Partizan u Evropi: Nepredvidivi Junajted, povratak Rukavine i sećanje na tandem Žile – Abu

Beogradski Partizan će u grupnoj fazi Lige Evrope igrati protiv Mančester junajteda, Astane i AZ Alkmara.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Petak, 30.08.2019.

14:25

Partizan u Evropi: Nepredvidivi Junajted, povratak Rukavine i sećanje na tandem Žile – Abu
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Voljom žreba osvajač Kupa Srbije će igrati u Grupi L, pošto je izvučen kao poslednji klub iz trećeg šešira.

Partizanu će ovo biti deveto učešće u Ligi Evrope, a uz to ima i dva nastupa u Ligi šampiona.

Mančester junajted

Photo by Michael Regan/Getty Images
Najzvučniji protivnik je svakako mančesterski velikan, koji poslednjih godina ne igra na svom nivou, ali je u sezoni 2016/17 uspeo da osvoji trofej drugog po značaju evropskog klupskog takmičenja.

Do mesta u Ligi Evrope Junajted je stigao osvojivši šesto mesto na tabeli prošlosezonskog izdanja Premijer lige.

Posle tri odigrana kola nove sezone tim koji sa klupe predvodi menadžer Ole Gunar Solskjer ima četiri boda, odnosno po pobedu, poraz i remi.

U uvodnim utakmicama domaćeg šampionata Junajted je pokazao svu svoju nepredvidivost, pa je tako savladao Čelsi sa 4:0, remizirao sa Vulverhemptonom, te izgubio od Kristal Palasa.

Partizan i Junajted su u svojoj istoriji odigrali dve utakmice, u čuvenom polufinalu 1966. godine, posle kog je beogradski klub odigrao svoje jedino finale Kupa šampiona, protiv madridskog Reala.

Astana

Photo by Ian MacNicol/Getty Images
Iz drugog šešira je u Grupu L stigla ekipa Astane, iz kazahstanske prestonice koja se od ove godine naziva Nur-Sultan, sa kojom se Partizan nikada nije sastao.

Petostruki šampion Kazahstana se posle 24 odigrana kola, uz utakmicu manje, na tabeli domaćeg prvenstva nalazi na drugoj poziciji sa 47 bodova, iza vodećeg Tobola koji ima dva boda više.

S obzirom na to da se u nedelju Astana sastaje sa osmoplasiranim Okžetpesom, treba očekivati da nakon kompletiranog kola preuzme lidersku poziciju.

Uz to, Astana je najefikasniji tim Premijer lige sa 46 postignutih golova, a još je samo Kairat uspeo da postigne više od 40 golova - 41.

Do mesta u Ligi Evrope Astana je stigla preko Santa Kolome, Valete i ekipe BATE iz Borisova, koja je eliminisana ukupnim rezultatom 3:2.

Kazahstanski klub je i prošle sezone bio deo grupne faze Lige Evrope i takmičenje je u grupi sa Dinamom iz Kijeva, Renom i Jablonecom završio na trećoj poziciji.

U sezoni 2017/18 Astana je igrala nokaut fazu i tada je eliminisana od Sportinga iz Lisabona.

Ukupno, na 40 mečeva u Ligi Evrope ekipa za koju trenutno nastupaju Antonio Rukavina, Žarko Tomašević i Nenad Erić zabeležila je 16 pobeda, 15 poraza i 9 nerešenih rezultata.

Pomenuti Erić je i kapiten ekipe i prvi golman, 37-godišnjak koji je ostavio trag u OFK Beogradu i Borcu iz Čačka, u Astani je od 2011. godine, a od 2014. je državljanin Kazahstana.

Za tu reprezentaciju je odigrao osam utakmica.

AZ Alkmar

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Grupu je kompletirala ekipa AZ iz Alkmara, sa kojom je Partizan odmeravao snage u sezoni 2015/16, u grupnoj fazi Lige Evrope i tada je beogradski klub zabeležio dve pobede, na svom terenu rezultatom 3:2, a u Holandiji 2:1.

U sećanju ostaju partije koje su tada pružali Andrija Živković i Abubakar Oumaru.

Tih utakmica se seća aktuelni levi bek Partizana Rajko Brežančić, koji je tada nosio dres tima iz Alkmara.

Holandski klub je do prilike da ponovo igra grupnu fazu Lige Evrope stigao pošto je eliminisao Haken, Marijupolj i Antverpen, prošle sezone je zaustavljen u kvalifikacijama, a pretprošle je stigao i do nokaut faze, gde je bolja bila ekipa Liona.

Posle četiri odigrana kola Eredivizije AZ se nalazi na četvrtom mestu sa utakmicom manje i sedam osvojenih bodova.

Do poena je AZ došao sa dve pobede i jednim remijem, uz gol razliku 10:6, koja ga čini najefikasnijim timom dosadašnjeg dela prvenstva.

U četvrtom kolu AZ gostuje Viteseu, drugoplasiranoj i dosad neporaženoj ekipi u ligi.

Liga Evrope počinje 19. septembra, a raspored odigravanja utakmica će biti naknadno objavljen.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: