Da li se istorija ponavlja?

Izreka da grom ne udara dvaput u isto mesto je na ozbiljnom testu u Premijer ligi.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Ponedeljak, 02.12.2019.

20:00

Da li se istorija ponavlja?
Photo by Michael Regan/Getty Images

Fudbaleri Lestera su pre tri i po godine na spektakularan način osvojili titulu šampiona, ostavivši u čudu celokupnu zainteresovanu javnost, na čelu sa prebogatim protivnicima.

Tri potonje sezone "povratka u realnost", jedno dvanaesto, pa dva deveta mesta su najavila da se "Lisice" vraćaju staroj praksi osrednjosti, u kojoj ne moraju da brinu za opstanak, a ni da se trude da naprave iznenađenje u vrhu tabele.

Ostavljeni u senci problema u Mančester junajtedu, Arsenalu, Totenhemu, pokušaju Čelsija da sa ekipom bez velikih zvezda pokuša da učini nešto više, te borbi Liverpula i Mančester sitija za prevlast na "Ostrvu", fudbaleri Lestera su ispod radara započeli scenario koji bi mogao da se pretvori u veoma lepu priču za njih.

Posle preokreta i pobede u poslednjoj sekundi utakmice protiv Evertona, Lester je oborio svoj rekord iz šampionske sezone, pošto je stigao do 32 boda za 14 utakmica, tri više nego u ovom periodu 2015. godine.

Ekipa menadžera Brendana Rodžersa je upisala šest uzastopnih pobeda, uz veoma atraktivnu i dopadljivu igru u kojoj se ponovo kao udarna igla profilisao Džejmi Vardi.
Photo by Ross Kinnaird/Getty Images
"Ne možete da otpišete Lester, ne posle onoga što su uradili 2016. godine. Sada nemaju Ligu šampiona da ih ometa, to ih čini mnogo opasnijima", napisao je nekadašnji reprezentativac Engleske Džejmi Rednap u kolumni za Dejli mejl.

Prošle sezone je lesterovska neizvesnost u takmičenju bila prouzrokovana naletom Totenhema pod menadžerom Maurisijom Poćetinom, koji je proklamovao ideju da ga ne zanima šampionski trofej, već samo mesto u najboljih četiri.

Sa tim principom je uspeo da svoju ekipu dovede i do finala Lige šampiona, a po promeni ideje, što se dogodilo letos, došlo je i do velikih problema u ekipi, što je kao rezultat donelo njegov odlazak sa "novog Vemblija".

Ideju o ne obraćanju pažnje na borbu za trofeje je nedavno izneo i Rodžers.

"Cilj je da budemo u poziciji da stignemo do mesta koje vodi u evropska takmičenja. Biće veliki izazov stići u najboljih šest"
, rekao je nedavno Rodžers.
Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Posle 14 odigranih utakmica Lester je ekipa sa najmanje primljenih golova u ligi (9), a u kategoriji najefikasnijih se sa 33 postignuta pogotka nalazi na drugoj poziciji, iza Mančester sitija sa 39.

U dosadašnjem toku takmičenja Rodžersov tim je poražen na samo dve utakmice i to minimalnim rezultatom.

Prvi neuspeh se dogodio sredinom septembra u duelu sa Mančester junajtedom na Old Trafordu rezultatom 1:0, ali je Lester kao gost imao veći posed lopte u odnosu na protivnika i zabeležio gotovo identičan broj pokušaja za gol.

Uoči starta serije od šest uzastopnih pobeda Lester je poražen od Liverpula sa 2:1 na Enfild roudu, pobedničkim golom za aktuelnog šampiona Evrope u 95. minutu preko Džejmsa Milnera.

Fantastičan niz je započet protiv Barnlija, nastavljen furioznom pobedom nad Sautemptonom od 9:0 i dalje produžen uspesima u duelima sa Kristal Palasom, Arsenalom, Brajtonom i Evertonom.
Photo by Michael Regan/Getty Images
U timu se sve i dalje vrti oko Vardija, najbolji je strelac lige sa 13 golova na 14 mečeva i bio je strelac na šest uzastopnih utakmica.

"On je toliko opasan igrač... Možete da vidite njegovu inteligenciju, njegova igra se poboljšava. On razmišlja sve vreme i igra konstantno na visokom nivou. Za mene, on vredi dva igrača zbog nivoa rada koji ulaže i pretnje koju stvara protivnicima", rekao je Rodžers.

Nekadašnji mendžer Liverpula je potom odgovorio na sugestije da bi trebalo da promeni formaciju.

"Ljudi me pitaju zašto ne igram sa dva napadača. Zašto? Zato što kada imate igrače kao što su Vardi ili Luis Suares, to je kao da imaš dva napadača. Mnogi igrači su bolji s godinama, neverovatno mi kada pomislim na Vardija. On izgleda brzo, ako ne i brže nego ranije", istakao je Rodžers.

Lesteru na ruku ide i povoljan raspored takmičenja u Premijer ligi, pošto će se u naredna dva kola sastati sa Votfordom, trenutno poslednjeplasiranom ekipom na tabeli, te Aston Vilom i Noričom.

Pravi ispit za Rodžersovu ekipu sledi pred kraj godine, 21. decembra će odmeriti snage sa Mančester sitijem u gostima, dok pet dana kasnije na King Pauer stadion stiže Liverpul.

Spasoje Veselinović
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: