Petak, 29.06.2012.

11:30

Rosol – Nadal, šta se uopšte dogodilo?

Dok je Mario Baloteli slao Nemce kući na meču u Varšavi, u Londonu se događalo nešto nepojmljivo, neki bi rekli i nemoguće.

Izvor: Saša Ozmo

Rosol – Nadal, šta se uopšte dogodilo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Wimblabla

pre 11 godina

Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme. (Kika Majstor, 1. jul 2012 12:21)

A pre toga je tri put igrao u finalu. Samo nije bilo neobjasnjivog transa.

@Igor

pre 11 godina

Mnogo se pravis pametan. Poslusaj samo kako Britanci izgovaraju njegovo ime i nece ti pasti na pamet da ponovo takvu glupost kazes/napises.

Damir

pre 11 godina

Šta reći za ovakve kao Rosol - nego kukuruzari. Igrači koji dođu niotkud i odu nigdje. Šteta što je ukopao Nadala i uskratio turnir za velikog igrača. Naravno da će izgubit naredno kolo,što je i učinio.

Kika Majstor

pre 11 godina

Ovakvi dogadjaji ne bi trebalo da budu dozvoljeni, da amater koji igra u transu (i nikada vise ne ponovi takvu igru) pobedi sampiona.
Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme.

Бетелгез

pre 11 godina

Мишљења сам да је Надал изгубио зато што се тотално посветио одбрани титуле краља шљаке, своју игру је вратио на тоталну дефанзиву, којом је доминирао шљаком, убрзавање игре и офанзива је по мени део тактике да завара Нолета на шљаци.Све је то оставило трага на траву, а и не верујем да ће нешто успети да исправи у овој сезони.
@Godine nisu relativne, naprotiv,
Будимо мало објективни, вешто сте заборавили прве 4 победе Федерера над Нолетом када је Ноле био клинац.То је било равноправно, а сад ово што Вам не одговара, као Федерер је матор.

vlada

pre 11 godina

loša kretnja, plitke lopte, Rosol non stop u polju sa razornim forhendima. Spinovane lopte na travi inemaju nekog učinka čak su za igrača koji ih igra negativna stvar, na travi su ravni udarci keva i majstorski odrađen slice zna biti neuhvatljiv! Nadal je još i imao dobar servis. Da je nadal kojim slučajem na mišiće prošao dalje verujem da ne bi ni u jednom setu došao do tie brijke protiv Kurajbera! Za mene nije bilo iznenadjenje jer sam gledao meč, a za ljude koji nisu to je bilo iznenadjenje...

777

pre 11 godina

Nadal se nije kretao kako smo navikli. Čak i kada je trava u pitanju. I sam je rekao na konferenciji za štampu da postoji još jedan razlog njegove loše igre, ali da ne želi o tome da priča jer bi ličilo na vadjenje. Usvakom slučaju mislim da je to sve od ovog Čeha na Wimledonu.

prokleta avlija

pre 11 godina

novak nema konkurenciju jer je najbolji,federera dobija 3:0,marej il conga ce tesko do finala,tu su jos ferer,rodik,cilic,delpo,goffin,fish,jako teska polovina zreba,tako da nisam sto posto siguran da cu bas njih dvojicu videti u finalu,ali iako se provuku dotle tu ih opet ceka djokovic i najverovatnije pranje od tri nula u setovima,svidelo se to vama ili ne ali cinjenica je da od pocetka godine djokovic igra najbolji tenis i bez nekakvih vecih oscilacija

Mirko

pre 11 godina

Realno, voleo bih da se priča o ovom momku ne završi već u sledećem meču i da dobijemo novog vrhunskog igrača u prvih deset, ali ne znam, nisam baš siguran da će se to desiti. Kažem opet voleo bih...
Fantastičan je način na koji je otres'o Nadala. Baš mi se sviđa. Svi vrhunski šampioni su puno mečeva dobijali na svoj autoritet i preterani respekt protivnika,ali ovog puta to nije značilo ama baš ništa i meni je to mnogo drago.

Što se Nadala tiče eto našao se neko ko mu je uzeo meru i naplatio za sve rane krugove na Wimbldonu kroz koje se provukao.

Bojan

pre 11 godina

(emanuelosn, 29. jun 2012 17:44)
jeste, novak je prvi igrac koji je ikada pobedio Nadala i sve vreme je Rosol upravo razmisljao o Novaku.
stvarno, ono juce uopste nije licilo ni na jedan mec u kome je Nole dobio Nadala, Nadal nikada nije upseo da posalje topspin kako treba jer je jedva stizao do loptice (vrlo cesto i nije)

Pera

pre 11 godina

Mozda se Nadalu desilo nesto slicno kao Djokovicu prosle godine: Nole je igrao odlicno 2/3 sezone, dobijao (skoro) svaki mec, a onda vise nije mogao ni psihicki ni fizicki, videlo se da na teren izlazi bezvoljno...
Nadal je posle serije poraza od Dokovica (vidno uzdrman) zastao, pregrupisao snage, stisao zube i navalio s ciljem da ga opet pobedi i opet osvoji neki od cetiri velika turnira. Uspeo je, ali sada sledi njegov pad forme, trebace mu vremena da se oporavi od svih tih napora

emanuelosn

pre 11 godina

Ljudi, Rosol moze da se jednim dijelom zahvali i Novaku, pa Nole je prosle godine konstantno radio nemoguce, 7x je dobio Rafu za redom, Rosol se vjerovatno time i vodio tokom meca... Rafa je prvi put prosle godine pokazao pad sampouzdanja, pokazao je da njegov top spin zna da bude i slabost... jos kad se tome doda da se igra na travi koja je totalno drugacija podloga, podloga koja Rafi najmanje odgovara sve je moguce ...

Rosol me odusevio par puta kad je imao neke greske sto nebi imao neki junior, totalno smotani udarci, ali nijednog trenutka nije dao da ga to poremeti, niti se osjecao glupo zbog toga, psovao ili se nervirao ... kao da je cio mec gledao u samo jednu tacku, kao da je zaboravio s kim i gdje igra ... Dobro je zapazio Sasa Ozmo, radovao se Nadal svojim poenima jer je osjetio ogromnu mentalnu snagu protivnika ... takodje zestoko se slazem, cuvajte se jos jaceg Nadala uskoro ...

Posmatrač

pre 11 godina

Ne sećam se da je Nadal bio ovoliko nadigran od bilo kog igrača njegovog ranga, a ne od nekog "nekog tamo iz prvih 100"... Dešava se i veoma je poučno.

S

pre 11 godina

Meni je najjace sto je Nadal posle meca ostao da potpisuje autograme. Svi bi pobegli glavom bez obzira:-) A kazu ljudi koji su ga gledali uzivo da je uvek fin prema fanovima i da ih nikad ne odbija:-)

Super je on momak, vratice se sigurno. Ako je neko poznat kao borac, onda je to on. A tu je gde jeste iskljucivo zbog toga sto je vredno radio celog zivota i kad su drugi govorili da od njega nikad nece biti vrhunski teniser.Puno srece..

Lakse malo

pre 11 godina

(Godine nisu relativne, naprotiv, 29. jun 2012 14:42)

"Od 11 GS titula sedam ima na šljaci"

A Novak od 5 GS titula, 4 ima na betonu. I koja je poenta?
Da nije sljaka mozda manje vrednija podloga? Ili je beton najvredniji zato sto Nole na toj podlozi igra dobro? Navijam za Novaka, ali ovakvi komentari su stvarno totalno nelogicni i neobjektivni.

Gargantua

pre 11 godina

U tom, fizičkom smislu, naročito se ističe peti set. Rosol nije vremenski maksimalno koristio pauze između gemova, stalno je trčkarao od klupe i ka njoj, pred poene je zamahivao – uopšte govoreći, njegov govor tela odavao je utisak čoveka koji je došao "posebno pripremljen" i zato ne oseća ni trunku umora. :))))

A sledeću će da zvekne ne zbog tog "autsajder sindroma" ili kako već svi zovu - nego će jednostavno više pažnje da bude usmereno na njega - pa je on svoj "galski napitak" već istrošio :D

Godine nisu relativne, naprotiv

pre 11 godina

@mm
Grešiš. Đoković jeste favorit, ali njemu Nadal nije na putu, teže je doboiti Federera. Šta se desilo nadalu? Desila mu se trava. Od 11 GS titula sedam ima na šljaci. On više nema 24 godine, jer tek kad je Fed ušao u 28, 29, nadal je počeo da osvaja beton i ravu. Danas ne bi pobedio na travi Feda, a Novaka ni u snu. Nadal je još jak samo na šljaci. Ovo otvara i pitanje čuvene slabe kunkurencije koju je navodno imao Fed. To su gluposti. Ako iko nema konkurenciju to je Novak. Nadal nije igrač brzih podloga, dosta je izraubovan, Fed ima trideset jednu a Novak dvadeset pet godina. Kad Novak dobije Feda danas to nije ravnopravna borba i zato je svako slavlje napadno i nadobudno. Šest godina je razlike, aman. Novak bi danas dobio i Lejvera i Samprasa i Agasija. Mlađi je od njih.

