Ponedeljak, 30.01.2012.

13:26

Novak Đoković – na putu ka najvećima

Novak Đoković igrao je najduže Grend slem finale i najduži meč na Australijan openu u istoriji. I dobio ga je.

Izvor: Saša Ozmo

Novak Ðokoviæ – na putu ka najveæima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju Milicevicu je neophodna hitna operacija tumora na mozgu u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu

ljubljana

pre 12 godina

Na kakvom je putu....nebi previse o tome,hvala ti sto si srbin,hvala ti sto imas petlju da pokazes svima da si srbin,a ostalo je u tvojim rukama,zamene si najveci..HVALA

aca

pre 12 godina

I posle svega recenog ja dodjoh do zakljucka da bi bilo najbolje za sve nas da kloniramo Noleta svakih 10 godina...i eto nama dobrog tenisa zauvek. Salu na stranu, kada bi svi mi ostali imali bar 10% noletovih kvaliteta(pritom ne mislim samo na teniske), nas napredak na svim poljima bi bio veoma znacajan. U nadi da ce se to i desiti da pozelimo nasen Noletu odlicno zdravlje i dugu tenisku karijeru.

dragoljub

pre 12 godina

TAKVA VREDNOST SPORSKOG DUHA NIJE VIĐENA NA SVETSKOJ SCENI.
MOJE DIVLJENJE ZA NOVAKA I NADALA.
ISPUNILA ME JE NADA ZA OPSTANAK LJUDSKIH VREDNOSTI KOJE POSRĆU I KOJE SATIRE NIŠTAVILO I DNEVNA PROMOCIJA GLUPOSTI

federer

pre 12 godina

Novak je postao 1. igrač iz razloga što nije podlegao pritiscima da smeni trenera Vajdu. Zato mnogi, ne uviđajući u čemu je promena u Noletovoj igri, pričaju bajke o Noletovoj ličnosti a on je samo primenio rezultat višegodišnje Vajdine analize igre samog Noleta a i njegovih najvećih rivala a pre svega Rafe Nadala u kojima je došao do zaključka da Nole mora da sazreli kao teniser i da oformi svoju igru koja će biti sistematična, taktički sadržajna i dosledna i neprikosnovena i da će tako taktički nadvladati protivnike koji su i smireniji i veći profesionalci i zdraviji i zato Vajdi hvala što ga dovede do finala!

Djoksa

pre 12 godina

@S.Goran

Hvala na lepim recima. I ja sa zadovoljstvom citam vase komentare. Dosta dugo sam citao komentare na ovom sajtu pre nego sto sam resio da pocnem i sam da ih pisem. Razlog tome je bilo sto su tada preporucivani komentari koji nisu imali veze sa materijom. A komentari koji su bili strucniji nisu bili potkrepljeni primerima za koje su mogli da se vezu oni koji se prvi put upoznaju sa sportom zvanim tenis. Kao sto se moze procitati u mojim komentarima ja volim da se postapam primerima a moje poznavanje tenisa i njegove istorije nije malo. Osnova koju svi moramo da imamo je razumevanje same igre. Recimo, zasto Nadal toliko uporno insistira na Federerovom bekendu? Zato da bi ga odvojio od osnovne linije gde je on najopasniji i "oterao" ga toliko daleko da bi mogao sigurno da plasira svoju forhend paralelu. Zasto bas Federerov bekend? Zato sto Federer diktira igru iz forhenda a bekend mu uglavnom sluzi da ostane u igri.

No to sad vise nije ni bitno. Na ovom forumu su se pojavili komentatori poput vas, @Dylan Dog-a, @neko iz mase, @Dermendziev kao i drugih kojih se trenutno ne mogu setiti... Oni svojim komentarima bacaju svetlo jako poput reflektora na sve nijanse teniske igre. Ja sam obican navijac, vrlo strastven doduse, ali drago mi je sto vise ne moram da objasnjavam osnove teniske igre nego da pratim polemiku koji su komentatori koje sam naveo i neki drugi podigli na vrlo visok nivo.

Ali da se vratim na temu. Prilozicu tabelu u kojoj ce se videti na kojem se mestu Novak nalazi trenutno po osvojenim GS-ovima.

1. Rodzer Federer............................. 16 GS

2. Pit Sampras....................................14GS

3. Bjern Borg......................................11GS

4. Rafael Nadal...................................10GS

5. Dzim Konors...................................8GS

5. Ivan Lendl........................................8GS

5. Andre Agasi.....................................8GS

8. Dzon Mekinro..................................7GS

8. Mats Vilander...................................7GS

10. Boris Beker.....................................6GS

10. Stefan Edberg.................................6GS

12. Novak Djokovic..............................5GS

12. Rod Lejver.......................................5GS

12. Dzon Njukomb................................5GS

15. Ken Rouzvel.....................................4GS

Kao sto se moze videti iz tabele, Novaku jos jako malo fali da bi prestigao takve legende kao sto su Mekinro, Lendl, Konors... Edberga i Bekera necu ni da pominjem. Oni su maltene prestignuti! :-)

Idemo Nole, jos ove godine da se izjednacis sa Lendlom i Konorsom!

3MAJ

pre 12 godina

Tenis je surovi sport gde postoji samo jedan sampion. Marej - jedan od najboljih sportista danasnjice, a kakvu je satisfakciju do sada doneo svojim navijacima? Federer - mozda najveci sportista svih vremena, danas u trecem planu. Sta reci za Nadala? Cetvrto uzastopno grand slem finale, podvig redak u teniskoj istoriji, a trenutno je najsazaljevaniji sportista sveta.

Verovatno nismo ni svesni Novakovih uspeha. Jedina stvar koja mi povremeno kvari raspolozenje je neminovnost da ce Novak za par godina biti ono sto je Federer danas, a malo posle toga i da ce prestati aktivno da igra. Kada se to desi najverovatnije cemo se vratiti na svoje uobicajeno sporedno mesto u svetu tenisa i sa setnim ponosom premotavati Novakova finala na YouTube-u.

Do Rolan Garosa!

matematika je zemlja daleka

pre 12 godina

@(cobe, 30. januar 2012 21:37)

Cobe, tacna ti je matematika, ali ne i rezon. Naime, kada pesacim 2 sata, manje sam umoran nego kada 2 sata idem kreni-stani od tezge do tezge.

Jesu oni igrali "samo" 83 minuta, a zapravo su imali kreni-stani, smiri se-eksplodiraj i tako gotovo celih 6 sati. To je ono sto trosi, to je ono sto umara.

Kada vozis po gradu, auto ti trosi vise nego po magistrali, zar ne? Ja dosao do posla jutros - trebalo mi je 45 minuta. Efektivno sam vozio 15 minuta, presao 5 km i potrosio sigurno kilo i po goriva. Na autoputu za tih 15 minuta, predjem 30km i cak potrosim manje goriva.

Goran S.

pre 12 godina

@ Djoksa lepo razmisljanje, dopada mi se to sto u svojim komentarima unosis sebe i svoju logiku poimanja ljudske mentalne borbe, koja je gotovo presudno bitna u svakom sportu u kome su akteri svoje fizicke sposobnosti i umece doveli gotovo do maksimuma, tada je psihicka borma ta koja jednome donosi prevagu. Rado citam tvoje komentare, a ovaj me je i podstakao da i sam napisem jos nesto.

Jako mi smeta kada neki komentator teniskog meca kaze da teniser razmilja jos uvek o prethodnom gemu u kome nije realizovao brejk lopte, jer u svom sada se susrece sa tim da spasava svoj servis gem. Verujte to ne cine pa siguran sam bar iz prvih 50 na atp, ako ne i oni znatno losije rangirani. Treneri to vec pionire uce, a juniori vec savladavaju polako i tehnike nacina kako da odagnaju misli koje destruktivno uticu na njihovu igru. Naravno to jeste dug proces i nekome treba vise, nekome manje vremena, pa mozda neko i uspe uci u prvih 100 na atp a da ih nije savladao, ali budite sigurni da je njih jako malo, jer takvi jako tesko ikad i stignu tamo. Dalji mentalni razvoj tenisera ide nekako sa razvojem tenisera u samoj igri, ako je pak slab mentalno i ne prati svoj razvoj napretka igre, onda tu postoje i razne tehnike i trikovi pribavljanja dobre koncentracije i fokusa na svoju i igru protivnika. Zato dobar primer je Nadal, koji svoju koncentraciju nalazi u postavljanju flasica sa picem na neko mesto koje sam odredi i to cini sa narocitom paznjom da njihov polozaj bude uvek priblizno isti. Tako dok igra, sve dekstruktivne misli odagna tako sto misli na njih, one su mu nekakav saveznik ili ti totem za dobru koncentraciju na prostor. Neko pak kao Ana Ivanovic ima za isto linije samog terena, pa izbegava da ih gazi prilikom kretanja, jer koncentrise se na njih i za nju one zrace i njen su saveznik. Videli ste sigurno da Ana cesto prilikom servisa ume ubaciti nogu preko linije u teren samo da ga dotakne, tako trazi osecaj za prostor u koji treba da ubaci servis. Sve su to trikovi kojima jaca svoje mentalno stanje i sigurnost da izvede isto ono sto inace fantasticno uspeva na treningu, gde nema tog pritiska, treme i straha od greske. Ana je tip devojke koja izgleda sto vise saznaje i uci o psihi njenoj slozenosti i moci, sve vise je nesigurna u svoje kapacitete moze li sve to savladati, pa to jos gore utice na nju, u nekim trenutcima i zaista izgleda kao da e zna ni kako se zove, kad je obuzme trema. Pa i sam trener je rekao da ona na treninzima nema nikakvih problema , pa ni sa bacanjem lopte prilikom servisa, a sto je joj na mecevima problem , koji svakako dolazi zbog nemoci koncentracije i savladavanja treme, nista drugo.

Primetili ste verujem i to da teniserima ako i traze izjavu pred ulazak na teren, to je tek neko formalno pitanje na koje mogu odgovoriti jednom recenicom, jer oni tada su vec u fokusu na spremljenu igru i to sta valja ciniti na terenu. Tako i prilikom izlaska na teren, retko cete i videti nekog tenisera da pozdravi publiku, tek ako mu bas jako aplaudiraju, a tome je razlog opet cuvanje fokusa na teren i igru. Blicevi i ustajanje nekoga na tribinama u toku poena, upravo ga mogu za trenutak odvuci od potrene koncetracije, zato je to i toliko strogo zabranjeno.
To samo govori koliko se u tenisu trazi od tenisera da pruzi od sebe, mozda kao ni u jednom drugom sportu. Zamislite da se to od publike trazi u fudbalu, ili kosaci, ne trazi se cak ni pri izvodjenju penala, ili slobodnih bacanja u kosarci, gde je ipak potreban jedan nivo koncentracije izvodjaca. Znaci u tenisu koncentracija vam je konstantno na tom nivou kao na kome je fudbaler prilikom suta u gol ili kosarkasa u kos.
Jos nesto je zanimljivo sto sam primetio, a to je jedna zabluda Noletova siguran sam. Novak je igrao jedan fudbalski mec, i umorio se pre i vise od nekih inace aktivnih fudbalera. Sad njegov je utisak zbog toga da je fudbal napornije igrati nego tenis, ali nije tako. Nek taj fudbaler odigra samo par gemova sa Noletom i videce da ce ovaj pasti od umora. Zasto? Pa jednostavno, druga grupa misica je tada angazovanija, koju on nije utrenirao. Tako i Noletu u fudbalu druga grupa misica radi jace u igri sa loptom, a koja je u kretanju za tenis manje aktivna. Ista stvar i sa kosarkom, najsrodniji sport tenisu po kretanju moze biti odbojka naravno i tu bi mogao pokazati svoju fizicku utreniranost. Pa zamislite Noleta u odbojci, bio bi sposoban brzo se izvestiti i igrati na svim pozicijama, a onda mogao bi svojom borbenoscu izbaciti sve saigrace sa terena, jer bi se fokusirao na loptu i jurio gde god ona isla da je dohvati. Dobro malo sale, ali zaista mislim da je on trenutno jedan od ljudi sa najutreniranijim fizickim i mentalnim sklopom sposobnosti.
Neko ga je pitao za trenutak u mecu kada je klonuo i pao na pod nakon razmene sa Nadalom od 31 udarca i mislim pri rezultatu 4:4 u petom setu, sta je tada pomisljao, da li mu je padalo na pamet sta ce mu sve ovo i dosta sam postigao. On je rekao “ne, ne tada” i od prilike dalje je rekao da je razmisljao samo da prikupi energije i nastavi da igra. I to govori koliko je Novak psihicki jak i sposoban da se fokusira na ono sto radi. Rekao je “ne tada”, pa naravno to nije trenutak za takva razmisljanja, o tome se ne razmislja za vreme meca.
Smesan mi je bio Janko na slicno pitanje, odgovorio je slicno, samo je rekao da on kada sedne da se odmori nakon nekog gema ili odigranog seta, umeju misli da mu odu ko zna gde, i da uopste nije tu u tim trenutcima.

Jova

pre 12 godina

Neposredno posle meca sam imala pomijesane osijecaje ( ko nije ), imala sam i osijecaj da je ovaj mec morao zavrsiti mnogo ranije. Ali tek sad vidim da je dobro sto nije. Razlog: Novak je cijele prosle godine igrao mnogo jako, forhendi, bekedni su bili ubitacni ali posljedicno je tijelo puno vise trpjelo i sklonije bilo povredama ( sitnijim i vecim ), nego ovo iscrpljivanje, iz kojega se relativno brzo mozes izvuci bez posledica. Vise dana odmora i samo odmora je mnogo bolje nego odmorniji zalijecivati povrede. Moje misljenje, mozda grijesim jer sportom se bavi samo povremeno, rekreativno.

Jos nesto. Volim detalje. Zato cu istaci jedan, koji me se dojmio a tice se finala i naseg Novaka. Novak servira za mec, ima 30:0, pa zatim 30:40, brejk lopta za Nadala. Spasava brejk loptu pa se okrene nebu i kao dijete moli Bogu za pomoc. Dakle, odradi sto je do njega pa tek onda ocekuje pomoc. Novak me, jos davno, kupio nekim svojim postupcima, fer-plejem, razumnoscu, dobrotom ako hocete. Nije se promijenio, i nece, nadam se. Jos je onaj stari, meni mnogo blizu.

Pozdrav svima

Djoksa

pre 12 godina

Evo da ja dodam neko svoje misljenje zasnovano na skromnom rekreativnom iskustvu.

U ovakvim iscrpljujucim mecevima najvaznije je iskopcati, vrlo uslovno receno, svoj um. Dakle, zamka u koju se uplicu svi oni koji nisu sampioni je: "Sta ce biti ako izgubim ovaj poen? Samo da prezivim nekako do taj brejka. Ne smem da izgubim servis, jer ako ga sad izgubim, izgubicu mec, itd, itd...". Sigurno su mnogi od vas puno puta culi kako je sportistima mnogo teze da gledaju meceve nego da ih igraju. Sve to pod izgovorom kako bi da su oni na terenu nesto mogli da promene a kad ga gledaju ne mogu nista da urade. To je samo delimicno tacno. Stvar je jako jednostavna, ono sto nas obicne gledaoce privlaci sportu, sportiste odbija. Svaki psiholog ce vam reci da je jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese je da zivite u neizvesnosti. Svaka izvesnost je bolja, pa cak i ona losa, od neizvesnosti. Jer ako znamo da je losa mozemo sve da ucinimo da se pripremimo za nju i da bar pokusamo da je otklonimo.
Primera radi, ako znamo da ce biti poplava ucinicemo sve da spasemo dragocene stvari i da prebacimo porodicu na sigurno. Ali ako nas strucnjaci zbunjuju prognozama da li ce brana da izdrzi ili nece mi cemo se svaki dan lomiti u sebi da li da ostanemo i rizikujemo zivot svoje porodice ili da napustimo kucu a da nam sve ono sto smo citav zivot stvarali mozda drugi pokradu.
Nego da se ne rasplinjujem previse, sportisti zele da budu ucesnici utakmice jer dok traje utakmica oni ne strahuju kako ce se zavrsiti mec. Zive za svaku loptu koju ce da dobiju i misle da njome mogu resiti mec. Poenta citave ove moje price da kad postane "gusto" na terenu, kad se lomi rezultat, najgore sto moze da vam se desi je da pocnete da mislite, da strahujete... Da razmisljate sta ce reci prijatelji, komsije ako slucajno promasite ili isto se moze desiti ako pocnete da mastate o tome kakav cete heroj biti ako pogodite.
U ovakvim slucajevima, razum je neprijatelj. Misli tipa, umoran sam-necu izdrzati su zabranjene. Zabranjene su i misli o konacnom ishodu. Vrlo je pozeljno iskljuciti i misli o trenutnom rezultatu. Velika sampionka Monika Seles je cesto pricala kako ona retko znala koji je trenutni rezultat u njenim mecevima. Bukvalno jedino o cemu se razmislja je sledeci poen i kako ga osvojiti. To stanje se zove ZONA!
Mislim da smo skoro svi bar jedanput iskusili u zivotu ovo stanje. To je onaj osecaj kada jednostavno klizimo kroz svoj zivot. Sve radimo sa savrsenim tajmingom i savrsenom preciznoscu a najzanimljivije je od svega da je nas razum je gotovo potpuno iskljucen u tim situacijama. Pojavi se situacija, mi u trenutku znamo resenje i momentalno se bacamo na rad. Onog trenutka kad pocnemo da razmisljamo, da sumnjamo.., tad pocinjemo i da gresimo.
Novak je sebe uveo u to stanje u petom setu. Dok su nasi zivci stradali razmisljajuci o tome kako je gotov mec jer eto Nadal je napravio brejk, Novak je bio savrseno pribran i miran. Ko god je na miru pogledao snimak petog seta je to mogao videti. On uopste nije razmisljao o posledicama koje je mogao doneti izgubljeni servis. Ne, on je samo razmisljao kako treba u sledecem gemu dobro reternirati. A kad je dobro reternirao u prvom poenu, onda preuzeti inicijativu u poenu sledecim udarcem, a ako protivnik mu je Nadal odigrao na forhend, napasti forhendom, itd, itd... Udarac po udarac, poen po poen, gem po gem.
A kad je dosao i taj mec poen, Novak je pogodio savrseno prvi servis na T liniju, na Nadalov bekend.. A zasto je pogodio prvi servis bas na prvu mec loptu? Pa zato sto je bio u ZONI. Oslobodjen straha od promasaja, biomehanika je samo odradila svoje. Retern je bio kratak, upao je u servis polje a Novak se munjeviti poput pantera stvorio kraj nje i odigrao insajd aut forhend viner... Gotovo!
Prilika stvara heroje, a Novak je svoju priliku momentalno, bez dvoumljenja iskoristio.
Sto se tice ovog AO, Novak ga je odigrao na najvise 80% svojih mogucnosti. Ali ova, ovakva pobeda, vise vrede nego sve njegove pobede od 2:0, 2:1 i 3:1 na GS-ovima. Da je Nadala pobedio sa 3:0 to mu ne bi ni upola znacilo kao ova pobeda. To se moglo i videti kad je dobio pehar. Pogledajte kad je primao pehar na AO, Vimbldonu i USO. Ti njegovi osmesi su bili maltene kurtoazni. Nesto kao: "Da, da..pobedio sam zato sto sam bio mnogo bolji. Pa sta?". U ovom mecu je dao sve od sebe i Nadal je dao sve od sebe. I to nije bilo dovoljno da Rafa pobedi, vec Novak.
Kad je dobio pehar, tu nije bio samo osmeh.. Tu su bile i oci koje su gorele od ponosa. Citava njegova pojava je odisala ponosom i ogromnim zadovoljstvom.. Da, igra se za novac. Da, igra se za pehar. Ali novac se potrosi a AO su je osvajalo i osvajace puno tenisera. Ono sto ostaje je igra. Nesto sto ce moci da prica dok god je ziv a da mu ne dosadi. Nesto sto ce pricati zaljubljenici u tenis jos dugo, dugo godina posle zavrsetka njegove karijere.
Nesto sto ce moci pricati unucima sa osmehom na licu i setom u oku..

Ziveo Nole!

dukiduki

pre 12 godina

Najbolji potez na finalu je suva srpska sljiva skriveno pojedena ispod peskira.Nadalina nije shvatio kakva je to energetska srpska inadjiska bomba.

777

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...
(cobe, 30. januar 2012 21:37)


Znaci udarati lopticu 83 min. nije mnogo? Nije fizicki napor? Udariti 5 puta, trcati po terenu skraja na kraj i sve zbog jednog poena nije napor? A UDARATI 30 I VISE PUTA ZBOG JEDNOG POENA? Plus 6 sati biti na terenu po suncu i to nije napor? Na to dodati psihozu i psihicki pritisak. Pa mnogi nisu mogli da sede mirno i gledaju, nego se setali po sobi i napustali zbog psihoze i nervoze. A kako je onda njima koji igraju? GENERALNO TVOJA ANALIZA NEMA VEZE SA STVARNOSCU, jer navodis primer razlicitih sportova a oni sportovi koji su u vodi, koja nije prirodno okruzenje su najtezi. I uzimas vaterpolo koji je najtezi sport kao primer. Vidis kada bih i ja razmisljao na taj nacin onda bih rekao da vaterpolistima ne smeta sunce, jer su u vodi, a teniserima je ono i vlaznost vazduha najveci neprijatelj. TO SU SVE GLUPOSTI, zato je tvoj komentar pun minusa.

777

pre 12 godina

Odlican komentar, analiza meca i prikazana statistika. Ono sto mene odusevljava to su prvenstveno dve stvari. Ritern i Novakova mentalna snaga. Sto se tice riterna stvarno nesto nevidjeno i izuzetno. Sam Nadal je rekao da Novak ima verovatno naj bolji ritern u istoriji tenisa. E.. to je priznanje. Kada se ritern sjedini sa mentalnom snagom dobijemo ono sto je Federer dobio na USAO u polufinalu protiv Novaka. 3 mec lopte, servira za prvu i projektil. RITERN KAO TOMAHAVK. On je to nazvao samaranje a ja to zovem ZNANJE. Zato je Novak i dobio mec. Nista to Novaku ne bi vredelo da nije imao mentalnu snagu, sigurnost u sebe da vrati servis na takav nacin. Neki elementi, cini se da su bili slabiji, ali su zato odlicno funkcionisali u nekim ranijim mecevima. Protiv Ferera 15 aseva u ovom mecu 9. U sledecim mecevima bice vise drop shot udaraca itd. Novak jasno u svakom mecu trazi nacin, primenu udaraca, menjanje tempa igre i to sve u hodu. Normalno da nesto ne ide, da gresi jer to je sastavni deo igre, ali uvek nadje nacin da dobije mec. Evo u ovih nesto vise od godinu dana u tome je nenadmasan i zasluzeno je pokupio sve moguce turvire i zaseo na mesto br.1 . BRAVO ZA MAJSTORA.

C7-5

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,
(drago, 31. januar 2012 13:20)

Ja vecu glupost nisam cuo? Pa Novak vec riternom napada protivnika a ti pises da igra defanzivno. Sta ti gledas?

DKV

pre 12 godina

Drago, ako tako stvarno mislis, sto onda Marej nije prvi igrac na svetu? Nego je cetvrti, i to bez ijednog Gren Slema osvojenog. Igrac koji igra najdefazivniji tenis na svetu,i koji je krenuo da menja stil igre, jer zna da ako nekrene da napada, nista od osvajanja najvecih turnira i nista od broja jedan.

Dr.

pre 12 godina

Novak je imao 20 brejk lopti. Ejj... 20 a iskoristio 7. Da je jos par vise lopti iskoristio mec bi dobio u 4 seta. Ali ovako je sladje jer je dobio u mecu koji je najduzi u istoriji GS turnira.

men

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

(drago, 31. januar 2012 13:20)


Kako onda da Marej nije primirisao prvo mesto niti Grand Slam titulu ako defanziva donosi prvo mesto.
Kako Novak uvek ima više vinera od svojih protivnika uključujući i Federera ako je defanzivac. Kako Novak više voli tvrde podloge od zemljanih ako je defanzivac.
Ni kraći komentar ni više gluposti.

Fonko

pre 12 godina

Novak je izjavio da mu je ova pobeda najveća u karijeri, jer je pored Nadala pobedio i sebe. Kako? Voljni momenat je bio jači od bolova i iscrpljenosti. Ako je ikada sumnjao u sebe, sada je to demantovao. Zato je na kraju meča izjavio da se za ovakve meceve živi, jer je u njemu i sam uživao. Relativno mlada, traži veće izazove i nadmetanja u nastavku karijere jer je pravi, pravi sportista.

drago

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

Struka

pre 12 godina

Novak je u finalu igrao sa nekih 80%, a Rafa sa 110%. Nadal je servirao fantasticno, mnogo brejk lopti je spasio servisom, sto i nije njegova odlika. Nole je izdrzao borbu u fizickom smislu sto je i najbitnije, bez obzira na visoku temperaturu, vlaznost vazduha i alergiju. Mislim da protiv Rafe, ali i mnogih drugih tenisera, treba ranije zavrsavati poene, jer kad stvori priliku da izadje na mrezu on se povlaci, pa opet ispocetka gradi poen, sto je nepotrebno. Pored toga , treba jos popraviti prvi servis, koliko je moguce. U fizickom smislu Novak moze napredovati jos mnogo, ako bi uspio dobiti 1-2 kg misica, sto je tesko zbog velikih trosenja i kratkih pauza izmedju sezona, mislim da bi i njegov nivo tenisa jos porastao. U svakom slucaju prostora za napredak jos ima, samo da ga posluzi zdravlje.

Boban Zlokić

pre 12 godina

Pitam se već dva dana šta je ono što je Novaka dovelo u godini dana na vrh sveta,šta je to zbog čega je postao nepobedljiv tamo gde želi trofeje.Ne mogu a da ne kažem da je najviše u njegovoj želji da piše istoriju ovog sporta,u njegovoj veri koja je iznad svega,pa i u tome da je uspeo da sastavi tim gde nisu samo dodeljene uloge trener,kondicioni trener,fizioterapeut.Ne,u njegovom timu vidi se da su svi veliki prijatelji koji svi žive i svoje snove dok Novak pobeđuje.Atmosfera u njegovoj loži za vreme meča pokazuje puno više nego u Nadalovoj,Marijevoj a pogotovo Federerovoj.Zato svaka čast koliko Noletu toliko i Vajdi,Gritzu i Amanoviću.Nole je trenutno ubedljivo najbolji teniser sveta pa neka to u svetu i ne priznaju nema veze,važno da to znamo mi ovde,da zna Nole i njegov tim.I još nešto,ništa od ovih uspeha nebi bilo da nije bilo fantastičnog odgoja sa strane Srđana i Diane Đoković,zato i njima jedno veliko hvala i svaka vam čast.

acika

pre 12 godina

meni se vise svidjao djokovic iz prosle godine nego ove...tada je lakocom derao sve protivnike bez milosti i nezivjesnosti, igrao je vise napadacki tenis i bio je u boljoj kondiciji...uz sav respekt prema njemu i timu koji stoji iza njega trebaju da uvide da se polako stvari mjenjaju...sve blize mu je marej i nadal...ja bi na njegovom mjestu vratio cetojevica i doveo jos neko pojacanje, neki novi adut tj dzoker iz rukava...tako da opet bude korak ispred svih...jer inace ce biti jos teze u sljedecim mecevima.

Dermendziev

pre 12 godina

Molim moderatora da obavezno objavi ovaj moj komentar t,j ISPRAVKU:
U predhodno mom objavljenom komentaru na kraju komentara stoji:

" Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"a

TREBA

"Nemozemo svi ISTO misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"

Unapred hvala i izvinjenje za ucinjenu gresku!

S postovanjem,

Д.Дерменджиев

milwood

pre 12 godina

Samo jedan podatak . Novakov drugi servis je znatno brži nego na prošlogodišnjem AO . Komentator britanskog Eurosporta čak tvrdi da Đoković ima najbolji drugi servis na turu . Dodao bih još , što se tiče Rafe , da će ovaj poraz samo pozitivno uticati na njega i da će još više trenirati ( ako je to moguće ) ne bi li dobio Đokovića . U principu ovo je nova sezona i počinje da se ponovo broji . Da nije tako svi bi pominjali da je Novak izgubio 16 puta od Rafe a ne da ga je dobio 7 puta .

my way

pre 12 godina

Hm, malo mi je cudna ta opsesija da se pravi lista najvecih tenisera svih vremena. Ali ako to zeli da se uradi, onda prvo mora da se sagleda kvalitet tenisa u razlicitim vremenima, a i to je bojim se pretezak posao, cak i za nas koji smo pratili tenis od vremena Bekera i Edberga. Mnoge stvari su se promenile od tad, kao sto su recimo reketi i loptice, a to nimalo nije beznacajno. Tenis je, slicno kao i fudbal postao mnogo brzi. Kao sto, uz svo postovanje prema Peleu i Maradoni, ne mogu da ih stavim ispred danasnjih majstora Mesija, Ronalda, Cavija, Inijeste, tako ne mogu ni Lejvera, Borga, pa cak ni Bekera i Edberga da stavljam zajedno sa Novakom, Federerom i Nadalom. Rodzer i Rafa su postali dvojica najboljih tenisera u istoriji ove igre, kvalitetom, brzinom i fizickom pripremljenoscu podigli su tenis na nivo na kojem nije bio nikad ranije, danas to cini Novak. Sta znaci biti najveci i najbolji teniser svih vremena? Da li to znaci imati najvece rezultate iza sebe? Da li to znaci igrati ovu igru bolje nego bilo ko pre tebe? Koliko je vremenski period u kojem se to cini presudan element? Da li treba praviti i kako kombinaciju ovih elemenata? Previse je pitanja koja mozda i nemaju odgovor. Tesko je reci i ko je od danasnje velike trojke najbolji i najveci. Federer dominira po ostvarenim rezultatima, Nadal njega ubija u medjusobnim duelima, Novak od prosle godine 11-1 protiv njih, titule i brojke samo rastu, a samu igru kao sto rekoh dize na jos jedan nivo vise (potvrda za to je ovo finale protiv 100 odsto spremnog Nadala, koji bi i prosle godine da nije Djokovica bio taj koji bi imao najbolju sezonu iza sebe). Svako ima svoje vidjenje i niko nije u krivu.

Dermendziev

pre 12 godina

Iskreno ,sam sebe pitam dali uopste posle ovako divnih zapazanja,procitaninih Vasih(mojih)misli,umesno, velemajstorski sa mnogo dara sve ovo upakovati u jednu celinu, citajuci tekst Autora(S.O),komentara uvazenih komentatora*Zn-Im,"protiv vazdusne odbrane"-mala sala(PVO),S.G,....,a iskreno se nadam da se se javiti i punocenom doprinosu ove "statje-ovog clanka,teme":Jove,Bibe..., D.D,I.B,Z,...da bilo sta uopste sada pisem.

Tenisomanija cini svije,pa cu dodati samo par mojiy zapazanja:

Mislim da je Nadal poceo da kopira Novaka u nekim aspektima igre-tuci protivnika sopstvenim oruzjem(probao je proslogodisnji Noletov bekhend,u sopstvenoj izvedbi i to je po meni radio dosta uspesno).

Nole je protiv Rodzera u zadnjim mecevima skoro "izbacio"(povremeno igra sto je dobro,da promeni ritam ,kako bi ga iznenadio,a ponekad zbog izcrpljujucih dugih poena) drop-syot igru sto se pokazalo jako efikasno.Mislim da Nole taj isti recept treba da primeni kod Nadala i Mareja,pogotovo sto su oni mladji od R.F,a cini mi se i brziji.

Nole mora da poveca stepen ekzekucije,kod grasaka protivnika,pogotovo kod brejk-sansi koje obilato stvara,a uz to da povrati igru tb makar na nivo iz 2007 i 2008.

Za sam kraj,o jednoj meni jos uvek nejasoj stvari,a evo o cemu se radi:
po zavrsetku ZT 2011 godine u jednom od svojih komentara rekao sam-AO 2012 "dace odgovor"dali je i koliko opravdana prekinuta saradja Novak Dj-Igor .C).
Svi mi zalimo Noleta,mnoga INO SMI pisu kako je Novak slab na visokim temperaturama,a on za poslednjih 5 godina na AO osvoji 3 GS turnira upravo na AO!!!
Da li Novak treba da zahvali Viktoru Troickom sto ga je naterao na US Openu 2011 (vodio Vica 2:0)i ubedio(izmedju redova:musko si,stegni zube,pametan si i neverovatno intiligentan si) da ipak Nole moze da igra i pod najgorim vremenskim uslovima.
Da,Lejver je u pravu,sta je sve potrebno za osvajanje godisnjeg GS-a.Nole mnogo,mnogo toga ima,daj Boze zdravja,ali ja bih ipak vratio u tim Igora Cetojevica,mislim da nebi skodilo,iako se pokazalo da moze i bez njega.
Za jednog od Lejverovih uspeha,Nole ima za sada najvece sanse,to i on najbolje zna.

Budimo zajedno uz Novaka ne samo optimisti,budimo uvek uz njega.

Pozdrav!PS:*Izvinjavam se cenjenim komentatorima koje nisam pomenuo,a ima ih.Pomenuo sam samo par njih.Molim Vas nemojte mi zameriti za javu pohvalu,mislim da sam jedan od redkih koji ne glasa,ili vrlo redko glasa-pobornik sam da se ukine glasanje.A evo zbog cega samo par ociglednih nelogicnosti:kad vidite da "savrseni" komentar dobija negativne glasove,ili miroljubivi n.p.r gde se nekom od igraca pozeli dobro zdravlje, a komentar ima negativnu energiju("ne preporucujem"),razocaran sam i ponekad se postidim sto sam i ja, ne samo covek,vec zivo bice.Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru.

Djoksa

pre 12 godina

U razgovoru sa novinarima posle meca Novak je rekao da je ova pobeda najveca u njegovoj karijeri. Cak veca od pobede na Vimbldonu... Da podsetim, to je bio njegov decacki san. Ostvario je dva decacka sna ustvari pobedom na Vimbldonu. Postao je prvi na svetu i osvojio turnir koji je najvise zeleo! Pa kako je onda moguce da je ova pobeda veca od Vimbldona?

Svi mi koji pratimo Novakovu karijeru znamo odgovor! Secamo se njegovih problema sa disanjem i meceva koje je predavao zbog toga i zbog nekih drugih razloga. Jedan od prvih koje se secam je bio onaj protiv Nadala na RG 2006... Novak nikad nije imao nesto po cemu bi ga ljudi pamtili. Kao Karlovicev servis ili Federerov forhend ili Nadalova defanziva... Razlog tome mozemo potraziti u njegovom zdravstvenom biltenu. Dugo, predugo se nije znalo sa cime se to njegovo telo bori kad ga stavi pod ekstremne fizicke napore kakve zahtevaju teniski mecevi. Njegova zelja da bude teniski sampion je bila i jos uvek je OGROMNA.
Dakle, Novak je morao da razvija taktiku kako bi pobedjivao svoje protivnike. A da bi taktikom mogao nekog da pobedis ne sme biti rupa u tvojoj igri. Stoga je sa jednakom paznjom trenirao i bekend i forhend. Nastojao je da ako ne moze zbog svojih problema sa disanjem nametne agresivnu igru tokom celog meca ne bude nikad u podredjenom polozaju. Tj, ne dozvoli da protivnik dobije mec zbog nedostataka u njegovoj igri. Nastojao je postane kompletan teniser. Pored svega toga zelja za imitiranjem koju smo svi mi primetili je jako povezana sa inteligencijom. On nije samo imitirao ljude i njihove navike, pa cak i opsesivno kompulzivne poremecaje. Ne! On je imitirao i igru svojih pritivnika. Imitirati znaci imati sposobnost nekog skenirati. Obicno se imitiraju ljudi koji na nas ostave vrlo jak utisak. A igra Nadala, njegov forhend top spin i njegova defanziva je ostavila vrlo, vrlo jak utisak na Novaka, Mnoge, mnoge vazne meceve je on izgubio od Nadala. 5:0 u finalima je bilo za Nadala, polufinalni mec na OI, polufinale u Madridu 2009 god...
A osim toga, godinama i godinama se pricalo da niko ne moze dobiti Nadala na GS u pet setova. Jedini nacin da ga dobijete je sa 3:0. Jer sto duze mec traje to su vam sanse sve manje i manje. Sve to je uticalo da Novak postane defanzivac. Mislim cak da nije slucajno sto je ofanzivni Wilson zamenio poprilicno defanzivnim Headom. Novak je imao veliku zelju da postane kao Nadal ali je posle Madrida 2009god shvatio da je to nemoguce. Vratio se ofanzivi, tu se desio i onaj nesrecni eksperiment sa Todom Martinom koji mu je napravio velike probleme na servisu. Tada ga je odrzala u vrhu samo defanziva i siguran sam da je on to dobro zapamtio. Do kraja 2010 desava se onaj kukavicki poraz od Berdiha, kada Novak shvata da mora nesto radikalno da menja. Tako da angazuje Cetojevica koji na prvom mestu psiholog a onda i zaljubljenik u istocnu medicinu. On je verovatno i otkrio tu Novakovu alergiju na gluten. Prepisao mu odgovarujucu ishranu i cudo se dogodilo. Osvajanje Dejvis kupa je sigurno presudno uticalo na 2011 godinu ali ima tu jos nesto.. Tek kad je dobio Nadala u IW i Majamiju, tek onda je pocela dominacija. Bilo je tu i sticaja okolnosti. Nadal je dosao u IW bez meca u nogama posle AO. A na AO je izgubio od D.Ferera zbog povrede. Nadal je dobio prvi set i bio je vrlo neubedljiv u drugom. Novak je uspeo da prelomi nesto u sebi i da pobedi. Nikad nije uspeo da pobedi Nadala u finalu i nikada nije uspeo da ga pobedi kad Nadal povede u setovima. A u IW je dobio dva po ceni jednog! Tu je bila prelomna tacka. Tu je Novak poceo da veruje da je sampion. Ostalo je jos samo jedno.. Srusiti mit o nepobedivosti Nadala kad mec udje u peti set. Sada je i taj mit srusio! Dokazao je da moze Nadala da pobedi posle 5 sati igre. On koji je uvek imao problema sa disanjem, on kome su se smejali zato sto predaje meceve, on je pobedio najizdrzljivijeg i najjaceg igraca u njegovoj igri, igri iscrpljivanja. On koji se ugledao na Nadala i trudio da iskopira njegov ubitacan spin i neprobojnu defanzivu moze sad slobodno da kaze posle sestocasovnog meca:

Ucenik je nadmasio ucitelja!

A usput ce svugde biti upisano da je u najduzem GS finalu upravo on, choker kako su ga podsmesljivo zvali, pobedio coveka koji se nikad ne predaje i koji je mentalno najjaci teniser. Od 15 finala GS-ova Nadal je izgubio samo od Federera dva a od Djokovica vec tri!
Ono sto je dobio Novak je ogromno! Saznanje da moze da pobedi Nadala u tako dugom mecu daje Novaku psihicku prednost u eventualnom mecu za titulu na RG!

Ne znam za druge ali ja ne mogu da docekam pocetak RG! :-)

planina

pre 12 godina

Kad su pitali Sekularca da li je bolji od Djajica on se nasmijao i rekao: Poredite stare trabante sa novim poseima.
Pa pogledajte te prijasnje snimke, oni su smijurija za ove nove momke.

pele

pre 12 godina

Ne bih komentarisao ni Novakovu ni Nadalovu igru,jer je skoro sve već rečeno o njihovom poslednjem meču,pa ni to ko je u kojoj ligi najboljih svih vremena,pred obojicom je još nekoliko godina igranja na vrhunskom nivou i tada treba svoditi račune.Želim da se zahvalim Novaku za sve što nam je dosad priuštio i da mu poželim da bude zdrav i da ga zaobiđu povrede i ova teniska bajka će potrajati.Nekad će Nole i izgubiti nemojmo ga odmah kuditi.Hvala ti Nole majstore!

Goran S.

pre 12 godina

Sasa Ozmo svaka cast, nadam se i da imas neku adekvatnu satisfakciju za ovako studioznu analizu.Jer ti ne samo sto si analizirao mec, vec i igrace gotovo savrseno, tako da bi i Noletu siguran sam znacilo da procita ovako sto. I siguran sam da bi u tvojoj analizi nasao bar jednu stavku koju mu Vajda nije ukazao, a onda bi mu se i smejao, pa mozda cak i rekao” jel vidis, a mislio si da ti nista ne promice, jos jedan ovakav propust i ja angazujem Sasu umesto tebe”. Dobro, malo sam se nasalio sa ovim, ali zaista svaka cast.
Nesto bih ti sugerisao, a odnosi se na pricu u ovom tvom (nalepicu ga) delu teksta:

“Odbrambeni forhend slajs udarac je koji nije bio na zadovoljavajućem nivou – ili je bio predug i završavao u autu ili je bio i suviše kratak, čime bi omogućio Nadalu laku realizaciju. Taj udarac Federer je doveo do perfekcije, a Đokoviću je mnogo bolje funkcionisao prošle godine. I to pokazuje da je Novakova izvorna orijentacija napadačka igra, mada su njegovi trkački i defanzivni kvaliteti takođe u samom vrhu.”

Pazi, slazem se da je Noletova orjentacija igre napadacka i do 2009 bila je da kazem totalna i beskompromisno napadacka, jer on do tada slajseve gotovo da nije ni koristio u igri, tako da je njegov svaki udarac bio u nameri da postigne viner ili da iznudi gresku protivnika. Sa takvom igrom naravno da je i pravio sam mnogo iznudjenih i neiznudjenih gresaka i vecunu meceva i gubio zahvaljujuci njima. Medjutim zato je imao i najvise vinera od mozda i svih na turu, i to jos vec od 2007 godine, pa i od Rodzera u duelima sa njim jos tada.
Negde mozda od onog meca sa Rodzerom u Majamiu 2009 je i konacno poceo da ih koristi, u tom mecu se sa jednim forhend slajsom i izvukao iz naizgled beznadezne situacije, a koji Rodzer i nije uspeo da vrati, pa besan i slomio reket, mozda je i interesantno podsetiti se toga, pa evo i jednog kratkog linka te situacije sa you tube - http://youtu.be/kXeysnDFchA
Prvi AO Nole je osvojio gotovo bez tog udarca, i igrao je zaista fantasticno agresivno, njegovo kretanje tada bilo je siguran sam i na nivou danasnjeg, a servis mu je bio i jaci nego danas, cime je mozda i ublazio taj nedostatak u svojim servis gemovima, a na servis protivnika, naravno ritern, koji mu je i tada bio na visokom nivou. Mozda je tu i kljuc toga sto se iscrpljivao i izgledao kao da ce dusu ispustiti, jer takva igra je svakako i bila jako naporna ne samo za njega , za svakoga bi bila neizdrziva, i svakako da su mu slajsevi danas od velike pomoci za to, da lakse izdrzi mec i uspori ritam, pa zato sada i pravi manje gresaka. Sve to najbolje se vidi na sljaci, gde su slajsevi vise nego potrebni, i zahvaljujuci kojima se sada vise nego ravnopravno nosi i sa Nadalom.
Pozdrav tebi Sasa, i mojim su-komentatorima, kao i citaocima.

cobe

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...

oooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi neko ko je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa i zavrsnog Mastersa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim zavrsnim mastersom, Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je ja iskoristio, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

Serđo

pre 12 godina

@oooo

Uglavnom se slažem sa tvojom kvalifikacijom i trenutnim Noletovim mestom u panteonu teniskih bogova. Prvo da napomenem da imam 40 godina i da sam gledao sve teniske velikane koje si nabrojao.
Sa čim se ne slažem: precenio si Vilandera, a verovatno i Edberga i Agasija (bez obzira na broj njihovih slemova i moje lično mišljenje o njima; za Edberga sam čak i navijao u duelima sa Bekerom;). Po mom mišljenju, Nole jeste u trećoj grupi sa Bekerom i Agasijem. Sve ostalo se slažem. Da se razumemo, mislim da je No1e u trećoj grupi samo po trenutnom broju osvojenih trofeja. Što se tiče kvaliteta njegovog tenisa, već je u drugoj. Nole ima verovatno najbolji ritern koji je tenis ikada video. Jedini igrač koji je imao jednako dobar ritern je Agasi. Noletov bekend je takođe među prva tri svih vremena. Noletov drugi servis je takođe sjajan (mada ne i među prvih 5). Noletova elastičnost i pokrivanje terena su takođe u samom vrhu. Osvojeni slemovi, po meni, nisu jedino merilo. Nadal trenutno ima 5 slemova više, ali samo teniska neznalica može da tvrdi da je bolji igrač od Noleta. Federer je imao slabu konkurenciju, ali je suparnike drao kao volove. Federerov stil je bez premca najlepši u istoriji (pri tom ja ne volim Rodžera iz mnogo razloga), i on je sasvim zaslužio svoj nadimak Maestro. Sampras je imao snažnu konkurenciju, koja ne zaostaje za današnjom i tu nema zbora.

United

pre 12 godina

Noletov servis koji nije super jak, mada precizan, ne omogucuje bas previse mogucnosti da se izadje na mrezu. Volej se gradi iz te jake serve. A onda sa druge strane, jak servis nije teniski uzitak. Oslanjanje samo na servu ne nailazi na respekt, a i rezultati nisu bas neki. Biti raznovrsan, to je vestina.

Najlepsi elementi kod Noleta su drop shot (mada me cesto sa tim naljuti) jer ima sesibilnu ruku.
Elasticnost pokreta.
Return.
Psiholoska moc.
Prkos.

Murray ima dosta slicnih elementa kao Nole, ali nema ubitacan forhand, nema neznu ruku, nema psiholosku moc i nema hrabro srce. Zato Murray nikada nece dostici Noleta. Zato je i razlika u osvojenim GS i ATP poenima jos uvek adekvatno ogromna.

ooooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi napaljeni klinac koji je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je iskoristio da opisem tvoje tenisko znanje, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

Blek Stena

pre 12 godina

Novak Đoković igra tenis na nivou na kome još niko na svetu nije igrao a izgleda i da neće, prema tome on je najbolji teniser koga je svet ikada imao. Sve ovo što se događa je potpuno u skladu sa time i ne bi trebalo nikoga da iznenađuje.

Saša Ozmo

pre 12 godina

@sevastokrator
Ono što je problem, a o čemu sam dosta pisao ranije, jeste da Novaku igra na mreži nije prirodna. On ima dosta osećaja pri voleju, ali nema sigurnost na mreži i često okleva pri izlascima napred. U toj milisekundi razmišljanja gubi se dragoceno vreme. Dakle, njemu je veći problem izbor trenutka za izlazak nego sam volej.

Takođe, insistiranje na uvežbavanju samo jednog segmenta igre neminovno dovodi do pada, pa makar i minimalnog, nekog drugog segmenta. To Đokoviću nije potrebno, pogotovo ne u ovom momentu, pošto se ne menja način igre koji donosi tako dobre rezultate.

Sa druge strane, saglasan sam da je bilo poena kada je Novak mogao efektno da skrati poen izlaskom na mrežu.

Međutim, Đoković je i u ovom meču osvojio dva veoma važna poena volejima – realizovao je brejk loptu na početku drugog seta, a onda je i u završnici petog još jednom pravovremeno izašao na mrežu. Takođe, setite se da je u finalu Vimbldona meč loptu izborio servis-volejom.

Da zaključim, Đokoviću igra na mreži nikada neće biti „A“ igra i na treba da bude, ali bi sigurno dobro došla povremeno kao faktor iznenađenja ili način da sa sačuva energija u duelu sa slabijim rivalima (kako je uostalom i sada najviše koristi).

Pozdrav svim čitaocima i sve najbolje!

Nikola

pre 12 godina

1.Teniska analiza je izvrsna i tu se tesko sta vise moze dodati. Nisam neki teniski strucnjak,ali je sve jasno kao suza. 2.Branin komentar je vrhunstvo; postenog, pravednog i emotivnog kazivanja jednog postenog coveka i vecina nas misli kao i on,ali se nismo uspeli izjasniti kao on. Zato Brane svaka cast i veliko hvala na vasoj dobrodusnosti i iskrenoj ljubavi za najveceg srpskog sportistu svih vremena-NOVAKA DJOKOVICA!!!

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak zaista, kako rece Bogdan Obradovic, pomera granice u tenisu.
U tri dana dobio je dva najizdrzljivija i dva najbolja defanzivna igraca na planeti i sve to u pet setova.
I sad mislim da je sa Marejem bilo teze i da ce sa njim u buducnosti biti sve teze. Marej je daleko bolji igrac od Nadala i meni je neshvatljivo kako lako gubi sve vaznije meceve od Spanca.
Novak je prosle godine u prvih sest meseci igrao bolje nego na Wimbledonu, US Openu i juce na AO. I opet je dobio sva tri GS. Dakle i kad ne igra svoj najbolji tenis on pobedjuje sve na svetu I osvaja tri najznacajnije titule. Nadala je lakse pobedio na sljaci u Madridu i Rimu nego na US Openu I AO.
To naravno govori o tome da Novak ima sansu da u nerednim godinama nadmasi i Rodzera po broju GS titula. Apsolutno sam siguran da Novak ima isti takav plan. Setimo se samo kako je u vreme nestvarne dominacije Nadala i Federera govorio da mu je cilj da bude broj jedan na svetu. Nekima je to bilo smesno, nekima drsko, ali on je to ozbiljno mislio i ozbiljno ostvario nameru.
Ovaj mentalitet pobednika koji je Novak pokazao i na AO nije nesto novo kod Novaka. On je taj mentalitet pokazivao i dok je tri godine bio treci na svetu a narocito 2010 kada je igrajuci sa ocajnim servisom uspeo dad a ostane na vrhu.
Cinjenica je da je izbacivanje glutena iz ishrane uticalo na to da Novak podigne fizicku izdrzljivost na nivo Nadala ili Mareja i to je bilo ustvari jedino sto mu je nedostajalo da dodje do ovih visina.
Da je na ovogodisnjem AO imao onu brzinu i poziciju iza lopte iz koje su sevale i bekend i forhend kontre kao prosle godine, svi bi bili pocisceni sa terena, pa i Nadal i Marej.
A on je i ovako sampion…pa gde su mu onda granice?
Na nasu veliku srecu granice koje Novak dosegne, uvek su vece od onoga sto i najsmeliji medju nama, Novakovim navijacima, mozemo da pretpostavimo.
Jucerasnji mec je bio cudan.
Novak je dobro servirao citav mec, sto je trebalo da obezbedi laku pobedu. Nadal je za sest sati igre imao samo 6 brejk lopti, ali je iskoristio cak 4. Sve brejk lopte koje je iskoristio Nadal bili su cisti pokloni. U prvom setu Novak je dva obicna bekhenda izbacio za po metar u aut, u drugom setu je odservirao duplu gresku na brejk loptu. Jedino je u petom setu Nadal osvojio brejk dobrom igrom.
Svi poeni koji su se duze igrali su medjusobno licili. Novak je igrao agresivnije, imao inicijativu, ali nije uspevao da kao ranije probije Nadalov zid, da mu lako posle dva tri prebacivanja iznudi gresku. Ipak vecina takvih poena u drugom i trecem setu je pripala Novaku i Nole je te setove prilicno ubedljivo dobio. Nadal je izgledao deprimirano kao nikad pre, vratili su mu se u misli prethodni porazi i svi smo pomislili da ce kraj meca brzo doci.
Cetrvrti set je Novak takodje odlicno odigrao. Lako je dobijao svoje servis gemove, a Nadala pritiskao na njegovim. Uvek je bio blizu brejka ali nekako se Rafa uspevao da izmigolji dobrom igrom na vaznim poenima. Cak je i tri vezane brejk lopte spasio i taj trenutak je doveo do nagle promene na terenu.
Tako je finis cetvrtog a narocito polovina petog seta pripala po igri Nadalu.
Samo je u tom period Nadal uspevao da posle duzih razmena forhendom preokrene poen i da bude u ukupnom utisku ubedljiviji.
Do 4:3 u petom setu izgledalo je da ce Rafa na fizickom planu dobija Novaka , jace je udarao lopticu, bio dominantniji , tako da mi se ucinilo da i u Novakovom boksu (osim Jelene) osecaju da je poraz blizu.
Ali I u tom 5-tom setu je doslo donovog iznenadnog preokreta. Na 4:2 za Nadala i 30-15 Nadal je promasio cist zicer na mrezi. Nole uspeva sjajnim reternima da uzvrati brejk i taj trenutak donosi energetsi preokret. Nadal je konacno poceo da pokazuje gubitak snage u udarcima (nesto slicno kao u 4-tom setu na US kada je posle fenomenalnog 3-ceg seta kao izduvan balon odigrao 4-ti), Novak je to osetio, i krajnim naporima uz sve moguce molitve ipak i 7-mi put pobedio Nadala.
Novak sada nema granice, a kada bude dosao do proslogodisnje forme dobijace jos lakse turnire a samo Marej ce moci da mu pravi probleme ako uopste bude stizao do polufinala i finala, gde ce Novak uvek biti i sa 50% snage.
MAJSTORE SAMO NAPRED, UZIVAJ i raduj nas i dalje…

federer

pre 12 godina

Kakva bre konkurencija,pa to je glupo pomisliti.Sampras je imao izuzetno jaku konkurenciju u svoje vreme,federer je imao nesto malo slabiju,a sto se tice danasnje konkurencije ona je dosta slabija u odnosu na ove dve.Pa vi imate federera koji trenutno ima 30 godina koji se ravnopravno nosi sa momcima mladjim od sebe 5-6 godina(sto je jos jedan dokaz njegove igre i savrsenstva),a uz to one je 3 igrac sveta,marej je prica za sebe,nadal ove godine puko,ostali da ne pominjem.Naravno ovo treba da znaju oni sto malo vise znaju sta je tenis.KONKURENCIJA JE DANAS ZAISTA DOSTA SLABIJA

sevastokrator

pre 12 godina

Sasa, mozemo li dobiti komentar nedostatka igre na mrezi kod Novaka? Cini mi se da bi ovaj aspekt igre ukoliko bi bio na zavidnom nivou mogao bitno da doprinese skracenju poena i onemoguci defanzivu slajs udarcima...

Neznalica

pre 12 godina

Mislim da če ovakve analize, inače izuzetno kvalitetno odrađene, u budućnosti biti izlišne. Đoković će sve lakše osvajati najveće turnire. Nadal iz ovoga više ne može da se izvuče. Ili da pojednostavim, svaki njihov budući meč više ne može da dobije Nadal već samo Novak može da ga izgubi ili dobije. Sve od njega zavisi. Španac se ništa ne pita. Jasno je svakome da je bilo malo više svežine, t.j. da ga Marej nije onako izmučio dva dana ranije, ovaj meč bi bio završen u tri seta.
Federer je već mator i nema više dovoljno "takmičarskog" u sebi. Ostaje Marej. Po meni, igrački gledano daleko je teži bio Novakov meč sa Merejem. Marej u ovom trenutku jedini od tenisera ima igru koja može da pravi problema Novaku. Na svu sreću psihički je izuzetno labilan i ne vidim kako taj problem može da prevaziđe. I on je već ušao u Novakovu "mašinu" na grand slemovima, ovo mu je drugi poraz na tri dobijena seta.
Na horizontu se nikako ne pojavljuje neki novi mladi igrač koji bi mogao da pomrsi račune ovoj četvorci. Dakle, za Navaka je od presudnog značaja da naredne dve godine igra najjače moguće. Mislim da je najvažnije da osvoji ovaj sledeći Rolan Garos. To bi mu donelo "besmrtnost" pošto bi bio jedini igrač u istoriji ATP-a (od 1973.godine) koji je u jednom trenutku držao sva četiri grand slam trofeja. Nakon toga bi mu svaki sledeći osvojeni trofej bio samo pojačavanje već fenomenalnog bilansa. Po mojoj računici on može da osvoji bar 10-12 grand slam trofeja, što bi ga ubacilo u 5-6 najboljih igrača svih vremena.

Serđo

pre 12 godina

Slažem se da Nadal nije bogznašta promenio. Mali napredak u servisu i malo više slajsa kao iznenađenje (mada je to koristio i prošle godine). Poslovičnu borbenost i igru do kraja ne treba spominjati. Međutim, to sve nije dovoljno. Nole može da izgubi od Rafe samo ako odigra znatno ispod svojih mogućnosti, a Španac na gornjoj granici svojih. Što se tiče samog meča, trebao je da bude završen u tri, najviše četiri seta, ali su šestočasovnom maratonu doprineli Nadalova sreća i nekoliko Noletovih grešaka. Potkrepiću moju konstataciju činjenicama. U petom gemu prvog seta (kada je brejknuo Novaka) Nadal je imao toliko sreće da to nije normalno. U tom gemu Nadal je uz čistu sreću dobio četiri ili pet poena (ko ne veruje, nek pogleda ponovo taj gem). Dalje, u prvom setu No1e je propuštao brejk lopte i na kraju dozvolio još jedan brejk Špancu, ali je taj prvi set morao najmanje da ide u tajbrejk. Međutim, i Nole je samo čovek. :o) Drugi, treći i do 0:40 na 4:3 za Noleta u četvrtom setu - surova dominacija. Do tog trenutka Nadal je bio gotovo ponižen. Onda se Noletu malo stegla ruka, odigrao je (čini mi se na prvoj brejk lopti) ziheraški forhend umesto krajnje oštrog (što je mogao, jer je imao 3 spojene brejk lopte). Nadal je dobio taj poen, posle sjajno servirao i spasao se. Posle su došli do tajbrejka u kome Nole vodi 5:3 i ima relativno laki forhend viner (imao je potpuno isti forhend viner koji je s lakoćom realizovao - čini mi se u drugom setu) koji smešta u mrežu. Peti set je bio čista demonstracija psihičke snage, velikog srca i fizičke spremnosti. Onima koji vape za Četojevićem - ovaj meč je neoboriv dokaz njegove nepotrebnosti. Čovek je uradio svoj posao i za to je više nego bogato plaćen. Nole je osvojio tri slema bez njega. Odao mu je zasluženo priznanje i to je to. Ne znam šta bi Četojević još mogao da radi, a samo je izazivao sumnjičavost stranih medija.
Prema mom mišljenju trenutan odnos snaga u svetu tenisa je sledeći: prvi je Nole, nešto iza njega Nadal, a iza Španca Federer i Mari. Usamljen na petom mestu je Berdih, a nešto iza njega su Delpo, Conga i Ferer (otprilike i tim redosledom). Iza njih ne baš mala praznina, pa ide veća grupa igrača različitih stilova, ali sličnih mogućnosti. Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa, a Noletu želim da 2012. bude uspešnija od prethodne.

United

pre 12 godina

Hvala na komentaru Brane i dodji nam opet.
Po statistici se moze zakljuciti da bi Nole postao vanzemaljac ako bi popravio postotak svoje ubacene prve serve. Slabije je servirao i od Murray-a i sad protiv Rafe. Ukoliko to ostvari niko od nas ne bi morao da se brine za svoj pritisak.

Metalac (Zasto da ne?)

pre 12 godina

Prijatelji.Novak jeste Najbolji.To uopste nije sporno.
Ali Nole jeste na Putu.Ne da dokaze.Nema on sta kome da dokazuje,sve je vec dokazao.Ceo svet zna,da je on najbolji.
Ali on mora da potvrdi.To tako radi,prijatelji.Svaki Kralj mora da potvrdjuje svoju krunu.Znamo mi da je Nole najbolji...
Ali znamo i to...da pet prvih lastavica,ne cini Vladavinu proleca,one uvek prve na....Kada dodje citavo jato,Svi znaju... da je konacno doslo leto...

dule nbg

pre 12 godina

@oooo

To sto ti pricas, o I,II i III klasi je presmesno. Necu nikog od igraca da omalovazavam, izlisno je govoriti o njihovim kvalitetima ali stoji cinjenica da jedan Roger i jedan Sampras nisu imali konkurenciju kakvu danas ima Novak Djokovic. Osvajali su GS bez velike konkurencije. Da je ovaj Nole (sa danasnjom igrom) igrao u to vreme, davno bi broj osvojenih GS bio dvocifren...

Nikola Marić

pre 12 godina

Jonathan Overend BBC-Kakvo postignuće Đokovića.U polufinalu i finalu je na igralištu preživeo skoro 11 sati,što je skoro pa nadljuski.Federera i Nadala svrstavamo među najbolje u istoriji,a sad možemo da dodamo i Đokovića.Mnogi su se pitali dali se radi o muvi jednogodišnjici,ali je sad dokazao da nije ta muva. Radiski reporter Ian McGarry-To je bio jedan od najboljih sportskih događaja kojima sam prisustvovao,a prisustvovao sam na više od 4000 događaja.Čudesno. Barry Flatman iz Sunday timesa-To je bila najveća teniska pobeda svih vremena,oćemo li još ikad prisustvovati ovakvom dvoboju?

Sava

pre 12 godina

Odlicna analiza, samo bih dodao da je Novak ipak osvojio cak 17 poena vise u ovako tesnom mecu. Da je Novak na kraju porazen bilo bi bas nepravedno jer bi Nadal iscupao pobedu a imao manje osvojenih poena u mecu!

dusan

pre 12 godina

Moram da kazem da Djokovica na svakojake nacine pokusavaju da slome, ljudi pogledajte samo Novakov zreb, uzas, u osmini finala na domaceg tenisera, neverovatno uporni Lejton Hjuit koji se nikada ne predaje, u cetvrt finalu jos gori i jos uporniji David Ferer, onda u polufinalu Mari i na Kraju Nadal, pa samo lud i glup ne bi shvatio sta pokusavaju, cudi me samo kako mu i Bagdatisa ne gurnuse, znaci Djokovic bi daleko manje snage gubio sa ovim udaracima DelPo-om, Congom..., znaci 3, 4 udarca i gotov poen pa i da odigra u 5 setova to ne bi bilo toliko strasno, al zamisli 5 setova sa Fererom sa kojim svaki poen ide preko 20 udarca ili videli smo sa Marijem koliko se igralo, znaci ubedjen sam da se sve radi smisljeno, to niko ne moze da me ubedi u suprotno... ali Srbina nista nece spreciti da vlada tenisom jos 4,5 godina, samo da ga posluzi zdravlje, srecno Nole u nastavku sezone uzmi sve grenslemove a za ostale cemo lako :) pozdrav..

oooo

pre 12 godina

Svaka cast Djokovicu na pobedi, i autoru na brzom i preciznom komentaru. Medjutim, ono sa cim se ne slazem je da je Nadal nesto promenio u svojoj igri sto ga je dovelo na ivicu pobedu u ovom mecu, a sto se provlaci i kroz neke druge tekstove. Jedino sto je Nadala dovelo do 5 seta, i pomoglo mu da izbegne sudbinu vec vidjenih i najavljivanih 3:1 jeste Djokoviceva nesto opustenija igra u 4. setu kada je bilo ocigledno koliko je boljim, odnosno nemogucnost dataj deo meca prelomina svoju stranu. Da li je to bilo uzrokovano umorom, ili necim drugim, ne znam, ali je jasno da se Nadal u tim trenucima nista nije pitao, i da ga je samo Djokovic odrzao u zivotu (sto je rekao i, svima nama omrazeni, Vilander nakon meca)... Mislim da Nadal nista nije promenio u dvojoj igri, osim Ciske, za sta u ovoj kratkoj pauzi nije ni imao nekog vremena, a pored svih pozitivnosti koje je pokusao da izvuce na konfu nakon ovog meca, ponece i saznanje da je i Djokovicevih 70%, imajuci u vidu igru i formu iz prosle godine, u ovom trenutku za njega bilo previse.
Sto se tice Novakovog mesta medju najboljim teniserima ikada, smatram da on jos uvek spada u trecu grupu, zajedno sa Bekerom, Edbergom, Vilanderom, ali da uz jos jedan slem i koju nedelju vise na 1. mestu rang liste, prelazi u drugu grupu, u kojoj ga "cekaju" Agasi, Mek, Nadal, Konors, dok je prva, barem jos malo, rezervisana za Borga, Lejvera, Samprasa i Federera...

jablan

pre 12 godina

Sta reci posle prospavane noci za mec Noleta i Nadala,kada se emocije i sva dozivljena uzbuqenja smire.malo je reci fantasticno,ovo je vise od toga,ovakav mec i ovakva pobeda noletova ulazi u istoriju kao legeda i nesto neviqeno i koje ce se pamtiti i pricati.a sta dalje sledi videcemo,jer ovo je godina 2012 gde nole ispisuje najlepsu istoriju tenisa.jablan

znanje-imanje

pre 12 godina

Na početku meča Novak servira drugi servis. Nadal ulazi u sredinu terena, namešta se na forhend. Ali, Novak odmah šalje drugi servis kontra-pameti, baš na forhend, i osvaja poen. I onda isto to još jednom. Mislim se - naš je dečko pametniji; koliko god umoran i pod alergijom nadigraće ga. I jeste. Do kraja je na miru mogao da servira drugi servis Nadalu na bekend, nije mu više palo napamet da se izvlači na forhend.
Nadam se da će ovaj meč biti kraj zazivanja doktora sa belom bradom. Možda čak bude i kraj Nike-inspirisanog Mats Vilander mudrovanja. Svakako pametovanja da Novak treba da promeni Vajdu. A kako sve ovo počinje? Tako što Jelena Genčić pioniru kao deo procesa posle treninga pušta klasičnu muziku.

5h53min

pre 12 godina

Na kakvom putu? He is IT.
ESPN je ovaj mec sa Rafom proglasio najboljim GS finalom u eri modernog tenisa:
http://espn.go.com/tennis/aus12/story/_/id/7516147/australian-open-novak-djokovic-rafael-nadal-top-open-era-final

Brane Lj

pre 12 godina

Iz Ljubljane sam,vi Srbi ne znate šta imate,dali ste savesni da imate najboljog tenisača sveta u sportu kojim se bavi i prati cjeli svet,mase ljudi čak i u državama za koje mi nismo ni čuli.Ja Novaka doživljavam kao da mi je sin,uzeo sam ga za svojega.On je sportaš za kojeg najviše navijam,zbog kojeg se največ uzbuđujem,nerviram se,patim kad mu ne ide i radujem se sa njim kad pobjeđuje.Tina Maze i ostali sportaši iz Slovenije nemaju takav uticaj na mene,ni približno.Jučer sam bio u predinfarktnom stanju u petom setu i stvarno sam se uplašio u jednom trenutku kad mi je postalo slabo,tresao sam se,pritisak bolje da nisam merio.Kad bi upoznao Novaka bio bi mi to posle rođenja moje dece najlepši dan u životu.Tog dečka obožavam i divim mu se kako teniskim vrlinama,tako i ljudskim.Novaka jednostavno ne možeš a da ga nevoliš,onaj ko ga ne voli sa njim nekaj nije uredu.Plakao sam posle meč poena ko malo dete,a to mi se retko događa.Iako je Wimbledon najveći turnir,ova pobjeda me se više dojmila i za mene to je njegov najveći uspeh u karijeri,a želim mu još puno velikih mečeva,nek osvoji sve što bude mogao,a već dosad je puno toga osvojio.Srbi budite savesni šta imate,poštujte ga i budite sretni što živite u njegovom vremenu,zajedno s njim pišite istoriju Srbije i srbskog naroda i sporta.Pozdrav iz Ljubljane.Brane.

Brane Lj

pre 12 godina

Iz Ljubljane sam,vi Srbi ne znate šta imate,dali ste savesni da imate najboljog tenisača sveta u sportu kojim se bavi i prati cjeli svet,mase ljudi čak i u državama za koje mi nismo ni čuli.Ja Novaka doživljavam kao da mi je sin,uzeo sam ga za svojega.On je sportaš za kojeg najviše navijam,zbog kojeg se največ uzbuđujem,nerviram se,patim kad mu ne ide i radujem se sa njim kad pobjeđuje.Tina Maze i ostali sportaši iz Slovenije nemaju takav uticaj na mene,ni približno.Jučer sam bio u predinfarktnom stanju u petom setu i stvarno sam se uplašio u jednom trenutku kad mi je postalo slabo,tresao sam se,pritisak bolje da nisam merio.Kad bi upoznao Novaka bio bi mi to posle rođenja moje dece najlepši dan u životu.Tog dečka obožavam i divim mu se kako teniskim vrlinama,tako i ljudskim.Novaka jednostavno ne možeš a da ga nevoliš,onaj ko ga ne voli sa njim nekaj nije uredu.Plakao sam posle meč poena ko malo dete,a to mi se retko događa.Iako je Wimbledon najveći turnir,ova pobjeda me se više dojmila i za mene to je njegov najveći uspeh u karijeri,a želim mu još puno velikih mečeva,nek osvoji sve što bude mogao,a već dosad je puno toga osvojio.Srbi budite savesni šta imate,poštujte ga i budite sretni što živite u njegovom vremenu,zajedno s njim pišite istoriju Srbije i srbskog naroda i sporta.Pozdrav iz Ljubljane.Brane.

Goran S.

pre 12 godina

Sasa Ozmo svaka cast, nadam se i da imas neku adekvatnu satisfakciju za ovako studioznu analizu.Jer ti ne samo sto si analizirao mec, vec i igrace gotovo savrseno, tako da bi i Noletu siguran sam znacilo da procita ovako sto. I siguran sam da bi u tvojoj analizi nasao bar jednu stavku koju mu Vajda nije ukazao, a onda bi mu se i smejao, pa mozda cak i rekao” jel vidis, a mislio si da ti nista ne promice, jos jedan ovakav propust i ja angazujem Sasu umesto tebe”. Dobro, malo sam se nasalio sa ovim, ali zaista svaka cast.
Nesto bih ti sugerisao, a odnosi se na pricu u ovom tvom (nalepicu ga) delu teksta:

“Odbrambeni forhend slajs udarac je koji nije bio na zadovoljavajućem nivou – ili je bio predug i završavao u autu ili je bio i suviše kratak, čime bi omogućio Nadalu laku realizaciju. Taj udarac Federer je doveo do perfekcije, a Đokoviću je mnogo bolje funkcionisao prošle godine. I to pokazuje da je Novakova izvorna orijentacija napadačka igra, mada su njegovi trkački i defanzivni kvaliteti takođe u samom vrhu.”

Pazi, slazem se da je Noletova orjentacija igre napadacka i do 2009 bila je da kazem totalna i beskompromisno napadacka, jer on do tada slajseve gotovo da nije ni koristio u igri, tako da je njegov svaki udarac bio u nameri da postigne viner ili da iznudi gresku protivnika. Sa takvom igrom naravno da je i pravio sam mnogo iznudjenih i neiznudjenih gresaka i vecunu meceva i gubio zahvaljujuci njima. Medjutim zato je imao i najvise vinera od mozda i svih na turu, i to jos vec od 2007 godine, pa i od Rodzera u duelima sa njim jos tada.
Negde mozda od onog meca sa Rodzerom u Majamiu 2009 je i konacno poceo da ih koristi, u tom mecu se sa jednim forhend slajsom i izvukao iz naizgled beznadezne situacije, a koji Rodzer i nije uspeo da vrati, pa besan i slomio reket, mozda je i interesantno podsetiti se toga, pa evo i jednog kratkog linka te situacije sa you tube - http://youtu.be/kXeysnDFchA
Prvi AO Nole je osvojio gotovo bez tog udarca, i igrao je zaista fantasticno agresivno, njegovo kretanje tada bilo je siguran sam i na nivou danasnjeg, a servis mu je bio i jaci nego danas, cime je mozda i ublazio taj nedostatak u svojim servis gemovima, a na servis protivnika, naravno ritern, koji mu je i tada bio na visokom nivou. Mozda je tu i kljuc toga sto se iscrpljivao i izgledao kao da ce dusu ispustiti, jer takva igra je svakako i bila jako naporna ne samo za njega , za svakoga bi bila neizdrziva, i svakako da su mu slajsevi danas od velike pomoci za to, da lakse izdrzi mec i uspori ritam, pa zato sada i pravi manje gresaka. Sve to najbolje se vidi na sljaci, gde su slajsevi vise nego potrebni, i zahvaljujuci kojima se sada vise nego ravnopravno nosi i sa Nadalom.
Pozdrav tebi Sasa, i mojim su-komentatorima, kao i citaocima.

Nikola Marić

pre 12 godina

Jonathan Overend BBC-Kakvo postignuće Đokovića.U polufinalu i finalu je na igralištu preživeo skoro 11 sati,što je skoro pa nadljuski.Federera i Nadala svrstavamo među najbolje u istoriji,a sad možemo da dodamo i Đokovića.Mnogi su se pitali dali se radi o muvi jednogodišnjici,ali je sad dokazao da nije ta muva. Radiski reporter Ian McGarry-To je bio jedan od najboljih sportskih događaja kojima sam prisustvovao,a prisustvovao sam na više od 4000 događaja.Čudesno. Barry Flatman iz Sunday timesa-To je bila najveća teniska pobeda svih vremena,oćemo li još ikad prisustvovati ovakvom dvoboju?

znanje-imanje

pre 12 godina

Na početku meča Novak servira drugi servis. Nadal ulazi u sredinu terena, namešta se na forhend. Ali, Novak odmah šalje drugi servis kontra-pameti, baš na forhend, i osvaja poen. I onda isto to još jednom. Mislim se - naš je dečko pametniji; koliko god umoran i pod alergijom nadigraće ga. I jeste. Do kraja je na miru mogao da servira drugi servis Nadalu na bekend, nije mu više palo napamet da se izvlači na forhend.
Nadam se da će ovaj meč biti kraj zazivanja doktora sa belom bradom. Možda čak bude i kraj Nike-inspirisanog Mats Vilander mudrovanja. Svakako pametovanja da Novak treba da promeni Vajdu. A kako sve ovo počinje? Tako što Jelena Genčić pioniru kao deo procesa posle treninga pušta klasičnu muziku.

men

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

(drago, 31. januar 2012 13:20)


Kako onda da Marej nije primirisao prvo mesto niti Grand Slam titulu ako defanziva donosi prvo mesto.
Kako Novak uvek ima više vinera od svojih protivnika uključujući i Federera ako je defanzivac. Kako Novak više voli tvrde podloge od zemljanih ako je defanzivac.
Ni kraći komentar ni više gluposti.

Djoksa

pre 12 godina

U razgovoru sa novinarima posle meca Novak je rekao da je ova pobeda najveca u njegovoj karijeri. Cak veca od pobede na Vimbldonu... Da podsetim, to je bio njegov decacki san. Ostvario je dva decacka sna ustvari pobedom na Vimbldonu. Postao je prvi na svetu i osvojio turnir koji je najvise zeleo! Pa kako je onda moguce da je ova pobeda veca od Vimbldona?

Svi mi koji pratimo Novakovu karijeru znamo odgovor! Secamo se njegovih problema sa disanjem i meceva koje je predavao zbog toga i zbog nekih drugih razloga. Jedan od prvih koje se secam je bio onaj protiv Nadala na RG 2006... Novak nikad nije imao nesto po cemu bi ga ljudi pamtili. Kao Karlovicev servis ili Federerov forhend ili Nadalova defanziva... Razlog tome mozemo potraziti u njegovom zdravstvenom biltenu. Dugo, predugo se nije znalo sa cime se to njegovo telo bori kad ga stavi pod ekstremne fizicke napore kakve zahtevaju teniski mecevi. Njegova zelja da bude teniski sampion je bila i jos uvek je OGROMNA.
Dakle, Novak je morao da razvija taktiku kako bi pobedjivao svoje protivnike. A da bi taktikom mogao nekog da pobedis ne sme biti rupa u tvojoj igri. Stoga je sa jednakom paznjom trenirao i bekend i forhend. Nastojao je da ako ne moze zbog svojih problema sa disanjem nametne agresivnu igru tokom celog meca ne bude nikad u podredjenom polozaju. Tj, ne dozvoli da protivnik dobije mec zbog nedostataka u njegovoj igri. Nastojao je postane kompletan teniser. Pored svega toga zelja za imitiranjem koju smo svi mi primetili je jako povezana sa inteligencijom. On nije samo imitirao ljude i njihove navike, pa cak i opsesivno kompulzivne poremecaje. Ne! On je imitirao i igru svojih pritivnika. Imitirati znaci imati sposobnost nekog skenirati. Obicno se imitiraju ljudi koji na nas ostave vrlo jak utisak. A igra Nadala, njegov forhend top spin i njegova defanziva je ostavila vrlo, vrlo jak utisak na Novaka, Mnoge, mnoge vazne meceve je on izgubio od Nadala. 5:0 u finalima je bilo za Nadala, polufinalni mec na OI, polufinale u Madridu 2009 god...
A osim toga, godinama i godinama se pricalo da niko ne moze dobiti Nadala na GS u pet setova. Jedini nacin da ga dobijete je sa 3:0. Jer sto duze mec traje to su vam sanse sve manje i manje. Sve to je uticalo da Novak postane defanzivac. Mislim cak da nije slucajno sto je ofanzivni Wilson zamenio poprilicno defanzivnim Headom. Novak je imao veliku zelju da postane kao Nadal ali je posle Madrida 2009god shvatio da je to nemoguce. Vratio se ofanzivi, tu se desio i onaj nesrecni eksperiment sa Todom Martinom koji mu je napravio velike probleme na servisu. Tada ga je odrzala u vrhu samo defanziva i siguran sam da je on to dobro zapamtio. Do kraja 2010 desava se onaj kukavicki poraz od Berdiha, kada Novak shvata da mora nesto radikalno da menja. Tako da angazuje Cetojevica koji na prvom mestu psiholog a onda i zaljubljenik u istocnu medicinu. On je verovatno i otkrio tu Novakovu alergiju na gluten. Prepisao mu odgovarujucu ishranu i cudo se dogodilo. Osvajanje Dejvis kupa je sigurno presudno uticalo na 2011 godinu ali ima tu jos nesto.. Tek kad je dobio Nadala u IW i Majamiju, tek onda je pocela dominacija. Bilo je tu i sticaja okolnosti. Nadal je dosao u IW bez meca u nogama posle AO. A na AO je izgubio od D.Ferera zbog povrede. Nadal je dobio prvi set i bio je vrlo neubedljiv u drugom. Novak je uspeo da prelomi nesto u sebi i da pobedi. Nikad nije uspeo da pobedi Nadala u finalu i nikada nije uspeo da ga pobedi kad Nadal povede u setovima. A u IW je dobio dva po ceni jednog! Tu je bila prelomna tacka. Tu je Novak poceo da veruje da je sampion. Ostalo je jos samo jedno.. Srusiti mit o nepobedivosti Nadala kad mec udje u peti set. Sada je i taj mit srusio! Dokazao je da moze Nadala da pobedi posle 5 sati igre. On koji je uvek imao problema sa disanjem, on kome su se smejali zato sto predaje meceve, on je pobedio najizdrzljivijeg i najjaceg igraca u njegovoj igri, igri iscrpljivanja. On koji se ugledao na Nadala i trudio da iskopira njegov ubitacan spin i neprobojnu defanzivu moze sad slobodno da kaze posle sestocasovnog meca:

Ucenik je nadmasio ucitelja!

A usput ce svugde biti upisano da je u najduzem GS finalu upravo on, choker kako su ga podsmesljivo zvali, pobedio coveka koji se nikad ne predaje i koji je mentalno najjaci teniser. Od 15 finala GS-ova Nadal je izgubio samo od Federera dva a od Djokovica vec tri!
Ono sto je dobio Novak je ogromno! Saznanje da moze da pobedi Nadala u tako dugom mecu daje Novaku psihicku prednost u eventualnom mecu za titulu na RG!

Ne znam za druge ali ja ne mogu da docekam pocetak RG! :-)

Saša Ozmo

pre 12 godina

@sevastokrator
Ono što je problem, a o čemu sam dosta pisao ranije, jeste da Novaku igra na mreži nije prirodna. On ima dosta osećaja pri voleju, ali nema sigurnost na mreži i često okleva pri izlascima napred. U toj milisekundi razmišljanja gubi se dragoceno vreme. Dakle, njemu je veći problem izbor trenutka za izlazak nego sam volej.

Takođe, insistiranje na uvežbavanju samo jednog segmenta igre neminovno dovodi do pada, pa makar i minimalnog, nekog drugog segmenta. To Đokoviću nije potrebno, pogotovo ne u ovom momentu, pošto se ne menja način igre koji donosi tako dobre rezultate.

Sa druge strane, saglasan sam da je bilo poena kada je Novak mogao efektno da skrati poen izlaskom na mrežu.

Međutim, Đoković je i u ovom meču osvojio dva veoma važna poena volejima – realizovao je brejk loptu na početku drugog seta, a onda je i u završnici petog još jednom pravovremeno izašao na mrežu. Takođe, setite se da je u finalu Vimbldona meč loptu izborio servis-volejom.

Da zaključim, Đokoviću igra na mreži nikada neće biti „A“ igra i na treba da bude, ali bi sigurno dobro došla povremeno kao faktor iznenađenja ili način da sa sačuva energija u duelu sa slabijim rivalima (kako je uostalom i sada najviše koristi).

Pozdrav svim čitaocima i sve najbolje!

matematika je zemlja daleka

pre 12 godina

@(cobe, 30. januar 2012 21:37)

Cobe, tacna ti je matematika, ali ne i rezon. Naime, kada pesacim 2 sata, manje sam umoran nego kada 2 sata idem kreni-stani od tezge do tezge.

Jesu oni igrali "samo" 83 minuta, a zapravo su imali kreni-stani, smiri se-eksplodiraj i tako gotovo celih 6 sati. To je ono sto trosi, to je ono sto umara.

Kada vozis po gradu, auto ti trosi vise nego po magistrali, zar ne? Ja dosao do posla jutros - trebalo mi je 45 minuta. Efektivno sam vozio 15 minuta, presao 5 km i potrosio sigurno kilo i po goriva. Na autoputu za tih 15 minuta, predjem 30km i cak potrosim manje goriva.

oooo

pre 12 godina

Svaka cast Djokovicu na pobedi, i autoru na brzom i preciznom komentaru. Medjutim, ono sa cim se ne slazem je da je Nadal nesto promenio u svojoj igri sto ga je dovelo na ivicu pobedu u ovom mecu, a sto se provlaci i kroz neke druge tekstove. Jedino sto je Nadala dovelo do 5 seta, i pomoglo mu da izbegne sudbinu vec vidjenih i najavljivanih 3:1 jeste Djokoviceva nesto opustenija igra u 4. setu kada je bilo ocigledno koliko je boljim, odnosno nemogucnost dataj deo meca prelomina svoju stranu. Da li je to bilo uzrokovano umorom, ili necim drugim, ne znam, ali je jasno da se Nadal u tim trenucima nista nije pitao, i da ga je samo Djokovic odrzao u zivotu (sto je rekao i, svima nama omrazeni, Vilander nakon meca)... Mislim da Nadal nista nije promenio u dvojoj igri, osim Ciske, za sta u ovoj kratkoj pauzi nije ni imao nekog vremena, a pored svih pozitivnosti koje je pokusao da izvuce na konfu nakon ovog meca, ponece i saznanje da je i Djokovicevih 70%, imajuci u vidu igru i formu iz prosle godine, u ovom trenutku za njega bilo previse.
Sto se tice Novakovog mesta medju najboljim teniserima ikada, smatram da on jos uvek spada u trecu grupu, zajedno sa Bekerom, Edbergom, Vilanderom, ali da uz jos jedan slem i koju nedelju vise na 1. mestu rang liste, prelazi u drugu grupu, u kojoj ga "cekaju" Agasi, Mek, Nadal, Konors, dok je prva, barem jos malo, rezervisana za Borga, Lejvera, Samprasa i Federera...

777

pre 12 godina

Odlican komentar, analiza meca i prikazana statistika. Ono sto mene odusevljava to su prvenstveno dve stvari. Ritern i Novakova mentalna snaga. Sto se tice riterna stvarno nesto nevidjeno i izuzetno. Sam Nadal je rekao da Novak ima verovatno naj bolji ritern u istoriji tenisa. E.. to je priznanje. Kada se ritern sjedini sa mentalnom snagom dobijemo ono sto je Federer dobio na USAO u polufinalu protiv Novaka. 3 mec lopte, servira za prvu i projektil. RITERN KAO TOMAHAVK. On je to nazvao samaranje a ja to zovem ZNANJE. Zato je Novak i dobio mec. Nista to Novaku ne bi vredelo da nije imao mentalnu snagu, sigurnost u sebe da vrati servis na takav nacin. Neki elementi, cini se da su bili slabiji, ali su zato odlicno funkcionisali u nekim ranijim mecevima. Protiv Ferera 15 aseva u ovom mecu 9. U sledecim mecevima bice vise drop shot udaraca itd. Novak jasno u svakom mecu trazi nacin, primenu udaraca, menjanje tempa igre i to sve u hodu. Normalno da nesto ne ide, da gresi jer to je sastavni deo igre, ali uvek nadje nacin da dobije mec. Evo u ovih nesto vise od godinu dana u tome je nenadmasan i zasluzeno je pokupio sve moguce turvire i zaseo na mesto br.1 . BRAVO ZA MAJSTORA.

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak zaista, kako rece Bogdan Obradovic, pomera granice u tenisu.
U tri dana dobio je dva najizdrzljivija i dva najbolja defanzivna igraca na planeti i sve to u pet setova.
I sad mislim da je sa Marejem bilo teze i da ce sa njim u buducnosti biti sve teze. Marej je daleko bolji igrac od Nadala i meni je neshvatljivo kako lako gubi sve vaznije meceve od Spanca.
Novak je prosle godine u prvih sest meseci igrao bolje nego na Wimbledonu, US Openu i juce na AO. I opet je dobio sva tri GS. Dakle i kad ne igra svoj najbolji tenis on pobedjuje sve na svetu I osvaja tri najznacajnije titule. Nadala je lakse pobedio na sljaci u Madridu i Rimu nego na US Openu I AO.
To naravno govori o tome da Novak ima sansu da u nerednim godinama nadmasi i Rodzera po broju GS titula. Apsolutno sam siguran da Novak ima isti takav plan. Setimo se samo kako je u vreme nestvarne dominacije Nadala i Federera govorio da mu je cilj da bude broj jedan na svetu. Nekima je to bilo smesno, nekima drsko, ali on je to ozbiljno mislio i ozbiljno ostvario nameru.
Ovaj mentalitet pobednika koji je Novak pokazao i na AO nije nesto novo kod Novaka. On je taj mentalitet pokazivao i dok je tri godine bio treci na svetu a narocito 2010 kada je igrajuci sa ocajnim servisom uspeo dad a ostane na vrhu.
Cinjenica je da je izbacivanje glutena iz ishrane uticalo na to da Novak podigne fizicku izdrzljivost na nivo Nadala ili Mareja i to je bilo ustvari jedino sto mu je nedostajalo da dodje do ovih visina.
Da je na ovogodisnjem AO imao onu brzinu i poziciju iza lopte iz koje su sevale i bekend i forhend kontre kao prosle godine, svi bi bili pocisceni sa terena, pa i Nadal i Marej.
A on je i ovako sampion…pa gde su mu onda granice?
Na nasu veliku srecu granice koje Novak dosegne, uvek su vece od onoga sto i najsmeliji medju nama, Novakovim navijacima, mozemo da pretpostavimo.
Jucerasnji mec je bio cudan.
Novak je dobro servirao citav mec, sto je trebalo da obezbedi laku pobedu. Nadal je za sest sati igre imao samo 6 brejk lopti, ali je iskoristio cak 4. Sve brejk lopte koje je iskoristio Nadal bili su cisti pokloni. U prvom setu Novak je dva obicna bekhenda izbacio za po metar u aut, u drugom setu je odservirao duplu gresku na brejk loptu. Jedino je u petom setu Nadal osvojio brejk dobrom igrom.
Svi poeni koji su se duze igrali su medjusobno licili. Novak je igrao agresivnije, imao inicijativu, ali nije uspevao da kao ranije probije Nadalov zid, da mu lako posle dva tri prebacivanja iznudi gresku. Ipak vecina takvih poena u drugom i trecem setu je pripala Novaku i Nole je te setove prilicno ubedljivo dobio. Nadal je izgledao deprimirano kao nikad pre, vratili su mu se u misli prethodni porazi i svi smo pomislili da ce kraj meca brzo doci.
Cetrvrti set je Novak takodje odlicno odigrao. Lako je dobijao svoje servis gemove, a Nadala pritiskao na njegovim. Uvek je bio blizu brejka ali nekako se Rafa uspevao da izmigolji dobrom igrom na vaznim poenima. Cak je i tri vezane brejk lopte spasio i taj trenutak je doveo do nagle promene na terenu.
Tako je finis cetvrtog a narocito polovina petog seta pripala po igri Nadalu.
Samo je u tom period Nadal uspevao da posle duzih razmena forhendom preokrene poen i da bude u ukupnom utisku ubedljiviji.
Do 4:3 u petom setu izgledalo je da ce Rafa na fizickom planu dobija Novaka , jace je udarao lopticu, bio dominantniji , tako da mi se ucinilo da i u Novakovom boksu (osim Jelene) osecaju da je poraz blizu.
Ali I u tom 5-tom setu je doslo donovog iznenadnog preokreta. Na 4:2 za Nadala i 30-15 Nadal je promasio cist zicer na mrezi. Nole uspeva sjajnim reternima da uzvrati brejk i taj trenutak donosi energetsi preokret. Nadal je konacno poceo da pokazuje gubitak snage u udarcima (nesto slicno kao u 4-tom setu na US kada je posle fenomenalnog 3-ceg seta kao izduvan balon odigrao 4-ti), Novak je to osetio, i krajnim naporima uz sve moguce molitve ipak i 7-mi put pobedio Nadala.
Novak sada nema granice, a kada bude dosao do proslogodisnje forme dobijace jos lakse turnire a samo Marej ce moci da mu pravi probleme ako uopste bude stizao do polufinala i finala, gde ce Novak uvek biti i sa 50% snage.
MAJSTORE SAMO NAPRED, UZIVAJ i raduj nas i dalje…

dusan

pre 12 godina

Moram da kazem da Djokovica na svakojake nacine pokusavaju da slome, ljudi pogledajte samo Novakov zreb, uzas, u osmini finala na domaceg tenisera, neverovatno uporni Lejton Hjuit koji se nikada ne predaje, u cetvrt finalu jos gori i jos uporniji David Ferer, onda u polufinalu Mari i na Kraju Nadal, pa samo lud i glup ne bi shvatio sta pokusavaju, cudi me samo kako mu i Bagdatisa ne gurnuse, znaci Djokovic bi daleko manje snage gubio sa ovim udaracima DelPo-om, Congom..., znaci 3, 4 udarca i gotov poen pa i da odigra u 5 setova to ne bi bilo toliko strasno, al zamisli 5 setova sa Fererom sa kojim svaki poen ide preko 20 udarca ili videli smo sa Marijem koliko se igralo, znaci ubedjen sam da se sve radi smisljeno, to niko ne moze da me ubedi u suprotno... ali Srbina nista nece spreciti da vlada tenisom jos 4,5 godina, samo da ga posluzi zdravlje, srecno Nole u nastavku sezone uzmi sve grenslemove a za ostale cemo lako :) pozdrav..

5h53min

pre 12 godina

Na kakvom putu? He is IT.
ESPN je ovaj mec sa Rafom proglasio najboljim GS finalom u eri modernog tenisa:
http://espn.go.com/tennis/aus12/story/_/id/7516147/australian-open-novak-djokovic-rafael-nadal-top-open-era-final

Serđo

pre 12 godina

Slažem se da Nadal nije bogznašta promenio. Mali napredak u servisu i malo više slajsa kao iznenađenje (mada je to koristio i prošle godine). Poslovičnu borbenost i igru do kraja ne treba spominjati. Međutim, to sve nije dovoljno. Nole može da izgubi od Rafe samo ako odigra znatno ispod svojih mogućnosti, a Španac na gornjoj granici svojih. Što se tiče samog meča, trebao je da bude završen u tri, najviše četiri seta, ali su šestočasovnom maratonu doprineli Nadalova sreća i nekoliko Noletovih grešaka. Potkrepiću moju konstataciju činjenicama. U petom gemu prvog seta (kada je brejknuo Novaka) Nadal je imao toliko sreće da to nije normalno. U tom gemu Nadal je uz čistu sreću dobio četiri ili pet poena (ko ne veruje, nek pogleda ponovo taj gem). Dalje, u prvom setu No1e je propuštao brejk lopte i na kraju dozvolio još jedan brejk Špancu, ali je taj prvi set morao najmanje da ide u tajbrejk. Međutim, i Nole je samo čovek. :o) Drugi, treći i do 0:40 na 4:3 za Noleta u četvrtom setu - surova dominacija. Do tog trenutka Nadal je bio gotovo ponižen. Onda se Noletu malo stegla ruka, odigrao je (čini mi se na prvoj brejk lopti) ziheraški forhend umesto krajnje oštrog (što je mogao, jer je imao 3 spojene brejk lopte). Nadal je dobio taj poen, posle sjajno servirao i spasao se. Posle su došli do tajbrejka u kome Nole vodi 5:3 i ima relativno laki forhend viner (imao je potpuno isti forhend viner koji je s lakoćom realizovao - čini mi se u drugom setu) koji smešta u mrežu. Peti set je bio čista demonstracija psihičke snage, velikog srca i fizičke spremnosti. Onima koji vape za Četojevićem - ovaj meč je neoboriv dokaz njegove nepotrebnosti. Čovek je uradio svoj posao i za to je više nego bogato plaćen. Nole je osvojio tri slema bez njega. Odao mu je zasluženo priznanje i to je to. Ne znam šta bi Četojević još mogao da radi, a samo je izazivao sumnjičavost stranih medija.
Prema mom mišljenju trenutan odnos snaga u svetu tenisa je sledeći: prvi je Nole, nešto iza njega Nadal, a iza Španca Federer i Mari. Usamljen na petom mestu je Berdih, a nešto iza njega su Delpo, Conga i Ferer (otprilike i tim redosledom). Iza njih ne baš mala praznina, pa ide veća grupa igrača različitih stilova, ali sličnih mogućnosti. Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa, a Noletu želim da 2012. bude uspešnija od prethodne.

3MAJ

pre 12 godina

Tenis je surovi sport gde postoji samo jedan sampion. Marej - jedan od najboljih sportista danasnjice, a kakvu je satisfakciju do sada doneo svojim navijacima? Federer - mozda najveci sportista svih vremena, danas u trecem planu. Sta reci za Nadala? Cetvrto uzastopno grand slem finale, podvig redak u teniskoj istoriji, a trenutno je najsazaljevaniji sportista sveta.

Verovatno nismo ni svesni Novakovih uspeha. Jedina stvar koja mi povremeno kvari raspolozenje je neminovnost da ce Novak za par godina biti ono sto je Federer danas, a malo posle toga i da ce prestati aktivno da igra. Kada se to desi najverovatnije cemo se vratiti na svoje uobicajeno sporedno mesto u svetu tenisa i sa setnim ponosom premotavati Novakova finala na YouTube-u.

Do Rolan Garosa!

Jova

pre 12 godina

Neposredno posle meca sam imala pomijesane osijecaje ( ko nije ), imala sam i osijecaj da je ovaj mec morao zavrsiti mnogo ranije. Ali tek sad vidim da je dobro sto nije. Razlog: Novak je cijele prosle godine igrao mnogo jako, forhendi, bekedni su bili ubitacni ali posljedicno je tijelo puno vise trpjelo i sklonije bilo povredama ( sitnijim i vecim ), nego ovo iscrpljivanje, iz kojega se relativno brzo mozes izvuci bez posledica. Vise dana odmora i samo odmora je mnogo bolje nego odmorniji zalijecivati povrede. Moje misljenje, mozda grijesim jer sportom se bavi samo povremeno, rekreativno.

Jos nesto. Volim detalje. Zato cu istaci jedan, koji me se dojmio a tice se finala i naseg Novaka. Novak servira za mec, ima 30:0, pa zatim 30:40, brejk lopta za Nadala. Spasava brejk loptu pa se okrene nebu i kao dijete moli Bogu za pomoc. Dakle, odradi sto je do njega pa tek onda ocekuje pomoc. Novak me, jos davno, kupio nekim svojim postupcima, fer-plejem, razumnoscu, dobrotom ako hocete. Nije se promijenio, i nece, nadam se. Jos je onaj stari, meni mnogo blizu.

Pozdrav svima

Boban Zlokić

pre 12 godina

Pitam se već dva dana šta je ono što je Novaka dovelo u godini dana na vrh sveta,šta je to zbog čega je postao nepobedljiv tamo gde želi trofeje.Ne mogu a da ne kažem da je najviše u njegovoj želji da piše istoriju ovog sporta,u njegovoj veri koja je iznad svega,pa i u tome da je uspeo da sastavi tim gde nisu samo dodeljene uloge trener,kondicioni trener,fizioterapeut.Ne,u njegovom timu vidi se da su svi veliki prijatelji koji svi žive i svoje snove dok Novak pobeđuje.Atmosfera u njegovoj loži za vreme meča pokazuje puno više nego u Nadalovoj,Marijevoj a pogotovo Federerovoj.Zato svaka čast koliko Noletu toliko i Vajdi,Gritzu i Amanoviću.Nole je trenutno ubedljivo najbolji teniser sveta pa neka to u svetu i ne priznaju nema veze,važno da to znamo mi ovde,da zna Nole i njegov tim.I još nešto,ništa od ovih uspeha nebi bilo da nije bilo fantastičnog odgoja sa strane Srđana i Diane Đoković,zato i njima jedno veliko hvala i svaka vam čast.

Blek Stena

pre 12 godina

Novak Đoković igra tenis na nivou na kome još niko na svetu nije igrao a izgleda i da neće, prema tome on je najbolji teniser koga je svet ikada imao. Sve ovo što se događa je potpuno u skladu sa time i ne bi trebalo nikoga da iznenađuje.

Sava

pre 12 godina

Odlicna analiza, samo bih dodao da je Novak ipak osvojio cak 17 poena vise u ovako tesnom mecu. Da je Novak na kraju porazen bilo bi bas nepravedno jer bi Nadal iscupao pobedu a imao manje osvojenih poena u mecu!

pele

pre 12 godina

Ne bih komentarisao ni Novakovu ni Nadalovu igru,jer je skoro sve već rečeno o njihovom poslednjem meču,pa ni to ko je u kojoj ligi najboljih svih vremena,pred obojicom je još nekoliko godina igranja na vrhunskom nivou i tada treba svoditi račune.Želim da se zahvalim Novaku za sve što nam je dosad priuštio i da mu poželim da bude zdrav i da ga zaobiđu povrede i ova teniska bajka će potrajati.Nekad će Nole i izgubiti nemojmo ga odmah kuditi.Hvala ti Nole majstore!

777

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...
(cobe, 30. januar 2012 21:37)


Znaci udarati lopticu 83 min. nije mnogo? Nije fizicki napor? Udariti 5 puta, trcati po terenu skraja na kraj i sve zbog jednog poena nije napor? A UDARATI 30 I VISE PUTA ZBOG JEDNOG POENA? Plus 6 sati biti na terenu po suncu i to nije napor? Na to dodati psihozu i psihicki pritisak. Pa mnogi nisu mogli da sede mirno i gledaju, nego se setali po sobi i napustali zbog psihoze i nervoze. A kako je onda njima koji igraju? GENERALNO TVOJA ANALIZA NEMA VEZE SA STVARNOSCU, jer navodis primer razlicitih sportova a oni sportovi koji su u vodi, koja nije prirodno okruzenje su najtezi. I uzimas vaterpolo koji je najtezi sport kao primer. Vidis kada bih i ja razmisljao na taj nacin onda bih rekao da vaterpolistima ne smeta sunce, jer su u vodi, a teniserima je ono i vlaznost vazduha najveci neprijatelj. TO SU SVE GLUPOSTI, zato je tvoj komentar pun minusa.

Neznalica

pre 12 godina

Mislim da če ovakve analize, inače izuzetno kvalitetno odrađene, u budućnosti biti izlišne. Đoković će sve lakše osvajati najveće turnire. Nadal iz ovoga više ne može da se izvuče. Ili da pojednostavim, svaki njihov budući meč više ne može da dobije Nadal već samo Novak može da ga izgubi ili dobije. Sve od njega zavisi. Španac se ništa ne pita. Jasno je svakome da je bilo malo više svežine, t.j. da ga Marej nije onako izmučio dva dana ranije, ovaj meč bi bio završen u tri seta.
Federer je već mator i nema više dovoljno "takmičarskog" u sebi. Ostaje Marej. Po meni, igrački gledano daleko je teži bio Novakov meč sa Merejem. Marej u ovom trenutku jedini od tenisera ima igru koja može da pravi problema Novaku. Na svu sreću psihički je izuzetno labilan i ne vidim kako taj problem može da prevaziđe. I on je već ušao u Novakovu "mašinu" na grand slemovima, ovo mu je drugi poraz na tri dobijena seta.
Na horizontu se nikako ne pojavljuje neki novi mladi igrač koji bi mogao da pomrsi račune ovoj četvorci. Dakle, za Navaka je od presudnog značaja da naredne dve godine igra najjače moguće. Mislim da je najvažnije da osvoji ovaj sledeći Rolan Garos. To bi mu donelo "besmrtnost" pošto bi bio jedini igrač u istoriji ATP-a (od 1973.godine) koji je u jednom trenutku držao sva četiri grand slam trofeja. Nakon toga bi mu svaki sledeći osvojeni trofej bio samo pojačavanje već fenomenalnog bilansa. Po mojoj računici on može da osvoji bar 10-12 grand slam trofeja, što bi ga ubacilo u 5-6 najboljih igrača svih vremena.

planina

pre 12 godina

Kad su pitali Sekularca da li je bolji od Djajica on se nasmijao i rekao: Poredite stare trabante sa novim poseima.
Pa pogledajte te prijasnje snimke, oni su smijurija za ove nove momke.

C7-5

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,
(drago, 31. januar 2012 13:20)

Ja vecu glupost nisam cuo? Pa Novak vec riternom napada protivnika a ti pises da igra defanzivno. Sta ti gledas?

aca

pre 12 godina

I posle svega recenog ja dodjoh do zakljucka da bi bilo najbolje za sve nas da kloniramo Noleta svakih 10 godina...i eto nama dobrog tenisa zauvek. Salu na stranu, kada bi svi mi ostali imali bar 10% noletovih kvaliteta(pritom ne mislim samo na teniske), nas napredak na svim poljima bi bio veoma znacajan. U nadi da ce se to i desiti da pozelimo nasen Noletu odlicno zdravlje i dugu tenisku karijeru.

dragoljub

pre 12 godina

TAKVA VREDNOST SPORSKOG DUHA NIJE VIĐENA NA SVETSKOJ SCENI.
MOJE DIVLJENJE ZA NOVAKA I NADALA.
ISPUNILA ME JE NADA ZA OPSTANAK LJUDSKIH VREDNOSTI KOJE POSRĆU I KOJE SATIRE NIŠTAVILO I DNEVNA PROMOCIJA GLUPOSTI

Dr.

pre 12 godina

Novak je imao 20 brejk lopti. Ejj... 20 a iskoristio 7. Da je jos par vise lopti iskoristio mec bi dobio u 4 seta. Ali ovako je sladje jer je dobio u mecu koji je najduzi u istoriji GS turnira.

