Zvezda na skeneru B92.net: Novi Gobeljić i stari Kanga

Fudbaleri Crvene zvezde pobedom nad Ferencvarošem (4:1) ostali su u trci za evropsko proleće.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

21:11

Zvezda na skeneru B92.net: Novi Gobeljić i stari Kanga
(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Bio je ovo "Dan D" za tim sa "Marakane", koji je posle dva uvodna poraza od Monaka i Trabzona, bio pod imperativom pobede. Do nje su i stigli, na izuzetno lep i efikasan način.

Bilo je ove sezone i ubedljivijih pobeda, ali u skladu sa okolnostima i jačinom protivnika, koji je u Beograd došao sa maksimalnih šest bodova, većeg i važnijeg trijumfa od jula meseca nije bilo.

Prvo poluvreme bilo je onakvo kakvo je Milojević i najavio. Šampion Srbije je gledao "svoja posla" i održao čas fudbala Ferencvarošu.

Zvezda je od samog starta držala loptu u nogama i pas igrom stizala do prilika, koji su krunisani sa dva pogotka.

Najčešće su to bili "viškovi" po bokovima, koje su bekovi domaćih i te kako dobro koristili.

Brzina napada Fradija nije dolazila do izražaja - blok crveno-belih se dobro postavljao, a gosti preko pozicionog napada ništa nisu mogli da naprave.

Nastavili su crveno-beli u drugom delu tamo gde su stali u prvom i postigli još dva jako lepa gola, prvo Katai, onda i Kanga.

Malo, ne puno, ukus maltene savršene partije pokvario je primljeni pogodak u 71. minutu.
Milan Borjan - Zvezdin kapiten je standardno, ono što je bilo do njega, branio. Nije imao doduše ni naročito mnogo posla na ovoj utakmici, a primljeni gol svakako ne ide njemu na dušu.

Marko Gobeljić - jedan od najboljih mečeva crveno-belom dresu. Od početka se videlo da će ovo biti nesvakidašnja partija Zvezdinog desnog beka. Kvalitetna defanziva, blok, špartanje po boku nagrađeni su. Odlično je centrirao kod prvog pogotka kada su domaći iznudili penal, a "pravu" asistenciju imao je za Kataija u 50. minutu. Dobio je i on skandiranje sa tribina "Gobelja, Gobelja".

Strahinja Eraković - nije se baš mnogo puta dešavalo da mlađi od dvojice Zvezdinih štopera bude bolji. U više navrata je zaustavljao opasne napade gostiju, dobro se postavljao, odnosio loptu i zbog toga bio nagrađivan aplauzima sa tribina.

Aleksandar Dragović (do 72. minuta) - zaradio je žuti u 21. minutu, ali to nije preterano uticalo na njegovu partiju. Doduše, imao je još jedno ispadanje na centru igrališta u prvom poluvremenu, ali to nije bilo kažnjeno. Stigao je i da glavom zapreti u 34. minutu, ali je lopta od zemlje otišla preko prečke.

Milan Rodić - ispratio je dobru partiju kolege sa druge strane, u više navrata se ubacivao po levom boku i centrirao, dok u fazi odbrane nije imao ozbiljnijih ispada. U 76. minutu je zaradio nepotreban žuti karton posle neopreznog starta sa leđa.
Seku Sanogo (do 62. minuta) - i ove večeri imao je veoma odgovornu ulogu, da u ofanzivnoj postavci bude jedini "osigurač" na sredini terena. Na momente je delovao sporo i umorno, ali je to uspeo da nadomesti odličnom anticipacijom. Umor je učinio svoje, ali i javna opomena, pa je pola sata pre kraja mesto ustupio Srniću.

Gelor Kanga (do 80. minuta) - fenomenalna partija Gabonca. Tako bi bila opisana čak i da nije dao dva gola, od čega jedan ima i prefiks "evro". Imao je ulogu plejmejkera, bio na svakom delu terena, kako u napadu tako i u odbrani. Povezivao redove, menjao strane, proigravao i poigravao, bio pravi vođa na terenu.

Stefan Mitrović (do 62. minuta) - nije baš najbolje otvorio meč, lopta ga nije slušala i izgubio je nekoliko duela. Ipak, opustio se posle postignutog gola u 35. minutu. Iz prvog dodira je izbacio čuvara i zakucao loptu u mrežu. Imao je još jedan pokušajbu završnici poluvremenu, da bi sredinom nastavka izašao iz igre. Sve u svemu, dostojno je odmenio Osmana Bukarija.

Mirko Ivanić - videla se želja da se od početka meča nametne i podseti na prošlosezonskog Mirka, ali je konkretan učinak izostao. Najmanje je pokazao od napadačkog dela tima u tom statističkom delu, ali je dosta pretrčao i radio za tim.

Aleksandar Katai (do 71. minuta) - slično kao i Mitrović, nešto slabije je započeo susret, delovao je pasivno, bez snage, ali je u nastavku uspeo da zasluži ovacije i čuveno "Magiko" sa tribina. U prvom poluvremenu je imao jedan dobar centaršut, da bi na početku drugog postigao lepo gol, poslavši neodbranjiv udarac sa dvadesetak metara.

Aleksandar Pešić - nije postigao gol, ali može da bude zadovoljan. Borio se sa protivničkim štoperima, proigravao, odlagao, više je igrao okrenut leđima, a na taj način, iz ne toliko lake situacije je i asistirao za gol Mitrovića. Trener Miloš Milojević - obećao je pobedu i nju ostvario. Fokusirao se na igru svog tima, koja je na "Marakani" morala da bude napadačka. Da je napad najbolja odbrana pokazalo se i ovoga puta. Brzu tranziciju gostiju zaustavio je upravo tako, kroz posed, ne dozvoljavajući im mnogo vremena da naprave nešto konkretnije pred golom Borjana. I ovoga puta se pokazalo da Zvezda ne ume da igra defanzivno. Posle četvrtog gola, pojačao je odbranu, koju je činilo 5 igrača, uzalud, Zvezda je primila gol. Odmah je reagovao i vratio ofanzivniju formaciju i praktično od tog trenutka Fradi nije bio ni blizu novog pogotka. Buđenje Kataija i Ivanića može da ga raduje, a za sedam dana je novi, drugi zaredom meč sezone, ponovo protiv Ferencvaroša, ali u Budimpešti. Da li će i ovoga puta izbeći tzv. reaktivan fudbal odnosno prilagođavanje rivali, videćemo narednog četvrtka.

Izmene:
Radovan Pankov (od 62. minuta) - ušao je kao treći štoper u poslednjih pola sata, a jedini primljen gol pao je po njegovoj strani.
Slavoljub Srnić (od 62. minuta) - osvežio vezni red, popunjavao rupe i pomagao poslednjoj liniji.
Nemanja Motika (od 72. minuta) - imao šansu po ulasku, ali je slabo zahvatio loptu posle dodavanja Pešića, da bi nešto kasnije još jednom probao levom nogom.
Veljko Nikolić (od 72. minuta) - bez konkretnijeg učinka.
Ibrahim Mustafa (od 80. minuta) - premalo za ocenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: