Ponedeljak, 18.03.2013.

18:28

IV: Grandiozni Nadal, Delpov bljesak i Novakov kiks

Ono što je počelo kao sasvim običan turnir, završilo se na holivudski i za mnoge neočekivan način – titulom Rafaela Nadala.

Izvor: Saša Ozmo

IV: Grandiozni Nadal, Delpov bljesak i Novakov kiks IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

milojka*milka

pre 10 godina

procitala sam sve komentare, koji su manje vise slicni ili cak isti, a nijedan komentar, nije napisan, o Nadalu, koji je pred turnir davao intervjue da nece igrati, sbog povrede kolena, a da li je neko primetio da je tokom svakog meca se Nadal toliko znojio kao da je izasao ispod tusa, pa stalno briskanje znoja sa nosa, namestanje kose, iako je imao traku, deluje mi pomalo cudno, jer do sada nisam videla nijednog igraca da se toiko znoji a da ne dehidrira, po meni je to sumnjivo, shvatam da su tepterature visoke, ali ovo je stvarno nevidjeno...mislim da bi neko ko je kompetentan za takve pojave mogao da da neko objasnjenje, znojne zlezde kada su u takvoj meri nemaju ni maratonci u trcanju, ni biciklizmu...

andrej

pre 11 godina

@Konstantin Tek sad vidim ovu "argunentaciju" koju ti iznosis. Vidi se da ne razumes sport. I Nadal je Djokovica pobedio skoro 19 puta. Mislis li da je koga briga osim navijacke fanatike sto je Rafa izgubio kako ti kazes 7 puta uzastopno. To je nebitno, i ne cini Nadala manjim sampionom. I za Nadala nikad ne moze biti ponizenje. Jer Nadal je takmicar, sportista, pravi, vrhunski. I kao takav moze da gubi i pobedjuje. Kao i ostali. Na kraju karijere on ce biti upamcen kao jedan od dvojice najboljih, drugi je Federer, a Nole kao covek koji je uspeo da im se umesa na tron. Inace mozes lako da progutas svoje reci. Jer tih 7 za redom mogu da se okrenu. Rafa ima 3 vezane pobede, idu turniri na sljaci, a Nole nije bas u formi. Kad neko za 30 godina pomene Rafu, sta mislis da ce biti asocijacija? Da je sedam puta izgubio od Noleta ili da je rekorder na Garosu, kralj sljake, covek koji je srusio Federera? Mislim da znas odgovor.

Konstantin

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...
(Temolar, 23. mart 2013 15:21)


Prvo: mene bi bilo sramota da visim ovde sa komentarima po ceo dan potpisujuci se sa 5-6 ralicitih imena (Miki, Tulipan, Arhitekta, LazarL, tenis, realno, rafafan itd, pa evo sad si i Temolar).

Drugo: Sta tebe muci covece?!?? (ovo je naravno retoricko pitanje).
"Racionalizuj" ti zabludu u svojoj glavi koliko hoces "zasto je on najbolji a nije i ne bi trebalo da bude a i ako jeste sad, procitan je pa uskoro nece a evo i spasioca Rafe..." ali realnost da promenis - NEMOZES. Isplaci se, bice ti lakse, veruj mi, i pomiri se sa cinjenicom da je Novak No1.

Trece: sira slika ce biti potpuna kad Novak zavrsi karijeru. Do tada... psssst, tisina.

Temolar

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...

Bojan

pre 11 godina

(Konstantin, 21. mart 2013 19:00)
pa sta ako je izgubio sedam zaredom?
mislim da je to vise plus Noletovoj karijeri nego sto je minus Nadalovoj.

marija

pre 11 godina

cudni su ovi iz argentine
maradona-zlatna ruka a tako dobar sportista
berlok vristi dok igra tenis
mesi je profesionalac u fudbalu
delpo je imao super sportsko ponasanje ali se na mecu poneo vrlo nesportski,nakon meca davao izjave kako bi mari mogao biti prvi ili nadal,ubedjena sam da je to neka smisljena igra i taktika da naruse psyholosko stanje naseg tenisera,cak su pridobili "malog"tipsu bez karaktera i svog ja....delpo je pravio pauze da prosto svaki put ga djokovic na suncu ceka...naravno imao je i smisljenu taktiku za napad na kraju ,i naravno zna se da je sa nadalom igrao egzibicioni mec ....mislim da ga je organizator turnira sredio da i on dobije deo kolaca pre pocetka meca

Konstantin

pre 11 godina

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal...
(Miki)


A zasto ti trazis razlog da opravdas poraz tvog ljubimca (Nadala) ovom recenicom. Novak ga je oprao i ponizio serijom od 7 pobeda i naneo mu neizbrisivu mrlju na karijeri koju ce spanski sin pamtiti dok je ziv. Nikakva opravdanja mu nece pomoci, ni njemu, ni njegovim navijacima. Kad god neko u buducnosti krene da dokazuje da je RN najveci svih vremena, u sobu udje plavi slon ma kome pise "SEDAM ZA REDOM". Preboli i ti to vise. A za ovu poslednju recenicu si u pravu. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne tvoja nagadjanja.

Dermendziev

pre 11 godina

"... Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG"...
(Djoksa, 20. mart 2013 23:56)

Bravo!

Samo da dodam da je po mom skromnom misljenju do polufinala puno toga namerno isprobavao.Poraz za ne treba mnogo zaliti,poraz u pravo vreme.

Pozdrav!

Miki

pre 11 godina

(Djoksa, 20. mart 2013 23:19)

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal. Godinu dana kasnije, vratilo se na staro, Nadal je razbio njega 3 puta na omiljenoj mu sljaci i vratio stvari na svoje mesto. Nemojte se baviti analizama, traziti uzroke i razloge da opravdate poraz vaseg ljubimca. Delpo je bio bolji, pobedio je zasluzeno i prebolite to vise. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne vasa nagadjanja.

Djoksa

pre 11 godina

nastavak...

E sad, apropo te mentalne čvrstine... Primer, početak drugog seta... Posle MTO, Novak otvara servisom drugi set i gubi ga, tj Delpo pravi brejk... Reakcija koja je došla posle toga zahteva jednu mnogo dublju analizu... Novaka baca reket, 3-4 puta, posle promene strane zubima hvata svoju majicu a onda pokušava rukom vukući na drugu stranu da je pokida!?!?!? Znači, ponaša se kao razmaženo derište kad mu se otme omiljena igračka.. Neshvatljivo, nepojmljivo! U svakom slučaju nedostojno ponašanje za nekog koji prvi u svetu u bilo čemu a posebno u globalno popularnoj igri zvanoj tenis...
Čudim se da niko tome nije pridao nikakvu važnost... A to jeste važno!
Dva su moguća scenarija koji bi mogli da objasne ovu situaciju... Prvi, Novak oseća da njegova igra nije dorasla Delpovoj i da bi ovaj brejk mogao da da krila Huanu... Dalje, meč se produžava po nesnosnoj vrućini time se gubi neophodna svežina tako neophodna za ev. finale sa Nadalom... Drugi, vraćam se na Ozmov početak... "Holivudski"! Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG..

Djoksa

pre 11 godina

Interesantna analiza, Bravo Ozmo!

I naravno, kao vrsni novinar pronalazite pravu reč, holivudski... Ipak, ja ne bih o Nadalu, on je samo još jedan od brojnih Novakovih protivnika. Možda samo da dodam, veoma sam zahvalan što se vratio Nadal... Jer on je vratio potencijalno veoma opasnog Del Potra u budućnosti za Novaka na njegovo mesto, iza velike četvorke... Dalje, na Vimbldonu mogao bi dopadne u Novakov deo žreba a to bi za Novaka bio puno lakši protivnik od Federera (vrlo verovatno će Mari biti na mestu br 2 ATP liste a Federer i Nadal 3 i 4).
Što se tiče Novakovog poraza... Ako bi se neka izreka, moto ili kako se to već zove, mogla primeniti na Novakovu karijeru onda je to svakako, "Ono što me ne ubije, može samo da me ojača"! Setimo se samo onog Federerovog tvinera u polufinalu USO 2009god. Šta Novak radi posle tog poraza koji je mogao da bude poguban ulza njegovo samopouzdanje? Odlazi u Bazel, mečki na rupu, i pobeđuje Federera u nj. rodnom gradu.. 2010 i 2011god pobeđuje Federera u polufinalu USO spašavajući meč lopte agresivnom igrom prepunom samopouzdanja. Razbio je kompleks pre nego što je i nastao u njegovoj glavi!
Posle poraza od Nadala u poluf. Madrida 2009god bio je na ivici da završi karijeru... Posle dve god razbija Nadala na omiljenoj mu šljaci!
Novak je mentalno neverovatno čvrst! A najvažniji segment te njegove čvrstine je da je spreman da prizna svoju grešku i posluša tuđi pametan savet. Ukratko, spreman je da se menja i napreduje u igri...

lalala

pre 11 godina

Ma sad me bas briga i za Federera i za Novaka i za Endija jos manje za Delpa ... NADAL se vratio i sve sto zelim je da nastavi ovako... Ali kakve vi gluposti pisete... Ja shvatam da vi navijate za Novaka ali bas ovako po Rafi.. Jedan od najboljih ikada i bio bi jos bolji da se ceo zivot ne muci sa povredama... Volimo tenis a ja volm Nadala :D

Predo

pre 11 godina

Vidim pametni ste i lepo pišete i zatno mi nije jasno kako niste prepoznali ironiju u komentaru "Statističara". Mene je nasmejao i na tome sam mu zahvalan.

drago

pre 11 godina

Statisticar

ne igra se tenis samo zbog Djokovica. Ima i većih i simpaticnijih igrača, a simpatije samo rastu kad su nekog zbog teške ozlijede već pokopali za najveće domete.
Ili ti misliš da bi u tom slučaju trebalo navijati za Djokovica?

NOLEmanija

pre 11 godina

Jasno je da je No1e odigrao ovaj turnir sa odredjenim rezervom i dosta takticki nespreman. Fizicka snaga me iskreno ne brine, jer znam da je to sto smo gledali ni 80% No1eta. Cuvao se za Majami i odbranu titule, koji mu je ocigledno vazniji. Naravno, sve ovo ne umanjuje Delpovu sjajnu igru i tvrdim da bi osvojio turnir da je imao samo malo vise snage. Rafa. Ne znam sta da mislim o njemu. Jako je neprirodno ovo sto je uradio. Mesecima ga nema, odigra neke male turnire i onda osvoji masters na BETONU. Spekulacije o tome da li ce se vratiti na prvo mesto su smesne, jer decko ne moze da odigra dva uzastopna turnira na tvrdoj podlozi. Jako me zanima koliko ce moci da igra ovako do kraja sezone, a da ne pricam na duze staze.

Ludi Milojko

pre 11 godina

@ Miki, 19. mart 2013 20:31
Bitno da si ti edukovano video da je, na 4:4 u trećem setu, na brejk loptu Nole poslao volej u mrežu :-)

obično uporedjenje

pre 11 godina

(rafa, 19. mart 2013 23:35)

O tome se diskutuje jer je na Latino turnirima sam nakon odigranih turnira izjavljivao da ga još boli koleno. Posle njih, nije siguran da će ucestvovati na IV, pocele su špekulacije medija, iz njegovog tima su demantovali ali nisu ni rekli da će učestvovati. On sam svega nedelju dana pred IV izjavljuje da ce videti, da ga još boli koleno. Ja sam posle te izjave napisao komentar, još ga boli a za nedelju dana će prestati? Onda se pojavljuje na IV i drugi čovek..osvaja turnir. Normalno, on to zaslužuje jer je veliki igrać. E sada šta ti misliš, posle svega, da li običan ljubitelj tenisa može pre da misli da je sve čisto foliranje, nego da je čovek fenomen? A o mesecima ne igranja unazad i da ne pišem. I na kraju ja NIKADA nisam mislio da se dopinuje niti sam to napisao, samo mislim da iza svega ima NEŠTO. Šta, ja to ne znam, ali možda zna Rodžer ili Novak? Nisu oni baš od juće kao ja i ti..zar ne? Takve Holivudske priče se ne dešavaju u životu, jer da ih ima ne samo u sportu svi bi mi bili presrećni i zadovoljni. Pozzz...

Irena

pre 11 godina

@Sasa Jokić - slažem se, ali s druge strane, možda Nole i nije razmišljao toliko o bodovima koje bi morao da brani sledeće godine, nego više o tome da mu je lakše kad se ne priča o njegovom nizu pobeda, kada ga ne gledaju kao nekog protiv koga moraju da igraju svoj najbolji tenis da bi ga dobili (Vavrinka i dr.), a na kraju krajeva, i da ga čeka još jedna vrela nedelja u Majamiju (jer ga je ovo pustinjsko sunce već bilo smorilo). Organizatori bi ubuduće ipak trebalo da porazmisle o tome da se od polufinala mečevi igraju u večernjim terminima. Nije samo vrućina nehumana za igrače i publiku, već je i sunce izuzetno štetno po ove momke koji bi trebalo što duže “da traju“. Pravi ljubitelji tenisa (u Evropi) će gledati meč i usred noći. P.S. Čestitke Del Potru, ali je za njega možda i obeshrabrujuće posle toliko muke i truda dobiti prvog i trećeg, pa u finalu izgubiti od četvrtog. Ponosan je na sebe, to sigurno, ali kad pomisli šta je sve potrebno proći da bi osvojio titulu..... a tek na Grend slemovima....!

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 19. mart 2013 21:41)
Ok,razumem ja to,al ne znam sto se toliko o tome diskutuje..On je sam rekao da nece ucestvovati na turnirima dok ne bude bar 90 posto spreman,jer nece sebi da dopusti da gubi od slabije rangiranih igraca.Ocigledno da je imao i imace i ubuduce izvesnih problema,ali to ocigledno nije bilo toliko ozbiljno.A i sigurno je poraz od Rosola uticao da konacno presece i odluci da prekine neko vreme..Ali opet,ne razumem sto sad njega svi napadaju?Pa on je napravio samo sebi problem ako uopste nije bio povredjen a nije igrao.to ga je samo kostalo bodova i pada na listi.I pored svega toga on je pokazao da je jedan od 3 najveca igraca ikada jer je pobedio na 3 od 4 turnira posle 7 meseci neigranja nijednog takmicarskog meca.To samo govori koliko je talentovan ali nazalost vecina misli da je on samo fizicki radnik.I jos nesto ako mogu da primetim,svaki teniser koji pobedi Novaka biva ispljuvan i omalovazen a do pre nekoliko je bio omiljen:marej,delpotro..Treba biti objektivan..Kada je Nadal poceo da gubi od Novaka onda odjednom kao nisu prijatelji,i odnosi su zahladneli,ali zato kada Novak izgubi od Mareja i zatim kaze da vise ne mogu biti prijatelji,jer su sada veliki rivali,onda je to normalno.I tipsarevic da moze da pobedi novaka,ne verujem da bi bili u takvim odnosima..To je sve normalno,i oni mogu da pogrese i prenagle u nekim izjavama,ponositi su i nedaju na sebe ali ne razumem sto sve mora da se komentarise i da se tome pridaje tolika paznja.

deki

pre 11 godina

Stvarno ne mogu da verujem kakvih likova ovde ima!Jedni pisu komentare tipa da Nole siri slavu boziju po svetu, drugi pisu vamos Rafa, treci hala Madrid,onda onaj nesrecnik bayern recordpajser.Ljudi, izadjite na svez vazduh, uradite nesto korisno za sebe i druge i pustite ove poznate sportiste koji ni ne znaju da postojite.

CC FH

pre 11 godina

Kad vec analiziramo poraz Novaka od Delpa valja se osvrnuti i na igu pobednika a na samo na Novakov pristup mecu. Mora se primetiti Delpov takticki napredak u igri. Jos od sada vec daleke pobede u DC protiv Novaka (bez obzira na Novakovo stanje tada), pa preko egal igre na USO 2012 gde su big poeni odlucili, pa do vezanih pobeda protiv Feda na njegovom najjacem polju (indor - Basel, WTF), pa Marej sada, Delpo je stekao visoko samopouzdanje u duzoj razmeni sa osn. linije, izdrzljivosti i defanzivi a u svoje agresivne udarce ga je imao oduvek. Sta hocu reci. Kada je postao svestan da protiv najboljih ne donosi rezultat beskompromisna agresivna igra (tako je Novak kao tinejdzer igrao protiv Feda i prva 4 meca uz prelepu igru komotno izgubio), promenio je taktiku. Presao je na plan igre - strpljivo, pronadji i unisti. Cak se i povukao malo dalje od osn. linije (ne mnogo doduse ali primetno). Protiv Novaka a narocito protiv Nadala je to bilo uocljivo. To je direktna posledica vec spomenutog samopouzdanja. Uz nesumnjivu mentalnu stabilnost (ipak je on GS materijal) samo je cekao da mu velika cetvorka da sansu (iz bilo kojih razloga - umor, oscilacije tokom seta, gubljenje fokusa itd) i on je nije prokockao. Dao mu je i Nadal u nedelju ali je umor ucinio svoje. Pozdrav.

skeptik

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)
Federer ima probleme sa ledjima, Berdih je hedcase... to nisu nikakve gluposti nego cinjenice. Po meni Delpo je zasluzio titulu ali je imao tezi zreb od Nadala i to je presudilo. Sto se tice Novaka on je slabo odigrao ovaj turnir i verovatno bi izgubio finale od Nadala ali to nista ne znaci.

obično uporedjenje

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..
(rafa, 19. mart 2013 16:01)

Potpuno se slazem i to je poenta u svemu. On je trenirao, nije bio na plazi svakog dana sa devojkom. Ali moras i da trcis kod treninga. Rekao sam, nije trenirao svoje udarce tako sto stoji u mestu. Objasni ti meni, kako nije izgubio osecaj za tacan i precizan pasing sot, neko ga nosio po terenu? Pa koleno mu je povredjeno? Kako je uspevao da onoliko trci sa jednog na drugi kraj terena i tacno vraca veoma teske lopte, tacno i precizno? Pa bio je povredjen? Plus takmicarski mecevi, koje nije imao a oni su nesto sasvim drugo od treninga? Mnogi pokusavaju da objasne da je Rafa fenomen? Daleko je on od toga. On ima 11 GS zahvaljujuci sljaci(7) gde i jeste car, ali tvrdim da je nemoguce trcati onoliko, i pogadjati sve ako nisi aktivno na terenu i u turnirima. Meni je potpuno jasno da je on TRENIRAO i to zverski a zasto je napravio pauzu, to nemam pojma. Ali vreme ce sve pokazati i to ne samo sljaka vec GS od 5 setova. Na kraju o svemu ovome pisu i mnogi po svetu i postavljaju isto pitanje, ja to nisam izmislio.

Statisticar

pre 11 godina

(Miki, 19. mart 2013 20:31)

Miki, ne vredi ti da se raspravljas sa ovim naznalicama kojima je Novak sve u zivotu. Oni za tenis pre 2011. nisu ni culi. Mi pravi poznavaoci tenisa koji pamtimo pravu zlatnu eru tenisa sa velikanima Ivanisevicem i Samprasom, znamo da je Novak lazni Br1 i da ce se to uskoro promeniti jer se vratio najveci spanski sin, kralj sljake i heavi speena veliki RN. A onda cemo konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Miki drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

kio B.L.

pre 11 godina

Ustvari vidimo da je Rafa pauzirao od kraja trave do početka šljake, što znači da cijelu prošlu i početak ove sezone nije uopšte igrao na betonu(izuzev IW). Što se tiče Noleta složio bih se sa komentarom od dole da kad čovjek nespava nemože se mozak oporaviti za dan nego za čitavu sedmicu. Murray,standardno promjenjivo igra nebi me cudilo i da je ispao u drugom kolu. Za kraj Fedex,ipak je vrijeme za penziju. Ove godine Fedex će doživjeti nekoliko iznenađujući poraza od slabije rangiranih tenisera (tipa onoga u Roterdamu).

Miki

pre 11 godina

Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu!

Sinko, toliku kolicinu gluposti odavno nisam procitao. Iskreno, umoran sam vise od prepucavanja sa tobom i tebi slicnima. Imate svoje misljenje, pa ako mozete sebe da zavaravate, samo napred. Inace, pre Pariza, imas Monte Karlo, Barselonu, Madrid i Rim. U nastavku sam hteo da napisem "ako si zaboravio", ali sam se setio da nije to slucaj, vec ti nemas pojma o tenisu, to je evidentno. Ili se "ukljuci" malo vise u pracenje ove predivne igre, ili nemoj vise komentarisati, samo ispadas smesan.

Nesho*

Nesho, Nesho :) Prvo, ne kaze se zadnje, nego poslednje. Drugo, koje to dve godine? Prosle godine, Nadal je prilicno lako tukao Djokovica 3 puta, pa se povredio i propustio ostatak sezone. Jesi zaboravio, ili ni ti ne pratis tenis? Malo edukacije, ljudi. Pozdrav.

Statisticar

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)

Apsolutno se slazem sa tobom! Konacno jedan pametan i strucan komentar. Vraca se Rafa na No1 i smenice ovog sadasnjeg laznog No1 koji apsolutno to ne zasluzuje. Ovi Novakovi zaludjeni fanatici nikako to da shvate a mi mrzitelji cemo onda konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Drago drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

game, set and...

pre 11 godina

ja se svima izvinjavam zbog svoje ishitrenosti, naravno da su svi oni čisti, samo što su neki čistiji...

da Ferer nema sve udarce, ne bi bio na četvrtom-petom mestu na svetu, ali NIJEDAN od njegovih udaraca nije opasno oružje...
da ima više snage i Ferer bi mogao da otvara teren kad hoće, i da ima najbolji procenat uspešnosti pasing šotova, i da iz odbrambenih pozicija udara najviše vinera, ali on tu snagu nema...
i da bukvalno bilo koji teniser daje toliko spina (toliko potrebnog za kratke dijagonale, Vaše otvaranje terena) koliko i Nadal pri SVAKOM udarcu, ostvarujući brzine loptice koje ostvaruje Rafa, posle par gemova bi ga iznosili sa terena...

da se Nadal kojim slučajem nije odlučio za lakši put do uspeha, sigurno bi na svom kontu imao 2-3 RG-a, i moguće 10-tak mastersa na zemljanim terenima na svoj čisti talenat, ali kao što drugi specijalisti za šljaku nikada nisu imali zapažene rezultate van nje, tako ne bi ni on...

o "jajima" i glutenu nekom drugom prilikom...

Vi nastavite da živite u Vašoj zabludi, a ja ću u svojoj...

borkes

pre 11 godina

U ovom trenutku razvoj situacije, što se tiče Novaka, je gotovo identičan kao i prošle godine (prošle godine ispao u SF Dubai-a od AM). Sve ostalo, pa čak i forma je preslikana. Mislim da je Novak prošle godine napravio plan i da je videvši rezultate shvatio da je to model po kojem se treba ponašati i ove godine. Naravno rezultatima sigurno nije zadovoljan ali se tu pojavilo par faktora na koje Novak nije mogao na utiče. Kao prvo u pripremnom delu pred RG umro mu je deda. To je sigurno uticalo na Novakov emotivni sklop. Drugi faktor je plava šljaka i taj turnir s aspekta pipreme nije imao ama baš nikakvu vrednost za Novaka i na kraju treći faktor a to su neočekivani vremenski uslovi u finalu RG i USO koji su u dobroj meri poremetili Novakove planove. Naravno to ni jednog trenutka ne umanjuje titule Nadala i Mareja.
Ove sezone uneta je izmena u vidu odigravanja DC pa gotovo sigurno Monte Carlo nije prioritet za ovu godinu.
Druga stvar koju bih istakao je da me zaista čudi što Novak jako retko koristi forhend paralelu. Mislim koristio je Novak taj udarac ali gotovo uvek da promeni ritam a jako malo da napadne. Mnogo više poena je osvojio bekend paralelom što je čudno jer se iz forhenda mnogo lakše kontrira na duboku bekend paralelu nego iz bekenda na duboku forhend paralelu.
Možda to meni kao laiku samo tako izgleda a u praksi je totalno drugačije.
U svakom slučaju Novaku od sveg srca želim da ostvari zacrtano za ovu sezonu a svi dobro znamo o čemu se radi.
Idemo dalje.

CC FH

pre 11 godina

Teniska sezona je kao trka Formule 1. Najvaznije je posle 300 Km proci prvi kroz cilj (u tenisu - zavrsiti na kraju godine kao br1). Bitno je imati dobar start (Novak je najbolje startovao od svih). Cuvati pneumatike tokom trke i pravovremeno ici u box (pametno rasporediti kapacitete na veliki broj turnira). U direktnim duelima pokazati visoku agresivnost (na GS igrati najbolje). Zbir svega toga donosi postizanje krajnjeg cilja - pobedu, tj. GS titule i year end No1, sto je sveti gral svih koji se profesionalno late reketa. Stotine hiljada tenisera sirom sveta decenijama imaju ovaj san, ali i pored toga svega 16 ljudi u istoriji je to ostvarilo. Novak cak 2 puta! Da poentiram: moze se analizirati poraz na jednom turniru ali treba imati siru sliku pred sobom. Trka je dugacka i bice naporna, ali je tek pocela. Pametan je Novak i njegov tim i znaju oni to dobro. Pozdrav.

nesho

pre 11 godina

Posle 7 izgubljenih finala na tvrdim podlogama, Nadal uzima titulu,(zadnja mislim sredine 2010), i zato je ova njegova radost kao da je osvojio GS. Neko ovde rece da se Rafa nije povredio bio bi prvi??? Kako pitam ja kad je zadnih 2 godine bio u senci Noleta.

sportska medicina

pre 11 godina

@gem,set and...
Rafael Nadal je čist.To je dokazano jer je negativan na svim anti doping testiranjima. Ako nije čist, želim dokaz,a ne špekulacije i razne teorije zavjere.Znači,on nema šta dokazivati nego oni koji kažu da nije čist. A vi dokaze nemate. O tome ja govorim i zato ne spominjem Novaka i njegove aerobne kapacitete i njegovo "jaje", gluten free o kojima se također da špekulirati.To nema smisla.Za mene je Novak čist. Ako Vi mislite da Rafa ima samo teški top spin i da igra samo na iscrpljivanje protivnika, ne poznajete dovoljno ovu igru. On ima apsulotno sve u napadačkom i obrambenom smislu. Protiv ofanzivaca Federera, Del Potra ,Berdicha je imao više winera nego ovi "napadači". Da je najbolji kontraš, to je istina. Voleje igra puno bolje nego Novak,a postotak servisa mu je među vodećima u svijetu.Među vodećima je i u postotku reterna,a slovi za najboljeg svih vremena u pasing udarcima.Način na koji Nadal "otvara" teren je sigurno najbolji svih vremena. Nadal sa 9 godina osvaja svjetsko prvenstvo u kategoriji do 12 godina. Nadal sa 14 godina pobjeđuje Pet Keša(tada u teniskoj mirovini) u egzibiciji nakon koje Keš izjavljuje da nikada u životu nije vido tako talentiranog klinca koji može da pogodi muhu u letu. Kada ga je Franulović prvi put gledao, rekao je da će sigurno biti novi broj 1-bilo mu je oko 14. Nadal je ekstra talentiran igrač i veliki profesionalac koji ima apsolutno sve teniske udarce. Neki to vide,a neki ne vide. Nemam više šta da dodam. POozdrav!

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Ne igra Novak opušteno i neodgovorno gemove posle brejkova, stekli ste pogrešan utisak. Jednostavno, nekada se događaju ribrejkovi, a u primeru koji ste naveli Novak je materijalizovao brejk (3:0), da bi tek posle izgubio (o uzrocima poraza pisao sam u tekstu).

@Milan
Saglasan sam da je neizvodljivo da Novak igra svako finale. Razlozi svakog poraza postoje (dubokoumni ili ne), a moj posao (i zadovoljstvo) jeste da analiziram mečeve i o njima diskutujem, kao i svi koji vole tenis. Napisao sam u tekstu da je ovaj Novakov poraz čak i poželjan i da je došao u pravom trenutku. A što se tiče ’kiksa’, to je pitanje kriterijuma, o čemu sam više puta pisao, a za najboljeg tenisera sveta kriterijumi su najviši. Daleko od toga da je poraz od Del Potra tragedija, senzacija, što sam i naglasio u tekstu.

@Бетелгез
Odlično pitanje. Problem u tome jeste što turniri često menjaju brzine. Ona zavisi od materijala od kojih se pravi teren, od vrste boje, količine peska... Tendencija u poslednje vreme jeste da se usporavaju podloge. Npr, US open je brži od Australijan opena, mada je ta razlika znatno manja nego ranije. Montreal (Toronto), Pariz i Dubai generalno važe za najbrže, Sinsinati za nijansu ispod, a Indijan Vels i Majami su među sporijima.

@Srecan povratak
Nije reč o isprobavanju udaraca – jako je teško, gotovo nemoguće, držati tako visok nivo igre tokom celog meča.

@DV-express
U pravu ste, dosta je rano. Uprkos pobedi u Indijan Velsu, Nadalova kolena još su pod znakom pitanja. Imamo još sezonu na šljaci, tako da mislim da je bolje da sačekamo. Ako baš insistirate, rekao bih da Novak ima dobre šanse za titulu na RG.

Pozdrav svim čitaocima i hvala na sugestijama, kritikama i pohvalama!

top

pre 11 godina

Prvo da kazem da sam uzivao dok sam citao komentare,skoro svi su vrlo korektni,obrazlozeni,pismeni,za razliku od komentara na nekim drugim mestima.Ne kazem da se svima slazem,daleko od toga,ali i oni sa kojima se ne slazem su isto tako dobri.
Nov sam ovde,da kazem da pratim tenis od sredine 80-ih god proslog veka,nagledao sam se raznih meceva i jos raznoraznijih igraca.Moram nazalost da kazem da Nole nema taj osecaj kad treba da krene za udarcem.Sve ostalo moze da se nauci,i tehnika voleja i izvodjenje,ali doci u tu situaciju koju si vezbao na treninzima,e to on nema,niti ce ikada imati.Ovo se naravno odnosi samo na meceve sa par najjacih,i to onda kad je gusto,jer tad igras ono u sta si najsigurniji,tako da kad kazete da se sprema,vezba voleje,to je samo da lakse dodje do tih najjacih,a u borbi sa njima to mu pomoci nece!

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

najlakše je sada se izvlačiti na Sašu i komentar igre, a Vi ste svojim pseudonimom i "aerobnim kapacitetom" sami ušli u vode koje nemaju veze sa igrom...

kao što sam naglasio u jednom drugom komentaru, ukoliko je ATP dozvolio ovu praksu, time je najviše oštećen Federer, a ne Đoković, jer bi Federer bio taj koji bi lagano osvajao GS-ove koje je uzeo Rafa... a da pritom tvrdite da ja to pričam nakon pobede Rafe nad Noletom koja se nije ni desila...

ja pričam o KOMPLETNOJ karijeri, i ja "komentiram" ono što gledam već 10 godina...

a ako ćemo o igri, a Vi ste se igrača očigledno nagledali, meni je još neverovatnije da jedan toliko jednodimenzionalan igrač traje na VRHU toliko dugo, kako to da Vama nije...
možemo pričati o velikoj četvorki, sedmorki, desetorki, kako god da je okrenemo, najmanje prirodan pripadnik te grupe je Nadal, jer svi ostali u svom arsenalu imaju mnogo više oružja od samo "super heavy" spina iz forhenda, i jurcanja za lopticom, a Rafa čak i protiv najslabijih protivnika igra na zamaranje, a ne na savlađivanje protivnika, i njemu je, obzirom na stil, "dodatno napajanje" najpotrebnije...

uz izvinjenje poštovanim posetiocima ovog portala za dosad učinjeno, ja ovu temu više neću elaborirati...

"The show must go on"

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша Озмо
Поштовани,
Да ли можете да поређате по брзини све бетонске подлоге на мастерисма и слемовима.Већ су се појављивали коментари како је неки бетон спор или брз, али мене интересује ваше стручно мишљење.
Поздрав!

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ sportska medicina, 19. mart 2013 13:41
Izvinjavam se što se ovako uključujem u raspravu, samo bih hteo da dodam jedan detalj u vezi pomenutog USO 2010.
Nadal je tada bio sumnjiv zbog poboljšanja brzine servisa od nekih 15-20 km/h. Iako to nije bio slučaj na turnirima samo nedelju dana pre tog USO. Takođe posle tog USO nije ponovio tu brzinu servisa.
Svi su odmah to primetili, komentarisali i pitali ga o tome, a njegovo objašnjenje je bilo da je u promenio grip za taj turnir. Malo bezveze objašnjenje.
Ne želim da sugerišem da se Nadal dopinguje, ali da određene stvari sa njegovim povlačenjem, pa vraćanjem, pa tako nekoliko puta, zatim stalne i različite "misteriozne" povrede, izazivaju određenu sumnju da se neke stvari tu kriju ili maskiraju.

777

pre 11 godina

Za Novaka je ovaj turnir sigurno bio dobar, nije ni los a nije ni odlican. Ostvario je isti rezultat kao prosle godine i sta je tu lose? Normalno, svi oni igraju da osvoje turnir ali nije ni tragedija niti je to uvek moguce ako se ne osvoji. Sa druge strane mislim da je dobro sto je izgubio od Delpa, dobrog prijatelja nego od Rafe. Zbog cega? Tom mogucom pobedom Rafa bi stekao veliko samopouzdanje, ovako mislim da ima lazan utisak gde se trenutno nalazi i sigurno sebe pita: Kako bi bilo da sam igrao protiv Novaka? Sigurno to sebi postavlja kao pitanje. Na kraju i sam Toni je izjavio da su navijali da pobedi Delpo i bili zadovoljni sto Rafa nece igrati protiv Novaka. To sve govori. I na kraju Novak nije pruzio zadovoljstvo, svesno ili nesvesno, to on zna, da vlasnik turnira ima finale Novak-Rafa. Svojim odnosom prema br.1 (dva meca, prvi je igrao u 11 pre podne a drugi je igrao do 10 do 2 nocu) to nije ni zasluzio. Barem ga je Novak posteno castio psovkom, onako po Srpski. Sve u svemu, Novak je na istim pozicijama posle ovog turnira, čak je povećao prednost u odnosu na br.2? Pa šta je tu loše??

Mirko

pre 11 godina

(game, set and..., 19. mart 2013 12:44)
U svemu se slazem i sve si lepo napisao, da ne duzim, pogledaj samo njegovu transformaciju od finala davis cupa 2004 kada je pobedio Rodika do sezone sljake 2005 i mislim da je svaka dalja prica suvisna,a imao je 18 godina ! I sve je toliko neobicno da nekazem vestacki u vezi njega, njegova igra, zbunjeno lice i sleganje ramenima prikikom davanja intervjua, gotovo ljutit izraz lica posle svakog poraza a da zaboravio sam nikada nije otkazao turnir na sljaci zbog povrede, mislim ako ima toliko problema sa povredom i toliko toga je propustio cini mi se da je to neobican podatak !

Nenad PVO

pre 11 godina

Marej je fantastican igrac koji ce uvek biti favorit na svakom GS ali nikad nece biti najbolji teniser na planeti. On nema tu Novakovu i Nadalovu potrebnu crtu u karakteru da bude najbolji i da sve ucini da taj cilj i ostvari. Osvajace on i GS i masterse ali ce i cesto ispadati u prvim kolima a tako se ne moze biti prvi na ATP listi.
Fenomenalni Federer koga Novak pokusava da sledi u racionalnosti, retko ce, cini mi se, osvajati turnire u buducnosti. Suvise je tu sad igraca koji ga sve lakse pobedjuju (Berdih, Conga, Delpotro, Nadal, Novak), a on igra sa sve manje strpljenja.

Бетелгез

pre 11 godina

@Драгић
Комшо покушајте бити мало објективнији, ваљда МК осваја Додиг, Вимблдон Чилић, а на прво место коначно ће засести Иванишевић.
Поздрав!

game, set and...

pre 11 godina

zaključak...

Za dobijanje takve terapije treba obrazloženje lekara, kao i obrazloženje o nepostojanju "pomoćnih dejstava". U ovom slučaju je oba obrazloženja radio isti lekar, a rezultati tih ispitivanja su u oba slučaja sumnjivi. Taj tretman nije paracetamol, da ga može koristiti X puta dnevno, već se koristi(o) samo nakon specijalnih odobrenja, tj. nakon "ozbiljnih" povreda. PRP sam po sebi definitivno nije doping, ali je u ovom slučaju očigledno korišten za pakovanje pojačane koncentacije pojedinih svojih sastojaka (IGF-1 i dr.), čije se povećano prisustvo u krvi nakon toga obrazlaže korištenjem dotičnog "leka". Na kraju krajeva, ne može biti slučajno da se biološki pasoši navrat-nanos uvode neposredno po povratku "Feniksa". Ili možda može?

Ja bih bio najsrećniji da me neko ubedi da ova "teorija zavere" nije tačna, ali Vaši argumenti su u takvom pokušaju baš tanki.

sportska medicina

pre 11 godina

@game, set and
Nadal je prvi turnir nakon povrede igrao u Čileu.Itekako se vidjelo da "štedi" nogu, da se sporije kreće, da ne trči za svaku lopticu. Isto je bilo i u Brazilu, tek nešto bolje u Akapulku.Od toga je prošlo više od mjesec dana. Povreda je neugodna,ali nije toliko teška kao problemi sa stopalom. Saša Ozmo piše o igri, piše o onome što vidimo na terenu i to valjda možemo komentirati tj. izraziti svoje mišljenje. Ostale stvari mi ne znamo i jako je nekorektno uptuživati nekoga za nešto,a da nemamo ni jedan jedini dokaz.Dok je Novak dobijao Rafu svi su samo pričali o igi i o Novakovoj vrhunskoj pripremljenosti. Kada ovaj njega dobije, odmah je sumnjiv. To je jako nekorektno. Nadal je 2010 na us openu bio sumnjiv, a 2011 je igrao sličan tenis i izgubio od Novaka no tada se pričalo samo o Novakovoj fantastičnoj igri.Jednako vrijedi i za Wimbledon i Australian open 2012. Iznimno nekorektno. I tenis pratim od vremena Lendla, Mekenroa, uživao sam gledati Edberga, Tim Mejota, Bred Gilberta,gledao sam kako igra Janik Noa,Lekont,Aron KLeikstin, finala garosa Gomez-Agasi...imam dosta godina. Pozdrav!

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

Što se operacije Fuentes tiče, rečeno je "nekoliko vrhunskih tenisera" iz Španije, a svi znamo da se mislilo na Nadala, Verdaska i Ferera, o ostalima ne pričam jednostavno jer su postigli marginalan uspeh...
Poenta je da meni Nadal nije fenomen zbog IW '13-te, već zbog KOMPLETNE karijere.
Prema svemu što nam je servirano, Nadal bi trebalo da je već u invalidskim kolicima, a sada to nije ozbiljna povreda. Ne znam koliko Vi dugo pratite tenis, ali Nadal je bio medicinski fenomen od kada se pojavio: njegova "najozbiljnija" povreda mu se "kao" desila 2004, zbog koje je takođe pravio veliku pauzu, da bi se vratio, kao i dalje nedovoljno ostvaren igrač, da napravi dar-mar u sezoni šljake, i počne svoju dominaciju na Rolan Garosu, i da nakon toga TRAJE U VRHU punih 9 godina. "Nešto jače ruke i rameni pojas", OK, Vi ste stručnjak. A prosečnom sportisti nakon povrede valjda treba ogroman period da iz glave izbaci svoju povredu, tj. da počne da koristi taj deo organizma (ruka, noga, nebitno) na način na koji ga je koristio pre povrede (primer Del Potra), ali ako si Nadal, onda to ne važi???

A to što se sve odvija sa znanjem ATP-a, i pod plaštom "neophodnog leka", to je već sasvim druga problematika, cilj uvek opravdava sredstva, zar ne?

Stvarno ne vidim svrhu Vašeg pitanja "Zašto to ne rade i drugi?". Prvo, ja ne znam da li rade, nisu toliko očigledni, a drugo, ako ne rade, po Vašem bi trebalo da im to uzmemo za zlo, jer je "dozvoljeno".

pozdrav...

Nataša

pre 11 godina

Neću se baviti analizama iz prostog razloga što sebe smatram teniskim laikom. Pored svega navedenog u tekstu, za mene je najjači utisak IW-a trenutak kada Nadal nakon pobede prilazi prvo vlasniku turnira, pa tek onda svom boksu, prilično neuobičajeno...nisam do sada primetila da je iko drugi tako nešto uradio( ispravite me ako grešim).Možda to i nije toliko bitno...ali smatram da umnogome govori o sveopštoj atmosferi u kojoj se ovaj turnir odvijao.

milwood

pre 11 godina

Drago mi je što se Rafa vratio sa titulom sa IV. Ne razumem komentare da se na Rafi ne primećuje odsustvo od 7 meseci . Rafa trenira još od decembra . S druge strane i u Čileu i u Brazilu bilo je primetno loše , da ne kažem očajno kretanje i nameštanje ( većina ljudi je u komentarima na ovom mestu to primetila ) . Tek u Akapulku je Rafa zaličio na sebe . Tako da je pre IV imao u nogama nekoliko meseci treninga i 3 turnira . Rafa nažalost ima hroničan problem sa kolenima i ne može da veže jednu sezonu bez jakih bolova , te nije ni čudo što je tokom karijere nekoliko GS turnira baš zbog povrede preskakao . Sve najbolje želim Rafi u njemu omiljenom delu sezone i uopšte u preostalom delu sezone i karijere .

Predo

pre 11 godina

@ Miki

Ne uči Novak ništa novo, samo popravlja i usavršava segemente svoje igre, kao i svi ostali igrači. I mi samo kažemo da je napredak očigledan. Doduše, ja znam primere ljudi, koji su počeli igrati tenis iza 30te godine života i posle osvajali neka manja veteranska prvenstva, ali su bili jako uporni i vežbali, vežbali... Niste vi tako mislili, ali ispada iz jednog dela vašeg komentara da niko ništa ne treba da uči i radi, da nam je sve dato ili nije dato, pogotovo ako si tako "mator" kao Novak. Kao dokaz vam služi ne tako lagan volej nakon dva i po sata meča na 40 stepeni, koji pogađa vrh mreže. Nije Novak izgubio zbog tog voleja, kao i što nije dobio Nadala u finalu Vimbldona 2011., kada je savršenim bekhend volejem obezbedio meč loptu. Tenis je malo kompleksnija igra.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Smatram da je Nole stvarno kiksnuo. Ne slažem se sa onima koji tvrde da je odbranio bodove i da će mu lakše biti sledeće godine i da je to dobra kalkulacija. Mislim da ostatak teniskog vrha kalkuliše sa turnirima i nada se da će na svežinu uspeti da osvoji po neku veću titulu ove godine, a da im je br 1 ipak za 2013 nedostižan cilj. Takođe shvatam da i Nole mora da ima neki plan kako da se što duže ostane na br 1, ali isto tako mislim da je sa trenutnom formom i stanjem kod najvećih konkurenata IW bio idealna prilika da se osvoji još jedna velika titula. Smatram da je priča sa bodovima, samo uteha u ovoj situaciji, a da se turniri i igraju upravo i samo zbog titula (ako si NĐ, RF, RN, pa ajde i AM).
U jednoj stvari se ne bih složio sa Sašom O, a to je da je umor doveo do pada koncentracije. Koliko sam primetio Noletu je prvo drastično pala koncentracija (očajno odigrana prva dva servis gema u drugom setu dok je fizika još uvek bila na zavidnom nivou), pa je tek onda sredinom trećeg seta nastupio umor. Takvi padovi koncentracije su bili karakteristični za ceo turnir u IW i to je nešto na čemu Nole mora da poradi.
Primetno je poboljšanje igre na mreži, i to ne samo u segmentu voleja, nego pre svega u segmentu trenutka kad se kreće na mrežu.

@ Miki, 19. mart 2013 01:23
Ne, nego je prvu brejk loptu spasao nerezonskim izlaskom na mrežu posle drugog servisa i dobrih voleja koje je odigrao, a ti si gledao ko zna šta, kako si gledao tako i pišeš, što je babi milo to joj se i snilo

sportska medicina

pre 11 godina

@game set and...
Ako ste ozlijeđeni,nadležne organizacije mogu vam dopustiti da uzimate lijek koji je na listi nedopuštenih sredstava.Pošto je to pod "zelenim svijetlom" onda to nije doping niti će biti ni nakon 10 godina jer je atp upoznat s time i to je rađeno pod dopuštenjem.To je dakle moguće,ali ne vjerujem da je to slučaj kod Nadala. Nadal je imao svega 2 pauze u karijeri, jednu kraću i sada ovo dužu. Pauze su uslijedile nakon Wimbledona tj. RG. Ako se u tom periodu "pumpao" logično bi bilo da u nastavku sezone eksplodira no on je recimo 2009 bio jako loš nakon povratka,trebalo mu je 2-3 mjeseca da dostigne dobru formu. Prvi put se vratio na tvrdu podlogu i to nije izgledalo dobro s toga je zemlja sada bila logičan izbor.Drugo, ako tu "foru" s ozljedama prodaje Nadal, zašto drugi igrači to ne rade? Dr. Fuentes je praktički raskrinkan 2005 godine i od tada je Nadal više puta govorio da Fuentes javno reče koja su imena bila na njegovim listama. Bicikliste se imenovalo,ostale nije jer su navodno čitav Real Madrid i Barcelona bili na tim listama. Od tenisača se spominjao i David Ferer,ali o njemu niko ne priča jer nije uspješan kao Rafa. On je čist,uporan i pit bul,a Rafa je sumnjiv mada je barem duplo uporniji od Ferera. Fizički Nadal uopće nije impresivan. Nešto jače ruke i rameni pojas dok torzo-pogotovo pectoralise imaju snažnije i Verdasco,Murray,Đoković,Berdich i mnogi drugi.Kod njega problemi počinju od stopala.

Tanasije

pre 11 godina

(Nikola, 19. mart 2013 01:31)

Dzaba se tesis! Tvoj Novak je poceo da pada. Procitali su ga. Del Potro je sazreo, Marej je psiholoski ojacao, Nadal se vratio, maldi lavovi Gulbis i Dimitrov pristizu, a stari lav Roger se jos ne predaje. Dolaze teski dani za Novaka!

sportska medicina

pre 11 godina

nastavak...
Za zdravo tijelo ključni su odnosi stabilizacija- mobilizacija. Stabilno stopalo-mobilan skočni zglob,stabilno koljeno-mobilni kukovi,stabilan donji dio leđa-mobilan prsni dio trupa, stabilna lopatica-mobilno rame i na kraju tj. na vrhu je mentalna stabilnost. Problemi sa stopalom narušavaju čitav lanac što je slučaj kod Rafaela Nadala.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa konstatacijom da je Nadalova titula u IW pravi holivudski događaj. Imam oko toga nekoliko sumnji. Osnovna je, kako igrač čija je povreda zahtevala mirovanje, nakon 7 meseci izlazi na teren u punoj takmičarskoj formi. Tu nikako ne mogu da se složim sa komentarima da je kad je odmorio vredno trenirao i da je zato tako dobro spreman izašao na teren. U vrhunsku takmičarsku formu se ne ulazi tako što se kad te prođu kolena pika tenis sa stricem Tonijem iz kuće na Majorci, nego tako što se igraju takmičarski mečevi. Kao kontra primer uzmimo Marija koji je vredno trenirao prethodnih meseci i radio na fizičkoj spremi i nekim aspektima igre koje očekuje da mu se isplate dugoročno, ali mu je takmičarska igra na IW bila prilično tanka. Da se vratim na Nadala, drugi su komentarisali i primetili promenu u pristupu igri, pre svega veću agresivnost, koja je donosila veći broj grešaka, ali i veći broj kraćih poena. Neverovatan je detalj da je više agresivnih udaraca uspevao da pogodi kad je bio više od 2m iza osnovne linije. Ako je to nova igra i ako je nju samo potrebno doterati na narednih par turnira, onda nas očekuje veoma opasan Nadal u nastavku sezone.
Što se Marija tiče ostaje da vidimo šta su to dugoročno postigli, pokazaće se u Majamiju, ali nekako očekujem da su njegove pripreme više usmerene ka tri letnja GS turnira.
Delpo, ostaje dužan, posle sjajnog turnira i dve za njega odlične pobede, da pokaže da to može da radi u kontinuitetu.
O Noletu u nastavku.

drago

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).

zadivljen sam

pre 11 godina

(lacoste, 19. mart 2013 00:55)

Primetio si ogroman napredak u Nadalovoj igri. Kada je on to napredovao, dok je bio povredjen? U tih 7 meseci Nadal je napredovao sa spinovanim balonima, trcanjem sa jednog kraja terena na drugi, u servisu..mislis da je to napredak u njegovoj igri i da tako nije igrao ranijih godina? A kako je on to uspeo, kada je imao povredu? Kako je poboljsao svoju igru sa ovim elementima, trenirajuci udarce iz mesta? Pa nije mogao da trci, boli ga koleno..ili je 5 meseci mirovao a poslednja 2 meseca trenirao i trcao i napredovao za dva meseca, za ta dva meseca je uspeo da se vrati u formu i jos napreduje? Bravo za Rafu, ja predlazem da i ostali vrhunski igrace tako rade. Batale tenis i onda treniraju 2 meseca i sve ce da pobedjuju jos ce da ostvare i napredak u igri.

(ima nesto i u mentalnom odmoru)

pre 11 godina

Ljudi komentarisu zasto Novak protiv Delpa nije pruzio igru ni blizu svog maksimuma zaboravljajuci najvazniju stvar.A to je odmor i oporavak posle meca.Setite se kako je Nole reagovao posle meca sa Kverijem koji je inace zavrsen oko 3 sata ujutru.On ocigledno zna mnogo toga sto mi ne znamo.A mi sigurno znamo da odluka organizatora da No1 igra mec koji pocinje posle ponoci cisto ludilo,ma sta ko pricao i opravdavao.Takvim cinom teniser se stavlja u totalno neravnopravan polozaj sa ostalima.Nisam pristalica teorija zavere a i mnogi ce reci"pa prethodni mecevi su trajali mnogo duze od predvidjenog vremena".To nije nikakvo opravdanje.Jos u 20h organizatoru je bilo jasno da zadnji mec nece biti cak ni ponocni vec jutarnji.A osim toga koliko gledalaca ima zelju da posmatra tenis u vreme kad svaki normalan covek uveliko spava da bi bio spreman za sutrasnji dan.Obican covek koji ne radi nesto specijalno!!!A zamislite sada tenisera koji u to vreme ima teske fizicke napore i prakticno ne spava celu noc.Kako ce on to da nedoknadi?Naravno nikako!Posle neprospavanog vremena od 1-6 a.m. mozete da se slikate narednih nekoliko dana.Mozak ne mozete izmasirati kao misice,on trazi vreme za oporavak.Zato je Nole na terenu izgledao uspavano, bez koncetracije,a kada je pokusavao da udari lopticu jace one su odlazile van terena.Kada mozak nije odmoran i relativno "svez" mozete da se "slikate" sa snagom i misicima.



pre 11 godina

@ 
,
            ?      ,  ,      .
!

Posmatrač

pre 11 godina

Dobra je Sašina analiza,uz napomenu da je njen najveći kvalitet što izazove i druge sjajne analize i pojedinačna viđenja tenisa,ATP tura i Novaka, za kojeg većina nas iskreno najiva. Ne slažem se sa Sašinim analizama, smeta mi njegova distanca dobrog novinara u odnosu na Novaka. Isuviše je "oštar" u odnosu na njega, čime pokazuje da ipak ne razume u kakvoj poziciji se nalazi taj gigant svetskog sporta. Saša mora da shvati mnogo bolje da je Novak sa svojim malim timom suštinski usamljen na surovom ATP turu. Vrlo je često u situaciji (bez i trunke preterivanja) da bude "sam protiv svih". Ne postoji teniser u istoriji tenisa koji je na najvišem nivou bio pod većim kontinuiranim i rastućim pritiskom. Svaki najbolji je pod maksimalnim pritiskom ali Novak je pod većim zato što je "stranac u gradu". I uvek će ostati. Ovo spominjem posle IW namerno, pošto je taj turnir izrazit primer snage i vrste (izuzetno primitivne i bezobrazne) tog pritiska koji suštinski preziru neprikosnoven kvalitet koji materijalno (igrom) i formalno (poretkom) dominiraju jednim sistemom. Besprizorni sebičnjaci koji smatraju da im pripada tenis bezočno maltretiraju sportiste zarad svoje bolesne i nasilne "dominacije". Tipicna bolest poremećenog duha.I protiv toga se Novak bori (mada ne verujem da ima punu svest o tome)..zamislite samo kakav je to tek podao i jak pritisak. Dragi Saša,boli me svaka tvoja kritika Novakove igre koja gubi iz vida čemu sve nije izložen ta realna gromada sporta današnjice - Novak.

globalizacija pantelizma

pre 11 godina

''Trener Rafaela Nadala je, između ostalog, rekao da je odluka španskog tenisera da ne učestvuje na turniru u Majamiju potpuno ispravna i da će ta pauza dobro doći njegvom, još uvek nedovoljno oporavljenom kolenu.''

Nedovoljno oporavljenom kolenu?! Dzeko za Srbiju, Croati ne veruju a Bosanci zGrcka preko grede.

xxxx7

pre 11 godina

Citam i ne verujem...da li ste vi ljudi normalni?! Kakav doping, kakvo foliranje, ili namestanje?! Setimo se samo 2011. kada je novak bio neporazen do polu-finala RG-a, to je sest meseci (?!) u modernom tenisu nestvarno, nemoguce... niko nije pomenuo doping, nego on je heroj, igra srcem za Srbiju i bla, bla, a Nadal sta god u svojoj karijeri da uradi, NARAVNO on je dopingovam, aman, aman! Ja razumem da navijamo svi za Novaka, ali to ne znaci da rezultati drugih tenisera treba da se omalovazavaju na svaki nacin.
Drugo, Rafa je bio u treningu ovih 7 meseci, iz teretane se nije izlazilo, nije sedeo i gledao tenis na TV-u i plako nad svojom sudbinom sto je povredjen.
Trece, kako bilo ko moze da posumnja u njegovu povredu. Da ovoliko nije bio povredjivan tokom karijere bio bi najbolji teniser ikada... da li stvarno mozete da pomislite da neko u trenucima svoje najvece slave i popularnosti moze namerno da se povuce na godinu dana, i tako vise puta u karijeri, ja stvarno mislim da svako ko se bavio sportom , makar i amaterski zna o cemu pricam, vi ostali to i ne mozete da razumete, jer ste okupirani teorijama zavere.
Novaku svaka cast na svemu do sada, ali nemojte da omalovazavate jednog ovakvog sportistu, borca, coveka.
pozdrav

Pirova pobeda

pre 11 godina

Nemojmo da nam svaki turnir potpuno menja procenu teniskih velikana! Veliki povratak Nadala, Federerov odlazak u penziju, Djokovicev kiks? Federera su cesto slali u penziju, ali se on uvek vrati, i ponovo ce! Mislim da je on igrao protiv Nadala sa pola snage, i to iz istog razloga iz kog je Djokovic svesno izbegao da igra sa Nadalom u finalu! Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu! Djokovica sto se tice - ako nekom treba, iz taktickih razlopga, da prepusti pobedu, onda je Del Potro svakako najbolji izbor! Odlican teniser, odlican momak, a da nije bio umoran - po svoj prilici bi vec on "ohladio" ponovo uzletelog Nadala. Cija ce se "povreda" vrlo brzo obnoviti - nakon prvog "sokantnog" poraza.

Nikola

pre 11 godina

Osvrt na Indijan Vels i predstojeći Majami počeo bih od Del Potra,pošto u vezi njega imam bitno različito mišljenje u odnosu na Sašino.Dakle,osim određenih igračkih specifičnosti(pre svega jedinstveni forhend) Delpo je jedinstven i po tome što telo ne može da mu "isprati šampionski gen.Jednostavno,kada neko ima 2m nije moguće(bar ne u trenutnoj evolutivnoj epohi) da ima gipkost mišića i tetiva kao neko ko je niži 10 ili 15cm,pa samim tim i oporavak traje duže-kako tokom meča između dugih poena ili gemova,tako i između samih mečeva ili turnira.Još kada na to dodamo i pauzu zbog operacije zgloba koji će mu nažalost večito biti ahilova peta,jasno je gde je glavni Delpov "problem".Da sumiram,čovek nije tek sad postao psihički stabilan-on je to uvek bio.U ostalom,setimo se da je u finalu USO 2009 imao set i brejk zaostatka...protiv Rodžera!Što se tiče Rafe,samo bih naglasio značaj najsporijeg betona na turu u njegovom fantastičnom povratku,koji me i nije toliko iznenadio kao većinu...šta više.Na Novaka sam se osvrnuo nakon meča sa Delpom.Samo bih ponovio zaključak da će mu ovaj poraz biti motiv više...prosto to je prirodna reakcija velikog šampiona!Dalje,Endi kao Endi-dok ponovo dođe sebi,Novak(i Rafa) će osvojiti mjoš nekoliko slemova ili mastersa i tako u krug...Ali hajde da sačekamo završetak Majamija...ipak je on brat blizanac IV-a,pa će onda taman doći na red sumiranje prve četvrtine sezone...Pozz

Miki

pre 11 godina

Kad vec toliko pricate o poboljsanju Djokoviceve igre na mrezi, moram da odgovorim. Nije sporno da je odigrao neke dobre voleje, ali cu vas podsetiti na jedno, a vidim da ste vec zaboravili: Na brejk loptu za Delpa, pri rezultatu 4:4 u trecem setu, obratite paznju koliko lagan volej Djokovic promasuje. To ce vam sve reci. Kad nesto ne znas, ne znas i to je to. Pa ne uce se voleji sa 26 godina, momci moji. Mlad magarac nesto i nauci, ali matori...(a Djokovic je teniski suvise iskusan da bi sad ucio nesto novo, posebno tako osetljiv segment igre kao sto su voleji. Prosto, ili si talenat za to i imas osecaj ili nemas). Ma neka pogodi 100 puta, ali kad zaista bude trebalo da pogodi volej, zavrsice u mrezi kao i protiv Delpa. Zivi bili pa videli.

lacoste

pre 11 godina

samo par reči o Nadalu...primetan je OGROMAN napredan u Nadalovoj igri, od kretanja do totalne ofanzive, udarac koji ga je krasio tj napad iz izgubljenih situacija je postao ubitačniji nego ikad, pronalazi neverovatne uglove, na visoke loptice sa strane počeo je da skače i udara i nalazi neverovatne uglove, na trenutke je imao neke čudne, nekarakteristične greške gde je mašio ceo teren i iz bekenda i forhenda ali to je zbog toga šro nije ušao u takmičarski ritam,da je nedigrao Delpa u finalu pa baš nešto i nije,mislim da je Delpp bio preumoran, u prvom setu je Delpo nadigrao i nadmudrio Nadala,u preostala dva kao da je stao...meni izgleda da Nadal uopšte nije bio povredjen nego je napravio pauzu od 7 meseci i trenirao kao lud da bi unapredio svoju igru do maksimuma i totalno je promenio kako bi mogao da parira trenutno najboljem na svetu i realno jedinoj Nadalovoj konkurenciji...a što se tiče Noleta, ne znam šta je tu kiks, možda je kiks što nije osvojio titulu a ispali su Marej i Federer...ne razumem gde je tu kiks...dečko je prvi na svetu ima 3000 poena ispred drugog 6500 poena više od realno jedine konkurencije na 4. mestu...možda je kiks jer Srbi opet očekuju da Nole pobedjuje sve žive tamo negde do penzije...ono što me najviše zanima je da li je ovo Delpov bljesak ili mu je napokon krenulo, a druga stvar koja me zanima da li je Gulbis napokon rešio da igra tenis, jer ne zaboravite Nadal je na sreću i mišiće pobedio Gulbisa...aj živeli

NS

pre 11 godina

Zato i jeste veliki Nadal odmah posle Federera, Samprasa, Bjorga...mislim da su to cetri naj veca tenisera u istoriji tenisa.. Posle dolazi njih desetak medju njima su Lendl, Agasi, Mekenro,Nole, Beker, Vilander itd..........

majk

pre 11 godina

@sasa j./pozdrav

Moram svakako da dodam kako dijelim uvjerenje da je i vas komentar jedan od istaknutijih i najblizih istini. Uopste nisam razmisljao da uzmem u obzir tu ekonomsko-profitnu komponentu ATP-tura i dajem vam umnogome za pravo. Postovanje i prema vama!


@nikol dz. femija

Takodje i vama! Zahvaljujem istovjetno!

Inspector Bloch

pre 11 godina

nastavak:

Niti Novak koji zari. Smiren, na +40 usijanog asfalta u PODNE!Delpov MT- i tada sam jos znao:Novak gubi ovaj mec!Daje ga Delpu, ali ce odraditi korektno, zbog Delpa!Ja sam zeleo da ide do kraja, i da pomrsi racune Elisonu, on je odabrao drugi nacin/sledeci Federera/setimo se 'plave sljake'Madrida, drugacije, no poslana poruka je jasna kao dan!!

Na, kraju mislim da su i @majkl i @Predo u pravu-Novak menja svoju igru vec duze vremena,i nije uvek jednostavno novo i staro dovesti u harmoniju! MI i ON hocemo ove godine..ono sto je ikada propusteno! I TO je daleko bitnije od ucesca na turniru histericnog multimiliardera..koji na onako bezocan nacin povreduje jednog profesionalnog tenisera, doduse Letonca, Gulbisa svojim majmunskim skakanjem!!Ne-cuveno!I satnicom, sve ostale! Pa, neka mu..licno bih voleo da mu sledece godine NIKO iz top 10- ne dode osim Nadala!

Predugo smo na ovom sajtu, da bi nas optuzili za manijakalno 'navijanje'. Novak je CUDO, van svih kriterija! Nema te omedanosti, tog kalupa u/iz koga ga neko moze uzliti..i zato IRITIRA, ljubi ga majka, sto bi Jova i Nikol rekle..a ja samo ponavljam!

Idemo dalje, njega sledeci.

Pozdrav,

sasa jokic

pre 11 godina

Hvala Majk.
Sigurno da Nole uziva u tenisu i svemu sto uspeh koji postize sa sobom nosi, ali pored borbe za ulazak u istoriju, postoje i sponzorski ugovori i bonusi. O tome se itekako vodi racuna.
Postoje planovi na godisnjem nivou, koji se u zavisnosti od situacije mogu prilagodjavati od turnira do turnira.
Pozdrav

Madridista Kg

pre 11 godina

Analiza je na mestu. Bravo Sasa. Sto se tice svih nevernih Toma, muzicara i ostalih... Nadal nije sve vreme pauze lezao u krevetu, igrao poker i zdrao masno pecenje... On je sa treningom poceo jos pre par meseci, odlagajuci trenutak povratka dok nije postao iole spreman za ozbiljan i konkurentan tenis. Oni koji malo ozbiljnije prate tenis znaju sta Nadala najvise pogadja za vreme povreda - to sto ne moze da trenira! Naravno, niko od nas ne zna sto ko od tenisera radi, cime se oporavljaju itd., ovo je samo moje misljenje. Samo, kao dan je jasno sledece, da je Rafa izgubio finale, niko ne bi pomenuo doping ili sta vec, a od poraza realno nije bio daleko, ali to su ljudi...

DV-express

pre 11 godina

Postovani Sasa,sta mislite,s obzirom na ovakvu Rafinu igru koju smo videli na IW,pa i Novakovu,kakve su Novakove sanse za osvajanje RG-a?Mozda je pitanje malo preuranjeno,ali mene zanima kako vi na to trenutno gledate?

sportska medicina

pre 11 godina

Moram reći da mu je izuzetno žao Rafaela Nadala.Čovjek jednostavno ne smije da pobjedi nikoga.Kada mu ide lošije,onda ga je uništio njegov stil igre,češki fiziotarapeut je upozoravao na njegova mala stopala i problematična koljena(problem u pravilu počinje od zgloba ispod,rafini problemi su i krenuli sa stopalom), igra previše defanzivno itd. Kada pobjeđuje odmah je na dopingu!Kažu forumaši da je zaradio "silent ban" pa je tako Rafa pauzirao 7 mjeseci i odmah nakon kazne opet Rafa navalio na doping pa čak igra i bolje nego prije iako čovjek nije normalan jer odmah nakon kazne opet se dopingira i riskira doživotnu zabranu. Ipak su ga testirali 7-8 puta, ako su ga jednom ulovili,mogu i drugi put.Ili je nakon kazne čist,ali kako to da čist igra jednako dobro, čak i bolje nego kad je dopingiran? Ovi koji su mislili da je on 7 mjeseci odmarao i da nije taknuo reket,o sportu znaju jako malo. Itekako se radilo na eksplozivnoj snazi ruku i ramenog pojasa, na jačanju cjelokupne muskulature, odrađivali su se aerobno-anaerobni treninzi u dubokoj vodi, radilo se na tehnici i mnogo toga još i da sve sa njegovom vrstom povrede koja je mnogo lakša nego bilo kakva ruptura meniskusa, ligamenata i sl. Što se tiče njegove mišićne mase,uopće nije impresivna. Bez majce mi čak izgleda i slabo. Aerobni kapaciteti se izgrađuju do 18 godine,poslije je to mala nadogradnja i održavanje.Sumnjivije da čovjek koji je aerobno inferioran u 23-24 godini u tom segmentu drastično napreduje nego koljena.

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina, a i Saša ako nije pročitao, mogao bi dati svoje mišljenje...

obzirom da imate pseudonim koji obećava, da li bi nam mogli objasniti tvrdnje iz sledećeg teksta:
http://tinyurl.com/47ls3ve

tu se inače tvrdi da se on "dopingira" neprestano od svoje 17-te godine uz pomoć medicinskog nalaza o nepostojećoj povredi kolena, uzimajući zabranjenu supstancu pod izgovorom da je lek...

o aerobnim kapacitetima ću za svaki slučaj pitati još nekog...

Inspector Bloch

pre 11 godina

Pozdrav Sasa, i svim komentatorima. Dobre analize, pa bih ja krenuo/kao i obicno/ izokola! Oprastajte!!
IW, odnosno mitomani L.Elison je od podloge do loptica prilagoden Rafi;To svi znaju- od Novaka, Federera..pa do i sa Najke! Ove godine je, gospodin PRETERAO, tako da ga je CAK i S.Tignor,u svojim clancima, morao sarkasticno, da PODSECA na mesto i vrednost, odnosno KO je Novak Dokovic!!Satnica Novakova je bila..pa KARIKATURALNA, takva da ni, tradicionalno tolerantni Novak, nije mogao da izdrzi a da, sa pravom ne opsuje! Dakle, zasto bi Novak, Federer ISTA uradili..da pomognu gospodinu mitomanu..u njegovoj zamisli???NIJE dobio nista od onoga cemu se nadao: Federer je statirao, a 'epsko finale'Rafe i Novaka..nije dobio! Toliko, o zakulisnim igrama!; nije mu uspela bahata zamiso,i meni je drago, jako drago!
Par osvrta na :Mari, je zacudujuce nespreman izasao, upravo sto je trenirao i podlogu i loptice/za razliku od ostalih!/Ima puno promena kod njega u igri, ali nije se to jos skockalo.
Delpo, dragi Div, slazem se sa svim sto je Sasa rekao, i krivo mi je sto nije uzeo trofej!
Rafa, u njegovu povredu nikada nisam verovao, pa da se ne ponavljam. Ne smeta mi ako ce me neko nazvati 'teoreticarem zavere'. Videno, na terenu.
Novak- na YT ce, ako vec i nije biti izbacen mec, pa ce moci da se proveri, ovo sto ispisem:Sve vreme prvog seta Novak igra MEDITATIVNO..mozes da gledas, gotovo iscrtavas udarce,poene, bez napetosti..da uzivas!TO, vise nije ONAJ Novak iz 2011 koji ujeda.

nikol dz. femija

pre 11 godina

KIKSA NEMA, iako je Novak, kao i svi uostalom, uvek željan da osvoji turnir.

NOVAK JE NAPRAVIO REZULTAT KAO I PROŠLE GODINE, osvojio broj bodova koje nosi polufinale, a o kiksu bi moglo da se priča da je zastao pre polufinala, ovako samo je ponovio rezultat od prošle godine a opet je to završnica.

Goran

pre 11 godina

Del Potro verovatno ulazi u veliku cetvorku umesto Federera koji vise ne moze da se vrati na vrh. Tesko je predvideti sta ce biti sa Nadalom ali iskreno sumnjam u njegov povratak na sam vrh. S obzirom da nije bio na operaciji tesko da mu je koleno izleceno. Zapravo, on to ni u jednom intervjuu nije rekao. Vrlo je verovatno da ce se njegovi zdravstveni problemi ponovo javiti kada bude igrao u kontinuitetu na jakim turnirima, posebno na grand slem turnirima. Dokaz da nije izlecen je i preskakanje Majamija. Novaku trenutno odgovara povratak Nadala jer se ATP poeni rasipaju na veci broj igraca i samim tim Novak i sa vise kikseva moze ostati u vrhu. Novak je ocigledno usao malo nespreman na turnir, sto se videlo od pocetka. Nije mu trebala egzibicija sa Samprasom.

Dermendziev

pre 11 godina

Pre starta IW vise sam bio okupiran temom "Dali je ovo mozda poslednja godina velike cetvorke".Rekoh sebi:sacekaj IW ce dati odgovor na mnoga pitanja.Danas poslah komentar na Rafinoj vetki,a ono nema ga.Valda ce na Sasinoj vetki biti sve ok. kao i uvek,pa izaci i ovaj komentar.

Novak je malo podbacio,a nije ni odsudjen da vecito on igra finala.Ocekivao sam neizvestno finale Novak-Rafa.Potro je malo sebe i sve ostale nalozio u svom stilu,na svu zalost bez zavrsnice(opravdanja nisu Marej,Novak i kratko vreme oporavka,jer ako hoces veliku cetvorku,stisni zube-jedan GS i mozda dva Mastersa premalo je za najvece domete).Mene je najvise Gulbis prijatno iznenadio.

Rafa ce sve dati za RG,Fed za W,da ne bude ono Fed prica Rafi:"Rafa sta smo mi to radili tokom karijere,vidi sta hoce Novak".

U Rafinim izjavama nikada nisam iskreno verovao,pa me bas zanima sta li ce pisati u memoarima koje ce mozda morati nekada pisati.Iskreno,on me po nekad mnogo podseca na Serenu.

Vrlo ozbiljna Rafina povreda,eventualni gubitak ovogodisnjeg RG,Fedov eventualni gubitak W,najkrace receno eventualni Novakov godisnji GS,po meni ne samo da bi razbio veliku cetvorku,vec me navodio na misao o dvojcu bez kormilara.Potro daje samo trenutne bljeske,nedorecene,bez kontinuiteta.

Po meni,vec sledece godine ipak ostajemo bez velike cetvorke,sa velikom trojkom,zbog Fedove biologije.Rafa je zdrav ko dren,a "svi mi uglavnom igramo sa povredama" neko rece,dok se druge stvari prelamaju preko kolena.

Pozdrav!

obično uporedjenje

pre 11 godina

Kao profesionalni muzičar na jednom instrumentu( diplomirao na Muzičkoj Akademiji u BGD pre 20.tak godina) želim da objasnim neke obične i jednostavne stvari. U muzici se instrument SVAKODNEVNO vežba satima. Prosečan, dobar instrumentalista, da bi odsvirao težak program i javno ga izveo, tako radi. Svaki dan. Menjuhin, po mnogima violinista veka je isto vežbao svaki dan. Da li mislite da nije mesecima držao violinu u rukama, da bi mogao da odsvira vrhunsi umetnicki program i dao koncert u Karnegi Holu?? Nikada, polomio bi se na nekom Paganinijevom kapricu i bio bi smešan.A na solističkom koncertu svira se više dela, sat ipo programa. Ozbiljnog i teškog.Da li mislite da isto to nije radio i Rubinštajn? Mislite da bi mu prsti radili i lako bi svirao ukrase nekog Šopenovog nokturna da nije vežbao satima svaki dan? Mi muzičari znamo priču, navodno istinitu. Zašto tako kažem? Jer se radi o periodu od više vekova, možda je i tačna. Betoven je govorio(genije), kada 1 dan ne vežbam ja to primećujem. Kada 2 dana ne vežbam to primećuju moji prijatelji. Ako ne bih vežbao 3 dana..primetiće publika? Da li je ova anegdota istinita ili ne..ja to ne znam ali da je TAČNA, mi umetnici to odlično znamo. A pola godine ne pipnuti instrument??? Ne držati reket u rukama pola godine?? Pametnom..dovoljno..Navijačke strasti su nebitene, samo istina. Drugarski pozdrav.

Dal

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Novakov poraz više pogodio nas navijače, nego njega samog.Kao i mnogi ovde imam utisak da Novak nešto zna što mi ne znamo.Kao drugo porazom od Delpa u polufinalu nije mnogo izgubio.Sam Nole nije bio nešto utučen posle tog poraza.Najbolji je onaj koji najviše u toku godine osvaja prvo GS, pa onda mastersa, jer je takav sistem bodovanja.On je toliko puta u ove dve godine dokazao i sebi i drugima da je najbolji, da to ne mora na svakom turniru, a svestan je da ne može osvojiti svaki turnir, jer je raspored pregust i to je fizički neizvodljivo.Činjenica je da je ovde gazda Ellison sve od terena, loptica i ko zna čega još učinio da Nadal postigne uspeh.Kao što se sada vidi Nolu je mnogo bezbolnuje da ide na titulu u Majamiju, a 1000 bodova je 1000 bodova.Čak i ovde je pokazao da kada je rešen da igra svoju igru da mu nema ravnog.Ja ne brinem za Nola.
Mari je pokazao da kao i pre ima promenljivu igru od prosečne do sjajne i tako ce uvek biti.Federer teško da više ima i energije i motiva da se nosi sa najboljim i šanse da dođe do titule na velikim turnirima nisu velike.Delpo je odličan, ali vidimo koliko je njemu trebalo posle povrede da se vrati na nivo pre povrede.Mislim da će u karijeri stizati bar do 3. pozicije, pa možda i 2, teško 1.
Nadal, ako stvarno ima načeta kolena kako su rekli, bez obizira na ovaj turnir nema tu duge teniske karijere.Ali čini mi se da tu ima i drugih igrica.Jedan bitan poraz može da ga ponovo otera na oporavak.Posle RG biće jasnije.

pozdrav}

pre 11 godina

@majk, poštovanje "imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde - Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu.." drago mi je da sam to pročitao ovde. To su krajnje važni detalji koji su prethodnica, tj rado bi ih nadovezao na svoj prethodni post o ATP (@sasa.j). Mislim da je sada mnogo toga lakše razumljivo..

no name

pre 11 godina

ne znam sta je uzrok Novakovih nekonstantnih igara ali jedno je sigurno Nadal se vratio na velika vrata i bice mnogo zanimljivo na preostala tri slama...sto se Mareja tice bice mnogo bolji u drugom delu godine...Delpo ne moze mnogo na sljaci ali kasnije na wimbldonu i americii ima sanse i to dobre

Nenad PVO

pre 11 godina

Nadal gotovo sve svoje meceve dobija tako sto obeshrabri protivnike. Sta god da pokusaju koliko god dobro da igraju ne mogu da osvoje poen, jer Nadal svaku loptu vrati u teren. On pravi ubedljivo najmanji broj neiznudjenih gresaka i to je njegov siguran recept za pobedjivanje. Jedini nedostatak takve taktike je previse trosenja organizma, a to njegova kolena najbolje znaju.Jedini koji je pronasao recept za Rafu je Novak. Ocigledno poboljsanje voleja dace novu prednost Novaku u predstojecim duelima sa Nadalom i tome se bas radujem.
Novak je i prosle sezone znao da odigra ovakve bezdusne meceve. Setimo se meca sa Federerom u finalu Sinsinatija ili sa Nadalom u Monte Karlu i Rimu. Ove godine pogotovo u duelima sa Nadalom na sljaci nece smeti da ponovi takva izdanja, jer to Rafi samo dize samopouzdanje pred RG. Zato mislim da se Novak sprema za Madrid, Rim i RG i da ce tu konacno ustoliciti kao kralj.
Delpotro je krajnje simpatican i izuzetno dobar igrac. Na zalost njegova ogranicenja po pitanju fizicke spremnosti i kretanja zbog svoje visine, nece mu dozvoljavati da ponavlja dobre rezultate. Vec u Majamiju siguran sam da nece doci do polufinala.

Predo

pre 11 godina

Više-manje ste odgovorili na postavljena pitanja. U svakom tekstu ima dio istine. Ukratko, ako izbacimo teoriju zavere, Nadal je odmoran, željan igre, podloga gotovo kao šljaka, prvo kolo slobodan, treće bez borbe, Federer povređen, Berdih jedino zna da igra protiv Federera od velikih, i na kraju umorni Delpo u finalu. Marej je u fazi priprema, kao i Đoković, koji očigledno radi na voleju i izlascima na mrežu, a kada učite jedan predmet ne možete sto istovremeno. Sada će posvetiti pažnju ostalim aspektima i ponavljanju gradiva. Tako da svi koji su "zabrinuti" za Novakovu formu nemaju šta da brinu. Njemu taj niz pobeda i novi rekordi u ovom trenutku nisu potrebni, čak ga i opterećuju, pa imam dojam da je sretan da ga više ne pitaju o tome. A prvi niz mu jest bio jako važan. To znam jer je to rekao jednom mom prijatelju. Sećate se one euforije, majica sa brojem titula itd. Sada je priča zrelija. Ide se svesno na kalkulacije, postići maksimalno uz minimalan utrošak energije. Neću da kažem da je namerno izgubio od Delpa, ali bilo je puno nelogičnosti u njegovoj igri protiv njemu dobro znanog protivnika sa jasnim slabostima. Kako bilo da bilo, Delpo je dobar izbor. Neko od koga nije sramota izgubiti, jer je GS šampion, a opet neko protiv koga imate vrlo izražen skor pobeda i poraza u vašu korist. Plan i strategija su verovatno drugačiji u odnosu na 2011. Za Novaka Đokovića IW više nije tako veliki turnir kao što je nekada bio, tako da je ovaj kiks u rangu poraza od Kverija.

Jova

pre 11 godina

Prva rečenica, uvod u članak, dala je odgovor na većinu, ako ne baš na sva pitanja koja su postavljena poslije.
Da se podsijetimo: » završilo se na holivudski i za mnoge neočekivan način «. Ne moramo obraćati pažnju na Novakov srdačan pozdrav na mreži, on je uvijek isti. Prisjetimo se načina na koji je Novak – kao poraženi - napustio teren. Pogled prema publici i iskren osmijeh koji mu ozarava lice.

Uzgred budi rečeno, korektna analiza, kao i uvijek.

PS: Opet moram da dosađujem, budite se…Bojim se i ja, ali ne odustajem.


Pozdrav svima

anfakbls

pre 11 godina

Covjek 7 mjeseci ne odigra takmicarski mec a onda odigra 3 turnira i sva 3 osvoji. Sport zaista nema smisao vise. Niko me ne moze ubijediti da posle toliko teske povrede koljena covjek se vrati i lagano osvoji 3 turnira jedan za drugim. Volio bih da cujem misljenje onih koji su se aktivno bavili sportom sta misle o ovome? Ja jesam malo pikao fucu i bas zbog toga ne mogu da povjerujem u pricu o povredi.

Citizen

pre 11 godina

Ovde neki čak pominju moguće namestanje meča. Djokovic je izgubio jer je hteo da izgubi, moglo mu se. Odbranio je bodove, Federer izgubio, dakle povećao je prednost na ATP listi, sa druge strane Nadal ga čeka u finalu, nije da ne sme da igra protiv zahuktalog spanca, već mu opipava puls tako što pušta Delpa da prodje, čisto da vidi gde je u odnosu na njega, a onda ga čeka Majami, koji osvaja i šljaka gde će pokazati Nadalu ko je gazda. Dobra je stvar za tenis što se Nadal vratio i to u velikom stilu, Delpo je pokazao da može da se nosi sa najboljima, dobiti Mareja,Djokovica i Nadala za malo, i to za redom,svakako nije mala stvar. Ja bih voleo da Djokovic igra taj Monte Karlo i da ga konačno osvoji, prosto mi bode oči turnir zajedno sa Sinsinatijem. Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

fortissimo

pre 11 godina

Osnovni razlog Novakovog poraza je servis. Od toga sve pocinje u tenisu i da je servirao kao protiv Conge mislim da bi bio veliki problem za Delpa. U trecem setu prvi servis je redovno zavrsavao u mrezi a onda sledi drugi koji je u stvari donosio duge poene. I takav stil igre je odgovarao Novaku, duzi poeni ali sta vredi kada je puno gresio i to nekarakteristicne greske za njega. Sa druge strane za mene iznenadjenje, Delpo je odlicno igrao duge poene. Znaci, servis, veliki broj gresaka , protiv Conge svega 6 koliko se secam a u ovom mecu barem 4 puta vise, nisam siguran. I treci razlog koji mi uopste nije jasan. Bekhend paralele, njegov omiljeni udarac. Nema ih u celom mecu a jako retko na celom turniru i cini mi se generalno jako retko vec duze vreme? Zasto..to nemam pojma. Zasto se nadigravao na forhend Delpa i nesto dokazivao kada i amater, obican ljubitelj tenisa zna kakav forhend ima Delpo? To mi nije jasno? I na kraju, po Novakovom izrazu lica ne bih rekao da je mnogo bio razocaran ovim porazom. Sta mislite, zasto i da li sam u pravu?? Veoma srdacno i nasmejano se pozdravio sa Delpom. Dodajem ..uz zagrljaj..da li je Novak nesto znao (dodajem i Rodzer..treci set se sa Rodzerom nesto desavalo..Rafina izjava), sto mi ne znamo i nemamo pojma. Vreme ce sve pokazati. Pozzz..

VinsentVega

pre 11 godina

Indian Vels i Miami su jaki turniri ali nalaze se izmeju velikog Australian Opena i pocetka sezone sljake, i uvjek ih velika 4orka igra sa jednom dozom rezerve, jer treba se odmoriti od AO i polako cuvati formu za sljaku ... Istu predstavu ocekujem i u Miamiu, stisavanje forme najboljih igraca, i dizanje u Madridu, Rimu i RG, kao i odmah posle toga Vimbldonu ... Cak je i Andy Murray izdvojio specijalno vrijeme za kondicionu pripremu da bi u tom periodu eksplodirao i napravio razliku ... Rafa takodje preskace turnir ... Djokovic ima igru za Rafu ali se bojim da je Rafa mnogo laksi u nogama od Nola, to bi u nekim duzim mecevima u narednim mjesecima ako se sretnu moglo da donese prevagu ...

majk

pre 11 godina

..pored toga mislim da i on sam nije ocekivao bas da ce Nadal uspjeti da dodje do finala i mislim da nije bio "spreman" da ga doceka, ne u smislu da ga se necim uplasio, vec pomalo iz razloga ovog prethodnog sto napisah gore.. i sto je Nole taj koji bira mjesto i vrijeme gdje ce ga doceka poput revolverasa. Dosta je mazohista po prirodi, pa onda bira opet sljaku i domaci "Rafin" teren.. Taj naredni susret bice jos jedna teniska poslastica i opet u najvecoj mjeri izvedena samo u Novakovoj reziji! Nole priprema jos jedan as iz rukava, tj. servis-volej oruzje i mislim da je smrtno ozbiljan da atakuje iza RG-a odmah i na Vimbldonu i uzme sva 4.GS ove godine, bez iole strepnje od drugih! On vrlo dobro poznaje svoje rezerve i snagu, tako da si moze dati luksuz i dozvoliti si i ovaj poslednji poraz od Delpa..

Nenad PVO

pre 11 godina

Odlicna analiza IW.
Nacin na koji je Novak izgubio mec od Delpa je stvarno iznenadjujuci.Igra je isla na ruku Novaku,poeni su se igrali, Novakov ritern je bio odlican.Nije bilo puno lakih i kratkih poena za Delpa, ali Nole je ipak izgubio.Novak je veliki igrac izrazito inteligentan i zna da bi se izdrzala dugacka sezona mora da se kalkulise, nekad svesno nekad nesvesno.Zbog toga on vecinu meceva igra smanjenim intezitetom, sa minimalnim utroskom energije i tako dobija veliku vecinu meceva.Kada dodje do zavrsnice turnira, tu su najbolji igraci i mora da ulozi vise energije za pobedu.Dubaji je dobio bez ijednog zesceg meca (Berdih je ispoklanjao sve vaznije poene).U IW po velikoj vrucini probao je i protiv Delpa rutinski, bez ubacivanja u petu brzinu i nije proslo.Delpo je mentalno sjajan igrac, vrlo borben i ne spada u kategoriju onih sto se boje pobede a mogu mnogo vise (Berdih,Varvinka,Almagro, Ferer).Dalje, Nole je znao i kakav ga mec ocekuje i protiv Nadala i podsvesno nije bio spreman za toliko trosenje.Nikad Novak nece namerno slabo odigrati,ali neka podsvest mu ipak govori da se treba cuvati i za nastavak sezone. Zato ce Nole vladati narednih 4-5 godina.
Nadal nema tu osobinu, ne ume da kalkulise igra tezak, fizicki zahtevan tenis i trosi mnogo vise.On bi mogao da igra agresivnije, i kada tako pristupi nekim delovima meca prosto je neverovatno kako melje protivnike.Onda se opet povuce mrcvari i sebe i protivnika fantasticnom defanzivom i dobija meceve.

pozdrav}

pre 11 godina

poštovanje saša j. moguće je da Nole odustao od IW samo ukoliko je sa ATP "dogovoreno" da se iskoriti trenutak, napravi senzacija od Rafinog povratka i tom njegovom pobedom podigne temperatura za celu sezonu. Ogromni su novci - oni svi ipak rade za uspeh firme ATP (udruženje prof. igrača) odakle svima ide zarada, od No.1 do No.xxx. Kako ja vidim, tu No.1 ima posebnu odgovornost da uz pomoć agencije, ATP-a i svih igrača, sport napravi što uspešnijim i medijski atraktivnijim (to je upravo bio najveći problem Novaku za probijanje na No.1). Jedan od puteva je i maksimalno medijsko korištenje ovakvih događaja kao što je povratak Nadala. Ovo je ogroman dobitak za sport, od čega i Nole ima koristi kao i svi drugi. Naravno, mi o tome ne možemo puno znati (ni pričati na ES) ali se neke stvari daju naslutiti.. Ovime ipak ne tvrdim da je Nole prepustio IW
Takođe, ne vidim smisao da Novak "prepušta" turnir zbog odbrane bodova sa tri turnira sledeće godine. Tzv "odbrana bodova" je novinarska iluzija koja ne postoji – jedino možeš steći nove a nikako odbraniti one koji neminovno nestaju nakon 12m. Znači, svaki poen je dobrodošao jer ti omogućava opušteniju igru narednih 12m. Ako sada, kako ti veruješ, nije uzeo tih npr 700 poena, on ih samo neće koristiti narednih 12m i ništa više. Ako se setiš, zbog takve situacije je 2012 izgubio No.1 – pogršno je misliti da je to zbog neodbranjenih, već zbog neosvojenih poena

danilo

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentatora i ne vidim ništa posebno u Novakovom porazu.
Delpo je odigrao sjajan meč, jedan od najboljih u karijeri verovatno, a Nole je bio negde na 90%.
Mislim da Nole kada je na 100% skoro nikada ne gubi što je dobro jer sve zavisi od njega.
Nadal je fenomen i ako ga bude koleno poslužilo: eto epskog rivalstva njega i Noleta (sa povremenim napadima Marija, ali i Delpa verovatno) kroz sledećih 5 godina.
Delpo, njegova visina i gradja, verovatno ne može da izdrži dugo na ovom nivou jurnjave po terenu.
Mari će imati drugi deo sezone verovatno mnogo bolji od prvog, Federer čeka svoj Vimbldon,a iz daleke senke i US Open. Ako ne bude ništa, ode on u istoriju.
Ekstra zanimljiva sezona svakako!

majk

pre 11 godina

Ma Nole je fizicki potpuno OK! Nema tu nikakve bojazni da ga je umor na vrucini svladao.. Nego, on ima neku zvrcku u glavi i ostaje prava enigma prije svega za protivnike, pa onda tek za nas koji ga pratimo samo preko malih ekrana miljama daleko.. Onako kako mi npr. cijenimo i simpatisemo jednog Delpa (jer u svom opusteno-saljivom izdanju umnogome podsjeca na nas balkance, a i nezgrapan je poput nekih nasih dinaraca) tako ga "vole" i Nole.. Nole, kao jedan od izrazitih fer-plej igraca, umnogome izrazava taj neki "drugarski" respekt prema drugim igracima, ne mislim doslovno kao prema onima koji ga mnogu ugroziti na neki nacin.
Znam da cu zvucati vrlo apsurdno i nelogicno, ali kada sam ga recimo pratio prethodne sezone, imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde (Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu) da bi onda tako "rasterecen" tek dosao na svoje.. Kao da je trka za njihove rekorde opterecivala i njega samog! Najvise me ipak razocarao za OI. Pored toga i problemi u familiji, smrt dede i bolest oca su svakako veoma uticali na njegovu igru.
Ova epizoda sa Del Potrom podsjeca me malo i na same Noletove pocetke kad je polagao reket npr. pred jednim stasitim Safinom, koga je isto tako uvazavao, i "respektovao" na slican nacin, iako je, uvjeren sam, mogao ozbiljnije da mu se suprotstavi kao prema drugima, npr. Rodiku, Hjuitu pa onda i samom Federeru!

game, set and...

pre 11 godina

idemo redom:

1. junak turnira se uzdigao kao Feniks, nije igrao 7 meseci, po povratku izgubio od Zebaljosa(???) na svojoj omiljenoj podlozi, a onda ušao u seriju, oborio Federerov rekord, kako???
2. Del Potro, kao i svi ostali, pruža najbolje partije protiv najboljih, ali za razliku od većine, ne predaje se kad je u rezultatskom zaostatku, a ovoga puta prikazao je i kontinuitet, vrhunski tenis 3 dana zaredom, ogroman napredak, za više mu je nedostajalo snage...
3. ja sam odmah posle polufinala rekao da je Nole odigrao meč sa dva potpuno različita lica, jednim u prvom setu, a drugim nakon toga... ja sam u tom prvom setu video kratke dijagonale, bile su čak i dve u dva uzastopna poena pri kraju seta iz forhenda, a tačnog broja se stvarno ne sećam... izlasci na mrežu su bili takvi da bi na njima i Rodžer pozavideo (i po broju i po kvalitetu)... i onda pad, bezrazložan... Nole ima kvalitet da i pri neverovatnom padu energije i koncentracije zna i može da spreči prepucavanje forhendima sa Huanom, ali nije to uradio... kraj priče... meni su u glavi Majami i Dejvis kup, a šta je bilo u njegovoj, to ne znam...

što se ostalih igrača tiče, bili su statisti u pravljenju istorije Masters turnira, prave moderne bajke, a ja sam prestar da bih verovao u bajke...

srdačan pozdrav...

hardy

pre 11 godina

Ja bih se dotakao ''spektakularnog'' povratka Nadala. Prvo pitenje je, a kada se to Nadal povredio? Protiv Rosola na Vimbldonu? Nešto se ne sećam da je bilo povrede na tom meču. Jednostavno se desio ''onaj'' dan kad autsajderu ide sve od ruke? Rafa ili njegov tim su jednostavno odlučili:pravi je trenutak da se napravi pauza, regeneriše telo, a i ''bolećiva'' kolena. Pošto najbolji ne mogu propuštati turnire bez opravdanja izabranog lekara (sledi kazna od ATP-a), Nadalov štab izvlači večitog keca iz rukava-bolovi u kolen(u)ima. Nadal se odmara nekoliko meseci i puni baterije za novu sezonu. Pre prvog turnira je bar 2-3 meseca ozbiljno trenirao. Pod tenzijom drži tenisku javnost najavama povratka na teren(Abu Dabi, pa Doha, ipak ne, pa AO itd). I naravno za povratak bira šljaku Južne Amerike i IW najsporiji beton na turu. Naravno praćenu neizvesnošću nastupa u IW. IW je turnir na betonu na kome Rafa ima najviše uspeha. Ovo mu je treća titula. Na svim ostalim mastersima na tvrdoj podlozi on ima ukupno tri titule. IW mu je uspešniji i od turnira sa najbržom šljakom. On kao kralj šljake u svom Madridu u zadnje 4 godine kako se ovaj turnir igra na šljaci ima samo 1 titulu. A i na preteči ovog turnira Hamburgu, ima samo 1 titulu. Jednostavno spori beton IW je bio idealan da nakon pauze bude njegov prvi turnir van šljake. Vrhunski sportisti i njihovi timovi ništa ne prepuštaju slučaju. Sve se brižljivo planira. A naš benifit je što ćemo ponovo moći da uživamo u Rafa-Nole serijalu.

Boban

pre 11 godina

Mislim da Nadal moze da skine onaj "zavoj" sa kolena, u tu pricu o povredi vise ne veruju ni mala deca. Izgledalo mi je smesno, ali prica o Nadalovom sporazumnom udaljavanju sa teniskih terena dobija sve vise na tezini. Ko ne veruje neka se podvrgne nekom hiruskom zahvatu na kolenu pa ce mu biti jasno, ja sam skoro radio obicnu artroskopiju kolena...

Srecan povratak

pre 11 godina

Ja se slazem potpuno, ceo tekst je pun analize. Mozda mogu malo dodati kao naslov : Povratak otpisani. Tj. Nadal koga su delimicno otpisali zbog povrede. A takodje veliko neprijatno iznenadjenja za Fedeksove fanove sto on nije usao u polufinale.
Suprotno toga jeste Del Potro koji se mnogo napredovao i bas oduseljava publiku.
Imam jedno pitanje povodom Noleta. On ima jako osilaciju u igri. Prvi set je mogao da zavrsi cak sa 6:0 a vec u drugom setu zavrsava cak na taj brejk.
Dali je u prvom setu pokazao svoju snagu da bi u drugom isprobavao razne udarce ? Ili nesto drugo u pitanju ?

jelena

pre 11 godina

Novak je vise puta do sada pokazao da, kada zeli, dobija svaki mec. Cim ostvari cilj zbog kojeg je dosao na turnir, mecevi se pretvaraju u jake treninge, po principu app (ako prodje prodje).

sasa jokic

pre 11 godina

Svi pricaju o katastrofalnoj igri Tsonge u cetvrt finalu, a ja sam video fenomenalnog Noleta.
Tako da ne stoji da je lose odigrao sve meceve. Imao je problem sa opustanjem posle 6:0 u dva meca, ali to se desava posle ubedljivog seta.
Novak kao broj jedan mora da planira tur u detalje, i opredeli se koje ce titule juriti, koje ne, i koje ce turnire oropustati.
Kada je Federer izgubio u 1/4 finalu i time izgubio 820 poena, ukazala se ogromnaprilika. Da je prosao u finale, znao je da ga ceka extra naporan mec pred Majami gde brani titulu, plus za sledecu godinu bi imao tri vezana turnira gde brani sve.
Mislim da nam je sa 3:0 u trecem poslao poruku,, da moze ali ima bitnijih stvari. Svi znamo da kao i Nadal u trecem setu ubacuju u petu , tek onda pocinju da igraju najbolji tenis, i melju protivnika, sto ovoga puta nije bio slucaj.
Noletov prioritet ove godinec je RG, tako da mislim da ce preskociti Monte Karlo, kako bi se maximalno odmorio, a izgubljene poene moze vec u Madridu da nadoknadi ulaskom barem u polu finale.
Madrid i Rim su dovoljni da udje u ritam za RG. IW nikoga ne treba da brine.
Posle Nadalove igre na IW imam veliku sumnju u pricu o povredi kolena!

Robert Lee

pre 11 godina

Мени је Делпо дуго година најсимпатичнији играч на туру, али све те године, без обзира на повреду, показао је да је само велики таленат необичног изгледа. Повремено може бити опасан за прву четворку, али нема квалитет континуитета да се ту и убаци.
Мари је прича која ће се наставити као и до сада. У четворци је једино заслугом дугогодишње 4. позиције и што се нико од 5-8 није повремено убацио на његово место. Мислим да би га Содерлинг сменио да се није разболео.
Фед је у стадијуму црвеног џина, велика звезда бледог сјаја и угашене енергије.
И на крају...Ноле и Рафа остају оно што су и заслужили. Два водећа и најбоља али са великим упитником на страни Рафиног здравља.
Поред здравог Рафе, Мари нема шансе да се убаци у ривалитет топ2.
На неког младог лава који би ушао у топ4 вероватно ћемо чекати још 3-4 године. А до тада нека Ноле праши.

Posmatrač

pre 11 godina

Već sam postavio slično pitanje: zašto Novak tako opušteno, pa i neodgovorno ulazi u svoj servis gem posle brejka koji je napravio u prethodnom gemu?

Posle 1:0 u setovima i 3:0 u gemovima drugog seta on sa Del Potrom gubi - toga je bilo ranije, ali sada...?

Milan

pre 11 godina

Dragi Saša,

da li ste možda razmišljali o tome da u Novakovom porazu ne postoje neki dubokoumni razlozi,već da je prosto neizvodljivo da on igra apsolutno svako finale?Sa Noletovom fizičkom spremom je sve u redu.Moje je mišljenje da Delpo igra 20% bolje i ima 200% više sreće kada igra sa Novakom,nego s ostalima.

I ja mislim da poraz u polufinalu IW ne treba doživeti tragično.Na kraju krajeva i prošle godine je izgubio u polufinalu Velsa od one teniske neznalice i panja Džona Iznera,pa nismo primetili da je poraz od toliko slabijeg protivnika uznemirio Đokovića(naravno Delpo je čitavu dimenziju ispred Iznera).

Nadal-sve najbolje!!!!
Đoković prosto mora imati odgovarajućeg rivala s kojim će se takmičiti za teniski presto.

sasa jokic

pre 11 godina

Svi pricaju o katastrofalnoj igri Tsonge u cetvrt finalu, a ja sam video fenomenalnog Noleta.
Tako da ne stoji da je lose odigrao sve meceve. Imao je problem sa opustanjem posle 6:0 u dva meca, ali to se desava posle ubedljivog seta.
Novak kao broj jedan mora da planira tur u detalje, i opredeli se koje ce titule juriti, koje ne, i koje ce turnire oropustati.
Kada je Federer izgubio u 1/4 finalu i time izgubio 820 poena, ukazala se ogromnaprilika. Da je prosao u finale, znao je da ga ceka extra naporan mec pred Majami gde brani titulu, plus za sledecu godinu bi imao tri vezana turnira gde brani sve.
Mislim da nam je sa 3:0 u trecem poslao poruku,, da moze ali ima bitnijih stvari. Svi znamo da kao i Nadal u trecem setu ubacuju u petu , tek onda pocinju da igraju najbolji tenis, i melju protivnika, sto ovoga puta nije bio slucaj.
Noletov prioritet ove godinec je RG, tako da mislim da ce preskociti Monte Karlo, kako bi se maximalno odmorio, a izgubljene poene moze vec u Madridu da nadoknadi ulaskom barem u polu finale.
Madrid i Rim su dovoljni da udje u ritam za RG. IW nikoga ne treba da brine.
Posle Nadalove igre na IW imam veliku sumnju u pricu o povredi kolena!

obično uporedjenje

pre 11 godina

Kao profesionalni muzičar na jednom instrumentu( diplomirao na Muzičkoj Akademiji u BGD pre 20.tak godina) želim da objasnim neke obične i jednostavne stvari. U muzici se instrument SVAKODNEVNO vežba satima. Prosečan, dobar instrumentalista, da bi odsvirao težak program i javno ga izveo, tako radi. Svaki dan. Menjuhin, po mnogima violinista veka je isto vežbao svaki dan. Da li mislite da nije mesecima držao violinu u rukama, da bi mogao da odsvira vrhunsi umetnicki program i dao koncert u Karnegi Holu?? Nikada, polomio bi se na nekom Paganinijevom kapricu i bio bi smešan.A na solističkom koncertu svira se više dela, sat ipo programa. Ozbiljnog i teškog.Da li mislite da isto to nije radio i Rubinštajn? Mislite da bi mu prsti radili i lako bi svirao ukrase nekog Šopenovog nokturna da nije vežbao satima svaki dan? Mi muzičari znamo priču, navodno istinitu. Zašto tako kažem? Jer se radi o periodu od više vekova, možda je i tačna. Betoven je govorio(genije), kada 1 dan ne vežbam ja to primećujem. Kada 2 dana ne vežbam to primećuju moji prijatelji. Ako ne bih vežbao 3 dana..primetiće publika? Da li je ova anegdota istinita ili ne..ja to ne znam ali da je TAČNA, mi umetnici to odlično znamo. A pola godine ne pipnuti instrument??? Ne držati reket u rukama pola godine?? Pametnom..dovoljno..Navijačke strasti su nebitene, samo istina. Drugarski pozdrav.

Milan

pre 11 godina

Dragi Saša,

da li ste možda razmišljali o tome da u Novakovom porazu ne postoje neki dubokoumni razlozi,već da je prosto neizvodljivo da on igra apsolutno svako finale?Sa Noletovom fizičkom spremom je sve u redu.Moje je mišljenje da Delpo igra 20% bolje i ima 200% više sreće kada igra sa Novakom,nego s ostalima.

I ja mislim da poraz u polufinalu IW ne treba doživeti tragično.Na kraju krajeva i prošle godine je izgubio u polufinalu Velsa od one teniske neznalice i panja Džona Iznera,pa nismo primetili da je poraz od toliko slabijeg protivnika uznemirio Đokovića(naravno Delpo je čitavu dimenziju ispred Iznera).

Nadal-sve najbolje!!!!
Đoković prosto mora imati odgovarajućeg rivala s kojim će se takmičiti za teniski presto.

Robert Lee

pre 11 godina

Мени је Делпо дуго година најсимпатичнији играч на туру, али све те године, без обзира на повреду, показао је да је само велики таленат необичног изгледа. Повремено може бити опасан за прву четворку, али нема квалитет континуитета да се ту и убаци.
Мари је прича која ће се наставити као и до сада. У четворци је једино заслугом дугогодишње 4. позиције и што се нико од 5-8 није повремено убацио на његово место. Мислим да би га Содерлинг сменио да се није разболео.
Фед је у стадијуму црвеног џина, велика звезда бледог сјаја и угашене енергије.
И на крају...Ноле и Рафа остају оно што су и заслужили. Два водећа и најбоља али са великим упитником на страни Рафиног здравља.
Поред здравог Рафе, Мари нема шансе да се убаци у ривалитет топ2.
На неког младог лава који би ушао у топ4 вероватно ћемо чекати још 3-4 године. А до тада нека Ноле праши.

jelena

pre 11 godina

Novak je vise puta do sada pokazao da, kada zeli, dobija svaki mec. Cim ostvari cilj zbog kojeg je dosao na turnir, mecevi se pretvaraju u jake treninge, po principu app (ako prodje prodje).

hardy

pre 11 godina

Ja bih se dotakao ''spektakularnog'' povratka Nadala. Prvo pitenje je, a kada se to Nadal povredio? Protiv Rosola na Vimbldonu? Nešto se ne sećam da je bilo povrede na tom meču. Jednostavno se desio ''onaj'' dan kad autsajderu ide sve od ruke? Rafa ili njegov tim su jednostavno odlučili:pravi je trenutak da se napravi pauza, regeneriše telo, a i ''bolećiva'' kolena. Pošto najbolji ne mogu propuštati turnire bez opravdanja izabranog lekara (sledi kazna od ATP-a), Nadalov štab izvlači večitog keca iz rukava-bolovi u kolen(u)ima. Nadal se odmara nekoliko meseci i puni baterije za novu sezonu. Pre prvog turnira je bar 2-3 meseca ozbiljno trenirao. Pod tenzijom drži tenisku javnost najavama povratka na teren(Abu Dabi, pa Doha, ipak ne, pa AO itd). I naravno za povratak bira šljaku Južne Amerike i IW najsporiji beton na turu. Naravno praćenu neizvesnošću nastupa u IW. IW je turnir na betonu na kome Rafa ima najviše uspeha. Ovo mu je treća titula. Na svim ostalim mastersima na tvrdoj podlozi on ima ukupno tri titule. IW mu je uspešniji i od turnira sa najbržom šljakom. On kao kralj šljake u svom Madridu u zadnje 4 godine kako se ovaj turnir igra na šljaci ima samo 1 titulu. A i na preteči ovog turnira Hamburgu, ima samo 1 titulu. Jednostavno spori beton IW je bio idealan da nakon pauze bude njegov prvi turnir van šljake. Vrhunski sportisti i njihovi timovi ništa ne prepuštaju slučaju. Sve se brižljivo planira. A naš benifit je što ćemo ponovo moći da uživamo u Rafa-Nole serijalu.

Predo

pre 11 godina

Više-manje ste odgovorili na postavljena pitanja. U svakom tekstu ima dio istine. Ukratko, ako izbacimo teoriju zavere, Nadal je odmoran, željan igre, podloga gotovo kao šljaka, prvo kolo slobodan, treće bez borbe, Federer povređen, Berdih jedino zna da igra protiv Federera od velikih, i na kraju umorni Delpo u finalu. Marej je u fazi priprema, kao i Đoković, koji očigledno radi na voleju i izlascima na mrežu, a kada učite jedan predmet ne možete sto istovremeno. Sada će posvetiti pažnju ostalim aspektima i ponavljanju gradiva. Tako da svi koji su "zabrinuti" za Novakovu formu nemaju šta da brinu. Njemu taj niz pobeda i novi rekordi u ovom trenutku nisu potrebni, čak ga i opterećuju, pa imam dojam da je sretan da ga više ne pitaju o tome. A prvi niz mu jest bio jako važan. To znam jer je to rekao jednom mom prijatelju. Sećate se one euforije, majica sa brojem titula itd. Sada je priča zrelija. Ide se svesno na kalkulacije, postići maksimalno uz minimalan utrošak energije. Neću da kažem da je namerno izgubio od Delpa, ali bilo je puno nelogičnosti u njegovoj igri protiv njemu dobro znanog protivnika sa jasnim slabostima. Kako bilo da bilo, Delpo je dobar izbor. Neko od koga nije sramota izgubiti, jer je GS šampion, a opet neko protiv koga imate vrlo izražen skor pobeda i poraza u vašu korist. Plan i strategija su verovatno drugačiji u odnosu na 2011. Za Novaka Đokovića IW više nije tako veliki turnir kao što je nekada bio, tako da je ovaj kiks u rangu poraza od Kverija.

Boban

pre 11 godina

Mislim da Nadal moze da skine onaj "zavoj" sa kolena, u tu pricu o povredi vise ne veruju ni mala deca. Izgledalo mi je smesno, ali prica o Nadalovom sporazumnom udaljavanju sa teniskih terena dobija sve vise na tezini. Ko ne veruje neka se podvrgne nekom hiruskom zahvatu na kolenu pa ce mu biti jasno, ja sam skoro radio obicnu artroskopiju kolena...

anfakbls

pre 11 godina

Covjek 7 mjeseci ne odigra takmicarski mec a onda odigra 3 turnira i sva 3 osvoji. Sport zaista nema smisao vise. Niko me ne moze ubijediti da posle toliko teske povrede koljena covjek se vrati i lagano osvoji 3 turnira jedan za drugim. Volio bih da cujem misljenje onih koji su se aktivno bavili sportom sta misle o ovome? Ja jesam malo pikao fucu i bas zbog toga ne mogu da povjerujem u pricu o povredi.

Inspector Bloch

pre 11 godina

nastavak:

Niti Novak koji zari. Smiren, na +40 usijanog asfalta u PODNE!Delpov MT- i tada sam jos znao:Novak gubi ovaj mec!Daje ga Delpu, ali ce odraditi korektno, zbog Delpa!Ja sam zeleo da ide do kraja, i da pomrsi racune Elisonu, on je odabrao drugi nacin/sledeci Federera/setimo se 'plave sljake'Madrida, drugacije, no poslana poruka je jasna kao dan!!

Na, kraju mislim da su i @majkl i @Predo u pravu-Novak menja svoju igru vec duze vremena,i nije uvek jednostavno novo i staro dovesti u harmoniju! MI i ON hocemo ove godine..ono sto je ikada propusteno! I TO je daleko bitnije od ucesca na turniru histericnog multimiliardera..koji na onako bezocan nacin povreduje jednog profesionalnog tenisera, doduse Letonca, Gulbisa svojim majmunskim skakanjem!!Ne-cuveno!I satnicom, sve ostale! Pa, neka mu..licno bih voleo da mu sledece godine NIKO iz top 10- ne dode osim Nadala!

Predugo smo na ovom sajtu, da bi nas optuzili za manijakalno 'navijanje'. Novak je CUDO, van svih kriterija! Nema te omedanosti, tog kalupa u/iz koga ga neko moze uzliti..i zato IRITIRA, ljubi ga majka, sto bi Jova i Nikol rekle..a ja samo ponavljam!

Idemo dalje, njega sledeci.

Pozdrav,

Citizen

pre 11 godina

Ovde neki čak pominju moguće namestanje meča. Djokovic je izgubio jer je hteo da izgubi, moglo mu se. Odbranio je bodove, Federer izgubio, dakle povećao je prednost na ATP listi, sa druge strane Nadal ga čeka u finalu, nije da ne sme da igra protiv zahuktalog spanca, već mu opipava puls tako što pušta Delpa da prodje, čisto da vidi gde je u odnosu na njega, a onda ga čeka Majami, koji osvaja i šljaka gde će pokazati Nadalu ko je gazda. Dobra je stvar za tenis što se Nadal vratio i to u velikom stilu, Delpo je pokazao da može da se nosi sa najboljima, dobiti Mareja,Djokovica i Nadala za malo, i to za redom,svakako nije mala stvar. Ja bih voleo da Djokovic igra taj Monte Karlo i da ga konačno osvoji, prosto mi bode oči turnir zajedno sa Sinsinatijem. Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

game, set and...

pre 11 godina

idemo redom:

1. junak turnira se uzdigao kao Feniks, nije igrao 7 meseci, po povratku izgubio od Zebaljosa(???) na svojoj omiljenoj podlozi, a onda ušao u seriju, oborio Federerov rekord, kako???
2. Del Potro, kao i svi ostali, pruža najbolje partije protiv najboljih, ali za razliku od većine, ne predaje se kad je u rezultatskom zaostatku, a ovoga puta prikazao je i kontinuitet, vrhunski tenis 3 dana zaredom, ogroman napredak, za više mu je nedostajalo snage...
3. ja sam odmah posle polufinala rekao da je Nole odigrao meč sa dva potpuno različita lica, jednim u prvom setu, a drugim nakon toga... ja sam u tom prvom setu video kratke dijagonale, bile su čak i dve u dva uzastopna poena pri kraju seta iz forhenda, a tačnog broja se stvarno ne sećam... izlasci na mrežu su bili takvi da bi na njima i Rodžer pozavideo (i po broju i po kvalitetu)... i onda pad, bezrazložan... Nole ima kvalitet da i pri neverovatnom padu energije i koncentracije zna i može da spreči prepucavanje forhendima sa Huanom, ali nije to uradio... kraj priče... meni su u glavi Majami i Dejvis kup, a šta je bilo u njegovoj, to ne znam...

što se ostalih igrača tiče, bili su statisti u pravljenju istorije Masters turnira, prave moderne bajke, a ja sam prestar da bih verovao u bajke...

srdačan pozdrav...

danilo

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentatora i ne vidim ništa posebno u Novakovom porazu.
Delpo je odigrao sjajan meč, jedan od najboljih u karijeri verovatno, a Nole je bio negde na 90%.
Mislim da Nole kada je na 100% skoro nikada ne gubi što je dobro jer sve zavisi od njega.
Nadal je fenomen i ako ga bude koleno poslužilo: eto epskog rivalstva njega i Noleta (sa povremenim napadima Marija, ali i Delpa verovatno) kroz sledećih 5 godina.
Delpo, njegova visina i gradja, verovatno ne može da izdrži dugo na ovom nivou jurnjave po terenu.
Mari će imati drugi deo sezone verovatno mnogo bolji od prvog, Federer čeka svoj Vimbldon,a iz daleke senke i US Open. Ako ne bude ništa, ode on u istoriju.
Ekstra zanimljiva sezona svakako!

majk

pre 11 godina

..pored toga mislim da i on sam nije ocekivao bas da ce Nadal uspjeti da dodje do finala i mislim da nije bio "spreman" da ga doceka, ne u smislu da ga se necim uplasio, vec pomalo iz razloga ovog prethodnog sto napisah gore.. i sto je Nole taj koji bira mjesto i vrijeme gdje ce ga doceka poput revolverasa. Dosta je mazohista po prirodi, pa onda bira opet sljaku i domaci "Rafin" teren.. Taj naredni susret bice jos jedna teniska poslastica i opet u najvecoj mjeri izvedena samo u Novakovoj reziji! Nole priprema jos jedan as iz rukava, tj. servis-volej oruzje i mislim da je smrtno ozbiljan da atakuje iza RG-a odmah i na Vimbldonu i uzme sva 4.GS ove godine, bez iole strepnje od drugih! On vrlo dobro poznaje svoje rezerve i snagu, tako da si moze dati luksuz i dozvoliti si i ovaj poslednji poraz od Delpa..

Dal

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Novakov poraz više pogodio nas navijače, nego njega samog.Kao i mnogi ovde imam utisak da Novak nešto zna što mi ne znamo.Kao drugo porazom od Delpa u polufinalu nije mnogo izgubio.Sam Nole nije bio nešto utučen posle tog poraza.Najbolji je onaj koji najviše u toku godine osvaja prvo GS, pa onda mastersa, jer je takav sistem bodovanja.On je toliko puta u ove dve godine dokazao i sebi i drugima da je najbolji, da to ne mora na svakom turniru, a svestan je da ne može osvojiti svaki turnir, jer je raspored pregust i to je fizički neizvodljivo.Činjenica je da je ovde gazda Ellison sve od terena, loptica i ko zna čega još učinio da Nadal postigne uspeh.Kao što se sada vidi Nolu je mnogo bezbolnuje da ide na titulu u Majamiju, a 1000 bodova je 1000 bodova.Čak i ovde je pokazao da kada je rešen da igra svoju igru da mu nema ravnog.Ja ne brinem za Nola.
Mari je pokazao da kao i pre ima promenljivu igru od prosečne do sjajne i tako ce uvek biti.Federer teško da više ima i energije i motiva da se nosi sa najboljim i šanse da dođe do titule na velikim turnirima nisu velike.Delpo je odličan, ali vidimo koliko je njemu trebalo posle povrede da se vrati na nivo pre povrede.Mislim da će u karijeri stizati bar do 3. pozicije, pa možda i 2, teško 1.
Nadal, ako stvarno ima načeta kolena kako su rekli, bez obizira na ovaj turnir nema tu duge teniske karijere.Ali čini mi se da tu ima i drugih igrica.Jedan bitan poraz može da ga ponovo otera na oporavak.Posle RG biće jasnije.

Nenad PVO

pre 11 godina

Odlicna analiza IW.
Nacin na koji je Novak izgubio mec od Delpa je stvarno iznenadjujuci.Igra je isla na ruku Novaku,poeni su se igrali, Novakov ritern je bio odlican.Nije bilo puno lakih i kratkih poena za Delpa, ali Nole je ipak izgubio.Novak je veliki igrac izrazito inteligentan i zna da bi se izdrzala dugacka sezona mora da se kalkulise, nekad svesno nekad nesvesno.Zbog toga on vecinu meceva igra smanjenim intezitetom, sa minimalnim utroskom energije i tako dobija veliku vecinu meceva.Kada dodje do zavrsnice turnira, tu su najbolji igraci i mora da ulozi vise energije za pobedu.Dubaji je dobio bez ijednog zesceg meca (Berdih je ispoklanjao sve vaznije poene).U IW po velikoj vrucini probao je i protiv Delpa rutinski, bez ubacivanja u petu brzinu i nije proslo.Delpo je mentalno sjajan igrac, vrlo borben i ne spada u kategoriju onih sto se boje pobede a mogu mnogo vise (Berdih,Varvinka,Almagro, Ferer).Dalje, Nole je znao i kakav ga mec ocekuje i protiv Nadala i podsvesno nije bio spreman za toliko trosenje.Nikad Novak nece namerno slabo odigrati,ali neka podsvest mu ipak govori da se treba cuvati i za nastavak sezone. Zato ce Nole vladati narednih 4-5 godina.
Nadal nema tu osobinu, ne ume da kalkulise igra tezak, fizicki zahtevan tenis i trosi mnogo vise.On bi mogao da igra agresivnije, i kada tako pristupi nekim delovima meca prosto je neverovatno kako melje protivnike.Onda se opet povuce mrcvari i sebe i protivnika fantasticnom defanzivom i dobija meceve.

Srecan povratak

pre 11 godina

Ja se slazem potpuno, ceo tekst je pun analize. Mozda mogu malo dodati kao naslov : Povratak otpisani. Tj. Nadal koga su delimicno otpisali zbog povrede. A takodje veliko neprijatno iznenadjenja za Fedeksove fanove sto on nije usao u polufinale.
Suprotno toga jeste Del Potro koji se mnogo napredovao i bas oduseljava publiku.
Imam jedno pitanje povodom Noleta. On ima jako osilaciju u igri. Prvi set je mogao da zavrsi cak sa 6:0 a vec u drugom setu zavrsava cak na taj brejk.
Dali je u prvom setu pokazao svoju snagu da bi u drugom isprobavao razne udarce ? Ili nesto drugo u pitanju ?

lacoste

pre 11 godina

samo par reči o Nadalu...primetan je OGROMAN napredan u Nadalovoj igri, od kretanja do totalne ofanzive, udarac koji ga je krasio tj napad iz izgubljenih situacija je postao ubitačniji nego ikad, pronalazi neverovatne uglove, na visoke loptice sa strane počeo je da skače i udara i nalazi neverovatne uglove, na trenutke je imao neke čudne, nekarakteristične greške gde je mašio ceo teren i iz bekenda i forhenda ali to je zbog toga šro nije ušao u takmičarski ritam,da je nedigrao Delpa u finalu pa baš nešto i nije,mislim da je Delpp bio preumoran, u prvom setu je Delpo nadigrao i nadmudrio Nadala,u preostala dva kao da je stao...meni izgleda da Nadal uopšte nije bio povredjen nego je napravio pauzu od 7 meseci i trenirao kao lud da bi unapredio svoju igru do maksimuma i totalno je promenio kako bi mogao da parira trenutno najboljem na svetu i realno jedinoj Nadalovoj konkurenciji...a što se tiče Noleta, ne znam šta je tu kiks, možda je kiks što nije osvojio titulu a ispali su Marej i Federer...ne razumem gde je tu kiks...dečko je prvi na svetu ima 3000 poena ispred drugog 6500 poena više od realno jedine konkurencije na 4. mestu...možda je kiks jer Srbi opet očekuju da Nole pobedjuje sve žive tamo negde do penzije...ono što me najviše zanima je da li je ovo Delpov bljesak ili mu je napokon krenulo, a druga stvar koja me zanima da li je Gulbis napokon rešio da igra tenis, jer ne zaboravite Nadal je na sreću i mišiće pobedio Gulbisa...aj živeli

CC FH

pre 11 godina

Teniska sezona je kao trka Formule 1. Najvaznije je posle 300 Km proci prvi kroz cilj (u tenisu - zavrsiti na kraju godine kao br1). Bitno je imati dobar start (Novak je najbolje startovao od svih). Cuvati pneumatike tokom trke i pravovremeno ici u box (pametno rasporediti kapacitete na veliki broj turnira). U direktnim duelima pokazati visoku agresivnost (na GS igrati najbolje). Zbir svega toga donosi postizanje krajnjeg cilja - pobedu, tj. GS titule i year end No1, sto je sveti gral svih koji se profesionalno late reketa. Stotine hiljada tenisera sirom sveta decenijama imaju ovaj san, ali i pored toga svega 16 ljudi u istoriji je to ostvarilo. Novak cak 2 puta! Da poentiram: moze se analizirati poraz na jednom turniru ali treba imati siru sliku pred sobom. Trka je dugacka i bice naporna, ali je tek pocela. Pametan je Novak i njegov tim i znaju oni to dobro. Pozdrav.

(ima nesto i u mentalnom odmoru)

pre 11 godina

Ljudi komentarisu zasto Novak protiv Delpa nije pruzio igru ni blizu svog maksimuma zaboravljajuci najvazniju stvar.A to je odmor i oporavak posle meca.Setite se kako je Nole reagovao posle meca sa Kverijem koji je inace zavrsen oko 3 sata ujutru.On ocigledno zna mnogo toga sto mi ne znamo.A mi sigurno znamo da odluka organizatora da No1 igra mec koji pocinje posle ponoci cisto ludilo,ma sta ko pricao i opravdavao.Takvim cinom teniser se stavlja u totalno neravnopravan polozaj sa ostalima.Nisam pristalica teorija zavere a i mnogi ce reci"pa prethodni mecevi su trajali mnogo duze od predvidjenog vremena".To nije nikakvo opravdanje.Jos u 20h organizatoru je bilo jasno da zadnji mec nece biti cak ni ponocni vec jutarnji.A osim toga koliko gledalaca ima zelju da posmatra tenis u vreme kad svaki normalan covek uveliko spava da bi bio spreman za sutrasnji dan.Obican covek koji ne radi nesto specijalno!!!A zamislite sada tenisera koji u to vreme ima teske fizicke napore i prakticno ne spava celu noc.Kako ce on to da nedoknadi?Naravno nikako!Posle neprospavanog vremena od 1-6 a.m. mozete da se slikate narednih nekoliko dana.Mozak ne mozete izmasirati kao misice,on trazi vreme za oporavak.Zato je Nole na terenu izgledao uspavano, bez koncetracije,a kada je pokusavao da udari lopticu jace one su odlazile van terena.Kada mozak nije odmoran i relativno "svez" mozete da se "slikate" sa snagom i misicima.

majk

pre 11 godina

Ma Nole je fizicki potpuno OK! Nema tu nikakve bojazni da ga je umor na vrucini svladao.. Nego, on ima neku zvrcku u glavi i ostaje prava enigma prije svega za protivnike, pa onda tek za nas koji ga pratimo samo preko malih ekrana miljama daleko.. Onako kako mi npr. cijenimo i simpatisemo jednog Delpa (jer u svom opusteno-saljivom izdanju umnogome podsjeca na nas balkance, a i nezgrapan je poput nekih nasih dinaraca) tako ga "vole" i Nole.. Nole, kao jedan od izrazitih fer-plej igraca, umnogome izrazava taj neki "drugarski" respekt prema drugim igracima, ne mislim doslovno kao prema onima koji ga mnogu ugroziti na neki nacin.
Znam da cu zvucati vrlo apsurdno i nelogicno, ali kada sam ga recimo pratio prethodne sezone, imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde (Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu) da bi onda tako "rasterecen" tek dosao na svoje.. Kao da je trka za njihove rekorde opterecivala i njega samog! Najvise me ipak razocarao za OI. Pored toga i problemi u familiji, smrt dede i bolest oca su svakako veoma uticali na njegovu igru.
Ova epizoda sa Del Potrom podsjeca me malo i na same Noletove pocetke kad je polagao reket npr. pred jednim stasitim Safinom, koga je isto tako uvazavao, i "respektovao" na slican nacin, iako je, uvjeren sam, mogao ozbiljnije da mu se suprotstavi kao prema drugima, npr. Rodiku, Hjuitu pa onda i samom Federeru!

Dermendziev

pre 11 godina

Pre starta IW vise sam bio okupiran temom "Dali je ovo mozda poslednja godina velike cetvorke".Rekoh sebi:sacekaj IW ce dati odgovor na mnoga pitanja.Danas poslah komentar na Rafinoj vetki,a ono nema ga.Valda ce na Sasinoj vetki biti sve ok. kao i uvek,pa izaci i ovaj komentar.

Novak je malo podbacio,a nije ni odsudjen da vecito on igra finala.Ocekivao sam neizvestno finale Novak-Rafa.Potro je malo sebe i sve ostale nalozio u svom stilu,na svu zalost bez zavrsnice(opravdanja nisu Marej,Novak i kratko vreme oporavka,jer ako hoces veliku cetvorku,stisni zube-jedan GS i mozda dva Mastersa premalo je za najvece domete).Mene je najvise Gulbis prijatno iznenadio.

Rafa ce sve dati za RG,Fed za W,da ne bude ono Fed prica Rafi:"Rafa sta smo mi to radili tokom karijere,vidi sta hoce Novak".

U Rafinim izjavama nikada nisam iskreno verovao,pa me bas zanima sta li ce pisati u memoarima koje ce mozda morati nekada pisati.Iskreno,on me po nekad mnogo podseca na Serenu.

Vrlo ozbiljna Rafina povreda,eventualni gubitak ovogodisnjeg RG,Fedov eventualni gubitak W,najkrace receno eventualni Novakov godisnji GS,po meni ne samo da bi razbio veliku cetvorku,vec me navodio na misao o dvojcu bez kormilara.Potro daje samo trenutne bljeske,nedorecene,bez kontinuiteta.

Po meni,vec sledece godine ipak ostajemo bez velike cetvorke,sa velikom trojkom,zbog Fedove biologije.Rafa je zdrav ko dren,a "svi mi uglavnom igramo sa povredama" neko rece,dok se druge stvari prelamaju preko kolena.

Pozdrav!

Nenad PVO

pre 11 godina

Nadal gotovo sve svoje meceve dobija tako sto obeshrabri protivnike. Sta god da pokusaju koliko god dobro da igraju ne mogu da osvoje poen, jer Nadal svaku loptu vrati u teren. On pravi ubedljivo najmanji broj neiznudjenih gresaka i to je njegov siguran recept za pobedjivanje. Jedini nedostatak takve taktike je previse trosenja organizma, a to njegova kolena najbolje znaju.Jedini koji je pronasao recept za Rafu je Novak. Ocigledno poboljsanje voleja dace novu prednost Novaku u predstojecim duelima sa Nadalom i tome se bas radujem.
Novak je i prosle sezone znao da odigra ovakve bezdusne meceve. Setimo se meca sa Federerom u finalu Sinsinatija ili sa Nadalom u Monte Karlu i Rimu. Ove godine pogotovo u duelima sa Nadalom na sljaci nece smeti da ponovi takva izdanja, jer to Rafi samo dize samopouzdanje pred RG. Zato mislim da se Novak sprema za Madrid, Rim i RG i da ce tu konacno ustoliciti kao kralj.
Delpotro je krajnje simpatican i izuzetno dobar igrac. Na zalost njegova ogranicenja po pitanju fizicke spremnosti i kretanja zbog svoje visine, nece mu dozvoljavati da ponavlja dobre rezultate. Vec u Majamiju siguran sam da nece doci do polufinala.

Jova

pre 11 godina

Prva rečenica, uvod u članak, dala je odgovor na većinu, ako ne baš na sva pitanja koja su postavljena poslije.
Da se podsijetimo: » završilo se na holivudski i za mnoge neočekivan način «. Ne moramo obraćati pažnju na Novakov srdačan pozdrav na mreži, on je uvijek isti. Prisjetimo se načina na koji je Novak – kao poraženi - napustio teren. Pogled prema publici i iskren osmijeh koji mu ozarava lice.

Uzgred budi rečeno, korektna analiza, kao i uvijek.

PS: Opet moram da dosađujem, budite se…Bojim se i ja, ali ne odustajem.


Pozdrav svima

Inspector Bloch

pre 11 godina

Pozdrav Sasa, i svim komentatorima. Dobre analize, pa bih ja krenuo/kao i obicno/ izokola! Oprastajte!!
IW, odnosno mitomani L.Elison je od podloge do loptica prilagoden Rafi;To svi znaju- od Novaka, Federera..pa do i sa Najke! Ove godine je, gospodin PRETERAO, tako da ga je CAK i S.Tignor,u svojim clancima, morao sarkasticno, da PODSECA na mesto i vrednost, odnosno KO je Novak Dokovic!!Satnica Novakova je bila..pa KARIKATURALNA, takva da ni, tradicionalno tolerantni Novak, nije mogao da izdrzi a da, sa pravom ne opsuje! Dakle, zasto bi Novak, Federer ISTA uradili..da pomognu gospodinu mitomanu..u njegovoj zamisli???NIJE dobio nista od onoga cemu se nadao: Federer je statirao, a 'epsko finale'Rafe i Novaka..nije dobio! Toliko, o zakulisnim igrama!; nije mu uspela bahata zamiso,i meni je drago, jako drago!
Par osvrta na :Mari, je zacudujuce nespreman izasao, upravo sto je trenirao i podlogu i loptice/za razliku od ostalih!/Ima puno promena kod njega u igri, ali nije se to jos skockalo.
Delpo, dragi Div, slazem se sa svim sto je Sasa rekao, i krivo mi je sto nije uzeo trofej!
Rafa, u njegovu povredu nikada nisam verovao, pa da se ne ponavljam. Ne smeta mi ako ce me neko nazvati 'teoreticarem zavere'. Videno, na terenu.
Novak- na YT ce, ako vec i nije biti izbacen mec, pa ce moci da se proveri, ovo sto ispisem:Sve vreme prvog seta Novak igra MEDITATIVNO..mozes da gledas, gotovo iscrtavas udarce,poene, bez napetosti..da uzivas!TO, vise nije ONAJ Novak iz 2011 koji ujeda.

777

pre 11 godina

Za Novaka je ovaj turnir sigurno bio dobar, nije ni los a nije ni odlican. Ostvario je isti rezultat kao prosle godine i sta je tu lose? Normalno, svi oni igraju da osvoje turnir ali nije ni tragedija niti je to uvek moguce ako se ne osvoji. Sa druge strane mislim da je dobro sto je izgubio od Delpa, dobrog prijatelja nego od Rafe. Zbog cega? Tom mogucom pobedom Rafa bi stekao veliko samopouzdanje, ovako mislim da ima lazan utisak gde se trenutno nalazi i sigurno sebe pita: Kako bi bilo da sam igrao protiv Novaka? Sigurno to sebi postavlja kao pitanje. Na kraju i sam Toni je izjavio da su navijali da pobedi Delpo i bili zadovoljni sto Rafa nece igrati protiv Novaka. To sve govori. I na kraju Novak nije pruzio zadovoljstvo, svesno ili nesvesno, to on zna, da vlasnik turnira ima finale Novak-Rafa. Svojim odnosom prema br.1 (dva meca, prvi je igrao u 11 pre podne a drugi je igrao do 10 do 2 nocu) to nije ni zasluzio. Barem ga je Novak posteno castio psovkom, onako po Srpski. Sve u svemu, Novak je na istim pozicijama posle ovog turnira, čak je povećao prednost u odnosu na br.2? Pa šta je tu loše??

fortissimo

pre 11 godina

Osnovni razlog Novakovog poraza je servis. Od toga sve pocinje u tenisu i da je servirao kao protiv Conge mislim da bi bio veliki problem za Delpa. U trecem setu prvi servis je redovno zavrsavao u mrezi a onda sledi drugi koji je u stvari donosio duge poene. I takav stil igre je odgovarao Novaku, duzi poeni ali sta vredi kada je puno gresio i to nekarakteristicne greske za njega. Sa druge strane za mene iznenadjenje, Delpo je odlicno igrao duge poene. Znaci, servis, veliki broj gresaka , protiv Conge svega 6 koliko se secam a u ovom mecu barem 4 puta vise, nisam siguran. I treci razlog koji mi uopste nije jasan. Bekhend paralele, njegov omiljeni udarac. Nema ih u celom mecu a jako retko na celom turniru i cini mi se generalno jako retko vec duze vreme? Zasto..to nemam pojma. Zasto se nadigravao na forhend Delpa i nesto dokazivao kada i amater, obican ljubitelj tenisa zna kakav forhend ima Delpo? To mi nije jasno? I na kraju, po Novakovom izrazu lica ne bih rekao da je mnogo bio razocaran ovim porazom. Sta mislite, zasto i da li sam u pravu?? Veoma srdacno i nasmejano se pozdravio sa Delpom. Dodajem ..uz zagrljaj..da li je Novak nesto znao (dodajem i Rodzer..treci set se sa Rodzerom nesto desavalo..Rafina izjava), sto mi ne znamo i nemamo pojma. Vreme ce sve pokazati. Pozzz..

Nataša

pre 11 godina

Neću se baviti analizama iz prostog razloga što sebe smatram teniskim laikom. Pored svega navedenog u tekstu, za mene je najjači utisak IW-a trenutak kada Nadal nakon pobede prilazi prvo vlasniku turnira, pa tek onda svom boksu, prilično neuobičajeno...nisam do sada primetila da je iko drugi tako nešto uradio( ispravite me ako grešim).Možda to i nije toliko bitno...ali smatram da umnogome govori o sveopštoj atmosferi u kojoj se ovaj turnir odvijao.

Posmatrač

pre 11 godina

Dobra je Sašina analiza,uz napomenu da je njen najveći kvalitet što izazove i druge sjajne analize i pojedinačna viđenja tenisa,ATP tura i Novaka, za kojeg većina nas iskreno najiva. Ne slažem se sa Sašinim analizama, smeta mi njegova distanca dobrog novinara u odnosu na Novaka. Isuviše je "oštar" u odnosu na njega, čime pokazuje da ipak ne razume u kakvoj poziciji se nalazi taj gigant svetskog sporta. Saša mora da shvati mnogo bolje da je Novak sa svojim malim timom suštinski usamljen na surovom ATP turu. Vrlo je često u situaciji (bez i trunke preterivanja) da bude "sam protiv svih". Ne postoji teniser u istoriji tenisa koji je na najvišem nivou bio pod većim kontinuiranim i rastućim pritiskom. Svaki najbolji je pod maksimalnim pritiskom ali Novak je pod većim zato što je "stranac u gradu". I uvek će ostati. Ovo spominjem posle IW namerno, pošto je taj turnir izrazit primer snage i vrste (izuzetno primitivne i bezobrazne) tog pritiska koji suštinski preziru neprikosnoven kvalitet koji materijalno (igrom) i formalno (poretkom) dominiraju jednim sistemom. Besprizorni sebičnjaci koji smatraju da im pripada tenis bezočno maltretiraju sportiste zarad svoje bolesne i nasilne "dominacije". Tipicna bolest poremećenog duha.I protiv toga se Novak bori (mada ne verujem da ima punu svest o tome)..zamislite samo kakav je to tek podao i jak pritisak. Dragi Saša,boli me svaka tvoja kritika Novakove igre koja gubi iz vida čemu sve nije izložen ta realna gromada sporta današnjice - Novak.

nikol dz. femija

pre 11 godina

KIKSA NEMA, iako je Novak, kao i svi uostalom, uvek željan da osvoji turnir.

NOVAK JE NAPRAVIO REZULTAT KAO I PROŠLE GODINE, osvojio broj bodova koje nosi polufinale, a o kiksu bi moglo da se priča da je zastao pre polufinala, ovako samo je ponovio rezultat od prošle godine a opet je to završnica.

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Ne igra Novak opušteno i neodgovorno gemove posle brejkova, stekli ste pogrešan utisak. Jednostavno, nekada se događaju ribrejkovi, a u primeru koji ste naveli Novak je materijalizovao brejk (3:0), da bi tek posle izgubio (o uzrocima poraza pisao sam u tekstu).

@Milan
Saglasan sam da je neizvodljivo da Novak igra svako finale. Razlozi svakog poraza postoje (dubokoumni ili ne), a moj posao (i zadovoljstvo) jeste da analiziram mečeve i o njima diskutujem, kao i svi koji vole tenis. Napisao sam u tekstu da je ovaj Novakov poraz čak i poželjan i da je došao u pravom trenutku. A što se tiče ’kiksa’, to je pitanje kriterijuma, o čemu sam više puta pisao, a za najboljeg tenisera sveta kriterijumi su najviši. Daleko od toga da je poraz od Del Potra tragedija, senzacija, što sam i naglasio u tekstu.

@Бетелгез
Odlično pitanje. Problem u tome jeste što turniri često menjaju brzine. Ona zavisi od materijala od kojih se pravi teren, od vrste boje, količine peska... Tendencija u poslednje vreme jeste da se usporavaju podloge. Npr, US open je brži od Australijan opena, mada je ta razlika znatno manja nego ranije. Montreal (Toronto), Pariz i Dubai generalno važe za najbrže, Sinsinati za nijansu ispod, a Indijan Vels i Majami su među sporijima.

@Srecan povratak
Nije reč o isprobavanju udaraca – jako je teško, gotovo nemoguće, držati tako visok nivo igre tokom celog meča.

@DV-express
U pravu ste, dosta je rano. Uprkos pobedi u Indijan Velsu, Nadalova kolena još su pod znakom pitanja. Imamo još sezonu na šljaci, tako da mislim da je bolje da sačekamo. Ako baš insistirate, rekao bih da Novak ima dobre šanse za titulu na RG.

Pozdrav svim čitaocima i hvala na sugestijama, kritikama i pohvalama!

obično uporedjenje

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..
(rafa, 19. mart 2013 16:01)

Potpuno se slazem i to je poenta u svemu. On je trenirao, nije bio na plazi svakog dana sa devojkom. Ali moras i da trcis kod treninga. Rekao sam, nije trenirao svoje udarce tako sto stoji u mestu. Objasni ti meni, kako nije izgubio osecaj za tacan i precizan pasing sot, neko ga nosio po terenu? Pa koleno mu je povredjeno? Kako je uspevao da onoliko trci sa jednog na drugi kraj terena i tacno vraca veoma teske lopte, tacno i precizno? Pa bio je povredjen? Plus takmicarski mecevi, koje nije imao a oni su nesto sasvim drugo od treninga? Mnogi pokusavaju da objasne da je Rafa fenomen? Daleko je on od toga. On ima 11 GS zahvaljujuci sljaci(7) gde i jeste car, ali tvrdim da je nemoguce trcati onoliko, i pogadjati sve ako nisi aktivno na terenu i u turnirima. Meni je potpuno jasno da je on TRENIRAO i to zverski a zasto je napravio pauzu, to nemam pojma. Ali vreme ce sve pokazati i to ne samo sljaka vec GS od 5 setova. Na kraju o svemu ovome pisu i mnogi po svetu i postavljaju isto pitanje, ja to nisam izmislio.

Madridista Kg

pre 11 godina

Analiza je na mestu. Bravo Sasa. Sto se tice svih nevernih Toma, muzicara i ostalih... Nadal nije sve vreme pauze lezao u krevetu, igrao poker i zdrao masno pecenje... On je sa treningom poceo jos pre par meseci, odlagajuci trenutak povratka dok nije postao iole spreman za ozbiljan i konkurentan tenis. Oni koji malo ozbiljnije prate tenis znaju sta Nadala najvise pogadja za vreme povreda - to sto ne moze da trenira! Naravno, niko od nas ne zna sto ko od tenisera radi, cime se oporavljaju itd., ovo je samo moje misljenje. Samo, kao dan je jasno sledece, da je Rafa izgubio finale, niko ne bi pomenuo doping ili sta vec, a od poraza realno nije bio daleko, ali to su ljudi...

borkes

pre 11 godina

U ovom trenutku razvoj situacije, što se tiče Novaka, je gotovo identičan kao i prošle godine (prošle godine ispao u SF Dubai-a od AM). Sve ostalo, pa čak i forma je preslikana. Mislim da je Novak prošle godine napravio plan i da je videvši rezultate shvatio da je to model po kojem se treba ponašati i ove godine. Naravno rezultatima sigurno nije zadovoljan ali se tu pojavilo par faktora na koje Novak nije mogao na utiče. Kao prvo u pripremnom delu pred RG umro mu je deda. To je sigurno uticalo na Novakov emotivni sklop. Drugi faktor je plava šljaka i taj turnir s aspekta pipreme nije imao ama baš nikakvu vrednost za Novaka i na kraju treći faktor a to su neočekivani vremenski uslovi u finalu RG i USO koji su u dobroj meri poremetili Novakove planove. Naravno to ni jednog trenutka ne umanjuje titule Nadala i Mareja.
Ove sezone uneta je izmena u vidu odigravanja DC pa gotovo sigurno Monte Carlo nije prioritet za ovu godinu.
Druga stvar koju bih istakao je da me zaista čudi što Novak jako retko koristi forhend paralelu. Mislim koristio je Novak taj udarac ali gotovo uvek da promeni ritam a jako malo da napadne. Mnogo više poena je osvojio bekend paralelom što je čudno jer se iz forhenda mnogo lakše kontrira na duboku bekend paralelu nego iz bekenda na duboku forhend paralelu.
Možda to meni kao laiku samo tako izgleda a u praksi je totalno drugačije.
U svakom slučaju Novaku od sveg srca želim da ostvari zacrtano za ovu sezonu a svi dobro znamo o čemu se radi.
Idemo dalje.

pozdrav}

pre 11 godina

poštovanje saša j. moguće je da Nole odustao od IW samo ukoliko je sa ATP "dogovoreno" da se iskoriti trenutak, napravi senzacija od Rafinog povratka i tom njegovom pobedom podigne temperatura za celu sezonu. Ogromni su novci - oni svi ipak rade za uspeh firme ATP (udruženje prof. igrača) odakle svima ide zarada, od No.1 do No.xxx. Kako ja vidim, tu No.1 ima posebnu odgovornost da uz pomoć agencije, ATP-a i svih igrača, sport napravi što uspešnijim i medijski atraktivnijim (to je upravo bio najveći problem Novaku za probijanje na No.1). Jedan od puteva je i maksimalno medijsko korištenje ovakvih događaja kao što je povratak Nadala. Ovo je ogroman dobitak za sport, od čega i Nole ima koristi kao i svi drugi. Naravno, mi o tome ne možemo puno znati (ni pričati na ES) ali se neke stvari daju naslutiti.. Ovime ipak ne tvrdim da je Nole prepustio IW
Takođe, ne vidim smisao da Novak "prepušta" turnir zbog odbrane bodova sa tri turnira sledeće godine. Tzv "odbrana bodova" je novinarska iluzija koja ne postoji – jedino možeš steći nove a nikako odbraniti one koji neminovno nestaju nakon 12m. Znači, svaki poen je dobrodošao jer ti omogućava opušteniju igru narednih 12m. Ako sada, kako ti veruješ, nije uzeo tih npr 700 poena, on ih samo neće koristiti narednih 12m i ništa više. Ako se setiš, zbog takve situacije je 2012 izgubio No.1 – pogršno je misliti da je to zbog neodbranjenih, već zbog neosvojenih poena

Nikola

pre 11 godina

Osvrt na Indijan Vels i predstojeći Majami počeo bih od Del Potra,pošto u vezi njega imam bitno različito mišljenje u odnosu na Sašino.Dakle,osim određenih igračkih specifičnosti(pre svega jedinstveni forhend) Delpo je jedinstven i po tome što telo ne može da mu "isprati šampionski gen.Jednostavno,kada neko ima 2m nije moguće(bar ne u trenutnoj evolutivnoj epohi) da ima gipkost mišića i tetiva kao neko ko je niži 10 ili 15cm,pa samim tim i oporavak traje duže-kako tokom meča između dugih poena ili gemova,tako i između samih mečeva ili turnira.Još kada na to dodamo i pauzu zbog operacije zgloba koji će mu nažalost večito biti ahilova peta,jasno je gde je glavni Delpov "problem".Da sumiram,čovek nije tek sad postao psihički stabilan-on je to uvek bio.U ostalom,setimo se da je u finalu USO 2009 imao set i brejk zaostatka...protiv Rodžera!Što se tiče Rafe,samo bih naglasio značaj najsporijeg betona na turu u njegovom fantastičnom povratku,koji me i nije toliko iznenadio kao većinu...šta više.Na Novaka sam se osvrnuo nakon meča sa Delpom.Samo bih ponovio zaključak da će mu ovaj poraz biti motiv više...prosto to je prirodna reakcija velikog šampiona!Dalje,Endi kao Endi-dok ponovo dođe sebi,Novak(i Rafa) će osvojiti mjoš nekoliko slemova ili mastersa i tako u krug...Ali hajde da sačekamo završetak Majamija...ipak je on brat blizanac IV-a,pa će onda taman doći na red sumiranje prve četvrtine sezone...Pozz

obično uporedjenje

pre 11 godina

(rafa, 19. mart 2013 23:35)

O tome se diskutuje jer je na Latino turnirima sam nakon odigranih turnira izjavljivao da ga još boli koleno. Posle njih, nije siguran da će ucestvovati na IV, pocele su špekulacije medija, iz njegovog tima su demantovali ali nisu ni rekli da će učestvovati. On sam svega nedelju dana pred IV izjavljuje da ce videti, da ga još boli koleno. Ja sam posle te izjave napisao komentar, još ga boli a za nedelju dana će prestati? Onda se pojavljuje na IV i drugi čovek..osvaja turnir. Normalno, on to zaslužuje jer je veliki igrać. E sada šta ti misliš, posle svega, da li običan ljubitelj tenisa može pre da misli da je sve čisto foliranje, nego da je čovek fenomen? A o mesecima ne igranja unazad i da ne pišem. I na kraju ja NIKADA nisam mislio da se dopinuje niti sam to napisao, samo mislim da iza svega ima NEŠTO. Šta, ja to ne znam, ali možda zna Rodžer ili Novak? Nisu oni baš od juće kao ja i ti..zar ne? Takve Holivudske priče se ne dešavaju u životu, jer da ih ima ne samo u sportu svi bi mi bili presrećni i zadovoljni. Pozzz...

Pirova pobeda

pre 11 godina

Nemojmo da nam svaki turnir potpuno menja procenu teniskih velikana! Veliki povratak Nadala, Federerov odlazak u penziju, Djokovicev kiks? Federera su cesto slali u penziju, ali se on uvek vrati, i ponovo ce! Mislim da je on igrao protiv Nadala sa pola snage, i to iz istog razloga iz kog je Djokovic svesno izbegao da igra sa Nadalom u finalu! Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu! Djokovica sto se tice - ako nekom treba, iz taktickih razlopga, da prepusti pobedu, onda je Del Potro svakako najbolji izbor! Odlican teniser, odlican momak, a da nije bio umoran - po svoj prilici bi vec on "ohladio" ponovo uzletelog Nadala. Cija ce se "povreda" vrlo brzo obnoviti - nakon prvog "sokantnog" poraza.

sportska medicina

pre 11 godina

@gem,set and...
Rafael Nadal je čist.To je dokazano jer je negativan na svim anti doping testiranjima. Ako nije čist, želim dokaz,a ne špekulacije i razne teorije zavjere.Znači,on nema šta dokazivati nego oni koji kažu da nije čist. A vi dokaze nemate. O tome ja govorim i zato ne spominjem Novaka i njegove aerobne kapacitete i njegovo "jaje", gluten free o kojima se također da špekulirati.To nema smisla.Za mene je Novak čist. Ako Vi mislite da Rafa ima samo teški top spin i da igra samo na iscrpljivanje protivnika, ne poznajete dovoljno ovu igru. On ima apsulotno sve u napadačkom i obrambenom smislu. Protiv ofanzivaca Federera, Del Potra ,Berdicha je imao više winera nego ovi "napadači". Da je najbolji kontraš, to je istina. Voleje igra puno bolje nego Novak,a postotak servisa mu je među vodećima u svijetu.Među vodećima je i u postotku reterna,a slovi za najboljeg svih vremena u pasing udarcima.Način na koji Nadal "otvara" teren je sigurno najbolji svih vremena. Nadal sa 9 godina osvaja svjetsko prvenstvo u kategoriji do 12 godina. Nadal sa 14 godina pobjeđuje Pet Keša(tada u teniskoj mirovini) u egzibiciji nakon koje Keš izjavljuje da nikada u životu nije vido tako talentiranog klinca koji može da pogodi muhu u letu. Kada ga je Franulović prvi put gledao, rekao je da će sigurno biti novi broj 1-bilo mu je oko 14. Nadal je ekstra talentiran igrač i veliki profesionalac koji ima apsolutno sve teniske udarce. Neki to vide,a neki ne vide. Nemam više šta da dodam. POozdrav!

zadivljen sam

pre 11 godina

(lacoste, 19. mart 2013 00:55)

Primetio si ogroman napredak u Nadalovoj igri. Kada je on to napredovao, dok je bio povredjen? U tih 7 meseci Nadal je napredovao sa spinovanim balonima, trcanjem sa jednog kraja terena na drugi, u servisu..mislis da je to napredak u njegovoj igri i da tako nije igrao ranijih godina? A kako je on to uspeo, kada je imao povredu? Kako je poboljsao svoju igru sa ovim elementima, trenirajuci udarce iz mesta? Pa nije mogao da trci, boli ga koleno..ili je 5 meseci mirovao a poslednja 2 meseca trenirao i trcao i napredovao za dva meseca, za ta dva meseca je uspeo da se vrati u formu i jos napreduje? Bravo za Rafu, ja predlazem da i ostali vrhunski igrace tako rade. Batale tenis i onda treniraju 2 meseca i sve ce da pobedjuju jos ce da ostvare i napredak u igri.

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

najlakše je sada se izvlačiti na Sašu i komentar igre, a Vi ste svojim pseudonimom i "aerobnim kapacitetom" sami ušli u vode koje nemaju veze sa igrom...

kao što sam naglasio u jednom drugom komentaru, ukoliko je ATP dozvolio ovu praksu, time je najviše oštećen Federer, a ne Đoković, jer bi Federer bio taj koji bi lagano osvajao GS-ove koje je uzeo Rafa... a da pritom tvrdite da ja to pričam nakon pobede Rafe nad Noletom koja se nije ni desila...

ja pričam o KOMPLETNOJ karijeri, i ja "komentiram" ono što gledam već 10 godina...

a ako ćemo o igri, a Vi ste se igrača očigledno nagledali, meni je još neverovatnije da jedan toliko jednodimenzionalan igrač traje na VRHU toliko dugo, kako to da Vama nije...
možemo pričati o velikoj četvorki, sedmorki, desetorki, kako god da je okrenemo, najmanje prirodan pripadnik te grupe je Nadal, jer svi ostali u svom arsenalu imaju mnogo više oružja od samo "super heavy" spina iz forhenda, i jurcanja za lopticom, a Rafa čak i protiv najslabijih protivnika igra na zamaranje, a ne na savlađivanje protivnika, i njemu je, obzirom na stil, "dodatno napajanje" najpotrebnije...

uz izvinjenje poštovanim posetiocima ovog portala za dosad učinjeno, ja ovu temu više neću elaborirati...

"The show must go on"

Бетелгез

pre 11 godina

@Драгић
Комшо покушајте бити мало објективнији, ваљда МК осваја Додиг, Вимблдон Чилић, а на прво место коначно ће засести Иванишевић.
Поздрав!

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ sportska medicina, 19. mart 2013 13:41
Izvinjavam se što se ovako uključujem u raspravu, samo bih hteo da dodam jedan detalj u vezi pomenutog USO 2010.
Nadal je tada bio sumnjiv zbog poboljšanja brzine servisa od nekih 15-20 km/h. Iako to nije bio slučaj na turnirima samo nedelju dana pre tog USO. Takođe posle tog USO nije ponovio tu brzinu servisa.
Svi su odmah to primetili, komentarisali i pitali ga o tome, a njegovo objašnjenje je bilo da je u promenio grip za taj turnir. Malo bezveze objašnjenje.
Ne želim da sugerišem da se Nadal dopinguje, ali da određene stvari sa njegovim povlačenjem, pa vraćanjem, pa tako nekoliko puta, zatim stalne i različite "misteriozne" povrede, izazivaju određenu sumnju da se neke stvari tu kriju ili maskiraju.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa konstatacijom da je Nadalova titula u IW pravi holivudski događaj. Imam oko toga nekoliko sumnji. Osnovna je, kako igrač čija je povreda zahtevala mirovanje, nakon 7 meseci izlazi na teren u punoj takmičarskoj formi. Tu nikako ne mogu da se složim sa komentarima da je kad je odmorio vredno trenirao i da je zato tako dobro spreman izašao na teren. U vrhunsku takmičarsku formu se ne ulazi tako što se kad te prođu kolena pika tenis sa stricem Tonijem iz kuće na Majorci, nego tako što se igraju takmičarski mečevi. Kao kontra primer uzmimo Marija koji je vredno trenirao prethodnih meseci i radio na fizičkoj spremi i nekim aspektima igre koje očekuje da mu se isplate dugoročno, ali mu je takmičarska igra na IW bila prilično tanka. Da se vratim na Nadala, drugi su komentarisali i primetili promenu u pristupu igri, pre svega veću agresivnost, koja je donosila veći broj grešaka, ali i veći broj kraćih poena. Neverovatan je detalj da je više agresivnih udaraca uspevao da pogodi kad je bio više od 2m iza osnovne linije. Ako je to nova igra i ako je nju samo potrebno doterati na narednih par turnira, onda nas očekuje veoma opasan Nadal u nastavku sezone.
Što se Marija tiče ostaje da vidimo šta su to dugoročno postigli, pokazaće se u Majamiju, ali nekako očekujem da su njegove pripreme više usmerene ka tri letnja GS turnira.
Delpo, ostaje dužan, posle sjajnog turnira i dve za njega odlične pobede, da pokaže da to može da radi u kontinuitetu.
O Noletu u nastavku.

nesho

pre 11 godina

Posle 7 izgubljenih finala na tvrdim podlogama, Nadal uzima titulu,(zadnja mislim sredine 2010), i zato je ova njegova radost kao da je osvojio GS. Neko ovde rece da se Rafa nije povredio bio bi prvi??? Kako pitam ja kad je zadnih 2 godine bio u senci Noleta.

xxxx7

pre 11 godina

Citam i ne verujem...da li ste vi ljudi normalni?! Kakav doping, kakvo foliranje, ili namestanje?! Setimo se samo 2011. kada je novak bio neporazen do polu-finala RG-a, to je sest meseci (?!) u modernom tenisu nestvarno, nemoguce... niko nije pomenuo doping, nego on je heroj, igra srcem za Srbiju i bla, bla, a Nadal sta god u svojoj karijeri da uradi, NARAVNO on je dopingovam, aman, aman! Ja razumem da navijamo svi za Novaka, ali to ne znaci da rezultati drugih tenisera treba da se omalovazavaju na svaki nacin.
Drugo, Rafa je bio u treningu ovih 7 meseci, iz teretane se nije izlazilo, nije sedeo i gledao tenis na TV-u i plako nad svojom sudbinom sto je povredjen.
Trece, kako bilo ko moze da posumnja u njegovu povredu. Da ovoliko nije bio povredjivan tokom karijere bio bi najbolji teniser ikada... da li stvarno mozete da pomislite da neko u trenucima svoje najvece slave i popularnosti moze namerno da se povuce na godinu dana, i tako vise puta u karijeri, ja stvarno mislim da svako ko se bavio sportom , makar i amaterski zna o cemu pricam, vi ostali to i ne mozete da razumete, jer ste okupirani teorijama zavere.
Novaku svaka cast na svemu do sada, ali nemojte da omalovazavate jednog ovakvog sportistu, borca, coveka.
pozdrav

Predo

pre 11 godina

@ Miki

Ne uči Novak ništa novo, samo popravlja i usavršava segemente svoje igre, kao i svi ostali igrači. I mi samo kažemo da je napredak očigledan. Doduše, ja znam primere ljudi, koji su počeli igrati tenis iza 30te godine života i posle osvajali neka manja veteranska prvenstva, ali su bili jako uporni i vežbali, vežbali... Niste vi tako mislili, ali ispada iz jednog dela vašeg komentara da niko ništa ne treba da uči i radi, da nam je sve dato ili nije dato, pogotovo ako si tako "mator" kao Novak. Kao dokaz vam služi ne tako lagan volej nakon dva i po sata meča na 40 stepeni, koji pogađa vrh mreže. Nije Novak izgubio zbog tog voleja, kao i što nije dobio Nadala u finalu Vimbldona 2011., kada je savršenim bekhend volejem obezbedio meč loptu. Tenis je malo kompleksnija igra.

Nenad PVO

pre 11 godina

Marej je fantastican igrac koji ce uvek biti favorit na svakom GS ali nikad nece biti najbolji teniser na planeti. On nema tu Novakovu i Nadalovu potrebnu crtu u karakteru da bude najbolji i da sve ucini da taj cilj i ostvari. Osvajace on i GS i masterse ali ce i cesto ispadati u prvim kolima a tako se ne moze biti prvi na ATP listi.
Fenomenalni Federer koga Novak pokusava da sledi u racionalnosti, retko ce, cini mi se, osvajati turnire u buducnosti. Suvise je tu sad igraca koji ga sve lakse pobedjuju (Berdih, Conga, Delpotro, Nadal, Novak), a on igra sa sve manje strpljenja.

Posmatrač

pre 11 godina

Već sam postavio slično pitanje: zašto Novak tako opušteno, pa i neodgovorno ulazi u svoj servis gem posle brejka koji je napravio u prethodnom gemu?

Posle 1:0 u setovima i 3:0 u gemovima drugog seta on sa Del Potrom gubi - toga je bilo ranije, ali sada...?

Goran

pre 11 godina

Del Potro verovatno ulazi u veliku cetvorku umesto Federera koji vise ne moze da se vrati na vrh. Tesko je predvideti sta ce biti sa Nadalom ali iskreno sumnjam u njegov povratak na sam vrh. S obzirom da nije bio na operaciji tesko da mu je koleno izleceno. Zapravo, on to ni u jednom intervjuu nije rekao. Vrlo je verovatno da ce se njegovi zdravstveni problemi ponovo javiti kada bude igrao u kontinuitetu na jakim turnirima, posebno na grand slem turnirima. Dokaz da nije izlecen je i preskakanje Majamija. Novaku trenutno odgovara povratak Nadala jer se ATP poeni rasipaju na veci broj igraca i samim tim Novak i sa vise kikseva moze ostati u vrhu. Novak je ocigledno usao malo nespreman na turnir, sto se videlo od pocetka. Nije mu trebala egzibicija sa Samprasom.

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

Što se operacije Fuentes tiče, rečeno je "nekoliko vrhunskih tenisera" iz Španije, a svi znamo da se mislilo na Nadala, Verdaska i Ferera, o ostalima ne pričam jednostavno jer su postigli marginalan uspeh...
Poenta je da meni Nadal nije fenomen zbog IW '13-te, već zbog KOMPLETNE karijere.
Prema svemu što nam je servirano, Nadal bi trebalo da je već u invalidskim kolicima, a sada to nije ozbiljna povreda. Ne znam koliko Vi dugo pratite tenis, ali Nadal je bio medicinski fenomen od kada se pojavio: njegova "najozbiljnija" povreda mu se "kao" desila 2004, zbog koje je takođe pravio veliku pauzu, da bi se vratio, kao i dalje nedovoljno ostvaren igrač, da napravi dar-mar u sezoni šljake, i počne svoju dominaciju na Rolan Garosu, i da nakon toga TRAJE U VRHU punih 9 godina. "Nešto jače ruke i rameni pojas", OK, Vi ste stručnjak. A prosečnom sportisti nakon povrede valjda treba ogroman period da iz glave izbaci svoju povredu, tj. da počne da koristi taj deo organizma (ruka, noga, nebitno) na način na koji ga je koristio pre povrede (primer Del Potra), ali ako si Nadal, onda to ne važi???

A to što se sve odvija sa znanjem ATP-a, i pod plaštom "neophodnog leka", to je već sasvim druga problematika, cilj uvek opravdava sredstva, zar ne?

Stvarno ne vidim svrhu Vašeg pitanja "Zašto to ne rade i drugi?". Prvo, ja ne znam da li rade, nisu toliko očigledni, a drugo, ako ne rade, po Vašem bi trebalo da im to uzmemo za zlo, jer je "dozvoljeno".

pozdrav...

CC FH

pre 11 godina

Kad vec analiziramo poraz Novaka od Delpa valja se osvrnuti i na igu pobednika a na samo na Novakov pristup mecu. Mora se primetiti Delpov takticki napredak u igri. Jos od sada vec daleke pobede u DC protiv Novaka (bez obzira na Novakovo stanje tada), pa preko egal igre na USO 2012 gde su big poeni odlucili, pa do vezanih pobeda protiv Feda na njegovom najjacem polju (indor - Basel, WTF), pa Marej sada, Delpo je stekao visoko samopouzdanje u duzoj razmeni sa osn. linije, izdrzljivosti i defanzivi a u svoje agresivne udarce ga je imao oduvek. Sta hocu reci. Kada je postao svestan da protiv najboljih ne donosi rezultat beskompromisna agresivna igra (tako je Novak kao tinejdzer igrao protiv Feda i prva 4 meca uz prelepu igru komotno izgubio), promenio je taktiku. Presao je na plan igre - strpljivo, pronadji i unisti. Cak se i povukao malo dalje od osn. linije (ne mnogo doduse ali primetno). Protiv Novaka a narocito protiv Nadala je to bilo uocljivo. To je direktna posledica vec spomenutog samopouzdanja. Uz nesumnjivu mentalnu stabilnost (ipak je on GS materijal) samo je cekao da mu velika cetvorka da sansu (iz bilo kojih razloga - umor, oscilacije tokom seta, gubljenje fokusa itd) i on je nije prokockao. Dao mu je i Nadal u nedelju ali je umor ucinio svoje. Pozdrav.

Irena

pre 11 godina

@Sasa Jokić - slažem se, ali s druge strane, možda Nole i nije razmišljao toliko o bodovima koje bi morao da brani sledeće godine, nego više o tome da mu je lakše kad se ne priča o njegovom nizu pobeda, kada ga ne gledaju kao nekog protiv koga moraju da igraju svoj najbolji tenis da bi ga dobili (Vavrinka i dr.), a na kraju krajeva, i da ga čeka još jedna vrela nedelja u Majamiju (jer ga je ovo pustinjsko sunce već bilo smorilo). Organizatori bi ubuduće ipak trebalo da porazmisle o tome da se od polufinala mečevi igraju u večernjim terminima. Nije samo vrućina nehumana za igrače i publiku, već je i sunce izuzetno štetno po ove momke koji bi trebalo što duže “da traju“. Pravi ljubitelji tenisa (u Evropi) će gledati meč i usred noći. P.S. Čestitke Del Potru, ali je za njega možda i obeshrabrujuće posle toliko muke i truda dobiti prvog i trećeg, pa u finalu izgubiti od četvrtog. Ponosan je na sebe, to sigurno, ali kad pomisli šta je sve potrebno proći da bi osvojio titulu..... a tek na Grend slemovima....!

Djoksa

pre 11 godina

Interesantna analiza, Bravo Ozmo!

I naravno, kao vrsni novinar pronalazite pravu reč, holivudski... Ipak, ja ne bih o Nadalu, on je samo još jedan od brojnih Novakovih protivnika. Možda samo da dodam, veoma sam zahvalan što se vratio Nadal... Jer on je vratio potencijalno veoma opasnog Del Potra u budućnosti za Novaka na njegovo mesto, iza velike četvorke... Dalje, na Vimbldonu mogao bi dopadne u Novakov deo žreba a to bi za Novaka bio puno lakši protivnik od Federera (vrlo verovatno će Mari biti na mestu br 2 ATP liste a Federer i Nadal 3 i 4).
Što se tiče Novakovog poraza... Ako bi se neka izreka, moto ili kako se to već zove, mogla primeniti na Novakovu karijeru onda je to svakako, "Ono što me ne ubije, može samo da me ojača"! Setimo se samo onog Federerovog tvinera u polufinalu USO 2009god. Šta Novak radi posle tog poraza koji je mogao da bude poguban ulza njegovo samopouzdanje? Odlazi u Bazel, mečki na rupu, i pobeđuje Federera u nj. rodnom gradu.. 2010 i 2011god pobeđuje Federera u polufinalu USO spašavajući meč lopte agresivnom igrom prepunom samopouzdanja. Razbio je kompleks pre nego što je i nastao u njegovoj glavi!
Posle poraza od Nadala u poluf. Madrida 2009god bio je na ivici da završi karijeru... Posle dve god razbija Nadala na omiljenoj mu šljaci!
Novak je mentalno neverovatno čvrst! A najvažniji segment te njegove čvrstine je da je spreman da prizna svoju grešku i posluša tuđi pametan savet. Ukratko, spreman je da se menja i napreduje u igri...

Mirko

pre 11 godina

(game, set and..., 19. mart 2013 12:44)
U svemu se slazem i sve si lepo napisao, da ne duzim, pogledaj samo njegovu transformaciju od finala davis cupa 2004 kada je pobedio Rodika do sezone sljake 2005 i mislim da je svaka dalja prica suvisna,a imao je 18 godina ! I sve je toliko neobicno da nekazem vestacki u vezi njega, njegova igra, zbunjeno lice i sleganje ramenima prikikom davanja intervjua, gotovo ljutit izraz lica posle svakog poraza a da zaboravio sam nikada nije otkazao turnir na sljaci zbog povrede, mislim ako ima toliko problema sa povredom i toliko toga je propustio cini mi se da je to neobican podatak !

Statisticar

pre 11 godina

(Miki, 19. mart 2013 20:31)

Miki, ne vredi ti da se raspravljas sa ovim naznalicama kojima je Novak sve u zivotu. Oni za tenis pre 2011. nisu ni culi. Mi pravi poznavaoci tenisa koji pamtimo pravu zlatnu eru tenisa sa velikanima Ivanisevicem i Samprasom, znamo da je Novak lazni Br1 i da ce se to uskoro promeniti jer se vratio najveci spanski sin, kralj sljake i heavi speena veliki RN. A onda cemo konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Miki drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

sportska medicina

pre 11 godina

Moram reći da mu je izuzetno žao Rafaela Nadala.Čovjek jednostavno ne smije da pobjedi nikoga.Kada mu ide lošije,onda ga je uništio njegov stil igre,češki fiziotarapeut je upozoravao na njegova mala stopala i problematična koljena(problem u pravilu počinje od zgloba ispod,rafini problemi su i krenuli sa stopalom), igra previše defanzivno itd. Kada pobjeđuje odmah je na dopingu!Kažu forumaši da je zaradio "silent ban" pa je tako Rafa pauzirao 7 mjeseci i odmah nakon kazne opet Rafa navalio na doping pa čak igra i bolje nego prije iako čovjek nije normalan jer odmah nakon kazne opet se dopingira i riskira doživotnu zabranu. Ipak su ga testirali 7-8 puta, ako su ga jednom ulovili,mogu i drugi put.Ili je nakon kazne čist,ali kako to da čist igra jednako dobro, čak i bolje nego kad je dopingiran? Ovi koji su mislili da je on 7 mjeseci odmarao i da nije taknuo reket,o sportu znaju jako malo. Itekako se radilo na eksplozivnoj snazi ruku i ramenog pojasa, na jačanju cjelokupne muskulature, odrađivali su se aerobno-anaerobni treninzi u dubokoj vodi, radilo se na tehnici i mnogo toga još i da sve sa njegovom vrstom povrede koja je mnogo lakša nego bilo kakva ruptura meniskusa, ligamenata i sl. Što se tiče njegove mišićne mase,uopće nije impresivna. Bez majce mi čak izgleda i slabo. Aerobni kapaciteti se izgrađuju do 18 godine,poslije je to mala nadogradnja i održavanje.Sumnjivije da čovjek koji je aerobno inferioran u 23-24 godini u tom segmentu drastično napreduje nego koljena.

NS

pre 11 godina

Zato i jeste veliki Nadal odmah posle Federera, Samprasa, Bjorga...mislim da su to cetri naj veca tenisera u istoriji tenisa.. Posle dolazi njih desetak medju njima su Lendl, Agasi, Mekenro,Nole, Beker, Vilander itd..........

globalizacija pantelizma

pre 11 godina

''Trener Rafaela Nadala je, između ostalog, rekao da je odluka španskog tenisera da ne učestvuje na turniru u Majamiju potpuno ispravna i da će ta pauza dobro doći njegvom, još uvek nedovoljno oporavljenom kolenu.''

Nedovoljno oporavljenom kolenu?! Dzeko za Srbiju, Croati ne veruju a Bosanci zGrcka preko grede.

sportska medicina

pre 11 godina

@game, set and
Nadal je prvi turnir nakon povrede igrao u Čileu.Itekako se vidjelo da "štedi" nogu, da se sporije kreće, da ne trči za svaku lopticu. Isto je bilo i u Brazilu, tek nešto bolje u Akapulku.Od toga je prošlo više od mjesec dana. Povreda je neugodna,ali nije toliko teška kao problemi sa stopalom. Saša Ozmo piše o igri, piše o onome što vidimo na terenu i to valjda možemo komentirati tj. izraziti svoje mišljenje. Ostale stvari mi ne znamo i jako je nekorektno uptuživati nekoga za nešto,a da nemamo ni jedan jedini dokaz.Dok je Novak dobijao Rafu svi su samo pričali o igi i o Novakovoj vrhunskoj pripremljenosti. Kada ovaj njega dobije, odmah je sumnjiv. To je jako nekorektno. Nadal je 2010 na us openu bio sumnjiv, a 2011 je igrao sličan tenis i izgubio od Novaka no tada se pričalo samo o Novakovoj fantastičnoj igri.Jednako vrijedi i za Wimbledon i Australian open 2012. Iznimno nekorektno. I tenis pratim od vremena Lendla, Mekenroa, uživao sam gledati Edberga, Tim Mejota, Bred Gilberta,gledao sam kako igra Janik Noa,Lekont,Aron KLeikstin, finala garosa Gomez-Agasi...imam dosta godina. Pozdrav!

NOLEmanija

pre 11 godina

Jasno je da je No1e odigrao ovaj turnir sa odredjenim rezervom i dosta takticki nespreman. Fizicka snaga me iskreno ne brine, jer znam da je to sto smo gledali ni 80% No1eta. Cuvao se za Majami i odbranu titule, koji mu je ocigledno vazniji. Naravno, sve ovo ne umanjuje Delpovu sjajnu igru i tvrdim da bi osvojio turnir da je imao samo malo vise snage. Rafa. Ne znam sta da mislim o njemu. Jako je neprirodno ovo sto je uradio. Mesecima ga nema, odigra neke male turnire i onda osvoji masters na BETONU. Spekulacije o tome da li ce se vratiti na prvo mesto su smesne, jer decko ne moze da odigra dva uzastopna turnira na tvrdoj podlozi. Jako me zanima koliko ce moci da igra ovako do kraja sezone, a da ne pricam na duze staze.

Dermendziev

pre 11 godina

"... Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG"...
(Djoksa, 20. mart 2013 23:56)

Bravo!

Samo da dodam da je po mom skromnom misljenju do polufinala puno toga namerno isprobavao.Poraz za ne treba mnogo zaliti,poraz u pravo vreme.

Pozdrav!

no name

pre 11 godina

ne znam sta je uzrok Novakovih nekonstantnih igara ali jedno je sigurno Nadal se vratio na velika vrata i bice mnogo zanimljivo na preostala tri slama...sto se Mareja tice bice mnogo bolji u drugom delu godine...Delpo ne moze mnogo na sljaci ali kasnije na wimbldonu i americii ima sanse i to dobre

Konstantin

pre 11 godina

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal...
(Miki)


A zasto ti trazis razlog da opravdas poraz tvog ljubimca (Nadala) ovom recenicom. Novak ga je oprao i ponizio serijom od 7 pobeda i naneo mu neizbrisivu mrlju na karijeri koju ce spanski sin pamtiti dok je ziv. Nikakva opravdanja mu nece pomoci, ni njemu, ni njegovim navijacima. Kad god neko u buducnosti krene da dokazuje da je RN najveci svih vremena, u sobu udje plavi slon ma kome pise "SEDAM ZA REDOM". Preboli i ti to vise. A za ovu poslednju recenicu si u pravu. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne tvoja nagadjanja.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Smatram da je Nole stvarno kiksnuo. Ne slažem se sa onima koji tvrde da je odbranio bodove i da će mu lakše biti sledeće godine i da je to dobra kalkulacija. Mislim da ostatak teniskog vrha kalkuliše sa turnirima i nada se da će na svežinu uspeti da osvoji po neku veću titulu ove godine, a da im je br 1 ipak za 2013 nedostižan cilj. Takođe shvatam da i Nole mora da ima neki plan kako da se što duže ostane na br 1, ali isto tako mislim da je sa trenutnom formom i stanjem kod najvećih konkurenata IW bio idealna prilika da se osvoji još jedna velika titula. Smatram da je priča sa bodovima, samo uteha u ovoj situaciji, a da se turniri i igraju upravo i samo zbog titula (ako si NĐ, RF, RN, pa ajde i AM).
U jednoj stvari se ne bih složio sa Sašom O, a to je da je umor doveo do pada koncentracije. Koliko sam primetio Noletu je prvo drastično pala koncentracija (očajno odigrana prva dva servis gema u drugom setu dok je fizika još uvek bila na zavidnom nivou), pa je tek onda sredinom trećeg seta nastupio umor. Takvi padovi koncentracije su bili karakteristični za ceo turnir u IW i to je nešto na čemu Nole mora da poradi.
Primetno je poboljšanje igre na mreži, i to ne samo u segmentu voleja, nego pre svega u segmentu trenutka kad se kreće na mrežu.

@ Miki, 19. mart 2013 01:23
Ne, nego je prvu brejk loptu spasao nerezonskim izlaskom na mrežu posle drugog servisa i dobrih voleja koje je odigrao, a ti si gledao ko zna šta, kako si gledao tako i pišeš, što je babi milo to joj se i snilo

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina, a i Saša ako nije pročitao, mogao bi dati svoje mišljenje...

obzirom da imate pseudonim koji obećava, da li bi nam mogli objasniti tvrdnje iz sledećeg teksta:
http://tinyurl.com/47ls3ve

tu se inače tvrdi da se on "dopingira" neprestano od svoje 17-te godine uz pomoć medicinskog nalaza o nepostojećoj povredi kolena, uzimajući zabranjenu supstancu pod izgovorom da je lek...

o aerobnim kapacitetima ću za svaki slučaj pitati još nekog...

Statisticar

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)

Apsolutno se slazem sa tobom! Konacno jedan pametan i strucan komentar. Vraca se Rafa na No1 i smenice ovog sadasnjeg laznog No1 koji apsolutno to ne zasluzuje. Ovi Novakovi zaludjeni fanatici nikako to da shvate a mi mrzitelji cemo onda konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Drago drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

lalala

pre 11 godina

Ma sad me bas briga i za Federera i za Novaka i za Endija jos manje za Delpa ... NADAL se vratio i sve sto zelim je da nastavi ovako... Ali kakve vi gluposti pisete... Ja shvatam da vi navijate za Novaka ali bas ovako po Rafi.. Jedan od najboljih ikada i bio bi jos bolji da se ceo zivot ne muci sa povredama... Volimo tenis a ja volm Nadala :D

Konstantin

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...
(Temolar, 23. mart 2013 15:21)


Prvo: mene bi bilo sramota da visim ovde sa komentarima po ceo dan potpisujuci se sa 5-6 ralicitih imena (Miki, Tulipan, Arhitekta, LazarL, tenis, realno, rafafan itd, pa evo sad si i Temolar).

Drugo: Sta tebe muci covece?!?? (ovo je naravno retoricko pitanje).
"Racionalizuj" ti zabludu u svojoj glavi koliko hoces "zasto je on najbolji a nije i ne bi trebalo da bude a i ako jeste sad, procitan je pa uskoro nece a evo i spasioca Rafe..." ali realnost da promenis - NEMOZES. Isplaci se, bice ti lakse, veruj mi, i pomiri se sa cinjenicom da je Novak No1.

Trece: sira slika ce biti potpuna kad Novak zavrsi karijeru. Do tada... psssst, tisina.

pozdrav}

pre 11 godina

@majk, poštovanje "imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde - Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu.." drago mi je da sam to pročitao ovde. To su krajnje važni detalji koji su prethodnica, tj rado bi ih nadovezao na svoj prethodni post o ATP (@sasa.j). Mislim da je sada mnogo toga lakše razumljivo..

majk

pre 11 godina

@sasa j./pozdrav

Moram svakako da dodam kako dijelim uvjerenje da je i vas komentar jedan od istaknutijih i najblizih istini. Uopste nisam razmisljao da uzmem u obzir tu ekonomsko-profitnu komponentu ATP-tura i dajem vam umnogome za pravo. Postovanje i prema vama!


@nikol dz. femija

Takodje i vama! Zahvaljujem istovjetno!

milwood

pre 11 godina

Drago mi je što se Rafa vratio sa titulom sa IV. Ne razumem komentare da se na Rafi ne primećuje odsustvo od 7 meseci . Rafa trenira još od decembra . S druge strane i u Čileu i u Brazilu bilo je primetno loše , da ne kažem očajno kretanje i nameštanje ( većina ljudi je u komentarima na ovom mestu to primetila ) . Tek u Akapulku je Rafa zaličio na sebe . Tako da je pre IV imao u nogama nekoliko meseci treninga i 3 turnira . Rafa nažalost ima hroničan problem sa kolenima i ne može da veže jednu sezonu bez jakih bolova , te nije ni čudo što je tokom karijere nekoliko GS turnira baš zbog povrede preskakao . Sve najbolje želim Rafi u njemu omiljenom delu sezone i uopšte u preostalom delu sezone i karijere .

game, set and...

pre 11 godina

zaključak...

Za dobijanje takve terapije treba obrazloženje lekara, kao i obrazloženje o nepostojanju "pomoćnih dejstava". U ovom slučaju je oba obrazloženja radio isti lekar, a rezultati tih ispitivanja su u oba slučaja sumnjivi. Taj tretman nije paracetamol, da ga može koristiti X puta dnevno, već se koristi(o) samo nakon specijalnih odobrenja, tj. nakon "ozbiljnih" povreda. PRP sam po sebi definitivno nije doping, ali je u ovom slučaju očigledno korišten za pakovanje pojačane koncentacije pojedinih svojih sastojaka (IGF-1 i dr.), čije se povećano prisustvo u krvi nakon toga obrazlaže korištenjem dotičnog "leka". Na kraju krajeva, ne može biti slučajno da se biološki pasoši navrat-nanos uvode neposredno po povratku "Feniksa". Ili možda može?

Ja bih bio najsrećniji da me neko ubedi da ova "teorija zavere" nije tačna, ali Vaši argumenti su u takvom pokušaju baš tanki.

game, set and...

pre 11 godina

ja se svima izvinjavam zbog svoje ishitrenosti, naravno da su svi oni čisti, samo što su neki čistiji...

da Ferer nema sve udarce, ne bi bio na četvrtom-petom mestu na svetu, ali NIJEDAN od njegovih udaraca nije opasno oružje...
da ima više snage i Ferer bi mogao da otvara teren kad hoće, i da ima najbolji procenat uspešnosti pasing šotova, i da iz odbrambenih pozicija udara najviše vinera, ali on tu snagu nema...
i da bukvalno bilo koji teniser daje toliko spina (toliko potrebnog za kratke dijagonale, Vaše otvaranje terena) koliko i Nadal pri SVAKOM udarcu, ostvarujući brzine loptice koje ostvaruje Rafa, posle par gemova bi ga iznosili sa terena...

da se Nadal kojim slučajem nije odlučio za lakši put do uspeha, sigurno bi na svom kontu imao 2-3 RG-a, i moguće 10-tak mastersa na zemljanim terenima na svoj čisti talenat, ali kao što drugi specijalisti za šljaku nikada nisu imali zapažene rezultate van nje, tako ne bi ni on...

o "jajima" i glutenu nekom drugom prilikom...

Vi nastavite da živite u Vašoj zabludi, a ja ću u svojoj...

Predo

pre 11 godina

Vidim pametni ste i lepo pišete i zatno mi nije jasno kako niste prepoznali ironiju u komentaru "Statističara". Mene je nasmejao i na tome sam mu zahvalan.

Djoksa

pre 11 godina

nastavak...

E sad, apropo te mentalne čvrstine... Primer, početak drugog seta... Posle MTO, Novak otvara servisom drugi set i gubi ga, tj Delpo pravi brejk... Reakcija koja je došla posle toga zahteva jednu mnogo dublju analizu... Novaka baca reket, 3-4 puta, posle promene strane zubima hvata svoju majicu a onda pokušava rukom vukući na drugu stranu da je pokida!?!?!? Znači, ponaša se kao razmaženo derište kad mu se otme omiljena igračka.. Neshvatljivo, nepojmljivo! U svakom slučaju nedostojno ponašanje za nekog koji prvi u svetu u bilo čemu a posebno u globalno popularnoj igri zvanoj tenis...
Čudim se da niko tome nije pridao nikakvu važnost... A to jeste važno!
Dva su moguća scenarija koji bi mogli da objasne ovu situaciju... Prvi, Novak oseća da njegova igra nije dorasla Delpovoj i da bi ovaj brejk mogao da da krila Huanu... Dalje, meč se produžava po nesnosnoj vrućini time se gubi neophodna svežina tako neophodna za ev. finale sa Nadalom... Drugi, vraćam se na Ozmov početak... "Holivudski"! Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG..

sasa jokic

pre 11 godina

Hvala Majk.
Sigurno da Nole uziva u tenisu i svemu sto uspeh koji postize sa sobom nosi, ali pored borbe za ulazak u istoriju, postoje i sponzorski ugovori i bonusi. O tome se itekako vodi racuna.
Postoje planovi na godisnjem nivou, koji se u zavisnosti od situacije mogu prilagodjavati od turnira do turnira.
Pozdrav

Miki

pre 11 godina

Kad vec toliko pricate o poboljsanju Djokoviceve igre na mrezi, moram da odgovorim. Nije sporno da je odigrao neke dobre voleje, ali cu vas podsetiti na jedno, a vidim da ste vec zaboravili: Na brejk loptu za Delpa, pri rezultatu 4:4 u trecem setu, obratite paznju koliko lagan volej Djokovic promasuje. To ce vam sve reci. Kad nesto ne znas, ne znas i to je to. Pa ne uce se voleji sa 26 godina, momci moji. Mlad magarac nesto i nauci, ali matori...(a Djokovic je teniski suvise iskusan da bi sad ucio nesto novo, posebno tako osetljiv segment igre kao sto su voleji. Prosto, ili si talenat za to i imas osecaj ili nemas). Ma neka pogodi 100 puta, ali kad zaista bude trebalo da pogodi volej, zavrsice u mrezi kao i protiv Delpa. Zivi bili pa videli.

drago

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 19. mart 2013 21:41)
Ok,razumem ja to,al ne znam sto se toliko o tome diskutuje..On je sam rekao da nece ucestvovati na turnirima dok ne bude bar 90 posto spreman,jer nece sebi da dopusti da gubi od slabije rangiranih igraca.Ocigledno da je imao i imace i ubuduce izvesnih problema,ali to ocigledno nije bilo toliko ozbiljno.A i sigurno je poraz od Rosola uticao da konacno presece i odluci da prekine neko vreme..Ali opet,ne razumem sto sad njega svi napadaju?Pa on je napravio samo sebi problem ako uopste nije bio povredjen a nije igrao.to ga je samo kostalo bodova i pada na listi.I pored svega toga on je pokazao da je jedan od 3 najveca igraca ikada jer je pobedio na 3 od 4 turnira posle 7 meseci neigranja nijednog takmicarskog meca.To samo govori koliko je talentovan ali nazalost vecina misli da je on samo fizicki radnik.I jos nesto ako mogu da primetim,svaki teniser koji pobedi Novaka biva ispljuvan i omalovazen a do pre nekoliko je bio omiljen:marej,delpotro..Treba biti objektivan..Kada je Nadal poceo da gubi od Novaka onda odjednom kao nisu prijatelji,i odnosi su zahladneli,ali zato kada Novak izgubi od Mareja i zatim kaze da vise ne mogu biti prijatelji,jer su sada veliki rivali,onda je to normalno.I tipsarevic da moze da pobedi novaka,ne verujem da bi bili u takvim odnosima..To je sve normalno,i oni mogu da pogrese i prenagle u nekim izjavama,ponositi su i nedaju na sebe ali ne razumem sto sve mora da se komentarise i da se tome pridaje tolika paznja.

kio B.L.

pre 11 godina

Ustvari vidimo da je Rafa pauzirao od kraja trave do početka šljake, što znači da cijelu prošlu i početak ove sezone nije uopšte igrao na betonu(izuzev IW). Što se tiče Noleta složio bih se sa komentarom od dole da kad čovjek nespava nemože se mozak oporaviti za dan nego za čitavu sedmicu. Murray,standardno promjenjivo igra nebi me cudilo i da je ispao u drugom kolu. Za kraj Fedex,ipak je vrijeme za penziju. Ove godine Fedex će doživjeti nekoliko iznenađujući poraza od slabije rangiranih tenisera (tipa onoga u Roterdamu).

skeptik

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)
Federer ima probleme sa ledjima, Berdih je hedcase... to nisu nikakve gluposti nego cinjenice. Po meni Delpo je zasluzio titulu ali je imao tezi zreb od Nadala i to je presudilo. Sto se tice Novaka on je slabo odigrao ovaj turnir i verovatno bi izgubio finale od Nadala ali to nista ne znaci.

andrej

pre 11 godina

@Konstantin Tek sad vidim ovu "argunentaciju" koju ti iznosis. Vidi se da ne razumes sport. I Nadal je Djokovica pobedio skoro 19 puta. Mislis li da je koga briga osim navijacke fanatike sto je Rafa izgubio kako ti kazes 7 puta uzastopno. To je nebitno, i ne cini Nadala manjim sampionom. I za Nadala nikad ne moze biti ponizenje. Jer Nadal je takmicar, sportista, pravi, vrhunski. I kao takav moze da gubi i pobedjuje. Kao i ostali. Na kraju karijere on ce biti upamcen kao jedan od dvojice najboljih, drugi je Federer, a Nole kao covek koji je uspeo da im se umesa na tron. Inace mozes lako da progutas svoje reci. Jer tih 7 za redom mogu da se okrenu. Rafa ima 3 vezane pobede, idu turniri na sljaci, a Nole nije bas u formi. Kad neko za 30 godina pomene Rafu, sta mislis da ce biti asocijacija? Da je sedam puta izgubio od Noleta ili da je rekorder na Garosu, kralj sljake, covek koji je srusio Federera? Mislim da znas odgovor.

Tanasije

pre 11 godina

(Nikola, 19. mart 2013 01:31)

Dzaba se tesis! Tvoj Novak je poceo da pada. Procitali su ga. Del Potro je sazreo, Marej je psiholoski ojacao, Nadal se vratio, maldi lavovi Gulbis i Dimitrov pristizu, a stari lav Roger se jos ne predaje. Dolaze teski dani za Novaka!

sportska medicina

pre 11 godina

@game set and...
Ako ste ozlijeđeni,nadležne organizacije mogu vam dopustiti da uzimate lijek koji je na listi nedopuštenih sredstava.Pošto je to pod "zelenim svijetlom" onda to nije doping niti će biti ni nakon 10 godina jer je atp upoznat s time i to je rađeno pod dopuštenjem.To je dakle moguće,ali ne vjerujem da je to slučaj kod Nadala. Nadal je imao svega 2 pauze u karijeri, jednu kraću i sada ovo dužu. Pauze su uslijedile nakon Wimbledona tj. RG. Ako se u tom periodu "pumpao" logično bi bilo da u nastavku sezone eksplodira no on je recimo 2009 bio jako loš nakon povratka,trebalo mu je 2-3 mjeseca da dostigne dobru formu. Prvi put se vratio na tvrdu podlogu i to nije izgledalo dobro s toga je zemlja sada bila logičan izbor.Drugo, ako tu "foru" s ozljedama prodaje Nadal, zašto drugi igrači to ne rade? Dr. Fuentes je praktički raskrinkan 2005 godine i od tada je Nadal više puta govorio da Fuentes javno reče koja su imena bila na njegovim listama. Bicikliste se imenovalo,ostale nije jer su navodno čitav Real Madrid i Barcelona bili na tim listama. Od tenisača se spominjao i David Ferer,ali o njemu niko ne priča jer nije uspješan kao Rafa. On je čist,uporan i pit bul,a Rafa je sumnjiv mada je barem duplo uporniji od Ferera. Fizički Nadal uopće nije impresivan. Nešto jače ruke i rameni pojas dok torzo-pogotovo pectoralise imaju snažnije i Verdasco,Murray,Đoković,Berdich i mnogi drugi.Kod njega problemi počinju od stopala.

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша Озмо
Поштовани,
Да ли можете да поређате по брзини све бетонске подлоге на мастерисма и слемовима.Већ су се појављивали коментари како је неки бетон спор или брз, али мене интересује ваше стручно мишљење.
Поздрав!

Miki

pre 11 godina

Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu!

Sinko, toliku kolicinu gluposti odavno nisam procitao. Iskreno, umoran sam vise od prepucavanja sa tobom i tebi slicnima. Imate svoje misljenje, pa ako mozete sebe da zavaravate, samo napred. Inace, pre Pariza, imas Monte Karlo, Barselonu, Madrid i Rim. U nastavku sam hteo da napisem "ako si zaboravio", ali sam se setio da nije to slucaj, vec ti nemas pojma o tenisu, to je evidentno. Ili se "ukljuci" malo vise u pracenje ove predivne igre, ili nemoj vise komentarisati, samo ispadas smesan.

Nesho*

Nesho, Nesho :) Prvo, ne kaze se zadnje, nego poslednje. Drugo, koje to dve godine? Prosle godine, Nadal je prilicno lako tukao Djokovica 3 puta, pa se povredio i propustio ostatak sezone. Jesi zaboravio, ili ni ti ne pratis tenis? Malo edukacije, ljudi. Pozdrav.

Miki

pre 11 godina

(Djoksa, 20. mart 2013 23:19)

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal. Godinu dana kasnije, vratilo se na staro, Nadal je razbio njega 3 puta na omiljenoj mu sljaci i vratio stvari na svoje mesto. Nemojte se baviti analizama, traziti uzroke i razloge da opravdate poraz vaseg ljubimca. Delpo je bio bolji, pobedio je zasluzeno i prebolite to vise. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne vasa nagadjanja.

marija

pre 11 godina

cudni su ovi iz argentine
maradona-zlatna ruka a tako dobar sportista
berlok vristi dok igra tenis
mesi je profesionalac u fudbalu
delpo je imao super sportsko ponasanje ali se na mecu poneo vrlo nesportski,nakon meca davao izjave kako bi mari mogao biti prvi ili nadal,ubedjena sam da je to neka smisljena igra i taktika da naruse psyholosko stanje naseg tenisera,cak su pridobili "malog"tipsu bez karaktera i svog ja....delpo je pravio pauze da prosto svaki put ga djokovic na suncu ceka...naravno imao je i smisljenu taktiku za napad na kraju ,i naravno zna se da je sa nadalom igrao egzibicioni mec ....mislim da ga je organizator turnira sredio da i on dobije deo kolaca pre pocetka meca

VinsentVega

pre 11 godina

Indian Vels i Miami su jaki turniri ali nalaze se izmeju velikog Australian Opena i pocetka sezone sljake, i uvjek ih velika 4orka igra sa jednom dozom rezerve, jer treba se odmoriti od AO i polako cuvati formu za sljaku ... Istu predstavu ocekujem i u Miamiu, stisavanje forme najboljih igraca, i dizanje u Madridu, Rimu i RG, kao i odmah posle toga Vimbldonu ... Cak je i Andy Murray izdvojio specijalno vrijeme za kondicionu pripremu da bi u tom periodu eksplodirao i napravio razliku ... Rafa takodje preskace turnir ... Djokovic ima igru za Rafu ali se bojim da je Rafa mnogo laksi u nogama od Nola, to bi u nekim duzim mecevima u narednim mjesecima ako se sretnu moglo da donese prevagu ...

deki

pre 11 godina

Stvarno ne mogu da verujem kakvih likova ovde ima!Jedni pisu komentare tipa da Nole siri slavu boziju po svetu, drugi pisu vamos Rafa, treci hala Madrid,onda onaj nesrecnik bayern recordpajser.Ljudi, izadjite na svez vazduh, uradite nesto korisno za sebe i druge i pustite ove poznate sportiste koji ni ne znaju da postojite.

drago

pre 11 godina

Statisticar

ne igra se tenis samo zbog Djokovica. Ima i većih i simpaticnijih igrača, a simpatije samo rastu kad su nekog zbog teške ozlijede već pokopali za najveće domete.
Ili ti misliš da bi u tom slučaju trebalo navijati za Djokovica?

Bojan

pre 11 godina

(Konstantin, 21. mart 2013 19:00)
pa sta ako je izgubio sedam zaredom?
mislim da je to vise plus Noletovoj karijeri nego sto je minus Nadalovoj.

top

pre 11 godina

Prvo da kazem da sam uzivao dok sam citao komentare,skoro svi su vrlo korektni,obrazlozeni,pismeni,za razliku od komentara na nekim drugim mestima.Ne kazem da se svima slazem,daleko od toga,ali i oni sa kojima se ne slazem su isto tako dobri.
Nov sam ovde,da kazem da pratim tenis od sredine 80-ih god proslog veka,nagledao sam se raznih meceva i jos raznoraznijih igraca.Moram nazalost da kazem da Nole nema taj osecaj kad treba da krene za udarcem.Sve ostalo moze da se nauci,i tehnika voleja i izvodjenje,ali doci u tu situaciju koju si vezbao na treninzima,e to on nema,niti ce ikada imati.Ovo se naravno odnosi samo na meceve sa par najjacih,i to onda kad je gusto,jer tad igras ono u sta si najsigurniji,tako da kad kazete da se sprema,vezba voleje,to je samo da lakse dodje do tih najjacih,a u borbi sa njima to mu pomoci nece!

Ludi Milojko

pre 11 godina

@ Miki, 19. mart 2013 20:31
Bitno da si ti edukovano video da je, na 4:4 u trećem setu, na brejk loptu Nole poslao volej u mrežu :-)



pre 11 godina

@ 
,
            ?      ,  ,      .
!

sportska medicina

pre 11 godina

nastavak...
Za zdravo tijelo ključni su odnosi stabilizacija- mobilizacija. Stabilno stopalo-mobilan skočni zglob,stabilno koljeno-mobilni kukovi,stabilan donji dio leđa-mobilan prsni dio trupa, stabilna lopatica-mobilno rame i na kraju tj. na vrhu je mentalna stabilnost. Problemi sa stopalom narušavaju čitav lanac što je slučaj kod Rafaela Nadala.

Temolar

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...

DV-express

pre 11 godina

Postovani Sasa,sta mislite,s obzirom na ovakvu Rafinu igru koju smo videli na IW,pa i Novakovu,kakve su Novakove sanse za osvajanje RG-a?Mozda je pitanje malo preuranjeno,ali mene zanima kako vi na to trenutno gledate?

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..

milojka*milka

pre 10 godina

procitala sam sve komentare, koji su manje vise slicni ili cak isti, a nijedan komentar, nije napisan, o Nadalu, koji je pred turnir davao intervjue da nece igrati, sbog povrede kolena, a da li je neko primetio da je tokom svakog meca se Nadal toliko znojio kao da je izasao ispod tusa, pa stalno briskanje znoja sa nosa, namestanje kose, iako je imao traku, deluje mi pomalo cudno, jer do sada nisam videla nijednog igraca da se toiko znoji a da ne dehidrira, po meni je to sumnjivo, shvatam da su tepterature visoke, ali ovo je stvarno nevidjeno...mislim da bi neko ko je kompetentan za takve pojave mogao da da neko objasnjenje, znojne zlezde kada su u takvoj meri nemaju ni maratonci u trcanju, ni biciklizmu...

Miki

pre 11 godina

Kad vec toliko pricate o poboljsanju Djokoviceve igre na mrezi, moram da odgovorim. Nije sporno da je odigrao neke dobre voleje, ali cu vas podsetiti na jedno, a vidim da ste vec zaboravili: Na brejk loptu za Delpa, pri rezultatu 4:4 u trecem setu, obratite paznju koliko lagan volej Djokovic promasuje. To ce vam sve reci. Kad nesto ne znas, ne znas i to je to. Pa ne uce se voleji sa 26 godina, momci moji. Mlad magarac nesto i nauci, ali matori...(a Djokovic je teniski suvise iskusan da bi sad ucio nesto novo, posebno tako osetljiv segment igre kao sto su voleji. Prosto, ili si talenat za to i imas osecaj ili nemas). Ma neka pogodi 100 puta, ali kad zaista bude trebalo da pogodi volej, zavrsice u mrezi kao i protiv Delpa. Zivi bili pa videli.

drago

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).

NS

pre 11 godina

Zato i jeste veliki Nadal odmah posle Federera, Samprasa, Bjorga...mislim da su to cetri naj veca tenisera u istoriji tenisa.. Posle dolazi njih desetak medju njima su Lendl, Agasi, Mekenro,Nole, Beker, Vilander itd..........

Tanasije

pre 11 godina

(Nikola, 19. mart 2013 01:31)

Dzaba se tesis! Tvoj Novak je poceo da pada. Procitali su ga. Del Potro je sazreo, Marej je psiholoski ojacao, Nadal se vratio, maldi lavovi Gulbis i Dimitrov pristizu, a stari lav Roger se jos ne predaje. Dolaze teski dani za Novaka!

sportska medicina

pre 11 godina

Moram reći da mu je izuzetno žao Rafaela Nadala.Čovjek jednostavno ne smije da pobjedi nikoga.Kada mu ide lošije,onda ga je uništio njegov stil igre,češki fiziotarapeut je upozoravao na njegova mala stopala i problematična koljena(problem u pravilu počinje od zgloba ispod,rafini problemi su i krenuli sa stopalom), igra previše defanzivno itd. Kada pobjeđuje odmah je na dopingu!Kažu forumaši da je zaradio "silent ban" pa je tako Rafa pauzirao 7 mjeseci i odmah nakon kazne opet Rafa navalio na doping pa čak igra i bolje nego prije iako čovjek nije normalan jer odmah nakon kazne opet se dopingira i riskira doživotnu zabranu. Ipak su ga testirali 7-8 puta, ako su ga jednom ulovili,mogu i drugi put.Ili je nakon kazne čist,ali kako to da čist igra jednako dobro, čak i bolje nego kad je dopingiran? Ovi koji su mislili da je on 7 mjeseci odmarao i da nije taknuo reket,o sportu znaju jako malo. Itekako se radilo na eksplozivnoj snazi ruku i ramenog pojasa, na jačanju cjelokupne muskulature, odrađivali su se aerobno-anaerobni treninzi u dubokoj vodi, radilo se na tehnici i mnogo toga još i da sve sa njegovom vrstom povrede koja je mnogo lakša nego bilo kakva ruptura meniskusa, ligamenata i sl. Što se tiče njegove mišićne mase,uopće nije impresivna. Bez majce mi čak izgleda i slabo. Aerobni kapaciteti se izgrađuju do 18 godine,poslije je to mala nadogradnja i održavanje.Sumnjivije da čovjek koji je aerobno inferioran u 23-24 godini u tom segmentu drastično napreduje nego koljena.

Statisticar

pre 11 godina

(Miki, 19. mart 2013 20:31)

Miki, ne vredi ti da se raspravljas sa ovim naznalicama kojima je Novak sve u zivotu. Oni za tenis pre 2011. nisu ni culi. Mi pravi poznavaoci tenisa koji pamtimo pravu zlatnu eru tenisa sa velikanima Ivanisevicem i Samprasom, znamo da je Novak lazni Br1 i da ce se to uskoro promeniti jer se vratio najveci spanski sin, kralj sljake i heavi speena veliki RN. A onda cemo konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Miki drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

xxxx7

pre 11 godina

Citam i ne verujem...da li ste vi ljudi normalni?! Kakav doping, kakvo foliranje, ili namestanje?! Setimo se samo 2011. kada je novak bio neporazen do polu-finala RG-a, to je sest meseci (?!) u modernom tenisu nestvarno, nemoguce... niko nije pomenuo doping, nego on je heroj, igra srcem za Srbiju i bla, bla, a Nadal sta god u svojoj karijeri da uradi, NARAVNO on je dopingovam, aman, aman! Ja razumem da navijamo svi za Novaka, ali to ne znaci da rezultati drugih tenisera treba da se omalovazavaju na svaki nacin.
Drugo, Rafa je bio u treningu ovih 7 meseci, iz teretane se nije izlazilo, nije sedeo i gledao tenis na TV-u i plako nad svojom sudbinom sto je povredjen.
Trece, kako bilo ko moze da posumnja u njegovu povredu. Da ovoliko nije bio povredjivan tokom karijere bio bi najbolji teniser ikada... da li stvarno mozete da pomislite da neko u trenucima svoje najvece slave i popularnosti moze namerno da se povuce na godinu dana, i tako vise puta u karijeri, ja stvarno mislim da svako ko se bavio sportom , makar i amaterski zna o cemu pricam, vi ostali to i ne mozete da razumete, jer ste okupirani teorijama zavere.
Novaku svaka cast na svemu do sada, ali nemojte da omalovazavate jednog ovakvog sportistu, borca, coveka.
pozdrav

anfakbls

pre 11 godina

Covjek 7 mjeseci ne odigra takmicarski mec a onda odigra 3 turnira i sva 3 osvoji. Sport zaista nema smisao vise. Niko me ne moze ubijediti da posle toliko teske povrede koljena covjek se vrati i lagano osvoji 3 turnira jedan za drugim. Volio bih da cujem misljenje onih koji su se aktivno bavili sportom sta misle o ovome? Ja jesam malo pikao fucu i bas zbog toga ne mogu da povjerujem u pricu o povredi.

Boban

pre 11 godina

Mislim da Nadal moze da skine onaj "zavoj" sa kolena, u tu pricu o povredi vise ne veruju ni mala deca. Izgledalo mi je smesno, ali prica o Nadalovom sporazumnom udaljavanju sa teniskih terena dobija sve vise na tezini. Ko ne veruje neka se podvrgne nekom hiruskom zahvatu na kolenu pa ce mu biti jasno, ja sam skoro radio obicnu artroskopiju kolena...

Miki

pre 11 godina

(Djoksa, 20. mart 2013 23:19)

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal. Godinu dana kasnije, vratilo se na staro, Nadal je razbio njega 3 puta na omiljenoj mu sljaci i vratio stvari na svoje mesto. Nemojte se baviti analizama, traziti uzroke i razloge da opravdate poraz vaseg ljubimca. Delpo je bio bolji, pobedio je zasluzeno i prebolite to vise. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne vasa nagadjanja.

Posmatrač

pre 11 godina

Već sam postavio slično pitanje: zašto Novak tako opušteno, pa i neodgovorno ulazi u svoj servis gem posle brejka koji je napravio u prethodnom gemu?

Posle 1:0 u setovima i 3:0 u gemovima drugog seta on sa Del Potrom gubi - toga je bilo ranije, ali sada...?

sasa jokic

pre 11 godina

Svi pricaju o katastrofalnoj igri Tsonge u cetvrt finalu, a ja sam video fenomenalnog Noleta.
Tako da ne stoji da je lose odigrao sve meceve. Imao je problem sa opustanjem posle 6:0 u dva meca, ali to se desava posle ubedljivog seta.
Novak kao broj jedan mora da planira tur u detalje, i opredeli se koje ce titule juriti, koje ne, i koje ce turnire oropustati.
Kada je Federer izgubio u 1/4 finalu i time izgubio 820 poena, ukazala se ogromnaprilika. Da je prosao u finale, znao je da ga ceka extra naporan mec pred Majami gde brani titulu, plus za sledecu godinu bi imao tri vezana turnira gde brani sve.
Mislim da nam je sa 3:0 u trecem poslao poruku,, da moze ali ima bitnijih stvari. Svi znamo da kao i Nadal u trecem setu ubacuju u petu , tek onda pocinju da igraju najbolji tenis, i melju protivnika, sto ovoga puta nije bio slucaj.
Noletov prioritet ove godinec je RG, tako da mislim da ce preskociti Monte Karlo, kako bi se maximalno odmorio, a izgubljene poene moze vec u Madridu da nadoknadi ulaskom barem u polu finale.
Madrid i Rim su dovoljni da udje u ritam za RG. IW nikoga ne treba da brine.
Posle Nadalove igre na IW imam veliku sumnju u pricu o povredi kolena!

sportska medicina

pre 11 godina

@gem,set and...
Rafael Nadal je čist.To je dokazano jer je negativan na svim anti doping testiranjima. Ako nije čist, želim dokaz,a ne špekulacije i razne teorije zavjere.Znači,on nema šta dokazivati nego oni koji kažu da nije čist. A vi dokaze nemate. O tome ja govorim i zato ne spominjem Novaka i njegove aerobne kapacitete i njegovo "jaje", gluten free o kojima se također da špekulirati.To nema smisla.Za mene je Novak čist. Ako Vi mislite da Rafa ima samo teški top spin i da igra samo na iscrpljivanje protivnika, ne poznajete dovoljno ovu igru. On ima apsulotno sve u napadačkom i obrambenom smislu. Protiv ofanzivaca Federera, Del Potra ,Berdicha je imao više winera nego ovi "napadači". Da je najbolji kontraš, to je istina. Voleje igra puno bolje nego Novak,a postotak servisa mu je među vodećima u svijetu.Među vodećima je i u postotku reterna,a slovi za najboljeg svih vremena u pasing udarcima.Način na koji Nadal "otvara" teren je sigurno najbolji svih vremena. Nadal sa 9 godina osvaja svjetsko prvenstvo u kategoriji do 12 godina. Nadal sa 14 godina pobjeđuje Pet Keša(tada u teniskoj mirovini) u egzibiciji nakon koje Keš izjavljuje da nikada u životu nije vido tako talentiranog klinca koji može da pogodi muhu u letu. Kada ga je Franulović prvi put gledao, rekao je da će sigurno biti novi broj 1-bilo mu je oko 14. Nadal je ekstra talentiran igrač i veliki profesionalac koji ima apsolutno sve teniske udarce. Neki to vide,a neki ne vide. Nemam više šta da dodam. POozdrav!

lalala

pre 11 godina

Ma sad me bas briga i za Federera i za Novaka i za Endija jos manje za Delpa ... NADAL se vratio i sve sto zelim je da nastavi ovako... Ali kakve vi gluposti pisete... Ja shvatam da vi navijate za Novaka ali bas ovako po Rafi.. Jedan od najboljih ikada i bio bi jos bolji da se ceo zivot ne muci sa povredama... Volimo tenis a ja volm Nadala :D

VinsentVega

pre 11 godina

Indian Vels i Miami su jaki turniri ali nalaze se izmeju velikog Australian Opena i pocetka sezone sljake, i uvjek ih velika 4orka igra sa jednom dozom rezerve, jer treba se odmoriti od AO i polako cuvati formu za sljaku ... Istu predstavu ocekujem i u Miamiu, stisavanje forme najboljih igraca, i dizanje u Madridu, Rimu i RG, kao i odmah posle toga Vimbldonu ... Cak je i Andy Murray izdvojio specijalno vrijeme za kondicionu pripremu da bi u tom periodu eksplodirao i napravio razliku ... Rafa takodje preskace turnir ... Djokovic ima igru za Rafu ali se bojim da je Rafa mnogo laksi u nogama od Nola, to bi u nekim duzim mecevima u narednim mjesecima ako se sretnu moglo da donese prevagu ...

Miki

pre 11 godina

Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu!

Sinko, toliku kolicinu gluposti odavno nisam procitao. Iskreno, umoran sam vise od prepucavanja sa tobom i tebi slicnima. Imate svoje misljenje, pa ako mozete sebe da zavaravate, samo napred. Inace, pre Pariza, imas Monte Karlo, Barselonu, Madrid i Rim. U nastavku sam hteo da napisem "ako si zaboravio", ali sam se setio da nije to slucaj, vec ti nemas pojma o tenisu, to je evidentno. Ili se "ukljuci" malo vise u pracenje ove predivne igre, ili nemoj vise komentarisati, samo ispadas smesan.

Nesho*

Nesho, Nesho :) Prvo, ne kaze se zadnje, nego poslednje. Drugo, koje to dve godine? Prosle godine, Nadal je prilicno lako tukao Djokovica 3 puta, pa se povredio i propustio ostatak sezone. Jesi zaboravio, ili ni ti ne pratis tenis? Malo edukacije, ljudi. Pozdrav.

drago

pre 11 godina

Statisticar

ne igra se tenis samo zbog Djokovica. Ima i većih i simpaticnijih igrača, a simpatije samo rastu kad su nekog zbog teške ozlijede već pokopali za najveće domete.
Ili ti misliš da bi u tom slučaju trebalo navijati za Djokovica?

Statisticar

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)

Apsolutno se slazem sa tobom! Konacno jedan pametan i strucan komentar. Vraca se Rafa na No1 i smenice ovog sadasnjeg laznog No1 koji apsolutno to ne zasluzuje. Ovi Novakovi zaludjeni fanatici nikako to da shvate a mi mrzitelji cemo onda konacno moci mirno da spavamo a dotle brate Drago drzi se nekako… izdrzacemo. Meni tablete malo pomazu ali nedovoljno, jel imas ti neki savet?

Konstantin

pre 11 godina

Jeste, ali je Djokovic vrlo dobro znao da to nije onaj pravi Nadal...
(Miki)


A zasto ti trazis razlog da opravdas poraz tvog ljubimca (Nadala) ovom recenicom. Novak ga je oprao i ponizio serijom od 7 pobeda i naneo mu neizbrisivu mrlju na karijeri koju ce spanski sin pamtiti dok je ziv. Nikakva opravdanja mu nece pomoci, ni njemu, ni njegovim navijacima. Kad god neko u buducnosti krene da dokazuje da je RN najveci svih vremena, u sobu udje plavi slon ma kome pise "SEDAM ZA REDOM". Preboli i ti to vise. A za ovu poslednju recenicu si u pravu. Vreme ce pokazati sta ce biti dalje, a ne tvoja nagadjanja.

Milan

pre 11 godina

Dragi Saša,

da li ste možda razmišljali o tome da u Novakovom porazu ne postoje neki dubokoumni razlozi,već da je prosto neizvodljivo da on igra apsolutno svako finale?Sa Noletovom fizičkom spremom je sve u redu.Moje je mišljenje da Delpo igra 20% bolje i ima 200% više sreće kada igra sa Novakom,nego s ostalima.

I ja mislim da poraz u polufinalu IW ne treba doživeti tragično.Na kraju krajeva i prošle godine je izgubio u polufinalu Velsa od one teniske neznalice i panja Džona Iznera,pa nismo primetili da je poraz od toliko slabijeg protivnika uznemirio Đokovića(naravno Delpo je čitavu dimenziju ispred Iznera).

Nadal-sve najbolje!!!!
Đoković prosto mora imati odgovarajućeg rivala s kojim će se takmičiti za teniski presto.

pozdrav}

pre 11 godina

poštovanje saša j. moguće je da Nole odustao od IW samo ukoliko je sa ATP "dogovoreno" da se iskoriti trenutak, napravi senzacija od Rafinog povratka i tom njegovom pobedom podigne temperatura za celu sezonu. Ogromni su novci - oni svi ipak rade za uspeh firme ATP (udruženje prof. igrača) odakle svima ide zarada, od No.1 do No.xxx. Kako ja vidim, tu No.1 ima posebnu odgovornost da uz pomoć agencije, ATP-a i svih igrača, sport napravi što uspešnijim i medijski atraktivnijim (to je upravo bio najveći problem Novaku za probijanje na No.1). Jedan od puteva je i maksimalno medijsko korištenje ovakvih događaja kao što je povratak Nadala. Ovo je ogroman dobitak za sport, od čega i Nole ima koristi kao i svi drugi. Naravno, mi o tome ne možemo puno znati (ni pričati na ES) ali se neke stvari daju naslutiti.. Ovime ipak ne tvrdim da je Nole prepustio IW
Takođe, ne vidim smisao da Novak "prepušta" turnir zbog odbrane bodova sa tri turnira sledeće godine. Tzv "odbrana bodova" je novinarska iluzija koja ne postoji – jedino možeš steći nove a nikako odbraniti one koji neminovno nestaju nakon 12m. Znači, svaki poen je dobrodošao jer ti omogućava opušteniju igru narednih 12m. Ako sada, kako ti veruješ, nije uzeo tih npr 700 poena, on ih samo neće koristiti narednih 12m i ništa više. Ako se setiš, zbog takve situacije je 2012 izgubio No.1 – pogršno je misliti da je to zbog neodbranjenih, već zbog neosvojenih poena

obično uporedjenje

pre 11 godina

Kao profesionalni muzičar na jednom instrumentu( diplomirao na Muzičkoj Akademiji u BGD pre 20.tak godina) želim da objasnim neke obične i jednostavne stvari. U muzici se instrument SVAKODNEVNO vežba satima. Prosečan, dobar instrumentalista, da bi odsvirao težak program i javno ga izveo, tako radi. Svaki dan. Menjuhin, po mnogima violinista veka je isto vežbao svaki dan. Da li mislite da nije mesecima držao violinu u rukama, da bi mogao da odsvira vrhunsi umetnicki program i dao koncert u Karnegi Holu?? Nikada, polomio bi se na nekom Paganinijevom kapricu i bio bi smešan.A na solističkom koncertu svira se više dela, sat ipo programa. Ozbiljnog i teškog.Da li mislite da isto to nije radio i Rubinštajn? Mislite da bi mu prsti radili i lako bi svirao ukrase nekog Šopenovog nokturna da nije vežbao satima svaki dan? Mi muzičari znamo priču, navodno istinitu. Zašto tako kažem? Jer se radi o periodu od više vekova, možda je i tačna. Betoven je govorio(genije), kada 1 dan ne vežbam ja to primećujem. Kada 2 dana ne vežbam to primećuju moji prijatelji. Ako ne bih vežbao 3 dana..primetiće publika? Da li je ova anegdota istinita ili ne..ja to ne znam ali da je TAČNA, mi umetnici to odlično znamo. A pola godine ne pipnuti instrument??? Ne držati reket u rukama pola godine?? Pametnom..dovoljno..Navijačke strasti su nebitene, samo istina. Drugarski pozdrav.

jelena

pre 11 godina

Novak je vise puta do sada pokazao da, kada zeli, dobija svaki mec. Cim ostvari cilj zbog kojeg je dosao na turnir, mecevi se pretvaraju u jake treninge, po principu app (ako prodje prodje).

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..

rafa

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 19. mart 2013 21:41)
Ok,razumem ja to,al ne znam sto se toliko o tome diskutuje..On je sam rekao da nece ucestvovati na turnirima dok ne bude bar 90 posto spreman,jer nece sebi da dopusti da gubi od slabije rangiranih igraca.Ocigledno da je imao i imace i ubuduce izvesnih problema,ali to ocigledno nije bilo toliko ozbiljno.A i sigurno je poraz od Rosola uticao da konacno presece i odluci da prekine neko vreme..Ali opet,ne razumem sto sad njega svi napadaju?Pa on je napravio samo sebi problem ako uopste nije bio povredjen a nije igrao.to ga je samo kostalo bodova i pada na listi.I pored svega toga on je pokazao da je jedan od 3 najveca igraca ikada jer je pobedio na 3 od 4 turnira posle 7 meseci neigranja nijednog takmicarskog meca.To samo govori koliko je talentovan ali nazalost vecina misli da je on samo fizicki radnik.I jos nesto ako mogu da primetim,svaki teniser koji pobedi Novaka biva ispljuvan i omalovazen a do pre nekoliko je bio omiljen:marej,delpotro..Treba biti objektivan..Kada je Nadal poceo da gubi od Novaka onda odjednom kao nisu prijatelji,i odnosi su zahladneli,ali zato kada Novak izgubi od Mareja i zatim kaze da vise ne mogu biti prijatelji,jer su sada veliki rivali,onda je to normalno.I tipsarevic da moze da pobedi novaka,ne verujem da bi bili u takvim odnosima..To je sve normalno,i oni mogu da pogrese i prenagle u nekim izjavama,ponositi su i nedaju na sebe ali ne razumem sto sve mora da se komentarise i da se tome pridaje tolika paznja.

Madridista Kg

pre 11 godina

Analiza je na mestu. Bravo Sasa. Sto se tice svih nevernih Toma, muzicara i ostalih... Nadal nije sve vreme pauze lezao u krevetu, igrao poker i zdrao masno pecenje... On je sa treningom poceo jos pre par meseci, odlagajuci trenutak povratka dok nije postao iole spreman za ozbiljan i konkurentan tenis. Oni koji malo ozbiljnije prate tenis znaju sta Nadala najvise pogadja za vreme povreda - to sto ne moze da trenira! Naravno, niko od nas ne zna sto ko od tenisera radi, cime se oporavljaju itd., ovo je samo moje misljenje. Samo, kao dan je jasno sledece, da je Rafa izgubio finale, niko ne bi pomenuo doping ili sta vec, a od poraza realno nije bio daleko, ali to su ljudi...

milwood

pre 11 godina

Drago mi je što se Rafa vratio sa titulom sa IV. Ne razumem komentare da se na Rafi ne primećuje odsustvo od 7 meseci . Rafa trenira još od decembra . S druge strane i u Čileu i u Brazilu bilo je primetno loše , da ne kažem očajno kretanje i nameštanje ( većina ljudi je u komentarima na ovom mestu to primetila ) . Tek u Akapulku je Rafa zaličio na sebe . Tako da je pre IV imao u nogama nekoliko meseci treninga i 3 turnira . Rafa nažalost ima hroničan problem sa kolenima i ne može da veže jednu sezonu bez jakih bolova , te nije ni čudo što je tokom karijere nekoliko GS turnira baš zbog povrede preskakao . Sve najbolje želim Rafi u njemu omiljenom delu sezone i uopšte u preostalom delu sezone i karijere .

sportska medicina

pre 11 godina

@game set and...
Ako ste ozlijeđeni,nadležne organizacije mogu vam dopustiti da uzimate lijek koji je na listi nedopuštenih sredstava.Pošto je to pod "zelenim svijetlom" onda to nije doping niti će biti ni nakon 10 godina jer je atp upoznat s time i to je rađeno pod dopuštenjem.To je dakle moguće,ali ne vjerujem da je to slučaj kod Nadala. Nadal je imao svega 2 pauze u karijeri, jednu kraću i sada ovo dužu. Pauze su uslijedile nakon Wimbledona tj. RG. Ako se u tom periodu "pumpao" logično bi bilo da u nastavku sezone eksplodira no on je recimo 2009 bio jako loš nakon povratka,trebalo mu je 2-3 mjeseca da dostigne dobru formu. Prvi put se vratio na tvrdu podlogu i to nije izgledalo dobro s toga je zemlja sada bila logičan izbor.Drugo, ako tu "foru" s ozljedama prodaje Nadal, zašto drugi igrači to ne rade? Dr. Fuentes je praktički raskrinkan 2005 godine i od tada je Nadal više puta govorio da Fuentes javno reče koja su imena bila na njegovim listama. Bicikliste se imenovalo,ostale nije jer su navodno čitav Real Madrid i Barcelona bili na tim listama. Od tenisača se spominjao i David Ferer,ali o njemu niko ne priča jer nije uspješan kao Rafa. On je čist,uporan i pit bul,a Rafa je sumnjiv mada je barem duplo uporniji od Ferera. Fizički Nadal uopće nije impresivan. Nešto jače ruke i rameni pojas dok torzo-pogotovo pectoralise imaju snažnije i Verdasco,Murray,Đoković,Berdich i mnogi drugi.Kod njega problemi počinju od stopala.

marija

pre 11 godina

cudni su ovi iz argentine
maradona-zlatna ruka a tako dobar sportista
berlok vristi dok igra tenis
mesi je profesionalac u fudbalu
delpo je imao super sportsko ponasanje ali se na mecu poneo vrlo nesportski,nakon meca davao izjave kako bi mari mogao biti prvi ili nadal,ubedjena sam da je to neka smisljena igra i taktika da naruse psyholosko stanje naseg tenisera,cak su pridobili "malog"tipsu bez karaktera i svog ja....delpo je pravio pauze da prosto svaki put ga djokovic na suncu ceka...naravno imao je i smisljenu taktiku za napad na kraju ,i naravno zna se da je sa nadalom igrao egzibicioni mec ....mislim da ga je organizator turnira sredio da i on dobije deo kolaca pre pocetka meca

sportska medicina

pre 11 godina

@game, set and
Nadal je prvi turnir nakon povrede igrao u Čileu.Itekako se vidjelo da "štedi" nogu, da se sporije kreće, da ne trči za svaku lopticu. Isto je bilo i u Brazilu, tek nešto bolje u Akapulku.Od toga je prošlo više od mjesec dana. Povreda je neugodna,ali nije toliko teška kao problemi sa stopalom. Saša Ozmo piše o igri, piše o onome što vidimo na terenu i to valjda možemo komentirati tj. izraziti svoje mišljenje. Ostale stvari mi ne znamo i jako je nekorektno uptuživati nekoga za nešto,a da nemamo ni jedan jedini dokaz.Dok je Novak dobijao Rafu svi su samo pričali o igi i o Novakovoj vrhunskoj pripremljenosti. Kada ovaj njega dobije, odmah je sumnjiv. To je jako nekorektno. Nadal je 2010 na us openu bio sumnjiv, a 2011 je igrao sličan tenis i izgubio od Novaka no tada se pričalo samo o Novakovoj fantastičnoj igri.Jednako vrijedi i za Wimbledon i Australian open 2012. Iznimno nekorektno. I tenis pratim od vremena Lendla, Mekenroa, uživao sam gledati Edberga, Tim Mejota, Bred Gilberta,gledao sam kako igra Janik Noa,Lekont,Aron KLeikstin, finala garosa Gomez-Agasi...imam dosta godina. Pozdrav!

hardy

pre 11 godina

Ja bih se dotakao ''spektakularnog'' povratka Nadala. Prvo pitenje je, a kada se to Nadal povredio? Protiv Rosola na Vimbldonu? Nešto se ne sećam da je bilo povrede na tom meču. Jednostavno se desio ''onaj'' dan kad autsajderu ide sve od ruke? Rafa ili njegov tim su jednostavno odlučili:pravi je trenutak da se napravi pauza, regeneriše telo, a i ''bolećiva'' kolena. Pošto najbolji ne mogu propuštati turnire bez opravdanja izabranog lekara (sledi kazna od ATP-a), Nadalov štab izvlači večitog keca iz rukava-bolovi u kolen(u)ima. Nadal se odmara nekoliko meseci i puni baterije za novu sezonu. Pre prvog turnira je bar 2-3 meseca ozbiljno trenirao. Pod tenzijom drži tenisku javnost najavama povratka na teren(Abu Dabi, pa Doha, ipak ne, pa AO itd). I naravno za povratak bira šljaku Južne Amerike i IW najsporiji beton na turu. Naravno praćenu neizvesnošću nastupa u IW. IW je turnir na betonu na kome Rafa ima najviše uspeha. Ovo mu je treća titula. Na svim ostalim mastersima na tvrdoj podlozi on ima ukupno tri titule. IW mu je uspešniji i od turnira sa najbržom šljakom. On kao kralj šljake u svom Madridu u zadnje 4 godine kako se ovaj turnir igra na šljaci ima samo 1 titulu. A i na preteči ovog turnira Hamburgu, ima samo 1 titulu. Jednostavno spori beton IW je bio idealan da nakon pauze bude njegov prvi turnir van šljake. Vrhunski sportisti i njihovi timovi ništa ne prepuštaju slučaju. Sve se brižljivo planira. A naš benifit je što ćemo ponovo moći da uživamo u Rafa-Nole serijalu.

sportska medicina

pre 11 godina

nastavak...
Za zdravo tijelo ključni su odnosi stabilizacija- mobilizacija. Stabilno stopalo-mobilan skočni zglob,stabilno koljeno-mobilni kukovi,stabilan donji dio leđa-mobilan prsni dio trupa, stabilna lopatica-mobilno rame i na kraju tj. na vrhu je mentalna stabilnost. Problemi sa stopalom narušavaju čitav lanac što je slučaj kod Rafaela Nadala.

andrej

pre 11 godina

@Konstantin Tek sad vidim ovu "argunentaciju" koju ti iznosis. Vidi se da ne razumes sport. I Nadal je Djokovica pobedio skoro 19 puta. Mislis li da je koga briga osim navijacke fanatike sto je Rafa izgubio kako ti kazes 7 puta uzastopno. To je nebitno, i ne cini Nadala manjim sampionom. I za Nadala nikad ne moze biti ponizenje. Jer Nadal je takmicar, sportista, pravi, vrhunski. I kao takav moze da gubi i pobedjuje. Kao i ostali. Na kraju karijere on ce biti upamcen kao jedan od dvojice najboljih, drugi je Federer, a Nole kao covek koji je uspeo da im se umesa na tron. Inace mozes lako da progutas svoje reci. Jer tih 7 za redom mogu da se okrenu. Rafa ima 3 vezane pobede, idu turniri na sljaci, a Nole nije bas u formi. Kad neko za 30 godina pomene Rafu, sta mislis da ce biti asocijacija? Da je sedam puta izgubio od Noleta ili da je rekorder na Garosu, kralj sljake, covek koji je srusio Federera? Mislim da znas odgovor.

Citizen

pre 11 godina

Ovde neki čak pominju moguće namestanje meča. Djokovic je izgubio jer je hteo da izgubi, moglo mu se. Odbranio je bodove, Federer izgubio, dakle povećao je prednost na ATP listi, sa druge strane Nadal ga čeka u finalu, nije da ne sme da igra protiv zahuktalog spanca, već mu opipava puls tako što pušta Delpa da prodje, čisto da vidi gde je u odnosu na njega, a onda ga čeka Majami, koji osvaja i šljaka gde će pokazati Nadalu ko je gazda. Dobra je stvar za tenis što se Nadal vratio i to u velikom stilu, Delpo je pokazao da može da se nosi sa najboljima, dobiti Mareja,Djokovica i Nadala za malo, i to za redom,svakako nije mala stvar. Ja bih voleo da Djokovic igra taj Monte Karlo i da ga konačno osvoji, prosto mi bode oči turnir zajedno sa Sinsinatijem. Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

Pirova pobeda

pre 11 godina

Nemojmo da nam svaki turnir potpuno menja procenu teniskih velikana! Veliki povratak Nadala, Federerov odlazak u penziju, Djokovicev kiks? Federera su cesto slali u penziju, ali se on uvek vrati, i ponovo ce! Mislim da je on igrao protiv Nadala sa pola snage, i to iz istog razloga iz kog je Djokovic svesno izbegao da igra sa Nadalom u finalu! Naime, Nadalu je poraslo samopouzdanje, pa ce njegov ponovni pad biti jos bolniji! Kad se bude igralo u tri seta, kad i Djokovic i Federer, pa i Mari, krenu u lov na veliki trofej - tad ce opet da izduva vestacki naduvani balon, zvani Rafael Nadal. On nakon ovog turnira ima potpuno pogresnu procenu o svojim trenutnim sposobnostima, a posto preskace Majami - eto njega nespremnog u Parizu! Djokovica sto se tice - ako nekom treba, iz taktickih razlopga, da prepusti pobedu, onda je Del Potro svakako najbolji izbor! Odlican teniser, odlican momak, a da nije bio umoran - po svoj prilici bi vec on "ohladio" ponovo uzletelog Nadala. Cija ce se "povreda" vrlo brzo obnoviti - nakon prvog "sokantnog" poraza.

top

pre 11 godina

Prvo da kazem da sam uzivao dok sam citao komentare,skoro svi su vrlo korektni,obrazlozeni,pismeni,za razliku od komentara na nekim drugim mestima.Ne kazem da se svima slazem,daleko od toga,ali i oni sa kojima se ne slazem su isto tako dobri.
Nov sam ovde,da kazem da pratim tenis od sredine 80-ih god proslog veka,nagledao sam se raznih meceva i jos raznoraznijih igraca.Moram nazalost da kazem da Nole nema taj osecaj kad treba da krene za udarcem.Sve ostalo moze da se nauci,i tehnika voleja i izvodjenje,ali doci u tu situaciju koju si vezbao na treninzima,e to on nema,niti ce ikada imati.Ovo se naravno odnosi samo na meceve sa par najjacih,i to onda kad je gusto,jer tad igras ono u sta si najsigurniji,tako da kad kazete da se sprema,vezba voleje,to je samo da lakse dodje do tih najjacih,a u borbi sa njima to mu pomoci nece!

majk

pre 11 godina

..pored toga mislim da i on sam nije ocekivao bas da ce Nadal uspjeti da dodje do finala i mislim da nije bio "spreman" da ga doceka, ne u smislu da ga se necim uplasio, vec pomalo iz razloga ovog prethodnog sto napisah gore.. i sto je Nole taj koji bira mjesto i vrijeme gdje ce ga doceka poput revolverasa. Dosta je mazohista po prirodi, pa onda bira opet sljaku i domaci "Rafin" teren.. Taj naredni susret bice jos jedna teniska poslastica i opet u najvecoj mjeri izvedena samo u Novakovoj reziji! Nole priprema jos jedan as iz rukava, tj. servis-volej oruzje i mislim da je smrtno ozbiljan da atakuje iza RG-a odmah i na Vimbldonu i uzme sva 4.GS ove godine, bez iole strepnje od drugih! On vrlo dobro poznaje svoje rezerve i snagu, tako da si moze dati luksuz i dozvoliti si i ovaj poslednji poraz od Delpa..

deki

pre 11 godina

Stvarno ne mogu da verujem kakvih likova ovde ima!Jedni pisu komentare tipa da Nole siri slavu boziju po svetu, drugi pisu vamos Rafa, treci hala Madrid,onda onaj nesrecnik bayern recordpajser.Ljudi, izadjite na svez vazduh, uradite nesto korisno za sebe i druge i pustite ove poznate sportiste koji ni ne znaju da postojite.

Djoksa

pre 11 godina

nastavak...

E sad, apropo te mentalne čvrstine... Primer, početak drugog seta... Posle MTO, Novak otvara servisom drugi set i gubi ga, tj Delpo pravi brejk... Reakcija koja je došla posle toga zahteva jednu mnogo dublju analizu... Novaka baca reket, 3-4 puta, posle promene strane zubima hvata svoju majicu a onda pokušava rukom vukući na drugu stranu da je pokida!?!?!? Znači, ponaša se kao razmaženo derište kad mu se otme omiljena igračka.. Neshvatljivo, nepojmljivo! U svakom slučaju nedostojno ponašanje za nekog koji prvi u svetu u bilo čemu a posebno u globalno popularnoj igri zvanoj tenis...
Čudim se da niko tome nije pridao nikakvu važnost... A to jeste važno!
Dva su moguća scenarija koji bi mogli da objasne ovu situaciju... Prvi, Novak oseća da njegova igra nije dorasla Delpovoj i da bi ovaj brejk mogao da da krila Huanu... Dalje, meč se produžava po nesnosnoj vrućini time se gubi neophodna svežina tako neophodna za ev. finale sa Nadalom... Drugi, vraćam se na Ozmov početak... "Holivudski"! Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG..

Dermendziev

pre 11 godina

Pre starta IW vise sam bio okupiran temom "Dali je ovo mozda poslednja godina velike cetvorke".Rekoh sebi:sacekaj IW ce dati odgovor na mnoga pitanja.Danas poslah komentar na Rafinoj vetki,a ono nema ga.Valda ce na Sasinoj vetki biti sve ok. kao i uvek,pa izaci i ovaj komentar.

Novak je malo podbacio,a nije ni odsudjen da vecito on igra finala.Ocekivao sam neizvestno finale Novak-Rafa.Potro je malo sebe i sve ostale nalozio u svom stilu,na svu zalost bez zavrsnice(opravdanja nisu Marej,Novak i kratko vreme oporavka,jer ako hoces veliku cetvorku,stisni zube-jedan GS i mozda dva Mastersa premalo je za najvece domete).Mene je najvise Gulbis prijatno iznenadio.

Rafa ce sve dati za RG,Fed za W,da ne bude ono Fed prica Rafi:"Rafa sta smo mi to radili tokom karijere,vidi sta hoce Novak".

U Rafinim izjavama nikada nisam iskreno verovao,pa me bas zanima sta li ce pisati u memoarima koje ce mozda morati nekada pisati.Iskreno,on me po nekad mnogo podseca na Serenu.

Vrlo ozbiljna Rafina povreda,eventualni gubitak ovogodisnjeg RG,Fedov eventualni gubitak W,najkrace receno eventualni Novakov godisnji GS,po meni ne samo da bi razbio veliku cetvorku,vec me navodio na misao o dvojcu bez kormilara.Potro daje samo trenutne bljeske,nedorecene,bez kontinuiteta.

Po meni,vec sledece godine ipak ostajemo bez velike cetvorke,sa velikom trojkom,zbog Fedove biologije.Rafa je zdrav ko dren,a "svi mi uglavnom igramo sa povredama" neko rece,dok se druge stvari prelamaju preko kolena.

Pozdrav!

NOLEmanija

pre 11 godina

Jasno je da je No1e odigrao ovaj turnir sa odredjenim rezervom i dosta takticki nespreman. Fizicka snaga me iskreno ne brine, jer znam da je to sto smo gledali ni 80% No1eta. Cuvao se za Majami i odbranu titule, koji mu je ocigledno vazniji. Naravno, sve ovo ne umanjuje Delpovu sjajnu igru i tvrdim da bi osvojio turnir da je imao samo malo vise snage. Rafa. Ne znam sta da mislim o njemu. Jako je neprirodno ovo sto je uradio. Mesecima ga nema, odigra neke male turnire i onda osvoji masters na BETONU. Spekulacije o tome da li ce se vratiti na prvo mesto su smesne, jer decko ne moze da odigra dva uzastopna turnira na tvrdoj podlozi. Jako me zanima koliko ce moci da igra ovako do kraja sezone, a da ne pricam na duze staze.

fortissimo

pre 11 godina

Osnovni razlog Novakovog poraza je servis. Od toga sve pocinje u tenisu i da je servirao kao protiv Conge mislim da bi bio veliki problem za Delpa. U trecem setu prvi servis je redovno zavrsavao u mrezi a onda sledi drugi koji je u stvari donosio duge poene. I takav stil igre je odgovarao Novaku, duzi poeni ali sta vredi kada je puno gresio i to nekarakteristicne greske za njega. Sa druge strane za mene iznenadjenje, Delpo je odlicno igrao duge poene. Znaci, servis, veliki broj gresaka , protiv Conge svega 6 koliko se secam a u ovom mecu barem 4 puta vise, nisam siguran. I treci razlog koji mi uopste nije jasan. Bekhend paralele, njegov omiljeni udarac. Nema ih u celom mecu a jako retko na celom turniru i cini mi se generalno jako retko vec duze vreme? Zasto..to nemam pojma. Zasto se nadigravao na forhend Delpa i nesto dokazivao kada i amater, obican ljubitelj tenisa zna kakav forhend ima Delpo? To mi nije jasno? I na kraju, po Novakovom izrazu lica ne bih rekao da je mnogo bio razocaran ovim porazom. Sta mislite, zasto i da li sam u pravu?? Veoma srdacno i nasmejano se pozdravio sa Delpom. Dodajem ..uz zagrljaj..da li je Novak nesto znao (dodajem i Rodzer..treci set se sa Rodzerom nesto desavalo..Rafina izjava), sto mi ne znamo i nemamo pojma. Vreme ce sve pokazati. Pozzz..

game, set and...

pre 11 godina

idemo redom:

1. junak turnira se uzdigao kao Feniks, nije igrao 7 meseci, po povratku izgubio od Zebaljosa(???) na svojoj omiljenoj podlozi, a onda ušao u seriju, oborio Federerov rekord, kako???
2. Del Potro, kao i svi ostali, pruža najbolje partije protiv najboljih, ali za razliku od većine, ne predaje se kad je u rezultatskom zaostatku, a ovoga puta prikazao je i kontinuitet, vrhunski tenis 3 dana zaredom, ogroman napredak, za više mu je nedostajalo snage...
3. ja sam odmah posle polufinala rekao da je Nole odigrao meč sa dva potpuno različita lica, jednim u prvom setu, a drugim nakon toga... ja sam u tom prvom setu video kratke dijagonale, bile su čak i dve u dva uzastopna poena pri kraju seta iz forhenda, a tačnog broja se stvarno ne sećam... izlasci na mrežu su bili takvi da bi na njima i Rodžer pozavideo (i po broju i po kvalitetu)... i onda pad, bezrazložan... Nole ima kvalitet da i pri neverovatnom padu energije i koncentracije zna i može da spreči prepucavanje forhendima sa Huanom, ali nije to uradio... kraj priče... meni su u glavi Majami i Dejvis kup, a šta je bilo u njegovoj, to ne znam...

što se ostalih igrača tiče, bili su statisti u pravljenju istorije Masters turnira, prave moderne bajke, a ja sam prestar da bih verovao u bajke...

srdačan pozdrav...

DV-express

pre 11 godina

Postovani Sasa,sta mislite,s obzirom na ovakvu Rafinu igru koju smo videli na IW,pa i Novakovu,kakve su Novakove sanse za osvajanje RG-a?Mozda je pitanje malo preuranjeno,ali mene zanima kako vi na to trenutno gledate?

zadivljen sam

pre 11 godina

(lacoste, 19. mart 2013 00:55)

Primetio si ogroman napredak u Nadalovoj igri. Kada je on to napredovao, dok je bio povredjen? U tih 7 meseci Nadal je napredovao sa spinovanim balonima, trcanjem sa jednog kraja terena na drugi, u servisu..mislis da je to napredak u njegovoj igri i da tako nije igrao ranijih godina? A kako je on to uspeo, kada je imao povredu? Kako je poboljsao svoju igru sa ovim elementima, trenirajuci udarce iz mesta? Pa nije mogao da trci, boli ga koleno..ili je 5 meseci mirovao a poslednja 2 meseca trenirao i trcao i napredovao za dva meseca, za ta dva meseca je uspeo da se vrati u formu i jos napreduje? Bravo za Rafu, ja predlazem da i ostali vrhunski igrace tako rade. Batale tenis i onda treniraju 2 meseca i sve ce da pobedjuju jos ce da ostvare i napredak u igri.

nesho

pre 11 godina

Posle 7 izgubljenih finala na tvrdim podlogama, Nadal uzima titulu,(zadnja mislim sredine 2010), i zato je ova njegova radost kao da je osvojio GS. Neko ovde rece da se Rafa nije povredio bio bi prvi??? Kako pitam ja kad je zadnih 2 godine bio u senci Noleta.

Goran

pre 11 godina

Del Potro verovatno ulazi u veliku cetvorku umesto Federera koji vise ne moze da se vrati na vrh. Tesko je predvideti sta ce biti sa Nadalom ali iskreno sumnjam u njegov povratak na sam vrh. S obzirom da nije bio na operaciji tesko da mu je koleno izleceno. Zapravo, on to ni u jednom intervjuu nije rekao. Vrlo je verovatno da ce se njegovi zdravstveni problemi ponovo javiti kada bude igrao u kontinuitetu na jakim turnirima, posebno na grand slem turnirima. Dokaz da nije izlecen je i preskakanje Majamija. Novaku trenutno odgovara povratak Nadala jer se ATP poeni rasipaju na veci broj igraca i samim tim Novak i sa vise kikseva moze ostati u vrhu. Novak je ocigledno usao malo nespreman na turnir, sto se videlo od pocetka. Nije mu trebala egzibicija sa Samprasom.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Pozdrav Sasa, i svim komentatorima. Dobre analize, pa bih ja krenuo/kao i obicno/ izokola! Oprastajte!!
IW, odnosno mitomani L.Elison je od podloge do loptica prilagoden Rafi;To svi znaju- od Novaka, Federera..pa do i sa Najke! Ove godine je, gospodin PRETERAO, tako da ga je CAK i S.Tignor,u svojim clancima, morao sarkasticno, da PODSECA na mesto i vrednost, odnosno KO je Novak Dokovic!!Satnica Novakova je bila..pa KARIKATURALNA, takva da ni, tradicionalno tolerantni Novak, nije mogao da izdrzi a da, sa pravom ne opsuje! Dakle, zasto bi Novak, Federer ISTA uradili..da pomognu gospodinu mitomanu..u njegovoj zamisli???NIJE dobio nista od onoga cemu se nadao: Federer je statirao, a 'epsko finale'Rafe i Novaka..nije dobio! Toliko, o zakulisnim igrama!; nije mu uspela bahata zamiso,i meni je drago, jako drago!
Par osvrta na :Mari, je zacudujuce nespreman izasao, upravo sto je trenirao i podlogu i loptice/za razliku od ostalih!/Ima puno promena kod njega u igri, ali nije se to jos skockalo.
Delpo, dragi Div, slazem se sa svim sto je Sasa rekao, i krivo mi je sto nije uzeo trofej!
Rafa, u njegovu povredu nikada nisam verovao, pa da se ne ponavljam. Ne smeta mi ako ce me neko nazvati 'teoreticarem zavere'. Videno, na terenu.
Novak- na YT ce, ako vec i nije biti izbacen mec, pa ce moci da se proveri, ovo sto ispisem:Sve vreme prvog seta Novak igra MEDITATIVNO..mozes da gledas, gotovo iscrtavas udarce,poene, bez napetosti..da uzivas!TO, vise nije ONAJ Novak iz 2011 koji ujeda.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa konstatacijom da je Nadalova titula u IW pravi holivudski događaj. Imam oko toga nekoliko sumnji. Osnovna je, kako igrač čija je povreda zahtevala mirovanje, nakon 7 meseci izlazi na teren u punoj takmičarskoj formi. Tu nikako ne mogu da se složim sa komentarima da je kad je odmorio vredno trenirao i da je zato tako dobro spreman izašao na teren. U vrhunsku takmičarsku formu se ne ulazi tako što se kad te prođu kolena pika tenis sa stricem Tonijem iz kuće na Majorci, nego tako što se igraju takmičarski mečevi. Kao kontra primer uzmimo Marija koji je vredno trenirao prethodnih meseci i radio na fizičkoj spremi i nekim aspektima igre koje očekuje da mu se isplate dugoročno, ali mu je takmičarska igra na IW bila prilično tanka. Da se vratim na Nadala, drugi su komentarisali i primetili promenu u pristupu igri, pre svega veću agresivnost, koja je donosila veći broj grešaka, ali i veći broj kraćih poena. Neverovatan je detalj da je više agresivnih udaraca uspevao da pogodi kad je bio više od 2m iza osnovne linije. Ako je to nova igra i ako je nju samo potrebno doterati na narednih par turnira, onda nas očekuje veoma opasan Nadal u nastavku sezone.
Što se Marija tiče ostaje da vidimo šta su to dugoročno postigli, pokazaće se u Majamiju, ali nekako očekujem da su njegove pripreme više usmerene ka tri letnja GS turnira.
Delpo, ostaje dužan, posle sjajnog turnira i dve za njega odlične pobede, da pokaže da to može da radi u kontinuitetu.
O Noletu u nastavku.

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

Što se operacije Fuentes tiče, rečeno je "nekoliko vrhunskih tenisera" iz Španije, a svi znamo da se mislilo na Nadala, Verdaska i Ferera, o ostalima ne pričam jednostavno jer su postigli marginalan uspeh...
Poenta je da meni Nadal nije fenomen zbog IW '13-te, već zbog KOMPLETNE karijere.
Prema svemu što nam je servirano, Nadal bi trebalo da je već u invalidskim kolicima, a sada to nije ozbiljna povreda. Ne znam koliko Vi dugo pratite tenis, ali Nadal je bio medicinski fenomen od kada se pojavio: njegova "najozbiljnija" povreda mu se "kao" desila 2004, zbog koje je takođe pravio veliku pauzu, da bi se vratio, kao i dalje nedovoljno ostvaren igrač, da napravi dar-mar u sezoni šljake, i počne svoju dominaciju na Rolan Garosu, i da nakon toga TRAJE U VRHU punih 9 godina. "Nešto jače ruke i rameni pojas", OK, Vi ste stručnjak. A prosečnom sportisti nakon povrede valjda treba ogroman period da iz glave izbaci svoju povredu, tj. da počne da koristi taj deo organizma (ruka, noga, nebitno) na način na koji ga je koristio pre povrede (primer Del Potra), ali ako si Nadal, onda to ne važi???

A to što se sve odvija sa znanjem ATP-a, i pod plaštom "neophodnog leka", to je već sasvim druga problematika, cilj uvek opravdava sredstva, zar ne?

Stvarno ne vidim svrhu Vašeg pitanja "Zašto to ne rade i drugi?". Prvo, ja ne znam da li rade, nisu toliko očigledni, a drugo, ako ne rade, po Vašem bi trebalo da im to uzmemo za zlo, jer je "dozvoljeno".

pozdrav...

Konstantin

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...
(Temolar, 23. mart 2013 15:21)


Prvo: mene bi bilo sramota da visim ovde sa komentarima po ceo dan potpisujuci se sa 5-6 ralicitih imena (Miki, Tulipan, Arhitekta, LazarL, tenis, realno, rafafan itd, pa evo sad si i Temolar).

Drugo: Sta tebe muci covece?!?? (ovo je naravno retoricko pitanje).
"Racionalizuj" ti zabludu u svojoj glavi koliko hoces "zasto je on najbolji a nije i ne bi trebalo da bude a i ako jeste sad, procitan je pa uskoro nece a evo i spasioca Rafe..." ali realnost da promenis - NEMOZES. Isplaci se, bice ti lakse, veruj mi, i pomiri se sa cinjenicom da je Novak No1.

Trece: sira slika ce biti potpuna kad Novak zavrsi karijeru. Do tada... psssst, tisina.

Jova

pre 11 godina

Prva rečenica, uvod u članak, dala je odgovor na većinu, ako ne baš na sva pitanja koja su postavljena poslije.
Da se podsijetimo: » završilo se na holivudski i za mnoge neočekivan način «. Ne moramo obraćati pažnju na Novakov srdačan pozdrav na mreži, on je uvijek isti. Prisjetimo se načina na koji je Novak – kao poraženi - napustio teren. Pogled prema publici i iskren osmijeh koji mu ozarava lice.

Uzgred budi rečeno, korektna analiza, kao i uvijek.

PS: Opet moram da dosađujem, budite se…Bojim se i ja, ali ne odustajem.


Pozdrav svima

majk

pre 11 godina

Ma Nole je fizicki potpuno OK! Nema tu nikakve bojazni da ga je umor na vrucini svladao.. Nego, on ima neku zvrcku u glavi i ostaje prava enigma prije svega za protivnike, pa onda tek za nas koji ga pratimo samo preko malih ekrana miljama daleko.. Onako kako mi npr. cijenimo i simpatisemo jednog Delpa (jer u svom opusteno-saljivom izdanju umnogome podsjeca na nas balkance, a i nezgrapan je poput nekih nasih dinaraca) tako ga "vole" i Nole.. Nole, kao jedan od izrazitih fer-plej igraca, umnogome izrazava taj neki "drugarski" respekt prema drugim igracima, ne mislim doslovno kao prema onima koji ga mnogu ugroziti na neki nacin.
Znam da cu zvucati vrlo apsurdno i nelogicno, ali kada sam ga recimo pratio prethodne sezone, imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde (Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu) da bi onda tako "rasterecen" tek dosao na svoje.. Kao da je trka za njihove rekorde opterecivala i njega samog! Najvise me ipak razocarao za OI. Pored toga i problemi u familiji, smrt dede i bolest oca su svakako veoma uticali na njegovu igru.
Ova epizoda sa Del Potrom podsjeca me malo i na same Noletove pocetke kad je polagao reket npr. pred jednim stasitim Safinom, koga je isto tako uvazavao, i "respektovao" na slican nacin, iako je, uvjeren sam, mogao ozbiljnije da mu se suprotstavi kao prema drugima, npr. Rodiku, Hjuitu pa onda i samom Federeru!

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina, a i Saša ako nije pročitao, mogao bi dati svoje mišljenje...

obzirom da imate pseudonim koji obećava, da li bi nam mogli objasniti tvrdnje iz sledećeg teksta:
http://tinyurl.com/47ls3ve

tu se inače tvrdi da se on "dopingira" neprestano od svoje 17-te godine uz pomoć medicinskog nalaza o nepostojećoj povredi kolena, uzimajući zabranjenu supstancu pod izgovorom da je lek...

o aerobnim kapacitetima ću za svaki slučaj pitati još nekog...

Inspector Bloch

pre 11 godina

nastavak:

Niti Novak koji zari. Smiren, na +40 usijanog asfalta u PODNE!Delpov MT- i tada sam jos znao:Novak gubi ovaj mec!Daje ga Delpu, ali ce odraditi korektno, zbog Delpa!Ja sam zeleo da ide do kraja, i da pomrsi racune Elisonu, on je odabrao drugi nacin/sledeci Federera/setimo se 'plave sljake'Madrida, drugacije, no poslana poruka je jasna kao dan!!

Na, kraju mislim da su i @majkl i @Predo u pravu-Novak menja svoju igru vec duze vremena,i nije uvek jednostavno novo i staro dovesti u harmoniju! MI i ON hocemo ove godine..ono sto je ikada propusteno! I TO je daleko bitnije od ucesca na turniru histericnog multimiliardera..koji na onako bezocan nacin povreduje jednog profesionalnog tenisera, doduse Letonca, Gulbisa svojim majmunskim skakanjem!!Ne-cuveno!I satnicom, sve ostale! Pa, neka mu..licno bih voleo da mu sledece godine NIKO iz top 10- ne dode osim Nadala!

Predugo smo na ovom sajtu, da bi nas optuzili za manijakalno 'navijanje'. Novak je CUDO, van svih kriterija! Nema te omedanosti, tog kalupa u/iz koga ga neko moze uzliti..i zato IRITIRA, ljubi ga majka, sto bi Jova i Nikol rekle..a ja samo ponavljam!

Idemo dalje, njega sledeci.

Pozdrav,

game, set and...

pre 11 godina

zaključak...

Za dobijanje takve terapije treba obrazloženje lekara, kao i obrazloženje o nepostojanju "pomoćnih dejstava". U ovom slučaju je oba obrazloženja radio isti lekar, a rezultati tih ispitivanja su u oba slučaja sumnjivi. Taj tretman nije paracetamol, da ga može koristiti X puta dnevno, već se koristi(o) samo nakon specijalnih odobrenja, tj. nakon "ozbiljnih" povreda. PRP sam po sebi definitivno nije doping, ali je u ovom slučaju očigledno korišten za pakovanje pojačane koncentacije pojedinih svojih sastojaka (IGF-1 i dr.), čije se povećano prisustvo u krvi nakon toga obrazlaže korištenjem dotičnog "leka". Na kraju krajeva, ne može biti slučajno da se biološki pasoši navrat-nanos uvode neposredno po povratku "Feniksa". Ili možda može?

Ja bih bio najsrećniji da me neko ubedi da ova "teorija zavere" nije tačna, ali Vaši argumenti su u takvom pokušaju baš tanki.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

@ sportska medicina, 19. mart 2013 13:41
Izvinjavam se što se ovako uključujem u raspravu, samo bih hteo da dodam jedan detalj u vezi pomenutog USO 2010.
Nadal je tada bio sumnjiv zbog poboljšanja brzine servisa od nekih 15-20 km/h. Iako to nije bio slučaj na turnirima samo nedelju dana pre tog USO. Takođe posle tog USO nije ponovio tu brzinu servisa.
Svi su odmah to primetili, komentarisali i pitali ga o tome, a njegovo objašnjenje je bilo da je u promenio grip za taj turnir. Malo bezveze objašnjenje.
Ne želim da sugerišem da se Nadal dopinguje, ali da određene stvari sa njegovim povlačenjem, pa vraćanjem, pa tako nekoliko puta, zatim stalne i različite "misteriozne" povrede, izazivaju određenu sumnju da se neke stvari tu kriju ili maskiraju.

game, set and...

pre 11 godina

@sportska medicina

najlakše je sada se izvlačiti na Sašu i komentar igre, a Vi ste svojim pseudonimom i "aerobnim kapacitetom" sami ušli u vode koje nemaju veze sa igrom...

kao što sam naglasio u jednom drugom komentaru, ukoliko je ATP dozvolio ovu praksu, time je najviše oštećen Federer, a ne Đoković, jer bi Federer bio taj koji bi lagano osvajao GS-ove koje je uzeo Rafa... a da pritom tvrdite da ja to pričam nakon pobede Rafe nad Noletom koja se nije ni desila...

ja pričam o KOMPLETNOJ karijeri, i ja "komentiram" ono što gledam već 10 godina...

a ako ćemo o igri, a Vi ste se igrača očigledno nagledali, meni je još neverovatnije da jedan toliko jednodimenzionalan igrač traje na VRHU toliko dugo, kako to da Vama nije...
možemo pričati o velikoj četvorki, sedmorki, desetorki, kako god da je okrenemo, najmanje prirodan pripadnik te grupe je Nadal, jer svi ostali u svom arsenalu imaju mnogo više oružja od samo "super heavy" spina iz forhenda, i jurcanja za lopticom, a Rafa čak i protiv najslabijih protivnika igra na zamaranje, a ne na savlađivanje protivnika, i njemu je, obzirom na stil, "dodatno napajanje" najpotrebnije...

uz izvinjenje poštovanim posetiocima ovog portala za dosad učinjeno, ja ovu temu više neću elaborirati...

"The show must go on"

Temolar

pre 11 godina

Za Konstantina - Da, sedam za redom, a posle tri za redom, videćemo dalje. A kad neko jednoga dana kaže da je Federer najveći teniser u istoriji hoće li da uđe tvoj plav slon sa natpisom: 19-10 za Nadala. Uostalom Nadal ima pozitivan skor i msa Đokovićem: 5 pobeda više. Nadal je jedini koji ima pozitivan skor u duelima iz top 10. Nema tu nikakvog poniženja. Znaš, statistika je neumoljiva, ali treba gledati celu sliku...

lacoste

pre 11 godina

samo par reči o Nadalu...primetan je OGROMAN napredan u Nadalovoj igri, od kretanja do totalne ofanzive, udarac koji ga je krasio tj napad iz izgubljenih situacija je postao ubitačniji nego ikad, pronalazi neverovatne uglove, na visoke loptice sa strane počeo je da skače i udara i nalazi neverovatne uglove, na trenutke je imao neke čudne, nekarakteristične greške gde je mašio ceo teren i iz bekenda i forhenda ali to je zbog toga šro nije ušao u takmičarski ritam,da je nedigrao Delpa u finalu pa baš nešto i nije,mislim da je Delpp bio preumoran, u prvom setu je Delpo nadigrao i nadmudrio Nadala,u preostala dva kao da je stao...meni izgleda da Nadal uopšte nije bio povredjen nego je napravio pauzu od 7 meseci i trenirao kao lud da bi unapredio svoju igru do maksimuma i totalno je promenio kako bi mogao da parira trenutno najboljem na svetu i realno jedinoj Nadalovoj konkurenciji...a što se tiče Noleta, ne znam šta je tu kiks, možda je kiks što nije osvojio titulu a ispali su Marej i Federer...ne razumem gde je tu kiks...dečko je prvi na svetu ima 3000 poena ispred drugog 6500 poena više od realno jedine konkurencije na 4. mestu...možda je kiks jer Srbi opet očekuju da Nole pobedjuje sve žive tamo negde do penzije...ono što me najviše zanima je da li je ovo Delpov bljesak ili mu je napokon krenulo, a druga stvar koja me zanima da li je Gulbis napokon rešio da igra tenis, jer ne zaboravite Nadal je na sreću i mišiće pobedio Gulbisa...aj živeli

globalizacija pantelizma

pre 11 godina

''Trener Rafaela Nadala je, između ostalog, rekao da je odluka španskog tenisera da ne učestvuje na turniru u Majamiju potpuno ispravna i da će ta pauza dobro doći njegvom, još uvek nedovoljno oporavljenom kolenu.''

Nedovoljno oporavljenom kolenu?! Dzeko za Srbiju, Croati ne veruju a Bosanci zGrcka preko grede.

Posmatrač

pre 11 godina

Dobra je Sašina analiza,uz napomenu da je njen najveći kvalitet što izazove i druge sjajne analize i pojedinačna viđenja tenisa,ATP tura i Novaka, za kojeg većina nas iskreno najiva. Ne slažem se sa Sašinim analizama, smeta mi njegova distanca dobrog novinara u odnosu na Novaka. Isuviše je "oštar" u odnosu na njega, čime pokazuje da ipak ne razume u kakvoj poziciji se nalazi taj gigant svetskog sporta. Saša mora da shvati mnogo bolje da je Novak sa svojim malim timom suštinski usamljen na surovom ATP turu. Vrlo je često u situaciji (bez i trunke preterivanja) da bude "sam protiv svih". Ne postoji teniser u istoriji tenisa koji je na najvišem nivou bio pod većim kontinuiranim i rastućim pritiskom. Svaki najbolji je pod maksimalnim pritiskom ali Novak je pod većim zato što je "stranac u gradu". I uvek će ostati. Ovo spominjem posle IW namerno, pošto je taj turnir izrazit primer snage i vrste (izuzetno primitivne i bezobrazne) tog pritiska koji suštinski preziru neprikosnoven kvalitet koji materijalno (igrom) i formalno (poretkom) dominiraju jednim sistemom. Besprizorni sebičnjaci koji smatraju da im pripada tenis bezočno maltretiraju sportiste zarad svoje bolesne i nasilne "dominacije". Tipicna bolest poremećenog duha.I protiv toga se Novak bori (mada ne verujem da ima punu svest o tome)..zamislite samo kakav je to tek podao i jak pritisak. Dragi Saša,boli me svaka tvoja kritika Novakove igre koja gubi iz vida čemu sve nije izložen ta realna gromada sporta današnjice - Novak.

777

pre 11 godina

Za Novaka je ovaj turnir sigurno bio dobar, nije ni los a nije ni odlican. Ostvario je isti rezultat kao prosle godine i sta je tu lose? Normalno, svi oni igraju da osvoje turnir ali nije ni tragedija niti je to uvek moguce ako se ne osvoji. Sa druge strane mislim da je dobro sto je izgubio od Delpa, dobrog prijatelja nego od Rafe. Zbog cega? Tom mogucom pobedom Rafa bi stekao veliko samopouzdanje, ovako mislim da ima lazan utisak gde se trenutno nalazi i sigurno sebe pita: Kako bi bilo da sam igrao protiv Novaka? Sigurno to sebi postavlja kao pitanje. Na kraju i sam Toni je izjavio da su navijali da pobedi Delpo i bili zadovoljni sto Rafa nece igrati protiv Novaka. To sve govori. I na kraju Novak nije pruzio zadovoljstvo, svesno ili nesvesno, to on zna, da vlasnik turnira ima finale Novak-Rafa. Svojim odnosom prema br.1 (dva meca, prvi je igrao u 11 pre podne a drugi je igrao do 10 do 2 nocu) to nije ni zasluzio. Barem ga je Novak posteno castio psovkom, onako po Srpski. Sve u svemu, Novak je na istim pozicijama posle ovog turnira, čak je povećao prednost u odnosu na br.2? Pa šta je tu loše??

obično uporedjenje

pre 11 godina

(rafa, 19. mart 2013 23:35)

O tome se diskutuje jer je na Latino turnirima sam nakon odigranih turnira izjavljivao da ga još boli koleno. Posle njih, nije siguran da će ucestvovati na IV, pocele su špekulacije medija, iz njegovog tima su demantovali ali nisu ni rekli da će učestvovati. On sam svega nedelju dana pred IV izjavljuje da ce videti, da ga još boli koleno. Ja sam posle te izjave napisao komentar, još ga boli a za nedelju dana će prestati? Onda se pojavljuje na IV i drugi čovek..osvaja turnir. Normalno, on to zaslužuje jer je veliki igrać. E sada šta ti misliš, posle svega, da li običan ljubitelj tenisa može pre da misli da je sve čisto foliranje, nego da je čovek fenomen? A o mesecima ne igranja unazad i da ne pišem. I na kraju ja NIKADA nisam mislio da se dopinuje niti sam to napisao, samo mislim da iza svega ima NEŠTO. Šta, ja to ne znam, ali možda zna Rodžer ili Novak? Nisu oni baš od juće kao ja i ti..zar ne? Takve Holivudske priče se ne dešavaju u životu, jer da ih ima ne samo u sportu svi bi mi bili presrećni i zadovoljni. Pozzz...

Dermendziev

pre 11 godina

"... Dakle, Novak glumi "očaj", prepušta Huanu da odigra finale sa Nadalom svestan da dva jako duga meča po paklenoj vrućini i ev. poraz od Nadala u finalu bi bio katastrofalan u njegovim ambicijama za osvajanje jedinog GS koji mu nedostaje... Posebno je indikativno što je Novak izgubio DVA početna svoja servis gema u 2 setu i vođstvo od 3:0 u 3-em.
Ne znam šta da mislim ali sam u jedno siguran, dobro je što je prekinut niz pobeda koji ga je koštao već jednom osvajanja RG"...
(Djoksa, 20. mart 2013 23:56)

Bravo!

Samo da dodam da je po mom skromnom misljenju do polufinala puno toga namerno isprobavao.Poraz za ne treba mnogo zaliti,poraz u pravo vreme.

Pozdrav!

Robert Lee

pre 11 godina

Мени је Делпо дуго година најсимпатичнији играч на туру, али све те године, без обзира на повреду, показао је да је само велики таленат необичног изгледа. Повремено може бити опасан за прву четворку, али нема квалитет континуитета да се ту и убаци.
Мари је прича која ће се наставити као и до сада. У четворци је једино заслугом дугогодишње 4. позиције и што се нико од 5-8 није повремено убацио на његово место. Мислим да би га Содерлинг сменио да се није разболео.
Фед је у стадијуму црвеног џина, велика звезда бледог сјаја и угашене енергије.
И на крају...Ноле и Рафа остају оно што су и заслужили. Два водећа и најбоља али са великим упитником на страни Рафиног здравља.
Поред здравог Рафе, Мари нема шансе да се убаци у ривалитет топ2.
На неког младог лава који би ушао у топ4 вероватно ћемо чекати још 3-4 године. А до тада нека Ноле праши.

nikol dz. femija

pre 11 godina

KIKSA NEMA, iako je Novak, kao i svi uostalom, uvek željan da osvoji turnir.

NOVAK JE NAPRAVIO REZULTAT KAO I PROŠLE GODINE, osvojio broj bodova koje nosi polufinale, a o kiksu bi moglo da se priča da je zastao pre polufinala, ovako samo je ponovio rezultat od prošle godine a opet je to završnica.

no name

pre 11 godina

ne znam sta je uzrok Novakovih nekonstantnih igara ali jedno je sigurno Nadal se vratio na velika vrata i bice mnogo zanimljivo na preostala tri slama...sto se Mareja tice bice mnogo bolji u drugom delu godine...Delpo ne moze mnogo na sljaci ali kasnije na wimbldonu i americii ima sanse i to dobre

Nikola

pre 11 godina

Osvrt na Indijan Vels i predstojeći Majami počeo bih od Del Potra,pošto u vezi njega imam bitno različito mišljenje u odnosu na Sašino.Dakle,osim određenih igračkih specifičnosti(pre svega jedinstveni forhend) Delpo je jedinstven i po tome što telo ne može da mu "isprati šampionski gen.Jednostavno,kada neko ima 2m nije moguće(bar ne u trenutnoj evolutivnoj epohi) da ima gipkost mišića i tetiva kao neko ko je niži 10 ili 15cm,pa samim tim i oporavak traje duže-kako tokom meča između dugih poena ili gemova,tako i između samih mečeva ili turnira.Još kada na to dodamo i pauzu zbog operacije zgloba koji će mu nažalost večito biti ahilova peta,jasno je gde je glavni Delpov "problem".Da sumiram,čovek nije tek sad postao psihički stabilan-on je to uvek bio.U ostalom,setimo se da je u finalu USO 2009 imao set i brejk zaostatka...protiv Rodžera!Što se tiče Rafe,samo bih naglasio značaj najsporijeg betona na turu u njegovom fantastičnom povratku,koji me i nije toliko iznenadio kao većinu...šta više.Na Novaka sam se osvrnuo nakon meča sa Delpom.Samo bih ponovio zaključak da će mu ovaj poraz biti motiv više...prosto to je prirodna reakcija velikog šampiona!Dalje,Endi kao Endi-dok ponovo dođe sebi,Novak(i Rafa) će osvojiti mjoš nekoliko slemova ili mastersa i tako u krug...Ali hajde da sačekamo završetak Majamija...ipak je on brat blizanac IV-a,pa će onda taman doći na red sumiranje prve četvrtine sezone...Pozz

Nataša

pre 11 godina

Neću se baviti analizama iz prostog razloga što sebe smatram teniskim laikom. Pored svega navedenog u tekstu, za mene je najjači utisak IW-a trenutak kada Nadal nakon pobede prilazi prvo vlasniku turnira, pa tek onda svom boksu, prilično neuobičajeno...nisam do sada primetila da je iko drugi tako nešto uradio( ispravite me ako grešim).Možda to i nije toliko bitno...ali smatram da umnogome govori o sveopštoj atmosferi u kojoj se ovaj turnir odvijao.

CC FH

pre 11 godina

Teniska sezona je kao trka Formule 1. Najvaznije je posle 300 Km proci prvi kroz cilj (u tenisu - zavrsiti na kraju godine kao br1). Bitno je imati dobar start (Novak je najbolje startovao od svih). Cuvati pneumatike tokom trke i pravovremeno ici u box (pametno rasporediti kapacitete na veliki broj turnira). U direktnim duelima pokazati visoku agresivnost (na GS igrati najbolje). Zbir svega toga donosi postizanje krajnjeg cilja - pobedu, tj. GS titule i year end No1, sto je sveti gral svih koji se profesionalno late reketa. Stotine hiljada tenisera sirom sveta decenijama imaju ovaj san, ali i pored toga svega 16 ljudi u istoriji je to ostvarilo. Novak cak 2 puta! Da poentiram: moze se analizirati poraz na jednom turniru ali treba imati siru sliku pred sobom. Trka je dugacka i bice naporna, ali je tek pocela. Pametan je Novak i njegov tim i znaju oni to dobro. Pozdrav.

game, set and...

pre 11 godina

ja se svima izvinjavam zbog svoje ishitrenosti, naravno da su svi oni čisti, samo što su neki čistiji...

da Ferer nema sve udarce, ne bi bio na četvrtom-petom mestu na svetu, ali NIJEDAN od njegovih udaraca nije opasno oružje...
da ima više snage i Ferer bi mogao da otvara teren kad hoće, i da ima najbolji procenat uspešnosti pasing šotova, i da iz odbrambenih pozicija udara najviše vinera, ali on tu snagu nema...
i da bukvalno bilo koji teniser daje toliko spina (toliko potrebnog za kratke dijagonale, Vaše otvaranje terena) koliko i Nadal pri SVAKOM udarcu, ostvarujući brzine loptice koje ostvaruje Rafa, posle par gemova bi ga iznosili sa terena...

da se Nadal kojim slučajem nije odlučio za lakši put do uspeha, sigurno bi na svom kontu imao 2-3 RG-a, i moguće 10-tak mastersa na zemljanim terenima na svoj čisti talenat, ali kao što drugi specijalisti za šljaku nikada nisu imali zapažene rezultate van nje, tako ne bi ni on...

o "jajima" i glutenu nekom drugom prilikom...

Vi nastavite da živite u Vašoj zabludi, a ja ću u svojoj...

skeptik

pre 11 godina

Federer rovit, Berdych se uplatio bla bla...kakva tona gluposti. A zasto onda Djokovic nije osvoji titulu?
Stoji cinjenica da je Nadal osvojio veliku titulu nakon sto je dugo bio ozlijedjen, pritom razbivsi Federera i dobivsi Berdycha i Del Potra.
Osvojit ce Monte Carlo, kao i ostale turnire na zemlji. Osvojit ce i Wimbledon i ako ostan zdrav vraca se na prvo mjesto (sto bi bio i lani da se nije ozlijedio).
(drago, 19. mart 2013 10:12)
Federer ima probleme sa ledjima, Berdih je hedcase... to nisu nikakve gluposti nego cinjenice. Po meni Delpo je zasluzio titulu ali je imao tezi zreb od Nadala i to je presudilo. Sto se tice Novaka on je slabo odigrao ovaj turnir i verovatno bi izgubio finale od Nadala ali to nista ne znaci.

Djoksa

pre 11 godina

Interesantna analiza, Bravo Ozmo!

I naravno, kao vrsni novinar pronalazite pravu reč, holivudski... Ipak, ja ne bih o Nadalu, on je samo još jedan od brojnih Novakovih protivnika. Možda samo da dodam, veoma sam zahvalan što se vratio Nadal... Jer on je vratio potencijalno veoma opasnog Del Potra u budućnosti za Novaka na njegovo mesto, iza velike četvorke... Dalje, na Vimbldonu mogao bi dopadne u Novakov deo žreba a to bi za Novaka bio puno lakši protivnik od Federera (vrlo verovatno će Mari biti na mestu br 2 ATP liste a Federer i Nadal 3 i 4).
Što se tiče Novakovog poraza... Ako bi se neka izreka, moto ili kako se to već zove, mogla primeniti na Novakovu karijeru onda je to svakako, "Ono što me ne ubije, može samo da me ojača"! Setimo se samo onog Federerovog tvinera u polufinalu USO 2009god. Šta Novak radi posle tog poraza koji je mogao da bude poguban ulza njegovo samopouzdanje? Odlazi u Bazel, mečki na rupu, i pobeđuje Federera u nj. rodnom gradu.. 2010 i 2011god pobeđuje Federera u polufinalu USO spašavajući meč lopte agresivnom igrom prepunom samopouzdanja. Razbio je kompleks pre nego što je i nastao u njegovoj glavi!
Posle poraza od Nadala u poluf. Madrida 2009god bio je na ivici da završi karijeru... Posle dve god razbija Nadala na omiljenoj mu šljaci!
Novak je mentalno neverovatno čvrst! A najvažniji segment te njegove čvrstine je da je spreman da prizna svoju grešku i posluša tuđi pametan savet. Ukratko, spreman je da se menja i napreduje u igri...

Nenad PVO

pre 11 godina

Odlicna analiza IW.
Nacin na koji je Novak izgubio mec od Delpa je stvarno iznenadjujuci.Igra je isla na ruku Novaku,poeni su se igrali, Novakov ritern je bio odlican.Nije bilo puno lakih i kratkih poena za Delpa, ali Nole je ipak izgubio.Novak je veliki igrac izrazito inteligentan i zna da bi se izdrzala dugacka sezona mora da se kalkulise, nekad svesno nekad nesvesno.Zbog toga on vecinu meceva igra smanjenim intezitetom, sa minimalnim utroskom energije i tako dobija veliku vecinu meceva.Kada dodje do zavrsnice turnira, tu su najbolji igraci i mora da ulozi vise energije za pobedu.Dubaji je dobio bez ijednog zesceg meca (Berdih je ispoklanjao sve vaznije poene).U IW po velikoj vrucini probao je i protiv Delpa rutinski, bez ubacivanja u petu brzinu i nije proslo.Delpo je mentalno sjajan igrac, vrlo borben i ne spada u kategoriju onih sto se boje pobede a mogu mnogo vise (Berdih,Varvinka,Almagro, Ferer).Dalje, Nole je znao i kakav ga mec ocekuje i protiv Nadala i podsvesno nije bio spreman za toliko trosenje.Nikad Novak nece namerno slabo odigrati,ali neka podsvest mu ipak govori da se treba cuvati i za nastavak sezone. Zato ce Nole vladati narednih 4-5 godina.
Nadal nema tu osobinu, ne ume da kalkulise igra tezak, fizicki zahtevan tenis i trosi mnogo vise.On bi mogao da igra agresivnije, i kada tako pristupi nekim delovima meca prosto je neverovatno kako melje protivnike.Onda se opet povuce mrcvari i sebe i protivnika fantasticnom defanzivom i dobija meceve.

Dal

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Novakov poraz više pogodio nas navijače, nego njega samog.Kao i mnogi ovde imam utisak da Novak nešto zna što mi ne znamo.Kao drugo porazom od Delpa u polufinalu nije mnogo izgubio.Sam Nole nije bio nešto utučen posle tog poraza.Najbolji je onaj koji najviše u toku godine osvaja prvo GS, pa onda mastersa, jer je takav sistem bodovanja.On je toliko puta u ove dve godine dokazao i sebi i drugima da je najbolji, da to ne mora na svakom turniru, a svestan je da ne može osvojiti svaki turnir, jer je raspored pregust i to je fizički neizvodljivo.Činjenica je da je ovde gazda Ellison sve od terena, loptica i ko zna čega još učinio da Nadal postigne uspeh.Kao što se sada vidi Nolu je mnogo bezbolnuje da ide na titulu u Majamiju, a 1000 bodova je 1000 bodova.Čak i ovde je pokazao da kada je rešen da igra svoju igru da mu nema ravnog.Ja ne brinem za Nola.
Mari je pokazao da kao i pre ima promenljivu igru od prosečne do sjajne i tako ce uvek biti.Federer teško da više ima i energije i motiva da se nosi sa najboljim i šanse da dođe do titule na velikim turnirima nisu velike.Delpo je odličan, ali vidimo koliko je njemu trebalo posle povrede da se vrati na nivo pre povrede.Mislim da će u karijeri stizati bar do 3. pozicije, pa možda i 2, teško 1.
Nadal, ako stvarno ima načeta kolena kako su rekli, bez obizira na ovaj turnir nema tu duge teniske karijere.Ali čini mi se da tu ima i drugih igrica.Jedan bitan poraz može da ga ponovo otera na oporavak.Posle RG biće jasnije.

pozdrav}

pre 11 godina

@majk, poštovanje "imao sam utisak kao da zeli da obezbjedi prvoj trojci iza njega njihove rekorde - Nadalu 7. uzastopni trijumf na RG-u i rusenje Borga, Federeru povratak na prvu poziciju i smicanje Samprasa, Mariu prvu GS titulu.." drago mi je da sam to pročitao ovde. To su krajnje važni detalji koji su prethodnica, tj rado bi ih nadovezao na svoj prethodni post o ATP (@sasa.j). Mislim da je sada mnogo toga lakše razumljivo..

Predo

pre 11 godina

Više-manje ste odgovorili na postavljena pitanja. U svakom tekstu ima dio istine. Ukratko, ako izbacimo teoriju zavere, Nadal je odmoran, željan igre, podloga gotovo kao šljaka, prvo kolo slobodan, treće bez borbe, Federer povređen, Berdih jedino zna da igra protiv Federera od velikih, i na kraju umorni Delpo u finalu. Marej je u fazi priprema, kao i Đoković, koji očigledno radi na voleju i izlascima na mrežu, a kada učite jedan predmet ne možete sto istovremeno. Sada će posvetiti pažnju ostalim aspektima i ponavljanju gradiva. Tako da svi koji su "zabrinuti" za Novakovu formu nemaju šta da brinu. Njemu taj niz pobeda i novi rekordi u ovom trenutku nisu potrebni, čak ga i opterećuju, pa imam dojam da je sretan da ga više ne pitaju o tome. A prvi niz mu jest bio jako važan. To znam jer je to rekao jednom mom prijatelju. Sećate se one euforije, majica sa brojem titula itd. Sada je priča zrelija. Ide se svesno na kalkulacije, postići maksimalno uz minimalan utrošak energije. Neću da kažem da je namerno izgubio od Delpa, ali bilo je puno nelogičnosti u njegovoj igri protiv njemu dobro znanog protivnika sa jasnim slabostima. Kako bilo da bilo, Delpo je dobar izbor. Neko od koga nije sramota izgubiti, jer je GS šampion, a opet neko protiv koga imate vrlo izražen skor pobeda i poraza u vašu korist. Plan i strategija su verovatno drugačiji u odnosu na 2011. Za Novaka Đokovića IW više nije tako veliki turnir kao što je nekada bio, tako da je ovaj kiks u rangu poraza od Kverija.

(ima nesto i u mentalnom odmoru)

pre 11 godina

Ljudi komentarisu zasto Novak protiv Delpa nije pruzio igru ni blizu svog maksimuma zaboravljajuci najvazniju stvar.A to je odmor i oporavak posle meca.Setite se kako je Nole reagovao posle meca sa Kverijem koji je inace zavrsen oko 3 sata ujutru.On ocigledno zna mnogo toga sto mi ne znamo.A mi sigurno znamo da odluka organizatora da No1 igra mec koji pocinje posle ponoci cisto ludilo,ma sta ko pricao i opravdavao.Takvim cinom teniser se stavlja u totalno neravnopravan polozaj sa ostalima.Nisam pristalica teorija zavere a i mnogi ce reci"pa prethodni mecevi su trajali mnogo duze od predvidjenog vremena".To nije nikakvo opravdanje.Jos u 20h organizatoru je bilo jasno da zadnji mec nece biti cak ni ponocni vec jutarnji.A osim toga koliko gledalaca ima zelju da posmatra tenis u vreme kad svaki normalan covek uveliko spava da bi bio spreman za sutrasnji dan.Obican covek koji ne radi nesto specijalno!!!A zamislite sada tenisera koji u to vreme ima teske fizicke napore i prakticno ne spava celu noc.Kako ce on to da nedoknadi?Naravno nikako!Posle neprospavanog vremena od 1-6 a.m. mozete da se slikate narednih nekoliko dana.Mozak ne mozete izmasirati kao misice,on trazi vreme za oporavak.Zato je Nole na terenu izgledao uspavano, bez koncetracije,a kada je pokusavao da udari lopticu jace one su odlazile van terena.Kada mozak nije odmoran i relativno "svez" mozete da se "slikate" sa snagom i misicima.

Dimitrije Pipalovic Jerezenepitakovski

pre 11 godina

Smatram da je Nole stvarno kiksnuo. Ne slažem se sa onima koji tvrde da je odbranio bodove i da će mu lakše biti sledeće godine i da je to dobra kalkulacija. Mislim da ostatak teniskog vrha kalkuliše sa turnirima i nada se da će na svežinu uspeti da osvoji po neku veću titulu ove godine, a da im je br 1 ipak za 2013 nedostižan cilj. Takođe shvatam da i Nole mora da ima neki plan kako da se što duže ostane na br 1, ali isto tako mislim da je sa trenutnom formom i stanjem kod najvećih konkurenata IW bio idealna prilika da se osvoji još jedna velika titula. Smatram da je priča sa bodovima, samo uteha u ovoj situaciji, a da se turniri i igraju upravo i samo zbog titula (ako si NĐ, RF, RN, pa ajde i AM).
U jednoj stvari se ne bih složio sa Sašom O, a to je da je umor doveo do pada koncentracije. Koliko sam primetio Noletu je prvo drastično pala koncentracija (očajno odigrana prva dva servis gema u drugom setu dok je fizika još uvek bila na zavidnom nivou), pa je tek onda sredinom trećeg seta nastupio umor. Takvi padovi koncentracije su bili karakteristični za ceo turnir u IW i to je nešto na čemu Nole mora da poradi.
Primetno je poboljšanje igre na mreži, i to ne samo u segmentu voleja, nego pre svega u segmentu trenutka kad se kreće na mrežu.

@ Miki, 19. mart 2013 01:23
Ne, nego je prvu brejk loptu spasao nerezonskim izlaskom na mrežu posle drugog servisa i dobrih voleja koje je odigrao, a ti si gledao ko zna šta, kako si gledao tako i pišeš, što je babi milo to joj se i snilo

Бетелгез

pre 11 godina

@Драгић
Комшо покушајте бити мало објективнији, ваљда МК осваја Додиг, Вимблдон Чилић, а на прво место коначно ће засести Иванишевић.
Поздрав!

Ludi Milojko

pre 11 godina

@ Miki, 19. mart 2013 20:31
Bitno da si ti edukovano video da je, na 4:4 u trećem setu, na brejk loptu Nole poslao volej u mrežu :-)

milojka*milka

pre 10 godina

procitala sam sve komentare, koji su manje vise slicni ili cak isti, a nijedan komentar, nije napisan, o Nadalu, koji je pred turnir davao intervjue da nece igrati, sbog povrede kolena, a da li je neko primetio da je tokom svakog meca se Nadal toliko znojio kao da je izasao ispod tusa, pa stalno briskanje znoja sa nosa, namestanje kose, iako je imao traku, deluje mi pomalo cudno, jer do sada nisam videla nijednog igraca da se toiko znoji a da ne dehidrira, po meni je to sumnjivo, shvatam da su tepterature visoke, ali ovo je stvarno nevidjeno...mislim da bi neko ko je kompetentan za takve pojave mogao da da neko objasnjenje, znojne zlezde kada su u takvoj meri nemaju ni maratonci u trcanju, ni biciklizmu...

Nenad PVO

pre 11 godina

Nadal gotovo sve svoje meceve dobija tako sto obeshrabri protivnike. Sta god da pokusaju koliko god dobro da igraju ne mogu da osvoje poen, jer Nadal svaku loptu vrati u teren. On pravi ubedljivo najmanji broj neiznudjenih gresaka i to je njegov siguran recept za pobedjivanje. Jedini nedostatak takve taktike je previse trosenja organizma, a to njegova kolena najbolje znaju.Jedini koji je pronasao recept za Rafu je Novak. Ocigledno poboljsanje voleja dace novu prednost Novaku u predstojecim duelima sa Nadalom i tome se bas radujem.
Novak je i prosle sezone znao da odigra ovakve bezdusne meceve. Setimo se meca sa Federerom u finalu Sinsinatija ili sa Nadalom u Monte Karlu i Rimu. Ove godine pogotovo u duelima sa Nadalom na sljaci nece smeti da ponovi takva izdanja, jer to Rafi samo dize samopouzdanje pred RG. Zato mislim da se Novak sprema za Madrid, Rim i RG i da ce tu konacno ustoliciti kao kralj.
Delpotro je krajnje simpatican i izuzetno dobar igrac. Na zalost njegova ogranicenja po pitanju fizicke spremnosti i kretanja zbog svoje visine, nece mu dozvoljavati da ponavlja dobre rezultate. Vec u Majamiju siguran sam da nece doci do polufinala.



pre 11 godina

@ 
,
            ?      ,  ,      .
!

Mirko

pre 11 godina

(game, set and..., 19. mart 2013 12:44)
U svemu se slazem i sve si lepo napisao, da ne duzim, pogledaj samo njegovu transformaciju od finala davis cupa 2004 kada je pobedio Rodika do sezone sljake 2005 i mislim da je svaka dalja prica suvisna,a imao je 18 godina ! I sve je toliko neobicno da nekazem vestacki u vezi njega, njegova igra, zbunjeno lice i sleganje ramenima prikikom davanja intervjua, gotovo ljutit izraz lica posle svakog poraza a da zaboravio sam nikada nije otkazao turnir na sljaci zbog povrede, mislim ako ima toliko problema sa povredom i toliko toga je propustio cini mi se da je to neobican podatak !

obično uporedjenje

pre 11 godina

(obično uporedjenje, 18. mart 2013 21:06)
drz' se ti muzike moj druze i uzivaj..Decko sigurno nije 6 meseci lezao prikovan za krevet..
(rafa, 19. mart 2013 16:01)

Potpuno se slazem i to je poenta u svemu. On je trenirao, nije bio na plazi svakog dana sa devojkom. Ali moras i da trcis kod treninga. Rekao sam, nije trenirao svoje udarce tako sto stoji u mestu. Objasni ti meni, kako nije izgubio osecaj za tacan i precizan pasing sot, neko ga nosio po terenu? Pa koleno mu je povredjeno? Kako je uspevao da onoliko trci sa jednog na drugi kraj terena i tacno vraca veoma teske lopte, tacno i precizno? Pa bio je povredjen? Plus takmicarski mecevi, koje nije imao a oni su nesto sasvim drugo od treninga? Mnogi pokusavaju da objasne da je Rafa fenomen? Daleko je on od toga. On ima 11 GS zahvaljujuci sljaci(7) gde i jeste car, ali tvrdim da je nemoguce trcati onoliko, i pogadjati sve ako nisi aktivno na terenu i u turnirima. Meni je potpuno jasno da je on TRENIRAO i to zverski a zasto je napravio pauzu, to nemam pojma. Ali vreme ce sve pokazati i to ne samo sljaka vec GS od 5 setova. Na kraju o svemu ovome pisu i mnogi po svetu i postavljaju isto pitanje, ja to nisam izmislio.

CC FH

pre 11 godina

Kad vec analiziramo poraz Novaka od Delpa valja se osvrnuti i na igu pobednika a na samo na Novakov pristup mecu. Mora se primetiti Delpov takticki napredak u igri. Jos od sada vec daleke pobede u DC protiv Novaka (bez obzira na Novakovo stanje tada), pa preko egal igre na USO 2012 gde su big poeni odlucili, pa do vezanih pobeda protiv Feda na njegovom najjacem polju (indor - Basel, WTF), pa Marej sada, Delpo je stekao visoko samopouzdanje u duzoj razmeni sa osn. linije, izdrzljivosti i defanzivi a u svoje agresivne udarce ga je imao oduvek. Sta hocu reci. Kada je postao svestan da protiv najboljih ne donosi rezultat beskompromisna agresivna igra (tako je Novak kao tinejdzer igrao protiv Feda i prva 4 meca uz prelepu igru komotno izgubio), promenio je taktiku. Presao je na plan igre - strpljivo, pronadji i unisti. Cak se i povukao malo dalje od osn. linije (ne mnogo doduse ali primetno). Protiv Novaka a narocito protiv Nadala je to bilo uocljivo. To je direktna posledica vec spomenutog samopouzdanja. Uz nesumnjivu mentalnu stabilnost (ipak je on GS materijal) samo je cekao da mu velika cetvorka da sansu (iz bilo kojih razloga - umor, oscilacije tokom seta, gubljenje fokusa itd) i on je nije prokockao. Dao mu je i Nadal u nedelju ali je umor ucinio svoje. Pozdrav.

danilo

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentatora i ne vidim ništa posebno u Novakovom porazu.
Delpo je odigrao sjajan meč, jedan od najboljih u karijeri verovatno, a Nole je bio negde na 90%.
Mislim da Nole kada je na 100% skoro nikada ne gubi što je dobro jer sve zavisi od njega.
Nadal je fenomen i ako ga bude koleno poslužilo: eto epskog rivalstva njega i Noleta (sa povremenim napadima Marija, ali i Delpa verovatno) kroz sledećih 5 godina.
Delpo, njegova visina i gradja, verovatno ne može da izdrži dugo na ovom nivou jurnjave po terenu.
Mari će imati drugi deo sezone verovatno mnogo bolji od prvog, Federer čeka svoj Vimbldon,a iz daleke senke i US Open. Ako ne bude ništa, ode on u istoriju.
Ekstra zanimljiva sezona svakako!

majk

pre 11 godina

@sasa j./pozdrav

Moram svakako da dodam kako dijelim uvjerenje da je i vas komentar jedan od istaknutijih i najblizih istini. Uopste nisam razmisljao da uzmem u obzir tu ekonomsko-profitnu komponentu ATP-tura i dajem vam umnogome za pravo. Postovanje i prema vama!


@nikol dz. femija

Takodje i vama! Zahvaljujem istovjetno!

Predo

pre 11 godina

@ Miki

Ne uči Novak ništa novo, samo popravlja i usavršava segemente svoje igre, kao i svi ostali igrači. I mi samo kažemo da je napredak očigledan. Doduše, ja znam primere ljudi, koji su počeli igrati tenis iza 30te godine života i posle osvajali neka manja veteranska prvenstva, ali su bili jako uporni i vežbali, vežbali... Niste vi tako mislili, ali ispada iz jednog dela vašeg komentara da niko ništa ne treba da uči i radi, da nam je sve dato ili nije dato, pogotovo ako si tako "mator" kao Novak. Kao dokaz vam služi ne tako lagan volej nakon dva i po sata meča na 40 stepeni, koji pogađa vrh mreže. Nije Novak izgubio zbog tog voleja, kao i što nije dobio Nadala u finalu Vimbldona 2011., kada je savršenim bekhend volejem obezbedio meč loptu. Tenis je malo kompleksnija igra.

Бетелгез

pre 11 godina

@Саша Озмо
Поштовани,
Да ли можете да поређате по брзини све бетонске подлоге на мастерисма и слемовима.Већ су се појављивали коментари како је неки бетон спор или брз, али мене интересује ваше стручно мишљење.
Поздрав!

Saša Ozmo

pre 11 godina

@Posmatrač
Ne igra Novak opušteno i neodgovorno gemove posle brejkova, stekli ste pogrešan utisak. Jednostavno, nekada se događaju ribrejkovi, a u primeru koji ste naveli Novak je materijalizovao brejk (3:0), da bi tek posle izgubio (o uzrocima poraza pisao sam u tekstu).

@Milan
Saglasan sam da je neizvodljivo da Novak igra svako finale. Razlozi svakog poraza postoje (dubokoumni ili ne), a moj posao (i zadovoljstvo) jeste da analiziram mečeve i o njima diskutujem, kao i svi koji vole tenis. Napisao sam u tekstu da je ovaj Novakov poraz čak i poželjan i da je došao u pravom trenutku. A što se tiče ’kiksa’, to je pitanje kriterijuma, o čemu sam više puta pisao, a za najboljeg tenisera sveta kriterijumi su najviši. Daleko od toga da je poraz od Del Potra tragedija, senzacija, što sam i naglasio u tekstu.

@Бетелгез
Odlično pitanje. Problem u tome jeste što turniri često menjaju brzine. Ona zavisi od materijala od kojih se pravi teren, od vrste boje, količine peska... Tendencija u poslednje vreme jeste da se usporavaju podloge. Npr, US open je brži od Australijan opena, mada je ta razlika znatno manja nego ranije. Montreal (Toronto), Pariz i Dubai generalno važe za najbrže, Sinsinati za nijansu ispod, a Indijan Vels i Majami su među sporijima.

@Srecan povratak
Nije reč o isprobavanju udaraca – jako je teško, gotovo nemoguće, držati tako visok nivo igre tokom celog meča.

@DV-express
U pravu ste, dosta je rano. Uprkos pobedi u Indijan Velsu, Nadalova kolena još su pod znakom pitanja. Imamo još sezonu na šljaci, tako da mislim da je bolje da sačekamo. Ako baš insistirate, rekao bih da Novak ima dobre šanse za titulu na RG.

Pozdrav svim čitaocima i hvala na sugestijama, kritikama i pohvalama!

borkes

pre 11 godina

U ovom trenutku razvoj situacije, što se tiče Novaka, je gotovo identičan kao i prošle godine (prošle godine ispao u SF Dubai-a od AM). Sve ostalo, pa čak i forma je preslikana. Mislim da je Novak prošle godine napravio plan i da je videvši rezultate shvatio da je to model po kojem se treba ponašati i ove godine. Naravno rezultatima sigurno nije zadovoljan ali se tu pojavilo par faktora na koje Novak nije mogao na utiče. Kao prvo u pripremnom delu pred RG umro mu je deda. To je sigurno uticalo na Novakov emotivni sklop. Drugi faktor je plava šljaka i taj turnir s aspekta pipreme nije imao ama baš nikakvu vrednost za Novaka i na kraju treći faktor a to su neočekivani vremenski uslovi u finalu RG i USO koji su u dobroj meri poremetili Novakove planove. Naravno to ni jednog trenutka ne umanjuje titule Nadala i Mareja.
Ove sezone uneta je izmena u vidu odigravanja DC pa gotovo sigurno Monte Carlo nije prioritet za ovu godinu.
Druga stvar koju bih istakao je da me zaista čudi što Novak jako retko koristi forhend paralelu. Mislim koristio je Novak taj udarac ali gotovo uvek da promeni ritam a jako malo da napadne. Mnogo više poena je osvojio bekend paralelom što je čudno jer se iz forhenda mnogo lakše kontrira na duboku bekend paralelu nego iz bekenda na duboku forhend paralelu.
Možda to meni kao laiku samo tako izgleda a u praksi je totalno drugačije.
U svakom slučaju Novaku od sveg srca želim da ostvari zacrtano za ovu sezonu a svi dobro znamo o čemu se radi.
Idemo dalje.

kio B.L.

pre 11 godina

Ustvari vidimo da je Rafa pauzirao od kraja trave do početka šljake, što znači da cijelu prošlu i početak ove sezone nije uopšte igrao na betonu(izuzev IW). Što se tiče Noleta složio bih se sa komentarom od dole da kad čovjek nespava nemože se mozak oporaviti za dan nego za čitavu sedmicu. Murray,standardno promjenjivo igra nebi me cudilo i da je ispao u drugom kolu. Za kraj Fedex,ipak je vrijeme za penziju. Ove godine Fedex će doživjeti nekoliko iznenađujući poraza od slabije rangiranih tenisera (tipa onoga u Roterdamu).

Bojan

pre 11 godina

(Konstantin, 21. mart 2013 19:00)
pa sta ako je izgubio sedam zaredom?
mislim da je to vise plus Noletovoj karijeri nego sto je minus Nadalovoj.

Srecan povratak

pre 11 godina

Ja se slazem potpuno, ceo tekst je pun analize. Mozda mogu malo dodati kao naslov : Povratak otpisani. Tj. Nadal koga su delimicno otpisali zbog povrede. A takodje veliko neprijatno iznenadjenja za Fedeksove fanove sto on nije usao u polufinale.
Suprotno toga jeste Del Potro koji se mnogo napredovao i bas oduseljava publiku.
Imam jedno pitanje povodom Noleta. On ima jako osilaciju u igri. Prvi set je mogao da zavrsi cak sa 6:0 a vec u drugom setu zavrsava cak na taj brejk.
Dali je u prvom setu pokazao svoju snagu da bi u drugom isprobavao razne udarce ? Ili nesto drugo u pitanju ?

sasa jokic

pre 11 godina

Hvala Majk.
Sigurno da Nole uziva u tenisu i svemu sto uspeh koji postize sa sobom nosi, ali pored borbe za ulazak u istoriju, postoje i sponzorski ugovori i bonusi. O tome se itekako vodi racuna.
Postoje planovi na godisnjem nivou, koji se u zavisnosti od situacije mogu prilagodjavati od turnira do turnira.
Pozdrav

Nenad PVO

pre 11 godina

Marej je fantastican igrac koji ce uvek biti favorit na svakom GS ali nikad nece biti najbolji teniser na planeti. On nema tu Novakovu i Nadalovu potrebnu crtu u karakteru da bude najbolji i da sve ucini da taj cilj i ostvari. Osvajace on i GS i masterse ali ce i cesto ispadati u prvim kolima a tako se ne moze biti prvi na ATP listi.
Fenomenalni Federer koga Novak pokusava da sledi u racionalnosti, retko ce, cini mi se, osvajati turnire u buducnosti. Suvise je tu sad igraca koji ga sve lakse pobedjuju (Berdih, Conga, Delpotro, Nadal, Novak), a on igra sa sve manje strpljenja.

Irena

pre 11 godina

@Sasa Jokić - slažem se, ali s druge strane, možda Nole i nije razmišljao toliko o bodovima koje bi morao da brani sledeće godine, nego više o tome da mu je lakše kad se ne priča o njegovom nizu pobeda, kada ga ne gledaju kao nekog protiv koga moraju da igraju svoj najbolji tenis da bi ga dobili (Vavrinka i dr.), a na kraju krajeva, i da ga čeka još jedna vrela nedelja u Majamiju (jer ga je ovo pustinjsko sunce već bilo smorilo). Organizatori bi ubuduće ipak trebalo da porazmisle o tome da se od polufinala mečevi igraju u večernjim terminima. Nije samo vrućina nehumana za igrače i publiku, već je i sunce izuzetno štetno po ove momke koji bi trebalo što duže “da traju“. Pravi ljubitelji tenisa (u Evropi) će gledati meč i usred noći. P.S. Čestitke Del Potru, ali je za njega možda i obeshrabrujuće posle toliko muke i truda dobiti prvog i trećeg, pa u finalu izgubiti od četvrtog. Ponosan je na sebe, to sigurno, ali kad pomisli šta je sve potrebno proći da bi osvojio titulu..... a tek na Grend slemovima....!

Predo

pre 11 godina

Vidim pametni ste i lepo pišete i zatno mi nije jasno kako niste prepoznali ironiju u komentaru "Statističara". Mene je nasmejao i na tome sam mu zahvalan.