United

pre 12 godina

Hvala na komentaru Brane i dodji nam opet.
Po statistici se moze zakljuciti da bi Nole postao vanzemaljac ako bi popravio postotak svoje ubacene prve serve. Slabije je servirao i od Murray-a i sad protiv Rafe. Ukoliko to ostvari niko od nas ne bi morao da se brine za svoj pritisak.

Dermendziev

pre 12 godina

Iskreno ,sam sebe pitam dali uopste posle ovako divnih zapazanja,procitaninih Vasih(mojih)misli,umesno, velemajstorski sa mnogo dara sve ovo upakovati u jednu celinu, citajuci tekst Autora(S.O),komentara uvazenih komentatora*Zn-Im,"protiv vazdusne odbrane"-mala sala(PVO),S.G,....,a iskreno se nadam da se se javiti i punocenom doprinosu ove "statje-ovog clanka,teme":Jove,Bibe..., D.D,I.B,Z,...da bilo sta uopste sada pisem.

Tenisomanija cini svije,pa cu dodati samo par mojiy zapazanja:

Mislim da je Nadal poceo da kopira Novaka u nekim aspektima igre-tuci protivnika sopstvenim oruzjem(probao je proslogodisnji Noletov bekhend,u sopstvenoj izvedbi i to je po meni radio dosta uspesno).

Nole je protiv Rodzera u zadnjim mecevima skoro "izbacio"(povremeno igra sto je dobro,da promeni ritam ,kako bi ga iznenadio,a ponekad zbog izcrpljujucih dugih poena) drop-syot igru sto se pokazalo jako efikasno.Mislim da Nole taj isti recept treba da primeni kod Nadala i Mareja,pogotovo sto su oni mladji od R.F,a cini mi se i brziji.

Nole mora da poveca stepen ekzekucije,kod grasaka protivnika,pogotovo kod brejk-sansi koje obilato stvara,a uz to da povrati igru tb makar na nivo iz 2007 i 2008.

Za sam kraj,o jednoj meni jos uvek nejasoj stvari,a evo o cemu se radi:
po zavrsetku ZT 2011 godine u jednom od svojih komentara rekao sam-AO 2012 "dace odgovor"dali je i koliko opravdana prekinuta saradja Novak Dj-Igor .C).
Svi mi zalimo Noleta,mnoga INO SMI pisu kako je Novak slab na visokim temperaturama,a on za poslednjih 5 godina na AO osvoji 3 GS turnira upravo na AO!!!
Da li Novak treba da zahvali Viktoru Troickom sto ga je naterao na US Openu 2011 (vodio Vica 2:0)i ubedio(izmedju redova:musko si,stegni zube,pametan si i neverovatno intiligentan si) da ipak Nole moze da igra i pod najgorim vremenskim uslovima.
Da,Lejver je u pravu,sta je sve potrebno za osvajanje godisnjeg GS-a.Nole mnogo,mnogo toga ima,daj Boze zdravja,ali ja bih ipak vratio u tim Igora Cetojevica,mislim da nebi skodilo,iako se pokazalo da moze i bez njega.
Za jednog od Lejverovih uspeha,Nole ima za sada najvece sanse,to i on najbolje zna.

Budimo zajedno uz Novaka ne samo optimisti,budimo uvek uz njega.

Pozdrav!PS:*Izvinjavam se cenjenim komentatorima koje nisam pomenuo,a ima ih.Pomenuo sam samo par njih.Molim Vas nemojte mi zameriti za javu pohvalu,mislim da sam jedan od redkih koji ne glasa,ili vrlo redko glasa-pobornik sam da se ukine glasanje.A evo zbog cega samo par ociglednih nelogicnosti:kad vidite da "savrseni" komentar dobija negativne glasove,ili miroljubivi n.p.r gde se nekom od igraca pozeli dobro zdravlje, a komentar ima negativnu energiju("ne preporucujem"),razocaran sam i ponekad se postidim sto sam i ja, ne samo covek,vec zivo bice.Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru.

United

pre 12 godina

Noletov servis koji nije super jak, mada precizan, ne omogucuje bas previse mogucnosti da se izadje na mrezu. Volej se gradi iz te jake serve. A onda sa druge strane, jak servis nije teniski uzitak. Oslanjanje samo na servu ne nailazi na respekt, a i rezultati nisu bas neki. Biti raznovrsan, to je vestina.

Najlepsi elementi kod Noleta su drop shot (mada me cesto sa tim naljuti) jer ima sesibilnu ruku.
Elasticnost pokreta.
Return.
Psiholoska moc.
Prkos.

Murray ima dosta slicnih elementa kao Nole, ali nema ubitacan forhand, nema neznu ruku, nema psiholosku moc i nema hrabro srce. Zato Murray nikada nece dostici Noleta. Zato je i razlika u osvojenim GS i ATP poenima jos uvek adekvatno ogromna.

Goran S.

pre 12 godina

@ Djoksa lepo razmisljanje, dopada mi se to sto u svojim komentarima unosis sebe i svoju logiku poimanja ljudske mentalne borbe, koja je gotovo presudno bitna u svakom sportu u kome su akteri svoje fizicke sposobnosti i umece doveli gotovo do maksimuma, tada je psihicka borma ta koja jednome donosi prevagu. Rado citam tvoje komentare, a ovaj me je i podstakao da i sam napisem jos nesto.

Jako mi smeta kada neki komentator teniskog meca kaze da teniser razmilja jos uvek o prethodnom gemu u kome nije realizovao brejk lopte, jer u svom sada se susrece sa tim da spasava svoj servis gem. Verujte to ne cine pa siguran sam bar iz prvih 50 na atp, ako ne i oni znatno losije rangirani. Treneri to vec pionire uce, a juniori vec savladavaju polako i tehnike nacina kako da odagnaju misli koje destruktivno uticu na njihovu igru. Naravno to jeste dug proces i nekome treba vise, nekome manje vremena, pa mozda neko i uspe uci u prvih 100 na atp a da ih nije savladao, ali budite sigurni da je njih jako malo, jer takvi jako tesko ikad i stignu tamo. Dalji mentalni razvoj tenisera ide nekako sa razvojem tenisera u samoj igri, ako je pak slab mentalno i ne prati svoj razvoj napretka igre, onda tu postoje i razne tehnike i trikovi pribavljanja dobre koncentracije i fokusa na svoju i igru protivnika. Zato dobar primer je Nadal, koji svoju koncentraciju nalazi u postavljanju flasica sa picem na neko mesto koje sam odredi i to cini sa narocitom paznjom da njihov polozaj bude uvek priblizno isti. Tako dok igra, sve dekstruktivne misli odagna tako sto misli na njih, one su mu nekakav saveznik ili ti totem za dobru koncentraciju na prostor. Neko pak kao Ana Ivanovic ima za isto linije samog terena, pa izbegava da ih gazi prilikom kretanja, jer koncentrise se na njih i za nju one zrace i njen su saveznik. Videli ste sigurno da Ana cesto prilikom servisa ume ubaciti nogu preko linije u teren samo da ga dotakne, tako trazi osecaj za prostor u koji treba da ubaci servis. Sve su to trikovi kojima jaca svoje mentalno stanje i sigurnost da izvede isto ono sto inace fantasticno uspeva na treningu, gde nema tog pritiska, treme i straha od greske. Ana je tip devojke koja izgleda sto vise saznaje i uci o psihi njenoj slozenosti i moci, sve vise je nesigurna u svoje kapacitete moze li sve to savladati, pa to jos gore utice na nju, u nekim trenutcima i zaista izgleda kao da e zna ni kako se zove, kad je obuzme trema. Pa i sam trener je rekao da ona na treninzima nema nikakvih problema , pa ni sa bacanjem lopte prilikom servisa, a sto je joj na mecevima problem , koji svakako dolazi zbog nemoci koncentracije i savladavanja treme, nista drugo.

Primetili ste verujem i to da teniserima ako i traze izjavu pred ulazak na teren, to je tek neko formalno pitanje na koje mogu odgovoriti jednom recenicom, jer oni tada su vec u fokusu na spremljenu igru i to sta valja ciniti na terenu. Tako i prilikom izlaska na teren, retko cete i videti nekog tenisera da pozdravi publiku, tek ako mu bas jako aplaudiraju, a tome je razlog opet cuvanje fokusa na teren i igru. Blicevi i ustajanje nekoga na tribinama u toku poena, upravo ga mogu za trenutak odvuci od potrene koncetracije, zato je to i toliko strogo zabranjeno.
To samo govori koliko se u tenisu trazi od tenisera da pruzi od sebe, mozda kao ni u jednom drugom sportu. Zamislite da se to od publike trazi u fudbalu, ili kosaci, ne trazi se cak ni pri izvodjenju penala, ili slobodnih bacanja u kosarci, gde je ipak potreban jedan nivo koncentracije izvodjaca. Znaci u tenisu koncentracija vam je konstantno na tom nivou kao na kome je fudbaler prilikom suta u gol ili kosarkasa u kos.
Jos nesto je zanimljivo sto sam primetio, a to je jedna zabluda Noletova siguran sam. Novak je igrao jedan fudbalski mec, i umorio se pre i vise od nekih inace aktivnih fudbalera. Sad njegov je utisak zbog toga da je fudbal napornije igrati nego tenis, ali nije tako. Nek taj fudbaler odigra samo par gemova sa Noletom i videce da ce ovaj pasti od umora. Zasto? Pa jednostavno, druga grupa misica je tada angazovanija, koju on nije utrenirao. Tako i Noletu u fudbalu druga grupa misica radi jace u igri sa loptom, a koja je u kretanju za tenis manje aktivna. Ista stvar i sa kosarkom, najsrodniji sport tenisu po kretanju moze biti odbojka naravno i tu bi mogao pokazati svoju fizicku utreniranost. Pa zamislite Noleta u odbojci, bio bi sposoban brzo se izvestiti i igrati na svim pozicijama, a onda mogao bi svojom borbenoscu izbaciti sve saigrace sa terena, jer bi se fokusirao na loptu i jurio gde god ona isla da je dohvati. Dobro malo sale, ali zaista mislim da je on trenutno jedan od ljudi sa najutreniranijim fizickim i mentalnim sklopom sposobnosti.
Neko ga je pitao za trenutak u mecu kada je klonuo i pao na pod nakon razmene sa Nadalom od 31 udarca i mislim pri rezultatu 4:4 u petom setu, sta je tada pomisljao, da li mu je padalo na pamet sta ce mu sve ovo i dosta sam postigao. On je rekao “ne, ne tada” i od prilike dalje je rekao da je razmisljao samo da prikupi energije i nastavi da igra. I to govori koliko je Novak psihicki jak i sposoban da se fokusira na ono sto radi. Rekao je “ne tada”, pa naravno to nije trenutak za takva razmisljanja, o tome se ne razmislja za vreme meca.
Smesan mi je bio Janko na slicno pitanje, odgovorio je slicno, samo je rekao da on kada sedne da se odmori nakon nekog gema ili odigranog seta, umeju misli da mu odu ko zna gde, i da uopste nije tu u tim trenutcima.

Struka

pre 12 godina

Novak je u finalu igrao sa nekih 80%, a Rafa sa 110%. Nadal je servirao fantasticno, mnogo brejk lopti je spasio servisom, sto i nije njegova odlika. Nole je izdrzao borbu u fizickom smislu sto je i najbitnije, bez obzira na visoku temperaturu, vlaznost vazduha i alergiju. Mislim da protiv Rafe, ali i mnogih drugih tenisera, treba ranije zavrsavati poene, jer kad stvori priliku da izadje na mrezu on se povlaci, pa opet ispocetka gradi poen, sto je nepotrebno. Pored toga , treba jos popraviti prvi servis, koliko je moguce. U fizickom smislu Novak moze napredovati jos mnogo, ako bi uspio dobiti 1-2 kg misica, sto je tesko zbog velikih trosenja i kratkih pauza izmedju sezona, mislim da bi i njegov nivo tenisa jos porastao. U svakom slucaju prostora za napredak jos ima, samo da ga posluzi zdravlje.

DKV

pre 12 godina

Drago, ako tako stvarno mislis, sto onda Marej nije prvi igrac na svetu? Nego je cetvrti, i to bez ijednog Gren Slema osvojenog. Igrac koji igra najdefazivniji tenis na svetu,i koji je krenuo da menja stil igre, jer zna da ako nekrene da napada, nista od osvajanja najvecih turnira i nista od broja jedan.

jablan

pre 12 godina

Sta reci posle prospavane noci za mec Noleta i Nadala,kada se emocije i sva dozivljena uzbuqenja smire.malo je reci fantasticno,ovo je vise od toga,ovakav mec i ovakva pobeda noletova ulazi u istoriju kao legeda i nesto neviqeno i koje ce se pamtiti i pricati.a sta dalje sledi videcemo,jer ovo je godina 2012 gde nole ispisuje najlepsu istoriju tenisa.jablan

Nikola

pre 12 godina

1.Teniska analiza je izvrsna i tu se tesko sta vise moze dodati. Nisam neki teniski strucnjak,ali je sve jasno kao suza. 2.Branin komentar je vrhunstvo; postenog, pravednog i emotivnog kazivanja jednog postenog coveka i vecina nas misli kao i on,ali se nismo uspeli izjasniti kao on. Zato Brane svaka cast i veliko hvala na vasoj dobrodusnosti i iskrenoj ljubavi za najveceg srpskog sportistu svih vremena-NOVAKA DJOKOVICA!!!

my way

pre 12 godina

Hm, malo mi je cudna ta opsesija da se pravi lista najvecih tenisera svih vremena. Ali ako to zeli da se uradi, onda prvo mora da se sagleda kvalitet tenisa u razlicitim vremenima, a i to je bojim se pretezak posao, cak i za nas koji smo pratili tenis od vremena Bekera i Edberga. Mnoge stvari su se promenile od tad, kao sto su recimo reketi i loptice, a to nimalo nije beznacajno. Tenis je, slicno kao i fudbal postao mnogo brzi. Kao sto, uz svo postovanje prema Peleu i Maradoni, ne mogu da ih stavim ispred danasnjih majstora Mesija, Ronalda, Cavija, Inijeste, tako ne mogu ni Lejvera, Borga, pa cak ni Bekera i Edberga da stavljam zajedno sa Novakom, Federerom i Nadalom. Rodzer i Rafa su postali dvojica najboljih tenisera u istoriji ove igre, kvalitetom, brzinom i fizickom pripremljenoscu podigli su tenis na nivo na kojem nije bio nikad ranije, danas to cini Novak. Sta znaci biti najveci i najbolji teniser svih vremena? Da li to znaci imati najvece rezultate iza sebe? Da li to znaci igrati ovu igru bolje nego bilo ko pre tebe? Koliko je vremenski period u kojem se to cini presudan element? Da li treba praviti i kako kombinaciju ovih elemenata? Previse je pitanja koja mozda i nemaju odgovor. Tesko je reci i ko je od danasnje velike trojke najbolji i najveci. Federer dominira po ostvarenim rezultatima, Nadal njega ubija u medjusobnim duelima, Novak od prosle godine 11-1 protiv njih, titule i brojke samo rastu, a samu igru kao sto rekoh dize na jos jedan nivo vise (potvrda za to je ovo finale protiv 100 odsto spremnog Nadala, koji bi i prosle godine da nije Djokovica bio taj koji bi imao najbolju sezonu iza sebe). Svako ima svoje vidjenje i niko nije u krivu.

Metalac (Zasto da ne?)

pre 12 godina

Prijatelji.Novak jeste Najbolji.To uopste nije sporno.
Ali Nole jeste na Putu.Ne da dokaze.Nema on sta kome da dokazuje,sve je vec dokazao.Ceo svet zna,da je on najbolji.
Ali on mora da potvrdi.To tako radi,prijatelji.Svaki Kralj mora da potvrdjuje svoju krunu.Znamo mi da je Nole najbolji...
Ali znamo i to...da pet prvih lastavica,ne cini Vladavinu proleca,one uvek prve na....Kada dodje citavo jato,Svi znaju... da je konacno doslo leto...

Djoksa

pre 12 godina

Evo da ja dodam neko svoje misljenje zasnovano na skromnom rekreativnom iskustvu.

U ovakvim iscrpljujucim mecevima najvaznije je iskopcati, vrlo uslovno receno, svoj um. Dakle, zamka u koju se uplicu svi oni koji nisu sampioni je: "Sta ce biti ako izgubim ovaj poen? Samo da prezivim nekako do taj brejka. Ne smem da izgubim servis, jer ako ga sad izgubim, izgubicu mec, itd, itd...". Sigurno su mnogi od vas puno puta culi kako je sportistima mnogo teze da gledaju meceve nego da ih igraju. Sve to pod izgovorom kako bi da su oni na terenu nesto mogli da promene a kad ga gledaju ne mogu nista da urade. To je samo delimicno tacno. Stvar je jako jednostavna, ono sto nas obicne gledaoce privlaci sportu, sportiste odbija. Svaki psiholog ce vam reci da je jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese je da zivite u neizvesnosti. Svaka izvesnost je bolja, pa cak i ona losa, od neizvesnosti. Jer ako znamo da je losa mozemo sve da ucinimo da se pripremimo za nju i da bar pokusamo da je otklonimo.
Primera radi, ako znamo da ce biti poplava ucinicemo sve da spasemo dragocene stvari i da prebacimo porodicu na sigurno. Ali ako nas strucnjaci zbunjuju prognozama da li ce brana da izdrzi ili nece mi cemo se svaki dan lomiti u sebi da li da ostanemo i rizikujemo zivot svoje porodice ili da napustimo kucu a da nam sve ono sto smo citav zivot stvarali mozda drugi pokradu.
Nego da se ne rasplinjujem previse, sportisti zele da budu ucesnici utakmice jer dok traje utakmica oni ne strahuju kako ce se zavrsiti mec. Zive za svaku loptu koju ce da dobiju i misle da njome mogu resiti mec. Poenta citave ove moje price da kad postane "gusto" na terenu, kad se lomi rezultat, najgore sto moze da vam se desi je da pocnete da mislite, da strahujete... Da razmisljate sta ce reci prijatelji, komsije ako slucajno promasite ili isto se moze desiti ako pocnete da mastate o tome kakav cete heroj biti ako pogodite.
U ovakvim slucajevima, razum je neprijatelj. Misli tipa, umoran sam-necu izdrzati su zabranjene. Zabranjene su i misli o konacnom ishodu. Vrlo je pozeljno iskljuciti i misli o trenutnom rezultatu. Velika sampionka Monika Seles je cesto pricala kako ona retko znala koji je trenutni rezultat u njenim mecevima. Bukvalno jedino o cemu se razmislja je sledeci poen i kako ga osvojiti. To stanje se zove ZONA!
Mislim da smo skoro svi bar jedanput iskusili u zivotu ovo stanje. To je onaj osecaj kada jednostavno klizimo kroz svoj zivot. Sve radimo sa savrsenim tajmingom i savrsenom preciznoscu a najzanimljivije je od svega da je nas razum je gotovo potpuno iskljucen u tim situacijama. Pojavi se situacija, mi u trenutku znamo resenje i momentalno se bacamo na rad. Onog trenutka kad pocnemo da razmisljamo, da sumnjamo.., tad pocinjemo i da gresimo.
Novak je sebe uveo u to stanje u petom setu. Dok su nasi zivci stradali razmisljajuci o tome kako je gotov mec jer eto Nadal je napravio brejk, Novak je bio savrseno pribran i miran. Ko god je na miru pogledao snimak petog seta je to mogao videti. On uopste nije razmisljao o posledicama koje je mogao doneti izgubljeni servis. Ne, on je samo razmisljao kako treba u sledecem gemu dobro reternirati. A kad je dobro reternirao u prvom poenu, onda preuzeti inicijativu u poenu sledecim udarcem, a ako protivnik mu je Nadal odigrao na forhend, napasti forhendom, itd, itd... Udarac po udarac, poen po poen, gem po gem.
A kad je dosao i taj mec poen, Novak je pogodio savrseno prvi servis na T liniju, na Nadalov bekend.. A zasto je pogodio prvi servis bas na prvu mec loptu? Pa zato sto je bio u ZONI. Oslobodjen straha od promasaja, biomehanika je samo odradila svoje. Retern je bio kratak, upao je u servis polje a Novak se munjeviti poput pantera stvorio kraj nje i odigrao insajd aut forhend viner... Gotovo!
Prilika stvara heroje, a Novak je svoju priliku momentalno, bez dvoumljenja iskoristio.
Sto se tice ovog AO, Novak ga je odigrao na najvise 80% svojih mogucnosti. Ali ova, ovakva pobeda, vise vrede nego sve njegove pobede od 2:0, 2:1 i 3:1 na GS-ovima. Da je Nadala pobedio sa 3:0 to mu ne bi ni upola znacilo kao ova pobeda. To se moglo i videti kad je dobio pehar. Pogledajte kad je primao pehar na AO, Vimbldonu i USO. Ti njegovi osmesi su bili maltene kurtoazni. Nesto kao: "Da, da..pobedio sam zato sto sam bio mnogo bolji. Pa sta?". U ovom mecu je dao sve od sebe i Nadal je dao sve od sebe. I to nije bilo dovoljno da Rafa pobedi, vec Novak.
Kad je dobio pehar, tu nije bio samo osmeh.. Tu su bile i oci koje su gorele od ponosa. Citava njegova pojava je odisala ponosom i ogromnim zadovoljstvom.. Da, igra se za novac. Da, igra se za pehar. Ali novac se potrosi a AO su je osvajalo i osvajace puno tenisera. Ono sto ostaje je igra. Nesto sto ce moci da prica dok god je ziv a da mu ne dosadi. Nesto sto ce pricati zaljubljenici u tenis jos dugo, dugo godina posle zavrsetka njegove karijere.
Nesto sto ce moci pricati unucima sa osmehom na licu i setom u oku..

Ziveo Nole!

Serđo

pre 12 godina

@oooo

Uglavnom se slažem sa tvojom kvalifikacijom i trenutnim Noletovim mestom u panteonu teniskih bogova. Prvo da napomenem da imam 40 godina i da sam gledao sve teniske velikane koje si nabrojao.
Sa čim se ne slažem: precenio si Vilandera, a verovatno i Edberga i Agasija (bez obzira na broj njihovih slemova i moje lično mišljenje o njima; za Edberga sam čak i navijao u duelima sa Bekerom;). Po mom mišljenju, Nole jeste u trećoj grupi sa Bekerom i Agasijem. Sve ostalo se slažem. Da se razumemo, mislim da je No1e u trećoj grupi samo po trenutnom broju osvojenih trofeja. Što se tiče kvaliteta njegovog tenisa, već je u drugoj. Nole ima verovatno najbolji ritern koji je tenis ikada video. Jedini igrač koji je imao jednako dobar ritern je Agasi. Noletov bekend je takođe među prva tri svih vremena. Noletov drugi servis je takođe sjajan (mada ne i među prvih 5). Noletova elastičnost i pokrivanje terena su takođe u samom vrhu. Osvojeni slemovi, po meni, nisu jedino merilo. Nadal trenutno ima 5 slemova više, ali samo teniska neznalica može da tvrdi da je bolji igrač od Noleta. Federer je imao slabu konkurenciju, ali je suparnike drao kao volove. Federerov stil je bez premca najlepši u istoriji (pri tom ja ne volim Rodžera iz mnogo razloga), i on je sasvim zaslužio svoj nadimak Maestro. Sampras je imao snažnu konkurenciju, koja ne zaostaje za današnjom i tu nema zbora.

Djoksa

pre 12 godina

@S.Goran

Hvala na lepim recima. I ja sa zadovoljstvom citam vase komentare. Dosta dugo sam citao komentare na ovom sajtu pre nego sto sam resio da pocnem i sam da ih pisem. Razlog tome je bilo sto su tada preporucivani komentari koji nisu imali veze sa materijom. A komentari koji su bili strucniji nisu bili potkrepljeni primerima za koje su mogli da se vezu oni koji se prvi put upoznaju sa sportom zvanim tenis. Kao sto se moze procitati u mojim komentarima ja volim da se postapam primerima a moje poznavanje tenisa i njegove istorije nije malo. Osnova koju svi moramo da imamo je razumevanje same igre. Recimo, zasto Nadal toliko uporno insistira na Federerovom bekendu? Zato da bi ga odvojio od osnovne linije gde je on najopasniji i "oterao" ga toliko daleko da bi mogao sigurno da plasira svoju forhend paralelu. Zasto bas Federerov bekend? Zato sto Federer diktira igru iz forhenda a bekend mu uglavnom sluzi da ostane u igri.

No to sad vise nije ni bitno. Na ovom forumu su se pojavili komentatori poput vas, @Dylan Dog-a, @neko iz mase, @Dermendziev kao i drugih kojih se trenutno ne mogu setiti... Oni svojim komentarima bacaju svetlo jako poput reflektora na sve nijanse teniske igre. Ja sam obican navijac, vrlo strastven doduse, ali drago mi je sto vise ne moram da objasnjavam osnove teniske igre nego da pratim polemiku koji su komentatori koje sam naveo i neki drugi podigli na vrlo visok nivo.

Ali da se vratim na temu. Prilozicu tabelu u kojoj ce se videti na kojem se mestu Novak nalazi trenutno po osvojenim GS-ovima.

1. Rodzer Federer............................. 16 GS

2. Pit Sampras....................................14GS

3. Bjern Borg......................................11GS

4. Rafael Nadal...................................10GS

5. Dzim Konors...................................8GS

5. Ivan Lendl........................................8GS

5. Andre Agasi.....................................8GS

8. Dzon Mekinro..................................7GS

8. Mats Vilander...................................7GS

10. Boris Beker.....................................6GS

10. Stefan Edberg.................................6GS

12. Novak Djokovic..............................5GS

12. Rod Lejver.......................................5GS

12. Dzon Njukomb................................5GS

15. Ken Rouzvel.....................................4GS

Kao sto se moze videti iz tabele, Novaku jos jako malo fali da bi prestigao takve legende kao sto su Mekinro, Lendl, Konors... Edberga i Bekera necu ni da pominjem. Oni su maltene prestignuti! :-)

Idemo Nole, jos ove godine da se izjednacis sa Lendlom i Konorsom!

milwood

pre 12 godina

Samo jedan podatak . Novakov drugi servis je znatno brži nego na prošlogodišnjem AO . Komentator britanskog Eurosporta čak tvrdi da Đoković ima najbolji drugi servis na turu . Dodao bih još , što se tiče Rafe , da će ovaj poraz samo pozitivno uticati na njega i da će još više trenirati ( ako je to moguće ) ne bi li dobio Đokovića . U principu ovo je nova sezona i počinje da se ponovo broji . Da nije tako svi bi pominjali da je Novak izgubio 16 puta od Rafe a ne da ga je dobio 7 puta .

sevastokrator

pre 12 godina

Sasa, mozemo li dobiti komentar nedostatka igre na mrezi kod Novaka? Cini mi se da bi ovaj aspekt igre ukoliko bi bio na zavidnom nivou mogao bitno da doprinese skracenju poena i onemoguci defanzivu slajs udarcima...

Fonko

pre 12 godina

Novak je izjavio da mu je ova pobeda najveća u karijeri, jer je pored Nadala pobedio i sebe. Kako? Voljni momenat je bio jači od bolova i iscrpljenosti. Ako je ikada sumnjao u sebe, sada je to demantovao. Zato je na kraju meča izjavio da se za ovakve meceve živi, jer je u njemu i sam uživao. Relativno mlada, traži veće izazove i nadmetanja u nastavku karijere jer je pravi, pravi sportista.

ljubljana

pre 12 godina

Na kakvom je putu....nebi previse o tome,hvala ti sto si srbin,hvala ti sto imas petlju da pokazes svima da si srbin,a ostalo je u tvojim rukama,zamene si najveci..HVALA

dule nbg

pre 12 godina

@oooo

To sto ti pricas, o I,II i III klasi je presmesno. Necu nikog od igraca da omalovazavam, izlisno je govoriti o njihovim kvalitetima ali stoji cinjenica da jedan Roger i jedan Sampras nisu imali konkurenciju kakvu danas ima Novak Djokovic. Osvajali su GS bez velike konkurencije. Da je ovaj Nole (sa danasnjom igrom) igrao u to vreme, davno bi broj osvojenih GS bio dvocifren...

federer

pre 12 godina

Kakva bre konkurencija,pa to je glupo pomisliti.Sampras je imao izuzetno jaku konkurenciju u svoje vreme,federer je imao nesto malo slabiju,a sto se tice danasnje konkurencije ona je dosta slabija u odnosu na ove dve.Pa vi imate federera koji trenutno ima 30 godina koji se ravnopravno nosi sa momcima mladjim od sebe 5-6 godina(sto je jos jedan dokaz njegove igre i savrsenstva),a uz to one je 3 igrac sveta,marej je prica za sebe,nadal ove godine puko,ostali da ne pominjem.Naravno ovo treba da znaju oni sto malo vise znaju sta je tenis.KONKURENCIJA JE DANAS ZAISTA DOSTA SLABIJA

oooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi neko ko je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa i zavrsnog Mastersa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim zavrsnim mastersom, Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je ja iskoristio, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

dukiduki

pre 12 godina

Najbolji potez na finalu je suva srpska sljiva skriveno pojedena ispod peskira.Nadalina nije shvatio kakva je to energetska srpska inadjiska bomba.

cobe

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...

federer

pre 12 godina

Novak je postao 1. igrač iz razloga što nije podlegao pritiscima da smeni trenera Vajdu. Zato mnogi, ne uviđajući u čemu je promena u Noletovoj igri, pričaju bajke o Noletovoj ličnosti a on je samo primenio rezultat višegodišnje Vajdine analize igre samog Noleta a i njegovih najvećih rivala a pre svega Rafe Nadala u kojima je došao do zaključka da Nole mora da sazreli kao teniser i da oformi svoju igru koja će biti sistematična, taktički sadržajna i dosledna i neprikosnovena i da će tako taktički nadvladati protivnike koji su i smireniji i veći profesionalci i zdraviji i zato Vajdi hvala što ga dovede do finala!

ooooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi napaljeni klinac koji je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je iskoristio da opisem tvoje tenisko znanje, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

Dermendziev

pre 12 godina

Molim moderatora da obavezno objavi ovaj moj komentar t,j ISPRAVKU:
U predhodno mom objavljenom komentaru na kraju komentara stoji:

" Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"a

TREBA

"Nemozemo svi ISTO misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"

Unapred hvala i izvinjenje za ucinjenu gresku!

S postovanjem,

Д.Дерменджиев

acika

pre 12 godina

meni se vise svidjao djokovic iz prosle godine nego ove...tada je lakocom derao sve protivnike bez milosti i nezivjesnosti, igrao je vise napadacki tenis i bio je u boljoj kondiciji...uz sav respekt prema njemu i timu koji stoji iza njega trebaju da uvide da se polako stvari mjenjaju...sve blize mu je marej i nadal...ja bi na njegovom mjestu vratio cetojevica i doveo jos neko pojacanje, neki novi adut tj dzoker iz rukava...tako da opet bude korak ispred svih...jer inace ce biti jos teze u sljedecim mecevima.

drago

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju Milicevicu je neophodna hitna operacija tumora na mozgu u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu

cobe

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...

federer

pre 12 godina

Kakva bre konkurencija,pa to je glupo pomisliti.Sampras je imao izuzetno jaku konkurenciju u svoje vreme,federer je imao nesto malo slabiju,a sto se tice danasnje konkurencije ona je dosta slabija u odnosu na ove dve.Pa vi imate federera koji trenutno ima 30 godina koji se ravnopravno nosi sa momcima mladjim od sebe 5-6 godina(sto je jos jedan dokaz njegove igre i savrsenstva),a uz to one je 3 igrac sveta,marej je prica za sebe,nadal ove godine puko,ostali da ne pominjem.Naravno ovo treba da znaju oni sto malo vise znaju sta je tenis.KONKURENCIJA JE DANAS ZAISTA DOSTA SLABIJA

acika

pre 12 godina

meni se vise svidjao djokovic iz prosle godine nego ove...tada je lakocom derao sve protivnike bez milosti i nezivjesnosti, igrao je vise napadacki tenis i bio je u boljoj kondiciji...uz sav respekt prema njemu i timu koji stoji iza njega trebaju da uvide da se polako stvari mjenjaju...sve blize mu je marej i nadal...ja bi na njegovom mjestu vratio cetojevica i doveo jos neko pojacanje, neki novi adut tj dzoker iz rukava...tako da opet bude korak ispred svih...jer inace ce biti jos teze u sljedecim mecevima.

drago

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

Goran S.

pre 12 godina

@ Djoksa lepo razmisljanje, dopada mi se to sto u svojim komentarima unosis sebe i svoju logiku poimanja ljudske mentalne borbe, koja je gotovo presudno bitna u svakom sportu u kome su akteri svoje fizicke sposobnosti i umece doveli gotovo do maksimuma, tada je psihicka borma ta koja jednome donosi prevagu. Rado citam tvoje komentare, a ovaj me je i podstakao da i sam napisem jos nesto.

Jako mi smeta kada neki komentator teniskog meca kaze da teniser razmilja jos uvek o prethodnom gemu u kome nije realizovao brejk lopte, jer u svom sada se susrece sa tim da spasava svoj servis gem. Verujte to ne cine pa siguran sam bar iz prvih 50 na atp, ako ne i oni znatno losije rangirani. Treneri to vec pionire uce, a juniori vec savladavaju polako i tehnike nacina kako da odagnaju misli koje destruktivno uticu na njihovu igru. Naravno to jeste dug proces i nekome treba vise, nekome manje vremena, pa mozda neko i uspe uci u prvih 100 na atp a da ih nije savladao, ali budite sigurni da je njih jako malo, jer takvi jako tesko ikad i stignu tamo. Dalji mentalni razvoj tenisera ide nekako sa razvojem tenisera u samoj igri, ako je pak slab mentalno i ne prati svoj razvoj napretka igre, onda tu postoje i razne tehnike i trikovi pribavljanja dobre koncentracije i fokusa na svoju i igru protivnika. Zato dobar primer je Nadal, koji svoju koncentraciju nalazi u postavljanju flasica sa picem na neko mesto koje sam odredi i to cini sa narocitom paznjom da njihov polozaj bude uvek priblizno isti. Tako dok igra, sve dekstruktivne misli odagna tako sto misli na njih, one su mu nekakav saveznik ili ti totem za dobru koncentraciju na prostor. Neko pak kao Ana Ivanovic ima za isto linije samog terena, pa izbegava da ih gazi prilikom kretanja, jer koncentrise se na njih i za nju one zrace i njen su saveznik. Videli ste sigurno da Ana cesto prilikom servisa ume ubaciti nogu preko linije u teren samo da ga dotakne, tako trazi osecaj za prostor u koji treba da ubaci servis. Sve su to trikovi kojima jaca svoje mentalno stanje i sigurnost da izvede isto ono sto inace fantasticno uspeva na treningu, gde nema tog pritiska, treme i straha od greske. Ana je tip devojke koja izgleda sto vise saznaje i uci o psihi njenoj slozenosti i moci, sve vise je nesigurna u svoje kapacitete moze li sve to savladati, pa to jos gore utice na nju, u nekim trenutcima i zaista izgleda kao da e zna ni kako se zove, kad je obuzme trema. Pa i sam trener je rekao da ona na treninzima nema nikakvih problema , pa ni sa bacanjem lopte prilikom servisa, a sto je joj na mecevima problem , koji svakako dolazi zbog nemoci koncentracije i savladavanja treme, nista drugo.

Primetili ste verujem i to da teniserima ako i traze izjavu pred ulazak na teren, to je tek neko formalno pitanje na koje mogu odgovoriti jednom recenicom, jer oni tada su vec u fokusu na spremljenu igru i to sta valja ciniti na terenu. Tako i prilikom izlaska na teren, retko cete i videti nekog tenisera da pozdravi publiku, tek ako mu bas jako aplaudiraju, a tome je razlog opet cuvanje fokusa na teren i igru. Blicevi i ustajanje nekoga na tribinama u toku poena, upravo ga mogu za trenutak odvuci od potrene koncetracije, zato je to i toliko strogo zabranjeno.
To samo govori koliko se u tenisu trazi od tenisera da pruzi od sebe, mozda kao ni u jednom drugom sportu. Zamislite da se to od publike trazi u fudbalu, ili kosaci, ne trazi se cak ni pri izvodjenju penala, ili slobodnih bacanja u kosarci, gde je ipak potreban jedan nivo koncentracije izvodjaca. Znaci u tenisu koncentracija vam je konstantno na tom nivou kao na kome je fudbaler prilikom suta u gol ili kosarkasa u kos.
Jos nesto je zanimljivo sto sam primetio, a to je jedna zabluda Noletova siguran sam. Novak je igrao jedan fudbalski mec, i umorio se pre i vise od nekih inace aktivnih fudbalera. Sad njegov je utisak zbog toga da je fudbal napornije igrati nego tenis, ali nije tako. Nek taj fudbaler odigra samo par gemova sa Noletom i videce da ce ovaj pasti od umora. Zasto? Pa jednostavno, druga grupa misica je tada angazovanija, koju on nije utrenirao. Tako i Noletu u fudbalu druga grupa misica radi jace u igri sa loptom, a koja je u kretanju za tenis manje aktivna. Ista stvar i sa kosarkom, najsrodniji sport tenisu po kretanju moze biti odbojka naravno i tu bi mogao pokazati svoju fizicku utreniranost. Pa zamislite Noleta u odbojci, bio bi sposoban brzo se izvestiti i igrati na svim pozicijama, a onda mogao bi svojom borbenoscu izbaciti sve saigrace sa terena, jer bi se fokusirao na loptu i jurio gde god ona isla da je dohvati. Dobro malo sale, ali zaista mislim da je on trenutno jedan od ljudi sa najutreniranijim fizickim i mentalnim sklopom sposobnosti.
Neko ga je pitao za trenutak u mecu kada je klonuo i pao na pod nakon razmene sa Nadalom od 31 udarca i mislim pri rezultatu 4:4 u petom setu, sta je tada pomisljao, da li mu je padalo na pamet sta ce mu sve ovo i dosta sam postigao. On je rekao “ne, ne tada” i od prilike dalje je rekao da je razmisljao samo da prikupi energije i nastavi da igra. I to govori koliko je Novak psihicki jak i sposoban da se fokusira na ono sto radi. Rekao je “ne tada”, pa naravno to nije trenutak za takva razmisljanja, o tome se ne razmislja za vreme meca.
Smesan mi je bio Janko na slicno pitanje, odgovorio je slicno, samo je rekao da on kada sedne da se odmori nakon nekog gema ili odigranog seta, umeju misli da mu odu ko zna gde, i da uopste nije tu u tim trenutcima.

dusan

pre 12 godina

Moram da kazem da Djokovica na svakojake nacine pokusavaju da slome, ljudi pogledajte samo Novakov zreb, uzas, u osmini finala na domaceg tenisera, neverovatno uporni Lejton Hjuit koji se nikada ne predaje, u cetvrt finalu jos gori i jos uporniji David Ferer, onda u polufinalu Mari i na Kraju Nadal, pa samo lud i glup ne bi shvatio sta pokusavaju, cudi me samo kako mu i Bagdatisa ne gurnuse, znaci Djokovic bi daleko manje snage gubio sa ovim udaracima DelPo-om, Congom..., znaci 3, 4 udarca i gotov poen pa i da odigra u 5 setova to ne bi bilo toliko strasno, al zamisli 5 setova sa Fererom sa kojim svaki poen ide preko 20 udarca ili videli smo sa Marijem koliko se igralo, znaci ubedjen sam da se sve radi smisljeno, to niko ne moze da me ubedi u suprotno... ali Srbina nista nece spreciti da vlada tenisom jos 4,5 godina, samo da ga posluzi zdravlje, srecno Nole u nastavku sezone uzmi sve grenslemove a za ostale cemo lako :) pozdrav..

Djoksa

pre 12 godina

Evo da ja dodam neko svoje misljenje zasnovano na skromnom rekreativnom iskustvu.

U ovakvim iscrpljujucim mecevima najvaznije je iskopcati, vrlo uslovno receno, svoj um. Dakle, zamka u koju se uplicu svi oni koji nisu sampioni je: "Sta ce biti ako izgubim ovaj poen? Samo da prezivim nekako do taj brejka. Ne smem da izgubim servis, jer ako ga sad izgubim, izgubicu mec, itd, itd...". Sigurno su mnogi od vas puno puta culi kako je sportistima mnogo teze da gledaju meceve nego da ih igraju. Sve to pod izgovorom kako bi da su oni na terenu nesto mogli da promene a kad ga gledaju ne mogu nista da urade. To je samo delimicno tacno. Stvar je jako jednostavna, ono sto nas obicne gledaoce privlaci sportu, sportiste odbija. Svaki psiholog ce vam reci da je jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese je da zivite u neizvesnosti. Svaka izvesnost je bolja, pa cak i ona losa, od neizvesnosti. Jer ako znamo da je losa mozemo sve da ucinimo da se pripremimo za nju i da bar pokusamo da je otklonimo.
Primera radi, ako znamo da ce biti poplava ucinicemo sve da spasemo dragocene stvari i da prebacimo porodicu na sigurno. Ali ako nas strucnjaci zbunjuju prognozama da li ce brana da izdrzi ili nece mi cemo se svaki dan lomiti u sebi da li da ostanemo i rizikujemo zivot svoje porodice ili da napustimo kucu a da nam sve ono sto smo citav zivot stvarali mozda drugi pokradu.
Nego da se ne rasplinjujem previse, sportisti zele da budu ucesnici utakmice jer dok traje utakmica oni ne strahuju kako ce se zavrsiti mec. Zive za svaku loptu koju ce da dobiju i misle da njome mogu resiti mec. Poenta citave ove moje price da kad postane "gusto" na terenu, kad se lomi rezultat, najgore sto moze da vam se desi je da pocnete da mislite, da strahujete... Da razmisljate sta ce reci prijatelji, komsije ako slucajno promasite ili isto se moze desiti ako pocnete da mastate o tome kakav cete heroj biti ako pogodite.
U ovakvim slucajevima, razum je neprijatelj. Misli tipa, umoran sam-necu izdrzati su zabranjene. Zabranjene su i misli o konacnom ishodu. Vrlo je pozeljno iskljuciti i misli o trenutnom rezultatu. Velika sampionka Monika Seles je cesto pricala kako ona retko znala koji je trenutni rezultat u njenim mecevima. Bukvalno jedino o cemu se razmislja je sledeci poen i kako ga osvojiti. To stanje se zove ZONA!
Mislim da smo skoro svi bar jedanput iskusili u zivotu ovo stanje. To je onaj osecaj kada jednostavno klizimo kroz svoj zivot. Sve radimo sa savrsenim tajmingom i savrsenom preciznoscu a najzanimljivije je od svega da je nas razum je gotovo potpuno iskljucen u tim situacijama. Pojavi se situacija, mi u trenutku znamo resenje i momentalno se bacamo na rad. Onog trenutka kad pocnemo da razmisljamo, da sumnjamo.., tad pocinjemo i da gresimo.
Novak je sebe uveo u to stanje u petom setu. Dok su nasi zivci stradali razmisljajuci o tome kako je gotov mec jer eto Nadal je napravio brejk, Novak je bio savrseno pribran i miran. Ko god je na miru pogledao snimak petog seta je to mogao videti. On uopste nije razmisljao o posledicama koje je mogao doneti izgubljeni servis. Ne, on je samo razmisljao kako treba u sledecem gemu dobro reternirati. A kad je dobro reternirao u prvom poenu, onda preuzeti inicijativu u poenu sledecim udarcem, a ako protivnik mu je Nadal odigrao na forhend, napasti forhendom, itd, itd... Udarac po udarac, poen po poen, gem po gem.
A kad je dosao i taj mec poen, Novak je pogodio savrseno prvi servis na T liniju, na Nadalov bekend.. A zasto je pogodio prvi servis bas na prvu mec loptu? Pa zato sto je bio u ZONI. Oslobodjen straha od promasaja, biomehanika je samo odradila svoje. Retern je bio kratak, upao je u servis polje a Novak se munjeviti poput pantera stvorio kraj nje i odigrao insajd aut forhend viner... Gotovo!
Prilika stvara heroje, a Novak je svoju priliku momentalno, bez dvoumljenja iskoristio.
Sto se tice ovog AO, Novak ga je odigrao na najvise 80% svojih mogucnosti. Ali ova, ovakva pobeda, vise vrede nego sve njegove pobede od 2:0, 2:1 i 3:1 na GS-ovima. Da je Nadala pobedio sa 3:0 to mu ne bi ni upola znacilo kao ova pobeda. To se moglo i videti kad je dobio pehar. Pogledajte kad je primao pehar na AO, Vimbldonu i USO. Ti njegovi osmesi su bili maltene kurtoazni. Nesto kao: "Da, da..pobedio sam zato sto sam bio mnogo bolji. Pa sta?". U ovom mecu je dao sve od sebe i Nadal je dao sve od sebe. I to nije bilo dovoljno da Rafa pobedi, vec Novak.
Kad je dobio pehar, tu nije bio samo osmeh.. Tu su bile i oci koje su gorele od ponosa. Citava njegova pojava je odisala ponosom i ogromnim zadovoljstvom.. Da, igra se za novac. Da, igra se za pehar. Ali novac se potrosi a AO su je osvajalo i osvajace puno tenisera. Ono sto ostaje je igra. Nesto sto ce moci da prica dok god je ziv a da mu ne dosadi. Nesto sto ce pricati zaljubljenici u tenis jos dugo, dugo godina posle zavrsetka njegove karijere.
Nesto sto ce moci pricati unucima sa osmehom na licu i setom u oku..

Ziveo Nole!

oooo

pre 12 godina

Svaka cast Djokovicu na pobedi, i autoru na brzom i preciznom komentaru. Medjutim, ono sa cim se ne slazem je da je Nadal nesto promenio u svojoj igri sto ga je dovelo na ivicu pobedu u ovom mecu, a sto se provlaci i kroz neke druge tekstove. Jedino sto je Nadala dovelo do 5 seta, i pomoglo mu da izbegne sudbinu vec vidjenih i najavljivanih 3:1 jeste Djokoviceva nesto opustenija igra u 4. setu kada je bilo ocigledno koliko je boljim, odnosno nemogucnost dataj deo meca prelomina svoju stranu. Da li je to bilo uzrokovano umorom, ili necim drugim, ne znam, ali je jasno da se Nadal u tim trenucima nista nije pitao, i da ga je samo Djokovic odrzao u zivotu (sto je rekao i, svima nama omrazeni, Vilander nakon meca)... Mislim da Nadal nista nije promenio u dvojoj igri, osim Ciske, za sta u ovoj kratkoj pauzi nije ni imao nekog vremena, a pored svih pozitivnosti koje je pokusao da izvuce na konfu nakon ovog meca, ponece i saznanje da je i Djokovicevih 70%, imajuci u vidu igru i formu iz prosle godine, u ovom trenutku za njega bilo previse.
Sto se tice Novakovog mesta medju najboljim teniserima ikada, smatram da on jos uvek spada u trecu grupu, zajedno sa Bekerom, Edbergom, Vilanderom, ali da uz jos jedan slem i koju nedelju vise na 1. mestu rang liste, prelazi u drugu grupu, u kojoj ga "cekaju" Agasi, Mek, Nadal, Konors, dok je prva, barem jos malo, rezervisana za Borga, Lejvera, Samprasa i Federera...

milwood

pre 12 godina

Samo jedan podatak . Novakov drugi servis je znatno brži nego na prošlogodišnjem AO . Komentator britanskog Eurosporta čak tvrdi da Đoković ima najbolji drugi servis na turu . Dodao bih još , što se tiče Rafe , da će ovaj poraz samo pozitivno uticati na njega i da će još više trenirati ( ako je to moguće ) ne bi li dobio Đokovića . U principu ovo je nova sezona i počinje da se ponovo broji . Da nije tako svi bi pominjali da je Novak izgubio 16 puta od Rafe a ne da ga je dobio 7 puta .

Djoksa

pre 12 godina

@S.Goran

Hvala na lepim recima. I ja sa zadovoljstvom citam vase komentare. Dosta dugo sam citao komentare na ovom sajtu pre nego sto sam resio da pocnem i sam da ih pisem. Razlog tome je bilo sto su tada preporucivani komentari koji nisu imali veze sa materijom. A komentari koji su bili strucniji nisu bili potkrepljeni primerima za koje su mogli da se vezu oni koji se prvi put upoznaju sa sportom zvanim tenis. Kao sto se moze procitati u mojim komentarima ja volim da se postapam primerima a moje poznavanje tenisa i njegove istorije nije malo. Osnova koju svi moramo da imamo je razumevanje same igre. Recimo, zasto Nadal toliko uporno insistira na Federerovom bekendu? Zato da bi ga odvojio od osnovne linije gde je on najopasniji i "oterao" ga toliko daleko da bi mogao sigurno da plasira svoju forhend paralelu. Zasto bas Federerov bekend? Zato sto Federer diktira igru iz forhenda a bekend mu uglavnom sluzi da ostane u igri.

No to sad vise nije ni bitno. Na ovom forumu su se pojavili komentatori poput vas, @Dylan Dog-a, @neko iz mase, @Dermendziev kao i drugih kojih se trenutno ne mogu setiti... Oni svojim komentarima bacaju svetlo jako poput reflektora na sve nijanse teniske igre. Ja sam obican navijac, vrlo strastven doduse, ali drago mi je sto vise ne moram da objasnjavam osnove teniske igre nego da pratim polemiku koji su komentatori koje sam naveo i neki drugi podigli na vrlo visok nivo.

Ali da se vratim na temu. Prilozicu tabelu u kojoj ce se videti na kojem se mestu Novak nalazi trenutno po osvojenim GS-ovima.

1. Rodzer Federer............................. 16 GS

2. Pit Sampras....................................14GS

3. Bjern Borg......................................11GS

4. Rafael Nadal...................................10GS

5. Dzim Konors...................................8GS

5. Ivan Lendl........................................8GS

5. Andre Agasi.....................................8GS

8. Dzon Mekinro..................................7GS

8. Mats Vilander...................................7GS

10. Boris Beker.....................................6GS

10. Stefan Edberg.................................6GS

12. Novak Djokovic..............................5GS

12. Rod Lejver.......................................5GS

12. Dzon Njukomb................................5GS

15. Ken Rouzvel.....................................4GS

Kao sto se moze videti iz tabele, Novaku jos jako malo fali da bi prestigao takve legende kao sto su Mekinro, Lendl, Konors... Edberga i Bekera necu ni da pominjem. Oni su maltene prestignuti! :-)

Idemo Nole, jos ove godine da se izjednacis sa Lendlom i Konorsom!

dule nbg

pre 12 godina

@oooo

To sto ti pricas, o I,II i III klasi je presmesno. Necu nikog od igraca da omalovazavam, izlisno je govoriti o njihovim kvalitetima ali stoji cinjenica da jedan Roger i jedan Sampras nisu imali konkurenciju kakvu danas ima Novak Djokovic. Osvajali su GS bez velike konkurencije. Da je ovaj Nole (sa danasnjom igrom) igrao u to vreme, davno bi broj osvojenih GS bio dvocifren...

ooooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi napaljeni klinac koji je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je iskoristio da opisem tvoje tenisko znanje, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

oooo

pre 12 godina

@ dulenbg
Da u komentaru nisi pomenuo Samprasa, mozda bih i poverovao da nisi neko ko je tenis poceo da prati prosle godine. Ovako, sam si sebi najbolje odgovorio.
U svojim grupama sam slucajno izostavio Lendla, a to da li se nekome svidja poredak, o tome mozemo da raspravljamo.
Inace, sto se Samprasa tice, covek je svoju karijeru gradio uz sestostruke osvajace gs Bekera i Edberga,Kurijera koji ima 4 slema, najmladjeg osvajaca Garosa Cenga, Nadala pre Nadala/ Tomasa Mustera, osvajac 3 Garosa i zavrsnog Mastersa Kertena, klinca iz Rusije kome su svi predvidjali da ce biti najveci i koji ga je pocistio 3:0 u Njujorku/ Marata Safina, i na kraju jedinog coveka iz tog doba koji ima sva 4 slema u karijeri, Andrea Agasija, i na cijem rivalitetu je i nastalo sve ono sto danas radi Fedal...namerno sam iz ove "slabe" izostavio spansku armadu u vidu Moje, Koste, Korece, Brugere, Berasategija, za koje verovatno nisi ni cuo, a koji su svi do jednog bili vrhunski igraci, sa po kojim zavrsnim mastersom, Garosom ili Olimpijadom. Da vec nisi upotrebio rec presmesan, sada bih je ja iskoristio, ali mislim da nema potrebe, posto si, kao sto rekoh, sam sebi najbolje odgovorio.
Sto se tice Federera, u potpunosti bih se slozio sa tobom, ali kad malo ohladim glavu i trezveno razmislim, sto bi i tebi preporucio, shvatim da sigurno postoji razlog iz koga se svi mi uplasimo kad ostarelog kralja ugledamo u njegovoj polovini zreba. Da li bi imao 16 slemova, o tome bi i moglo da se raspravlja, sigurno da ne bi, ali o njegovoj velicini najbolje govori sto je u svojim starim danima jedini uspeo ovakvom Djokovicu da stane na put, i na svu srecu, jos 2 puta ostao kratkih rukava. A kada bi, na primer, jos samo znao sta je forhend slajs i koliko ga je tesko izvesti, koji se pomenuo u ovom tekstu, i koji je RF doveo do savrsenstva (naravno i Santoro), a koji ni ovaj najbolji Djokovic ne uspeva da odigra tako da ne ide bar pola metra iznad mreze, znao bi koliko je RF u stvari bio paklen igrac, i koliki put jos ocekuje naseg Novaka na putu do zvezda.
Da ne otvaram svoj blog, toliko o presmesnim Samprasu i Federeru!

Djoksa

pre 12 godina

U razgovoru sa novinarima posle meca Novak je rekao da je ova pobeda najveca u njegovoj karijeri. Cak veca od pobede na Vimbldonu... Da podsetim, to je bio njegov decacki san. Ostvario je dva decacka sna ustvari pobedom na Vimbldonu. Postao je prvi na svetu i osvojio turnir koji je najvise zeleo! Pa kako je onda moguce da je ova pobeda veca od Vimbldona?

Svi mi koji pratimo Novakovu karijeru znamo odgovor! Secamo se njegovih problema sa disanjem i meceva koje je predavao zbog toga i zbog nekih drugih razloga. Jedan od prvih koje se secam je bio onaj protiv Nadala na RG 2006... Novak nikad nije imao nesto po cemu bi ga ljudi pamtili. Kao Karlovicev servis ili Federerov forhend ili Nadalova defanziva... Razlog tome mozemo potraziti u njegovom zdravstvenom biltenu. Dugo, predugo se nije znalo sa cime se to njegovo telo bori kad ga stavi pod ekstremne fizicke napore kakve zahtevaju teniski mecevi. Njegova zelja da bude teniski sampion je bila i jos uvek je OGROMNA.
Dakle, Novak je morao da razvija taktiku kako bi pobedjivao svoje protivnike. A da bi taktikom mogao nekog da pobedis ne sme biti rupa u tvojoj igri. Stoga je sa jednakom paznjom trenirao i bekend i forhend. Nastojao je da ako ne moze zbog svojih problema sa disanjem nametne agresivnu igru tokom celog meca ne bude nikad u podredjenom polozaju. Tj, ne dozvoli da protivnik dobije mec zbog nedostataka u njegovoj igri. Nastojao je postane kompletan teniser. Pored svega toga zelja za imitiranjem koju smo svi mi primetili je jako povezana sa inteligencijom. On nije samo imitirao ljude i njihove navike, pa cak i opsesivno kompulzivne poremecaje. Ne! On je imitirao i igru svojih pritivnika. Imitirati znaci imati sposobnost nekog skenirati. Obicno se imitiraju ljudi koji na nas ostave vrlo jak utisak. A igra Nadala, njegov forhend top spin i njegova defanziva je ostavila vrlo, vrlo jak utisak na Novaka, Mnoge, mnoge vazne meceve je on izgubio od Nadala. 5:0 u finalima je bilo za Nadala, polufinalni mec na OI, polufinale u Madridu 2009 god...
A osim toga, godinama i godinama se pricalo da niko ne moze dobiti Nadala na GS u pet setova. Jedini nacin da ga dobijete je sa 3:0. Jer sto duze mec traje to su vam sanse sve manje i manje. Sve to je uticalo da Novak postane defanzivac. Mislim cak da nije slucajno sto je ofanzivni Wilson zamenio poprilicno defanzivnim Headom. Novak je imao veliku zelju da postane kao Nadal ali je posle Madrida 2009god shvatio da je to nemoguce. Vratio se ofanzivi, tu se desio i onaj nesrecni eksperiment sa Todom Martinom koji mu je napravio velike probleme na servisu. Tada ga je odrzala u vrhu samo defanziva i siguran sam da je on to dobro zapamtio. Do kraja 2010 desava se onaj kukavicki poraz od Berdiha, kada Novak shvata da mora nesto radikalno da menja. Tako da angazuje Cetojevica koji na prvom mestu psiholog a onda i zaljubljenik u istocnu medicinu. On je verovatno i otkrio tu Novakovu alergiju na gluten. Prepisao mu odgovarujucu ishranu i cudo se dogodilo. Osvajanje Dejvis kupa je sigurno presudno uticalo na 2011 godinu ali ima tu jos nesto.. Tek kad je dobio Nadala u IW i Majamiju, tek onda je pocela dominacija. Bilo je tu i sticaja okolnosti. Nadal je dosao u IW bez meca u nogama posle AO. A na AO je izgubio od D.Ferera zbog povrede. Nadal je dobio prvi set i bio je vrlo neubedljiv u drugom. Novak je uspeo da prelomi nesto u sebi i da pobedi. Nikad nije uspeo da pobedi Nadala u finalu i nikada nije uspeo da ga pobedi kad Nadal povede u setovima. A u IW je dobio dva po ceni jednog! Tu je bila prelomna tacka. Tu je Novak poceo da veruje da je sampion. Ostalo je jos samo jedno.. Srusiti mit o nepobedivosti Nadala kad mec udje u peti set. Sada je i taj mit srusio! Dokazao je da moze Nadala da pobedi posle 5 sati igre. On koji je uvek imao problema sa disanjem, on kome su se smejali zato sto predaje meceve, on je pobedio najizdrzljivijeg i najjaceg igraca u njegovoj igri, igri iscrpljivanja. On koji se ugledao na Nadala i trudio da iskopira njegov ubitacan spin i neprobojnu defanzivu moze sad slobodno da kaze posle sestocasovnog meca:

Ucenik je nadmasio ucitelja!

A usput ce svugde biti upisano da je u najduzem GS finalu upravo on, choker kako su ga podsmesljivo zvali, pobedio coveka koji se nikad ne predaje i koji je mentalno najjaci teniser. Od 15 finala GS-ova Nadal je izgubio samo od Federera dva a od Djokovica vec tri!
Ono sto je dobio Novak je ogromno! Saznanje da moze da pobedi Nadala u tako dugom mecu daje Novaku psihicku prednost u eventualnom mecu za titulu na RG!

Ne znam za druge ali ja ne mogu da docekam pocetak RG! :-)

Serđo

pre 12 godina

Slažem se da Nadal nije bogznašta promenio. Mali napredak u servisu i malo više slajsa kao iznenađenje (mada je to koristio i prošle godine). Poslovičnu borbenost i igru do kraja ne treba spominjati. Međutim, to sve nije dovoljno. Nole može da izgubi od Rafe samo ako odigra znatno ispod svojih mogućnosti, a Španac na gornjoj granici svojih. Što se tiče samog meča, trebao je da bude završen u tri, najviše četiri seta, ali su šestočasovnom maratonu doprineli Nadalova sreća i nekoliko Noletovih grešaka. Potkrepiću moju konstataciju činjenicama. U petom gemu prvog seta (kada je brejknuo Novaka) Nadal je imao toliko sreće da to nije normalno. U tom gemu Nadal je uz čistu sreću dobio četiri ili pet poena (ko ne veruje, nek pogleda ponovo taj gem). Dalje, u prvom setu No1e je propuštao brejk lopte i na kraju dozvolio još jedan brejk Špancu, ali je taj prvi set morao najmanje da ide u tajbrejk. Međutim, i Nole je samo čovek. :o) Drugi, treći i do 0:40 na 4:3 za Noleta u četvrtom setu - surova dominacija. Do tog trenutka Nadal je bio gotovo ponižen. Onda se Noletu malo stegla ruka, odigrao je (čini mi se na prvoj brejk lopti) ziheraški forhend umesto krajnje oštrog (što je mogao, jer je imao 3 spojene brejk lopte). Nadal je dobio taj poen, posle sjajno servirao i spasao se. Posle su došli do tajbrejka u kome Nole vodi 5:3 i ima relativno laki forhend viner (imao je potpuno isti forhend viner koji je s lakoćom realizovao - čini mi se u drugom setu) koji smešta u mrežu. Peti set je bio čista demonstracija psihičke snage, velikog srca i fizičke spremnosti. Onima koji vape za Četojevićem - ovaj meč je neoboriv dokaz njegove nepotrebnosti. Čovek je uradio svoj posao i za to je više nego bogato plaćen. Nole je osvojio tri slema bez njega. Odao mu je zasluženo priznanje i to je to. Ne znam šta bi Četojević još mogao da radi, a samo je izazivao sumnjičavost stranih medija.
Prema mom mišljenju trenutan odnos snaga u svetu tenisa je sledeći: prvi je Nole, nešto iza njega Nadal, a iza Španca Federer i Mari. Usamljen na petom mestu je Berdih, a nešto iza njega su Delpo, Conga i Ferer (otprilike i tim redosledom). Iza njih ne baš mala praznina, pa ide veća grupa igrača različitih stilova, ali sličnih mogućnosti. Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa, a Noletu želim da 2012. bude uspešnija od prethodne.

Metalac (Zasto da ne?)

pre 12 godina

Prijatelji.Novak jeste Najbolji.To uopste nije sporno.
Ali Nole jeste na Putu.Ne da dokaze.Nema on sta kome da dokazuje,sve je vec dokazao.Ceo svet zna,da je on najbolji.
Ali on mora da potvrdi.To tako radi,prijatelji.Svaki Kralj mora da potvrdjuje svoju krunu.Znamo mi da je Nole najbolji...
Ali znamo i to...da pet prvih lastavica,ne cini Vladavinu proleca,one uvek prve na....Kada dodje citavo jato,Svi znaju... da je konacno doslo leto...

Blek Stena

pre 12 godina

Novak Đoković igra tenis na nivou na kome još niko na svetu nije igrao a izgleda i da neće, prema tome on je najbolji teniser koga je svet ikada imao. Sve ovo što se događa je potpuno u skladu sa time i ne bi trebalo nikoga da iznenađuje.

Dermendziev

pre 12 godina

Iskreno ,sam sebe pitam dali uopste posle ovako divnih zapazanja,procitaninih Vasih(mojih)misli,umesno, velemajstorski sa mnogo dara sve ovo upakovati u jednu celinu, citajuci tekst Autora(S.O),komentara uvazenih komentatora*Zn-Im,"protiv vazdusne odbrane"-mala sala(PVO),S.G,....,a iskreno se nadam da se se javiti i punocenom doprinosu ove "statje-ovog clanka,teme":Jove,Bibe..., D.D,I.B,Z,...da bilo sta uopste sada pisem.

Tenisomanija cini svije,pa cu dodati samo par mojiy zapazanja:

Mislim da je Nadal poceo da kopira Novaka u nekim aspektima igre-tuci protivnika sopstvenim oruzjem(probao je proslogodisnji Noletov bekhend,u sopstvenoj izvedbi i to je po meni radio dosta uspesno).

Nole je protiv Rodzera u zadnjim mecevima skoro "izbacio"(povremeno igra sto je dobro,da promeni ritam ,kako bi ga iznenadio,a ponekad zbog izcrpljujucih dugih poena) drop-syot igru sto se pokazalo jako efikasno.Mislim da Nole taj isti recept treba da primeni kod Nadala i Mareja,pogotovo sto su oni mladji od R.F,a cini mi se i brziji.

Nole mora da poveca stepen ekzekucije,kod grasaka protivnika,pogotovo kod brejk-sansi koje obilato stvara,a uz to da povrati igru tb makar na nivo iz 2007 i 2008.

Za sam kraj,o jednoj meni jos uvek nejasoj stvari,a evo o cemu se radi:
po zavrsetku ZT 2011 godine u jednom od svojih komentara rekao sam-AO 2012 "dace odgovor"dali je i koliko opravdana prekinuta saradja Novak Dj-Igor .C).
Svi mi zalimo Noleta,mnoga INO SMI pisu kako je Novak slab na visokim temperaturama,a on za poslednjih 5 godina na AO osvoji 3 GS turnira upravo na AO!!!
Da li Novak treba da zahvali Viktoru Troickom sto ga je naterao na US Openu 2011 (vodio Vica 2:0)i ubedio(izmedju redova:musko si,stegni zube,pametan si i neverovatno intiligentan si) da ipak Nole moze da igra i pod najgorim vremenskim uslovima.
Da,Lejver je u pravu,sta je sve potrebno za osvajanje godisnjeg GS-a.Nole mnogo,mnogo toga ima,daj Boze zdravja,ali ja bih ipak vratio u tim Igora Cetojevica,mislim da nebi skodilo,iako se pokazalo da moze i bez njega.
Za jednog od Lejverovih uspeha,Nole ima za sada najvece sanse,to i on najbolje zna.

Budimo zajedno uz Novaka ne samo optimisti,budimo uvek uz njega.

Pozdrav!PS:*Izvinjavam se cenjenim komentatorima koje nisam pomenuo,a ima ih.Pomenuo sam samo par njih.Molim Vas nemojte mi zameriti za javu pohvalu,mislim da sam jedan od redkih koji ne glasa,ili vrlo redko glasa-pobornik sam da se ukine glasanje.A evo zbog cega samo par ociglednih nelogicnosti:kad vidite da "savrseni" komentar dobija negativne glasove,ili miroljubivi n.p.r gde se nekom od igraca pozeli dobro zdravlje, a komentar ima negativnu energiju("ne preporucujem"),razocaran sam i ponekad se postidim sto sam i ja, ne samo covek,vec zivo bice.Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru.

Dermendziev

pre 12 godina

Molim moderatora da obavezno objavi ovaj moj komentar t,j ISPRAVKU:
U predhodno mom objavljenom komentaru na kraju komentara stoji:

" Nemozemo svi misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"a

TREBA

"Nemozemo svi ISTO misliti,ali ponekad dara prevrsi meru"

Unapred hvala i izvinjenje za ucinjenu gresku!

S postovanjem,

Д.Дерменджиев

men

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,

(drago, 31. januar 2012 13:20)


Kako onda da Marej nije primirisao prvo mesto niti Grand Slam titulu ako defanziva donosi prvo mesto.
Kako Novak uvek ima više vinera od svojih protivnika uključujući i Federera ako je defanzivac. Kako Novak više voli tvrde podloge od zemljanih ako je defanzivac.
Ni kraći komentar ni više gluposti.

dukiduki

pre 12 godina

Najbolji potez na finalu je suva srpska sljiva skriveno pojedena ispod peskira.Nadalina nije shvatio kakva je to energetska srpska inadjiska bomba.

federer

pre 12 godina

Novak je postao 1. igrač iz razloga što nije podlegao pritiscima da smeni trenera Vajdu. Zato mnogi, ne uviđajući u čemu je promena u Noletovoj igri, pričaju bajke o Noletovoj ličnosti a on je samo primenio rezultat višegodišnje Vajdine analize igre samog Noleta a i njegovih najvećih rivala a pre svega Rafe Nadala u kojima je došao do zaključka da Nole mora da sazreli kao teniser i da oformi svoju igru koja će biti sistematična, taktički sadržajna i dosledna i neprikosnovena i da će tako taktički nadvladati protivnike koji su i smireniji i veći profesionalci i zdraviji i zato Vajdi hvala što ga dovede do finala!

znanje-imanje

pre 12 godina

Na početku meča Novak servira drugi servis. Nadal ulazi u sredinu terena, namešta se na forhend. Ali, Novak odmah šalje drugi servis kontra-pameti, baš na forhend, i osvaja poen. I onda isto to još jednom. Mislim se - naš je dečko pametniji; koliko god umoran i pod alergijom nadigraće ga. I jeste. Do kraja je na miru mogao da servira drugi servis Nadalu na bekend, nije mu više palo napamet da se izvlači na forhend.
Nadam se da će ovaj meč biti kraj zazivanja doktora sa belom bradom. Možda čak bude i kraj Nike-inspirisanog Mats Vilander mudrovanja. Svakako pametovanja da Novak treba da promeni Vajdu. A kako sve ovo počinje? Tako što Jelena Genčić pioniru kao deo procesa posle treninga pušta klasičnu muziku.

777

pre 12 godina

jeste mec trajao 353 min,ali:
369 poena,znaci 369 priprema za servis x 0,5 min=185 min
20 min zatvaranje krova
5x1min pauza izmedju neparnih gemova+2min na kraju seta=7min
4x1min+ 2min drugi set=6 min
3x1min+ 2min treci set=5 min
5x1min+2min cetvrti set=7 min
5x1 min peti set=5 min
pa jos pauze izmedju prvog i drugog servisa,a bilo ih je najmanje za 35 min
ukupno su igrali ne vise od 83 min.i svaka cast na tome,ali samo da se zna da tenis sigurno ne spada u fizicki previse zahtevne sportove.npr.pokusajte da plivate 30 min jakim tempom i jos da se rvate u bazenu ponekad i sa dvojicom,a nema ni cokoladice ni banane ni sokova...
(cobe, 30. januar 2012 21:37)


Znaci udarati lopticu 83 min. nije mnogo? Nije fizicki napor? Udariti 5 puta, trcati po terenu skraja na kraj i sve zbog jednog poena nije napor? A UDARATI 30 I VISE PUTA ZBOG JEDNOG POENA? Plus 6 sati biti na terenu po suncu i to nije napor? Na to dodati psihozu i psihicki pritisak. Pa mnogi nisu mogli da sede mirno i gledaju, nego se setali po sobi i napustali zbog psihoze i nervoze. A kako je onda njima koji igraju? GENERALNO TVOJA ANALIZA NEMA VEZE SA STVARNOSCU, jer navodis primer razlicitih sportova a oni sportovi koji su u vodi, koja nije prirodno okruzenje su najtezi. I uzimas vaterpolo koji je najtezi sport kao primer. Vidis kada bih i ja razmisljao na taj nacin onda bih rekao da vaterpolistima ne smeta sunce, jer su u vodi, a teniserima je ono i vlaznost vazduha najveci neprijatelj. TO SU SVE GLUPOSTI, zato je tvoj komentar pun minusa.

5h53min

pre 12 godina

Na kakvom putu? He is IT.
ESPN je ovaj mec sa Rafom proglasio najboljim GS finalom u eri modernog tenisa:
http://espn.go.com/tennis/aus12/story/_/id/7516147/australian-open-novak-djokovic-rafael-nadal-top-open-era-final

Nikola Marić

pre 12 godina

Jonathan Overend BBC-Kakvo postignuće Đokovića.U polufinalu i finalu je na igralištu preživeo skoro 11 sati,što je skoro pa nadljuski.Federera i Nadala svrstavamo među najbolje u istoriji,a sad možemo da dodamo i Đokovića.Mnogi su se pitali dali se radi o muvi jednogodišnjici,ali je sad dokazao da nije ta muva. Radiski reporter Ian McGarry-To je bio jedan od najboljih sportskih događaja kojima sam prisustvovao,a prisustvovao sam na više od 4000 događaja.Čudesno. Barry Flatman iz Sunday timesa-To je bila najveća teniska pobeda svih vremena,oćemo li još ikad prisustvovati ovakvom dvoboju?

pele

pre 12 godina

Ne bih komentarisao ni Novakovu ni Nadalovu igru,jer je skoro sve već rečeno o njihovom poslednjem meču,pa ni to ko je u kojoj ligi najboljih svih vremena,pred obojicom je još nekoliko godina igranja na vrhunskom nivou i tada treba svoditi račune.Želim da se zahvalim Novaku za sve što nam je dosad priuštio i da mu poželim da bude zdrav i da ga zaobiđu povrede i ova teniska bajka će potrajati.Nekad će Nole i izgubiti nemojmo ga odmah kuditi.Hvala ti Nole majstore!

Struka

pre 12 godina

Novak je u finalu igrao sa nekih 80%, a Rafa sa 110%. Nadal je servirao fantasticno, mnogo brejk lopti je spasio servisom, sto i nije njegova odlika. Nole je izdrzao borbu u fizickom smislu sto je i najbitnije, bez obzira na visoku temperaturu, vlaznost vazduha i alergiju. Mislim da protiv Rafe, ali i mnogih drugih tenisera, treba ranije zavrsavati poene, jer kad stvori priliku da izadje na mrezu on se povlaci, pa opet ispocetka gradi poen, sto je nepotrebno. Pored toga , treba jos popraviti prvi servis, koliko je moguce. U fizickom smislu Novak moze napredovati jos mnogo, ako bi uspio dobiti 1-2 kg misica, sto je tesko zbog velikih trosenja i kratkih pauza izmedju sezona, mislim da bi i njegov nivo tenisa jos porastao. U svakom slucaju prostora za napredak jos ima, samo da ga posluzi zdravlje.

Brane Lj

pre 12 godina

Iz Ljubljane sam,vi Srbi ne znate šta imate,dali ste savesni da imate najboljog tenisača sveta u sportu kojim se bavi i prati cjeli svet,mase ljudi čak i u državama za koje mi nismo ni čuli.Ja Novaka doživljavam kao da mi je sin,uzeo sam ga za svojega.On je sportaš za kojeg najviše navijam,zbog kojeg se največ uzbuđujem,nerviram se,patim kad mu ne ide i radujem se sa njim kad pobjeđuje.Tina Maze i ostali sportaši iz Slovenije nemaju takav uticaj na mene,ni približno.Jučer sam bio u predinfarktnom stanju u petom setu i stvarno sam se uplašio u jednom trenutku kad mi je postalo slabo,tresao sam se,pritisak bolje da nisam merio.Kad bi upoznao Novaka bio bi mi to posle rođenja moje dece najlepši dan u životu.Tog dečka obožavam i divim mu se kako teniskim vrlinama,tako i ljudskim.Novaka jednostavno ne možeš a da ga nevoliš,onaj ko ga ne voli sa njim nekaj nije uredu.Plakao sam posle meč poena ko malo dete,a to mi se retko događa.Iako je Wimbledon najveći turnir,ova pobjeda me se više dojmila i za mene to je njegov najveći uspeh u karijeri,a želim mu još puno velikih mečeva,nek osvoji sve što bude mogao,a već dosad je puno toga osvojio.Srbi budite savesni šta imate,poštujte ga i budite sretni što živite u njegovom vremenu,zajedno s njim pišite istoriju Srbije i srbskog naroda i sporta.Pozdrav iz Ljubljane.Brane.

Sava

pre 12 godina

Odlicna analiza, samo bih dodao da je Novak ipak osvojio cak 17 poena vise u ovako tesnom mecu. Da je Novak na kraju porazen bilo bi bas nepravedno jer bi Nadal iscupao pobedu a imao manje osvojenih poena u mecu!

United

pre 12 godina

Hvala na komentaru Brane i dodji nam opet.
Po statistici se moze zakljuciti da bi Nole postao vanzemaljac ako bi popravio postotak svoje ubacene prve serve. Slabije je servirao i od Murray-a i sad protiv Rafe. Ukoliko to ostvari niko od nas ne bi morao da se brine za svoj pritisak.

Saša Ozmo

pre 12 godina

@sevastokrator
Ono što je problem, a o čemu sam dosta pisao ranije, jeste da Novaku igra na mreži nije prirodna. On ima dosta osećaja pri voleju, ali nema sigurnost na mreži i često okleva pri izlascima napred. U toj milisekundi razmišljanja gubi se dragoceno vreme. Dakle, njemu je veći problem izbor trenutka za izlazak nego sam volej.

Takođe, insistiranje na uvežbavanju samo jednog segmenta igre neminovno dovodi do pada, pa makar i minimalnog, nekog drugog segmenta. To Đokoviću nije potrebno, pogotovo ne u ovom momentu, pošto se ne menja način igre koji donosi tako dobre rezultate.

Sa druge strane, saglasan sam da je bilo poena kada je Novak mogao efektno da skrati poen izlaskom na mrežu.

Međutim, Đoković je i u ovom meču osvojio dva veoma važna poena volejima – realizovao je brejk loptu na početku drugog seta, a onda je i u završnici petog još jednom pravovremeno izašao na mrežu. Takođe, setite se da je u finalu Vimbldona meč loptu izborio servis-volejom.

Da zaključim, Đokoviću igra na mreži nikada neće biti „A“ igra i na treba da bude, ali bi sigurno dobro došla povremeno kao faktor iznenađenja ili način da sa sačuva energija u duelu sa slabijim rivalima (kako je uostalom i sada najviše koristi).

Pozdrav svim čitaocima i sve najbolje!

matematika je zemlja daleka

pre 12 godina

@(cobe, 30. januar 2012 21:37)

Cobe, tacna ti je matematika, ali ne i rezon. Naime, kada pesacim 2 sata, manje sam umoran nego kada 2 sata idem kreni-stani od tezge do tezge.

Jesu oni igrali "samo" 83 minuta, a zapravo su imali kreni-stani, smiri se-eksplodiraj i tako gotovo celih 6 sati. To je ono sto trosi, to je ono sto umara.

Kada vozis po gradu, auto ti trosi vise nego po magistrali, zar ne? Ja dosao do posla jutros - trebalo mi je 45 minuta. Efektivno sam vozio 15 minuta, presao 5 km i potrosio sigurno kilo i po goriva. Na autoputu za tih 15 minuta, predjem 30km i cak potrosim manje goriva.

aca

pre 12 godina

I posle svega recenog ja dodjoh do zakljucka da bi bilo najbolje za sve nas da kloniramo Noleta svakih 10 godina...i eto nama dobrog tenisa zauvek. Salu na stranu, kada bi svi mi ostali imali bar 10% noletovih kvaliteta(pritom ne mislim samo na teniske), nas napredak na svim poljima bi bio veoma znacajan. U nadi da ce se to i desiti da pozelimo nasen Noletu odlicno zdravlje i dugu tenisku karijeru.

sevastokrator

pre 12 godina

Sasa, mozemo li dobiti komentar nedostatka igre na mrezi kod Novaka? Cini mi se da bi ovaj aspekt igre ukoliko bi bio na zavidnom nivou mogao bitno da doprinese skracenju poena i onemoguci defanzivu slajs udarcima...

Serđo

pre 12 godina

@oooo

Uglavnom se slažem sa tvojom kvalifikacijom i trenutnim Noletovim mestom u panteonu teniskih bogova. Prvo da napomenem da imam 40 godina i da sam gledao sve teniske velikane koje si nabrojao.
Sa čim se ne slažem: precenio si Vilandera, a verovatno i Edberga i Agasija (bez obzira na broj njihovih slemova i moje lično mišljenje o njima; za Edberga sam čak i navijao u duelima sa Bekerom;). Po mom mišljenju, Nole jeste u trećoj grupi sa Bekerom i Agasijem. Sve ostalo se slažem. Da se razumemo, mislim da je No1e u trećoj grupi samo po trenutnom broju osvojenih trofeja. Što se tiče kvaliteta njegovog tenisa, već je u drugoj. Nole ima verovatno najbolji ritern koji je tenis ikada video. Jedini igrač koji je imao jednako dobar ritern je Agasi. Noletov bekend je takođe među prva tri svih vremena. Noletov drugi servis je takođe sjajan (mada ne i među prvih 5). Noletova elastičnost i pokrivanje terena su takođe u samom vrhu. Osvojeni slemovi, po meni, nisu jedino merilo. Nadal trenutno ima 5 slemova više, ali samo teniska neznalica može da tvrdi da je bolji igrač od Noleta. Federer je imao slabu konkurenciju, ali je suparnike drao kao volove. Federerov stil je bez premca najlepši u istoriji (pri tom ja ne volim Rodžera iz mnogo razloga), i on je sasvim zaslužio svoj nadimak Maestro. Sampras je imao snažnu konkurenciju, koja ne zaostaje za današnjom i tu nema zbora.

Goran S.

pre 12 godina

Sasa Ozmo svaka cast, nadam se i da imas neku adekvatnu satisfakciju za ovako studioznu analizu.Jer ti ne samo sto si analizirao mec, vec i igrace gotovo savrseno, tako da bi i Noletu siguran sam znacilo da procita ovako sto. I siguran sam da bi u tvojoj analizi nasao bar jednu stavku koju mu Vajda nije ukazao, a onda bi mu se i smejao, pa mozda cak i rekao” jel vidis, a mislio si da ti nista ne promice, jos jedan ovakav propust i ja angazujem Sasu umesto tebe”. Dobro, malo sam se nasalio sa ovim, ali zaista svaka cast.
Nesto bih ti sugerisao, a odnosi se na pricu u ovom tvom (nalepicu ga) delu teksta:

“Odbrambeni forhend slajs udarac je koji nije bio na zadovoljavajućem nivou – ili je bio predug i završavao u autu ili je bio i suviše kratak, čime bi omogućio Nadalu laku realizaciju. Taj udarac Federer je doveo do perfekcije, a Đokoviću je mnogo bolje funkcionisao prošle godine. I to pokazuje da je Novakova izvorna orijentacija napadačka igra, mada su njegovi trkački i defanzivni kvaliteti takođe u samom vrhu.”

Pazi, slazem se da je Noletova orjentacija igre napadacka i do 2009 bila je da kazem totalna i beskompromisno napadacka, jer on do tada slajseve gotovo da nije ni koristio u igri, tako da je njegov svaki udarac bio u nameri da postigne viner ili da iznudi gresku protivnika. Sa takvom igrom naravno da je i pravio sam mnogo iznudjenih i neiznudjenih gresaka i vecunu meceva i gubio zahvaljujuci njima. Medjutim zato je imao i najvise vinera od mozda i svih na turu, i to jos vec od 2007 godine, pa i od Rodzera u duelima sa njim jos tada.
Negde mozda od onog meca sa Rodzerom u Majamiu 2009 je i konacno poceo da ih koristi, u tom mecu se sa jednim forhend slajsom i izvukao iz naizgled beznadezne situacije, a koji Rodzer i nije uspeo da vrati, pa besan i slomio reket, mozda je i interesantno podsetiti se toga, pa evo i jednog kratkog linka te situacije sa you tube - http://youtu.be/kXeysnDFchA
Prvi AO Nole je osvojio gotovo bez tog udarca, i igrao je zaista fantasticno agresivno, njegovo kretanje tada bilo je siguran sam i na nivou danasnjeg, a servis mu je bio i jaci nego danas, cime je mozda i ublazio taj nedostatak u svojim servis gemovima, a na servis protivnika, naravno ritern, koji mu je i tada bio na visokom nivou. Mozda je tu i kljuc toga sto se iscrpljivao i izgledao kao da ce dusu ispustiti, jer takva igra je svakako i bila jako naporna ne samo za njega , za svakoga bi bila neizdrziva, i svakako da su mu slajsevi danas od velike pomoci za to, da lakse izdrzi mec i uspori ritam, pa zato sada i pravi manje gresaka. Sve to najbolje se vidi na sljaci, gde su slajsevi vise nego potrebni, i zahvaljujuci kojima se sada vise nego ravnopravno nosi i sa Nadalom.
Pozdrav tebi Sasa, i mojim su-komentatorima, kao i citaocima.

Jova

pre 12 godina

Neposredno posle meca sam imala pomijesane osijecaje ( ko nije ), imala sam i osijecaj da je ovaj mec morao zavrsiti mnogo ranije. Ali tek sad vidim da je dobro sto nije. Razlog: Novak je cijele prosle godine igrao mnogo jako, forhendi, bekedni su bili ubitacni ali posljedicno je tijelo puno vise trpjelo i sklonije bilo povredama ( sitnijim i vecim ), nego ovo iscrpljivanje, iz kojega se relativno brzo mozes izvuci bez posledica. Vise dana odmora i samo odmora je mnogo bolje nego odmorniji zalijecivati povrede. Moje misljenje, mozda grijesim jer sportom se bavi samo povremeno, rekreativno.

Jos nesto. Volim detalje. Zato cu istaci jedan, koji me se dojmio a tice se finala i naseg Novaka. Novak servira za mec, ima 30:0, pa zatim 30:40, brejk lopta za Nadala. Spasava brejk loptu pa se okrene nebu i kao dijete moli Bogu za pomoc. Dakle, odradi sto je do njega pa tek onda ocekuje pomoc. Novak me, jos davno, kupio nekim svojim postupcima, fer-plejem, razumnoscu, dobrotom ako hocete. Nije se promijenio, i nece, nadam se. Jos je onaj stari, meni mnogo blizu.

Pozdrav svima

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak zaista, kako rece Bogdan Obradovic, pomera granice u tenisu.
U tri dana dobio je dva najizdrzljivija i dva najbolja defanzivna igraca na planeti i sve to u pet setova.
I sad mislim da je sa Marejem bilo teze i da ce sa njim u buducnosti biti sve teze. Marej je daleko bolji igrac od Nadala i meni je neshvatljivo kako lako gubi sve vaznije meceve od Spanca.
Novak je prosle godine u prvih sest meseci igrao bolje nego na Wimbledonu, US Openu i juce na AO. I opet je dobio sva tri GS. Dakle i kad ne igra svoj najbolji tenis on pobedjuje sve na svetu I osvaja tri najznacajnije titule. Nadala je lakse pobedio na sljaci u Madridu i Rimu nego na US Openu I AO.
To naravno govori o tome da Novak ima sansu da u nerednim godinama nadmasi i Rodzera po broju GS titula. Apsolutno sam siguran da Novak ima isti takav plan. Setimo se samo kako je u vreme nestvarne dominacije Nadala i Federera govorio da mu je cilj da bude broj jedan na svetu. Nekima je to bilo smesno, nekima drsko, ali on je to ozbiljno mislio i ozbiljno ostvario nameru.
Ovaj mentalitet pobednika koji je Novak pokazao i na AO nije nesto novo kod Novaka. On je taj mentalitet pokazivao i dok je tri godine bio treci na svetu a narocito 2010 kada je igrajuci sa ocajnim servisom uspeo dad a ostane na vrhu.
Cinjenica je da je izbacivanje glutena iz ishrane uticalo na to da Novak podigne fizicku izdrzljivost na nivo Nadala ili Mareja i to je bilo ustvari jedino sto mu je nedostajalo da dodje do ovih visina.
Da je na ovogodisnjem AO imao onu brzinu i poziciju iza lopte iz koje su sevale i bekend i forhend kontre kao prosle godine, svi bi bili pocisceni sa terena, pa i Nadal i Marej.
A on je i ovako sampion…pa gde su mu onda granice?
Na nasu veliku srecu granice koje Novak dosegne, uvek su vece od onoga sto i najsmeliji medju nama, Novakovim navijacima, mozemo da pretpostavimo.
Jucerasnji mec je bio cudan.
Novak je dobro servirao citav mec, sto je trebalo da obezbedi laku pobedu. Nadal je za sest sati igre imao samo 6 brejk lopti, ali je iskoristio cak 4. Sve brejk lopte koje je iskoristio Nadal bili su cisti pokloni. U prvom setu Novak je dva obicna bekhenda izbacio za po metar u aut, u drugom setu je odservirao duplu gresku na brejk loptu. Jedino je u petom setu Nadal osvojio brejk dobrom igrom.
Svi poeni koji su se duze igrali su medjusobno licili. Novak je igrao agresivnije, imao inicijativu, ali nije uspevao da kao ranije probije Nadalov zid, da mu lako posle dva tri prebacivanja iznudi gresku. Ipak vecina takvih poena u drugom i trecem setu je pripala Novaku i Nole je te setove prilicno ubedljivo dobio. Nadal je izgledao deprimirano kao nikad pre, vratili su mu se u misli prethodni porazi i svi smo pomislili da ce kraj meca brzo doci.
Cetrvrti set je Novak takodje odlicno odigrao. Lako je dobijao svoje servis gemove, a Nadala pritiskao na njegovim. Uvek je bio blizu brejka ali nekako se Rafa uspevao da izmigolji dobrom igrom na vaznim poenima. Cak je i tri vezane brejk lopte spasio i taj trenutak je doveo do nagle promene na terenu.
Tako je finis cetvrtog a narocito polovina petog seta pripala po igri Nadalu.
Samo je u tom period Nadal uspevao da posle duzih razmena forhendom preokrene poen i da bude u ukupnom utisku ubedljiviji.
Do 4:3 u petom setu izgledalo je da ce Rafa na fizickom planu dobija Novaka , jace je udarao lopticu, bio dominantniji , tako da mi se ucinilo da i u Novakovom boksu (osim Jelene) osecaju da je poraz blizu.
Ali I u tom 5-tom setu je doslo donovog iznenadnog preokreta. Na 4:2 za Nadala i 30-15 Nadal je promasio cist zicer na mrezi. Nole uspeva sjajnim reternima da uzvrati brejk i taj trenutak donosi energetsi preokret. Nadal je konacno poceo da pokazuje gubitak snage u udarcima (nesto slicno kao u 4-tom setu na US kada je posle fenomenalnog 3-ceg seta kao izduvan balon odigrao 4-ti), Novak je to osetio, i krajnim naporima uz sve moguce molitve ipak i 7-mi put pobedio Nadala.
Novak sada nema granice, a kada bude dosao do proslogodisnje forme dobijace jos lakse turnire a samo Marej ce moci da mu pravi probleme ako uopste bude stizao do polufinala i finala, gde ce Novak uvek biti i sa 50% snage.
MAJSTORE SAMO NAPRED, UZIVAJ i raduj nas i dalje…

Boban Zlokić

pre 12 godina

Pitam se već dva dana šta je ono što je Novaka dovelo u godini dana na vrh sveta,šta je to zbog čega je postao nepobedljiv tamo gde želi trofeje.Ne mogu a da ne kažem da je najviše u njegovoj želji da piše istoriju ovog sporta,u njegovoj veri koja je iznad svega,pa i u tome da je uspeo da sastavi tim gde nisu samo dodeljene uloge trener,kondicioni trener,fizioterapeut.Ne,u njegovom timu vidi se da su svi veliki prijatelji koji svi žive i svoje snove dok Novak pobeđuje.Atmosfera u njegovoj loži za vreme meča pokazuje puno više nego u Nadalovoj,Marijevoj a pogotovo Federerovoj.Zato svaka čast koliko Noletu toliko i Vajdi,Gritzu i Amanoviću.Nole je trenutno ubedljivo najbolji teniser sveta pa neka to u svetu i ne priznaju nema veze,važno da to znamo mi ovde,da zna Nole i njegov tim.I još nešto,ništa od ovih uspeha nebi bilo da nije bilo fantastičnog odgoja sa strane Srđana i Diane Đoković,zato i njima jedno veliko hvala i svaka vam čast.

jablan

pre 12 godina

Sta reci posle prospavane noci za mec Noleta i Nadala,kada se emocije i sva dozivljena uzbuqenja smire.malo je reci fantasticno,ovo je vise od toga,ovakav mec i ovakva pobeda noletova ulazi u istoriju kao legeda i nesto neviqeno i koje ce se pamtiti i pricati.a sta dalje sledi videcemo,jer ovo je godina 2012 gde nole ispisuje najlepsu istoriju tenisa.jablan

United

pre 12 godina

Noletov servis koji nije super jak, mada precizan, ne omogucuje bas previse mogucnosti da se izadje na mrezu. Volej se gradi iz te jake serve. A onda sa druge strane, jak servis nije teniski uzitak. Oslanjanje samo na servu ne nailazi na respekt, a i rezultati nisu bas neki. Biti raznovrsan, to je vestina.

Najlepsi elementi kod Noleta su drop shot (mada me cesto sa tim naljuti) jer ima sesibilnu ruku.
Elasticnost pokreta.
Return.
Psiholoska moc.
Prkos.

Murray ima dosta slicnih elementa kao Nole, ali nema ubitacan forhand, nema neznu ruku, nema psiholosku moc i nema hrabro srce. Zato Murray nikada nece dostici Noleta. Zato je i razlika u osvojenim GS i ATP poenima jos uvek adekvatno ogromna.

planina

pre 12 godina

Kad su pitali Sekularca da li je bolji od Djajica on se nasmijao i rekao: Poredite stare trabante sa novim poseima.
Pa pogledajte te prijasnje snimke, oni su smijurija za ove nove momke.

Fonko

pre 12 godina

Novak je izjavio da mu je ova pobeda najveća u karijeri, jer je pored Nadala pobedio i sebe. Kako? Voljni momenat je bio jači od bolova i iscrpljenosti. Ako je ikada sumnjao u sebe, sada je to demantovao. Zato je na kraju meča izjavio da se za ovakve meceve živi, jer je u njemu i sam uživao. Relativno mlada, traži veće izazove i nadmetanja u nastavku karijere jer je pravi, pravi sportista.

C7-5

pre 12 godina

haha vecu glupost nisam cuo, djokovic pobjedjuje jer igra napadacki. vecinom igra defenzivno i to ga je dovelo do broja 1. kao i nadala prije njega. samo jaka defenziva dovodi do 1. mjesta u danasnjem tenisu.
iz prostog razloga sto na sporim podlogama defentiva dolazi do izrazaja,
(drago, 31. januar 2012 13:20)

Ja vecu glupost nisam cuo? Pa Novak vec riternom napada protivnika a ti pises da igra defanzivno. Sta ti gledas?

Nikola

pre 12 godina

1.Teniska analiza je izvrsna i tu se tesko sta vise moze dodati. Nisam neki teniski strucnjak,ali je sve jasno kao suza. 2.Branin komentar je vrhunstvo; postenog, pravednog i emotivnog kazivanja jednog postenog coveka i vecina nas misli kao i on,ali se nismo uspeli izjasniti kao on. Zato Brane svaka cast i veliko hvala na vasoj dobrodusnosti i iskrenoj ljubavi za najveceg srpskog sportistu svih vremena-NOVAKA DJOKOVICA!!!

3MAJ

pre 12 godina

Tenis je surovi sport gde postoji samo jedan sampion. Marej - jedan od najboljih sportista danasnjice, a kakvu je satisfakciju do sada doneo svojim navijacima? Federer - mozda najveci sportista svih vremena, danas u trecem planu. Sta reci za Nadala? Cetvrto uzastopno grand slem finale, podvig redak u teniskoj istoriji, a trenutno je najsazaljevaniji sportista sveta.

Verovatno nismo ni svesni Novakovih uspeha. Jedina stvar koja mi povremeno kvari raspolozenje je neminovnost da ce Novak za par godina biti ono sto je Federer danas, a malo posle toga i da ce prestati aktivno da igra. Kada se to desi najverovatnije cemo se vratiti na svoje uobicajeno sporedno mesto u svetu tenisa i sa setnim ponosom premotavati Novakova finala na YouTube-u.

Do Rolan Garosa!

dragoljub

pre 12 godina

TAKVA VREDNOST SPORSKOG DUHA NIJE VIĐENA NA SVETSKOJ SCENI.
MOJE DIVLJENJE ZA NOVAKA I NADALA.
ISPUNILA ME JE NADA ZA OPSTANAK LJUDSKIH VREDNOSTI KOJE POSRĆU I KOJE SATIRE NIŠTAVILO I DNEVNA PROMOCIJA GLUPOSTI

Dr.

pre 12 godina

Novak je imao 20 brejk lopti. Ejj... 20 a iskoristio 7. Da je jos par vise lopti iskoristio mec bi dobio u 4 seta. Ali ovako je sladje jer je dobio u mecu koji je najduzi u istoriji GS turnira.

DKV

pre 12 godina

Drago, ako tako stvarno mislis, sto onda Marej nije prvi igrac na svetu? Nego je cetvrti, i to bez ijednog Gren Slema osvojenog. Igrac koji igra najdefazivniji tenis na svetu,i koji je krenuo da menja stil igre, jer zna da ako nekrene da napada, nista od osvajanja najvecih turnira i nista od broja jedan.

ljubljana

pre 12 godina

Na kakvom je putu....nebi previse o tome,hvala ti sto si srbin,hvala ti sto imas petlju da pokazes svima da si srbin,a ostalo je u tvojim rukama,zamene si najveci..HVALA

Neznalica

pre 12 godina

Mislim da če ovakve analize, inače izuzetno kvalitetno odrađene, u budućnosti biti izlišne. Đoković će sve lakše osvajati najveće turnire. Nadal iz ovoga više ne može da se izvuče. Ili da pojednostavim, svaki njihov budući meč više ne može da dobije Nadal već samo Novak može da ga izgubi ili dobije. Sve od njega zavisi. Španac se ništa ne pita. Jasno je svakome da je bilo malo više svežine, t.j. da ga Marej nije onako izmučio dva dana ranije, ovaj meč bi bio završen u tri seta.
Federer je već mator i nema više dovoljno "takmičarskog" u sebi. Ostaje Marej. Po meni, igrački gledano daleko je teži bio Novakov meč sa Merejem. Marej u ovom trenutku jedini od tenisera ima igru koja može da pravi problema Novaku. Na svu sreću psihički je izuzetno labilan i ne vidim kako taj problem može da prevaziđe. I on je već ušao u Novakovu "mašinu" na grand slemovima, ovo mu je drugi poraz na tri dobijena seta.
Na horizontu se nikako ne pojavljuje neki novi mladi igrač koji bi mogao da pomrsi račune ovoj četvorci. Dakle, za Navaka je od presudnog značaja da naredne dve godine igra najjače moguće. Mislim da je najvažnije da osvoji ovaj sledeći Rolan Garos. To bi mu donelo "besmrtnost" pošto bi bio jedini igrač u istoriji ATP-a (od 1973.godine) koji je u jednom trenutku držao sva četiri grand slam trofeja. Nakon toga bi mu svaki sledeći osvojeni trofej bio samo pojačavanje već fenomenalnog bilansa. Po mojoj računici on može da osvoji bar 10-12 grand slam trofeja, što bi ga ubacilo u 5-6 najboljih igrača svih vremena.

my way

pre 12 godina

Hm, malo mi je cudna ta opsesija da se pravi lista najvecih tenisera svih vremena. Ali ako to zeli da se uradi, onda prvo mora da se sagleda kvalitet tenisa u razlicitim vremenima, a i to je bojim se pretezak posao, cak i za nas koji smo pratili tenis od vremena Bekera i Edberga. Mnoge stvari su se promenile od tad, kao sto su recimo reketi i loptice, a to nimalo nije beznacajno. Tenis je, slicno kao i fudbal postao mnogo brzi. Kao sto, uz svo postovanje prema Peleu i Maradoni, ne mogu da ih stavim ispred danasnjih majstora Mesija, Ronalda, Cavija, Inijeste, tako ne mogu ni Lejvera, Borga, pa cak ni Bekera i Edberga da stavljam zajedno sa Novakom, Federerom i Nadalom. Rodzer i Rafa su postali dvojica najboljih tenisera u istoriji ove igre, kvalitetom, brzinom i fizickom pripremljenoscu podigli su tenis na nivo na kojem nije bio nikad ranije, danas to cini Novak. Sta znaci biti najveci i najbolji teniser svih vremena? Da li to znaci imati najvece rezultate iza sebe? Da li to znaci igrati ovu igru bolje nego bilo ko pre tebe? Koliko je vremenski period u kojem se to cini presudan element? Da li treba praviti i kako kombinaciju ovih elemenata? Previse je pitanja koja mozda i nemaju odgovor. Tesko je reci i ko je od danasnje velike trojke najbolji i najveci. Federer dominira po ostvarenim rezultatima, Nadal njega ubija u medjusobnim duelima, Novak od prosle godine 11-1 protiv njih, titule i brojke samo rastu, a samu igru kao sto rekoh dize na jos jedan nivo vise (potvrda za to je ovo finale protiv 100 odsto spremnog Nadala, koji bi i prosle godine da nije Djokovica bio taj koji bi imao najbolju sezonu iza sebe). Svako ima svoje vidjenje i niko nije u krivu.

777

pre 12 godina

Odlican komentar, analiza meca i prikazana statistika. Ono sto mene odusevljava to su prvenstveno dve stvari. Ritern i Novakova mentalna snaga. Sto se tice riterna stvarno nesto nevidjeno i izuzetno. Sam Nadal je rekao da Novak ima verovatno naj bolji ritern u istoriji tenisa. E.. to je priznanje. Kada se ritern sjedini sa mentalnom snagom dobijemo ono sto je Federer dobio na USAO u polufinalu protiv Novaka. 3 mec lopte, servira za prvu i projektil. RITERN KAO TOMAHAVK. On je to nazvao samaranje a ja to zovem ZNANJE. Zato je Novak i dobio mec. Nista to Novaku ne bi vredelo da nije imao mentalnu snagu, sigurnost u sebe da vrati servis na takav nacin. Neki elementi, cini se da su bili slabiji, ali su zato odlicno funkcionisali u nekim ranijim mecevima. Protiv Ferera 15 aseva u ovom mecu 9. U sledecim mecevima bice vise drop shot udaraca itd. Novak jasno u svakom mecu trazi nacin, primenu udaraca, menjanje tempa igre i to sve u hodu. Normalno da nesto ne ide, da gresi jer to je sastavni deo igre, ali uvek nadje nacin da dobije mec. Evo u ovih nesto vise od godinu dana u tome je nenadmasan i zasluzeno je pokupio sve moguce turvire i zaseo na mesto br.1 . BRAVO ZA MAJSTORA.

Ljubomir S.

pre 12 godina

Postovani,
Apel za pomoć: Devetomesečnom Sergeju Milicevicu je neophodna hitna operacija tumora na mozgu u inostranstvu!!! Posaljite prazan SMS na broj 1716 i pomozite sa 50 dinara!!! ili na racun u komercijalnoj banci /dat je u donjem linku!
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310682/Apel-za-pomoc-Devetomesecnom-Sergeju-neophodna-hitna-operacija-u-inostranstvu