Dermendziev

pre 11 godina

Nemoguce sve meceve odigrati perfektno.Najveci ste onda kad u najslabijim meceva pobedite(prodjete "crnu traku"),onda nepisana pravila vode dosta daleko do finala,pa i konacne pobede(trofeja).Zar je bilo samo to jednom?Setimo se nedavnog RG Izner-Nadal,dva Bedrhova vodstva po 2:0 na GS turnirima protiv Feda,Has je cini mi se vodio istim rezultatom protiv Fedaa ovaj sva tri puta igrao finale!

Ovaj slucaj me je po "automatizmu" vratio na Madridski mec Nadal-Novak,godine kada je Federer osvojio trofej.Ta Rafina "drskost","skrtost", "ljubomora",ispostavilo se kasnije u mecevima sa Novakom,a i tog Madrida,kostala ga je "ko Svetog Petra kajgana"(kazem ovako,a mislim da retko ko zna koliko je tacno kostala Sv.Petra kajgana,samo se zna da ga je puno kostala).

Dakle taj famozni crveni Madrid i crveni RG Pariz 2012!Iste posledice,koje se prebole,ali vrlo tesko.

U par reci o samom mecu.Mislim da je odmah posle prvog brejka u cetvrtom setu, momak umisljeno Rafi dao ostatak seta,odmarajuci se,ostreci se za peti odlucujuci set,za trijumf u koga je,poput nekada Soderlinga na RG verovao od samog pocetka.

Ostali:vec sam pisao da je na centr. terenu,"teren postao jako klizav",pogotovo pod uslovima pod kojima se igra,pa nije iskljucivo da se na istom mestu,gde i Rafa,jos neko oklizne.Sto bi rekla nasa braca "ostorozno"(paznja)!

Apetiti i krila su automatski porasla Fedu,Mareju,Tsongi...,a Noletov zadatak je da brizljivo,strpljivo,po redosledu, sece ta krila,kad za to dodje vreme.

Poz.!

exorcist

pre 11 godina

Ko ne zna kako izgleda demonska posednutost, neka pogleda Rosola od sinoć. Kao u transu, udara kao tri DelPotra, nestrpljivo servira a svaka mu uleće. Ne tuguj Rafo, izgubio si protiv Sile Nečiste, tu pomoći nema.

Иван

pre 11 godina

Надал је изгубио јер, како је овде већ примећено, вимблдонска трава још није уништена, јер се Росол није уплашио и јер није досад играо против Чеха, па није познавао противника, а ни овај њега. Такође, пауза због постављања крова као да му је пресекла ритам, али то је већ "божја рука" за оно одлагање финала Ролан Гароса са Ђоковићем у наредни дан. Занимљив ми је био један коментар на познатом страном тениском форуму после вимблдонског жреба да се не намешта само финале Федерер-Надал из комерцијалних разлога, већ се и играчи из једне земље често групишу у исти део костура да би остао у завршници бар један представник из неке земље попут Француске, Америке, Шпаније, Чешке, Србије, Аргентине, Немачке, а с њиме и интересовање медија тих држава за турнир. Кад мало боље човек погледа, Рафа је стално имао у костуру Шпанце и којекакве Чехе, Пољаке и Словаке. Овога пута налетео је на "којекаквог Чеха" који се дрзнуо да му се супротстави, а та дрскост иначе краси чешке тенисере.
Шта даље то значи за турнир? Значи да Мари има своју највећу шансу. Намештали су му раније лаке противнике, он је лако стизао до полуфинала и ништа даље од тога, овога пута су променили стратегију, дали му најтеже противнике, ваљда да сакупи самопоуздање, још нема више Надала, биће још футфолова од стране противника Шкотланђанина. Значи велики опрез за Нолета, јер ће организатор из комерцијалних разлога желети да види финале Мареј-Федерер. Биће лакше Ћоковићу ако Енди испадне ускоро.

mm

pre 11 godina

Žao mi je što Rafa neće igrati u završnici, iako znam da ovakav ishod itekako može da pomogne Novaku da osvoji Vimbldon. Ako se sve kockice slože, Novaku ostaje Federer kao jedini znak pitanja do finala. Čini se da i Marej igra dobro ali je i dalje nestabilan, pa se ne može sa sigurnošću reći da će se i Marej naći u polufinalu. Nekako za osatale verujem da Novaku nisu dorasli.
Ima jedna dobra stvar kod Nadala: on se brzo privikava na poraze, očito nije zlopamtilo i nema kompleks od Novaka, uprkos mnogim porazima od njega tokom prošle godine. Što se ne može reći i za Federera; on deluje nekako pritvorno, često ne gleda direktno nego u stranu, vidno ga nervira Novak zato što ne može da se suprotstavi toj vrsti harizmatičnosti (duhovitost, neformalno ponašanje, iznenađujući potezi kada se najmanje očekuje). Federer se ne oseća superiorno u odnosu na Novaka. I to nagriza njegovu sujetu...
Svi mi koji navijamo zdušno za Novaka, kažemo za Feredera: ako, ako...
Ali za Rafu mi je stvarno žao. To je pošten i iskren momak i želim mu da se sada dobro odmori, da batali malo tenis i odgleda Olimpijadu na miru. Vala i zaslužio je!

MILAN

pre 11 godina

fenomenalno izlaganje celog meca. I upravo ti njegovi teski mecevi u proslosti na Wimbldonu pokazuju manje vise celu njegovu karijeru. Uvek se mucio sa slabim teniserima u pocetnim fazama turnira dok je trava jjos uvek veoma brza, tj nije iskidana oko osnovne linije, jer jedino tako moze da trci kao bik i vrca sve loptice pocevsi od druge nedelje turnira. konacno se pojavio covek koji se nije uplasio pobede. Verujte Nadal jeste veliki igrac, ali bez sljke bi bio u nivou Jima Curijera recimo. Federer naravno ali i Djokovic na kraju karijera ce biti veci igraci od njega...

NoVoSaDJaNiN

pre 11 godina

Ovo je bila najbolja partija nekog tenisera koju sam ikada gledao...Ne pratim tenis dugo, nekih 12 god. Kakva je to snaga i eksplozivnost u udarcima. Da ne govorim o tome koliko je atraktivno igrao ovaj decko. Kada se samo setim jednog meca u kom su David Ferer i Simon imali 65 prebacivanja u jednom poenu, sinoc mi se cinilo da gledam neki novi sport, mnogo atraktivniji od ''obicnog'' tenisa.

Rosol je pokazao tacnom onu izlizanu frazu da ''u prvih 100 svi znaju tenis, ali razliku pravi mentalni pristup''

Dragan

pre 11 godina

Iskreno, ne mogu da verujem da se ovo dogodilo (da je u pitanju neki masters ne bi bilo toliko neverovatno, ali VB...) Ozmo je u pravu da Nadal na VB sporije ulazi u meč, ali ovoga puta je, rekao bih neki ozbiljniji problem u pitanju: jeste Čeh igrao kao u transu, kao u video igrici, ali te nadalove plitke lopte i nešto čudno u njegovoj igri, što mu se ponekad dešava (Congina izjava) je teško objasniti. Prosto, mislim da je za njegovu lošu igru ponajviše kriv njegov ujak: Toni izjavljuje da bi rado trenirao Federera, da je Nadala u finalu RG spasila kiša (?!) Koji bi trener to reko za svog pulena? Bio bi odmah otpušten". Nadal ima 11 slemova, olimpijsko zlato i bio je 102 nedelje br. 1 što je samo njih osmorica uspelo. Sve to ga svrstava među tri najveća igrača u open eri i među pet-šest najvećih u istoriji. I svakako najbolji ikad na šljaci. Ali da bi on, kao tvorac atomskog tenisa bio najveći, nedostaju mu još tri-četiri slema, naravno ne na šljaci, i da bar još pedesetak nedelja (godinu dana)bude br 1. Nadal je još mlad i realno je da to ostvari: na šljaci je naravno najbolji, ali odlično igra i na drugim podlogama, što je i dokazao: dva Vimmbldona i po jedan AO i USA OPEN. Naravno, ne može uvek da se pobeđuje, ali do sada je več mogao da osvoji bar još dva- tri slema na brzim podlogama (na poslednjem AO malo je nedostajalo), ali psihološki mora nešto da menja, jer ponekad odigra neshvatljivo loše, Ima igru za brze podloge, to je dokazao

aNOnymous

pre 11 godina

Vjerujte mi da sam ocekivao da ce se Sasa "dotaci" ovog meca u svojoj kolumni, i to je prvo sto sam potrazio na sajtu danas :) Super clanak, pretpostavljam da vecina ljudi nije gledala ovaj mec s obzirom da se igralo polufinale EP :)

fg

pre 11 godina

Rosol nije pobedio samo Nadala vec i kladionicu i klise-analiticare.Razbio je monotoniju koja trenutno vlada u tenisu gde se sve vrti oko 3imena.voleo bih da vidim jos neki "Rosol mec" na ovom turniru.

Boriss

pre 11 godina

Pa ne razumem zašto u timu Novaka Djokovića nema razloga za slavlje? Pa njegov glavni rival i glavni kandidat za prvo mesto je upravo Rafael Nadal koji sada gubi bodove iz finala,a to je puno bodova. Naravno,sezona šljake je prošla i dolazi podloga koja odgovara Novaku Djokovicu a samim tim i želja i san Nadala da se vrati na prvo mesto ostaju samo želja i san. Da je osovjio Vimbldon a Djoković ispao,on bi bio prvi i tada bi bila borba do kraja sezone dosta neizvesnija nego posle ovoga..
Smatram da najviše razloga za rodovanje ima upravo Djokovićev tim. Ovim je faktički obezbeneno prvo mesto na kraju sezone,jer posle US-opena Djoković nema ništa da brani,a to se sve igra na podlozi koja njemu odgovara a gledajući ostatak konkurencije,ne verujem da ima ko da mu se suprotstavi sem Nadala. Federer ima dosta da brani posle US-opena,tako da i on ispada. Sada samo polako i strpljivo,meč po meč i titula i prvo mesto su u rukama.

Ratko

pre 11 godina

Meni licno je krivo zbog ispadanja Rafe. Navikao sam se da gledam njega i Novaka u finalima. Naravno volim kada ga Nole pobedjuje i posle Novaka on mi je najdrazi teniser. Njih dvojica ispisuju istoriji i ja za to navijam. A verujem da je vecini Srba draze da Nadal osvoji titulu kad nema Novaka nego da osvoji Federer. Nadam se da ce se oporaviti sto pre i sa nestrpljenjem ocekujem 34 mec izmedju njega i Noleta. Juce Nadal nije bio na nivou i naisao je na servera koji ispaljuje granate. Secate se duela Noleta i Iznera? Takodje mislim da Rafa nije dao sve od sebe i da nije bio onaj pravi. Ne mislim da mu je ovaj poraz bas tesko pao i izaci ce on iz ovoga jos jaci. Tepmirao je formu za sezonu sljake i sad je u blagom padu. Vec na OI za mesec dana njegova forma bice vrhunska. Da se ne lazemo ovaj poraz najvise lezi Mariju i Federeru ali pod uslovom da pobede Novaka. Pobediti obojicu na jednom turniru je nemoguce. Oni Rafu i sa ovako slabom formom ne mogu da dobiju kada on igra inspirisan zavrsnice turnira. Takodje mislim da Federer ne moze u tri seta da dobije Novaka. Novaka je djavolski tesko pobediti. Federer bi morao da servira kao Rosol a Novak da gresi kao nikad da bi ovaj u tome uspeo. Dakle narode slavicemo 6-tu Gren Slem titulu.

Milos Stefanovic

pre 11 godina

Naravno da Nadal napreduje kako turnir odmice, jer ugazena trava sve vise pocinje da podseca na sljaku. Protivnik ga je uhvatio na "svez teren". Salu na stranu, Nadal je sinonim za borbu i uspeh ne samo u sportu vec i u zivotu, pa ce naci nacina da preboli ovaj "kiks"

Gole

pre 11 godina

Narode nemojte da se veselite ispadanju Rafe. Zaboravljate da zahvaljujuci njemu Novak igra ovako. Njih dvojica su ti koji ovoj igri pomeraju granice. Upravo je u njihovom rivalstvu i draz danasnjeg tenisa.

Katarina

pre 11 godina

Mislim da je posle svega rečenog još jedna stvar imala uticaj, a to je da su igrali prvi put jedan protiv drugog. To se posebno odnosi na Rosola koji nije stigao u dosadašnjoj karijeri da se "naplaši" od Nadala. Stoga i vrlo jasan plan od samog početka napad sa puno rizika i onda su se složili dobar servis i udarci koje je pogađao i podizanje krova i svi ostali sitni detalji koji čine ovakvo čudo mogućim.

Sax

pre 11 godina

Da parafraziram Majkla Korleonea (Kum II): "If anything in this life is certain, if history has taught us anything, it is that you can BEAT anyone"

'

pre 11 godina

Baš je simpatičan lik ovaj Rosol. Do sada skoro i nezapažen, od juče definitivno ima zasluženo mesto u istoriji, sve i da više ništa ne uradi u tenisu...

kimiko

pre 11 godina

Dogodilo se to da je Rosol ovakvim pristupom izlecio bar polovinu ljudi koja ima urodjeni strah i ne veruju u svoju zivotnu filozofiju,pa cim god da se bave.Mozda i ne prodje dalje, ali je bar sebe pronasao i ispostovao do kraja.Nije on ni klinac,sigurno je ulozio mnogo znoja u ovaj sport...Hvala na lekciji majstore!

kimiko

pre 11 godina

Dogodilo se to da je Rosol ovakvim pristupom izlecio bar polovinu ljudi koja ima urodjeni strah i ne veruju u svoju zivotnu filozofiju,pa cim god da se bave.Mozda i ne prodje dalje, ali je bar sebe pronasao i ispostovao do kraja.Nije on ni klinac,sigurno je ulozio mnogo znoja u ovaj sport...Hvala na lekciji majstore!

fg

pre 11 godina

Rosol nije pobedio samo Nadala vec i kladionicu i klise-analiticare.Razbio je monotoniju koja trenutno vlada u tenisu gde se sve vrti oko 3imena.voleo bih da vidim jos neki "Rosol mec" na ovom turniru.

Sax

pre 11 godina

Da parafraziram Majkla Korleonea (Kum II): "If anything in this life is certain, if history has taught us anything, it is that you can BEAT anyone"

NoVoSaDJaNiN

pre 11 godina

Ovo je bila najbolja partija nekog tenisera koju sam ikada gledao...Ne pratim tenis dugo, nekih 12 god. Kakva je to snaga i eksplozivnost u udarcima. Da ne govorim o tome koliko je atraktivno igrao ovaj decko. Kada se samo setim jednog meca u kom su David Ferer i Simon imali 65 prebacivanja u jednom poenu, sinoc mi se cinilo da gledam neki novi sport, mnogo atraktivniji od ''obicnog'' tenisa.

Rosol je pokazao tacnom onu izlizanu frazu da ''u prvih 100 svi znaju tenis, ali razliku pravi mentalni pristup''

Ratko

pre 11 godina

Meni licno je krivo zbog ispadanja Rafe. Navikao sam se da gledam njega i Novaka u finalima. Naravno volim kada ga Nole pobedjuje i posle Novaka on mi je najdrazi teniser. Njih dvojica ispisuju istoriji i ja za to navijam. A verujem da je vecini Srba draze da Nadal osvoji titulu kad nema Novaka nego da osvoji Federer. Nadam se da ce se oporaviti sto pre i sa nestrpljenjem ocekujem 34 mec izmedju njega i Noleta. Juce Nadal nije bio na nivou i naisao je na servera koji ispaljuje granate. Secate se duela Noleta i Iznera? Takodje mislim da Rafa nije dao sve od sebe i da nije bio onaj pravi. Ne mislim da mu je ovaj poraz bas tesko pao i izaci ce on iz ovoga jos jaci. Tepmirao je formu za sezonu sljake i sad je u blagom padu. Vec na OI za mesec dana njegova forma bice vrhunska. Da se ne lazemo ovaj poraz najvise lezi Mariju i Federeru ali pod uslovom da pobede Novaka. Pobediti obojicu na jednom turniru je nemoguce. Oni Rafu i sa ovako slabom formom ne mogu da dobiju kada on igra inspirisan zavrsnice turnira. Takodje mislim da Federer ne moze u tri seta da dobije Novaka. Novaka je djavolski tesko pobediti. Federer bi morao da servira kao Rosol a Novak da gresi kao nikad da bi ovaj u tome uspeo. Dakle narode slavicemo 6-tu Gren Slem titulu.

Lakse malo

pre 11 godina

(Godine nisu relativne, naprotiv, 29. jun 2012 14:42)

"Od 11 GS titula sedam ima na šljaci"

A Novak od 5 GS titula, 4 ima na betonu. I koja je poenta?
Da nije sljaka mozda manje vrednija podloga? Ili je beton najvredniji zato sto Nole na toj podlozi igra dobro? Navijam za Novaka, ali ovakvi komentari su stvarno totalno nelogicni i neobjektivni.

S

pre 11 godina

Meni je najjace sto je Nadal posle meca ostao da potpisuje autograme. Svi bi pobegli glavom bez obzira:-) A kazu ljudi koji su ga gledali uzivo da je uvek fin prema fanovima i da ih nikad ne odbija:-)

Super je on momak, vratice se sigurno. Ako je neko poznat kao borac, onda je to on. A tu je gde jeste iskljucivo zbog toga sto je vredno radio celog zivota i kad su drugi govorili da od njega nikad nece biti vrhunski teniser.Puno srece..

Иван

pre 11 godina

Надал је изгубио јер, како је овде већ примећено, вимблдонска трава још није уништена, јер се Росол није уплашио и јер није досад играо против Чеха, па није познавао противника, а ни овај њега. Такође, пауза због постављања крова као да му је пресекла ритам, али то је већ "божја рука" за оно одлагање финала Ролан Гароса са Ђоковићем у наредни дан. Занимљив ми је био један коментар на познатом страном тениском форуму после вимблдонског жреба да се не намешта само финале Федерер-Надал из комерцијалних разлога, већ се и играчи из једне земље често групишу у исти део костура да би остао у завршници бар један представник из неке земље попут Француске, Америке, Шпаније, Чешке, Србије, Аргентине, Немачке, а с њиме и интересовање медија тих држава за турнир. Кад мало боље човек погледа, Рафа је стално имао у костуру Шпанце и којекакве Чехе, Пољаке и Словаке. Овога пута налетео је на "којекаквог Чеха" који се дрзнуо да му се супротстави, а та дрскост иначе краси чешке тенисере.
Шта даље то значи за турнир? Значи да Мари има своју највећу шансу. Намештали су му раније лаке противнике, он је лако стизао до полуфинала и ништа даље од тога, овога пута су променили стратегију, дали му најтеже противнике, ваљда да сакупи самопоуздање, још нема више Надала, биће још футфолова од стране противника Шкотланђанина. Значи велики опрез за Нолета, јер ће организатор из комерцијалних разлога желети да види финале Мареј-Федерер. Биће лакше Ћоковићу ако Енди испадне ускоро.

exorcist

pre 11 godina

Ko ne zna kako izgleda demonska posednutost, neka pogleda Rosola od sinoć. Kao u transu, udara kao tri DelPotra, nestrpljivo servira a svaka mu uleće. Ne tuguj Rafo, izgubio si protiv Sile Nečiste, tu pomoći nema.

Gole

pre 11 godina

Narode nemojte da se veselite ispadanju Rafe. Zaboravljate da zahvaljujuci njemu Novak igra ovako. Njih dvojica su ti koji ovoj igri pomeraju granice. Upravo je u njihovom rivalstvu i draz danasnjeg tenisa.

Milos Stefanovic

pre 11 godina

Naravno da Nadal napreduje kako turnir odmice, jer ugazena trava sve vise pocinje da podseca na sljaku. Protivnik ga je uhvatio na "svez teren". Salu na stranu, Nadal je sinonim za borbu i uspeh ne samo u sportu vec i u zivotu, pa ce naci nacina da preboli ovaj "kiks"

mm

pre 11 godina

Žao mi je što Rafa neće igrati u završnici, iako znam da ovakav ishod itekako može da pomogne Novaku da osvoji Vimbldon. Ako se sve kockice slože, Novaku ostaje Federer kao jedini znak pitanja do finala. Čini se da i Marej igra dobro ali je i dalje nestabilan, pa se ne može sa sigurnošću reći da će se i Marej naći u polufinalu. Nekako za osatale verujem da Novaku nisu dorasli.
Ima jedna dobra stvar kod Nadala: on se brzo privikava na poraze, očito nije zlopamtilo i nema kompleks od Novaka, uprkos mnogim porazima od njega tokom prošle godine. Što se ne može reći i za Federera; on deluje nekako pritvorno, često ne gleda direktno nego u stranu, vidno ga nervira Novak zato što ne može da se suprotstavi toj vrsti harizmatičnosti (duhovitost, neformalno ponašanje, iznenađujući potezi kada se najmanje očekuje). Federer se ne oseća superiorno u odnosu na Novaka. I to nagriza njegovu sujetu...
Svi mi koji navijamo zdušno za Novaka, kažemo za Feredera: ako, ako...
Ali za Rafu mi je stvarno žao. To je pošten i iskren momak i želim mu da se sada dobro odmori, da batali malo tenis i odgleda Olimpijadu na miru. Vala i zaslužio je!

Dermendziev

pre 11 godina

Nemoguce sve meceve odigrati perfektno.Najveci ste onda kad u najslabijim meceva pobedite(prodjete "crnu traku"),onda nepisana pravila vode dosta daleko do finala,pa i konacne pobede(trofeja).Zar je bilo samo to jednom?Setimo se nedavnog RG Izner-Nadal,dva Bedrhova vodstva po 2:0 na GS turnirima protiv Feda,Has je cini mi se vodio istim rezultatom protiv Fedaa ovaj sva tri puta igrao finale!

Ovaj slucaj me je po "automatizmu" vratio na Madridski mec Nadal-Novak,godine kada je Federer osvojio trofej.Ta Rafina "drskost","skrtost", "ljubomora",ispostavilo se kasnije u mecevima sa Novakom,a i tog Madrida,kostala ga je "ko Svetog Petra kajgana"(kazem ovako,a mislim da retko ko zna koliko je tacno kostala Sv.Petra kajgana,samo se zna da ga je puno kostala).

Dakle taj famozni crveni Madrid i crveni RG Pariz 2012!Iste posledice,koje se prebole,ali vrlo tesko.

U par reci o samom mecu.Mislim da je odmah posle prvog brejka u cetvrtom setu, momak umisljeno Rafi dao ostatak seta,odmarajuci se,ostreci se za peti odlucujuci set,za trijumf u koga je,poput nekada Soderlinga na RG verovao od samog pocetka.

Ostali:vec sam pisao da je na centr. terenu,"teren postao jako klizav",pogotovo pod uslovima pod kojima se igra,pa nije iskljucivo da se na istom mestu,gde i Rafa,jos neko oklizne.Sto bi rekla nasa braca "ostorozno"(paznja)!

Apetiti i krila su automatski porasla Fedu,Mareju,Tsongi...,a Noletov zadatak je da brizljivo,strpljivo,po redosledu, sece ta krila,kad za to dodje vreme.

Poz.!

'

pre 11 godina

Baš je simpatičan lik ovaj Rosol. Do sada skoro i nezapažen, od juče definitivno ima zasluženo mesto u istoriji, sve i da više ništa ne uradi u tenisu...

emanuelosn

pre 11 godina

Ljudi, Rosol moze da se jednim dijelom zahvali i Novaku, pa Nole je prosle godine konstantno radio nemoguce, 7x je dobio Rafu za redom, Rosol se vjerovatno time i vodio tokom meca... Rafa je prvi put prosle godine pokazao pad sampouzdanja, pokazao je da njegov top spin zna da bude i slabost... jos kad se tome doda da se igra na travi koja je totalno drugacija podloga, podloga koja Rafi najmanje odgovara sve je moguce ...

Rosol me odusevio par puta kad je imao neke greske sto nebi imao neki junior, totalno smotani udarci, ali nijednog trenutka nije dao da ga to poremeti, niti se osjecao glupo zbog toga, psovao ili se nervirao ... kao da je cio mec gledao u samo jednu tacku, kao da je zaboravio s kim i gdje igra ... Dobro je zapazio Sasa Ozmo, radovao se Nadal svojim poenima jer je osjetio ogromnu mentalnu snagu protivnika ... takodje zestoko se slazem, cuvajte se jos jaceg Nadala uskoro ...

Posmatrač

pre 11 godina

Ne sećam se da je Nadal bio ovoliko nadigran od bilo kog igrača njegovog ranga, a ne od nekog "nekog tamo iz prvih 100"... Dešava se i veoma je poučno.

Katarina

pre 11 godina

Mislim da je posle svega rečenog još jedna stvar imala uticaj, a to je da su igrali prvi put jedan protiv drugog. To se posebno odnosi na Rosola koji nije stigao u dosadašnjoj karijeri da se "naplaši" od Nadala. Stoga i vrlo jasan plan od samog početka napad sa puno rizika i onda su se složili dobar servis i udarci koje je pogađao i podizanje krova i svi ostali sitni detalji koji čine ovakvo čudo mogućim.

MILAN

pre 11 godina

fenomenalno izlaganje celog meca. I upravo ti njegovi teski mecevi u proslosti na Wimbldonu pokazuju manje vise celu njegovu karijeru. Uvek se mucio sa slabim teniserima u pocetnim fazama turnira dok je trava jjos uvek veoma brza, tj nije iskidana oko osnovne linije, jer jedino tako moze da trci kao bik i vrca sve loptice pocevsi od druge nedelje turnira. konacno se pojavio covek koji se nije uplasio pobede. Verujte Nadal jeste veliki igrac, ali bez sljke bi bio u nivou Jima Curijera recimo. Federer naravno ali i Djokovic na kraju karijera ce biti veci igraci od njega...

Boriss

pre 11 godina

Pa ne razumem zašto u timu Novaka Djokovića nema razloga za slavlje? Pa njegov glavni rival i glavni kandidat za prvo mesto je upravo Rafael Nadal koji sada gubi bodove iz finala,a to je puno bodova. Naravno,sezona šljake je prošla i dolazi podloga koja odgovara Novaku Djokovicu a samim tim i želja i san Nadala da se vrati na prvo mesto ostaju samo želja i san. Da je osovjio Vimbldon a Djoković ispao,on bi bio prvi i tada bi bila borba do kraja sezone dosta neizvesnija nego posle ovoga..
Smatram da najviše razloga za rodovanje ima upravo Djokovićev tim. Ovim je faktički obezbeneno prvo mesto na kraju sezone,jer posle US-opena Djoković nema ništa da brani,a to se sve igra na podlozi koja njemu odgovara a gledajući ostatak konkurencije,ne verujem da ima ko da mu se suprotstavi sem Nadala. Federer ima dosta da brani posle US-opena,tako da i on ispada. Sada samo polako i strpljivo,meč po meč i titula i prvo mesto su u rukama.

Бетелгез

pre 11 godina

Мишљења сам да је Надал изгубио зато што се тотално посветио одбрани титуле краља шљаке, своју игру је вратио на тоталну дефанзиву, којом је доминирао шљаком, убрзавање игре и офанзива је по мени део тактике да завара Нолета на шљаци.Све је то оставило трага на траву, а и не верујем да ће нешто успети да исправи у овој сезони.
@Godine nisu relativne, naprotiv,
Будимо мало објективни, вешто сте заборавили прве 4 победе Федерера над Нолетом када је Ноле био клинац.То је било равноправно, а сад ово што Вам не одговара, као Федерер је матор.

Mirko

pre 11 godina

Realno, voleo bih da se priča o ovom momku ne završi već u sledećem meču i da dobijemo novog vrhunskog igrača u prvih deset, ali ne znam, nisam baš siguran da će se to desiti. Kažem opet voleo bih...
Fantastičan je način na koji je otres'o Nadala. Baš mi se sviđa. Svi vrhunski šampioni su puno mečeva dobijali na svoj autoritet i preterani respekt protivnika,ali ovog puta to nije značilo ama baš ništa i meni je to mnogo drago.

Što se Nadala tiče eto našao se neko ko mu je uzeo meru i naplatio za sve rane krugove na Wimbldonu kroz koje se provukao.

Pera

pre 11 godina

Mozda se Nadalu desilo nesto slicno kao Djokovicu prosle godine: Nole je igrao odlicno 2/3 sezone, dobijao (skoro) svaki mec, a onda vise nije mogao ni psihicki ni fizicki, videlo se da na teren izlazi bezvoljno...
Nadal je posle serije poraza od Dokovica (vidno uzdrman) zastao, pregrupisao snage, stisao zube i navalio s ciljem da ga opet pobedi i opet osvoji neki od cetiri velika turnira. Uspeo je, ali sada sledi njegov pad forme, trebace mu vremena da se oporavi od svih tih napora

Dragan

pre 11 godina

Iskreno, ne mogu da verujem da se ovo dogodilo (da je u pitanju neki masters ne bi bilo toliko neverovatno, ali VB...) Ozmo je u pravu da Nadal na VB sporije ulazi u meč, ali ovoga puta je, rekao bih neki ozbiljniji problem u pitanju: jeste Čeh igrao kao u transu, kao u video igrici, ali te nadalove plitke lopte i nešto čudno u njegovoj igri, što mu se ponekad dešava (Congina izjava) je teško objasniti. Prosto, mislim da je za njegovu lošu igru ponajviše kriv njegov ujak: Toni izjavljuje da bi rado trenirao Federera, da je Nadala u finalu RG spasila kiša (?!) Koji bi trener to reko za svog pulena? Bio bi odmah otpušten". Nadal ima 11 slemova, olimpijsko zlato i bio je 102 nedelje br. 1 što je samo njih osmorica uspelo. Sve to ga svrstava među tri najveća igrača u open eri i među pet-šest najvećih u istoriji. I svakako najbolji ikad na šljaci. Ali da bi on, kao tvorac atomskog tenisa bio najveći, nedostaju mu još tri-četiri slema, naravno ne na šljaci, i da bar još pedesetak nedelja (godinu dana)bude br 1. Nadal je još mlad i realno je da to ostvari: na šljaci je naravno najbolji, ali odlično igra i na drugim podlogama, što je i dokazao: dva Vimmbldona i po jedan AO i USA OPEN. Naravno, ne može uvek da se pobeđuje, ali do sada je več mogao da osvoji bar još dva- tri slema na brzim podlogama (na poslednjem AO malo je nedostajalo), ali psihološki mora nešto da menja, jer ponekad odigra neshvatljivo loše, Ima igru za brze podloge, to je dokazao

prokleta avlija

pre 11 godina

novak nema konkurenciju jer je najbolji,federera dobija 3:0,marej il conga ce tesko do finala,tu su jos ferer,rodik,cilic,delpo,goffin,fish,jako teska polovina zreba,tako da nisam sto posto siguran da cu bas njih dvojicu videti u finalu,ali iako se provuku dotle tu ih opet ceka djokovic i najverovatnije pranje od tri nula u setovima,svidelo se to vama ili ne ali cinjenica je da od pocetka godine djokovic igra najbolji tenis i bez nekakvih vecih oscilacija

aNOnymous

pre 11 godina

Vjerujte mi da sam ocekivao da ce se Sasa "dotaci" ovog meca u svojoj kolumni, i to je prvo sto sam potrazio na sajtu danas :) Super clanak, pretpostavljam da vecina ljudi nije gledala ovaj mec s obzirom da se igralo polufinale EP :)

Gargantua

pre 11 godina

U tom, fizičkom smislu, naročito se ističe peti set. Rosol nije vremenski maksimalno koristio pauze između gemova, stalno je trčkarao od klupe i ka njoj, pred poene je zamahivao – uopšte govoreći, njegov govor tela odavao je utisak čoveka koji je došao "posebno pripremljen" i zato ne oseća ni trunku umora. :))))

A sledeću će da zvekne ne zbog tog "autsajder sindroma" ili kako već svi zovu - nego će jednostavno više pažnje da bude usmereno na njega - pa je on svoj "galski napitak" već istrošio :D

Godine nisu relativne, naprotiv

pre 11 godina

@mm
Grešiš. Đoković jeste favorit, ali njemu Nadal nije na putu, teže je doboiti Federera. Šta se desilo nadalu? Desila mu se trava. Od 11 GS titula sedam ima na šljaci. On više nema 24 godine, jer tek kad je Fed ušao u 28, 29, nadal je počeo da osvaja beton i ravu. Danas ne bi pobedio na travi Feda, a Novaka ni u snu. Nadal je još jak samo na šljaci. Ovo otvara i pitanje čuvene slabe kunkurencije koju je navodno imao Fed. To su gluposti. Ako iko nema konkurenciju to je Novak. Nadal nije igrač brzih podloga, dosta je izraubovan, Fed ima trideset jednu a Novak dvadeset pet godina. Kad Novak dobije Feda danas to nije ravnopravna borba i zato je svako slavlje napadno i nadobudno. Šest godina je razlike, aman. Novak bi danas dobio i Lejvera i Samprasa i Agasija. Mlađi je od njih.

777

pre 11 godina

Nadal se nije kretao kako smo navikli. Čak i kada je trava u pitanju. I sam je rekao na konferenciji za štampu da postoji još jedan razlog njegove loše igre, ali da ne želi o tome da priča jer bi ličilo na vadjenje. Usvakom slučaju mislim da je to sve od ovog Čeha na Wimledonu.

Damir

pre 11 godina

Šta reći za ovakve kao Rosol - nego kukuruzari. Igrači koji dođu niotkud i odu nigdje. Šteta što je ukopao Nadala i uskratio turnir za velikog igrača. Naravno da će izgubit naredno kolo,što je i učinio.

vlada

pre 11 godina

loša kretnja, plitke lopte, Rosol non stop u polju sa razornim forhendima. Spinovane lopte na travi inemaju nekog učinka čak su za igrača koji ih igra negativna stvar, na travi su ravni udarci keva i majstorski odrađen slice zna biti neuhvatljiv! Nadal je još i imao dobar servis. Da je nadal kojim slučajem na mišiće prošao dalje verujem da ne bi ni u jednom setu došao do tie brijke protiv Kurajbera! Za mene nije bilo iznenadjenje jer sam gledao meč, a za ljude koji nisu to je bilo iznenadjenje...

Kika Majstor

pre 11 godina

Ovakvi dogadjaji ne bi trebalo da budu dozvoljeni, da amater koji igra u transu (i nikada vise ne ponovi takvu igru) pobedi sampiona.
Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme.

Bojan

pre 11 godina

(emanuelosn, 29. jun 2012 17:44)
jeste, novak je prvi igrac koji je ikada pobedio Nadala i sve vreme je Rosol upravo razmisljao o Novaku.
stvarno, ono juce uopste nije licilo ni na jedan mec u kome je Nole dobio Nadala, Nadal nikada nije upseo da posalje topspin kako treba jer je jedva stizao do loptice (vrlo cesto i nije)

Wimblabla

pre 11 godina

Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme. (Kika Majstor, 1. jul 2012 12:21)

A pre toga je tri put igrao u finalu. Samo nije bilo neobjasnjivog transa.

@Igor

pre 11 godina

Mnogo se pravis pametan. Poslusaj samo kako Britanci izgovaraju njegovo ime i nece ti pasti na pamet da ponovo takvu glupost kazes/napises.

Godine nisu relativne, naprotiv

pre 11 godina

@mm
Grešiš. Đoković jeste favorit, ali njemu Nadal nije na putu, teže je doboiti Federera. Šta se desilo nadalu? Desila mu se trava. Od 11 GS titula sedam ima na šljaci. On više nema 24 godine, jer tek kad je Fed ušao u 28, 29, nadal je počeo da osvaja beton i ravu. Danas ne bi pobedio na travi Feda, a Novaka ni u snu. Nadal je još jak samo na šljaci. Ovo otvara i pitanje čuvene slabe kunkurencije koju je navodno imao Fed. To su gluposti. Ako iko nema konkurenciju to je Novak. Nadal nije igrač brzih podloga, dosta je izraubovan, Fed ima trideset jednu a Novak dvadeset pet godina. Kad Novak dobije Feda danas to nije ravnopravna borba i zato je svako slavlje napadno i nadobudno. Šest godina je razlike, aman. Novak bi danas dobio i Lejvera i Samprasa i Agasija. Mlađi je od njih.

exorcist

pre 11 godina

Ko ne zna kako izgleda demonska posednutost, neka pogleda Rosola od sinoć. Kao u transu, udara kao tri DelPotra, nestrpljivo servira a svaka mu uleće. Ne tuguj Rafo, izgubio si protiv Sile Nečiste, tu pomoći nema.

Damir

pre 11 godina

Šta reći za ovakve kao Rosol - nego kukuruzari. Igrači koji dođu niotkud i odu nigdje. Šteta što je ukopao Nadala i uskratio turnir za velikog igrača. Naravno da će izgubit naredno kolo,što je i učinio.

Kika Majstor

pre 11 godina

Ovakvi dogadjaji ne bi trebalo da budu dozvoljeni, da amater koji igra u transu (i nikada vise ne ponovi takvu igru) pobedi sampiona.
Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme.

Ratko

pre 11 godina

Meni licno je krivo zbog ispadanja Rafe. Navikao sam se da gledam njega i Novaka u finalima. Naravno volim kada ga Nole pobedjuje i posle Novaka on mi je najdrazi teniser. Njih dvojica ispisuju istoriji i ja za to navijam. A verujem da je vecini Srba draze da Nadal osvoji titulu kad nema Novaka nego da osvoji Federer. Nadam se da ce se oporaviti sto pre i sa nestrpljenjem ocekujem 34 mec izmedju njega i Noleta. Juce Nadal nije bio na nivou i naisao je na servera koji ispaljuje granate. Secate se duela Noleta i Iznera? Takodje mislim da Rafa nije dao sve od sebe i da nije bio onaj pravi. Ne mislim da mu je ovaj poraz bas tesko pao i izaci ce on iz ovoga jos jaci. Tepmirao je formu za sezonu sljake i sad je u blagom padu. Vec na OI za mesec dana njegova forma bice vrhunska. Da se ne lazemo ovaj poraz najvise lezi Mariju i Federeru ali pod uslovom da pobede Novaka. Pobediti obojicu na jednom turniru je nemoguce. Oni Rafu i sa ovako slabom formom ne mogu da dobiju kada on igra inspirisan zavrsnice turnira. Takodje mislim da Federer ne moze u tri seta da dobije Novaka. Novaka je djavolski tesko pobediti. Federer bi morao da servira kao Rosol a Novak da gresi kao nikad da bi ovaj u tome uspeo. Dakle narode slavicemo 6-tu Gren Slem titulu.

Lakse malo

pre 11 godina

(Godine nisu relativne, naprotiv, 29. jun 2012 14:42)

"Od 11 GS titula sedam ima na šljaci"

A Novak od 5 GS titula, 4 ima na betonu. I koja je poenta?
Da nije sljaka mozda manje vrednija podloga? Ili je beton najvredniji zato sto Nole na toj podlozi igra dobro? Navijam za Novaka, ali ovakvi komentari su stvarno totalno nelogicni i neobjektivni.

Dragan

pre 11 godina

Iskreno, ne mogu da verujem da se ovo dogodilo (da je u pitanju neki masters ne bi bilo toliko neverovatno, ali VB...) Ozmo je u pravu da Nadal na VB sporije ulazi u meč, ali ovoga puta je, rekao bih neki ozbiljniji problem u pitanju: jeste Čeh igrao kao u transu, kao u video igrici, ali te nadalove plitke lopte i nešto čudno u njegovoj igri, što mu se ponekad dešava (Congina izjava) je teško objasniti. Prosto, mislim da je za njegovu lošu igru ponajviše kriv njegov ujak: Toni izjavljuje da bi rado trenirao Federera, da je Nadala u finalu RG spasila kiša (?!) Koji bi trener to reko za svog pulena? Bio bi odmah otpušten". Nadal ima 11 slemova, olimpijsko zlato i bio je 102 nedelje br. 1 što je samo njih osmorica uspelo. Sve to ga svrstava među tri najveća igrača u open eri i među pet-šest najvećih u istoriji. I svakako najbolji ikad na šljaci. Ali da bi on, kao tvorac atomskog tenisa bio najveći, nedostaju mu još tri-četiri slema, naravno ne na šljaci, i da bar još pedesetak nedelja (godinu dana)bude br 1. Nadal je još mlad i realno je da to ostvari: na šljaci je naravno najbolji, ali odlično igra i na drugim podlogama, što je i dokazao: dva Vimmbldona i po jedan AO i USA OPEN. Naravno, ne može uvek da se pobeđuje, ali do sada je več mogao da osvoji bar još dva- tri slema na brzim podlogama (na poslednjem AO malo je nedostajalo), ali psihološki mora nešto da menja, jer ponekad odigra neshvatljivo loše, Ima igru za brze podloge, to je dokazao

Gole

pre 11 godina

Narode nemojte da se veselite ispadanju Rafe. Zaboravljate da zahvaljujuci njemu Novak igra ovako. Njih dvojica su ti koji ovoj igri pomeraju granice. Upravo je u njihovom rivalstvu i draz danasnjeg tenisa.

mm

pre 11 godina

Žao mi je što Rafa neće igrati u završnici, iako znam da ovakav ishod itekako može da pomogne Novaku da osvoji Vimbldon. Ako se sve kockice slože, Novaku ostaje Federer kao jedini znak pitanja do finala. Čini se da i Marej igra dobro ali je i dalje nestabilan, pa se ne može sa sigurnošću reći da će se i Marej naći u polufinalu. Nekako za osatale verujem da Novaku nisu dorasli.
Ima jedna dobra stvar kod Nadala: on se brzo privikava na poraze, očito nije zlopamtilo i nema kompleks od Novaka, uprkos mnogim porazima od njega tokom prošle godine. Što se ne može reći i za Federera; on deluje nekako pritvorno, često ne gleda direktno nego u stranu, vidno ga nervira Novak zato što ne može da se suprotstavi toj vrsti harizmatičnosti (duhovitost, neformalno ponašanje, iznenađujući potezi kada se najmanje očekuje). Federer se ne oseća superiorno u odnosu na Novaka. I to nagriza njegovu sujetu...
Svi mi koji navijamo zdušno za Novaka, kažemo za Feredera: ako, ako...
Ali za Rafu mi je stvarno žao. To je pošten i iskren momak i želim mu da se sada dobro odmori, da batali malo tenis i odgleda Olimpijadu na miru. Vala i zaslužio je!

prokleta avlija

pre 11 godina

novak nema konkurenciju jer je najbolji,federera dobija 3:0,marej il conga ce tesko do finala,tu su jos ferer,rodik,cilic,delpo,goffin,fish,jako teska polovina zreba,tako da nisam sto posto siguran da cu bas njih dvojicu videti u finalu,ali iako se provuku dotle tu ih opet ceka djokovic i najverovatnije pranje od tri nula u setovima,svidelo se to vama ili ne ali cinjenica je da od pocetka godine djokovic igra najbolji tenis i bez nekakvih vecih oscilacija

Boriss

pre 11 godina

Pa ne razumem zašto u timu Novaka Djokovića nema razloga za slavlje? Pa njegov glavni rival i glavni kandidat za prvo mesto je upravo Rafael Nadal koji sada gubi bodove iz finala,a to je puno bodova. Naravno,sezona šljake je prošla i dolazi podloga koja odgovara Novaku Djokovicu a samim tim i želja i san Nadala da se vrati na prvo mesto ostaju samo želja i san. Da je osovjio Vimbldon a Djoković ispao,on bi bio prvi i tada bi bila borba do kraja sezone dosta neizvesnija nego posle ovoga..
Smatram da najviše razloga za rodovanje ima upravo Djokovićev tim. Ovim je faktički obezbeneno prvo mesto na kraju sezone,jer posle US-opena Djoković nema ništa da brani,a to se sve igra na podlozi koja njemu odgovara a gledajući ostatak konkurencije,ne verujem da ima ko da mu se suprotstavi sem Nadala. Federer ima dosta da brani posle US-opena,tako da i on ispada. Sada samo polako i strpljivo,meč po meč i titula i prvo mesto su u rukama.

MILAN

pre 11 godina

fenomenalno izlaganje celog meca. I upravo ti njegovi teski mecevi u proslosti na Wimbldonu pokazuju manje vise celu njegovu karijeru. Uvek se mucio sa slabim teniserima u pocetnim fazama turnira dok je trava jjos uvek veoma brza, tj nije iskidana oko osnovne linije, jer jedino tako moze da trci kao bik i vrca sve loptice pocevsi od druge nedelje turnira. konacno se pojavio covek koji se nije uplasio pobede. Verujte Nadal jeste veliki igrac, ali bez sljke bi bio u nivou Jima Curijera recimo. Federer naravno ali i Djokovic na kraju karijera ce biti veci igraci od njega...

emanuelosn

pre 11 godina

Ljudi, Rosol moze da se jednim dijelom zahvali i Novaku, pa Nole je prosle godine konstantno radio nemoguce, 7x je dobio Rafu za redom, Rosol se vjerovatno time i vodio tokom meca... Rafa je prvi put prosle godine pokazao pad sampouzdanja, pokazao je da njegov top spin zna da bude i slabost... jos kad se tome doda da se igra na travi koja je totalno drugacija podloga, podloga koja Rafi najmanje odgovara sve je moguce ...

Rosol me odusevio par puta kad je imao neke greske sto nebi imao neki junior, totalno smotani udarci, ali nijednog trenutka nije dao da ga to poremeti, niti se osjecao glupo zbog toga, psovao ili se nervirao ... kao da je cio mec gledao u samo jednu tacku, kao da je zaboravio s kim i gdje igra ... Dobro je zapazio Sasa Ozmo, radovao se Nadal svojim poenima jer je osjetio ogromnu mentalnu snagu protivnika ... takodje zestoko se slazem, cuvajte se jos jaceg Nadala uskoro ...

Иван

pre 11 godina

Надал је изгубио јер, како је овде већ примећено, вимблдонска трава још није уништена, јер се Росол није уплашио и јер није досад играо против Чеха, па није познавао противника, а ни овај њега. Такође, пауза због постављања крова као да му је пресекла ритам, али то је већ "божја рука" за оно одлагање финала Ролан Гароса са Ђоковићем у наредни дан. Занимљив ми је био један коментар на познатом страном тениском форуму после вимблдонског жреба да се не намешта само финале Федерер-Надал из комерцијалних разлога, већ се и играчи из једне земље често групишу у исти део костура да би остао у завршници бар један представник из неке земље попут Француске, Америке, Шпаније, Чешке, Србије, Аргентине, Немачке, а с њиме и интересовање медија тих држава за турнир. Кад мало боље човек погледа, Рафа је стално имао у костуру Шпанце и којекакве Чехе, Пољаке и Словаке. Овога пута налетео је на "којекаквог Чеха" који се дрзнуо да му се супротстави, а та дрскост иначе краси чешке тенисере.
Шта даље то значи за турнир? Значи да Мари има своју највећу шансу. Намештали су му раније лаке противнике, он је лако стизао до полуфинала и ништа даље од тога, овога пута су променили стратегију, дали му најтеже противнике, ваљда да сакупи самопоуздање, још нема више Надала, биће још футфолова од стране противника Шкотланђанина. Значи велики опрез за Нолета, јер ће организатор из комерцијалних разлога желети да види финале Мареј-Федерер. Биће лакше Ћоковићу ако Енди испадне ускоро.

Dermendziev

pre 11 godina

Nemoguce sve meceve odigrati perfektno.Najveci ste onda kad u najslabijim meceva pobedite(prodjete "crnu traku"),onda nepisana pravila vode dosta daleko do finala,pa i konacne pobede(trofeja).Zar je bilo samo to jednom?Setimo se nedavnog RG Izner-Nadal,dva Bedrhova vodstva po 2:0 na GS turnirima protiv Feda,Has je cini mi se vodio istim rezultatom protiv Fedaa ovaj sva tri puta igrao finale!

Ovaj slucaj me je po "automatizmu" vratio na Madridski mec Nadal-Novak,godine kada je Federer osvojio trofej.Ta Rafina "drskost","skrtost", "ljubomora",ispostavilo se kasnije u mecevima sa Novakom,a i tog Madrida,kostala ga je "ko Svetog Petra kajgana"(kazem ovako,a mislim da retko ko zna koliko je tacno kostala Sv.Petra kajgana,samo se zna da ga je puno kostala).

Dakle taj famozni crveni Madrid i crveni RG Pariz 2012!Iste posledice,koje se prebole,ali vrlo tesko.

U par reci o samom mecu.Mislim da je odmah posle prvog brejka u cetvrtom setu, momak umisljeno Rafi dao ostatak seta,odmarajuci se,ostreci se za peti odlucujuci set,za trijumf u koga je,poput nekada Soderlinga na RG verovao od samog pocetka.

Ostali:vec sam pisao da je na centr. terenu,"teren postao jako klizav",pogotovo pod uslovima pod kojima se igra,pa nije iskljucivo da se na istom mestu,gde i Rafa,jos neko oklizne.Sto bi rekla nasa braca "ostorozno"(paznja)!

Apetiti i krila su automatski porasla Fedu,Mareju,Tsongi...,a Noletov zadatak je da brizljivo,strpljivo,po redosledu, sece ta krila,kad za to dodje vreme.

Poz.!

kimiko

pre 11 godina

Dogodilo se to da je Rosol ovakvim pristupom izlecio bar polovinu ljudi koja ima urodjeni strah i ne veruju u svoju zivotnu filozofiju,pa cim god da se bave.Mozda i ne prodje dalje, ali je bar sebe pronasao i ispostovao do kraja.Nije on ni klinac,sigurno je ulozio mnogo znoja u ovaj sport...Hvala na lekciji majstore!

Mirko

pre 11 godina

Realno, voleo bih da se priča o ovom momku ne završi već u sledećem meču i da dobijemo novog vrhunskog igrača u prvih deset, ali ne znam, nisam baš siguran da će se to desiti. Kažem opet voleo bih...
Fantastičan je način na koji je otres'o Nadala. Baš mi se sviđa. Svi vrhunski šampioni su puno mečeva dobijali na svoj autoritet i preterani respekt protivnika,ali ovog puta to nije značilo ama baš ništa i meni je to mnogo drago.

Što se Nadala tiče eto našao se neko ko mu je uzeo meru i naplatio za sve rane krugove na Wimbldonu kroz koje se provukao.

S

pre 11 godina

Meni je najjace sto je Nadal posle meca ostao da potpisuje autograme. Svi bi pobegli glavom bez obzira:-) A kazu ljudi koji su ga gledali uzivo da je uvek fin prema fanovima i da ih nikad ne odbija:-)

Super je on momak, vratice se sigurno. Ako je neko poznat kao borac, onda je to on. A tu je gde jeste iskljucivo zbog toga sto je vredno radio celog zivota i kad su drugi govorili da od njega nikad nece biti vrhunski teniser.Puno srece..

Pera

pre 11 godina

Mozda se Nadalu desilo nesto slicno kao Djokovicu prosle godine: Nole je igrao odlicno 2/3 sezone, dobijao (skoro) svaki mec, a onda vise nije mogao ni psihicki ni fizicki, videlo se da na teren izlazi bezvoljno...
Nadal je posle serije poraza od Dokovica (vidno uzdrman) zastao, pregrupisao snage, stisao zube i navalio s ciljem da ga opet pobedi i opet osvoji neki od cetiri velika turnira. Uspeo je, ali sada sledi njegov pad forme, trebace mu vremena da se oporavi od svih tih napora

NoVoSaDJaNiN

pre 11 godina

Ovo je bila najbolja partija nekog tenisera koju sam ikada gledao...Ne pratim tenis dugo, nekih 12 god. Kakva je to snaga i eksplozivnost u udarcima. Da ne govorim o tome koliko je atraktivno igrao ovaj decko. Kada se samo setim jednog meca u kom su David Ferer i Simon imali 65 prebacivanja u jednom poenu, sinoc mi se cinilo da gledam neki novi sport, mnogo atraktivniji od ''obicnog'' tenisa.

Rosol je pokazao tacnom onu izlizanu frazu da ''u prvih 100 svi znaju tenis, ali razliku pravi mentalni pristup''

'

pre 11 godina

Baš je simpatičan lik ovaj Rosol. Do sada skoro i nezapažen, od juče definitivno ima zasluženo mesto u istoriji, sve i da više ništa ne uradi u tenisu...

Bojan

pre 11 godina

(emanuelosn, 29. jun 2012 17:44)
jeste, novak je prvi igrac koji je ikada pobedio Nadala i sve vreme je Rosol upravo razmisljao o Novaku.
stvarno, ono juce uopste nije licilo ni na jedan mec u kome je Nole dobio Nadala, Nadal nikada nije upseo da posalje topspin kako treba jer je jedva stizao do loptice (vrlo cesto i nije)

Katarina

pre 11 godina

Mislim da je posle svega rečenog još jedna stvar imala uticaj, a to je da su igrali prvi put jedan protiv drugog. To se posebno odnosi na Rosola koji nije stigao u dosadašnjoj karijeri da se "naplaši" od Nadala. Stoga i vrlo jasan plan od samog početka napad sa puno rizika i onda su se složili dobar servis i udarci koje je pogađao i podizanje krova i svi ostali sitni detalji koji čine ovakvo čudo mogućim.

Gargantua

pre 11 godina

U tom, fizičkom smislu, naročito se ističe peti set. Rosol nije vremenski maksimalno koristio pauze između gemova, stalno je trčkarao od klupe i ka njoj, pred poene je zamahivao – uopšte govoreći, njegov govor tela odavao je utisak čoveka koji je došao "posebno pripremljen" i zato ne oseća ni trunku umora. :))))

A sledeću će da zvekne ne zbog tog "autsajder sindroma" ili kako već svi zovu - nego će jednostavno više pažnje da bude usmereno na njega - pa je on svoj "galski napitak" već istrošio :D

Sax

pre 11 godina

Da parafraziram Majkla Korleonea (Kum II): "If anything in this life is certain, if history has taught us anything, it is that you can BEAT anyone"

Posmatrač

pre 11 godina

Ne sećam se da je Nadal bio ovoliko nadigran od bilo kog igrača njegovog ranga, a ne od nekog "nekog tamo iz prvih 100"... Dešava se i veoma je poučno.

777

pre 11 godina

Nadal se nije kretao kako smo navikli. Čak i kada je trava u pitanju. I sam je rekao na konferenciji za štampu da postoji još jedan razlog njegove loše igre, ali da ne želi o tome da priča jer bi ličilo na vadjenje. Usvakom slučaju mislim da je to sve od ovog Čeha na Wimledonu.

Wimblabla

pre 11 godina

Ali jednom u ko zna koliko godina desi se taj trans, koji niko ne me da objasni.
I Ivanisevic je osvojio Vimbldon one godine, u takodje neobjasnjivom transu. Mislim da ni vise ni jedan mec nije dobio posle tog trijumfa, a pre njega je bio potpuno van forme. (Kika Majstor, 1. jul 2012 12:21)

A pre toga je tri put igrao u finalu. Samo nije bilo neobjasnjivog transa.

Milos Stefanovic

pre 11 godina

Naravno da Nadal napreduje kako turnir odmice, jer ugazena trava sve vise pocinje da podseca na sljaku. Protivnik ga je uhvatio na "svez teren". Salu na stranu, Nadal je sinonim za borbu i uspeh ne samo u sportu vec i u zivotu, pa ce naci nacina da preboli ovaj "kiks"

fg

pre 11 godina

Rosol nije pobedio samo Nadala vec i kladionicu i klise-analiticare.Razbio je monotoniju koja trenutno vlada u tenisu gde se sve vrti oko 3imena.voleo bih da vidim jos neki "Rosol mec" na ovom turniru.

aNOnymous

pre 11 godina

Vjerujte mi da sam ocekivao da ce se Sasa "dotaci" ovog meca u svojoj kolumni, i to je prvo sto sam potrazio na sajtu danas :) Super clanak, pretpostavljam da vecina ljudi nije gledala ovaj mec s obzirom da se igralo polufinale EP :)

vlada

pre 11 godina

loša kretnja, plitke lopte, Rosol non stop u polju sa razornim forhendima. Spinovane lopte na travi inemaju nekog učinka čak su za igrača koji ih igra negativna stvar, na travi su ravni udarci keva i majstorski odrađen slice zna biti neuhvatljiv! Nadal je još i imao dobar servis. Da je nadal kojim slučajem na mišiće prošao dalje verujem da ne bi ni u jednom setu došao do tie brijke protiv Kurajbera! Za mene nije bilo iznenadjenje jer sam gledao meč, a za ljude koji nisu to je bilo iznenadjenje...

Бетелгез

pre 11 godina

Мишљења сам да је Надал изгубио зато што се тотално посветио одбрани титуле краља шљаке, своју игру је вратио на тоталну дефанзиву, којом је доминирао шљаком, убрзавање игре и офанзива је по мени део тактике да завара Нолета на шљаци.Све је то оставило трага на траву, а и не верујем да ће нешто успети да исправи у овој сезони.
@Godine nisu relativne, naprotiv,
Будимо мало објективни, вешто сте заборавили прве 4 победе Федерера над Нолетом када је Ноле био клинац.То је било равноправно, а сад ово што Вам не одговара, као Федерер је матор.

@Igor

pre 11 godina

Mnogo se pravis pametan. Poslusaj samo kako Britanci izgovaraju njegovo ime i nece ti pasti na pamet da ponovo takvu glupost kazes/napises.