Bez panike

Novak Đoković, sada već standardno, nije dobro započeo sezonu na šljaci.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 14.04.2023.

02:00

Bez panike
Foto: Profimedia

Najbolji teniser sveta zaustavljen je već u trećem kolu Mastersa u Monte Karlu od strane Lorenca Musetija.

Mladi Italijan, trenutno 21. na svetu, sećamo se, namučio je srpskog asa i na Rolan Garosu 2021, pre nego što mu je posle ispuštanja vođstva od 2-0 u setovima, predao meč.

Dobio ga je Đoković u naredna dva meča, u Dubaiju i Parizu prošle godine, ali u četvrtak popodne, u jednom krajnje čudnom duelu, nije mogao da izađe na kraj sa 21-godišnjim momkom iz Toskane.

Na momente, zbog količine brejkova, kojih je na kraju bilo čak 15, delovalo je kao da gledamo ženski tenis.

Takva situacija naročito je bila evidentna u drugom setu, koji je pretio da postane istorijski sa dvocifrenim brojem brejkova. Praktično su gem lopte imale težinu brejk šansi.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Museti je po završetku susreta, inače na ivici suza, obilje brejkova jednostavno objasnio činjenicom da su igrači bolje riternirali, nego što su servirali.

Novakovi početni udarci su bili veoma obazrivi, posebno u prva dva perioda. Nije bilo najjasnije da li je to zbog povrede i nelagodnosti u predelu lakta desne ruke ili je pre to bila taktika.

Vetar je toliko snažno duvao da snažni servisi nisu imali nikakav značaj. Doduše, Đoković je po povratku na teren posle pauze zbog kiše ipak povećao brzinu svojih servisa.

Osim prvog i jedinog as udarca, to mu nije mnogo pomoglo, pošto je ispustio servis u sedmom gemu i povratka, uprkos brejk lopti u 10. gemu, više nije bilo.

Zbog specifičnih uslova za igru, praktično nemogućnosti da se na pravi način kontroliše loptica, teško je dati pravi sud posle jednog ovakvog meča.

Ako se okrenemo statistici, videćemo da je Lorenco bio maltene u svemu bolji od srpskog asa, koji se može pohvaliti samo boljim procentom prvog servisa i osvojenih poena prilikom tog udarca.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Ali to nije ni čudo, ako se vratimo na priču o riziku i brzini početnog udarca našeg našeg predstavnika u Monte Karlu.

U svim ostalim kategorijama – procenti i poeni na drugi servis, spašene brejk lopte, vineri (28/23), a naročito neiznuđene greške (23/6) – Museti je bio bolji.

"Ova igra je katastrofalna", rekao je Đoković posle meča, vidno neraspoložen za priču i dublju analizu.

Poznato je da Novak u svakom duelu, bez obzira na važnost meča i turnira, od serije 250 do Grend slema, ide na pobedu i samo pobedu.

Stoga ne treba da čudi razočaranost i utučenost posle ispadanja sa turnira u Monte Karlu.

Ipak, ne treba odmah dizati paniku. Ima sasvim dovoljno vremena da se kockice slože i podigne forma za ono najvažnije, Rolan Garos.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
U ovoj fazi karijere zna se šta su prioriteti. Takođe, nije Novaku prvi put da ovako loše startuje sezonu na zemljanoj podlozi.

Praktično nas je u poslednjoj deceniji navikao na nešto sporije paljenje mašine, upravo ovde, u Monaku, gde maltene ima status domaćeg tenisera.

Vrlo često Novak upravo ovaj klub koristi kao bazu za treninge i pripreme, lepo se oseća, spava, kako kaže, u svom krevetu, na svom jastuku.

Ali, kada dođu mečevi u Kneževini, nešto zaškripi i tako stalno od 2016. naovamo. Od tada je igrao samo dva četvrtfinala i to je sve.

Pre toga, može da se pohvali sa dve titule (2013, 2015), dva finala (2009, 2012) i tri polufinala (2008, 2010, 2014).

U prethodnih sedam nastupa u Monte Karlu, Novak je imao bar nekoliko iznenađujućih neuspeha.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Ako porazi od Davida Gofana, Danila Medvedeva i Dominika Tima to nisu, onda gubljenje mečeva Jiržija Veselog, Danijela Evansa, Alehandra Davidoviča Fokine, a sada i Lorenca Musetija, svakako jeste.

Od poslednje titule u Monaku, Novak je na svakom Grend slemu ili mastersu, osvojio bar jednu titulu.

To je jasan pokazatelj da ovde nešto ne štima. Verovatno je više različitih faktora uključeno u to, ne striktno jedan.

Kao prvo, ovo je uvodni turnir na (n)ovu podlogu i potrebno je više vremena za adaptaciju. Još ako pravite velike pauze i imate diskontinuitet u igranju poput Novaka, stvari postaju znatno teže.

Nekad su neke više sile, poput prehlade i bolesti kao prošle godine kada je izgubio od Fokine, posredi.

Nešto je i do uslova i podloge, a nešto svakako i do protivnika, koji uvek, kao po pravilu, proigraju baš u susretu sa Novakom.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Nema smisla očajavati, treba nastaviti dalje i polako ali sigurno podizati formu kako se bliži Pariz, koji je za mesec i po dana.

Pre toga, već iduće sedmice, na programu je Srpska open, gde brani 150 bodova i finale.

Madrid za sada, kako stvari stoje, nije u planu, za razliku od Rima, gde je trijumfovao čak šest puta, baš kao u Majamiju i Bersiju.

Monte Karlo, na kojem ima najmanji procenat pobeda na turnirima iz serije 1000 (73%) treba prosto arhivirati.

Novak verovatno ne bi imao ništa protiv da se ponovi 2016, kada je šokantno ispao od Veselog, a onda osvojio Madrid i Rolan Garos, usput igrajući i finale u večnom gradu.

"Osećaj je užasan posle ovakve partije, iskreno. Ne mogu ništa da kažem. Okej sam. Dobro sam. Čestitam mu. Idemo dalje", rekao je Novak.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: