Trebalo je da bude najluđa sezona u istoriji...

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2015.

20:30

Default images
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl

Jedan šampion je osvojio titulu, drugi je ostao bez nje, a treći se postarao da se i on pita, iako to nije bila njegova borba. U njoj su se prelazile granice, izrečeno je mnogo toga što ne može da se povuče i to bi moglo da definiše pravac u kojem će Moto GP šampionat ići u narednim godinama. Svako od aktera je propustio sjajnu priliku da ćuti, a oni koji vode šampionat šansu da svakoga postave na svoje mesto.

Jamaha je posle dve godine dominacije Honde vratila titulu u svoj posed zahvaljujući Horheu Lorencu, koji je osvojio treću titulu u kraljevskoj klasi, a petu ukupno. Španac se apsolutno zasluženo vratio na tron posle tri godine, ostvarivši sedam trijumfa, a na putu do većine od njih je bio potpuno nedodirljiv.

I da je Valentino Rosi došao do desete titule svetskog šampiona, ne bi bilo nezasluženo, jer je bio najkonstantniji tokom cele sezone, ali svoje šanse nije iskoristio za razliku od Lorenca. Tu sada dolazimo do incidenta na Velikoj nagradi Malezije, na kojoj je iz trke izbacio Markesa, prethodno ga optuživši da vozi za Lorenca jer ne želi da on osvoji titulu. Velike su verovatnoće da je Markes imao takvu nameru, ali nije on koštao ’Doktora’ titule, već sam sebe.
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
Mladi Španac je tokom ovogodišnjeg šampionata napravio više grešaka nego tokom prethodne dve sezone, kada je bio šampion, zajedno. Videli smo potpuno drugačijeg Markesa, veoma nervoznog i nesigurnog zbog promena koje je njegova Honda pretrpela tokom zime. Do trke u Sepangu imao je čak pet odustajanja, uključujući onaj posle kontakta sa Rosijem u Argentini, i to ga je već odaljilo od odbrane titule.

Sezonu punu uspona i padova imao je i Markesov timski kolega Dani Pedrosa, koji je zbog problema sa rukom već na startu ispao iz konkurencije za titulu. Propustio je tri trke, vratio se u Le Manu i mučio se, a višemesečnog truda, on se konačno isplatio trijumfima u Motegiji i Sepangu. Na taj način, iskusni Španac je pokazao da niko ne bi trebalo da ga isključi iz borbe za titulu naredne sezone, a usput se pokazao kao najveći, a možda i jedini džentlmen, među najboljom četvoricom vozača u šampionatu. Ali, krenimo redom...

Horhe Lorenco – sedam pobeda, pet podijuma

© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
Definitivno, tako loš početak sezone od Lorenca niko nije očekivao, a najmanje on sam. Zbog problema sa vizirom, na otvaranju šampionata u Kataru je bio četvrti, isti rezultat je ostvario u Ostinu, a u Argentini je bio tek peti. Heres je bio mesto gde je konačno pokazao da su ga mnogi neopravdano otpisali, a koliko je ozbiljan u nameri da osvoji petu titulu svetskog šampiona dokazao je trijumfima u Le Manu, Muđelu i Barseloni.

Taj deo sezone na kraju se ispostavio ključnim, pošto od tada, kada se izuzme trka u Mizanu, nije padao ispod četvrtog mesta. Za trku na Rosijevoj teritoriji može da se kaže i da je odlučila titulu, jer je Lorenco odustao u promenljivim uslovima, kada je zamenio motor za onaj sa pneumaticima za suvo. ’Doktor’ je tada kroz cilj prošao kao petoplasirani jer se previše koncentrisao na svog timskog kolegu.

Od tada, 28-godišnji Španac je jurio 'Doktora' i na kraju ga je stigao i prestigao u Valensiji. Odradio je sve ono što je trebalo, a posao su mu olakšali i Rosi i Markes, jedan svojom nesmotrenošću dve nedelje ranije, a drugi time što mu je bio praktično štit. Ali, i da ga je vozač Repsol Honde pretekao u Valensiji, na poslednjoj trci, opet bi bio šampion, a to samo govori da je Rosi imao minimalne šanse, bez obzira na kaznu za incident u Maleziji.
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
Lorenco jeste osvojio titulu, ali nije i naklonost navijača, koji su mu posebno na četiri trke u Španiji pokazali šta misle o njemu. Izviždan je ne samo u Barseloni, već i u Heresu, Aragonu i Valensiji, i to nema veze sa tim što je u Maleziji otvoreno pokazao šta misli o Rosijevom potezu. Doduše, to mu svakako nije išlo u prilog, kao ni izjave koje je dao posle poslednje trke, da je bio bolji od Rosija u svemu, ali se onda setio broja podijuma i konstantnosti.

Zbog njegovog ponašanja povodom svega što se desilo u Maleziji, mnogi sponzori su ga već napustili, a pojavile su se spekulacije da je Jamaha čak spremna da ga se odrekne. Pošto joj je doneo titulu, to će se teško desiti, ali je istina da će sledeća sezona biti veoma teška za sve u Jamahi, pošto će i dalje deliti garažu sa Rosijem. To bi moglo da dovede do povratka sada već poznatog zida u Jamahi koji ih je delio pre ’Doktorovog’ odlaska iz Jamahe, a srećom obojica imaju dugu zimu pred sobom da bi razmislili o svemu što se desilo ove sezone.

Valentino Rosi – četiri pobede, 11 podijuma

© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
U kineskom kalendaru 2015. godina je godina koze, što je navelo Rosijev tim na to da razmišlja o tome da će ova sezona proteći u znaku ’Doktora’. Razlog za to je što mnogi njega smatraju najboljim svih vremena (GOAT – koza), a na neki način se ispostavilo da ovo delom jeste bila njegova sezona, samo ne baš kako bi oni želeli.

Rosi je definitivno pokazao da je i dalje onaj stari i da ga strast nije napustila, kao i da s pravom može da razmišlja o desetoj titulu, iako ima 36 godina. Ali, u trenucima kada je baš trebalo da pokaže koliko je veliki nije reagovao u skladu sa svojim iskustvom od 20 godina u Svetskom šampionatu, što smo videli u Maleziji.

Do tada, titula je praktično bila u Rosijevim rukama – nanizao je 14 podijuma na 16 trka, a onda je optužio momka kojeg mnogi vide kao njegovog naslednika da se ponaša kao dete i da mu se meša u borbu sa Lorencom. Podaci o krugovima u Australiji, na trci zbog koje je ’Doktor’ podigao toliko prašine, idu u prilog njegovim tvrdnjama, ali je Markes na kraju slavio na toj trci, a Rosi nije uspeo da se probije pored Andree Janonea i poveća pritisak na Lorenca.
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
Da se sve završilo na tim optužbama, imali bismo verovatno najluđu završnicu sezone, ali smo u Sepangu videli borbu između Markesa u Rosija u kojoj je mladi Španac delovao unutar pravila, a vozač Jamahe ih je prekršio. Markes jeste izazivao Rosija na ivici kontakta, kao da je poslednji krug, ali nigde u pravilima ne piše da vozač mora da se skloni, naprotiv. Ali, u pravilima jasno stoji da je svaki pokušaj nameran pokušaj izbacivanja vozača sa trkačke putanje prekršaj.

Tada još aktuelni šampion jeste prekršio nepisano pravilo i stavio se iznad svih, kao da je u tom trenutku bolji od svih, ali Rosi nije smeo tako da reaguje. Nije smeo, jer je on neko ko je idol većini, ako ne i svim vozačima u kraljevskoj klasi i nižim kategorijama i ako on tako nešto uradi, to znači da će i oni smeti tako sutra da reaguju i šta ćemo onda dobiti? Sigurno ne trke kakve vole pravi ljubitelji motociklizma, već onakve kakve žele oni koji su se za Moto GP šampionat zainteresovali posle Sepanga.
© 2015 Yamaha Motor Racing Srl
Rosi je zasluženo kažnjen zbog incidenta, ali da nije imao jedan kazneni bod koji je dobio jer je umalo izbacio Lorenca sa staze u Mizanu, ne bi ni startovao sa začelja na zatvaranju sezone. I zbog toga je Velika nagrada San Marina jedna od trka na kojoj je ’Doktor’ ostao bez titule, ali i činjenice da se previše koncentrisao na ono što radi njegov timski kolega kada je trebalo da ode u boks, pa je zakasnio i na kraju morao da se zadovolji petim mestom.

Tada jeste povećao svoju prednost u odnosu na Lorenca za 11 bodova, ali da je bio na podijumu, u Valensiji bi imao bolju šansu. Opet je to ’šta bi bilo kad bi bilo’ u trenutku kada je Lorenco zasluženo osvojio titulu i nema prostora za to. Dobro je da je Rosi priznao da je pogrešio zbog svog postupka u Maleziji, ali je definitivno da nije zaboravio. Ali, ako želi da se sledeće sezone bori za desetu titulu, moraće da shvati da je Markes njegova mlađa verzija i da se ostavi ’duhova prošlosti’, jer svi znamo koliko su nekada oni teški.

Mark Markes – pet pobeda, četiri podijuma

Getty Images
Markes je sve ljubitelje motociklizma oduševio svojom vožnjom i pribranošću u prethodne dve godine, što je sve navelo da pomisle da smo dobili Rosijevog naslednika. Međutim, ove sezone smo videli njegovo drugo lice, koju odlikuju nervoza i veliki broj grešaka, što se vidi po tome koliko trka nije završio – čak šest.

Dva odustajanja od tih šest došla su posle kontakta sa Rosijem, ali je samo za onaj u Maleziji krivac bio ’Doktor’, a u Argentini nije bio takav slučaj. Svi koji su gledali tu trku sećaju se kako je Rosi brzo nadoknadio četiri sekunde zaostatka i krenuo u napad na Markesa, koji jednostavno nije imao šansu, ali nije hteo da odustane i pogrešio je. Nije ga Italijan izbacio iz trke, već je to bila trkačka greška, kakve se nekad događaju i najboljima.

Usledila su i odustajanja u Muđelu i Barseloni, pre neverovatne borbe sa Rosijem u Asenu do samog cilja i kontakta njih dvojice pred poslednju šikanu. Obojica su ostali na svojim motorima i obojica su isekli šikanu i bio je to još jedan trkački incident, ali onaj koji Markes nije želeo da ostavi iza sebe, videli smo mesecima kasnije. U narednim trkama mladi Španac je išao od sjaja do očaja, pošto je upisao tri trijumfa, jedno drugo mesto i dva odustajanja, uz četvrto mesto u Japanu pre odlaska Australiju, gde je viđena najbolja trka u poslednjoj deceniji.
Getty Images
Markes je tada već ispao iz borba za titulu, i to samo svojom krivicom, ali je već tada bilo jasno da ima neki problem sa Rosijem. Iako je imao ritam da vrlo brzo izazove Lorenca u borbi za pobedu, on se borio sa ’Doktorom’ i Janoneom i tek u samom finišu je napao vozača Jamahe i trijumfovao. Svi znamo šta je posle usledilo, ukljujućuji i Markesovu odluku da nijednom ne napadne Lorenca u Valensiji, iako je imao šansu, a odmah uzvrati Pedrosu kada ga je pretekao.

Rezultati ove sezone jasno govore da je Markes sam kriv što se nije ozbiljnije borio za titulu i što je na kraju imao 88 bodova manje od Lorenca u generalnom plasmanu. Jer, do sada smo videli odlučnog najmlađeg šampiona u istoriji, koji je vozio kao ’mator’, ali je odjednom na površinu počela da izlazi činjenica da je još ’klinac’.
Getty Images
Navode o osveti je negirao još od trenutka kada ga je Rosi optužio da želi da Lorenco osvoji titulu, ali su prethodne tri trke dokaz da ’Doktorova’ priča nije bez osnova. Možda se to najbolje vidi u tome da prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta nije mogao da ga pogleda u oči kada mu je poručio: „Rekao sam ti“ po završetku Velike nagrade Valensije.

Markes definitivno ima potencijal da bude jedan od najvećih vozača u istoriji, ali mora da se odrekne klinačkih igara i koncentriše samo na sebe. Njegov mlađi brat Aleks je jednom prilikom rekao da Mark uvek ide na pobedu, pa ako je takav slučaj, zašto se onda uopšte nije borio u nedelju? Pravi odgovor verovatno nikada nećemo saznati, ali je i izvesno da će naredne sezone morati da bije svoje bitke, a ne tuđe, i tada vožnja kakvu smo videli u nedelju posebno Hondi neće biti prihvatljiva.

Dani Pedrosa – dve pobede, četiri podijuma

Getty Images
Uprkos sjajnom finišu sezone, Pedrosa se nepravedno našao u senci zbog svega što se desilo poslednjih nedelja. Zbog problema sa sindromom mišićnih odeljaka (arm pump), propustio je tri trke posle otvaranja sezone u Kataru da bi otišao na operaciju, koja je ostavila posledice po njega u narednim mesecima. Srećom po sve ljubitelje motociklizma, on se probudio u finišu sezone i nagovestio da sledeće godine treba računati na njega.

Zbog te povrede, koja zadaje probleme mnogim motociklistima zbog otežane cirkulacije, Pedrosa je na prvi trijumf sezone ostvario tek u Japanu, u oktobru. Prethodno je tri puta bio na podijumu, a potom je slavio i u Maleziji, ali zbog sukoba između Rosija i Markesa niko nije obraćao pažnju na njega, iako je bio sjajan.

I tada je još jednom pokazao da je klasa jer je odbio da komentariše taj incident, za razliku od Lorenca, koji nije bio umešan, ali se ponašao kao da je bio odmah pored. Ostaje žal što je Pedrosa već na startu ispao iz borbe za titulu, ali nam to garantuje da bi od početka mogao da učestvuje u onoj koja počinje 20. marta u Kataru.

Ostali...

Getty Images
U odnosu na Lorenca, Rosija, Markesa i Pedrosu, svi ostali vozači su imali sporedne uloge u ovogodišnjem šampionatu. Ali, među njima definitivno se izdvojio vozač Dukatija Andrea Janone, koji se konačno smirio i iskoristio prednosti svog motora na pojedinim trkama, da nas je naveo da pomislimo da će biti pravi italijanski naslednik ’Doktora’.

Mladi Italijan je tri puta bio na podijumu tokom ove sezone, a najbolji rezultat mu je drugo mesto u Muđelu, pred svojim navijačima. Imao je problema sa povredom ključne kosti, ali nije dozvolio da ga ona uspori i naredne sezone treba očekivati mnogo više od njega. Zahvaljujući svojoj vožnji je potpuno u senku bacio svog iskusnijeg timskog kolegu Andreu Dovicioza, koji će morati mnogo da se pomuči dogodine ako želi da pobedi Janonea.

Uz Janonea, najprijatnije iznenađenje sezone je vozač Suzukija Maverik Vinjales, koji je pokazao da je napravio pravi potez prešavši u kraljevsku klasu posle samo jedne sezone u Moto2 kategoriji. Sezona iza nas bila je praktično probna za Suzuki, a zajedno sa Alešom Espargarom, Vinjales je izneo ogroman teret i zasluženo poneo titulu rukija godine.
Getty Images
Vredan pomena je i Bredli Smit, koji je sve trke završio među osvajačima bodova i na kraju je zauzeo peto mesto u šampionatu. Napravio je mali broj grešaka, za razliku od timskog kolege iz Jamahe Teh 3 Pola Espargara, a takođe je zajedno sa mladim Špancem trijumfovao na tri „Osam sati Suzuke“, što im je delom osiguralo nove ugovore sa francuskim timom.

Kao najveće razočaranje mogao bi da se okarakteriše Kal Kračlou, koji se nije najbolje snašao na Hondi ekipe LCR, što je rezultiralo velikim brojem grešaka. Jeste u Argentini došao do podijuma, ali je imao pet odustajanja i nije bio ni prići onih rezultata kakve je ostvarivao u Dukatiju ili kao vozač Jamahe Teh 3. Više se očekivalo i od njegovog sunarodnika Skota Redinga, ali je on samo u Mizanu, uz sreću, uspeo da pokaže da ima potencijal.

Od vozača u ’Open’ kategoriji, najbolji je bio Hektor Barbera, koji je u borbi za titulu pobedio debitanta Lorisa Baz, koji je branio boje Forvard rejsinga, a njih dvojica će naredne sezone biti timske kolege u Avintiji. Nekadašnji šampion Niki Hejden je bio daleko, pa je odlučio da Moto GP od naredne sezone zameni Superbajk šampionatom. I ove sezone je bila evidentno velika razlika između fabričkih i satelitskih timova, odnosno njih i onih koji ne koriste prototipove, ali bi ona trebalo da se smanji naredne sezone. Videćemo promene u vezi sa elektronikom, nove pneumatike, pošto Mišelin menja Bridžston, i još neke sitnice koje bi mogle da dovedu do promene u poretku.
Getty Images
Međutim, izvesno je da će se najveći najbolje privići na njih, kao i uvek, a ako ništa drugo, više nećemo imati kategoriju unutar kategorije. Samo je bitno da svi nauče nešto iz svega što smo videli ove sezone i da se greške ne ponove, jer one u motociklizmu mogu da budu skupe, ako ne i fatalne.

Dorna je propustila šansu da smiri situaciju time što je otkazala konferenciju pred trku u Valensiji, pa četvorica glavnih aktera nijednom tokom vikenda nisu bili jedan pored drugog i rekli jedan drugome šta misle. Svi smo videli posle nedeljne trke da se strasti nisu nimalo smirile od Malezije, pa je sreća što je naredna trka u martu, a do tada svi imaju priliku da se odmore i razmisle o svemu. I onda da krenu u nove pobede i prave okršaje na stazi, na oduševljenje svih pravih ljubitelja motociklizma.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Poseban osvrt na ponašanje Marka Markesa možete da pročitate u našoj temi "Mislili ste da Rosi preteruje...".

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa braćom Espargaro - Alešom i Polom, Aleksom Markesom, Miodragom Koturom, Danijem Pedrosom i Nikijem Hejdenom.

Narednih dana očekuje vas i osvrt na sve ono što se desilo tokom ovogodišnjeg šampionata u kategorijama Moto2 i Moto3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: