Zvezda u komšiluku traži "brejk"

Fudbaleri Crvene zvezde drugu sedmicu zaredom igraju meč u kojem je pozitivan rezultat pod imperativom.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 13.10.2022.

09:00

Zvezda u komšiluku traži
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Protivnik je ponovo mađarski Ferencvaroš, ali ovoga puta na svojoj velelepnoj "Groupama areni" u Budimpešti.

Ubedljiva pobeda crveno-belih u Beogradu (4:1) ne bi trebalo da zavara izabranike Miloša Milojevića.

Jednostavno, kao što je trener Fradija Stanislav Čerčesov rekao na konferenciji posle poraza, sve je to normalno, nije ni prvi ni poslednji neuspeh.

Ferencvaroš je, doduše, izgubio i pre dolaska u srpsku prestonicu, od Kečkemeta u nacionalnom prvenstvu (2:0).

Ipak, minulog vikenda, rutinski su slavili protiv Debrecina (2:0) i vratili se na pobednički kolosek.

Bila je to prilika, kako je šef struke te ekipe kazao, da se navijači zagreju za ono što ih čeka protiv Zvezde.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Zvezda je zaista prošle nedelje održala čas fudbala Ferencvarošu, što je Čerčesov donekle i priznao, međutim, u roku od sedam dana, izgleda da je promenio ploču.

"Nisam video da su dominirali. Naravno, sa staništa rezultata jesu, ali gledajući statistiku, imali smo 60 odsto lopte u posedu. Mnogi faktori ne potvrđuju da su dominirali. Naš tim nije kompletan, imamo povreda. Najvažnije je da se spremimo za narednu utakmicu, damo sve od sebe na terenu", rekao je Stanislav Čerčesov.

Glavne snage Fradija, brzina, tranzicija, kreativnost, nisu došle do izražaja na "Marakani", jer su jednostavno crveno-beli bili ti koji su kroz posed i ofanzivnu varijantu neutralisali te prednosti.

Pred svojim navijačima nema sumnje da će Ferencvaroš biti motivisaniji, a gotovo sigurno i agresivniji, od prvog minuta.

Imali su lepu zalihu uoči prošlog meča, međutim, sada se "lomi" grupna faza, jeste da imaju tri boda više od Zvezde, ali novi neuspeh verovatno bi im zatvorio vrata proleća u Ligi Evrope.

"Ferencvaroš ima kvalitetan tim, po dve, tri opcije na svakoj poziciji i mislim da neće menjati stil igre, osim što će možda biti agresivniji nego u Beogradu gde su kalkulisali u smislu toga da im je i bod odgovarao, ali ovde će ići na pobedu pred svojom publim. Moramo da obratimo pažnju na to i da ne budemo komforni u centralnoj zoni, ali upoznati smo sa njihovom igrom i trenerom. Ne očekujem promene i iznenađenja, jedan igrač eventualno, ali spremni smo", rekao je Miloš Milojević na konferenciji za medije.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Ono što je dobra stvar za crveno-bele jeste što su svi zdravi i spremni za okršaj, između ostalih i Osman Bukari, Nemanja Milunović, Seku Sanogo i Mirko Ivanić, koji su imali problema sa povredama.

Početni nalet domaćih, koji sigurno neće izostati, morao bi da se osujeti, pa bi malo po malo, uz kontrolu pre svega na sredini terena, kako je to rađeno pre sedam dana, Zvezda mogla da se nada pozitivnom ishodu.

Svakako bi trebalo da se izbegne i formacija sa tri štopera, koja se pokazala u Beogradu kao vrlo neuspešnim eksperimentom.

Milojević je uveo Pankova pri rezultatu 4:0, a Ferencvaroš je odmah stigao do pogotka i imao inicijativu sve dok se formacija nije vratila na onu sa dva centralna beka.

Ta promena bila je praktično jedina greška Milojevića na tom susretu, o čemu je bilo reči i na konferenciji uoči revanša.

"Vi to gledate kao ’život ili smrt’, ali ja ne. Adaptirali smo se i mislio sam da nam je trebala veća kontrola ofanzivno, a to je lakše sa tri štopera, međutim u tim trenucima smo bili pasivni u svim linijama, pa se desi da levi bok brani najofanzivniji igrač - Katai. Ne pripisujem to taktici, da li je bila greška... Igramo ono što moramo, znamo kako hoćemo da delujemo na terenu i momci i ja, ali to nije uvek moguće. Nije to perfektan svet u kom Pep Gvardiola, trener Mančester Sitija odigra 0:0 sa Kopenhagenom. Za sve greške preuzimam krivicu, ali nisam siguran da je to bilo pogrešno, već momenat utakmice gde smo bili neaktivni. To je bio problem. Kada ne vršite pritisak na nosioce lopte, onda je svejedno", rekao je Milojević u svoju odbranu.
Foto: MT/B92
Crveno-beli neće biti sami u Budimpešti, pošto će se na tribinama naći i oko 1.500 "delija".

Njihov dolazak očekuje se na dan utakmice, a biće interesantno videti kakva će atmosfera biti uoči meča, pošto su domaća "zelena čudovišta" nadaleko poznata po incidentima.

Ono što smo imali prilike da vidimo u sredu, sve je mirno, a nikakvih najava duela u gradu nije bilo.

Kako nam je ispričao kolega, koji poznaje prilike u Budimpešti, Mađarskoj generalno, ovdašnji navijači su više okrenuti reprezentaciji nego klubovima.

Uprkos tome, stadion, kapaciteta 23.700 navijača, rasprodat je i nema sumnje da nas na ovom modernom zdanju, napravljenom 2014, očekuje spektakularan "komšijski" derbi.

Biće to četvrti međusobni duel. Prvu zvaničnu utakmicu odigrali su 9. aprila 1975. godine, kada je u okviru prve utakmice polufinala Kupa pobednika kupova u Mađarskoj Ferencvaroš slavio sa 2:1.

Potom su igrali 23. aprila iste godine, kada je meč završen rezultatom 2:2, a taj susret zauvek će ostati upisan u istoriju Crvene zvezde zlatnim slovima, kao najposećenija utakmica na "Marakani" (110.000 gledalaca).

Prvu i do sad jedinu pobedu Zvezda je ostvarila prošlog četvrtka, a ako isto ponovi i ovog, proleće u Ligi Evrope postalo bi realno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: