod ljudi iz tenisa to je nebitno. Jer Nadal vec odavno nije sljakas. Covek je osvojio sve slemove, zlato na OI, 4 dejvis kupa, 26 mastersa i ko zna koliko ce jos. Uz to u mejusobnim duelima sa Federerom je vise nego ubedljiv.

Zoran

pre 10 godina

ne novak đoković je tisuću puta bolji igrač . Dakle , Novak Đoković je najbolji , ali takođe , niksko se ne mogu oteti dojmu da Vi slavite nadalov US open i Marejev Wimbldon nego bilo koji osvojen Novakov turnir . Mogu samo da zamislim priču kakvu ćemo imati priliku da čitamo kad Novak bude pri kraju karijere . Drugo , toliko je oko tog rafaela uppitnih stvari . Npr . šta ako najk kao gl. sponzor ga ne filuje raznom hemijom , a desi se kao Lens Arrmstrongu poslije 10 tour de France da se utvrdi .... a Oucley npr. ima liniju prozvoda Livestrong . Pitajte Nikolu Pilića . On je kompetentan čovjek da sudi kad ko i gdje bi neko mogao biti ili jeste najbolji , koji je to kriterij . Inače odnos break lopti , odsutnost kskvu nisam primjećivao ranije ....a opet bi ga poderao . Novak je najbolji uprkos vama .

Sjena

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.
(Pametnome dosta, 17. septembar 2013 19:06)

Ne reci dvaput. Znaš Rafu: kada odluči i zapne, i TO će upisati u svoje uspehe.

Dejan

pre 10 godina

Po meni je recimo najmerodavniji podatak ko je najbolji svih vremena,neprekidan broj nedelja provedenih na broju 1,RF 237 nedelja non stop No1,pa covek je 4-5 godina pobedjivao na 3 GS godisnje a Rafa 58 nedelja, videcemo Rafu dogodine kad bude branio kolicinu poena osvojenu 2012.mogu da se kladim u bilo sta, da nema sanse da Rafa bude No1 na kraju 2014.Navijam za naseg Noleta,klanjam se Rodzeru,Rafu postujem kao velikog sampiona !!!POZDRAV

Ma daj

pre 10 godina

Ma kakav najbolji, najbolji je vec godinama Nole, ali ovaj se dopira, a jos su i Noleta naterali da prepusti jubilarni Vimbldon..da to nije morao, bilo bi mu garantovano prvo mesto i na kraju ove godine.. Btw, u svetu se vec odavno otvoreno prica o dopiranju Nadala, evo najsvezije price:

http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/511722-skandalni-obvineni-zraneni-nadal-mel-dlouhou-pauzu-kvuli-dopingu-tvrdi-kollerer-narkl-i-ferrera.html#hp-sez

mirko kojotovski

pre 10 godina

Najbolji i sinonim tenisa je Bjorn Borg.Klinci neznaju ali ovaj covek je uveo tenis u visoke sponzorske vode.Prestao je igrati u Noletovim godinama, a igrao je drvenim reketom.Secam se rado duela sa Mekenroom i onda pola sata svadje jel bila linija ili nije.Tenis danas je atomski a sutra ce biti svemirski.Federer odlican igrac ali u odnosu na Nadala i Noleta kaska.Ovako gledam u trenutku se setim samo napetog meca Federera i Nadala na Wimbldonu, a meceva Nadala i Noleta ima koliko hoces.Madrid Njujork Australija Indijana...To su mecevi.Nebitno ko je najbolji svih vremena jer takav ne postoji.Postoje danas najbolji a sve ide napred tako i sport.Nauka je cudo i pravi od sportasa gladijatore.Imas talenat moras da radis i radis i radis.Meni je opet nas Nole najjaci teniser.Ima covek sve.Napadac bez kalkulacije.Da je kojim slucajem Amer imao bi do sad 10 GS-ova.Eto ja se radujem opet sledecem finalu Nadala i Noleta jer svi ostali su daleko iza njih

milan

pre 10 godina

Bas bih voleo da vidim Nadala i Đokovića da li znaju i imaju "herca" da igraju ravan forhend kao Federer.Da igraju sa reketima kao u vreme Borga,Konorsa,Mekinro,daleko bi bili od ovakvog uspeha

RF

pre 10 godina

Federer je imao 15 Slamova kada je imao 27 godina, tako da vam ova racunica i nije bas tacna...A to ko je najbolji u istoriji ne moze da se meri samo pomocu medjusobnog skora sa nekim igracem...Za sada je to njihov jedini argument u debati...

dejan

pre 10 godina

KADA FUDBAL POSTANE INDIVIDUALAN SPORT POPUT TENISA ONDA CE SE MOCI POREDITI GIGS,NAVAS I FEDERER. NADAL JE NEUPOREDIVO NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA,STRUCNJACI SU REKLI !

Mandic Nikola

pre 10 godina

moja je pretpostavka da ce u narednim godinam Nadal i Djokovic dokazati da su najbolji teniseri svih vremena po svim parametrima.Federerovih prvih 9,da ne kazem 12 GS titula jer smatram da je Rafa 2007 vec bio formiran igrac,su bile iz danasnje perspektive toliko lagane za osvajanje u odnosu na krvavo zaradjene Novakove i Nadalove.nisam kompetentan da sudim al mislim da gola statistika ne moze biti glavni parametar jer je Novak mnooogo iznad Bekera,Vilandera,Edberga sa kojima je izjednacen a bice naravno trofejniji.glavni razlog zasto je mozda Nadal najbolji ikada je sto je u dva velika rivalstva nadvisio velike protivnike.21-10 i 22-15 sa dva najveca rivala.i rivalstvo sa Novakom,dosadasnje i koje slijedi,ga cini mozda najvecim teniserom.da ne zaboravimo da se posle teskih povreda vracao bolji i ko zna sta bi bilo da ih nije bilo.predaja Mareju 2010,povreda protiv Ferera 2011,povreda protiv Soderlinga,povreda protiv Rosola,povlacenje sa Vimbldona 2009,us opena 2012,australian opena 2013... mnogo je izgubio i nadoknadio.ako je hipoteticko pitanje,dal je bolji od Federera i da ga to cini najbolji ikad onda mislim da jeste zbog navedenih parametara u textu.i ubijedjen sam da ce Novak u nekoj daljoj buducnosti izboriti se za mjesto drugog najboljeg ikada.posto je Has u vrhunskoj formi,a Ferer u zivotnoj,Federer nema opravdanje za godine.jednostavno su ova dvojica bolji i imamo srecu da prisustvujemo najvecem rivalstvu i da uzivamo u buducnosti.Nadal pa Novak pa Roger.taj rad.

hawkeye

pre 10 godina

@warewolf Jel ti znaš u kojoj je konkurenciji igrao Sampras na šljaci,Muster,Agasi,Kuerten,Čang,Brugera,Kurijer i da ne nabrajam dalje,da,to je njegova generacija šljakaša koji su osvojili 13 RGa,garantujem ti da bi Nadal u toj konkurenciji uzeo 4,8 nikada.

Serdar

pre 10 godina

Sto se mene tice,jeste Nadal najbolji u istoriji ima OI ima Davis cup ima vise Masters titula ne sumnjam da ce imati i 18-19 GS do kraja karijere,bolji medjusobni skor protiv Federera,epsku igru na sljaci i to je to gde cete vise razloga od ovih.Mada opet sa druge strane prozvati nekog igraca za najboljeg u istoriji je direktno pljuvanje u lice igracima poput Samprasa,Mekenroa,Nastasea,Kurijera itd,svako je bio najbolji u svoje vreme nezavisno od konkurencije i nacina igranja,ajde recimo neka Nadal bude najbolji igrac u poslednjih 15 godina,ipak to nekako realnije i prihvatljivije zvuci.

jack the nipper

pre 10 godina

Desetobojac najbolji u tenisu svih vremena, svasta. Borg, Konors, Mekinro, Lendl, Edberg, Sampras, Beker, Federer treba li dalje nabrajati, da ne govorim koliko su navedeni igrali i igraju lepsi i raznovrsniji tenis od Spanca. Nekada je na Vimbldonu trava uz mrezu bila skroz unistena od silnih izlazaka tenisera napred, danas je trava unistena na osnovnoj liniji, a u Nadalovom slucaju i dva metra iza osnovne linije.

Milos

pre 10 godina

Tenis sam poceo nesto aktivnije da pratim upravo posle cuvenog polufinala Rolan Garosa 2005. godine kada je Nadal preko Federera stigao do svoje prve gren slem titule. U tom momentu bio je novo lice, neko ko ce predstavljati pretnju Rodzeru i igrac koji pretenduje da dominira na zemljanoj podlozi. Teniser koji igra totalno drugaciji stil, atipicne forhende sa mnogo spina, i neverovatno mnogo snage zaintrigirao je svetsku javnost. Kasnije afirmisanjem i probijanjem u vrh Novaka Djokovica izdvojila su se trojica. Narocito posle Us opena 2007. i Aus. opena 2008. Pojavio se neko treci, neko ko ne racunajuci bekhend ima najpriblizniji stil neprikosnovenom kralju, ravne, jake, pravilne udarce, ali i veliku mastovitost u igri. Nakon toga njih trojica dominiraju ovim sportom, pocetkom XXI veka. Jedino snaga odvaja Nadala od dvojice pomenutih, velika snaga, jer nakon njega tenis je fizicka igra apsolutno, nema lepote vec velikog iscrpljivanja. Da bi ga savladali protivnici moraju da se prilagode, pa su i Fed i Nole, poceli da mnogo vise spinuju lopticu i modifikuju svoj stil. Jednostavno Nadal ima taktiku mrcvarenja protivnika, igru sa sto manje gresaka, a ne sto vise vinera. Tu se gubi smisao igre, tacno da je poenta manje gresiti, ali nije poenta da defanzivac bude najbolji u istoriji. Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!

Goran

pre 10 godina

Svaka cast svima ali ipak je najbolji svih vremena Federer, oni ostrasceni navijaci Novaka Djokovica to nece nikada priznati ali svako ko se bar malo razume u ovu igru to vidi!

KRUŠEVAC

pre 10 godina

Nadal ce biti najbolji teniser svih vremena sve dok ne pronadju sadrzaj supstanci njegovog, ianace, spanskog lekara koji se ,,brinuo,, godinama i o zdravlju americkog biciklistickog super asa Amstronga.

lemi89

pre 10 godina

Po osvojenom jeste najbolji Nadal, ali iako nisam neki ljubitelj Federera, ipak po nacinu igre mislim da je Federer najbolji svih vremena. Jednostavno stil igre Federera se svidja svima, dok Nadalova igra je 3 metra iza osnovne linije i vracaj sve, jedna greska protivnika i opali forhend i cao, jednostavno to nije to.

Andjela

pre 10 godina

Šta je specifičnost (jedinstvena) Nadala u istoriji tenisa? Velikani; Federer, Sampras, Lendl (pa i naš Novak, to i za njega važi) i drugi koji su suvereno vladali tenisom su to bili pre svega zahvaljujući svom servisu. Servis pa sve ostalo! Kod Nadala stvari stoje ovako: I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Takvo znanje AMA BAŠ SVIH ELEMENATA TENISA, SVE VRSTE UDARACA U SVAKOM TRENUTKU biti sposoban da ih izvedeš e po tome je on ušao u istoriju tih velikana tenisa. Znači JEDINSTVEN MAJSTOR TENISKE IGRE!

Natasa

pre 10 godina

Interesantan argument je oduvek bio "Kako moze Federer da bude najbolji igrac svih vremena kada nije najbolji igrac svoje ere?". Nadal ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv Federera i Djokovica. Nadal, takodje, ima znacajno bolji rezultat u medjusobnim susretima protiv svakog igraca trenutno u Top 50. Ja mislim da je Nadal najbolji igrac svih vremena vec danas. Ali ako osvoji jos 4 GS titule, apsolutno nema razgovora i nema konkurencije.

pero

pre 10 godina

Kakve izjave od ljudi sto su pocelii pratit tenis prije 3 godine. Kakav Lendl, Mekinro i takvi likovi.. najveci majstori tenisa su Borg i Nadal. Na tvrdim podlogama svakakvi likovi mogu da igraju. Jedan Ivo Karlovic je na vrhuncu bio prijetnja zbog servisa. Samo su Borg i Nadal dominirali sljakom. Svaka cast na eleganciji pojedinih, mene mnogo vise zanima tehnika i inteligencija. I zanimljivo je da su Rafa i Bjern 2 najbolja ikad u procentu dobijenih meceva sa 84, odnosno 82.5%. Slucajno?

Lepota igre

pre 10 godina

I cini mi se da su ovde mnogi zaboravili da je RF imao 3 sezone jos bolje od Novakove 2011 (i Rafine 2010. koja je jednako dobra).

pre 10 godina

Iz aviona se već nakon Pariza, kada je Rafa postao prvi svjetski tenisač koji je skupio 8 GS-ova na jednoj podlozi, vidjelo da je Španjolac najbolji svih vremena.

Jedini ima pozitivan omjer s prvih 20 na svjetskoj ljestvici!

Ima sve važnije naslove na svim podlogama, nedostižni broj mastersa!

A o rekordnih 59:1 u Rolandu Garrosu, najtežemu turniru na svijetu, o omjeru 82:1 u susretima na tri seta na zemljanoj podlozi, o nepobjedivosti u 81 uzastopnomu susretu na jednoj podlozi (onoj najtežoj, naravno) da i ne pišem.

I da, smiješno je uspoređivati zlato i srebro jer je razlika drastična, kao i što tjedana na prvomu mjestu možete objesiti mačku o rep.

---

Nadal je 3 igrac u istoriji, kako moze biti najbolji kad ima manje slemova od Federera i Samprasa? A Davis kup necu da komentarisem uopste, Fed ima srebro u singlu i zlato u dublu, Nadal ima zlato u singlu pa tu i nije neka razlika. Nadal nema nijedan masters kup, Fed ima 6, Federer je bio 302 nedelje na prvom mestu, Nadal 200 nedelja manje (102) Toni nemoj mnogo da se nadas da ce Nadal ikad biti najbolji!!
(coabree, 10. septembar 2013 20:36)

Pametnome dosta

pre 10 godina

Postoji jedan turnir koji se 80-ih zvao Masters,a danas se zove ATP wold tour finals.To je turnir na kraju godine u kojem se sastaju osam najuspesnijih tenisera u sezoni.
Koliko puta je Rafa osvojio taj turnir?
Odgovor je:NULA (0) puta.

Vaše ime

pre 10 godina

To pitanje treba da se postavi za nekih 5,6 god.
Trenutno nije,ako se gledaju trofeji i rekordi. Tu je Federer ubedljivo i dalje najbolji. Sad šta će biti do kraja karijere Nadala i Novaka možemo samo u pasulj da gledamo.
Zašto onda Novak nije proglašen za najboljeg 2011-te? 7 puta je dobio tog Nadala, na svim podlogama, imao toliki uzastopni skor pobeda.,pa evo..posle manje od 2 god. stvar se preokrenula.
Ako je to stvar ukusa, Nadalovi navijači će uvek reći da je on najbolji.
Ako se gleda statistika, nemkže biti bolji od Federera, jer 4 GS titule više ima taj čovek, a toliko nema neko u karijeri, van ove trojke.
Tu je i Novak koji je upao u rat između Nadalal i Federera i morao je obojicu da nadigra da bi postao prvi.
Znači milion stvari može da se gleda kad se priča o tome ko je najj, danas je to Nadal,a sutra?
Nekome je Sampras najbolji bez obzira na sve.,nekome Agasi.,i td.
Znači to nije ni bitno, jer ne postoji komisija koja to određuje, i uvek će biti argumenata za i protiv nekog' tenisera.
Ako pogledate da je Novak za razliku od Federera i Nadala bio siromašan, krenuo je bukvalno od NULE, sazreo kao teniser u vreme ove dvojice, i uspeo 3 god. da bude 1 na svetu...pa...
A opet, ima još mnogo GS mečeva ispred njega i Nadala, pa i Endija, tako da je to samo momentum.,trenutne emocije Nadalovih navijača i ja to razumem, ali Novak je najkompletniji teniser u istoriji, preokrenuo je tenis skroz od 2011 i nije još pokazao sve.
Videćemo..

JUL 2007 3-2 ZA FEDERERA

pre 10 godina

ako gledamo lepotu Sampras Has Vavrinka a ako gledamo rezultate RAFA NADAL.FEDERER PO MENI NIJE MEDJU NAJBOLJIH 10 JER JE IMAO DALEKO NAJSLABIJU KONKURENCIJU.PA NJEGA NADAL UVEK DOBIJA.POSLEDNJA POBEDA NA GS ZA FEDERERA PROTIV NADALA

dejan

pre 10 godina

Mislim da je ta tematika dosta nerealna za procenjivanje, iz vise razloga. jedan od njih je sta znaci da je neko najbolji teniser ikada? Ako bi merila bi ta, da naprimer mozemo da komentarisemo igru svih velikana tenisa, kroz istoriju, da ih sve sada stavimo u neko najbolje izdanje, najbolje vreme kada su igrali, dosli bi do zanimljivih konstatacija. Nadal i Djokovic bi bili mrtvoj trci sigurno. Jel kako Nadal igra ove godine, i kako je Djokovic igrao 2011 godine, ne verujem da bi bilo ko iz svojih najboljih dana mogao da im se suprotstavi ikako. Broj titula meni licno nista ne znaci. Pitam se koliko bi osvojenih titula imao federer da su Nadal i Djokovic stariji za 3 do 4 godine? Ili koliko bi DJokovic imao titula osvojenih sad, da je Nadal mladji ili stariji 5 godina naprimer? Bilo kako bilo, Nadal je trenutno broj jedan, pa onda ide Djokovic, pa onda Federe, pa tek tu mozemo staviti mekinroa, ili bjen borga i slicne igrace koji su karijere zavrsili pre 10 i 20 godina. Ali nezahvalno je, slicno kao i reci ko je najbolji fudbaler ikada. Mnogi ce reci Pele, neki Maradona, neki Ronaldinjo, neki mesi, i u krug. A svako je, kao i tenieri, igrao u drugacije vreme, kada su granice bile drugacije, i mogucnosti kao i fizicka spremnost igraca, konstitucija i mnogo drugih faktora.

keny

pre 10 godina

nadal nikada nije osvojio zavrsni turnir...
Federer je rodjen za tenis, Nadal je samo veliki radnik (i to je za postovanje, ali nikada nece biti kao Federer). ;-)

Svete

pre 10 godina

I na kraju ovaj tekst pokazuje Djoletovu velicinu i koliko je ta 2011 fenomenalna i ostace verovatno zauvek neponovljiva, Djole je tada 6 puta zaredom pobedio tog '' najboljeg '' Nadala koje uopste sta god ko mislio nije igrao losije nego sto danas igra, jer da tada Djokovic nije igrao tako kako je igrao svi ti trofeji bi bili Nadalovi i onda se ova godina ne bi ni spominjala, i tada je pobedjivao neuporedivo boljeg Federera nego sto je ove godine i tu dvojicu '' najboljih u univerzumu '' je sklonio sa prvog mesta bacio ih u drugi plan. I jos znate vec sa kakvim se igracima Federer borio da dodje do prvog mesta, Nadal se borio sa tim istim igracima + Federer a Djole se borio sa tim istim + Federer + Nadal, i Djokovicu je najvise poena od svih njih trebalo da dodje do prvog mesta, i te stvari koje naizgled deluju nebitno pokazuju mnogo toga !!! I ako neko misli da je nebitno to sto je Djole uradio od 2011 do danas neka nadje klip sa kraja 2010 gde Federer i Nadal, kada su bili na vrhuncu moci i popularnosti, snimaju najavu za njihov humanitarni mec, i neka neko pokusa da nadje slican njihov snimak pa cak i zajednicki posle toga !!

aha

pre 10 godina

@Janko Ma nemoj, samo on se dopinguje, svi ostali su cisti. Iako i oni trce bez problema 5 sati, a Federer se cak i ne znoji. Pa kako? Kazes citav svet zna? Aha, ali su zato sinoc Endi Marej, Serena, Vika, Sara Erani, Verdasko, i na desetine drugih kolega pozdravili trijumf vlikog asa. Endi je napisao dovoljno: "Rafael Nadal Parera, legend."

ovako

pre 10 godina

@memot A moze i ovako Nadal ima najvise osvojenih titula na najtezoj podlozi, sljaci, a Federer o tome moze samo da sanja. Neki od vas podloge vrednuju po uspehu vama omiljenih igraca. Nadal je kao sljakas osvojio slemova na svim podlogama bar 2 puta, Federer je uspeo samo 1 da osvoji GS na sljaci. Tu je i medjusobni skor, i svi oni dueli na velikim turnirima gde je Nadal prosto "ubijao" Federera. Federer nikada osim na Vimbldonu 2006 i 2007 nije bio favorit protiv Nadala. Da Nole nije imao furioznu 2011, Nadal bi se vec izjednacio sa Federerom. Nadalov put do GS titula je mnogo tezi, jer je imao najboljeg Federera, najboljeg Djokovica i Mareja u najboljim godinama. I uspevao je da pobedi.

TennisTeacher

pre 10 godina

Ovo sve što Toni priča,čisto ne verujem da će da se ostvari.Rafael Nadal pored Rodžera,Novaka,Andy-ja,Delpa i Conge teško će osvojiti mnogo.Možda u obzir dođe neki GS,malo više mastersa,ali to će biti sve.Njegovo telo (sa hemikalijama ili bez) neće moći da izdrži.Uz to svi gore pomenuti igraju odličan tenis,treniraju i napreduju sve više.Moja pretpostavka je da će ga srušiti na sledećem Rolan Garrosu,bilo ko od njih.Rodžer je dugo godina imao iskru najlepšeg tenisa,i dan danas ga igra,uprkos godinama.Zamislite samo šta će par godina uraditi Rafi?

zmijaga

pre 10 godina

bjornborg borg je najbolji u istoriji.kakav nadal kakvi bakrači. od njega je bolji i Federer. videćete dogodine novak dobija 3 gs. garant.

Sasa jokic

pre 10 godina

Ganikus@ da li si skoro video nemocnijeg igraca na terenu od Nadala u drugom i trecem setu u finalu? I da li mozes da zamislis kako bi se zavrsio mec da ga fortuna nine pogledala pri 0:40?
Ne potcenjujte Noletai, koji je 2011 podigao tenis na novi nivo, i ne velicajte igraca koji u proseku igra 7-8 meseci vec cetri godine!
Kakav crnu najbolji svih vremena.....

danijel

pre 10 godina

Ne moze kad je jednom ili dva puta zavrsio godinu na prvo mjestu samo...dje je bio 8 god.. nema kontinuitet i nema ljepotu u svoju igru..Ne mozemo da sa bavio teorijom zavere. Na papiru se vidi sve.. a tu je neprikosnoven Roger Federer. Zato glavne rekorde drzi on.. gs i nedelja na prvo mjestu itd.

hola!

pre 10 godina

mislim da je stvarno blizu toga.morace da uradi jos par stvari na tvrdoj podlozi,mozda jos jedan wimbledon i to je to..i to prema najstrozijim kriterijuma.
osim toga,neverovatno je harizmatican i sjajan za sport..tako da ce uskoro postati asocijacija za najboljeg ikada.

Sasho

pre 10 godina

Ima jedna recenica koja se odnosi na legalan doping koju je jedan trener tenisa,a moj prijatelj reko;Sta mislis zasto Wawrinka u svoj 28godini igra ovako?Zato sto su mu neke stvari sad date,a ranije nisu mu bile dostupne ili date.;Nadal,Djokovic,Marej,Federer su tu gde jesu zbog sebe,gledanosti,novca koji se vrti u milionima dolara,novca iza TV i nama poznatog i nepoznatog!Nemoze od jednom neko da bude tako jak,a da je strejt!Mecevi izmedju Nadala i Djokovica su nadljudski i nemoguce da su samo na prirodnoj snazi!Ono sto radi Nadal je fantasticno,ali nemoze niko da mi kaze da je cisto prirodno!Kapa dole Nadalu.Da li bi tenis bio to sto jeste danas da nema Nadala i Djokovica?Nema sanse,Nadal je sportista sveta za 2013godinu sigurno!

komsha

pre 10 godina

Po meni jeste, Federer realno lepse igra, Novakov maksimum je veci od njegovog ali ih je on obojcu prevazisao svojom nerealnom posvecenoscu ovom sportu. Navijam za Djokovica jer je Srbin, inace mi je Nadal najgotivniji teniser, a i fin je momak. Mislim da je Novak mogao da bude bolji ali se on trosi i na neke druge stvari sem tenisa sto je, po meni, pohvalno za njega. Lepo je sto hoce da pomogne drugim ljudima i sto koristi svoju popularnost u dobre svrhe.

danijel

pre 10 godina

Ipak 300 nedelja ne prvo mjesto je mnogo, 17gs titula... ja mislim da ce novak do kraja svoje karijeri imati pozitivan skor proti nadala..

Dule

pre 10 godina

Kad svako od ovde pomenutih igraca koji su stvarno najbolji svih vremena(gledajuci sta su osvojili) igra najbolji tenis i Djokovic igra svoj najbolji tenis, Nadala i Federea dobija uvek,a ove iz 80th bi da ne pominjem,to i Vilander kaze koji nije neki fan Djokovica. Samo tesko je odrzati taj nivo,mada je on to uspevao solidan jedan period i nadam se da ce se vratiti.

pijetro

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.

jovo

pre 10 godina

Molim vas objasnite mi kako moze najbolji biti teniser svih vremena, a da od 13 grend slemova 8 osvoji na jednom turniru i na svojoj omiljenoj podlozi, po meni Djokovic je kompletni od njega kao igrac, a Federer da ne pricamo, jer degutantno je pricati o Rogeru Federeru kao igracu. I da ne zaboravim nemoj te se zacuditi da Nadal iznenada ne objavi penziju kao Marion Bartoli, a svi pametni ljudi znaju zbog cega je ona to uradila, i zbog cega ce Nadal uraditi, ili se povuci ili cemo mi reci nesta, a sta to treba svijet da se zapita, jer ne moguce je da jedna nacija dominira u svim sportovima, navedite mi molim vas jedan sport a da spanci nisu dominantni, evo jedan... pozzzzzz

Eduardo

pre 10 godina

ma daj molim vas, pricamo o najboljim teniseru ikada. To pominje titule, nedelje na no.1 i naravno STIL igre. Pa u kosarci su dominarali Shaq i gomila drugih i trpali po 30 koseva u prosek ali kad vidis kako to radi Jordan s lesnocom, elegancijom kao da je najlaganija stvar na svetu. Epa dragi moj to vam je Federer u tenisu! Klasa iznad svih. Zamislite nadal na reklamu Rolexa? Ne ide nema on tog savrsenstva on moze G-Shock ili tako nesto a tenis ipak nije ragbi tenis je u finesime. Ali za rad i snagu(fizicku i mentalnu) i to nenadmasljiv, svaka mu cast ali za mene a verujem i vecinu(neutralnih)kad se kaze broj 1 samo jedna osoba mi pada na pame RF

King

pre 10 godina

Prosto je nevjerovatno šta je sve Nadal uspio da osvoji u karijeri, a do prije nekoliko godina važio je samo za kralja šljake.Ako ovako nastavi biće daleko najtrofejniji. Federer je 5 godina stariji, a šta sve Nadal može još da osvoji za tih 5 godina.
Međutim, za mnoge će Federer i dalj ostati najveći teniser jer je on sinonim za ovaj sport, zbog načina no koji igra, plus sve što je osvojio

borg

pre 10 godina

A vrijeme provedeno kao broj 1 se ne racuna? A. ovi sto lupaju. kao slaba konkurencija,treba da. pogledaju kada je fed osvojio te trofeje,tacno u vrijeme nadala i djokovica.ne svatam ovo blacenje safina i hewitta,pitajte velikog samprasa.poz

danilo

pre 10 godina

Da nije bilo opsesivno-kompulzivnog ponasanja kao pocetnog stadijuma neuroze mozda bi bio ! Ovako ce Rodzer ostati kao najveci simbol i uvek prva asocijacija na tenis ,svima i za sva vremena !!!
(Pedja, 10. septembar 2013 19:57)
Kada neko umisli da njegova asocijacija na Rodžera jeste univerzalna asocijacija i to kroz sva vremena, meni se čini da je Rafin ritual kod servisa sitnica prema tome...

saša

pre 10 godina

Sampras i Rodzer najlepsi tenis, ostali snaga, masa, udaranje do besvesti. Koliko Maradona ima titula u fudbalu, ali ta lepota igre, prefinjenost i elegancija je to sto mene interesuje, naravno uvek za naseg cara, ali po lepoti igre ova dvojica su neprikosnoveni u svakom pogledu...

zoran

pre 10 godina

Ma, Nole treba da zrtvuje sledece dve godine zivota i legne na zivotinjski trening...Vajdu poshalje u penziju i uzme Dzon Meka za trenra...pokida ih sve u 2 godine uzme 8 GS titula..znaci 2X godishnji SLEM i posle neka s epitaju ko je najbolji svih vrmeena...ovo kazem, jer Novak to moze, ima materijal...ne bih to rekao za Tipsu ili Troickog, jer bi bila budalshtina, ali Novak ima to u sebi. Samo treba da odluchi...Chetojevica nazad u tim, takodje. Pa da vidish...ima sve da prshti...da se ostavi fondacije, partija,druzenja po klubovima...2 godine nije mnogo...posle neka se ovi bave rachunicama...

Kada Novak igra agresivan tenis, apsolutno niko ne moze da parira...niko...to i sam Rafa kaze...to su u 2. i 3. setu rekli na SKY televiziji za Noleta...

milan

pre 10 godina

da, mentalno najaci svih vremena ali sto se tice igre nije!!! (Srbin iz hamburga, 11. septembar 2013 10:43) Da,upravo to treba razgraničiti.Po meni je upravo, po igri, Federer najbolji svih vremena

Werewolf

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..
(danijel, 11. septembar 2013 15:34)

Prvo,Dejvis Kup nije timsko nego ekipno takmicenje.Drugo,ako je Rafa(kao sto jeste,i kao sto je i Nole)pola svoje reprezentacije,svakako da moze da se racuna i kao sto je taj Dejvis Kup ogroman plus u karijeri svakog ko ga osvoji.
Nole je izneo nasu reprezentaciju sa 7:0 u 2010.Da,ekipno je takmicenje,ali ako neko tu ekipu vodi do trijumfa,i to 3 puta u 4 godine tu cinjenicu ima kao prevagu u ovakvim diskusijama.
A timsko je takmicenje dubl,i tu se jos manje nego u Dejvis Kupu vidi uspeh pojednica.To vazi i za Federerovo zlato iz Pekinga.On je singl igrac,i zlato u singlu,koje se racuna,kao ni Dejvis Kup,on NEMA...
Vavrinka je izneo taj dubl na Olimpijadi,prakticno sam pobedio bracu Brajan,i Federer mu se sam vise puta zahvaljivao sto mu je Sten spasio sezonu.
A sto se prvog mesta tice,Federer ga ne bi ni video od 2008 do prosle godine da nije bilo Rafine povrede 2009.Statistika je kao bikini,mnogo otkriva ali najvaznije ne.Pored Rafine povrede,i stvari kao sto je konkurencija u kojoj neko osvaja svoje titule.

pre 10 godina

He, he, dobro si primijetio za Brazil i Italiju.

No u tenisu je Brazil jedino Nadal jer samo Rafa i Brazilci imaju pozitivni omjer s najboljim svjetskim reprzentacijama i igračima.

Federer i Talijani s time se ne mogu podičiti!

recorder

pre 10 godina

Nije strasno u svojoj generaciji biti drugi. Novak je dostigao mnostvo rekorda u karijeri i promenio je sliku Srbije u svetu.
Nadalu treba skinuti kapu i reci da je najbolji od svih. Federer je takodje bolji od Novaka.
Rekordi govore tome u prilog:
https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_records

Zato se ne treba zavaravati i reci da je treci set na ovom US Openu presudio. Nije. Zar ne vidite da mi tako pricamo zadnjih par meseci? Nije Novaku tim rekao da izdaje knjige i da bude ucesnik svake donatorske akcije. Nije njemu tim izabro Uniqlo sponzora umesto Nike koji ce ti odredjivati i raspored i popularnost. Sam si to izabrao. Trener moze donekle da ti pomogne u samopuzdanju i igri, ali tvoja odnost prema samoj igri proizilazi iz tvog karaktera i tvojih okolnosti. Jednostavno je nedopustivo da kao sampion izubis sa 6:1 zadnji set, a da si toliko slomljen duhom.

Antiteza

pre 10 godina

@dejan. Dejvis kup je ekipni sport i glupo je pozivati se na te titule. Već su mnogi rekli-Masters kup je mnogo značajnije i merodavnije takmičenje. Nadal je na kraju godine uvek izduvan balon. Da je majstor, ne bi morao toliko da se troši u toku godine i imao bi svežinu i za završni turnir. I u Melburnu je retko u formi. Ili ga možda ga bombonice ne rade od novembra do februara.

Andrej

pre 10 godina

Ako se gleda realno jeste, jer ipak je uspeo da dominira nad Federerom u njegovim najboljim godinama. Uz to uspevao je da pobedjuje Federera na njegovom betonu i travi i to kad je Federer bio u najboljim godinama. Sa 24 godine je kompletirao sve velike turnire plus zlato na OI, 4 osvojena dejvis kupa. Sve trofeje osvojio je u eri Federera, Mareja i Novaka, sto je izuzetno tesko. Tu je i broj od 26 mastersa i ko zna koliko ce ih jos osvojiti. Sto se stilova igre tice, tu su ukusi razliciti, ali dzaba lepota Federerovog bekhenda kad to protiv Nadala nema efekta. Ono sto je kod Rafe sjajno je sto je sa godinama bolji, sto stalno napreduje, resava probleme u igri. Izuzetan igrac je Nadal. Samim tim su i svi oni Noletovi trofeji jos znacajniji. Bio je bitku sa najboljim u istoriji i pobedjivao.

danijel

pre 10 godina

Statistika:
1. Koliko nedelja na prvo mjestu.
Federer 1, Nadal 5/6.
2. Koliko gs
Federer 1, Nadal 3
3. Koliko ukupno titula?
Federer 3, Nadal 6/7
4. Koliko provedenih uzastopno na prvo mjest?
Federer 1, Nadal nije ni medju5..


Naravno ima nadal par stvati sto ima bolje od federera..tu je i sampras djokovic itd sto imaju a da nema nadal niti federer..

kommm

pre 10 godina

Nole ja verujem da ces ti biti najbolji teniser svih vremena, pred tobom su godine dominacije.. Federer jeste najbolji do sada, nadal je trenutno, ali ti ces igrati još dugo.. federer istorija, nadal neće još dugo izdržati ovaj tempo, samo polako i gazi, i naravno zlato u riju!

Antiteza

pre 10 godina

Na jutjubu je gomila Rodžerovih kompilacija pojedinačno po kategorijama - forhend, bekend, volej... Čak i kompilacija sa lažnjacima. Istim udarcima je i osvajao sve što jeste. Nije pravio velike pauze u karijeri već je konstantno igrao vrhunski tenis i tek u 33.oj nije stigao do završnice nekog GSa.
Nadal i pored činjenice da ima izvanredne rezultate može da ima samo kolekciju istrčavanja i stizanja nemogućih loptica na čijem kraju je hot dog lob iz Madrida 2011. i defanzivni smeč iz trka sa ovogodišnjeg US OPENa. Kao da porediš Anrija i Inzagija, Bodirogu i Navara, Balića i Dragunjskog... Ja sam Novakov fan, ali je Federer sinonim za tenis.

Traianus

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.

realista

pre 10 godina

Vratice se Nole, ne brinite vi, samo su malo pare udarile u glavu..:) Imace Djokovic na kraju karijere 10 slemova, i biti u top 5 svih vremena. Malo li je..

Damir Zr

pre 10 godina

U nabrojanoj konkurenciji mora biti mesta za Samprasa,cak mislim da bi Rafa tesko video titulu na tvrdim podlogama da su igrali u istom periodu.

Mičurin Berizimski

pre 10 godina

Od trinaest GS, osam su šljaka. Ovi što Tonija zovu Rafinim ujakom ne znaju šta je stric a šta jer ujak a daju ocene za istoriju. Toni ne misli da su GS titule važnije od OI i Dejvisa, tako da nema smisla o njegovoj izjavi ozbiljno pričati, a onda pominje 26 mastersa Rafinih kao važne. Španska posla. Kad bi se šljaka smatrala najcenjenijom podlogom, onda se o Samprasu, Federeru, Novaku i Sereni ne bi govorilo kao istorijskim igračima (imaju zakjedno tri pariske šljake, Pit i Novak nijednu). Fed i Pit imaju svako po sedam W, Rafa dva. Završni nikada nije osvojio. Novak je malo u krizi, nešto će sigurno promeniti u igri, u novoj godini biće jači od Vamosa, jer je brzih podloga u kalendaru tri puta više. Čudan je Mac: kaže da se samo GS titule računaju, a sad Rafi nije porebno osamnaest. Džona ne bih komentarisao, on nikada nije Federera podnosio. Rafa je "kralj šljake", jer samo šljaka ima kralja? Trava nema, ali Fed i Pit imaju svaki po sedam engleskih trava. Sad i novinar piše: do 26. godine Fed nije imao 13 GS titula. Ne razumem šta je pisac teo da kaže. Fed je u 31. bio prvi na svetu, Rafa u tim godinama neće igrati.

Andjela

pre 10 godina

(dejan, 11. septembar 2013 10:40) Da. Da dodam u ovih poslednjih nekoliko meseci Nadal je pobedio sve igrače sa liste prvih deset!
Ps. Uzgred Nole je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka).

armagedon

pre 10 godina

ono sto najvise deli deli nadala i federera su titule na mastersima na kraju godine, federer ih ima 5 nadal 0. po 5 ima i sampras i lendl, barem tako mislim. na kraju krajeva i ako stigne i prestigne federera po broju grand slemova ne moze se uporedjivati umetnik i snagator, to bi bilo kao kad bi uporedjivali u fudbalu brazil i italiju mada imaju skoro isti broj titula.

salvatore

pre 10 godina

evo ovako....pogledajmo malo federerov nacin igre koji je za primer i on igra sa toliko elegancije da mu je tenis sprdnja sa druge strane nadal ko zivotinja trci za loptom gine na terenu sve je to dobro ali opet federerovo je bolje koliko je samo federer sezona imao da osvoji po 3 grend slema sigurno jedno 4 sezone je rodzer osvajao po 3 gren slema u jednoj godini dok je nadal to uradio samo jednom 2010 nadal je blizu rodzera samo zato sto je osvojio 8 roland garosova da ih nije toliko osvojio nebi mu ni prisao tako da ih je suvisno uporedjivati...PS veliki sam fan Noleta i nadam se da ce on biti najbolji teniser u istoriji tenisa sto sam siguran da moze da bude jer kad igra svoj najbolji tenis nema te sile koja ga moze zaustaviti to je i dokazao 2011 pa i delimicno 2012 ove sezone jije na svom nivou ali Boze moj nemoze uvek da igra neverovatno ali pazite ovo nadal ce biti prvi na kraju ove sezone ali budite sigurni da ce vec sledece boriti za 3,4 poziciju jer nece ni pola odbraniti ovoga sto je osvojio ove pogotovo na betonu dok novak ce izdominirati i pokazati zasto je najbolji....pozzzz za sve ljubitelje tenisa...:D

Antiteza

pre 10 godina

Rajan Gigs takođe nije osvojio ništa sa reprezentacijom zato što je Velšanin. Da li je zbog toga Hesus Navas kao član trofejne španske selekcije veće ime u fudbalu od njega?
I dosta sa omalovažavanjem Federerovih protivnika. Čovek je kao klinac tukao velikog Samprasa. Jeste da je tenis danas na višem nivou, ali su Hjuit, Has, Nalbandijan, Safin, Ferero majstori tenisa. Nalbandijan možda i najtalentovaniji i najkompletniji ikada.

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Pit Sampras je najbolji igrac svih vremena. On je izmislio all round tenis koji svi danas pokusavaju da igraju samo sa manje igre na mrezi. Sampras je sest uzastopnih sezona zavrsio kao broj 1. Nije osvojio RG jer je igrao u vreme vrhunca Spanske skole defanzivaca a tamo je pobedjivao Mustera i Brugeru. Sa 19 godina je na US openu pobedio Lendla, Mekinroa i Agasija zaredom. Jedan je Pistol Pit. Ko ne veruje moze na youtube pa neka pogleda finale mastersa 1996 i 1999 ili finale Vimbldona 1999. Bolje od toga ne postoji.

Underground

pre 10 godina

Naravno da Rafaelov stric uzima kriterijume po kojima je Rafal bolji i tu gresi. Olimpijske igre nisu vazne za tenis, jer su tamo nagurane zbog toga sto su teniseri najprofesionalniji od svih profesionalaca. Olimpijske igre su za malo manje profesionalce ili ti amatere. Po meni, nayznacajniji kriterijum je broj nedelja na prvom mestu, a tu je Neadal daleko iza Federera.
(pijetro, 22. septembar 2013 19:01)

Federer ne pokazuje znake "vraćanja" među najbolje, Novak je u padu, Mari neko vreme neće moći ozbiljno da konkuriše Rafi.
Možda će to vreme biti značajan faktor porasta broja nedelja provedenih na prvom mestu.
Ako uskoro (6.10.) dođe na #1, svakako će tu dočekati sezonu šljake, a to je skoro pola godine.
A ako nastavi sa odličnom igrom, zašto ne bi i dalje "skupljao" sedmice na prvom mestu?
Federer je postavio granicu vrlo visoko, ali Rafa može popravljati svoj domet, zar ne?

aha

pre 10 godina

@Lepota igre Ali po rezultatima i medjusobnim duelima to je Nadal, po broju pobeda u finalu najvecih turnirira to je Nadal, po tome ko je uvek favorit to je Nadal. Ne moze se biti najbolji ikada ako niste bolji od najveceg rivala. Ako Nadal bar jos jednom osvoji AO bice jedini igrac u istoriji koji je sve gren slemove osvojio bar po dva puta. I to u eri atomskog tenisa.

borg

pre 10 godina

a koliko uzastopnih polufinala i cetvrtfinala na Gs ima nadal? tri odnosno cetiri.a fed 26 odnosno36 ali to nije vazno,nadal izgleda sam osvaja davis cup,to po ciki toniju nije timski sport.

Zena bez imena

pre 10 godina

Ovaj kao da mu je drveni advokat!!!Ono sto Nadal zeli silno da izjavi,njegov stric to potencira,da ne bude previse arogantan hmm.Toni,uzaludno ovu pricu potenciras.Kada drugi budu pricali o tome razmislicu da li da prihvatim!!!Ovo ti ne pije vodu,prica ce trajati dva dana i to je to,sledeca tema ce biti OPET TAJ BOL U KOLENU nije narod pas'o travu da ne shvata koliko je sati i sada ce Rafa da se javi sa "skromnom" izjavom.Joooj Nole sto ga pusti sinoc,kako ga nisi razvalio!!!Imao je dobru tj.fenomenalnu sezonu i daj sad da ga dizemo u nebese i da ga Toni proglasi "najboljim" .Nole je imao 2011 extra sezonu pa niko ne rece daj da ga proglasimo najboljim.Boze svasta.Nek igra konstantno kao sto radi Novak i Roger evo vec punih 10.godina pa cemo onda razgovarat.A ne svake pola godine "koleno" hmm.TONI,NISMO PASLI TRAVU!!!Osudjujte,lupajte minuse ali ovaj malo preterava.Ah Nole,Noleeeee sto ga pusti.

Monte Karlo

pre 10 godina

...Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10. Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od...
(Andjela, 12. septembar 2013 23:50)

Neverovatno je kako boli komsije Nadalovce onaj poraz da su ga izbrisali iz pamcenja!?! Pa koji je Novak tada bio na listi, 11., 28., majke ti?

danijel

pre 10 godina

Meni je dosta vazan faktor koliko si bio na prvo mjesto..tu pokazuje koliko si bio konstatan.. naravno ako igras tenis kao nadal ne mozes da budes konstatan, jer slede povrede za takvu igru..
i umor.. pa nadal sve sto ima jeste od sljake.. Federer je drugi igra
c po pobjedama na roland garos.sto pokazuje koliko je i na sljaci dobar.. medjutim tu je bio nadal kralj sljake da.nije dozvolio: federeru da uzme vise puta roland garos..(federer je imao konkurenciju, nadal jeste mladji, ali on od 19 godine osvaja pehare, a najvise mastera ima na sljaci)Tako da je federer bilo koje igraca i od prije da je imao bolje bi prosao.. sigurno bi imao 3/4roland garosa (nadal je kralj sljake i svi koji su igrali i igraju u vreme nadala, uzece svi zajedno samo par turnira na sljaci...) i zato kazem da federer je imao konkurenciju ne zbog ostLih podloga vec na sljaci a tu ima.najvuse mastera i jedam r.garos...

doktor

pre 10 godina

Ne znam ,ali da je najveci takmicar -jeste! Medjutim ,i dalje tvrdim da je odlucila Novakova nestabilnost.Svaku kljucnu loptu je slao 2m u aut.Kad je imao 7 vezanih pobeda protiv Nadal,te lopte su isle u teren!

Svete

pre 10 godina

Kakvi su ovo tekstovi, da li je sutra kraj sveta pa se sada podvlaci crta ?? 1. Imaju isti broj GS, Federer ima vise finala, vise polufinala, ogroman kontinuitet 21 uzastopno GS polufinale, 10 zaredom finala ... nije pravio pauze od 8 meseci 2. U tenisu, biciklizmu i fudbalu OI nisu najbitniji, Pit Sampras je mozda jednom igrao na OI i ispao u 2 kolu, a 96 na OI u Atlanti na vrhuncu svoje karijere uopste nije ni igrao, OI su dobile na znacaju zbog porasta popularnosti tenisa zbog pojave Federera Nadala i Djoleta
3. Sto se tice Dejvis kupa Nadal igra za reprezentaciju koja je bez njega pre 2 godine pobedila SAD na njihovom terenu a pre 4 godine su pobedili Argentinu u finalu takodje na njihovom terenu i takodje bez Nadala, tako da Spanija moze osvojiti DC i bez Nadala i Svajcarska i npr Srbija to ne mogu ni da zamisle bez Federera i Djoleta, u svakom slucaju Federer nije ozbiljno igrao za DC od kada je postao broj 1, 2004 god. i to je jedini razlog zasto nije osvojio to takmicenje 4. Federer je bio 250 nedelja prvi naspram 102 Nadalove, 4 godine prvi na kraju naspram 2, 4 zavrsna mastersa naspram 0. itd

Enciklopedija

pre 10 godina

Bez obzira što mi je Nadal daleko simpatičniji, poređenje je krajnje smešno. Nadal je od trinaest grend slemova devet osvojio na šljaci, dok je federer sve osim RG osvajao skoro podjednako. Pored toga Federer igra mnogo lepši tenis. Što se tiče olimpijskog turnira on uopšte nije toliko bitan. Primera radi: grend slem titula donosi 1500 poena na rang listi, masters 1000, dok pobeda na OI donosi svega 700 poena.
(Traianus, 15. septembar 2013 00:08)

GS -2000
OI - 1500
Master 1000 -1000

Itd

Werewolf

pre 10 godina

Ko kaze da je Dejvis Kup nebitno takmicenje ne zna bas puno o tenisu,jer je to uz Gren Slem turnire najstarije takmicenje.U svakoj statistici se titule u Dejvis Kupu i na Olimpijadi spominju pre regularnih Mastersa(Gren Slem turniri su naravno najvazniji).
Ne znam kakve veze ima to sto je Rafa najvise GS osvojio na sljaci,kad je bio dovoljno dobar da na svakoj podlozi osvoji barem po 2 GS,za razliku od Federera koji na sljaci ima samo jednu GS titulu.Rafa je od Federera na GS uspesniji i na svojoj najboljoj i na svojoj najgoroj podlozi.
Rafa nije samo osvoijo 4 Dejvis Kupa,on je u 3 navrata VODIO REPREZENTACIJU DO TITULE,kao sto je nas vodio Nole 2010.I zato ce njegov uspeh u tom takmicenju njemu,kao i na Olimpijadi da odnese prevagu u diskusiji o najboljem teniseru svih vremena ako osvoji jos par GS.Naravno,zajedno sa ubedljivim skorom koji ima protiv Feda.

saša rs

pre 10 godina

Ako je mjerilo broj GS ili broj nedelja kao No1, jasno je da nije. To je Federer. Po ljepoti tenisa (majstorstvu) pogotovo. Inače sam Noletov navijač, ali je jednostavno tako.

Werewolf

pre 10 godina

Prvo,ni Rafa nema Zavrsni turnir i mora da ga osvoji.A ako ne osvoji Zavrsni turnir ove godine,verovatno nece nikada.
Drugo,slazem se da Rafi nije potrebno vise od jos 2 GS da bi se smatrao najboljim u istoriji,ali ne bilo koja 2 GS.Ne bih smatrao Rafu najboljim u istoriji ako bi,recimo,osvoijo jos 2 Rolan Garosa.Meni nije poenta gomilanje GS bez kraja i konca na podlozi koja lezi najvise.
Pita Samprasa su smatrali najvecim do Federera,ali oduvek sam znao da Pit ne moze da bude GOAT pukim gomilanjem slemova na travi i hardu.Stalno potenciranje broja njegovih GS titula sluzi da se sakrije sustina-on je bio nekompletan igrac.Sa jednim jedinim 1/2 finalom Rolan Garosa u 14 nastupa on je apsolutno nekompletan igrac.
Isto je i sa Fedom,on je GOAT dok Rafa ne osvoji jos 2.Ali koja 2 GS?Jos 2 RG ne menjaju nista.
Ali,ako Rafa osvoji jos po AO i Wimbledon,postaje:
1)Jedini teniser u Open Eri(i treci ukupno) koji je sve GS osvajao 2 puta
2)Jedini teniser koji ima barem po 3 osvojena GS a sve 3 podloge
3)Produzava seriju na 10 uzastopnih godina sa jednim GS
Ako to osvoji-postaje najkompletniji i najbolji igrac svih vremena.
Jedini za kojeg ne moze da se kaze da ima losu podlogu-najbolji u istoriji na njemu najboljoj podlozi i najbolji u istoriji na(za njega)najgoroj podlozi
I tu onda ne bi bilo vise diskusije-to sto bi Federer imao 2 GS vise ne bi vise znacilo NISTA jer bi kombinacija Rafinih GS bila daleko impozantnija.

Ona

pre 10 godina

Da li je ili nije.....uvek ce se naci nesto sto ovaj nije osvojio, a onaj drugi jeste...ima mnogo stvari....ali istina je da ovaj covek nema sta nije osvojio i ko zna sta moze jos....moze i ovog treutka da prestane da igra ali Nadal je ziva legenda ovo sporta po mnogo cemu....Rafa uvek uz tebe ....zauvek...

Alex

pre 10 godina

Bez ikakvog kalkulisanja, definitivno je najbolji teniser svih vremena. I ono sto većina zaboravlja, Nadal je kao čovek jedan od najboljih sportista svih vremena.

Djole

pre 10 godina

(Rafa, 10. septembar 2013 23:19)

A zasto mora da ima pozitivan skor? Pa Nadal ima negativan skor sa Davidenkom,sta sa tim? Nadal ne lezi Federeru,to je sve... Dobija ga na istu foru: top-spin u Federerov bekhend,to je cela mudrost. Fedu to ne odgovara jer ima jednorucni bekhend (sa dvorucnim je lakse)Niti ima bolji servis,niti volej,forhend i bekhend ajd' i nekako. Neko ce reci da ni Nadal nema konkurenciju. Marej koji se tek pre godinu dana setio da uzme GS (potpuno je nekonstantan jos uvek),matori Federer koji vec par godina nije onaj stari (ako je Nadal 2004/05/06/07 bio mlad moze Fed sad da bude mator) i jedino je Nole tu. Mada ni on 2011. nikako da ponovi. Nadal je uglavnom na sljaci izgradio taj skor,zar ne? I zasto neko ne razmisli o tome da je sam Federer svoju konkurenciju ucinio slabom (iako to nije bila)? Naravno,niko to ne moze doveka,svacije vreme prodje.

milan

pre 10 godina

Nadal je muškarčina,bre! U tom smislu jeste najbolji teniser.E sad, što se tiče rezultata koje je postigao,na putu je da i po učinku postane najbolji svih vremena.Ali,opet,niko kao Federer,uzevsi u obzir njegov rezultate i njegovu maestralnu igru sa kojom se nijedan teniser ne može porediti.A pri tom se nikada ne oznoji nešto.Taj čovek nikad nije kmečao i stenjao prilikom izvođenja nekog udarca,za razliku od Nadala i Novaka koji se istenjaše i iskenj.še.A to samo govori o Federerovoj besprekornoj mehanici izvođenja udaraca koja je za strahopoštovanje,jer čovek je jednostavno GENIJE

Отац мује Монтенегрин - мора бит најбољи!

pre 10 godina

Najbolji u povijesti je Ivanisevic.
(Ante Split, 27. septembar 2013 21:16)

Да ниси ти менађер?

mrmot

pre 10 godina

Ali ovaj nije osvojio ovo,ovaj drugi nije osvojio ono.Nadal recimo u zivotu nije osvojio zavrsni Masters kup,a Federer ima rekordnih 6,recimo, plus sto Federer ima najvise osvojenih turnira u istoriji na travi i betonu,a o tome Nadal moze samo da sanja,recimo.Zbog stila igra ne volim Nadala,ali da je jedan od najboljih,sigurno jeste.No,ova sezona je skoro slicna onima kad je Nadal bio najbolji,2008.i 2010.godina.Ova sezona je skoro pa gotova.Nadal nikada nije vezao dve takve sezone zaredom.I kako stvari stoje,tesko da moze bolje od ovoga.A i ne ide bas sve mladji,da se ne lazemo.Kraj ove,i sledeca sezona moraju pripasti ili Djokovicu,ili Mareju,ko zna,ako nadje motivaciju,mozda i Federeru.Ni ja nisam verovao da ce Federer od 2011.godine osvojiti GS ili se vratiti na prvo mesto,a jos ponajmanje sam verovao da ce Nadal posle onolike pauze ovako odigrati godinu.Ali to tako ide kod njega,pauza,bljesak,pa onda zamor materijala.Voleo bih da mu ona trojica ponovo ozbiljno priprete vec sad na kraju ove i sledece sezone,sto je i realno za ocekivati.

Mandic Nikola

pre 10 godina

vidim da se zamjera sto je Nadalovih 8 titula na sljaci.zar sljaka nije teniski teren?zar najveci sampioni tu nisu padali,kao mekinro ili sampras? Djokovic ima 5 na betonu zar je bitna podloga? GS je GS,zar je malo dominirati od 2005.par ljudi je ilustrovalo protivnike Federera u GS finalima do 2007.ja sam ubijedjen da bi i Andi Marej dobio sva ta finala.nadam se da se samnom kao laikom slazu i ostali.svi koji misle da je Federerov broj GS titula mjerodavniji od Nadalovih i Djokovicevih velicanstvenih meceva u kojima su dijelili pehare,onda nisam kompetentan da pricam.Andi Rodik,Lejton Hjuit i jos par njih,Djokovicu i Nadalu su uglavnom bili prolazne stepenice dok su njemu bili glavni konkurenti.jos je najbolja stvar od svega sto ce ova dvojica jos dugo da dominiraju a Roger polako svodi racune.Sampras nije imao dominaciju,Lendl je mnogo trpio poraze u finalima,Federer ima los bilans sa najvecim protivnicima.Djokovic i Nadal su stvorili najvece tenisko rivalstvo i vrijeme ce pokazati da su dva najveca sampiona.prvo Nadal pa Novak.em dominiraju,em trpe pozaze samo jedan od drugog,uz povremene od Mareja i pogigli su tenis na veci nivo.Nisam mrzitelj Federera al mislim da je nesto poput Mihaela Sumahera,hladni sampion,statisticki impresivan,al Airton Sena je Airton Sena.tako je i u slucaju ove dvojice.

danijel

pre 10 godina

Ja mislim bilo koji teniser sveta da su igrali protiv nadala bi imali negativan skor.. eto novak je prvi dvihe godine a zadnji 6 od 7 meceva uzgubio.. Ako se gleda medjusobni skor ok..ali ako se gleda broj gs. nedelja na prvo mjestu, ukupno titula onda nadal ne nalazim sebe tu.......Federer je 4/5 rekordbih puta proglasen sportistu godine..

Bojan Radanov

pre 10 godina

Jeste, uzeće više od 17gs titula. Rastura na sljaci a i Boga mi na betonu ove godine, igra ko zmaj, ne može mu niko ništa. Surova realnost. Uzdigao se posle povrede i bolji je nego ikad. Kiksao je na travi ali vec ima 2 wibdona iza sebe. LEGENDA.

Rafa

pre 10 godina

@hawkeye i ostali ljubitelji Federera, 21-10, 6-2 u gren slem finalima, pobede Nadala nad Federerom na gs na sve 3 podloge, mozete vi da masete tim cetvrtfinalima, zavrsnim mastersima, ne moze se kao najbolji u istoriju bez statusa boljeg iz duela sa najboljim rivalom. Je li Federer bolji od Rafe, u direktnom duelu, bilo gde? Ne. Nadal ga je pobedjivao u njegovim najboljim godinama, ma na suze ga je terao.

danijel

pre 10 godina

Ne postoji vazan faktor a da je u korist nadala osim medjusobni skor. Broj tituta, broj gs, broj provedenih na prvo mjesto. Mozda ni jedan od tih nece oboriti nadal..pa zaista ako nema nista od toga kako moze da bude.najbolji ikad.. (on je definitvno najbolji igrac svih vremena na sljaci, ne vjerujem da ce ga ko nadmasiti) A I ZVANICNO FEDERER NAJBOLJI IGRAC SVIH VREMENA, sto malo kojem sportu se tako govori da je neko najbolji.. Ne dolazi mi nista Federer i ne dobijam nista stime ali 2+2 svi moramo da znamo
da su 4.

tsar

pre 10 godina

@Dejan Broj provednih nedelja na prvom mestu nikako nije pokazatelj da je Federer bio najbolji. U vreme kad je Federer skupio vecinu tih nedelja na prvoj poziciji Ivan Ljubicic je bio treci teniser sveta. Tako da je i nedostatak konkurencije doprineo tome. Nadal s druge strane ima Novaka, Endija i Rodzera. U njihovin najboljim godinama. Nadalovi i Novakovi gs trofeji imaju vecu tezinu jer su osvojeni u paklenoj konkurenciji.

djordjevic

pre 10 godina

Najbolji je svih vremena. Naravno da je najbolji. 21-10 u medjusobnim duelima u odnosu na Federera. Sto je mnogo, MNOGO JE. Ogromna razlika.

Nema uopste svrhe ganjati se sa time ko ima vise grand slam-ova, jer su vec sada dovoljno blizu da je to maltene nebitno...Doduse, Nadal ga prestize za 2-3 godine, ne vidim nacina da ne bude tako.

Jedino sto ne verujem da ce Nadal postici su onolike nedelje na broju 1, ali uporedite konkurenciju kada je Federer bio broj 1 i ovo u poslednje 3-4 godine. Nemoj da se se zezamo.

Nama ostaje samo "uteha" da je jedino Noletova glava razlog sto ne moze da se umesa medju ovu dvojicu.

Zoran

pre 10 godina

Mozemo mi da pisemo i imamo svoe misljenja, ali su samo cinjenice odnosno postignuti rezultati koji se racunaju. Znaci da je Ferrede daleko ispred otalih. Ljudi nisu svesni koliko je tesko osvojiti samo jedan grand slam a da negovorimo o cetiri ili pet vise. Nole vam isto moze objasniti da sto duze vreme ide toje teze odrzati prvo mesto. NOLE je dokazao da kad igra svoj najbolji tenis onda je nepobediv. Svaki vrhunski igrac ima padove u karijeri pa tako i Nole.Nezaboravite stasu strucnjaci rekli, daje Nole podigao nivo tenisa na veci nivo nego iko dosada i normalnoje da drugi probaju da nadju resenje protiv toga. Nole cese vratiti i dominirati jos nekoliko godina tako da ce biti na kraju pitanje dali je Nole najbolji svih vremena jel on ima jos barem 4-5 vrhunskih godina. Nezaboravite da je Rafa pobedijo zahvaljujuci stoje Nole imao duplo vise neiznudjenih gresaka. Posto na tom nivou izmedju dva najbolja igraca mnogo puta odlucuju male nianse sto u ovom slucaju 25 gresaka predstavlja vecnost. Zivi bili pa videli

glasac ds-a

pre 10 godina

Nemože da bude najbolji dok ne dostigne broj GS koliko ima Federer.Ko garantuje da će osvojiti bar još jedan Gs?! Naravno niko,tako da dok se to ne dogodí...nije se dogodilo.

precizno

pre 10 godina

''Džon Mekinro i Mats Vilander smatraju da Nadal ne mora da osvoji 18 Gren slemova da bi bio najbolji u istoriji. Njihovo mišljenje je da bi još dva Gren slema bila dovoljna da se Nadalova karijera smatra uspešnijom od Federerove. ''

Pogresili su!!! fali mu oko 1 ipo G slem da bi bio naj naj svih vremena

Ganikus

pre 10 godina

Da, Nadal je najbolji ikad. Nova era atomskog tenisa počela je s njim. Veliki mag Federer to nije mogao da prati, pogotovo kad su ga pritisle godine, Nole je jedini koji može da prati novu eru tenisa, to je naročito dokazao 2011. Ipak, manjak treninga, učino je svoje. Nadl je psihčki jači zato što je unapredio igu, menjao je kad je gubio od Novaka. Sad kad su se uloge promenile Novak ne čini ništa , a to se itekako odražava na psihu. Ove godine gledali smo na betonu jednog novog Nadala: češći izlasci na mrežu. miksovanje igre, fantastični voleji posebno bekhend volej, ali Nole nije činio ništa da unapredi svoju igru. Ja izuzetno cenim Borga iz te stare garde, ali kako neko reče ni on ne bi ništa mogao jer je Nadal reket pretvorio u buzdovan...

Jednorog68

pre 10 godina

Uvek je bilo teško reći da je neko u nečemu najbolji. I u umetnosti, i u nauci, i u sportu.
Rafa je svakako visoko rangiran po više bitnih parametara.
Spreman je da dokle god igra, takođe i usavršava svoje umeće, tako da to daje za pravo onima koji misle da će jednog dana to pitanje biti manje za dvomljenje.
Ja mu to želim.
Uz dobro zdravlje pre svega.

qwert

pre 10 godina

Glupo pitanje,najveći ikada je Rodžer Federer(navijač sam Đokovića ali nisam budala).Nadal nikada neće stići Federera i Đoković nikada neće stići Nadala,to su činjenice a vi skačite koliko hoćete.

Realno

pre 10 godina

Pozdrav svima,Hrvat sam,poznajem tenis jako dobro jer sam imao tu privilegiju zivit blizu terena gdje je svoju mladost proveo Mario Ancic i gledat brojne turnire i pratit tenis ne samo zbog njega vec i zbog svih ostalih..iz prvih redova tribina..Sinoc sam navijao za Novaka zbog toga sto je ipak nase gore list,sto je balkanac i sto volim da pobjedi on nego neki Spanjolac!Roger Federer po meni nije najveci u povijesti jer nakon 2007 godine on nikad nije usao u mec sa Nadalom sa razmisljanjem mogu ga pobjedit kao sto je Noke to radio dosta dobro tokom 2011 godine,on ima katastrofalan omjer sa Nadalom i bez obzira na njegove godine,prije 5 je imao 27 pa ga opet nije mogao pobjedit kao ni djokovica u blizoj proslosti!On nije imao konkurenciju kakva je danas u tenisu i po meni je najbolji Rafael Nadal zatim Djokovic koji ce preci 10 Slamova sigurno!Nadal ima omjer sa svima pozitivan,ima najvise mastersa bez obzira sto je zemljas,neki ne razumiju da tu servis i samo servis nemogu doci do izrazaja da je potrebno znanje najvece i taktika,ima 13 Slamova i osvojit ce jos,ima karizmu,moc u sebi i glavu da bi bio ovo iz naslova!Nijedan statisticki pokazatelj ne ide u korist Federera vec broj GS i nedjelje na 1 mjestu,a sami vidimo koliko se tesko zadrzati na njemu danas,a koliko lagano je bilo u doba Hewitta,Safina i ostalih propuha dok su Rafa i Nole tek se zagrijavali!Nole ce doc na svoje i zelim mu sve naj naj ali Rafa je trenutno
Najbolji u povijesti ove igre!hvala

Nidzoooooooooooooooooooooooooooo

pre 10 godina

Prosto se ovde ne govori o najtrofejnijim ili pak statisticki najboljim igracima ovde je konkretno rec o teniskom umecu koje oni poseduju,njihovoj mentalnoj snazi i naravno bitni su i njihovi uspesi.Ukoliko ovako nastavi mozda ce to i biti ai za sada je tata ovog sporta svakako Federer iako on sad polako gubi na toj nekoj slavi koju je nekada imao.Ovo je vrlo realno sagledavanje igre.

constans

pre 10 godina

Polako, polako...Cim neki igrac odskoci u sezoni,odmah idu bombasticni naslovi i hvalospevi.Rafa ima briljantnu statistiku i konstantnost.Federer je imao isto to,ali vise nije mlad.Po meni je glavna vrlina velikih sampiona konstantnost i stabilnost plasmana medju prvih pet igraca na svetu na duzi period.
Ovde ima velikog prostora i za Rafu i za Novaka.Ko od njih dvojice uspe da ovo ostvari u narednom periodu 4-5 godina, bice svakako vrh vrhova.

Werewolf

pre 10 godina

@pametnomdosta

Pit sa jednim jedinim 1/2 finalem na RG za 14 nastupa nikako ne moze da bude 2.svih vremena.U kom svemiru 2.najbolji svih vremena za 14 godina dodje jedan jedini put do 1/2 finala jednog od 4 najvaznija turnira,a i onda biva satrt u 3 seta?Ajde da je stizao do tog 1/2 finala manje-vise redovno,ALI JEDAN JEDINI PUT?
Svaka mu cast za sve sto je radio na travi i betonu,ali njegova igra na sljaci je bila mizerija.On je bio nekompletan igrac.
I upravo zato je Rafa trenutno odmah iza Rodzera.

Ilija Vujanovic

pre 10 godina

302 nedelje na mestu broj 1
6 masters kupova
17gren slem titula
Zlato na olimpijskim igrama u pekingu(dubl)!
STIL IGRE!!Jedan je Rodzer Federer!Najbolji teniser u istoriji!!

Ganikus

pre 10 godina

@Saša Jokić
Ne, nije fortuna pogkedala Nadala kod 0-40, ako bar malo poznaješ tenis to bi ti bilo jasno. Tačno je da je Nole bio odličan u drugom i trećem setu, ali je izgubio - pa, Saša i Nadal je imao dobijen meč u finalu AO 2012, ali je izgubio! A 2011 - Nole je igrao najbolji tenis u životu. Jednostavno se sklopile kockice. Zato, što, pored ostalog, Nadal nije bio u vrhunskoj formi, a Noleta je pratila fortuna, i meni tu nije baš sve jasno. Veliki igrači nemaju jednu nego više blistavih sezona, kao Nadal 2008, 2010 i 2013, a Federer i više. Neko pomenu titule na šljaci. To je ljudi najteža podloga i tu se vidi ko je pravi majstor - mrzi me da laicima objašnjavam.

Billy Piton

pre 10 godina

Federer je Federer,Nadal je Nadal,Novak je Novak itd.Ljudi ne opterećujte se ko je najbolji u istoriji,ko je osvoji koliko turnira...Jednostavno,budite srećni što živite u eri,u kojoj se pomeraju granice svetskog tenisa!Onako kvalitetan meč kao što je bio juče,onakva partija Rafe protiv Noleta,i ona borba koja nam sledi,to više niko ne može ponoviti!Kada budu završili svoje blistave karijere,tada je vreme za sumiranje utisaka,i pravljenja statistika.Do tada,uživajte u ovome što ovi mladići rade.

kreker

pre 10 godina

"Uvek su u svim sportovima ofanzivci i bili najveci majstori i najbolji igraci, Pele, Maradona, Dzordan, Federer, Sampras, Zidan, Brajant. Oni su skupa geniji, umetnici!"

Da, osim što se u svim navedenim sportovima osim tenisa meč dobija tako da se da više poena od onog drugog, dok se u tenisu meč može dobiti i tako da ovaj drugi napravi gomilu grešaka na koje ih se može prisiliti ;) Ni Pele nije mogao slučajno zabiti tri autogola niti Jordan trideset autokoševa na utakmici.

jones

pre 10 godina

Bicu objektivan, jer ne volim ni jednog od njih dvojice. Tesko je reci koji je bolji, jer oni imaju razlicite stilove. Nadal je mnogo brzi i izdrzljiviji od Federera, ali Federer je igrao lepsi tenis, verovatno i najlepsi tenis ikada. Ovo je kao da se poredi Ronaldinjo sa Kristijanom Ronaldom. Sa jedne strane madjionicar, a sa druge takodje sjajan fudbaler ali sa manje magije i vise misica.
Nemoguce je oceniti koji je bolji, to je stvar ukusa, zato je bolje postaviti pitanje "Da li je Nadal najuspesniji u istoriji?".

baki

pre 10 godina

@jack the nipple,

Da li si ti ikada gledao pomenute? Ja jesam i to prilicno. Svi navedeni igraci su bili prilicno jednostrani.
Borg - DOS 1.0 verzija Rafe Nadala (btw izlazio na mrezu samo da se pozdravi sa protivnikom).
Konors - teniski cirkusant, vrlo limitiran u poredjenju sa vecinom sa ove liste.
Mekinro, moj omiljeni teniski karakter, u zivotu nije udario pravilan beckhand (lopticu udarao ravno, jer drugacije nije znao). Svaku razmenu sa osnovne linije duzu od 2 (prebacivanja), lopticu lansirao u svemir ili u mrezu.
Lendl, dosadnijeg lika na terenu nikada nisam video. Najzanimljiviji trenutak karijere mu je poraz od Majkl Cenga u finalu RG, kada nije uspeo da vrati servis "ispod ruke". Nikada nije uzeo Wimbledon.
Edberg, Beker, potpuno nekompletni (inace, izracunato je da je finale Wimbledon-a 1991, izmedju Stiha i Bekera, 3:0 za Bekera, trajalo nesto preko 7 minuta aktivne igre - bas se nauzivasmo gledajuci skupljace loptica kako trce levo desno)!!!

Cudi me da na listu nisi stavio i Bobu Zivojinovica, teniskog drvosecu, iz patriotskih razloga...

Opusti se, uzivaj u ovome danas, neponovljivo je. Kada ova generacija ode, bice cabar (trenutno nema igraca starijeg od 18 godina koji obecava neku velicinu), nesto slicno zenskom tenisu kada su se brojevi 1 menjali svake nedelje (vidi pod Dinara Safina, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, itd)...

Campari

pre 10 godina

Ne znam zašto je netačno izneta konstatacija da je Nadal uzeo 13 GS kao mlađi od Federera. Federer je bio mladji, kada je na USO 08 u finalu dobio Mareja i time osvojio svoj 13 GS imao je 27 godina i mesec dana, Nadal sada ima 27 godina i 3 meseca.
I Nadal naravno nije najbolji u istoriji, bar ne još, ako osvoji više GS od Federera tek tad ćemo to moći da kažemo za njega, jer su GS trofeji ipak najveće merilo.
A posle njih, broj nedelja na prvom mestu, i broj pobeda na GS turnirima.
U svim ovim parametrima Federer je najbolji, i kako onda bilo ko drugi može biti bolji ?

Salutations de France, Vuk

pre 10 godina

Ovako to izgleda trenutno, odnosno od kad postoji ATP lista, znaci bez Emersona i Lavera!

1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Pete Sampras
4. Björn Borg
5. Andre Agassi
6. Novak Djokovic
7. John McEnroe
8. Ivan Lendl
9. Jimmy Connors
10. Boris Becker

Ako Nole uzme RG bice sigurno 4. svih vremena, za nesto vise tesko, ali nikad se ne zna. Svi ti takozvani eksperti su rekli da 2011 Novaka bila najdominantnija sezona jednog igraca u istoriji tenisa. 6:0 Nadal // 5:1 Federer // 3:0 Murray

Svako dobro :) :) :)

Rade Simic

pre 10 godina

TRENUTNO NEEEEEEEEEEEE. NADAL IGRA PREVISE FIZICKI DOK JE FEDERER DOSTA VISE OKRENUT TEHNICI. DRUGO SPORTSKI DUH JE DOSTA VECI KOD FEDERERA, NE TEZI DA UBIJE PROTIVNIKA SA 6-0, NJEMU JE DOSTA 6-4 ILI 7-6. ALI ZA SVE TE TVRDNJE IMA JOS DOSTA VREMENA, OCE LI NADAL NASTAVITI OVAKO I DO KADA A DRUGO JE LI FEDERER REKO SVE ILI IMA JOS STA DA PRUZI, VREME CE POKAZATI.

deni

pre 10 godina

Sega su mi neki komentari "poznavalaca" Tenisa kako je kao Djokovic bolji igrac od Nadala,haha.Treba biti malo realan pa shvatiti da je Nadal samo godinu dana stariji od Novaka a ima "samo" 7 osvojenih Grand Slamova vise,a u medjusobnim mecevima vodi Novaka 22-15.Mislim da je ovo dovoljno da se shvati da je Nadal bolji igrac od njega.Za koju godinu ce sigurno da po trofejima bude bolji i od Federera,u medjusobnim mecevima to vec jeste.

borg

pre 10 godina

@baki,a sta je sa ostalih 9 gs titula? naime 3 puta murray,2 puta nadal,i jednomdjokovic.znaci. isto koliko i djokovic ukupno.setiimo se kako je safin pocistio idjokovica,a i roddick je ceszo pobjedjivao inace odlicnog djokovica.

danijel

pre 10 godina

Ne. Ne mozes da stavis dejvis kup tu tu je timski. Nadal mora da bude vise od federera na prvom mjestu a to nece mu poc za rukom.. mora jos 4
gs, da osvoj 75 titula.. (da nije bilo sljake imao bi 20% trofeja sto sad ima..) koliko je blizu toliko je daleko..Mi znamo rafa nikad nije drzao 2 godine da bude na prvo mjesto..a da bude najbolji ikad..

Boban Nikolic

pre 10 godina

Umesto odgovora na Vase pitanje evo malo statistike.
U Novakovoj najboljoj 2011 god.u periodu januar-kraj septembra on je osvojio 10 titula i zaradio 11.750 bodova.U toj godini Novak je odigrao jos jedno finale (Sinsinati)i jedno polufinale (Roland Garos)i pri tom d zaradio jos 1.320 bodova sto je u ukupnom zbiru,u periodu jan-okt,13.070 bodova.Skor u toj godini 66 pobeda i 2 poraza.
U Nadalovoj najboljoj 2013 god.u istom tom periodu on je osvojio 10 titula i zaradio 10.250 bodova.U istom periodu Nadal je igrao jos 3 turnira(finale Monte Carla,finale Vina del Mar,i prvo kolo Winbldona)i zaradio jos 760 bodova sto je u ukupnom zbiru u periodu jan-okt.11.010 bodova.Skor u toj godini 60 pobeda i 3 poraza.
Podaci koje sam koristio su sa zvanicne ATP liste i nadam se da nisu sporni.Mogu da Vam se ne dopadaju i ne odgovaraju ali oni su zabelezeni i ne mogu se osporiti.Zasto sam se u ovom komentaru opredelio da kompariram Novaka i Nadala pa zato sto su po mnogim priznatim autoritetima svetskog tenisa te dve godine(2011,2013)najbolje godine tenisa ikada.Za precizan odgovor ko je najbolji teniser IKADA nemoguce je to sa sigurnoscu reci.Ono sto je sigurno je to da se pomenuta dvojica Novak i Nadal nalaze medju 10 VELICANSTVENIH od kad postoji ova igra.

robert

pre 10 godina

Pa kad tako gledaju najbolji je Borg.Osvojio 11GS titula,prestao da igra u 26-toj godini,bio pravi vitez tog sporta i nije bio dopingovan kao Nadal.Jel treba jos da nabrajam?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (CHE, 10. septembar 2013 19:49)
-potpisujem komentar i napominjem da je Borg samo jednom nastupio na Australian openu,a na US openu je izgubio četiri finala.Tek toliko za ove malo mlađe.Možda će netko reči da su u pitanju emocije ali ipak smo samo ljudi:

dejan

pre 10 godina

Federer drzi rekord od 10 UZASTOPNIH GS finala. Taj niz je prekinuo Nole, pobedom u polufinalu AO 2008. Posle toga Rodzer igra jos 8 GS finala ZAREDOM. Znaci, od 19 GS u tom periodu, Fed igra 18 finala i jedno polufinale! Da ne spominjem druge vec dobro poznate rekorde, kao i neverovatne sezone 2004, 2005, 2006 i 2007. Pozdrav za B92

Alex

pre 10 godina

Nerealno je porediti igrace iz razlivitih era tenisa.Nadal je svakako jedan od najboljih, ali kao sto neko rece, ako osvoji jos dva Wimbldona. trebalo bi reci da je najbolji.

Zoki

pre 10 godina

Izvesno je da ce Nadal ako ga zdravlje posluzi u narednih 5-6 sezona doci do 20 Grand Slam titula.Retki ce biti Grand Slam turniri u narednom periodu koje ce uzeti neko treci a da to nisu Nadal ili Novak.Mislim na sva 4 turnira.Menjace se periodi osvajanja jednog ili drugog,poneki ce uzeti i Marej,mada sve redje.Ne nazire se ni jedan mlad igrac za koga mozemo reci da ima kapacitet da uzme najveci trofej.To otvara mogucnost Nadalu i Novaku da ruse rekorde,i da vladaju jos dugo.Ovo pitanje ko je uspesniji Nadal ili Federer bice deplasirano uskoro,mada svaka cast i Rodzeru jedan je od najvecih,do skora najveci

bombastik

pre 10 godina

Pratim tenis vec dugo, ali kada se Sampras pojavio to je bilo nesto neverovatno. Covek koji je igrao protiv Agasija,Kurijera, Bekera,Lendla, Cenga, Edberga ,Raftera Ivanisevica itd i bio za klasu bolji od njih

Slavko

pre 10 godina

@Dragan - Uglavnom se slažem s tobom Dragane. U danasnjoj eri atomskog tenisa, servis volej igrači nemaju šta da traže i to se danas zove antitenis. Federer igra prelep tenis i igra ofanzivno, ali nije klasičan setrvis volej igrač, evo i nadal se čudesno transformisao izlazu na mrežu, ali ne bez preke potrebe )što bi trebalo i nole da radi). Naravno da su Samppras i Mekinro legende, blzu njih su Beker i Edberg, ali danas se naprosto igra drugačiji tenis i zato mislim da igraju danas ne bi ostvarivali uspehe kao u svoje vreme. Meni je bilo dosadno da gledam Bekera, Edberga i ostale zbog tih kratkih poena. S druge strane radje sam gledao Borga i Lendla. Ipak, moram da kažem da je Sampras bio i ostao do danas neprevaziđen na mreži i zato mislim da je on mešu pet najboljih ikad, iza Federera, Nadala, Borga... Tu negde je i lendl. Takođe se slažem da ce Djoković do kraja karijere osvojiti bar još cetiri slema i biti mecuj nekoliko najvećih Potencijal i igru ima, ostalo je na njemu.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

polako..ne otpisujte novaka...on je igrac koji jedini moze da osvoji sva cetiri u sezoni...barem je najblizi od svih aktivnih tenisera..ove 2013:osvojena australija,finale wimbledona i us opena i 1/2 roland garrosa !! ima kontinuitet kao ni jedan aktivni igrac

Negativni

pre 10 godina

Zavisi kako gledate na to. Ako gledate po konkurenciji, Sampras je neprikosnoven, jer je u karijeri igrao sa preko dvadeset igrača koji su osvajali GS titule. Kada je on bio prvi na ATP listi, u prvih dvdeset su bili Agasi, Lendl, Beker, Štih, Edberg, Kurijer...većina su igrači sa po nekoliko GS titula. Takodje, i nekoliko sa jednim GS-om. Ako gledate po stilu igre,i načinu na kojije pobedjivao protivnike, onda je Federer deset mesta ispred svih. Takav talenat se nije radjao, niti će se roditi. Ne zaboravite da je odrao Noleta na šljaci kada je ovaj imao sezonu života a na USO je imao dve vezane meč lopte. Pri tom sve to u tridesetoj. Pitam se samo kako bi ilo da je četiri godine mladji. Njegov skor sa Rafom nije merilo, jer je on stizao redovno u finala na šljaci dok Nadalu to nije polazilo za rukom na betonu. Ako gledamo po krakteru i borbenom duhu onda su tu Borg i Nadal. Nadala naročito cenim zbog ovog neverovatnog povratka koji mogu samo najveći da naprave. Sve u svemu, po mom mišljenju, ovo je najveća četvorka ikada. Ima tu još sjajnih igrača ali ovi su esencija tenisa.

Andjela

pre 10 godina

(Negativni, 12. septembar 2013 22:14) Ima dosta istine u tome što si napisao, samo ja i dalje insistiram, da su Sampras, Federer, i drugi velikani to bili pre svega zahvaljujući svom EKSTRA servisu. Nadalova specifičnost (a to je po mom mišljenju esencija tenisa – da znaš da izvedeš sve vrste udaraca – da znaš taktički da nadmudriš protivnika, da izgradiš poen nezavisno od servisa!) je to što je on u stanju da I AKO GA SERVIS IZDAJE ON USPE DA POBEĐUJE! Da to ilustrujemo primerima:
Poslednjih nekoliko meseci i Novaka i Nadala servis nije baš najbolje služio:
Nadal je ipak (uprkos bledim servisima) uspeo da pobedio sve igrače sa liste prvih 10.
Novak je izgubio u tih nekoliko meseci, ne samo od Rafe, nego i od DelPotra, Iznera, Mareja, Berdiha (znači baš sa te liste prvih 10) pa čak iako je pobedio Vavrinku, Vavrinka je osvojio gen više od Novaka.

Ganikus

pre 10 godina

Da, masters 1000 je mnogo merodavniji od Dejvis kupa (on je važan jer predstavljas svoju zemlju), ali baš nadal ima najviše titula na masters 1000. I da, većina su na šljaci, a ove godine je popravio i skor na betonu(4 mastersa). Po meni je Nadal najbolji ikad (a do pre godinu dan mnogi su ga slali u penziju baš kao i federera, pa čak i Noleta!?) ili, bar među tri najbolja: Federer, Nadal i Borg (nebitan redosled) potencijal da im se pridruži ima i Đoković, ali mora da nešto menja u svojoj igri iglavi i da osvoji bar 10 slemova. Sampras ništa nije uradio na šljaci. Kažu, dominirali Španci, pa jel im trebalo zabraniti da igraju na šljaci! Čak ni tada ne bi osvojio RG, nikada nije stigao do finala. Federer i Đoković su odlični na šljaci. Federer je imao taj peh da igra u vreme kralja šljake, inače bio imao 3-4 RG, a ne jedan. Naravno da Đoković ima šansu da, ako ne iduće, ono narednih godina osvoji RG ina taj način kompletira gren slemove. To zavisi od njega.

Dragan

pre 10 godina

Ko je najbolji u bilo kom sportu, teško je da se kaže, to je stvar ukusa stručnjaka, ali i nas koji sigurno dobro poznajemo sport koji volimo. Doza subjektivnosti skoro uvek postoji, neko uzima jedne kriterijume, neko druge kao presudne. Tako jam i ja verovatno subjektivan kad kažem da su najbolji Nadal, Federer, Borg i Lendl. iza wih su Konors, pa servis volej igrači: Sampras, Mekinro... Kako su nekad igrali poslednja dvojica zatim Beker i Edberg danas se zove antitenis i u ovoj eri tenisa ne bi postigli ni blizu onoga što su osvojili. Po igri, među pet najboljih spada i naš Nole, ali mu fali bar još 4 gs. Realno je da to ostvari, i slažem se da su Nole i Nadala (naravno i Fed, ali godine čine svoje) za klasu ispred Mareja i društva. Ne volim teorije zavere, ali Marejeva obs slema, naročito W, i olimpijsko zlato mi nekako nisu jasni...

Vladan R

pre 10 godina

Jos uvek nije ali sad vec ozbiljno ugrozava Federera. Istina je da Rafa ima 4 DK i 1 put OI, a Fedwerer nista od toga, ali Federer sa druge strane ima 5 zavrsnih mastersa, a Nadal cini mi se nijedan. Pa je to neka protiv teza u korist Federera, jer u DK itekako ima znacaja ko su saigraci. Veci broj mastersa je u dobroj meri posledica sto se igraju 3 mastersa, na sljaci, najjacoj Nadalovoj podlozi, a niti jedan na travi, Federerovoj najacoj podlozi. Dodatna prednost za Federera je i broj nedelja na prvom mestu, sto je po meni znacajnije od medjusobnog odnosa. Dakle ipak ostaju ta 4 GS vise, koji su glavna Federova prednost u trci za najboljeg svih vremena.

SRB

pre 10 godina

@Billy Piton
Bravo za komentar! Dokle vise to ko je bolji,ko je osvojio vise trofeja.Slazem se da su sva trojica posebni na svoj nacin,i svaki od njih ima nesto u svojoj igri sto drugi imaju slabije. Uzivajte u njihovim medjusobnim mecevima i ne zamarajte se ko je bolji.Jer necete nijednog navijaca jednog od njih ubediti u suprotno.Tu su jos i Marej,Del Potro,Vavrinka,Conga i mnogi drugi koji mogu da pobede i da se nose sa pomenutom trojkom(posebno Marej,ali mislim da jos nije dostigao njihov nivo,ali blizu je),tako da prepustite se i uzivajte u teniskim turnirima koji su pred nama...

pera poslic

pre 10 godina

Statistika je neumoljiva. Imajući to u vidu, Nadal ima sve šanse da prestigne Federera. Ipak, Rodžerov tenis je balet u odnosu na Rafin cage rage, pa ko šta više voli... Složio bih se sa prethodnim komentatorima - Samprasova servis volej igra i neprevazidjena bekhend paralela iz punog trka su apsolutno savršenstvo...

Zavist je cudo

pre 10 godina

Pratim tenis od Borga i McEnroa jos kao klinac. Nikad se nije ozbiljno potenciralo i pricalo o "najboljem svih vremena" ranije. To je tad bilo vise kao novinarska stilska figura bez ozbiljnih pretenzija da se tako nesto tvrdi sa tezinom cinjenice. Ta "prica" je pocela sa Samprasovim rekordima, od strane Najkija, koji je marketinski izuzetno vesto i profesionalno shvatio potencijalan veliki profit na talasu takvog istorijskog tituliranja. Najki je istu matricu nastavio i jos vise razradio sa Federerom. Pa za njega je ta "prica" pocela cak i kada je imao "samo" 11-12 GS jos 2006.-7. Sponzorisani mediji, dogadjaji, placeni novinari (ne mora samo novcem, vec raznim besplatnim simpozijumuma), brdo dok. filmova (Rolex serijal - "Najveci svih vremena") itd, i eto na delu dobrog starog oblikovanja javnog mnjenja, sve sa ciljem profita. Ne zameram, tako svet funkcionise. Istina je ko zna gde a mozda i ne postoji, jer da li ima smisla porediti razlicite epohe? I sto neko rece "a gde je Borg?" 11 GS sa 25 god. i ode covek, ne igra mu se vise! Njegovom pojavom je tenis od samo jednog od sporta, postao globalni fenomen. On je prvi teniski top world celebrity, za koga su znali i oni koji nisu pravila tenisa znali! Tada su prve velike pare dosle u tenis a progresija se nastavlja do danas. Zbog svetske krize ovih godina, teniske gazde bi pre brojale minuse nego dizale nagradne fondove, da nisu imali SULUDU srecu - bozji poklon Fed-Nad-Djo trivalstvo. Po Agasiju, trojca najboljih ikada!

danijel

pre 10 godina

Tesko je nesto staviti ko je najbolji svih vremena.. jer nisu svi igrali u isto vrijeme i sa istim reketima...ali tu se gledaju rezultati ostvareni i rekordi onda dolazi elegancija i sa kakvom lakocom i ljepotom je to sve ostvario.. to sve ide u korist Rogera Federera..Sigurno federer ce jos nesto uzeti mozda koji gs tesko ali moze zasto da ne.. ne zato sto je prvi favori ali jeste 2/3 favorit za osvajnje bilo kojeg narednog turnira...u svakom slucaju velika je trojka sto sad igraju...

alone

pre 10 godina

Sasvim sigurno psihicki najjaci igrac.Iako sam iz sve snage navijao za Novaka i uvek navijam mora mu se priznati neverovatna mentalna snaga.Kod njega ne postoji izgubljen mec.Kad jos tome dodamo i neverovatnu fizicku izdrzljivost po mom misljenju i jeste najbolji igrac svih vremena.Mada ja iskreno nikad nisam gledao Samprasa,Borga i ostale legende tako da mozda gresim.Pricam samo o onome cemu sam i sam svedok.

RvN10

pre 10 godina

Mislim da bi trebalo da se to konstatuje nakon zavrsetka njegove karijere, ali svakako ima velike sanse da to postane...U prednosti je sto se tice Masters turnira, Davis kupa, Olimpijade i medjusobnog skora, fale mu jos samo GS titule i ako tu osvoji isto ili vise nego Federer, onda nema nikakve dileme!

Werewolf

pre 10 godina

(hawkeye, 10. septembar 2013 22:50)

Ne vidim poentu,niko ne kaze da je Sampras morao da osvoji RG,ali on je bio mizerija na sljaci.Sampras nije ni stizao do meceva sa igracima koje si nabrojao,od 1995-2002 je samo jednom prosao u drugu nedelju,3X je ispao u 1.kolu,3X u 2.kolu i jednom u 3.kolu.
I to je satro drugi najbolji svih vremena?Argument bi ti bio validan da je Sampras non-stop bio u drugoj nedelji RG i ispadao od majstora sljake koje si ti nabrojao u 1/2 finalu nekoliko puta,ali njemu je bio uspeh da prodje u drugu nedelju.
Za 14.godina omaklo mu se jedno 1/2 finale na Rolan Garosu,a i u njemu je bio pociscen sa 3:0 od Kafeljnikova.Kako to tebi nije jasno?Takozvani 2.najbolji svih vremena je morao,ako ne da osvoji,minimum minimuma da bude redovan ucesnik 2.nedelje na Rolan Garosu,a Sampras nije bio sposoban ni za taj minimum...A to koliko bi Rafa osvoijo je krajnje neozbiljna diskusija.
U 24.godini Rafa je imao sva 4 Gren Slema osvojena,a Sampras do 25 nije imao ni 1/2 finala svih Gren Slemova...ovo ti je najslikovitije moguce koliko je Rafa raznovrsniji od Pita.

neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ne mogu da se slozim sa mnogim komentarima ovde. Antitenis ne postoji. Postoji samo da li dobijas ili gubis. Pocetkom devedesetih se antitenisom nazivala spanska skola zbog igre iskljucivo sa osnovne linije, a gle cuda danas je to moderan tenis. Danas se istocni hvat naziva zastarelim i prevazidjenim, a cudno da Federer igra i bekhend i forhend istocnim hvatom (a jos uvek ima najbolju tehniku na turu). Nije servis-volej prevazidjen nego nema vrhunskih servis-volej igraca. Svako vreme ima svoje heroje koje niko ne bi trebalo da omalovazava. Ako su nekome tri finala Vimbldona koja su odigrali Beker i Edberg dosadna, zao mi je ali za mene su to genijalni mecevi u rangu meceva Nadala i Federera, Samprasa i Agasija, Lendla i Mekinroa.

ljubisa

pre 10 godina

Prosto je neverovatno porediti tenis koji se igrao pre 10-20 godina jer su uslovi bili drugaciji reketi su bili drugaciji sve je to napredak u sportu i ko zna da npr.sampras ili lendl igraju u ovo vreme ko zna sta bi uradili i kako bi igrali to je isto kao da poredite sekil onila i radivoja koraca obojica su legende kosarke ali su radili u razlicitim uslovim

ĐINO

pre 10 godina

Zaboravili ste Ivana Lendla, Roda Levera, Za Borga se slazem, a Sampras iz novijih vremena je vrlo,vrlo,vrlo blizu Federeru i Nadalu! To su odlicni igraci
ali imaju puno titula i vrijeme na prvom mjestu! A tu je sigurno Beker Edberg
i jos 2,3 imena ali nemaju broj titula i vrijeme na prvom mjestu